Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    18-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flodder - De Proefbrouwerij - recept Patrick Cocx

    Het bier dat we ditmaal voorstellen komt uit het brein van Patrick Cocx uit Beerse.
    Wanneer hij op een dag kennis maakt met een biertje
    die een vriend van hem zelf gebrouwen had, kreeg hij ook zin om
    de roerstok te hanteren.
    Hij is beginnen lessen volgen en bouwde later zijn eigen brouwinstallatie.

    Na enkele proefbrouwsels had hij een biertje gebrouwen die volgens vrienden en kenners
    qua smaak en uitzicht  gemakkelijk naast dat van een grote brouwerij zou kunnen staan.


    Voor de naam moest hij in feite niet ver zoeken.
    Beerse is een carnavalgemeente en bij een verkleedpartijtje had
    Patrick zich in de huid van Ma Flodder gestoken.
    (Ma Flodder is de dolgekke moeder uit de
    Nederlandse filmtrilogie en TV-reeks 'de familie Flodder').
    Bij het
    discussiëren over de naam was de link al vlug gelegd met dit personage.
    ’Flodder’ was dus de defenitieve naam voor zijn eerste brouwsel.




    Het etiket op de flesjes is getekend door Luc De Doncker uit Gierle.
    Het gaat om een karikatuur van Patrick verkleed als 'Ma Flodder'.
    Hetzelfde etiket wordt ook gebruikt voor de glazen.





    Een mooi ogend biertje.



    Zelf bottelde hij het bier op flessen van 75 centiliter,
    maar die waren niet handig om op café te verkopen.
    De flesjes van 33 centiliter waren daarvoor beter geschikt.

    Hij heeft zijn bier op grote volume laten brouwen
    bij de gekende Proefbrouwerij uit Lochristi.



    Door het invallend zonlicht is het bier in het linker glaasje iets bleker dan het rechtse.





    Flodder – 8% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Patrick Cocx

     

    Blond bier met een witte romige schuimkraag

     

    De neus is lekker fruitig

    Ook gistprikkels zijn te ruiken.

     

    De eerste aanzet is licht zoet

    Het bier komt meteen verfrissend over

    Lichte zurige tintjes van perzik.

    Ook koriander toetsjes zijn te smaken

    Kortom : fruitig met een licht zurigheid


    Door zijn frisheid en in combinatie met de 8% Alc.Vol kan
    het gevaarlijk uit de hoek komen.

    In de droge afdronk is er nog een lichte nabitterheid te proeven.

    Een mooi gebrouwen klassiek biertje.



    Gelukkig heeft de rook van de sigaret van mama Flodder
    geen storende effecten op het aroma.





    Het rugetiket.

    18-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel
    Op zaterdag 9 februari gaf de
    bierconsumentenvereniging 'Zythos'
    in het Brouwershuis te Brussel naar aanleiding van zijn vijf jaar bestaan
    een persconferentie met als thema
    'De Consument in de Belgische bierwereld'
    Zythologen Voske en ik waren uiteraard van de partij.



      
    Het brouwershuis is aan restauratie toe.



    Het Brouwershuis is één van de vier belangrijke gevels op de Grote Markt
    van Brussel die volledig  wordt gerestaureerd.
    Met deze maatregel wil het stadsbestuur de hoofdstad meer uitstraling geven.
    De renovatiewerken kosten 900.000 euro.


    Het huis werd gebouwd tussen 1695 en 1698.
    Het is van de hand van architect Willem de Bruyn en de
    beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.




    Het beeld van St. Arnoldus versiert de inkomhal.
    Sint Arnoldus is de schutspatroon van de brouwers.



    De persconferentie vond plaats op het tweede verdiep.





    De trap met de mooie trapbekleding (met het logo van de Belgische Brouwers)
    brengt ons langs verscheidene glazen kasten met oude bierpotten
    en antiek porselein naar de conferentiezaal.




    Ook in de prachtige conferentie zaal
    zijn glazen kasten voorzien waar porseleinen kruiken
    en tapkranen tentoon gesteld zijn.
    Verzamelaars zouden hier watertanden.




    Naast het volledig nieuwe Zythosbestuur waren ook
    Philippe Buisseret (De Confederatie van Belgische Brouwers)
    en Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) aanwezig. 


    Vlnr : Marc Mertens, Erik Vandeperre, Jan De Haes en Philippe Buisseret.




    Voorzitter Erik Vandeperre sprak in zijn toespraak over 5 jaar Zythos.

    Hij gaf een overzicht van 5 jaar biercultuur. 
    Zythos heeft momenteel 27 volwaardige leden en twee waarnemende leden.
     
    Dat is niet veel, maar Zythos is dan ook een confederatievereniging
    die momenteel 29 Vlaamse verenigingen overkoepelt.

    Deze 29 verenigingen zelf hebben bijna 2000 leden.

    Hij had het verder over de rol die Zythos in 2008
    wil profileren naar de Belgische bierliefhebber, maar ook naar de brouwers toe.

     

    Philippe Buisseret vertegenwoordigde de Confederatie van Belgische Brouwers
    en
    schetste in zijn toespraak de situatie van de Belgische brouwerijen
    . 
    Hij had het over de opmars van de Belgische bieren in het buitenland.

    Hij nodigt ook iedereen uit op zondag 20 april 2008 voor de Open Brouwerijendag. 
    Een 35 brouwerijen zullen die dag speciaal un deuren open zetten.

     

    Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) stak het niet onder stoelen of banken
    over de moeilijkheden  in de horecasector.
     
    Hij had het ook over hun nieuw project “vzw Tafelen in Vlaanderen’
    Het project telt zes actielijnen,  ‘Lekker actief’, ‘Lekker weg’, ‘Lekker beleven’, ‘Lekker land’, ‘Lekker terroir’ en ‘leven in de brouwerij’.
     
    Vooral bij het laatste project vraagt hij samenwerking van Zythos
    en de Confederatie van Belgische Brouwers.


     



    Daarna had Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) het over vijf jaar
    bestaan van het tijdschrift De Zytholoog.
    De oplage is verhoogd en met trots stelde hij het
    eerste nummer (nr20) voor in meerkleurendruk.

     

    Fons Minne (Acties & activiteiten) sprak over wat Zythos
    zoal gepresteerd heeft in de laatste vijf jaar
    en,
    wat de vereniging Zythos zo allemaal doet en nog zal doen.

     

    Linda Van loo (Zythos Bier Festival) tenslotte,  
    gaf toelichting over de komende editie 2008
    die op zaterdag 1 en zondag 2 maart zal doorgaan in
    de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas.







    Na de persconferentie was er nog een receptie in de kelderverdieping van het Brouwershuis.

    Daar huist sinds 1952 het kleine maar mooie brouwersmuseum.








    Gezellig napraten met een fris biertje en belegde broodjes
    in een prachtig decor.  Meer moet dat niet zijn.





    Het museum bestaat uit drie delen :
    Een 18de-eeuwse brouwerij (afkomstig uit Hoegaarden),
    een kelderherberg en een evocatie van een hoogtechnologische moderne brouwerij.

     


      

     
    In het museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier
    levendig gehouden.  De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen,
    de brouw- en gistkuipen, de kooketel en het materiaal uit de 18de eeuw.





    In de kelderherberg verandert men elke week van brouwer,
    maar de identiteit van het geschonken bier wordt nooit prijs gegeven.
    Wat we dus gedronken hebben verklap ik dus niet.



       


    Het gezellige café worden de herinneringen aan lang
    vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid.





    Het vernieuwde Zythosbestuur.poserend in de zaal van een
    hoogtechnologische moderne brouwerij (derde deel van het museum)
    Zittend van links naar rechts :
    Erik VANDEPERRE (Voorzitter) - Dany VANSCHOONBEEK (Ledenadministratie)
    Rechtstaand van links naar rechts :
    Marc MERTENS (De Zytholoog) - Mark WASTIJN (Vicevoorzitter) - Marc BRUSTEN (Penningmeester)
    Casimir ELSEN (Secretaris) en Fons MINNE (Acties & activiteiten)

    Zythos

    Het Brouwershuis

    13-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Magerman, Hendrik Goris en De Struise Brouwers te gast bij de Waregemse Bierfanaten.

    Bob, Hendrik en de Struise
    te gast bij de Waregemse Bierfanaten.



    Welkom bierproevers.


    Vrijdag laatst (8 feb 2008) vond in café de Heerlijkheid in Waregem

    een vertel- en proefavond avond plaats met bierkenner Bob Magerman.

    Bob is vooral bekend voor zijn

    bierbesprekingen in Bierpassiemagazine en zijn wekelijkse columns in de krant ‘De Morgen’

    Naast deze rubriekjes heeft hij ook nog twee boeken geschreven.

    ‘Het Belgisch Bierboek’ uitgegeven in 2002 bij Lannoo en ‘36 merkwaardige Belgische bieren’

    Een bundeling van 36 columns die eerder gepubliceerd  werden in De Morgen.

    Dit boekje werd uitgegeven in 2005 door Media Marketing Communications NV.

    Deze boeiende avond werd ingericht door bierproeversclub

    ‘De Waregemse Bierfanaten’.



    De Heerlijkheid.
    Een leuke herberg met een mooie bierkaart.



    Het bovenzaaltje was ingenomen

    door een 40-tal bierfanaten.

    Voske en ik konden natuurlijk niet afwezig zijn.

    Temeer omdat we nu ook lid zijn van deze nog jonge biervereniging.




    Brouwer Jan Vandenberghe van brouwerij Lupiline
    laat Bob kennis maken met zijn kersverse eersteling  'Primula'.


     

    Met een bespreking van vijf echte streekbieren

    (bieren die ontstaan en gegroeid zijn in een bepaalde streek of continent)

    wist Bob ons op een aangename manier te boeien.

    De praatvaardige Wettenaar gaf informatie over elke van de vijf streekbieren

    Het ontstaan, de herkomst en geschiedenis ervan. 

    Ook een deskundige uitleg over de grondstoffen, de brouwwijze van ieder bier

    behoorde tot zijn deskundige uitleg.

    Natuurlijk werden de bieren na iedere uitleg aan onze
    smaakpapillen voorgesteld.




    Bob Magerman, een bierspraakwaterval.
    met kennis van zaken.



    5 echte typische streekproducten waren voor Bob o.a


    Een  pilsbier uit Tsjechië.

    Een Waalse Saison
    Uit het Pajottenland een oude lambiek

    Uit het Duitse Bamberg een typisch rookbiertje

    En tenslotte een Vlaams Roodbier.



    De Waregemse bierfanaten  hadden het aardig druk om de veertig
    aanwezigen van bierproevers te voorzien.





    Het ontstaan, de herkomst en de geschiedenis van het bier. 

    werden door Bob Magerman op vakkundige wijze uitgelegd.






    Pilsner Urquell  4,4% Alc. Vol.
    Plzensky Prazdroj (SABMiller)
     - Plzen - Tsjechië.

     

    Blond en helder bier met weinig schuim
    fijne koolzuurpareling.

     

    De neus was niet meteen waarneembaar.

    Na een tijdje een fijne moutgeur
    Ook een licht zurige walmpje

     

    De smaak was meteen raak.

    Hoppig en bloemig

    moutig met een lichte smaak van vers brood.

    Ook niet te moutzoet.

    Maar een mooie evenwichtige bitterheid

    Een droge afdronk.





    Saison Pipaix 6% Alc. Vol.

     Brasserie Vapeur – Pipaix (Henegouwen)

     

    Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.

     

    Het aroma was licht zurig

    De smaak was kruidig

    Met licht zurige toetsen

    Het bier bevat zwarte peper en lichte gember
     wat ik helaas moeilijk kon uithalen.




     

    .Oude Lambiek 5% Alc. Vol. 

    Geuzestekerij De Cam – Gooik (Vl-Brabant)

     

    Amberkleurig

     

    een zure neus
    azijnprikkeltjes
    Een typische Kaasaroma kon je heel diep opsnuiven

     

    De smaak is die van een droge sherry

    Kurk droog

    Hout

    En toch heerlijk mals. 
    Een
    schitterend bier

    Samen met Cantillon is De Cam 
    de enige geuzestekerij waarvan oude Lambiek op flessen te verkrijgen is.


     

     

     

    Aecht Schlentera Rauch bier – 5,1 % Alc. Vol.

    Braüerei  Heller - Bamberg (Duitsland)


    Een heel donker biertje met beige schuimkraag.

    De neus werd onmiddellijk geconfronteerd met de geur van gerookte hesp.

    Ook heel diep een karamelgeurtje

     

    De smaak was ook die van gerookt vlees

    Ondanks de redelijke overheersing van gerookt is het bier zeer zacht.

    Toetsjes van karamel vind u er ook in terug

    Het is een lekker moutachtig biertje.

    Voor de echte liefhebbers.

    Na een tijdje wen u zich aan de smaak, maar een hele avond van dit bier proeven
    zou wel van het goed te veel zijn.

    Past natuurlijk uitstekend bij gerookte gerechten.



     

     

     

    Rodenbach Grand Cru - 6% Alc.Vol.
     Rodenbach – Palmbreweries - Roeselare

     

    Rood bruin – met beige schuimkraag

     

    De neus is zuurzoet
    met die typische wijngeurtjes

     

    Zuurzoet aanzet

    met smaken van hout

    Fruitige prikken van zure appels

    Na rijping zet het azijnzuur zich om in heerlijk esters.
    Er is een heel klein pietluttig beetje azijzuur te proeven.

    Mooie licht zure afdronk.

    Een mooie afsluiter voor deze toch wel fijne avond.


    Twee verrassingen.




    Maar Geroen zou Geroen niet zijn als hij geen verrassingen in petto had.
    Met trots en enige fierheid kondigde hij als een echte Amerikaanse Predikant
    de aanwezigheid aan van 'werelds Beste bierbrouwers.
    De Struise Brouwers van Lo-Reninge.

    Ook de sympathieke Hendrik Goris van Bierfirma 'Buitenlust'
    werd aangekondigd.

    De heren kwamen niet met lege handen.
    Integendeel.  We konden na de plas- en rookpauze
    kennis maken met nog 5 biertjes van deze brouwers en brouwfirma.




    Urbain Coutteau en Carlo Grootaert twee van de vier Struise. 
    Ze werden door Ratebeer uit geroepen als Beste Brouwers van de wereld.


    Lees alles over deze benoeming op hun website
    http://struise.noordhoek.com/eng/



    Tijdens de plas- en rookpauze nam Voske deze foto.
    Van links naar rechts :

    Edwin Ghequire van het  Poperingse Bierproeversgenootschap,

    Bob magerman, Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust, ikke en
    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers.





    Urbain gaf ons enkele toelichting bij hun bier
    'Pannepot Grand Reserva Vintage 2005'



    In 2003 hebben ze dit bier ontwikkeld.  
    1 jaar later noemden ze het Pannepot.

    De naam is ontleent aan de voorouders van Carlo.

    Dit waren kustvissers.  Ze visten met een pannepot, dit waren panneschuiten
    of platte bodems die op het strand konden aanmeren.
     
    Na de vangst
    werden ze gelost door de vrouwen
     en werden dan via houten karren naar 
    Veurne stad gebracht.

    In die tijd brouwden ze toen al Pannepot. 

    Dit was een soort stout waarin eigeel werd geklutst.

    Een biertje gebrouwen om voldoende energie te geven aan de vissers.

    Via geschriften hebben de struise brouwers geprobeerd de originele Pannepot na te bootsen.

    Ze hebben hun nieuwe bier op de Internationale markt gebracht, 

    en het bier werd ontdekt door een Deen.

    Zo zijn ze de Pannepot gaan beginnen te exporteren naar Denemarken.

    Vandaar is ook Zweden erbij gekomen,

    Dan kwam het in een stroomversnelling. 

    Pannepot is gegroeid als een begrip.

    Het wordt voor 90% geproduceerd voor het buitenland.

    Men kan het vinden in Scandinavië, Amerika, Japan, Italië en Canada.




    Het etiket van de Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    Ook wel "Old Fisherman's Ale Aged on Oak" genoemd







    Ze hebben eind 2005 drie brouwsels voor één jaar op nieuwe eiken vaten gestoken.

    1 deel hebben ze op flessen getrokken en in 2007 voorgesteld op het Zythosfestival. 
    Het bier werd er goed ontvangen door het grote publiek en de vele bierliefhebbers.


    Een tweede deel hebben ze overgepompt op gebruikte calvadosvaten.

    Ze hebben dit bier nog een jaar laten rijpen. 

    Het bier hebben ze gebotteld tussen Kerst en Nieuwjaar 2007.

    Het gebotteld bier hebben ze dan nog 6 weken laten rijpen. 


    Let op !! ieder gebrouwen bier laten de Struise zes weken rijpen wat zeer verstandig is

    Voor de evolutie en de uiteindelijke smaakbepaling van het bier.

     

    Zo komen ze aan de naam Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    of ook Dobbel Barrel Age wat betekent

    Dubbel rijping op eiken vat.


    Pannepot Grand Reserva Vintage 2005

    Brouwerij De Struise Brouwers - Woesten

     

    Het bier heeft een donkerbruine kleur

    Met beige schuimkraag

     

    De neus laat ons kandij ruiken

    Ook een aardig kruidengeurtje bespeelt ons reukorgaan.

     

    De smaak is zowel zoet als bitter

    in een mooi evenwicht.

    Karamel en kandij

    Maar ook lichte calvados prikjes steken hun kop uit.

    De lekkere alcoholtoetsen brengen warmte in onze mond.

    Wat een lekker complex bier.

    Een echte cocktail van eik, calvados en ik denk een zevental kruiden.

    Van het goede te veel?

    Nee hoor.  Als u alles weet te doseren dan kan het niet anders dan een lekker bier zijn.

    Ze zijn momenteel de Beste brouwers en hun bieren bewijzen het.



    Van Rexroth a original Belgian Ale naar Dubbel Buitenlust.

    We laten Hendrik Goris aan het woord.
    Buitenlust Bier VOF  - Kapellen

    BUITENLUST
    EEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID



    “als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.”

     

    Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.

     

    In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van  "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.


    We proefden vier versies.

    De Rexroth 7,5% Alc. Vol. (7 jaar oud) uit de speciale 75cl fles
    Buitenlust 8,5% Alc. Vol. uit 2005 uit een 75cl fles met een vierkleuren etiket.
    gebrouwen voor Lapp Benelux (er waren slechst 6 flessen meer)
    Dubbel Buitenlust 2005 -  8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
    Dubbel Buitenlust 2007 - 8,5% Alc.Vol - 33 cl fles

     


    De Waregemse Bierfanten met penningmeester Marc Decock
    schenken De 7-jarige Rexroth uit.




    Rexroth 7 jaar oud.  De voorloper van Dubbel Buitenlust.
    Een relatiegeschenk
    .

    De Rexroth van 7 jaar oud - 75cl fles - 7,5% Alc.Vol.

    Donkerblond
    verspreidde een oxydatiegeur.
    Cherryaroma.

    De smaak was nog redelijk goed.
    Zoet geoxideerd
    Ik smaakte boterspekken
    er was toch nog een beetje hopbitterheid.

    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 75cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had ook een lichte oxydatiearoma.
    Ook Cherry en karamel
    zoet met een nog lichte bitterheid.
    de moutsuikers verbergen de hop.




    Dubbel Buitenlust met vierkleuren etiket.
    botteldatum 2005.




    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had een beetje dezelfde geuren en kleuren
    zoals de 33 cl fles.
    Maar had nog een redelijke bitterheid.
    Iets bitter dan zijn de 75cl fles

    Ondanks hun ouderdom waren de verouderde bieren nog
    best te drinken.


    Dubbel Buitenlust 2007 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    Een lekker moutaroma
    ook fruitige toetsjes

    Fruitige smaak
    bloemig
    een prachtig evenwicht tussen zoetmout en bitterheid
    De afdronk is lichtbitter.
    heel lekker biertje

    Al deze bieren werden gebrouwen in
    de Proefbrouwerij te Lochristi

    Een hele mooie avond met leuke verrassingen.
    Ik vertel er ook nog bij dat er een biermand en een etentje
    voor 2 personen kon gewonnen worden.

    Proficiat Waregemse Bierfanaten.

    11-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Hipoldus' Hofbock - Het Hofbrouwerijke - Beerzel

    H.HIPOLDUS HOFBOCK



    Het originele etiket

    Op het Zythos Bierfestival 2007 en de Waregemse Bierhappening 2007

    had ik al kennis gemaakt met de bieren van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel.

    De stout ‘Hofblues’ had me toen erg verrast.

    Ik was maar al te blij dat ik uit handen van mijn vriend Geroen Vansteenbrugge

    (secretaris van de Waregemse Bierfanaten – waar ik nu ook lid van ben)

    enkele flesjes H.Hipoldus Hofbock mocht ontvangen.


     



    Een lekker biertje voor het goede doel.


     

    Brouwer Jef Goetelen wist mij via e-mail te melden :

     

     

    “H.Hipoldus is het moederbier van de hofnar :))

    m.a.w.  hofnar is deze keer eens het etikettenbier.

    De Heikantse (Zythosvereniging) hadden de eer en het

    genoegen om deze originele receptuur van't Hofbrouwerijke  

    met die o zo lekkere whiskeymout boven de doopfond te houden.

    't moet niet altijd andersom zijn nietwaar.

    De naam is ontstaan bij de Heikantse;

     

    Hikske is een figuur in de streek,  vandaar de naam Hikskes Hypoldus Hofbock.”

     

    Dit bier werd gebrouwen voor het Goede doel “De Regenboog”

    Organisatie “De Heikantse”

    Lees ook ‘Bottelen voor het Goede Doel’ op de blog van Steven Vermeylen

     

     

     

    H.Hipoldus Hofbock – 6% Alc. Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel



     

     

     Een prachtig biertje in een proefglaasje.



    Amberkleurig biertje met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    Het aroma was niet onmiddellijk waarneembaar.

    Eventjes laten rusten.

    Maar na een tijdje komen de heerlijke moutgeuren op je af.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.

     

    Een heel lekker biertje

    Brouwer Jef Goetelen bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn

    om te kunnen genieten. 

    Dit is bierkunst op zijn best.

     

     



    Wie de bieren van het Hofbrouwerijke graag zou willen proeven

    kan dat doen op de 2de Waregemse Bierhappening

    Op Paaszaterdag 22 maart 2009 vanaf 13.00u
    zaal Red Path op de Hippodroom, Holstraat 99 te 8790 Waregem.

    08-02-2008 om 17:57 geschreven door William Roelens


    04-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Oostensche Baron of het James Ensor Beer.


    Den Oostensche Baron of het James Ensor beer.



    Wie Oostende zegt, voegt er in één adem de Koningin der badsteden aan toe.
    Maar de Koningin der badsteden zou niet koninklijk zijn zonder James Ensor
    alias 'Den Ostenschen Baron'
    .

    Bij een niet zolang geleden bierproeverij bij mij thuis
    hadden Zythologen Thierry en Bianca een fles
    'Den Oostensche Baron' meegebracht.
    Het jonge koppel woont in Bredene (niet ver van Oostende)
     en kon dus gemakkelijk dit gebonden streekbiertje
    op de kop tikken.

    Voske en ik hadden het al eens geproefd heel lang geleden op
    het jaarlijks terugkerend bierfestival van de
    Oostendse Bierjutters.
    Het bier was ons toen echt bevallen.
    We waren maar al te blij dat we dit Oostendse biertje zoveel jaar later
    nog eens konden proeven.





    Een fiere Baron van 37,5 cl met kurk.


    Dat James Ensor een grote impact had op Oostende, hoeft geen betoog. Het aantal cafés en brasseries met zijn naam zijn legio en naar aanleiding van het Ensorjaar in 1999, precies 150 jaar na zijn dood, kreeg de kunstenaar ook een bier met zijn naam.
    Den Ostensche Baron was geboren.



     
    Buik- en rugetiket.
    Het bier wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij (Lochristi)
    voor Beernaert-Bitquin.


    Veel Belgische gemeentebesturen zouden een voorbeeld aan
    Oostende moeten nemen.
    Bij recepties van de stad wordt dit speciaal gebonden streekbier
    aan de genodigden aangeboden.
    Veel beter dan de goedkope schuimwijn waar je alleen maar hoofdpijn van krijgt..
    België Bierland!  Dus waarom geen Belgisch bier in het gemeentehuis?



    Den Oostensche Baron - 6,5% Alc.Vol. - 37,5cl.
    De Proefbrouwerij - Lochristi. 





    Den Oostensche Baron - Een streekgebonden heerlijkheid.
     

    Goudkleurig biertje
    Ietsje troebel.
    met een mooie fijne romige witte schuimkraag.

    De neus is vooral moutig
    Ondanks dat het geen fruitbier is
    waren lichte fruitige toetsjes van framboos waarneembaar.

    De smaak is over het algemeen aangenaam moutig
    Het heeft ook een lichte verse broodsmaak
    over het algemeen zoet kruidig
    met een lichtbittere droge afdronk

    Een geringe nabitterheid.

    Een goed gebrouwen biertje
    Misschien ietsje te geparfumeerd?

    Jammer dat dit bier een kleine afzetmarkt heeft.
    Het is vrijwel onbekend.
    Maar door die onbekendheid is het juist zo exclusief zegt
    Anja Vandamme de verdeelster van het bier.



    Een ernstig kijkende James Ensor.
    Hij heeft nochtans geen reden tot klagen!


    http://www.den-ostensche-baron.be/beer/index.htm

    04-02-2008 om 17:34 geschreven door William Roelens


    01-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Roosmarijn naar Kluytmans Bok Bier

    Zo nu en dan krijgen Voske en ik de gelegenheid om biertjes te proeven van

    vrienden amateur-brouwers.

    Ze vragen ons dan om het bier van een beetje commentaar te voorzien.

     

    We zijn maar al te blij met zo’n aanbiedingen en gaan er altijd graag op in.

     

    Zo hadden Dick en Wilma vrienden bierproevers uit Eindhoven (NL) op een
     bierfestival 2
    flesjes voor ons mee om thuis te proeven.



    Het flesje (zonder etiket)  was het eerste bier
    en was ook het oudste (ongeveer 6 maanden)

    Het recept van dit bier heeft Dick met enige andere brouwamateurs samengesteld.

    In het bier zit rozemarijn.  Het bier heeft een Alc.Vol van 8,2% .




     Bij het inschenken was er een mooie fijne beige schuimkraag te bewonderen.

    Roosmarijntje zonder etiket 8,2% Alc. Vol.
    Recept : Dick van Hemert en vrienden
    gebrouwen bij :
    Speciaalbrouwerij Oijen (NL)


    De kleur is donker bruin

    Het schuim is licht beige met een heel fijne structuur.


     

    De neus is aangenaam kruidig

    Heel diep lichte positieve alcohol prikkels.

    De Rozemarijn is duidelijk aanwezig.

     

    De eerste smaak is die van zoethout

    de rozemarijn toetsjes komen naar boven.

    Het bier is wel zoet maar toch heel kruidig
    Ook de aanwezigheid van kandij laat zich opmerken.

    De smaak is doordringend, pittig
    We vonden het verdorie een lekker winterbiertje.

     

    Het bier heeft een warm gevoel.

     

    In een mooie 75cl fles zou het niet misstaan.




    Er hoeft op de fles niet altijd een etiket aanwezig te zijn
    om een biertje te laten smaken.



    Ze hebben het bier naar hun recept
    laten brouwen bij de Speciaalbrouwerij in Oijen (NL)

    Volgens Dick was het rozemarijn die ze toevoegden een extract.

    Dus moesten ze voorzichtig met de hoeveelheid omgaan daar de
    smaak van het kruid te sterk aanwezig zou kunnen kon zijn.


     

     
    Mooi biertje in het winterzonnetje.



    Het 2de bier, met etiket, is eveneens door de Speciaalbrouwerij in Oijen gebrouwen.
    Hier heeft de brouwer op basis van het eerste bier, wat aanpassingen gedaan.
    Hij heeft er minder rozemarijn in gedaan en zijn er nu ook dadels in het bier verwerkt.
    Dit is het bockbier van hem geworden, genaamd Kluytmans Bokbier.
    Het etiket is ook niet het uiteindelijke etiket geworden.

    Maar was er voor de duidelijkheid, om de flessen uit elkaar te houden.

    Dit bier heeft ongeveer 7.2 alc %.



    Een duidelijke grovere schuimkraag.


    Roosmarijn - 7,2 % Alc. Vol.

    gebrouwen bij : Speciaalbrouwerij Oijen (NL)

    Licht bruin met de neiging naar roodbruin.

    Het schuim is ietsje grover van structuur.

     

    De neus is weerom kruidig

    we ruiken terug dezelfde rozemarijntoetsjes maar nu ietsje minder.

    Er zitten inderdaad andere arom's tussen.
    De dadels waarschijnlijk.  We hebben ze er niet kunnen uithalen.

     

    De smaak is zeer kruidig

    ook weer het zoethout die een kleine rol speelt.

    De rozemarijn is in de smaak terug aanwezig al is het iets minder
    dan in het eerste bier.

    Heel diep, kleine zurige prikkels.

    Het bier is aangenaam zoet 
    het bezit toch genoeg evenwicht.

     

    Ook een warm biertje.

     

    Het biertje was nog vrij jong.
    Door het een paar maanden te laten staan
    zou het misschien nog beter tot zijn recht gekomen zijn.
     


    Het bier met een vvorlopig fictief label.
    Op het etiket staat een afbeelding van Speciaalbierbrouwerij Oijen

    Conclusie :

     

    Twee lekkere biertjes. 
    Misschien allebei ietsje te zoet,
     maar voor de periode van het jaar zijn ze een aangenaam gezelschap.

    Tussen zoet en zoet zijn er verschillen. 
    Deze bieren hebben een aangename natuurlijke zoetigheid.

     

    We vonden toch het eerste bier ietsje beter. 
    Misschien de ouderdom en het % alc ??.

    Maar vooral die subtiele alcoholprikkels waren Goddelijk.

     


    Kluytmans Bok Bier
    is het uiteindelijk het resultaat geworden.

    01-02-2008 om 17:49 geschreven door William Roelens


    29-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Gauloise Ambrée ( Ardennenverslag 6 )


    Zeg nu eens eerlijk, wat is er leuker dan een Waals biertje te proeven
    op 10 km van Huy, 25km van Marche-en-Famenne en op  30 km van Luik.


    Voske en ik proefden "La Gauloise Ambrée"
    op het terras van
    "Brasserie du Hoyoux" te Modave.

    Modave is de toegangspoort tot de Condroz en ligt aan de rivier de Hoyoux.

    We brachten vooraf een bezoekje aan het prachtig 17de eeuws kasteel van Modave
    Het kasteel is grotendeels weer heropgebouwd.






    Het kasteel bevind zich achter deze versterkte muren.




    Het wondermooie k
    asteel van Modave bevindt zich 30 km ten zuiden
    van de Belgische stad Luik (Liege), tussen Huy en Durbuy.


     


    Het is gebouwd op een uitspringende rotspunt die 60m boven het riviertje
     Hoyoux uitsteekt en ligt verscholen in een park van 450 hectare.




    De achterzijde van het Kasteel.

     


    Het kasteel bestond reeds in de 13e eeuw.
    Het was echter graaf de Marchin, destijds Ridder in de Orde van de Kousenband,
    die het bouwwerk in de 17e eeuw zijn huidige aanzicht gaf.
    Het is een echte belevenis om de pracht van weleer te bewonderen.


    Jammer genoeg stonden er nog andere bezienswaardigheden
    (Het kasteel van Jehay bvb) op ons programma,
    zodat de tijd ontbrak om het interieur van dit kasteel
    te bezichtigen.

    Binnen het kasteel zijn er weelderige salons en kamers met hun merkwaardige plafonds, beeldhouwwerken, schilderijen, 16e en 17e eeuwse wandkleden, meubilair uit de 18e eeuw, flonkerend kristal en vaatwerk te bewonderen.


    Omdat we de sleutel niet bij hadden hebben we de poort
    maar open gelaten.



    http://www.modave-castle.be




    Mooi roodkoper van kleur deze Gauloise Ambrée



    La Gauloise Ambrée - 5,6% Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode



     
    Een mooi schuimend biertje



    Mooi roodkoperkleurig biertje
    Met een dikke licht beige schuimkraag. 

    De neus is moutig met fruitige toetsjes

     De smaak is zoet
    Romig en vol.
    Fruitig (rode sinaasappels);
    Een harde lichte hopbitterheid

     Een smakelijke Speciale Belge

    Als dorstlesser is hij misschien ietsje te zoet.

    Een commercieel biertje goed in evenwicht.



    Mooi is ook de vorm van het bijpassende glas.
    Alhoewel de meeste dames liever drinken uit een glas zonder oor.
    Maar ja het glas is nu eenmaal gemaakt naar Gallische vormen (zie onder: het etiket)





     De Gauloise bieren zijn bekend om hun etiketten.
    Op elk etiket prijkt een blonde Gallische vrouw die zo uit de strips van Asterix en Obelix weggelopen kan zijn.  Ze veranderen wel van kleur naargelang het soort bier.
    Groen staat voor Ambrée, geel voor de blonde en rood voor la Gauloise Brune.

    29-01-2008 om 13:20 geschreven door William Roelens


    24-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroegbier Super - Het vijfde huisbier van 't Kroegske - Izegem.

    KROEGBIER SUPER




    Danny en Nadine van bierkaffee ’t Kroegske in Izegem laten er ook geen gras over groeien
    wat het brouwen betreft.

    Na  Kroegbier Goud , Kroegbier Pater , Kroegbier Wit en Kroegbier Saison
    is er een vijfde huisbier beschikbaar om te consumeren in hun super gezellige taverne,
    nl : Kroegbier SUPER.

     

    Volgens brouwerij Verbeke-Demeestere of kortweg ' bVD '
    (want zo noemen
    Danny en Nadine hun brouwbedrijfje)
    is ‘SUPER’ een donkerbruin winterbier van hoge gisting met smaakevolutie
    en niet gepasteuriseerd.  Het recept is eigenhandig ontwikkeld en gebrouwen.

     

    Nieuwsgierig als we zijn trokken Voske en ik samen
    met onze goede vrienden Zythologen Pierre en Gilberte
    richting Izegem
    om dit vijfde huisbier te gaan proeven.

     


    Op de schouw boven de kachel met waterketel,
    springen de huisbieren meteen in het oog.





    De Kroegbieren Goud, Pater, Wit, Saison en Super
    gezellig naast elkaar.  In februari worden ze vergezeld van
    Kroegbier Tripel.



    Kroegbier Super – 9% Alc. Vol.

    Picobrouwerij Alvinne - Heule

    Recept en eigenhandig gebrouwen door bVD




    Kroegbier Super - Vrij complex.
    Ook opletten met zijn 9% Alc voor verrassingen.


     

    Zeer donker bier

    met beige fijne schuimkraag.

     

    Moutige en zure neus

     

     

    De smaak is merkwaardig verrassend.

    Ondanks dat het bier met Roeselaarse gist (een Rodenbach kloon door Wyeast gemaakt)

    is gebrouwen heeft het absoluut niets met de zo typische Rodenbachsmaak te maken.

     

    Hoppig en ietsje bitter.

    vanille en Karamel.

    Ook minimale toetsen van Rauchbier.

    zurig maar ietsje te branderig naar mijn gevoel.

    Toch een vrij complex biertje.

     

    Het bier staat absoluut nog niet op punt, en dat geeft Danny ruiterlijk toe.

    Er is nog geen voldoende evenwicht.

    Dat er nog flink aan gesleuteld moet worden is een feit.

    Vooral die branderigheid moet uit het bier verdwijnen.

    Maar Danny kennende en wetende dat dit zijn lievelingsbier wordt

    zal het tweede brouwsel al heel wat beter zijn.

    We kijken er in ieder geval naar uit.

    Let op! Dit is mijn persoonlijke mening.
    Ik denk dat er over dit bier kan en zal gediscuteerd worden.
    En wat is een Karakterbier? .... juist.



     


    Een biertje dat in de toekomst open zal bloeien.
    Let op mijn woorden!

    24-01-2008 om 18:44 geschreven door William Roelens


    23-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Extra Restyled - Picobrouwerij Alvinne - Heule


    Alvinne Extra Blond (den extra) is altijd een beetje het troetelbier
    van de Alvinnebrouwers geweest.

    Een bier die ze altijd koesterden als hun eigen lievelings biertje

    Een lekker brouwsel met een nogal hoppig aroma.

    Ze gebruikten als hop : Fuggles, Target en EK Goldings.

    De Alvinne Extra had een bitterheid van 30 EBU.

     

    Ondanks dat het een prachtig biertje was,  waren ze er toch niet helemaal tevreden over
    en hebben onlangs een volledige nieuwe Extra ontwikkeld

    De Alvinne Extra Restyled.

    De bovengenoemde Engelse hopsoorten zijn verdwenen en ze maken nu gebruik
    van Amerikaanse hoprassen zoals

    Chinook en Amarillo

    De bitterheid is ook fors opgedreven.  Van 30 EBU naar maar liefst 70 EBU

     

    De bitterheid van een bier wordt uitgedrukt in EBU (Bittereenheden)

    EBU betekent European Bitter Unit.

    Om een idee te geven hoe bitter een bier kan zijn
    Een pils heeft bvb een bitterehid van 20 tot 30 EBU

    Orval heeft 45 EBU van bitterehid.

     

    Op het feest ter gelegenheid van het 5 jaar bestaan van de Pado (lees hieronder)

    hadden Davy Spiessens en Glenn Castelijn (De Alvinne Brothers)
    een bakje mee om de genodigden eens

    te laten proeven van hun nieuwe creatie.

    Wat wij als bierproevers dit initiatief alleen maar konden toejuichen.



    Dominiek schenkt op perfecte wijze
    een Extra Restyled in, zodat ik het bier zou kunnen fotograferen.




    Een groepje Extra's klaar om op te dienen.



    Alvinne Extra Restyled 7 % Alc. Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule




    Alvinne Extra Restyled.  Een geslaagde vernieuwing.


    Goudblond van kleur
    met een romige witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    Een mooi fruitige neus
    bloemetjes.

    De eerste slok is meteen raak.
    fruitig en hoppig.
    De Amerikaanse hoppen laten meteen hun beste eigenschappen
    op onze smaakpapillen los.
    Kruidige aroma's en een droge bitterheid
    Het bier is evenwichtig.
    met een mooie droge bitterheid die lang blijft hangen.
    Heel lekker bier.

    Let op : Door het gebruik van die Amerikaanse hopsoorten
    met hun hoog alfazuurgehalte en hun aromatische kenmerken
    krijgt het bier een speciale toets
    Het zijn geuren en smaken die men in de Belgische bierwereld niet vlug zal vinden.
    Veel kleine brouwerijen beginnen te experimenteren met deze
    Amerikaanse hopvariëteiten wat het smakenpalet van de bieren alleen maar uitbreid.
    Een bier die u beslist eens moet proeven.


    Den Extra in een nieuw Jasje.

     
    Oud en nieuw
    Van lekker naar zeer lekker.

    23-01-2008 om 15:38 geschreven door William Roelens


    21-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Pado - Tielt.

    5 jaar PADO - Tielt



    Pado - Stationsstraat 68
    8700 TIELT (W.Vl)


    Zondag laatst was er feest in de stationstraat van Tielt (West-Vlaanderen)

    Patrick Acx en Dominiek Snauwaert  vierden vijf jaar uitbating van hun Tapasbar Pado

    Ze deden dit weer met stijl zoals we gewoon zijn van dit sympathieke duo.




    Dominiek en Patrick verwelkomden de genodigden met
    een welkomsdrankje.



     


    Patrick serveerde ons diverse tapas
    waaronder gerookte eendeborst.



    De Pado ging van start op 6 december 2002.

    De naam was van in het begin dezelfde, omdat de stoelenzaak en
    de vennootschap ook die naam dragen.

    Het café draait ook onder dezelfde vennootschap, vandaar dat het moeilijk was om

     op het zelfde adres / tel n°,  met twee namen te werken.

    Pa en Do zijn de eerste twee letters van hun voornamen. 
    Maar dit had u waarschijnlijk al begrepen?




    Hammousse met geroosterde pijnboompitten.

     

    Van in het begin was het duidelijk.  De Pado zou niet enkel een

     erkende tapaszaak worden met fijne  Spaanse bereidingen. 

    De beide heren hadden ook liefde voor het Belgisch gerstenat.

    De zaak groeide stilaan uit tot een gezellige ontmoetingplaats voor mensen
    met een hart voor de Belgisch biercultuur.
    Ook buitenlanders op bierreis in en door België weten hun weg te vinden
    naar de zaak van Patrick en Dominiek.




    Een deel van de eerste genodigden.




    Gegrilde peperkoek met eendenmousse.




    Onder de gasten, Davy en Glenn van Picobrouwerij Alvinne
    en Veerle en Jan van bierfirma Lupiline.
    Achter hen Zythologen Pierre, Giberte en Voske.





    Huisgemaakte garnaalsoep met peterselieroom.
     



    Spaanse mosselen met pastisboter.

    Na twee jaar had Taverne Pado een eigen huisbier.  Halleschelle was de naam.
     
    Het bier was een cadeau voor hun zelf en voor de zaak.


    Ik ben gaan snuisteren in een boekje over het verleden van Tielt en las er het verhaal van de wethouders. De klokken in de Halletoren werden in de Middeleeuwen geluid, telkens wanneer de wethouders verzamelden om recht te spreken.

    Na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden de berichten daarna aan de bevolking bekendgemaakt. Zo kwam ik bij de naam Halleschelle.''
    Aldus de uitvinder en ontwerper van het etiket Rutger Van Parys.


     lees op deze blog : Een Halleschelle in Tapa's bar "Pado" te Tielt

    en : Een gezellige verticale proeverij in de Pado


    In 2007 werd het op 1 mei zelfs erkend als streekproduct van het Molenland.

    Het biertje wordt nog altijd gebrouwen bij Picobrouwerij Alvinne uit Heule.

     

    Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland


     


    Krantenartikel over de bekendmaking van hun titel
    Orval Ambassadeur Cum Laude.
    Er boven twee van de drie erkenningslabels van Orval Ambassadeur.




    Naast de grote keuze streekbieren is er ook nog het gamma Trappistenbieren dat Patrick en Dominiek aanbieden.  Met Orval als hun favoriete bier.

    In 2005 stelden ze hun voor het eerst kandidaat voor de titel van Orval ambassadeur.

    Om die titel te bekomen moet u wel aan bepaalde criteria voldoen.

    Zo moet een klant kunnen kiezen tussen een gekoelde of ééntje op kamertemperatuur.

    Het glas moet droog en vetvrij zijn.  U moet jonge en oude Orval kunnen aanbieden.

    Ook met gerechten bereid met Orvalbier moet u creatief zijn enz..

    Lees hier verder de voorwaarden.



    De gietijzeren Forel
    de erkenning van Orval Ambassadeur Cum Laude.


     

    Het duo doorstond de anonieme controles van het Broederschap des Sossons d'Orvaulx

    en ze werden in 2006 voor de eerste keer Orvalambassadeur.

    Ook in 2007 behaalden ze de zo beheerde titel.

    De klap op de vuurpijl kwam toen ze in het begin van dit jaar uitgenodigd werden

    door de brouwerij van Orval om uit de handen van Père Xavier de titel

    Ambassadeur Cum Laude te ontvangen.

    Er zijn op de wereld slechts 20 zaken die jaarlijks
     deze titel op hun palmares kunnen plaatsen.





    Dominiek schenkt als geen ander deze heerlijkheid in een glas.

     


    Tapasbar Pado.
    Stijl en klasse.



    Proficiat Heren
    Op naar de 10 jaar en misschien in 2009
    Magana Cum Laude!


    Voske en William van
    De Belgische Bierblog.

    21-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Winterbier - Bavik - Bavikhove





    Kerstbieren, Driekoningenbieren of Winterbieren zijn precies dezelfde brouwsels.

    Alleen hun naam verandert.

    Ze schommelen meestal van 6% tot 12% alc.vol

     

    Sommige brouwers opteren voor de naam winterbier omdat het bier

    dan de hele winterperiode kan verkocht worden.

    Kerstbieren daarentegen worden door de meeste mensen gedronken enkele

    dagen voor en tot en met Kersdag.

    Na 25 december denken ze dat het bier verouderd is en niet meer goed is voor consumptie.

    Zo blijven deze bieren in de schappen staan

    Nochtans veel Kerstbieren zijn pas op hun best als ze jaartje oud zijn.



    Een mooie fles 'Petrus Winter'

     

    Maar ditmaal geen bespreking van een Kerstbier maar een Winterbiertje.

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik.

    Dit donkere bier wordt in deze familiebrouwerij gebrouwen
    vanaf september tot eind november.

    Dan wordt het pas in de winkelrekken geplaatst.

     



    Een donker karamelkeurig biertje met beige schuimkraag.



     

    Petrus Winterbier 6,5% Alc.Vol. – 75cl.

    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     

     

    Donker karamelkleurig biertje.

    Met beige schuimkraag.

    Een nogal sterke fijne koolzuurpareling.

    Beige schuimkraag die vlug verdwijnt in een randje schuim.

     

    Een zoet aangenaam karamelaroma.

    Met licht zurige fruitprikkels

     

    De eerste slok is absoluut niet zoet.

    Integendeel, een lichte zurigheid (desem) zonder overheersing

    palmt onze smaakpapillen in.

    Een zeer milde kruidige bitterheid.

    en een droge afdronk maken dit bier toch specialer

    dan vele andere winterbieren die veeleer zoet smaken.

     

    Door zijn 6,5% alc heeft het iets te weinig body vind ik.

    Een winterbier mag voor mij iets voller zijn.

    Ik mis een beetje het warmtegevoel.

     

    Een fles een jaartje laten staan is een optie naar mijn gedacht.

    Het bier zal nog rijpen in de fles en meer smaakevolutie krijgen.

    Mijn conclusie : Niet slecht maar geen echte winterwarmer.





    Petrus Winter.
    Ik ga nog een paar flessen kopen en een jaartje laten staan!




    Petrus, één naam 7 bieren

    18-01-2008 om 23:39 geschreven door William Roelens


    15-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Féodale Brune - Saint-Monon ( Ardennenverslag 5 )






    La Roche-en-Ardenne

    Op een regenachtige dag besloten Voske en ik om het museum "
    Grès de la Roche"
    te bezoeken in La Roche-en-Ardenne, een gemeente aan de oever van de Ourthe in de
     provincie Luxemburg.
     

    Grès betekent volgens de Dikke Van Daele : dichtgesinterd aardewerk van vette klei.





    Het museum, taverne en restaurant is gelegen in de
    Rue Rompré 28 niet ver van het centrum.




    Door de ramen van het museum is het blauwe aardewerk al te zien.


    Het kleine maar fraaie museum dompelt u dan ook onder in de geschiedenis van het aardewerk.

    Van het ontstaan tot in het atelier van de pottenbakker alles is mooi afgebeeld.

    Een audiogids in verschillende talen instelbaar en hier en daar een Holografische projectie

    zorgen ervoor dat de rondleiding aangenaam en boeiend wordt.





    Het museum is voorzien van Holografische projectie.



    De poppen zijn niet echt mooi te noemen,
    maar laat dit de pret niet bederven.





    Ook is er een kleine ruimte voorzien waar u de rijke geschiedenis
    van de Ardense Ham kunt volgen.

    "Van de aarde naar de tafel" is de rode draad van dit bezoek:
    "van het varken tot de ham".



    Wie zin heeft kan het bezoek afronden met het proeven van enkele traditionele producten:

    ham en bier uit de Ardennen, producten van lokale ambachtslui in de lokale taverne

    Het museum heeft ook een typisch restaurant “La cuisine du Terroir”



       
      
    De Taverne en het typisch Ardeens restaurant “La cuisine du Terroir”



    Een sanglochon?
    (een oud varkensras, en kruising tussen een varken en een everzwijn)
    uiterst geschikt voor Ardense ham.






    U kan er ook typische streekproducten kopen.


    Na het bezoek dronken Voske en ik
    een streekbiertje speciaal gemaakt voor La Roche-en-Ardenne :
    La Féodale de la Roche Brune.

    De naam van het bier
    slaat op de ruïnes van het vroegere
    feodaal kasteel uit de 9e eeuw
    van La Roche.

    Féodale betekent leenrecht



    Het bier werd geschonken in de typische aarden beker.
    We hebben wel liever een glas alleen al om het bier duidelijker te kunnen omschrijven.
    Maar de bieretiquette zegt dat ieder bier in zijn eigen glas moet geschonken worden,
     zo dus mogen we niet mopperen. Het had trouwens ook zijn charme.



    La Féodale de la Roche Brune - 6,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Saint-Monon - Ambly (Nassogne)




    Natuurlijk mocht de Ardense ham niet ontbreken.


    Licht donker van kleur (koffie met melk)
    Moeilijk te beoordelen in deze stenen bekers
    Een beige schuimkraag die al vlug verdwijnt
    w
    einig koolzuurprikkeling.

     

    De neus verraad karamelmout

    Een geur van stro

     

    De eerste smaak is lichtzurig

    Die overgaat naar moutig zoet met toetsen van chocolade.

    Ook enige honingprikkels te proeven.

    Niet slecht.
     

    Het biertje is commercieel gebrouwen voor La Roche-en-Ardenne.



    Het etiket toont ons het spook van Berthe
    De mooie vrouw regeert over het hart van de Ardennen vanuit de ruïnes
    van het Middeleeuwse kasteel van La Roche.

    15-01-2008 om 14:43 geschreven door William Roelens


    13-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleteren "Super 8 Blond" - Brouwerij Deca - Woetsen-Vleteren

    De laatste jaren beginnen sommige Belgische brouwers

    hoe langer hoe meer creativiteit in hun brouwketels te steken.

    Door het gebruik van nieuwe gistculturen, buitenlandse kruiden en hopsoorten,

    het laten rijpen van bier op whisky, calvados of portovaten creëren ze alzo
    nieuwe aroma’s en smaken.
    Om de concurrentie met het buitenland aan te gaan is dit wel nodig
    en kan ik de vindingrijkheid van deze bierkunstenaars alleen maar toejuichen.

     

    Maar andere brouwers blijven bij hun klassieke methodes van brouwen.
    Want ook deze brouwsels die vroeger en nu nog altijd het bierlandschap bepalen
    moeten verder blijven bestaan.
    Er zijn spijtig genoeg te veel Belgische bierstijlen verdwenen.

    Gelukkig brouwt Deca Service uit Woesten (een gemeente tussen Ieper en Veurne)
    al jaren nog steeds hun vertrouwde bieren
    Antiek blond en bruin, Vleteren Alt
    en het misschien minder bekende Vleteren Super 8 Blond.

    In hun oude ambachtelijke brouwerij in de Ekverdingestraat brouwen
    ze dit laatste bier al sinds 1991.





    Lekker biertje uit Wastina, de verlaten vlakte.




    Vleteren "Super 8 Blond" - 8 % Alc. Vol.
    Brouwerij Deca - Woesten (W-Vl)




    Vleteren "Super 8 Blond" met het klassieke schuine etiket.


    Een goudkleurig biertje
    met een mooie witte schuimkraag.
    die bovendien wandklevig is.

    Het bier heeft een aardige moutige neus
    en aroma's van fruit.

    De aanhef is zoete mout.
    Sinaasappel, Perzik toetsjes
    het heeft een volle zoete basissmaak
    Het vloeit mooi uit en heeft een lichte hopbittere nasmaak.
    Een warm bier.
    Nog altijd een lekkere West-Vlaamse klassieker.







    Dit Patersbier wordt nog ambachtelijk gebrouwen
    zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen.






    Met dit bier proef je dat kleinschaligheid de beste garantie is voor kwaliteit.

    13-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vlaamsche Pot - Brugge tijdens de Kerst (5 en laatste deel)

    In dit vijfde en laatste rubriekje van de reeks “Brugge tijdens de Kerst”
    willen Voske en ik jullie meenemen naar
    “De Vlaamsche Pot”.
    Een oergezellig typisch Brugs restaurantje in de Helmstraat niet ver van ’t Zand.


    s'Middags en s’avonds kun je er terecht voor verscheidene Vlaamse streekgerechten
    zoals waterzooi, Vlaamse karbonaden en mosselen met verse frietjes.

    Tevens kunt u in de namiddag genieten van wafels en pannenkoeken.

    De Vlaamsche Pot bied u ook een bescheiden gamma aan van Belgische bieren.






    Ingepakt als een Kerstgeschenkje
    Zo ziet de Vlaamsche Pot er uit bij daglicht.








    De Taverne bestaat uit verschillende kleine ruimtes..

    Het interieur was in deze periode volledig ondergedompeld in de Kerstsfeer.

    Het straalde een zeker warmte uit die het artisanale kleinschalige karakter van

    het etablissement benadrukte.
    Kortom het was er ouderwets gezellig.






    Het haardvuur, de versierde kerstboom en de kleine lampjes gaven de ruimtes
    een mysterieuze uitstraling.







    De prachtige kroonluchter vraagt alle aandacht.







    Tussen de vele kaarsen en engeltjes kozen wij voor een lekkere  Chimay Tripel.

    Een Trappist van 8° alc.vol die de warmte van het interieur moest overbrengen

    in een Goddelijke vloeibare sfeer.




    Een betere bewaker voor uw trappist als dit engeltje kun je niet vinden.

     

    Chimay Tripel – 8,0% Alc. Vol.

    Abbaye de Scourmont – Forges-Les-Chimay

     

     Amberkleurig en licht gesluierd

    Een stevige mooie witte schuimkraag.

    Een prachtige neus van hop en fruit
    Banaan - druif

    De smaak is wonderlijk.
    Fruitig en hoppig.
    Moutige toetsjes
    met een verukkelijke aanhoudende bitterheid.
    Een bier met karakter waarvan u echt kan genieten.
    Het warm alcoholgevoel,
    de droge afdronk en de mooie nabitterheid
    maken van deze trappist een hemelse nectar.
    Dit is Belgisch bier op zijn best.


     


    Chimay Tripel in een Goddelijk interieur.
    Zo zou de hemel er moeten uitzien.



    Deze dames denken net hetzelfde
    maar dan met een kopje koffie.


    Zo ziet het pand er uit als de duisternis zijn intrede doet.


    Om te eindigen nog drie foto's van het betoverende Brugge.
    Hopelijk zijn Voske en ik de volgende Kerst weer van de partij?


    Goede avond Dames en Heren dit was Man bijt Hond
    van uit Brugge voor Bierblog.



    07-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Meilleur Voeux - Rulles

    KERSTBIEREN




     De Gaume is de streek van de "Cuesta’s" (heuvels die een oost-westelijke ligging hebben en die hierdoor van veel zonneschijn genieten);
    de ene kant is zeer steil en scherp, de andere zacht hellend.
    Men noemt de Gaume eveneens de "Midi Belge".

    Het Zuidelijkste hoekje van België is een streek voor fijnproevers en lekkerbekken.
    Sommige gerechten dateren van oudsher zoals de “touffaye”, de “cabu roussi”, de “roustiquette”... De Gaumse vleestaart “pâté gaumais” Deze specialiteit is het paradepaardje.
    Maar ook het bier van Brasserie Rulles mag niet ontbreken in het lijstje
    van de Gaumse gastronomie.






    Nog altijd in de ban van de Kerst- en Winterbieren stel ik u voor :



    Cuvée Meilleurs Voeux - 7,3% Alc. Vol.
    La Brasserie Artisanel de Rulles - Rulles



    Een heel lekker donker winterbiertje.


    Donker bier met een romige fijne beige schuimkraag

     

    De neus ruikt karamel

    Ook zijn er lichte toetsen van alcohol te ruiken

    Aangenaam moutig

     

    Een zoete aanhef

    Karamel komt onze smaakpapillen tegemoet.

    Een leuke bitterheid komt lichtjes opdagen

    Ook de smaak van gebrande mout komt even piepen.

    De bitterheid blijft tot op het einde

    Een droge bittere afdronk.

    Een heel lekker bier om te genieten
    tijdens de winter.
    Nodigt desnoods een eenzame bierliefhebber uit om de fles te delen!



    Het bier is de naam "Bière de Gaume" meer dan waardig.




    Gedronken en goedgekeurd door Marcel le Rullot

    Dit is de mascotte van de bieren van Rulles.
    Op de andere etiketten van de Brasserie is hij te vinden met een pet. (zie onder)
    Rullot verwijst naar Rulles.



    De mooie bieretiketten worden getekend door
    de kunstenaar Palix.


    U moet beslist zijn
    website eens bezoeken.

    03-01-2008 om 18:54 geschreven door William Roelens


    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.




    Zondag 30 december gingen Voske en ik een van de laatste Kerstmarkten van 2007 bezoeken.

    Noem het eerder een leuk feestmarktje die plaats vond 
    rond de ijspiste van het stedelijk domein Casier.


    Het stedelijk domein Casier te Waregem.
    Voor de gelegenheid feestelijk verlicht.




    De ijspiste kende heel wat bijval.


    Naast de piste zorgde ook de verlichting in het park voor een sprookjessfeer.
    Vooraan aan het kasteel staken alle bomen in een kleurrijk verlicht pakje.
    Achteraan het complex koos de verlichtingsspecialist plekjes uit om die extra kleur te geven.
    Naast de piste stonden enkele tuinhuisjes
    waar lokale verenigingen hapjes en drankjes aanboden.





    Gezellig en sfeervol.




    De ijspiste met de chalets.


    Op het programma een bezoekje aan het chaletje van de Waregemse Bierfanaten, 
    Een nog jonge sterkgroeiende bierproeversvereniging die zich in 2006
    liet aansluiten bij Zythos.



     Aan hun houten huisje schonken de Waregemse Bierfanaten
    enkele (bijna) onbekende winterbieren uit.





    Met de valavond kwamen meer en meer mensen toegestroomd
    naar de chalets naast de ijspiste.
    Ook het boek "Alle Belgische Bieren" van Hilde Deweer was er te koop.




    Het aanbod van de Bierfanaten
    De mensen konden kennis maken
    met het Levendig hoppig Bier van Dupont "Avec des Bons Voeux"
    Beschrijving
    Hier
    Van de Struise Brouwers was er het aromatisch biertje "Tsjeeses" te proeven
    Beschrijving
    Hier
    Van Picobrouwerij Alvinne het kruidige Balthazar.
    Boxer Christmas van Roman en tenslotte een warme Glühkriek van Liefmans.




    Voorzitster Leen Walcarius en secretaris Geroen Vansteenbrugge (foto) zouden
    geen echte bierfanaten zijn moesten ze niets anders achter de hand hebben dan alleen

    meer deze vijf winterbieren.
    Bemerkt op de voorgrond 't Smisje Halloween van Brouwerij De Regenboog
     en het uitschenken door Geroen van een biertje 't Pakhuis uit Antwerpen.




    Zo kon men bvb deze speciale editie proeven van Vapeur en Folie
    "Trou du Fût" uit 2004.
    Een gelegenheidsbrouwsel voor het 20 jarig bestaan van Brasserie Vapeur.
    Twintig jaar jaar geleden, in 1984, startte Jean-Louis Dits in Pipaix
    de voormalige stoombrouwerij Biset opnieuw op.



    Trou du Fût - 8% Alc.Vol.
    Brasserie Vapeur - Pipaix

    Er was een lichte smaak van oxydatie te proeven.
    Niet overdreven en verdorie nog aangenaam om te drinken ook.
    Zelfs de witte schuimkraag bleef mooi stabiel



    Een zurige neus
    prikkels van wilde gisten.

    De smaak was licht zurig
    met houttoetsen
    het biertje was mals en zacht
    Een droge afdronk

    Ondanks de veroudering
    was het bier vrij toegankelijk te noemen.
    De 75cl Fles zal er ook mee te maken hebben.
    Weinig zuurstof in de flessenhals!



    Voorzichtig en zoals het moet
    schenkt Geroen "Trou du Fût" uit 2004 in een proefglaasje.





    Een echt Kerstbiertje - Boxer Christmas van Brouwerij Roman.
    Speciaal gebrouwen voor de winkelketen Colruyt.
    In de tijd nog gebrouwen geweest door De Smedt (Opwijk) nu Affligem.




    Boxer Christmas - 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman - Mater

    Een donkerbruin bier
    met een fijne beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    De rozijntjes zijn niet veraf.

    De smaak is zoet
    ook lichtje zurige prikjes (roots van Oud bruin?)
    Karamel neemt naderhand de boventoon
    ook een lichte bitterheid waarneembaar
    Een zoete afdronk.

    Niet slecht.
    Een traditioneel goed gebrouwen Kerstbier.
    voor de grote massa.

     


    't Smisje Halloween kwam ook opduiken tussen de Kerstsnoepjes.


    't Smisje Halloween - 10,5% Alc. Vol.
    De Regenboog - Assebroek - Brugge


    Amberkleurig met fijn wit schuim.
    Die al vlug verdwijnt.
    Het hoge alcoholpercentage speelt hierbij een rol.

    De neus ruikt zoete likeur
    mooie alcoholaroma

    De smaak is zoet
    Fruitige esters - sinaasappel?
    ook een mooie warm alcohol gevoel.
    Gerstewijn.

    Complex biertje



    Stouterik van de Zennebrouwerij.


    Stouterik - 4,5 % Alc.Vol
    De Zennebrouwerij - Sint-Pieters-Leeuw
    Voorlopig gebrouwen bij De Ranke - Dottenijs



    Zwart biertje met dikke beige schuimkraag.

    De neus ruikt ietsje zurig
    maar hoofdzakelijk geroosterde mout

    De smaak is bitter
    het bier bevat weinig koolzuur.
    (bewust om een Engelse stout na te bootsen?)
    zwarte koffie
    ook een tikkeltje zoethout te bespeuren.
    Een mooie bitterheid die blijft aanhouden.


    Dit bier bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te zijn.
    Wel voor de liefhebbers van een donkere bittere stout.
    Prachtig bier.




    Iedereen die een biertje bestelde
    kreeg een handige hokjesbierkalender.
     Aangeboden door Drankencentrale Yves Vanden Bussche.
    Met links bovenaan een foto en de beschrijving van een biertje
    en reeds voorgedrukt, enkele activiteiten van de Waregemse Bierfanaten en
    belangrijke bierfestivals uit de regio.

    01-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel en bierrestaurant Erasmus - Brugge tijdens de Kerst (4)

    Naast de vele gezellige kroegjes en tavernes heeft Brugge ook
    twee bekende bierrestaurants.
    "De Dyver" en de "Erasmus".
    Daar we met HOP al eens zijn gaan eten in De Dyver,
    besloten Voske en ik eens een bezoekje te gaan brengen aan het
    bekende restaurant van Tom
    Allewaert.
    We hadden er al vaak eens binnengesprongen om er een streekbiertje te proeven
    maar het was de eerste maal dat we er gingen dineren.


    Hotel Erasmus is gelegen in de Wollestraat 35 in het oudste gedeelte van Brugge.
    In de onmiddellijke nabijheid van de grote markt en de voornaamste musea.

    Het hotel bevat een tiental hotelkamers maar ook een
    brasserie-restaurant bekend in binnen- en buitenland
    voor zijn grote verscheidenheid aan Belgische streekbieren.




    "De hemel draait nog !", zei Erasmus opgetogen toen hij een
    rondreis in Vlaanderen had gemaakt.
    Hij had er genoten van de Bourgondische warmte,
    de levenslust en de gezellige sfeer die je toen in steden als Brugge kon opsnuiven.
     "Dit", zo vond hij, "is het leven." en hij had gelijk.
    Dat gelijk kun je er ook nu nog proeven, want de lof der betoverende vlotheid
    wordt steeds gezongen in
    Hotel - Brasserie Erasmus in het hartje van Brugge. (bron : Erasmus)



    De gelagzaal van de Brasserie.



    Er zijn
    meer dan 200 soorten Belgische bieren te verkrijgen.
    Kleinschalig en artisanaal gebrouwen door bezielde vaklui waaronder
    liefst 16 bieren van ’t vat die maandelijks worden vervangen door 16 andere
    al dan niet unieke, experimentele of zeldzame brouwsels.




    16 tapkranen die maandelijks ander bier bevatten.
    Ditmaal waren er (hoe kon het ook anders?)
    16 Kerstbieren van ’t vat te verkrijgen.



    Een kijk vanuit de Brasserie op het klasse restaurant.



    Pilsbieren en bieren van grote brouwerijen zal u niet vinden in de Erasmus. 
    Het merendeel van de bieren komen dus van kleine Belgische brouwerijen
    die niet bang zijn om te experimenteren.
     
    Geen afgevlakte bieren maar brouwsels met karakter.
     
    Bieren met een typische smaak.



     


    Waar u ook plaats neemt.  Het bier is niet veraf.


    Erasmus heeft helemaal niet een uitbating voor een groot publiek, maar wel
    voor een geïnteresseerd publiek, dat houdt van eens iets anders.








    Sobere pastelkleuren in grijs en paars geven zowel de brasserie als het
    restaurant een stijlvol cachet.





    Hoe soberheid toch ontzettend mooi kan zijn.




    Voske en ik  dronken er 30.  
    Nee geen dertig biertjes, maar het bier genaamd '30'.
     
    Dit is het huisbier van de Erasmus.
     
    Het werd gebrouwen door picobrouwerij Alvinne n.a.v. het 30 jaar
    bestaan van Hotel Erasmus (1977-2007)




    30 (Dertig) -  8% Alc. Vol. (Fles)

    Picobrouwerij Alvinne – Heule


    Een lekker dertiger in een 33cl fles.



    Blond bier met een mooie witte schuimkraag

    Lichtjes gesluierd.

     

    Het bier heeft een fruitige neus

    Ook prikkels van Tarwemout

    Lichte Koriander toetsjes

     

    De eerste aanhef is licht zurig

    Die overvloeit in een mooie evenwichtige lichte bitterheid.

    Hoppig en fruitig – Citrus

    Heel diep verscholen lichte alcoholprikjes.

    En een zeer mooie droge afdronk.

     

    Prachtig en lekker biertje die perfect combineerde met

     het duo van scampi’s en Sint-Jakobsschelpen met saffraan
    en geglaceerd in een saus, bereid met ‘Saison Dupont Bio’




    Duo van scampi’s en Sint-Jakobsschelpen met saffraan
    en geglaceerd in een saus, bereid met het bier  ‘Saison Dupont Bio’


    Een tweede biertje bij het hoofdgerecht was het Kerstbier van Abbaye des Rocs



    Abbaye des Rocs Noël van ’t vat – 7,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Abbaye des Rocs – Montignies-Sur-Roc (Henegouwen)




    Even elegant als wijn maar lekkerder.
    Het bier wordt hier in wijnglazen uitgeschonken.




    Het kleur is lichtbruin

    Met een fijne witte schuimkraag.

     

    Het biertje ruikt naar een lichte likeuraroma

    Ook karamelgeuren strelen onze neus.

     

    De eerste slok heeft een lichte botersmaak  (niet echt storend).

    Licht zoetig en een zweem van kruiden geven ons een aangenaam mondgevoel.

    Er is zelfs een lichte bitterheid die aanhoud.

    Toetsjes van Rozijntjes (niet overdreven).

    Niet slecht.

     

    Let op ! door het eten kunnen smaken en geuren veranderen.

     

    We aten bij dit bier

    Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en
    St. Feuillien Winter met aardappelkroketten




    Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en aardappelkroketten
    klaargemaakt in het Kerstbier "St. Feuillien Winter"





    Gepresenteerd als een slak

    Peer gepocheerd met kriekenbier met frambozenijs




    Dessertbordje van het huis.


    De heerlijke biergerechten worden klaar gemaakt
    door Chef Patrick Kabongo.




    Iedereen die het Belgische bier genegen is
    moet hier beslist eens komen eten.

    28-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Patersvat - Een blond Kerstbier

    KERSTBIEREN



    Op het etiket staat er te lezen

    “Affligem Patersvat wordt eenmaal per jaar gebrouwen

    en is het enige blonde Kerstbier”.

     

    Dit is wel een klein leugentje want er vallen hier in België heel wat blonde Kerstbieren te drinken.

    Op het Kerstbierfestival in Essen kon je bvb het blonde Kerstbier van Slaghmuylder proeven. 

    Nog andere Kerstblondjes waren Angelus Spéciale Noël,

    Blonde de Noël van Augrenoise, Tsjeeses van De Struise Brouwers enz...

     

    Natuurlijk denken de meeste mensen dat een Kerstbier donker van kleur en
    zwaar in alcohol moet zijn.

    Niets is minder waar en dat bewijst “Affligem Patersvat”.

     

    Het Patersvat wordt op het eind van de zomer gebrouwen.

    Het is een variatie op het blonde bier van Affligem met dit verschil
    dat het dubbel gehopt is met verse hop uit Hekelgem een deelgemeente van Affligem.



    Affligem Patersvat is ook een erkend Abdijbier



    Affligem Patersvat 6,8 % Alc. Vol.
     Brouwerij Affligem - Opwijk



    Een smakelijk dubbel gehopt blond Kerstbier.


    Blond bier met een witte romige schuimkraag

    Het schuim is wandklevig.

     

    De neus ruikt naar hop

    Kruidig met aangename fruitige toetsen

     

    De smaak is heerlijk moutig

    Frisse hoppe prikkels

    De zoete moutaanhef wordt onmiddellijk vervangen door een lichte aanhoudende bitterheid

    Een lange afdronk met een licht warm alcoholtoetsje

     

    Een heel lekker evenwichtig biertje

    Rijk van smaak.

    Ondanks zijn weinig alcoholprocent heeft het bier wel body


     

    Door de goudgele tekst op de donkergroene achtergrond
    is het etiket moeilijk te lezen.




    Licht van alcohol maar met een stevige body.

    27-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bocq Christmas - Brasserie Du Bocq - Purnode

    KERSTBIEREN

    Ditmaal een Kerstbiertje van Brasserie Du Bocq uit Purnode
    Een brouweruj gelegen dicht bij Dinant in de provincie Namen.
    Brasserie du Bocq, opgericht in 1858 door Martin BELOT, is nog steeds
    een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen.
    Voor wie regelmatig in de Ardennen  vertoeft en graag een streekbiertje lust
    moeten hun bieren 'La Gauloise' bekend in de oren klinken.




    Een Kerstbiertje met een hoog koolzuurgehalte

    Bock Christmas – 8,1 % Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode (Namen)

     

    Donker roodbruin bier met een beige schuimkraag.
    Bij het inschenken hoor men te fel het koolzuur bruisen.
     wat erop wijst dat het bier een hog koolzuurgehalte heeft.
    Het schuim verdwijnt al vlug.

     

    De Neus is fruitig
    ook alcoholdampjes  zijn op te snuiven
    Zoethout in de verte

    De eerste slok heeft een arm alcohol gevoel
    Ietsje zurig die overgaat in zoete karamel
    Donkere vruchten.
    anijsprikkels

    Een klassiek Kerstbiertje
    die toch aangenaam drinken is.
    Goed gebrouwen.
    Ietsje te veel koolzuur bij het uitschenken zodat u eventjes moet wachten
    om van de aroma’s en de smaak te genieten.




    Mooi roodbruin van kleur.








    Een tevreden Kerstman

    22-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bekoring - Brugge tijdens de Kerst (2)

    In de reeks Kerst in Brugge

    nemen Voske en ik jullie mee naar Bistro “De Bekoring”


     

     
    Een kleine bistro in de Arsenaalstraat dat iedereen kan bekoren

     



    De Bekoring palend aan het Minnewater




    Aan het "Minnewaterpark"
    vlakbij het begijnhof, in het knusse kader
    van een oud peperkoekenhuisje (1652), kan je genieten van een heerlijke traditionele keuken.
    De likkende vlammen van de open haard en de hemelse muziek zorgen er voor een gezellige, huiselijke sfeer.
    ‘s Zomers kan je er genieten op het zonnige terras met het mooie park als decor.

    Zo beschrijven de eigenaars van

    Bistro “De Bekoring” in de Arsenaalstraat 55 te Brugge hun aantrekkelijke zaak.




    Buiten vrieskou, binnen lekker warm bij de open haard.

     

    Jaak en Roosje, vrienden en eigenaars van de chambre d'hôte waar we verbleven

    hadden ons deze zaak aangeraden om er te lunchen.





    De Bekoring telt slechts twee ruimtes om te eten



    Het interieur van het restaurant ademt de sfeer van een oud Brugs herenhuis.
    De voorwerpen die deel uitmaken van de ruimtes kunnen
    zo uit een Brugs werkmanshuisje komen.
    Leuke combinatie.






    Worsten en Frans stokbrood maken deel van de binnenhuisinrichting





    Het is vooral de open haard die de aandacht opeist.




    We aten er een slaatje met gerookte kippenfilet
    en Tortelloni met ricotta en spinazie met een tomatensausje.




    De bierkaart is niet zo uitgebreid (wat wel jammer is)
    Maar we konden toch de moeder van alle tripels bestellen.
    Een Trappist Westmalle Tripel.



    Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle

    Goudgeel bier
    met een mooie romige witte schuimkraag
    wandklevig.

    Een prachtige neus van fruit - Banaan 
    hopbitterheid

    De smaak is overheerlijk
    Zeer complex bier
    Fruitig - sinaas
    zoet die overgaat naar een malse bitterheid.
    Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond.
    Een mooie droge afdronk
    Bier met body
    Een bekoorlijk bier die past in dit etablissement.

    Lekker als aperitief en bij de maaltijd.

    Wijn?  vergeet het.
     




    Statig en de trots van de tafel.
    De Trappist Westmalle Tripel
    Hij werd voor het eerst gebrouwen in 1934
    Wijn is maar klein bier vergeleken met dit wonderlijk product



    Godshuis De Vos

    In de buurt van 'De Bekoring' is er het Godshuis De Vos

    De term "Godshuis" werd in de Middeleeuwen algemeen gebruikt
    voor de liefdadigheidsinstellingen waar alle hulpbehoevenden
    (armen, zieken, bejaarden, ...) konden opgenomen worden.
    Dit waren dus zowel de gasthuizen of hospitalen (zoals het Sint-Janshospitaal)
    als de typische bejaardenhuizen.
    Deze laatste noemen wij nu nog steeds godshuizen.

    bron : http://brugge.polyfemme.be/?pagina=godshuizen



    Godshuis De Vos (1713) :
    mooi beluik met een merkwaardig kapelletje.

    21-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!