NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veller laait - Abbaye de Val-Dieu


    Na hun eerste biertje
    “Veller”  pakt de vereniging
     
    ’t Vel over ’t been,

    uit met een tweede biertje.

    “Veller laait”






    ’t Vel over ’t been gehuisvest in Café Hof van Laar in Zemst is

    een vereniging met veel zin voor humor, bier en andere culinaire hoogstandjes.

    Hun motto : Als 't maar schransen is.
    Dit
    gezelschap werd opgericht in een vlaag van zinsverbijstering.

    Hun eerste biertje werd gebrouwen bij brouwerij Den Hopperd.
    Nu hebben ze hun brouwsel laten maken binnen de muren van Abdij Val-Dieu.






    Veller Laait – 6,0% Alc.Vol.

    Brasserie Abbaye de Val Dieu – Aubel

     

    Donker Amber – Koperkleurig bier met dik wit schuimhoofd.

     

    De neus is vrij moutig

    Karamel

     

    De eerste smaak is zoetmoutig – Karamel.

    Met in de diepte een lichte bitterheid.

    Een licht zurig desem smaakje duikt nu en dan op

    Een geringe nabitterheid.

    Geen hoogvlieger maar al bij al een smakelijk moutbiertje.

    Klassiek gebrouwen.




    Drinkt verstandig en laat u door dit bier niet vellen

     


    Een klassiek biertje van 6,0% Alc.

    29-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qing Zhu Pi Jiu - Bambus Beer - Brouwerij Strubbe - Ichtegem

    Qing Zhu Pi Jiu -  Bambus Beer





    Hebben we hier met een Chinees biertje te maken?

    Volgens het “Haus der 131 bieren” uit Hamburg wel.

    Het staat op hun website gecatalogeerd onder de Aziatische bieren,

    meer bepaald onder China.



    Chinees bier uit Ichtegem



    Niets is minder waar.  Qing Zhu Pi Jiu  Bambus Beer wordt in Ichtegem gebrouwen net als Dragons Back, Nofretete’s Tradition (zogezegd uit Egypte), Australien Long Lager enz…

    Het “Haus der 131 bieren” is eigenlijk een firma (HBI – Hamburger Bier-Import)

    Die wereldwijd bieren in- en uitvoert.

    Naast de traditionele bieren die ze uitvoeren zitten er ook veel bieren bij die ze een ander etiket opkleven en propageren als zijnde uit een ander werelddeel.

    Ze hebben er veel meer dan 131.

    Alle bestaande Duitse bieren, claimen ze, en daarnaast 200 biermerken uit 50 landen leveren ze, ook aan het buitenland.

    Maar of sommige bieren werkelijk uit hun traditioneel land komen is een andere vraag?


     

     

     

     


    Qing Zhu Pi Jiu -  Bambus Beer 5,5 Alc.Vol.

    Brouwerij Strubbe - Ichtegem

     

    Kleur is citroengeel
    Witte schuimkraag.  Iets wazig.

     

    De neus is zurig
    Aroma’s van Koriander en tarwe

     

    Het bier heeft een zurige aanzet.

    Koriander en toetsen van citrus.

    Zurig over gans de lijn
    Een fris biertje maar het mocht naar mijn gevoel iets meer body hebben.
    Een dorstlesser voor de zomer is het wel.

    Ietsje kruidiger had gemogen.


    Dorstlessend is het wel.

    27-05-2008 om 23:56 geschreven door William Roelens


    24-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vilvordia 2008 - Vilvoorde

    VILVORDIA 2008



    Normaal gezien was verleden jaar het laatste jaar dat het Festival
    nog in Vilvoorde zou doorgegaan zijn.

    Zie op mijn blog : Jammer – ‘Het laatste BierProefFestival van Vilvordia’.

    Maar op vraag van studenten, docenten en de vele bezoekers kon dit leuke evenement nog een keertje doorgaan op de vertrouwde plaats,
    nl. het Atheneum Horteco te Vilvoorde.

    Dit is althans de allerlaatste editie in de stad van Burgemeester Dehaene.

    Het zou kunnen dat volgend jaar de Erasmushogeschool in Brussel the place te be is.


    Het Atheneum Horteco te Vilvoorde.
    De balonnen wijzen de weg naar het Festival.
    Nu is het vrijwel zeker dat het BierProefFestival
    de laatste keer is doorgegaan op deze Campus.



    Wat het Vilvordia BierProefFestival zo bijzonder maakt is dat organisator  en bezieler van het evenement Steven Vermeylen er telkens in slaagt om jaarlijks een 70-tal uitzonderlijke Belgische biertjes in zijn biergids te plaatsen.
     

    Ook de vele kleurrijke studenten laten dit festival in een aparte sfeer  verlopen.  Studenten die volgens Steven begeesterd zijn geraakt door de Belgische biercultuur.  Die het bier leren waarderen als een culinaire lekkernij en niet meer als een volume product.





    De vele geel-groene balonnen en natuurlijk
    de kleurrijke studenten zorgen voor een aparte sfeer.


     

    Samen met onze vrienden Zythologen Pierre en Gilberte trokken Voske en ik richting de stad van de "Pjeirefretters" (paardenvreters) om enkele van de 70 biertjes te gaan proeven.

     

    ’70  pareltjes van de Belgische biercultuur’  noemt Steven Vermeylen ze.

    Of het allemaal pareltjes zijn moesten we proefondervindelijk vaststellen.

    Op de trein hadden we op ons voorgeprinte lijstje al een enkele biertjes aangeduid (een leuke bezigheid trouwens) die we nog nooit geproefd hadden en die vandaag onze smaakpapillen zouden moeten in extase brengen.  We zullen zien.

     

    Een eerste biertje was

     

    ‘Jean Chris’, 6% Alc.Vol.
    La Brasserie Artisanale de Rulles - Rulles.

    Een biertje uit de Gaumestreek.  Volgens het programmaboekje werd het bier gebrouwen voor ‘Jean Le Chocolatier’.  De naam ‘Chris’ zou verwijzen naar de uitbater van de bierwinkel

    ‘Mi Orge Mi Houblon’ in Aarlen.




     

    Een amberkleurig biertje met een mooie witte schuimkraag.


    De neus is fruitig en hoppig.


    De smaak is bitter. Hopbitter

    Fruitig

    En een droge afdronk.

    Een lekker biertje die we als aperitief namen.


     


    Een lekkere vleesbrochette en pasta met groentjes
    moest ons wapenen tegen de komende biertjes.





    Getrude - 6% Alc. Vol.

     Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)

    Een bier gebrouwen voor brouwproject Nijvel.

    Er is gebruik gemaakt van de bekende Orvalgist.




     

    Het bier is amberkleurig en heeft een gebroken witte schuimkraag


    De neus is hoppig en fruitig


    De smaak is zoet

    Stoffig moutig

    Kruidig (tijm?) met een lichte bitterheid.

    Heel diep vind je een Orvalsmaakje terug.

    Niet slecht.



     

    Daarna proefden we twee biertje van De Verhuisbrouwerij

    Trisser VII en Lustem (een wereldprimeur)



     

    De Verhuisbrouwerij is een hobbybrouwerij van vijf amateurbrouwers die iedere maand hun brouwerij voor een dag verhuizen om brouwdemonstraties te geven. Op deze manier willen zij zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de uitzonderlijke biercultuur van ons land.



    Van links naar rechts :
    Jan Duym (brouwer Druk), Raf Benoy (brouwer Kas)
    Tom Robbroeckx (brouwer Vlam) en Tommy Thys (brouwer Las)




    Dit caravannetje waarmee de Verhuisbrouwers optrekken
    heeft al een rijke brouwgeschiedenis achter de rug. (of is het in de banden?)
    Het is de tweede in de rij.


     

     

    Trisser VII van ’t vat – 7,7 Alc.Vol

     

    Origineel recept en op klein volume : De Verhuisbrouwerij.

    Groot volume : De Proefbrouwerij – Lochristi.




    Een Nederlandse student tapt vakkundig een Trisser in.




     

    Een mooi oranje biertje zorgvuldig getapt.

    Met een prachtige mooie witte schuimkop.

     

    Het aroma is moutig

    Met fruitige trekjes

     

    De smaak is zoet

    Fruitig – Mandarijntjes

    Ook lichte vanilletoetsjes

    Een lichte bitterheid maakt van dit bier een hele lekkernij.

    Een mooi evenwichtige tripel.

     

     

    Lustem – 7,0 Alc.Vol

    Origineel recept en op klein volume : De Verhuisbrouwerij.

    Groot volume : ’t Hofbrouwerijke - Beerzel

     

     

    Lustem is Antwerps voor “Vind ge hem goed”

    Maar de naam verwijst ook naar Lustrum.

    Een periode van vijf jaar brouwdemonstraties van de Verhuisbrouwerij.






     
    Het kleur van het bier is Donker amber (Donkerrood)

    Met een romige gebroken witte schuimkraag.

     

    De neus fruitig – Aardbeien, sinaasappel.

     

    De smaak is fruitig

    Het smaakt Moutig en fruitig (Kersen)

    met een lekkere bitterheid.

    Een mooie nabitterheid maakt dit bier toch uniek.

     

    De basis van dit biertje zou volgens de praktische biergids

    gebaseerd zijn op een Duitse Dunkelweizen. Een bruin tarwebier.

    Het recept is natuurlijk naar eigen smaak verandert.

    De lichte zurigheid van tarwe is hier bvb niet terug te vinden.

     

    Dit brouwsel is in groot volume gebrouwen in Beerzel

    Bij Jef van ’t Hofbrouwerijke.

    Zoals ik al zei, het was in Vilvoorde een Wereldprimeur.





     

    Dan proefden we twee biertjes die ons een beetje tegenvielen.

    Let op!  Het was onze smaak niet.

    Andere proevers zullen een ander mening hebben over deze bieren.

    Le goût et les couleurs, on ne se discute pas!

     

     

     

    Ka(ta)rakter BloesemBink – 7,1 Alc. Vol.

    Brouwerij Kerkom – Kerkom.

     

    De brouwerij Kerkom bestaat 130 jaar.

    Omdat deze verjaardag samenvalt met de TV-serie Katarakt besloot de brouwerij om een feestbiertje hieraan te koppelen.  De naam Katarakt mochten ze niet gebruiken en daarom besloten ze om het bier Ka(ta)rakter BloesemBink te noemen.

     





    Het bier is donkerrood van kleur

    Met een dikke beige schuimkop.

     

    Het aroma is zeer fruitig

    Peer, kersen

     

    De smaak is fruitig en wrang

    Geparfumeerd.

    Het is een volmondig bier die ons niet kon bekoren.

    Dit fruitbier is TE veel van het goede.

    En zoals je weet is TE nooit goed, uitgenomen Tevreden en dit waren we niet.

     

    De basis voor dit bier is de Bloesem Bink.

    Maar nu gebrouwen met dubbel zoveel perensiroop.

    en een geheim ingrediënt.

    Een biertje voor de echte zoetemondjes.

     

     


    Casteels Rozenbier – 9,2 Alc. Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel

     

    Een bier speciaal gebrouwen voor Rozen Casteels.





     

    Het bier is donkerblond

    Met een witte dikke schuimkop.

     

    De neus is fruitig – Sinaasappel - Citrus

    Bloemig

     

    De smaak is ook geparfumeerd (niet zo fel als Ka(ta)rakter BloesemBink)

    Zoet

    Zeer fruitig – vijgen?

    Bloemig

    Op het eind een lichte bitterheid.

    Ook hier is de smaak er een beetje over.

    Niet echt mijn dada, maar dit biertje zal wel geliefd zijn bij zoetedrinkers en Rozenkwekers.

    Opgelet! Dit biertje is niet ongevaarlijk met zijn 9,2% Alc.

     

    De basis voor dit bier zou de Blondelle zijn

    Een kruidig biertje met bloementoetsen.

     

     




    Tijd om een Waals biertje te proeven.

    We kozen voor Welle van Brasserie De Cazeau.

    Deze brouwerij zal ook aanwezig zijn op het Karakterbierweekend in Vichte.

     

     

     

    Welle – 6,0 Alc. Vol.
    Brasserie de Cazeau
    – Tempeleuve


     

    Dit bier werd gebrouwen voor Tes van Oèrre Zeggen.

    een VZW uit Welle een deelgemeente van Denderleeuw.

    Het recept voor dit biertje zou gevonden zijn op een rommelmarkt?





     

    Een oranjekleurig biertje

    Met een volle witte schuimkop.

     

    Het bier heeft een geurige moutige neus

    En is licht hoppig.

     

    De smaak is eerst bitter

    Die overvloeit in zoetmoutig – honing?

    Ook zurige prikkels

    En een lekker nabitterheid als afsluiter

    Een biertje mooi in evenwicht.

     

     

    Als afsluiter besloten we om de winnaar van de Consumententrofee van het laatste

    gehouden Zythos Bier Festival te proeven
    nl ‘Gouden Carolus Hopsinjoor’.

     

     

    Gouden carolus Hopsinjoor – 8,0 Alc. Vol.
    Brouwerij Het Anker
    – Mechelen



    "Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "Opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis.





     

    Goudblond biertje met een stevige witte schuimkraag.

     

    De neus is vrij hoppig

    Fruitig met citrusaroma.

     

    De eerste smaak is zoet

    Moutig met lichte alcohol prikkels

    We smaken in de verte banaan

    Het bier is toch licht aromatisch

    Het heeft een lichte bittere nasmaak

    Die op weg naar de trein nog lang in de mond blijft hangen.

    Zo moet een lekker biertje zijn.



     



     
    En de Zythologen waren zoals altijd van de partij.




    De studenten nestelden zich in het groen.


     

    Proficiat aan alle medewerkers van Vilvordia 2008

    Maar vooral aan Steven Vermeylen

    Die instond voor een beetje van alles.

    Uitgenomen voor de zang.

    Die kwam uit de mond van zanger Mark “DeMark” Deknudt van “’t Crejatief Complot”

    Een groepje uit de Brusselse Marollen.




    ’t Crejatief Complot



    Allei!

    Maskes, joenges en kadeikes, allemoêl ne gooie, santei!
    Pakt aaile gat in aailen and en zet à nei.





    Vaarwel Vilvoorde tot in Brussel?



    VILVORDIA 2008
    Anders bekeken

     



     Bekijk ook eens naar de blog van Steven Vermeylen
    'Hier stroomt het bier'

    24-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Honing - MaelstrØm - Amarillo's Winterwarmer

    Bieren van en voor Nederland


    Op het Zythosfestival van dit jaar kregen wij van onze Nederlandse vrienden Wilma en Dick enkele biertjes cadeau. (Waarvoor dank)


    Twee van de drie gekregen bieren worden gebrouwen door de proefbrouwerij in België voor Nederland.

    Meer bepaald voor SNAB (Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers)

    Het doel van deze stichting is “Het promoten van de biercultuur in het algemeen en het promoten van alternatieve bieren in het bijzonder.

    Wat ik met mijn Bierblog wil bereiken heeft juist hetzelfde doel.

    Alleen doe ik het met tekst en foto's  i.p.v met bier.
     

    Het derde biertje is van Hollandse makelij.

    Het werd gebrouwen (het was een jubileumbier) bij brouwerij De Molen uit Bodegraven

     

     

    Het eerste biertje dat we proefden was

     


    Koning Honing – 7,5% Alc. Vol.

    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi voor SNAB.


     

     



    Oranje  van kleur met een mooie rijke beige schuimkraag.

    Lichte koolzuurpareling.

     

    De neus is vrij moutig

    Kruidig met honingprikkels.

     

    De eerste smaak is zoet.

    Kaneel - Peperkoek

    Moutig

    En een tikkeltje zurig

    Heel diep zijn er honingprikkels waar te nemen.

     

    Volgens de beschrijving wordt het bier gebrouwen met Canadese Klaverhoning.

    De honing is aanwezig maar speelt geen opvallende rol en dit is goed.

    Een bier met een te extreme honingsmaak is enkel goed voor wie echt honing mag.

    Dit toch wel smakelijk biertje zullen vele mensen graag proeven.

    Goed gebrouwen.


     

     






    Het tweede biertje is

     

    MaelstrØm – 9,2% Alc. Vol.

    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi voor SNAB.




     

    Van kleur donker amber met rode schijn (bijna rood)

    Met een volle fijne schuimkraag in gebroken wit.

     

    De neus ruikt naar Lychee

    Fruitig – Exotische cocktail.

    Dit komt door de Cascade hop

     

     

    De smaak is moutig

    Met lekkere alcohol prikjes.

    Donker fruit en zelfs de smaak van vers brood

    Maken van dit biertje een lekkernij.

    Likeur toetsen

    Een echte Barley wine

    De nasmaak is bitter.

     

    Een heel smakelijk biertje

    Maar met zijn 9,2% alcohol we gevaarlijk.

    Goed gebrouwen.










    Het derde en laatste biertje is

     

     

    Amarillo’s Winterwarmer – 9,2% Alc. Vol.

    Gebrouwen door het bestuur van PRZH (Pint Regio Zuid Holland) bij brouwerij De Molen uit Bodegraven. (NL)

    Een Jubileumbiertje

     


     



    Donker amber van kleur

    Met een dikke witte schuimkraag.

     

    De neus is bitter

    En hoppig

    bloemetjes

     

    De smaak is onmiddellijk raak.

    Zeer fruitig en hoprijk.

    Met een mooie lekkere bitterheid (80  EBU - European bitter unit)

     

    De afdronk is vrij droog

    Met een lange nabitterheid

    Heel lekker biertje voor de liefhebbers van een stevige IPA (Indian Pale Ale).

     

    Door de aanwezigheid van de Amerikaanse Amarillohop en de hoge bitterheid heeft het bier een heel andere stijl of ons eigen Belgisch gerstenat.

    Iedereen is niet te vinden voor deze Amerikaanse stijl.

     

    Maar voor ons was dit toch het beste bier van de drie.

    22-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwers komen op tegen kanker

    Brouwers komen op tegen kanker


                                 
     


    Voor de tweede keer op rij was Kortrijk op Sinksenmaandag 28 mei de plaats van afspraak voor de joggers uit de brede regio.

    Naast de 'Kidsrun' voor leerlingen uit het zesde en vijfde leerjaar van alle Kortrijkse basisscholen en de massaloop voor Heren was er ook de Ladies Run over een afstand van 5 of 11km.  De run had plaats door de straten van Kortrijk.






    Bij de deelnemers Hildegard van Ostaden de vrouwelijke brouwster van
    Bierfirma De Leyerth uit Ruislede.
    Hildegard liep voor
    ‘Kom op tegen Kanker”



    Brouwster Hildegard van Ostaden, klaar voor de opwarming.



    Verleden jaar nam Hildegard de uitdaging aan en nam ze deel aan de eerste
    'Ladies Run'Eindelijk een niet-competitief initiatief dat enkel één doel heeft, iedereen kan bewegen. De sfeer was uitermate goed en vriendschappelijk. 
    Gedragen door die positieve sfeer liep ze met succes de 5 km!! Ze was bijzonder trots, want voordien liep ze met moeite de 100 meter naar de brievenbus vertelt ze op haar speciaal aangemaakte
    website.

    Gebeten door de microbe legde ze dit jaar de lat hoger en trainde

    volop voor de 11 km. !!!

    De loopenergie die ze aanwende voor de 11 km van de 'Ladies Run zette ze graag om in donaties ten voordele van de campagne 'Kom op Tegen Kanker' van de vzw Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK)



    Iedereen kent waarschijnlijk nog wel de preventiecampagne 'Stop met roken voor de kinderen beginnen' of wat misschien meer tot de verbeelding spreekt dé slogan van 2007, 'Laat naar je Borsten kijken'. Op een heel toegankelijke wijze maakt deze organisatie  mensen ervan bewust dat onze gezondheid, ons kostbaarste en dierbaarste bezit is ...


    Bierblog volgde Hildegard tijdens haar loopprestatie.




    Hildegard tijdens het stretchen.






    Bas van Ostaden
    filmde het hele gebeuren van zijn echtgenote



    Naast Hildegard en honderden andere dames
    een team BV'ers aan de start van de Ladies Run.
    U herkent van links naar rechts
    Martine Tanghe VRT, Marleen Finoulst (
    Body Talk), Mieke Boeckx (Personal Coach), Vlaams Minister Hilde Crevits en Trui Moerkerke ?? (Weekend Knack)



    Vlaams Minister Hilde Crevits in sportieve outfit.



    Ook Roos Van Acker (Peking Express) was van de partij.





    Hildagrd aan het begin van de 11km.





    Hildegard in de straten van Kortrijk.

     


    Maar dat was nog niet alles.  Davy Spiessens, vriend en brouwer van Picobrouwerij Alvinne kwam op het lumineuze idee om een 'After Run' te organiseren.

    Een 'After Run' bij hem in zijn brouwerij 'Alvinne', gelegen te Heule.




    Tijdens de 'After Run' kon men, op de supergezellige degustatiezolder van Picobrouwerij Alvinne, tegen zeer democratische prijzen genieten van een lekkere pint Alvinne of Urthel, al dan niet met een 'schelle' overheerlijke Struisvogelpaté.
    De opbrengsten gingen wederom volledig naar 'Kom op Tegen Kanker'.
    En zeg nu zelf, een (h)eerlijk artisanaal bier als afsluiting van een perfecte dag in goed gezelschap en uniek kader, smaakt altijd...!


    En dat konden we weten want Voske en ik we waren erbij.


    Brouwster Hildgard na haar sportprestatie geflankeerd
    door de Alvinne brouwers.



    De te verkrijgen Urthel biertjes....



    en Alvinne biertjes



    Toosten op Ladies Run en de succesvolle
    campagne van "Brouwers Komen op tegen Kanker"

    Proficiat Hildegard voor de puike prestatie
    Proficiat Alvinne voor de medewerking.
    Proficit aan allen voor het initiatief. 


     

    Op de website www.komoptegenkanker.be vind je meer informatie over de werking. Donaties worden aangewend voor preventiecampagnes, palliatieve zorg, psycho-sociale ondersteuning en wetenschappelijk kankeronderzoek. Vandaar dat jouw gift niet enkel mij harder doet lopen, maar voor héél véél mensen een duwtje in de rug is. Elke donatie is er één en is van harte welkom!

    20-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - een Keizerlijk Plankje - Festina Lente - Morpheus Kriek en een 20 jarige Gouden Band.

    *Een Keizerlijk plankje
    *Een gratis glaasje van het proefbrouwsel ‘Festina Lente’
    (Dit zou het nieuwe bruintje van Alvinne moeten worden).
    *En een 20-jarige fles ‘Gouden band’ van Liefmans.

     

    Meer moet dat niet zijn om naar Den Proefzolder van brouwerij
    Alvinne in Heule af te zakken.





     

    We waren maar net boven,

    of we kregen al een proevertje aangeboden
    van hobbybrouwer
    Marc De Keukeleire uit Gavere.


    Enkele weken terug konden we al kennis maken met zijn
    'Morpheus Amber'

    een biertje van 6,5% Alc.Vol  gebrouwen met wilde gist uit Auvergne.

    Lees : rubriek 398 op deze blog.



    Marc De Keukeleire tussen de Alvinne brouwers.
    Proeven, ontdekken en genieten.

     

    Voor de verandering had Marc in dit bier een toevoeging van Noorderkrieken (morellen) gedaan, om het bier zo een kriekaroma-en smaak te geven.

    De bedoeling van Marc is waarschijnlijk om de Morpheus Kriek te laten benaderen in
    smaak als
    een oude kriek uit het Pajottenland.

     

    Volgens de aanwezige proevers een mooi initiatief.

    Maar de indruk van ieder was, dat er meer krieken mochten bij gedaan worden.

    De typische kriekensmaak sprong er niet echt uit.

     

     

    Het biertje was donkeramber van kleur

    Het had geen schuimkraag wegens te weinig koolzuur (typisch voor een oude kriek)

    Het had een zurige neus

    De smaak was fris en zurig.

    Het had een zeer droge afdronk.

    Ietsje meer toevoeging van krieken had van dit bier

    een lekkere aperitiefje gemaakt.
    zeg maar een aperitief met karakter




    Morpheus met Noorderkrieken

     



    Er werd ons nog een proevertje door geschoven.

    Een glaasje proefbrouwsel ‘Festina Lente”

    zeg maar het vernieuwde en toekomstige bruintje van Picobrouwerij Alvinne.


    ‘Festina Lente’ is
    Latijn voor 'Haast u langzaam',

    de lijfspreuk van keizer Augustus, de meester van de schijnbare tegenspraak.

     

    Voor alle duidelijkheid ‘Festina Lente’ staat volgens brouwer Davy

    nog niet helemaal op punt.

    Er moeten nog enkele parameters aan verandert worden.

     

    Het biertje van 7% Alc.Vol.

    Smaakt nochtans veelbelovend.

     

    Donkerbruin tot bijna zwart van kleur

    Met een beige schuimkraag.

     

    De neus laat ons lichtjes zoethout ruiken

    Ook donkere port

    Met lichte alcoholtoetsen.

    Prikkels van kruidenkoek geven het bier een verrassend en vernieuwend aroma.

     

    De smaak is koffiebitter

    Fruitig

    Met een tikkeltje zoethout in de achtergrond.

    Het heeft een droge afdronk.

    Het biertje is zeer goed gebrouwen

    Maar volgens de brouwers nog niet perfect in balans.


     

     
    Festina Lente, het proefbrouwsel is al veelbelovend!




    Er was weer aardig wat volk komen opdagen op
    Den Proefzolder.



    Het Keizerlijk plankje

    Brouwerij "Het Anker" - Mechelen

    Elk jaar, op 24 februari, net op de dag van de geboorte van Keizer Karel, brouwt de brouwerij ‘Het Anker’ de Gouden Carolus "Cuvée van de Keizer" in gelimiteerde hoeveelheid. Dit unieke brouwsel met uitstekende extra fijne Belgische hop en met een hoger alcoholvolume, waarborgt en nog betere evolutie in de tijd, dan de vertrouwde Gouden Carolus. De "Cuvée van de Keizer" is een perfecte harmonie tussen de zachte warmte van wijn en de frisheid van bier. Dit bier wordt elk jaar éénmalig gebrouwen. Het bier wordt enkel gebotteld in grote flessen van 0,75 liter en afgesloten met een kwaliteitskurk, ideaal om vele jaren te bewaren. Dankzij de nobele presentatie is de "Cuvée van de Keizer" ook een ideaal geschenk voor ieder die van bier houdt en ze weet te apprecieren. Dit exclusief bier heeft een zeer geraffineerde smaak en mysterieuze aroma's. Ideaal bier om te bewaren, te schenken en te degusteren.



    Het "Keizerlijke plankje" plaatste vier jaargangen van Cuvée van de Keizer naast elkaar.

    We proeven de net verschenen Cuvée van de Keizer Blauw 2008 naast een Cuvée van de Keizer 2007, 2004 en 2002.

    Een verticale proeverij om U tegen te zeggen!

     

    Kijk dit is nu eenmaal de sterkte van De Proefzolder.




    Cuvée van de Keizer van links naar rechts.
    2002 - 2004 - 2007 - 2008.
    Bemerkt de nieuwe fles 2008




     

    Cuvée van de Keizer – jaargang 2002 – 8,5 % Alc.Vol.

     

    Het aroma ruikt meer verouderd dan de smaak eigenlijk weergeeft.

    Daar het aloholpercentage lager ligt dan de andere drie bieren

    komt het bier minder tot zijn recht bij veroudering.

    Het heeft een oxydatiegeurtje

    De smaak = porto, maar toch niet meer uitgesproken.

    Integendeel, het bier is niet zo lekker meer.


    Thuis heb ik nog enkele flessen van de jaartallen
    1999, 2000 en 2001.

    Ik denk dat die volle flessen nog enkel geschikt zijn als collectors item.
    Of.... wie weet neem ik ze op een dag mee naar Den Proefzolder?







     

    Cuvée van de Keizer – jaargang 2004 – 11 % Alc.Vol.

     

    De neus ruikt ook nog oxydatie maar veel minder dan de 2002 versie

    Het alcoholpercentage van het bier is hier opgedreven tot 11%

    Dit is duidelijk te merken in geur en smaak.

    De smaak van port is hier veel voller

    Ook donkere zoete vruchten maken van dit bier een lekker snoepje.

    Enkele aanwezige proevers vonden dit het beste bier van de vier.





     

    Cuvée van de Keizer – jaargang 2007 – 11 % Alc.Vol.

     

    Veel jonger als de twee vorige

    Maar de portosmaak is toch al aanwezig

    Ook toetsjes van alcohol geven heerlijke prikkels in de neus.

     

    De smaak is zoet

    Moutachtig

    Vanille – Koekjes - rozijntjes

    Doorweven van alcoholprikkels

    Een ander deel van de proevers vonden dit het lekkerste bier van de vier.

    Zo zie je maar. 

     


     

     

    Cuvée van de Keizer Blauw – jaargang 2008 – 11 % Alc.Vol.

     

    De jongste van de vier Cuvee's

    Met Cuvée van de Keizer Blauw heeft het bier ook een andere naam gekregen.

    Het bier wordt nu gevuld in mooi bedrukte flessen

     

    De neus ruikt hoe eigenaardig het ook klinkt is niet zo lekker

    Het bier rook naar groeten

     

    De smaak daarentegen staat in schril contrast met het aroma die we opsnoven.

    Zoet met zurige trekjes (citrus?)

    Moutig – Karamel

    Ook de alcoholprikkels zijn aanwezig maar in mindere mate

    Het bier moet duidelijk nog evolueren.

    Maar toch al lekker.




    Door het verschil in alcohol is het kleur veel lichter van de 2002 (links)
    dan de rechtse uit 2004 (rechts).



     
    David Le Roy geeft enige toelichting.
    Op de voorgrond Sabine Mans van bierproeversclub OBAD
    (Objectieve Bier Academie Diest).





    We werden ook nog getrakteerd op een glaasje
    Gouden band 1988 van brouwerij Liefmans.


    Het bier was te oud om ons nog te verrassen.
    De zo rijke smaakstoffen waren volledig verdwenen
    Het rook-en smaakte muf.
    Maar toch altijd mooi mee genomen om het te kunnen proeven
    naast de andere.

    Bedankt aan de milde schenkers.

     


    Steven Vermeylen (links) van de blog
    'Hier stroomt het bier' was op doortocht in de streek om bieren te gaan ophalen
    voor zijn Vilvordia Bierfestival.
    Hij sprong samen met een vriend eens binnen
    om het Keizerlijk plankje te proeven.




    Ook aanwezig waren Christine en Piet Salomez van
    bierfirma
    'Het Alternatief' uit Izegem.




    Welk plankje wordt het op 24 mei?

    18-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nette - De Glazen Toren - Vrouwen brouwen bij OPA

    De Objectieve Proef Ajuinen

    hebben wat hun activiteiten betreft altijd iets speciaals in petto.

    Naast hun traditionele Geuzetochten door het Pajottenland en hun jaarlijks Middeleeuws banket

    brouwen de dames van deze Aalsterse bierproeversvereniging nu en dan hun eigen vrouwenbiertje.





    Na Clara ’t Roen” gebrouwen in 2005 en ‘Angélique in 2006

    werd verleden jaar hun derde biertje gebrouwen.

    Het nieuwe bier ‘Nette’ is een honingbier en werd gebrouwen door Nelly Govaert, Catherine De Prez, Joke De Nijs, Bernadette De Cock en Sophia Cabadais.

    Het brouwen vind telkens plaats in kleinbrouwerij De Glazen Toren in Erpe Mere.

    Brouwmeester Jef Van den Steen houd altijd een oogje in het zeil tijdens het brouwproces.

    Alle dames van de vereniging komen aan bod om te helpen brouwen.




    Op het etiket - Nette Scholiers of Antje De Boeck.


    Nette is een honingbier van 7 graden geworden.

    Een gedeelte van de toegevoegde suiker werd vervangen door honing.

     

    Het bier dat de vrouwen brouwen krijgt telkens (hoe kan het anders?)

    de naam van een vrouw uit het Aalsterse mee.

    In het Daens-jaar pastte Nette het best.

    'Nette is de vrouwelijke hoofdfiguur uit de film Daens van Stijn Coninx.

    Een gestileerde tekening van Antje De Boeck die Nette speelde in de film

    staat op het etiket die rond de hals van de fles hangt.

    Het bier is de bijdrage van OPA in het huldebetoon aan de grote Aalsterse priester Daens, die honderd jaar geleden overleed.



    Nette – 6,5% Alc. Vol.

    Brouwerij De Glazen Toren – Erpe Mere





    Amberkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.
    Er was ietsje te veel koolzuur aanwezig bij het openen.

     

    De neus bied ons een moutaroma met lichte honingprikkels

     

    De eerste slok is bitter

    Dan komt de mout mooi opzetten

    Ook een zekere kruidigheid

    De aanwezigheid van honing is bijna niet waar te nemen.

    Hier en daar zelfs een zurig toetsje.

    Een licht bittere afdronk.

    Het bier is mooi geëvalueerd sinds
    wij het voor de eerste maal proefden op de BLES happening
    vorig jaar.




    De rugzijde van het etiket bevat veel info.

    15-05-2008 om 23:41 geschreven door William Roelens


    14-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Bernardus Tripel - 't Oud Wethuys te Izenberge


    Om een St. Bernardus tripel te nuttigen in de herberg hieronder beschreven,
    moet u eerst wel 5 euro toegangsgeld
    betalen.

    De reden is heel eenvoudig ‘’t Oud Wethuys’ ligt namelijk in

    het Openlucht museum ‘Bachten de Kupe’





     

    In de nabijheid van het sfeervolle stadje Veurne en het zilte zeewater
    van de Westkust ligt een charmant dorp uit grootmoeders tijd.


    Het Openluchtmuseum Bachten De Kupe in Izenberge (gemeente Alveringem)
    wordt vaak het “Bokrijk van de Westhoek” genoemd.

    Deze aantrekkelijke en vooral verstilde plek bestaat uit
    enkele tientallen huizen die elders uit elkaar gehaald werden
    en hier weer in de vorm van een aloud Vlaams dorp heropgebouwd werden.

    Er is heel wat aandacht voor oude beroepen (drukkerij, slagerswinkel, dames- en herenkapsalon, tabakswinkel, kruidenierswinkeltje...) en landelijke boerderijactiviteiten.





    Het museum is gelegen in de schaduw
    van de
    Sint-Mildredakerk van Izenberge





    De Monumentale museumpoort "Spermalie" uit
    Sint-Pieterskapelle.





    In de M.Messiaendreef bemerken we het
    kapelletje in bergsteen van Sint Godelieve en Sint-Idesbald.
    Twee streekheiligen.





    De Conservator K.R. Berquinstraat met zijn
    Winkeltje van schrijf- reken en stencilmachines,
    de Post en Telefooncentrale en juwelenwinkeltje.




    In de Pastoor-Conservator L. Vanheulestraat
    vind men o.a. een slagerswinkel, dames-en herenkapsalon, dokterskabinet
    enz..




    Veurnse Bakkerijwinkel "Marietje Wullen"



    Naast al die oude gebouwen
    heeft herberg ’t Oud Wethuys afkomstig van Alveringem
    ook een plaatsje gekregen in dit museumdorp.

    Het bezit een gelagzaal, secretarie-wetkamer
    (was vroeger ook het gemeentehuis)

    Herbergspelen en een brouwerijkelder.

    Een bezoekje aan de herberg en het nuttigen
    van een streekbiertje is een absolute must.




    In 't Oud Wethuys is gelegen op de 'platse' (dorpsplaats)
    van het museum.

     


    Herberggemeentehuis bezit een gelagzaal,
    secretarie-wetkamer, herbergspelen en een brouwerijkelder.
    Later zou er nog een brouwerij bijkomen.





    Leuk vertoeven op de platse voor 't oud Westhuys.
    Foto genomen van op de Muziekkiosk.







    De grote rode zakdoeken met witte bollen van toen,
    doen dienst als tafelkleedjes.





    Boven de deur typisch aan de tijd.
     De spreuk "God ziet u, hier vloekt men niet"
    Een kader die vroeger aan elke zichzelf respecterende muur
    van een Vlaams gezin met katholieke waarden hing.



     


    De gelagzaal nog intact zoals het vroeger was.




    De Brouwerijkelder.


    Voske en ik dronken er een heerlijke
    St. Bernardus Tripel.
    Een echt Westvlaams karakterbier uit Watou,
    het kunstdorp aan de schreve




    Om toch goesting van te krijgen !





    St. Bernardus Tripel – 8 % Alc.Vol.

    Brouwerij St. Bernardus – Watou.

     

    Goudblond bier met een mooie witte romige schuimkraag.

     

    De neus is aangenaam moutig.

    De geur van warme wort

    Vers brood.

     

    De eerste smaak is zoet.

    Fruitig.

    Zeer moutig.

    Een toets van vanille

    Ietsje fruitig in de achtergrond (banaan?).

    Daarna komt een lichte bitterheid opzetten

     

    Een moutige afdronk

    Met een lichte bitterheid.

     

    Persoonlijk vind ik dit een heel aangename lekkere tripel.

    Mooi in evenwicht.

    Een prachtig bier.




    Prachtig in de zon.
    Maar niet voor lang!


    Voor wie de vakantie aan zee doorbrengt is dit een
    mooie daguitstap


    Het Openluchtmuseum
    ‘Bachten de Kupe’ is
    dagelijks open van 10u00 tot 18u00

    14-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leutigen 12 - 't Gaverhopke - Stasegem

    Leutig is aangenaam, koddig, plezierig, vermakelijk enz..
    Ne Leutigen 12 is het nieuwe bier van
    brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem




    Nieuw in 't Gaverhopke



    Leutigen 12 – 12 %Alc.Vol.

    ’t Gaverhopke – Stasegem (W-Vl).


     


    Om de naam leutigen nog extra in de verf te zetten
    wordt het bier geserveerd met een petje.



    Donker bier (rood-bruine schijn)
    met beige fijne schuimkraag

    Het schuim is wandklevig.

    Fijne zichtbare koolzuurpareling.

     

     


    Moutige neus

    Iets zurig

    Het ruikt naar Oud-Vlaams bruin.

    Ook een klein beetje boteraroma

     



    De aanhef is zoet

    Het bier heeft licht zurige toetsen

    Koriander.

    Het is ondanks dat het een donker zwaar bier redelijk fris
    Een zuurzoete nasmaak.

    Het heeft iets van een oud-Vlaamse bruin maar de houttoetsen ontbreken.

    Het laat zich gemakkelijk drinken
    maar met de 12 %Alc is het wel gevaarlijk.





    Gelukkig komt de schuimkop niet boven het glas.
    Het petje zou wel eens nat kunnen worden.
    Maar van zodra het bier op de tafel staat wordt het petje weggenomen.



     

    De basis voor dit bier is Gaverhopke 'Bruin 12'

    Hoe het bier aan de zurige trekjes komt heb ik voorlopig het raden naar?

    “We hebben het bewust gedaan” vertelde mij Gudrun de brouwster.

    Maar laat verder niets los.  Brouwersgeheim. 

     

    Het kan zijn dat er melkzuur bij gedaan is.

    Of dat ze het bier zelf hebben laten verzuren (bewust of onbewust)

    en daarna gemengd met vers bier.

    Tenzij moeder natuur gezorgd heeft voor dit lichtzurige smaakje?
    Ik tip op het laatste.


    U zou in dezelfde toestand kunnen komen of het diertje
    op het etiket na het nuttigen van enkele Leutigen.

    10-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gouden Leeuw - Oostende, niet zomaar een frituur!

    Na goeie recensies gelezen te hebben op het Zythosforum
    en enkele bierblogs (
    Belgian Beerboard van Filip Geerts)
    en (
    Goddelijke drank van Thierry en Bianca),
    besloten Voske en ik ook eens een bezoekje te brengen
    aan
    Frituur-Brasserie-Smulboetiek
     'De Gouden Leeuw' in Oostende (zeg maar Bredene).

    Deze frituur wordt uitgebaat door Jeffrey en echtgenote Vicky.
    Jeffrey is onlangs toegetreden bij de Bierproef vereniging
    De Oostendse Bierjutters


     

    Reden van het bezoek.

    De Bier kookkunsten van Jeffey gaan proeven.




    'De Gouden Leeuw' zo maar een gewone frituur?




    Het naambord verklaart al iets meer.
    Frituur-Brasserie-Smulboetiek



     

    De Gouden Leeuw is niet zomaar een frituur.

    Naast de gewone frietjes en de normale snacks.

    tovert Jeffrey uit zijn kookpotten lekkere biergerechten klaar.




    U kunt er niet naast kijken.
    Handgeschilde frietjes, talrijke biergerechten en
    streekbieren.



     

    Jeffrey heeft sinds zijn 13de de biermicrobe te pakken.

    De interesse voor bier kwam er door de Kwak van Bosteels met zijn eigenaardig glas.

    Ook omwille van het volkse karakter van bier begon de interesse op te dwarrelen.

    Met ouder worden nam ook de belangstelling van het smaakbeschrijven toe

    en de geboeidheid van de brouwerijen met hun gebrouwen bieren.





    Het sober maar net interieur van De Gouden Leeuw.


    Hij is begonnen met de Gouden Leeuw in 2002 enkel als frituur.

     In 2003 werd hij bekroond als beste frituur van België

    In 2005 is het jonge koppel verhuisd naar de huidige locatie.

     Dan is Jeffery naast het frituren begonnen met het koken van gerechten,
    zelfs voor het Fort Napoleon in Oostende heeft hij nog gerechten bereid.






    Toch nog niet veel gezien in een gewone frituur!
    Naast de talrijke snacks staan enkele flessen
    streekbieren ten toon.


     
     

     

    In 2006 is hij pas beginnen te experimenteren met bier,

    Het laatste half jaar had hij een enorme boost qua respons.

    Hij probeerde zijn culinaire kookkunsten hoe langer hoe meer op een hoger
    niveau te tillen, wat vandaag resulteert in de ultieme wens om definitief
    over te schakelen naar brasserie-restaurant

    Het ideale voor hem zou een hoeve zijn ! (zeg maar een bierhoeve !)



     

    Verder wenst Jeffrey er zeker op te drukken
    dat de grootouders van vrouwtje Vicky

    een enorme stimulans zijn om professioneel verder te werken.

    Die mensen en vrouwtje Vicky zijn de sterke mensen achter hem.

    Hij noemt zich enkel een figurant in de keuken,
    die zijn werk zo goed mogelijk wil doen,
    nl de mensen een glimlach op hun mond laten toveren door een mooi en
    lekker bord te presenteren, en bovenal een lekker biertje.

     

    En dat hebben Voske en ik ondervonden.



    Het jonge koppel vol met toekomstplannen.

     
    Het Aperitief

    Als aperitief kozen Voske en ik voor een
    Pannepot van de Beste brouwers van de Wereld..
    Met zijn 10% Alc. Vol is dit is nu niet meteen 
    de geschikte eetlustopwekkende drank
     om te drinken, maar de kans om dit heerlijke bier
    te vinden en te proeven is niet zo groot.
    In Frituur De Gouden Leeuw kunt u dus het bier wel aantreffen!
    Is dit nog een frituur?


    Dus...de keuze was snel gemaakt.






    Pannepot 2006 – 10% Alc.Vol.

    De Struise brouwers – Lo Reninge



    Een mooi donkerbruin biertje met een beige schuimkraag.

    De neus is  zoetmoutig , fruitig (pruimen?)
    met licht alcoholische toetsjes.
    Kandij - likeuraroma's en zelfs een tikkeltje chocolat.


    De smaak is o zo  complex,
    De eerste slok is kruidig
    vanilletoetsen
    ook alcoholprikkels
    Een lichte zurigheid dwarrelt door de zo vele
    andere smaken en zorgt voor een nieuwe sensatie.
    Overwegend zoet.  Ook hier een smaakje van kandij.
    Een heerlijk gecompliceerd biertje. 
    met een zoete afdronk. 


    zie ook mijn fotoreportage hoe pannepot gebrouwen word
    of....

    "Hoe sommige bierfirma’s nog functioneren in de Westhoek"




    Pannepot, kruidig en complex.



    Het voorgerecht.




    Preisoepje met Maredsous blond en vers geraspte Orvalkaas


     

    De Hoofdschotel




    Hoofdgerecht: lotte op een bedje van preiroom met Keyte Blond
    en zijn garnituur van Ganda ham,
    zalfje van venkel met parmezaan en kroket met kervelolie.
    Vergezeld van kroketjes.



    Bij de hoofdschotel dronken we een Keyte Ostêns Belegeringsbier 
    van brouwerij Strubbe uit Ichtegem.






    Keyte Ostêns Belegeringsbier - 7,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Strubbe - Ichtegem


    Blond - donkerblond biertje met een prachtige
    romige witte schuimkraag.

    De neus is licht hoppig
    fruitige trekjes

    de smaak is moutig en fruitig
    appels.
    iets gistig
    Tikkeltje kandij?
    overwegend zoet met heel lichte bittere prikkels.
    Een smakelijk biertje.

    Keyte Ostêns Belegeringsbier  is een Belegproject
    van
    De Oostendse Bierjutters

    lees hier het tot stand komen van dit bier.




    Het nagerecht.




    Dessert: Grootmoeders chocolademousse met créme anglaise.


    Wie aan zee vertoeft moet beslist eens binnenspringen.
    Het is geen bruine café
    maar een gewone leuke frituur met wel erg bierige trekjes.
    's middags is de beste periode is om te reserveren!



    VAN - TOT VAN - TOT
    Maandag 11:45 - 13:30 18:00 - 23:00
    Dinsdag 11:45 - 13:30 18:00 - 23:00
    Woensdag 11:45 - 13:30 18:00 - 23:00
    Donderdag 11:45 - 13:30 18:00 - 23:00
    Vrijdag 11:45 - 13:30 18:00 - 23:00
    Zaterdag 11:45 - 13:30 18:00 - 23:00
    Zondag 11:30 - 13:30 18:00 - 23:00
    Deze frituur is gesloten tijdens de feestdagen

    Voorhavenlaan 105

    8400 Oostende

    E-mail adres:smulboetiek@hotmail.com



    Voor wie met de trein spoort
     U kan de bus aan het station van
    Oostende nemen.

    U neemt Lijn 9
    Twee haltes later (Voorhavenlaan) in de Vuurtorenwijk
    bent u voor de deur van De Gouden Leeuw afgezet.
    Er zijn 3 bussen in één uur.


    Op een 100 meter van De Gouden Leeuw
    nodigt de
    spuikom. van Oostende
    u uit voor een heerlijke wandeling.

    07-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - 4 trappisten op de plank

    Trappisten op 'Den proefzolder"




    Op ‘Den Proefzolder’ in brouwerij Alvinne
    was er onlangs (26-04-2008)
    weer een interessant bierplankje te proeven.

    Glenn en Davy hadden ditmaal vier trappistenbieren naast mekaar geplaatst.




    Van links naar rechts
    Westmalle extra - Jonge en oude Orval en de Westvleteren blond.
    Enkel de Orvalbieren zijn van een etiket voorzien.




    Glenn bracht de hemel op tafel en gaf ons enige uitleg.



    Op het plankje 

    Twee Orvalbiertjes 6,2 % Alc. Vol.

    De jonge Orval was slechts 6 weken geleden gebotteld 
    en stond naast een Orval van twee jaar oud.

    Verder de moeilijk te verkrijgen Westmalle Extra 5% Alc. Vol
    (enkel in de brouwerij te bekomen)

    en de Westvleteren Blond 5,8% Alc.Vol.



    Van links naar rechts
    Jonge Orval en de twee jaar oude (zie kleurverschil)
    Daarnaast Westmalle Extra en Westvleteren blond.
    Ondanks dezelfde gist ook enig kleurverschil.
    Brood en Orvalkaas vergezelden de biertjes.



    De smaak van beide Orval bieren was zeer verschillend en verrassend.

    De jonge Orval was pittiger en kwam scherperder uit de hoek
    terwijl de oude zachter

    van smaak was maar hij legde meer de nadruk op de smaakpapillen.

     

    De jonge Orval presenteerde meer een fruitig karakter van ananas en groene appel.

    De oude Orval was minder bitter en dat komt door de jaren.

    De smaak was wel gepronoceerder.



    De plankjes met het beste van de Belgische biercultuur.

     

     

    De Westmalle Extra en de Westvleteren blond zijn ondanks

    dezelfde giststam toch helemaal anders van aroma en smaak.




    Tussen de westmalle Extra (links) en de Westvleteren blond
    is er ook een duidelijk kleurverschil.


    Voor eigen gebruik laten de monniken ook nog twee keer per jaar de
    Westmalle Extra brouwen, een lekker en gezond biertje met amper 5% alcohol.

    De Extra zou je het tafelbier van de Trappisten van Westmalle kunnen noemen.


    De Westmalle Extra smaakte ondanks het alcoholverschil
    zoals zijn grote broer Westmalle tripel.


    fruitig (banaan) en hoppig.

    De body is in vergelijking met de tripel uiteraard ietsje minder.

    De bitterheid was aanwezig maar ik vond dat deze
    toch ietsje afgezwakt was bij vroeger.

    Ook de droge afdronk miste ik een beetje.
    Maar door de smaakevolutie zijn er altijd veranderingen
    aan het bier.

    Het kon ook zijn omdat de meer bittere westvleteren er naast stond!
     

    Maar toch mag de Westmalle Extra als een van de beste Belgische bieren
    beschouwd worden.


     

    De Westvleteren blond daarentegen loste volgens mij meer de verwachtingen in.

     Een prachtig hoparoma.

    Bloemig met een

    mooie bitterheid en een droge afdronk.

    Een heerlijke trappist. 

     

    Al bij al waren het weerom vier prachtige bieren.

    Den proefzolder...een verslaving?



    Op de foto van links naar rechts.
    Bierattributenverzamelaars en bierproevers.
    Jean-Pierre, Daniele, Voske, Gilberte, Bianca, Thierry en Pierre.



    Ook aanwezig op Den Proefzolder
    Vooraan rechts Jeffrey van Frituur-Brasserie-Smulboetiek
     'De Gouden Leeuw'uit Bredene,
    lid van de Oostendse Bierjutters samen met zijn schoonvader.
    Rechtstaand
    is Benjamin uit Oostende,
    student in Leuven en lid van de Leuvense Bier Therapeuten,
    samen met zijn vriendin.
    Aan de toog HOPlid Piet van Tichelen met brouwer Davy.


    Dossier trappisten : klikt hier

    De Bierzolder is open op vrijdag van 9 u - 14 u
    en op zaterdag tijdens de openingsuren van de Proefzolder.

    05-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dragon - het groene Heksenbier van Saint-Monon.

    Dragon het groene Heksenbier.


    Voske en ik hadden al eens een groen biertje geproefd.
    een paar jaar geleden op de Horecabeurs in Gent.
    Daar was een stand waar u
    'Mosky Green Beer' kon proeven.
    De standhouder en ontwerper van het bier deed toen nog al geheimzinnig
    als we vroegen waar het bier gebrouwen werd.
    Hij had twee versies bij.  Het ene iets zwaarder in alcohol dan het andere.
    Enkel het zwaarder bier kon ons toen bekoren.
    Uiteindelijk zou brouwerij Bios het bier gebrouwen hebben.
    Ik denk niet dat het nu nog verkrijgbaar is.



    Via een bevriend koppel, Thierry en Bianca  kwamen Voske en ik onlangs
     in het bezit van een 75cl fles ‘Dragon’, 
    Een groen bier van Brasserie Saint-Monon.
    Waarvoor dank.

    (lees ook op hun blog) 


     

     


    Dragon, het groene bier van Saint-Monon.



    Dragon – 6,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Saint-Monon – Ambly (Nassogne)

     

    Groen biertje met witte schuimkraag

     

    De neus is licht hoppig en fruitig

     

    De eerste smaak is zoet

    Het moutzoete komt  naar boven

    Het bier is een beetje stoffig

    Er is een kleine bitterheid te smaken maar o zo miniem.

    Is zeer waterachtig

    Het biertje heeft eigenlijk weinig body

    Komt over als een lichte limonade met moutsmaak.

    Ik dacht om er munt in aan te treffen
    (gezien de groene kleur)
    maar mijn smaakpapillen hebben niks geregistreerd.


    Fris geserveerd zou het best als dorstlesser kunnen dienen.

     


    Het bier is gebrouwen  voor een heksenvereniging
    'Au Vi Ramon' in  Cornimont / Bievre


    In Cornimont bestaan zoals in vele andere Ardeense dorpjes, vele legendes over Hekserij. Vandaag zijn de heksen nog steeds aanwezig in dit dorp, weliswaar onder de vorm van poppen, gemaakt door een inwoner van het dorp.

    Cornimont wordt ook wel het heksendorp genoemd.

    In het dorp is slechts één herberg aanwezig :

    Het Heksenhuis ‘De Vi Ramon (het huis van de heks).



     

    Ik ben niet te vinden voor een groen biertje, hoe lekker het ook mag zijn.

    Het komt bij mij niet smakelijk en onnatuurlijk over.

    Het is misschien iets anders, maar ik vind
    dat groen bier niet past in het bierwereldje.

    Het is louter een fantasietje van de brouwer,
    het heeft totaal geen nut en brengt
    behalve het kleur niets bij qua aroma en smaak aan het bier.

     




    De kleur zou verkregen zijn door een ingrediënt dat bladgroen noemt,
    het is te vinden in alle groene planten.
    Het is smaakloos en reukloos, en zorgt enkel voor de groene kleur.


     

    Ook brouwerij Huyghe uit Melle brouwde een groen bier
    voor
    de leden van de gemengd Iers-Vlaamse voetbalploeg Molly Blooms

     

     Nog groene bieren waren : Groenen en Shamrock

     

    In Ierland wordt St. Patrick's Day  elke jaar uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.


     


    Zonder schuim lijkt het op een verfrissend muntdrankje.

    03-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arabier en Moerduivel in De Koornbloem te Langemark


    Zondag laatst stond er op het programaa van Voske en ik een ritje naar Langemark.

    We zouden er een bezoekje brengen aan
    De Koornbloem een gezellig- praat-en eetcafé.

    Daarna naar Ieper voor een gezellige wandeling op de vesten van de Kattenstad.

    Gelukkig kan men nu vredig door Langemark-Poelkapelle rijden.

    Meer dan 90 jaar geleden was dit niet het geval.

    Deze rustige dorpjes in de Westhoek waren het toneel voor de
    eerste gasaanvallen uit de geschiedenis. 
    Een gruwelijke gebeurtenis waarbij duizenden soldaten de dood vonden. 
    De gemeente kende 4 jaar oorlogsgeweld en kwam
    totaal verwoest en vernietigd uit de oorlog. 
    Vandaag heeft de tijd de diepe wonden geheeld.






    Op de markt van Langemark springt de met klimop begroeide
    voorgevel van ' De Koornbloem ' onmiddellijk in het oog.

    Het café ligt in de schaduw van de kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen.










    Bij het binnenkomen word je onmiddellijk geconfronteerd
    met de honderden wekkers die aan het plafond hangen.






    Het interieur van deze bruine kroeg straalt rust en
    gezelligheid uit en weet iedereen zeker te boeien.








    De sterkte van dit praat - en eetcafe maakt dat jong en oud zich hier thuis voelen.



    Een vast ritueel.
    Terwijl ik foto's neemt, bekijkt Voske de spijs-en bierkaart.
    Na overleg besloten we om als apperitief een
    Arabier te nemen van brouwerij De Dolle brouwers.
    En als maaltijd een Moerduivel.





    De specialiteit van het huis zijn gekruide ribbetjes
    Maar onze voorkeur ging toch naar een voor ons vrij onbekende naam
    ‘Moerduivel’
    Dit bleek een slaatje te zijn van gefrituurde camembert.
    Opgediend met warm stokbrood.
    Heel lekker.




    Een Arabier.
    Voor mij een van de beter Belgische bieren.


    Arabier – 7,5 % Alc. Vol.

    De Dolle brouwers – Esen (Diksmuide)

     

    Donkerblond bier met een hevige witte schuimkraag.

     

    Door de dryhopping ruikt de neus hopbloemen.

    Heerlijk

    Ook de mout laat zich in de verte opmerken.

     

     

    De eerste slok is overweldigend

    Een lekkere bitterheid maakt zich meester van onze smaakpapillen.

    Met een mooi moutsmaak op de  achtergrond

    Maar de hop springt zo uit uw glas.

    Fruitige toetsjes

    Lekkere droge afdronk

    Complex biertje met

    een heerlijke nabitterheid die ons achtervolgde tot in Ieper.

     

    Naar mijn smaak toch een van de betere Belgische bieren



    Een heel lekker apperitief + het biertje bij de Moerduivel
    Het moest maar zo lekker niet zijn.


    Bezienswaardigheden in Langemark zijn o.a.

     

    Duitse Militaire Begraafplaats 

    Het Guynemermonument

    Het Canadian memorial

        Poelcapelle British Cemetery

    Andere begraafplaatsen en monumenten i.v.m. W.O.I

    Steenakkermolen

    De Blauwe Molen of Beeuwsaertmolen

    Kasteel van Langemark






    De 'Canadien', zoals hij in de volksmond genoemd wordt,
    staat aan het Kerselarekruispunt ('Vancouver Corner')
    van de Brugseweg en Zonnebekestraat te Sint-Juliaan.

    Het beeld mag terecht één van de mooiste monumenten
    uit de frontstreek genoemd worden.  
    In een park met rozen, coniferen en juniperussen staat het monument
    op een vierkant plateau met aan elke zijde een boogvormige uitsprong.
    Het is een witgranieten zuil van ruim 10 meter hoog,
    met bovenaan het borstbeeld van een gehelmde Canadese militair
    die lijkt na te denken over het lot van zijn gesneuvelde vrienden.
    Hij staat met gebogen hoofd gericht naar de plaats
    vanwaar op 22 april 1915 de chloorgaswolk kwam aandrijven.
    Zijn gevouwen handen rusten op een omgekeerd geweer :
    de kolf naar boven, de loop in de grond.
    Deze houding 'Arms reversed' is de traditionele militaire groet aan de gesneuvelden.
    Vooraan op de zuil staat in grote letters 'CANADA'.





    De Steenakkermolen werd aangekocht door de Provincie West-Vlaanderen. 
    Vijf jaar later werden de molenvoet en de trap hersteld,
    in 1992 werd de molen volledig gerestaureerd. 
    Alle molenstukken die nog in goede staat waren, werden hergebruikt  :
    de staak, de steenbalk, de middenlijsten en nog een aantal verticale balken. 
    De maalvaardige staakmolen maalt nu regelmatig dierenvoeder en bakmeel. 
    Door zijn uitstekende ligging op de westelijke uitloper van de
    heuvelkam van ’s Graventafel, is de molen van op ruime afstand zichtbaar. 
    Wanneer het gevlucht (het wiekenkruis) zijn rondjes maalt,
    lijkt het wel of de molen ons persoonlijk tot een bezoek wil uitnodigen …

    De molen is iedere zondagnamiddag toegankelijk van 14u00 tot 18u00 of op afspraak.

    Info : Langemark-Poelkapelle

    01-05-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!