| 
					
					 
  Omer Traditioneel Blond,  de trots van brouwerij Bockor
 
 
 
  
 
 
 
  
Wanneer je op de E403 van Doornik richting Kortrijk rijd zie je even voorbij Dottenijs de toren van brouwerij Bockor uit het glooiende Bellegemse landschap uitsteken. 
Vier jaar had Bockor nodig om deze tachtig jaar oude brouwerijtoren te laten renoveren.  
De kostprijs daarvan beloopt meer dan twee miljoen euro.  De toren is momenteel het paradepaardje van de brouwerij en staat vanaf nu centraal bij de brouwerijbezoeken die weer van start gaan. 
Jammer genoeg heb ik de kans nog niet gehad om deze te bezoeken.
 
 
 
 
  
  
De oude brouwerijtoren ontstaan in 1930
 
 
 
 
  
Brouwerij Bockor is een familie -onderneming actief sedert 1892.  Hun gamma bestaat in totaal uit eeb 13 tal 
bieren, waarvan de bekendste Bockor Pils, Kriek Max, Blauw en OMER traditioneel 
blond zijn. 
Het gebruik van nieuwe brouwtechnieken in 
combinatie met het traditionele aspect van bier brouwen, maakt van de brouwerij 
één van de meest toonaangevende brouwerijen in Zuid-West-Vlaanderen. 
 
   Brouwerij Bockor maakt deel uit van de Belgian Family brewers 
 
 
 
  In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk)  een woonhuis en bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn zoon Omer.  Remi en zoon Omer waren van het West- Vlaamse ondernemerstype  die niet bij de pakken bleef zitten en in hetzelfde jaar konden de Bellegemnaren al kennis maken met hun "Ouden Tripel" Ook Kortrijk en omstreken konden al proeven van dit bier Het werd in die tijd toen nog in houten tonnen met paard en kar vervoerd. Hun afzet ging zelfs tot in Frans-Vlaanderen
  Door het feit dat de lage gistingsbieren in die tijd begonnen furore te maken en dit door de opstanding van het Pilsener Type uit Tjechoslovakije sprong brouwerij Bockor ook op de bierkar en  begon Bockor een eigen pilstype te ontwikkelen die onder de naam "Ghinst pils"  werd gecommercialiseerd.  Daartoe was de bouw van een lage-gistingstoren noodzakelijk.
 
 
 
 
   Zoals veel brouwerijen van toen maakt ook brouwerij Bockor deel uit van de dorpskern
 
 
 
  De Brouwerij  
 
 
 
  
 
 
 
  
 
  In 1938 verandert "Ghinst pils" van naam en werd gekozen voor de naam "Bockor" :  een samentrekking van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or":  de gouden pint is geboren! 
  Dit lijkt een goede zet want in datzelfde jaar werd Bockor bekroond  met een gouden medaille door het Intemationaal Voedingsinstituut te Amsterdam.  En dit zal niet hun laatste gouden medaille worden.
 
 
 
  
 
 
  Het blijvend familiaal karakter van de brouwerij ( steeds van vader op zoon)  lag en ligt nog altijd aan de basis van de dynamiek van deze brouwerij. In 1970 lanceert de brouwerij de Jacobins Gueuze,  gevolgd in 1983 door de Jacobins Kriek en om het plaatje volledig te maken  in 1986 werd de Jacobins Framboise uitgebracht.  Met deze drie bieren gebrouwen op basis van jonge en oude lambic.  toonden ze aan dat niet enkel in de Zennevallei lambik gebrouwen kon worden
 
  In 1975 behaalde de Jacobins Gueuze een gouden medaille op het  "14th World Selection for Beer and non-alcoholic Beverages" te Amsterdam.  Meteen was een tweede gouden medaille binnen.
 
 
 
 
  
 
 
 
  
 
  Daarmee was het nog niet gedaan want in 1996 haalt het Bellegems Bruin  de gouden medaille binnen in de categorie "red ales"  bij het Amerikaanse Beverage Testing Institute.
 
 
 
 
  
 
 
 
   Koper, koper en nog eens koper! Brouwerij Bockor bewijs hoe mooi een brouwzaal kan zijn.
 
 
 
 
   De Lekbak
 
 
 
  
 
 
 
   De draf die overblijft na het brouwen wordt in karren gestort en naar de plaatselijke boer gebracht om als veevoeder te dienen. 
 
 
  
 
 
 
   De gistingstanks
 
 
 
   De Gistcultuurbanken 1 en 2 1 = enkel voor propagatie van lage gist 2 = enkel voor propagatie van Hoge gist
 
 
 
   De lagertanks
 
 
 
   Vatenvuller
 
 
 
   De afvullijn
 
 
 
  De Foederzaal
 
 
  
 
 
  De Foeders bevinden zich aan de overkant van de straat
  Foeders zijn grote, eikenhouten vaten waarin  de lambiek gist en rijpt gedurende 18 maanden Het hout geeft de lambiek zijn typische smaak.  Oude lambiek wordt versneden met de jonge.  Lambiek is dus het basisbier en daar voegen ze bijvoorbeeld krieken  aan toe als we spreken over de kriek.'' 
 
 
 
  
 
 
  In 1998 lanceerde Bockor haar "Kriek Nieuwe Oogst".  Een fris biertje gebrouwen met de eerste krieken van de nieuwe oogst. 
  In november 2002 maakt de Kriek Max haar opwachting tijdens de horecabeurs in Gent. Het promotiemateriaal werd volledig hernieuwd De kleuren zwart, wit en rood werden het handlsmerk. Ook het laatse nieuw biertje Omer werd in deze kleuren gepromoot.
 
  Door als enige Belgische brouwerij een gouden medaille in oktober 2004  binnen te halen op een Internationale wedstrijd georganiseerd door  het Verband der middelstandischer Privatbrauereien in Bayern  bewees dat het bier Max geliefd was bij de consument
 
 
 
  
 
  Met de Kriek Max als voorbeeld onderging ook de Jacobins Framboise een wijziging:  het werd de Framboise Max.  Waarom? 30% natuurlijke frambozensappen: dat kan tellen! Dit is toch de Max? In 2003 wordt het gamma uitgebreid met de Passion Max.
 
 
 
  
  
 
 
  Een speciaal team uit de streek van Bordeaux  plaatste 2 nieuwe 'foeders' bij De twee nieuwe foeders, elk met een inhoud van 20.000 liter,  werden gemaakt met Franse eik en werden ter plaatse gemonteerd en opgebouwd.  Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van riet.  Het is een vrij unieke en nog bijna ambachtelijke bezigheid.  Dit karweitje werd uitgevoerd door gespecialiseerde  mensen uit de streek van het Franse Bordeaux.
 
 
 
  
 
 
 
  
 
 
 
   In de brouwerij bevind zich een gezellig proeflokaal waar je de plaatselijke gebrouwen bieren kan proeven.
 
 
 
 
   Proef het plezier, de ...of het bier?
 
 
 
  Omer Traditioneel Blond
 
 
 
  
 
 
 
  
Sam Quartier en Carl Alsberghe hebben gebrainstormd  om een bier van hoge gisting te brouwen.   
Ze hebben testen gedaan met allerhande grondstoffen en verschillende gistsoorten 
En hebben zo hun eigen gist ontwikkeld. 
Na twee jaar zoeken en talrijke proefbrouwsels vloeide in 2008 de OMER Traditioneel Blond  
uit de brouwketels van Bockor.
 
 
 
 
  
 
  
 De naam Omer verwijst naar de tijd van vroeger 
Veel brouwers noemden in die tijd het bier naar hun eigen naam. 
Denk maar aan bvb. Bek en Bekaert van brouwerij Bekaert uit Kortrijk 
In Bellegem en omstreken waren de bieren Omer Vander Ghinste zeer bekend. 
De naam werd zelfs verwerkt als een soort brandglas in de ruiten van de cafés  
die eigendom waren van de brouwerij.
 
 
 
  
  
  
  Ook Omer viel in de prijzen  
Het werd in 2009 in de European Beer Star Award verkozen  
tot beste bier in de categorie  
Belgian style strong ale. 
 
    
Omer Traditioneel Blond - 8% Alc.Vol. Brouwerij Bockor  Bellegem
 
  
 
 
  
Blond helder bier 
Met een mooie koolzuurpareling 
  
De neus is vrij aromatisch 
Hoppige prikkels 
Fruit  Sinaas  perzik 
Ook aangename toetsen van gebak. 
 
 
  
 De eerste slok is meteen raak 
Lekkere zoete moutsmaak 
gevolgd door een mooie lichte moutbitterheid 
Ook in de smaak krijgen we hop- en fruittoetsen 
De moutbitterheid blijft tot het einde 
Een redelijke droge afdronk 
De smaak vloeit langzaam uit. 
  
  
Een heel lekker commercieel bier die lekker vlot drinkt. 
Dus opletten!  
Met zijn 8% Alc.Vol zou het voor bestuurders voor problemen kunnen zorgen  
 Ik ben fan en hopelijk voor jaren?
 
 
 
   Omer Traditional Blond in al zijn pracht.
 
 
 
 
   En als een mooie jonge dame als hierboven een OMER inschenkt dan kan mijn dag niet meer stuk
 
 
 
 
  
Alle IFO over de brouwerij en hun bieren
  Brouwerij Bockor 
Kwabrugstraat 5 8510 Bellegem Tel: 056/23.51.71 email: info@bockor.be  
website: www.bockor.be 
    
					 20-02-2010 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 
					
					
					 |