NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
  • Brouwer Luc Vermeersch schrijft Managementboek
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
  • Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf
  • xfan7p

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gaverhopke Extra Special - brouwerij 't Gaverhopke - Stasegem





    't Gaverhopke Extra Special












    Via facebook kwam ik te weten dat brouwster
    Gudrun
    Vandoorne van brouwerij ’t Gaverhopke
    een nieuw biertje had gecreëerd .
    Sophie Vanrafelghem, Belgische Bierdame Nr 1 had het nieuwe bier ontdekt
    toen ze op prospectie was om nieuwe bieren te vinden voor
    haar voordrachten ‘Vrouwen en bier’.
    Ze had een foto van het nieuwe biertje gepost op FB
    Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en zaterdag laatsleden
    was ik om precies 15u00 in de gelagzaal te Stasegem.



     



















    Na een bezoekje aan de brouwzaal waar er een
    Kerstshopping plaats vond door ‘de Branding’
    (een dienstverlening centrum voor volwassenen met een beperking uit Heule -
    Ze stelden gedurende de Kerstperiode een
    uitgebreide assortiment
    artisanale geschenken aan de stamgasten voor)
    liet ik
    mij het nieuwe biertje uitschenken door Bruno.












    ’t Gaverhopke Extra Special heeft een alcohol percentage van 10%

    Er werd een nieuw bruin bier gecreëerd

    Voor de hoofdgisting werd er porto en voor de
    nagisting Champagnegist gebruikt.

    Het bier heeft gedurende vier maanden op
    Bourbon Whiskey vaten gerijpt.











    ‘t Gaverhopke Extra Special -10% Alc.Vol.








    Donkerbruin biertje met beige schuimkraag

     De neus bied lichte toetsen van Porto

    Ook enkele vanille prikkels laten zich ruiken

    De eerste slok is voor mij een verrassing

    In plaats van zoet is het bier licht zurig.

    Ik verwachtte mij aan meer karamel en vanille in de smaak.
    Het heeft eerder de smaak van oud bruin

    Houttoetsen komen naar boven

    Het bier is fruitig

    Ook de smaak van donker fruit komt eventjes piepen.

    De alcohol laat zich en nu en dan opmerken maar is

    redelijk goed gemaskeerd.

    Het bier heeft een lichtzure droge afdronk.

    Ik had het bier persoonlijk veel langer laten rijpen op de Bourbon vaten!
    Maar wie ben ik?
    Toch een geslaagde poging
    Mijn schoonzoon is alvast fan!

     











    Een koffie preventief tegen de Alcoholcontroles.
    De vier andere nieuwigheden (den Twaalf werd volledig her aangepast)
    heb ik aangekocht en gedegusteerd met de schoonzoon




    INFO :

    Brouwerij 't Gaverhopke Comm. V.

    Steenbrugstraat 187 - 8530 Harelbeke/Stasegem
    0497/76 04 12

    info@tgaverhopke.be






    30-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - - Witte - Rare Vos – Hennepin - Three Philosophers - Belle & Forte - Noblesse Extra Ordinaire






    8ste
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule












    Op bepaalde maandagen kijken de leden van het Eutropius
    Bierproefgenootschap al uit naar de volgende dag die komen zal.
    Enkele genoten zijn dan onhandelbaar, gespannen
    en worden het liefst met rust gelaten.
    De reden van deze gedragsveranderingen zijn
    omdat het de
    dag daarop proefdinsdag is.
    De dag waarop het Eutropius Bierproefgenootschap af en toe samenkomt
    om verschillende bieren te proeven.
    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.
    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.
    Laten we zeggen dat dit soort aromatherapie goed is voor de terugkerende rust
    bij sommige leden van het genootschap.
    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat besproken, beoordeeld en gearchiveerd.

    “Waarom maar zes genoten”?
    is de vraag die sommigen buitenstaanders stellen.
    Het antwoord is eenvoudig.
     
    Sommige bieren zijn moeilijk te vinden en er is soms
    slechts één flesje beschikbaar.
    Ook die van 25cl moeten gedeeld worden door zes.
    Minder dan elk 4.1666666666666 cl per persoon om te proeven is niet mogelijk.
    Onze smaakpapillen moeten tenslotte verwend worden!

    Hieronder de besproken bieren van de 7de proeverij


     

    Witte – 5,1% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA







    Helder blond bier
    met witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

    De neus is fruitig en gistig
    Toetsen van tarwe
    Een snuifje vanille

    De aanzet is fruitig
    met een lichte zurigheid
    Fris biertje
    mooie body
    Toetsen van citrus
    Korte afdronk
    Een perfect gebrouwen bier

    Geen wow gevoel maar een mooie starter van de namiddag






    Rare Vos – 6,5% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Het bier verwijst naar de naam van een van de typische cafés van Brussel.






    Helder amberkleurig biertje
    met witte schuimkraag

    De neus heeft een licht muffig aroma
    toetsen van mout
    gist

    Ook de aanzet is vrij zoetmoutig
    Karamel
    Een mooie bitterheid doet onmiddellijk zijn intrede
    Bitterheid afkomstig van citroenschil
    Kruidige toetsen verwennen de smaakpapillen.
    Het biertje heeft een lichte gloed van alcoholwarmte.
    Een korte zoet bittere afdronk.
    Goed gebrouwen bier!



    Hennepin – 7,7% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    De stijl van dit bier wordt ook Grisette of boerderij genoemd
    en kan de vergelijking met een Belgische Saison doorstaan.

    Goudblond helder bier
    met witte schuimkraag

    Een stevige moutgeur stijgt op bij het uitschenken.
    muffig en gistig

    De aanzet is zoet.
    Het bier heeft het karakter van Duvel maar is zoeter.
    Een mooie bitterheid maakt zich meester
    en brengt evenwicht
    Het bier is fluweel zacht.
    Een zoetbittere afdronk.
    Lekker brouwsel!






     

    Three Philosophers – 9,8% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Three Philosophers is een biertje verkrijgbaar in
    beperkte oplage (limited edition)

    Brouwerij
    Ommegang brouwde het bier in een reactie op een beschrijving
    van een huis brouwer over zijn droom bier.



    Donker bier met een licht beige schuimkraag.

    De neus ruikt zoete mout.
    Donker fruit
    Rozijntjes.

    Het begin is zoet.
    Een lichte zure kersen prikkel laat zich opmerken.
    Het bier heeft een fruitige body.
    Toetsen van donker fruit geven een lekkere smaak
    aan het bier.
    Het is fluweelachtig en streelt de tong.
    De afdronk heeft de smaak van porto.
    Nog van dat !


    Met dank Chris Bauweraerts aan Chris Bauweraerts
    voor het schenken van de Ommegang bieren





    Belle & Forte – 7,0% Alc.Vol.
    Receptuur :
    Brouwerij La Fontaine Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen).
    Gebrouwen bij brouwerij De Graal - Brakel





    Donker bier met beige schuimkraag.

    De neus ruikt bloemig
    (Abrikozen uit dozen)

    De smaak is kruidig
    Een aparte moeilijk definieerbare bitterheid.
    Toetsen van tabak?
    het bier is geparfumeerd.
    Het bier overweldigde ons door zijn diverse uiteenlopende smaken
    maar heeft weinig evenwicht
    Was niet echt ons ding!




    Noblesse Extra Ordinaire – 7,0% Alc.Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog



    Goudblond licht oranje bier met witte schuimkraag

    Mout aroma
    Met fruitige toetsen (appel)

    De aanzet is lekker hoppig.
    Fruitig
    grapefruit
    zoet mals
    Aromatisch maar niet overdreven
    Mooi in balans
    lichte gloed van warm alcohol.
    Lekkere bloemige droge afdronk.
    Smakelijk bier









    Na de proeverij was het tijd om te genieten van enkele paté’s.
    Op de foto van links naar rechts en boven naar onder.
    Kippenleverpaté, Hazenpaté, Perenpaté,
    Boerenpaté, Ouderwetse paté, Calvadospaté,
    Veenbessenpaté en Paté met Omer.



    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be








    27-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempus Fugit MMXII - Brouwerij Den Triest




    Tempus Fugit MMXII












    Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)

    Niet alleen politici maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
    Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
    momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
    Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
    De Gambrinusclub van België,
    een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
    Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,

    Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
    Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
    Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
    talentvolle brouwer hij is.XML:NAMESPACE PREFIX = O />





    Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos







    Goud blond bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
    Het aroma is heerlijk en bied de neus een
    boeket van lichte citrus en hoppige prikkels

    De smaak is licht zoet
    Vooral fruitig door de gebruikte hop

    de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop.
    De smaak komt echter niet overweldigend over.
    Integendeel ze is mals en zacht hoppig.
    Heel diep kom er een lichte bitterheid naar boven.
    Een beetje aards.
    Een mooie lekkere lichtdroge afdronk.
    Prachtig bier










    Info :

    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle o/d Bos
    Tel. 015-71 43 86

    info@dentriest.be




    17-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Brouwketel – Lille - Tipsy






    De Brouwketel – Lille




    Op een van onze vele biertrips belanden Geroen en ik op een dag
    in ‘De Brouwketel’ te Lille, een gemeente in de Antwerpse Kempen.
    Alleen de naam al wekte onze nieuwsgierigheid.













    De brouwketel is in handen van de familie Van Loock.

    Torsten Van Loock de uitbater is al van de vierde generatie.

    De Brouwketel dateert uit 1800 en was toen in
    de handen van de familie Vloemans.

    Vroeger was dit etablissement een echt volksstaminee
    waar iedereen elkaar kende.
    Van heinde en verre kwamen de mensen om een babbeltje te slaan
    en een kaartje te leggen.

    Er zou ook nog een voedingswinkeltje in het café aanwezig geweest zijn
    en zelfs een klein brouwerijtje.
     
    Vandaar de naam!





     
    Van buiten ziet De Brouwketel er uit als een gewone herberg
    met een mooi terras.






    In 2002 werd het café door de uitbaters volledig in een nieuw jasje gestoken.
    De verlichting werd zelf ontworpen, er werd gekozen
    voor verrassend kleurrijk behangpapier,
    en zelfs schommels aan de toog!

    De zaakvoerders wilden een interieur creëren die je niet
    vlug aantreft in België.

    En zie, het is hen goed gelukt want bij het betreden komt
    men in een leuke trendy horecazaak!














    Bij het binnenkomen vallen de felle kleurenaccenten onmiddellijk in het oog.
    Eigentijds met oog voor detail!














    Vooral de blitse toog vestigt onze aandacht.
    Door de vele prullaria die er hangt te zweven.






    Ook het behangpapier laat zich opmerken!







    Een gezellig hoekje met mooie kleurcombinaties
    die jammer ontsiert is door een banale affiche aan de muur.







    Stijlvolle kroonluchters omringd door glazen paarse lichtballen
    zorgen voor de nodige sfeer














    De uitbaters hebben oog voor detail.







    Er zijn ook enkele minder opvallende hoeken.
    Maar daarom niet minder gezellig.







    Het is niet mijn gewoonte dat ik de toiletruimte fotografeert.
    Maar dit is toch opvallend.
    Het kraantje om de handen te wassen is een kleine tapinstallatie














    Geroen at er het huisgemaakt Brouwketel vispannetje.







    Ik nam de knapperige dubbele Lilse kippenfilet.











    We degusteerden er een Tipsybiertje (8,1% Alc.Vol) gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq.
     

    Omstreeks 1925 startte August Verlinden een brouwerij in de ‘Latijnse school’.

    In 1929 nam zijn zoon Jozef het bedrijfje over. 
    Den Tipsy werd een begrip in Gierle en omstreken en
    maakte Jozef zo populair dat hij er de
    (bij)naam ‘Den Tipsy’ aan overhield.
    Dit bier werd tot 1955 in Gierle gebotteld en nog tot 1970
    verdeeld door brouwerij Hermans.
     
    Op initiatief van het Gemeentebestuur van Lille
    werd Den Tipsy in 2007 terug ingevoerd.







    Het is een kastanjebruin biertje met aroma’s van karamel,
    een beetje geroosterde mout en soms een parfum van pruimpjes
    Zoet van smaak, karamel licht plakkerig met een beetje alcoholwarmte.


     

    INFO : 

    Cafe De Brouwketel
    Wechelsebaan 164
    2275 LILLE

    Tel. + Fax : 014 43 48 81
    GSM : 0475 36 51 82

    Email :

    Info@brouwketel.be


    06-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!