NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudenaarde - Viering 90 jarige Rosa Merckx (Brouwerij Liefmans)








    Rosa Merckx 90 jaar





    Rosa Merckx, de eerste brouwster van ons land werd woensdagavond 22 oktober
    in haar eigen brouwerij Liefmans (Oudenaarde) in de bloemetjes gezet
    voor haar 90ste verjaardag.
    De grote bonzen van Duvel-Moortgat, sinds 2008 eigenaar van Liefmans,
    waren er bij om de bijzondere dame te feliciteren.








    Rosa Merckx was ook de allereerste vrouwelijke bierbrouwer van het land.





    Rosa ging er in 1946 aan de slag als secretaresse. 
    Ze maakte de gloriejaren mee, maar zag de brouwerij ook in handen komen van Riva.
    "Een heel slechte periode waarin het bier op niks meer trok.
    De laatste vijftien jaar heeft ze Liefmans in leven gehouden
    als brouwmeester en als directeur.
    Ze legde de basis voor de huidige smaak van de Liefmansbieren.
    In haar dankwoord beaamde ze dat de overname door Duvel Moortgat
    de mooiste dag van haar leven was en dat ze gerustgesteld was in
    het voortbestaan van de brouwerij.
    “Wat was ik gelukkig toen Duvel-Moortgat Liefmans overnam", vertelde de 90-jarige Rosa Merckx.

    Sindsdien komt Rosa nog elke dag naar de brouwerij om het bier te proeven
    want dat heeft ze haar hele leven gedaan!
    Onder de aanwezigen veel vrienden, familie en collega-brouwers.
    Er volgde een filmportret en enkele speechen, tot
    burgemeester Marnic Demeulemeester Rosa Merckx officieel tot
    Officier in de Kroonorde van zijne Majesteit de Koning spelde.
    Charles Leclef, grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok,
    bedankte Rosa voor de jarenlange inzet als lid van de Hoge Raad.
    Maar Rosa liet zich ook deze keer het laatste woord niet ontnemen.
    ‘I'm sure we are going for another 300 years’, toostte ze haar eigen feestje in.





    Brouwerij Liefmans aan de oevers van de Schelde

















    Rosa Merckx geflankeerd door familie, CEO Michel Moortgat en collega’s









    CEO Michel Moortgat overhandigd haar een kunstwerk waarop haar profielfoto prijkt.










    Burgemeester Marnic Demeulemeester spelde Rosa Merckx officieel tot
    Officier in de Kroonorde van zijne Majesteit de Koning.









    Charles Leclef, grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok, bedankte Rosa voor
    de jarenlange inzet als lid van de Hoge Raad.










    In drie talen bedankte Rosa de aanwezigen en nodigde iedereen uit voor een hapje en een drankje.








    Nicolas Soenen, Biersommelier Duvel Moortgat vergastte ons op een welkomstdrankje.








    De prachtige gerestaureerde feestzaal van Liefmans.










    Carlo Roman (Brouwerij Roman) en Bruno Van den Bossche (Brouwerij Van den Bossche)









    Ook een van de eerste vrouwelijke brouwers van ons land (en nog altijd) ,
    An De Ryck van brouwerij De Ryck.









    In gesprek, Hans Depypere (Brouwerij St. Bernardus), Ignace Van den Bossche
    en Bruno Van den Bossche (Brouwerij Van den Bossche) en Marc Strubbe (Brouwerij Strubbe)










    Uit Nederland, hoofdredacteur Fedor Vogel en collega redacteur van het tijdschrift ‘BIER’.



















    Zythologe Sophie Vanrafelghem en Annemie Declerck (verbroederingscomité Poperinge)










    De catering werd verzorgd door Coeur d'Artichaut







    Chris Bauweraerts, een van de twee oprichters van Brasserie d'Achouffe.











    Charles Leclef (Brouwerij Het Anker)









    Chris Bauweraerts in gesprek met Elfried Anckaert (Liefmans)








    Sophie Vanrafelghem, Annemie Declerck, David Leroy en Geroen Vansteenbrugge
    en ik genieten van het feest.



    Bierblog wenst Madam Rose nog vele jaren!



    INFO :

    Brouwerij Liefmans
    Aalststraat 200
    9700 Oudenaarde
    België
    +32 (0)3 860 94 00
    info@liefmans.be









    X

    29-10-2014 om 17:33 geschreven door William Roelens


    21-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jubileumbier 10 jaar Halleschelle - Tielt 2014









    Jubileumbier 10 jaar Halleschelle





    Van 30 liter naar 500 flessen Halleschelle jubileumbier.






    Op vrijdag 17 oktober waren Annemie en ik uitgenodigd naar
    de voorstelling van het jubileumbier 10 jaar Halleschelle.
    De voorstelling vond plaats in het prachtige huis Mulle de ter Schuren (Tielt).
    In 2009 was ik hier ook al eens uitgenodigd bij de voorstelling van de
    Tieltse kaas 'Wallenaer' een kaas met Halleschelle bereid.








    Huis Mulle de ter Schuren.





    In 1824 bouwde de Tieltse edelman Emile-Paul Mulle de Terschueren een
    kopie van zijn Gentse ouderlijke woning met bijhorend koetshuis
    in de Ieperstraat nrs. 44-46-48 te Tielt.
    In 1986 wordt deze imposante woning geklasseerd en in de komende
    jaren volledig gerestaureerd.
    De bijhorende privétuinen werden voor iedereen toegankelijk gesteld.
    Dit laat-classicistische herenhuis met koetshuis (ca 1820)
    is wegens zijn historische en socio-culturele waarde als monument beschermd.
    De oorspronkelijke tuin (eveneens beschermd) is heringericht als stadspark.






    Halleschelle



    Op 15 augustus 2004 werd voor het eerst Halleschelle gebrouwen.
    Dit gebeurde nog als attractie op ‘Statie Kermis’ vlak voor het succesrijke
    biercafé en tapa’s bar ‘De Pado’ in Tielt.
    Uitbaters Patrick Acx en Dominiek Snauwaert vonden als echte bierliefhebbers
    het tijd om een eigen biertje te laten brouwen.
    Ze deden beroep op de nog jonge picobrouwerij Alvinne (Ingelmunster)
    die nog maar pas in de steigers stond.
    Het brouwsel die ze die bewuste dag brouwden was amper 30 liter groot en had nog geen naam.







    Het jubileumbier 10 jaar Halleschelle mooi voorgesteld bij het binnenkomen van de zaal






    Het bier werd grondig geproefd en bijgeschaafd waar nodig.
    Er volgde al snel een tweede brouwsel om klaar te zijn tegen 6 december,
    de tweede verjaardag van Pado taverne.
    Er werd een wedstrijd georganiseerd om een naam en een etiket te vinden voor het bier.
    De naam moest wel verbonden zijn aan de stad Tielt.
    De toen nog 16-jarige Rutger Vanparys diende met de naam ‘Halleschelle’
    het winnende ontwerp in en zijn afbeelding in Oost-Indische inkt
    verwees naar een boekje uitgegeven door de roede van Tielt in 1973.








    Patrick Acx stelt het bier voor aan de genodigden.
    Naast hem de Tieltse Schepen van Toerisme Bart Biebuyck
    en brouwer Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne)



















    Patrick Acx overhandigd de eerste fles aan Bart Biebuyck Schepen van Toerisme.








    vlnr : Rutger Vanparys (ontwerper van de naam en de etiketten), Patrick Acx,
    Dominiek Snauwaert en brouwer Davy Spiessens.






    Ter herinnering : De Halleschelle was het kleinste klokje van de hallentoren
    dat geluid werd alvorens de rechtspraak werd verkondigd van op de puin van het stadhuis.










    Dominiek schenkt op elegante wijze een halleschelle uit.







    Het eerste jaar was Halleschelle enkel te verkrijgen in Taverne Pado,
    dit om de evolutie te kunnen opvolgen en om de jonge brouwers wat adem te geven.
    Op het eerste Waregemse Bierfestival kreeg Halleschelle de prijs van het publiek.
    Op de handelsbeurs van Tielt werd het bier erkent als streekproduct van het Molenland
    en als stadsbier van Tielt.
    Ook op ‘Brugge Culinair’ oogstte het bier lovende kritieken.








    Enkele hapjes klaar gemaakt met Halleschelle


    Fazantpastei met gelei van Halleschelle








    Stiltonkaas met glaktenoot in Halleschelle







    Pannacotta met rozijntjes gemarineerd in Halleschelle








    Halleschelleijs met siroop van Halleschelle








    Het Tieltse Hoepetoep waar ook koriander in verwerkt is net als in het bier.






    In 2013 kwamen Patrick en Dominiek tot besef dat 2014 een jubileumjaar
    was voor de Halleschelle
    en er werd gedacht aan het uitbrengen van een jubileumbier.
    De brouwers van Alvinne (inmiddels verhuist van Ingelmunster via Heule naar Moen en bekend geworden met hun uitstekende craftbieren)
    besloten 400 liter Halleschelle
    gedurende 10 maanden te laten rijpen op eiken houten Bourbon whiskyvaten.  
    Het bier werd vervolgens gebotteld in een 500-tal flessen van 50 cl.
    Ook deze flessen werden door Rutger Vanparys van een etiket voorzien.
















    Het Jubileumbier heeft een alc.vol. van 8,5%.
    Het is zacht van smaak, met toetsen van vanille.
    Het is in feite een dessertbier geworden zonder uitgesproken zoet te zijn.
    Het is te koop bij de betere drankenhandel in de buurt.
    Een ideaal geschenk voor de bierliefhebber voor de komende eindejaarsfeesten.










    Een heerlijk degustatiebier







    vlnr : Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne), Columnist HOPnieuws Ariël Meeusen,
    Stijn van Bierhalle Deconinck, Annemie Declerck, Lyn Castelyn en Melissa dHooge
    (Bierhalle Deconinck) klinken met een 10-jaar oude Halleschelle op het succes.

     





    Voor verdere info kun je terecht bij Patrick Acx
    op het nummer
    0473-31.37.25




    21-10-2014 om 17:06 geschreven door William Roelens


    09-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan de 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014








    De 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014.





    Samen met Annemie heb ik dit jaar de Hoppefeesten van dichtbij mogen meemaken.
    Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité  
    en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische en Duitse
    vrienden uit Zatec en Wolnzach (twee zustersteden van Poperinge)
    tot op de eindreceptie na de Hoppestoet.
    Een heel leuke ervaring!

    Maar het hoogtepunt van deze driedaagse was de prachtige Hoppestoet.

    De Internationale Hoppefeesten zijn gebaseerd op een lange traditie.
    In de regio van Poperinge wordt vermoedelijk al sinds de 8e eeuw hop geteeld.
    Jaarlijks kwamen er duizenden vreemde plukkers,
    in de volksmond vrimde plokkers genoemd, in september naar Poperinge
    afgezakt voor de hoppepluk. Als de oogst eenmaal binnen was,
    werd dit gevierd met een Hommelpapfeest.

    Toen in 1955 de machinale pluk zijn intrede deed, was er maar een
    klein aantal plukkers meer nodig. Omdat men de traditie van het Hommelpapfeest
    desondanks in ere wilde houden, besloot het comité van Handel en Nering
    in samenwerking met het stadsbestuur in 1956 een hoppestoet te organiseren.
    Tot 1960 werd deze stoet jaarlijks georganiseerd en daarna slechts driejaarlijks.
    Met ingang van 2011 werd de naam veranderd in Bier- en Hoppefeesten.

    De hoppestoet vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten.
    Er waren maar liefst twee-en zeventig groepen, een tiental praalwagens
    en veertienhonderd figuranten.
    Met op het einde de troonwagen van de gekozen hoppekoningin en haar twee ere-dames 








    Duizenden mensen waren verzameld rond het parcours.






    Flanders Memorial Pipe band uit Poperinge ging de stoet vooraf.







    De Poperingse ruiters openen de stoet in passend rood-geel, de Poperingse kleuren.







    Poperinge heet u welkom!








    De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties.
    Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop.
    Ze voeren danspasjes uit op het lied
    'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...)
    Te beluisteren op :
    https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc

















    Poperinge, Hopmetropool van Vlaanderen.








    Koninklijke Gulde vanden Eedelen Ridder Sint- Jooris, Poperinge

















    Hop versus Gruut als smaakgever in de hop.








    Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar.
    Behandige keepermannen installeren een hopveld.
















    Rupsjes op groot doek.
    Rupsjes eten de bladen van de hopplant op.







    Bladluizen










    Rode spinnen.
    Zuigen het sap uit de bladeren zodat deze verkleuren en daarna afsterven.








    Vlinders
    leggen eitjesin de oksels van de hopplant.
    Di eitjes geven het ontstaan van stengelboorders (nachtvlinders)
    die de stengel doen afsterven.  
















    Libellen.
    sieren met elegante vleugelslag de stoet en maken graag siervluchten in de hopvelden.
    Op die manier jagen ze vijandelijke insecten weg.








    De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld.
    Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.

























    De vreemde plokkers komen aan in Poperinge.
    Tot een stuk in de jaren 1950 waren de hopvelden bezet met plukkers, komende vanuit het Oosten.
    Dit bracht een kleine volksverhuizing met zich mee.















    Het hommelpapfeest








    Diverse bierwagens van brouwerijen.







    De nieuwe Poperingse bierwagen.
    Met vier Poperingse bieren.









    Ode aan de hop.








    Chmelobrana uit Zatec (CZ)
    In 2014 reeds 50 jaar met Poperinge gejumileerd.









    Marktkapelle Wolznach (D) uit Poperinges zusterstad.









    Het was het ‘Trio Hoptima’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten.
    Axelle Van Bruwaene (19) is de nieuwe Hopkoningin 2014-2017.
    Zij mag samen met haar twee eredames Marie Descamps (21) en Sarah Langbeen (19)
    drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad.
    Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge,
    heel wat applaus.
    Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.


    INFO :

    http://www.poperinge.be/







    09-10-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwet - ‘n Toeback - Hopruiter

    Zwet – 7,0% Alc.Vol.

    Gebrouwen door De Proefbrouwerij (Lochristi) voor Brouwerij 3Fonteinen (Beersel)
    Een donkere porter gebrouwen met lambiek gist



    Donker (zwart) biertje met een beige schuimkraag
    die blijft aanhouden.

    De neus laat ons een lichte zurige lambiek ruiken
    Soms een zoet toetsje
    Houtprikkels
    Lichtjes geroosterd

    De eerste slok is licht zoet
    Wat karamel
    afwisselend met licht zuur
    Moutig
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Mals
    Droge afdronk

    Aangenaam Bier





    ‘n Toeback – 9,0% Alc.Vol.
    Scheldebrouwerij – Meer


     

    Donkerblond bier met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt

    Moutige zoete neus
    Karamel
    met fruitige toetsen

    Zoete aanzet
    Karamel
    Fruitige toetsjes van banaan
    Alcoholwarmte
    smaakt naar zoete likeur
    Zoetbittere afdronk

    Een herfstdegustatiebier






    Hopruiter – 8,5% Alc.Vol.
     Scheldebrouwerij
    – Meer

    Blond bier
    Met witte schuimkraag

    Moutig
    met aantrekkelijke fruitaroma’s 

    Het begin is aangenaam fruitig
    met een zoete inbreng
    In de achtergrond een heerlijke hopbitterheid
    Ook moutige toetsen die zorgen voor afwisseling en evenwicht
    Lichte alcoholwarmte
    smaak van bloedsinaasappelen
    Bittere afdronk

    Een fijn smakelijk bier.




    08-10-2014 om 09:29 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!