| Bob, Hendrik en de Struisete gast bij de Waregemse Bierfanaten.
 
 
  Welkom bierproevers.
 
 
 Vrijdag laatst (8 feb 2008) vond in café de Heerlijkheid in Waregem
 een vertel- en proefavond avond plaats met bierkenner Bob Magerman. Bob is vooral bekend voor zijn  bierbesprekingen in Bierpassiemagazine en zijn wekelijkse columns in de krant De Morgen  Naast deze rubriekjes heeft hij ook nog twee boeken geschreven. Het Belgisch Bierboek uitgegeven in 2002 bij Lannoo en 36 merkwaardige Belgische bieren Een bundeling van 36 columns die eerder gepubliceerd  werden in De Morgen. Dit boekje werd uitgegeven in 2005 door Media Marketing Communications NV.  Deze boeiende avond werd ingericht door bierproeversclub De Waregemse Bierfanaten.
 
 
  
 De Heerlijkheid.Een leuke herberg met een mooie bierkaart.
 
 
 
 
 Het bovenzaaltje was ingenomen door een 40-tal bierfanaten. Voske en ik konden natuurlijk niet afwezig zijn. Temeer omdat we nu ook lid zijn van deze nog jonge biervereniging.
 
 
 
  Brouwer Jan Vandenberghe van brouwerij Lupiline
 laat Bob kennis maken met zijn kersverse eersteling  'Primula'.
 
 
 
 Met een bespreking van vijf echte streekbieren  (bieren die ontstaan en gegroeid zijn in een bepaalde streek of continent) wist Bob ons op een aangename manier te boeien. De praatvaardige Wettenaar gaf informatie over elke van de vijf streekbieren Het ontstaan, de herkomst en geschiedenis ervan.   Ook een deskundige uitleg over de grondstoffen, de brouwwijze van ieder bier  behoorde tot zijn deskundige uitleg. Natuurlijk werden de bieren na iedere uitleg aan onzesmaakpapillen voorgesteld.
 
 
 
  Bob Magerman, een bierspraakwaterval.
 met kennis van zaken.
 
 
 
 
 5 echte typische streekproducten waren voor Bob o.a Een  pilsbier uit Tsjechië.
 Een Waalse SaisonUit het Pajottenland een oude lambiek
 Uit het Duitse Bamberg een typisch rookbiertje En tenslotte een Vlaams Roodbier.
 
 
  De Waregemse bierfanaten  hadden het aardig druk om de veertig
 aanwezigen van bierproevers te voorzien.
 
 
 
 
  
 Het ontstaan, de herkomst en de geschiedenis van het bier.   werden door Bob Magerman op vakkundige wijze uitgelegd. 
 
 
  
 
 Pilsner Urquell  4,4% Alc. Vol.Plzensky Prazdroj (SABMiller) - Plzen - Tsjechië.
   Blond en helder bier met weinig schuim fijne koolzuurpareling.
   De neus was niet meteen waarneembaar.
 Na een tijdje een fijne moutgeurOok een licht zurige walmpje
   De smaak was meteen raak. Hoppig en bloemig moutig met een lichte smaak van vers brood.  Ook niet te moutzoet. Maar een mooie evenwichtige bitterheid Een droge afdronk.
 
 
  
 
 Saison Pipaix 6% Alc. Vol.
  Brasserie Vapeur  Pipaix (Henegouwen)   Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.   Het aroma was licht zurig De smaak was kruidig Met licht zurige toetsen Het bier bevat zwarte peper en lichte gemberwat ik helaas moeilijk kon uithalen.
 
 
 
  
 .Oude Lambiek 5% Alc. Vol.  Geuzestekerij De Cam  Gooik (Vl-Brabant)   Amberkleurig   een zure neusazijnprikkeltjes
 Een typische Kaasaroma kon je heel diep opsnuiven
   De smaak is die van een droge sherry Kurk droog Hout En toch heerlijk mals.  Een schitterend bier
 Samen met Cantillon is De Cam de enige geuzestekerij waarvan oude Lambiek op flessen te verkrijgen is.
 
 
     Aecht Schlentera Rauch bier  5,1 % Alc. Vol. Braüerei  Heller - Bamberg (Duitsland)
 Een heel donker biertje met beige schuimkraag.
 
 De neus werd onmiddellijk geconfronteerd met de geur van gerookte hesp.
 Ook heel diep een karamelgeurtje   De smaak was ook die van gerookt vlees Ondanks de redelijke overheersing van gerookt is het bier zeer zacht. Toetsjes van karamel vind u er ook in terug Het is een lekker moutachtig biertje. Voor de echte liefhebbers.
 Na een tijdje wen u zich aan de smaak, maar een hele avond van dit bier proevenzou wel van het goed te veel zijn.
 
 Past natuurlijk uitstekend bij gerookte gerechten.
 
 
 
     Rodenbach Grand Cru - 6% Alc.Vol.Rodenbach  Palmbreweries - Roeselare
   Rood bruin  met beige schuimkraag   De neus is zuurzoetmet die typische wijngeurtjes
   Zuurzoet aanzet met smaken van hout Fruitige prikken van zure appels Na rijping zet het azijnzuur zich om in heerlijk esters.Er is een heel klein pietluttig beetje azijzuur te proeven.
 
 Mooie licht zure afdronk.
 
 Een mooie afsluiter voor deze toch wel fijne avond.
 
 
 Twee verrassingen.
 
 
 
 Maar Geroen zou Geroen niet zijn als hij geen verrassingen in petto had.
 Met trots en enige fierheid kondigde hij als een echte Amerikaanse Predikant
 de aanwezigheid aan van 'werelds Beste bierbrouwers.
 De Struise Brouwers van Lo-Reninge.
 
 Ook de sympathieke Hendrik Goris van Bierfirma 'Buitenlust'
 werd aangekondigd.
 
 De heren kwamen niet met lege handen.
 Integendeel.  We konden na de plas- en rookpauze
 kennis maken met nog 5 biertjes van deze brouwers en brouwfirma.
 
 
 
  Urbain Coutteau en Carlo Grootaert twee van de vier Struise.
 Ze werden door Ratebeer uit geroepen als Beste Brouwers van de wereld.
 
 Lees alles over deze benoeming op hun website
 http://struise.noordhoek.com/eng/
 
 
 
  Tijdens de plas- en rookpauze nam Voske deze foto.
 Van links naar rechts :
 Edwin Ghequire van het  Poperingse Bierproeversgenootschap,
 Bob magerman, Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust, ikke enUrbain Coutteau van de Struise Brouwers.
 
 
 
 
  Urbain gaf ons enkele toelichting bij hun bier
 'Pannepot Grand Reserva Vintage 2005'
 
 
 
 In 2003 hebben ze dit bier ontwikkeld.  1 jaar later noemden ze het Pannepot.
 De naam is ontleent aan de voorouders van Carlo. Dit waren kustvissers.  Ze visten met een pannepot, dit waren panneschuiten of platte bodems die op het strand konden aanmeren.
 Na de vangst werden ze gelost door de vrouwen
 en werden dan via houten karren naar  Veurne stad gebracht.
 In die tijd brouwden ze toen al Pannepot.   Dit was een soort stout waarin eigeel werd geklutst. Een biertje gebrouwen om voldoende energie te geven aan de vissers. Via geschriften hebben de struise brouwers geprobeerd de originele Pannepot na te bootsen. Ze hebben hun nieuwe bier op de Internationale markt gebracht,   en het bier werd ontdekt door een Deen. Zo zijn ze de Pannepot gaan beginnen te exporteren naar Denemarken.  Vandaar is ook Zweden erbij gekomen, Dan kwam het in een stroomversnelling.   Pannepot is gegroeid als een begrip. Het wordt voor 90% geproduceerd voor het buitenland. Men kan het vinden in Scandinavië, Amerika, Japan, Italië en Canada. 
 
  Het etiket van de Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
 Ook wel "Old Fisherman's Ale Aged on Oak" genoemd
 
 
 
 
  
 
 
 Ze hebben eind 2005 drie brouwsels voor één jaar op nieuwe eiken vaten gestoken.
 1 deel hebben ze op flessen getrokken en in 2007 voorgesteld op het Zythosfestival.  Het bier werd er goed ontvangen door het grote publiek en de vele bierliefhebbers.
 Een tweede deel hebben ze overgepompt op gebruikte calvadosvaten.
 Ze hebben dit bier nog een jaar laten rijpen.   Het bier hebben ze gebotteld tussen Kerst en Nieuwjaar 2007. Het gebotteld bier hebben ze dan nog 6 weken laten rijpen.   Let op !! ieder gebrouwen bier laten de Struise zes weken rijpen wat zeer verstandig is
 Voor de evolutie en de uiteindelijke smaakbepaling van het bier.   Zo komen ze aan de naam Pannepot Grand Reserva Vintage 2005of ook Dobbel Barrel Age wat betekent
 Dubbel rijping op eiken vat.
 
 
 Pannepot Grand Reserva Vintage 2005 Brouwerij De Struise Brouwers - Woesten   Het bier heeft een donkerbruine kleur Met beige schuimkraag   De neus laat ons kandij ruiken Ook een aardig kruidengeurtje bespeelt ons reukorgaan.    De smaak is zowel zoet als bitter in een mooi evenwicht. Karamel en kandij Maar ook lichte calvados prikjes steken hun kop uit. De lekkere alcoholtoetsen brengen warmte in onze mond. Wat een lekker complex bier. Een echte cocktail van eik, calvados en ik denk een zevental kruiden. Van het goede te veel? Nee hoor.  Als u alles weet te doseren dan kan het niet anders dan een lekker bier zijn. Ze zijn momenteel de Beste brouwers en hun bieren bewijzen het. 
 Van Rexroth a original Belgian Ale naar Dubbel Buitenlust.
 
 We laten Hendrik Goris aan het woord.
 Buitenlust Bier VOF  - Kapellen
 
 
 BUITENLUSTEEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID
 
 
 
 als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.   Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.   In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van  "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.
 We proefden vier versies.
 
 De Rexroth 7,5% Alc. Vol. (7 jaar oud) uit de speciale 75cl fles
 Buitenlust 8,5% Alc. Vol. uit 2005 uit een 75cl fles met een vierkleuren etiket.
 gebrouwen voor Lapp Benelux (er waren slechst 6 flessen meer)
 Dubbel Buitenlust 2005 -  8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
 Dubbel Buitenlust 2007 - 8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
 
 
  De Waregemse Bierfanten met penningmeester Marc Decock
 schenken De 7-jarige Rexroth uit.
 
 
 
   Rexroth 7 jaar oud.  De voorloper van Dubbel Buitenlust.
 Een relatiegeschenk.
 
 De Rexroth van 7 jaar oud - 75cl fles - 7,5% Alc.Vol.
 Donkerblond
 verspreidde een oxydatiegeur.
 Cherryaroma.
 
 De smaak was nog redelijk goed.
 Zoet geoxideerd
 Ik smaakte boterspekken
 er was toch nog een beetje hopbitterheid.
 
 Dubbel Buitenlust uit 2005 - 75cl fles - 8,5% Alc.Vol.
 
 had ook een lichte oxydatiearoma.
 Ook Cherry en karamel
 zoet met een nog lichte bitterheid.
 de moutsuikers verbergen de hop.
 
 
 
  Dubbel Buitenlust met vierkleuren etiket.
 botteldatum 2005.
 
 
 
 Dubbel Buitenlust uit 2005 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.
 
 had een beetje dezelfde geuren en kleuren
 zoals de 33 cl fles.
 Maar had nog een redelijke bitterheid.
 Iets bitter dan zijn de 75cl fles
 
 Ondanks hun ouderdom waren de verouderde bieren nog
 best te drinken.
 
 
 Dubbel Buitenlust 2007 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.
 
 Een lekker moutaroma
 ook fruitige toetsjes
 Fruitige smaakbloemig
 een prachtig evenwicht tussen zoetmout en bitterheid
 De afdronk is lichtbitter.
 heel lekker biertje
 Al deze bieren werden gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi
 Een hele mooie avond met leuke verrassingen.Ik vertel er ook nog bij dat er een biermand en een etentje
 voor 2 personen kon gewonnen worden.
 
 Proficiat Waregemse Bierfanaten.
  11-02-2008 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 |