Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In het spoor van Nico Mattan - Hazekasteel en Chaplin.



    Deel 2

    IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN




    HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)



    Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville
    (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland. 

    https://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=2564567

    Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië

    We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.









    Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé
    “Het Hazekasteel”







    Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé.
    De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.









    Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje.
    Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.








    “Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur.
    Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis.
    Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.








    Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen.
    Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de
    sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.




































    Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen.
    Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.













    ’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan. 













    In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we
    vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.















    Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.)

    Gebrouwen bij Beerselect Gent

    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt fruitig
    Moutig
    Banaanprikjes

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitig (banaan)
    Hoppige toetsjes
    Citrusprik
    In balans
    Licht fruitige afdronk
    Tikje bitterheid
    Een klassieke tripel!















    Restaurant Chaplin (https://www.chaplin-nieuwkerke.be/Nederlands/index1.html)
    is gelegen op de markt 5 te Nieuwkerke (Heuvelland).



    Groeten

    Annemie, Edwin en mezelf
    Op naar een volgende locatie!





    31-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverij 31 - Axes Castellium Zondagskind - Entre Nous 6 Blonde - Entre Nous 7 Amber - Entre Nous Triple - De Zeedijk Dubbel - Rodenbach Envolved Grand Cru


    Dinsdagnamiddag proeverij 31





    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck en ik William Roelens komen regelmatig op een  dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.

    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.





    Axes Castellium Zondagskind (5,2%Alc.Vol.)
    Brouwerij Assen - Zwolle (NL)





    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus is zoet
    Fruitig
    Granig (Tarwe)

    De eerste slokken zijn licht zurig (Tarwe)
    Ook een lichte bitterheid komt opdagen
    Fris
    Fruitig (Banaan)
    Tikje kruidigheid
    Evenwichtig
    Lichte nabitterheid
    Niet slecht!









    Entre Nous 6 Blonde (5,7%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brasserie de Hosdent - Luik

    Gebrouwen bij Brasserie des Carrières - Basècles



    Bier met wilgenschors

    Lichtwazig blond bier met een witte stabiele schuimkraag

    Aroma is granig
    Kruidige prikken
    Hoppige nota’s

    De eerste slokken zijn kruidig
    Bitter
    Nu en dan een zuurzoet prikje
    Een lichte bitterheid blijft aanhouden
    Hout
    De wilgenschors bepaald de smaak
    Koriander
    Evenwicht
    Bittere hoppige afdronk
    Met een bittere nasmaak
    Origineel bier





    Entre Nous 7 Amber (6,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brasserie de Hosdent - Luik





    Bier met wilgenschors

    Troebel amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Kruidigheid
    Karamel

    Moutige aanzet
    Karamelprik
    Bitter
    Kruidig
    Ook hier houttoets (wilg)
    Vol van smaak
    In balans
    Bittere afdronk
    Lichte alcoholwarmte
    Kruidig
    Kon ons bekoren!









    Entre Nous Triple (8,3%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brasserie de Hosdent – Luik




    Amberkleurig bier met een mooie romige schuimkraag

    Een hoppig aroma
    Zoet
    Lichte fruitigheid in de neus

    De eerste slokjes zijn hoppig
    Moutig
    Vol van smaak
    Fruitigheid komt boven
    Zoete toetsen
    Karamel
    Hopbitterheid
    Ook hier een alcoholwarmte
    In evenwicht
    Fruitige afdronk
    Topper van de drie bieren








    De Zeedijk Dubbel (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Klinkert – Overrijsel (NL)





    Helder bruin bier met een beige schuimkraag


    Zoet aroma
    Hints van karamel
    Tikje zoethout
    licht hoppig
    Chocoladeprik

    De eerste slokken zijn nootachtig
    Karamel
    Licht bittere smaak
    notig
    Klein zoetje Chocolat
    In balans
    Bittere afdronk en nasmaak
    Een lekker bier die mijn smaakpapillen kan bekoren!









    Netjes op een rij!








    Rodenbach Envolved Grand Cru (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Rodenbach (Swinkels Family Brewers) 



    Wat gebeurt er als we onze Grand Cru in plaats van de standaard 18 maanden 10 jaar laten rijpen? Het antwoord is de allereerste editie van Rodenbach Evolved. Een viering van onze iconische Grand Cru die je verrast met zijn subtiliteit en complexiteit. Dankzij de uitzonderlijk lange rijping in eikenhouten vat nr. 95 heeft het bier een nog uitgesprokener houtkarakter. De natuurlijke smaken van zure kers, groene appel, leer, eikenhout en rood fruit, ontwikkeld tijdens het verouderingsproces, zijn van sensationele zuiverheid.
    (Bron: Rodenbach)


    Roodbruin van kleur met een gebroken beige schuimkraag

    Een heerlijk aroma van hout
    Groene appel
    Basamico
    Donker fruit
    De eerste slokken zijn licht zurig
    Appel
    Zure kers
    Marsepein
    Karamel!
    Ook in de smaak een tikje balsamico
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Een topper die soepel consumeert!





    TOT DE VOLGENDE
    GEROEN

    EDWIN
    ANNEMIE
    WILLIAM










    31-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - Deel 2 - Hazekasteel en Chaplin

    ze

    Deel 2

    IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN




    HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)



    Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville
    (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland. 

    https://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=2564567

    Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië

    We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.









    Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé
    “Het Hazekasteel”







    Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé.
    De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.









    Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje.
    Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.








    “Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur.
    Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis.
    Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.








    Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen.
    Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de
    sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.




































    Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen.
    Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.













    ’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan. 













    In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we
    vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.















    Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.)

    Gebrouwen bij Beerselect Gent

    Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus ruikt fruitig
    Moutig
    Banaanprikjes

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitig (banaan)
    Hoppige toetsjes
    Citrusprik
    In balans
    Licht fruitige afdronk
    Tikje bitterheid
    Een klassieke tripel!















    Restaurant Chaplin (https://www.chaplin-nieuwkerke.be/Nederlands/index1.html)
    is gelegen op de markt 5 te Nieuwkerke (Heuvelland).



    Groeten

    Annemie, Edwin en mezelf
    Op naar een volgende locatie!





    22-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 bieren 147 - Gulden Draak Cuvée prestige Bourbon - Liefmans Kriek Brut Extra - Nonkel Pater - RDV Rendez-Vous - Robert The Great




    5 bieren 147



    Gulden Draak Cuvée prestige Bourbon
    Liefmans Kriek Brut Extra - Nonkel Pater - RDV -
    Robert the Great










    Gulden Draak Cuvée prestige Bourbon (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde






    Met dank aan Edwin Ghequire

    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkop

    De neus ruikt moutig
    rozijntjes
    Karamel
    Bourbon

    De eerste slokken zijn zoet
    Rozijnen
    Karamel
    Vanilleprikken

    In evenwicht
    De afdronk is alcoholisch
    Licht bitter
    Zoet
    Bourbon
    Lekker complex bier!








    Liefmans Kriek Brut Extra (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Liefmans (Moortgat) – Oudenaarde








    Kriek-Brut Xtra is een origineel en uniek bier waarvoor we Liefmans-kriekbieren van diverse jaargangen geblend hebben met een blond bier dat twee jaar op bourbonvaten heeft gerijpt en met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt.



    Donkerrood bier met een romige lichtroze schuimkraag

    Zoete aromatische neus
    Amandelprikken
    Marsepein

    De eerste slokken zijn zoet/Zuur
    Marsepein
    Kersachtig
    Tikje vanille
    Houtprik
    In balans
    Lichtbittere nasmaak
    Lekkere smaakbom










    Nonkel Pater (9,0%Alc.Vol.)
    Antwerpse Brouw Compagnie – Antwerpen







    Donkerbruin bier met een amberkleurige grove schuimkraag


    Karamel in de neus
    Zoethout
    Kruidige prikken

    De smaak is raak
    Toffee
    Karamel
    Moka
    Lichte kruidigheid
    In evenwicht
    Karamelachtige afdronk
    Gedroogd fruit
    Lekker bier uit de Seefhoek!










    RDV - Rendez - Vous(0,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen








    Amberkleurig helder bier met een witte romige schuimkraag

    De neus ruikt een lichte moutigheid
    Tikje kruidig

    De aanzet is licht bitter
    Moutig
    Hopbitterheid
    Tikje granig
    Citrustoets
    Redelijk alcoholvrij bier.
    Voor wie met de auto moet rijden is het een perfect biertje!






    Robert the Great (10,5%Alc.Vol.)
    De struise Brouwers – Oostvleteren








    Donker tot zwart bier met een fijne lichtbruine schuimkraag

    Een heerlijk aroma van Cacao
    Karamel
    Koffie

    De eerste slokken zijn heerlijk!
    Geroosterde mout
    Zoet
    Romig
    Karamel
    Vanille
    Voldoende evenwicht
    warme alcoholische afdronk
    Lichte nabitterheid
    Een struis bier die me blij maakt!




    Groeten
    William






    22-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 51 - l’Esprit – Ne Gevaarlijken – Tongerlo Tripel



    Tripels 51


    l’Esprit – Ne Gevaarlijken – Tongerlo Tripel







    DE NAAM TRIPEL

    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. 

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.

    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.





    l’Esprit Triple (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de la Lesse – Eprave




    Goudkleurig bier met een romige fijne witte schuimkraag


    De neus is moutig,

    Prikjes van hop
    Fruitig (Banaan)
    Tikje kruidigheid

    De eerste slokken zijn moutig
    Hoppige prikken
    Koriander
    Ook hier een smaakje van banaan
    Bitterheid tussendoor
    Mooi in evenwicht!
    Licht bittere afdronk
    Aangenaam bier!






    Ne Gevaarleuke (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dreef – Zandhoven







    Blond helder bier met een witte romige schuimlaag

    Het aroma is moutig
    Bitter
    Geurtje van appel/peer
    Mocht meer aroma hebben

    De eerste slokken zijn moutig
    Een hopprik tussendoor
    Ook een lichte kruidigheid kom naar boven
    Ook hier een tikje wit fruit in de smaak
    Evenwicht
    Bittere droge afdronk.







    Tongerlo Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek








    Donkergoud kleurig bier met een witte romige schuimkraag.

    De neus is bloemig en fruitig  (abrikoos)
    Aroma’s van wit fruit
    Licht granig

    De eerste slokken zijn veel belovend
    Karamel
    Rijpe banaan
    Tikje kruidig
    Lichte bitterheid zorg voor afwisseling
    Lekker mondgevoel
    In balans
    De afdronk is licht kruidig
    Tikje zoet
    Voor mij een voorbeeld van een lekkere tripel





    Groeten
    William


    15-10-2023 om 15:27 geschreven door William Roelens


    08-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopprijskamp 2023

    Hopprijskamp 2023

    Vrijdagmorgen  06 oktober 2023 vond in het hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Hopprijskamp 2023.

    Naast Schepen van landbouw Kris Notebaert waren Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst), Geert Toye Voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
    Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken.
    De winnaar per variëteit kreeg een diploma, een bierpakket en een aanmoedigingspremie. Deze prijzen werden uitgereikt door Schepen Loes Vandromme
    De prijzen van de stad Aalst werden uitgereikt door Dhr. Paul Stockman. De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.











    De hoptentoonstelling met de hopvVariëteiten die door een vakkundige jury gekeurd werden. 






    Peter Cleenewerck kondigde de diverse sprekers aan








    Schepen van landbouw Kris Notebaert


    Geachte dames en heren volksvertegenwoordigers, collega’s schepenen en leden van de gemeenteraad,

    Beste hoptelers en vrienden van de hop,

    Geachte genodigden,

    Op vrijdag 18 augustus 2023 organiseerden we een groepsgeest bevorderende excursie voor alle hoptelers en geïnteresseerden. We begonnen de dag met een bezoek aan het 'Musée de la vie frontalière' in Godewaersvelde, waar we leerden over het fascinerende kat-en-muisspel tussen fraudeurs en douaniers aan beide zijden van de grens, gepresenteerd in woord en beeld. Daarna genoten we allen van een heerlijke maaltijd in restaurant Auberge St. – Hubert. Daarna brachten we een bezoek met degustatie aan brouwerij Trois Monts in Saint Sylvestre Cappel. Vooral het ‘proeven’ en het bezoek aan het hopveld waren erg leerzaam voor de hoptelers. Op de terugweg maakten we nog even een stop bij 'Au Nouveau st.-eloi' om verder te proeven van het lokale ‘gele water’. Deze dag met spijs en drank heeft de samenhorigheid zeker versterkt. Voor volgend jaar staat er een  driedaagse studiereis naar Engeland op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 augustus gepland. Noteer alvast deze data  in jullie agenda. 





    Geert Toye Voorzitter van de Kortrijkse brouwers




    Momenteel verkeert Poperinge nog steeds in een zalige roes van de geslaagde 25ste bier- en hoppefeesten, die drie weken geleden plaats vond. Een bomvolle feesttent met optredens, de verkiezing van de hopkoningin en eredames, muzikale taptoe,  indrukwekkende hoppestoet en nog veel meer, …stonden op het programma. Me dank aan het zonnige weer hebben we volop kunnen genieten van dat weekend. Ik wil alle mensen bedanken die hebben meegeholpen aan dit feestelijk weekend. Bij deze wil ik ook het trio, waarvan de hopkoningin de dochter is van hopteler Joris Cambie, alle succes toewensen om de komende drie jaar onze stad en onze culinaire plant mee te promoten. Vandaag konden ze jammer genoeg niet aanwezig zijn. Voor degenen die er niet bij waren, raad ik aan om het derde volledige weekend van september 2026 nu reeds in jullie agenda te noteren!





    Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst)




    Hopbel 2.0, het vervolg van het leaderproject 'HopBel' dat de ontwikkeling van Belgische hopvariëteiten promoot, is momenteel al een jaar lopende. Momenteel worden er bij 6 hoptelers verschillende unieke hopvariëteiten opgekweekt. Er  bevinden zich trouwens 6 stalen van het HopBel project te midden de andere hopstalen. Hoewel deze monsters niet zijn opgenomen in de officiële keuring omdat het nog geen officiële rassen zijn, werden ze wel beoordeeld en kregen ze punten. Op deze manier laten we aan de brouwers zien dat we hard werken en streven naar de introductie van een mogelijks nieuw Belgisch hopras binnen enkele jaren.





    Schepen Loes Vandromme

    Begin dit jaar werkten we samen met de hopdiensten uit Wallonië en Noord-Frankrijk, om samen met hen een nieuw Interreg project Vlaanderen – Wallonië – Noord-Frankrijk: Tomorr’hop’ op te starten. Inagro, Stad Poperinge, de vzw HOP, CER Groupe, Junia, Chambre d’Agriculture du Nord Pas de Calais, Université de Lille, Lycée de Douai en Houblonnière de la Christrée zijn de verschillende partners betrokken bij dit project. De belangrijkste acties omvatten proeven op het gebied van water, klimaat, bodem… en het organiseren van bedrijfsbezoeken. De eerste fase van dit Interreg project werd reeds weerhouden. Volgende week wordt fase twee ingediend. Begin volgend jaar weten we het resultaat hiervan.

    Tot slot, voor de hopkeuring van afgelopen dinsdag werden in totaal 102 hopstalen ter keuring aangeboden. Straks maken we de resultaten van deze keuring bekend en worden de prijzen overhandigd.

    Ik wil graag al onze aanwezigen en hopvrienden bedanken voor jullie aanwezigheid op deze jaarlijkse viering van hop, hier in de hoofdstad van het goede leven. Dank jullie wel!







    PRIJZEN STAD POPERINGE

     

    Aan de hoptelers met een ereplaats wordt een aanmoedigingspremie geschonken.

    De winnaar per variëteit ontvangt een diploma, een bierpakket en aanmoedigingspremie;

     

    1. TARGET : 2 prijzen

     

    2e prijs Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 – Reningelst

                                                                                                                    

    1e prijs  Boeraeve Bart – Provenstraat 8 – Poperinge                    91,5 ptn./100

     

    1. MAGNUM : 2 prijzen

     

    2e prijs  Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 – Reningelst                                     

     

    1e prijs  Derycke Johan – Kapellestraat 54 - Watou                                                           91 ptn./100

     

    3. CHALLENGER : 2 prijzen

     

    2e prijs Lagache Rob – Mesenstraat 191 - Waasten

     

    1e prijs Cambie Joris – Elverdingseweg 16 – Poperinge                                                   92 ptn./100

     

    1. GOLDING : 2 prijzen

     

    2e prijs  Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 - Reningelst                                      

     

    1e prijs  Lagache Rob – Mesenstraat 191 – Waasten                                                        91,5 ptn./100

     

    5. CASCADE: 2 prijzen

     

    2e prijs  Lammertyn Koen – Donkerstraat 48 - Lennik

     

    1e prijs  Dekervel Niels – Elverdingseweg 29 – Poperinge                                                90,5 ptn./100






















    6. DIVERSEN AROMAHOP  : 2 prijzen

     

    2e prijs  Lagache Rob – Mesenstraat 191 – Waasten

    (variëteit Chinook)

     

    1e prijs  Lagache Rob – Mesenstraat 191 – Waasten                         89 ptn./100   (variëteit Northern Brewer)

                                                                                                        

    1. DIVERSEN BITTERHOP : 1 prijs

     

    1e prijs  Dekervel Niels – Elverdingseweg 29 - Poperinge      90 ptn./100   (variëteit Pilgrim)























     

     

    PRIJZEN STAD AALST worden uitgereikt door dhr. Paul Stockman, voorzitter projectvereniging Hoperfgoed van de stad Aalst en de gemeente Asse

     

    HALLERTAU MITTELFRÜH : 2 prijzen

     

    2e prijs  Dewael Jean – Sint-Martinusstraat 30 – Sint-Martens-Bodegem

     

    1e prijs  Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 29 – Reningelst             84 ptn./100                       

     

     

     

    PRIJS GEMEENTE KOMEN wordt uitgereikt door dhr. Vincent Bataille

     

    SAAZ: 1 prijs

     

    1e prijs  Boeraeve Bart – Provenstraat 8 – Poperinge                             86,5 ptn./100



     

















    TOT VOLGEND JAAR!


    William Roelens




    08-10-2023 om 10:30 geschreven door William Roelens


    04-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het spoor van Nico Mattan - Deel 1 - Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem)



    In het spoor van Nico Mattan - Deel 1


    Proeven in A La Basse Ville (Wulvergem)





    Welgekom,
    Vor e teusje,
    vor e knabbeling,
    vor e klappe nansjed,
    vor tope te zin met de moatn,
    vor kartje te legn
    vor te pooln of te veugelpikn,
    of
    vor te pruven van vier platselikke biern!








    In de Westhoek moet je zijn om er gezellige bruine cafeetjes te ontdekken.
    Zo reisden Annemie, Edwin en mezelf door het prachtige hellend groene landschap van de Zuidvlaamse bergen om in Wulvergem  (slechts ongeveer 260 inwoners en een oppervlakte van 351 ha.) de kleinste gemeente van Heuvelland een bezoek te brengen aan de originele kroeg ‘A La Basseville’ uitgebaat door het sympathieke duo Nathalie en Christophe. Dit pittoresk cafeetje schenkt in zijn authentiek interieur vier eigen huisbieren ontworpen door  Basseville Brew Works en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
    Het doel van onze trip was om deze 4 unieke bieren en het charmante café te ontdekken.






    A La Basseville heeft ook een wielerhoekje 

    als herinnering aan wielrenner Frank Vandenbroucke 
    een van de meest bijzondere wielrenners uit het peloton die regelmatig
    een bezoekje bracht aan deze herberg.




    Een oude jukebox pronkt in de gelagzaal!





    Een 100-tal lege bierflessen sieren de eetzaal!









    De vier huisbieren!




    Sappige Beese (4,6%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)







    Roodbruin bier met een licht beige schuimkraag

    De neus ruikt lichte zurige prikken
    Kersen
    Moutig

    De eerste slokken zijn zurig
    Kersen
    Droog
    Agrumtoetsje
    Hout
    licht hoppig 
    Bittertje tussendoor
    Zurige afdronk





    Platte tube (4,6%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)


    Troebel blond bier met een fijne witte schuimkraag

    Fris aroma
    Hoppig
    Fruitigheid van citrus in de neus
    Tarwe

    Licht bittere aanzet
    Tikje wrangheid
    Hard
    Granige toetsen
    Licht bittere afdronk
    Goeie dorstlesser na het fietsen!




    Wulvergemse tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)






    Blond bier met een witte romige schuimkraag

    Hoppige neus
    Lichte hoppigheid komt boven
    Moutigheid

    De eerste slokken zijn moutig
    Gerstemout
    Zoete prikken
    Citrustoetsen
    Alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk met lichte hoppige toetsen
    Lekkere tripel





    ’t Ambtenaarke (10,0%Alc.Vol.)
    Basseville Brew Works – Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)






    Goudblond bier met een witte romige schuimkraag

    Moutige neus

    Hoppige toetsen
    Tikje alcohol in de neus

    De aanzet is licht bitter
    Stevige moutigheid
    Vanilleprik
    Weinig alcoholwarmte ondanks de 10%
    In evenwicht
    Bittere afdronk
    Hoppige nasmaak

    't Ambtenaarke is genoemd naar lokale dorpslegende Marc Leroy uit Wijtschate.
    Dit bier is enkel te verkrijgen in dit café!


     



    Vier op een rij!







    Dit café kun je ook ontdekken in het nieuwe café boek van België van Sofie Vanrafelghem!







    De talrijke bierflessen en de tekeningen over het brouwproces  herinneren nog aan
    de vroeger eigenaar van het dorpscafé








    De nieuwe sympathieke cafébazen Nathalie en Christophe van A La Basse Ville








    Uitzicht op de kerk van Wulvergem





    A La Basseville
    Dorpsstraat 2, Heuvelland

    www.facebook.com/wulvergemsetripel





    Groeten
    William






    04-10-2023 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!