NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Een avondje Wilde bieren in het Hopmuseum! - Ardenne Saison - Wild Jo - Orval - Schuppen Aas - Rebelse Strop - Straffe Hendrik Wild
  • Poperings bierfestival 2018
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (14) - Harvest Moon - Minotaure (6,66 %Alc.Vol.) – Rode tekst - Minotaure George (8,0 %Alc.Vol.) – Zwarte tekst - Murder
  • O’de Lys, het nieuwe biertje op basis van gezuiverd Leiewater
  • Nationale Hopprijskamp 2018 - Poperinge
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
    Gastenboek
  • Hallo
  • hallo blogvrienden /proost
  • Ik ben hier deze week al eens langs geweest op jou blog.Nu met een berichtje.
  • bedankt trouwe blogbezoekers
  • Goedenavond beste mensen,wij wensen jullie een aangenaam weekend

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    13-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veller vs. Kameleon Tripel

    Van amateur-brouwer François Robeyns kreeg ik op een bierfestival enkele maanden terug een flesje “Veller” cadeau.

    “Proeft daar maar eens van en weet me te vertellen wat u er van vind”.

    “Er wordt gezegd dat het om een etiketbier van Kameleon Tripel gaat,
    maar dit is helemaal niet waar".

    "Trouwens het recept van Veller komt van mij en een vriend” wist hij mij nog te verklappen.

     

    Toeval of niet, ik had thuis ook nog een flesje Kameleon tripel staan. 
    Dus de twee naast mekaar proeven was de beste oplossing tot een uitsluitsel.
    Voske en ik offeren ons maar al te graag op voor de bierwetenschap

     

    Eerst er nog bij te vertellen dat “Veller” gebrouwen wordt door

    brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek voor ’t vel over Been. 

    Dit is een vereniging uit Zemst Laar met veel humor (volgens hun blog) en liefde voor het gerstenat en andere culinaire hoogstandjes.

    Lees HIER


    Ze zijn gehuisvest in café ’t hof van Laar.


    De vergelijking :

          
    Qua kleur is er al een duidelijk verschil
    Veller is veel blonder dan de Kameleon Tripel Biologisch

    Veller 8,5 % Alc.Vol

    Kameleon 8,5 % Alc.Vol

    Kleur is blond
        zeer helder
    fijne koolzuurpareling
    Witte schuimkraag   

    De neus is hoppig
    en zeer fuitig

    Een zeer hoppige aanhef
    fruitig
    een perfecte constante
    bitterheid die duidelijk
    blijft hangen

    Een mooie sterke nabitterheid


    Kleur is Goud blond
    Wazig
    fijne koolzuurpareling
    Witte schuimkraag 

    De neus is hoppig
    en moutig

    Een zoete aanhef
    moutige toetsen
    Karamel
    Kruidig
    piekjes van alcohol
    lichte bitterheid

    Een lichte nabitterheid


     
    Deze twee biertjes zijn gebrouwen in brouwerij Den Hopperd - Westmeerbeek
     

    Conclusie :

     

    Als het gaat om Veller en De Kameleon Tripel (Biologisch bier) dan is het oordeel

    snel geveld.

    Het zijn totaal twee verschillende bieren qua kleur, aroma en smaak.


    Als het echter gaat om Veller en De Kameleon Tripel (niet biologisch)

    Dan moet ik het antwoord schuldig blijven.

    Misschien kunnen de lezers van deze blog voor enige duidelijkheid zorgen?

    Laten we duidelijk zijn
    Het zijn allebei lekkere biertjes
    Maar in deze test geniet de Veller  mijn voorkeur t.o. De Kameleon

    Hij is veel hoppiger en fruitiger dan de Kameleon

            
    Eén ding is duidelijk
    De etiketten zijn totaal verschillend.

    13-07-2007 om 23:19 geschreven door William Roelens


    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hoppige namiddag bij Carl

     

    Een uitnodiging krijgen van Carl Kins om een paar biertjes te gaan proeven bij hem thuis is altijd een unieke ervaring en belevenis.

    Vooral omdat men weet dat het zo maar geen gewone bieren zijn die onze
    smaakpapillen telkens ophemelen .
     
    Op het gebied van Aroma’s en smaken valt er altijd iets anders te beleven in de
    Vuurkruiserslaan te Kortrijk.


    Zaterdag 30 juni 2007 - 15.00u
    Aan de tafel, Gastheer Carl Kins, Lode Van Biervliet ondervoorzitter HOP, Voske en ik zelf.
     
    Zeg maar 4 Zythologen die zullen genieten.


    Ditmaal was het niet anders.  Een zestal IPA bieren stonden op het programma.

     

    Deze bieren, ook wel India Pale Ale genoemd, stammen uit de dagen van de grote Koloniale handel in Engeland. Om er zeker van te zijn dat hun bieren de lange reis naar India goed overleefden, produceerden de brouwers sterker dan normaal gehopte bieren, met ook iets meer alcohol. De stad Burton in Engeland ligt aan de oorsprong van deze uitzonderlijke bieren.


    U moet weten dat niet alle IPA’s uitzonderlijk zijn. 
    Maar Carl kennende, weet men op voorhand dat alleen het beste voor hem goed genoeg is.



    Op het halsetiket de 'G' van
    Greenwich Brewery

     

    Het eerste bier dat we degusteerden was de Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol.
    van brouwerij
    Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich,
    (voorloper was de Greenwich Brewery).

    Aan de brouwketels van deze Engelse brouwerij staat met
    Alastair Hook
    een van de beste brouwers van Engeland. 
    Hun producten mogen ook wel bij de duurste bieren van Engeland genoemd worden.
     
    Reden is dat alleen het beste goed genoeg is.
    Dus, geen compromissen. Hun kurken alleen al kosten bvb 7 x meer dan een gewoon kurk.





    Het buiketiket

    Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol.
    Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich

    http://www.meantimebrewing.com/

     

    Amberkleurig met een beige schuimkraag

     

    De neus is zeer fruitig en hoppig

     

    De smaak begin zeer fruitig - Citrustoetsen

    Om daarna tot een mooie bitterheid over te vloeien

    Een lichte moutige smaak zorgt voor een perfecte balans

     

    De mooie bitterheid blijft hangen en zorgt voor nagenieten.

     

    Als je dit proeft weet je waarom de Meantime bieren zo duur zijn.

    Ze zijn af


    Meantime India Pale Ale
    één en al hop in de mond


    Het rugetiket
     


     

    Het tweede biertje was de Indian Pelican Ale (66cl) 7,5 % Alc Vol.
    van Pelican Pub & Brewery in

    Pacific City, staat Oregon.

    Er staat geen alcohol vermelding op de fles.

    Darron Welch is een van de betere brouwers uit de VS, getuige de talrijke prijzen
    op het Great American Beer Festival. 
    Hij is een bekend figuur voor tal van toeristen.
     
    Immers, zijn pub en brouwerij is gelegen bij
     Haystack Rock aan de zee, pal aan het water.
    Zowel Deltavliegers als surfers genieten van zijn creaties.



    De smaak van Zuidtropische vruchten
    en een mooie bitterheid verzameld in een fles.



    Indian Pelican Ale - 7,5 % Alc. Vol.
    Pelican Pub & Brewery - Pacific City - Orgeon
    http://www.pelicanbrewery.com/


     

    Ook een amberkleurig biertje met beige schuimkraag.

     

    Neus van bloemen. Daar zorgt de Cascade hop voor.

    Fruit – Lychees

     

    De eerste smaak is die van lychees (Zuidtropische vruchten)

    Amerikaanse Cascade hop.
    Cascade hop heeft zeer uitgesproken geuren en bloemige smaken

    De smaak vloeit mooi uit

    Smaak van Rozenwater

    En dan bijt een mooie bitterheid zich vast in de mond

    Een lekkere bitterheid (zo’n 85 IBU)  die blijft hangen.

     

    Een pracht van een American IPA.


     

    De rug van de fles met tal van informatie



     
    Het halsetiket van de Legendarische Boonville


    Een derde biertje die Carl te voorschijn toverde was ‘HOP Ottin IPA’  7% Alc.Vol.
    van de Anderson Valley Brewing Co.

    Deze brewpub gelegen in Boonville in California opende haar deuren in 1987

    Hop Ottin : betekent hardwerkende hop en dat hebben we mogen smaken.



    Uw hopdromen komen uit
    bij het degusteren van dit biertje



    HOP Ottin IPA - 7 % Alc. Vol.
    Anderson Valley Brewing Co. - Boomville - California

    http://www.avbc.com/main.html
     

    Een donker amber bier met een beige schuimkraag

     

    Het aroma was niet zo uitgesproken als de eerste twee. 
    Het komt moeilijk op gang.

    Na een tijdje had het bier een licht fruitig aroma en
    leuke toetsjes van boter waren in de verte te ruiken

     

    De smaak is echter subliem

    Een zachte fruitige citrus smaak die langzaam opbouwt om dan

    in een perfecte hopbitterheid te eindigen.

    Ook de smaak van rozenwater was te proeven.

    Een bier met body.

    Perfect in evenwicht.  Hemels.



    Het prachtige buiketiket


    Het rugetiket



     
    Halsetiket

     

    Het vierde biertje was “Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA” een klepper van 9% Alc. Vol.

    “Die 90 Minute” wil zeggen dat ze continu, 90 minuten lang hop toevoegen.

    Er bestaat ook nog de Dogfish Head 60 en 120 Minute Imperial IPA met respectievelijk 6 en 12% Alc. Vol. , en U raadt het, met toevoeging van hoppe gedurende 60 of 120 minuten.



    90' hoptoevoeging bij het koken !!!


    Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA - 9 % Alc. Vol.
    Dogfish Head Brewery - Pubs in diverse steden

    http://www.dogfish.com/
     

    Ook dit bier is amberkleurig met een licht beige schuimkraag

     

    Het aroma is fruitig (terug die citrus)  en hoppig

    Met een tikkeltje vanille heel diep

    Ook moutige toetsen strelen onze neus.

     

    Ondanks de hevige hoppegift is het bier zacht van smaak

    Het smaakt bij bepaalde momenten zoet.

    Toch natuurlijk een mooie bitterheid te bespeuren

    Het is een evenwichtig biertje, goed gemaskeerd voor die 9 % Alc. Vol.  Mout, hop en alcohol houden mekaar perfect in balans.

    Ik zou het durven als een lichte Barley Wine beschouwen.


     
    Het rugetiket van dit uitzonderlijke bier




    The Maharaja Imperial India Pale Ale netjes
    verdeeld onder vier proefglaasjes.
      

    De vijfde en de zesde bieren waren seizoensbieren van de
    Avery Brewing Co. uit
    Boulder, Colorado USA,
    met een IPA
    “The Maharaja Imperial India Pale Ale” en The Kaiser Imperial oktoberfest

    De Avery Brewing Compagnie is een microbrouwerij gestart in 1993. 
    Het is een goedlopend familiebedrijf

    Gespecialiseerd in bieren met Engelse en Belgische stijl.  Adam Avery is de brouwmeester.

     


    Halsetiket


    Bij het openen van een fles komen aroma's van
    Passievruchten u tegemoet.


    The Maharaja Imperial India Pale Ale - 9,78% Alc. Vol.
    Avery Brewing Co. - Boulder - Colorado

    http://www.averybrewing.com/Home

     

    Donker Amber van kleur met een beige schuimkraag.

     

    Bij het openen van de fles komen de aroma’s u tegemoet

    De neus ruikt Passievrucht, Mango en heel veel hop

     

    De smaak is een fruitschaaltje met diverse fruitvariëteiten.(Citrus, abrikozen)

    Een prachtige bitterheid.

    De mouttoetsen brengen een mooi evenwicht.

    Een lange nabitterheid.

    Een bier om U tegen te zeggen.



    Buiketiket


     Alle info op de zijkant van het etiket




     


    Oktoberfest een feest van aroma's en smaken


    The Kaiser Imperial Oktoberfest - 9,1 % Alc. Vol.
    Avery Brewing Co. - Boulder - Colorado

    http://www.averybrewing.com/Home

     koperkleurig met een weinig beige schuim
    die snel verdwijnt
     

    Het aroma is zoet (Karamel)

    Ook alcohol toetsjes prikkelen de neus.

    Hoppig

     De smaak is eerder alcoholisch

    Kruidig en moutige prikkels
    Het bier heeft een warm gevoel (Barley wine)

     

    11-07-2007 om 23:36 geschreven door William Roelens


    08-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12de Bierjutterij te Oostende

    Oostende aan zee is al jaren een stad die Voske en mij fascineert.
    De Konigin van de badsteden is een kosmopolitische stad
    met vele troeven en steunt op een rijk verleden.
    Er is de zeehaven, de jachthaven, het Kursaal Oostende met casino, het uitgaansleven, en er kan naar hartelust gewinkeld worden in de vele straten.
    Een groot aantal winkels in het stadscentrum zijn immers ook op zondag(namiddag) geopend.
    Als er dan nog een leuk bierfestival doorgaat dan is de 
    aantrekkingskracht van Oostende voor ons bierproevers nog groter.

    Afspraak was zaterdag 7 juli 2007 aan het Pauluspleintje waar voor de 12de maal
    de Bierjutterij doorging.  Een organisatie van de oostendse Bierjutters.
    http://www.deoostendsebierjutters.org/


    De altijd aanlokkende affiche
    James Ensor is hier niet veraf.


    Voor en in deze tenten vond de 12 bierjutterij plaats.


    Aan het zeil een herinnering aan de pas overleden
    John White. John was jarenlang lid van de Bierjutters



    Een paar jaar waren ze een beetje op de sukkel met hun Bierjutterij.
    Maar deze vernieuwde ploeg bracht dit jaar verandering in.
    13 standen met een veertigtal biertjes moesten de bezoekers bekoren.



    En wees nu eens eerlijk!
    Een beter locatie is er niet te vinden om een biertje te proeven.
    Ook de weergoden hielpen een handje mee om het pleintje
    van gezellige warmte en sfeer te voorzien.






    Naast de talrijke klassiekers waren er ook twee nieuwe biertjes te proeven.
    "Bio Fruits" 4,5 Alc. % van Brasserie Dupont uit Tourpes (Henegouwen)
    Een fruitbiertje met als basis het witbier "Blanche de Hainaut".
    Een fris biertje met 25% Braambessensap en 75% appelsap als smaakmakers.
    Het is voorlopig enkel verkrijgbaar op vat. Het bevat geen nagisting.






    Ook brouwerij Strubbe zorgde voor een primeur.
    Rosse Melchior was er te proeven.
    Een rood kriekbier op basis van het witbier Vlaskop.
    Ondanks dat het etiket 7,7 % vermeld is het werkelijke Alcohol volume slechts 5,7%

    Beide fruitbieren zijn niet meteen mijn ding.
    Maar de bekende doelgroepen zullen er zeker plezier aan beleven.

    Een detail !  De zaak "De Drie Koningen" uit Nederland waar het bier voor gebrouwen wordt
    zal toch een andere naam moeten kiezen voor het bier.
    Want Picobrouwerij Alvinne uit Heule heeft in zijn gamma al een bier
    die Melchior als naam heeft en geregistreerd staat.


    Tussen het talrijk opgekomen publiek
    waren ook blogvriendin Jenthe en haar sympathieke echtgenoot Theo
    eventjes komen proeven.
    Voske vereeuwigde dit met een foto.

    Jenthe is onlangs nog op TV geweest in het programma 'Koppen'
    Het programma handelde over blog's.
    Haar mooie blog staat trouwens in de top tien
    zie
    Jenthes keuken


    Voske en ik namen afscheid van de Oostendse Bierjutters
    en vaarden koers naar het station. (zie plaatje).
    Op het programma : Een BBQ met Heerlijk Intens Consumeren.
    Het leven van Zythologen kan hard zijn.


    Voor nog enkele sfeerbeelden van de Bierjutterij.
    Klik op onderstaande foto

    08-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Lieven Blond - Frisheid in uw glas.

     



    Ter gelegenheid van de Sint Livinus feesten die momenteel op volle toeren draaien,

    werd door brouwerij Van Den Bossche een nieuw biertje ontwikkeld.  Livinus genaamd.

    Bij gebrek aan dit bier bespreek ik een ander product van dezelfde brouwerij.

    Nl. Pater Lieven Blond.



    Het bier Pater Lieven bestaat al een hele tijd. Het werd voor de eerste keer  gebrouwen ter gelegenheid van de Sint-Livinusfeesten in 1957. Elke 50 jaar wordt namelijk ter gelegenheid van de dood van Sint-Livinus, patroonheilige van de gemeente, de Sint-Livinusfeesten gehouden (net zoals in de gemeente Sint-Lievens-Houtem.) De eerste vonden plaats in 1857, en vervolgens elke 50 jaar. De volgende zijn nu momenteel bezig.
    Het bier was toen amberkleurig en had een Alc.Vol. van 5,7%.
    Het werd samen met het Buffalobier het paradepaardje van de brouwerij.

    Ignace Van den Bossche kon niet wachten tot in 2007 en creëerde zijn Pater Lieven Blond in 1997 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de brouwerij.


    Een lekker biertje.
    Pater Lieven is wel geen abdijbier.


     

    Pater Lieven Blond – 6,5 % Alc. Vol.

    Brouwerij Van Den Bossche – St. Lievens Esse

    http://www.paterlieven.be/ 

     

    Blond bier met een fijne doorlopende koolzuurpareling

    Een dikke witte schuimkop van fijn schuim

     

    De neus is moutig met fruitige tinten

    Bloemenaroma’s

    Kruidig

     

    De smaak is een zoete aanhef

    Toch ietsje licht zurig – citrus – Koriander

    Bijna geen bitterheid te bespeuren.
    Ik smaak geen pompelmoes?

    Dit mocht wel volgens mij.
     

    Nietemin is het een fris biertje

    Niet zwaar, vlot drinkbaar

    Ideaal als aperitief

    Dorstlessend
    Kortom goed gebrouwen.


    Het rugetiket

    Sint-Lievens-Esse is een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Herzele en behoort tot het stroomgebied van de Molenbeek – Ter Erpenbeek.

    Sint Livinusfeesten
    http://www.livinus.be/

    06-07-2007 om 15:41 geschreven door William Roelens


    04-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John White is niet meer

    John White is niet meer.


    John met het HOPbier "Hoppigaard" in de hand

    Wereldbierreiziger John White is maandag laatst aan een hartaanval overleden.
    John was een sympathieke Engelsman die sinds 1993 bierreizen organiseerde
     in Europa en Amerika voor bierliefhebbers.
    Hij was ook één van de beste schrijvers over bier.
    Zijn prachtige website : http://www.whitebeertravels.co.uk
    was één van de compleetste en informatiefste webstites op het vlak van bier.
     
    HOP wenst zijn echtgenote Joyce en zijn familie veel sterkte in deze droevig tijd.
    John zal nooit uit onze herinnering verdwijnen.


    Mezelf met John White en de Podge

    04-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier in Menen - zomertentoonstelling in 't Schippershof.

    't Schippershof - Stadsmuseum

    Zondagnamiddag hebben Voske en ik de zomertentoonstelling “Bier in Menen” bezocht.

    Dit evenement vind plaats in het stadsmuseum ’t Schippershof te Menen. 

    Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch toch een duidelijk beeld

    over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.

     

     
    't Schippershof - Stadsmuseum van Menen (WVl)


    Eind 1998 opende het stadsmuseum 't Schippershof zijn deuren. In het centrum van Menen, op de kruising van de weg Brugge-Rijsel met de Leie, was 't Schippershof eeuwenlang een afspanning-herberg voor de schippers. De oude Leiearm en haven maakten plaats voor een verkeersplein en parking. Tegenover het museum staat een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.


    "Natal"
    een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.



    In deze voormalige zeventiende eeuwse herberg, de laatste getuige van het ontstaan
    van de stad als handelscentrum aan de kruising van de Leie
    met de weg Brugge-Rijsel, is het stadsmuseum ondergebracht.



    Ingang van het stadsmuseum 't Schippershof.
    Tevens toeristisch centrum


    Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch via kijkkasten, foto's
    en ander archiefmateriaal toch een duidelijk beeld
    over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.

     
    Links enkele etiketten van brouwerij Trois Rois
    Rechts informatiepaneel over Brouwerij Buyse - Dejonghe - Roelens.
    Brasserie et Malterie de La Lys
    Zou ik toch brouwersbloed in de aderen hebben?


    Heel bijzonder is de evocatie van een typisch oud cafeetje.
    Hier worden bierattributen zoals bierpotten, glazen, etiketten, flessen en kratten
    van de bekendste brouwerijen van Menen getoond.
    Ook hier affiches van brouwerij Trois Rois


    De roerstok mag niet ontbreken.


    Veel lekkerder en gezonder dan Coca-Cola e.a. frisdranken is tafelbier.
    Maar de dag van vandaag is het ondenkbaar dat scholen dit nog zouden schenken
    bij hun middagmaal. Jammer!


    Oude foto's van Generatie 4
    Vuylsteke - Spruyt Charles

    De tentoonstelling loopt nog tot eind augustus.
    't Schippershof - Rijselstraat 77 in Menen
    Dagelijks vrij toegankelijk van 14 tot 18 uur.
    Gesloten op maandag en dinsdag.

    Naar aanleiding van de tentoonstelling schreef historicus Marc Pyncket
    een boeiende brochure over de rijke traditie van brouwerijen in Menen.
    De brochure kost 6 euro en is te koop tijdens de tentoonstelling.

    Klik
    Hier voor meer informatie




    't Schippershof - De Herberg

    Twee vliegen in één klap is mooi meegenomen.
    Aangezien we toch in 't Schippershof waren
    brachten we een bezoekje aan de aangrenzende herberg met dezelfde naam.



    De zeventiende eeuwse herberg bestaat slechts uit één gelagzaal.


    De zwart-wit foto aan de schouw
    toont de Menen brug in een ver verleden.
    Wanneer u de brug over de Leie oversteekt bevind u zich in wijk "De Barakken".
    Een eindje verder ligt dan de Franse grens


    Uitbaters zijn Patrick Vandamme en Mieke Vandendriessche.

    Tijdens het bezoek aanhoorde ik volgend rijmpje door het café circuleren

    Patrick Vandamme
    Vier en Vlamme
    Vier en rood
    Zijn poepe ès bloot



    Sober en toch smaakvol


    De oude balken werden net als de muren mee geschilderd.
    Dit vind uitbater Patrick jammer.


    Hier en daar zijn er vochtplekken op de muren.
    Raar maar waar, ze hebben zich in het interieur ingeworteld




    De toog is slechts 6 jaar oud.
    Maar de timmerlui van brouwerij Bockor hebben mooi werk geleverd.
    Deze oud uitziende tapkast past wonderbaarlijk in het interieur.



    Profiterend van het mooie weer,
    nestelden Voske en ik zich op het mooie en gezellige terras naast de herberg.
    We dronken er (hoe kan het ook anders)
    Ne Goen (Echt Meens Wieltjesbier)



    Ne Goen 8 % Alc.Vol.
    Brouwerij Bios (Van Steenberge) - Ertvelde
    http://www.vansteenberge.com/



    Donkerblond bierjte met een dikke witte schuimkraag
    Het schuim is wandklevig
    Fijne koolzuurpareling

    De neus is een geurig moutparfum.
    Ietsje wrang.

    De eerste aanhef is zoet
    Het smaakt beter of het aroma laat vermoeden.
    Karamelmout
    Fruitige toetsjes
    de zoete smaak blijft aanhouden.
    en vloeit uit.

    Het is geen echt karakterbiertje
    maar meer een commercieel.gerstenat.
    Goed gebrouwen met een stevige body
    Vlot te drinken in leuk gezelschap.
    Let wel op voor het te laat is!
    De 8 % Alc.zou wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen.


    Het etiket werd ontworpen door publiciteitsbureau Roetynck.
    Er werd gekozen voor een folkloristische, eenvoudige en duidelijke tekening.
    Erop vermeld staan de twee stadsreuzen Jan Van Meenen en vrouw Bette. Het Belfort met het uurwerk op 15 uur, niet toevallig want om 15 uur werpt men de wieltjes uit over de menigte. Natuurlijk mocht het Menense wiel niet vergeten worden op het etiket.


    De Wieltjesfeesten

    02-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen die brouwen - Angelique hun tweede biertje

    -Vrouwen die brouwen-

     

    Ik weet nu dat er bij sommige lezers en lezeressen van dit blog,
    die nog niet zo vertrouwd zijn met het Belgisch bierwereldje,
    de mondhoeken lichtjes naar omhoog zullen gaan.

     

    En toch bestaan die brouwende dames.

     

    Veel zijn er niet in dit kleine Belgenland. 
    Naast An De Ryck (Brouwerij De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele) die samen met een groepje werknemers nog altijd het familiebedrijf runt hebben we nog 
    Hildegard van Ostaden, van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (momenteel werkzaam in het Nederlandse Koningshoeven) die de roerstok hanteert.

    En dit is het zo een beetje.

     

    OPA (Objectieve Proef Ajuinen) een lokale afdeling van Zythos uit Aalst
    brengt daar verandering in, zij het op niet professioneel vlak.


    Elk jaar brengt de vereniging enkele vrouwen samen om een biertje te brouwen.

    Het gebeuren speelt zich telkens af in de kleinbrouwerij “De Glazen Toren” in Erpe-Mere
    onder het waakzaam oog van brewmaster Jef van Den Steen.

    Het team bestaat enkel uit vrouwelijke leden van bierproefverenigingen

     

    Het eerste biertje door vrouwen gebrouwen was in 2005. en had als naam  Clara ’t Roen”,



    Het werd gebrouwen door enkel vrouwelijke OPA-leden

     

     

    Daar er volgende week 7 juli 2007 naar jaarlijkse traditie terug een biertje wordt gebrouwen
    vind ik nu het juiste moment om één van die vrouwelijke biercreaties te bespreken. 

    Een biertje die verleden jaar gebrouwen werd op 14 juli 2006.

    Een jaartje oud en dus juist perfect om gedegusteerd te worden.

    De naam Angelique.  Een “Spéciaal Belge”.

    Dit bier werd gebrouwen door dames uit verschillende Zythos-afdelingen  
    waaronder onze eigen Veerle Bal (Voorzitster van HOP)
    werkten mee aan dit tweede biertje.



    met medewerking van Martine, Nadine, Veerle, Joke en Nelly


    Op het etiket staat op de rugzijde vermeld :

    In het begin van de vorige eeuw gingen Angélique en Domien
    (bijgenaamd: "den houilleschoiter")
    als straatmuzikanten bedelen in de Aalsterse café's en op de markten.
    Domien trommelde en Angelique bediende het straatorgeltje.
    Ze woonden o.a. in de barakken van Mijlbeek en Heeten Oven (later Arbeidstraat)



    Het prachtigs schuim in rotsformatie.
     

    'Angelique' viel zo goed in de smaak dat brouwerij De Glazen Toren
    het als moederdagbier opnam in hun gamma.


    Op vraag van Amerikaanse bierliefhebbers hebben ze de naam Cuvée toegevoegd



    Angelique - 8% Alc. Vol.
    Brouwerij "De Glazen Toren" Erpe-Mere
    http://www.glazentoren.be/

     


    Een lekker vrouwbier voor mannen.
    Vrouwen weten waarom



    Het bier kleurt prachtig donker amber.
    Met een licht beige rotsachtige romige schuimkraag.

    De neus laat ons moutaroma's ruiken
    Ook heerlijke toetsen van brood
    hier en daar fruitprikkels
    hoppig


    De eerste aanhef is zoet moutig
    Karamel smaakjes komen opzetten
    Het zoete maakt plaats voor een lichte bitterheid.
    Lekker hoppig (Het bier is ook 2 x gehopt)
    Dit maakt het bier zo evenwichtig.
    Droge afdronk.

    Een heel smakelijk bier die gerust als aperitief kan fungeren.
    De 8% Alc moet u er echter bij nemen.
    Dus niet te lang aperitieven is de boodschap.



    Het mooi donker amber kleur als de zon het glas belicht.


    Op 7 juli, naar jaarlijkse traditie, brouwen de vrouwelijke (bestuurs)leden van Opa een nieuw bier in brouwerij De Glazen Toren te Mere. Te bezoeken vanaf 16 uu: Opa's vrouwen brouwen dit jaar een honingbier, NETTEKEN, genoemd naar de hoofdfiguur in de film DAENS. Netteken was immers een ijverig bieken, die echter assertief haar angel kon gebruiken als het nodig was. De honing komt uit het natuurgebied Honegem.
    Dit wordt het derde biertje.

    30-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierpassie Weekend 8 te Antwerpen

    Een bierevenement waar Voske en ik nog geen enkele editie forfait hebben moeten geven is het

    Bierpassie Weekend in Antwerpen.
    Na eerst een paar jaren de Handelsbeurs en daarna de Stadswaag te hebben ingenomen

    vond de 8ste editie voor de derde maal plaats op de Groenplaats in Antwerpen.
    Dit onder de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Kathedraal en onder de neus van het majestueuze Hilton Hotel.



    Het statige Hilton Hotel waakt over de witte Festivaltenten.

    So many Beers, so little time


    Dit jaar iets minder brouwers.  28 om precies te zijn.  Toch samen goed voor het proeven van een 152 biertjes waaronder een twaalftal nieuwe.

    Dus, reden genoeg om als Zythologen naar de Metropool aan de Schelde af te zakken.


    Een mooie Bierpassiemeid bezorgde ons de proefglaasjes
    en wenste Voske en ik veel proefgenot.
    Een mooiere start kunt u zich niet voorstellen.



    Na eerst de uitstekende programmabrochure overlopen te hebben
    begaven we ons meteen naar stand 20 "De Beer Sommelier Bar".
    Niet enkel voor de sympathieke dochter van organisator Ben Vinken maar ook
    omdat er aan deze bar enkele pracht bieren tussen zaten die onze smaakpapillen zouden
    kunnen bekoren.
    Bieren afkomstig uit de nieuwe exclusieve "Bier van de maand" Club

    Nadien bleek het een terechte keuze
    we konden nog net proeven van de laatste fles "Brooklyn Local 1"
    Een goudgekleurd brouwsel Belgian Style gebrouwen met Belgische gist (Achouffe ?)
     en Duitse hop en mout.
    Fruitig van smaak.
    Gebrouwen door Garrett Olivier van de Brooklynbrewery in New York





    Hieronder Voske en vriendin Daniële verenigd
    met links Beerhunter Micael Jackson, daarnaast Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe
    en rechts Garrett Olivier van de Brooklynbrewery. (zie boven)





    Nog een biertje die Juffrouw Vinken (verdorie, vergeten haar naam te vragen!)
    ons uitschonk was een
    King Cobra gebrouwen bij brouwerij Rodenbach voor een Engelse Groep.
    Met zijn 8% Alc Vol. ontbreekt het toch wat aan body.
    Ietsje zurig en fruitig.

    Het bier is door zijn eigentijdse fles met zijn kleurrijke olifanten trendy op Mondiaal vlak.
    Bijna het plaatje van de beeldengroep 'You can buy my heart and my soul'
    van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha
    die te bewonderen is bij het Centraal station en de Antwerpse zoo. 



    Ook het uitstekende Pruimenbier "La Penneffoise" van Hugues Van Poucke
    van Brasserie d'Eccaussinnes was aan de Beer Sommelier Bar te proeven.
    Een bier die duidelijk afwijkt van de zoete hedendaagse fruitbieren.
    Niet al te zoet maar met een
    geraffineerde smaak van pruimen.
    Toch een smakelijke kanjer van 8 % Alc. Vol.


    Tenslotte proefden we ook nog aan stand 20 de "Rulles Estival"
    een biertje afkomstig uit de streek van de Gaume.
    Een kruidig biertje met een lekkere bitterheid.  Slechts 5 % Alc.Vol.
    Brouwer Gregory Verhelst bewijst hiermee dat bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te smaken.




    Michaël Jackson kan gewoon en mag  niet ontbreken op het Bierpassie Weekend.
    Hoewel hij zich wereldwijd in de biercultuur verdiept,
    geldt hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren.
    Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het
    Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridder van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was.




    Uiteraard waren er nog meer bieren te proeven en te beleven.

    Zoals bij Palm Breweries.
    Zij pakten uit met een nieuw concept
    Estaminet House of beers.
    Naast 11 bieren van 't vat waaronder de old masters
    Ongefilterde Palm
    Foederbier Rodenbach en platte Lambiek Boon.
    was er hun nieuwe pils te proeven Estaminet Pilsner.

    Ook Brouwerij De Koninck pakte uit met een nieuw biertje
    Zomerkoninck.

    Achilles stelde zijn nieuwe Serafijn Grand Cru voor.

    Ook de moeite was de Biercorner van O'Cool
    60 bierreferenties allen in 75 cl flessen.

    Klik op onderstaande foto voor meer Bierpassie plezier

    <
    Powered by Telenet Foto


    Antwerpen tot volgend jaar op Bierpassie Weekend 9

    25-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Original B. van Brunehaut - Overbodig of juist niet?

    b. is born !
    She is different.  She is between white and blond,…bright and so tastfull
    Just try her

     

    Voske en ik hebben Original B. geproefd.
    Want zo heet eigenlijk het bier voluit.


    Original B. - 5% Alc. Vol.
    Brasserie Brunehaut

    http://bedifferent.vox.com/


    Een trendy biertje die eerder in een discotheek thuis hoort
    dan in een tuin.


    Het bier is amberkleurig
    met witte fijne schuimkraag. die nogal vlug verdwijnt

    De bedoeling is toch om het bier uit het flesje (longneck) te drinken


    weinig aroma.
    De neus is ietsje zurig
    Koriander en citrus

    Net zoals het aroma is de smaak
    nogal flauw en waterachtig
    ietsje zurig
    Toetsjes van koriander en citrus
    vloeit niet uit.

    Een biertje die de jeugd waarschijnlijk zal appreciëren
    maar voor mij moest het niet gebrouwen worden.
    Het is dunnetje en mist boddy

    Als vervanger van een breezer of alcopop
    ga ik er dan wel mee akkoord met zijn bestaansrecht.

     


    Inhoud slechts : 27,5cl


    Original B.
    Brunehaut mikt vooral op 
    modieuse jongeren in eigentijdse zaken.


    BBBBB.

    B
    elgian
    Beer
    Brewed
    By
    Brunehaut




    De marketing van een bier is zeer belangrijk voor de verkoop.
    Mij kan het alvast niet overtuigen.

    23-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie des Légendes zet de traditie verder - Saisis een heerlijke witte

    Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak s’nachts een heks op een bezemsteel voorbij vliegen.

    Ook te Ellezelle een gemeente in het Henegouwse Heuvelland , zeg maar “Pays des Collines”
    zijn heksen schering en inslag.

     


    "Pays des Collines" gezien van op de heuvel waar de brouwerij Ellezelloise ligt.
    s'nachts zouden er soms heksen voorbij vliegen.  Van horen zeggen hé.

     


    Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen" ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele).
    In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne, de Sabbat in het leven geroepen.

    Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.

    In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand. Sindsien draagt de plaats van executie de naam van "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).

     

    De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle een levendige herinnering aan deze heksenjacht. Twee nieuwe heksenmeesters, Christian Pieman en Vincent Decouttere, bijgestaan door een dynamisch comité, bereiden u een totaal vernieuwd spektakel voor dat gebeurtenis van het zomerseizoen zal worden.

     

    Afspraak te Ellezelles op 30 juni 2007!



    Brasserie Ellezelloise van boven op de heuvel kijkend
    op het Henegouwse Heuvelland

    Voske en ik brachten al vroeger in het jaar een bezoek aan Ellezelle.

    Meer bepaald voor een bierattributenbeurs ingericht door "Cervezia Tornacum"
    We waren te gast in Brasserie Ellezelloise.



    We hadden geluk, brouwer
    Philippe Gérard was juist Quintine aan het brouwen.




    De mooi ogende kookketel

    Brasserie Ellezelloise is ontstaan rond 1993.
    Vroeger was het een klein boederijtje.
    Philippe Gerard een gedreven bierfanaat (nog werkaam geweest bij Brasserie Dubuisson)
     wilde met zijn ambachtelijk bieren de Heksentraditie die in Ellezelles zo rijk aanwezig is verderzetten.

    Met zijn Quintine bieren is hij daar zeer goed in geslaagd.
    De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand
    Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.


    De lekbak met de quintinne


    De koperen brouwketel


    In feite bestaat de huisbrouwerij uit drie verdiepingen.
    Naast de brouwerij is er de gelagzaal.
    Ietsje hoger bevind zich de toog en nog een degustatie ruimte.
    De beide ruimtes geven een mooie kijk op de brouwgedeelte.



    De bovenste ruimte met de kleine toog
    geflankeerd door de plaatselijke hellevegen.



    Heksen zijn alom tegenwoordig in Brasserie Ellezelloise


    Een zicht genomen vanuit de bovenste gelagzaal.
    U ziet de laag gelegen verbruikszaal en geheel op het einde de brouwerij









    Het is aangenaam vertoeven bij minder mooi weer in deze gezellige
    degustatiezaal.




    Een zicht vanuit de brouwersruimte

     

    Door de aangename aroma’s die de brouwketel verspreide
    en mede dank zij het zonnige lenteweer

    besloten we al vlug een plaatsje op de sfeervolle terras van de huisbrouwerij
    in te palmen.

     


    De geur van verse wort die uit de brouwerij kwam gedwarreld
     was heerlijk om op te snuiven op zondagmorgen.


    Het mooie terras van Brasserie Ellezelloise bied plaats
    voor +/- 120 bezoekers.



    We proefden er een frisse Blanche des Saisis
     
    Blanche des Saisis - 5,9 % Alc. Vol.
    Brasserie Ellezelloise - Brasserie des Légendes
    http://www.brasserie-ellezelloise.be/



    Een smakelijke witte van Ellezelle


    Voor een witbiertje is de Saisis eerder donkerder van kleur
    Zeg maar goudblond.
    Het bier is licht gesluierd.
    Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag.

    De aroma's die we opsnuiven
    zijn die van mout.
    Toetsen van een vers gebakken brood (Tarwe)
    Heerlijk.
    Ook heel diep zijn fruitige prikkels te ruiken
    dit zal van de gist afkomstig zijn want Koriander komt hier niet te pas bij dit biertje.

    De eerste smaak laat ons weten dat we hier met een prachtig bier van doen hebben.
    Fruitig en moutig.
    een stevige body maar in het geheel niet papperig
    Het zure wordt hier eerder een lichte bitterheid
    een droge afdronk.
    Een van de beste witbieren die we al gedronken hebben.

    La bière de Collines Saisis
    Een parel van een witbier



    Goudblond met een dikke witte romige schuimkraag.
    Hoe mooi een witbier kan zijn.


    Een sober etiket voor een prachtig biertje
    Ook hier zijn de heksen aanwezig.

    De aandachtige lezer heeft in deze rubriek waarschijnlijk al bemerkt
    dat er naast Brasserie Ellezelloise
    ook de naam Brasserie des Légendes wordt vernoemd.
    Dit heeft met het volgende te maken :

    Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
    Brasserie des Géants uit Irchonwelz
    zie :
    Brouwerij van de Reuzen
    hebben brouwerij Ellezelloise overgenomen.

    Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun bieren handhaaft
    hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes
    te noemen.
    Vanaf nu dus Reuzen in Ellezelles en Heksen in Irchonwelz bij Ath.



     
    Een beeld die we vaak zullen zien bij Brasserie Ellezelloise.
    Reuzen die op bezoek komen

    20-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Rouge van 't vat - eerder een degustatie dan een doordrinkbier

     



    Vrijdagavond na de bierproeverij van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) in "Het Brouwershof"
    (juist naast Brouwerij Van Honsebrouck) konden we in het café proeven van een primeur.
     
    Kasteel Rouge van ’t vat.  Momenteel slechts verkrijgbaar in de Kasteelkelder en in deze zaak.

    Het bier werd getapt in het nieuwe glas van Kasteelbier.
    Voor de foto haalde Cecille de uitbaatster van het café ook nog het nieuwe 33cl flesje
    (het enige exemplaar dat ze voorlopig in huis heeft) Kasteel Rouge te voorschijn.



    Kasteel Rouge van 't vat,  getapt in het nieuwe glas.
    Daarnaast pronkend op de foto het nieuwe 33cl flesje met buiketiket


    Kasteel Rouge van 't vat - 8% Alc. Vol.
    Brouwerij Van Honsebrouck
    http://www.vanhonsebrouck.be/


    Het nieuwe glas van Kasteelbier.
    Het woord "bier" is wel verdwenen



    Donkerrood bier met een
    kleine roze schuimkraag


    Aroma's van kersen
    fruitspekken

    De eerste smaak is vrij zoet
    overduidelijke smaak van kersen
    toetsen vanille en eik
    Volmondige ronde smaak
    ietsje stroperig - plakkerig.


    Kasteel Rouge is eerder een degustatiebier
    dan een terrasbiertje.
    Door zijn volmondigheid en het Alc % komt het niet zo fris over als
    de nieuwe trend fruitbieren

    Een bier dat toch een beetje veraderlijk is en u niet te vlot moet drinken.

    De echte liefhebbers van zoet zullen dit biertje zeker lusten.


    Het nieuwe rugetiket.
    Zie ook het beeldmerk van een zwangere vrouw
    Het logo betekent dat het drinken van (zelfs weinig) alcohol al grote gevaren
    opleveren voor de gezondheid van de foetus.



    Het kroonkurkje met het kasteel van Ingelmunster.

     
    Kasteel Rouge werd vroeger in het buitenland
    als "Kasteel bier Belgian Ale
    fremented with cherries" genoemd.

    16-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toverhekske uit Laarne - brouwerij Walrave

    In de tijd van Pirates of the Caribbean en Battlestar Galactica staat niemand de dag van vandaag nog stil bij een geboorte van een heks. Laat staan een hele Heksengilde.

    En toch is het bijzonder interessant voor ons, bierliefhebbers.
    Door het ontstaan van de Heksengilde “Laarne en Kalken” in 2004
    is er jaren later ook een heksenbierbrouwsel ontstaan.
     
    Toverhekske is de naam van dit vloeibaar heksenvocht.


    Dit jaar is het 400 jaar geleden dat in Laarne zes vermeende heksen werden berecht.
    Vier van hen belandden op de brandstapel.
    ‘Heksenvuur' (of 'heks & vuur') is de herdenking van die processen in 1607.

     

    Ter gelegenheid van het Heksenjaar (2007) in Laarne vonden Voske en ik het leuk om dit "Toverhekske" gebrouwen bij brouwerij Walrave eens te proeven.

    Hopelijk veranderden we niet in een Leffe 9 !!!

     


    Na Pick-up pils
    zie bespreking
    hier: is Toverhekske het tweede bier van brouwerij Walrave.


    Toverhekske - 5,9 % Alc. Vol
    Brouwerij Walrave - Laarne




    Het kleur van dit biertje is
    donker amber (kopekleurig)
    Een romige zeer lichte beige schuimkraag die wandklevig is.

    de geur is moutig en ietsje muffig (aroma's van brood)
    ook toetsjes van koriander

    De eerste slok is zoet
    een mooie moutige smaak
    caramel en koriander prikkelen de smaakpapillen
    heel diep een lichte bitterheid

    Een aangenaam biertje om te drinken
    Een voorbeeld dat een biertje niet zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te smaken.


    Toverhekske
    houdt 't mannetje goed en 't vrouwtje zoet




    Tijdens de foto-opname
    vliegde er in het bier een heks op haar bezemsteel voorbij.
    echt waar !

    http://www.heksengilde-laarnekalken.be/documents/31.html

    15-06-2007 om 18:27 geschreven door William Roelens


    11-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariëntripel voor Mariënstede

    Bij een bezoek aan onze dochter en schoonzoon
    opende deze laatste verrassend voor ons een
    75cl fles Mariën Tripel.
    Eerlijk gezegd we hadden er nog nooit van gehoord
    .



    Meteen werd het duidelijk toen we het etiket lazen
    "gebrouwen voor Mariënstede in de Ranke - Wevelgem"
    en nog meer, toen we de eerste aroma's mochten opsnuiven wanneer
    de glazen gevuld werden
    Het ging hier wel degelijk om een fles Guldenberg.
    één van onze lievelingsbieren.

    Mariëntripel (Guldenberg) 75cl Fles - 8,5 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Ranke - Wevelgem

    Brouwerij is in Dottenijs gevestigd
    http://www.deranke.be/

    zie ook : Met HOP op bezoek bij brouwerij De Ranke - Dottenijs




    Koperblond biertje met een stevige witte schuimkraag
    wandklevig schuim.

    Een zeer fruitige neus
    ietsje muf in positieve zin (door de gist?)
    Lekker geurend naar verse hopbloemen
    Een pracht van een aroma

    De smaak is onmiddelijk raak
    hoppig en fruitig
    eerst ietsje moutzoet
    maar daarna komt er een lekker bitterheid
    die aanhoud tot op het einde.

    Een zeer lekker evenwichtig bier
    goed in balans
    Voor Voske en mij is dit toch een van onze lievelingsbieren.


    Brouwer Guido Devos wist me te vertellen

    Mariënstede is een katholieke instelling voor gehandicapten in Dadizele.
    Om de  2 jaar zijn er daar kasteelfeesten en dan
    wordt er ook een biertje geschonken.

    Vroeger was dat Guldenberg, Kriek De Ranke en XX-Bitter.
    Daaruit is het idee gegroeid om de gehandicapten zelf een etiket te laten plakken
    en het bier te verkopen in hun winkeltje,
    waar ook andere producten van de instelling worden verkocht.

    Op de kasteelfeesten, met gezellige
    ambachtsmarkt, vloeit de Marientripel (Guldenberg) en Marienkriek (Kriek De
    Ranke) rijkelijk, maar gedurende het jaar is de verkoop zeer miniem.

    11-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoegaarden Rosée voor zoetemondjes



    Als bierproever moet men in feite alles proeven wat uit de brouwketels vloeit.

    Ook al weet men op voorhand dat sommige bieren niet bepaald uw smaak zijn.

    Maar wat u niet lekker vind, vinden anderen soms juist appetijtelijk

    “Des gout et des couleurs on ne discute pas” zegt men vaak.

     

    Met een maand vertraging zou ik de Hoegaarden Rosée eens willen proeven.

    Goed wetend dat dit zoetjesbier absoluut niet mijn favoriete drank is.



    Volgens de publiciteit is de doelgroep jong-volwassenen en vrouwen.
    Daar er nog veel vrouwen zijn die mijn bierblog graag bezoeken
    was het een reden temeer om dit nieuwe Inbev biertje te beschrijven
     



     

    Nu mag ik wel duidelijk stellen dat rosé bieren in de lift zitten.

    De vraag naar deze bieren vertoont een stijgende lijn.

     

     

    Hoegaarden Rosée - 4,5% Alc. Vol
    Inbev - Leuven
    http://www.inbev.be/

    De basis van dit bier is de witte van Hoegaarden

    Roze van kleur
    Wazig
    met een gebroken wit schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig

    De neus is zoals verwacht zeer zoet
    met een duidelijke geur van frambozen.
    tikkeltje koriander?

    de aanhef is zeer zoetig en lichtjes zurig
    fruitig met de smaak van abrikozen (door bijgevoegde frambozenaroma's)
    in de diepte is er een zekere licht storende hardheid te smaken.

    Hoegaarden Rosé zou een vlotte doordrinker moeten zijn.
    Maar door zijn zoetheid en na een tijdje te blijven staan
    heeft hij de neiging om plakkerig te worden.
    Hij is volgens mij ook ietsje te plat.
    Een bier die duidelijk fris gedronken moet worden

    Net zoals een zoete port absoluut geen aperitief is,
    is ook deze Rosée te mijden net voor het eten.
    Het is veeleer een terrasbiertje.

    Voor mij is de Wittekerke Rosé van Bavik toch iets frisser en beter.

    Maar al bij al zal dit biertje die eerst in Nederland gelanceerd is
    het wel maken. 
    Het wordt sowieso een hit waar inderdaad
    veel vrouwen voor zullen vallen.

    Niet mijn dada en van Voske ook niet maar..
    “Des gout et des couleurs on ne discute pas”


    De afgebeelde Framboos laat vermoeden
    dat er echte frambozen in het bier gestort worden.
    Maar het zijn echter kunstmatige frambozenaroma's die de smaak weergeven





    Veel leuker dan het bier
    zijn de reeks zeskanten viltjes die het bier publiciteit moeten geven.
    Net zoals een paar jaar geleden bij de Witte van Hoegaarden
    lanceert Inbev weer een nieuwe reeks met leuke teksten.
    Momenteel zijn er 12 Nederlandse en 12 Franstalige viltjes

    Hieronder een tweetal gezegden.
    De teksten komen uit zogezegd vrouwenmondjes
    Het bier is zoet maar de teksten helemaal niet. 
    Als ge dat maar weet!

    09-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urthel Hibernus Quentum Tripel in De Drie Wijzen te Sluis (NL)

    Na het vermoeiende Karakterbierweekend besloten Voske en ik
    dinsdag even te gaan uitwaaien in het Nederlandse Sluis.

    De TV zenders beloofden ons een mooie dag en het was trouwens al bijna een jaartje geleden dat we de Zeeuws-Vlaamse gemeente met een bezoekje vereerden. 

    In feite hadden we nog twee redenen om dit pittoreske stadje te bezoeken.
     
    Ten eerste :  Onze kruidendoosjes stonden uitzonderlijk laag en drogisterij “De Groene luifel” in de kerkstraat geniet onze voorkeur om daar verandering in te brengen.

    En de tweede reden was dat ik verleden jaar via e-mail aan de uitbater van stadscafé “De Drie Wijzen” beloofd had om zijn zaak bij de eerste, beste gelegenheid eens te gaan bezoeken.

     



    De Drie Wijzen is gelegen op de groote markt van Sluis.  Het stadscafé–restaurant ligt in de schaduw van het mooie Belfort.

    De zaak heeft een gezellig buitenterras met uitzicht op dit Belfort.

     

    http://www.dedriewijzen.nl/


    Het gezellig terras waar het prettig vertoeven is.








    Het interieur bestaat uit één grote ruimte
    maar door de schikking van het meubilair en de steunpilaren creëert het toch
     een gevoel van aparte vertrekken.



     


    De grote wijzerklok is een van de blikvangers van het café.
    Zij is het centrale punt waar u niet naast kan kijken.
    Ze verteld dat u nog rustig kunt blijven zitten of dat het tijd is om te gaan shoppen.
    Want Sluis is toch het winkelstadje bij uitstek!



    De Drie Wijzen is in feite een themacafé
    Zonder te overdrijven maar uitdrukkelijk aanwezig zijn
    afbeeldingen, beeldjes enz.. van deze drie koningen.


    Tegen de wand naast de keuken staat een rek
    met een honderdtal verschillende bierflesjes.
    Op de menukaart prijken er niet zoveel maar toch zijn er een 33-tal bieren te verkrijgen
    waaronder alle Trappisten behalve West-Vleteren.

    Wat ik een beetje mis in een café die de naam "De drie Wijzen" draagt
    zijn eigenlijk de driekoningen bieren van
    Picobrouwerij Alvinne uit Ingelmunster. (Weldra Heule)
    Gaspar, Melchior en Balthazar.
    De flesjes zijn wel in het Stadscafé aanwezig maar jammer genoeg leeg.

    De drie wijzen zijn wel aanwezig als 3 Wijze Menu's (zie website)


    Doordat we tijdens het Karakterbierweekend niet veel tijd gehad hebben om
    gezond te eten sprak de Italiaanse salade ons wel aan.
    Mozzarella, Parmaham, schilfers Parmezaanse kaas en olijven met frisse salade en
    een heerlijke vinaigrette.  Heel lekker.


    Het bier van de maand sprak ons ook wel aan.
    Urthel 7,5 Alc % amber.

    We kregen een Urthel maar het was er wel eentje van 9% Alc. Vol.
    De
    Urthel Hibernus Quentum of Winter Warmer.
    We hadden de versie die nu in Nederland gebrouwen wordt nog nooit geproefd
    zodus geen probleem voor Voske en mij.


    Urthel Tripel - 9% Alc. Vol.
    Brouwerij La Trappe - Koningshoeven NL
    http://www.urthel.com/
    http://www.latrappe.nl/

     



    Prachtig goudblond van kleur
     romige schuimkraag gebroken wit van kleur
    het schuim is wandklevig

    De neus is moutig en fruitig
    ook een licht delicieus alcohol geurtje waarneembaar
    die de
    geurreceptorcellen streelt

    De eerste slok is meteen raak
    zoet en fruitig (Perzik)
    met lichte hoptoetsen.
    een mooie volle smaak

    Kortom een heel lekker evenwichtig bier.
    de afdronk is licht hoppig (aromahop) en blijft hangen.


    Een pracht van een tripel
    De Urthel Hibernus Quentum





    Detail van het mooie glas
    Toch heel iets anders dan de vroegere knoest.


    lees ook op deze blog :
    Hop-it - Koningshoeven (NL) versus Bios (B)
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=259

    ...Paché...

    07-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karakterbierweekend HOP 2007 - De Foto's

    Het Karakterbierweekend HOP 2007 is weer voorbij.
    Vermoeid maar uiterst tevreden plaats ik nog vlug de 100 foto's die ik genomen heb
    gedurende de twee dagen op deze bierblog.

    Dat het Karakterbierweekend in stijgende lijn vooruit gaat lijdt geen twijfel.
    Volgens de eerste statistieken springen we zowel in het aantal bezoekers als
    in de geproefde biertjes vóór alle andere edities.

    Veel mensen beginnen stillaan de weg naar het Karakterbierweekend te vinden.
    Ook dit jaar opmerkelijk veel bierproevers uit het buitenland.
    Ook veel leden uit de lokale afdelingen van Zythos waren aanwezig.
    Waarvoor onze dank.


    Kijk en geniet hieronder van de foto's


    Brasserie Millevertus uit Toernich
    had voor de gelegenheid een Karakter 6 pack ontworpen
    en zijn uitstekende Bella Mère in Magnumflessen gevuld.

    Ook Vincent Dillewijns had zijn Vicaris Bruin
    speciaal 1 jaar laten rijpen in het vat
    voor ons KBW



    Een primeur voor het KBW
    De Buitenlust Dubbel op 't vat.

    Hendrik Goris (Buitenlust) proeft hier van zijn buren
    een Rodenbach Grand Cru van 't vat.
    Een WERELDPRIMEUR


    Ook aanwezig op het Karakterbierweekend
    De Sympathieke Dirk Standaert met zijn
    Captain Cooker bier.  Het bier met de Manuka kruiden uit Nieuw-Zeeland
    zie ook :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=262


    Rudi Ghequire manager bij Rodenbach hield woord toen ik hem vroeg
    om het foederbier van Rodenbach mee te brengen naar
    het Karakterbierweekend.
     
    Maar niet alleen het foederbier had hij bij
    Maar ook Rodenbach Grand Cru van het vat
    Twee wereld primeurs
    Bedankt Rudy



    Al stonden maar drie bieren afgedrukt in onze cataloog.
    Urbain van de Struise Brouwers had in zijn
    Tapmobiel maar liefst 8 brouwsels mee.
    De Reserva 2006 was naast Struiselensies hun paradepaardjes



    Bier gehopt met wilde Hoppe?
    Dit kon men proeven bij Brasserie La Barbiot


    Ere-genodigden De Keteniers samen met de Hoppigaards
    poseren voor de persfoto's.
    Bedankt voor de foto Walter


    The New Belgium Co. uit Fort Collins U.S.A
    http://www.newbelgium.com/

    Kim Jordan, algemeen directeur ofte CEO, Jeff Lebesch, founder
    John Shireman, Sales director, Zach Nickelson, brouwer, zoon van Kim
    Peter Bouckaert, brewmaster.

     
    Eén van de hoogtepunten van het KBW
    De Keteniers (op foto : Annemie Declercq en Guido Vandermarliere)
    ontvangen de HOP trofee uit de handen van Patrick Vangheluwe
    Gedeputeerde van de provincie
    West-Vlaanderen.



    Dat het KBW hoofdzakelijk een gezellige aangelegenheid is
    waar familie en vrienden met hun kinderen op een verantwoordelijke wijze gezellig kunnen
    proeven bewijst deze foto.
    De kinderen konden terecht in een aangepaste speelruimte


    Veel volk.
    Aangenaam proeven van een 100-tal biertjes
    in een gezellige ruime rookvrije en veilige zaal.



    Zaterdag was de BOB bus aanwezig
    Ieder bezoeker kon bij het verlaten van de zaal
    de promille alcohol in zijn bloed laten meten



    Tot slot één van de vele lofbetuigingen over ons KBW


    Een e-mail van John Simpson uit Engeland


    Hi William

    And talking of that, I wanted to congratulate you, and all the other members
    involved in organising the KBW.  Jeannette and I really enjoyed it.  We go
    to quite a few beer festivals, both in the UK and elsewhere, but we always
    feel that the KBW is special.  We were trying to think what makes it stand
    out from the rest:

    1 Everyone is so friendly and helpful
    2 There is always a good range of beers, many from breweries which we don't
    meet elsewhere
    3 The food is always good, and both the food and the beer is very reasonably
    priced
    4 De Stringe hall is big enough to be comfortable - many festivals feel
    overcrowded
    5 The tombola is great fun - we always get lots of tickets because we enjoy
    the surprises and we know it will always be something good
    6 Everything is so well organised and runs very smoothly - we know that must
    mean a lot of work behind the scenes, but everyone appears very calm
    7 This year was even better for us, as we were able to take advantage of the
    HOP taxi, which also operated very smoothly
    8 An extra bonus was that we stayed in Kortrijk.  We had never been to the
    town before, and were pleasantly surprised by it.  The old churches, river,
    and Begijnhof are really attractive.

    So now we'd like to plan our visit in 2008!  I'm sure you just want to have
    a rest to get over the work from this year's KBW, but I wondered if you
    could tell me which weekend it is likely to be next year: 31 May-1 June or
    7-8 June?

    Thanks again and best wishes

    Cheers!

    Voor nog meer KBW plezier (een 100-tal)
    klik op onderstaande foto


    Voor een ander reportage van ons Karakterbierweekend
    surf naar de Blog van Steven "Hier Stroomt het bier"

    http://bierfestival.wordpress.com/2007/06/06/karakterbierweekend-hop/

    06-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karakterbierweekend 2007 HOP

     



    HOP bedankt in de eerste plaats
    De Heer Patrick Vangheluwe
    Gedeputeerde van de provincie
    West-Vlaanderen
    Voor het overhandigen van de HOP trofee
    aan De Keteniers uit Poperinge

    HOP bedankt alle Brouwers en Bierfirma's
    die hun beste bieren hebben voorgesteld

    HOP bedankt ook de BOB bus
    voor hun aanwezigheid op zaterdag

    HOP bedankt CC De Stringe
    De pers en de sponsors

    Hop bedankt ook alle Zythologen van de lokale afdelingen, Keteniers, Bloggers, Blogsters en alle bezoekers voor hun aangename aanwezigheid.

    HOP bedankt ook alle mensen die door dubbele boekingen
    toch met hun gedachten bij ons waren

    HOP bedankt ook alle Hoppigaards en medewerkers
    die dit prachtig evenement tot goede banen heeft herleid.

    Na een eerste evaluatie kunnen we nu al spreken
    dat dit het beste Karakterbierweekend van de laatste jaren
    We gaan in stijgende lijn.
    Langzaam maar zeker.

    Met onze persoonlijke slogans eigen aan HOP

    Met liefde voor Bier en Brouwers
    en
    Proeven, Ontdekken en Genieten

    willen we het volgend jaar nog beter doen.


    Tot
    2008

    William Roelens

    Weldra een impressie op deze bierblog


     

    04-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leireken Dark - Een biertje op basis van Boekweit

    Een bier die u nu zaterdag 2 en zondag 3 juni op ons
    Karakterbierweekend kan proeven
    is Leireken Dark
    gebrouwen door Brasserie Silenrieux (provincie Namen)
    voor De Gulden Boot uit Opwijk.

    Het zal voor velen misschien een smaak zijn die niet
    meteen herkenbaar zal zijn
    Maar het loont zeker de moeite om het eens te proeven.

    Het is een biologisch biertje gebrouwen op basis van boekweit.


    Boekweit lijkt een graanproduct , maar is het dus niet. Het meel ervan kan goed worden gemengd met dat van granen. Pannekoeken van zo'n mengsel smaken voortreffelijk. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel kasha en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.

    Leireken Dark 6 % Alc. Vol.
    Brouwerij Silenrieux - Silenrieux
    http://users.belgacom.net/brasserie-silenrieux.be/




    Zeer donker bier met lichte beige schuimkraag
    Het schuim verdwijnt vlug.

    De neus is ietsje zoetzurig
    Het aroma lijkt of het bier geoxideerd is
    wat in geen geval waar is

    Ook de smaak is licht zurig - fruitig
    en heeft ook de  indruk van oxidatie - zoete smaak
    aroma van koffie
    Soms heeft het iets van een Vlaams bruin
    licht bittere nasmaak.

    Eigenlijk valt het moeilijk te beschrijven.
    Het is de boekweit die voor de diverse smaken en aroma zorgt.
    Een complex biertje

    Het heeft een eigen karakter
    Daarom past het precies in de doelstelling van het Karakterbierweekend.




    Leireken Dark, op basis van boekweit


    Alle informatie over het nu komende Karakterbierweekend
    2 en 3 juni 2007
    in zaal De Stringe
    Ommersheimplein 4
    8570 VICHTE - W-Vl
    vind u door te klikken op onderstaande banner

    30-05-2007 om 23:01 geschreven door William Roelens


    29-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aymon - Editie 2006 - De Landtsheer Buggenhout

    Aymon staat voor een ros-blond bier met zacht moutkarakter,
    prachtig boeket en aromatisch bittere smaak.
    Bier op gist met smaakevolutie ,
    houdt het etiket daarenboven beloftes voor een rijke toekomst in.

    Deze zinnen kwamen uit het dagblad “Het Volk” van 17/08/2001.

     

    Ondervoorzitter van HOP Lode Van Biervliet ,
    Boezemvriend Pierre Step en ik waren in 2000 (waar is de tijd?)
    aanwezig op de première van dit bijzondere bier van de Ros Beiaard Bierproevers.

    De voorstelling vond plaats in brouwerij De Landtsheer te Buggenhout in aanwezigheid

    van tal van prominenten waaronder ook de ouders van de vier heemkinderen die
    hetzelfde jaar op het paard gingen plaats vatten.
    Ook Hoppeboer Claerbout uit Poperinge die de hop leverde was aanwezig op
    de voorstelling

    Wat er nadien gebeurde bespaar ik jullie want,
    Chinese restaurants, Dendermondse dancings

    dubbele lijnen en de eerste eredame van Tinneke van Heule
    waren allemaal onderwerpen die er mee te maken hadden.




    Een collector's Item
    Het eerste brouwsel (botteldatum 06.04.2000) van Aymon 7,5 Alc. Vol..
    Misschien te proeven op de Bonte dag van HOP. Wie weet?

     


    En nu 7 jaar later hebben  Voske en ik een fles Aymon Editie 2006 kunnen degusteren

    We waren benieuwd of het bier nog zo lekker smaakt als toen.


    Aymon 8% Alc Vol. (botteldatum 07.06.2006)


    Aymon 8 % Alc.Vol.
    Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout

    http://www.malheur.be/flash.html





    Goudblond bier met een mooie witte stevige schuimkraag

    De neus is moutig en fruitig

    De smaak is fruitig, en zoet
    Karamelmoutig
    met een lekkere hopbitterheid.


    Is zeer verfrissend.
    Het bier geeft absoluut zijn 8 Alc.Vol niet weer.
    Dus opletten.
    Ik denk dat het bier niet veel verandert is sinds 2000.
    Behalve de Alc die met 0,5% gestegen is.
    Misschien ietsje minder bitter.
    Maar het blijft toch nog altijd een heel lekker bier.
    De bewaartijd mag er ook zijn.
    5 jaar na botteldatum.

    Editie 2000 gaf maar 3 jaar houdbaarheid aan.
    Alhoewel wij het nog na vijf jaar geproefd hebben in uitstekende kwaliteit



    Een mooi biertje uit Dennemonne

    .

    Het nieuwe etiket vermeld single Hops
    op het oud etiket staan Prisma, Alexis, Nevada en Munich vermeld


    Op de buik van Aymon torst het fiere Ros Beiaard de vier Aymonskinderen
    en op de kraag van de 75 centiliter flessen vindt men een vierdubbel Ros.

    29-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (5) - Oud Beersel in Beersel

    In rubriekje 141 van mijn blog was de titel :

    Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?

    Zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=141

     

    Het antwoord is JA.

    Want onze volgende halte op deze fantastische toer de Geuze 2007

    was de oude Lambiekbrouwerij Oud Beersel.


    Welkom bij Oud Beersel
     


    Gert Christiaens en Roland De Bus twee gedreven jonge mensen

    hebben het samen met een paar enthousiastelingen voor elkaar gekregen.

     

    In een paar jaar tijd hebben ze gezorgd dat er weer nieuw leven komt in de Lambiekbrouwerij.

     


    In 2003 deed Henri Vandervelden de oud eigenaar van de brouwerij nog een oproep om iemand die de brouwerij wilde verder uitbaten.

    Hij was reeds in pensioen en Danny Draps de opvolger kon door de
    hoge Kosten voor een beperkte productie

    De brouwerij niet draaiende houden.

    Ook in die periode was er onterecht veel heisa rond voedselveiligheid en werd de druk op de lambiekbrouwerijen haast ondraagbaar.


    De zolder, voorlopig nog verboden gebied.
    Maar niet voor Zythologen


     

    Door het verkoop van hun Bersalis is er dus weer een heropleving in brouwerij Oud Beersel.

    Wat we alleen maar kunnen toejuichen.

    Bersalis staat symbool voor de verleiding, de zonde en het genot.
    Laat U verleiden door Bersalis, geniet ervan en denk eraan dat een zonde nog nooit zo gerechtvaardigd is want Bersalis brengt leven in de Brouwerij Oud Beersel.





     
    Het sanctuarium van een Lambiekbrouwerij.


    Het doel dat ze voorop stelden was
    de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel terug op te starten en zich in te zetten voor de bescherming van de traditionele producten. Traditionele producten weerspiegelen de rijke geschiedenis en Belgische biercultuur, en de mensen laten genieten van uitgesproken en complexe smaken.

    Met de hulp van andere geuzestekers zijn ze er wonderlijk in geslaagd.
    Proficiat mannen.



    Oud Beersel is niet alleen een Lambiekbrouwerij maar ook
    een levend museum



    Voor de brouwerij was het één groot feest......


    .....met een typische specialiteit uit het Pajottenland
    Witte en zwarte pensen


    Ook dit was de Toer de Geuze
    Jongeren gezellig onder de bomen met een Lambiek of Bersalis.

    Voor nog meer geuze-genot klikt op onderstaande foto


    Dit was het laatste deel van Toer de Geuze
    Door gebrek aan tijd konden we onderstaande
     brouwerijen niet meer bezoeken

    Timmermans
    Hanssens
    en 3 fonteinen

    Dit zal voor 2009 zijn of hopelijk eerder natuurlijk!


    28-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!