NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Voorstelling Klokhof Tripel
  • Tripels 6 - Adriaen Brouwer Tripel - All Good Things Are 3 - Triporteur Nipple Tripel
  • VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 64 - Aeolus & Morpheus Funky Imperial Stout - Jambe d’ Erable - Cuvée Clarisse Whiksy Infused - Franc Belge Spéciale Ambrée - Ne Veurvechter Zwaar Blond
  • Trappist Westvleteren kan voortaan online besteld worden
  • Tripels 5 - Fort Lapin Tripel - LeFort Tripel - Slaefke bier Aughems Fluytjesbier Tripel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
    Gastenboek
  • Goeie morgen.
  • dag bloggertjes
  • Een fijne oudejaarsavond
  • Wens u nog een fijn weekend
  • Een fijne namiddag en avond

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    10-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.

    Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen.
    In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak.
    In Duitsland met hun
    uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe.
    Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd.
    Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting.
    Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.



    Gruuthuse in Brugge.

    Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz...
    Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier.
    Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".



    Roze Manuka

    Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse “tea tree”. Door de chemische samenstelling werkt Manuka
    vele malen sterker dan de Australische “tea tree” bij de bestrijding van bacteriën en schimmels
    . Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.

    Traditioneel gebruik

    Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw “tea tree”.

    Algemene eigenschappen

    Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend
    , sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.

    http://www.aroveda.com/html/manuka.html

    Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.
    Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland.
    Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)

    De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn',
    een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland)
    Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier.
    Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven.
    Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met
    de 'Mussel Inn' het bier in België terecht.
    Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi
    (bron : De Zytholoog)


    Captain Cooker Manuka Beer 5,7 % Alc. Vol.
    http://www.captaincooker.com/



    Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag
    fijne bellen

    De neus ruikt naar kruiden
    ook zoete toetsen
    citrus

    Een zoete aanhef
    Een smaak van pompelmoes (kinine)
    bitter en volmonig biertje
    Een droge afdronk
    Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.


    Het zwart/roze etiket met de gegevens


    Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het
    Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
    Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.


    Voor meer informatie klik op foto

    10-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (4) - Lindemans in Vlezenbeek

    Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek.
    Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het
    Pajottenland,  nl brouwerij Lindemans.

    http://www.lindemans.be/

    De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...

    Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek.
    Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren.
    Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.

    Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans
    een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque.
    Een kriek Cuvée René Grand Cru.
    Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze.
    Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.


    Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een
    brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen
    anders dan anders.

    Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans
    verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.


    Kunst in brouwerij Lindemans



    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem
    De Cam - Gooik

    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    08-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.

    Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle
    als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen,
    (lees hier :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258)
    zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.

    Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene.
     Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden.
    De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten.
    Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.


    Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis


    't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.


    Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. 
    In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. 
    Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. 
    Daarnaast in het andere huisje (rechts)  is het bureel van de sasmeester gevestigd.




    In het kleine haventje liggen enkele oude boten.
    Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899.
    Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze
    historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen
    die een vaartocht willen maken.
    Alle tochten zijn maatwerk.



    Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van
    't oude Sashuis


    Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in
    een van de twee kleine gelagzaaltjes.


    Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier
    Schobiak (ook skobiak genoemd).


    Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander
    schippersattributen.

      

      
    Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.


    Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.

    Hoe kan het ook anders.
    Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd)
    Schobiak betekent schavuit.





    Blonde Schobiak van 't vat 7,2 % Alc Vol. - Liefmans Breweries.

    Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak.
    De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege
    Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva)
    Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig




    Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis


    Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).

    Goudblond helder biertje.
    Met witte dikke schuimkraag.
    Het schuim is wandklevig.
    Toch weinig koolzuurpareling.

    Een fruitig en moutig aroma
    Het fruitige is van de gist
    ook iets scherps in de neus

    een zoete aanhef
    moutig en fruitig zoals het aroma
    weinig body
    zoete afdronk

    Een commercieel biertje
    die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.

    Een vat moet lopen zegt Lukas.
    Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen
    heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.

    Dat het om een etiketbier gaat, is zeker.
    Welk?  Dat is aan jullie om het te achterhalen.

    06-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop-it - Koningshoeven (NL) versus Bios (B)

    Amerikanen blijken storm te lopen voor Belgisch bier. 
    Vooral de speciale bieren uit Belgenland zijn erg gegeerd over de grote plas.

    Vandaar dat ook veel Amerikaanse brouwers er zich op toeleggen

    met het brouwen van bieren type "Belgian Style".

     

    Maar wat zien we de laatste tijd?  Dat sommige van onze
    Belgische brouwers ook verzot zijn op de Engelse

    of Amerikaanse IPA bieren.

    IPA staat voor Indian pale Ale. 
    Dit waren extreem bittere bieren die verscheept werden. 
    Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.

    En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body waarmee 
    onze Belgische brouwers beginnen te experimenteren. 

    Ook Amerikaanse aroma hoppen zijn erg in trek de laatste tijd.

     

     

    Door een reis te maken naar Alaska en het Noordwesten van Amerika raakt ook Hildegard van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) in de ban van de IPA bieren

    Maar wat doet Hildegard?

    Ze brouwt een IPA met ipv Amerikaanse hop met
    Europese aromatische variëteiten.

     

    Het resultaat die er beslist mag zijn noemt "Hop-It®."

     

    Voor het eerst brouwde Hildegard dit bier bij Bios – Ertvelde (Oost-Vl).

    Van af nu brouwt ze de Hop-It®. en haar andere heerlijke Urthel bieren bij
    Trappistenbrouwerij "La Trappe" te Koningshoeven in  Nederland.

    Voor alle duidelijkheid "De Leyerth" blijft een Belgische Bierfirma.

    Het zijn precies die twee verschillende Hop-it bieren
    en een Hop-It® 75cl fles
    die Carl Kins, Jacky Ducolumbier en ik
    met mekaar hebben vergeleken qua kleur, aroma en smaak.

    Twee gebrouwen in België en eentje in Nederland.

    Is er een verschil?

     

     

    Links het biertje nog gebrouwen bij BIOS - Ertvelde (B)

    Rechts het bier gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven (NL)

    Bemerkt het verschil in flesjes.

    Links de typische Duvel fles of Steiner fles.  Ook dikbuikje genoemd.

    Rechts de normale standaard fles

     

     

     

    Hop-It®  in een bedrukte 75cl Fles

     

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B

     

    Flesje 33cl



     

    Goudblond met een mooie witte schuimkraag

    Schuimkraag ietsje groffer dan de Nederlandse
    Kleur is ietsje donkerder dan het bier gebrouwen in Nederland

     

    Een uitgespreid aroma

    Moutig en zoet fruitig

    citrus

     

    Bitter maar ook niet overdreven.

    De bitterheid komt niet echt naar boven zoals

    bij het Nederlandse brouwsel

     

    Een lekker bier maar moet toch de bierduimen leggen voor de 75cl fles en

    de Nederlandse variant.

     


    Het prachtige etiket van de Belgische variant

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B

     

    Flesje 75cl


     

    Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag

     

    Fruitig aroma

    Ananas?

    Ook ietsje kruidig (meer dan de 33cl fles)

     

    Veel hoppiger dan de 33 cl fles

    De alcohol komt ook sterker naar boven

    Er is ook meer body in de grote fles

    Een lichte moutsmaak.

    Droge afdronk

     

    Het bier is volgens ons iets beter dan het 33cl flesje

    Zeer lekker.

     

    Nuttige informatie op de bedrukte 75cl fles

     

     

    HOP-IT®

     

    Gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven NL

     

    Flesje 33cl

     


    Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag

    Schuimkraag ietsje fijner dan Belgische variant
    Kleur is iets helderder dan het Belgisch biertje

     

    Aroma hoppiger

    Fruitiger

     

    Een geprononceerde hoppigheid

    De hopsmaak blijft lekker hangen

    Ietsje harder (water) in de goede betekenis

     

    Dit biertje is duidelijk hoppiger en fruitiger dan zijn vroegere Belgische collega

    Fris en smakelijk

     

    Een prachtig van een bier.

    Carl en ik waren duidelijk :

    De Nederlandse versie is de beste van de drie.

    Jacky vond het Belgische het beste

     

    Good work Hildegard

     

    ...Paché...


    Het nieuwe etiket naar de hand van Bas van Ostaden
    de echtgenoot van Hildegard

     
    De kroonkurken
    Links het oude en rechts het nieuwe.

    Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand
    van Bas van Ostaden.  En maak kennis met de Erthels of
    De Cronycken van Ley


    http://www.urthel.com/Hop-it

     


    Bas en Hildegard van Ostaden
    Kunstenaar en Brouwkunstenares

    04-05-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland



    Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd gisteren (1 mei 2007)
    het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado (Stationstraat 68 - 8700 Tielt)
    erkend als streekproduct van het Molenland.


    In het toeristisch dorp van de Handelsbeurs dat met een volwaardige keuken
    en gezellige standjes was uitgebouwd werden de erkenningen
    door de Burgemeester van Tielt
    Michiel Van Daele aan de genomineerden uitgereikt

    Daarna was er nog een mooie receptie in de cafetaria van de Handelsbeurs
    met een hapje en een drankje.

    Proficiat aan Dominiek en Patrick!!


    Burgemeester Michiel Van Daele overhandigd de erkenning uit aan
    Dominiek Snauwaert en Patrick Acx.



    Samen poserend met Erevoorzitter van de Handelsbeurs
    Alois Wellens


    Dominiek en Patrick fier poserend voor hun Halleschelle standje


    Halleschelle is niet alleen een erkend streekproduct van het Molenland
    maar ook het Stadsbier van Tielt.


    Een Halleschelle nu een erkend streekproduct uit het Molenland
    gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne

    Ook proficiat aan de brouwers van Alvinne

    Beste blogbezoekers
    De Halleschelle zal te proeven zijn op
    het Karakterbierweekend van HOP
    op 2 en 3 juni 2007
    In Zaal CC "De Stringe", Ommersheimplein 4, te Vichte

    GRATIS INKOM



    Voor een bespreking van de Halleschelle
    klikt op bovenstaande foto

    02-05-2007 om 17:14 geschreven door William Roelens


    01-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (3) - De Cam in Gooik

    Na De Troch (Wambeek) en Mort Subite (Kobbegem) was Gooik de volgende gemeente op het lijstje van onze Toer de Geuze 2007.  
    Gooik in het Pajottenland is niet alleen bekend voor zijn
    volksinstrumentenmuseum, maar ook voor geuzestekerij De Cam. 
    Deze twee zijn allebei gevestigd in het zelfde pand als het bekende Café "De Cam" waar in de tijd het TV-programma de Rechtvaardige Rechters opgenomen werd.


    Geuzestekerij "De Cam"
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm



    Welkom bij Geuzestekerij "De Cam" in Gooik

    Het verschil met De Troch en Mort Subite is dat De Cam enkel en alleen een geuzestekerij is
    en geen lambiekbrouwerij.
    Geuzesteker Karel Goddeau mengt verschillende soorten lambik  (Boon, Girardin en Lindemans) tot dat hij de perfecte geuze of kriek De Cam creëerd.
    Samen met Armand De Belder (3 Fonteinen) heeft hij een Lambiekbrouwerijtje in Beersel.



    Geuzesteker Karel Goddeau


    De eiken ton.  De perfecte opslagplaats om de lambik te laten gisten.
    Bij De Cam hangt er eentje hoog op de koer als symbool van de geuzesteker.





    De tonnen van De Cam zijn afkomstig van de Tsjechische brouwerij "Plzensky Pradroj"
    ook wel Urquell genoemd.  Zie de zwarte stempel onderaan.



    Ieder geuzesteker heeft zijn eigen tonmerk.
    Bij De Cam zijn dit 3 hamers.
    Ook op de etiketten van de flessen zijn deze hamers terug te vinden



    De hamer altijd dicht in de nabijheid.



    In een geuzestekerij zijn veel spinnenwebben te vinden.
    Dit heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne in de stekerij,
    maar met het nuttige werk dat de spinnen verrichten.
    Op de geur van gistend bier komen veel fruitvliegjes af
    en de spinnen houden deze plaag met hun webben onder controle.
    Een geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen nooit een spin doodtrappen.






    Deze heerlijke lambiek wordt via de bovenstaande handpompen in het
    glas gepompt.  Een heerlijke dorstlesser.


        
    Door verschillende soorten lambik te vermengen kan de Geuzesteker
    zijn eigen accent in het bier leggen.




    Voske in gezelschap van de symphatieke Jan Passieux
    van de Nederlandse Deltabrouwers.
    http://www.deltabrouwers.nl/



    Twee sportieve Politiekers Patrick van Krunkelsven en Sven Gatz
    reden de toer de Geuze met de fiets.
    Een malse lambik De Cam was de perfecte dorstlesser.




    Breugheliaanse Folklore en Brabants spek.
    De toer de Geuze bied dit moois en lekkers allemaal op een presenteerblaadje aan.
    en wij genoten er van.
    Op naar de volgende locatie

    Tour de Geuze 2007
    reeds besproken

    De Troch - Wambeek
    Mort Subite - Kobbegem

    01-05-2007 om 11:50 geschreven door William Roelens


    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 (2) - Mort Subite in Kobbegem

    Toer de Geuze 2007 (2) - Mort Subite in Kobbegem

    Mort Subite in Kobbegem kun je moeilijk vergelijken met het piepkleine
    Lambik brouwerijtje van De Troch.
    zie :
    Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek
    Brouwerij De Keersmaeker  sinds 1 april 2004 Mort Subite genoemd is
    momenteel in handen van brouwerijgroep Alken Maes.
    De productie ligt bijna 20 x hoger dan De Troch.
    http://www.alken-maes.be/


    Welkom in Kobbegem
    Een lambik of oude geuze onder een stralende zon is meer dan welkom.


    Brouwerij De Keersmaeker, nu Mort Subite genoemd.
    Rechts de grote brouwzaal




    De mooiste brouwzalen zijn die met roodkoperen ketels.
    Bij Mort Subite staan er zo 4 in de brouwruimte


    Het heiligdom van ieder Lambik brouwerij of stekerij
    De foederzaal.


    Twee producten van Mort Subite
    Links een Oude Kriek Mort Subite en rechts een Faro.
    Indien men Lambik verzoet met kandijsuiker, krijgt men Faro
    Faro, dat vroeger goedkoper was dan het basisproduct Lambik,
    werd door zijn zoete smaak hoofdzakelijk gedronken door vrouwen en kinderen.


    Worst gebakken in oude geuze.
    Folklore op de binnenkoer van de brouwerij.


    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto


    28-04-2007 om 23:26 geschreven door William Roelens


    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 bokbiertjes geproefd

    Naar aanleiding van mijn rubriek op deze blog 
    "Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen"

    gaf Nederlands bierkenner en Zytholoog
    Jan Menken mij een vijftal bokbiertjes om eens te proeven
    Vier Nederlandse en een Duits biertje.
    Carl Kins met wie ik de bieren zou degusteren had er ook nog twee mee,
    zodat er zaterdag laatst zeven Bokken voor onze neus stonden.
    Gewapend met proefglaasjes en een mand vol brood
    begonnen we aan deze leuke opdracht.

    Beschrijving Bokbier
    zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=169


    De zeven Bokbieren netjes op een rij.

    We proefden na elkaar

    1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - 08
    De Friese Bierbrouwerij Bolsward
    http://www.bierbrouwerij-usheit.nl/


    2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 11.32K13J
    houdbaarheidsdatum - 04 - 2008

    3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 08.39K27J5
    houdbaarheidsdatum - 04 - 2008

    Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V. - Berkel-Enschot
    http://www.latrappe.nl/


    4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - feb 08

    5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - dec 06 

    6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - sep 05

    Heineken - Amsterdam
    http://www.amstel.nl/

    7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.
    houdbaarheidsdatum - 30.08.07

    Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan - Freising Duitsland
    http://www.brauerei-weihenstephan.de/


    1 - Us Heit Twels bokbier 6 % Alc.Vol.


    Donkerbruin – Beige schuimkraag

     

    Aroma's van zoete karamel – Kandij

     

    Een lichte smaak van  zoethout

    Gebrande mout

    Lichte bitterheid

     

    Een eenvoudig biertje


    2 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 11.32K13J



     




    Had iets bleker schuim dan brouwsel 3.  Ze hadden allebei dezelfde pareling

    Het aroma was minder zoet dan bij de Us Heit

    Fruitig en moutig
     

    Houterige aanhef

    Een lichte wrange smaak

    Niet zo evenwichtig


    3 - La Trappe Bockbier 7 % Alc.Vol - Trappistenbier
    Lot nr 08.39K27J5




    Ietsje donkerdere schuim dan vorig brouwsel Nr 2

    Moutig en fruitig aroma


    Moutige en fruitige smaak
    Karamel
    Eigenaardig maar dit brouwsel  was evenwichtiger dan het tweede.

    Een beter nabitterheid


    Dit brouwsel had een beter mondgevoel dan het vorig brouwsel (2) van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />La Trappe.

    Zo ziet u maar dat het ene brouwsel het andere niet is.  Gelukkig maar.



    4 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - feb 08








    Roodkoper kleur.  Licht beige schuimkraag die vlug verdwijnt.

     

    Het aroma is moutig

    Zoet alcoholisch

    Een volle neus met een mooi aroma (tot nu toe het beste van de vier)

     

    De smaak is jonger dan de eerste drie

    Moutig

    Uitgesproken karamel

    Alcohol blijft hangen

    Voortreffelijk evenwicht

     

    Een zoet afdronk met een heel lichte bitterheid in de verte.



    5 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - dec 06




    Donkerder van kleur

    Ook hier verdwijnt het schuim heel vlug.

     

    Aroma van mout

    Ruikt in de verte naar oxidatie

    Maar de alcohol verdingt deze geur een beetje

     

    Een moutige smaak

    Het heeft iets van scherpte verloren als nr 4

    Het is minder evenwichtig

    Geen aparte smaken meer een gheel

    De bitterheid blijft iets langer hangen

    De jongere versie van Nr 4 is toch beter.




    6 - Amstel Bock 7 % Alc.Vol.
    houdbaarheidsdatum - sep 05

    Nog donkerder van kleur dan Nrs 4 en 5
    (het kleur kan veranderen door eventuele receptwijziging)

    Het schuim verdwijnt snel

     

    Een serieuze oxidatie prikkelt de neus

     

    De smaak is minder geoxideerd dan het ruikt

    Het bier is zachter en malser

    Het lijkt meer op een waterige substantie met alcohol

    De zoetigheid is afgevlakt

    Ook de bitterheid is verdwenen.

     

    Ondanks de oude is het bier nog juist drinkbaar. 

    Nog ouder zal waarschijnlijk niet meer te drinken zijn.

     

    7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.



    Donker bruin met een licht beige fijne schuimkraag

     

    Zoet moutig aroma

    geroosterd

     

    Smaak is moutig

    Smaakt naar brood

    Ook volmondig

    De Alcohol is mooi in evenwicht

    Geen echt uitgesproken bitterheid

    Vloeit zacht uit.

     


    Conclusie :

    Alle bokbieren zijn bijna robijnrood van kleur.
    Zijn moutig en karamelachtig van smaak.

    De Duitse Bok "Weihenstephaner Korbinian" vonden we het beste van de zeven
    Ook de jongste van de drie Amstel Bokken was behoorlijk.
    Daarna kwamen de twee La Trappe bokken.
    En tenslotte het Us Heit Twels bokbier.

    26-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek

    Zondag 22 april was het weer hoogdag in het Pajottenland. 

    De Toer de Geuze 2007 was aan haar zesde editie toe. 

    Duizenden liefhebbers van de spontane gisting zakten af naar de

    9 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die voor deze tweejaarlijkse gelegenheid

    hun deuren open stelden.

    Het mooie weer, de sfeer, de streekgerechten en natuurlijk het bier

    maakten van deze editie weer een folkloristisch gebeuren.

     

    De champagne onder de bieren is blijkbaar aan een heropstanding begonnen.

    Vooral jonge mensen hebben de zure biertjes weer ontdekt en opnieuw leren waarderen.

    Een vaarwel aan de zoete Coca Cola maatschappij?

    In ieder geval een hart onder de riem voor de weinig Lambiekbrouwers en stekers die met liefde en vakmanschap hun eeuwenlange brouwmethode tot stand proberen te houden.

     

    We bezochten ze niet allemaal. 

    Want dit was een bijna onmogelijke opgave.

     

    In een paar rubriekjes zal ik enkele Lambiekbrouwers en stekers bespreken.

    We beginnen met Brouwerij De Troch uit Wanbeek.

    DE TROCH bvba
    Langestraat 2
    1741 Wambeek / Ternat / Vlaams Brabant


    http://www.detroch.be


    In deze tonnen en pijpen neemt het gsitingsproces plaats.
    Hier rust de lambik.
    Door jonge en oude lambik te mengen (steken) bekomt men geuze.
    Meestal worden drie lambiks met mekaar gemengd
    naar de smaak van de geuzesteker.




    Verdoken tussen de tonnen kon men dit jaar deze
    schuimkop of schapekop ontdekken op het bomgat.
    De wilde gisten doen hun werk.

    .


    Een plechtig moment.
    Een lambik rechtstreeks afgetapt van 't vat
    wordt op een elegante manier in een beker geschonken




    De jonge lambik boven een stapeltje oude bedrukte Troch flessen.
    Wat kan bierfotografie toch mooi zijn.





    Een oude Geuze Chapeau
    boven op de tonnen waar zijn eerste ontwikkeling plaats vond.
    De eerste oude geuze die het streekproductenlabel van de VLAM bekwam.


    VLAM
    http://www.vlam.be/index.php?home=true



    Het volledige gamma van De Troch.
    De brouwerij zorgde voor opschudding in de Lambikwereld
    door als eerste met exotische bieren op de proppen te komen.



    Enkele minder bekende bieren van De Troch


    Gueuze Belle Epoque.
    Verdween kort van de markt
    door een klacht van een Champagnehuis


    B12 was een fruitig energiedrankje.


    Voor een kleine fotoreportage
    klik op onderstaande foto

    24-04-2007 om 16:12 geschreven door William Roelens


    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeverij van Oude Geuze in de Pado te Tielt

    Niemand kan beter op een meeslepende manier over bier vertellen
    dan Zytholoog Jef Van den Steen.

    Jef is een notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken (zie hiernaast)

    Hij heeft naast zijn schrijversactiviteiten ook een eigen brouwerij in Erpe-Mere dicht bij Aalst.

    Namelijk De Glazen Toren.

    Op zijn sappig Nederlands-Aalsters dialect kan hij iedereen aandachtig doen luisteren.

    Of het nu over Trappisten, abdij of Noord Franse bieren gaat.

    Jef  weet iedereen te boeien met zijn biervertelsels.

    De avonden waar ik aanwezig was en Jef op het sprekersgestoelte zat, waren voor mij altijd te kort.

    Nu ook weer op een proeverij avond van Oude Geuze in een van mijn lieveling herbergen De Pado in Tielt.

     

    In een select groepje vertelde Jef ons de geschiedenis van de oude Geuze.

    Het ontstaan, de ingrediënten, het brouwproces, van waar komt de naam enz… hier en daar doorspekt met kleurrijke anekdotes.

    Hieronder bespreek ik de geproefde bieren
    Ik ben echter nog een leek wat oude geuzen betreft.
    Veel proeven is nodig om de complexe smaken te kunnen ontdekken en beschrijven.




    Jef Van den Steen notoir bierkenner,
    sleepte ons mee in de wereld van de oude Geuze





    Dominiek schenkt uit een vaatje Lambik "3 fonteinen".
    Vroeger bediende men de stamgasten met een kan of kruik lambiek.
    In enkele Brusselse café's is die traditie nog bewaard gebleven.




    Lambik, het basisproduct van de Geuze
    De ingrediënten  zijn gerstemout, tarwe, hop en water



    Lambik 3 fonteinen
    Brouwerij en Geuzestekerij 3 fonteinen - Beersel
    http://www.3fonteinen.be/

    Oranje van kleur
    wazig en geen schuim

    Aroma's van fruit.

    Een zeer malse smaak
    Aangenamez zurigheid
    met een heel lichte bitterheid
    toetsjes van eik
    Schitterend !!!





    Een oude Geuze niet uit het Pajottenland maar afkomstig van West-Vlaanderen
    Geuze Fond Tradition van brouwerij Van Honsebrouck.



    Geuze Fond Tradition - 5% Alc.Vol.
    Brouwerij Van Honsebrouck - Ingelmunster
    http://www.vanhonsebrouck.be/


    Koperkleurig
    lichte witte schuimkraag

    Een scherp zuur aroma
    aroma van mosterd

    Azijnzurig
    Smaak van mosterd
    zeer zure afdronk

    voor de liefhebbers




    Een lekkernij uit Sint-Ulriks-Kapelle



    Om de restsmaken van het vorige bier te neutraliseren
    is bruin brood een prima smaakopruimer



    Gueuze Girardin - 5 Alc.Vol.
    Brouwerij en Geuzestekerij Girardin - Sint-Ulriks-Kapelle
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/girardin/girardin.htm


    Oranjekleurig met lichte witte schuimkraag

    Het typisch zwavelaroma van Girardin

    Zurig
    ook een beetje dit typisch muffig smaakje
    een lichte bitterheid op het einde
    Complex biertje





    Een prachtige oude geuze van een nog vrij jonge
    Geuzesteker Karel Goddeau.
    In het glas de weerspiegeling van Jef Van den Steen



    Oude Geuze De Cam - 6,5 Alc.Vol.
    Geuzestekerij De Cam - Gooik
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/decam/decam.htm


    Donker amber met witte schuimkraag

    licht aroma (soms niet te ruiken)
    van eik
    ook een lichte zwavelgeur

    Zurig fruitig
    een lichte bitterheid van Grapefruit op het einde
    toch een zurige afdronk




    Een kistje oude geuze (oud in de andere zin van het woord) wordt bovengehaald


    Voorzichtig afgestoft, klaar om te degsuteren

    Geuze Belle Vue +/- 30 jaar oud  -  Alc.Vol.
    Brouwerij PH Vandenstock - Anderlecht


    Donker amber zonder schuim

    zoet verouderd aroma (oxidatie)

    Muffig en over de gehele lijn zoet
    Witte porto toetsen
    Zoet over de gehele lijn.
    Valt nog te drinken

    Het gaat hier niet meer om een oude geuze
    (Hij was in die tijd toen al bijgezoet)
    maar een geuze die oud is.
    Wel leuk om eens te proeven


    Ulrich, een Duitse bierproever onder het gezelschap
    genietend van de Lambik "3 Fonteinen"

    Een leerrijke avond met een boeiende verteller.
    Aangenaam gezelschap en perfecte gastheren.
    Tot volgende afspraak!

    Mag ik er op wijzigen dat het nu zondag hoogdag is voor
    elke oude geuze-en kriek liefhebber
    Toer de Geuze 2007 gaat namelijk van start :

    9 brouwerijen en stekers verlenen hun medewerking

  • Brouwerij 3 Fonteinen: Hoogstraat 2A, 1650 Beersel
  • Brouwerij Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
  • Geuzestekerij De Cam: Dorpstraat 67A, 1755 Gooik
  • Brouwerij De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
  • Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
  • Brouwerij Lindemans: Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek
  • Brouwerij Mort Subite: Lierput 1, 1730 Kobbegem
  • Brouwerij Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
  • Brouwerij Timmermans: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek

    Voor meer informatie klik op onderstaande banner

  • 18-04-2007 om 19:55 geschreven door William Roelens


    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Belegen Foederbier - De Zalm Roeselare

    De batjes in Roeselare zijn ook voor veel niet Roeselarenaars het hoogtepunt van het jaar.

    100.000 kooplustigen zakken dan af naar de Rodenbachstede om er in de 9 winkelstraten iets te kopen wat u in de gewone solden niet vind. 

    O ja “Batjes” betekent iets goedkoops op de kop tikken.  Een noazorge doen  (Een batje doen)

     

    Zo ook trokken Voske en ik regelmatig richting Roeselare om er de jaarlijkse sfeer op te snuiven.

    Maar we gingen dan ook steevast een Rodenbach of Alexander gaan drinken in herberg “De Zalm” gelegen op de hoek van de grote markt en de Ooststraat. 

    De Zalm was bekend voor zijn uitstekende Rodenbach.

    De mensen moesten er zijn want nergens serveerden ze beter het Roeselaars Roodbruin als in deze historische herberg. 

     

    De zalm bestaat nog.  Maar het is niet meer het kenmerkend café van eertijds.  De Zalm werd jaren geleden bouwvallig verklaart en op dezelfde plaats staat er nu een moderne building met onderaan de nieuwe Zalm.

     

    De oude zalm heeft indertijd moeten plaats ruimen voor dit hooggebouw.

     

     

    Jammer eigenlijk want de nostalgie van  Herberg “Au Saumon” heeft in het kader van de vernieuwing moeten plaats ruimen voor een ultra modern brasserie met een hedendaags strak interieur.

    Maar het blijft nog altijd een typische Rodenbachcafé.

     

    Maar niet getreurd.  Het etablissement is best wel gezellig en het beschikt nog altijd over een prachtig buiten terras waar het op warme zonnige dagen best te vertoeven is.


     

    Een gezellig buitenterras met zicht op de grote markt.

     

     

     

    Toch een gezellige Brasserie met een bovenzaaltje "De Foeder" genaamd.

     

     

    Maar wat voornamelijk de zalm zo aantrekkelijk maakt om even binnen te wippen (vooral als bierproever) is het  Oud belegen Foederbier van Rodenbach en

    de ongefilterde Palm die u er kunt degusteren.

     

    De twee authentieke handpompen waar Ongefilterde Palm en het oud belegen
    foederbier Rodenbach met de hand opgepompt worden
     

     

    Het foederbier (bier rechtstreeks uit de ton) is uniek.  Het tweejaar oud gemengde bier wordt in de brouwerij rechtstreeks afgetapt van verschillende foeders en afgevuld in roestvrije vaten.  Koolzuur of CO² komt hier niet te pas.

    In café De Zalm wordt het dan via authentieke Engelse handpompen

    uit de vaten naar het glas met de hand overgepompt.



    De smaak is dus juist identiek of dat u het bier rechtstreeks van uit de ton drinkt.
    Met dit verschil dat in het café bij het oppompen, het mengbier door een sproeikop wordt geperst zodat dit unieke tonnenbier voorzien is van een fijne schuimkraagje.


    Een foto van de gigantische foederzaal van Rodenbach
    De sfeer van de brouwerij is niet veraf.



    Oud belegen foederbier van Rodenbach - 6 % Alc Vol.
    Palm Breweries - Brouwerij Rodenbach

    http://www.palmbreweries.com/
    http://www.rodenbach.be/

       
    Rodenbach belegen Foederbier in de voorjaarszon. Een complexe dorstlesser

    Donker Amber van kleur
    wazig
    een licht beige schuimkraagje

    Aroma van melkzuren
    ook het aroma van eik snuift u op.
    citrustoetsen?

    De eerste kennismaking met de smaakpapillen is zuur, zeer zuur.
    U krijgt bij de eerste slok zuurprikkels in de neusgaten en keel.
    heel eigenaardig
    uw mond wordt kortstondig samengetrokken.

    Wanneer de smaakpapillen zich hebben aangepast wordt het zure bier
    aangenamer om te drinken.
    Het wordt iets zachter en malser.
    Met een rijk boeket aan taninnes
    zeer complex.
    Ook de afdronk is zuur en blijft lang hangen

    Rodenbach foederbier is voor de liefhebbers van zuur bier
    Liefhebbers van oude Geuze zullen zeker niet zwichten voor dit oerbier.
    Toch raad ik iedereen aan om het eens te proeven.
    al was het maar om via geur en smaak de microflora te leren kennen
    die heerst in de 300 (sommige zijn 150 jaar oud)
    eiken tonnen die Rodenbach rijk is.

    Een bier om te degsuteren.
    Door zijn zurigheid is eentje of twee meer dan genoeg.
    De maag zou wel eens kunnen protesteren


    Hoe mooi foederbier kan zijn op het terras van Brasserie De Zalm
    bewijst deze foto

    16-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden Carolus Easter Beer - Lekker snoepgoed voor Pasen.

     


    Een 75cl Fles  Gouden Carolus Easter Beer
    geflankeerd door zijn beste vrienden, de Paashaas en het Paaskuikentje.

    Zo maar te rapen met Pasen in onze tuin.



    Als bierproever verlang je soms naar bepaalde perioden van het jaar.

    Kerstmis, Nieuwjaar, Pasen, maart, oktober enz…

    Deze tijdstippen gaan soms gepaard met een biertje die speciaal voor deze tijd van het jaar gebrouwen word.

    Kerstbiertjes, Winterbieren, Voorjaarsbieren zoals Bières de mars en lente bokbieren.

    Najaarsbier met bvb herfstbok enz..

    Bieren die speciaal uit de brouwketels van onze brouwers komen om die

    bepaalde dagen nog meer kleur te geven.

     

    Zo zijn er ook Belgische brouwers die met Pasen een speciaal biertje op de markt brengen. 

    De Boskeun (keun = konijn) van de Dolle brouwers uit Esen bijvoorbeeld

    of het Paasbier van brouwerij Slaghmuylder, nu een erkend streekproduct. 

    De Paasstout van brouwerij St. Canarus die ik onlangs mocht proeven in Waregem enz...



     

    Ook Brouwerij Het Anker uit Mechelen heeft een Paasbier. 

    “Gouden Carolus Easter Beer” enkel te verkrijgen in flessen van 75cl.

    Naar het schijnt was het vroeger een donker bier

     

    Het Easterbier (Paasbier) is nu donker Amber van kleur en is in België verkrijgbaar enkel in bepaalde verdeelpunten.

    ik kon toch een paar flesjes op de kop tikken bij een drankenhandel in de buurt.

         
    De mooie fles en het Gouden Carolus kelkglas met een delicieze inhoud.




    Gouden Carolus Easter Beer - 10% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker - Mechelen

    http://www.hetanker.be/pag_nl/index_nl.html

     

     

    Een prachtig donker amber kleurtje
    met een romige witte schuimkraag
    en fijne koolzuurpareling

    aroma's van fruit, kruidig en mout
    ook een prettige alcoholgeurtje

    de eerste smaak is moutzoet
    met een milde bitterheid
    fruitig en licht aromatisch.
    Ook alcohol toetsjes strelen je mondholte
    Complex biertje

    Door het hoge alcoholgehalte die dit biertje (10%) bevat is het

    enkel te drinken als degustatiebier!

    Een chocolaten paaseitje past perfect bij het bier.


    Het fraaie etiket op de 75cl fles.

    12-04-2007 om 11:04 geschreven door William Roelens


    10-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste Waregemse Bierhappening

    Zaterdag laatst (07 april 2007) vond in Waregem de 1ste Bierhappening plaats.

    Dit proeffestival van ambachtelijke bieren werd ingericht door de Waregemse bierfanaten.

    Deze manifestatie nam plaats in de Inkomhal van Waregem Expo.

    Met de spreuk van HOP indachtig (Proeven, Ontdekken en Genieten) konden de mensen een 70 tal bieren van kleine brouwerijen en bierfirma’s degusteren.

    Ook konden de bezoekers genieten van het Waregemse Streekbier “Ne Gèsloeti” (al eerder besproken op deze blog.
    (zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=239)



     “Ne Gèsloeti” Het Waregemse nieuwe streekbier.

     

    De Waregemse Bierhappening was een schot in de roos.  Een 2000 bezoekers kwamen op de bierhappening af.

    Meer dan dat Organisator Geroen Vansteenbrugge kon dromen.  Volgend jaar zal er al aan uitbreiding gedacht moeten worden.  Ook organisatorisch moeten er nog aan gesleuteld worden, maar één ding is zeker.  Naast Vichte (het Jaarlijks  Karakterbierwekend van HOP) beschikt de regio over een tweede prachtig bierfestival.


    Dominiek uitbater van tapasbar "Pado" in Tielt
    won met zijn huisbier "Halleschelle" de publieksprijs

     


    De publieksprijs voor het beste bier was voor “Halleschelle” het huisbier van Tapasbar Pado uit Tielt.

    Gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster.


    Deze prijs zal op zaterdag 2 juni 2007
    uitgereikt worden op het Karakterbierweekend HOP 2007 te Vichte.


    Halleschelle een lekker Tielts biertje.
    Te verkrijgen in taverne en tapasbar "Pado" te Tielt


    TOP 10

    1 Halleschelle van de pado - (gebrouwen bij Alvinne)
    2 Struise Pannepøt : van de Struise Brouwers
    3 ne Gèsloetie (Waregems Streekbier) gebrouwen door Wim van De Graal !
    4 Leuvense Tripel (gebrouwen bij Bios)
    5 Toria Blond van de  Hoevebrouwers (gebrouwen bij de proefbrouwerij)
    6 Koekelaring van de Hoevebrouwers (gebrouwen bij De Graal)
    7 Dubbel Buitenlust (gebrouwen bij de proefbrouwerij)
    8 St. Bernardus Abt - Brouwerij St Bernardus - Watou
    9 Oude Kriek van Oud Beersel
    10 Piet Agoras van Het alternatief (gebrouwen bij Alvinne)


    Beste Brouwerij

    De Hoevebrouwers uit Zottegem




    Kjell en Hilde
    De beste brouwerij




    Leuvense Tripel - Een lekkere Tripel met een licht bittere afdronk.


    De prachtige bieren van De Struise Brouwers


    De Paasstout van St. Canarus, een lekkernij uit Gottem (O-Vl)


    Nog een heerlijk bruintje met Karakter
    Hofblues van Het Hofbrouwerijke


    Mooi in het gelid
    De biertjes van Alvinne

    Voor een fotoreportage
    van de Waregemse Bierhappening
    klikt op onderstaande foto

    10-04-2007 om 18:33 geschreven door William Roelens


    08-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het domein, het kasteel en de Plataan

    Hebben jullie dat ook?
    Dat u nooit naar een locatie gaat die dicht bij u in de buurt gelegen is?
    Wij gaan het altijd ver van huis gaan zoeken.
    Of om het in het West-Vlaams te zeggen “we goan t'oltid goan zoek'n ip ’n ander.

    Neem nu het Sterrebos in Rumbeke met zijn prachtig Kasteel.
    Dit domein is amper een 5-tal km van ons huis verwijderd.
    En toch zijn we er maar enkele keren langs geweest.
    We moesten ons schamen.





    Het mooie kasteel van Rumbeke moet een van de oudste
    renaissancekastelen van België zijn.
    In de 18e eeuw werd het licht classicistisch verbouwd
    waarbij het Sterrebos werd aangelegd.

    Het Sterrebos is de enige groene long in het Roeselaarse.


      
    Het prachtige kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd
    Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen

    http://www.kasteelvanrumbeke.be/



    http://www.brabandere.be/be/3be021_d-rik_1_roeselare_rumbeke_kasteel.html

    Op het domein bevind zich het etablissement
    "De Plataan"
    De naam is afkomstig van een grote plataan die zich tegenover het kasteel bevind.
    Ze zeggen er ook tegen De mamoetboom.
    http://users.pandora.be/sequoiadendron/nl/loc/331_kasteelvanrumbeke.html
    Daar het domein momenteel een grote bouwwerf is heb ik jammer genoeg
    om esthetische redenen de Plataan niet gefotografeerd.



    Herberg "De Plataan".
    Momenteel een bouwwerf.


    "De Plataan"
    Zoals u kan zien een café van brouwerij Haacht.








    De lichtivallen maken geven de binnenruimte een sfeervol decor


    Diverse hedendaagse kunstwerken aan de muren zorgen voor
     dat tikkeltje meer.




    Hedendaagse kunst afwisselend met antiek
    Een perfecte combinatie.


    Aan de toog hangen is hier uitgesloten.
    Het is het werkterrein voor de uitbaters en hun personeel.
    Want tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn.



    De Plataan is een gezellige herberg gelegen in het Provinciaal Domein
    Sterrebos met een prachtig zicht op het kasteel van Rumbeke.
    De grote speelweide rondom de mammoetboom en het speelpleintje
    zijn een aangename pleisterplaats voor wie hier een namiddag met zijn (klein) kinderen
    wil doorbrengen.
    Voor bierfanaten is het ietsje minder.
    De bierkaart is erg pover en u vind er alleen maar het gamma van Haacht.

    Voske en ik dronken op het terras een Tongerlo Dubbel bruin.



    Tongerlo Dubbel bruin 6 % Alc. Vol.
    brouwerij Haacht - Boortmeerbeek

    http://www.tongerlo.be/



    Een abdijbier fier poserend voor de fotograaf.
    Op de achtergrond het kasteel van Rumbeke.



    Donker bruin biertje
    met een dikke romige beige schuimkraag.
    verdwijnt nogal vlug en er komen eilandjes

    Aroma's van gebrande mout
    Karamel

    een zoete aanhef
    het blijft zoet over de gehele lijn.
    smaak van karamel
    toetsen van rozijntjes

    Een perfect gebrouwen commercieel abdijbiertje.
    die veel mensen doet genieten.
    Voor mij ietsje te zoet.

    08-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aged Pale in Track 75 te Harelbeke


    Track 78 - Lounge Brasserie Café
    Een hedendaagse gaper


    Ik voel me een beetje schuldig tegenover José Desmet verkoopsdirecteur bij Brouwerij Bavik.

    Hij heeft me indertijd nog gevraagd om hem te verwittigen wanneer ik “Track 75“
    zou aandoen om een Aged pale te gaan drinken.

    Sorry José, Ik heb het niet gedaan maar het was verleden week zo’n mooi weer.
    Voske en ik waren in de buurt van het oude stationsgebouw in Harelbeke
    en het verlangen om een Aged Pale te degusteren op het buiten terras
    was te groot en de tijd te kort om nog een afspraak met jouw te regelen.

    Een andere keer, beloofd!

     

    Het prachtige gerestaureerde stationsgebouw van Harelbeke.
    Intussen is het gebouw beschermd omdat het een van de weinige overgebleven stations is
    in ,,neo-klassieke, nationale stijl''

     

    Met Track 75 beschikt brouwerij Bavik in concessie voor 30 jaar over een stationsgebouw.

    In 2003 kreeg de brouwerij het licht op groen om het oude station van Harelbeke in te richten als Horecazaak.

    Eerder werd het gebouw gerestaureerd door een Brusselse firma in overleg met Monumentenzorg.
    Liefst
    500.000 euro investeerde Bavik in dit project
    Het resultaat mag dan ook gezien worden.
    Track 75 is een van de mooiste Brasseries van de streek.


     


    “Track 75” verwijst naar de spoorlijn Kortrijk – Gent waar het station
    van Harelbeke op gelegen is.

    (ieder spoorlijn beschikt bij de NMBS over eigen nummer)

    Maar de naam verwijst ook naar een muziekspoor : een track
    ( wat een onderdeel van een plaat of cd is).

    Mijn blogvriend
    Joëltje en zijn blues band "Rude Roots" hebben hier nog opgetreden
    zie : http://fotogalerij.ruderoots.be/thumbnails.php?album=11


    Track 75
    http://www.track75.be/home.asp


    Met Track 75 beschikt Bavik over een zeer prachtige etablissement.

    Het café vloeit langzaam over in een brasserie & tea-room en mondt
    uit in het restaurantgedeelte.''

    Verschillende delen samengebracht in een open ruimte.



    De mooie toog in het café gedeelte



    Brasserie - Lounge en tearoom bereik je via een kleine trap


    Via een linkse en rechtse opening van de moderne open haard
    kom je in het restaurant gedeelte

     


    De zeer stijlvolle open haard scheid de Brasserie van het restaurant.


        

     

       
    Kunstenaar Bert Vanwynsberghe uit Heule schilderde op de muren
    enkele parodieën op doeken van Paul Delvaux.
    Die verwijzen naar de vroegere functie van het stationsgebouw
    en het aangrenzend spoor 75 Gent-Kortrijk.
    Ook Bavik is nooit veraf op de kunstwerken.




    De kroonluchter in het cafégedeelte bestaat enkel uit
    bierglazen van Bavik.
    Hij past wonderbaar in het geheel



     
    Relaxen aan de haard, dit kan zowel in het restaurant-als in het Brasseriegedeelte
    Deze zetels zijn zo weg gehaald uit de Biënale van Interieur.


     


    Een zicht van uit het restaurant op de Brasserie en het café


    Lekker eten kan alleen in een smaakvol restaurantinterieur
     

    Ondanks al de schoonheid van binnen
    verkozen Voske en ik toch te genieten van een Aged pale op het buitenterras.

    Aged pale is voor bierleken het minst bekende bier van Bavik.
    Het wordt ook niet overal verkocht of opgediend.
    De reden is dat het door zijn zurigheid de meeste mensen zou kunnen afschrikken.

    En toch wordt dit bier door echte bierproevers gesmaakt en gewaardeerd.
    En met gelijk, want het is een pracht van een biertje.



    Aged Pale Grand Reserve - 7,3 % Alc. Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     http://www.bavik.be/home/index.asp

     

     
    Een pracht van een bier op het terras van een stijlvole Brasserie.
    Waarom het ver gaan zoeken als het zo dichtbij is?


    Een donker amber biertje
    met witte schuimkraag
    Fijne Koolzuurpareling

    Zurige neus
    aroma van citrus
    toetsjes van eik

    de eerste smaak is fris zurig.
    Ik denk niet meer zo scherp als vroeger.
    Eerder een zachte zurigheid.
    smaak van groene appelen
    Een droge afdronk.
    Het zuur blijft een tijdje hangen.

    De Alc is wel verhoogd van 5,8 % naar 7,3 %
    Vroeger noemde men het een Belgian Ale
    nu een Grande reserve

    Ik denk dat het bier nu meer toegankelijker is dan de eerste brouwsels.
    Het bier heeft een frisse malse zurigheid die na een paars slokjes
    de smaakpapillen gerust stelt.
    Een zeer goede dorstlesser die met zijn 7,3 % Alv. Vol
    gevaarlijker overkomt dan u zou denken.


    De Aged Pale is een hoog gistingsbier en
    wordt minstens 20 maanden bewaard op eiken Calvados vaten.
    Daarna wordt het onversneden afgevuld..


    Een prachtig van een biertje, die vroeger enkel voor Amerika bestemd was.
    Gelukkig is het nu ook hier te verkijgen.

    03-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 voor 12 - Het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten

    Voske en ik trokken zaterdag laatst (31 maart 2007) naar Leuven,
    meer bepaald naar Kessel-Lo.

    De Leuvense Biertherapeuten hielden in Taverne “Stille Waters”
    hun bierfestival “5 voor xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />12”.

    Wetende dat “Stille Waters” gelegen is in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo
    was het in feite zowel aan bierproeven als aan natuurverkenning dat we deden.


    Met de naam “5 voor 12” willen de biertherapeuten enkele
    bedreigde biersoorten in de schijnwerkers zetten.
    Bierstijlen zoals “Spéciale Belge”, “Witbier”, “Oud Bruin””tafelbier”
    en “spontane gistingsbieren” hebben het de dag van vandaag moeilijk
    om hun plaats op de biermarkt te blijven handhaven.

    Verder op het programma, bieren van heel kleine brouwerijen. 
    Ook zij hebben het moeilijk. Niet alleen door de concurrentie
    van de industriële brouwerijen maar ook de
    veeleisende wetgevingen maken hen het niet makkelijk.


    Het Provinciaal Domein van Kessel-Lo waar het
    Bierfestival plaats had.


    Het domein is niet zo maar een park.
    Het is een uitleefpark bij uitstek voor jong en oud.
    http://www.kessel-lo.net/article.php?story=20050114081816237



    De taverne "Stille Waters" heeft een futuristisch uitzicht.
    De taverne doet de omgeving geen geweld aan.
    Hier wordt bierproeven nog intens beleefd.

      
    Bierproeven aan de waterkant en in de zon. Meer moet dat niet zijn.
    Hier Voske, Geert (Weerdse Bierfeesten) en ik tijdens het genieten (foto : Walter)


    Brooklynette van 't vat.  Daar zijn geen woorden voor.

    Een experiment tussen de Brooklyn Brewery (USA) &  Brasserie Les3fourquets (B)
    Of zeg maar een samenwerking van Pierre Gobron,  Chris Bauweraerts en Garrett Oliver
    http://www.brooklynbrewery.com/
    http://www.les3fourquets.be/

    Een prachtig bier met maar liefst 8 hopsoorten.
    Een heerlijk Hoparoma (hoe kan het anders)
    Een heel bitter bier maar o zo fijn van smaak.
    We hadden het bier al geproefd op het Zythos Bier Festival.
    Gelukkig konden we het hier voor de tweede maal degusteren.
    Hopelijk niet voor de laatste maal.

    Ieder respectabel biercafé zou dit bier verplicht moeten in huis moeten hebben!
    Was het maar waar...




    Johan Brandt (Brouwerij De Regenboog) en Chris Bauweraerts (Les 3Fourquets)
    genieten van een Brooklynette. 
    Zie ik daar reeds Duivelse trekjes bij Johan



    Op het laatste nippertje konden de Leuvense Biertherapeuten
     dit bier nog op de bierlijst plaatsen.
    Alpaïde - Het zwarte bier van Hoegaarden


    Alpaïde - Het zwarte bier uit Hoegaarden.
    Nog geen etiketten op de fles, maar het bier was er en dat was belangrijk.


    Toen Inbev besliste de productie van het witbier van
    brouwerij De Kluis in Hoegaarden over te hevelen naar Jupille (Luik)
    besloten Jan Dewachter en zijn echtgenote Mieke De Backer
    om verder bier te brouwen in Hoegaarden.
    Ze kochten enkele jaren geleden het oudste huis van Hoegaarden: 't Nieuwhuys,
    tot voor de verkoop was het een café en biermuseum.
    Nu hebben ze er een café en brouwerij van gemaakt.


    Alpaïde 9,0% Alc. Vol.
    Brouwerij Nieuwhuys - Hoegaarden.
    http://www.hoegaardsbier.be/

     


    Het etiket (buik en rug) en viltje


    Een van de belangrijkste attributen op het 5 voor 12 bierfestival.


    Een hoogtepunt van het festival was ongetwijfeld als
    Vincent Dillewyns (Bierfirma Dillewyns) en Gunther Bensh (Girardin)
    de Consumententrofee ZBF 2007  uit de handen van
    Luc Smeekens (ZBF Festivalteam) en Eric Vandeperre (voorzitter Zythos)
    in ontvangst mochten nemen voor hun bier "Vicardin".
    Een mengbier tussen een tripel en een Geuze. Proficiat aan beiden.
    Het is reeds de tweede maal dat deze trofee uitgereikt wordt.
    Vincent Dillewyns mocht hem de eerste keer ook al in
    ontvangst nemen voor zijn Vicaris Tripel.



    Van L naar R : Vincent Dillewyns, Gunther Bensh,
    Eric Vandeperre (voorzitter Zythos) en Luc Smeekens (ZBF Festivalteam)
     


    de Consumententrofee ZBF 2007 


    De stenen schapen lagen stil bij het doorgaan. 
    Bij de terugweg bewogen ze een beetje.
    Een heel klein beetje!

    Voor een verdere fotoreportage van het festival
    klik op onderstaande foto

    01-04-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Festibière 2007 - Jenlain - Frankrijk

    Het moet zijn dat er in het noorden van Frankrijk ook zoiets bestaat als

    “eieren naar de arme Klaren brengen” 

    Het zal wel een ander kloosterorde zijn maar het feit is dat de weersomstandigheden

    terug biergezind waren tijdens de tweejaarlijkse Festibière de Jenlain.

    2003-2005-2007

     Voor de derde maal vond op 24 en 25 maart laatsleden dit leuke bierfestival plaats. 

    Het groeit ook elk jaar.  Op de hoogte naast de sporthal staan er terug kraampjes met artisanale streekproducten waaronder hoe langer meer bier. 

    Ook het marktplein voor de kerk wordt meer en meer ingenomen door bierstandjes. 

    Naast het bier proeven is er nog ook de Noord Franse folklore. 

    De intreden van de Confrèries met op kop de Confrérie de l’Ordre des bières de Jenlain

     met zijn “Grand Maître blijft altijd een plechtig moment.

    Het hele weekend door valt er naast eten en drinken

    traditionele en Keltische muziek te beluisteren

    en de groep “Danse Temps là” zorgt voor de Noord Franse ambiance.

     

    We zijn al voor de derde maal aanwezig op dit bierfestijn en het blijft charmeren.

    Dat de Franse bieren nog altijd niet kunnen nippen aan de Belgische is algemeen geweten.

    Maar toch hebben we enkele lekkere Noord Franse bieren geproefd.

     

    We kijken in ieder geval uit naar Festibière 2009 !


    Plaatselijke Folklore +


    De intrede van de Confréries +


    Eten +


    Drinken =

    Meer moet dat niet zijn om een mens
    gelukkig te maken.

    Voor een fotoreportage van Festibière Jenlain 2007
    klik op onderstaande foto.

    30-03-2007 om 15:47 geschreven door William Roelens


    28-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Pick-Up van Walrave uit Laarne



    Pilsdrinkers hebben altijd gelijk.  Gaat u naar de streek van Ieper - Poperinge dan is de pils van Leroy het beste van België,  In Bellegem zweren ze op een Bockor en in Bavikhove is enkel Bavik Pils de smakelijkste.

    Ik neem aan dat in andere Belgische contreien dit ook zo is.

    Een pilsdrinker is vertrouwd met zijn pils en dat neemt niemand hem af.

    U gaat hem geen plezier gunnen met één of ander lekker streekbiertje of zo.

    Nee, ze zweren bij hoog en laag dat hun pils de beste is wat een brouwer uit zijn brouwketels kan toveren.

    Straffer nog, ze kunnen hun pils zo maar uit andere honderden pils herkennen en hem zo uithalen.

    Bij deze laatste bewering heb ik toch mijn twijfels.

    Want verschillende pilsproeverijen hebben het tegendeel al bewezen.  Zelfs de Nederlandse Heineken door veel Belgen als een minderwaardige pils beschouwd (sorry Nederlandse Blogvrienden), kwam zelfs in Belgische proeverijen als beste uit. 
    Zo zie je maar.


    Voske en ik zijn geen echte pilsdrinkers maar we waren maar al te blij dat we een pils op de kop konden tikken die ge enkel en alleen maar in Laarne (Oost-Vlaanderen) kunt vinden.

    Pick-up Pils van brouwerij Walrave.


     

     

     De meeste bloggers onder u hebben waarschijnlijk nog nooit van deze brouwerij gehoord? 
    Laat staan van een Pick-up pils.
    Brouwerij Walrave bestaat sinds 1862
    en is gevestigd in de lepelstraat 36 te 9270 Laarne.
    Ze brouwen enkel en uitsluitend hun Pick-Up pils
    Er is ook een toverhekske bijgekomen die ik later op deze blog nog zal bespreken.




    Pick-Up 5% Alc. Vol.
    Brouwerij Walrave - Laarne


    Een heldere mooie pils maar...


    Een goudgeel biertje met witte dikke schuimkop
    Helder met een ongelijke koolzuurpareling.

    Het eerste aroma is ietsje zurig
    daarna lichte moutgeurtjes
    zelfs een toetsje van boter in de verte

    De eerste slok is zoet
    maar van smaak is niet veel te bekennen
    eerder waterachtig met een beetje mout.
    weinig body.
    geen sporen van hop of enige bitterheid

    zoete afdronk

    Deze pils kon me niet echt bekoren.
    te bleekjes

      
    In Laarne zullen echte Pick-up drinkers lof spreken over deze plaatselijk pils.
    Voor mij was hij ietsje te bleekjes


    Geen etiketten op het flesje maar een flesbedrukking.
    Voor de houdbaarheidsdatum moet u enkel weten wanneer u het bier bent gaan kopen
    en vier weken bijtellen.

    28-03-2007 om 13:55 geschreven door William Roelens


    26-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Deinze Export" het nieuwe bier voor Deinze

    Tijdens de jaarlijkse Internationale Ruilbeurs voor bierattributen ingericht door de

    Gambrinusclub van België (een vereniging voor liefhebbers van biercuriosa )

    werd zaterdag laatst een nieuw biertje voorgesteld aan pers en bezoekers.

     

    De naam :  

    “Deinze Export”



     

    Het nieuwe bier is een project van JCI Deinze & leiestreek, een internationale organisatie van jonge leiders en ondernemende mensen. Door hun engagement, vriendschap en het realiseren van creatieve projecten groeien zij tot toekomstgerichte ondernemende voortrekkers.  Hun vier basispeilers waarrond de JCI-leden evolueren zijn individu, gemeenschap, Internationalisme en business.

       
    Ronan Vandermotten voorzitter van de Gambrinusclub van België
    verwelkomde iedereen.
    Sabine Vermeulen (voorzitster JCI) sprak over de doelstellingen van het JCI


     
    Hendrik de keukeleire (JCI) sprak hoe het bier tot stand kwam
    en tenslotte bedankte Lynda Minnens (Schepen Deinze)
    iedereen voor het lovenswaardig initiatief



    Netjes op een rij de nieuw export voor Deinze


     

    Een van hun projecten in 2007 is de ontwikkeling van het bier de “Deinze Export”. 

    Door de verzadiging van de hoge gistingsbieren op de biermarkt was de keuze vlug gemaakt. 

    Een aloude export, niet te hoog in Alcohol (slechts 4,8%)  

    en te drinken uit het traditionele ogende flesje.

    Dit project voldoet zonder twijfel aan hun vier bovengenoemde pijlers.

     

    Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met Piet Meirhaeghe van de artisanale brouwerij
    Sint-Canarus uit Gottem
    en de Gambrinusvrienden (de presentatie van het etiket).


    Piet Meirhaeghe ontwerper en brouwer
    van het bier.



    Om een oud ogend passend etiket voor het bier te bekomen werd er gezocht uit honderden voorbeelden
    van “export” etiketten van vroeger.





    Uw dienaar (Bierblog), samen met Casimir Elsen (oud hoofdredacteur van De Zytholoog)
    in gesprek met Piet Meirhaeghe.



    Het is de bedoeling om in de toekomst het bier te commercialiseren.
    JCI Deinze & Leiestreek mikt vooral op de speciale gelegenheden zoals
    25 jaar Radio Tequila, De batjesmarkt te Deinze,
    doortocht van de Ronde van Frankrijk enz..



    Een groepsfoto waar duidelijk aangetoond wordt dat Deinze Export
    uit het flesje gedronken moet worden.


    Om het kleur en de aroma's nog beter te kunnen bepalen
    heb ik een flesje meegekregen naar huis.
    De twee foto's die ik genomen heb geven meer duidelijkheid qua
    kleur, schuim en koolzuur

    Deinze Export - 4,6 % Alv.Vol.
    Brouwerij Sint- Canarus - Gottem ?
    http://users.telenet.be/SintCanarus/index_CanarusBier.html




    Een mooi helder blond bier
    met een dikke romige schuimkraag.
    mooie fijne koolzuurpareling

    Moutig aroma
    lichte broodtoetsjes (positief)

    Een zoete aanhef
    moutig en licht fruitig.
    fris mals biertje
    dorstlessend
    een lichte bitterheid in de afdronk die kort uitvloeit

    Kortom een lekkere export.
    Een dorstlesser en doordrinker
    die de jeugd zou moeten aanspreken (dit is ook de bedoeling)

    Op de affiche staat dat het gebrouwen wordt bij Sint-Canarus Gottem.
    Daar heb ik het een beetje moeilijk mee.
    Vooral omdat het een bier is van lage gisting.
    Piet deed ook een beetje geheimzinnig toen we hem de vraag stelden.


    "Deinze Export" een heldere lekkere malse export

    26-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Vichtenaar in de Watermolen

    Herberg "De Watermolen" in Vichte ziet er van buiten uit als een normale alledaagse herberg.

    Alhoewel de publiciteit borden duidelijk aangeven
    dat het om een café van Brouwerij Verhaege gaat.
     
    En eigenlijk buiten Vichte zijn die niet meer zo vaak te vinden in het straatbeeld.





    Niemand zou vermoeden dat er hier ooit een Kantwerkschool gevestigd  was.

    Voor het eerst in 1846 uitgebaat door Lucie Demuynck.

    Daarna in 1853 kreeg Coleta Valcke het licht op groen van het gemeentebestuur om in haar woning (De Watermolen) opnieuw met een Kantwerkschool te starten.

     

    Op weg om sponsering geld in te zamelen voor ons Karakterbierweekend 2007.
    sprongen Hoplid Luc en ik natuurlijk eventjes binnen bij Mario en Sofie,
    want zo heten de vriendelijke uitbaters van “De Watermolen”.


    Ook binnenin is brouwerij Verhaege duidelijk aanwezig.
    Mario de sympathieke uitbater kijkend in de lens.





     

    Het interieur is dus heel ander of dat de buitenkant laat vermoeden. 
    Het is een gezellig praatcafé waar oud en jong zich thuis voelen.



    Een houtkachel verleent warmte aan herberg "de Watermolen"


    Het café is opgevat in een retro stijl.  Een bruine herberg met oog voor detail.


        
    Details met Sepiafoto's en tandraderen van een oude watermolen


    Een doorkijkje is altijd leuk om te fotograferen


    Typisch Vlaams!
    Het raden naar het gewicht van een gerookte ham.



    Voor alle duidelijkheid! hier stroomt geen bier door.


    Het lijkt een beetje op een filmset.
     

    De bieren “Vichtenaar” “echte kriek” en “Duchesse de Bourgogne” vloeien er rijkelijk.

     En omdat we onze bedeltocht om sponsering nog verder moesten zetten dronken we een

    “Vichtenaar” of bruintje genoemd.


    Vichtenaar nog geschonken in het oude glas

    De "Vichtenaar" is een bier dat gebrouwen wordt op basis van diep gebrande mouten, kruidige hoppen, fruitige gist en zacht water opgepompt uit een put met een diepte van 172 meter, wat een garantie vormt voor de kwaliteit en de zuiverheid van het water.
    Na de hoofdgisting en de tweede lagering ondergaat de "Vichtenaar" een derde gisting in eikenhouten vaten gedurende een periode van 8 maanden. De eikenhouten vaten zijn grote tonnen met een capaciteit variërend tussen de 5000 en 25000 liter.
    De "Vichtenaar" is een traditioneel en typisch bier voor West-Vlaanderen, in het Noordwesten van België. De smaak van de "Vichtenaar" kan men omschrijven als licht zurig en complex en dit door de lange gisting in eikenhouten vaten. De rinzige smaak van de "Vichtenaar" maakt dat het een bijzonder dorstlessend bier is, vooral tijdens de zomermaanden.
    De "Vichtenaar" is een van de laatste oud-Vlaamse roodbruine bieren die gerijpt worden in eikenhouten vaten en wordt vooral door de bierkenner geapprecieerd omwille van zijn authenticiteit.
    Reeds in 1958 verkreeg de "Brouwerij Verhaeghe" voor haar bier "Vichtenaar" de eerste prijs tijdens de internationale wedstrijd voor bieren in Gent.

    (bron : website Verhaeghe)



    Vichtenaar - 5,1 % Alc.Vol.
    Brouwerij Verhaeghe - Vichte
    http://www.proximedia.com/web/breweryverhaeghe.html

    Type - West-Vlaams Rood Bruin

    Kleur - Roodbruin
    Romige beige schuimkraag

    Een zoet aangenaam aroma
    gistaroma (een beetje muffig in aangename zin)

    de smaak is zoetzuur
    Fruitig door de gist
    Toetsjes van eik
    Smaak van zoete kersen wijn.
    Zoet zure nasmaak.

    Het is een doordrinkbiertje
    waar u ondanks zijn laag alcoholgehalte toch mee moet opletten!
    Het drinkt aangenaam vlot en u kan er bijna niet van afblijven.

    25-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!