NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
  • WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
  • Alvine Sour’ire de Mortagne
  • De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Mr
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Engineer
  • Hopmail
  • Inschrijving hopmail

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Driekoningenplankje

    Den Proefzolder - Driekoningenplankje





    Den Proefzolder heeft op gepaste wijze het nieuwe jaar ingezet.
    Ze pakten uit met een proefplankje samengesteld met hun eigen Driekoningen bieren.
    Een laat Driekoningenfeestje dus,  maar wat voor eentje!

     

    Voor de mensen die niet vertrouwd zijn met het hoogfeest van de Openbaring van de Heer
    wil ik nog even
    de drie koningen voorstellen.

    Melchior, Gaspar en Balthazar.

     




    David Le Roy schenkt een proefplankje uit.
    Cursist Dennis Verschelde kijkt toe.

     


    De te proeven biertjes.


    De Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moesten ze met niks speciaals voor de dag komen.

    Naast hun traditionele Melchior en Gaspar en hun speciale Eycken Balthazar stonden er ook nog een aantal experimentele en/of exclusieve bieren op de plank.

    Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van ‘t Bourgognevat

    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van ‘t Calvadosvat
    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld
    Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)
    op het plankje.





    Het proefplankje.




    Melchior - 11% Alc.Vol

    Amberkleurig met gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt naar donker fruit
    Sinaasappel?

    Het aroma is zoetmoutig
    Karamel laat zich gelden.
    ook de fruitigheid komt aanzetten
    Daarna komt een redelijke bitterheid naar boven.
    Het maakt het bier complex.
    De alcohol is goed gemaskeerd door de hopbitterheid en het zoete
    maar men heeft hier met een zwaar biertje van doen.
    Een evenwichtig biertje.



     

    Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend,
    2 maand rijping, van ‘t Bourgognevat

    Amberkleurig zonder schuim

    Een licht zurige neus
    Vineus
    Men ruikt duidelijk een boteraroma

    De smaak is licht zurig en mals
    toetsjes van
    hout
    Het bier smaakt iets
    ranzig
    (diacetyl)
    Een hele lichte bitterheid is reeds te proeven.
    Ook prikkeltjes van alcohol komen opsteken.
    het bier is nog jong, maar beloofd.



     



    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended,
    3 maand rijping, van ‘t Calvadosvat

    2/3 Melchior en 1/3 Melchior calvados

    Donker Amberkleurig bier met een licht gebroken wit schuimkraagje

    Het aroma laat eventjes op zich wachten.
    Dan komt een lichte zurigheid naar boven
    Vineus

    Smaken van hout en vanille
    Licht zurig met een tikkeltje alcohol die naar boven komt
    Een redelijk zwaar complex bier.

     



    Melchior Calvados
    Barrel Oak Aged, blended en gebotteld
    11,5 % Alc.Vol.

    Jonge Melchior gemengd met Melchior gerijpt op Calvados vat.

    Donker amber zonder schuim

    De neus verrast ons met aroma’s van appeltjes.
    De geur lijkt sterk op de geur bij het openen van Minute Maid Appel.

    Ook de appeltjes zijn in de smaak goed waarneembaar.
    Ietsje stoffig
    Toetsen van hout
    Een mooie bitterheid streelt onze smaakpapillen.
    Het bier is kurkdroog.

    Heel lekker biertje

     

    Gaspar – 8% Alc.Vol.

    Amberkleurig met een licht gebroken witte schuimkraag

    De neus bied ons fruit.  Sinaasappelen, banaan
    Ook een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Fruitige smaken (appel peer).
    Kruidige toetsjes
    Ietsje moutzoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.

    De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.

    Een evenwichtig bier met een harde bitterheid

    Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken.



    Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)

    Niet zo veel verschil als de Gaspar.
    Het is enkel de cascadehop die de aroma en de smaak enigszins verandert.
    Maar het is te weinig om echt van een geslaagd experiment te spreken.
    Let op!! Gaspar Special Cascade Edition is enkel een probeersel van de Alvinne brouwers.
     Dit soort experimenten kunnen we enkel maar toejuichen.




    Verder toverde Glenn voor de hongerige biermagen een
    Romig Romesco-bloemkoolsoepje met in Melchior gegaarde Zeeuwse mosselen,
    Noordzee garnaaltjes en tranen van pesto.

    Dus, weerom een gegronde reden om naar Heule af te zakken.




    Zorgvuldig prepareert chef Glenn in de brasseriekeuken het
    Romesco-bloemkoolsoepje





    Dit is het uiteindelijke resultaat.





    Voor het eerst op de proefzolder,
    Luc Smekens van
    De Leuvense biertherapeuten



     

    Een verrassing op Den Proefzolder was Morpheus AD 1200.
     Het is een amateurbier dat werd gebrouwen door Marc De Keukeleire en David Le Roy. Het recept is geïnspireerd op wat een dagdagelijks middeleeuws bier zou moeten zijn. Het recept kwam tot stand door wetenschappelijk onderzoek en berust op historische bronnen.

    Het is laagalcoholisch (3,5 vol %), het bevat naast gerstemout ook haver en tarwemout en er werd geen hop gebruikt maar gruut (kruidenmengeling met oa gagel). Er werd gebruik gemaakt van een wilde gist (Morpheus wild yeast).

    Het bier zal te proeven zijn op het pré-ZBF festival op 5 en 6 maart. Het wordt gratis aangeboden bij een maaltijd.

    David en Marc zijn beide gepassioneerde amateurbrouwers.
    Marc isoleerde zelfs de wilde giststam.
    Dankzij Marc kan Alvinne hiervan gebruik maken in hun Kerasus
     en Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged. 
    Alvinne dankt hen voor het beschikbaar stellen van een kleine hoeveelheid van dit experimentele bier.



    David Le Roy een van de brouwers van het Middeleeuws biertje








    In de Middeleeuwen was in de steden het meeste water besmet. Daarom werd veel bier gedronken,

    Dat bier had slechts zo’n 3 graden alcohol, werd in de vroege Middeleeuwen met gruut (geheime kruidenmengeling) i.p.v. hop bereid, en er vond geen nagisting plaats, dus ook geen koolzuur op het bier. Marc De Keukeleire en David Le Roy hebben een reconstructie gemaakt van een dergelijk bier. Er werd gebruik gemaakt van de Morpheus wilde gist om een realistisch Middeleeuws gerstenat te verkrijgen. Naast gerstemout werd ook tarwe en haver gebruikt.

    Bij het proeven van de “Morpheus AD 1200” moet men even alle opgedane bierproefervaringen aan de kant zetten, en zich in de Middeleeuwen wanen, zittend in een bruine kroeg met een grote dorst en wild plezier makend met een luidruchtige bende vrienden.

    Het is een amberkleurige lichtzure/lichtbittere dorstlesser geworden, voorzien van taninnes en natuurlijk zonder schuim.

    Morpheus AD 1200 loopt vlot binnen, en men kan zich levendig voorstellen dat het niet moeilijk was om een aanzienlijke hoeveelheid van een dergelijk bier op korte tijd te nuttigen.

     

     

    Proeven en genieten
    Vacas van drankhandel "
    Bierloods" uit Adegem en Luc Smekens




    Wie de voorbij maanden de kroonkurkjes van de Eycken Balthazar verzamelde, kon één van de 8
    prijzen winnen. De onschuldige hand van Piet Van Tichelen trok de genummerde kroonkurkjes.



    Sabine Mans lid van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD)
    won een etentje met de Alvinne brouwers in het gerenomeerd Brugse
    bierrestaurant Erasmus




    Mark Van Pee haar echtgenoot won een rijk gevulde biermand.




    Christine Opsomer van bierfirma "Het Alternatief" won de bak Extra Restyled.





    Tenslotte kregen nog vijf deelnemers een bon voor een gratis proefplankje.



    We werden nog verwend met twee uitstekende proevertjes van Brouwerij De Molen
    uit Bodengraven Nederland.
    Hemel & aarde en Heil en Zegen.




     

    Biermeester David schenkt ons een pekzwarte Hemel & aarde.


    Hemel en Aarde – 9,5% Alc.Vol.

    Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland

    75cl – fles 161 van 360

    Zwart bier met beigebruine schuimkraag

    De neus bied karamel
    Donker fruit
    Lichte toetsen van alcohol

    Smaak van geroosterde mout
    Koffie – Toffee
    Fruitige toetsen
    Een heel lekker evenwichtig bier.

     





    Heil en zegen - 11% Alc.Vol.

    Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland

    75cl – fles 217

    Donkerbruin bier (rode schijn) met beige schuimkraag.

    Een prachtig aroma van bittere hoppen
    Kruidig
    Karamel – zelfs een aroma van bij een pattisier

    De smaak is karamelzoet
    Ook tikkeltjes van zoethout zijn te proeven
    met daarna een langdurige hopbitterheid (92 EBU) waar geen einde aan komt.
    Een heel lekkere winterwarmer die misschien ietsje van het goede te veel is.




    Een bierpraatje onder de zolderproevers.




    Glenn in gesprek met twee toekomstige Amerikaanse brouwers
    Beejay en Devon uit Chicago.
    Meer over die mensen in een volgende reportage.

    Let op! Den Proefzolder en Den Bierzolder is voor iedereen toegankelijk.
    Voor openingsuren en thema van de proefplankjes zie info.



    Info :
    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder en Den Bierzolder

    29-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterkoninkske - Brouwerij Bink (Kerkom)


    Winterkoninkske – Brouwerij Bink (Kerkom)



    Heeft hier al iemand van het bier gedronken?



    Als men over een Winterkoninkske spreekt denken we meteen aan een biertje van brouwerij De Koninck uit Antwerpen.
    Niets is minder waar.  Winterkoninkske is een seizoenbier van brouwerij Bink uit het Limburgse Kerkom.
    Naast hun Bloesembink brouwen ze ook dit heerlijke Winterbiertje.
    Ze noemen het winterbier omdat het een ideaal biertje is om de koude winteravond gezellig te maken.
    En een winterbier bestrijkt ook een langer periode dan een Kerstbiertje.
    Volgens hun website wordt het bier gebrouwen met maar liefst zeven moutsoorten (waaronder havermout), twee Belgische hopsoorten, brouwwater en gist.

     

     



    Winterkoninkske 8,3% Alc.Vol.
    Brouwerij Bink – Kerkom






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

    Het heeft een lekkere moutige neus
    Karamelmout
    Ook prikken van banaan, mandarijntjes en warme alcohol zijn te ruiken.

    De eerste slok is meteen raak.
    Het heeft u een warm gevoel.
    Zoet en de smaak van karamel.
    Een heel licht alcoholsmaakje dwarrelt door het bier
    Achteraf komt er een lichte bitterheid naar voor.
    Die het bier evenwichtig en compleet maakt.

    Een mooi hartverwarmend winterbier
    staat er op de website en ze hebben niet gelogen.




    Een heerlijk winterbiertje met een mooi etiket

    25-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan - Brugge tijdens de Kerst 2008

    De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan -  
    Brugge tijdens de Kerst 2008






    Wie voor het eerst Brugge bezoekt loopt gegarandeerd zonder het zelf te weten
    langs brouwerij De Halve Maan.
    De brouwerij is gelegen op het bekende walplein ook nog de gouden driehoek van Brugge genoemd.
    De gezellige terrasjes op het pleintje met de grote bomen geven de plaats een uniek cachet.

    Het is in de jaren 80 dat men de brouwerij open stelde voor het grote publiek.
    Een nieuwe attractie en een huisbrouwerij was geboren.




    De ingang naar de brouwerij. De Kerstbomen heten u welkom.









    De binnenkoer in Kerstsfeer



    De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gezellige gelagzalen.
    Vanaf 1981 maakte Véronique Maes de overgang naar het speciale bier van hoge gisting met de ontwikkeling van het Straffe Hendrik bier.
    In 1988 werd het Straffe Hendrik biermerk overgenomen door Riva N.V.
    Tot 2002 werden de Straffe Hendrik-bieren nog door Riva gebrouwen in Brugge.
    Daarna verhuisde het bier naar Dentergem.






    In de Blauwe Zaal kunnen een 60 personen plaats nemen.



    In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstartte de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. Onder de nieuwe naam “Brugse Zot” lanceerde hij zijn nieuw bier, waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld werd. Vandaag is Brugse Zot het enige bier dat nog in de Brugse binnenstad gebrouwen wordt: het enige echte Brugse stadsbier!
    Onlangs haalde Xavier Vanneste (de huidige zaakvoerder) de straffe Hendrik na het faillissement van Riva (Liefmans Breweries) weer naar Brugge.







    De Ridderzaal is een prachtig decor voor een uitgelezen banket in de
    sfeer van een echte “Bierstube”. Tot 90 personen kunnen er tafelen.






    De Ridderzaal met zijn collectie flessen.










    De Mooie toog met achteraan een prachtig muurschilderij





    Zoals in elke brouwerij staat er ook een beeldje van St. Arnoldus
    (de patroonheilige van de brouwers).






    De Brouwerij grenst aan de Brugse reien niet ver van het Minnewater.
    Een kijk naar buiten van uit de blauwe zaal.






    In het café tappen ze een ongefilterde Brugse Zot (Blond of dubbel).

     


    Daar we vroeger nog de brouwerij bezocht hadden beperkte ons visite slechts
    tot het café en de ridderzaal.
     
    We zouden er een Brugse Zot Dubbel gaan degusteren.


     

    Brugse Zot Dubbel van ’t Vat – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan - Brugge.






    Donkerbruin bier met een mooie beige schuimkraag.


    Een zoete neus van karamel met een zweempje fruitigheid.


    Het bier is over het algemeen zoet
    Overwegende karamel
    een licht geroosterde smaak van mout
    Heel diep komt de smaak van vers gebak naar boven.



    Brugse zot dubbel is net als Brugse Zot Blond een goed commercieel gebrouwen biertje.
    Het is een eerlijk bier zonder veel franjes.
    Het is voor de buitenlanders een echte belevenis om het bier te proeven.

    Wanneer u op het Walplein komt
    vergeet niet eens binnen te wippen.





    De legende achter Brugse Zot…

    Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit; “Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis!” Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam “Brugse Zot, ook gekend als “Brugse Jonckers”.
    (Bron website De halve Maan)





    Aan het minnewater niet ver van de brouwerij zijn de paarden die de
    koetsen trekken in Kerststemming.

    17-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speciale Noël - Brasserie Saint Monon

    Speciale Noël – Brasserie Saint-Monen



    Image Hosted by ImageShack.us


    De Brasserie Saint-Monon is ondergebracht in een nog steeds actieve boerderij in het Waalse Amby.
    Ambly is een typisch dorpje in de Ardennen.  Het is een deelgemeente van Nassogne in de provincie Luxemburg. Het is gelegen in de Famenne en grenst aan de provincie Namen.







    Pierre Jacob brouwt er sinds 1996 drie types Saint-Monon : een amberkleurig, een bruin en een honingbier (8%). Het zijn artisanale en karaktervolle biertjes.
    De bieren zijn het resultaat van de samenwerking tussen een bio-ingenieur die gepassioneerd is door gegiste dranken, en zijn ouders die een familiale boerderij uitbaten.
    Hun bruine bier won een gouden medaille in Chicago en Wallonië.
    Pierre brouwt niet alleen zijn eigen bieren maar is ook actief voor anderen.
    Veel verenigingen en confréries maken gebruik van Brasserie Saint-Monon om hun eigen biertje te laten brouwen.
    Zo is bvb La Gatte d’or een biertje speciaal gebrouwen voor Confrérie La Gatte d’Or uit Hamois.
    Dragon is dan een groen biertje gebrouwen voor een Heksenvereniging.
    Wanneer u het woordje monon intypt links in de zoekmachine van mijn blog zal u nog andere biertjes ontdekken van deze Waalse brouwerij.
    Maar nu eerst dit typische Kerstbiertje

     





    Speciale Noël – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Saint Monon – Ambly/Nassogne.








    Donkerbruin biertje met een beige fijne schuimkop

    Het aroma is zeer kruidig.
    Tijm eist alle geurtjes op
    Ook een tikkeltje kruidnagel al is het miniem.

    De smaak is zoet en kruidig
    ook hier laat het tijm zijn aanwezigheid smaken.
    Toetsen van kaneel.
    Het bier is smakelijk maar door de te grote aanwezigheid van het tijm
    Is een biertje voldoende.

    Een typisch Kerstbiertje
    Maar voor de kruidige liefhebber.




    12-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Nieuwjaarsdrink

    Den Proefzolder - Nieuwjaarsdrink







    Een veertiental dagen geleden zat deze uitnodiginging in mijn mailbus .


    Beste biervrienden,

    Graag nodigen we jullie uit om samen met ons het glas te heffen op een schuimend 2009. Den Proefzolder wil jullie verwennen, als dank voor jullie aanwezigheid op één van de voorbije Proefzaterdagen. Door jullie aanwezigheid leveren jullie een tastbare bijdrage tot het in stand houden van de Belgische biercultuur en van onze artisanale brouwerij in het bijzonder. We hopen dan ook jullie even talrijk te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar op één van onze proefmomenten op Den Proefzolder. Wij van onze kant blijven creatief, innovatief en passioneel brouwen. We blijven ons beste beentje voorzetten om heerlijke proefplankjes samen te stellen, om eenvoudige doch lekkere biergerechtjes te verzorgen en om een gevarieerd en mooi aanbod aan biertjes te hebben in onze biershop Den Bierzolder.

    Iedereen die ons een warm hart toedraagt is welkom op onze nieuwjaarsdrink op zaterdag 3 januari, van 11 u tot 13 u.

    We trakteren dan ook graag met ...

    Malheur Bière Brut Reserve – Alvinne Extra Restyled van ‘t vat
    ~
    Normandische oesters
    ~
    Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged

    en in

    Melchior Calva Oak Aged  gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas

     

    Wees nu eens eerlijk!  Zo’n uitnodiging kun je toch moeilijk afslaan.
    Een Malheur Bière Brut Reserve gekoppeld met het beste uit de zee.
    Vooral omdat ik nog de kans niet gehad heeft om dit bier (methode champenoise)
    te proeven


    Malheur Bière Brut "à la méthode originale" is een exclusief rijk bier met 11% alcoholgehalte, gebotteld en tot driemaal toe hergist in de fles. Het resultaat is een verfijnd en sprankelend bier met een pittige schuimkraag en een elegante nasmaak. Heel geschikt als aperitief, dessert of digestief.
    Voila dit is wat de website van Malheur zegt over dit biertje.
    Vlug naar de zolder om te proeven of het allemaal waar is wat ze schrijven over dit biertje.
    en natuurlijk pour déguster une huître.

     






    Dit zijn nu trappen waar ik weinig moeite mee heeft om ze te bestijgen.





     Biermeester van dienst was Kevin Timarche
    Hier schenkt hij op vakkundige wijze een Malheur Bière Brut Reserve in.






    Malheur Bière Brut Reserve – 11% Alc. Vol.
    Brouwerij De Landtsheer – Buggenhout




    Een bier gebrouwen met stijl, drink je met stijl.



    Prachtig strokleurig biertje bedekt met een dikke fijne schuimkraag.


    Het aroma is licht moutachtig
    Gistig en iets kruidig

    De smaak is heel subtiel
    Alle smaakwordingen zijn zo perfect op elkaar afgestemd.
    moutig, kruidig gist.
    Lichte zuurheid
    fruittoetsen van ananas

    Het bier heeft een droge bitterheid
    Ondanks zijn 11% Alc.Vol is de alcohol goed verborgen.
    Een heel lekker bier
    Maar gevaarlijk drinken. 
    Het bier heeft zo een verfijnde smaak dat het vlot drinkt maar
    11% Alc is niet niks.
    Dus degusteren bij het aperitieven is de boodschap

     

     

     

     

    Prachtig gepresenteerd door SOS Glenn
    Oesters uit Normandië.


    Normandië is een echte kuststreek met vele vissershaventjes en een keur aan schaaldieren. Vooral met zijn oester- en mosselkweek is Normandië populair.
    Met 35.000 ton oesters per jaar is de
    Normandische kust goed voor
    de grootste oesterproductie van Europa.
    Deze oesters zijn geroemd voor hun kwaliteit en finesse.

     

     
    Warme oesters.

    Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged (Links)
    en in Melchior Calva Oak Aged  gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas




    Trouwe zolder bezoeker Marc De Keukeleire en echtgenote
    genieten van de Franse delicatesse.




    Kok Glenn Castelijn legt de dames uit hoe hij de oestertjes heeft klaar gemaakt.







    Na de receptie kon men proeven van de Alvinne biertjes.




    Jong geleerd is oud gedaan.







    Den Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moest er geen kleine
    verrassingen te proeven zijn.
    Kevin Timarche toverde nog een oudere Bush Noël van achter zijn toog.
    en Vacas had een nieuw Kerstbiertje bij zich 'Den Drupneuze".
    Dit is het eerste Meetjeslands Kerstbier gebrouwen bij brouwerij Den Tseut (Assenede).

    Het krijgt ook een plaatsje tussen de 930 andere bieren in De Bierloods in Adegem.





    Een deel van de Zolderproevers.




    De Alvinne brothers Davy en Glenn zijn al aan het beraadslagen wat er
    de volgende keer op het programma zal staan.




    Brouwerij Alvinne
    Mellestraat 138,
    8501 Heule

    10-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜Embrasse' het derde bier van De dochter van de Korenaar


    ‘Embrasse’ het derde bier van De dochter van de Korenaar


    In het Hopnieuws 187 van 13 november 2008 maakte ik aan mijn abonnees 'Embrasse' al bekend
    met volgende tekst die Ronald mij mailde :


    “Ronald Mengerink laat mij weten :


    Met veel trots kan ik je meedelen dat mijn derde bier onderweg is!
    Het beloofd een uitstekend zwaar bier te worden.
    Volgende week start ik met bottelen, zodat naar verwachting het eerste bier nog voor de feestdagen op de markt kan komen.
    Het bier gaat  "Embrasse' heten, een bier om van te houden. Het betreft een bier van ruim 20 graden Plato, zo'n 9 vol % alc. gemaakt van puur mout.
    Dus zonder enige toevoeging van ongemout of suikers! Het is een diep donker rood-bruin bier gemaakt van een complexe mout-samenstelling, o.a. munich, caramel, rauchmalz, tarwemout, pale en chocolate.
    De benodigde hoeveelheid voor 1000 l. bier bedraagt 375 kg!  De smaak ligt tussen een goede Trappist en een stout in, en is zoals zich laat verwachten, zeer intens, met een sublieme lange afdronk.
    'Embrasse' wordt gebotteld op 66 cl. flessen met ieder fles apart genummerd, en voorzien van relevante brouwtechnische gegevens, zodat de smaak- en kwaliteitsontwikkeling optimaal te volgen is.

    Het zal geen goedkoop bier worden, mijn adviesverkoopprijs zal ? 4,25
    per fles zijn, maar dan heb je ook wel iets speciaals in handen.
    Het bier zal waarschijnlijk zijn primeur beleven op het
    kerstbierfestival in Essen, zowel als op de open-deurdagen bij mij op
    de brouwerij, die ook op 13 en 14 december zullen zijn.

    vriendelijke groet,

    Ronald Mengerink
    Brij. De Dochter van de Korenaar”





    Een bier om van te houden.
    Lekker bier in een sober originele verpakking.



    Ondanks de vele lofbetuigingen aan het bier op het Kerstbierfestival in Essen
    heb ik het bewust niet geproefd. Vrienden van mij zouden een fles voor mij kopen.
    (Bedankt Nicole en Francois)

    Zo kon ik dit derde bier van brouwerij ‘De Dochter van de Korenaar’ thuis ongestoord en samen met Voske proeven.






    Embrasse – 9% Alc.Vol. – 66cl fles.

    Brouwerij De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog




    Mooier dan een glas rode wijn.



    Donkerbruin-rood bier met beige schuimkraag.

    Het aroma is heerlijk.
    Moutig stoutaroma
    afwisselend cacao en zwarte koffie.

    De eerste slok laat ons al zweven.
    bitterzoete smaak van gebrande mout
    een tikkeltje gerookt
    De koffiebitterheid dwarrelt door het bier en laat ons genieten.
    De lichte alcoholsmaak geven het bier extra warmte.
    Een droge bittere afdronk maken dit bier compleet.
    Een van de 5 lekkerste bieren van 2008







    We proefde productienummer 383
    botteldatum 11.08

    Een degustatiebier op zijn best
    Een complex biertje die uw smaakpapillen in een andere sfeer brengen.



    Ronald Mengerink
    Je vous embrasse!













    Lees ook de verslagen van de bieren Bravoure en Noblesse

    06-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!