Brouwerij Bockor zet met ‘LeFort’ oude tradities verder
 Brood- en eethuis 'De Trog' op de hoek van het plein in Kortrijk was vroeger Brasserie 'LeFort’
Op woensdag 13 november vond in Brood- en eethuis De Trog aan het plein te Kortrijk de voorstelling plaats van het nieuwe bier LeFort van brouwerij Bockor. Niet voor niets werd deze plaats uitgekozen om het bier voor te stellen want in 1854 werd in dit hoekhuis aan het plein in 1854 door Felix Verscheure, een brouwerij gesticht met de naam ‘Brasserie LeFort’ De naam verwijst naar een fort die daar stond in de jaren 1600 – 1700 maar ook omdat deze brouwerij bekend stond om zijn hoog alcoholische bieren. Merknamen bestonden nog niet, dus werden alle bieren genoemd naar de naam van de brouwerij. Later vervoegden zijn dochter, Valentine Verscheure en zijn schoonzoon, Camille Vandamme hem in de brouwerij. Echter stierven zij nog voor Felix Verscheure. Toen in 1911 Felix Verscheure kwam te sterven, was zijn kleindochter, Marguerite Vandamme zijn wettelijke erfgename. Marguerite Vandamme was in 1900 getrouwd met Omer Vander Ghinste, de stichter van Brouwerij Omer Vander Ghinste, de latere Brouwerij Bockor. De brouwactiviteiten in Brasserie LeFort werden stopgezet, en werden overgebracht naar de eenvoudige dorpsbrouwerij in Bellegem die zo verder kon groeien en haar productie kon opdrijven.

 Bij het binnenkomen vielen de flesjes met de mooie prachtige labels meteen op!

LeFort is een complex, karaktervol, donker bier gemaakt met tarwe en verschillende soorten gerstemouten, variërend van pilsmout, kleurmout en geroosterde mout en donkere kandijsuiker.
Het bier heeft een kastanjebruine heldere kleur met rode nuances.
Het schuim is lichtbruin, compact en romig.
Het heeft een fruitig aroma van kandij, karamel, licht
Geroosterde mout en prikkels van chocolade
De smaak is zoet met een lichte moutbitterheid. Toetsen van donker fruit en rozijntjes. Het bier is zacht en mals en heeft een frisse nadronk Het is een lekker degustatiebier (8,5% Alc ) waarbij de alcohol mooi gemaskeerd word

 De voorstelling was origineel. Bierdame Sofie Vanrafelghem interviewde brouwmeester Sam Quartier in een promofilmpje over het nieuwe bier!
 Ceo Brouwerij Bockor Omer-Jean Vander Ghinste, Nicolas Degryse (Marketingverantwoordelijke! en brouwmeester Sam Quartier schenken het nieuwe Bockor bier 'LeFort' uit in de unieke met hand geblazen glazen!
 Zo zag brasserie Le Fort indertijd uit
 Omer-Jean Vander Ghinste heft met trots het glas op het succes!
Voor de genodigden was er een lekkere bier- en foodpairing voorzien met in de hoofdrol (hoe kan het anders) het LeFort bier

Kort gebakken in premiumsoja gemarineerde tonijn, zalf van aardpeer, jus van peppadew en beukenzwammen.
Dit harmonieuze gerecht is bijzonder goed voorbeeld van op en top natuurlijke unami smaak. Deze smaak wordt de vijfde smaak genoemd en past bijzonder goed samen met de aangename fruitigheid van het bier LeFort. De licht pittige maar smeuige tonijn smelt werkelijk weg in de mond, terwijl de peppadew zorgt voor een heerlijke balans. Het spel tussen het licht 'zoete' unami karakter en de karamel toetsen van het bier harmonieëren ook perfect samen.


Belgisch Wit Blauw Ribstuk, verse béarnaise, gegrilde trostomaat, zalf van erwtjes en gekonfijte aubergine
Met dit gerecht gaan we de kant uit van licht geroosterde toetsen, mailllard en opnieuw een ondersteunende umami smaak (vanuit de manier waarop de groetjes zijn klaargemaakt). De geroosterde aroma’s en smaken van het gerecht passen daarom uitstekend bij het karamel en kandij karakter van Brasserie Le Fort.
Er zit genoeg alcohol in dit toch verfrissende bier om de strerke smaak van onder andere de béarnaise en gegrilde trostomaat aan te kunnen. Het frisse en sprankelende karakter van het bier is in staat om op te boksen tegen het romige en vettige van de botersaus.


In Brasserie Le Fort gepocheerde banaan, moes van bittere chocolade, romig koffiesausje en klein rood fruit
De nadruk in dit nagerecht ligt op de geroosterde en verbrande toetsen vanuit de chocolade en de koffie, t erwijl de banaan en het rood fruit zorgen voor een mooie fruitigheid. De banaan toetsen die overheerlijk vrijkomen uit het bier passen uiteraard met de banaan in het gerecht, terwijl de mooie karamel smaken van het bier zeer goed samengaan met de chocolade en karamel van het gerecht. De frisse fruitigheid van het bier (onstaan door het type gist) accentueert dan weer het rood fruit in het dessert. De mooie verwarmende gloed van de alcohol maakt deze pairing compleet.
 Ook FOCUS-WTV was aanwezig. U kunt hun reportage op onderstaande link bekijken
http://www.focus-wtv.tv/video/bockor-stelt-nieuw-bier-voor
Het bier ‘LeFort’ werd op de onlangs gehouden Horeca Expo officieel voorgesteld aan het grote publiek.
Echter komt het bier maar vanaf 15 januari in distributie.
Reden daarvoor is dat de exclusieve glazen maar beschikbaar zullen
zijn vanaf januari en brouwerij Bockor wenst dat zoveel
mogelijk mensen het bier in het juiste glas drinken.
Horecazaken kunnen echter wel al bestellen via hun vertegenwoordiger
en zullen dan vanaf 15 januari onmiddellijk geleverd worden.
Het bier zal in eerste instantie enkel in horecazaken en
bij drankhandelaars verkrijgbaar zijn.
LeFort is wel al te verkrijgen zijn in Eethuis De Trog, Plein 12 in
Kortrijk en in Het Brouwershuys, Bellegemplaats 2 in Bellegem.
 Gezondheid ! Ik klink samen met Bierdame Sofie Vanrafelghem en onze Franstalige bierreporter Christian Deglas op het succes van LeForte
INFO
Brouwerij Bockor Kwabrugstraat 5 8510 Bellegem (Kortrijk)
tel: 056-23 51 71 fax: 056-22 76 83
e-mail: info@bockor.be
website: www.bockor.be
X
21-11-2013 om 00:00
geschreven door William Roelens
|