NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (7) Brouwerij Klondiker - Claim 1 - Nugget - Porlu
  • Herinneringen aan het Poperings Bierfestival 2017
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (47) - Ich bin ein Berliner Framboos - Blue Monk - Ceci n’ IPA - Damme Nation - Fusion Experimental
  • Promotiecampagne voor de Belgisch biobieren in biercafť Het Botteltje - Oostende
  • Duitse bieren proeven in ‘De Hofnar’ Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Cialis 5g HaroZera
  • Een angename herfst dinsdag toegewenst
  • Viagra Berichte HaroZera
  • Bieradventskalender? Check!
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26) - 13 Artisanale Pils - Black Pete - La Shaman - Monk's Cafe - Oud Strijder






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26)






    13 Artisanale pils hergist (5,2% Alc.Vol.)
    13 Artisanale pils niet hergist (5,2% Alc.Vol.)
    The Ministry of Belgian Beer - Gent
    Gebrouwen bij Contreras - Gavere







    Beide blonde bieren hebben een witte schuimkraag.

    Het aroma is hoppig en moutig.
    Het bier met hergisting is iets kruidiger in de neus.

    De smaak van beide bieren is licht bitter.
    Moutig
    Granig.
    tikje hoppigheid

    Allebei een bittere droge afdronk.

    Twee lekkere pilsen.
    Waarvan de ene met hergisting iets beter is.











    Black Pete (6,6% Alc.Vol.)
    Voor de Goedheilige mannen - Leuven
    Brouwerij Anders - Halen






    Donkerbruin bier met een volle beige schuimkraag.

    De neus ruikt een lekker hoppig aroma.
    Klein tikje gist.

    De eerste slok valt ietsje tegen.
    Een vleessmaak komt boven.
    Ook de bitterheid laat zich gelden.
    Hoppige toetsen.
    Begin beter te smaken maar blijft toch eentonig!
    Aan verschillende smaken geen tekort!
    Complex bier !










    La Shaman (5,5% Alc.Vol)
    Brussels Beer Project – Brussel







    Zwart bier met beige schuimkraag.

    Het aroma is gebrande mout.

    Zachte gebrande smaak van mout.
    De eerste slokjes zijn een beetje flauw (waterachtig)
    Daarna komt er door de geroosterde prikken meer smaak.
    Lichte bitterheid duikt op.
    Het bier krijgt meer en meer body.
    nu en dan zoete toetsen en een prikje fruitigheid.
    Een heel lekker bier met veel body voor maar 5,5% Alc.
    Top!











    Monk’s Café Monks Café Flemish Sour Red Ale (5,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Donkerrood bier met beige (roodachtig) schuimkraag.

    Fruitig aroma.
    Zoet moutig

    Zurige aanzet
    Fruitig.
    Toetsen van kersen.
    Een lichte bitterheid die opduikt op de achtergrond.
    Nu en dan een zoete prik.
    Smaak van poepkes (soort snoep)
    Verfrissend lekker bier.









    Oud strijder (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem







    Donkerbruin bier met een beige dikke schuimkraag.

    Moutige neus
    met geroosterde toetsen.
    Karamel.

    Het begin is zoet
    Karameltoetsen.
    Tikje chocolade
    Nu en dan de smaak van peperkoek.
    Lichte bitterheid
    Nu en dan een warme alcohol toets
    Licht gebrande smaak in de achtergrond.
    Zoete afdronk.
    Lekker bier!






    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William








    28-06-2016 om 09:46 geschreven door William Roelens


    16-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Biernieuwsbrieven trakteerden - Waregem





    De Biernieuwsbrieven trakteerden









    De Waregemse Bierfanaten hebben ook het beeldmerk van het
    Wekelijks HOPnieuws ontdekt en ze zijn 'Fier op ons Bier'.
    Waarvoor dank voor de mooie presentatie!









    Na eerst een voorproefje in Bierhalle De Koninck,
    was het afgelopen vrijdagavond (10 juni) tijd voor het serieuze werk.
    De Nieuwsbierbrieven (Wekelijks HOPnieuws van William Roelens en Wacho’s BierBrief)
    trakteerden de Waregemse Bierfanaten en hun supporters op een hele serie bieren.
    Waar het eerst nog de bedoeling was om enkel Test Brew 3 – Pierre’s Pale Bock – van
    Brouwerij De Koninck te proeven was er een volledige bieravond
    met sprekers en verschillende bieren ingelegd.









    Freddy Wacho Debels






    Vooraleer de avond van wal stak las Freddy Debels eerst een dankbrief voor.
    Die was voornamelijk aan mij gericht. 
    Freddy dankte mij om hem de wereld van het bier te leren ontdekken
    en hem op weg te helpen met zijn Bierbrief.
    Ook Michel Moortgat (Duvel Moortgat), Chris Bauweraerts en Pol Ghequire (Inter-Pol)
    werden in zijn dankwoord niet vergeten voor de giften die ze aan ons hebben geschonken.











    Samen met de Waregemse bierfanaten luisterde ik aandachtig naar de
    brief die Freddy voorlas gericht aan mijn adres.
    Waarvoor dank voor het compliment.









    Daarna introduceerde secretaris Geroen Vansteenbrugge de avond
    onder het toeziend oog van Wacho en William – Rosa Merckx en Hector Neyt (Liefmans),
    Chris Bauweraerts , Pol Ghequire (Inter-Pol).
    Hij kondigde Chris Bauweraerts als eerste spreker van de avond aan.
    Het was voor Chris, na Hoegaarden, dat hij met een mooie PowerPoint
    een geweldige presentatie gaf over het brouwleven van Pierre Celis,
    de man waarmee het bij de Test Brew 3 immers allemaal begonnen was.
    Het voltallig aanwezige publiek werd meegezogen in het leven van Pierre Celis.
    Aan het eind wist Mme. Rosa nog wat smeuïge details aan Chris’ verhaal toe te voegen.
    Over goud in kleerkasten en meer schimmige zaken rondom mouterij De Wolf en Belgolaise
    die zich op vreemde wijze in Pierre’s leven hadden binnen gefoefeld.
    De aanwezigen werden tegelijkertijd getrakteerd op Test Brew 3.











    Pierre's Bock 3de Testbrouwsel werd al vlug geserveerd.
    Gebrouwen bij DeKoninck. Hop = Kent Goldings.
    Pale Ale mout - Amber mout.
    7,0% Alc.Vol.










    Rosa Merckx (Liefmans) vulde Chris Bauweraerts perfect aan met enkele
    interessante weetjes.










    Breydelham uit Gavere zorgde de ganse avond voor lekkere hapjes.
    Met dank aan De Hr. Frans Boone.








    Na de pauze was het tijd voor Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws) 
    om als BierCoach even stil te staan bij het leven van zowel Pierre Celis
    en diens vernieuwingsdrift als dat van de mannen achter La Chouffe.
    Brouwerijen De Kluis en La Chouffe waren immers de eerst brouwerijen in België
    die eens iets nieuws durfden aan te pakken.
    Nu met de komst van al die brouwerijen is dit niet meer voor te stellen.
    Ook werd er even stilgestaan bij de bierstijl Bock en de opkomst ervan,
    vooral in Nederland, waar het na Pilsener het tweede bier is.
    Intussen was Frans Boone van Breydelham het publiek aan het verwennen
    met allerlei hapjes met ham, die soms zeer verrassend uitpakten;
    zoals ham in een ijshoorntje van speculoos.
    Het tweede bier van de avond ging tegelijkertijd rond: Chouffe Blond.











    Nederlandse BierCoach Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws)
    aan het woord.




    Een zaal vol Waregemse Bierfanaten genoot van de geweldige avond.











    Even vlug twee bierlegendes vastleggen.
    Chris Bauweraerts (Achouffe) en Rosa Merckx (Liefmans)









    De kok van Breydelham die zorgde voor de talrijke lekkere hapjes.





    Na een korte pauze nam Chris Bauweraerts weer het woord.
    Het was tijd om Pol Ghequire’s en diens microbrouwerij en B&B Hops & Roses voor te stellen.
    10% van de weekproductie (Witte Pol) uit Pol’s brouwerijtje werd intussen in glazen uitgedeeld
    en Pol deed voor hoe je het best een fles Witte Pol kunt uitschenken.
    Dit tot grote hilariteit van de toehoorders. Witte Pol wed goed gesmaakt.










    Na de geschiedenis van Pierre Celis gaf Chris Bauweraerts na de pauze een powerpoint presentatie
    over de brouwerij (2de grootste brouwerij van Achouffe)
    en de B&B van Pol Ghequire.

     







    Pol Ghequire genoot van de aandacht die hij kreeg.
















    Twee Breydelham lekkernijen.
    Ham in een ijshoorntje bestrooid met speculoos
    en gegrilde Vlammetoortsen







    Natuurlijk werd er even tijd gemaakt om het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, kom schenk ze nog eens vol…) uit volle borst door iedereen gezongen.
    Hector Neyt van Liefmans sloot zich aan bij de sprekers door een vurig pleidooi te houden voor de oorspronkelijkheid van de Belgische biercultuur – die van Liefmans in het bijzonder – en intussen werden de glazen alweer gevuld met een bier waar Pierre Celis mee te maken had.
    Grottenbier van Brouwerij St.-Bernardus in Watou.











    Het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, mijn pint is leeg, doe ze nog eens vol…)
    werd uit volle borst door iedereen meegezongen.



    Als afsluiter was er nog de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië.
    Een cadeautje van Chris Bauweraerts die de link legde tussen zijn
    Chouffe Blond en de Bohemian Ale.





    Chris met de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië.









    Bernard Bohemian Ale (8,2% Alc.Vol) heeft een fruitig en moutig aroma. Koriander speelt er de hoofdrol.
    Een kopie van Achouffe?





    Het bleef daarna nog lang onrustig en gezellig  in de Zaal Vifana aan de Hofstraat in Waregem.

    Een fijne avond met allemaal warme mensen


    Ariël Meeusen



    Door mij even aangepast aan de blog


    Langs deze weg moet ik ook medewerker Jan Van Pelt bedanken voor zijn
    Belgische en Nederlandse inbreng bij de opstelling van het HOPnieuws


     
    Groeten
    William





    16-06-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (25) - Black King - Fils a Papa - Organicus - Sarne Bruin - Zatte Bie






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (25)







    Black King (11% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne - Moen






    Donkerbruin bier met een randje schuim

    Het aroma is vineus.
    Gerookte mout.
    Met chocolade prikken.

    De eerste slok is zurig.
    Gebrande toetsen komen meteen naar boven.
    Donker fruit.
    Een tikje zoethout breekt soms door.
    Karamel.
    Warme alcohol is aanwezig maar dringt zich niet op.
    Licht zurige droge afdronk.
    Toppertje met een mooie drinkbaarheid
    gebrouwen voor bierhalle Deconinck.











    Fils à papa II (6,5% Alc.Vol.) 2015/01
    Pop up Beer
    Brouwerij De Leite – Ruddervoorde







    Donker bier met een lichte bruine romige schuimkop.

    Er was een klein gushing bij het openen.
    Zoete aroma’s prikkelen de neus.
    Licht rokerig.
    Karamel.
    tikje hout.

    De aanzet is licht zurig.
    Aangenaame zuurheid.
    Rode wijn
    Tikje balsamico
    Kersen
    houttoetsjes komen soms naar boven.
    Mooi droge zure afdronk
    Lekker brouwsel!













    Lupulus Organicus (8,5% Alc.Vol)
    Les 3 Fourquets – Gouvy






    Strokleurig bier met dikke witte schuimkop.

    Fruitig aroma
    Citrustoets
    Lichtje gekruide prikjes

    Leuke aangename lichtzoete aanzet.
    hoppige aanwezigheid
    ietsje grassig
    niet te veel bitterheid.
    Fruitige toetsen.

    Matige droge en licht bittere afdronk..
    Een biologische tripel met heel veel smaak.










    Sarne (7,0% Alc.Vol)
    Gebrouwen door de orde der Sarnanen
    Brouwerij Gulden Spoor – Gullegem







    Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag

    Zoete neus
    Karamel toetsen
    Tikje fruitig
    Kruidige prikjes
    Gistig

    Zoete aanzet
    Met licht kruidige toetsen
    Alcohol laat zich soms gelden.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Soms een geroosterd smaakje.
    Niet slecht maar ook niet nieuws!








    Zatte Bie (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Bie - Wakken





    Donkerbruin bier
    met beige schuimkraag.

    Aroma is zoetmoutig.
    Tikje geroosterd
    Bruine suiker.

    Zoete smaak
    Tikje zoethout
    Karamel.
    Chocolade toetsen
    Gedroogd fruit
    Kruidig
    Zoete afdronk.

    Een lekker bruintje!








    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William






    14-06-2016 om 15:53 geschreven door William Roelens


    06-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Presentatie Boek 'Bier & Chocolade' 40 tongstrelende combinaties - Duveldepot Breendonk.





    Presentatie Boek
    'Bier & Chocolade'

    40 tongstrelende combinaties








    De presentatie vond plaats in het Duveldepot (Breendonk).


















    Afgelopen donderdag was het dan zover. Na een jarenlange ‘aankondiging’ kon Geroen Vansteenbrugge zijn langverwachte boek eindelijk aan de mensen tonen die naar het Duvel Depot in Breendonk waren afgereisd.
    Olaf Blanckaert van Duvel stipte het in de inleiding even aan:
    „Voor velen zijn Bier en Chocolade geen evidente combinatie.”
    Niets leek tijdens de receptie achteraf minder waar.
    Mede auteur Claudia Delbaere stipte de complexiteit van chocolade aan en
    chocoladeprofessor Koen Dewettinck – tevens medeauteur – ging dieper in op de Belgische knowhow betreffende chocolade.
    Waar hij de twee besproken producten op gelijke voet stelde door te stellen:
    „België is voor veel toeristen twee dingen: chocolade en bier.”
    Vansteenbrugge zelf gaf een sobere toelichting over de immense variëteit
    tussen de twee en de schat aan combinatiemogelijkheden met de twee.
    Het gaat de drie auteurs vooral om twee dingen waarvan ze samen overtuigd zijn:
    dat is ‘the perfect match’, die dan weer het wouwgevoel tot gevolg heeft.
    Het 1+1=3 effect, wat ook werkelijk zo is.
    De chocolademakers van Valentino en chocolatier Stijn Vanhoutte waren aanwezig
    om een toelichting te geven op de pairing met de bieren van het Duvelconcern
    die met chocolade werden gepresenteerd tijdens de receptie.
    Chocolade & Bier is een uitgave van Inni Publishers, isbn: 978-90-8977-639-6

    Ariël Meeusen










    Olav Blancquaert (Verkoopdirecteur Duvel Moortgat)












    Mieke Verhaeghe, Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere en Professor Koen Dewettinck.
    Achteraan vlnr : David Leroy en Freddy Van Daele (Voorzitter Zythos)











    David Tielemans directeur marketing Inni group en Inni publishers (de uitgeverij)
    had als werkgever van Geroen Vansteenbrugge niets dan lof over het boek.

























    Professor Koen Dewettinck.












    Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere












    Chocolatier Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee.











    Een chocoladegeschenk voor Olav.













    De tien te proeven bieren van de Duvel Moortgat groep met de bijhorende pralines.
    Een feest voor de smaakpapillen. 
























    David Leroy, Jan Ober (NL) en Geroen Vansteenbrugge











    Van l.n.r. Sven Deman, Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee, Geroen Vansteenbrugge,
    Claudia Delbaere, Rob Roelandts en Professor Koen Dewettinck.












    Geroen signeert mijn boek.













    Annemie Declerck, Mieker Verhaeghe en Bee.











    Enkele tongstrelende combinaties.





    Boekrecensie Bier & Chocolade

    Auteurs: Geroen Vansteenbrugge – Claudia Delbaere – Koen Dewettinck
    Inni Publishers isbn: 978-90-8977-639-6

    Het boek Bier & Chocolade valt in vier bestandsdelen uiteen.
    Die van Bier, die van Chocolade, die van de twee samen met vervolgens
    een mooi overzicht met de opsomming van de resultaten.
    Alvorens naar de werkelijke combinaties te gaan is deze uitgave opgebouwd
    in twee delen die samen de combinatie moeten gaan vormen.
    Allereerst wordt bier uitgelegd en omschreven, van ingrediënten tot brouwproces.
    Hetzelfde gebeurt over de chocolade hoewel ook herkomst
    van de cacao hierin een belangrijke rol speelt.
    Net voor de twee elkaar gaan treffen gaat het natuurlijk over het proeven van zowel bier als chocolade.
    Twee op zichzelf staande fenomenen, die – heel gedetailleerd – eerst afzonderlijk en daarna samengebracht worden.
    Voorzien van mooie en verduidelijkende illustraties.
    Als men die goed bestudeerd ziet men de overeenkomsten al ontstaan.
    Daarbij is er tevens een kort opsomming welk chocotype bij welk bier past.
    Een mooie introductie tot wat komen gaat. Veertig ‘tongstrelende combinaties’. Van Achel Blond (overigens het enige besproken trappisten bier in het boek)
    tot Vedett Extra Ordinary IPA.
    Volgens het vaste ritueel: verhaaltje-plaatje.
    In het verhaaltje (toelichting tot het thema) worden onderscheiden het biertype en de kenmerken: zicht, aroma en smaak.
    Dan volgt de combinatie met de gekozen chocoladepraline die soms kan oplopen tot wel drie verschillende.
    Tussendoor, en dat is vaak een leuk en interessant intermezzo, is er ruimte om duiding te geven aan personen die iets met chocolade hebben of een leuke anekdote uit de mouw schudden.
    Chocolatier Stijn Vanhoutte stipt zijn passie voor chocolade aan.
    Duvel-Moortgat wordt als brouwerij in het zonnetje gezet.
    Rosa Merckx verteld een schitterende anekdote en verhaald over het verschil tussen goed en slecht bier.
    Er is natuurlijk plek ingeruimd voor Valentino Chocolatiers
    en een verhaal over Brouwerij De Plukker.
    De keurig uitgevoerde uitgave wordt afgesloten met een korte presentatie van de auteurs zelf. Plus een toelichting van Cacaolab; die instaan voor onderzoek naar cacao en het duurzaam verwerken ervan.
    Een aanbevelenswaardige uitgave, zeker vanwege het feit dat dit feitelijk een unieke prestatie is om de twee Belgische favorieten eens goed en duidelijk met elkaar op de kaart te zetten.


    Ariël Meeusen


    Websites:
    www.bierenchocolade.be
    - www.cacaolab.be
    – www.innipublishers.com










    Proficiat aan de auteurs!
    Ik ben blij dat ik via een aantal foto's in het boek mijn steentje heb kunnen bijdragen aan dit smakelijk meesterwerkje!


    William Roelens
    BIERblog - HOPnieuws









    06-06-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!