Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    04-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karakterbierweekend 2007 HOP

     



    HOP bedankt in de eerste plaats
    De Heer Patrick Vangheluwe
    Gedeputeerde van de provincie
    West-Vlaanderen
    Voor het overhandigen van de HOP trofee
    aan De Keteniers uit Poperinge

    HOP bedankt alle Brouwers en Bierfirma's
    die hun beste bieren hebben voorgesteld

    HOP bedankt ook de BOB bus
    voor hun aanwezigheid op zaterdag

    HOP bedankt CC De Stringe
    De pers en de sponsors

    Hop bedankt ook alle Zythologen van de lokale afdelingen, Keteniers, Bloggers, Blogsters en alle bezoekers voor hun aangename aanwezigheid.

    HOP bedankt ook alle mensen die door dubbele boekingen
    toch met hun gedachten bij ons waren

    HOP bedankt ook alle Hoppigaards en medewerkers
    die dit prachtig evenement tot goede banen heeft herleid.

    Na een eerste evaluatie kunnen we nu al spreken
    dat dit het beste Karakterbierweekend van de laatste jaren
    We gaan in stijgende lijn.
    Langzaam maar zeker.

    Met onze persoonlijke slogans eigen aan HOP

    Met liefde voor Bier en Brouwers
    en
    Proeven, Ontdekken en Genieten

    willen we het volgend jaar nog beter doen.


    Tot
    2008

    William Roelens

    Weldra een impressie op deze bierblog


     

    04-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leireken Dark - Een biertje op basis van Boekweit

    Een bier die u nu zaterdag 2 en zondag 3 juni op ons
    Karakterbierweekend kan proeven
    is Leireken Dark
    gebrouwen door Brasserie Silenrieux (provincie Namen)
    voor De Gulden Boot uit Opwijk.

    Het zal voor velen misschien een smaak zijn die niet
    meteen herkenbaar zal zijn
    Maar het loont zeker de moeite om het eens te proeven.

    Het is een biologisch biertje gebrouwen op basis van boekweit.


    Boekweit lijkt een graanproduct , maar is het dus niet. Het meel ervan kan goed worden gemengd met dat van granen. Pannekoeken van zo'n mengsel smaken voortreffelijk. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel kasha en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.

    Leireken Dark 6 % Alc. Vol.
    Brouwerij Silenrieux - Silenrieux
    http://users.belgacom.net/brasserie-silenrieux.be/




    Zeer donker bier met lichte beige schuimkraag
    Het schuim verdwijnt vlug.

    De neus is ietsje zoetzurig
    Het aroma lijkt of het bier geoxideerd is
    wat in geen geval waar is

    Ook de smaak is licht zurig - fruitig
    en heeft ook de  indruk van oxidatie - zoete smaak
    aroma van koffie
    Soms heeft het iets van een Vlaams bruin
    licht bittere nasmaak.

    Eigenlijk valt het moeilijk te beschrijven.
    Het is de boekweit die voor de diverse smaken en aroma zorgt.
    Een complex biertje

    Het heeft een eigen karakter
    Daarom past het precies in de doelstelling van het Karakterbierweekend.




    Leireken Dark, op basis van boekweit


    Alle informatie over het nu komende Karakterbierweekend
    2 en 3 juni 2007
    in zaal De Stringe
    Ommersheimplein 4
    8570 VICHTE - W-Vl
    vind u door te klikken op onderstaande banner

    30-05-2007 om 23:01 geschreven door William Roelens


    29-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aymon - Editie 2006 - De Landtsheer Buggenhout

    Aymon staat voor een ros-blond bier met zacht moutkarakter,
    prachtig boeket en aromatisch bittere smaak.
    Bier op gist met smaakevolutie ,
    houdt het etiket daarenboven beloftes voor een rijke toekomst in.

    Deze zinnen kwamen uit het dagblad “Het Volk” van 17/08/2001.

     

    Ondervoorzitter van HOP Lode Van Biervliet ,
    Boezemvriend Pierre Step en ik waren in 2000 (waar is de tijd?)
    aanwezig op de première van dit bijzondere bier van de Ros Beiaard Bierproevers.

    De voorstelling vond plaats in brouwerij De Landtsheer te Buggenhout in aanwezigheid

    van tal van prominenten waaronder ook de ouders van de vier heemkinderen die
    hetzelfde jaar op het paard gingen plaats vatten.
    Ook Hoppeboer Claerbout uit Poperinge die de hop leverde was aanwezig op
    de voorstelling

    Wat er nadien gebeurde bespaar ik jullie want,
    Chinese restaurants, Dendermondse dancings

    dubbele lijnen en de eerste eredame van Tinneke van Heule
    waren allemaal onderwerpen die er mee te maken hadden.




    Een collector's Item
    Het eerste brouwsel (botteldatum 06.04.2000) van Aymon 7,5 Alc. Vol..
    Misschien te proeven op de Bonte dag van HOP. Wie weet?

     


    En nu 7 jaar later hebben  Voske en ik een fles Aymon Editie 2006 kunnen degusteren

    We waren benieuwd of het bier nog zo lekker smaakt als toen.


    Aymon 8% Alc Vol. (botteldatum 07.06.2006)


    Aymon 8 % Alc.Vol.
    Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout

    http://www.malheur.be/flash.html





    Goudblond bier met een mooie witte stevige schuimkraag

    De neus is moutig en fruitig

    De smaak is fruitig, en zoet
    Karamelmoutig
    met een lekkere hopbitterheid.


    Is zeer verfrissend.
    Het bier geeft absoluut zijn 8 Alc.Vol niet weer.
    Dus opletten.
    Ik denk dat het bier niet veel verandert is sinds 2000.
    Behalve de Alc die met 0,5% gestegen is.
    Misschien ietsje minder bitter.
    Maar het blijft toch nog altijd een heel lekker bier.
    De bewaartijd mag er ook zijn.
    5 jaar na botteldatum.

    Editie 2000 gaf maar 3 jaar houdbaarheid aan.
    Alhoewel wij het nog na vijf jaar geproefd hebben in uitstekende kwaliteit



    Een mooi biertje uit Dennemonne

    .

    Het nieuwe etiket vermeld single Hops
    op het oud etiket staan Prisma, Alexis, Nevada en Munich vermeld


    Op de buik van Aymon torst het fiere Ros Beiaard de vier Aymonskinderen
    en op de kraag van de 75 centiliter flessen vindt men een vierdubbel Ros.

    29-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (5) - Oud Beersel in Beersel

    In rubriekje 141 van mijn blog was de titel :

    Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?

    Zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=141

     

    Het antwoord is JA.

    Want onze volgende halte op deze fantastische toer de Geuze 2007

    was de oude Lambiekbrouwerij Oud Beersel.


    Welkom bij Oud Beersel
     


    Gert Christiaens en Roland De Bus twee gedreven jonge mensen

    hebben het samen met een paar enthousiastelingen voor elkaar gekregen.

     

    In een paar jaar tijd hebben ze gezorgd dat er weer nieuw leven komt in de Lambiekbrouwerij.

     


    In 2003 deed Henri Vandervelden de oud eigenaar van de brouwerij nog een oproep om iemand die de brouwerij wilde verder uitbaten.

    Hij was reeds in pensioen en Danny Draps de opvolger kon door de
    hoge Kosten voor een beperkte productie

    De brouwerij niet draaiende houden.

    Ook in die periode was er onterecht veel heisa rond voedselveiligheid en werd de druk op de lambiekbrouwerijen haast ondraagbaar.


    De zolder, voorlopig nog verboden gebied.
    Maar niet voor Zythologen


     

    Door het verkoop van hun Bersalis is er dus weer een heropleving in brouwerij Oud Beersel.

    Wat we alleen maar kunnen toejuichen.

    Bersalis staat symbool voor de verleiding, de zonde en het genot.
    Laat U verleiden door Bersalis, geniet ervan en denk eraan dat een zonde nog nooit zo gerechtvaardigd is want Bersalis brengt leven in de Brouwerij Oud Beersel.





     
    Het sanctuarium van een Lambiekbrouwerij.


    Het doel dat ze voorop stelden was
    de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel terug op te starten en zich in te zetten voor de bescherming van de traditionele producten. Traditionele producten weerspiegelen de rijke geschiedenis en Belgische biercultuur, en de mensen laten genieten van uitgesproken en complexe smaken.

    Met de hulp van andere geuzestekers zijn ze er wonderlijk in geslaagd.
    Proficiat mannen.



    Oud Beersel is niet alleen een Lambiekbrouwerij maar ook
    een levend museum



    Voor de brouwerij was het één groot feest......


    .....met een typische specialiteit uit het Pajottenland
    Witte en zwarte pensen


    Ook dit was de Toer de Geuze
    Jongeren gezellig onder de bomen met een Lambiek of Bersalis.

    Voor nog meer geuze-genot klikt op onderstaande foto


    Dit was het laatste deel van Toer de Geuze
    Door gebrek aan tijd konden we onderstaande
     brouwerijen niet meer bezoeken

    Timmermans
    Hanssens
    en 3 fonteinen

    Dit zal voor 2009 zijn of hopelijk eerder natuurlijk!


    28-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne Rollo - Het nieuw bier van Rollegem (W-Vl)

    Ter promotie van de Folklorefeesten heeft het de Rollegemse Folkloreraad behaagd een nieuw bier geboren te laten worden. Het heet “Ne Rollo” genoemd naar de reus van Rollegem en naar de eerste Heer van Rolleghem in de vroege middeleeuwen.


     


    De Wacho, Voske en ik (Hopredactie en Bierblog) konden natuurlijk op deze voorstelling
    niet afwezig blijven.
    Zo trokken we gisteren (22 mei 2007) richting cafetaria
    van Sporthal de Weimeersen te Rollegem



    Belleman, dichter en volksfiguur Peter Caesens




    Op ludieke wijze en in kostuum vertelde de Belleman van Kortrijk en Rollegem, Peter Caesens
    hoe het bier tot stand is gekomen.

     

    "Ten eerste om nieuw leven in de 31ste Rollegemse Folklorefeesten te blazen en
    ten tweede omdat deze laatste exact 30 jaar officieel bestaan.  
     
    Laten dit de 2 voornaamste redenen zijn waarom dit bier tot stand is gekomen".


    "Rollegem beschikte in de jaren 60 nog over brouwerij-Mouterij Vandeghinste-Delahaye.  Die brachten
    in de tijd een bruin biertje uit met een zure smaak.
    De Folkloreraad zocht meer naar een zoetere bier.

    Eentje met een aparte smaak. 
    Ook zochten we naar een brouwerij die maar een 500 liter wilde brouwen.
    Via bierfirma Druïde uit Deerlijk kwamen we in contact met brouwerij De Graal.

    En zo brouwde Wim naar een recept van zijn eigen gemberbier,
    een lichtere versie van slechts 6,8 % Alc. Vol.3


    "Gemberbier is onze streek niet zo gekend. Als kruid in de keuken, in koekjes en snoep heeft de gember zijn weg gevonden.
    Maar nu ook in dit Rollegems biertje."



    Het etiket is ontworpen door Herwig Derijckere uit Bellegem naar een ontwerp van een tapijtillustratie van een zekere Plateau.


    Peter Caesens, zo fier als een Gemberbier


    De bestuursleden van de Rollegemse Folkloreraad
    heffen het glas op het welslagen van de komende Folklorefeesten


    De feesten nemen plaats op
    van 24 tot 26 augustus 2007 in Rollegem (Kortrijk)(W-Vl)


    Ne Rollo, mooi poserend met ondergaande zon.
    Een Gemberbiertje uit de ketels van brouwerij "De Graal"

    Omdat het bier nog vrij jong is
    wordt het later nog op deze bierblog besproken.

    Ter info: de verkoopsprijzen
    1 fles = 1,50 euro 6 flessen = 7,5 euro 12 flessen = 15 euro
    Vaderdag actie 6 flessen voor 6 euro
    Te bestellen bij Hoorens Jean-Pierre Tulpenpark 7 Rollegem
    tel: 056 22 62 53


    23-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Apero

    Een kratje Duvel hebben we altijd in huis.

    Het is een biertje die we als aperitief of op het eind van een lekkere maaltijd
    zouden durven ontkurken.

    De bierbespreking houd ik voor een latere keer.

    Toen we vanmiddag in de Colruyt inkopen deden.
    was een bediende juist bezig met nieuwe geschenkverpakkingen in de schappen
     te plaatsen.

    Duvel Apero


    De inhoud van de doos is een 75cl fles
    en twee kleine aperitiefglaasjes (proefglaasjes) genaamd
    "DUVEL APERO"

    Volgens de verppakking :

    Duvel schenkt men in een uniek glas.
    Dank zij de prachtige gulle vorm geniet u optimaal
    van een karaktervol bier.
    Het Duvel Aperoglas heeft dezelfde herkenbare vorm
    maar met een bescheidener inhoud.
    Duvel Aperoglazen en de 75cl fles vormen de ideale combinatie
    om samen te genieten van Duvel als aperitief.
    Voor Duvel uit de  33cl fles gebruikt u best het standaard Duvel glas


    Verpakking "Duvel Apero" - Een 75cl Duvel fles en twee leuke aperitiefglaasjes.




    De rugzijde van de doos met onderaan de verhouding
    standaardglas en Aperoglaasje


    Toch mooi om in huis te hebben en met zijn tweetjes er van te genieten.


    Voor de verzamelaars
    een nieuw proefglaasje

    21-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jammer - Het laatste BierProefFestival van Vilvordia.

    Bierproeven (met de nadruk: proeven) op een studenten campus  komt niet alle dagen voor.

    En het was waarschijnlijk ook de laatste keer dat we dit konden meemaken.

    Want het Vilvordia BierProefFestival stopt definitief met te bestaan.

    Het festival ging voor het laatst door in het Atheneum Horteco te Vilvoorde.

     

    Voske en ik waren maar al te blij dat we deze laatste editie nog konden mee maken. 

    Met een dochter die op elk ogenblik kon bevallen van een tweede kleinkind
    moesten we keuzes maken. 

    Een geruststellend telefoontje dat het nog niet voor de dag
    van het BierProefFestival zou zijn
    besloten we toch om zondag laatst richting Vilvoorde te trekken.

     

    De studenten van Vilvordia met Senior Honoris Causa Steven Vermeylen (Coördinator van het festival) hadden voor de gelegenheid een buitengewone bierkaart voorgeschoteld.

    Een 70-tal uitzonderlijke biertjes stonden er op afgedrukt.  In een rookvrije zaal konden we in zeer goede proefomstandigheden genieten van deze prachtige waaier van Belgische bieren.


    Op deze campus ging voor het laatst
    het Vilvordia BierProefFestival door.
    Een realisatie van de Studentenclub Vilvordia
    .

    Vilvordia was dé studentenclub voor toekomstige tuinarchitecten, landschapsarchitecten en milieuzorgers. De club was ook lid van het overkoepelend  orgaan B.S.K.
    (Brussels Senioren Konvent), dat naast een aantal regionale clubs, alle studentenclubs van de Erasmushogeschool onder haar vleugels draagt.


    We zullen ze verdorie missen de vriendelijke studenten van Vilvordia.



    In een rookvrije zaal en in optimale proefomstandigheden
    konden Voske en ik enkele biertjes proeven van de 70 op de lijst.
    (Bedankt Walter voor de foto)


    Voske en ik deelden telkenmale een flesje.
    Een grote fles werd gedeeld met Bianca en Thierry


    We proefden het eerst een Babouche Mortal van het vat
    van Mortal beers uit Jamagne
    http://www.mortalsbeers.be/

    Dit biertje werd volgens het programmaboekje gebrouwen
    ter gelegenheid van de Jaarlijkse opendeurdagen.

    5,6 % Alc. Vol

    Donkerblond biertje met weinig schuim

    De neus is zeer kruidig
    ook ietsje muffig
    een beetje geur van fruitkauwgom

    De smaak is zeer kruidig
    zoet maar toch een lichte bitterheid.
    Het bier heeft weinig body.
    maar toch een snoepje van een ander soort snoep dat we gewoon zijn.
    Voor de liefhebbers



    Atoc'Ale een biertje met Canadese Veenbessen
    van brouwerij brasserie Bouillon.
    http://www.brasseriedebouillon.be/

    Dit biertje die werd gebrouwen in opdracht voor "Saveurs du Quebec"
    Een winkel in La Louvière gespecialiseerd in Canadese producten.

    6,5 %Alc.Vol
    Oranje van kleur
    Weinig schuim

    De neus is zurig zoet
    aroma van Perzik (Het zullen wel de veenbessen zijn)

    Het bier komt een beetje platjes over maar is zeer fris
    de smaak van perzik en zure appeltjes
    appelcider
    weinig bitterheid
    maar toch iets speciaal
    lekker en dorstlessend.


    l'Ambrée de Mozet van Brasserie Saint-Monon uit  Ambly-Nassogne

    6,5 % Alc.Vol.
    Donker amber van kleur
    Beige schuimkraag

    De neus bied niet veel aroma
    toch kruidig en moutig
    zoet

    De aanhef is zoet
    Een lichte honingsmaak streelt de smaakpapillen
    toetsen van tijm?

    Het biertje maakt geen al te sterke indruk op mij




    Bjeizelèreke van brouwerij St. Canarus
    http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html
    gebrouwen voor het oudercomité van Beerzel

    6,5 % Alc. Vol.
    Donker blond bier
    met witte schuimkraag

    De neus is overwegend alcohol ondanks zijn 6,5% Alc.Vol.
    Kruidige toetsen

    De alcohol overheerst toch ietsje te veel
    Kruidig en zoet
    ook ietsje licht zurig
    Een biertje zonder evenwicht

    Normaal stond de Grand Cru 8,5 % op de bierlijst
    maar er moeten enkele flesjes van 6,5 % in de bak geslopen zijn.
    Door het hoge alcoholaroma en de opdringere alcoholsmaak deed bij mij het
    vermoeden ontstaan dat er een verkeerd etiket op het flesje gekleefd was.


    Santé X van Brasserie fantôme uit Soy
    http://www.fantome.be/
    elk jaar wordt het Santé bier gebrouwen ter gelegen het weekeind
    van het Goede doel die plaats grijpt in en rond de brouwerij..
    Dit weekeind wordt ingericht door de Heikantse Bierliefhebbers

    7 % Alc. Vol.
    Oranje blond van kleur

    Een zeer kruidige neus
    toetsen van cayennepeper
    aroma's van een kruidentuiltje
    Oregano

    Een zeer kruidige smaak
    u proeft echt de smaak van een pizza
    Iets heel speciaals
    ook ietsje zurig
    volmondig
    Eentje is meer dan genoeg.



    Jessenhofke gebrouwen door De Proefbrouwerij
    voor Demobrouwerij en Bed & Breakfast "Jessenhofke"
    http://www.jessenhofke.be/


    8 % Alc. Vol.
    Blond biertje met witte stevige schuimkraag.

    Het aroma is zoet
    Moutig

    De smaak is moutig
    fruitige toetsen
    bitter
    het vloeit bitter uit
    een lekker evenwichtig biertje




    Buffalo Belgian Stout van de Oost-Vlaamse brouwerij Van Den Bossche
    http://www.paterlieven.be/
    Gebrouwen voor de export (USA)
    Gelukkig konden we ook genieten van een 75Cl fles met een prachtig etiket.

    9 % Alc.Vol.
    Donkerbruin, bijna zwart
    beige romige schuimkraag

    De neus laat ons gebrande mout ruiken
    ook toetsjes van Alcohol
    Chocolade

    Een zoete aanhef
    een chocoladesmaak
    gebrande koffie
    Een droge afdronk

    Een prachtige afsluiter





    Links vooraan : Coördinator en bezieler van het festival
    Senior Honoris Causa Steven Vermeylen met enkele oud-studenten.
    Hij zag dat de twaalfde editie goed was.




    De Heerlijke BBQ mocht er ook zijn.


    Een beetje bedrukt kijkend
    Het was de laatste keer.
    Vilvordia BierProefFestival houd op met te bestaan.

    maar...... Steven kennende.....


    Steven en studenten, Proficiat.
    Bedankt voor de goede ontvangst.
    Voor de mooie bierkaart
    Voor het prachtig BierProefFestival

    Stephanie dochter van mij.
    Bedankt voor het wachten om een kindje te kopen
    zodat we konden genieten in Vilvoorde



    Door te klikken op onderstaande foto
    kun je verder nagenieten

    18-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toria, het bier van de Hoevebrouwers uit Zottegem.

    Zottegem had in de loop der jaren 11 brouwerijen binnen de stadsmuren. 

    De voornaamste waren wel Brouwerij De Klok,

    Brouwerij De Winne later Meiresonne, Brouwerije-Mouterij gebroeders De Meyer

    en Brouwerij Marcel Crombé.

    Deze laatste sloot enkele jaren terug haar brouwersdeuren
    en is nu in feite een bierfirma. 

    De bieren worden gelukkig verder gebrouwen door Marc Strubbe in Ichtegem.

    De sluiting van brouwerij Crombé  was een spijtige zaak voor het zo levende Zottegem.

    Maar er is weer hoop. 
    Kjell Spoormans en Hilde Squire hebben momenteel een bierfirma opgericht. 

    De Hoevebrouwers.

    De bedoeling is om in 2008 te starten met een eigen brouwerij in hun vierkantshoeve
    (vandaar de naam Hoevebrouwers) aan de Gentse steenweg 217 te Zottegem.

    Beiden zijn bio-ingenieurs en hebben een opleiding gevolgd aan KaHo St-Lieven in Gent. 

    Ze volgden een vervolmakingscursus bij Picobrouwerij Alvinne.

     

    Ze hebben reeds twee artisanale bieren naar eigen recept:

    De Koekelaring (roodbruin 6,5%)
    en een Toria (blond 6,5%)

    De Koekelaring wordt momenteel gebrouwen bij De Graal in Brakel.

    Toria werd voor het eerst gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster
    maar door de vraag naar grotere hoeveelheden en commerciële succes
    werd overgestapt naar De Proefbrouwerij in Lochristi.


    Het is het Toriabier dat ik wil voortsellen.



    TORIA - 6,5 % Alc. Vol.
    Naar een recept van de hoevebrouwers
    http://www.dehoevebrouwers.be/
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/



    Een blond biertje met een zeer fijne witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    De neus is fruitig en hoppig
    met een licht aangenaam alcoholaroma die in het geheel niet stoort.

    De smaak is zoals de neus
    fruitig en hoppig.
    met een lichte bitterheid die goed tot zijn recht komt.
    Die bitterheid maakt van het biertje een heerlijke dorstlesser.

    Kortom een mooi en evenwichtig bier.


    Toria : De naam is geïnspireerd op een Zottegemse volksfiguur,
    die lange tijd in een brouwerij werkzaam was.
    Daarna werd hij uitbater van café Toria wat hem de bijnaam van Toriatje opleverde.
    (bron : De Zytholoog)
     


    Het informatief etiket met de brouwerszegel bovenaan.


    De Hoevebrouwers : Kjell Spoormans en Hilde Squire
    Wij van HOP zijn maar al te blij dat deze jonge brouwers met hun bieren
    te gast zijn op ons Karakterbierweekend op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.



    Inlichtingen over dit unieke bierevenement
    klik op onderstaande foto




    Voor een impressie van de editie 2006
    klik op onderstaande banner

    15-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst en wereldmuziek - Bokbier en de Narrenkoning. Perfect combineerbaar.

    Een bezoek aan een gezellige babbel-en smulkroeg zoals "De Narrenkoning" in Outrijve 
    komt soms onverwachts.

    Voske en ik waren op 6 mei uitgenodigd door Lode Bogaerts
    van Horecasol Kortrijk en zijn vriendin Dienke op
    "Sculptuur 2007- Degrees" Een prestigieus Kuntsproject op de Kwarmont.

    De Plaats van af^praak was "Beukenhof-Phoenix Galleries".
    Deze tuingalerij is bekend om de tentoonstellingen van kunstenaars over de ganse wereld.

    Vriendin Dienke alias ArthurVenus , de Kortrijkse accordeoniste met wereldmuziek begeleide de bezoekers door de expotuin van 3,5 ha van kunstwerk naar kunstwerk. Kunstenaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Australië en Roemenië geven een artistiek uniek gegeven in een prachtig stuk natuur van de Vlaamse Ardennen.
    Vooraleer we naar de Narrenkoning gaan wil ik u eerst enkele foto's laten zien
    van dit prachtige kunstdecor.



    Galerij Beukenhof-Phoenix Galleries
    met vooraan in het gras "5 x babyhoofden" van Carla Rump


     
    Een mooi beeld, prachtig integreerd in het groen
    Edward Vandaele - Hommage aan Edgar Degas



    Hier een mooi beeld hoe prachtig en uitgestrekt het domein is.
    http://www.beukenhof.com/historiek.asp


    Vriendin en kunstenares Dienke beter gekend als Arthus Venus
    speelde er haar mooie en ingetogen Wereldmuziek.
    kortom prachtig.




    Kwaremont ligt niet zo ver van Outrijve.
    Dus een ideale gelegenheid om na het kunstbezoek
    een streekbiertje te gaan degsuteren in de Narrenkoning.



    Smul- en babbelkroeg De Narrenkoning
    gelegen naast het kerkje van Outrijve.


    De gaper aan de gevel maakt meteen duidelijk dat we hier
    met geen gewone kroeg te doen hebben.



    Ook kunst op het buitenterras.
    Maar wel van een andere soort.



    Groen, geel, rood. Felle kleuren en ronde vormen
    maken deze kroeg zo speciaal


    Het bier van Dany en Marleen (Slaapmutske)
    is hier ook te verkrijgen.
    De roze dame vestigd er onze aandacht op.




    Oog voor detail.
    Een belangrijk onderdeel van een themakroeg.

     


    Het café is niet zo groot
    Maar het schept ruimte door haar unieke kleuren.


    Gewaagde kleurcombinatie's - Herbergkunst.


    Tientallen wekkers aan de muur.
    U kan zelf bepalen wanneer u thuis moet zijn.


    Een leuk kinderhoekje.


    We dronken er een Leutebokbiertje


    LEUTEBOKBIER 7,5 % Alc. Vol.
    BIOS - Ertvelde
    http://www.vansteenberge.com/



    Leutebok - geschonken in een soort tuimelglas.
    Neem het houten blokje weg en je kan nergens meer heen
    met uw biertje.



    Het kleur van dit biertje is donkerrood
    een dikke licht beige schuimkraag
    Een klein beetje saturisatie.

    De neus heeft onz een moutachtig aroma
    kruidig

    de smaak is ietsje zurig
    caramel
    een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen
    een beetje geparfumeerd.
    De lichte saturisatie was waarneembaar maar stoorde niet echt

    een droge afdronk
    Mooi biertje

    Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwen in 1927. In het Vlaams betekent 'Leute' plezier, en bier geeft plezier. De bok en de hopperank in het logo duiden op de aanwezigheid van bokken op de toenmalige brouwerij-boerderij, met zijn aanpalende hoppevelden. Helaas, met het verdwijnen van de landbouw-activiteiten op het bedrijf verdween ook het Leute Bokbier. Maar na precies 70 jaar, verscheen Leute Bokbier opnieuw ten tonele in 1997. Al het goede van vroeger en de kennis van heden worden verenigd in een uniek bier.

    Het Leutebokbiertje zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.

     


    http://www.karakterbierweekend.be

    13-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.

    Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen.
    In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak.
    In Duitsland met hun
    uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe.
    Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd.
    Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting.
    Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.



    Gruuthuse in Brugge.

    Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz...
    Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier.
    Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".



    Roze Manuka

    Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse “tea tree”. Door de chemische samenstelling werkt Manuka
    vele malen sterker dan de Australische “tea tree” bij de bestrijding van bacteriën en schimmels
    . Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.

    Traditioneel gebruik

    Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw “tea tree”.

    Algemene eigenschappen

    Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend
    , sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.

    http://www.aroveda.com/html/manuka.html

    Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.
    Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland.
    Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)

    De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn',
    een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland)
    Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier.
    Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven.
    Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met
    de 'Mussel Inn' het bier in België terecht.
    Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi
    (bron : De Zytholoog)


    Captain Cooker Manuka Beer 5,7 % Alc. Vol.
    http://www.captaincooker.com/



    Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag
    fijne bellen

    De neus ruikt naar kruiden
    ook zoete toetsen
    citrus

    Een zoete aanhef
    Een smaak van pompelmoes (kinine)
    bitter en volmonig biertje
    Een droge afdronk
    Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.


    Het zwart/roze etiket met de gegevens


    Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
    Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.


    Voor meer informatie klik op foto

    10-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (4) - Lindemans in Vlezenbeek

    Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek.
    Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het
    Pajottenland,  nl brouwerij Lindemans.

    http://www.lindemans.be/

    De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...

    Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek.
    Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren.
    Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.

    Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans
    een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque.
    Een kriek Cuvée René Grand Cru.
    Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze.
    Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.


    Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een
    brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen
    anders dan anders.

    Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans
    verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.


    Kunst in brouwerij Lindemans



    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem
    De Cam - Gooik

    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    08-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.

    Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle
    als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen,
    (lees hier :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258)
    zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.

    Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene.
     Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden.
    De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten.
    Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.


    Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis


    't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.


    Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. 
    In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. 
    Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. 
    Daarnaast in het andere huisje (rechts)  is het bureel van de sasmeester gevestigd.




    In het kleine haventje liggen enkele oude boten.
    Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899.
    Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze
    historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen
    die een vaartocht willen maken.
    Alle tochten zijn maatwerk.



    Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van
    't oude Sashuis


    Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in
    een van de twee kleine gelagzaaltjes.


    Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier
    Schobiak (ook skobiak genoemd).


    Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander
    schippersattributen.

      

      
    Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.


    Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.

    Hoe kan het ook anders.
    Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd)
    Schobiak betekent schavuit.





    Blonde Schobiak van 't vat 7,2 % Alc Vol. - Liefmans Breweries.

    Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak.
    De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege
    Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva)
    Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig




    Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis


    Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).

    Goudblond helder biertje.
    Met witte dikke schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.
    Toch weinig koolzuurpareling.

    Een fruitig en moutig aroma
    Het fruitige is van de gist
    ook iets scherps in de neus

    een zoete aanhef
    moutig en fruitig zoals het aroma
    weinig body
    zoete afdronk

    Een commercieel biertje
    die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.

    Een vat moet lopen zegt Lukas.
    Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen
    heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.

    Dat het om een etiketbier gaat, is zeker.
    Welk?  Dat is aan jullie om het te achterhalen.

    06-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop-it - Koningshoeven (NL) versus Bios (B)

    Amerikanen blijken storm te lopen voor Belgisch bier. 
    Vooral de speciale bieren uit Belgenland zijn erg gegeerd over de grote plas.

    Vandaar dat ook veel Amerikaanse brouwers er zich op toeleggen

    met het brouwen van bieren type "Belgian Style".

     

    Maar wat zien we de laatste tijd?  Dat sommige van onze
    Belgische brouwers ook verzot zijn op de Engelse

    of Amerikaanse IPA bieren.

    IPA staat voor Indian pale Ale. 
    Dit waren extreem bittere bieren die verscheept werden. 
    Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.

    En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body waarmee 
    onze Belgische brouwers beginnen te experimenteren. 

    Ook Amerikaanse aroma hoppen zijn erg in trek de laatste tijd.

     

     

    Door een reis te maken naar Alaska en het Noordwesten van Amerika raakt ook Hildegard van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) in de ban van de IPA bieren

    Maar wat doet Hildegard?

    Ze brouwt een IPA met ipv Amerikaanse hop met
    Europese aromatische variëteiten.

     

    Het resultaat die er beslist mag zijn noemt "Hop-It®."

     

    Voor het eerst brouwde Hildegard dit bier bij Bios – Ertvelde (Oost-Vl).

    Van af nu brouwt ze de Hop-It®. en haar andere heerlijke Urthel bieren bij
    Trappistenbrouwerij "La Trappe" te Koningshoeven in  Nederland.

    Voor alle duidelijkheid "De Leyerth" blijft een Belgische Bierfirma.

    Het zijn precies die twee verschillende Hop-it bieren
    en een Hop-It® 75cl fles
    die Carl Kins, Jacky Ducolumbier en ik
    met mekaar hebben vergeleken qua kleur, aroma en smaak.

    Twee gebrouwen in België en eentje in Nederland.

    Is er een verschil?

     

     

    Links het biertje nog gebrouwen bij BIOS - Ertvelde (B)

    Rechts het bier gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven (NL)

    Bemerkt het verschil in flesjes.

    Links de typische Duvel fles of Steiner fles.  Ook dikbuikje genoemd.

    Rechts de normale standaard fles

     

     

     

    Hop-It®  in een bedrukte 75cl Fles

     

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B

     

    Flesje 33cl



     

    Goudblond met een mooie witte schuimkraag

    Schuimkraag ietsje groffer dan de Nederlandse
    Kleur is ietsje donkerder dan het bier gebrouwen in Nederland

     

    Een uitgespreid aroma

    Moutig en zoet fruitig

    citrus

     

    Bitter maar ook niet overdreven.

    De bitterheid komt niet echt naar boven zoals

    bij het Nederlandse brouwsel

     

    Een lekker bier maar moet toch de bierduimen leggen voor de 75cl fles en

    de Nederlandse variant.

     


    Het prachtige etiket van de Belgische variant

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B

     

    Flesje 75cl


     

    Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag

     

    Fruitig aroma

    Ananas?

    Ook ietsje kruidig (meer dan de 33cl fles)

     

    Veel hoppiger dan de 33 cl fles

    De alcohol komt ook sterker naar boven

    Er is ook meer body in de grote fles

    Een lichte moutsmaak.

    Droge afdronk

     

    Het bier is volgens ons iets beter dan het 33cl flesje

    Zeer lekker.

     

    Nuttige informatie op de bedrukte 75cl fles

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven NL

     

    Flesje 33cl

     


    Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag

    Schuimkraag ietsje fijner dan Belgische variant
    Kleur is iets helderder dan het Belgisch biertje

     

    Aroma hoppiger

    Fruitiger

     

    Een geprononceerde hoppigheid

    De hopsmaak blijft lekker hangen

    Ietsje harder (water) in de goede betekenis

     

    Dit biertje is duidelijk hoppiger en fruitiger dan zijn vroegere Belgische collega

    Fris en smakelijk

     

    Een prachtig van een bier.

    Carl en ik waren duidelijk :

    De Nederlandse versie is de beste van de drie.

    Jacky vond het Belgische het beste

     

    Good work Hildegard

     

    ...Paché...


    Het nieuwe etiket naar de hand van Bas van Ostaden
    de echtgenoot van Hildegard

     
    De kroonkurken
    Links het oude en rechts het nieuwe.

    Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand
    van Bas van Ostaden.  En maak kennis met de Erthels of
    De Cronycken van Ley


    http://www.urthel.com/Hop-it

     


    Bas en Hildegard van Ostaden
    Kunstenaar en Brouwkunstenares

    04-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland



    Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd gisteren (1 mei 2007)
    het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado (Stationstraat 68 - 8700 Tielt)
    erkend als streekproduct van het Molenland.


    In het toeristisch dorp van de Handelsbeurs dat met een volwaardige keuken
    en gezellige standjes was uitgebouwd werden de erkenningen
    door de Burgemeester van Tielt
    Michiel Van Daele aan de genomineerden uitgereikt

    Daarna was er nog een mooie receptie in de cafetaria van de Handelsbeurs
    met een hapje en een drankje.

    Proficiat aan Dominiek en Patrick!!


    Burgemeester Michiel Van Daele overhandigd de erkenning uit aan
    Dominiek Snauwaert en Patrick Acx.



    Samen poserend met Erevoorzitter van de Handelsbeurs
    Alois Wellens


    Dominiek en Patrick fier poserend voor hun Halleschelle standje


    Halleschelle is niet alleen een erkend streekproduct van het Molenland
    maar ook het Stadsbier van Tielt.


    Een Halleschelle nu een erkend streekproduct uit het Molenland
    gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne

    Ook proficiat aan de brouwers van Alvinne

    Beste blogbezoekers
    De Halleschelle zal te proeven zijn op
    het Karakterbierweekend van HOP
    op 2 en 3 juni 2007
    In Zaal CC "De Stringe", Ommersheimplein 4, te Vichte

    GRATIS INKOM



    Voor een bespreking van de Halleschelle
    klikt op bovenstaande foto

    02-05-2007 om 17:14 geschreven door William Roelens


    01-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (3) - De Cam in Gooik

    Na De Troch (Wambeek) en Mort Subite (Kobbegem) was Gooik de volgende gemeente op het lijstje van onze Toer de Geuze 2007.  
    Gooik in het Pajottenland is niet alleen bekend voor zijn
    volksinstrumentenmuseum, maar ook voor geuzestekerij De Cam. 
    Deze twee zijn allebei gevestigd in het zelfde pand als het bekende Café "De Cam" waar in de tijd het TV-programma de Rechtvaardige Rechters opgenomen werd.


    Geuzestekerij "De Cam"
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm



    Welkom bij Geuzestekerij "De Cam" in Gooik

    Het verschil met De Troch en Mort Subite is dat De Cam enkel en alleen een geuzestekerij is
    en geen lambiekbrouwerij.
    Geuzesteker Karel Goddeau mengt verschillende soorten lambik  (Boon, Girardin en Lindemans) tot dat hij de perfecte geuze of kriek De Cam creëerd.
    Samen met Armand De Belder (3 Fonteinen) heeft hij een Lambiekbrouwerijtje in Beersel.



    Geuzesteker Karel Goddeau


    De eiken ton.  De perfecte opslagplaats om de lambik te laten gisten.
    Bij De Cam hangt er eentje hoog op de koer als symbool van de geuzesteker.





    De tonnen van De Cam zijn afkomstig van de Tsjechische brouwerij "Plzensky Pradroj"
    ook wel Urquell genoemd.  Zie de zwarte stempel onderaan.



    Ieder geuzesteker heeft zijn eigen tonmerk.
    Bij De Cam zijn dit 3 hamers.
    Ook op de etiketten van de flessen zijn deze hamers terug te vinden



    De hamer altijd dicht in de nabijheid.



    In een geuzestekerij zijn veel spinnenwebben te vinden.
    Dit heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne in de stekerij,
    maar met het nuttige werk dat de spinnen verrichten.
    Op de geur van gistend bier komen veel fruitvliegjes af
    en de spinnen houden deze plaag met hun webben onder controle.
    Een geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen nooit een spin doodtrappen.






    Deze heerlijke lambiek wordt via de bovenstaande handpompen in het
    glas gepompt.  Een heerlijke dorstlesser.


        
    Door verschillende soorten lambik te vermengen kan de Geuzesteker
    zijn eigen accent in het bier leggen.




    Voske in gezelschap van de symphatieke Jan Passieux
    van de Nederlandse Deltabrouwers.
    http://www.deltabrouwers.nl/



    Twee sportieve Politiekers Patrick van Krunkelsven en Sven Gatz
    reden de toer de Geuze met de fiets.
    Een malse lambik De Cam was de perfecte dorstlesser.




    Breugheliaanse Folklore en Brabants spek.
    De toer de Geuze bied dit moois en lekkers allemaal op een presenteerblaadje aan.
    en wij genoten er van.
    Op naar de volgende locatie

    Tour de Geuze 2007
    reeds besproken

    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem

    01-05-2007 om 11:50 geschreven door William Roelens


    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (2) - Mort Subite in Kobbegem

    Toer de Geuze 2007 (2) - Mort Subite in Kobbegem

    Mort Subite in Kobbegem kun je moeilijk vergelijken met het piepkleine
    Lambik brouwerijtje van De Troch.
    zie :
    Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek
    Brouwerij De Keersmaeker  sinds 1 april 2004 Mort Subite genoemd is
    momenteel in handen van brouwerijgroep Alken Maes.
    De productie ligt bijna 20 x hoger dan De Troch.
    http://www.alken-maes.be/


    Welkom in Kobbegem
    Een lambik of oude geuze onder een stralende zon is meer dan welkom.


    Brouwerij De Keersmaeker, nu Mort Subite genoemd.
    Rechts de grote brouwzaal




    De mooiste brouwzalen zijn die met roodkoperen ketels.
    Bij Mort Subite staan er zo 4 in de brouwruimte


    Het heiligdom van ieder Lambik brouwerij of stekerij
    De foederzaal.


    Twee producten van Mort Subite
    Links een Oude Kriek Mort Subite en rechts een Faro.
    Indien men Lambik verzoet met kandijsuiker, krijgt men Faro
    Faro, dat vroeger goedkoper was dan het basisproduct Lambik,
    werd door zijn zoete smaak hoofdzakelijk gedronken door vrouwen en kinderen.


    Worst gebakken in oude geuze.
    Folklore op de binnenkoer van de brouwerij.


    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto


    28-04-2007 om 23:26 geschreven door William Roelens


    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 bokbiertjes geproefd

    Naar aanleiding van mijn rubriek op deze blog 
    "Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen"

    gaf Nederlands bierkenner en Zytholoog
    Jan Menken mij een vijftal bokbiertjes om eens te proeven
    Vier Nederlandse en een Duits biertje.
    Carl Kins met wie ik de bieren zou degusteren had er ook nog twee mee,
    zodat er zaterdag laatst zeven Bokken voor onze neus stonden.
    Gewapend met proefglaasjes en een mand vol brood
    begonnen we aan deze leuke opdracht.

    Beschrijving Bokbier
    zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=169


    De zeven Bokbieren netjes op een rij.

    We proefden na elkaar

    1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - 08
    De Friese Bierbrouwerij Bolsward
    http://www.bierbrouwerij-usheit.nl/


    2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 11.32K13J
    houdbaarheidsdatum - 04 - 2008

    3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 08.39K27J5
    houdbaarheidsdatum - 04 - 2008

    Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V. - Berkel-Enschot
    http://www.latrappe.nl/


    4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - feb 08

    5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - dec 06 

    6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - sep 05

    Heineken - Amsterdam
    http://www.amstel.nl/

    7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.
    houdbaarheidsdatum - 30.08.07

    Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan - Freising Duitsland
    http://www.brauerei-weihenstephan.de/


    1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.


    Donkerbruin – Beige schuimkraag

     

    Aroma's van zoete karamel – Kandij

     

    Een lichte smaak van  zoethout

    Gebrande mout

    Lichte bitterheid

     

    Een eenvoudig biertje


    2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 11.32K13J



     




    Had iets bleker schuim dan brouwsel 3.  Ze hadden allebei dezelfde pareling

    Het aroma was minder zoet dan bij de Us Heit

    Fruitig en moutig
     

    Houterige aanhef

    Een lichte wrange smaak

    Niet zo evenwichtig


    3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 08.39K27J5




    Ietsje donkerdere schuim dan vorig brouwsel Nr 2

    Moutig en fruitig aroma


    Moutige en fruitige smaak
    Karamel
    Eigenaardig maar dit brouwsel  was evenwichtiger dan het tweede.

    Een beter nabitterheid


    Dit brouwsel had een beter mondgevoel dan het vorig brouwsel (2) van La Trappe.

    Zo ziet u maar dat het ene brouwsel het andere niet is.  Gelukkig maar.



    4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - feb 08








    Roodkoper kleur.  Licht beige schuimkraag die vlug verdwijnt.

     

    Het aroma is moutig

    Zoet alcoholisch

    Een volle neus met een mooi aroma (tot nu toe het beste van de vier)

     

    De smaak is jonger dan de eerste drie

    Moutig

    Uitgesproken karamel

    Alcohol blijft hangen

    Voortreffelijk evenwicht

     

    Een zoet afdronk met een heel lichte bitterheid in de verte.



    5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - dec 06




    Donkerder van kleur

    Ook hier verdwijnt het schuim heel vlug.

     

    Aroma van mout

    Ruikt in de verte naar oxidatie

    Maar de alcohol verdingt deze geur een beetje

     

    Een moutige smaak

    Het heeft iets van scherpte verloren als nr 4

    Het is minder evenwichtig

    Geen aparte smaken meer een gheel

    De bitterheid blijft iets langer hangen

    De jongere versie van Nr 4 is toch beter.




    6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - sep 05

    Nog donkerder van kleur dan Nrs 4 en 5
    (het kleur kan veranderen door eventuele receptwijziging)

    Het schuim verdwijnt snel

     

    Een serieuze oxidatie prikkelt de neus

     

    De smaak is minder geoxideerd dan het ruikt

    Het bier is zachter en malser

    Het lijkt meer op een waterige substantie met alcohol

    De zoetigheid is afgevlakt

    Ook de bitterheid is verdwenen.

     

    Ondanks de oude is het bier nog juist drinkbaar. 

    Nog ouder zal waarschijnlijk niet meer te drinken zijn.

     

    7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.



    Donker bruin met een licht beige fijne schuimkraag

     

    Zoet moutig aroma

    geroosterd

     

    Smaak is moutig

    Smaakt naar brood

    Ook volmondig

    De Alcohol is mooi in evenwicht

    Geen echt uitgesproken bitterheid

    Vloeit zacht uit.

     


    Conclusie :

    Alle bokbieren zijn bijna robijnrood van kleur.
    Zijn moutig en karamelachtig van smaak.

    De Duitse Bok "Weihenstephaner Korbinian" vonden we het beste van de zeven
    Ook de jongste van de drie Amstel Bokken was behoorlijk.
    Daarna kwamen de twee La Trappe bokken.
    En tenslotte het Us Heit Twels bokbier.

    26-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek

    Zondag 22 april was het weer hoogdag in het Pajottenland. 

    De Toer de Geuze 2007 was aan haar zesde editie toe. 

    Duizenden liefhebbers van de spontane gisting zakten af naar de

    9 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die voor deze tweejaarlijkse gelegenheid

    hun deuren open stelden.

    Het mooie weer, de sfeer, de streekgerechten en natuurlijk het bier

    maakten van deze editie weer een folkloristisch gebeuren.

     

    De champagne onder de bieren is blijkbaar aan een heropstanding begonnen.

    Vooral jonge mensen hebben de zure biertjes weer ontdekt en opnieuw leren waarderen.

    Een vaarwel aan de zoete Coca Cola maatschappij?

    In ieder geval een hart onder de riem voor de weinig Lambiekbrouwers en stekers die met liefde en vakmanschap hun eeuwenlange brouwmethode tot stand proberen te houden.

     

    We bezochten ze niet allemaal. 

    Want dit was een bijna onmogelijke opgave.

     

    In een paar rubriekjes zal ik enkele Lambiekbrouwers en stekers bespreken.

    We beginnen met Brouwerij De Troch uit Wanbeek.

    DE TROCH bvba
    Langestraat 2
    1741 Wambeek / Ternat / Vlaams Brabant


    http://www.detroch.be


    In deze tonnen en pijpen neemt het gsitingsproces plaats.
    Hier rust de lambik.
    Door jonge en oude lambik te mengen (steken) bekomt men geuze.
    Meestal worden drie lambiks met mekaar gemengd
    naar de smaak van de geuzesteker.




    Verdoken tussen de tonnen kon men dit jaar deze
    schuimkop of schapekop ontdekken op het bomgat.
    De wilde gisten doen hun werk.

    .


    Een plechtig moment.
    Een lambik rechtstreeks afgetapt van 't vat
    wordt op een elegante manier in een beker geschonken




    De jonge lambik boven een stapeltje oude bedrukte Troch flessen.
    Wat kan bierfotografie toch mooi zijn.





    Een oude Geuze Chapeau
    boven op de tonnen waar zijn eerste ontwikkeling plaats vond.
    De eerste oude geuze die het streekproductenlabel van de VLAM bekwam.


    VLAM
    http://www.vlam.be/index.php?home=true



    Het volledige gamma van De Troch.
    De brouwerij zorgde voor opschudding in de Lambikwereld
    door als eerste met exotische bieren op de proppen te komen.



    Enkele minder bekende bieren van De Troch


    Gueuze Belle Epoque.
    Verdween kort van de markt
    door een klacht van een Champagnehuis


    B12 was een fruitig energiedrankje.


    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    24-04-2007 om 16:12 geschreven door William Roelens


    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeverij van Oude Geuze in de Pado te Tielt

    Niemand kan beter op een meeslepende manier over bier vertellen
    dan Zytholoog Jef Van den Steen.

    Jef is een notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken (zie hiernaast)

    Hij heeft naast zijn schrijversactiviteiten ook een eigen brouwerij in Erpe-Mere dicht bij Aalst.

    Namelijk De Glazen Toren.

    Op zijn sappig Nederlands-Aalsters dialect kan hij iedereen aandachtig doen luisteren.

    Of het nu over Trappisten, abdij of Noord Franse bieren gaat.

    Jef  weet iedereen te boeien met zijn biervertelsels.

    De avonden waar ik aanwezig was en Jef op het sprekersgestoelte zat, waren voor mij altijd te kort.

    Nu ook weer op een proeverij avond van Oude Geuze in een van mijn lieveling herbergen De Pado in Tielt.

     

    In een select groepje vertelde Jef ons de geschiedenis van de oude Geuze.

    Het ontstaan, de ingrediënten, het brouwproces, van waar komt de naam enz… hier en daar doorspekt met kleurrijke anekdotes.

    Hieronder bespreek ik de geproefde bieren
    Ik ben echter nog een leek wat oude geuzen betreft.
    Veel proeven is nodig om de complexe smaken te kunnen ontdekken en beschrijven.




    Jef Van den Steen notoir bierkenner,
    sleepte ons mee in de wereld van de oude Geuze





    Dominiek schenkt uit een vaatje Lambik "3 fonteinen".
    Vroeger bediende men de stamgasten met een kan of kruik lambiek.
    In enkele Brusselse café's is die traditie nog bewaard gebleven.




    Lambik, het basisproduct van de Geuze
    De ingrediënten  zijn gerstemout, tarwe, hop en water



    Lambik 3 fonteinen
    Brouwerij en Geuzestekerij 3 fonteinen - Beersel
    http://www.3fonteinen.be/

    Oranje van kleur
    wazig en geen schuim

    Aroma's van fruit.

    Een zeer malse smaak
    Aangenamez zurigheid
    met een heel lichte bitterheid
    toetsjes van eik
    Schitterend !!!





    Een oude Geuze niet uit het Pajottenland maar afkomstig van West-Vlaanderen
    Geuze Fond Tradition van brouwerij Van Honsebrouck.



    Geuze Fond Tradition - 5% Alc.Vol.
    Brouwerij Van Honsebrouck - Ingelmunster
    http://www.vanhonsebrouck.be/


    Koperkleurig
    lichte witte schuimkraag

    Een scherp zuur aroma
    aroma van mosterd

    Azijnzurig
    Smaak van mosterd
    zeer zure afdronk

    voor de liefhebbers




    Een lekkernij uit Sint-Ulriks-Kapelle



    Om de restsmaken van het vorige bier te neutraliseren
    is bruin brood een prima smaakopruimer



    Gueuze Girardin - 5 Alc.Vol.
    Brouwerij en Geuzestekerij Girardin - Sint-Ulriks-Kapelle
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/girardin/girardin.htm


    Oranjekleurig met lichte witte schuimkraag

    Het typisch zwavelaroma van Girardin

    Zurig
    ook een beetje dit typisch muffig smaakje
    een lichte bitterheid op het einde
    Complex biertje





    Een prachtige oude geuze van een nog vrij jonge
    Geuzesteker Karel Goddeau.
    In het glas de weerspiegeling van Jef Van den Steen



    Oude Geuze De Cam - 6,5 Alc.Vol.
    Geuzestekerij De Cam - Gooik
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm


    Donker amber met witte schuimkraag

    licht aroma (soms niet te ruiken)
    van eik
    ook een lichte zwavelgeur

    Zurig fruitig
    een lichte bitterheid van Grapefruit op het einde
    toch een zurige afdronk




    Een kistje oude geuze (oud in de andere zin van het woord) wordt bovengehaald


    Voorzichtig afgestoft, klaar om te degsuteren

    Geuze Belle Vue +/- 30 jaar oud  -  Alc.Vol.
    Brouwerij PH Vandenstock - Anderlecht


    Donker amber zonder schuim

    zoet verouderd aroma (oxidatie)

    Muffig en over de gehele lijn zoet
    Witte porto toetsen
    Zoet over de gehele lijn.
    Valt nog te drinken

    Het gaat hier niet meer om een oude geuze
    (Hij was in die tijd toen al bijgezoet)
    maar een geuze die oud is.
    Wel leuk om eens te proeven


    Ulrich, een Duitse bierproever onder het gezelschap
    genietend van de Lambik "3 Fonteinen"

    Een leerrijke avond met een boeiende verteller.
    Aangenaam gezelschap en perfecte gastheren.
    Tot volgende afspraak!

    Mag ik er op wijzigen dat het nu zondag hoogdag is voor
    elke oude geuze-en kriek liefhebber
    Toer de Geuze 2007 gaat namelijk van start :

    9 brouwerijen en stekers verlenen hun medewerking

  • Brouwerij 3 Fonteinen: Hoogstraat 2A, 1650 Beersel
  • Brouwerij Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
  • Geuzestekerij De Cam: Dorpstraat 67A, 1755 Gooik
  • Brouwerij De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
  • Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
  • Brouwerij Lindemans: Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek
  • Brouwerij Mort Subite: Lierput 1, 1730 Kobbegem
  • Brouwerij Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
  • Brouwerij Timmermans: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek

    Voor meer informatie klik op onderstaande banner

  • 18-04-2007 om 19:55 geschreven door William Roelens


    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Belegen Foederbier - De Zalm Roeselare

    De batjes in Roeselare zijn ook voor veel niet Roeselarenaars het hoogtepunt van het jaar.

    100.000 kooplustigen zakken dan af naar de Rodenbachstede om er in de 9 winkelstraten iets te kopen wat u in de gewone solden niet vind. 

    O ja “Batjes” betekent iets goedkoops op de kop tikken.  Een noazorge doen  (Een batje doen)

     

    Zo ook trokken Voske en ik regelmatig richting Roeselare om er de jaarlijkse sfeer op te snuiven.

    Maar we gingen dan ook steevast een Rodenbach of Alexander gaan drinken in herberg “De Zalm” gelegen op de hoek van de grote markt en de Ooststraat. 

    De Zalm was bekend voor zijn uitstekende Rodenbach.

    De mensen moesten er zijn want nergens serveerden ze beter het Roeselaars Roodbruin als in deze historische herberg. 

     

    De zalm bestaat nog.  Maar het is niet meer het kenmerkend café van eertijds.  De Zalm werd jaren geleden bouwvallig verklaart en op dezelfde plaats staat er nu een moderne building met onderaan de nieuwe Zalm.

     

    De oude zalm heeft indertijd moeten plaats ruimen voor dit hooggebouw.

     

     

    Jammer eigenlijk want de nostalgie van  Herberg “Au Saumon” heeft in het kader van de vernieuwing moeten plaats ruimen voor een ultra modern brasserie met een hedendaags strak interieur.

    Maar het blijft nog altijd een typische Rodenbachcafé.

     

    Maar niet getreurd.  Het etablissement is best wel gezellig en het beschikt nog altijd over een prachtig buiten terras waar het op warme zonnige dagen best te vertoeven is.


     

    Een gezellig buitenterras met zicht op de grote markt.

     

     

     

    Toch een gezellige Brasserie met een bovenzaaltje "De Foeder" genaamd.

     

     

    Maar wat voornamelijk de zalm zo aantrekkelijk maakt om even binnen te wippen (vooral als bierproever) is het  Oud belegen Foederbier van Rodenbach en

    de ongefilterde Palm die u er kunt degusteren.

     

    De twee authentieke handpompen waar Ongefilterde Palm en het oud belegen
    foederbier Rodenbach met de hand opgepompt worden
     

     

    Het foederbier (bier rechtstreeks uit de ton) is uniek.  Het tweejaar oud gemengde bier wordt in de brouwerij rechtstreeks afgetapt van verschillende foeders en afgevuld in roestvrije vaten.  Koolzuur of CO² komt hier niet te pas.

    In café De Zalm wordt het dan via authentieke Engelse handpompen

    uit de vaten naar het glas met de hand overgepompt.



    De smaak is dus juist identiek of dat u het bier rechtstreeks van uit de ton drinkt.
    Met dit verschil dat in het café bij het oppompen, het mengbier door een sproeikop wordt geperst zodat dit unieke tonnenbier voorzien is van een fijne schuimkraagje.


    Een foto van de gigantische foederzaal van Rodenbach
    De sfeer van de brouwerij is niet veraf.



    Oud belegen foederbier van Rodenbach - 6 % Alc Vol.
    Palm Breweries - Brouwerij Rodenbach

    http://www.palmbreweries.com/
    http://www.rodenbach.be/

       
    Rodenbach belegen Foederbier in de voorjaarszon. Een complexe dorstlesser

    Donker Amber van kleur
    wazig
    een licht beige schuimkraagje

    Aroma van melkzuren
    ook het aroma van eik snuift u op.
    citrustoetsen?

    De eerste kennismaking met de smaakpapillen is zuur, zeer zuur.
    U krijgt bij de eerste slok zuurprikkels in de neusgaten en keel.
    heel eigenaardig
    uw mond wordt kortstondig samengetrokken.

    Wanneer de smaakpapillen zich hebben aangepast wordt het zure bier
    aangenamer om te drinken.
    Het wordt iets zachter en malser.
    Met een rijk boeket aan taninnes
    zeer complex.
    Ook de afdronk is zuur en blijft lang hangen

    Rodenbach foederbier is voor de liefhebbers van zuur bier
    Liefhebbers van oude Geuze zullen zeker niet zwichten voor dit oerbier.
    Toch raad ik iedereen aan om het eens te proeven.
    al was het maar om via geur en smaak de microflora te leren kennen
    die heerst in de 300 (sommige zijn 150 jaar oud)
    eiken tonnen die Rodenbach rijk is.

    Een bier om te degsuteren.
    Door zijn zurigheid is eentje of twee meer dan genoeg.
    De maag zou wel eens kunnen protesteren


    Hoe mooi foederbier kan zijn op het terras van Brasserie De Zalm
    bewijst deze foto

    16-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!