Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    13-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle Dubbel - Het bier en een recept.



    Westmalle Dubbel - Het bier en een recept.



    Vroeger mocht ik van Voske nooit in de keuken komen als ze aan het koken was. 

    Kokerellen was haar hobby en niemand mocht tijdens de werkzaamheden 
    haar territorium betreden.


    Nu ik na haar overlijden er alleen voor sta, ben ik wel verplicht mijn eigen potje te koken.

    Eenvoudige gerechtjes die te vinden zijn in het kookboek van de Boerinnenbond.

    Nu en dan bel ik naar de hulplijn Gilberte om raad te vragen.

    Eerlijk gezegd ben ik nogal leergierig en wil toch ietsje meer.

     


     

    Nu vond ik op de website “TrappistBier Beleven” van mijn goeie vriend
    Danny Van Tricht een recept die me als bierproever enorm aansprak.

    Varkensvlees met pruimen en Westmalle Dubbel.


    Recept zie :

    http://trappistbier.wordpress.com/2008/11/17/varkensvlees-met-pruimen-en-westmalle-dubbel/

     


    Woensdag laatst heb ik het bij mijn dochter (terwijl ik voor de kleinkinderen zorgde)

     met veel succes voor vier personen klaar gemaakt.

    Zie onderstaande foto.





    Voor de foto, een kleine dressage J
    Er is nog vlees en jus in de stenen pot




    Het zoete van de pruimen en de bitterheid van het trappistenbier

    zorgden voor een smakelijk evenwicht.

    Slowcooking en daarna langzaam van het gerechtje genieten

    met een heerlijke Westmalle dubbel. Tja….

    Laat ze maar praten over Moleculair koken, flashfreeze met vloeibare stikstof enz

    Geef mij maar voorlopig het sudderend kookpotje.  Maar wie weet ? J




     

    Westmalle Dubbel – 7% Alc.Vol

    Abdij der Trappisten – Westmalle







    Donkerbruin bier met naar gelang de lichtinval een rode schijn.

    Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag

     

     

    De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma

    Gebrande mout en een tikkeltje chocolat

     

    De smaak is meteen raak

    Moutig, nootachtig

    Karamel

    Met toetsen van bruine suiker

    Het bier heeft een vleugje zoetheid

    Maar wordt gecompenseerd met een hopbitterheid

     

    Een droge licht bittere afdronk.








    Een lekkere Belgische trappist waar wij bijzonder trots op mogen zijn.

    Een raad voor wie als Belg deze trappist nog niet gedronken heeft

    Haal enkele flesjes in huis, proeft en u krijgt er automatisch 10 aflaten bij.





    Trappist Westmalle - Een rijk verleden
    Een mooie toekomst!





    13-02-2010 om 18:04 geschreven door William Roelens


    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonderik Tripel - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.



    Zonderik Tripel

    Heerlijk Plezierbier


    Nog niet zo lang geleden besprak ik het biertje Zonderik Donker Dubbel.

    Zie : Zonderik Dubbel Donker

    Laatst kon ik enkele flesjes van het eerste biertje van Luc Van Esch aankopen

    namelijk de Zonderik Tripel

    Benieuwd of dit bier ook mijn verwachtingen kon inlossen als de donkere versie.











    Zonderik Tripel – 8% Alc.Vol.

     

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Luc Van Esch

    Bierfirma : Zonderik/Columbus







    Goudblond helder bier

    met een mooie CO2- pareling

    Het is voorzien van een dikke romige witte schuimkraag.

     

    De neus bied ons een aardig kruidentuiltje

    Net als bij Zonderik Donker eist de komijn zijn plaats op.

    Niet overdreven, juist even de neus prikkelen

     

    De eerste slok is die van Karamelmout

    Kruidige toetsen

    Komijn, een tikkeltje koriander en prikkels van anijs.

    Ook hier is alles juist verdeeld.

    Zoet maar ietsje scherper dan het malse bij de donkere versie

    Ook hier een lichte bitterheid op de achtergrond

    die het bier juist in balans brengt

    Een streepje alcoholwarmte maakt het bier af

    Een lekker degustatie bier.








    Voor alle info zie :

    http://www.zonderik.be/
    De Holsteen Zonhoven
    Streekproducten uit Zonhoven.








    09-02-2010 om 09:43 geschreven door William Roelens


    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas en bier in de Pado - Tielt


    Kaas en bier of is het andersom?


    Als kaas en wijn een losse flirt is
    dan is
    Kaas en bier het perfecte huwelijk.


    TAPASBAR PADO

     

    Foodpairing kaas en bier.

     

    Een uitnodiging krijgen om vier selecte kazen met evenveel bieren,
    aangevuld met brood en andere bijhorigheden te gaan proeven
    dat slaat men niet zo maar af.

    Daarom reden levens- en biergenieters Pierre Step, Gilberte Vandenbroeke en ik
    die bewuste avond maar al te graag naar de tapasbar ‘Pado’ van Patrick en Dominiek.
    om deze heerlijke Belgische streekspecialiteiten te gaan proeven
    Deze tapasbar en bierherberg is gelegen in de
    Stationstraat 68
    8700Tielt




    De kazen met de bieren waren de volgende:

    Westmalle kaas met Westmalle tripel 75 cl
    Chimay pot au près kaas met Chimay Grand Reserve 75 cl
    Dupont kaas “moinette met mout en hop” met Bons Voeux 75 cl
    Molenlander met Halleschelle 75 cl
    .



    De lekkere kaasschotel










    Een Halleschelle als aperitief
    vakkundig geschonken (zoals altijd) door Dominiek






    Als voorsmaakje kregen we het heerlijke
    lauw soepje van Orval en Parmezaanse kaas





    Zachte romige smaak van warme orval subtiel
    gekruid met Parmezanne kaas en broodkruim




    Westmalle Kaas

    Net zoals de Westmalle Tripel is de Westmalle kaas een echt kwaliteitsproduct.
    Ze gebruiken de melk van hun eigen koeien.
    De kaas wordt niet gepasteuriseerd noch ontroomd.
    De kaas kan verschillen van kleur als de koeien op de weide of in de winter op stal staan.
    D
    e productie van de trappistenkaas van Westmalle is beperkt. Hij is alleen maar verkrijgbaar aan de poort van de abdij of in ‘Café Trappisten’, rechtover de abdij.
    Door hun artisanale waarde is de verkoop van Westmalle gerijpte kaas fors gestegen.
    4 weken gerijpt
    type Gouda






    Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle

    Goudgeel bier
    met een mooie romige witte schuimkraag
    wandklevig.

    Een prachtige neus van fruit - Banaan 
    hopbitterheid

    De smaak is overheerlijk
    Zeer complex bier
    Fruitig - sinaas
    zoet die overgaat naar een malse bitterheid.
    Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond.
    Een mooie droge afdronk
    Bier met body

     

     

    Chimay Potaupre Kaas

    Deze streekkaas, onttrokken aan de groene weilanden van Chimay,
    smaakt  heel authentiek  en zuiver.
    Hij dankt zijn rijkdom aan eeuwenoude kennis van boeren,
    verwerkers en kaasmakers van de streek.
    Men zegt dat in Chimay het gras altijd groener is dan elders ....
    Men zegt ook terecht dat groener gras voor betere melk zorgt.

    Le Poteaupre is een juweel van een kaas die alle zintuigen beroert:

    Hij heeft een ivoorgele kern onder een donkere okerkleurige korst.
    Het aroma is oprechte en heeft een aangename en typische geur.
    De kern is zacht en licht vettig
    Deze zachte kaas met heeft een duidelijke notengeur die zorgt voor een pittig accent.

     





    Chimay Grande Reserve – 9% Alc.Vol.

    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont - Forges-lez-Chimay

     

     

    Bruin bier met een licht rode schijn

    Dikke beige schuimkraag die langzaam vermindert

     

    Het aroma is dit van donkerfruit

    Met toetsen van deeg, brood

     

    De smaak is die van donkermout

    Zweem van chocolat

    Toetsjes van banaan

    Pruimen en rozijntjes eisen ook een rol

    Zoet met een lichte bitterheid die zorgt voor evenwicht

    Redelijk droge afdronk met wat bitterheid

     

     


    Moinette kaas met mout en hop

    De kaasmakerij van Brasserie Dupont werd in 1995 opgestart.
    De kazen worden gemaakt met koemelk van dieren uit een hoeve in het gebuurte.
    De Moinette kaas met mout en hop
    Het is een frisse kaas, die lichtjes zurig is en heeft een kruidige toets
    De mout en hop smaakt naar meer

    Behalve bier verkoopt Dupont sinds 1995 kaas en brood.
    Niet uitsluitend om economische redenen,
    ook uit een zeker sociaal engagement:
    deze vergeten streek kampt immers met een hoge werkloosheid.
    Met de bakkerij en de kaasmakerij wil brasserie Dupont hoe klein ook,
    werk verschaffen in eigen streek. Wat we alleen maar kunnen toejuichen.

     






    Avec les bons voeux - 9,5 % Alc.Vol.
    Brasserie Dupont - Tourpes

    Een koperblond biertje met een
    dikke romige witte schuimkop

    De aroma's van verse aromahop brengen u onmiddellijk in hogere sferen
    Wat een boeket!
    Ook fruitige toetsen strelen de neus.

    De smaak is bloemig
    Hoppig en fruitig
    zacht en mals
    u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt.
    wat het een gevaarlijk biertje maakt.

    Het is een vrij levendig hoppig biertje
    Een bier met Karakter en Klasse
    Al jaren een van mijn favoriete biertjes

     



    Molenlander verwerkt met Halleschelle

    De Molenlander kun je serveren als aperitiefkaas of broodbeleg en past perfect op een kaasschotel'.
    Maar ook met een Halleschellebiertje is het een perfect huwelijk

    Molenlander is een unieke combinatie van een artisanale kaas bereid uit 100% rauwe koemelk

    De combinatie van de rauwe koemelk en het ongepasteuriseerde bier van hoge gisting is

    ongemeen geslaagd.  De kaas is niet gewassen met het bier maar met Halleschelle bereid.

    De kaas wordt uiteindelijk in volume gemaakt bij de Beauvoordse Walhoeve

    De naam Molenlander verwijst naar het Molenland waar Tielt de hoofdstad van is.
    Lees ook
    Molenlander - Een nieuwe kaas met Halleschellebier

     





    Halleschelle - 8,5 % Alc. Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule



    Amberkleurig (donker roze) bier
    met dikke romige beige schuimkraag

    De eerste aroma's die de neus prikkelen zijn die van koreander en citrus.
    Fris en bloemerig

    De smaak is echt kruidig en karamelmoutig
    Uitgesproken koreander en citrus.
    Een echt kruidenbier die toch zeer fris overkomt.
    Lichte bitterheid met een tikkeltje aangename zurigheid
    in de afdronk.



    07-02-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Soldaat - Brouwerij Affligem


    De Soldaat


    Op het einde van verleden jaar is in Leopoldsburg ‘De Soldaat’ voorgesteld.

    Het biertje kwam tot stand onder impuls van wijlen Ray Verpoorten.

    Die vond dat het typische soldatenbier van weleer
    niet mocht ontbreken in een garnizoensgemeente.
     






    De kelnerloop was een uitgelezen moment om dit nieuwe streekproduct
    in de kijker te zetten.

    Een span met een authentieke bierkar hield halt aan de verschillende
    cafés om de eerste lading feestelijk te verdelen.
    Het blonde bier wordt artisanaal gebrouwen volgens een oud Kempisch
    recept met gisting op fles.
    Het wordt op de markt gebracht door de Affligem Brouwerij in Opwijk.

    Daar wordt het exclusief gebrouwen voor de toeristische dienst.

    Drankenhandel Prik & Tik Leopoldsburg zorgt voor de verdeling.







    Toen destijds het caféleven in Leopoldsburg nog floreerde
    door de aanwezigheid van duizenden dienstplichtigen,
    bestond er een soldatenbier, maar dat werd niet overal geschonken.

    Sommige caféhouders waren contractueel gebonden aan bepaalde leveranciers.

    Ray Verpoorten, de voormalige voorzitter van de toeristische raad
    die enkele maanden geleden overleed,
    was al langer op zoek naar een waardige opvolger van dit soldatenbier.

    Vanaf nu telt Leopoldsburg een trio aan streekproducten:

    de Kampse borrel, de soldatenkoek en het soldatenbier. (bron HLN)



     

    De Soldaat – 8,5% Alc. Vol.

    Brouwerij Affligem – Opwijk







    Goudblond helder bier

    Met een dikke witte schuimkop

     

    De neus is aangenaam geurig

    licht zoete mout met fruitige noten

     

    De eerste slok is aangenaam

    Moutig zoet met onmiddellijk een bittere toets

    Gistig aroma met een vleugje hop

    Fruitig (banaan)

    De matige bitterheid blijft aanhouden en brengt het bier mooi in balans

    Een lichtbittere afdronk

    Een heel lekker biertje die in de smaak zal vallen.

    Zeg maar een echte stevige Belgische tripel.

     

    Enig nadeel is het lelijke etiket met karige info.




    Weinig informatie op het etiket.  Jammer.



    02-02-2010 om 23:10 geschreven door William Roelens


    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'n witje in het Kouterhof - Hoegaarden




    Ken uw klassiekers.

    ‘n Witje van Hoegaarden

     

     

     

    Toen Geroen en ik deze zomer de kersverse brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden
    gingen bezoeken waren we nog iets te vroeg.

    Lees : Officiële opening van Brouwerij Nieuwhuys - Nieuw witbier Huardis

    We besloten dan maar om het wereldbekende witje van Hoegaarden

    te gaan proeven in het Kouterhof.

     







    Iedereen kent ondertussen de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van
    het witbier van Hoegaarden

    Enkele jaren geleden maakte InBev bekend dat het populaire
    witje niet langer in Hoegaarden, maar in Jupille gebrouwen zou worden.

    Deze verhuis stuitte toen op hevig protest.

    Volgens de echte witliefhebbers van het dorp was het witbier uit Jupille lang
    niet zo lekker als dat van Hoegaarden.
     
    De mensen en de vele bierliefhebbers kregen gelijk.  De verhuizing leek van korte duur

    De fout zat hem niet alleen in het water maar een
    hoge gistingsbrouwerij onderbrengen in een lage

    was om miserie vragen.

    Dus Geroen en ik wilden weten of het Hoegaards witje weer in zijn oorspronkelijke
    samenstelling smaakte als vroeger.

    Waar konden we het beter proeven dan in het Kouterhof naast de brouwerij.











    Het 'Kouterhof' is ondergebracht in de koeienstallen van een
    oude herenboerderij daterend van 1833 en volledig gerestaureerd in 1986.
    Dit schitterende gebouw maakt deel uit van de brouwerij van Hoegaarden







    Op de binnenkoer het standbeeld De Brouwer.
    Ontworpen naar het idee van Ivan Laloup,  
    Pierre Celis en Marc Boelens .
    Het beeld is een schenking van de v.z.w. Senior Service Club
    als eerbetoon aan de Hoegaardse Brouwers van Witbier.














    Een verzameling van de bekende typische Hoegaardse glazen (bokalen).
    Het ontwerp is naar de hand van Pierre Celis de
    vader van het witbier.
    Hij zou op het ontwerp gekomen zijn in Bokrijk.






    Aan  de witgepleisterde muren hangen kaders met de bekende Hoegaardse viltjes








    De prachtige toog











    Ook hier waren we nog te vroeg.
    Tijdens de middag zit het hier vol.

    't Kouterhof serveert de echte Belgische keuken
    geïnspireerd op dagverse seizoens- en streekproducten met bieraccenten.





    De sympathieke uitbater tapte voor ons een witteke van het huis.



    Hoegaarden van ’t vat - 5% Alc.Vol.

    Brouwerij Hoegaarden - Hoegaarden







    Strogeel biertje

    Wazig met een dikke witte schuimkraag

     

    De neus is licht kruidig

    Citrus - tikkeltje banaan?

     

    De eerste slok smaakt fris

    Licht zurig

    Maar kwam nogal waterachtig over

    De body was nog niet helemaal up to date

    gistig

    Toch waren er kruidige prikjes te smaken

    van citrus en koriander

    Een fris licht zurig biertje die toch nog wat body mist

    Maar volgens de barman komt dat nog allemaal goed
    al bij al een lekkere dorstlesser.
    Een zomers biertje aangenaam te drinken uit de dikke bokaal.






    Een bokaal dorstlessend bier







    INFO

    Adres
    Stoopkensstraat 24 – 3320 Hoegaarden

    E-mail
    info@kouterhof.be

    Website
    www.kouterhof.be



     

    29-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jessenhofke Maya - De Proefbrouwerij


    Jessenhofke Maya

    Archeologen kunnen het niet eens worden over de vraag of
    het de Maya's of de Azteken waren die het bier uitgevonden hebben.

    Men dronk toen pulque, een soort bier dat gemaakt werd
    van het sap van de agave,
    een tropische plant die slecht één maal in de tien tot dertig jaar bloeide.
    Op gewone dagen werd er genoegen genomen met water.

    Een ding is zeker Jessenhofke heeft onlangs Mayabier gelanceerd

     






     

    Jessenhofke Maya is een nieuw biobier van Gert Jordens.

    Deze naam is een samensmelting van twee bedrijfsnamen

    nl. Brouwerij Jessenhofke en seitanproducent Maya.

    Dit bier is een uniek bier, namelijk het eerste bier volgens

    “cradle to cradle “(c2c) principe ter wereld

    (de certificeringis nog lopende: omdat de procedure niet op maat van

    levensmiddelen is gemaakt duurt dit langer dan voorzien).

    De centrale gedachte van de C2C (wieg tot wieg) filosofie, is

    dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product,

    nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

    Michel Corthouts, Hasseltse seitanmaker wist Gert ervan te overtuigen om met het zetmeelhoudende

    restproduct aan de slag te gaan. Deze  seitanoplossing vervangt gedeeltelijk het brouwwater. Ook

    gebruiken we 26.2% minder gerstemout en 5.5% minder tarwemout om deze variant op de jessenhofke tripel te maken. Een uniek experiment, met een verrassend resultaat.

    De bio-hop die in het bier wordt gebruikt komt van Joris Cambi

    Bron : Jessenhofke











    Jessenhofke Maya - 6% Alc.Vol

    De Proefbrouwerij - Lochristi

    Naar een recept van Gert Jordens -- Jessenhofke





    Blond Bier (Licht wazig)

    Met een dikke witte schuimkraag

     

    Moutige Neus

    gistig

    met hoppige toetsen

     

    De eerste slok is zoet moutig

    Kruidige toetsen komen onmiddellijk naar boven

    Een lichte scherpe hopbitterheid in de achtergrond

    Het bier is over het algemeen zoet

    Droge licht bittere afdronk

    Een middelmatige lichaam

    Voor de liefhebbers van bio-bieren







    27-01-2010 om 00:40 geschreven door William Roelens


    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 300.000 bezoekers



    Ik wil langs deze weg
    de 300.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen.

    Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.


    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    Op naar de 400.000

    William Roelens


     

     

    25-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Picobrouwerij Alvinne - Nieuwjaarsreceptie



    Den Proefzolder - Nieuwjaarsreceptie


    Zaterdag 16 januari laatstleden vond op Den Proefzolder

    bij Picobrouwerij Alvinne te Heule de Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie plaats.

    Iedere Aanwezige kon de ganse tijd gratis proeven van de Alvinne bieren

    En ook genieten van heerlijke oesters.

     

    Eigenlijk was het voor mij een gemakkelijke zaterdag geworden.

    Ik heb ditmaal enkel de aanwezigen gefotografeerd.

    Geen bierbespreking ditmaal.

    Enkel foto's van mooie mensen ontmoet Dezelfde passie:
    Genieten van het heerlijke

    gamma van Picobrouwerij Alvinne.

     

    Sorry aan de mensen wie ik vergeten ben te fotograferen

    En ook aan Degene wiens naam ik niet meer weet.

     

    Ik ben ook maar een bierproever



    Gespot in de Mellestraat




    Vooraan: Simon De Beleyr, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep
    "Wie niet drinkt sterft"
    Ze worden bediend door brouwer Piet Salomez van
    bierfirma
    Het Alternatief





    Oost-Vlaanderen met een West-Vlaamse schone
    v.l.n.r.
    Reisreporter Sofie Vanrafelghem (co-auteur - 100x Proeven van Straffe Streekbieren)
    in gezelschap van hobbybrouwer
    Yannick De Cocqueau,
    Alvinnebrouwer Glenn Castelein, hobbybrouwer
    Alex Gaethofs,
    hobbybrouwer en ondervoorzitter
    Zythos David Le Roy.
    Zij maken allemaal deel uit van bierproeversvereniging
    BLES uit Zottegem




    Uit Oostende v.l.n.r.
    De Bierpromotor Ive Mostrey (Biershop 'T Koelschip) en vriendin Sandy Major samen 
    met
    Stefanie De Vos en De Bistronoom Christof van bierrestaurant "De Bistronoom"





    Twee zolderproevers Youri Desmedt en Stephan Smedtje Desmedt





    De mensen achter het Wereld Folklorefestival Izegem.
    Zie foto's: Alvinne te gast op het Folklorefestival 
    en  Alvinne Folklorebier op Wereldfolklorefestival Izegem





    Joris Cambie, De enige biologische hopteler van de streek van Poperinge

    naast hobbybrouwer Kris Langouche, eveneens uit Poperinge.










    De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke
    deelde kwistig lekkere Franse oesters uit.
    http://www.vishandel-lotte.be/





    Sofie genoot van de afrodisiacum lekkernijen






    Martine, Antoon, secretaris Geroen Vansteenbrugge van De Waregemse bierfanaten
    voldaan aan hun rechterzijde kersverse Orvalambassadeur Nicolas
    van bierherberg
    De Heerlijkheid in Waregem.






    Amerikaanse bierlovers Greg & Paula Gaughan momenteel
    woonachtig in Luxemburg samen met onze Duitse geuzesteker Uli







    Lien Spiessens (echtgenote van Alvinne brouwer Davy) tussen
    Haar moeder en moeders vriend.

     




    Uit Goes, Nederland een delegatie van De Deltabrouwers





    Sebastien Dessauvage Links met Rufus Six
    Rufux is barman in de Gainsbar te Kortrijk







    Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge 
    Geniet van een lekker biertje






    Andy De Mulder alias Randall Silver met vriendin Anja Quidouce. 
    Tussen hen David Le Roy





    Marc De Keuleleire (Picobrouwerij Alvinne) in vol ornaat




    De Gentse biervereniging v.l.n.r. : Fokke Dooijewaard, Bart Pauwels
    Tim De Roeck, Peter Pauwels, Dietrich Muylaert, John Versyck, Klaas Dellaert
    en voorzitter Karl Missiaen





    Davy Spiessens brouwer Picobrouwerij Alvinne met Andy De Mulder


    Wij danken Davy, Glenn en Marc voor het vriendelijk onthaal en al het lekkers.



    22-01-2010 om 17:50 geschreven door William Roelens


    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierhuis 'œCastel' - Gent - Troubadour Blond



    Bierhuis “Castel” – Gent

     






    Het moet niet altijd een bruin café zijn om een goed Belgisch streekbiertje te nuttigen.

    Dit bewijst bierhuis “De Castel” in Gent.

    Een open café met een moderne aankleding.
    Het interieur is ruim en heeft een luchtig karakter.

    Moderne email platen, publiciteitspiegels, serveerborden enz…
    - allemaal te maken met bier -

    decoreren de licht pastelgetinte muren.




















    Uitbater Peter met veel gevoel voor humor




    De bierfanatics Geroen, ikke, David en Sofie




    Bij mijn eerste bezoek samen met de bierfanatics
    Sofie, Geroen en David ervaarde ik meteen een sfeer waarin ik mij thuis voelde.

    Niet enkel door de aankleding of de mooie bierlijst,
    maar het praatje en de eigenzinnige humor dat eigenaar
    Peter aan tafel kwam maken gaf mij een gevoel dat je hier echt welkom bent
    en dat je aanwezigheid wordt gewaardeerd.

    Toen dacht ik meteen. “Hier kom ik nog terug”.






    Op de foto links van voor naar achter : John Versyck, Yannick De Cocqueau
    Bart Pauwels en Pter Pauwels.
    Rechts van voor naar achter : Ikke, Johan Deforce, Alex Gaethofs,
    Randall Silver en David Le Roy






    Op de foto links naar rechts : Peter Pauwels, David Le Roy,
    Marc De Keukeleire,
    Yannick De Cocqueau
    en Bart Pauwels




    En zie twee weken later zat ik hier terug met een twaalftal vrienden bierproevers

    Vrienden waarvan ik sommige enkel kende van op Facebook

    Het is ook door deze sociale netwerksite dat we afgesproken
    hadden om eens in de Castel samen te komen om te converseren
    en te genieten van ons Belgisch gerstenat.















    Volgens de krant Het Nieuwsblad is het bijna een jaar geleden
    dat
    Peter Geeraerts en Brigitte Lenssens dit bierhuis openden. 
    Het café is gelegen rechtover het Sint-Pietersstation.
    Dus mooi meegenomen als u met de trein eens wil langskomen.
    Peter heeft al meer dan 10 jaar horeca-ervaring en was vroeger nog kelner geweest
    in de bekende Gerntse herberg "De Dulle Griet" aan de vrijdagsmarkt.















    Ambitieus is het koppel wel.

    Ze schenken maar liefst acht bieren van ’t vat

    Daarnaast staan meer dan 150 bieren op de bierlijst.

    Ook lekkere biergerechten worden er klaar gemaakt.

     

    Bierhuis Castel is naast een brasserie ook nog een hotel.

    Een reden te meer om eens voor een paar dagen naar de Arteveldestad af te zakken

     















    Troubadour Blond – 6,5% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van bierfirma : De Musketiers






    Blond biertje – wazig

    met dikke witte schuimkraag

     

    Moutige neus

    Gistig

    Fruitige toetsen

     

    Een moutige zoete aanzet

    Daarna komt er een lichte scherpe bitterheid aanzetten;

    die bitterheid blijft constant aanhouden

    Kruidige toetsen (koriander) komen boven

    Ook het fruitige van perzik komt soms even piepen

    Een goed brouwsel met een redelijke body.












    INFO :

     

    Bierhuis – Brasserie - Hotel Castel,
    Koningin Maria Hendrikaplein 9, - 9000 Gent

     

    http://www.hotelcastel.be/





     

    19-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ename Tripel - Roman



    Ken uw klassiekers

    Ename Tripel

     

     

     

    Brouwerij Roman gelegen in Mater een deelgemeente van Oudenaarde

    is een echt familiebedrijf en dit al meer dan 4 eeuwen lang.

    De naam Roman zou zijn ontstaan zijn in de Romeinse tijd.

    Roman is vooral verbonden met de naam “Bruine bieren”

    Denk maar aan Dobbelen Bruinen, Ouden Dobbelen en nog andere.

    De bieren van Roman waren minder wrang dan de andere oudenaardse brouwerijen

    Dit had te maken omdat de brouwerij in de 14de eeuw aan de
    Duitse kant van de Schelde lag.

    De Duise keizer schreef een besluit dat bier met hop moest gebrouwen worden.

    De andere kant van de rivier werd de Franse zijde genoemd.

    Daar brouwden ze bier met kruiden en specerijen en niet met hop.







    1990 was in feite het jaar van de succesvolle lancering van de Ename abdijbieren:

    Ename Dubbel en Ename Tripel.

    Deze reeks abdijbieren kreeg versterking van de Ename Blond (1997) en de amberrode winterversie Ename Cuvée 974 (2002).

    Deze laatste verving Christmas Bell, dat toen qua verkoop op de terugweg was.



     

    Ename Tripel – 8,5 % Alc.Vol.
    Brouwerij Roman – Mater




    Goudblond bier met een witte schuimkraag.

     

    De neus is moutig - karamel

    Toetsen van fruit

    Citrus

     

    De smaak is zacht

    Licht zoet

    Kruidig (koriander)

    In de achtergrond een zachte bitterheid

    die voor evenwicht zorgt

    Een zacht, mals biertje

    De alcohol is goed gemaskeerd.

    Zoet maar toch verfrissend

    Goed gebrouwen tripel






    Een logo van een erkend abdijbier
    mag alleen worden gevoerd als aan enkele voorwaarden wordt voldaan.

    Voor abdijbieren die al voor 1999 bestonden:

    De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.

    Er is een band met een bestaande of voormalige abdij.

    De brouwerij betaalt royaltie voor liefdadige of culturele doeleinden aan
    de abdij of aan een stichting die aan de voormalige abdij verbonden is.

    De abdij of stichting heeft het recht controle op de reclame en
    commercialisering uit te oefenen.

    Voor abdijbieren die sinds 1999 op de markt zijn gekomen:

    De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.

    Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande
    niet-trappistenabdij, in de abdij zelf of in licentie bij een lekenbrouwerij,
    of door een lekenbrouwerij, die voor het gebruik van de
    abdijnaam een contract met de abdij sluit.

    De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden aan de abdij.

    Het bier heeft een historische verankering, d.w.z. in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.

    De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.




    De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden.
    Bij de abdijbieren van Roman is dit de Abdij Sint-Salvator

    zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Salvatorabdij_(Ename)


    16-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewpub "Den Domus" - Leuven



    Brewpub "Den Domus" - Leuven


    Samen met de beerfanatics Sofie Vanrafelgem (co-auteur 100 x te proeven straffe streekbieren),  biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy (Ondervoorzitter Zythos)
    bezocht ik tijdens de Kerstvakantie brewpub “Domus” te Leuven.

    Het was de tweede maal dat ik deze druk bezochte zaak in de universiteitstad
    met een bezoekje vereerde. 

    De eerste maal was het in gezelschap van Jan Vandenberge en
    Veerle Bal van bierfirma Lupiline toen we het bierfestival
    van de Leuvense Biertherapeuten gingen bezoeken.










    Brewpub Den Domus



    Vooreerst stond er een aperitief gepland ten huize van Bruno Loockx
    (Auteur van 100x straffe streekbieren en 100 x straffe cafés)
    in Aarschot.

    Daar konden we kennismaken met een lekkere "Kempisch Vuur" en een "Hof ten Dormael"

    begeleid van een heerlijke kaas Tête de Moine
    Bedankt Bruno en Mia






    De beerfanatics in Den Domus.



    Aarschot is niet zo ver van Leuven.

    Zo konden we al op de middag een plaatsje bemachtigen om er hun lekkere

    Retro Spaghetti te proeven









    Een proefbedje van drie huisbieren vervolledigde de maaltijd

    Op het proefbadje Con Domus 5,5% Alc.Vol. het studentenbiertje bij uitstek in het café

    Een ongefilterde hoppige pils (Green hopping) met een heel lekkere bittere smaak

    En een mooie droge bittere afdronk.

    De Nostra Domus een amberkleurig biertje van 5,8% Alc. Vol

    Lichtjes gebrand, zoet en fruitig

    Met toch weinig body.

    Engel 7% Alc.Vol. Een roodbruin biertje

    Karamel, donker fruit

    Zacht van smaak maar er ontbreekt toch een beetje karakter.




    Het proefbedje met van links naar rechts
    Een Engel, den Condomus en een Nostradomus




    Domus is gelegen in de Tiensestraat, niet zo ver van het stadhuis van Leuven.

    De opening vond plaats in 1985 en voor die tijd was het café uniek en
    was een primeur voor de Benelux..

    Want het was de eerste brewpub in België.

    Wat wil zeggen dat er aan het café ook een brouwerij verbonden was.



    De brewpub
















































    Deze gezellige pub is gesierd door veel -heel veel -
    donkerbruin hout en oude prularia aan de muur













    Een hoppige getapte Con-Domus
    Het bier van de Studenten.
    Een van de beste pilsen van België





    Sofie van Rafelgem (co-auteur) overhandigde aan uitbater Ingemar
    een oorkonde "Hier wordt Straf bier getapt"
    Elke zaak die in het boek "'100 x proeven van straffe streekbieren' 
    voorkomt ontvangt deze passende oorkonde.





    Ook uniek is het feit dat de tapkranen in het café

    rechtstreeks in verbinding staan met de lagertanks van de brouwerij.

    De getapte huisbieren zijn dus altijd vers.




    De brouwerij




    Rechts naast het café is de brouwerij gevestigd








    Brouwerij Domus kende in de loop der jaren heel wat ervaren brouwers

    Peter Kindts, Chris Wisse, Steven Pauwels die nu het hoofd is van

    de Boulevard Brewing Co in Kansas City.
    Momenteel is Mark Knops nu
    brouwer.  
    Mark is een zigeunerbrouwer die ook nog brouwde bij Villers,
    Duysters Achel 
    en Huyghe.
    Jammer was hij niet aanwezig zodat we niet veel

    informatie konden bekomen.





    De kleine brouwinstallatie met achteraan twee gistkuipen van 1200 lit.
    Ze voldoet ruim aan het volume bier die geschonken wordt in de pub.









    Roerkuip








    Filterkuip








    Hopbak




    De Gistingstanks





    Dit zijn duotanks,
    Het idee is dat door met een interne zak te werken
    je het bier rechtstreeks kan tappen en minder kuiswerk en infectiekansen hebt.

    Er zijn 3 rechtstreekse leidingen:
    2 door de koperen buis die je in het café kunt zien en 1 onder de vloer






    Nog voor we vertrekken richting Gent
    nog vlug een foto ter herinnering





    Brewpub Domus is niet zo ver gelegen van het stadhuis van Leuven
    Dus even binnenwippen als u in de buurt bent!
    Het is de moeite.



    Verdere Info
    http://www.domusleuven.be/
    http://www.agripress.be/start/artikel/388103/nl

    Ligging
    Google Maps



    12-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Girnaert - Brouwerij Van Steenberge



    Boekhouts “garnalenbier” of “Girnaert"


    Een strand zonder water of land zonder grond
    Dat is al even erg als een staart zonder hond

     

    Ik denk dat de meeste van mijn bierbloglezers deze tekst

    van het populaire liedje

    “Café zonder bier” van Bobejaan Schoepen nog zullen herinneren

     

     

    Er zijn niet alleen café’s zonder bier, er bestaan ook vissersdorpen zonder haven.

    Zo is Boekhoute er eentje.

    Boekhoute is een dorpje in Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van Assenede.

    Het ligt in het Meetjesland dicht hij de Nederlandse grens.

     

    Let op! Hoe eigenaardig het ook klinkt Boekhoute is bij wet nog altijd

    een officiële vissershaven.

    De schepen liggen nu in Terneuzen en/of Breskens.

     

     




    Nu hebben ze daar ook een eigen streekbiertje

    Boekhouts “garnalenbier”, of ook “Girnaert” genoemd.




    Girnaert – 9% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde







    Helder goudblond bier

    Met wit schuiim

     

    Moutige aromatische neus

    Fruit

    Broodtoetsen

    Licht zweempje alcohol

     

    Zoete aanhef - Karamel

    Sinaasappel – Pompelmoes

    Jeneverbes?

    De smaak blijft voortdurend zoet met in de achtergrond

    een kleine wrange bitterheid

    Ook hier een toetsje alcohol

    Soms smaakt het naar een Gancia met heel veel ijsblokjes

    De body is iets te plat.
    Het biertje mocht meer karakter hebben

     

    Geen echte grijze Noordzeegirnaert







    09-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonderik Dubbel Donker - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.

     

    Zonderik Donker Dubbel

    Heerlijk Plezierbier







    De 'Zonderik' bieren zijn nieuwe en originele Belgisch bieren met historische achtergrond.


    Normaal zou het bier Holsteenbier genoemd hebben naar de
    grootste zandsteen van Vlaanderen
    gelegen in Zonhoven
    waar ooit de prehistorische mens pijlen en messen vervaardigde.


    De hele knappe marketing is rond dit verhaal opgebouwd.

    Maar Carlsberg stak een stok in de wielen om dat de naam te veel

    overeenkomsten had met hun Holsten Pils die in Denemarken gebrouwen word.

    Uiteindelijk is het Zonderik geworden. Volgens brouwheer Luc Van Esch een naam

    die beter in de bek ligt en volledig in het verhaal past.



     



     


    Het concept, het verhaal, het grafisme, de marketing en boven al het bier zijn volledig
    van de hand van Luc.


    De Zonderik is op de markt gebracht door Columbus Management BVBA,
     Luc Van Esch de brouwheer en wordt onder
    licentie gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi.






    De ingrediënten zijn door Luc aangeleverd en nadien bijgestuurd
    door Dirk Naudts van de Proefbrouwerij.
    Zonderik was pas op punt na 4 proefbrouwsels.
    Het eerste proefbrouwsel vond plaats bij Jessenhofke


     

    Zonderik Donker Dubbel – 8% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Luc van Esch

    Bierfirma : Zonderik/Columbus






    Donkerbruin biertje met rode schijn
    Mooie dikke romige beige schuimkraag

     

    Het aroma ruikt naar kruiden
    Komijn.

     

    De eerste slok is botermals

    Met een mooie bitterheid van geroosterde mout.

    Toetsen van noten.

    De komijn laat zich ook opmerken

    zij het dan op een heel mooie subtiele manier

    zonder arrogant over te komen.

    goed gedoseerd.

    In de verte een prikje karamel

    En een heel licht tikkeltje warm alcohol

    De afdronk is bitter en loopt uit.

     

    Dit is een biertje naar mijn hart.

    Evenwichtig

    met een smaak die ik eigenlijk nog niet veel ben tegengekomen.

    Zacht mals met voldoende body.

    Mooi brouwsel

    Ben benieuwd hoe de blonde versie smaakt?



    Zonderik donker is eigenlijk een bier voor jong verliefde mensen.

    In de Middeleeuwen dacht men dat komijn er voor zorgde dat een minnaar trouw bleef.

    Wanneer een bruid en bruidegom tijdens de huwelijksceremonie komijn

    bij zich droegen zou dat leiden tot een gelukkig huwelijk.







    De Zonderik is een beekje op de Wijvenheide kort aan het Heidestrand.
    Het verhaal zelf speelt zich af op en rond de Holsteen.
    Het bier wordt er gebrouwen door de “Holsteenbrouwers” (zie etiket).
    Het wordt gebrouwen op basis van lokale ingrediënten:
    honing bv. is een ingrediënt van het bier, wat verwijst naar de heide.
    De Teuttrollen ontdekken het bier en willen het recept stelen… zal het hen lukken?


    De Zonhovense striptekenaar Geert De Sutter,
    zet het verhaal bedacht door Luc Van Esch om om in een strip:
    Er werden mythische figuren gecreëerd die in de prehistorie al bier maakten.
    De figuurtjes zijn op het etiket gezet en er zijn papieren tafelonderleggers gemaakt waarop het stripverhaal te volgen is. In de toekomst komt er waarschijnlijk een ingebonden strip.
    Bron :
    Streekproducten uit Zonhoven.

     

    Voor alle info zie :

    http://www.zonderik.be/
    De Holsteen Zonhoven
    Streekproducten uit Zonhoven.


    03-01-2010 om 23:01 geschreven door William Roelens


    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Falstaff - Brussel



    De Falstaff - Brussel


    U moet er niet zijn om een grote keuze aan bier te vinden.

    Nee, integendeel de bierlijst is eerder bescheiden.

    Wijn daarentegen primeert in dit etablissement ..


    Maar voor wie van Art Nouveau houd moet beslist eens binnen wippen

    in dit imposant cafe.
    U moet wel over voldoende euro's beschikken om er te eten en te drinken




    De Brusselse Beurs. Aan de rechterzijde van dit gebouw bevind zich de Falstaff


    De Falstaff is gelegen tegenover de beurs.

    Het is een origineel Art Nouveau  café die dateert uit 1903.

    Net als Praag is Brussel een Europese hoofdstad die over veel

    gebouwen beschikt ontworpen in deze retrostijl.






















    De Falstaff aan de Henri Mausstraat in Brussel is een van de laatste 
    'grands cafes' van de Belle Epoque in het Brusselse centrum.
    De brasserie werd tussen 1903 en 1906 ingericht in art nouveau-stijl door architect Houbion,
    een leerling van Victor Horta.
    In 2000 Werd de taverne beschermd als monument.








    De naam "Falstaff" Verwijst naar de gelijknamige figuur
    in het werk van William Shakespeare John Falstaff.
    Shakespeare laat hem opdraven in het werk "Henry V" en
    "De mery vrouwen van Windsor".

    Het is een losbandig persoon die dol is op wijn.

    Vandaar de link met deze zaak dat oorspronkelijk bedoeld was als wijnbar.





    John Falstaff prijkt op de menukaarten





    Hij is ook nog te zien op de glas-in-loodramen in het achterste gedeelte van de grote zaal.
    De raamstijl is een mix van de Vlaams-Breughelse schilderstijl
    en de klassieke "Art Nouveau" decoraties.






    Ook Orson Welles Gebruikt deze figuur in zijn gelijknamige film.
    De stijl van Horta is niet te ontkennen in deze unieke brasserie.

    De oorzaak is dat de meubelmaker en binnenhuisarchitect Houbion,
    in die tijd voor baron Horta werkte, het gebouw aankleedde
    in het begin van de 20ste eeuw









    In oktober 2000 werd de Falstaff door de Koninklijke Commissie voor Monumenten
    en Landschappen geklasseerd.



     

    In het cafe zijn er veel glas-in-loodramen opgenomen.
    Het is eigen aan de de Jugendstil,
    ook wel Art Nouveau genoemd.
    De bouwvormen van deze stijl blijken uitstekend te harmoniëren
    Met de sierlijke vormen van het glas-in-lood dat daarin werd toegepast.
    De kleuren, die door de wisseling van de lichtinval elk moment
    van de dag een andere tint aannemen,
    inspireren om steeds weer andere en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

































    De meest opvallende elementen van de decoratie zijn
    De twee indrukwekkende glas-in-loodramen in het
    achterste gedeelte van de grote zaal.
    Deze zijn respectievelijk gebouwd in 1906 en 1919.













    In 1903 koopt ene Mevrouw Broeckaert het huis en ze richt er een "Weinstube" in
    die de "Falstaff" zal worden genoemd.
    De klanten waren meestal makelaars en bankiers die op de Beurs werkten.
    In deze periode, was de Falstaff gespecialiseerd in wijnen uit de valleien
    van de Moezel en de Rijn.
    De menukaart bied naast maaltijden daarom ook veel wijnen aan.
    Het aanbod van bieren is zeer gering. Jammer.






    Er staat toch een Orval op hun heel beperkte bierlijst.
    U wil niet weten hoeveel ik moest betalen voor deze heerlijk Trappist



    Smaakbeschrijving ORVAL zie artikel :
    Orval Proeverij Neerbeek Bissegem
    op dit Blog

    02-01-2010 om 15:45 geschreven door William Roelens


    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezond 2010




    .

    Image Hosted by ImageShack.us

    01-01-2010 om 09:16 geschreven door William Roelens


    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vicaris Kerst 2009 bij de Waregemse Bierfanaten.


    Vicaris Kerst 2009 bij de Waregemse Bierfanaten.

     


    Ik denk dat iedere lezer van dit blog ooit in zijn leven al een

    Kerstmarkt heeft bezocht?

    Elke gemeente of dorp kan in deze periode van het jaar

    niet meer zonder zijn eigen Kerstmarkt. De ene al grootser dan de andere.

    U vind er de meest uiteenlopende Kerstspulletjes

    van eigen gemaakte kerstversieringen tot warme gebreide mutsen enz.. 

     

    Ook al wat het innerlijke van een mens kan versterken vind u op zo’n evenement.

    Van braadworsten, soep, glühwein, jenever tot warme chocolademelk.

    U kunt het zo gek niet bedenken.

    De meeste standjes worden over het algemeen uitgebaat door de plaatselijke verenigingen. 

    Met de opbrengst kunnen ze zo hun clubkas spijzen.









     







    Het park van Baron Casier
    Altijd bijzonder sfeervol.




    Een Kerstmarkt waar ik als bierproever het liefst naar toe gaat is deze in Waregem.

    Een echte Kerstmarkt zou ik het niet noemen integendeel..

    Het zijn eerder een paar kraampjes naast een heel
    mooie overdekte ijspiste, alles neergestald

     in het prachtige park van Baron Casier










    De heel mooie overdekte ijspiste.


    Een van die kraampjes werd uitgebaat door de Waregemse Bierfanaten.
    De club stond voor de derde maal als enige met diverse Kerst- en Winterbieren.









    Secretaris Geroen Vansteenbrugge, Magda en Ann
    bekommerden zich om de vele dorstige bierpelgrims.













    In het kraampje voor elk wat wils
     



    Barbar Winterbok van Brasserie Lefebvre

    Affligem Patersvat van brouwerij Affligem

    Kerstpater van brouwerij Van den Bossche.

    Timmermans Warme Kriek van Timmermans

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik

    Avec les Bon Voeux van brasserie Dupont

    Vicaris Kerst van bierfirma Dilewyns (als eerste uitverkocht)

     


    Voor de pilsdrinkers was er Cristal Alken - Alken-Maes

     

    En een heerlijk op eiken wijnvaten gelagerd bier

    De Podge Bourgogne Barrel Oak Aged van Picobrouwerij Alvinne




    Aan de ijspiste enkele Waregemse bierfanaten
    waaronder Voorzitster Leen (R), en Wim met echtgenote




    Een Kertmannenfanfare rechtstreeks uit Bethlehem zorgde voor de sfeer.




    Bierfanaat Luc Vercruisse met een Kerstbier in de hand 
    toost met dochter Phedra met een Kerstlimonade.





    Kerstbierbezoekers en leden van de Waregemse Bierfanaten
    aan het gezellige standje




    Een biertje dat bij iedereen in de smaak viel was
    het nieuwe bier "Vicaris Kerst 2009". 
    Niet verwonderlijk dat het ook als eerste
    was uitverkocht.




    Vicaris Kerst 2009 – 10% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Recept Vincent Dilewyns - Bierfirma Dilewyns - Grembergen






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

     

    De neus ruikt lekker

    Naar zoet mout en chocolade

    Toetsjes van donker fruit

     

     

    Zoete aanhef

    Met smaken van gebrande mout

    Licht gekruid

    Karamel – Chocolade

    Ook hier toetsen van donker fruit

    In de achtergrond een fijne bitterheid.

    De alcohol is zeer goed gemaskeerd.

    Hij laat zijn aanwezigheid nu en dan lichtjes opmerken.


     

     

     


    Een heel lekker Kerstbrouwsel in de lijn van zijn Vicaris Generaal.

    Volgens Vincent Dilewyns:is het door het gebruik van de vele hop en het

    hoog alcoholgehalte perfect 10 jaar houdbaar.

    Het zou pas volgend jaar door de evolutie van de gist nog beter tot zijn recht komen.

    In totaal zijn er slechts 2536 liter van gemaakt.
    Ik heb alvast een paar flessen opgeslagen.


     

    29-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean de Nivelles Brune - Brasserie St. Feuillien


    Jean de Nivelles Brune


    Jean de Nivelles is een symbolische figuur van de stad Nijvel (Provincie Waals Brabant)

    De naam is waarschijnlijk afkomstig van een verwarring met een homofoon persoon

    Die daadwerkleijk bestaan heeft

    Jean de Nivells gaf zijn naam aan een populaire uitdrukking

    "worden als de hond van Jean de Nivelle’

    In het zuidelijke torentje van de Sint-Gertrude kerk is een koperen beeld van Jean de Nivelles ondergebracht, Het is 2,08 meter hoog.

    Er bestaat ook een Confrérie van het biertje





    Op het etiket staat de Sint-Gertrudekerk afgebeeld




    Jean de Nivelles Brune - 7% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx






    Bruinrood bier met een lichtbeige schuimkraag

    Het schuim verdwijnt en laat eilandjes achter

    Zoete moutgeur van karamel

    De smaak is over het algemeen zoet met lichte bittertoetsen in de achtergrond

    Karamel eist de hoofdrol op

    Toetsen van fruit - zoete mandarijn

    Zoete afdronk

    Licht van body.

    Geen slecht biertje maar ook geen echte topper.

    Ik denk wel dat de inwoners in Nijvel content zijn met hun plaatselijk bier.
    Het is ook plaatselijke folklore





    Jean de Nivelles Brune is een etiketbier van St. Feuillien Brune






    Zie ook de Confrérie de Jean de Nivelles


    26-12-2009 om 16:53 geschreven door William Roelens


    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pêche Mel Bush - Dubuisson


     

    Pêche Mel Bush

     

    U zou eerder verwachten dat het moment is om winterbieren
    te bespreken i.p.v. fruitbiertjes.

    Maar dit bier zou wel eens kunnen doorgaan als een lekker aperitiefje
    op de komende feestdagen.

    Ondanks dat het sinds 4 september op de markt is
    heb ik nu maar kunnen proeven op de onlangs gehouden Horecabeurs in Gent.






     

    Volgens Brasserie Dubuisson zou de Pêche Mel Bush geïnspireerd zijn
    op een cocktail die jaren geleden bedacht werd door enkele studenten,

    Het was een blended van gelijke delen Bush Amber en Lindemans Pecheresse.
    De brouwerij brouwt nu zelf de cocktail en bied hem aan in een origineel glas.

    De Bush Ambrée (12% Alc.Vol) wordt gemengd met perzikextracten.

    Met zijn 8,5 % is het een zwaar fruitbiertje geworden.




    Het glas, het viltje, de flesjes en twee Bush proefglaasjes.









    Pêche Mel Bush – 8,5 % Alc.Vol.

    Brasserie Dubuisson – Pipaix





    Oranje van kleur

    Met een witte dikke schuimkraag.

     

    De neus is zoetmoutig

    Veel fruitig toetsen van perzik.

     

    De eerste slok is verrassend

    Niet zo zoet als je zou denken.

    Een kleine bitterheid nestelt zich achter de zoete perziksmaak.

    Ondanks zijn 8,5% eist de alcohol geen dominante plaats op

    het bier kan dus verraderlijk uit de hoek komen.

    Het is een beetje papperig.

     

    Om geen zoveelste kloon te brouwen

    denk ik dat er goed over nagedacht is bij het brouwen van dit bier





    Ondanks dat ik niet zo veel van fruitbieren hou

    kan dit biertje me wel enigszins bekoren.

    Zoet maar de lichte bitterheid geef het juist dit tikkeltje meer

    Als aperitief of cocktail in het juiste glas zullen zeker veel mensen

    er van genieten en dit is toch de bedoeling van de brouwer.


    21-12-2009 om 23:59 geschreven door William Roelens


    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbybrouwerij Driepekkel - Bavikhove



    Hobbybrouwerij Driepekkel - Bavikhove


     




    Verleden jaar had ik reeds 2 bieren geproefd van
    Freddy Foulon van

    hobbybrouwerij Driepekkel te Bavikhove.

    Zie : Driepekkel blond en donker op deze Bierblog.

    Via een vriend van hem was ik in het bezit gekomen van een blonde en een donkere.

    De blonde vond ik toen een heel lekker biertje.

    Het donker biertje had ietsje te veel saturisatie waardoor het bier
    niet helemaal tot zijn recht kwam.

    Op het einde van de reportage vroeg ik me af of Freddy steeds
    dezelfde resultaten bekomt bij het brouwen van zijn bieren
    zonder te veel afwijking van neus en smaak?.

     

    Nu een jaar later nodigde Freddy me uit om zijn biertjes terug te proeven.

    En vooral om te komen kijken hoe het in zijn werk gaat.

     

    Freddy brouwt zoals veel hobbybrouwers in zijn garage.

    Veel plaats heeft hij niet nodig.

    Alles is zorgvuldig uitgekiend.

    Zijn kleine brouwinstallatie heeft hij volledig zelf met de hand gemaakt.

    Een brouwer moet niet alleen kunnen brouwen daarnaast
    moet hij ook een handige Harry zijn.

     

    Freddy heeft de brouwmicrobe te pakken sedert 1989

    Hij brouwt ongeveer een 200 liter per jaar.

    Zijn assortiment bestaat uit Driepekkel blond.

    Daarvan heeft hij nog twee variaties waarmee hij experimenteerde met andere gist en hop

    Daarnaast brouwt hij ook zijn driepekkel Bruin

    Het laatste is ook zijn lievelingsbier.

    Hij houd zich aan de traditionele "driepekkel" bieren
    maar probeer nu en dan eens iets anders uit door te experimenteren
    met andere hoppesoorten!
    Zo is het bier Piosser ontstaan





    Zijn zelf gemaakt schrootmolen





    Ketel voor het opwarmen van water




    Het filtervat - Freddy gebruik het soms ook als gistingsvat.





     Het filtervat met een inox zeef om te filteren.







    Brouwketel met zeef







    Goed geisoleerde maischketel








    Het maischen.  Freddy werkt volgens de infusiemethode.










    Zelfgemaakte inox roerder ( gebruik in maïschproces)








    Koele berging voor bieren





    Piosser - 8,5% Alc.Vol.





    Amberkleurig biertje
    met een mooie dikke witte schuimkraag.

    Het aroma is lekker moutig
    met toetsen van fruit.

    De eerste slok is erg smakelijk
    Fruitige prikkels
    een tikkeltje warm alcohol die goed gemaskeerd is
    Zoet maar in de achtergrond zorgt een mooie bitterheid voor evenwicht

    Een lekker goed gebrouwen biertje
    Dit nieuwe biertje is ietsje bitterder dan zijn Driepekkel blond





    Driepekkel Bruin - 8% Alc.Vol.





    Donkerbruin bier met een beige stevige schuimkraag

    Het aroma liet even op zich wachten
    Na even walsen kwamen toetsen van gebrande mout naar boven
    Ook hier een vleugje alcohol naar boven.

    De smaak is die van gebrande mout
    Hij gebruikt 5 soorten mout voor dit biertje.
    Een niet overdreven bitterheid
    Een tikkeltje koffie
    Donker fruit.
    Een mooie droge afdronk.

    Een lekker klassiek biertje.
    De saturatie is nu heel goed in tegenstelling tot verleden jaar.


    Besluit.  Freddy is een zeer goede hobbybrouwer.
    Zijn bieren hebben een constante en zijn zeer aangenaam om te proeven.
    Buren, vrienden en familie die op bezoek gaan mogen van geluk spreken
    dat ze lekker bier mogen degusteren die op een degelijke wijze
    artisanaal gebrouwen werd.




    19-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsbrouwerij Gruut - Gent



    Stadsbrouwerij Gruut - Gent


    Ik ben blij dat ik voor deze fotoreportage een artikel mocht gebruiken

    die onlangs afgedrukt werd in het Nederlandstalige
    biervakblad “De Zytholoog”.

    David Le Roy, de schrijver van het artikel is een goede vriend.
    Hij is historicus en ondervoorzitter van zowel BLES als Zythos.


    Samen met Geroen Vansteenbrugge (gekend voordrachtgever over bier)
    trok ik zaterdag laatst

    naar Gent voor een bezoek aan Stadsbrouwerij "Gruut".

    We werden ontvangen door de charmante Annick (Nicky) De Splenter.

    Ook schrijver David Le Roy vervoegde het gezelschap.




    Stadsbrouwerij Gruut.
    Bemerkt op het achterste spandoek de afbeelding van de gruut
    Een munt in de tijd van keizer Karel waarmee
    de accijnzen werden betaald.





    Net als elke grote stad kende Gent een rijke brouwerijtraditie.
    Beginnend met de eerste brouwerij, die van de abdij van St-Baafs,
    kende de stad een schommelde aantal brouwerijen.

    Rond 1900 waren er in de Arteveldestad ongeveer 100 brouwerijen.

    Eén voor één moesten die de deuren sluiten.
    In de jaren 70 gingen de laatste 2 grote brouwerijen (Meiresonne en Excelsior) dicht.
    We waren dan ook aangenaam verrast toen we hoorden dat daar
    (op kleinschalige schaal) verandering in komt.

    Aan de grote Grote Huidevettershoek (bij het sportcomplex Ucon aan het Zuid)

    komt een brouwerij-brasserie.




    Het zwarte gebouw gelegen op het eind van de grote Grote Huidevettershoek
    bij de Muinkschelde is de Stadsbrouwerij Gruut.
    Het ligt tussen de Zuid en de Kouter.

     



    De ‘Gentse Stadsbrouwerij GRUUT’ is een initiatief van Annick De Splenter,
    een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen.
    De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem.
    Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar
    deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over.





    Annick De Splenter, de lieve dame tussen
    David Le Roy en Gerroen Vansteenbrugge



     

    Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen.
    De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen
    met kruiden (gruit of gruut) ipv hop.
     
    Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo
    een bier eruit zou moeten zien.
    Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT)
    werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling.
    Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid
    en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.

     

    De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee
    de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut.
    De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.




    De compacte brouwinstallatie




    De brouwinstallatie is gekocht bij  en geïnstalleerd door CoEnCo
    en laat toe om 2 maal 250 liter te brouwen.
    Dit kan doordat er in het rechtse deel onder de filterkuip een wachttank is voorzien.
    Na het maischen in de linkse ketel wordt er overgepompt naar de filterkuip.
    De wachttank onder die filterkuip maakt het mogelijk om na het overpompen
    reeds te starten met een 2de  beslag.
    Nadat dit 2de beslag in de filterkuip is, pompt men het wort in de wachttank
    terug over naar de linkse tank die nu dienst doet als kookketel.
    Op die manier kan je 2 brouwsels realiseren in 10 à 12 uur.

    Het zou de bedoeling zijn om 2 maal per week te brouwen (10 hl in het totaal).

    De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
    onder een tussenverdiep. Indien nodig kan de lagercapaciteit nog worden opgevoerd.









    De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
    onder een tussenverdiep.




    Momenteel worden naast de blond, ook een wit– en een amberbier gecommercialiseerd.
    Deze bieren bevatten wel hop.  Er zitten nog 2 andere bieren in de pijplijn.

    Natuurlijk is een installatie van  250 liter onvoldoende om aan de vraag te voldoen.

    Er wordt dan ook geen geheim van gemaakt dat de grotere volumes
     bij Bavik worden gebrouwen (150 hl per keer) en gebotteld.
    Zo worden de bieren al een jaar naar Amerika geëxporteerd en waren ze ook al in sommige drankenhandels te krijgen.
    Bij Bavik wordt voor het brouwen van de Gruutbieren een eigen gist
    en aangepast water gebruikt.
    Uiteraard gebruikt men ook bij Bavik kruiden ipv hop.

     

     

    De productie in Gent dient enkel voor de brasserie
    zelf en voor enkele cafés in het Gentse die het bier op vat willen.




    Annick De Splenter tapt voor ons een blonde Gruut van 't vat.



    Dat de brouwster ‘gruutste’ plannen heeft merk je aan het feit
    dat er veel energie en middelen in het ontwerp van o.a. het glas
    en de bierkaartjes zijn gestoken.
    Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
    rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
    Een anamorfose is een vertekende afbeelding,
    die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of
    onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet.
    Dat is een techniek uit de Middeleeuwen om erotische scènes te bekijken.
    In dit geval een bevallige dame.









    Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
    rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
    In dit geval een bevallige dame.





    Mooi om naar te kijken, maar natuurlijk zijn we vooral geïnteresseerd in de inhoud.
    Er werd bewust gekozen voor lichte toegankelijke bieren
    (Wit 5%, blond 5,5% en amber 6,6%).
    Vooral de blond trok de aandacht.








    Terwijl we het laatste jaar vooral nieuwe hoppige bieren het levenslicht zagen,
    kregen we nu iets helemaal anders.
    In de aanzet proef je een (kruidige) bitterheid, het mondgevoel (en de geur) is licht kruidig,
    de afdronk is vrij kort, misschien logisch zonder (hop) nabitterheid.
    Al bij al een fris soepel bier in een gezellige omgeving.
    Om het op zijn Gents te zeggen: vree wijs.
    Tekst : David Le Roy.
    Waarvoor dank





    Een prachtige schilderij van de Gentse groep "De Vrije ruimte" geeft
    een zicht op een gelagzaal.
    Bekenden op het schilderij zijn :
    Burgemeester van Gent Daniël Termont en theaterdame Pascale Platel









    De brouwinstallatie is geïntegreerd in hetzelfde pand als het café.

    En dit maakt het zo leuk aan brouwerij Gruut.

    U kan er een biertje drinken met zicht op de brouwinstallatie.
    Een hapje eten met de moutzakken als gebuur.




    Een hapje eten naast de moutzakken.
    Waarom niet?










    Een piano onder het bovenste verdiep verbergt
    enigszins de
    gisttanks en lagertanks.
    Bij warm weer kan de pianist verfrissing zoeken in het kleine waterkanaaltje.

















    Het bovenverdiep met bovenaanzicht op de brouwinstallatie









    Gezellig hoekje met de uren wanneer de boot naar
    het Baudelotpark afvaart












    Stilleven :
    Boek 100 x proeven van Straffe Streekbieren met Gruutglas







    vlnr : David Le Roy, Geroen Vansteenbrugge, Annick De Splenter
    en ikke met een lekkere Gruut Blond






    Neen geen Griet maar een Gentse Gruut in een reuzeglas op de toog










    Deze originele herentoiletten dateren van toen het pand nog
     "Café Igor" noemde
    Het werd in de tijd opengehouden door Tania Brusselmans echtgenote van schijver Herman








    Gruut Gentse Stadsbrouwerij

    Grote Huidevettershoek 10

    9000 Gent


     

    17-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!