NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
  • Brouwer Luc Vermeersch schrijft Managementboek
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
  • Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf
  • xfan7p

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhofbier in 't Begijntje te Sint-Truiden



    Een stad met zijn eigen begijnhof

    Een begijnhof met zijn eigen herberg

    Een herberg met zijn eigen huisbier

     


     

    ’t Begijntje in Sint-Truiden.


     

    ’t Begijntje is gelegen in het historisch hof der Begijntjes van Sint-Truiden.






    Het Sint-Agnesbegijnhof werd in 1258 gesticht op grond,
    geschonken door abt Willem van Rijkel.
    Het geheel was omringd door een bakstenen muur.
    Binnen de muren stroomt de Cicindriabeek. In 1798 werd het begijnhof
    door de Fransen onteigend en verkocht.
    De voormalige portierswoning bezit een kern uit de 16de eeuw,
    maar werd in de 19de en 20ste eeuw sterk verbouwd









    Tot het complex behoren stallingen en een indrukwekkende schuur.
    Het gerestaureerde gebouw dat bekend staat als ‘torenhuis’
    was allicht de woning van de grootmeesteres van het begijnhof.
    De muurankers en een wapenschild dat in de gevel is ingemetseld,
    vermelden het jaartal ‘1619’.
    De conventen (nrs. 57-58- 59-60) of gemeenschapshuizen
    sluiten de zuidoostzijde van het plein af. Ze dateren uit 1780.
















    Begijnhofkerk

    Is toegewijd aan de H. Agnes. In 1970 werd de provincie Limburg
    eigenaar van het gebouw dat ingericht werd als
    Provinciaal Museum voor Religieuze Kunst.
    Met de bouw van de kerk werd begonnen in 1258.
    Omstreeks 1300 werd het koor afgesloten









    De kerk vertoont zowel laat-Romaanse als vroeggotische kenmerken
     en bezit een prachtige collectie muur- en pijlerschilderingen, de grootste in België.
    Deze werd toevallig herontdekt in 1860.
    Het zijn hoofdzakelijk scènes uit het leven van Maria of vrouwelijke heiligen.
    Ze werden aangebracht op een droge bepleistering.
    Twee voorstellingen zijn in olieverf.
    De andere zijn uitgevoerd in temperatechniek waarbij lijm, ei of gom als bindmiddel voor de kleurpigmenten werden gebruikt.
    De gestadige aftakeling van het gebouw en de mislukte restauratiewerken
    van de jaren dertig waren nefast voor de beschilderingen.
    In 1972 begon het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
    met een grondige restauratie en conservatie. bron : website 't Begijntje









    't Begijntje










    De herberg heeft een prachtig terras met
    uitzicht op het pas gerenoveerde Begijnhofplein






    Terwijl Geroen even de bierlijst doorbladerd neem ik enkele foto's
    van tuin en interieur.

























    Het gezellige moderne strakke interieur met schilderijen van
    Philip Martens en Carine Thiry













    We degusteerden er het huisbier "Begijnhofbier"
    Een biertje gebrouwen door brouwerij Bink uit Kerkom











    Begijnhofbier – 7% Alc.Vol.

    Brouwerij Bink – Kerkom






    Donker amber van kleur

    Gebroken witte schuimkraag

     

    Het aroma is dit van karamel

    Hoppige toetsjes

     

    Het bier is licht zoetjes door de karamel

    Het heeft hoppige trekjes

    Met een bittere achtergrond

    Een medium body

    Het laat zich vlot drinken en heeft een

    Licht bittere afdronk





    Pannenkoek t’Begijntje met ijs en orange likeur






    Bier en pannenkoek waren wel geen beer and food pairing
    maar waren allebei toch lekker




    Info :

    t’Begijntje

    Begijnhof 62
    B-3800 Sint-Truiden



    Brouwerij Bink







    29-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streekbierenfestival 2010 - Zwevegem



    Regen, zon maar vooral veel brouwers, bier en
    heel veel mensen.
    Het Streekbierenfestival van Zwevegem 2010 was weer een succes!!





    Een luchtige foto-impressie




    Dreigende wolken boven de kerk van Zwevegem.
    Toch kwamen duizenden bierliefhebbers afgezakt
    naar de draadtrekkersgemeente. 







    Op zaterdagnamiddag zag het er niet zo goed uit.
    Maar naar de avond toe bleek dat de bevolking niet
    afwezig kon zijn op dit groots evenement.







    De doorlopende animatie op het podium zorgde meteen al
    voor een gezellige sfeer.







    Blij weerzien met Marc Antoine De Mees van Brasserie Brunehaut
    Geroen Vansteenbrugge en Marc-Antoine tikken op het succes van Zwevegem
    en Brasserie Brunehaut.
    Zie ook :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=687557






    Terwijl John de vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq even weg was
    profiteerde ik om zijn goedlachse en joviale vriendin Sandra op
    mijn digitaalke vast te leggen.







    Een Waterloo Double 8 Dark 8,5% Alc.Vol. (Du Bocq) was ons tweede proevertje.
    Licht kruidig en tikkeltjes gebrande mout.
    Een bier waar de alcohol goed verborgen is.
    Geschonken in stenen bekers.  Liever een glas voor mij!







    Bij de Pierewaaiers Reuzenbieren uit Oisterwijk (NL) stonden we iets langer stil.
    Voor de eerste maal waren die mannen in Zwevegem aanwezig








    Die mannen zijn Bernard Smits en Jos van Breda
    Ze zijn een Nederlandse bierfirma die hun eigen recepten laten brouwen
    bij de Proefbrouwerij in Lochristi.
    Deze stoere mannen komen naar het Karakterbierfestival van HOP in Bissegem.







    Peer Paorel, Heer van Oosterwijck - 9,5% Alc.vol
    Een donker zwart bier met een beige schuimkraag.
    De neus is romig zoet - Licht geroosterde toetsen.
    Zoete aanzet - Geroosterde mout - lichtjes gerookt
    Zoethout - alcohol warmte
    Aromatische afdronk
    Amarillo hop




    Deze lekkere stout is te proeven op het Karakterbierfestival van HOP
    op zaterdag 25 september in Bissegem

    zie http://www.karakterbierweekend.be






    Gèèselse Ermelindis - 8,5 % Alc.Vol.
    Oranjerood met een witte schuimkraag.
    Het aroma is hoppig en fruitig - Citrus
    De smaak is fris hoppig
    Bloemetjes
    Citrus
    met een mooie droge afdronk
    Een gemoedelijke Indian Pale Ale

    Ook dit bier is te proeven op het Karakterbierfestival van HOP
    op zaterdag 25 september in Bissegem

    zie http://www.karakterbierweekend.be




    Geen Nederlandse deelname zonder een goede bol kaas !









    De meisjes die met de deelnameformulieren voor de wedstrijd
    "Beregoed bier" rond gaan worden elk jaar mooier en mooier.








    Ook elk jaar mooier en mooier is de sympathieke Hildegard Van Ostaden.
    Haar onlangs in de prijzen gevallen Saisonnière werd door
    het publiek erg gesmaakt.







    Het mooie glas en het lekkere bier.
    Smaakbeschrijving zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=615338






    Ook twee lekkere biertjes uit Nederland.
    De Imperial Russian Stout en de American Pale Ale, allebei van 't vat.
    De Stout is zwart met een beige schuimkraag
    De neus laat op zich wachten maar dan komt het aroma van geroosterde mout
    Zoet, licht geroosterd, lichte body en een redelijke droge afdronk.
    De
    American Pale Ale is mooi hoppig en fruitig van aroma.
    De smaak is fris - hoppig.
    Perzik, mango
    Droge afdronk.
    De biertjes zijn van huisbrouwerij Klein Duimpje
    Ja Nederland is goed bezig!!!








    Drie ernstige mannen.
    Links Christiaen (vertegenwoordigt brouwerij De Ranke) in het midden
    de enige Waalse hoppeboer van België Luke Lagache en
    rechts brouwer Guido Devos.



    De Ranke neemt ook deel aan het Karakterbierfestival in Bissegem
    zie http://www.karakterbierweekend.be







    Lesage bieren met de wijsheid in het flesje!
    In het midden  zaakvoerder Xavier Janssens, 
    geflankeerd door Michiel en zijn schoonmama.






    Een fiere oma 'Bianca Goethals' degusteerd een Unicum op de geboorte
    van haar eerste kleinkind Alana








    Mooie mensen aan de Bavikstand
    Vertegenwoordigster Gina (L) ziet er weer stralend uit zoals altijd.


    Ook Bavik staat met haar gamma bieren op het Karakterbierfestival in Bissegem
    zie http://www.karakterbierweekend.be







    Klik hier voor meer gratis...
    William Roelens (ikke) en Geroen (hem) in gezelschap van
    twee charmante dames Thérèse en Ilse (zij en zij).
    Moet kunnen hé...
    Bier brengt mensen bijeen!






    Klik hier voor meer gratis...
    Nederland - België.
     Vic Jaenen (L), vertegenwoordiger van Nederlandse
    Trappistenbrouwerij 'Bierbrouwerij de Koningshoeven'
    in gezelschap van Ludo Bagein (R) van brouwerij Bockor.





    Klik hier voor meer gratis...
    Terwijl zus Anne-Catherine de dodentocht van Bornem afmaakte
    stond zaterdag de mooie Claire Dilewijns in Zwevegem hun lekkere Vicaris bieren
    op professionale wijze uit te schenken.







     Klik hier voor meer gratis...
    Peter Vyvey pennigmeester van bierproefvereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
    in gezelschap van  Dirk Van Damme (vertegenwoordiger Malheur)







    Klik hier voor meer gratis...
    Stijn De Neve vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels en fervent wielerfanaat,
    mag voor mijn vrouwelijke lezers nooit ontbreken in
    een fotoreportage.






    Klik hier voor meer gratis...
    Ilse Roelens en Ingeborg Hoornaert genieten blijkbaar van een heerlijke
    Tripel Karmeliet.







    Klik hier voor meer gratis...
    Het zonnetje kwam er door en de mensenzee zwelgde aan.






    Klik hier voor meer gratis...
    Vic Jaenen vertegenwoordiger van Trappistenbrouwerij La Trappe (NL)
    tapt hier hun nieuw biologisch biertje "Puur".







    Klik hier voor meer gratis...
    Puur 4,7% een Biologisch biertje van de Nederlandse Trappisten.
    Mals met een lichte bitter- en hoppigheid
    Hoge gisting Trappistenbiertje als plaatsvervanger voor een pilsje?







    Klik hier voor meer gratis...
    Ook brouwerij Roman mag niet ontbreken in Zwevegem
    Hier vertegenwoordiger Tom Vangaverbeke.







    Klik hier voor meer gratis...
    Bestuurslid Flanders Event VZW, Kristian Tavenier schenkt hier
    een Unicum Hibernum (9,5% Alc.Vol.) uit.  Dis is een van de vier
    Bieren van Flanders Event.  Ik weet waar ze gebrouwen worden , ))








    Klik hier voor meer gratis...
    Hoe later op de avond hoe meer volk !!



    Het Internationaal Streekbierenfestival 2010 van
    Flanders Events vzw Zwevegem was weer een groot succes.




    Klik hier voor meer gratis...
    Het Japanees afsluitblogmeisje fluisterde mij de volgende woorden toe
    die ik op mijn Bierblog moest vermelden :




    このベルギービール
    来年まで



    Info :
    Flanders Events vzw





    26-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie Jandrain-Jandrenouille



    Brasserie Jandrain-Jandrenouille



    Ik had voor het eerst kennis gemaakt met hun bier in Brussel.

    Na de persconferentie ter gelegenheid van 5 jaar Zythos
    bezochten we met enkele Zythosleden op 9 februari 2008

    The Belgian Beer Tasting Shop  ‘Delices & Caprices’.
    in rue des Bouchers 68 niet ver van de Grote Markt,
    Pierre Zuber uitbater van deze shop liet ons hun eerste biertje “de IV” proeven.

    Later heb ik hun donker V gedegusteerd.

    Ik moet zeggen, ik was fel onder de indruk van hun bieren.
    Met hen bedoel ik :

    Alexandre Dumont de Chassart en Stéphane Meulemans
    of de brouwers van Brasserie Jandrain-Jandrenouille

     












    Door de prachtige graanvelden (Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend
    landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt
    worden voor landbouw en veeteelt) rijd ik twee jaar later samen met biervriend Geroen
    naar de ontwerpers van deze heerlijke bieren.
    Beiden kennen elkaar meer dan 23 jaar van sinds hun studententijd
    en sindsdien is de microbe steeds aanwezig gebleven
    om ooit samen te brouwen en hun droom waar te maken. 



    Onze bestemming is brasserie Jandrain-Jandrainouille, genoemd
    naar
    de plaatsjes Jandrain en Jandrenouille.  Beiden maken deel uit
    van de gemeente Orp-Jauche in de Belgische provincie Waals-Brabant.





    Dit is België op zijn mooist !






    Het pitoreske Sint-Pieterskerkje (te Jandrain) Orp-Jauche





    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...





    De brouwerij is gelegen in een Haspengouwse 18e eeuwse kasteel-vierkantshoeve
    Alexandre Dumont kocht deze oude hoeve in 2005.
    De brouwerij dateert van 2006 en het eerste brouwsel kwam er pas begin 2007.







    In een grote schuur op het binnenhof is de brouwerij gevestigd.













    De schuur waar de brouwerij zich bevind is indrukwekkend.
    Ze is maar liefst 16 meter hoog !






    De Brouwerij


    De brouwinstallatie komt uit Frankrijk
    In feite is het een Amerikaanse installatie (Northern Brew Systems)
    Ze komt uit midden Frankrijk van een brouwerij uit Bourges.





    De brouwinstallatie met in het rood de gasbrander.





    De beslagkuip.
    Ze starten op 62° met maïschen
    en daarna op 72 °
    11 hl per brouwsel



























    Klik hier voor meer gratis...
    De hoppegift door de vaste hulp Emmanuel.  'Manu' voor de vrienden
    Hij is sinds januari in dienst
    Hij volgde met succes een brouwerijopleiding in Louvain-la-Neuve.








    De twee gistingtanks
    Eind augustus komen er nog 2 nieuwe bij.








    De brouwerij beschikt momenteel over drie lagertanks
     voor eind dit jaar komen er nog eens 3 bij
    Ze lageren 2 weken
    en na 6 weken kan het nieuwe bier de brouwerij verlaten.







    Een Riempitric bottellijn uit Canelli - Italië





    Toen wij arriveerden waren Alexandre en Manu de nieuwe vatenspoelmachine
    van Co en Co
    aan het uittesten.






    Een van de warme kamers






    Een zicht op het erf van uit het toekomstige proeflokaal.





    Klik hier voor meer gratis...
    Even proeven van de gistingtank.





    Klik hier voor meer gratis...
    Links zonder etiket de VI naast de IV en V






    Klik hier voor meer gratis...
    Proeven van de producten behoort er nu eenmaal bij.
    We mochten hun nieuwe creatie (de VI) degusteren.
    Momenteel enkel te verkrijgen op 20 liter vaatjes.
    Het is een succesbier dat momenteel enorm in
    trek is op vat bij Moeder Lambic Fontainas
    Het is een 2 granenbier (gerst en tarwe) van 6,5 % alc. vol.
    met een unieke zeer fruitige Amerikaanse hopsoort
    die op dit ogenblik nog nergens in de Benelux wordt gebruikt.
    Stéphane laat deze hopsoort wel afnemen in Scandinavië.
    De VI zelf is mooi in balans en lichtbitter.
    Zal ook te proeven zijn op het Bierfestival van OBAD in Diest.




    Klik hier voor meer gratis...
    Santé op het succes van Brasserie Jandrain-Jandrenouille.
    vlnr :
    Stéphane Meulemans, William Roelens,
    Alexandre Dumont de Chassart en Geroen Vanstenbrugge




    We proefden verleden week bij Geroen de drie bieren.
    We waren in het gezelschap van bierproevers Pierre Step en
    Gilberte Vandenbroeke.
    Ook aanwezig waren Daid Le Roy (Ondervoorzitter Zythos)
    en Sofie Van Rafelghem (co-auteur) 100 x proeven van
    straffe streekbieren.





    IV Saison - 6,5% Alc.Vol.

    Klik hier voor meer gratis...



    Blond bier met een witte fijne volle schuimkraag.


    De neus is bloemig
    Ook geuren van Lychee

    De smaak is meteen een voltreffer.
    Lekker hoppig en bloemig.
    Citrusprikjes.
    Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid.
    Het heeft een mooie droge afdronk.






    V Cense - 7% Alc.Vol.

    Klik hier voor meer gratis...



    Donker bier met een rode schijn
    Gebroken witte schuimkraag

    Licht aroma van donker fruit
    Een zwoel tikkeltje alcohol
    Toetsjes van karamel.
    Ook hopprikkels

    De aanzet is zoet
    fruitig peren, perziken
    rozijnen
    Geroosterde toets
    Hoppig
    Een mooie bitterheid in de achtergrond
    De afdronk is bitter






    VI - 6,5% Alc.Vol.

    Klik hier voor meer gratis...
    Zonder etiket.



    Blond wazig bier
    Wit schuim

    Fruitige neus
    Mango - Citrus - Perzik

    De smaak is eerder Belgisch ondanks de Amerikaanse hop!
    Geen agressieve smaken
    Eerder mals en licht
    Fruitige toetsen. Citrus
    Lichte bitterheid
    Droge afdronk

    Heel lekker bier



    Al bij al drie prachtige bieren van gedreven sympathieke brouwers.


    INFO :

    Rue de la Féculerie 34

    1350 Jandrain-Jandrenouille (Orp-Jauche)

    Tel.: 019-51 42 98

    e-mail: alexandre.dumont@skynet.be

    website: www.IVSaison.be

     

     



     

    22-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Estaminet "Ter Spinde" - Jabbeke




    Estaminet "Ter Spinde" - Jabbeke









    Volgens hun website is Estaminet Ter Spinde ongetwijfeld een
    van de oudste herbergen van Jabbeke.
    De oudste vermelding zou terug gaan tot de 17e eeuw. Anno 8 december 1625...






    Ter Spinde is gelegen langs het kanaal kanaal Brugge Oostende
    aan de Stalhillebrug.
    De brug zorgt in Stalhille niet alleen voor de "dagelijkse"
    fietsverbinding tussen Jabbeke en Stalhille,
    maar ook in de recreatieve fietsroutes langs het kanaal
    is ze een belangrijke schakel.





    Het kanaal kanaal Brugge Oostende met rechts Ter Spinde.










    Geroen en ik brachten na de voorstelling van het Arnoldusbier
    een bezoekje aan dit leuke estaminetje
    .





    De andere ingang van het estaminet.








    In 1625 werd Ter Spinde geopend onder de naam «Herberg Sint-Jacobs ».

    Dit was het tijdperk van de Spanjaarden en de Geuzen.

    Tijdens het graven van het kanaal konden ze er smullen en drinken in deze herberg .








    Estaminet Ter Spinde heeft wel een lange en historische legende.

    Ook tijdens de periode van Napoleon werd het kanaal nog eens verbreed
    en stond Estaminet Ter Spinde terug in de blinker voor de smulpapen







    In de Oorlogsjaren was het gekend onder de naam ‘t Rusthof.
    Tot op vandaag is het nog altijd de gekende zaak langs het kanaal aan de Stalhillebrug.





    Leuk en gezellig interieur










    Estaminet Ter Spinde staat bekend voor zijn gastvrijheid, rustige terras…
     in het fleurige bloemenparadijs met achtergrondmuziek.
    Hier kun je terecht voor een hapje of een drankje.
    Meer dan 60 verschillende bieren staan in de kijker,
    onder andere de 6 verschillende Trappisten,
    waarbij familiale contacten met de broeders van Achel.
    Ze zijn ook Orval ambassadeur.













    De gezellige tuin.




    Hun specialiteiten zijn onder andere paling op verschillende wijze,
    grillade in de zaal (in de zomer op terras), huisgerookte zalm in de Oklahoma,
    picon vin blanc, eigen jenever...













     

    Ze hebben ook hun eigen huisbier " Ter spinde blond"
    gebrouwen door Brasserie Caulier (Peruwelz)






    Een Ter Spinde Blond werd aan tafel uitgeschonken












    Ter Spinde Blond - 8% Alc.Vol.
    Brasserie
    Caulier  - Peruwelz






    Wazig blond biertje.
    Groene schijn
    met fijn wit schuim.


    Niet uitgesproken maar fris aroma
    Fruitig
    Citrus en koriander
    Een lichte bitterheid
    De alcohol is goed gemaskeerd
    Wit biertje of blond biertje?












    Garnaalkroketjes voor onze kleine honger.


    Ter Spinde

     

    Stationsstraat 174
    8490 Jabbeke
    050 81 44 48
    050 81 68 48

    Voor meer info mail ons op info@terspinde.be




    19-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15de Zomerbier festival Beerbrothers Mechelen

     

    15de Zomerbier festival Beerbrothers Mechelen
     

     

     

     Klik hier voor meer gratis...

     



    Het was nu al een hele tijd geleden dat ik nog eens naar het bierfestival van de

    Mechelse Beerbrothers ben geweest.

    Een paar maal toen het nog in brouwerij Het Anker was
    en een keer in het Olivetenhof niet zo ver van de brouwerij.








    Nu is het festival verplaatst naar perron M op het Douaneplein.

    Een grote zaal buiten de stad niet ver van het station van Nekkerspoel

    Ideaal dus om met de trein naar het bierfeest te sporen.





    Bewuste graffiti op het perron M.



    De betrachting van de Beerbrothers is net zoals de andere bierverenigingen

    die aangesloten zijn bij Zythos, een bierproefvereniging waarbij de leden
    met mate een goed glas bier degusteren.

    Ze ijveren ook om de Belgische biercultuur niet te laten verloren gaan.




    Damiaan Blond 5,5% Alc.Vol.van ’t vat – Brouwerij Strubbe
    Een van de 4 gratis biertjes aangeboden door de
    Beerbrothers aan de Zythosleden.
    Goudgeel bier met een licht beige schuimkraag
    Lichtzurig en een beetje gist in de neus.
    Ook de smaak is lichtzurig, fruitig en zoet.






    Aan een speciale stand kon men bieren kopen waar de vervaldatum
    overschreden was.  Voor de echte bierliefhebbers en/of verzamelaars.







    vlnr : Voorzitter Beerbrothers Martin Daniëls,
    Marc Struyf van brouwerij Triest en Uli Kremer uit Duitsland.



    Voor hun leden en geïnteresseerden proberen ze jaarlijks
    een Zomerbier festival te organiseren.

    Ook busuitstappen naar brouwerijen al dan niet overgoten
    met een vleugje cultuur van die streek komen aan bod.

    Tafelen aan gastronomisch biermenu’s, een informatieve avond met gastspreker,

    Wandel-en zoektochten enz.. staan regelmatig op hun programma.  

    Iedereen, jong en oud, kan meedoen aan hun activiteiten!

    De vereniging telt ongeveer een 70-tal leden.







    Perron M

    De zaal werd ontworpen door architecten Willy Goossens en Ilse Diddens.

    Oorspronkelijk was er een spoorweg binnen het gebouw en die bleef behouden.
    De bedding werd met glas overdekt en uitgelicht.
    Daarbovenop kwamen togen en enkele zithoekjes, in de vorm van treinwagons.
    Het perron zelf is de dansruimte.

    Er is ruimte om 750 tot 900 feestvierders te ontvangen,
    maar ook kleinere fuiven kunnen georganiseerd worden.




    Klik hier voor meer gratis...





    Klik hier voor meer gratis...






    Luc Van Den Eynde





    Peter De Weerdt (r) met compagnon





    De Beerbrothers hadden net zoals elk jaar
    weer een prachtige bierlijst samengesteld.
    Een 56 biertjes waaronder vier van 't vat prijkten
    op het menu, waaronder veel voor mij nog onbekende brouwsels.


    Ter gelegenheid van hun zomerbier festival lanceerden de beerbrothers
    een nieuw bier “Gendarme”


    Voorzitter Martin aan het woord

     

    “Vorig jaar vatten wij het idee op, om voor deze gelegenheid
    een gloednieuw bier te laten brouwen.
    Eén van onze leden, Marc Struyf, startte vorig jaar met een brouwerij op de ‘Triest’.
    Hij was dé geschikte man om voor onze vereniging dit speciale bier

    te brouwen.

    Even terug gaan in de Beer Brothers-geschiedenis.
    Onze eerste bierproeverij hielden wij in de kantine van de toenmalige
    Rijkswachtkazerne in Mechelen.
    De reacties waren achteraf zo goed, dat we dit jaarlijks zijn blijven verder doen, maar niet

    meer in deze locatie.
    We hebben nadien onze bierdagen gehouden in achter eenvolgens:
    het MMT (Mechels Miniatuur Theater), de brouwerij ‘Het Anker’,
    het Olivetenhof en de laatste jaren in Perron M. 19

    Gezien volgend jaar de gendarmerie van Mechelen een volledig nieuwe bestemming krijgt,
    hadden wij al snel een naam voor ons bier gekozen: ‘Gendarme’.
    De naam ‘Gendarme’ werd tevens in sommige delen van ons land gebruikt om een goei

    stevig glas bier te bestellen in een kroeg.”

    We hebben de brouwer laten weten dat we graag een blond en straf bier wensten.
    Marc heeft het bier gebrouwen volgens het “reinheidsgebot”,
    maar hij voegde er iets heel speciaal aan toe: namelijk Nieuw-Zeelandse hop.
    Die hop geeft ons bier een
    fruitige smaak, gevolgd door een bittere nasmaak.
    Het bier heeft een smaak dat je met geen enkel ander bier kan vergelijken!

    Iets uniek!!

    Marc is zelf zo tevreden over zijn nieuw brouwsel, dat hij pronkt dat dit bier het beste is,
    wat hij ooit heeft gebrouwen.

    De ‘Gendarme’ heeft een alc.vol. van 9,5 %. Het bier is

    gebotteld in flessen van 75 cl".





    Het etiket is samengesteld uit de kleuren van de gendarmerie:
    blauw met een streepje rood.

    Op de foto staat de voorgevel van de gendarmerie te Mechelen

    afgebeeld. Dit gebouw is gelegen aan de Binnen-Dijle.

    Goudblond biertje 9,5% Alc.Vol.
    een Goudblond lekker bier.
    Aroma van meloen en de smaak van pompelmoes
    Mals van smaak, hopbitter, droge afdronk.
    Een aanwinst voor het Belgisch bierlandschap.






    Den Eddy uit Antwerpen.
    Op elk bierfestival aanwezig.







    Zuiderbierke 8,2 % Alc.Vol. van de nieuwe brouwerij Donum Ignis
    (Geschenk van het vuur)
    Roodbruin bier met beige schuimkraag.
    De neus is lichtzurig. Moutig.
    Moutige smaak met toetsen van Zoethout
    Pruimpjes - Donker fruit
    Alcoholzweempje.











    Even naar buiten om de skyline van Mechelen te bewonderen
    HOPlid Bianca Goethals en Beerbrother Walter Thijs







    De eerste bierproevers zijn komen opdagen.






    Baas Gansendonck 6,5% Alc.Vol.
    Blond bier met wit schuim. - De Proefbrouwerij
    Moutig en vrij fruitig in de neus.
    Het biertje smaakt fris, zoet met fruitige toetsen.
    Te weinig gebruik van hop.  Zoete afdronk.






    Drie etikettenverzamelaars met veel liefde voor bier.
    In het midden Ronan Vandermotten voorzitter Gambrinusclub van België






    2 biertjes (7,5 % Alc.Vol. van Brasserie Grain d'Orge)
    Gebrouwen voor "Challenge Jogging le jour"
    Een Luikse sportorganisatie die joggingwedstrijden inricht.







    Brix 8% Alc.Vol. van brouwerij De Block
    Blond biertje met witte schuimkraag
    Aroma van zoete sinaas en lichte alcohol
    Zoete smaak - fruitig - muffig
    Kleine bitterheid in de achtergrond.
    Gebrouwen voor de het 40-jarig bestaan van de Scouts en gidsen
    van Sint-Brixius-Rode.






    Een Folieke : Bianca verwerkt in de Graffitimuur






    Draeckenier 7,5% Alc.Vol. Een biertje gebrouwen in de Proefbrouwerij
    Goudblond helder bier met een witte schuimkraag.
    Weinig koolzuurpareling.
    Moutig zoet aroma - Koekjes
    Fruitig en kruidige prikkels in de smaak. Een lichte bitterheid.
    Bittere afdronk.




    Klik hier voor meer gratis...
    Op het terras In de zon was het heerlijk om een biertje te proeven.






    Klik hier voor meer gratis...
    Super Balder 6,2% Alc.Vol. - 't Hofbrouwerijke
    Blond wazig bier met witte schuimkraag.
    Het aroma is kruidig (Kardemon)
    gistig met een iets wat wrange bitterheid.





    Klik hier voor meer gratis...
    Bierproever en hobbybrouwer Francois Robbeyns
    overal vertegenwoordigd waar biertjes te proeven zijn.





    Klik hier voor meer gratis...
    Om af te sluiten proefde ik nog een Sint Amatus 12 (10,5% Alc.Vol)
    van de Struise brouwers.
    Zwart bier met een zoet moutaroma
    Geurige prikkels van patisserie en warme alcohol
    De smaak is die van donker fruit - Pruimen - Rozijnen
    Zoete afdronk met een heerlijke bitterheid in de achtegrond.
    Heerlijk biertje





    Klik hier voor meer gratis...
    Toen we vertrokken was de zaal aardig aan het vol lopen
    met biergenieters.  En zo moet het zijn.






    Klik hier voor meer gratis...
    Het afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe
    die ik op mijn Bierblog moest vermelden :


    "Tot volgend jaar"


    INFO :

    The Beerbrothers
    Perron M





    14-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van het Arnoldusbier - Oudenburg



     

    Oudenburg: 3de bier voor Arnoldusstad

     

    Verleden maand op Vrijdagavond 09 juli werd in het
    Romeins Archeologisch Museum (RAM) in Oudenburg het nieuwe Arnoldusbier voorgesteld.
    Geroen Vansteenbrugge en ik werden uitgenodigd
    om dit uitzonderlijk evenement persoonlijk mee te maken.





    Romeins Archeologisch Museum (RAM)



    Oudenburg is niet alleen de oudste stad van Vlaanderen,
    maar doet naast haar faam als Romeinse vestiging aan de Noordzeekust
    nu ook haar reputatie als walhalla voor bierliefhebbers alle eer aan. 
    Sint Arnoldus, stichter van de Oudenburgse Sint Pietersabdij,
    veranderde er immers water in bier, en werd zo
    de patroonheilige van de bierbrouwers.











    In 2009 won de heraangelegde Abtstuin een prijs van de Vlaamse Gemeenschap
    omwille van de kindvriendelijke aanpak.
    Kinderen kunnen er als een Romeins soldaat op de uitkijk staan op de toren,
    zich in de zandbak een archeoloog wanen, een aanval organiseren op het castellum,
    Romeinse terrasspelletjes spelen of gewoon ravotten tussen het groen.




     

    Eeuwenlang zakten bedevaarders & brouwers af naar
    Oudenburg om er de relieken van st. Arnoldus in de OLV kerk te vereren.







    De Binnenkoer van de abdijhoeve heeft nog een
    eenvoudige duiventoren (14de eeuw)







    De St. Arnolduskapelletjes.
    De reliëfs op de kapelletjes stellen taferelen uit zijn leven voor.
    De kapelletjes dateren uit de jaren vijftig en werden door
    Prof Firmin De Smidt ontworpen.






    St. Arnout predikt den vrede in Vlaandren


    Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle wil,
    naast het Romeinse verleden van Oudenburg,
    ook bierbeleving centraal stellen in het beleid t.a.v. toerisme & recreatie.






    Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle



    "Oudenburg mag haar bierverleden best wat meer in de kijker zetten. 
    In het bezoekerscentrum bij het Romeins Archeologisch Museum (RAM) wordt
    de figuur van Arnoldus en het Oudenburgse brouwersverleden in de verf gezet. 
    In de OLV-kerk kan nog altijd het schrijn van Sint Arnoldus bezichtigd worden. 
    In de Sint Pietersstraat zijn de namen van de talrijke herbergen
    tot in de eeuwigheid in de stoep gebrand. 
    Groepen die Oudenburg bezoeken kunnen een heuse bierwandeling boeken. 
    In het motorhotel Groenedijk kan een heus bierarrangement geboekt worden. 
    Binnenkort worden daar nog andere bieractiviteiten aan toegevoegd.  
    Streekbieren zoals de Ettelgemse Briekebakker en Darinckdelver
    worden maximaal gepromoot.”


    Zie : Briekebakker en Darinckdelver - Brouwerij Alvinne






    Conservator Romeins Archeologisch Museum
    Jean Luc Meulemeester had het over de geschiedenis van Sint Arnoldus.






    De vele opgekomen genodigden luisterden met volle aandacht.


    Nu komt daar dus het Arnoldusbier bij. 
    Enkele jaren terug werd reeds een Sint Arnoldusbier gelanceerd,
    maar door een faillissement van de brouwerij (Riva) ging ook het bier
    jammer genoeg verloren.

    Het was een origineel recept dat Riva enkele malen per jaar brouwde
    en het bier was donker koperkleurig.  Lag zoetig in de afdronk.
    Alcoholgehalte was 7 à 7.5%. 
    Het was een tripel, maar eigenlijk niet te vergelijken
    met de meeste andere tripels op de markt die meestal blond zijn van kleur
    en iets droger van afdronk (cfr. Westmalle).

    Het was absoluut geen bruin bier zoals de Vondel
    en ook geen drop en zoethout aanwezig in de smaak en receptuur.

    Het grootste deel ging naar Italië, zowel op fles als op vat
    en het recept werd dan ook volgens hun smaak bijgestuurd door de jaren heen.

    Het bier bleef wel voortleven in een speciaal gecreëerd gerecht van de Abdijhoeve.






    In het bezoekerscentrum die gratis toegankelijk is kun je het
    vroegere Arnoldusbier bewonderen.
     Intussen kun je kennis maken met de figuur
      van de H. Arnoldus die op miraculeuze
      manier water in bier veranderde. Hij is 
    dan ook de patroon van de brouwers.













    En zie : Sint Arnoldus kwam voor deze gelegenheid
    het water weer op miraculeuze wijze veranderen in Arnoldus bier.
    En proefde dat het lekker was.
    Hij nodigde ons meteen uit om het te degusteren.






    Ook werden er voor het bier nieuwe glazen in gebruik genomen.











    vlnr : Conservator Romeins Archeologisch Museum
    Jean Luc Meulemeester,
    Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle,
    Burgemeester van Oudenburg Ignace Dereeper en
    Rolandt Bonny als Arnoldus.





    De Grote en kleine Arnoldus.






    Het mooie terras van het RAM zat aardig vol.



    De stad Oudenburg vroeg de Proefbrouwerij uit Lochristi een nieuw Arnoldusbier te brouwen. 
    Etiket en glazen zijn een ontwerp van Schepen Peter Velle. 
    Het bier wordt binnenkort, samen met beide andere Oudenburgse bieren, ook,
    aangeboden in een “Oudenburgs bierpaletje”, met kleine proefglaasjes. 
    In dit dorstige weer: één vakantiebestemming: Oudenburg. 
    Santé.





    Arnoldusbier - 7,5% AlC.Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi





    Donkerbruin bier
    met beige schuimkraag

    Het aroma is moutzoet
    Hoofdzakelijk karamel in de neus.

    Het biertje heeft een zoete aanzet
    De karamel komt ook tot uiting in de smaak.
    Lichtjes gebrande toesten
    Peperprikkels
    Licht bittere afdronk





    Het ontwerp van het etiket en het glas zijn een ontwerp van Schepen Peter Velle.
    Ze hebben duidelijk een nieuwe look gekregen
    .







    Niet vergeten!!!
    op 16 augustus is het de feestdag van Arnoldus.
    Ik denk dat ze in Oudenburg weten wat ze gaan drinken deze dag!



    INFO :

    Romeins Archeologisch Museum








    10-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne 900 - De Graal



    Ne 900 - De Graal



    Nossegem, een deelgemeente van Zaventem

    bestaat 900 jaar.

    In 1110 zouden er voor het eerst geschriften opgedoken
    zijn met de naam Nothengem.
    Dus dit moet gevierd worden!








    Als er nu toevallig in deze feestvierende gemeente een biervereniging

    gehuisvest is kan het bijna niet anders dat er voor deze uitzonderlijke gelegenheid

    een feestbier gecreëerd werd.





    .



    De Vrienden van het bier (zo noemt deze zythosvereniging zich)

    liet een gelegenheidsbier brouwen bij Wim van brouwerij “De Graal”

    Volgens de vereniging is het bier een ongefilterde tripel geworden
    met een alcoholgehalte van 7,5 vol%.

    Het is een bier met een aangename, frisse geur
    en een bittere afdronk die erg lang blijft hangen.


    Het bier kreeg in samenspraak met het organiserend comité voor 900 jaar Nossegem
    de toepasselijke naam ‘Ne 900’.

    Samen met het bier werd er een origineel glas ontworpen
    om dit goddelijke gerstenat in te nuttigen.

    Er werden 3 hopsoorten gebruikt: Hallertau, Saaz en East Kent Golding,
    en er werd ondermeer gebruik gemaakt van een trappistengist en pilsmout.

    Het biertje bevat een bitterheid van ongeveer 40 EBU.

    Ne 900 werd voor het eerst gelanceerd in het weekend van 21 mei.



     

    Ne 900 – 7,5% Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel






    Donkerblond biertje met witte schuimkraag.

     

    De neus is vrij fruitig

    Citrus

    Aroma van vers brood

     

     

    Moutig

    Licht zoet met een mooie hopbitterheid

    in de achtergrond.

    Fruitige toetsjes

    Die bitterheid begin de smaak van het bier prettig te domineren.

    De afdronk is bitter en droog

    Wanneer ze me zouden vragen om nog een biertje

    te degusteren dan zou mijn antwoord onmiddellijk ja zijn.

    We hebben het nu zaterdag laatst geproefd met
    enkele Waregemse bierfanaten en iedereen was het
    volmondig eens "Een lekker biertje".









    INFO

     

    Op 10, 11 en 12 september zal er feest gevierd worden in Nossegem.

    Het programma vind je hier.

     

    Brouwerij De Graal

     

    Zythosvereniging “Vrienden van het bier”

     

    Op 15, 16 en 17 oktober vind in Hoeve Nothengem

    hun streekbierweekend plaats.





    09-08-2010 om 11:19 geschreven door William Roelens


    08-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Symbolisme en Old England - Brussel



    Het Symbolisme en Old England


    Samen met mijn vaste kunstpartner en kunstenares Caroline (Caro)
    heb ik onlangs de boeiende tentoonstelling “Het Symbolisme in België bezocht”.

    De tentoonstelling vond plaats in het
    Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel




    Klik hier voor meer gratis...









    Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel.



    De evolutie van het symbolisme zou starten bij de romantische
    schilderkunst aan het einde van de 19e eeuw.





    Stilte - Fernand Khnopff (1858-1921)

     

    Naast vermaarde namen als
    Fernand Khnopff, Félicien Rops of Jean Delville was ook werk te zien van
    minder bekende kunstenaars die sterk hebben bijgedragen aan de geest van het
    'fin de siècle' waarin Brussel een hoofdrol speelde.





    Juliaan Dillens - Graffiguur, ca. 1885



    Thematisch volgt de tentoonstelling de
    ontwikkeling in de meest uiteenlopende registers: het portret, h
    et landschap, verhalen op de
    grens van droom en werkelijkheid, de twijfel,
    het vluchtige moment, religie, enzovoort.
    Centraal staan de nauwe band tussen poëzie en beeldende kunst
    en de voorliefde voor het
    totale kunstwerk, het Gesamtkunstwerk.





    Joseph Middeleer.












    Fernand Khnopff - Liefkozingen, 1896



    Zoals altijd proberen we onze bezoeken achteraf te koppelen aan de bierkunst

    (Meer ik of Caro ).

    Een gezellige kroeg, restaurantje enz..

    Niets vermoedend hebben we het in hogere sferen gezocht.





    Klik hier voor meer gratis...




    Om te eten en een gerstenat te degusteren na een bezoek
    aan een kunsttentoonstelling
    stond Old England al een tijd op ons verlanglijstje.





    Klik hier voor meer gratis...



    Old England is een uitzonderlijk gebouw op een uitzonderlijke plaats.
    Het bevind zich aan de Kunstberg die het hogere en het lagere
    stadsdeel van Brussel met elkaar verbind


     

    Moest symbolist George Minne nog leven dan had hij waarschijnlijk
    met ons mee gegaan.

    Want tijdens zijn leven kreeg hij internationale erkenning in de kringen van de
    Art Nouveau en het Symbolisme




    Klik hier voor meer gratis...



    Al sinds de opening eind 19e eeuw gaat dit imposante gebouw over de tong,
    want deze combinatie van de in het oog springende Art Nouveau
    constructie en het classicistische hoekgebouw aan het Koningsplein,
    op een steenworp van de Grote Markt en het Centraal Station, heeft het allemaal.


    Dit gebouw van Saintenoy behoort tot Brussels mooiste art nouveau exemplaren.
    Het muziekinstrumentenmuseum MIM is er in ondergebracht.





    Klik hier voor meer gratis...
    Het interieur is in prachtige Art-Deco stijl.






    Via de trappen of de lift kunt u het Muziekmuseum doorkruisen.






    Klik hier voor meer gratis...
    De prachtige lift.






    Klik hier voor meer gratis...




    Het restaurant is de ideale plek om uw bezoek af te ronden.
     U kan rechtstreeks via de lift naar het restaurant zonder het museum te bezoeken.
    U moet dit uitdrukkelijk zeggen in de hal.
    Een vriendelijke dame brengt u dan naar de nok van het gebouw.





    In de koepel van het Old England art nouveau gebouw krijgt u
    een spectaculair zicht op het historische centrum van de hoofdstad.





    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...




    Old England was vroeger een warenhuis.

    Het werd gebouwd in 1899 en voor die tijd was het erg vooruitstrevend
    door het gebruik van een

    gietijzeren en stalen constructie en veel glas.

    Hierdoor werd de lichtinval optimaal benut.





    Klik hier voor meer gratis...
    Genieten van het uitzicht op de Brusselse benedenstad




    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...
    Ook binnen is de Art-Deco aanwezig gemengd met moderne
    meubilair.






    Op het middaguur kun je hier Brunchen




    Op het buitenterras heb je een prachtig zicht op
    de Brusselse Skyline.






























    Ik dronk er een Ramée Amber van Brasserie Du Bocq.
    (Foto genomen door Caro)





    Ramée Amber van 't vat - 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Du Bocq - Purnode







    Roskleurig biertje met gebroken witte schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig

    Het aroma is fruitig
    Toetsen van karamel

    De smaak is zoet
    Karamel
    Licht kruidig
    Tikkeltje zoethout
    Op het einde een lichte bitterheid.










    Salade van gerookte eendenfilet, noten, appelen en sperziebonen



     

    Omdat we er altijd plaats zouden hebben zou ik in feite niet te veel publiciteit
    mogen maken over dit uitzonderlijk etablissement.
    Velen weten niet dat er boven op dit overweldigend gebouw
    een restaurant gevestigd is met een prachtig uitzicht op Brussel.
    Van op de grond kun je het buitenterras niet zien.
    Dus vertel het a.u.b. niet verder!




    INFO


    MIM

    Het restaurant van het MIM

    Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel



    08-08-2010 om 22:23 geschreven door William Roelens


    03-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - De Black Damnation plank - Struise Brouwers




    Den Proefzolder







    Daar waar de meeste brouwerijen stoppen

    gaan de Struise Brouwers verder.

    Met veel lef en moed maar doordacht, ontwerpen ze hun bieren.

    Deze kunnen vergeleken worden met magische brouwsels.

    Ze zijn ook opgebouwd uit een magische bewerking van de drank.

    Ik noem de Struise de alchemisten van het gerstenat.

    Mout en hoptovenaars die naar aardse bieren streven.

    Bieren met uitzonderlijke aroma’s en bovennatuurlijke smaken.








    Op de proefzolder vergleken we een serie van
    hun zwarte betoverende creaties.

    De Black Damnation serie.









    De Black Damnation serie zijn bieren ontworpen door bierkunstenaar Urbain Coutteau.

    Volgens divers bronnen wil hij in een periode van 2 jaar een dozijn bieren
    creëren met als basis
    de Black Albert,

    Bieren die nog zwarter zijn dan het schimmenrijk.

    Met verbazingwekkend aroma’s en fenomenale smaken.

    Bieren waar je geen slokken van neemt.

    Nee de Black Damnation serie is Godendrank om aan te nippen.

    Te genieten met muziek van Lou Reed








    Dat ik deze bieren samen met andere bierfanaten op
    Den Proefzolder proeft is geen toeval.
    Niets voor niets is deze zolder het Walhalla voor bierliefhebbers.
    Daarenboven brouwt Picobrouwerij Alvinne ook fantastische vindingrijke bieren.









    Op het proefplankje stonden naast elkaar

     

    Black Albert

    Black Damnation I

    Black Damnation II - Mocchabom

    Black Damnation III - Black Mes

    Black Damnation IV - Coffee Club




    Black Albert – 13% Alc.Vol


    Black Albert is een artisanaal bier met 100% Belgische ingrediënten.
    Deze Belgische Koninklijke Stout werd aanvankelijk ontwikkeld en gebrouwen
    als eerbetoon aan één van Amerika’s beste beerpub
    nl. de
    Ebenezer 's Pub in Lovell - Maine


    Zwart bier met beige schuimkraagje

     

    Aroma is hoofdzakelijk karamel

    Met een vleugje alcohol

    Koffie

     

    De smaak heeft een lichte zurigheid

    Gevolgd door bittere koffietoetsen

    Ook prikkels van zoethout komen even piepen.

    Een prettige alcoholwarmte.

    Mooie bittere afdronk met een stevige nasmaak




     

    Black Damnation – 13% Alc.Vol


    Black Damnation is een blend.

     van Hel & Verdoemenis (50%) van brouwerij De Molen (Nederland)

     met 50% Black Albert.




    Zwart bier met een bruine schuimkraag

    Dit bier heeft het meeste schuim van de vijf bieren

     

    Ook hier laat de alcohol zich opmerken

    Koffie

    Cacaopoeder

     

    De smaak is uitgesproken bittere koffie

    Zwarte chocolade

    Noten

    Ook hier de zijn de smaakpapillen onder invloed van de warme alcohol

    Bittere en droge afdronk.






    Stefanie Devos (Bierrestaurant De Bistronoom - Oostende) en
    Sofie Vanrafelghem
    (co-auteur van het boek 100 x proeven van straffe streekbieren)
    genieten van het zwarte bier.







    Ook Leah en Nathan Huelsbusch (Amerikaanse beerlovers
    momenteel woonachtig in Brussel) waren helemaal weg van 
    de Black Damnation serie!






    Black Damnation II Mocha Bomb – 12% Alc.Vol

    A massive stout from the low Countries.



    Black Damnation II is opnieuw een blend met
    Hel & Verdoemenis van Brouwerij De Molen.

    Dit bier is duidelijk complexer dan Black Damnation I.

    Black Damnation II bestaat uit 50% Black Albert 
    gerijpt op Columbiaanse koffiebonen,

    25% Hel & Verdoemenis van De Molen 6 maand gerijpt op Jack Daniels vaten

    en 25% of Cuvée Delphine.



    Zwart bier met een beige schuimkraagje

     

    Het aroma is dit van aarde

    Ook hier de geurige alcoholaroma’s (Whisky)

     

    De smaak is aards

    onalledaags

    Heel excentriek

    Bittere toetsen

    Donker fruit

    Zwarte bitter chocolade

    Bittere afdronk





    Black Damnation III Black Mes – 13% Alc.Vol



    Bij Black Damnation III werd geopteerd om 100% Black Albert te gebruiken,

    ditmaal gerijpt op Caol Ila vaten.

    Caol Ila is een distilleerderij nabij Port Askaig op het eiland Islay, Schotland.

    De distilleerderij is beroemd om het gelijknamige merk single Malt Scotch whisky.



    Zwart bier met beige randje

     

    Hier komt de alcohol sterk naar boven

     

    Iets zoeter van smaak dan de vorige

    Karamel

    Prikkels van zoethout

    Geroosterde mout.

    Na een tijdje komen zuurdere toetsen naar boven

    Bittere afdronk




    Black Damnation IV Coffee Club – 13% Alc.Vol

    A massive stout from Flanders



    Black Damnation IV is dan weer de Black Albert die
    6 maand rijpte op oude Rumvaten.




    Het bier is eveneens zo zwart als de nacht

    Bruine schuimkraag

     

    De neus laat ons weer aarde opsnuiven

     

    De smaak is nog fanatieker dan de andere bieren.

    Ook hier die aardse smaken (tabak)

    Donkere bitter chocolade

    Donker fruit – Pruimen

    Zwoele alcohol

    Gebrande  mout en koffie

    Een prachtige bitterheid in de afdronk.




    Zoals gebruikelijk kon men nadien
    de plaatselijke bieren proeven en een hapje eten
    van de Proefzolderkeuken van Chef Glenn Castelein.





    Nathan en William
    Een digitaalke van Leah. Thx!








    Op het menu : Gemarineerde runderenspies
    Salade met een vinagraite van Kerasus
    Aardappel in de schil.







    Als dessert een sabayonne van ijs en Black Damnation Coffee Club.
    Stefanie toont aan Glenn het juiste ritme.








    De Smedtjes van uit de lucht gezien konden
    het nagerecht naar waarde schatten.







    Ook aanwezig op Den Proefzolder
    Henk De Vries en Anna Van Dam uit Blesdijke (Friesland NL)
    Henk is momenteel landbouwer maar wil wel in de toekomst een
    brouwerijtje oprichten.



    Conclusie : De Black Damnation serie zijn 5 schitterende bieren,
    zo zwart als de nacht.

    Met een fantastisch smakenpalet eigen aan de Struise.

    Zou de aanwezigheid van de Struthio camelus op de farm

    invloed hebben op het magische brein van Urbain?

    Wie weet?

    Nog 7 te gaan….



    Info :

     

    Den Proefzolder

    De Struise Brouwers

    De Bistronoom



    03-08-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!