Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
03-01-2024
In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge
In het spoor van Nico Mattan - De Helleketel - Poperinge
Nog altijd in het spoor van oud-wielrenner Nico Mattan bezochten Annemie, Edwin en ik ditmaal het volkscafé ‘De Helleketel’ in Poperinge. Zoals gebruikelijk proefden we als aperitief een Picon van het huis. Op de middag stond het volksrestaurant “In de Zon” op het programma. Deze bekende eetgelegenheid is gelegen niet ver van de Klijte in Heuvelland.
De Helleketel
De Helleketel is een echt volkscafé. Het is blijkbaar één van de oudste café’s (1895) van Poperinge. Het Café ligt niet ver van het Helleketelbos en van de Fazantenheuvel, het hoogste punt van Poperinge en het nabijgelegen brouwersdorp Watou. Het café ligt ook op de befaamde Piconroute! Vandaar dat waarschijnlijk Nico Mattan dit historisch cafeetje heeft uitgekozen? Ook niet ver van het café bevindt zich de oriëntatietafel die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt.
Langs hier geraakt ge moeilijk binnnen!
Wijze spreuk!
Het interieur van het café is jaren onveranderd gebleven. Het is eigenlijk een oord van verpozing en vermaak waar de tijd er is blijven stil staan!
Nog altijd geen tapkranen aan de toog. Alle bieren staan in de koelkast! De stamgasten nemen gewoon een biertje uit de frigo en betalen aan de toog.
Langs de voordeur geraak je er niet binnen! Wanneer er je aan klopt roept een stem dat je langs achter moet gaan.
Via het terras betraden we het heiligdom waar de tijd is blijven stil staan. Antiek meubilair, het onderstel van naaimachines als tafels, trollen, oude volksspelen en ander prularia vullen het café. Ook een oude jukebox staat er op zijn eigen plaats.
Dit unieke volkscafé wordt uitgebaat door de praatgrage Lena! Een echte volksfiguur. In het Poperings dialect (dat voegt een authentieke toets toe aan de conversatie) vertelt ze de laatste nieuwtjes, verhalen en anekdotes die de ronde doen. Ze speelt er een centrale rol en zorgt voor een aangename sfeer!
Een unieke tafel!
De Helleketel is een uitzonderlijke plaats. U houdt ervan of niet. Een plaats die het bezoeken alleen, met vrienden of familie de moeite waard is Een volkscafeetje waar u kunt genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt. Een lekker streekbiertje of een zelfgemaakte Picon verhoogt nog meer het genot.
We degusteerden zoals gebruikelijk de lokale picon en verplaatsten ons daarna naar het Heuvelland voor ons middagmaal in het volksrestaurant “In de Zon”
Bierbeek Saison – Bierbeek Bruin – Golden Shower - Bierbeek Tripel – Bierbeek Quadrupel Winter 2023 - Maredsous Kerst
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck Lid van de Poperingse Beerlady’s en ik William Roelens (BIERblog) komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Ditmaal waren we te gast in de Hoppestad Poperinge bij Annemie en mijzelf.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
We proefden vier bieren van de dorpsbrouwerij van Bierbeek. Eentje van Brouwerij Maenhout uit Pittem en een Kerstbier van brouwerij Moortgat (Breendonk) Er waren weer stukjes brood aanwezig om de smaakpapillen na elk bier te neutraliseren.
Bierbeek Saison (5,5%Alc.Vol)
Amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag.
Lichte hoppigheid in de neus Ook een fruitige prik Een zachte kruidigheid komt naar boven.
Een lichthoppige aanzet Rechtlijnig van smaak Bitter Kruidig Een lichte citrusprik Heeft een frisheid In balans Bitter afdronk Droog Klassieke saison.
Bierbeek Bruin (6,2%Alc.Vol)
Donkerbruin bier met een wollige beige schuimkraag.
De neus ruikt lichtjes gebrand Zoete prikken Donker fruit Allemaal niet overweldigend
De eerste slokken zijn moutig Karameltoets Licht geroosterd Helemaal niet zoet Lichtbittere afdronk Misschien ietsje te flauw van smaak Maar helemaal niet slecht
Dit recept werd mee op punt gezet door de inwoners van Korbeek-Lo tijdens de zomer van 2022.
Golden Shower - American IPA (6,2%Alc.Vol) BrouwerijMaenhout– Pittem
Na ruim 15 jaar vol passie en plezier kondigen wij met trots aan datBrouwerij Maenhout een nieuwe eigenaar heeft gevonden. Vanaf 1 juli 2023 zal de heer Pieter Maes onze brouwerij overnemen en ons verhaal voortzetten, zij het op een andere locatie
Blond troebel bier met een romige witte schuimkraag
We ruiken hoppigheid in de neus Fruitige prikken
De eerste slokken zijn hopbitter Fruitig Scherp Agressieve bitterheid Beetje wrangheid Scherp van smaak Bittere afdronk Lekker bier
Bierbeek Tripel (8,1%Alc.Vol)
Blond bier met romige witte schuimkraag.
Licht fruitig aroma Gist Korianderprik Moutigheid komt naar boven Alcoholprik
Hoppige aanzet Moutig Kruidig Lichte bitterheid tussen het zoete Toch redelijk hard en scherp van smaak In evenwicht Aanvaardbare lokale tripel De smaak werd mee bepaald door de inwoners van Bierbeek in de zomer van 2018.
Donkerbruin tot bijna zwart bier met een romige beige schuimkraag.
Alcoholwarmte in de neus Geroosterde mout
De eerste slokken zijn zoet Alcohol komt lichtjes naar boven Zachte kruidigheid Geroosterde mout Lichte koolzuur Bijna geen karakter (Jammer) Lekker maar voor mij geen echt Kerstbier!
5 bieren 148 - Brett Elle Oude Geuze - Caliber 3 - Sir Grashopper - Terre Noire - Tietje
5 bieren 148
Brett Elle Oude Geuze - Caliber 3 - Sir Grashopper - Terre Noire - Tietje
Brett Elle Oude Geuze Lambiekfabriek– Ruisbroek (momenteel in Sint-Pieters-Leeuw)
Goudgeel bier met een romige witte schuimkraag
Zuur fruitig aroma Appelzuur
Groene appel in de mond Brett Milde zoete toetsen doorheen Aardse bitterheid Tikje eikenhout De afdronk is zuur en tamelijk scherp Droog Een lange afdronk Lichtzure smaak in de mond Kan mij wel smaken alhoewel ik geen echte geuzeproever ben!
Sans Merci Caliber 3 Gebrouwen door brouwerijDe Poes(Tielt) voor brouwerijSans Merci(Stekene) Collaboration brew
Wazig donker amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag die vlug verdwijnt
De neus is granig Moutig Tikje fruitigheid Hoppig
Zoete aanzet Kruidige prikken Ook een zekere fruitigheid komt naar boven Hoppige nota’s Mooi in balans Zacht Vol van smaak Bittere afdronk Lekker!
Sir Grashopper (6,5%Alc.Vol.) BrouwerijDeca– Woesten /Vleteren
Amberkleurig helder bier met een romige beige schuimkraag.
De neus is hoppig Moutig Fruitige prikken van: Mango Ananas Tikje citrus
De eerste slokken zijn moutig Zoet Kruidigheid Perzik Hopbitter Citrus Voldoende evenwicht Droge afdronk met bitterheid Lekkere IPA
Donker tot zwart bier met een lichtbruine schuimkop
De neus is moutig Geroosterd Aroma van chocolade
De eerste slokken zijn koffieprikken Moutig Bitter Tikje alcoholwarmte In evenwicht Moutige afdronk Geroosterd Koffie Zachte nasmaak Toppertje!
De Boezemvrienden Tietje Belgian Blond (7,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBeerSelect- St-Denijs-Westrem Voor DeBoezemvrienden- St-Denijs-Westrem
Wazig goudblond bier met een witte romige schuimkraag
Moutige neus Zoete prikken Fruitigheid komt naar voor
De eerste slokken zijn moutig Zoet Banaan Tikje kruidigheid Korianderprik tussen door In balans De afdronk is licht kruidig Hopbitter Zoete prikken Kruidachtig Niet slecht maar geen hoogvlieger
In het spoor van Nico Mattan - De Musette - Dranouter
In het spoor van Nico Mattan
Het moet niet altijd ver zijn om een leuk etablissement te vinden waar de tijd eventjes blijft stil staan. Voor onze derde trip begaven we ons eerst naar de Havermuis in Poperinge (Zie vorig artikel) en daarna naar het restaurant De Musette in Dranouter.
De Musette Dranouter
De Musette is een aangenaam charmant restaurant. Het is gelegen in het golvend landschap van Dranouter en bevindt zich in een Oud Pastoriegebouw.
De naam van het restaurant verwijst niet naar een Franse dans uit de 17e en 18e eeuw maar naar het zakje waarin wielrenners hun eten en drinken opbergen.
Dit gezellige eet- en koffiehuis wordt uitgebaat door Freya en Tristan. Je kan er terecht voor zowel een snelle hap alsook voor een uitgebreid diner.
De sympathieke gastvrouw Freya
Zij kiezen hun dagverse producten zorgvuldig uit, zo werken zij samen met een lokale hoeveslager die de verzorging van zijn koeien hoog in het vaandel draagt, en dat smaak je!
Hun groentjes komen vaak rechtstreeks uit de boerengrond en ze bieden ook Heuvellandse wijnen aan waarvan je de wijnranken op wandelafstand kan terugvinden.
Een verzameling fietsplaten decoreren het interieur
Tijdens de zomer kun je in de tuin genieten van het mooie Heuvelland
Onze keuze viel op Schelvishaasje met witte wijnsaus - sla en frietjes.
Als bierproevers kozen we voor het Dranouters bier ‘Borelle’ (7,0%Alc.Vol.) gebrouwen door Brouwerij Het Nest (Oud -Turnhout)
Borelle, Borelle!!! Stik ’t vier in d’helle
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd.
Borellen zijn bundels stro die als fakkels dienen. Het stamt voort uit een Germaanse traditie.
Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
De neus is gistig Moutig met een licht hoparoma
De aanzet is kruidig ook een moutzoete toets. Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren een tikje fruitigheid Ook de kruidigheid (kruidnagel) laat zich voortdurend smaken mooi in balans droge afdronk
Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd! Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur.
Naast het restaurant is er een aanpalend fietsenatelier Daar staan hun sympathieke buren klaar voor het verhuren en herstellen van fietsen en E-Bikes . Het idyllische landschap van het Heuvelland nodigt immers uit om de fiets te nemen en de omgeving te (her)ontdekken.
In het spoor van Nico Mattan - De Havermuis - Poperinge
In het spoor van Nico Mattan
Het moet niet altijd ver zijn om een leuk etablissement te vinden waar de tijd eventjes blijft stil staan. Voor onze derde trip begaven we ons eerst naar de Havermuis in Poperinge en Daarna naar het restaurant De Musette in Dranouter.
De Havermuis - Poperinge
De Havermuis is een van de oudste herbergen van Poperinge (1870). Het is een echt volkscafeetje waar de tijd bleef stil staan.
Het ligt op de Quintens Wandelingpalend aan de Vleterbeek en het Tjoekebos. Ook de wandelroute aan de Vleterbeek en het waterspaarbekken ligt niet veraf! Het bezit eveneens een prachtig zomerterras waar je als de zon schijnt gezellig kan genieten van de zuivere buitenlucht.
Tijdens het warm weer kan je er je schutterstalent tonen bij het schieten op de liggende wip met een gewone boog, ideaal als je met vrienden op toer bent!
Wil je kaarten, vogelpieken of een ander volksspel spelen dan zijn er altijd stamgasten die bereid zijn mee te genieten. Het café maakt trouwens deel uit van de volkssportroute van de stad Poperinge.
Het interieur is kleurrijk. Je vindt er onder andere oude foto’s, tal van borden aan de muur en kasten waar diverse soorten muizenbeeldjes tentoon gesteld staan. Vroeger was er een smidse gevestigd en een boltra waar het genot van een streekbier bij hoorde.
Bertin Deroo en zijn echtgenote Didianne Knockaert schenken er diverse streekbieren. Wij proefden hun huisgemaakte Picon…een echte topper!
Kortom dit origineel Poperings cafeetje is een bezoekje waard!
Birra FLEA ‘Bianca Lancia Blanche’ - Birra FLEA ‘Frederico II Ipa’ – Birra FLEA 7 ‘Violante Belgian Strong Blond’ - Nurcia Tripel - Nurcia Extra - Tormales - Elite Tripel
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck Lid van de Poperingse Beerlady’s en ik William Roelens (BIERblog) komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Ditmaal waren we te gast in Gullegem bij Geroen en Conny.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Geroen had weer brood gebakken om de smaakpapillen na elk bier te neutraliseren. Ditmaal Mais Brood.
Vijf bieren van de zeven kwamen uit de Italiaanse regio’s De Marken & Umbrië!
Helder Blond bier met een fijne witte schuimkraag Weinig koolzuur te bespeuren
De neus is wel verfrissend Koriander Curasol Moutig
Matige aanzet Vlak Weinig smaak en body Lichte bitterheid Licht zuurtje van de tarwe Flauwe nasmaak Waterachtig Toch een klein bittertje op het eind Witbier, doordrinker en dorstlesser.
Birra FLEA ‘Frederico II Ipa’ (6,6%Alc.Vol.) BirraFlea– Umbria
Licht amber (Bijna oranje) bier met een romige witte schuimkraag
De neus bied een hoppigheid aan Ook fruitige toetsen tussendoor
De eerste slokken zijn licht bitter Zoete prikken Ook een fruitigheid komt naar boven Alsook een lichte kruidigheid Alles in evenwicht Een nabitterheid blijft hangen Lichte IPA Heerlijk bier!
Birra FLEA 7 ‘Violante Belgian Strong Blond’ (8,0%Alc.Vol) BirraFlea- Umbria
Blond bier met een witte smalle kraag Hoppige neus Lichte bitterheid
Ook de eerste slokken zijn licht bitter Hoppigheid komt boven Een tikje honing Mooi in balans Licht bittere afdronk Een smakelijke Belgische tripel
Amberkleurig bier met een romige witte fijne mousserende schuimkraag.
De neus ruikt fruitigheid Banaan Abrikoos Tikje karamel
De aanzet is bitter Moutig Fruitige toetsen Kruidige prikken Ook in de smaak een tikje karamel Hoppig Evenwichtig Licht bittere afdronk met wat fruitigheid Lekker bier
Nursia Extra (10,0%Alc.Vol.) Monastero diSan Benedettoda Norcia - Norcia (PG), Italia
Kastanje bruinkleurig bier met een romige beige schuimkraag
De neus ruikt zoete prikken Donker rijp fruit Rozijntjes Lichte alcohol Chocoladetoets
De eerste slokken zijn zoet Karamel Muskaatdruifjes? Prik chocolade Alcohol Lichte rokerige moutbitterheid Beetje zoethout op het einde Lekker zetelbier
Tormales Tripel (8,1%Alc.Vol.) Gebrouwen bijAnders (Halen) Voor Dorpsweyden (Zoutleeuw)
Lichte zoetigheid in de neus Koriander moutig Hoppige prikken
De eerste slokken zijn zoet met in de achtergrond een lichte bitterheid Kruidige toetsen Geel fruit Koriander laat zich opmerken Jeneverbes? In balans Zacht bittere afdronk Lekkere tripel
Goudkleurig-Donker bier met witte fijne romige schuimkraag
Lichte fruitigheid in de neus Hoppige prikjes Zachte kruidigheid
De eerste slokken zijn Kruidig Een aangename lichte bitterheid Granig Ook kruidige toetsjes tussendoor Aangename smaak Suiker Evenwicht Licht bittere afdronk Niet mis!
In het spoor van Nico Mattan - Hazekasteel en Chaplin.
Deel 2
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN
HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)
Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland.
Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië
We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.
Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé “Het Hazekasteel”
Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé. De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.
Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje. Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.
“Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur. Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis. Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.
Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen. Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.
Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen. Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.
’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan.
In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.
Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.) Gebrouwen bij Beerselect Gent
Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag
De neus ruikt fruitig Moutig Banaanprikjes
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitig (banaan) Hoppige toetsjes Citrusprik In balans Licht fruitige afdronk Tikje bitterheid Een klassieke tripel!
Dinsdagnamiddag proeverij 31 - Axes Castellium Zondagskind - Entre Nous 6 Blonde - Entre Nous 7 Amber - Entre Nous Triple - De Zeedijk Dubbel - Rodenbach Envolved Grand Cru
Dinsdagnamiddag proeverij 31
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire, Annemie Declerck en ik William Roelens komen regelmatig op een dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
De eerste slokken zijn licht zurig (Tarwe) Ook een lichte bitterheid komt opdagen Fris Fruitig (Banaan) Tikje kruidigheid Evenwichtig Lichte nabitterheid Niet slecht!
Entre Nous 6 Blonde (5,7%Alc.Vol.) Gebrouwen voor Brasserie deHosdent- Luik Gebrouwen bij Brasseriedes Carrières- Basècles
Bier met wilgenschors
Lichtwazig blond bier met een witte stabiele schuimkraag
Aroma is granig Kruidige prikken Hoppige nota’s
De eerste slokken zijn kruidig Bitter Nu en dan een zuurzoet prikje Een lichte bitterheid blijft aanhouden Hout De wilgenschors bepaald de smaak Koriander Evenwicht Bittere hoppige afdronk Met een bittere nasmaak Origineel bier
Entre Nous 7 Amber (6,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voor Brasserie deHosdent- Luik
Bier met wilgenschors
Troebel amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag
Moutig aroma Kruidigheid Karamel
Moutige aanzet Karamelprik Bitter Kruidig Ook hier houttoets (wilg) Vol van smaak In balans Bittere afdronk Lichte alcoholwarmte Kruidig Kon ons bekoren!
Entre Nous Triple (8,3%Alc.Vol.) Gebrouwen voor Brasserie deHosdent– Luik
Amberkleurig bier met een mooie romige schuimkraag
Een hoppig aroma Zoet Lichte fruitigheid in de neus
De eerste slokjes zijn hoppig Moutig Vol van smaak Fruitigheid komt boven Zoete toetsen Karamel Hopbitterheid Ook hier een alcoholwarmte In evenwicht Fruitige afdronk Topper van de drie bieren
De Zeedijk Dubbel (7,0%Alc.Vol.) BrouwerijKlinkert– Overrijsel (NL)
Helder bruin bier met een beige schuimkraag
Zoet aroma Hints van karamel Tikje zoethout licht hoppig Chocoladeprik
De eerste slokken zijn nootachtig Karamel Licht bittere smaak notig Klein zoetje Chocolat In balans Bittere afdronk en nasmaak Een lekker bier die mijn smaakpapillen kan bekoren!
Netjes op een rij!
Rodenbach Envolved Grand Cru (6,0%Alc.Vol.) BrouwerijRodenbach(Swinkels Family Brewers)
Wat gebeurt er als we onze Grand Cru in plaats van de standaard 18 maanden 10 jaar laten rijpen? Het antwoord is de allereerste editie van Rodenbach Evolved. Een viering van onze iconische Grand Cru die je verrast met zijn subtiliteit en complexiteit. Dankzij de uitzonderlijk lange rijping in eikenhouten vat nr. 95 heeft het bier een nog uitgesprokener houtkarakter. De natuurlijke smaken van zure kers, groene appel, leer, eikenhout en rood fruit, ontwikkeld tijdens het verouderingsproces, zijn van sensationele zuiverheid. (Bron: Rodenbach)
Roodbruin van kleur met een gebroken beige schuimkraag
Een heerlijk aroma van hout Groene appel Basamico Donker fruit De eerste slokken zijn licht zurig Appel Zure kers Marsepein Karamel! Ook in de smaak een tikje balsamico Evenwichtig Droge afdronk Een topper die soepel consumeert!
In het spoor van Nico Mattan - Deel 2 - Hazekasteel en Chaplin
ze
Deel 2
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN
HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)
Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland.
Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië
We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.
Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé “Het Hazekasteel”
Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé. De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.
Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje. Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.
“Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur. Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis. Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.
Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen. Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.
Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen. Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.
’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan.
In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.
Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.) Gebrouwen bij Beerselect Gent
Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag
De neus ruikt fruitig Moutig Banaanprikjes
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitig (banaan) Hoppige toetsjes Citrusprik In balans Licht fruitige afdronk Tikje bitterheid Een klassieke tripel!
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkop
De neus ruikt moutig rozijntjes Karamel Bourbon
De eerste slokken zijn zoet Rozijnen Karamel Vanilleprikken
In evenwicht De afdronk is alcoholisch Licht bitter Zoet Bourbon Lekker complex bier!
Liefmans Kriek Brut Extra (9,5%Alc.Vol.) BrouwerijLiefmans(Moortgat) – Oudenaarde
Kriek-Brut Xtra is een origineel en uniek bier waarvoor we Liefmans-kriekbieren van diverse jaargangen geblend hebben met een blond bier dat twee jaar op bourbonvaten heeft gerijpt en met kriekbier dat vier jaar op wijnvaten heeft gerijpt.
Donkerrood bier met een romige lichtroze schuimkraag
Zoete aromatische neus Amandelprikken Marsepein
De eerste slokken zijn zoet/Zuur Marsepein Kersachtig Tikje vanille Houtprik In balans Lichtbittere nasmaak Lekkere smaakbom
Amberkleurig helder bier met een witte romige schuimkraag
De neus ruikt een lichte moutigheid Tikje kruidig
De aanzet is licht bitter Moutig Hopbitterheid Tikje granig Citrustoets Redelijk alcoholvrij bier. Voor wie met de auto moet rijden is het een perfect biertje!
Robert the Great (10,5%Alc.Vol.) De struiseBrouwers– Oostvleteren
Donker tot zwart bier met een fijne lichtbruine schuimkraag
Een heerlijk aroma van Cacao Karamel Koffie
De eerste slokken zijn heerlijk! Geroosterde mout Zoet Romig Karamel Vanille Voldoende evenwicht warme alcoholische afdronk Lichte nabitterheid Een struis bier die me blij maakt!
Tripels 51 - l’Esprit – Ne Gevaarlijken – Tongerlo Tripel
Tripels 51
l’Esprit – Ne Gevaarlijken – Tongerlo Tripel
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.
Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
l’Esprit Triple (8,0%Alc.Vol.) Brasseriede la Lesse– Eprave
Goudkleurig bier met een romige fijne witte schuimkraag
De neus is moutig,
Prikjes van hop Fruitig (Banaan) Tikje kruidigheid
De eerste slokken zijn moutig Hoppige prikken Koriander Ook hier een smaakje van banaan Bitterheid tussendoor Mooi in evenwicht! Licht bittere afdronk Aangenaam bier!
Ne Gevaarleuke (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Dreef– Zandhoven
Blond helder bier met een witte romige schuimlaag
Het aroma is moutig Bitter Geurtje van appel/peer Mocht meer aroma hebben
De eerste slokken zijn moutig Een hopprik tussendoor Ook een lichte kruidigheid kom naar boven Ook hier een tikje wit fruit in de smaak Evenwicht Bittere droge afdronk.
Donkergoud kleurig bier met een witte romige schuimkraag.
De neus is bloemig en fruitig (abrikoos) Aroma’s van wit fruit Licht granig
De eerste slokken zijn veel belovend Karamel Rijpe banaan Tikje kruidig Lichte bitterheid zorg voor afwisseling Lekker mondgevoel In balans De afdronk is licht kruidig Tikje zoet Voor mij een voorbeeld van een lekkere tripel
Vrijdagmorgen 06 oktober 2023 vond in het hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Hopprijskamp 2023.
Naast Schepen van landbouw Kris Notebaert waren Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst), Geert Toye Voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken.
De winnaar per variëteit kreeg een diploma, een bierpakket en een aanmoedigingspremie. Deze prijzen werden uitgereikt door Schepen Loes Vandromme
De prijzen van de stad Aalst werden uitgereikt door Dhr. Paul Stockman. De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.
De hoptentoonstelling met de hopvVariëteiten die door een vakkundige jury gekeurd werden.
Peter Cleenewerck kondigde de diverse sprekers aan
Schepen van landbouw Kris Notebaert
Geachte dames en heren volksvertegenwoordigers, collega’s schepenen en leden van de gemeenteraad,
Beste hoptelers en vrienden van de hop,
Geachte genodigden,
Op vrijdag 18 augustus 2023 organiseerden we een groepsgeest bevorderende excursie voor alle hoptelers en geïnteresseerden. We begonnen de dag met een bezoek aan het 'Musée de la vie frontalière' in Godewaersvelde, waar we leerden over het fascinerende kat-en-muisspel tussen fraudeurs en douaniers aan beide zijden van de grens, gepresenteerd in woord en beeld. Daarna genoten we allen van een heerlijke maaltijd in restaurant Auberge St. – Hubert. Daarna brachten we een bezoek met degustatie aan brouwerij Trois Monts in Saint Sylvestre Cappel. Vooral het ‘proeven’ en het bezoek aan het hopveld waren erg leerzaam voor de hoptelers. Op de terugweg maakten we nog even een stop bij 'Au Nouveau st.-eloi' om verder te proeven van het lokale ‘gele water’. Deze dag met spijs en drank heeft de samenhorigheid zeker versterkt. Voor volgend jaar staat er een driedaagse studiereis naar Engeland op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 augustus gepland. Noteer alvast deze data in jullie agenda.
Geert Toye Voorzitter van de Kortrijkse brouwers
Momenteel verkeert Poperinge nog steeds in een zalige roes van de geslaagde 25ste bier- en hoppefeesten, die drie weken geleden plaats vond. Een bomvolle feesttent met optredens, de verkiezing van de hopkoningin en eredames, muzikale taptoe, indrukwekkende hoppestoet en nog veel meer, …stonden op het programma. Me dank aan het zonnige weer hebben we volop kunnen genieten van dat weekend. Ik wil alle mensen bedanken die hebben meegeholpen aan dit feestelijk weekend. Bij deze wil ik ook het trio, waarvan de hopkoningin de dochter is van hopteler Joris Cambie, alle succes toewensen om de komende drie jaar onze stad en onze culinaire plant mee te promoten. Vandaag konden ze jammer genoeg niet aanwezig zijn. Voor degenen die er niet bij waren, raad ik aan om het derde volledige weekend van september 2026 nu reeds in jullie agenda te noteren!
Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst)
Hopbel 2.0, het vervolg van het leaderproject 'HopBel' dat de ontwikkeling van Belgische hopvariëteiten promoot, is momenteel al een jaar lopende. Momenteel worden er bij 6 hoptelers verschillende unieke hopvariëteiten opgekweekt. Er bevinden zich trouwens 6 stalen van het HopBel project te midden de andere hopstalen. Hoewel deze monsters niet zijn opgenomen in de officiële keuring omdat het nog geen officiële rassen zijn, werden ze wel beoordeeld en kregen ze punten. Op deze manier laten we aan de brouwers zien dat we hard werken en streven naar de introductie van een mogelijks nieuw Belgisch hopras binnen enkele jaren.
Schepen Loes Vandromme
Begin dit jaar werkten we samen met de hopdiensten uit Wallonië en Noord-Frankrijk, om samen met hen een nieuw Interreg project Vlaanderen – Wallonië – Noord-Frankrijk: Tomorr’hop’ op te starten. Inagro, Stad Poperinge, de vzw HOP, CER Groupe, Junia, Chambre d’Agriculture du Nord Pas de Calais, Université de Lille, Lycée de Douai en Houblonnière de la Christrée zijn de verschillende partners betrokken bij dit project. De belangrijkste acties omvatten proeven op het gebied van water, klimaat, bodem… en het organiseren van bedrijfsbezoeken. De eerste fase van dit Interreg project werd reeds weerhouden. Volgende week wordt fase twee ingediend. Begin volgend jaar weten we het resultaat hiervan.
Tot slot, voor de hopkeuring van afgelopen dinsdag werden in totaal 102 hopstalen ter keuring aangeboden. Straks maken we de resultaten van deze keuring bekend en worden de prijzen overhandigd.
Ik wil graag al onze aanwezigen en hopvrienden bedanken voor jullie aanwezigheid op deze jaarlijkse viering van hop, hier in de hoofdstad van het goede leven. Dank jullie wel!
PRIJZEN STAD POPERINGE
Aan de hoptelers met een ereplaats wordt een aanmoedigingspremie geschonken.
De winnaar per variëteit ontvangt een diploma, een bierpakket en aanmoedigingspremie;
TARGET : 2 prijzen
2e prijs Lagache Hannes – Sint-Pietersstraat 12 – Reningelst
In het spoor van Nico Mattan - Deel 1 - Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem)
In het spoor van Nico Mattan - Deel 1
Proeven in A La Basse Ville (Wulvergem)
Welgekom, Vor e teusje, vor e knabbeling, vor e klappe nansjed, vor tope te zin met de moatn, vor kartje te legn vor te pooln of te veugelpikn, of vor te pruven van vier platselikke biern!
In de Westhoek moet je zijn om er gezellige bruine cafeetjes te ontdekken. Zo reisden Annemie, Edwin en mezelf door het prachtige hellend groene landschap van de Zuidvlaamse bergen om in Wulvergem (slechts ongeveer 260 inwoners en een oppervlakte van 351 ha.) de kleinste gemeente van Heuvelland een bezoek te brengen aan de originele kroeg ‘A La Basseville’ uitgebaat door het sympathieke duo Nathalie en Christophe. Dit pittoresk cafeetje schenkt in zijn authentiek interieur vier eigen huisbieren ontworpen door Basseville Brew Works en gebrouwen bij de Proefbrouwerij. Het doel van onze trip was om deze 4 unieke bieren en het charmante café te ontdekken.
A La Basseville heeft ook een wielerhoekje als herinnering aan wielrenner Frank Vandenbroucke een van de meest bijzondere wielrenners uit het peloton die regelmatig een bezoekje bracht aan deze herberg.
Een oude jukebox pronkt in de gelagzaal!
Een 100-tal lege bierflessen sieren de eetzaal!
De vier huisbieren!
Sappige Beese (4,6%Alc.Vol.) Basseville Brew Works – Gebrouwen bijDe Proefbrouwerij(Lochristi)
Roodbruin bier met een licht beige schuimkraag
De neus ruikt lichte zurige prikken Kersen Moutig
De eerste slokken zijn zurig Kersen Droog Agrumtoetsje Hout licht hoppig Bittertje tussendoor Zurige afdronk
Platte tube (4,6%Alc.Vol.) Basseville Brew Works – Gebrouwen bijDe Proefbrouwerij(Lochristi)
Troebel blond bier met een fijne witte schuimkraag
Fris aroma Hoppig Fruitigheid van citrus in de neus Tarwe
Licht bittere aanzet Tikje wrangheid Hard Granige toetsen Licht bittere afdronk Goeie dorstlesser na het fietsen!
Wulvergemse tripel (8,0%Alc.Vol.) Basseville Brew Works – Gebrouwen bijDe Proefbrouwerij(Lochristi)
Blond bier met een witte romige schuimkraag
Hoppige neus Lichte hoppigheid komt boven Moutigheid
De eerste slokken zijn moutig Gerstemout Zoete prikken Citrustoetsen Alcoholwarmte Mooi in evenwicht Zoete afdronk met lichte hoppige toetsen Lekkere tripel
’t Ambtenaarke (10,0%Alc.Vol.) Basseville Brew Works – Gebrouwen bijDe Proefbrouwerij(Lochristi)
Goudblond bier met een witte romige schuimkraag
Moutige neus Hoppige toetsen Tikje alcohol in de neus
De aanzet is licht bitter Stevige moutigheid Vanilleprik Weinig alcoholwarmte ondanks de 10% In evenwicht Bittere afdronk Hoppige nasmaak
't Ambtenaarke is genoemd naar lokale dorpslegende Marc Leroy uit Wijtschate. Dit bier is enkel te verkrijgen in dit café!
Vier op een rij!
Dit café kun je ook ontdekken in het nieuwe café boek van België van Sofie Vanrafelghem!
De talrijke bierflessen en de tekeningen over het brouwproces herinneren nog aan de vroeger eigenaar van het dorpscafé
De nieuwe sympathieke cafébazen Nathalie en Christophe van A La Basse Ville
Koffietoetsen Whiskyprikken Zoethout en de verte Vanille Alles mooi in overvloei Karamel tussendoor Perfect in evenwicht Droge afdronk Bittertje Tik alcohol Prachtig bier die de smaakpapillen verwend
Donkerbruin bier met een lichtbruine fijne schuimkraag
Fruitige neus Kriekjes Karamel Rozijntjes
De aanzet is licht zurig Moutige prikken Rozijntjes tussendoor Soms een zoetje van karamel Droge afdronk Smaak van bessen Zurig Vineus Al bij al een complex bier voor liefhebbers van zuur!
De eerste slokken zijn licht bitter Fris Hoppig Tikje kruidigheid Prikje pompelmoes! Citrus Mango In balans Licht bittere afdronk Met wat fruitigheid Met zijn slechts 5,5% is het een lekker zomer bier!
Valerio Rum Infused – (8,8%Alc.Vol) HuisbrouwerijKlondiker- Meulebeke
Donkerbruin/Rood bier met een beige grove schuimkraag
De neus ruikt geroosterde mout Kruidige nota’s Tikje rum
De aanzet is zoet Ook in de smaak is er geroosterde mout te proeven Fruitig Moutig Suikerprikken Anijs Kruidige toetsjes Voldoende evenwicht Zoete afdronk Toch een lichte rumsmaak
Donkerbruin bier met een beige kleurige schuimkraag.
Zoete neus
Lichte kruidigheid Tikje alcohol
De eerste toetsen zijn zoet Kruidigheid komt naar boven Gebrande karamel Ook een lichte portotoets Anijs In balans De afdronk is zoet met een bittertje Kandij Lichte alcohol Niet slecht!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
5 bieren 145 Montagnarde 1979 - Paljas Bruin - Sosab XII Flemish Red Ale - Wuk Bruin - Zeeuwsche Witte.
5 bieren 145
Montagnarde 1979 - Paljas Bruin - Wuk Bruin Sosab XII Flemish Red Ale - Zeeuwsche Witte.
Montagnarde 1979 (9,0% Alc.Vol.) Brasserie de l'Abbaye des Rocs-Montignies-sur-Roc
Amberkleurig bier met een witte romige fijne schuimkraag
De neus ruikt moutig Lichte prikjes van sinaas
De eerste slokken zijn moutig Vol van smaak Lichte kruidigheid komt naar voor Zoete prikken Honingtoets? Evenwichtig Zachte afdronk De nasmaak is een zoethoutprik.
Donkerbruin bier met een romige grove beige schuimkraag.
De neus bied je caramel, tikje Kandij Beetje gebrand aroma
De eerste slokken zijn zoet maar ook niet te8 Romig Koffie Karamel Kandij In balans Romige zoete afdronk De smaak mocht ietsje krachtiger! En toch, nu al een klassieker!
Donkerbruin bier met een romige fijne volle schuimkraag
De neus bied ons karameltoetsen Tikje chocolade Geroosterde prikjes
De aanzet is zoet Karamel Tikje koffie Lichte kruiden nu en dan een tikje banaan Voldoende in balans Zoete afdronk met een lichte bitterheid tussenin Een klassiek bruin biertje!
Sosab XII Flemish Red Ale(6,0% Alc.Vol.) Micro brouwerij Sosab – Heule
Donker rood bier met een romige beige schuimkraag.
De neus ruikt zuur Houtprikjes Karamel Donkere kersen
De eerste slokken zijn fruitig Zoetzurige toetsen Kersen Pruimpjes Een houtsmaakje tussendoor Tikje azijn. Mooi in balans De afdronk is licht zurig Kandij Een prachtig lekker bier die mij kan bekoren Gelukkige kan ik het hier in Poperinge proeven bij Goeste!!!
Zeeuwsche Witte (5,0%Alc.Vol.) Bierbrouwerij Vermeersen (Voorheen gekend als de halve Maan) – Hulst (Nl)
Blond helder bruisend bier met een witte schuimkraag
De neus is licht fruitig Kruidige prikjes Gist
De aanzet is zoet Tikje fruitig (Citrus) Kruidig Prik banaan Toch een beetje waterig In evenwicht Een prima dorstlesser
30ste Dinsdagnamiddag Proeverij - La Bière Bleue de Soignies, Mononk Blonde, La Pause, Rinxter Stout - Taxandria Copper Ale - Saison Noire - Duvel x Magritte.
30ste Dinsdagnamiddag Proeverij
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’ Poperingse voordrachtgever Edwin Ghequire maak nu ook deel uit van de ploeg en ook mijn vriendin Annemie Declercq was terug aanwezig.
Volgende bieren werden geproefd:
La Bière Bleue de Soignies, Mononk Blonde, La Pause, Rinxter Stout, Taxandria Copper Ale, Saison Noire, Duvel x Magritte.
Voor de smaakpapillen te neutraliseren aten we tussenin oud brood
VLNR: William, Geroen en Edwin
Bière Bleue de Soignies (4,5%Alc.Vol.) BrasserieHoppy(Neufvilles) samen met Brasserie deSoignies
Gebrouwen met Pierre Bleue uit de steengroeven van Zinnik en op natuurlijke wijze blauw gemaakt door toevoeging van blauwalgen. Het gebruik van steen als ingrediënt in bier, een wereldprimeur*!
Omdat bierwort licht zuur is, lost het de steen licht op en geeft het een subtiele minerale toets aan het bier.
De mouten en hop zijn geselecteerd om de minerale kant van de steen het beste naar voren te brengen en aroma's van wit fruit te bieden.
Romige lichtblauwe schuimkraag De neus ruikt fruitigheid
Zoet De eerste slokken hebben niet veel smaak Zwak van bitterheid Geen evenwicht Waterachtig bier met toch een lichte houtsmaak in de afdronk! Verrassend bier door de kleur maar verder niks speciaals.
Saison Noire (8,9%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBeerselect - Gent voor BrasserieVandekelder (Brussel)
Donkerbruin bier met lichtbruine grove schuimkraag
Zoet aroma
Licht hoppige toetsen Zoet van smaak Tikje caramel Met een bittertje tussendoor Koekjes
In evenwicht
Gevaarlijk biertje Degusteert vlot maar opgelet - 8,9%Alc!!!
Duvel x Magritte (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijMoortgat- Breendonk
Duvel viert de 125e verjaardag van de Belgische schilder René Magritte. Als eerbetoon aan deze iconische kunstenaar brengt de brouwerij een collectie flessen uit, gebaseerd op zijn surrealistisch werk CIEL BOUTEILLE uit 1940. En net dit iconisch werk krijgt vandaag een tweede leven op een 75cl bierfles.…
Germaine Slutte zou de dochter geweest zijn van een brouwer uit het Brusselse die een misverkiezing won in Amerika.
Het bier is de eerste Belgische IPA die Wereldkampioen werd in haar categorie op de WBA 2019
Amberkleurig bier met een licht beige romige schuimkraag
De neus is hoppig Licht zoet aroma Appelsienprikje
De eerste slokken zijn zoet Licht hoppig Fruitig (Appelsien) Karamel in de achtergrond Tikje bitterheid Droog Voldoende evenwicht Zachte hoppige afdronk.
Een spontane ontmoeting tussen een gepassioneerd bio tomatenboer* en een creatieve hobbybrouwer maakt dit verhaal uniek. De prikkelende aroma's van de umamitomaat doen een walsje in de fles met de herkenbare hoptoetsen die dit bier typeren. De combinatie is verrassend, fris en verrijkend. * Met dank aan Phillip Vermeulen
Licht wazig blond bier met een witte grove romige schuimkraag
Aroma's van hop en tomaat Kruidig Floraal
De eerste slokken zijn droog Moutig Bitter Tomatensmaakje Evenwicht Kruidig Bloemig Slecht is het niet maar het kan mij niet echt bekoren!
De neus bied ons moutige prikken Zoet Gist Een kleine fruitigheid
De eerste slokken zijn fruitig Onmiddellijk gevolgd door een bitterheid Nu en dan zoete toetsen tussen door Fruitigheid van banaan of abrikoos Droog Evenwichtig Lichtbittere afdronk De nasmaak is bitter/zoet
In 2021 is het exact 100 jaar geleden dat Léonie Keingiaert de Gheluvelt de eerste vrouwelijke burgemeester van België werd. Deze pittige dame wordt dankzij het comité Léonie herinnerd en verdiende een bier. Het bier werd verkozen tot laureaat van de wedstrijd "Streekproduct Zonnebeke".
De eerste slokken zijn zoet Karamel Moutig Maar dan komt een lichte bitterheid naar boven Kruidige prikjes Soms honing Alcoholwarmte laat zich soms opmerken Goed in balans Een licht bittere romige afdronk Degusteert vlot Lekker Waals bier!
Noble Blond No Nonsense (6,5%Alc.Vol.) BrouwerijVan Den Bossche- Sint-Lievens-Esse
Blond wazig bier met een kleine witte schuimkraag.
De neus is moutig Granig Tikje kruidig
De eerste slokken zijn moutig Droog Een bittertje komt opzetten Een tikje jeneverbes in de mond Aards Kruidigheid Licht zoet Maar allemaal matig De afdronk is droog met een bittertje Niet slecht maar mocht ietsje meer karakter hebben
De eerste slokken zijn moutig Karamel Koekjes Chocolade Evenwichtig Lichte bitterheid in de afdronk Tikje fruitigheid in de nasmaak Lekker biertje uit het hoogste punt van België
Deze goudkleurige kruidentripel was het allereerste bier in de Circus Brouwerij serie. Het staat ook synoniem aan het welkom heten van gasten aangezien de piccolo de eerste persoon is die je in het circus zal tegen komen om u naar uw plaats te wijzen.
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Het aroma is zeer kruidig Tijm, oregano Tikje gistig
De eerste toetsen zijn bitter Moutig De kruidenmix komt naar boven Peper Kardemon? Lichte fruitigheid Heel diep een tikje karamel Geen voldoende evenwicht Kruidige afdronk Niet slecht Een complex Spicy bier die past bij een pizza!
Het aroma is zoet Kruidige nota’s Fruitigheid Honing Granig
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitigheid van abrikoos/Banaan Licht bittertje komt eens piepen tussendoor Variatie aan smaken wisselen Mooi in evenwwicht Bitterheid blijft aanhouden Zoet-bittere afdronk Kruidige nasmaak Weerom een topper van een meester brouwer!
Silly Bio Triple (9,0%Alc.Vol.) Brasserie deSilly– Silly
Goudwazig bier met een fijne witte schuimkraag
De neus is moutig Tikje honing Karamel tussendoor
De aanzet is zoet Fruitigheid van banaan Koriander Lichte hoppigheid en een minieme bitterheid Tikje kruidigheid In evenwicht Lange zachte granige afdronk met een kleine bitterheid Lekkere tripel!
Minne Ardenne Super Triple au Rhum (9,5%Alc.Vol.) BrouwerijMinne– Sibret
De Super Triple Rhum is een blend van Brasserie Minne tussen haar Ardenne Tripel en Belgische Rum.
Donker amber van kleur met een romige volle schuimkraag.
Aroma mout Prik alcohol Rum likje kandij
De aanzet is zoet Honingtoets Moutig gist Tikje fruitigheid De rum komt er tussendoor Evenwichtig Afdronk is lichtbitter Tikje alcohol in de mond Lekkere pittige Ardeense Tripel die me kan smaken!
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, Edwin Ghequire en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’ De proeverij vond voor de eerste maal plaats in Poperinge bij Annemie Declercq en mezelf. Voor de smaakpapillen tussen de bieren te neutraliseren aten we brood.
Volgende bieren werden geproefd
Martine Blonde (6,0% Alc.Vol.) Gebrouwen voor Maison Demez (Thimister) Door Microbrasserie deHalinsart(Trooz)
Blond bier met een witte schuimkraag
De neus is kruidig Tijm
De eerste slokken zijn tijm Ietsje te veel misschien? Koriander Peper Tikje bitterheid Evenwichtig Niet zo slecht! Voor de kruidige bierliefhebber!
Martine Brune (7,5% Alc.Vol.) Gebrouwen voor Maison Demez (Thimister) Door Microbrasserie deHalinsart(Trooz)
Bruin bier met een povere lichtbruine schuimkraag
Zoete neus Karamel Speculoos
Lichtkruidige toetsen in de aanzet Speculoos Kaneel Karamel Niet zo stabiel Smaak verdwijnt vlug Zoet in de mond Mocht ietsje meer karakter hebben!
‘Gothik’ (8,5%Alc.Vol.) Gebrouwen door en bijNectar Boheme(Pottes) Een collab met Le Vieux Tournay Het recept komt van de reeds gestopte Bierodrome (Doornik)
De eerste slokken zijn kruidig Kardemon Zoethout Koriander Een beetje rokerig van smaak Complex Evenwichtig Toch zoet en droog in de afdronk
Dirty Habit (7,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voor Country zangeres Ina Rose BrouwerijDen Triest (Kapelle-o/d-Bos)
Blond bier met een romige witte schuimkraag
De neus is fruitig Tropisch fruit Mango
De eerste slokken zijn bitter Frisse smaak Hoppig Moutig Scherpe prikken Fruitige toetsen Evenwichtig Dorstlessende tripel Lekker!
Ina Rose is een jonge vrouwelijke singer-songwriter afkomstig uit Dilbeek. Ze ontwikkelde door haar Roadtrip door de U.S.A. grote liefde voor Countrymuziek. Verschillende Amerikaanse Country-artiesten inspireerden haar zodat ze al vlug haar eigen nummers componeerde en te gehore bracht tijdens diverse optreden. Ze liet haar eigen countrytripel ‘Dirty Habit! genoemd naar een zelf geschreven nummer brouwen bij Marc Struif van brouwerij Den Triest.