NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vicaris Kerst 2009 bij de Waregemse Bierfanaten.


    Vicaris Kerst 2009 bij de Waregemse Bierfanaten.

     


    Ik denk dat iedere lezer van dit blog ooit in zijn leven al een

    Kerstmarkt heeft bezocht?

    Elke gemeente of dorp kan in deze periode van het jaar

    niet meer zonder zijn eigen Kerstmarkt. De ene al grootser dan de andere.

    U vind er de meest uiteenlopende Kerstspulletjes

    van eigen gemaakte kerstversieringen tot warme gebreide mutsen enz.. 

     

    Ook al wat het innerlijke van een mens kan versterken vind u op zo’n evenement.

    Van braadworsten, soep, glühwein, jenever tot warme chocolademelk.

    U kunt het zo gek niet bedenken.

    De meeste standjes worden over het algemeen uitgebaat door de plaatselijke verenigingen. 

    Met de opbrengst kunnen ze zo hun clubkas spijzen.









     







    Het park van Baron Casier
    Altijd bijzonder sfeervol.




    Een Kerstmarkt waar ik als bierproever het liefst naar toe gaat is deze in Waregem.

    Een echte Kerstmarkt zou ik het niet noemen integendeel..

    Het zijn eerder een paar kraampjes naast een heel
    mooie overdekte ijspiste, alles neergestald

     in het prachtige park van Baron Casier










    De heel mooie overdekte ijspiste.


    Een van die kraampjes werd uitgebaat door de Waregemse Bierfanaten.
    De club stond voor de derde maal als enige met diverse Kerst- en Winterbieren.









    Secretaris Geroen Vansteenbrugge, Magda en Ann
    bekommerden zich om de vele dorstige bierpelgrims.













    In het kraampje voor elk wat wils
     



    Barbar Winterbok van Brasserie Lefebvre

    Affligem Patersvat van brouwerij Affligem

    Kerstpater van brouwerij Van den Bossche.

    Timmermans Warme Kriek van Timmermans

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik

    Avec les Bon Voeux van brasserie Dupont

    Vicaris Kerst van bierfirma Dilewyns (als eerste uitverkocht)

     


    Voor de pilsdrinkers was er Cristal Alken - Alken-Maes

     

    En een heerlijk op eiken wijnvaten gelagerd bier

    De Podge Bourgogne Barrel Oak Aged van Picobrouwerij Alvinne




    Aan de ijspiste enkele Waregemse bierfanaten
    waaronder Voorzitster Leen (R), en Wim met echtgenote




    Een Kertmannenfanfare rechtstreeks uit Bethlehem zorgde voor de sfeer.




    Bierfanaat Luc Vercruisse met een Kerstbier in de hand 
    toost met dochter Phedra met een Kerstlimonade.





    Kerstbierbezoekers en leden van de Waregemse Bierfanaten
    aan het gezellige standje




    Een biertje dat bij iedereen in de smaak viel was
    het nieuwe bier "Vicaris Kerst 2009". 
    Niet verwonderlijk dat het ook als eerste
    was uitverkocht.




    Vicaris Kerst 2009 – 10% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Recept Vincent Dilewyns - Bierfirma Dilewyns - Grembergen






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

     

    De neus ruikt lekker

    Naar zoet mout en chocolade

    Toetsjes van donker fruit

     

     

    Zoete aanhef

    Met smaken van gebrande mout

    Licht gekruid

    Karamel – Chocolade

    Ook hier toetsen van donker fruit

    In de achtergrond een fijne bitterheid.

    De alcohol is zeer goed gemaskeerd.

    Hij laat zijn aanwezigheid nu en dan lichtjes opmerken.


     

     

     


    Een heel lekker Kerstbrouwsel in de lijn van zijn Vicaris Generaal.

    Volgens Vincent Dilewyns:is het door het gebruik van de vele hop en het

    hoog alcoholgehalte perfect 10 jaar houdbaar.

    Het zou pas volgend jaar door de evolutie van de gist nog beter tot zijn recht komen.

    In totaal zijn er slechts 2536 liter van gemaakt.
    Ik heb alvast een paar flessen opgeslagen.


     

    29-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean de Nivelles Brune - Brasserie St. Feuillien


    Jean de Nivelles Brune


    Jean de Nivelles is een symbolische figuur van de stad Nijvel (Provincie Waals Brabant)

    De naam is waarschijnlijk afkomstig van een verwarring met een homofoon persoon

    Die daadwerkleijk bestaan heeft

    Jean de Nivells gaf zijn naam aan een populaire uitdrukking

    "worden als de hond van Jean de Nivelle’

    In het zuidelijke torentje van de Sint-Gertrude kerk is een koperen beeld van Jean de Nivelles ondergebracht, Het is 2,08 meter hoog.

    Er bestaat ook een Confrérie van het biertje





    Op het etiket staat de Sint-Gertrudekerk afgebeeld




    Jean de Nivelles Brune - 7% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx






    Bruinrood bier met een lichtbeige schuimkraag

    Het schuim verdwijnt en laat eilandjes achter

    Zoete moutgeur van karamel

    De smaak is over het algemeen zoet met lichte bittertoetsen in de achtergrond

    Karamel eist de hoofdrol op

    Toetsen van fruit - zoete mandarijn

    Zoete afdronk

    Licht van body.

    Geen slecht biertje maar ook geen echte topper.

    Ik denk wel dat de inwoners in Nijvel content zijn met hun plaatselijk bier.
    Het is ook plaatselijke folklore





    Jean de Nivelles Brune is een etiketbier van St. Feuillien Brune






    Zie ook de Confrérie de Jean de Nivelles


    26-12-2009 om 16:53 geschreven door William Roelens


    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pêche Mel Bush - Dubuisson


     

    Pêche Mel Bush

     

    U zou eerder verwachten dat het moment is om winterbieren
    te bespreken i.p.v. fruitbiertjes.

    Maar dit bier zou wel eens kunnen doorgaan als een lekker aperitiefje
    op de komende feestdagen.

    Ondanks dat het sinds 4 september op de markt is
    heb ik nu maar kunnen proeven op de onlangs gehouden Horecabeurs in Gent.






     

    Volgens Brasserie Dubuisson zou de Pêche Mel Bush geïnspireerd zijn
    op een cocktail die jaren geleden bedacht werd door enkele studenten,

    Het was een blended van gelijke delen Bush Amber en Lindemans Pecheresse.
    De brouwerij brouwt nu zelf de cocktail en bied hem aan in een origineel glas.

    De Bush Ambrée (12% Alc.Vol) wordt gemengd met perzikextracten.

    Met zijn 8,5 % is het een zwaar fruitbiertje geworden.




    Het glas, het viltje, de flesjes en twee Bush proefglaasjes.









    Pêche Mel Bush – 8,5 % Alc.Vol.

    Brasserie Dubuisson – Pipaix





    Oranje van kleur

    Met een witte dikke schuimkraag.

     

    De neus is zoetmoutig

    Veel fruitig toetsen van perzik.

     

    De eerste slok is verrassend

    Niet zo zoet als je zou denken.

    Een kleine bitterheid nestelt zich achter de zoete perziksmaak.

    Ondanks zijn 8,5% eist de alcohol geen dominante plaats op

    het bier kan dus verraderlijk uit de hoek komen.

    Het is een beetje papperig.

     

    Om geen zoveelste kloon te brouwen

    denk ik dat er goed over nagedacht is bij het brouwen van dit bier





    Ondanks dat ik niet zo veel van fruitbieren hou

    kan dit biertje me wel enigszins bekoren.

    Zoet maar de lichte bitterheid geef het juist dit tikkeltje meer

    Als aperitief of cocktail in het juiste glas zullen zeker veel mensen

    er van genieten en dit is toch de bedoeling van de brouwer.


    21-12-2009 om 23:59 geschreven door William Roelens


    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbybrouwerij Driepekkel - Bavikhove



    Hobbybrouwerij Driepekkel - Bavikhove


     




    Verleden jaar had ik reeds 2 bieren geproefd van
    Freddy Foulon van

    hobbybrouwerij Driepekkel te Bavikhove.

    Zie : Driepekkel blond en donker op deze Bierblog.

    Via een vriend van hem was ik in het bezit gekomen van een blonde en een donkere.

    De blonde vond ik toen een heel lekker biertje.

    Het donker biertje had ietsje te veel saturisatie waardoor het bier
    niet helemaal tot zijn recht kwam.

    Op het einde van de reportage vroeg ik me af of Freddy steeds
    dezelfde resultaten bekomt bij het brouwen van zijn bieren
    zonder te veel afwijking van neus en smaak?.

     

    Nu een jaar later nodigde Freddy me uit om zijn biertjes terug te proeven.

    En vooral om te komen kijken hoe het in zijn werk gaat.

     

    Freddy brouwt zoals veel hobbybrouwers in zijn garage.

    Veel plaats heeft hij niet nodig.

    Alles is zorgvuldig uitgekiend.

    Zijn kleine brouwinstallatie heeft hij volledig zelf met de hand gemaakt.

    Een brouwer moet niet alleen kunnen brouwen daarnaast
    moet hij ook een handige Harry zijn.

     

    Freddy heeft de brouwmicrobe te pakken sedert 1989

    Hij brouwt ongeveer een 200 liter per jaar.

    Zijn assortiment bestaat uit Driepekkel blond.

    Daarvan heeft hij nog twee variaties waarmee hij experimenteerde met andere gist en hop

    Daarnaast brouwt hij ook zijn driepekkel Bruin

    Het laatste is ook zijn lievelingsbier.

    Hij houd zich aan de traditionele "driepekkel" bieren
    maar probeer nu en dan eens iets anders uit door te experimenteren
    met andere hoppesoorten!
    Zo is het bier Piosser ontstaan





    Zijn zelf gemaakt schrootmolen





    Ketel voor het opwarmen van water




    Het filtervat - Freddy gebruik het soms ook als gistingsvat.





     Het filtervat met een inox zeef om te filteren.







    Brouwketel met zeef







    Goed geisoleerde maischketel








    Het maischen.  Freddy werkt volgens de infusiemethode.










    Zelfgemaakte inox roerder ( gebruik in maïschproces)








    Koele berging voor bieren





    Piosser - 8,5% Alc.Vol.





    Amberkleurig biertje
    met een mooie dikke witte schuimkraag.

    Het aroma is lekker moutig
    met toetsen van fruit.

    De eerste slok is erg smakelijk
    Fruitige prikkels
    een tikkeltje warm alcohol die goed gemaskeerd is
    Zoet maar in de achtergrond zorgt een mooie bitterheid voor evenwicht

    Een lekker goed gebrouwen biertje
    Dit nieuwe biertje is ietsje bitterder dan zijn Driepekkel blond





    Driepekkel Bruin - 8% Alc.Vol.





    Donkerbruin bier met een beige stevige schuimkraag

    Het aroma liet even op zich wachten
    Na even walsen kwamen toetsen van gebrande mout naar boven
    Ook hier een vleugje alcohol naar boven.

    De smaak is die van gebrande mout
    Hij gebruikt 5 soorten mout voor dit biertje.
    Een niet overdreven bitterheid
    Een tikkeltje koffie
    Donker fruit.
    Een mooie droge afdronk.

    Een lekker klassiek biertje.
    De saturatie is nu heel goed in tegenstelling tot verleden jaar.


    Besluit.  Freddy is een zeer goede hobbybrouwer.
    Zijn bieren hebben een constante en zijn zeer aangenaam om te proeven.
    Buren, vrienden en familie die op bezoek gaan mogen van geluk spreken
    dat ze lekker bier mogen degusteren die op een degelijke wijze
    artisanaal gebrouwen werd.




    19-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsbrouwerij Gruut - Gent



    Stadsbrouwerij Gruut - Gent


    Ik ben blij dat ik voor deze fotoreportage een artikel mocht gebruiken

    die onlangs afgedrukt werd in het Nederlandstalige
    biervakblad “De Zytholoog”.

    David Le Roy, de schrijver van het artikel is een goede vriend.
    Hij is historicus en ondervoorzitter van zowel BLES als Zythos.


    Samen met Geroen Vansteenbrugge (gekend voordrachtgever over bier)
    trok ik zaterdag laatst

    naar Gent voor een bezoek aan Stadsbrouwerij "Gruut".

    We werden ontvangen door de charmante Annick (Nicky) De Splenter.

    Ook schrijver David Le Roy vervoegde het gezelschap.




    Stadsbrouwerij Gruut.
    Bemerkt op het achterste spandoek de afbeelding van de gruut
    Een munt in de tijd van keizer Karel waarmee
    de accijnzen werden betaald.





    Net als elke grote stad kende Gent een rijke brouwerijtraditie.
    Beginnend met de eerste brouwerij, die van de abdij van St-Baafs,
    kende de stad een schommelde aantal brouwerijen.

    Rond 1900 waren er in de Arteveldestad ongeveer 100 brouwerijen.

    Eén voor één moesten die de deuren sluiten.
    In de jaren 70 gingen de laatste 2 grote brouwerijen (Meiresonne en Excelsior) dicht.
    We waren dan ook aangenaam verrast toen we hoorden dat daar
    (op kleinschalige schaal) verandering in komt.

    Aan de grote Grote Huidevettershoek (bij het sportcomplex Ucon aan het Zuid)

    komt een brouwerij-brasserie.




    Het zwarte gebouw gelegen op het eind van de grote Grote Huidevettershoek
    bij de Muinkschelde is de Stadsbrouwerij Gruut.
    Het ligt tussen de Zuid en de Kouter.

     



    De ‘Gentse Stadsbrouwerij GRUUT’ is een initiatief van Annick De Splenter,
    een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen.
    De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem.
    Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar
    deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over.





    Annick De Splenter, de lieve dame tussen
    David Le Roy en Gerroen Vansteenbrugge



     

    Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen.
    De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen
    met kruiden (gruit of gruut) ipv hop.
     
    Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo
    een bier eruit zou moeten zien.
    Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT)
    werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling.
    Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid
    en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.

     

    De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee
    de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut.
    De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.




    De compacte brouwinstallatie




    De brouwinstallatie is gekocht bij  en geïnstalleerd door CoEnCo
    en laat toe om 2 maal 250 liter te brouwen.
    Dit kan doordat er in het rechtse deel onder de filterkuip een wachttank is voorzien.
    Na het maischen in de linkse ketel wordt er overgepompt naar de filterkuip.
    De wachttank onder die filterkuip maakt het mogelijk om na het overpompen
    reeds te starten met een 2de  beslag.
    Nadat dit 2de beslag in de filterkuip is, pompt men het wort in de wachttank
    terug over naar de linkse tank die nu dienst doet als kookketel.
    Op die manier kan je 2 brouwsels realiseren in 10 à 12 uur.

    Het zou de bedoeling zijn om 2 maal per week te brouwen (10 hl in het totaal).

    De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
    onder een tussenverdiep. Indien nodig kan de lagercapaciteit nog worden opgevoerd.









    De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
    onder een tussenverdiep.




    Momenteel worden naast de blond, ook een wit– en een amberbier gecommercialiseerd.
    Deze bieren bevatten wel hop.  Er zitten nog 2 andere bieren in de pijplijn.

    Natuurlijk is een installatie van  250 liter onvoldoende om aan de vraag te voldoen.

    Er wordt dan ook geen geheim van gemaakt dat de grotere volumes
     bij Bavik worden gebrouwen (150 hl per keer) en gebotteld.
    Zo worden de bieren al een jaar naar Amerika geëxporteerd en waren ze ook al in sommige drankenhandels te krijgen.
    Bij Bavik wordt voor het brouwen van de Gruutbieren een eigen gist
    en aangepast water gebruikt.
    Uiteraard gebruikt men ook bij Bavik kruiden ipv hop.

     

     

    De productie in Gent dient enkel voor de brasserie
    zelf en voor enkele cafés in het Gentse die het bier op vat willen.




    Annick De Splenter tapt voor ons een blonde Gruut van 't vat.



    Dat de brouwster ‘gruutste’ plannen heeft merk je aan het feit
    dat er veel energie en middelen in het ontwerp van o.a. het glas
    en de bierkaartjes zijn gestoken.
    Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
    rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
    Een anamorfose is een vertekende afbeelding,
    die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of
    onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet.
    Dat is een techniek uit de Middeleeuwen om erotische scènes te bekijken.
    In dit geval een bevallige dame.









    Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
    rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
    In dit geval een bevallige dame.





    Mooi om naar te kijken, maar natuurlijk zijn we vooral geïnteresseerd in de inhoud.
    Er werd bewust gekozen voor lichte toegankelijke bieren
    (Wit 5%, blond 5,5% en amber 6,6%).
    Vooral de blond trok de aandacht.








    Terwijl we het laatste jaar vooral nieuwe hoppige bieren het levenslicht zagen,
    kregen we nu iets helemaal anders.
    In de aanzet proef je een (kruidige) bitterheid, het mondgevoel (en de geur) is licht kruidig,
    de afdronk is vrij kort, misschien logisch zonder (hop) nabitterheid.
    Al bij al een fris soepel bier in een gezellige omgeving.
    Om het op zijn Gents te zeggen: vree wijs.
    Tekst : David Le Roy.
    Waarvoor dank





    Een prachtige schilderij van de Gentse groep "De Vrije ruimte" geeft
    een zicht op een gelagzaal.
    Bekenden op het schilderij zijn :
    Burgemeester van Gent Daniël Termont en theaterdame Pascale Platel









    De brouwinstallatie is geïntegreerd in hetzelfde pand als het café.

    En dit maakt het zo leuk aan brouwerij Gruut.

    U kan er een biertje drinken met zicht op de brouwinstallatie.
    Een hapje eten met de moutzakken als gebuur.




    Een hapje eten naast de moutzakken.
    Waarom niet?










    Een piano onder het bovenste verdiep verbergt
    enigszins de
    gisttanks en lagertanks.
    Bij warm weer kan de pianist verfrissing zoeken in het kleine waterkanaaltje.

















    Het bovenverdiep met bovenaanzicht op de brouwinstallatie









    Gezellig hoekje met de uren wanneer de boot naar
    het Baudelotpark afvaart












    Stilleven :
    Boek 100 x proeven van Straffe Streekbieren met Gruutglas







    vlnr : David Le Roy, Geroen Vansteenbrugge, Annick De Splenter
    en ikke met een lekkere Gruut Blond






    Neen geen Griet maar een Gentse Gruut in een reuzeglas op de toog










    Deze originele herentoiletten dateren van toen het pand nog
     "Café Igor" noemde
    Het werd in de tijd opengehouden door Tania Brusselmans echtgenote van schijver Herman








    Gruut Gentse Stadsbrouwerij

    Grote Huidevettershoek 10

    9000 Gent


     

    17-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Badfride Donker - 't Hofbrouwerijke (Beerzel)


    Badfride


    Gemeente, wees geprezen

    Je ligt ons nauw aan het hart

    Want waar zouden wij wezen

    Zonder deze plaats, heel apart?

    Duizend jaar al verschaf je onderdak

    En breng je mensen bij elkaar

    Hier voelen wij ons pas op ons gemak

    Jaar, na jaar, na jaar

    Duizend jaar al schenk je leven

    Aan de bossen, aan de bloemen

    Wat je ons allemaal hebt gegeven

    Is teveel om op te noemen

    Duizend jaar al houd je stand

    En blijf je overeind

    Jij bent het belangrijkste vaderland

    En de zon die altijd schijnt

    Ja, gemeente, wees geprezen

    Je ligt ons echt nauw aan het hart

    Want waar zouden wij wezen

    Zonder deze plaats, heel apart?

    Duizend jaar is immers een lange tijd

    En er zal vast nog veel geschieden

    Maar Beerzel, Peulis, Putte en Grasheide hebben zeker geen spijt

    Van het ontstaan van dit prachtige Badfride

     

    door Shana Onsea






    Putte vierde in 2008 net als de buurgemeentes
    Heist-op-den-Berg en Sint-Katelijne-Waver,
    zijn 1.000-jarig bestaan.

     

    De drie gemeentes werden in 1008 voor het eerst genoemd in een akte
    van de Duitse Keizer Hendrik.

    Putte kwam daarin voor onder de naam Badfride,
    de Latijnse naam van Befferen, een hoofdbank met een grote burgerlijke jurisdictie.

    Badfride evolueerde tot Beffer en Befferen, om nadien Putte te worden.

    Vertrekkend van de originele handtekening van Keizer Hendrik II werd speciaal voor het Putse feestjaar een nieuw logo gecreëerd door een ontwerpbureau.







    Het logo moest verwijzen naar die periode. 
    Ze hebben een toen gangbare methode toegepast op de naam Badfride.
    Dit is een puur creatieve benadering en heeft dus geen historische betekenis.
    Ontwerper is Lucas De Boeck.
    Het logo werdt verwerkt in de communicatie van de gemeente.
    bron Het Nieuwsblad.









    't Hofbrouwerijke uit Beerzel (de enige brouwerij op Puts grondgebied!)
    heeft voor de gelegenheid twee nieuwe bieren gelanceerd.
    Deze kregen de toepasselijke titel Badfride tripel en Badfride donker.
    Het logo staat ook op beide etiketen.
    Ik proefde de Badfride Donker.






    Badfride Donker - 6,5% Alc.Vol.
    't Hofbrouwerijke - Beerzel







    Donker biertje.

    Met een mooie lichtbruine schuimkraag

    Wandklevig

     

    De neus ruikt zoete karamelmout.

    Ietsje gebrand en een

    geurige toets van warme alcohol


     

    De eerste slok smaakt zoet

    Gevolgd door een lekkere bitterheid

    van gebrande mout

    Kruidige toetsen flirten met uw smaakpapillen

    Heel diep een zweempje zoethout

    Het bier heeft een zoet bittere droge afdronk.


    Een biertje van slechts 6,5% Alc. maar met

    een uitgebreid smakenpallet.

    Een biertje die u warm doet krijgen bij deze eerste koud winterprik.


     

    14-12-2009 om 15:12 geschreven door William Roelens


    12-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met bier - Deerlijk - De Waregemse Bierfanaten


    Koken met bier



    Op een uitnodiging “koken met bier” zeg je als bierproever geen neen.

    Vooral als de chef-kok van de kookdemo Lieven Gardijn is van het

    gerenommeerde Kortrijkse vijfsterren hotel Den Broel.


     

    Voorzitster Leen Walcarius van bierproeversvereniging De Waregemse Bierfanaten
    had kunnen regelen dat de avond (9 december 2009)
    plaats vond in het in Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk.

    Meer bepaald in de kookruimte van de Deerlijkse club “Koken voor mannen”

     


    Deze club bestaat uit max 20 leden en is enkele toegankelijk voor mannen.

    Gelukkig waren de vrouwelijke leden van de bierfanaten deze avond ook welkom.

    De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.

    1 x koken ze voor hun echtgenotes.

     

     

    De menu bestond uit twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert.

    Ik moet er bij vertellen dat al de gerechten  klaar gemaakt werden met
    maar niet begeleid door bier.

    Iedereen kon dus drinken wat hij wilde alhoewel het bieraanbod
    zeer beperkt was doordat

    het Ontmoetingscentrum d'Iefte een verplichte afnemer is van een grote brouwerij.

     

    Het was ook de eerste maal dat de kookclub koken met bier op hun programma had.

    Voor hen was het dus ook een primeur.





    Het kookeiland van de club






    Chef-kok Lieven Gardijn (l) en voorzitter Didier Rouquart (R)
    heetten ons van harte welkom.
    Alle voorbereidingen waren reeds door de clubleden gedaan.
    Enkel de laatste bereidingen en het dresseren van de borden moest nog gebeuren.





    Chef-kok Lieven Gardijn had voor ons vier gerechten voorbereid.




    Gebakken Coquilles St. Jacques op een tartaar van
    Jona Gold en knolselder
    Sausje van Hoegaarden Grand Cru en appelsap
     







    Om mijn bloglezende dames tevreden te stellen hieronder een
    beschrijving van het menu zoals
    vermeld op de begeleidende blaadjes van de avond




    Cocquilles kort aanbakken
    Tartaar van appel en knolselder
    De Blokjes appel en knolselder kort aanbakken in olijfolie en opwerken met mayonaise
    Saus : De Hoegaarden Grand-Cru met het appelsap laten inkoken en afkruiden
    Opwerken met boter (Rochefort)
    Afwerken met Chimy choury chizo cress.





    Witloof gegaard in Carlsberg Elephant met graantjesmosterd
    Spiesje van Tijgergarnalen met peterselie en zeewier







    Witloof in julienne snijden, aanbakken in boter, peper en zout, griessuiker.

    Blussen met Carlsberg Elephant bier en een lepeltje graanmosterd toevoegen

    Afwerken met boter (saus)

    Scampi’s kruiden met peterselie en zeewier en kort aanbakken.

    Afwerken met Argentijnse kruiden.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Het witloof blussen met Carlsberg Elephant bier





    Stoofpotje van Lamsbout met Chimay
    Gebakken spekreepjes en champignons






    Lamsvlees kruiden, kleuren en sjalotten toevoegen.

    Blussen met blauwe Chimay en laten garen

    Afkruiden met kippenbouillon

     

    Garnituur :

    Gebakken champignons

    Gebakken spekreepjes

    Grof gesneden peterselie

     

    Serveren met krielaardappeltjes.




    Het Lamsvlees blussen met blauwe Chimay en laten sudderen




    Krokant toastje van suikerbrood met frambozen 
    Botersausje van Premium kriek St-Louis en gembersiroop.







    Toastje maken van suikerbrood ongeveer 1,5cm dik.

    Beleggen met framboos en opwarmen in de oven.

     

    Saus : Ingekookte kriek met gembersiroop.

    Monteren met boter

    Bord afwerken met muntblaadje en vanille-ijs





    Rond het kookeiland alles aandachtig mee volgen..





    En daarna genieten...




    Chef-kok Lieven Gardijn kreeg op het einde van de avond
    van Geroen Vansteenbrugge
    secretaris van de Waregemse Bierfanaten
    het pas uitgekomen boek 100xproeven van straffe streekbieren
    zie een fotoreportage op dit blog

    Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)





     

    12-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)



    Voorstelling van het boek 
    '100 x proeven van straffe streekbieren'  in Vleteren (WVl)



    Na Vlaams Brabant, Limburg en Antwerpen kwam het team van
    “100xproeven
    van straffe streekbieren” hun  boek in West-Vlaanderen voorstellen.

    De gemeente Vleteren (In de ban van het bier) in samenwerking met De Struise Brouwers
    waren de gastheren van dit uniek evenement.

    Het hele gebeuren vond plaats maandag laatst (7 december)
    in het
    Jeugd- en ontmoetingscentrum "de Sceure".

    Brouwers, straffe café uitbaters, drankenhandelaars, bierliefhebbers en ander genodigden

    verzamelden rond de vele partytafels en maakten er een warme gezellige avond van.

    Allemaal met eenzelfde passie “Liefde voor het Belgisch bier” en nieuwsgierig naar

    het nieuwe boek die zou voorgesteld worden.




    Veel belangstelling voor het boek





    Het Gemeentebestuur van Vleteren kon niet ontbreken.
    vlnr Eerste schepen Mourisse Stephan, De Heer Burgemeester Mostaert Willy,
    tweede schepen Masson Frans en derde schepen Debuysere Ludo




    De toespraken kwamen van Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo),
    Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer, 
    co-auteur Sofie Vanrafelgem en auteur Bruno Loockx




    Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo)





    Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer





    Co-auteur Sofie Vanrafelgem





    Auteur Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem





    Carlo Grootaert van de Struise Brouwers krijgt een originele
    oorkonde uit de handen van Bruno Loockx.
    Deze oorkonde zal iedereen krijgen die in het boek voorkomt.






    Philippe Driessens van de Struise Brouwers





    Na de toespraken konden de genodigden kennis maken van verschillende streekbieren
    die in het boek voorkomen.  

    Zo kon men proeven van Trappist Westvleteren 8° –
    Struise Pannepot van de Struise Brouwers

    Arabier van de Dolle Brouwers,
    Alvinne Extra Restyled van Picobrouwerij Alvinne,
    St. Bernardus van de St. Bernardusbrouwerij,
    Zingende Blondine en Den Twaalf van ’t Gaverhopke,
    Bonne Homme van brouwerij De Leite,
    Brugse Zot van De Halve Maan en
    Koriala van bierfirma Lupiline

    Ook de paté gemaakt met Struise Pannepot viel in de smaak van de aanwezigen.



    Gespot in Vleteren




    Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke in gesprek met Carlo Grootaert
    van de Struise Brouwers.






    Gezellig bijeen.
    vlnr : Ondervoorzitter Zythos David Le Roy,
    De Bierpromotor Yves Mostry vertegenwoordiger Belgoo Beers,
    Davy Spiessen brouwerij Alvinne, Stefanie De Vos en Christophe
    van restaurant De Bistronoom in Oostende en uit de USA
    Owen Millar






    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers geflankeerd door
    Mia Loockx en Sofie Vanrafelgem







    Bea, Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproefgenootschap






    Sofie en Jackie Röpcke weduwe van TV1 presentator Jo





    vlnr : Thierry en Bianca (Blog : Godelijke Drank)
    in gezelschap van Jan en Veerle (Brouwerij Lupiline) uiterst rechts
    Orval ambassadeur Nicolas van Herberg De Heerlijkheid in Waregem.






    Brouwer Luc Vermeersch van brouwerij De Leite met zijn vader
    Vader Vermeersch staat afgebeeld op het etiket van het bier Bon Homme







    Davy Spiessens, Sofie Van Rafelgem en Bruno Loockx






    Hilde Hauspie van B&B Pahilleke in gesprek met David Le Roy
    en Urbain Coutteau van de Struise Brouwers









    Geen groter genot dan bij het lezen van een gezellig boek
    is het drinken van een lekker streekbiertje.

    Als het boek dan nog over het product gaat waar je net je lippen
    aan heeft nat gemaakt dan kan het geluk niet meer op.

    100 x Proeven van straffe streekbieren is zo’n boek.

    Een gezellig goed in de hand liggend boekje over 100 producten die

    ons Belgisch bierlandschap zo interessant maakt.

    Geen gecompliceerde namen zoals bij  wijnen
    maar namen van bieren die eigen zijn aan de  boeiende Vlaamse folklore.

    Wat denk je van een Toverhekske, Zonderik of een Kuttekovense Tripel.

    Neen Belgische bieren zijn niet enkel de grote namen waarmee we alle dagen via dure reclamecampagnes mee geconfronteerd worden. 
    De bieren met soms gekke namen die in het boek beschreven zijn
    kunnen grootsere bieren zijn zonder publiciteit.

    Met dit boekje hebben Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem
    een bont gezelschap gerstenat bijeen gebracht.

    Bieren waar de meeste mensen nog niet van gehoord hebben laat staan geproefd hebben.

    Daarom is dit boekje zo uniek. 
    Het geeft een idee van het Vlaamse land waar lekker
    degusteren tot de dagelijkse genoegens behoort.

    Niet alleen 100 bieren worden besproken. 
    Het boek heeft een schat aan toeristische en culturele informatie.
    De sfeervolle foto’s van Sightwaysphotography maakt het boek compleet.
     
    Het is uitgegeven in een handig formaat en past perfect in een reistas.

    Het enige nadeel van het boek is dat u het in een ruk uitleest.

    Een ideaal geschenk voor onder de Kerstoom of bij drie kussen van oud naar nieuw.
    WR

     

      

    ‘100 x proeven van straffe streekbieren’ van Bruno Loockx en Sofie Vanrafelghem is uitgegeven bij Lannoo, ISBN 978-90-209-8561-0.




    Tot nog eens 100 straffe bieren!

    10-12-2009 om 23:29 geschreven door William Roelens


    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Het Gulden Spoor" Gullegem



    Brouwerij "Het Gulden Spoor" Gullegem


    Zaterdag 21 november 2009 mag in mijn agenda omschreven worden als een drukke dag.
    Eerst
    het fantastisch "Great Lakes" proefplankje gaan proeven op Den Proefzolder.
    En ’s avonds was er het jaarlijks HOPfeest met een schitterende biermenu
    in Het Vliegend Tapijt in Marke.
    Maar tussen die twee evenementen door bracht ik samen met
    mijn vrienden Pierre Step en
    Philippe Madden een bezoekje aan brouwerij
    Het Gulden Spoor in Gullegem.
    Het Gulden Spoor is geen nieuwe brouwerij maar de nieuwe naam
     voor brouwerij ’t Brouwkot
    van vroeger.

    Zie een vroegere reportage op dit blog :
    Brouwerij 't Brouwkot - Gullegem - De eerste foto's!





    Ondanks de grote vernieuwing blijft het uitzicht van de brouwerij
    langs buiten hetzelfde




    Brouwerij Het Gulden Spoor is een ambachtelijke brouwerij en had 
    vroeger een capaciteit van 4,2Hl.
    De brouwerij was tot stand gekomen na een renovatie van een schuur
    Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl
    zijn de zaakvoerders en brouwers
    Dit doen ze nog altijd op dezelfde plaats maar nu onder de naam “Het Gulden Spoor”.
    Niet alleen de naam is verandert maar ook de brouwinstallatie heeft
    een grote gedaanteverwisseling ondergaan.
    Laat ik ook nog bij vermelden dat de uitbaters Peter Koopman en echtgenote Kathleen van herbergrestaurant ´t Rusteel in Gullegem ook zaakvoerders en eigenaars zijn van de brouwerij.





    Amateurbrouwer Philippe Madden (USA) momenteel woonachtig
    in België toonde veel interesse in de nieuwe installatie




    De capaciteit van de nieuwe brouwerij is 1500HL / jaar in volle capaciteit.
    Maar dat zullen ze de eerste jaren niet halen, dit kunnen ze alleen
    als ze fulltime brouwers zijn.

    Momenteel is het voor Björn en Kim nog steeds een gezonde hobby.

    De brouwerij die ze aangekocht hebben was gevestigd in Zwitserland
    (Villeneuve) aan het meer van Genève .
    Daar stond de brouwerij reeds een kleine 5 jaar,
    er was amper een 10-tal maal in gebrouwen geweest.
    Dit was voor hen zeer interessant want de brouwerij
    was zo goed als nieuw en niet versleten.
    Toen ze besloten hadden om de brouwerij te bezichtigen
    kwamen ze aan bij Fun Planet (de naam van de zaak)

    Björn verteld :  “Bij aankomst bleek alles afgesloten met
    lint door de politie en brandweer.
    Bij rondvraag bleek dat de karting die ook gevestigd
    was in het gebouw uitgebrand was.
    Na enige discussie konden we de in as gegoten brouwerij bezichtigen.
    Toen begonnen we te twijfelen of we deze brouwerij wel zouden kopen.
    Maar de constructeur CoEnCo uit Oostkamp had ons de belofte gemaakt
    dat hij deze volledig ging opknappen en reviseren zoals een nieuwe brouwzaal.
    Zoals afgesproken hebben ze inderdaad alles perfect opgeknapt
    en gereinigd met speciale producten.
    We zijn er dan ook enorm trots op dat deze brouwerij in zijn oude glorie is hersteld.
    Samen met CoEnCo hebben we dan ook nog
    enkele aanpassingen gedaan naar onze wensen”.




    Kim bij de brouwketel




    Brouwketel en filtrage



    De brouwzaal bestaat uit 2 ketels en 1 kuip.
    De inhoud van de kookketel / beslagketel is 20Hl dit om het overkoken tegen te gaan.
    De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer

    dan is er nog een warmwaterketel met een inhoud van 12HL
    dit voor het spoelen bij filtratie en het opvangen van het koelwater.

    De warmwaterketel kunnen ze met het draaien van een kraan ombouwen
    naar een wort buffertank zodat we 2 brouwsels op 1 dag kunnen afwerken.

    Om dan te spoelen hebben ze nog een buffer warmwatertank staan van 5 Hl

    (enige wat rest van onze oude installatie).









    In de brouwketel een "vlaskapelle’ke"
     




    Toen wij aankwamen was juist de filtrage bezig





    De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer
    en de warmwaterketel met een inhoud van 12HL









    De kookketel 20Hl










    Een aandachtige Björn houd alles nauwlettend in de gaten




    Opslag en lagering.


    Ze kunnen 3 brouwsels van +/- 10 Hl geconditioneerd laten vergisten lage en of hoge gisting,
    dit gebeurt in een conische vergister van 13,5 Hl .
    Na het vergisten slangen ze het bier over naar 1 van de 4 lager tanks(10Hl).
    In de warme kamer hebben ze plaats voor 30Hl nagistend bier…
























    De Gulden Sporenbrouwers zullen waarschijnlijk 2 tot 3 maal per maand brouwen

     

    Toen we arriveerden waren ze net bezig met Een vlaskapelle’ke te brouwen.

    Dit wordt volgens Björn een Oud Vlaams Bruintje.

     

    Dit nieuwe bier is een eerbetoon aan het standbeeld “De Vlasser” die aan

    het rond punt ter hoogte van Herberg “De Gouden Bank” staat in Gullegem.

    Dit wordt een echt Gullegems bierke,  zeg maar een echt carnaval biertje.

    Te weten dat in Gullegem de carnavalsvereniging “De Orde van De Vlaskapelle”
    tijdens de dolle carnavalsdagen de gemeente inpalmt.








    De automatische draf uitvoer




    De Netebuk een van de huisbiertjes ligt te wachten
    om uitgeschonken te worden in het café restaurant.
    Een deeltje wordt verwerkt in hun eigen huispaté





    De Schrootmolen heeft in het begin van het brouwproces zijn werk al gedaan.



    Wat brengt de toekomst voor brouwerij Het Gulden Spoor?

     



    Björn : “Samen met CoEnCo zijn we een nieuwe vuller aan het ontwerpen,
    met veel trots kan ik dan ook zeggen dat deze eind februari in gebruik zal genomen worden.

    We zijn namelijk zeer kieskeurig wat betreft deze vuller

    Het is een 14/12/4 ,14 koppen die de fles spoelen
    12 tegendruk vulkoppen die de fles enkele malen vacuüm trekken
    met co2 injecteren en vullen ,
    en om alles af te stuiten een 4 kops sluiter.
    Als u dergelijk stuk koopt moet u al plaats hebben om een grote oplegger te plaatsen.
    Dit hebben we niet! dus zijn we alles aan het comprimeren
    met een afmeting van 1.5 * 1.5  meter ook zullen er snufjes opzitten
    zoals een automatische reiniging enz…

    Mochten er vragen zijn over het vullen mogen de geïnteresseerden me gerust contacteren.

     

    Behalve al hun inox speeltjes zullen ze ook uitpakken met enkele nieuwe bieren.

    Momenteel zijn ze zich aan het concentreren op hun vaste bieren
    maar ze zitten niet stil om een nieuw biertje te proberen.

    Rond juni zou er terug een nieuw biertje in het Gulden Spoor
     gamma moeten komen, een echte dorstlesser
    die we uit zijn vergane glorie zullen halen".




    Ik wens Het Gulden Spoor veel succes met hun nieuwe
    brouwerij.  En dat we nog lekkere biertjes mogen degusteren

    06-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Servais - De proefbrouwerij


    Servaisbier

    Op 10 november 2006 werd het Servaisbier voorgesteld.

    Het is een product van het Streekproductencentrum Halle

     in samenwerking met de Lambikstoempers vzw,

    CVO Elishout-Afdeling Brouwerij (zorgden voor het recept) en de vzw Servais.

    Het werd vroger gebrouwen door brouwerij Achilles. 

    Nu wordt het gebrouwen in de Proefbrouwerij

    Het biertje is een eerbetoon aan de Halse cellist en componist Adrien François Servais.









    Servais - 5,5% Alc.Vol.
    De proefbrouwerij – Lochristie




     

     

    Zoet mandarijnaroma

    Brood en granengeuren

     

    De aanzet is zoet

    Grassige toetsjes

    Heel diep een tikkeltje bitterheid

    Die daarna komt opzetten

    Een redelijke body ondanks zijn 5,5%

     

    Voor mij mocht de bitterheid iets meer uitkomen

    En de afdronk iets droger zijn.

     

    Maar al bij al een lekker biertje








    05-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop Flower Power - De Ranke


    HOP FLOWER POWER





    Op dinsdag 17 november 2009 werd ik persoonlijk door mijn eigen Club
    HOP (Heerlijk Objectief Proeven) uitgenodigd op de persconferentie van hun nieuw
    verjaardagsbier HOP FLOWER POWER

    Onze ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen bestaat dit jaar 15 jaar, en heeft
    ter viering hiervan een eigen creatie op de markt gebracht,
    gebrouwen bij de vrienden van Br. De Ranke uit Wevelgem,
    genaamd H.O.P. FLOWER POWER.

    De Persvoorstelling van dit eenmalige bier ging door
    bij Drankenhandel Bacelle
    bvba. Roeselarestraat 47, 8560 Wevelgem.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER, is voor België bij mijn weten een primeur en een unicum.

    Immers, het is een echt speciaalbier omdat er werd gebrouwen met verse ongedroogde hoppebellen. Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst. Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.

     

    Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland, vooral de Verenigde Staten, waar dergelijke bieren “fresh hop beer”, “wet hop beer” “harvest ale” of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER heeft als basis de receptuur van een
    nieuw bier dat Br. De Ranke vanaf volgend jaar in hun vast gamma wil opnemen, de
    Saison de Dottignies, en werd gebrouwen op 4 september 2009.
    A
    lle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton), de huisleverancier van Br. De Ranke.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER bevat zowat 6 % ABV met een behoorlijk
     hoppig maar niet echt expliciet aroma. De smaak is echter wel uitgesproken hoppig,
    waarbij het bitter direct de ganse mond inpalmt en erg lang uitvloeit.
    Prachtig bier, dat goed tot zijn recht zal komen bij bepaalde gerechten en kazen.

    (Bron Perstekst HOP)




    Tony Bacelle tapt de hoppedrank in de proefglaasjes





    Voorzitter Lode Van Biervliet serveerde de vers getapte HOP Flower Power 
    aan de genodigden.




    Heerlijk Objectief Proeven, de ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen
    bestaat dit jaar 15 jaar.
     
    En de vereniging heeft ter viering van elke 5 jaar bestaan een eigen bier uitgewerkt.
    Zo was er Vage-4 (gebrouwen bij ...) voor het 5 jarig bestaan,
    en Content (gebrouwen bij ) voor het 10-jarig bestaan.
     
    Zo ook was de bedoeling om voor het 15-jarig jubileum een eigen creatie
    op de markt te brengen.





    Een pakje pers en Hopleden waren aanwezig om deze unieke primeur te proeven.



    En het moest iets echt speciaal worden.
    Gezien de naam van de club verwijst naar hop lag het in de verwachtingen
    dat er naar hoppe zou gekeken worden.
    Maar er wordt dezer dagen door de Belgische brouwers reeds zoveel
    geëxperimenteerd met verschillende soorten hop,
    gaande van Amerikaanse tot Nieuw-Zeelandse,
    zodat het nogal moeilijk was om origineel uit de hoek te komen.




     Onder hen Carl Kins (ondervoorzitter HOP) en Hoppeboer Luc Lagache
    uit Waasten (Warneton).




    Diverse brainstorm-sessies met de club-leden, met bier besprenkeld,
    leverden wel wat leuke ideeën op, maar meer ook niet.
    De doorbraak kwam er toen we hieromtrent met
    de vrienden-brouwers van De Ranke van gedachten wisselden.




    De Schepen van Wevelgem Frank Acke en Bernard Galle waren
    vol lof over de Hop Flower.




    In het buitenland worden er reeds geruime tijd bieren op de markt gebracht,
    die met verse hop op smaak zijn gebracht.
    Dit gebeurde al vele jaren in Duitsland en Tsjechië.
    Dergelijke bieren werden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst.
    Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en
    onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.




    Ook Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst konden het biertje smaken



    Maar, daar kwam verandering in, toen er de laatste jaren in de VS
     een echte rage rond ontstond.
    Immers, daar is alles goed om interesse op te wekken voor eigen bieren.
    Daar worden dergelijke verse hop-bieren er “fresh hop beer”of “wet hop beer” genoemd,
     
    en dat geeft goed weer waar het om gaat.
    De overige gebruikte termen “harvest ale” of "Lupulin Nouveau"
    zetten dan weer het oogst-element in de verf.




    Twee hopmedewerksters Marleen De Smet en Annick Bauwens
    in gesprek met Luc Lagache



    Sierra Nevada, gebaseerd in Chico, Californië, was de eerste Amerikaanse brouwerij
    die hiermee begon
    .
    In 1996 lanceerden ze hun Harvest Ale,
    na discussies tussen brouwer Steve Dresler en hop-expert Gerard Lemmens.
     
    Sedertdien hebben ze elk jaar hun Harvest Ale gebrouwen.
    Dergelijk bier dient tamelijk snel gedronken, want de verse hop geeft subtiele
    toetsen van kruiden en bloemen, naast aardse toetsen,
    die op geen enkele andere manier kunnen bekomen worden,
    doch die nogal snel aan intensiteit inboeten.

    Elk jaar wordt de Harvest Ale gelanceerd in Denver
    tijdens de week van het Great American Beer Festival,
    en elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar dit bier, en de smaak
    die het heeft. In den beginne wijzigde Steve elk jaar het recept,
    en dat gaf op zich reeds verschillen.
    Maar ook de kwaliteit en het karakter van de gebruikte hop speelt een grote rol.
    De smaken kunnen gaan van behoorlijk doch niet uitgesproken
    bitter tot een echte hop-bloem-bom.





    Uit Adegem Zytholoog, reporter en drankenhandelaar Stef Vacas
    en zijn echtgenote (ook zythologe).




    Ondertussen heeft Sierra nevada dusdanig de smaak te pakken
    dat ze ook reeds geëxperimenteerd hebben met Nieuw-Zeelandse hop,
    voor hun bier Southern Hemisphere Harvest Ale.
    En ze hebben zelfs een eigen hopveld aangelegd voor hun “Chico Estate Harvest Ale”.

    Gezien de Westkust van de VS de regio is waar de brouwers door hop geobsedeerd
    zijn kon het niet uitblijven of anderen volgend in de voetsporen,
    zoals bv. Moonlight, 21st Amendment, Anderson Valley, Bear Republic, Lagunitas, enz.
    En het verspreidde ziocht ondertussen verder tot Denver en de Oostkust.

     

    Het gebruik van verse hop heeft zijn prijs.
    Enerzijds de speciale vervoerskosten.
    Bijkomend is het zo dat verse hop veel water bevat, en zodoende
    heeft de brouwer 4 tot 5 maal meer hop nodig dan gedroogde hop
    om dezelfde bitterheid te bekomen.
     
    Maar het resultaat is steeds verrassend en interessant
    .




    De Twee brouwerrs van De Ranke - Guido De Vos en Nino Bacelle.



    Guido en Nino van De Ranke waren al een tijd aan het broeden op
    het recept voor een saison, Saison de Dottignies.
    Daarnaast wist Nino van het bestaan van versgehopt bier, en gezien de “hop”-reputatie
    van De Ranke wilden ze dat ook eens proberen.
    Na discussie heeft HOP het op een akkoord gegooid.
    De Ranke zou testbrouwsels maken voor hun saison, en dat zouden we gezamenlijk proeven.
    En eens het recept op punt stond, zou dan een eerste groot brouwsel
    worden gemaakt van 40 hectoliter, eenmalig met verse hop
    .
    Voor de verse hop werd afgesproken met Luc Lagache van ....
    En zo geschiedde in september 2009. Gezien het eenmalig karakter
    mocht het de naam Saison de Dottignies niet hebben om verwarring te vermijden.
    Het werd dus H.O.P.-Oogst, met als ondertitel H.O.P. Harvest.
    Uit de perstekst van Carl Kins





    Terwijl het brouwsel aan de fase van het koken aan toe was arriveerde hoppeboer
    Luc Lagasche stipt om 12u00 met in zijn auto 75kg verse hop.
    een deel moest onmiddellijk in de kookketel









    De zware hoppebalen worden naar hun plaats gebracht.








    De zakken worden open gedaan en door Guido gecontroleerd








    De verse natte hoppe werd via emmers in de kookketel toegevoegd.
    Ook gedroogde hoppe werd bij het kokende wort gedaan.
    De brouwerij en geheel Dottignies was bedwelmt onder een heerlijk Hoparoma





    Hoppegift in de HOP Flower Power

    Bitterhop


    Brewers Gold (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel

    Challenger (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel

    Hallertau: oogst 2009 vers geplukt

     

    Aromahop

    Hallertau: oogst 2009 vers geplukt

    Hallertau werd in 2x toegevoegd  Deel xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />15’ voor einde koking

    Deel  einde koking

    Saaz: oogst 2009 gedroogd 15’ voor einde koking toegevoegd






















    Na het bottelen werd aan enkele hopleden gevraagd
    om de flessen te komen etiketeren.
    Wat wij met veel plezier deden.
    Wij, die waren : Bianca, Thierry, Carl, Guido, Peter, Lien, Annick en
    uw dienaar ik.

    Nadien werden enkele Belgische en niet Belgische botteltjes geproefd.
    Wat kan het leven toch hoppig mooi zijn!




    Hop Flower Power - 6%Alc.Vol
    Brouwerij De Ranke - Dottenijs (Dootignies)





    Mooi donker amber van kleur
    Met een witte stevige schuimkraag

    De neus bied ons een heerlijk hoparoma.
    Het is alsof je hoofd in een baal hop steekt.

    Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met
    de hopbitterheid van het bier.
    Hop, hop en nog eens hop.
    Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden.
    Behalwe een toetsje citrus en enkele onbekende kruidige smaken
    Het heeft een mooie nabitterheid
    die lang uitvloeit

    Hop Flower Power is in feite geen degustatiebier
    maar met zijn amper 6 % Alc Vol en
    zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser.
    Als u weet dat de basis een saison is dan is het
    een prima biertje voor tijdens de warme dagen.








    Het mooie hippie etiket werd ontworpen door Griet Van Biervliet




    02-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!