Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    24-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 77 - Super Cadis - Triomf - Urthel Saisoniere - Wipers Time 14 - Zannekin







    VIJF  BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN - 77
















    Super Cadix (5,6% Alc.Vol.)
    Antwerpse Brouw Compagnie – Antwerpen







    Amberkleurig licht wazig bier met een mooie romige witte schuimkraag.

    Moutig aroma
    Hoppige neus

    Moutige aanzet
    Hoppig
    Frisse citrustoetsen
    Sinaasappelprik
    Evenwichtig
    Licht bittere afdronk

    Een aangenaam en verfrissend bier van lage gisting!


    Dit vierde bier van de Antwerpse Brouwcompagnie kwam tot stand bij de opstart van hun nieuwe brouwzaal. Ze gaven Tom hun brouwmeester een shirt met Seefman als superman er op gedrukt.
    Een brouwmeester is een held die over superkrachten bezit. Hij zet tenslotte water om in bier!
    Deze T-shirt is uiteindelijk het label van Super Cadix geworden! De superheld in de categorie lagers.
    De brouwerij is gevestigd op het eilandje in Antwerpen in de wijk Cadix. Vandaar de naam .
    Het bier werd trouwens bekroond met een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge in de categorie ‘Hoppy Lager’











    Triomf (6,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Dupont – Tourpes-Leuze








    Amberkleurig bier met gebroken witte fijne schuimkraag

     De neus ruikt gebrande mout
    Licht rokerige prikken.

    Ook de smaak laat ons gebrande mout proeven
    Karamel
    Subtiele rooksmaak
    Stoffig
    Soms zoete toetsen (choco-toffee)
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Soms een tikje grassig
    Redelijke bittere afdronk
    Drinkt vlot en is aangenaam




    Ook bekend als Triomfbier Vooruit !
    Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan besliste het Kunstencentrum De Vooruit in Gent om opnieuw een eigen Vooruitbier te brouwen.
    Het bier moest de herinnering oproepen aan de brouwactiviteit die het begin 1900 had gehad in de voormalige Brouwerij Vooruit van de Coöperatieve Maatschappij ‘Vooruit’.
    Olivier Dedeycker brouwer bij Brasserie Dupont uit Tourpes brouwde er voor hen een Spéciale Belge, een dorstlessend bier met een niet al te hoog alcoholpercentage naar een oude stijl uit 1905












    Urthel Saisonière (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Urthel (Swinkels Family Brewers) – Ruiselede

    Gebrouwen bij Palm - Steenhuffel







    Diep goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Fris uitgebalanceerd aroma van citrus en sinaasappel
    Prikken van ontbijtgranen

    De eerste slokken zijn zoete gist
    Granig
    Licht kruidig.
    Fruitigheid van Citrus.
    Goed uitgebalanceerd
    Stevige kruidige afdronk.
    Misschien iets te fruitig voor een saison!
    Maar toch een schitterende dorstlesser!
    Garçon! Nog een Seiseke aub!



    De Urthel Saisonnière wordt sinds november 2009 gebrouwen. In november schonken Hildegard en haar echtgenoot Bas het biertje voor het eerst op de Gentse Horecabeurs en het leek meteen aan te slaan.'

    Normaal brouwt Hildegard voornamelijk zware bovengistende bieren, maar omdat mensen wel eens meer dan één Urthel wilden drinken, besloot ze een licht bier te brouwen. Toch houden ze met dit seizoensbier hun eigen excentrieke smaak. Het mengt de zachtheid van de tarwe met het bittere van hop. De ideale dorstlesser met toch veel smaak.'

    Ondanks de naam Saisonnière kun je het bier het hele jaar door krijgen. 'Eigenlijk is het een knipoog naar het seizoensbier. Vroeger brouwden boeren dit soort lichte bieren in de winter met hun overschot. Hildegard laat zich niet graag in vakjes steken, maar als ze dan toch moet kiezen, dan valt dit bier inderdaad in de categorie van de seizoensbieren.'

    Urthel werd overgekocht door Swinkels Family Brewer bs (van Bavaria) Sinds 2017 worden de Urthel-bieren gebrouwen bij brouwerij Palm te Steenhuffel, eveneens in handen van de nieuwe eigenaars.

    Op 28 juni 2010 won Hildegard met haar Urthel Saisonnière de prestigieuze World Beer Award 2010 voor het Beste Europeese Seizoensbier. Iets om trots op te zijn.











    Wipers Time 14 (6,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Kazematten – Ieper







    Goudkleurig wazig bier met een romige volle schuimkraag

    Het aroma is kruidig (Koriander)
    Gistig en moutig.
    Granige prikjes.

    De aanzet is fruitig.
    Zoete mout
    Sinaasappelschil
    Granige toetsen
    Hoppig
    Evenwichtig

    De afdronk is ook redelijk hoppig
    Een pittig Iepers bier!





    Hans Depypere, CEO van de brouwerij Sint-Bernardus in Watou, en Rudi Ghequire, productieleider bij Rodenbach, kwamen op het idee om een stadsbrouwerij in te richten in de Kazematten van Het Houten Paard in Ieper .
    In 2014 was het zover. Hun kinderen Julie Depypere en Maarten Ghequire openden er uiteindelijk een microbrouwerij, waar dagelijks 750 liter bier gebrouwen kan worden.
    Na verschillende proefbrouwsels stond hun eerste bier ‘Wipers Time 14’ op punt
    Bij het brouwen van het bier wordt het zaad van de mariadistel gebruikt.
    Die staat ook afgebeeld op het etiket! (Met dank aan Els voor de herinnering)

    De naam van het bier is afkomstig van het Britse soldatenkrantje, dat in de Kazematten van 1916 tot 1918 gedrukt werd. Dat gebeurde op een oude pers die de soldaten uit de ruïnes van de stad hadden gehaald. Kortrijkzaan Koen Hugelier werd aangesteld als brouwer en is die nog altijd.











    Zannekin (8,0% Alc.Vol.)
    De Dolle Brouwers – Esen

    Amberkleurig wazig bier met een mooie stevige schuimkop
     

    Kruidig aroma met wat zoetigheid
    Bloemig

    Moutige aanzet.
    Zweeft tussen zoet en bitter.
    Fruitigheid van witte wijn
    Mooi in balans
    Een fruitige zoete afdronk
    Wat hoppigheid in de mond
    Een bier om te genieten op het terras van Café Zannekin

     

    Enkel te verkrijgen in café Zannekin in Lampernisse.
    Wie een stukje natuur wil ontdekken en dat bier wil nuttigen moet zeker een fietstocht maken van uit Diksmuide naar Lampernisse!

    Groeten
    William







     

    24-07-2020 om 11:32 geschreven door William Roelens


    14-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 16 - Tripel Hop Piraat - Tripel Kaununnik - Slaapmutske tripel






    Tripels 16








    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.




    DE NAAM TRIPEL

    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 










    Piraat Triple Hop (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde








    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt een boeket van karamel, gebrande suiker - koekjes
    Kruidnagel

    De eerste slokken zijn moutig zoet die veranderen in een aangename hoptoets
    Bloemig van smaak
    De alcohomwarmte laat zich gelden
    Voldoende in balans
    De afdronk is bitter
    Kruidig – Tikje peper
    Wat alcohol
    Een geslaagd bier!



    Dit bier wordt gemaakt naar inspiratie van de IPA cultuur in de Verenigde Staten. Voor de productie van de Piraat Triple hop werden vier extra hopsoorten toegevoegd aan de klassieke Piraat. De receptuur wordt jaarlijks aangepast, afhankelijk van de beschikbaarheid van de hopvariëteiten.
    © Website Van Steenberge








    Tripel Kanunnik (8,2%Alc.Vol.)

    Brouwerij Wilderen – Wilderen

    Helder goudblond bier met romige witte schuimkraag

    Een heerlijk aroma van perziken/Sinaas
    Karamel
    Tikje koriander

    De smaak is zoet/bittere mout
    Ook hier een lichte perzik/sinaas smaak in de mond
    Karamel
    Kruidigheid van de koriander
    Tikje
    plakkerig Mooi in balans

     Droge licht bittere afdronk met wat fruitigheid!
    Een Limburgse tripel die de smaakpapillen verwent!








    Slaapmutske tripel (8,1%Alc.Vol.)

    Recept Slaapmutske - Melle
    Gebrouwen bij de Proefbrouwerij – Lochristi


    Licht wazig goudkleurig bier met een witte romige schuimkraag

    De neus wordt verwend met een aroma van kruiden
    Moutig
    Licht geurige fruitigheid

    De eerste slokken laten zich gelden!
    Volle mout
    Karamel
    Gemengd met een fruitigheid
    Tikje grassig
    Balans in evenwicht
    Medium zoete afdronk
    Een frisse tripel die je niet enkel degusteert voor het slapen gaan!



    Groeten
    William





    14-07-2020 om 08:04 geschreven door William Roelens


    04-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20ste Dinsdagnamiddag proeverij - Jolly Poupée - Brussels Beer Project True & False - True & False BA - Zwarte Byter









    20ste Dinsdagnamiddag proeverij








    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’












    Jolly Poupée (6,671%Alc.Vol.)
    Gebrouwen door Brouwerij Lupulus – Courtil - Gouvy








    Wazig donkeramber kleurig bier met een beige stabiele schuimkraag

    Moutige neus
    Licht aroma van donker fruit
    Tikje sinaas
    Karamelleprik

    De eerste slok is moutig zoet
    Licht bittertje in de achtergrond
    Fruitigheid komt opzetten
    Ook de bitterheid neem toe
    Tikje zoete karamel (Peperkoek)
    Lichte alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk
    lekker
    Mooi etiket!




    Brouwerij Lupulus gelegen op 5 km van de Luxemburgse grens noemde vroeger Les 3 Fourquets
    (De drie roerstokken).
    De brouwerij werd opgericht door Chris Bauweraerts en zijn schoonbroer Pierre Goubron.
    In 2006 werd brouwerij Achouffe overgenomen door Duvel Moortgat en werd Les 3 Fourquets onafhankelijk. In 2008 verkocht Chris Bauweraerts al zijn aandelen aan Pierre Gobron.
    Die werd zo de enige eigenaar en runt sindsdien de brouwerij met zijn twee zonen Tim en Julien.
    In 2008 brachten ze met Lupulus een eigen bier op de markt, naar Humulus lupulus, de Latijnse benaming voor het in bier cruciale ingrediënt hop. 
    In maart 2016 werd een nieuwe brouwerij en bottelarij in gebruik genomen waardoor de jaarlijkse capaciteit werd verhoogd naar 80.000 hl. In 2016 werd 15.000 hl bier geproduceerd en telde de brouwerij 21 werknemers.
    Eind 2016 werd de brouwerij herdoopt tot Lupulus en het gamma Lupulus-bieren verder uitgebreid. De brouwerij is ondergebracht 18e-eeuwse Ardense boerderij en maakt deel uit van het patrimonium der Belgische Ardennen. Ze brouwen er schitterende bieren waaronder deze Jolly Poupée!










    Brussels Beer Project True & False (8,3%Alc.Vol.)
    Gebrouwen door Brussels Beer Project – Brussel
    in samenwerking met brouwerij De Molen – Bodengraven (NL)







    Wazig blond bier met een witte fijne schuimkraag

    Het aroma is verassend!

    Gerookte geur uit een blond bier (Zeg maar een blonde stout!)
    Het aroma van een gebluste BBQ
    Zoete prikjes tussendoor

    De eerste slokken zijn houtachtig
    Gerookte mout
    De bitterheid komt langzaam naar boven
    Rokerige toetsen
    Koffieprikken
    Verbrande assen
    Ook komt er tussendoor een chocoladesmaak
    Eigenaardig bier die u letterlijk en figuurlijk verrast!








    True & False BA (9,2%Alc.Vol.)
    Brussels Beer Project - Brussel








    Het eerst besproken bier werd na18 maanden gelegen te hebben op Bourbon Barrel-Aged 'Jim Beam & Heaven Hill' vaten met de hand gebotteld op 25cl flesjes

    Donkerblond bier met een fijne witte schuimkraag

    Het aroma is rokerig
    Minder doordringend dan het bovenstaande basisbier
    Ook een tikje vanille komt boven

    De eerste slokken zijn alcoholisch
    Minder koolzuur aanwezig
    Vanille toetsen
    Lichte bitterheid
    Witte chocolade
    Lichte houtsmaak
    Lekker!!!




    Brusselaars Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan hebben in 2013 hun Brussels Beer Project gelanceerd en kwamen met een origineel idee op de biermarkt.
    Ze brouwden vier bieren (Alpha, Bêta, Gamma en Delta) en boden ze aan in enkele gerenommeerde Brusselse cafés waarna de consument er de beste moest uithalen.
    Dit bier lieten ze dan op grote schaal brouwen bij Brouwerij Anders in Halen.
    Vooraleer ze dit project starten hadden ze de wereld nog rondgereisd.
    Ze stopten met hun job en stortten ze zich volledig op hun brouwavontuur in de garage van Olivier.

    Hun doel is creatieve bieren op de markt brengen liefst met biologische ingrediënten.
    Ze proberen ook typisch Brussels bier te creëren, die samensmelt met de typische ervaringen die ze elk op hun reizen hebben opgedaan.
    Ondertussen hebben hun bieren naam en faam verworven.
    Om niet meer afhankelijk te zijn van andere brouwerijen hebben ze 6 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe brouwerij in Anderlecht? Die zou een jaarlijkse capaciteit van 35.000 hectoliter hebben.

    Met een tuin van bijna 1.000 vierkante meter en een taproom zullen ze op jaarbasis plaats bieden aan meer dan 25.000 bezoekers. Het project zal ook 25 gekwalificeerde en ongeschoolde banen opleveren.
    Uiteindelijk zullen zo dubbel zo veel mensen er aan de slag kunnen.

    De werken beginnen in september. Een jaar later zou de nieuwe brouwerij de deuren moeten openen.





    Zwarte Byter (6,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen door brouwerij Feniks – Heule

    Donker bier met een romige lichte beige schuimkraag

    Aangenaam moutig aroma
    Fruitige toetsen

    De eerste smaaktoetsen voorspellen al een aangenaam bier
    Gebrande indrukken van koffie
    Fruit komt naar boven en zorgt voor een aangename afwisseling
    Behaaglijke geroosterde bitterheid
    Afwisselend met een chocoladezoetje
    Mooi in balans
    Zoet bittere afdronk.
    Lekker bier voor slechts 6,6% Alc
    Nog een zwarte byter aub!!!






    Ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan maakte Biervereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
    een eigen bier: Zwarte Byter.
    Het is een Black IPA geworden omdat dit een van de favoriete bierstijlen van voorzitter Lode Van Biervliet is en die hoe langer hoe minder gebrouwen wordt.
    Het bier werd ontworpen door Bram Neudt uit Heestert en Stefaan Vandekerkhove uit Heule beiden bestuursleden van de vereniging.
    Een oplage van 500 liter werd gebrouwen in brouwerij Feniks in Heule/Gullegem.
    Om de vijf jaar wordt er bij HOP een nieuw bier gebrouwen.
    “'t Vage 4”, “Content”, “Hop Flower Power” en “'THOPe” gingen De Zwarte Byter vooraf.





    Groeten
    William en Geroen







    04-07-2020 om 09:55 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!