NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem - Brouwerij De Schieve (Olmen) - Ne Schieve Rosse







    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem
    Brouwerij De Schieve (Olmen)



     

     

    We verlaten de Provincie Limburg richting Provincie Antwerpen.
    In Olmen bevind zich brouwerij 'De Schieve' dit is de laatste stop van ons tweedaagse.








    Brouwerij De Schieve!

     



    De brouwerij is gelukkiglijk bereikbaar!
    Door werkzaamheden aan de Oosthamsesteenweg in Olmen was de brouwerij
    en proeflokaal drie maanden afgesloten geweest. (Zie vroeger HOPnieuws).
    Brouwer Frank Mannaerts had zijn misnoegen geuit op een hele originele manier.
    Dat deed hij door bierviltjes te verspreiden met ludieke boodschappen zoals
    ‘Al werken de mannen nog zo herd, de weg is nog steeds versperd’,
    of ‘Drink een single malt, ook al ligt er nog genen asfalt’









    Mooi uitzicht van op het terras van de binnenkoer.




    Toen we aankwamen waren we niet alleen.
    De zon was van de partij en een hele pak bezoekers bevolkten de gezellige binnenkoer.
    We maakten kennis met de sympathieke brouwer Frank en zijn echtgenote Inge.








    Gezellig op het buitenterras genieten van de bieren van De Schieve!






    Frank nam ons mee naar de brouwerij waar we zijn brouwinstallatie konden bewonderen.
    Het lokaal is niet zo groot maar wel kraaknet.
    De brouwketel is een 208 liter blichman ketel.
    Hij gaat voor eigen gebruik ongeveer 100 hl produceren. 
    Daarnaast nog 50hl extra om op flessen van 75 cl te trekken. 









    De kraaknette brouwerij




    Volgens Frank begon zijn de passie voor het bierbrouwen met een
    verjaardagscadeau van zijn echtgenote.
    Hij had een simpel brouwpakket cadeau gekregen waarmee hij experimenteerde.
    Frank repliceerde : ‘Het resultaat was echt niet te drinken,
    maar ik wilde opnieuw proberen en beetje bij beetje kreeg ik de smaak te pakken.
    Uiteindelijk ben ik een brouwcursus gaan volgen in Gent met positief resultaat.
    Na een tijdje elders geëxperimenteerd te hebben ben ik definitief met een lokale brouwerij begonnen’.







    Brouwer Frank





    De bedoeling van Frank is om alles kleinschalig te houden.
    (Hij is nog bedrijfsleider van Dobla Belgie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in chocolade decoraties')

    Om het als brouwer interessant te houden zal hij zijn recepten regelmatig aanpassen,
    zij het in beperkte mate.
    Geen vaste bieren (uitgezonderd de Schieve Tripel), maar meer experimentele brouwsels.
    momenteel verkrijgbaar : Tripel, lichtzurig amberbier en een donkere ale 













    De bieren ga je ook niet vinden in de groothandel maar enkel bij hem thuis.
    Eerst kijken hoe de brouwer zijn bier maakt, daarna kun je ervan proeven, is zijn motto!
    Hij wil workshops geven en de mensen laten zien hoe er gebrouwen wordt.
    Andere brouwers zullen later gebruik kunnen maken van zijn installatie.












    Na het brouwerijbezoek verkennen we het proeflokaal/Café-Restaurant.
    De humor van de bierviltjes trekt Frank verder door in het prachtig sober
    interieur van het aanpalende cafetaria/restaurant.
    Aan de muren hangen enkele kunstwerkjes waaronder een ode aan Luc De Vos.















    Het smaakvol interieur!








    Ook hier opvallende of onopvallende humor!









    Een kleine kunstode aan zanger Luc De Vos















    Wat het meest in het oog springt zijn de Scheve bierglazen.
    Het is een concept dat ik vroeger nog ergens gezien had .
    Je kreeg toen een glas en na elke pint die je dronk kreeg je een glas
    dat nog schever stond dan het vorige.









    Het schieve glas van brouwerij De Schieve, leuk concept!



    Bij brouwerij De Schieve (what’s a name!) zijn de voetjes van de glazen Ook de kelk staat scheef
    maar het bier blijft mooi horizontaal in het glas.
    Toch kost het je in het begin wat moeite om het glas vast te nemen om er uit te degusteren.









    Wij proeven er

    Ne Schieve Rosse (6%Alc.Vol.) van 't vat

    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag.

    Een mooi moutig aroma
    Bijna volmoutig,zou ik het noemen
    Toetsen van graan en brood

    Moutige aanzet
    Licht hoppige prikken
    Achteraan een tikje bitterheid
    Gerookte hints
    Een Orval toetsje
    door de aanwezige lambikgist
    Mooie bittere afdronk.
    Lekker en verfrissend.







    Aan de muur 'De Schieve'




    Habemus birram is een verwijzing naar het ceremonieel waarbij de nieuwe paus aangekondigd wordt. 
    Men roept dan vanaf het balkon : habemus papam, wat zoveel betekent als wij hebben een paus. 
    Het ventje boven de brouwerij is de schieve, met het bericht dat we (eindelijk)
    ons eigen bier hebben.habemus birram.









    Chillen op het terras met een bijzonder biertje in een uitzonderlijk glas!




    Weet u soms niet wat gedaan op een namiddag?
    Breng eens een bezoek aan brouwerij De Schieve!
    U gaat het u niet beklagen!

    O Ja!!

    Binnenkort zijn er op het terras 2 bluesoptredens: op 8 en 15 augustus

    8/8 : Shakedown Tim & rhythm revue  

    15/8 : Doghouse Sam





    We verlaten deze gezellige plaats met nog een blik op de kruiwagen
    met overgebleven bostel (O ja! We zijn reeds in België, het moet draf zijn!)...
    en vertrekken richting Waregem/Gullegem.




    Ook draf maakt deel uit van de brouwkunst!





    INFO :

    Brouwerij De Schieve
    Oosthamseweg 98
    Olmen

    Tel : 014 74 72 24
     


    X

    29-07-2015 om 13:28 geschreven door William Roelens


    26-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland. Deel 5 : Terug op Belgische bodem - De Bierkaai - Kaaibier - Abt-Fundum - Zonderik Cuvée 2015






    Op ontdekking naar Nederland bierland
    Deel 5 : Terug op Belgische bodem



     

     

    Na het bezoek aan brouwerij De Fontein (Stein - Nederland)
    zie : Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4  is het tijd om de Belgische grens over te steken.

    Nog niet meteen naar huis want we hadden nog een afspraak bij Luc Van Esch
    en echtgenote Mireille Peetermans uitbaters van Brasserie ‘De Bierkaai’.








    Brasserie "De Bierkaai" een prachtige zaak die u beslist moet aandoen als u in de buurt bent!




    De Bierkaai, ook soms de Winterkaai of Kaai Beach genoemd, (naargelang de tijd van het jaar)
    is een prachtige brasserie in Viversel een gehucht van de gemeente Zolder.









    Leuk : Naar gelang de tijd van het jaar kan de naam veranderen!







    De Bierkaai, een pracht van een locatie





    Deze zaak is gelegen aan de oevers van het Alberkanaal.
    De Brasserie beschikt over een groot aantal troeven.
    Het is een belangrijk Limburgs fietscafé en heeft zelfs een officiële elektrische laadpaal.
    Het is een paradijs voor kinderen. Naast de speeltuin met zandbak en trampoline is er ook de Samson Dubbeldekker Speelbus, een trekpleister bij uitstek.








    Voor de kids is het een ideaal speelparadijs!








    De Bierkaai ligt aan het Albertkanaal in Heusden Zolder ter hoogte van fietsknooppunt 303.









    Lekker chillen lang het water!








    Bij minder weer kan u terecht in de gezellige veranda









    Aan leuke decoratie geen gebrek!























    Ook binnenin is het gezellig vertoeven.






    Maar wij kennen De Bierkaai voornamelijk omwille van zijn huisbieren.
    Eigenaar Luc heeft zijn eigen bierfirma ‘Columbus Management' genoemd.
    De reeks van Zonderik en Bolderiaan zijn goed ingeburgerd bij de bierliefhebbers.
    Deze bieren worden gebrouwen bij Anders (Halen) en de Proefbrouwerij (Lochristi).
    Bij onze aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de creatieve duizendpoot.
    Na een korte rondleiding door de brasserie liet hij ons kaaibier van ’t vat proeven.
    Dit is een ongefilterde pils met heel veel karakter.











    Kaaibier 5%Alc.Vol.

    Licht blond wazig bier met een witte fijne wandeklevige schuimkraag.

    De neus is lichtzurig.
    Fruitige toetsjes

    De aanzet is aangenaam fris.
    Lichtzure toetsjes
    Citrus prikjes
    In de achtergrond is er een bittertje die voor evenwicht zorgt.
    Een tikje kruidigheid
    Kaaibier is een lekker zomerbier.
    Een frisse pils






    Daarbij serveerde hij ons een assortiment “Kaaikrokantjes”.
    Dit zijn een soort trendy fingerfood hapjes in tempura.
    (Scampi’s, vis en kip worden in een beslag gedraaid en dan gefrituurd).
    Ook op het bord lagen er de originele bitterballen met stoofvlees
    die zijn echtgenote Mireille heeft gecreëerd.
    Deze hedendaagse stijl van eten begeestert Luc zodanig dat hij bezig is met een foodtruck in te richten.
    Zeg maar een voertuig uitgerust met een installatie voor het koken en/of de bereiding
    en verkoop van voedsel en dranken).
    Daarmee zou hij zich graag aansluiten bij de Belgian Foodtruck Association.
    Met zijn mobiele keuken wil hij het hongerige publiek verrassen met zijn bieren en eigen gemaakte fingerfoods (stoofvleesballetjes).








    Fingerfood, een nieuwe manier van eten!







    Ondertussen serveert Luc ons een nieuw biertje ‘Abt Fundum Blond’ (6,8% Alc.Vol.)
    Een nieuw biertje met een bijzonder etiket.
    Hij liet dit bier brouwen bij brouwerij De Dool in Helchteren.





    Een bijzonder biertje met een leuk verrassend label. 






    Abt-Fundum (6,8%Alc.Vol.)


    Donkerblond bier met witte schuimkraag.
    Licht wazig.

    De neus is kruidig
    Enige zoetigheid
    met een tikje hoppigheid.

    De smaakpapillen worden geconfronteerd met een geringe bitterheid.
    Hoppig
    Een lichte bloemigheid
    Het bittere blijft aanhouden op de achtergrond.
    Het komt niet agressief over.
    Ook de afdronk is bitter en droog.
    Een ander abdijbier of gewoonlijk
    maar dit merkt u al aan het etiket!








    Uitbater Luc schenkt met volle ernst Zonderik Cuvée 2015 uit in de proefglazen.





    Luc had nog een verrassing in petto!
    Als eersten wilde hij ons laten kennis maken met zijn
    Zonderik Cuvée 2015 fles 000/500 (10,5% Alc.vol.) Limited Edition.
    8 maanden gerijpt op 30 jaar oude cognacvaten.











    Zonderik Cuvée 2015 (10,5%Alc.Vol.)


    Amberkleurig bier
    Met gebroken witte schuimkraag

    De neus laat ons een aroma van likeur ruiken
    Tikje hout
    Warm alcohol

    Zoet begin
    Likeur smaak
    Toetsen van appeltjes
    Lichte bitterheid
    granig - pattiserietoets
    Nadat het bier ietsje warmer wordt
    komt duidelijk een cognacsmaak naar boven.
    Zoete afdronk.









    Brasserie de Bierkaai is dé locatie voor familie- en bedrijfsfeesten.
    Voor ieder wat wils, in een ongedwongen sfeer.
    Kortom KAAIGOED!



    We bedanken Luc en zijn echtgenote voor het gulle onthaal
    en nemen afscheid van deze gezellige locatie.

     
    Er is nog een laatste stop vooraleer we huiswaarts rijden.
    nl: Brouwerij De Schieve in Olmen ligt nog op onze route!

     Zie deel 6

     

    INFO :

     BVBA ‘De Bierkaai’
    Thema-Café Brasserie de Bierkaai Fiets en Bier-Café - Fietsknoopunt 303

    Laarstraat 41/2, 3550 Viversel / Heusden-Zolder
    Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.

    www.Bierkaai.be - info@Bierkaai.be

    Reserveren mogelijk - reservaties@bierkaai.be 
    Brasserie de Bierkaai - 011/745883

    Luc Van Esch - 0479/594767 - info@Bierkaai.be





    26-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4 - Brouwerij De Fontein (Stein)




    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4

     

    Na de Nederlandse bierverwennamiddag bij Jan zie :

    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /1
    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /2

    zetten we koers naar ons slaapadres.
    Hotel zalencentrum ‘De Harmonie’ in Linne.







    Hotel : Zalencentrum de Harmonie in Linne



    Zalencentrum de Harmonie mag gerust een bijzondere gelegenheid worden genoemd.
    Met een prachtige entourage, in een gezellig Grand Café, kleine zaal of grote zaal,
    staat dit garant voor veel vermaak.
    Niet alleen is Zalencentrum De Harmonie de grootste locatie in Midden-Limburg
    voor bedrijfs- en personeelsfeesten, ook de mogelijkheden ten aanzien van
    de invulling zijn (bijna) onbeperkt.




    De bar van het hotel.





    Na het degusteren van een laatste slaapmutsje (Leeuwenbiertje)
    (hadden we wel verdiend na een lastige proefnamiddag  )
    was het de hoogste tijd om onder de wol te kruipen want 's anderdaags was het
    weer een drukke bierdag.
    Er stonden nog drie leuke stopplaatsen (eentje in Nederland en twee in België)
    op het programma.





    Brouwerij De Fontein!




     





    Op ons verlanglijstje stond brouwerij ‘De Fontein’ hoog aangeschreven.
    We hadden de dag ervoor bij Jan reeds kennis gemaakt met hun heerlijke bier ‘Beluga’.

    De brouwerij is gelegen aan de rand van oud-Stein (Provincie Limburg)
    een deelgemeente van Stein, net aan de Belgische grens.
    De Limburgse gezelligheid is terug te vinden op dit leuke plekje.














    Brouwerij De Fontein



    Brouwerij De Fontein is een zelfstandige brouwerij.
    Naast het brouwen van bier is de brouwerij ook actief in het maken van likeur.
    De naam is vernoemd naar de oorspronkelijke Steinse brouwerij 'De Fontein',
    die in 1915 haar poorten sloot.
    Op een steenworp afstand van die oude brouwerij is nu de huidige brouwerij gevestigd.












    De monumentale panden waarin Brouwerij De Fontein is gevestigd,
    waren eeuwen geleden onderdeel van de pachtboerderij van het nabijgelegen Kasteel Stein.
    In deze panden woonde de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield.
    Het boerenwoonhuis, dat dateert uit 1729, diende tevens als watermolen,
    die omstreeks 1900 zijn functie verloor.
    Het grootste pand van het monumentale complex is de voormalige graanschuur uit 1850, behorende bij de eerdergenoemde watermolen.
    Deze schuur diende als de opslagruimte voor graan, dat door de watermolen gemalen werd.
    Nu is de brouwerij in deze schuur gevestigd en zal wederom graan als
    één van de pijlers van het proces gaan gelden.
    Nu niet voor opslag en het maken van brood, maar als grondstof voor het brouwen van bier.








    De binnenkoer









    Interieur van de brouwerij. Jammer dat we niet naar binnen konden wegens werkzaamheden.





    Wij werden hartelijk verwelkomd door eigenares Lonneke die ook brouwster is.
    Ze vertelde vol passie over haar brouwerij.
    "Bij De Fontein voelt het als thuiskomen, geen huiskamer, maar een eigen gemeenschap.
    Gericht op het leven van vroeger, waar rekening wordt gehouden met de natuur.
    Geïnteresseerd in mens en natuur, eigen gewassen,
    zelfgebrouwen dranken en zelfgemaakt eten".






    Brouwster Lonneke verteld vol passie over haar brouwerij.




    Iedereen is welkom, jong en oud; van kinderwagen tot rollator, van bierfan tot fietsfanaat
    en alles daar tussenin.
    Geen autoverkeer en even heerlijk tot rust komen, een genietmoment voor uzelf.













    Het leuke en gezellige degustatielokaal.



    We mochten proeven van een Hoekstra.
    Ze tapte het bier van het laatste vaatje die ze nog in huis had.
    Het bier werd speciaal gebrouwen voor het huwelijk van haar zus in mei.


















    Het goudblond bier van 6,0% Alc.Vol had een mooie witte schuimkraag.

    Een moutig aroma, hoppig toetsje en een tikje citroen.
    Het zachte bier was op deze mooie zomerdag erg verfrissend.
    Fruitig met een bittertje dat blijft hangen.
    Kortom een smakelijk blondje gebrouwen met gerst en tarwe met een stevige bite,
    de ideale dorstlesser bij het zalige weer.









    We spraken ook nog over het lekkere Belugabier die ze brouwt voor een
    tweesterrenrestaurant in Maastricht en die we de dag eerder geproefd hadden bij Jan Ober.
    Het is dus gemaakt met Verveine een soort citroenverbena.
    De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema.
    Het wordt gebrouwen met andere graangewassen.
    Ze zei dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.

    We proefden ook nog “Inspirator Zomerblond” (5,5% Alc.Vol)
    De receptuur voor dit bier werd ontwikkeld door Kapellerput i.s.m. De Fontein
    Een fruitig geurig tarwebier met een vleugje lindebloesem en framboos.
    Verfrissend, zachtzoet (maar zonder suikers), een fris fruitig biertje.


    Jammer genoeg konden we de brouwerij niet bezoeken omdat er werken bezig waren.
    Beslist zullen we dit sympathiek brouwerijtje nog eens met wat meer tijd vereren met een bezoekje.






    Hartstikke gezellig degusteren op het mooie terras van brouwerij De Fontein.




    We moesten afzakken naar België waar in Viversel Heusden-Zolder
    een ontmoeting gepland was met Luc Van Esch,
    uitbater van de gerenommeerde Brasserie ‘De Bierkaai’
    en tevens eigenaar van bierfirma Columbus Management’.



    Ook bij Brouwerij Den Schieve in Olmen zouden we nog halt houden.
     






    23-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 jaar HOP






    HOP viert 20ste verjaardag met nieuw biertje.









     





    Om hun 20ste verjaardag te vieren lanceerde de
    Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven),
    waar ik al jaren lid van ben, een nieuw bier met de uitzonderlijke naam “’t Hope”
    (wat betekent ‘samen’ of ‘twoppe’ in het West-Vlaams dialect).










    U mag 1 x raden wie afgebeeld is in de letter O !










    Het nieuwe bier 't Hope méér dan 20 flesjes verkrijgbaar!







    Voor het brouwen van het bier deden de bestuursleden beroep op brouwer
    Laurent Agache van Brasserie Cazeau in Templeuve.
    Om het bier extra in de verf te zetten werd het gebrouwen met het
    gebruik van zoveel mogelijk het jubileumcijfer 20.
    Er werd gekozen voor 20 verschillende Europese hoppen.
    Het bier moest 20° Plato (Plato = dichtheid van het wort) hebben.
    Het kleur moest 20 EBC (Kleureenheden) zijn.
    De bitterheid bedraagt 4 x 20 IBU (bittereenheden).
    Het bier is ook afgevuld op 20 litervaten enz..
    Zelfs de speech van de voorzitter duurde 20’










    Voorzitter Lode sprak de aanwezigen toe.

















    De officiële voorstelling van het nieuwe bier vond plaats op donderdagavond 2 juli 2015
    in de Beatrix zaal van het stadhuis van Kortrijk.
    Het bier heeft een beperkte oplage van 1.400 liter en zal beschikbaar zijn in
    geselecteerde drankenhandels en horecazaken.










    Het bestuur van HOP

    Niet het eerste bier van HOP!


    Op donderdag 19 februari 1994, nu al meer dan 20 jaar geleden werd de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging “Heerlijk Objectief Proeven” (H.O.P.),
    lid van de Nationale vereniging ZYTHOS, boven de doopvont gehouden.
    De vereniging werkte voor de viering van elk 5 jarig bestaan een eigen bier uit.

    Zo was er ‘Vage-4’ (10% Alc.Vol.), gebrouwen bij brouwerij De Ranke voor hun eerste 5 jarig bestaan, gevolgd door ‘Content’ (7,0% Alc.Vol.) gebrouwen bij De Graal.
    Het recept kwam van de verhuisbrouwerij ‘De Klauwaert, dit voor het 10-jarig bestaan.
    Voor het 15-jarig jubileum deden ze terug beroep op brouwerij De Ranke.
    Uit de ketels van Dottignies vloeide ‘HOP Flower Power’ (6,0%Alc.Vol)
    In 2006 werd tussendoor bij brouwerij Alvinne nog een Hoppigaard uitgebracht.
    Een saison van 6,5% Alc.Vol.







    Alexander Surmont tapt een t'hope van 't vat








    Carl Kins in een ernstige gesprek met Els Deleu (Persdienst : Krant van West-Vlaanderen)







    Pierre Step zoals altijd aan het werk!












    INFO :

    H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven)









    15-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /2








    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /2






    Geroen, Jan en uw verslaggever genietend van Hollands bierglorie



     Zoals u in België Nederland - Deel 3 / 1 kon lezen waren we te gast bij de Nederlandse gerenommeerde biergoeroe Jan (-Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als bierland te ontdekken.

    Zie :  http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=1785790

    Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen.
    Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België.
    In dit tweede deel komen de zwaardere kleppers naar boven.








    Rise and Shine (7,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Rodenburg - Rha

    Is een bier van het type Irisch Red Ale
    Er is gebruik gemaakt van Engelse, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse hoppen.







    Amberkleurig (roodbruin) bier
    met gebroken witte schuimkraag.

    De neus bied ons een moutig aroma
    Ietsje muffig (positieve zin) gist!
    Hoppig
    Toetsen van Sherry

    Een schitterende aanzet
    Karamel gevolgd door
    een licht zurigigheid
    Prikken van hout
    Fruitige toetsen (sinaasappel)
    Mooi in balans
    Licht zurige bittere afdronk met enige bitterheid
    Een lekker complexe verrassing.










    Texels Tripel (8,5%Alc.Vol)
    Texelse bierbrouwerij - Texel

    De bieren van Texels worden gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals zuiver duinwater, Texelse gerst, hop en gist van de eigen Texels giststam. Ze zijn daarom erkend als ‘Echt Texels product’.






    Blond helder bier met
    witte romige schuimkraag

    Moutig
    Typisch tripelaroma
    zoet toetsen (banaan)

    De eerste smaak is vrij zoet
    Ook hier toetsen van banaan
    tikje honing,
    Kruidige prikjes
    lichte bitterheid in de achtergrond
    Het bier wordt wel plakkerig na een tijdje
    Prikje warme alcohol
    Zoete afdronk
    Niet zo speciaal!
    Allemans vriend.






    Daarna proefden we en vergeleken we twee bieren van
    Hobbybrouwerij 'HillDevils' - Wouwse Plantage

    Hobbybrouwers en brouwerijhuurders Theo en Marleen van Eekelen
    hebben een voorliefde voor Amerikaanse bierstijlen.
    Ze huren de brouwerij Pimpelmees in Chaam voor hun brouwsels.
    Na het brouwen nemen ze hun wort mee om thuis af te vullen.





      
    Black Horse IPA (6,5%Alc.Vol)

    Bier met toevoeging van eikenhouten krullen.
    Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015

    Categorie Innovatie/speciaal : Houtgelagerd


    Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag

    De neus ruikt eerst een aroma van sinaasappel
    Een aardse geur
    Daarna hop
    en gerookte toetsen.

    De smaak is geroosterde mout
    Rokerig
    Met een toetsje zoethout
    Geroosterde toetsen

    Lichte bitterheid
    Tikje fruitig (sinaasgeste)
    Droge afdronk.
    Prachtig!


    Hilldevils Not Totally Black IPA (6,5%Alc.Vol)

    Zonder eikenhouten krullen
    Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015

    Categorie Innovatie/speciaal : Speciaal


    Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag
    Moutige neus
    Ook hier een reukje zoethout
    Rokerig
    Tikje citrus

    De smaak is nogal bitter
    Nu en dan een karamellezoete toets.
    Donkere chocolade
    Geroosterde mout
    Rokerig
    Mooi geheel
    lekker bier!








    Zundert Trappist (8,0%Alc.Vol)
    Trappistenbrouwerij De Kievit – Zundert

    We proefden het allereerste brouwsel.
    Afgevuld in sept 2013







    Koperkleurig helder bier
    met gebroken witte schuimkraag

    Zoete neus
    beetje gistig
    Ook kruidige toetsen.

    De smaak is zacht
    Kruidig
    Tikje koriander
    Nog een lichte bitterheid in de mond.
    Ook het zoete van de karamel is nog aanwezig.
    Het bier is zachter en malser geworden
    Ook smaken we ietsje minder kruidigheid.
    maar nog altijd lekker ondanks de veroudering.








    Beluga (7,6%Alc.Vol)
    Brouwerij De Fontein – Stein

    Speciaal gebrouwen voor het Beluga Restaurant in Maastricht.
    Het is een Limited Edition. Gearomatiseerd met Verveine
    (verbena - ijzerkruid) en gember.
    Ik ken voorlopig nog geen bier die gebrouwen wordt met verveine?







    Felblond (champagnekleurig) helder bier
    met dikke witte schuimkraag.

    Mooie koolzuurpareling!
    Aroma is geurig geparfumeerd (wauw gevoel)
    Gembertoets
    Licht citroenaroma

    Het begin is kruidig
    Lichtzurige citroensmaak.
    Champagnetoetsen.
    Fruitig
    Soms een bitter toetsje
    Mals en zacht.
    Speciaal bier
    Vergelijkbaar met champagne
    Gewaagd maar lekker.







    Mommeriete Vrouwe van Gramsbergh (10%Alc.Vol)
    Mommeriete Brouwerij – Gramsbergen

    De vrouwe van Gramsbergen Anna van Wachtendonk, weduwe van de heer van Gramsbergen
    Statius van Aeswijn, bouwde in de 16e eeuw het kasteel van Gramsbergen,
    ook wel "de steen" genoemd weer op.

    Gefermenteerd met Westmalle gist





    Bordeauxkleurig bier
    met een beige schuimkraag.

    Moutig aroma
    Warm alcohol
    Granige prikjes.
    Chocolade toetsen laten zich nu en dan gelden.
    Geuren van donkerrood fruit (Bessen)

    De smaak is zoet
    Warme chocolade
    Ook een tikje cake
    Rood fruit
    Zoete kruidige afdronk
    Lekker bier





    Bridgeport Barley Wine (10%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t IJ - Amsterdam

    Deze Barley Wine van Brouwerij 't Ij is tot standgekomen door een samenwerking met een Brewing Community uit Chicago USA.
    Het resultaat... een volle Barley wine, hart verwarmend en prettig in balans.
    Hopsoorten : Nugget, Amarillo, Chinook, Centennial.




    Donkerbruinkleurig bier
    met lichtbruine romige schuimkraag.

    De eerste geurtjes zijn dit van warme alcohol.
    Fruitige toetsen dwarrelen er door heen.
    Geroosterde prikken
    Pruimpjes
    Ruikt positief muffig.

    De smaak is die van Barleywine
    zoet
    Karamel
    Zacht van smaak
    warm alcohol.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Droge kruidige afdronk.
    Voor mij een stevig degustatiebier!







    Nieuw Ligt Grand Cru 2012 (12%Alc.Vol.)
    Stadsbrouwerij De Hemel – Nijmegen

    Na zijn succesvolle brouwerij Raaf in Heumen te hebben verkocht aan Oranjeboom,
    zette ambachtelijk brouwer Herm Hegger in 1996 De Hemel op in een van Nijmegens oudste gebouwen:
    de 12e-eeuwse Commanderie van St. Jan.
    De Hemel maakt een brede reeks bieren, waaronder enkele onder contract
    voor plaatselijke cafés en anderen.
    Zij combineert brouwen met distilleren en het maken van azijn en mosterd en B&B-verhuur.
    Nieuw Ligt wordt jaarlijks gebrouwen en vóór de verkoop ten minste 12 maanden opgelegd om te rijpen.







    Amberkleurig bier
    met gebroken witte schuimkraag
    De neus ruikt aroma’s van witte porto
    Amaretto
    Fruitige pikken (abrikoos)
    De aanzet is zoet
    Karamel
    Ook hier komen de abrikozen naar boven.
    Het bier heeft een vineus karakter.
    Warme alcohol toetsjes maar zeer beperkt
    Zoete afdronk
    Korte taarttoets
    mooi complex bier in goede harmonie.



    Om toch nog een stukje België in de proeverij te steken
    toverde Jan nog een Oude geuze van 3 Fonteinen op tafel.



    3 Fonteinen Oude Geuze Vintage (2002) – (6,0%Alc.Vol)
    3 fonteinen – Beersel.




    Goudkleurig tot oranjekleurig bier
    met een kleine witte schuimkraag
    Weinig koolzuur aanwezig.

    Aroma’s van citroen/citrus
    Soms ietsje granig
    Complex
    Prikken van witte wijn

    De smaak is zuur.
    Citroentoetsjes
    een smaakprikje hout
    Witte wijn
    Droog, zeer droog zelfs!
    Complex
    alles perfect in verhouding
    Droge zure afdronk
    Een toppertje

    Een prachtige afsluiter van deze geweldige proeverij.
    Een namiddag waar Jan ons verwend heeft met enkele van de beste bieren van Nederland.
    Hij had er zijn werk van gemaakt om bieren uit te kiezen die het bierlandschap
    van Nederland de dag van vandaag kleur geven.
    Dat resulteerde in een bijzonder assortiment met een groot aantal exclusieve bieren.
    Nu weten we het zeker!
    Nederland is een bierland!


    We kregen nog als afscheid een gerijpte La Trappe Quadruppel.

    Bedankt Jan, echtgenote en kinderen voor de warme ontvangst
    en de lekkere bieren.


    Na de proeverij reden we naar het rustieke Linne vlakbij Roermond
    Daar stonden in het zalencentrum ‘De Harmonie’ twee bedden op ons te wachten.

    Volgende maal
    Deel 4 terug naar België

    Binnenwippen in brouwerij De Fontein Stein NL
    Een bezoek aan Brasserie De Bierkaai- Viversel Heusden-Zolder
    En een tussenstop bij Brouwerij Den Schieve in Olmen











    11-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 3 - 1).







    Op ontdekking naar Nederland Bierland – Deel 3 - 1




    Na het bezoek aan twee creatieve brouwerijen en een snelle lunch met een voor ons nieuw biertje
     (zie deel 1 en 2), was het nu tijd voor het grote werk zeg maar de finale van de dag.
    130 km stond ons nog te wachten om van Genappe naar Roosendaal (NL) te rijden.
    We hadden daar een afspraak met de Nederlandse gerenommeerde biergoeroeJan (Machiel) Van Bragt
    beter gekend als jan Ober.
    Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als Bierland te ontdekken.

    We werden er hartelijk ontvangen en naar de tuin geleid.
    Op het zonnig gezellig terras stond de proeftafel al gedekt volgens de degustatieregels.
    Water, brood (voor de smaakneutralisatie) en een heel resem proefglazen.
    Ook voor een hongertje had Jan van alles voorzien.
    Allerlei soorten Nederlandse kazen versierden de tafel. 

    Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen
    in hogere sferen zouden brengen.
    Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België.
    Topie!!!



    Laten we beginnen!






    Juffer Helena (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Berghoeve – Den Ham

    Dit is een India White Ale. Een IPA op basis van gerst en tarwe,
    waarbij we een nieuwe gist- en nieuwe hopsoorten hebben gebruikt:
    Sorachi Ace als bitterhop en Simcoe als aroma/dryhop.






    Blond wazig bier
    met wit fijn schuim

    De neus ruikt een redelijk zoet aroma
    met fruitige prikkels van citrus
    moutig
    Toetsje taart

    De smaak is een licht bittertje
    Koriander
    Lichte alcoholwarmte
    Licht zoete afdronk
    Lekker biertje.






    Budels Honing (4,5% Alc.Vol.)
    Budelse Brouwerij – Budel

    Biobier van Lage gsiting






    Helder blond bier
    met een witte schuimkraag

    Zoete neus
    met een licht pilsaroma
    eventjes honing prikjes
    Tarwe

    Frisse smaak
    mals
    Pilstoets
    Licht hoppig
    Fruitig
    Ook komt nu en dan de honing door!
    Mooi evenwichtig.
    Toch karakter ondanks de 4,5%
    Zoete fruitige afdronk.


     


    Gulpener Ur-Hop (6,0%Alc.Vol)
    Gulpener bierbrouwerij – Gulpen

    Een Biologische India Pale Lager.
    Ongefilterd en van lage gisting. Droog gehopt.
    Hops: Hallertauer Tradition, Smaragd, Cascade.







    Blond bier

    Met een witte schuimkraag

    De neus is lekker hoppig
    Citrus aanwezigheid
    Beetje gistig

    De smaak is hoppig
    ook in de smaak neemt citrus het voortouw
    Licht bitter
    met een zoet prikje
    Kruidige toetsen
    Op de achtergrond een aanhoudende bitterheid.
    alles goed in evenwicht.
    Licht droge afdronk

    Een biologische toppertje!







    Reuz Hot Summer (5,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen door Brouwerijhuurder Reuzenbieren BV - Moergestel

    Gebrouwen bij Dorpsbrouwerij Pimpelmees – CC Chaam

    Een soort witbier gebrouwen met pilsmout, tarwemout en havervlokken.
    In tegenstelling tot andere witbieren is er geen koriander en sinaasappel gebruikt.
    Er is gebruikt gemaakt van Australische hop en Danstar gist.






    Wit wazig bier
    Met romige witte fijne schuimkop

    Het aroma is gistig
    Hoppige toetsen

    De eerste slokjes zijn bitter
    Het bier heeft een frisse smaak
    De smaak is rechtdoor
    Geen bijkomende smaken
    Er is een lichtzurigheid in de achtergrond (door gebruik van haver)
    Het lijkt op een Saison (gebruik van een saisongist)
    Droge afdronk
    Lekker bier







    Malle Babbe (5,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Jopen – Haarlem

    Weizenbier door de aroma’s van banaan en de whirlpool
    De hopgift van de aromahop Saphyr zorgt voor extra fruitige citrustonen.
    Leunt aan Duits Weizenbier

    De naam van dit zomerse bier is ontleend aan het schilderij dat Frans Hals schilderde van een dame met lust voor bier. Malle Babbe is later ook bezongen door Rob de Nijs: ‘Malle Babbe is blond, Malle Babbe is rond, lekker dier van plezier.’ Doet verlangen naar meer.






    Amberkleurig helder bier
    met gebroken witte schuimkraag.

    Moutige neus
    Tikje tarwe
    Karamel
    Lichte hoppige prikjes.

    De smaak is moutig.
    Een beetje geroosterd
    Banaan toetsen
    Ook een prik kruidnagel
    Citrus komt soms opzetten en geeft
    een lichtzurigheid aan het bier.
    middelmatige body.
    Niet slecht!







    Eige Weisse (5,5%Alc.Vol)
    Brouwerij ’t Kuipertje – Heukelen





    Troebel blond bier
    met witte schuimkraag. 

    De neus ruikt een licht pilsaroma
    die overgaat in een zoete geur
    Granen aroma
    Fruitig toetsje (Citrus)

    De eerste slokken zijn licht zurig
    Diep een lichte bitterheid
    fruitige toetsjes
    Mocht ietsje meer hop!
    Beetje alcoholwarmte
    Licht droge afdronk
    Allemans vriend

     





    Othmar Rauchbier (6,2%Alc.Vol)
    Ootmarsummer bierbrouwerij Heupink & co. – Ootmarsum

    De Bamberger rookmout van dit bier van lage gisting is gerookt boven beukenhout.
    In 2014 behaalde het een Gouden medaille op de
    Brussels Beer Challenge.
    In de brouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duits Reinheitsgebot.
    De brouwerij is ook niet ver gelegen van de Duitse grens.





    Donker bier
    met een beige wandklevige schuimkraag.

    Het aroma is gerookt
    Tikje karamel


    De smaak is heerlijk!

    Gerookt vlees.

    Zachte bitterheid op de achtergrond
    Mals bier
    Evenwichtig
    smaken zijn zoet en bitter.
    Gerookte afdronk.
    Lekker voor wie van gerookte bieren houd natuurlijk!







    Brand IPA (7,0%Alc.Vol)
    Brand Bierbrouwerrij Heineken – Wijlre

    Brand India Pale Ale (7%) is het winnende bier van de Bierbrouwwedstrijd 2014. Het bier werd gebrouwen door amateurbrouwer Jeroen Free.
    Het bier kenmerkt zich door een fruitig en citrusachtig karakter. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid.
    De gebruikte hoppen zijn
    Cascade, Amarillo & Citra hop.






    Helder blond bier
    met een witte schuimkraag.

    hoppige florale toetsen prikkelen de neus.
    Citrus
    Prikken van mango enz…

    De aanzet is hoppig
    Ook hier een florale aanwezigheid.
    Exotische smaken
    Fruitige prikken
    Licht bittertje op de achtergrond
    Het bier is aangenaam en toegankelijk
    het mocht misschien iets meer karakter gehad hebben voor een IPA,

    Maar toch! Een sterke prestatie van een grote brouwerij om met zo’n bier
    (recept amateur) uit te pakken.!

     

     


    De Kat Nicodemus (7,5%Alc.Vol)
    Stadsbrouwerij Helmond – Helmond

    Het is een “Single Hop” bier. De brouwers (Allemaal Helmonders) gebruiken voor zowel de bitterheid als voor het aroma één edele Duitse hop.






    Amberkleurig (roodbruin) bier
    met witte gebroken schuimkraag.

    De neus bied ons een zwoel zoet aroma.
    Moutig
    Karamel
    Moutig begin
    Vol van smaak
    Alcoholwarmte komt nu en dan eens piepen.
    ietsje pietsje Fruitigheid
    Lichte bitterheid.
    Zoet-bittere afdronk.
    Goed gebrouwen maar een beetje zwak.





    Weldra deel 3 - 2






    03-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!