Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
05-07-2009
Briekebakker en Darinckdelver - Brouwerij Alvinne
Briekebakker en Darinckdelver
Na maanden van veel voorbereidingen en nog veel méér proeven zijn ze er : de twee bieren van de werkgroep Kern Ettelgem. Met het eeuwenlang door turfgravers en steenbakkers vormgegeven landschap van Pompje, Noordhoek en Paddegat in Oudenburg-Ettelgem als inspiratiebron, werden de twee bieren onlangs op de bevolking losgelaten. De bieren werden gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule. Samen met Alvinnebrouwer Davy Spiessens waren we bij de voorstelling in het landelijke Ettelgem dicht bij Oostende.
De voorstelling van beide bieren vond plaats op de hoeve Macarel. Een verkooppunt van hoeveproducten erkend door VLAM.
Hoeve Macarel is vooral bekend om zijn Hoeve-ijs. Het is de ideale stopplaats voor fietsers om te genieten van een welverdiend ijsje, maar dit is niet steeds zo geweest. Doordat vele gronden van het bedrijf in natuurgebied kwamen te liggen, werden Marc en Caroline in 2002 genoodzaakt een alternatief te zoeken.
Zo begonnen ze met hoevezuivel, het verwerken van melk tot ijs en was Macarel een feit
Het hele gezin werkt mee aan de bereiding en verkoop van hoeve-ijs verrijkt met CLA en Omega 3. Van Pasen tot oktober toveren Marc, Caroline en dochters Elke, Eline en Ellen de tuin om tot een sfeervol terras waar passanten kunnen genieten van hun zelfgemaakte producten.
Het aanbod is ruim: van hoeve-ijs in 15 verschillende smaken, tot verwenkoffie met zelf bereidde zoetigheden als advocaat, chocolademousse en speculoosmousse.
En als het iets meer mag zijn, kunnen de klanten ook proeven van vlees- en kaasplanken aangeboden met producten van lokale collega-hoeveproducenten.
Op bestelling maakt Macarel ook prachtige ijstaarten. Voor elk wat wils dus.
Nu zijn de twee Ettelgemse biertjes erbij gekomen.
Een reden te meer om eens een bezoekje te brengen aan de hoeve.
Werkgroep Kern Ettelgem in gesprek met brouwe Davy Spiessens Van links naar rechts : Marcel Marchand, Pieter Neyt, Christophe Heyman, Davy Spiessens en Peter Velle.
Ondertussen liep het erf aardig vol. Ook Johan De Jonghe (voorzitter) en Koen Debrabandere (bestuurslid) van de Oostendse Bierjutters en Roland Desnerck met echtgenote vervoegden de genodigden..
Gelegenheidspastoor August bracht eerst een novelle over Pieter Robs.
Een aandachtig publiek
Peter Velle had het over het verleden en de toekomst van Ettelgem. Met de actie Ettelgem Leeft wil de werkgroep vooral de deelname van de bewoners aan alles die georganiseerd wordt in het dorp stimuleren.
Daarna gaf brouwer Davy Spiessens uitleg over de beide bieren en toonde de juiste wijze om een bier in te schenken.
Dat het menens is met hun bier bewijst de werkgroep met deze prachtige kristalglazen. Honderden kilometer hebben ze gereden om deze schoonheden te gaan halen bij RC Ritzenhoff Cristal AG in het Duitse Marsberg
De Namen van de bieren werden zo op het glas gedrukt dat, wanneer u eender welk bier drinkt (Blond of donker) de naam van het betreffende bier altijd goed leesbaar is op het glas.
De mooie affiche die u moet uitnodigen om een biertje te degusteren.
Alle genodigden waren vol lof over de biertjes. Ook De Hr. Roland Desnerck, auteur van het Oostends woordenboek en vertaler van twee Kuifjesalbums in het Oostends was vol bewondering over de Briekebakker.
Vurig donkerblond als een "briek", gebakken uit polderklei door de steenbakkers van 't Paddegat en 't Pompje, in Ettelgem en Oudenburg. Deze tripel is ongefilterd, puur als het landschap, niet gepasteuriseerd en hergist op fles. Briekbakker heeft een kruidig en fruitig aroma met lichtmoutige toetsen. Het bier heeft een aangename milde bittere smaak en een lange afdronk, met een positieve smaakevolutie. Het moederbier = Alvinne Tripel.
Deze dames hadden het voor de Darinckdelver
De Darinckdelver (Turfgraver) 10,5% Alc.Vol. Brouwerij Alvinne - Heule
Zwart als "Darinck", de donkere turf van het Paddegat in Ettelgem. Darinckdelver is straf, ongefilterd, niet gepasteuriseerd en hergist op de fles. Het bier heeft een aroma van gebrande mouten en alcohol. Het heeft een lichtzoete aanhef en toetsen van koffie en chocolade. Er is een lange bitterdroge afdronk. Dit degustatiebiertje laat je gloeien als een turfvuurtje. Moederbier = Podge Belgian Stout.
Bij deze lieftallige dames zijn de smaken verdeeld.
Gezondheid en veel succes met beide bieren.
Info : Het bier is verkrijgbaar bij Hoeveijs Macarel in de Klemskerkestraat in Ettelgem.
Goudblond bier met een stevige witte fijne schuimkraag
Wandklevig.
Moutige neus met
Fruitige toetsen
De eerste slok laat ons meteen kennismaken
hoe bier eigenlijk moet smaken.
Een heel mooie hopbitterheid bestrijkt onze mond.
De Amerikaanse hop cascade doet hier voortreffelijk zijn werk
Lichte citrus prikkels.
De strakke bitterheid is altijd aanwezig.
Een droge afdronk en een mooie nabitterheid
Maken dit brouwsel een heerlijk gerstenat.
Misschien één kleine opmerking
Het smakenpallet mocht iets breder zijn.
Maar een topper is het in ieder geval.
(En het rijmt nog ook)
Met Kameraad Tripel brengen ze een bier op de markt die toch verschilt van een gewone tripel.
De bitterheid eist hier zijn rol op. Maar goed ook want er is een opmerkelijke remonte bezig wat
bittere bieren betreft. Laten we hopen dat het bierlandschap terug de weg heeft gevonden van vroeger. Als bierproeversvereniging hebben de Limburgse biervrienden met hun Kameraad Tripel in ieder geval het goede voorbeeld gegeven hoe een bier weer moet smaken.
.
. Het biertje werd in mei uitgeroepen tot 'Bier van de maand'. Daardoor stond het de hele maand mei op de kaart van een dertigtal Limburgse horecazaken.
Tim Webb en Het alternatieve Plankje op Den Proefzolder.
Tim Webb en Het Alternatieve Plankje op Den Proefzolder.
Tim Webb
Wie is Tim Webb eigenlijk?
Ik laat even het woord aan Carl Kins vriend van Tim Webb
Tim Webb proevend van een nieuw biertje. De naam...????
Tim Webb is een autoriteit op het vlak van Belgisch bier. Hij schrijft reeds sedert lang de bierbijbel "Good Beer Guide to Belgium", weliswaar in de Engelse taal waarin hij in detail zijn persoonlijke commentaar geeft op alle Belgische brouwerijen en bieren.
Daarbij spaart hij zijn lof maar ook zijn kritiek niet, waarbij tot uiting komt dat hij een erg scherpe en analytische smaak en geest heeft.
Een must voor alle rechtgeaarde bierliefhebbers.
Weet dat de meest recente editie net uit is, terwijl de vorige editie, die wel is vertaald in het Nederlands, onder meer te vinden is in de Slegte.
Glenn en Davy in gesprek met Tim Webb. Onderwerp : bier
Daarnaast is Tim ook uitgever van diverse andere bierboeken, zoals Bruges in 80 beers,
London in 80 beers (beiden van Chris Pollard, aka Podge), of Lambikland,
100 Belgian Beers to try before you die (beide laatste met o.m. Joris Pattyn), enz.
(Een foto van het boek komt weldra aan de zijkant van dit blog te staan).
Je ziet dat Tim van vele biermarkten thuis is en daardoor meer en meer gehoor
krijgt bij de brouwers zelf. (Carl Kins)
Ik heb Tim Webb voor het eerst ontmoet bij een handtekensessie van een van zijn boeken. Dit gebeurde op een bierfestival van de toen nog bestaande Consumentenvereniging OBP (Objectieve Bierproevers).
Sedert 2002 is OBP nu beter gekend onder de naam Zythos.
Ik was ook één van de velen die in Antwerpen aanschoof om het aangekochte boek te laten tekenen door deze Engelse Biergoeroe.
Ooit heeft hij eens een bezoekje gebracht aan het Karakterbierweekend van HOP.
Kortom een sympathieke praatgrage Brit die veel belangstelling toont voor Belgische websites en bierblogs. Hij is ook tevens abonnee van mijn wekelijkse nieuwsbrief "Het Hopnieuws".
Hij heeft mijn Bierblog ondertussen vermeld in zijn laatste boek Good Beer Guide to Belgium onder interessante Belgische bierlinks. Waarvoor dank natuurlijk. Ook enkele vrienden van mij werden niet vergeten. Filip Geers met zijn Engelstalige Belgian Beerboard http://belgianbeerboard.com/ en de Waalse website Bierebel : http://www.bierebel.com/
Het Alternatieve Plankje of Piets Plankje
Na al het buitenlands geweld waar we de voorbije Proefzaterdagen konden van genieten, zochten de Alvinne Brothers het deze keer wel heel dicht bij huis. Piet Salomez, die als gastbrouwer de installaties van Alvinne gebruikt om zijn eigen creaties te brouwen, vroeg aan Davy en Glenn of ze niet enkele van zijn nieuwe bieren en proefbrouwsels aan het kritisch Proefzolderpubliek wilden voorschotelen. Uiteraard waren ze daartoe bereid, kwaliteitscontrole draagt Alvinne immers hoog in het vaandel.
Piet stelde graag de volgende vier bieren aan ons voor:
Tatsevoet, nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem
Alternatief (nieuw recept, oa nieuwe gist)
Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc
Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd
Vooraleer we het Alternatief plankje konden proeven werden we door onze sympathieke Duitse biervriend Ulrich Kremer getrakteerd met een 3 Fonteinen Winter Geuze.
Amberkleurig biertje (door amber en Munichmout)
Met een witte schuimkraag
Zacht zuiver aroma
Zuurder in de smaak dan in de neus
licht renzig Droge afdronk
Een toegankelijke geuze
Piet's Plankje. Met van lnr : Alternatief - Tatsevoet - Eerste en tweede proefbrouwsel.
Alternatief - 5%Alc.Vol. (nieuw recept, oa nieuwe gist)
Geel blond wazig biertje met een lichte groene schijn Dikke witte schuimkraag
De neus is moutig Zacht aroma
De smaak is moutig
met een lichte bitterheid. Lichte fruitige prikkeltjes. Het heeft een droge afdronk Een klassiek goed gebrouwen brouwsel.
Tatsevoet - 6% Alc.Vol. nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.
De neus ruikt lekker moutig met een heel klein beetje alcoholwarmte
De eerste smaak is vrij moutig Rookachtige toetsjes licht zurige basis droge afdronk.
Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc
Donker koperachtig van kleur Gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt lichtjes naar alcohol. Fruitige toetsjes
De eerste slokjes maken het ons al aangenaam. Donker fruit Zoete bassis met alcohol toetsen Het bier laat meteen weten dat we met een zware tripel te doen hebben. Een lekkere Barley wine. Een smaakvol biertje
Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd
Donker biertje met een mooie beige schuimkraag.
De neus laat ons koffie ruiken. Ook een lichte geur van cacaopoeder is waarneembaar Alcoholtoetsen.
De smaak is raak. Koffie, chocolade gebrand en ietsje gerookt Zoete achtergrond Ook in de smaak proeven we cacao. Een mooie nabitterheid komt opzetten. Mijn lieveling van de vier.
Piet Salomez toost op zijn eigen plankje met collega's van zijn werk.
Carmen (uitbaatster van Het Duivels Paterke te Kortrijk) en vriend Wim
Ondertussen konden de aanwezigen proeven van nog een mengsel van Uli.
We laten de steker even aan het woord.
De Podgelambik werd gebotteld 8.9.2008 en is versneden met 3 Fonteinenlambik (80%), gebrouwen april 2007 en zeer jonge Lambik van Girardin (ca. 5%).
Het restsuikergehalte was tamelijk hoog, maar door weinig Podge toe te voegen was er niet zo veel meer suiker aanwezig om af te breken, dus geen gevaar voor gushing maar wel een fatsoenlijke schuimvorming.
Het stevig sprankelend bier geeft veel Co2 vrij en verdoezeld dus het bittere van de stout (mout- en hopbitterheid).
De zurigheid eindigt in evenwicht me de bittere afdronk net zoals bij het steken bedoelt was.
Een proeverij na 5 maanden bracht een ramp (wat de smaak betreft) teweeg omdat de Co2-vorming niet voldoende was en een onaangename bitterheid overbleef.
Men moet de spontane gegiste bieren de tijd geven die ze nodig hebben.
De Podge was gekocht in grote flessen in de brouwerij te Ingelmunster. Toen hadden ze nog problemen met de hergisting op fles - nu niet meer!
Dit is toch een schitterende manier om uit een bier met een foutje iets aparts te maken wat ook nog in de smaak valt.
Donker amber van kleur met een witte schuimkraag
Mooie zurige neus met toetsen van hout (door de aanwezigheid van 15% Podge)
De smaak is vrij zurig (iets te overheersend) Ook prikkels van hout. Hier en daar fruitig
Ook hier een droge afdronk.
Rechts onze sympathieke biersteker Uli in gesprek met
Ook aanwezig Benny en Corry uit Heule. Benny is een liefhebber van Dupont, maar een Alvinne Extra Restyled behoort ook tot zijn lievelingsbiertjes.
Op het menu stond er Een in bier (Balthazar) gemarineerde Scampi brochette met een Alvino marinade. Zwarte pasta en een sausje van bisque d'homard.
De Cursisten Arne en Pieter laten de scampibrochette smaken. Ze hebben samen met nog drie andere companen een eigen hobbybrouwerij genaamd Arpisth
Hun bieren zijn voorlopig beperkt tot proefbrouwsels alhoewel er eentje de naam Evi Duck mee kreeg. Ooit zal ik dit biertje nog proeven van deze gemotiveerde mensen.
Als proevertje werd ook het nieuwe biertje Tournée Générale van het bekende Canvas programma uitgeschonken. Dit biertje staat ook fris in mijn koelkast. Ik zal het later bespreken op deze bierblog.
Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie" uit Grobbendonk (links) en vriend Francois kwamen ook een plankje proeven. Zij waren voor de eerste maal op Den Proefzolder.
Bij een bezoek aan een biershop in Engeland had Sabine Mans voor Den Proefzolder een proevertje mee. Dead or Alive van de Engelse brouwerij Outlaw Brewing Co. De naam was vroeger Rooster's Brewery. Sedert 1996 is het nu Outlaw http://www.roosters.co.uk/
Sabine met de 75cl fles in een mooie wikkel.
Niet alleen mooi maar ook handig. Een stukje leesvoer en een kruiswoordraadsel om op het gemak in te vullen tijdens het degusteren van het bier
Het heeft een mooie hoppige neus. Aroma's van citroenschil.
De smaak laat zich opmerken door de hop. Bloemmig Ook in de smaak komt de citroenschil voor. Lekkere bitterheid. Mooie body ondanks maar 5,5% alc.. Bittere en droge afdronk.
Een lekker bier.
Ook aanwezig leden van HIC (Ingelmunster). Luc, Els en Wim.
Nog een Amerikaans afsluitertje. Niet zo maar een afsluiter maar een bier met enkele medailles achter de naam
Gold Medal 2008 World Beer Cup ® - American-style India Pale Ale
Gold Medal 2007 Great American Beer Festival- American-Style India Pale Ale
Silver Medal 2007 North American Beer Awards- American-style India Pale Ale
Hoppig. De body is minder dan het vorig Engels biertje ondanks meer Alc % Smaakt als hopwater. De smaak is eenzijdig. We hadden er ietsje meer van verwacht.
Een beetje laat maar toch geproefd Cuvée 175 van brouwerij De Koninck
Eigenaardig, maar van brouwerij De Koninck heb ik op deze bierblog nog niets geschreven.
Niet dat ik geen Bolleke lust of dat er in onze contreien geen Bolleke te vinden is, maar ik denk dat we de reden meer in Antwerpen moeten zoeken.
Een Bolleke proeven en beschrijven moet u in Antwerpen doen. Ergens in een typisch cafeetje of gewoonweg op een leuk terrasje.
Hoe eigenaardig het ook klinkt maar een Koninkske smaakt in de metropool aan de schelde altijd veel beter dan bij ons.
Cuvée 175, statig als de OLV Toren.
Verleden jaar (2008) bestond brouwerij De Koninck 175 jaar.
Ter gelegenheid van dit heugelijke feit werden tal van feestelijke activiteiten georganiseerd
Eén van die acties was het (tijdelijk) opnieuw op de markt brengen van De Koninck Cuvée 175, gebrouwen met het originele recept zoals dat 15 jaar geleden ook het geval was. Toen was Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa.
Dankzij mijn goeie vriend Geroen de Meester bierspeurder kwam ik in bezit van zon cuveetje.
In de kelders van de brouwerij lagen nog een partij speciale flessen: een recht model met een bol onder de top en de naam van de brouwerij op het glas gegoten
Volgens de vele beschrijvingen over dit bier zou een Cuvée 175 een zware Belgische ale zijn van 8 % geheel gebrouwen volgens de tradities van brouwerij De Konink. Dat wil zeggen: bovengistend, gehopt met Zaaser hop (hele hopbellen) en met de typische De Konincksmaak: aromatisch, moutig en hoppig. Voor de Cuvée 175 is biologische rietsuiker toegevoegd voor de extra vergisting en er is nog kleurmout gebruikt (120 EBC) voor de specifieke amberkleur.
Mijn cuveetje was nog goed tot einde van dit jaar. En ik denk dat de datum gerust met een jaartje mag overschreden worden.
Brouwerij De Koninck heeft ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de brouwerij een oud recept uit de archieven gelicht. In 1993 werd het gebrouwen ter gelegenheid van het feit dat Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa was nu heet het Cuvée 175.
Om het feest compleet te maken vond men in de kelders van de brouwerij nog een partij speciale flessen: een recht model met een bol onder de top en de naam van de brouwerij op het glas gegoten een collectors item op zich: op is ook daadwerkelijk op voor altijd!
Met dit warme weer bent u aan een verfrissing toe!
Met dit warme weer is een licht alcoholisch biertje de ideale dorstlesser.
Een witbiertje bvb is fruitig, licht zurig en smakelijk.
Het verdrijft de dorst nog meer dan een pils die soms te plakkerig kan overkomen.
Bij warm weer is een witbier in.Na de zomer moeten de witjes het hebben van de typische witbierdrinkers. Echte witbierdrinkers. Die weten wat ze willen.Ze zijn net zoals pilsdrinkers. Ze zweren trouw aan hun merk.Hun witbier is het beste bier.
Ondanks dat witbier al populair was in de middeleeuwen stierf het een stille dood.
Deze biersoort moest wachten tot in 1966 om aan een nieuwe start te beginnen.
Dank zij Pierre Celis de Godvader werd deze bierstijl nieuw leven ingeblazen.
De witte van Hoegaarden werd geboren en bracht furore onder de studenten.
Het bier sloeg ook meteen aan bij de rest van de bevolking.
Door het succes begonnen andere brouwerijen ook hun eigen witbiertje te brouwen.
Inmiddels is deze stijl over haar hoogtepunt heen.
Brugs witbier - 4,8% Alc. Vol.
Alken-Maes Alken
Het witje is wazig en geel met een heel lichte groene schijn.
Aroma is die van zoete mout Sinaasappel schillen Tikkeltje lemon
De smaak is aangenaam fris Kruidig Sinaasappel citroen lemon
Licht zurig afwisselend met een zachte zoetheid Het heeft een licht droge afdronk.
Het mist toch een beetje pit.
Toch een prima dorstlesser.
Bij onze Noorderburen is het momenteel populairder dan bij ons. Alhoewel wij toch ongeveer over een 75 verschillende witbieren beschikken.
Dus waarom er geen eentje proberen op een terrasje?
Maar als ik een goede raad mag geven!
Werp a.u.b geen citroenschijfje in het bier.
Het verandert niet alleen de smaak maar het terroriseert ook het schuim.
Een Zwalmse Tripel in Klein Zwitserland te Sint-Maria-Latem (OVl)
Een Zwalmse Tripel in Klein Zwitserland te Sint-Maria-Latem (OVl)
Een kleine gezellige plaats die ik jullie niet wil onthouden is het cafeetje Klein Zwitserland
gelegen in Sint-Maria-Latem een deelgemeente van Zwalm.
Het is toch al een tijdje terug (half maart) dat Geroen Vansteenbrugge, secretaris van de Waregemse bierfanaten me meenam naar dit oord van rust. Ik had er vroeger nog geweest met Voske en mijn ouders, maar dat was nog in de tijd toen de dieren nog spraken.
Vroeger een sluiswachterswoning. Nu een kleine gezellige taverne.
Een van de vele haltes onder de weg die we aandeden was dus deze kleine pittoreske taverne gelegen aan een vijver tussen de weidse velden in de Zwalmstreek.
We zouden hier in alle stilte een middagmaal nuttigen. Ik had zelfs het geluid van de sluiter van mijn digitaal cameraatje afgelegd.
Wanneer u plaats neemt op het terras kunt u genieten van een mooi uitzicht.
Klein Zwitserland was voorheen een sluiswachterwoning. De sluis regelde het debiet voor de iets verderop gelegen IJzerkotmolen. (door gebrek aan tijd konden we de molen niet meer bezoeken)
We aten er een eenvoudige pastaschotel met kaas en hesp. Een klein detail : Alles wordt hier nog vers klaar gemaakt. En dat proefden we ook.
Ik dronk tijdens het eten een Zwalmse tripel.
Volgens brouwer Dirk Naudts is de Zwalmse Tripel enkel gebrouwen met de basisgrondstoffen mout, water en gist. Er komt geen suiker aan te pas. Maar toch is het een vrij vol bier met een lichte mout-zoetigheid. We hebben speciaal daarvoor gekozen omdat bierdrinkers in deze regio meer van malse, ronde bieren houden, dan van de bittere broertjes.''
Op het etiket pronken de graven van Vlaanderen, Zottegem en Namen die ooit invloed uitoefenden op Zwalm.
Zwalmse Tripel 8% Alc.Vol.
De Proefbrouwerij Lochristi
Wazig bier, donker amber van kleur Gebroken witte schuimkop
De neus is moutig en fruitig.
Mandarijn.
Een zoet moutsmaak is het eerste dat ik proef.
Banaan.
Toetsen van alcohol
Aromatisch
Heel ver is er een lichte bitterheid te smaken.
Een goed gebrouwen bier
Voor mij is het toch iets te zoet en te gewoontjes.
Voor veel wandelaars en fietsers die deze knusse plek komen opzoeken om eens uit te blazen
zal dit biertje gecombineerd met de stilte ongetwijfeld een mooi moment zijn.
Rugetiket.
Dat dit plekje in Zwalm Klein-Zwitserland heet, zouden ze te danken hebben aan de fantasie van een plaatselijke molenaar. Eind 1800 woonde hij in de sluiswachterswoning.
Hij zag geregeld bootjes op de Zwalmbeek voorbij varen.
Bootjes die de molen met lijnzaad en koolzaad moest bevoorraden.
Hij genoot telkens van het schouwspel. 'Kijk eens hoe mooi ik hier woon', zei hij. 'Mijn vijvertje is het meer van Genève, de heuvels zijn de Zwitserse bergen en als de sluizen openstaan, heb ik een waterval. Dit is gewoon Zwitserland in het klein.' Sindsdien noemt iedereen het Klein-Zwitersland. Er hangt zelfs een bordje met het aantal kilometers tot in het echte Zwitserland: precies 513.
Het Pausbier is weer al een tijdje in de handel. Ruim 55 jaar geleden werd de laatste pint getapt en ging de plaatselijke brouwerij De Lelie in Vosselaar dicht. Onder impuls van enkele verenigingen wordt het biertje opnieuw gebrouwen.
Oudere inwoners herinneren zich nog dat zich in het centrum van de gemeente brouwerij De Lelie bevond. Die bracht streekbieren zoals Pater, Paus en Extra Blond op de markt. In 1952 verdween de brouwerij en met haar stierven ook de speciale bieren een stille dood.
Op vraag van Fanfare De Ware Vrienden, Unizo en de Heemkundekring wordt nu echter het Pausbier opnieuw geproduceerd door de Scheldebrouwerij uit Meer.
De smaak van vroeger wordt zo goed mogelijk benaderd want de oorspronkelijke samenstelling is niet meer terug te vinden.
Het betekent dat de brouwer zich moest baseren op de smaakpapillen van oudere inwoners, die mee vergeleken. (bron Het nieuwsblad)
Het bier is moutig zoet Fruitig. Met daarna een hopbitterheid die evenwicht brengt
Fijne zurige trekjes komen even naar boven (tarwemout)
Ook nu en dan een pepertoetsje
Het bier vloeit lang uit met een mooie hopbittere nasmaak
Lekker degustatiebiertje waarmee u 100 dagen aflaat kan verdienen
Ondertussen heeft de vzw een tweede biertje laten brouwen nl. Pater.Niet verwarren met Eerwaarde Pater van bierfirma Het Alternatief.
Het is de bedoeling om de Vosselaarse bieren terug in de schijnwerper te plaatsen.
De Scheldebrouwerij een ambachtelijke brouwerij gesticht in 1994 was oorspronkelijk gevestigd op het industrieterrein in s Gravenpolder (Nederland). Deze kleine brouwerij had echter grootse plannen.
Omdat België een bierland is en veel meer mogelijkheden bied en ook omdat de brouwerij wilde uitbreiden werd in 2007 een nieuwe locatie gevonden in Meer (prov. Antwerpen).
'Tatsevoet' van brouwerij Het Alternatief voorgesteld op het Gemeentehuis van Izegem.
Voorstelling Tatsevoet op het gemeentehuis van Izegem.
Zaterdag heeft de Burgemeester en het schepencollege van Izegem kunnen kennis maken met hun eigen stadsbier. In de raadszaal van het gemeentehuis stelden brouwer Piet Salomez en zijn echtgenote Christine Opsomer van brouwerij Het Alternatief hun Tatsevoet voor. Tatsevoet verwijst naar het aambeeld van de schoenmaker.
Vermits de stad Izegem ook pekkerstad, borstelstad of schoenenstad genoemd wordt was het evident om de naam van het bier in die middens te zoeken. De naam werd verkozen door de plaatselijke bevolking na een oproep in de stadsperiodiek. De wedstrijd werd gewonnen door Bakker Verfaillie.
Het mooie gemeentehuis van Izegem in neo-renaissancestijl Het gemeentehuis is gevestigd aan de Korenmarkt in het voormalige huis 'Pax Intrantibus' Dit herenhuis werd in 1883-1884 gebouwd door wijn- en likeurhandelaar Camille Ameye-Dobbelaere,
De leuke geschilderde reuzenlaarzen opgesteld buiten en binnen het gemeentehuis verwijzen naar de Izegemse schoenenglorie van weleer.
Informatieambtenaar Christiaan De Forche stelde Piet Salomez voor aan de genodigden. Burgemeester Mevr. Gerda Mylle was verheugd met het nieuwe stadsbier. Ze stelde meteen voor om het regelmatig op recepties uit te schenken. Ook wil ze het bier promoten en het laten serveren in het toekomstige museum Eperon d'Or.
Op de foto van lnr : Eerste Schepen Dirk Van Walleghem, brouwer Piet Salomez, Burgemeester Mevr. Gerda Mylle, Informatieambtenaar Christiaan De Forche, en schepenen Nadia Staes en Maureen Raedt
Piet Salomez gaf een korte uitleg hoe brouwerij Het Alternatief is ontstaan. Daarna gaf hij een uiteenzetting over het bier zelf.
"Het was de bedoeling om een Special Belge te maken. Deze bierstijl was in de jaren 20-30 populair. Dit was tevens ook de bloeiperiode van de Izegemse schoen- en borstel industrie. Met een Speciale Belge verstaan we een amberkleurig bier tussen de 5 en 6% alc, met Pale-ale en/of karamelmout". "Toen waren de bieren ook bitterder dan nu het geval is" vervolgde Piet. "Tegenwoordig is het bier zo zoet dat je er dorst van krijgt in plaats van dorstlesser te zijn".
De Tatsevoet in al zijn glorie. De brouwmethode die Piet gebruikte om zijn bier te brouwen is die van 100 jaar geleden. Ook werd er Engelse gist gebruikt en ook Engelse hop, wel gekweekt in Poperinge, volmout, geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen, geen kunstmatige aroma's of zoetstoffen. Dus normaal een gezond bier zoals een bier moet zijn. Immers heeft brouwerij het Alternatief op dat vlak hun reputatie hoog te houden.
De Tatsevoet is amberkleurig en heeft een alcohol % van 6. De bitterheid is 25 EBU en een kleur van 30 EBC. Later zal ik dit bier nog uitvoerig bespreken op deze BIERBLOG
Na de voorstelling werd het bier door de genodigden gedegsuteerd.
Piet Salomez en Christine Opsomer toosten met Burgemeester Mevr. Gerda Mylle op het succes van het nieuwe Izegemse bier.
Bakker Jean-Pierre Verfaille bedachte de naam voor het bier. Hij is nogal vertrouwd met de geschiedenis zodat hij nogal vlug de naam Tatsevoet naar voren schoof. Hij is ook de ontwerper van het Izegems schoentje sinds 1984. Het is een zoete lekkernij die hij bakt en het verwijst naar de Izegemse schoennijverheid.
Urbain Salomez (84) oud bierhandelaar liet het bier smaken die zijn zoon gebrouwen had. Urbain was al een streekbierspecialist nog voor het woord 'streekbier' uitgevonden was.
Ook de dames Timby Vansuyt (projectmanager) en Aurelia Leyn (regiomedewerkster) van Toerisme Leiestreek konden het biertje waarderen.
Uiteraard konden de vrienden bierproevers van Piet niet ontbreken op de voorstelling.
Bovenaan van links naar rechts Etienne Desaegher (HIC) Geroen Vansteenbrugge (WBF), Leen Walcarius (WBF) Jozef Wijffels (HIC) Onderaan van links naar rechts William Roelens (HOP) Christine Opsomer (Het Alternatief) Piet Salomez (Het Alternatief) en Stefaan Demasure (HIC)
En ze proefden dat het goed was.
Het stijlvol etiket waar ik een beetje trots op ben Want het ontwerp is van Piet en mezelf. De foto verwijst naar de voormalige Izegemse schoenfabriek Eperon d'Or
.
De Eperon d'Or De vroegere schoenfabriek, met haar opmerkelijke art-deco gevel en toren, zal worden omgebouwd tot een hedendaags museumcomplex én streekbezoekerscentrum. Het nieuwe Borstelmuseum zal in de voormalige fabriekshal komen. Ook het schoenenmuseum zal hier ondergebracht worden. Hier zal u later ook een tatsevoet kunnen degusteren.
Den Proefzolder Heule - Het 'Deens Amager' plankje
Den Proefzolder Het Deens Amager plankje
Na het proeven van de bieren van twee Noorse brouwerijen pakte Den proefzolder deze keer uit met gerstenat uit Denemarken. De bieren kwamen van de Amager (spreek uit Amar) Bryghus. Amager zou een kleine brouwerij zijn in de buurt van Kopenhagen. De uitbaters zijn twee vrienden amateurbrouwers die hun stap wagen om professioneel bier te brouwen.Een vergelijking met de Alvinne brothers is hier niet ver af.
Bij het betreden van de brouwerij werd onze neus geprikkeld door de aangename zoete geur van een brouwproces die bezig was. Terwijl boven geproefd werd was de brouwerij beneden in volle expansie
Bob Willems en Jo Abbeloos van brouwerij Tripel-B. Ze worden ook zigeunerbrouwers genoemd omdat ze in verschillende brouwerijen hun kermis bier Blonde Bel gaan brouwen
Op het plankje stond er
Amager Imperial Stout Fru Frederiksen Hr Frederiksen Batch One
Amager Imperial Stout, Fru Frederiksen en echtgenoot Hr Frederiksen en Batch One. Biertjes van de Amager Bryghus.
Voor de eerste maal op Den Proefzolder. Anne David en Paul Vandenberghe. van de Waregemse bierfanaten. Secretaris WBF Geroen Vansteenbrugge is al bezig met volop te genieten van zijn plankje. Samen met uw nederige dienaar deed dit trio mee aan de eerste BLES bierkwis. We werden tweede na de Leuvense Biertherapeuten. Als prijs kregen we een mooie biermand en een bon voor een gratis plankje op Den Proefzolder.
De biertjes op het plankje worden altijd door elkaar geproefd en vergeleken.
Imperial Stout 10% Alc.Vol.
Donker biertje met beige schuimkraag
Aroma van gebrande mout en koffie zonder melk
Ook hier weer gebrande mout en koffie Zoethout heel diep. De bitterheid overheerst te veel andere smaken worden daardoor weggedrongen Het bier is niet zo goed in evenwicht Droge bittere afdronk.
Fru Frederiksen 7% Alc.Vol.
Heel donker bier (Donker olie) met een lichte beige schuimkraag
Het aroma is verrukkelijk Cacaopoeder, chocolat en toffee
De smaak is overwegend geroosterde mout Chocolade Lichte toetsen van rozijntjes Afdronk droog en bitter Blijft hangen
Mevrouw Frederiksen, niet zo bitter als haar echtgenoot Mr Frederiksen Maar zoals alle vrouwen zijn, heel smaakvol.
Hr. Frederiksen 10% Alc.Vol.
Donker bier met een lichte beige schuimkraag
De neus is ietsje muffig cacao en chocolade zoals hieboven
De smaak is die van gebrande mout Koffie Chocolade Bittere toetsen Droge afdronk vette textuur Een mooie nabitterheid Prachtig evenwichtig bier.
Door zijn 10% Alc heeft het bier ook meer body. Net iets beter dan zijn echtgenote. De beste van de vier
Batch One 9,2% Alc.Vol.
Donker amber (rood) met witte schuimkraag.
Fruitige neus Perzik
De smaak is fruitig Donker fruit Een wrange bitterheid neemt het smakenpallet over Het biertje is niet evenwichtig. Droge afdronk.
4 goeie biertjes maar de Noorse waren toch nog iets beter. Hier en daar moet er nog bij gesleuteld worden. Maar de brouwers Morten Valentin Lundsbak and Mr. Jacob Storm zijn zeker op goede weg.
Uit de USA en voor de eerste maal op Den Proefzolder. Susan Page en Echtgenoot. Susan werkt als Controller in Deschutes Brewery, Inc. Bend, Oregon - USA
Ondertussen liggen al vier Calvadosvaten gevuld met bier op Den Proefzolder. Bij aankoop van de vaten hebben de Alvinne Brothers ook wat Calvados gekocht die 8 jaar lang lag te rijpen in die vaten. De brasseriekeuken haalde deze keer zijn inspiratie bij de Calvados.
Een lekkere zalm klaar gemaakt met de drank uit het gelijknamige departement Calvados in Normandië
Daarna kregen we nog een glaasje van dat puur genot.
Voorzitter Steven Vermoere voorzitter van De Leuvense Biertherapeuten ook voor het eerst op Den Proefzolder, laat zich verwennen met een Deens Plankje. De voorzitter met West-Vlaamse roots bracht ook voor de eerste maal een bezoekje.
De Proevertjes
Oude Kriek 3 Fonteinen 5% Alc.Vol. 3 Fonteinen Beersel Met echte wilde Schaarbeekse Krieken Gebrouwen in 2005 gebotteld in 2007
Mooi rood van kleur Wit schuim
Het aroma is iets medicinaal Maar in positieve zin Laten we het houden op de geur van rode neusjs (Topjes) Gekonfijte krieken
De smaak is zuur Toetsen van hout Mals Met een droge afdronk. Verfrissend
Een prachtige oude kriek.
Trouwe bezoekers Liesbeth en Youri laten de Mikkeller lekker smaken.
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel 10,9%Alc.Vol. Mikkeller Kopenhagen (DK) Gebrouwen door Mikkeller op Nøgne Ø, Noorwegen.
Donker biertje met beige schuimkraag
De neus is die van donker gebrande mout
De smaak van zwarte koffie
Vanille
Lichte alcoholtoetsen van Whisky
Een aangename bitterheid
Met een mooie lange afdronk
Prachtig bier.
Deze keizerlijke Oatmeal Stout is gebrouwen met een van 's werelds duurste koffie, gemaakt van de uitwerpselen van de wezel-achtige (vadaar de naam Weasel op het etiket) civetcats. Deze Zuidoost-Aziatische dieren worden gebruikt voor de productie van kopi luwak. Dit is een speciaal soort koffie, waarvan de bonen gegeten wordt en gefermenteerd worden door de civetkat. Werknemers verzamelen daarna de uitgewerpte bonen en er wordt koffie van gemaakt De uiterst zeldzame civet Koffie heeft een sterke smaak en een nog sterkere aroma. Per jaar wordt slechts zo'n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd.
Den Proefzolder toch niet gewoon meer!
Renaat Debacker en Françoise Holvoet van de Ingelmunsterse bierproeversvereniging HIC waren speciaal met de fiets afgekomen. Ook zij waren er voor de eerste maal erbij.
De smaak is een mooie bitterheid Fruitige toetsjes Sinaas, Grapefruit Het biertje heeft weinig body maar voldoende voor een bier van bijna 6%Alc. De bieren van de Thornbridge Brewery zijn allemaal laag in alcohol.
Toch een lekkere IPA
Zo kan een tafel na een tijdje proeven er uitzien.
Breng een bezoekje aan Den Proefzolder, het is een beleving!
Alle buitenlandse bieren uit de proefplankjes zijn ook te koop op Den Bierzolder. Hiermee is de kleine biershop enig in België. Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, neem dan geregeld een kijkje op
Brasserie de Tubize bijna klaar? - Boneffe het nieuwe abdijbier
Brasserie de Tubize - Tubize
De inwoners van Tubize (Tubeke) zullen waarschijnlijk nu nog treuren omdat hun plaatselijk voetbalploeg AFC Tubize volgend jaar niet meer in de hoogste klasse van het Belgische voetbal speelt.
Gelukkig zullen ze hun verdriet kunnen wegspoelen met de plaatselijke
streekbieren die binnenkort uit de brouwketels van Brasserie de Tubize zullen vloeien.
maar ze worden voorlopig nog altijd gebrouwen bij De Proefebrouwerij in Lochristi.
Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize, Hij komt uit het uvre van Jules Leclerc. "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals. Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd van de lokale artiesten.
Op weg naar het 10 jarig bestaan van bierproeversclub 'De Lambikstoempers' in Lembeek gingen, Geroen, Pierre, Gilberte en ik zaterdag laatst even een kijkje gaan nemen in hoeverre Brasserie de Tubize al klaar was om te brouwen. Geroen had er verleden jaar al geweest en was benieuwd naar de vooruitgang.
Ondanks dat we ons bezoek niet hadden aangekondigd werden we vriendelijk ontvangen en rondgeleid door Jean Rodriguez (rechts). Op de foto Geroen Vansteenbrugge en Pierre Step.
Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant in t Spinnekopke
gelegen op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur) te Brussel. Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.
Dat ook brouwen zijn grote passie aan het worden is, bewijs zijn bijna dagelijkse aanwezigheid op de terreinen van zijn toekomstige brouwerij.
Rechts de brouwerij In de typische kleuren (stenen en cement) van de streek. Het voorste gedeelte is ingenomen door brouwerij. In het achterste gedeelte zal er een vergader-en banketzaal komen.
Links van de brouwzaal (komende van de hoofdingang van het terrein) staat het indrukwekkende proeflokaal. Alle nutsvoorzieningen moesten hier nog gebeuren. Ook de bodem was sterk vervuild en moest afgegraven worden. Hier was vroeger de Fabriques Belges de Textiles Articiels (Fabelta) gevestigd
Het degustatielokaal (versta café-restaurant) zal op de bovenverdiepingen een brouwmuseum gevestigd zijn en ook een ruimte waar oude glazen en flessen tentoongesteld zullen worden. Dit gebouw moet nog in dezelfde kleuren als de brouwerij opgesmukt worden. Vooraan komt er een groot terras en een speeltuin voor de kinderen.
Het degustatielokaal en Restaurant die volgens Jean Rodriguez samen met de brouwerij in augustus zou moeten klaar zijn.
Op de bovenverdieping liggen en staan al enkele oude brouwerijattributen uit vervlogen tijden. Hier komt het museum.
Ook oude flessen en glazen zullen een verdieping hoger tentoongesteld worden.
Alles is reeds aanwezig in de brouwerij. Ze zal als alles goed ziy moeten proef draaien in augustus. Voor alle zekereheid zullen de bieren voorlopig nog verder gebrouwen worden bij de proefbrouwerij tot ze na enkele proefbrouwsels in Brasserie de Tubize op punt staan.
Zo zag het pand er uit toen Jean het kocht. U houd het niet voor mogelijk welke bergen werk die man verzet heeft om tot het momentele resultaat te komen. Hier zal later een vergaderzaal komen en er naast de banketzaal.
Om ons bezoek af te sluiten had Jean voor ons nog een nieuw biertje in petto. Boneffe een nieuw donker abdijbier. Naar het logo op het etiket te zien zou het om een erkend abdijbier gaan.
Boneffe, het donkere abdijbier die binnenkort misschien uit de brouwketels van Tubize zal vloeien.
Boneffe 9% Alc.Vol.
De Proefbrouwerij voor Brasserie de Tubize Lochristi
Donkerbruin biertje met een rode schijn.
Een mooie weelderige beige schuimkop
Het schuim is wandklevig.
De eerste slok is die van zoethout
Niet overdreven maar toch eventjes aanwezig
Een lichte bitterheid komt opduiken
Toetsen van donkere chocolade
Geroosterde mout
Afwisselend met het zoete van karamel.
Ook het zoethout deelt prikjes uit.
Men smaakt dat Boneffe een stevige klepper is.
Als liefhebber van bruin bier vind ik dit een heel goed gebrouwen biertje
Met een stevige body en goed in balans.
Een smakelijk degustatiebier die past bij eender welk TV programma J
Het rugetiket met links het logo van Erkend Abdijbier. Nieuwe erkende abdijbieren kunnen er
alleen bijkomen als zij verwijzen naar een bestaande abdij, die ooit
gebrouwen heeft, en als zij royalty betalen.
In dit geval zou het moeten gaan over de Abdij van Boneffe in Eghezee in de provincie Namen. Of het bier als abdijbier erkend is heb ik het voorlopig het raden naar.
Hopelijk kan Jean Rodriguez dit bier en zijn andere bieren met de zelfde smaaksensatie
verder ontwikkelen in zijn eigen brouwerij
Ik wens hem in ieder geval veel succes.
En misschien tot in augustus op het terras van Brasserie de Tubize.
Een paar maanden terug bracht ik een bezoekje aan het Kortrijkse Broelmuseum. Het was in feite de eerste maal dat ik alleen op stap ging zonder Voske. Niet gemakkelijk, maar ik moest nu eenmaal wennen aan het alleen zijn. Gesterkt door haar woorden dat ik mijn hobby verder moest uitoefenen ging ik die zondag op pad.
Omdat kunst mij altijd gefascineerd heeft koos ik voor het Broelmuseum in Kortrijk. Ik had het museum trouwens al een hele tijd niet meer bezocht.
Het was dus hoog tijd om de Kortrijkse dierenschilders te gaan opzoeken.
Ik zou daarna de beeldende kunst koppelen aan de brouwkunst en het tappen van een lekkere
Ierse Guinness in 'The Porter House', een Ierse pub juist om de hoek.
Het Broelmuseum is gelegen aan de Broelkaai 6 te Kortrijk juist naast de bekende Broeltorens.
Je kunt het Broelmuseum, gehuisvest in het impostante herenhuis net naast de Broeltorens, niet missen. Sinds 1995 zijn alle kamers met zachte hand gerestaureerd in hun oorspronkelijke glorievolle staat. Door de aanbouw van een nieuwe vleugel in 1988 is het Broelmuseum een ideale locatie voor de tentoonstelling van zowel oude als moderne beeldende kunsten.
In het mooie herenhuis krijg je een overzicht van beeldende kunst uit de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw, van de hand van kunstenaars die in Kortrijk gewoond of gewerkt hebben. Twee zalen zijn volledig gewijd aan het werk van schilder Roeland Savery. Van hem bezit het museum 13 schilderijen, waarvan Plundering van een dorp tot één van zijn topwerken wordt gerekend. Op de verdieping kom je oog in oog te staan met werken van befaamde 19de-eeuwse Kortrijkse schilders zoals: Louis Robbe, Loûis-Pierre Verwee, Evariste Carpentier, Jean-Baptiste Dejonghe,.... Als geen ander weten ze dieren, landschappen en portretten in hun werk tot leven te brengen.
Juist om de hoek is er het Kortrijks Mirakelstraatje waar The Porter House gehuisvest is.
'The Porter House', De Kortrijkse Ierse pub. Naar het schijnt behoort hij tot de grootste Irish Pubs van België.
In Porter House wordt u volledig in de sfeer van Ierland ondergedompeld.
Met een goede service en kwaliteit, krijgt u het beste van wat Ierland te bieden heeft.
U vindt er een ruime keuze van inheemse en Ierse drankjes. Er worden meer dan 30 andere soorten bier aangeboden. Je kan ook kiezen uit een lijst met de beste Ierse whisky.
Zoals in elke Irish Pub is er een tv gedeelte (Groot scherm) waar je voetbalwedstrijden kunt kijken en herbekijken
The Porter House heeft een restaurant, 2 volledige bar-zones en 1 restaurant-ruimte met een aparte bar.
In The Porter House wordt de traditionele Guinness er op de perfecte temperatuur geserveerd. Er is geen betere Guinness te vinden in heel België.
De Guinness perfect getapt met het klavertje vier op het schuim. Dat klavertje zou speciaal voor de toeristen zijn, of op aanvraag. Echte Ieren komen daar niet mee af. Ik kreeg er toch eentje en ik moet zeggen, het oogt wel leuk.
Guinness Draught 4,1% Alc.Vol.
Een pint Guinness van 't vat. Een en al pracht. Ze bevat minder calorieën dan een pint halfvolle melk of een pint sinaasappelsap.
Het romige schuim op Guinness is uitgekiend. In fles, blik of vat wordt naast koolzuurgas ook stikstof gebruikt, wat (dat is fysica) voor kleinere belletjes zorgt. In de tap achter de toog wordt het bier door een plaat met gaatjes geperst, wat nóg fijnere bubbels oplevert.
Zwarte schoonheid met een romige beige schuimlaagje.
Het laagje blijft tot het eind.
De neus bied ons eerst niets
Maar dan komt er heerlijke gebrande mout
Noten
Koffiearoma
De smaak is net als de neus in het begin eerder wat flauw
Na een tijdje komen geroosterde toetsen uw tong prikkelen
Chocolade en koffiesmaak.
Mooie romige body
Een constante bittere smaak.
Droge afdronk met een gerekte nabitterheid
Een prachtige stout waar toch niet iedereen wild van is.
Voor de echte liefhebbers is dit wel genieten
"Ierse pubs zijn als McDonald's. Je treft ze overal in de wereld aan en ze lijken allemaal op elkaar'', zegt een Ierse cafébaas. Dat is geen toeval: het Ierse caféconcept is big business, en wordt wereldwijd met succes geëxporteerd.
Het was een stralende zonnige dag toen ik naar Ruddervoorde trok om bij brouwerij De Leite het brouwproces te volgen van hun tweede biertje Bon Homme. (Femme Fatale was hun eerste) Het is reeds de derde maal dat ik deze brouwerij met een bezoekje vereert en telkens was er een stralende zon van de partij.
De reden voor deze warme dagen moet bij de brouwers gezocht worden .
Etienne Vanpoucke, Pol Vanneste en Luc Vermeersch zijn zelf drie zonnige en hartelijke mensen.
De brouwerij is gevestigd op het industrieterrein De Leite meer bepaald in de firma Heibig Aluminium. Luc Vermeersch is eigenaar van deze constructiewerkplaats van profielen voor allerhande toonbanken voor winkelketens e.a..
Toen ik er om 10u30 aankwam hadden ze al een brouwsel achter de rug. Het schoonmaken van het materiaal was begonnen.
Etienne Vanpoucke was al flink bezig met het reinigen van de brouwkuip. Orde en netheid is zeer belangrijk in een brouwerij. Tenslotte moest er nog een tweede brouwsel worden opgestart.
De brouwinstalatie maakt een klein deeltje uit van het gebouwencomplex. De zonnecellen voeden het totale electriciteitsverbruik van het gebouw. Dus ook de brouwerij.
De brouwinstallatie klaar om nog een brouwsel van 500 liter te maken. Links de brouwketel van 800 liter. Rechts de filterkuip van 700 liter. Ze brouwen éénmaal in de maand. Telkens twee brouwsels per dag.
De filterkuip (700 liter) die weldra zal vervangen worden. Ze is iets te hoog om gemakkelijk en vlot te kunnen filteren.
Pol Vanneste kijkt of het water in de warmwaterketel al voldoende op temperatuur is.
Gelijktijdig met het Bon Homme brouwsel wordt ook een tweede kleiner proefbrouwsel (30 liter) van een nieuw biertje (waar ik helaas nog de naam niet mag prijs geven) gestart. Luc (rechts) en Christophe een werknemer van de firma bekijken de temperatuur. Voor de nieuwe proefbrouwsels wordt de kleine Finse brouwinstallatie gebruikt.
Een kijkje in de kleine brouwketel. Dit was in feite de eerste installatie van Luc Vermeersch. Ze dateert al van 1998. Het nieuwe biertje zal een naam dragen in de lijn van Femme Fatale en Bon Homme.
Een van de twee gistingstanks bevat het eerste brouwsel Bon homme die reeds vroeg in de morgen werd gebrouwen.
Wanneer het water op temperatuur is stort Paul de mout in de brouwketel voor een tweede brouwsel Bon Homme.
Om de pH-waarde op peil te houden wordt er iets bijgezuurd. Het berekenen van de pH-waarde aan de hand van de hoeveelheid zuur die ze toevoegen aan het beslag is zo goed als onmogelijk. De pH-waarde moet dus eerst gemeten worden.
Na het maïschen is het nu tijd voor de filtratie. De wort wordt overgepompt naar de filtreerkuip.
Via de filtreerkuip gaat het wort weer naar de kookketel. De maïschketel (brouwketel) die ondertussen is gekuist doet nu dienst als kookketel.
Om de filtratie vlotter te laten verlopen worden door Luc kanalen in de filtermassa gekerfd zodat het wort gemakkelijker kan doorstromen
Het gefilterde wort moet zo helder als een spiegel zijn. dan is het goed uitgefilterd. Zoals u hier ziet.
Het gefilterde wort wordt nu gekookt. Hop wordt toegevoegd om aroma's en bitterheid aan het bier te geven. Alsook om het langer te bewaren.
Om het bier nog meer smaak te geven worden een aantal kruiden de wort toegevoegd. Welke kruiden? Dit is het geheim van de brouwer en moet de proever het maar kunnen achterhalen.
Tijd om eens te proeven van een lekker blonde Femme Fatale of een donkere Bon Homme Zie beschrijving onderaan
Ook tijd om eens naar de schrootmolen te gaan kijken in het magazijn.
Onderaan staat de container om het bier naar brouwerij Strubbe te vervoeren. Vermits brouderij De Leite over geen bottelinstalatie beschikt wordt het bier in Ichtegem afgevuld.
Na de filtratie en tijdens het koken moet de filterkuip grondig gereinigd worden. Het draf of ook nog bostel genoemd word door de plaatselijke boer afgehaald voor veevoeder.
Als dank voor mijn bezoek en het lekker middageten neem ik dit karweitje voor mijn rekening. Luc legde dit digitaal vast als bewijs
Luc Vermeersch liet mij en de ander brouwers proeven van een proefbrouwsel van hun derde bier. De eerste indruk is veel belovend maar er moet nog wat aangeschaafd worden. Daarom die parallel lopende proefbrouwsels om het te verfijnen
Na het koken wordt het bier overgepompt naar de gistketels Daar zal het een weekje uitgisten Dat de gist goed zijn werk doet (ietsje te goed) verduidelijkt deze foto genomen rond 16u00 van de gistkuip gevuld met het eerste brouwsel.
Daarna volgt nog twee tot drie weken nagisting en rijping. Het bier wordt dan zoals gezegd naar brouwerij Strubbe overgebracht om het te laten bottelen en lageren.
Het was inmiddels al 17u00. Tijd om brouwerij De Leite te verlaten. Ik kreeg een paketje bier mee om thuis eens lekker op mijn gemak te proeven van een Bon Homme en een Femme Fatale. Toen ik weg reed was de zon nog altijd van de partij boven De Leite.
Voor het etiket Femme Fatale was de neef van Luc, kunstenaar Rik Vermeersch verantwoordelijk. Het etiket van Bon Homme was nu het werk van de zoon van Rik. Tinus Vermeersch Op het etiket, een karikatuur van de vader van Luc met daaronder. een reeks afbeeldingen van spreuken die te maken heeft met drinken en zat zijn.
Kent u de spreuken of gezegden die hier zijn afgebeeld? Ik zal er eentje verklappen : Drinken als de beesten
Een donkerbruin bier met een mooie beige schuimkraag
De neus is lekker moutig. de geur van vers brood is aangenaam. Een miniscuul toetsje warme alcohol komt naar boven.
De eerste slok laat ons genieten van een lichte bitterheid. Geroosterde mout Dan komt een geringe zoete smaak (karamel) de plaats innemen. kleine chocolade toetsjes.- Toffee De lichte bitterheid is constant aanwezig Het heeft een middelmatige body Het bier is mooi in venwicht Het bier heeft een droge afdronk en een lekkere geringe nabitterheid.
Voor mij een lekker bruin biertje van slechts 6,5% Een tweede en derde zou ik niet afslaan.
Een lekker bruintje met een mooi etiket ontworpen van de hand van kunstenaar Tinus Vermeersch.
Op het etiket de beeltenis van de vader van brouwer Luc Vermeersch
Brouwerij De Leite gaat nu voor het eerst exporteren naar Frankrijk. De brouwers dromen ervan om ooit hun bieren over de grote plas te kunnen leveren. Waarom niet? Ze zijn ambitieus genoeg en... overal waar ze gaan schijnt de zon!!! Dus Amerika waar wacht je op?
Brouwerij Boelens vierde verleden jaar haar honderdjarig bestaan met een origineel ambachtelijk bier.
In het Italiaanse stadje Pienza in Toscane vond hij de inspiratie voor de naam van het bier. In dit stadje zou één van zijn hoofdverdelers voor zijn honingbier Bieken wonen.
Balzello een straatnaam uit het stadje lijkt qua woordvorm veel op zijn woonplaats Belsele.
Balzello betekent in het Toscaans ook een plaats waar mensen elkaar ontmoeten zonder dat ze veel over elkaar weten. De naam voor zijn bier was gekend.
Voske en ik hadden het verleden jaar nog gedronken uit een 75cl fles op het Zythosbierfestival 2008 (St. Niklaas). Dankzij bierleverancier Geroen heb ik het biertje uit een 33cl flesje kunnen proeven.
Amberkleurig biertje met een dikke witte schuimkraag.
Wandklevig schuim
De neus ruikt lekker.
Ananas en citrus.
Mango.
Ik twijfel of Kris geen Amerikaanse aromahop heeft gebruikt
De eerste slok is moutig
Kandij
Fruitig, perzik
Een hopbitterheid komt redelijk vlug naar boven
Mooi maar na een tijdje gaat de smaak wat te veel één richting uit
Daar zorgt de bitterheid voor die naar mijn gevoel ietsje te veel domineert.
De smaak wordt wat verdrongen Droog mondgevoel Een redelijke nabitterheid
Al bij al toch een lekker bier waar de neus een mooi aromapallet heeft.
Het bieretiket op de flesjes van 33 en 75cl beeldt Henri Boelens uit met twee werknemers die een vat bier torsen.
De firma Kya uit Japan importeert het bier. Het bier blijft in het assortiment van de brouwerij.
Brouwerij Boelens is bekend om zijn bier "De Waase Wolf" genoemd naar de wolf die een paar jaar terug het Waasland onveilig maakte.
Wase Wolf doet het momenteel ook zeer goed in Rusland, waar nog altijd op wolven wordt gejaagd.
Ook het bekendste bier van de brouwerij 'Bieken' een honingbier Doet het goed in binnen-en buitenland. Het heeft zich al een weg gebaand in twintig staten van de VS.
Brouwerij Boelens brouwt exclusief voor diverse markten. bron : Het Nieuwsblad
waar ik ook als lid al een paar jaar van deel uitmaakt.
Dit jaar vieren ze hun 10 jaar bestaan. Langs deze weg wil ik het bestuur van
harte proficiat wensen voor hun noeste inzet gedurende al deze jaren.
T.g.v. dit Jubileumjaar hadden ze op 16 mei 2009 een verrassingsreis ingericht. Wetende dat HIC altijd streeft naar perfectie in alles wat ze doen was ik bijna zeker dat het een klepper ging worden.
Alhoewel ik twijfelde of ze me echt zouden kunnen verrassen op biergebied?
Tenslotte is het nog altijd een bierproeversclub waar een deel van de verrassingen toch met bier te maken moet hebben.
Het was reeds verzamelen geblazen om 07u45 in het Brouwershof.Deze taverne is gelegen juist naast brouwerij Van Honsebrouck en is het vast lokaal van HIC.
Daar konden we nippen aan vers gemaakte koffie.Het bier zou later wel volgen.
1ste VERRASSING - Michels Filmmuseum
De eerste plaats die we aandeden was Michels Filmmuseum gelegen in de Gladiolenstraat te Roeselare (West-Vlaanderen).Eerlijk gezegd ik had er nog nooit van gehoord.
Toen we het pand betraden vielen we van de ene verbazing in de andere.
Groot en indrukwekkend. Het museum omvat naast honderden filmprojectoren voor professioneel en amateurgebruik. een privébioscoop in retro stijl.
We werden verwelkomd door maar liefst 3 gidsen. Michiel Remaut (naar wie het museum genoemd werd), Bernard De Witte en Roger Noyer.
Michiel Remaut (R) (naar wie het museum genoemd werd) en zijn echtgenote, heetten ons van harte welkom. Roger Noyer nam ons daarna mee naar zijn droomwereld.
Eerst werden we naar het knusse cinemazaaltje geloodst waar kunstschilder Roger Noyer
via een PowerPoint presentatie ons een overzicht gaf van zijn werk.
Naast cartoons, landschappen en portretten was hij vooral kalicotschilder van filmdoeken en panelen.
Met zijn volkswijsheid, poëtische folklore en zijn doordachte humor wist de 82 -jarige publiciteitsschilder- lesgever ons te bekoren. Daarna werden we getrakteerd op een 20 minuten durende zw/w filmpje van Laurel en Hardy.
Michiel en Bernard leiden ons daarna door het kraaknette pand.
Beste lezers het loont echt de moeite om dit museum (runnend zonder subsidies) eens te bezoeken.
In het knusse cinemazaaltje konden we genieten van een 20 minuten durende zw/w film van Laurel en Hardy.
Honderden oude filmprojectoren voor professioneel en amateurgebruik waren te bewonderen in het kraaknette pand.
Ook oude analoge fototoestellen en besturingssystemen voor diaprojectie waren te zien in de kijkkasten. Boven de toestellen prijken enkele filmdiva's geschilderd door Roger Noyer
Als fotoliefhebber was dit een aangename kennismaking met het filmuseum van Roeselare.
2de VERRASSING Brouwerij Van Eecke
Dit was voor mij de grootste verrassing van de dag.
Een bezoek aan brouwerij Van Eecke te Watou.
Een brouwerij waar ik de buitenmuren al veelvuldig langs de buitenkant heb kunnen bewonderen tijdens de de Poëziezomers van Watou
maar met het interieur had ik nog nooit kennis gemaakt.
Dit was nu dank zij HIC bewerkstelligt.
Brouwerij Van Eecke
In 1629 werd in de streek rond Watou,
familie vanYedegem tot graafschap verheven.
Diezelfde familie bezat in Watou een kasteel waaraan een eigen brouwerij verbonden was.Tijdens de Franse revolutie branden kasteel en brouwerij af;omdat kastelen blijkbaar minder interessant waren,werd na de revolutie enkel de brouwerij heropgebouwd.
In 1862 kwam de familie Van Eecke in het bezit van de brouwerij.
In de"Gouden Leeuw" zoals de brouwerij toendertijd werd genoemd,werden uitsluitend hoge gistingsbieren gebrouwen. (bron : http://www.brouwerijvaneecke.tk/)
Oud brouwer Walter Lignel uit Watou deed de rondleiding.
Een van de twee brouwketels.
Het roerwerk en verwarmingselementen (stoom)
Een tweede kooketel. De hop wordt toegevoegd aan deze kokende tank. Van Eecke gebruikt een afzonderlijke mouttank
Deze wortfilter is van de jaren '40, (de oudste gebruikte filter van het land). Het vereist heel wat inspanning om het wort manueel te filtreren. Het wort wordt door katoenen doeken geperst.
Is dit de voorloper van de Meurafilter?
De koperen lekbak waar het wort wordt opgevangen.
De katoenen doeken (filters) moeten na elk brouwsel gewassen en gedroogd worden.
De bieren die worden gebrouwen bij Van Eecke, maar de lagering en afvulling gebeurt bij brouwerij Leroy in Boezinge.
De Centrifuge
De platenkoeler
De Gistingstanks.
De lagertanks
De oude wasmachine en de bottellijn.
Hoe mooi kan een brouwerij toch zijn!
Brouwerij Van Eecke zit dank zij HIC nu ook in mijn archief.
3de VERRASSING Eindelijk kan ik een bezoek brengen aan t Brouwershof (Watou)
Vroeger noemde het Brouwershof 'In de Wagenmakerij'. Het café is gelegen net naast brouwerij Van Eecke.
Ik had reeds vroeger een bezoekje willen brengen aan dit uitzonderlijk cafeetje Maar door een of ander manier is het mij nooit gelukt. Hoe groot was mijn blijdschap toen we met HIC het Brouwershof betraden. Het was voor dan ook een aangename kennimaking met het sprookjesachtig interieur van het café.
Het café is gelegen net naast brouwerij Van Eecke.
Het café heeft een sprookjesachtig interieur. Roze en rood zijn hier de hoofdkleuren.
De Discobar met vooral nostalgische Franse LP's en 45 toerenplaatjes aan de muur.
Het café werd na de rondleiding bij brouwerij Van Eecke onmiddellijk ingenomen door dorstige HIC(ers)
Een heel mooi gepresenteerde en lekkere Kapittel Abt
Een amberkleurig bier ,type tripel.
Een zeer rijk bier met een prachtig evenwicht tussen de volle,licht prikkelende smaak en het alcoholgehalte van 10 vol%.
Een bier voor echte kenners.
Wordt afgevuld in flessen 33cl en 75cl en in vaten van 30 liter.
Blomme, de lieve uitbaatster
Het middagmaal vond plaats in DE STROOYEN HEN
Hoewel de Strooyen Hen het eerste huis van Sint-Jan-Ter-Biezen was, staat het er nog, en steviger dan ooit. Begonnen als toevluchtsoord voor Biezenkappers en Strobinders (een strooien hen is een bundel stro) blijft het een warme haven voor wie onderweg is van nergens naar nooit. Vier generaties lang al knettert het fornuis ter meerdere eer en glorie van lekkerbekken windstreken.
Rijsel is voor mij altijd een fascinerende stad geweest.
Met mijn vader gingen wij vroeger geregeld postzegels gaan kopen van Franse Koloniën voor zijn themaverzameling van dokter Albert Schweitzer.
Later bezochten Voske en ik regelmatig de Metropool om er te shoppen
Als hoofdstad van Frans-Vlaanderen, bekoort Rijsel al onmiddellijk door z'n Vlaamse levenskunst. Op het menu van de talrijke Rijselse brasseries staan bieren waaronder ook Belgische,typische Vlaamse gerechten zijn hier ook te vinden! Dit Vlaamse karakter weerspiegelt zich ook in het opmerkelijke architecturale erfgoed van de stad, dat recentelijk werd gerenoveerd.
Rijsel is en blijft nochtans een Franse metropool! Kijk maar naar de classicistische gevels langs de grote boulevards, Modern en dynamisch ontpopt Rijsel zich als een waar shoppingparadijs! Het winkelcentrum Euralille (De vrouwtjes hebben zich daar geamuseerd), met z'n high tech architectuur, het Oude Rijsel en het winkel-wandelcentrum rond de Rue de Béthune lopen over van boetieks die wel bekend zijn bij het Belgische publiek. De sfeer van vakantie, zó dichtbij, HIC heeft goed gekozen.Maar voor mij mocht een halve dag duren ipv anderhalf uur.Maar dan gingen mijn digitale kiekjes waarschijnlijk verdubbelen.
Vooral de kleurrijke multiculturele bevolking intrigeerde mij.
In rue Faidherbe (straat tussen station en place du Général de Gaulle) werden voor de opening Rijsel 3000, 12 zwarte beelden opgesteld (Les anges-démons) 12 engelen van 1 ton en 6,5 meter in hoogte elk ontworpen door het Russische kunst collectief AES + F.
Het belfort van de Kamer van Koophandel niet ver van
place du Général de Gaulle, het centrale plein van de stad.
Rijsel een bruisende stad. Een stad waar fotografen zich kunnen uitleven.
In een van de talrijke kroegen dronken we een Rince Cochon. 8,5% Alc.Vol Dit zou om een etiketbier van Tripel Karmeliet (Bosteels) gaan. De prijs? 6,20 euro voor 33cl. En wij maar klagen in België dat het bier duur is.
Vooraleer we richting België reisden maakten we nog een kleine omweg naar Rochin. Daar was Brasserie Grain d'Orge gelegen (tot in 2002 nog Brasserie Jeanne d'Arc) gehuisvest. Meer dan een tussen stop en het bekijken van het gebouw zat er niet in want de brouwerij was niet toegankelijk.
De brouwerij is vooral bekend om zijn 15% Alc zwaar bier Belzebuth. Andere bieren die ze zogezegd brouwen zijn Ambrée des Flandres, Grain d'Orge en Gold Triumph. Of de bieren werkelijk daar gebrouwen worden is er toch enige twijfel.
5de Verassing Nog een laatste drink in brouwerij t Gaverhopke
Dit was het laatste toetje van de verrassingsreis.
Ondanks dat ik er nog enkele dagen voordien een drietal proefbrouwsels ben gaan proeven
blijft het altijd aangenaam om het sympathieke brouwerskoppel Gudrun en Bruno weer te zien.
Bruno gaf een korte uitleg hoe er in het Stasegemse brouwerij wordt gebrouwen.
Terug in Ingelmunster had Cecile van t Brouwershof een lekkere broodjesmaaltijd bereid.
Tijdens het eten konden we ook kennis maken met een ander manier van degusteren.
Marnix Christiaens en Frank Gevaert hadden een nieuwe methode gevonden. Glas op de wijsvinger en leunend tegen de duim. Terwijl u het glas naar de mond brengt moet u
allez Hop roepen.
Geen foto's genomen want de kans was groot dat mijn toestel besprenkeld ging worden door rondspattend gerstenat en glas.
5 verrassingen op één dag. HIC - Proficiat voor de prachtige organisatie.
Ik weet niet of jullie het weten maar het is best mogelijk dat Standaard Luik deze 10de kampioenstitel zullen vieren met hun eigen bier.
Op 5 maart 2009 werd immers door de directie van Standaard Standard Biére des Rouches gelanceerd. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie Abbaye de Val Dieu. Naast een Italiaanse wijn dus nu ook een biertje voor de Luikse voetbalclub. Het doel is om jaarlijks een 1000hl op de markt te brengen. Een groot nadeel is dat ze het biertje niet in de kantine van hun eigen stadion kunnen schenken want de club heeft een verbintenis met AB Inbev
Ik heb alvast een flesje op de kop kunnen tikken en vanavond geproefd.
Den Proefzolder - Het 'Norwegian-Haandbryggeriet' plankje
Den Proefzolder Het Norwegian-Haandbryggeriet plankje
Het was verdorie hoog tijd dat ik mij nog eens op den proefzolder liet zien.
Ik begon lichtjes ontwenningsverschijnselen te verkrijgen.
Niet dat ik er ganse dagen nors bij liep, maar toch kreeg mijn mond een plakkerig gevoel
als ik in mijn wekelijks HOPnieuws een aankondiging deed over den proefzolder.
Een bierproever kan veel, heel veel maar soms moet men keuzes maken waar u naar toe zou gaan. Op twee plaatsen tegelijk zijn gaat niet en dit is jammer.
Het was pas al laat in de namiddag toen ik vergezeld van enkele bierproefcursisten na een lekker biermaaltijd in De Koetsier te Waregem de trappen van de magische biertempel betrad.
Ik gebruik het woord magisch omdat de Proefzolder dit uitstraalt en omdat het toepasselijk was op het plankje dat de Alvinnebrouwers die zaterdag serveerden. Het Norwegian-Haandbryggerietplankje. Bier uit Noorwegen dus.Welk kind droomde niet over de Vikingen, die in er in die periode met hun Vikingschepen opuit trokken om de wereld te verkennen, handel te drijven, oorlog te voeren en te plunderen.
Er werd ons niet bij verteld dat na het plunderen de Noormannen
op grote feesten liters bier dronken, om hun bloedige veldslagen te vieren of te vergeten. Bier die de vrouwen brouwden vooraleer de mannen thuis kwamen.
De brouwsels zullen wel anders gesmaakt hebben of het bier die we nu gingen proeven. We waren echt benieuwd hoe een Noors biertje smaakt.
Op het plankje stonden vier biertjes van één en dezelfde brouwerij. De Haandbryggeriet uit Drammen
Van lnr : Odin Tipple, Norwegian Wood, Nissefar en Dark Force
Bij vertellen dat we de bieren door elkaar proefden en vergeleken
Dark Force - 9% Alc.Vol.
Een donker biertje met een lichtbruine schuimkraag.
In het aroma zat een snuifje cacaopoeder. Geroosterde mout.
Ook de smaak was die van geroosterde mout. Lichte alcoholtoetsen kwamen even piepen. bittere chocolade breng een ander smaakje naar boven Een mooie bitterheid doe ons genieten. Een leuk begin.
Het zou de enige tarwestout zijn in de wereld.
Nissefar - 7Alc.Vol.
Het bier is donker en heeft een lichtbruine schuimkraag.
Het aroma is licht bitter De reuk van koffie. En ook enkele fruitige prikjes
Ook hier weer de gebrande mout. maar ook andere smaken wisselen met elkaar. Cacao. Rozijntjes Ook een tikkeltje rooksmaak was te proeven Het bier was ook iets droger in de afdronk. Ook ik vond dit een lekker biertje
Het biertje zou een Kerstbier zijn.
Norwegian Wood - 6,5% Alc.Vol
Donkeramber met gebroken witte schuimkraag.
Een zoet aroma in de neus Karamelvla - Vanille.
De smaak is bitter Ook hier de gebrande bittere mout Gekruid met takjes van jeneverbessen. (Wat ik niet uit haalde) De body is hier iets voller dan de Nissefar. Ook een rookachtige nasmaak die lang blijft hangen.
Dit is een echt traditioneel Noors bier.
Prachtig.
Odin Tipple - 11% Alc.Vol.
Zwart bier met lichtbruine schuimkraag.
Koffie aroma. Chocolade Licht alcohol is waarneembaar.
De smaak is gebrand Zwarte Chocolade De alcohol is goed gemaskeerd maar toch komt de smaak ietse naar boven wat zorgt voor een lekkere alcoholwarmte. Vanille toetsen Droge afdronk.
Noorse heerlijkheid.
Voor de eerste maal aanwezig op Den Proefzolder Mensen van het GenOtschapder Bierproevers uit Wetteren.
Tijd voor een paar Amerikaans biertjes dacht Glenn.
Rogue Double Dead Guy Ale - 9% Alc.Vol. Rogue Ales - Oregon
Amberkleurig bier met een wit schuimkraagje
Aroma van Cascade Hop Ananas
De hop in het biertje was voor sommigen iets verouderd Ietsje te fletsig. De smaak kwam niet tot zijn recht.
Het is vrij moutig Karamelzoet mooi in contrast met de hopbitterheid. hoppig toetsen met een bittere nasmaak. De alcohol was goed gemaskeerd. Toch een redelijk mals biertje. Voor mij was er niks mis aan het bier. De verouderde smaak denk ik dat het door de roggemout kwam.
Aardig biertje.
Ook zij kwamen voor het eerst een bezoek brengen aan Den Proefzolder. Marnik Rommelaere I.T./Communications Officer op de Cruisse Holland America Line. met zijn echtgenote Oxana. Tijdens de vaart is er aan boord niet veel keuze aan bier. Daarom is Den Proefzolder voor het koppel een unieke ervaring.
Koperkleurig biertje met een kleine witte schuimkraag.
Zeer hoppige neus Floraal - Ananas - citrus - sinaas
Karamel speelt een kleine hoofdrol De smaak is zeer fruitig ook ananas laat zich opmerken De prachtige fruitsmaak is perfect in evenwicht met de hopbitterheid.
Een heel lekker degustatiebier. om te genieten.
Dit biertje heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept.
Aan het kleur van de was (hier groen) kan men zien in welk jaar het biertje gebrouwen is geweest. Deze is van 2009.
Alle buitenlandse bieren uit de proefplankjes zijn ook te koop op Den Bierzolder. Hiermee is de kleine biershop enig in België. Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, neem dan geregeld een kijkje op
Na het proeven van de bieren van twee Noorse brouwerijen is deze keer Denemarken aan de beurt. Amager (spreek uit Amar) Bryghus is een kleine brouwerij in de buurt van Kopenhagen. Twee vrienden amateurbrouwers zetten de stap naar een professionele brouwerij, een verhaal ons niet helemaal onbekend.
We proeven de volgende bieren:
Amager Imperial Stout
Hr Frederiksen
Fru Frederiksen
Batch One
Ondertussen liggen al vier Calvadosvaten gevuld met bier op Den Proefzolder. Bij aankoop van de vaten hebben we ook wat Calvados gekocht die 8 jaar lang lag te rijpen in die vaten. De brasseriekeuken haalt deze keer zijn inspiratie bij de Calvados. Breng een bezoekje aan Den Proefzolder, het is een beleving!
Ditmaal bespreken we een biertje uit het Henegouws heuvelland, ook wel La Pays des Collines genoemd. Dit is een heuvelachtige streek tegen de Franse grens. Pays des Collines bestaat uit de gemeentes Ellezelles, Flobecq, Frasnes-lez-Anvaing, Mont-de-lEnclus en een gedeelte van Ath (de dorpen Mainvault, Houtaing en Ostiches) en heeft een uitgesproken eigen identiteit.
De streek kan bogen op een rijk verleden. Ze ligt genesteld in het noorden van Henegouwen, paalt aan Vlaanderen en rijst op tussen de grote vlaktes ten zuiden van Brussel en in het oosten van le Tournaisis. Pays des Collines is gemakkelijk bereikbaar. Het meest interessante plaatsje is allicht Ellezelles, maar ook elders in de streek valt er te genieten, bijvoorbeeld van de landschappen en de rust die ze uitstralen. Af en toe vallen er ook heerlijke, verborgen hoekjes te ontdekken of lekkernijen van eigen bodem of geneeskrachtige planten.
Wel een van die lekkernijen is dit biertje Blancs Mongnis gebrouwen door Brasserie Brasserie Artisanale La Frasnoise
De brouwerij is opgericht in 2004 door Bruno Delroisse en is momenteel de enige bestaande brouwerij op het grondgebied van de entiteit Frasnes-lez-Anvaing.
Blancs Mongnis 6,3% Alc.Vol.
Brasserie Artisanale La Frasnoise Frasnes-Lez-Buissenal
Roodbruin biertje met een beige dikke schuimkraag.
Het schuim is fijn en mooi wandklevig.
Het aroma bied een mooie moutgeur
Heel diep lichte alcoholische prikkels
De eerste slok is een beetje een teleurstelling
wat de body betreft.Ietsje te flauw van smaak.
Maar dan komt de smaak van licht gebrande mout naar boven.
Op de achtergrond een lekkere moutbitterheid.
Ook gerookte toetsjes.
Het biertje heeft een bittere afdronk
Met een nasmaak van noten.
De smaak gaat bij dit bier in stijgende lijn.
Het bier is geen topper
Maar een leuk lekker doordrinkbiertje voor wie houd
van bruin en licht gebrande mout.
Prachtige beige schuimkraag
Op het etiket zie je de kegelvormige windmolen 'La Blanc Moulin' van Ostiches hij komt uit de 18de eeuw. Vandaar de naam Blancs Mongnîs.
Restaurant 'De Koetsier' - Waregem nu ook Fietsvriendelijk restaurant.
Niet alleen met hun deelname aan de actie Leven in de brouwerij ingericht door vzw Vlaanderen Lekker Land loopt Familierestaurant De Koetsier uit Waregem in de kijker.
De zaak is nu ook gelauwerd als Fietsvriendelijk restaurant.
Jan Goossens en Ann Desmet, al 17 jaar uitbaters van 'De Koetsier' zijn de eerste uitbaters van de Waregemse Horeca die dit label in ontvangst mochten nemen.
De Koetsier in de Marcel Windelsstraat teWaregem. Naast de actie "Leven in de Brouwerij" nu ook het label van fietsvriendelijk restaurant.
Na een woordje uitleg welke de voorwaarden zijn om het label te bekomen door Schepen van Toerisme Chantal Coussement en Schepen van Economie en Mobiliteit Kristof Chanterie, mochten Jan Goossens en Ann Desmet het groen-witte label in ontvangst nemen. Bart Rambour van Westtoer,werd nog verontschuldigd.
Daarna gaf Geroen Vansteenbrugge (secretaris Waregemse Bierfanaten) een kort woordje uitleg over de nog altijd lopende actie "Leven in de Brouwerij"
Een kleine infostand over de actie "Leven in de brouwerij" staat in de zaal van het restaurant.
Weldra zal dit label ook in de zaal van het restaurant prijken.
Om het fietsvriendelijke label (een initiatief van Toerisme Vlaanderen) te kunnen verkrijgen moet
een restaurant voldoen aan enkele vastgelegde criteria.
Ruime openingsuren tijdens het toeristisch seizoen
De uitbating ligt op maximum 5 km van een fietsroute, -netwerk of landelijke fietsroute.
Voldoende ruimte om de fiets te parkeren
Fietsreparatieset en EHBO-kit ter beschikking
Uitgebreide toeristische info ter beschikking.
Hoe kan het ook anders! Om af te sluiten werd er getoost met een heerlijk biertje (Saison Dupont) en een lekker hapje.
Op de foto vlnr :
Schepen van Onderwijs Jo Neirynck, secretaris WBF Geroen Vansteenbrugge, Schepen van mobiliteit Kristof Chanterie, uitbaters Ann Desmet en Jan Goossens, Schepen van Toerisme Chantal Coussement en Peter Desmet schepen van Milieu. Niet op de foto Pietro Lacopucci schepen van Cultuur
Intussen is er een brochure met alle erkende fietsvriendelijke restaurants en cafés. Die wordt gratis bij elke verkochte fietsnetwerkkaart aangeboden op een oplage van 80.000exemplaren voor Vlaanderen.
Waarom niet met de fiets eens een biermenu gaan proeven?
Pipe Dream - brouwerij Alvinne, de Struise brouwers en Pipeworks Brewing Co.
Pipe Dream
Pipe Dream betekent een utopie.
Een fantastische hoop of plan dat algemeen beschouwd wordt als bijna onmogelijk bereikbaar.
Is dat zo?
Voor brouwerij Alvinne, de Struise brouwers en de twee jonge Amerikanen Beejay en Devon van de toekomstige Chicago Pipeworks Brewing Co. is een fantastisch plan wel werkelijkheid geworden.
Ze hadden besloten om een bier genaamd Pipe Dream te brouwen in een joint venture
Het resultaat resulteert zich in een prachtig, eigentijds modern biertje.
Eigentijds, omdat dit bier afwijkt van de vertrouwde typisch Belgisch smaak en aromas.
Degene die het zal degusteren zal er niet meteen voor te vinden zijn.
Het bier is geïnspireerd op de Amerikaanse IPAs
En eerlijk, een Amerikaanse IPA is nu niet meteen het meest toegankelijke bier.
IPA staat voor Indian Pale Ale. IPA bieren waren extreem bittere bieren die vroeger verscheept werden van Engeland naar Indië.. Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.
En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body die bepalend zijn voor een IPA.
Na de persconferentie n.a.v. de opening van brouwerij Smisje Zie opening Smisje Mater begaf ik mij de dag nadien terug naar Oudenaarde. Brouwerij Liefmans stelde die dag met terechte fierheid eén gloednieuw bier en twee authentieke toonbeelden van Liefmans vakmanschap: de Liefmans, Liefmans Cuvée-Brut en Liefmans Goudenband voor. Reden genoeg om er bij te zijn en jullie te laten meegenieten van de genomen fotos.
Brouwerij Liefmans steekt na een turbulente periode zijn hoofd weer boven water. Eind 2007 dreigden de vier eeuwen brouwgeschiedenis en expertise van de brouwerij verloren te gaan. Duvel Moortgat besloot echter de brouwerij over te nemen en engageerde zich hiermee om niet alleen dit stukje bierpatrimonium te redden, maar ook om Brouwerij Liefmans een nieuwe en dynamische toekomst te bezorgen. Zo krijgen de bestaande topbieren van de brouwerij een nieuwe look en wordt er een volledig nieuw bier aan het gamma toegevoegd.
Ik denk dat veel Liefmansfans overgelukkig zijn met deze gang van zaken.
Er zit weer toekomst in brouwerij Liefmans.
De verwelkoming gebeurde aan en in het café (degustatielokaal) op de brouwerijsite.
De bierpancardes aan de muren van het café roepen nog nostalgische herinneringen op.
Wij worden al meteen geconfronteerd met het vernieuwde Liefmans gamma. De vroegere liefmans Kriek werd omgedoopt in Liefmans Cuvée Brut.
De typische papieren wikkel blijft behouden, maar de vormgeving wordt aangepast om het unieke karakter en de elegantie van het bier beter tot uiting te laten komen.
De Liefmans cuvée Brut wordt slechts eenmaal per jaar gebrouwen. In juli wordt hiervoor bier dat tot gemengde gisting komt in de antieke open gistkuipen te Oudenaarde verrijkt met een selectie van versgeoogste krieken. Na een lange rijping van 18 maanden tot 3 jaar in de kelders van Liefmans, worden verschillende jaargangen versneden tot deze unieke masterblend. Cuvée verwijst hierbij naar de rijping en het blenden van verschillende jaargangen, en Brut omdat het bier getemperd zoet is.
Onder leiding van Elfried Anckaert en Marc Coessens brachten we in verschillende groepen een bezoek aan de brouwerij.
Op de foto herkennen we ondermeer Casimir Elsen en Mark Brusten van Zythos. Ook Steven Vermeylen van de blog "Hier stroomt het bier"
Een van de twee gigantische roerkuipen. De roerkuipen worden al 18 jaar niet meer gebruikt sinds de overname door Riva in 1991. Ook door de overname van Moortgat zal daar geen verandering in komen. Het wort wordt vanuit Breendonk overgebracht naar de Liefmanssite in Oudenaarde.
Een kijkje in een van de gigantische roerkuipen. Op de foto vlnr : Prof Denis De Keukeliere, Jef Van den Steen, vertegenwoordiger van Moortgat en Sylvia Vercauteren vriendin van Jan Rumes voorzitter Zythos. Jef Van den Steen maakte de opmerking dat alles in de brouwerij dubbel was, twee roerkuipen, twee pletmolens, twee koelers enz...
Bij de vierkante gigantische kookketels
Een van de twee Mouttremels.
Het koperen koelschip.
Een van de twee gigantische Baudelotkoelers.
Stilleven in de brouwerij.
De kuipen voor de gemengde gisting. Een lege en een volle.
Lager-en rijpingstanks gapen met open monden.
Een stukje nostalgie "De Hopbak"
Achter deze muur rust gedurende jaren de Godendrank.
Elfried Anckaert tapt hier pure kriek uit de tank.
Links de zoon van de vroegere brouwer van Liefmans. Rechts Joris Pattyn en echtgenote genietend van een zuivere kriek.
Iedereen is het eens met Jef. Deze onversneden zure kriek zouden ze eigenlijk op flessen moeten bottelen.
Na de rondleiding werden we verwacht in de fraaie Baudelotzaal. De zaal is genoemd naar de gigantische koelers in de brouwerij. Daar zal het nieuwe bier 'Liefmans' voorgesteld worden door
Michel Moortgat, Chief Executive Officer van brouwerij Moortgat
In de zaal, de prachtige toog verwerkt in een Baudelotkoeler
De Belgische biercultuur kent een ongeëvenaard vakmanschap en een enorm rijk verleden., verklaart Michel Moortgat, CEO van Brouwerij Duvel Moortgat. Brouwerij Liefmans is in onze ogen een zeer belangrijk deel van deze knowhow en deze rijke geschiedenis. Daarom hebben we bij de overname nagedacht over hoe we de brouwerij nieuw leven konden inblazen. Met respect voor haar verleden, maar zonder in nostalgie te vervallen., vervolgt Michel Moortgat. Daarna stelde hij het nieuwe biertje 'Liefmans' voor.
Naast het in ere herstellen van de bestaande topbieren van Liefmans, investeert de brouwerij ook in de toekomst. Het gamma wordt uitgebreid met een nieuw fris fruitbier, dat kortweg Liefmans genoemd werd. De basis is hetzelfde als Liefmans Cuvée-Brut: bier 18 maanden gerijpt op verse krieken. In lijn met de expertise van Liefmans wordt dit echter versneden met natuurlijke, verse vruchtensappen van aardbei, framboos, krieken, vlierbessen en bosbessen. Het resultaat is een zomers, verfrissend fruitbier aangenaam zoet met de pareling van champagne en de frisheid van een koel glas witte wijn.
De verpakking en fles ogen elegant en fris. Een aangepast, elegant glas op hoge voet maakt het plaatje compleet.
Voor mij is het bier te zoet, maar de reputatie van Liefmans kennende zal dit bier wel hoge toppen scheren op de terassen deze zomer.
Elfried Anckaert serveert het nieuwe bier in de prachtige glazen aan de genodigden.
De sfeervolle Baudelotzaal leent zich uitstekend voor mooie foto's van het nieuwe bier.
Ook aan lekkere hapjes ontbrak het niet. Geert Van Lierde (redacteur van Café revue) laat de dame niet meteen aan zich voorbij gaan.
Ook aanwezig was de vroegere zaakvoerster van brouwerij Liefmans en eerste vrouwelijke brouwster van België Rosa Blanquaert (rechts). Aan tafel, de zoon van de vroegere brouwer en een vriendin.
In het midden met wit hemd Brouwmeester Duvel Moortgat, Hedwig Neven.
De receptie werd verzorgd door het team vanCoeur DArtichaut. Deze mensen van het gelijknamige restaurant in Gent verzorgen ook de catering voor het Jaarlijks Filmfestival van Gent.
Naast de nieuwe Liefmans kon men natuurlijk proeven van de andere bieren van het Liefmansgamma zoals deze Gouden Band nu in een blauwe wikkel.
Liefmans Goudenband is ongetwijfeld een van de meest complexe bieren ter wereld. Dit unieke sterk Oudenaards Bruin Bier van gemengde gisting rijpt gedurende 4 tot 12 maanden in de kelders van Liefmans. Een selectie van mature bieren wordt vervolgens zorgvuldig versneden tot Goudenband. Zo heeft elke jaargang zn eigen karakteristieken.
Ook wel Provisiebier genoemd, is Goudenband ideaal om 3 tot 10 jaren verder te laten rijpen in de bierkelder, waarbij het rijke smaakpallet, de aromas en volmondigheid verder ontwikkelen. Een verwennerij voor de echte bierliefhebber.
Voor ik de brouwerij verlaat, kan ik nog een unieke foto nemen van Rosa Blanquaert, geflankeerd door Michel Moortgat en Olav Blanquaert in het café.
Bij het verlaten van de brouwerij kreeg iedereen nog een witte tas met een fles Gouden Band en een Cuvée Brute.
Thx Liefmans!
Over Liefmans
Het typerende en ongeëvenaarde vakmanschap van Liefmans schuilt in de gemengde gisting van de bieren en het meesterblenden. De gemengde gisting betekent dat de bieren eerst gisten in open kuipen waardoor de gecontroleerde gisting aangevuld wordt met een spontane gisting - microflora die uniek zijn aan de specifieke locatie, langs de schelde in Oudenaarde van de brouwerij. Deze unieke gistingwijze, die tot op vandaag gebeurt in de authentieke koperen gistkuipen uit begin vorige eeuw zorgt voor een trage rijping. Gedurende maanden tot jaren verrijkt zo de smaak. Door dit spontane proces heeft elke fles tevens zn eigen karakteristieken. De brouwerij Liefmans herbergt dan ook net als een wijnkasteel tal van kelders met bier in rijping. Het meesterschap van Liefmans schuilt niet alleen in het rijpen, maar ook in het versnijden het blenden van deze bieren tot de pareltjes die we kennen. Hierbij gaat de meesterversnijder van de brouwerij de verschillende bieren en jaargangen proeven en balanceren tot een uniek bier.