| 
 
 
 Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij! 
 
 
 
 
 De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen. Ook sommige brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden.De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren
 ze toch het hart van menig bierliefhebber.
 De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd.Wat met het hoofdbestanddeel water?
 Door micro-organismen wordt het afvalwater op een
 milieuvriendelijke manier gezuiverd.
 Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt,
 bestaan er geen bezwaren tegen.
   Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van
 milieubelastende bestrijdingsmiddelen.
 Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt
 van gist versnellende middelen.
 Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.
   De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.  Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig. Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales.Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten
 van het bier regelmatig gecontroleerd. Er zijn nu ongeveer en 65 Belgische biobieren op de markt.
 
 
 
  
 
 
 
 
 Het EU-logo voor biologische landbouw geeft consumentenvertrouwen in de herkomst en kwaliteit van hun voeding en drank
 en de aanwezigheid van het logo op een product staat borg voor naleving
 van de EU-verordening inzake biologische landbouw.
 Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen in de Europese Unie voorzien zijn van het EU Biologisch logo.
 Daarnaast mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte
 biologische producten uit de EU of uit derde landen.
 Het logo is een geregistreerd gemeenschappelijk merk en de gebruiksaanwijzing kan hieronder worden gedownload in alle grafische formaten.
 Bron 
 
  
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 Bio Pils Silly  5% Alc.Vol.
 Brasserie Silly  Silly
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 Geel helder bier met witte schuimkraag Mooie doorlopende koolzuurpareling   Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven Ook een prikje fruitigheid.   De aanzet is zoet Met een opkomende lichte bitterheid Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond. Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals. Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben. De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit.Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten. Wanneer ze voedingsmiddelen consumeren waar gluten inzitten,
 kunnen ze darmklachten ontwikkelen.
 Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt
 en waarschijnlijk ook in haver.
 Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijft er na
 het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over,
 toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.
 Prof. Dr. Martin Hiele, gastroloog UZ Leuven en woordvoerder van de Vlaamse Coeliakie Vereniging:
   Bier is een discussiepunt. Op de lijst van de Vlaamse Coeliakie Vereniging staan veel toegelaten biersoorten.
 Toch zijn er redenen om te twijfelen aan de veiligheid van bier voor mensen met coeliakie.
 De meeste bieren worden van gerst gemaakt.
 Tijdens het brouwproces wordt de gerst gekiemd en vervolgens wordt
 de gekiemde gerst gefermenteerd.
 Ten gevolge van de fermentatie worden de meeste koolhydraten en eiwitten gesplitst.
 De mout wordt doorgaans uit het bier verwijderd en nadien
 wordt het bier nog eens gefilterd.
 Bier bevat dus zeker geen grote brokken eiwitten.
 Dat neemt niet weg dat bier toch nog sporen van eiwitten en dus gluten zou kunnen bevatten.
 In feite weet men het niet precies. Er zijn momenteel in België een viertal glutenvrije bieren op de markt   Alles over glutenvrij bier vind u in Bier en Gezondheid 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 De Brunehaut blond glutenvrij is een wereldprimeur!Want het is het eerste bier van hoge gisting die glutenvrij is!
 De brouwerij won met het blond en het amberbier goud en zilver in de
 United States Open Beer Champion Ship 2011
 in Atlanta, GA (4 juli 2011) in de categorie
 
 Gluten Free Beer
 GOLD - Brunehaut Bio Ambrée - Brasserie De Brunehaut SILVER - Brunehaut Bio Blonde - Brasserie De Brunehaut
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 Brunehaut Bio Blond  6,5% Alc.VolBrasserie Brunehaut  - Brunehautglutenvrij
 
  Bemerkt ook het Gluten Free Logo op het etiket!
 
 
 
 
 
 
 
 Licht wazig blond bier met witte fijne schuimkraag Fijne koolzuurpareling   De neus ruikt gistig en moutig Lichtzure toetsjes De smaak is onmiddellijk verfrissendEerst begin het vrij neutraal,
 Maar daarna komen de frisse lichtzurige toetsen vrij Verfijnd biertje met een vrij subtiel toetsje van citroen. In de achtergrond zorgen bittere prikkels voor een mooi evenwicht in het bier. Een mooie dorstlesser met een fijne smaak.       Info :    Brasserie SillyRue Ville Basse 2,
 7830 Silly, Belgium
 Tel.: +32 (0)68 55 16 95,
 Fax: +32 (0)68 56 84 36
 E-mail: silly@silly-beer.com
   
 Brasserie de Brunehaut Rue des Panneries , 177623 Brunehaut
 BELGIQUE
 T.: + 32 (0) 69 34.64.11 F: + 32 (0) 69 34.64.12 info@brunehaut.com
 
 
 
 
 
 
  11-08-2011 om 10:44 
geschreven door William Roelens
 |