HOP lid en Wereldburger Carl Kins heeft zijn eigen biertje ontworpen. Na zijn talrijke bierreizen naar Amerika en een paar jaar als Jurylid op het Great American Beer Festival in Denver gezeteld te hebben kon het niet langer meer uitblijven. Hij wou en zou een bier ontwerpen met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten. Ik had de eer met hem te mogen aanwezig zijn bij het brouwen in brouwerij De Graal te Brakel.
 SLOCK team : vlnr : Mezelf, Wim Saeyens en Carl Kins
Ik laat voor de gelegenheid Carl zelf aan het woord :
Naar aanleiding van mijn vijftigste verjaardag had ik de idee opgevat om een eigen bier te brouwen naar origineel recept.
De biernaam werd gekozen in functie van mijn eigen naam. Zodoende moest er CK (Carl Kins) in voorkomen. Tevens moest het verwijzen naar iets leuks, liefst in verband met drinken.
SLOCK in de Nederlandse betekenis is goed bekend. In het Oud-Engels betekent het onder meer dorst lessen en verleiden. Het feit dat de naam nog niet was gebruikt voor een bier speelde natuurlijk ook een rol.
Wat ik wou, namelijk een bier met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten, stond tamelijk snel vast. Ik koos voor Amerikaanse hop, en wou een IBU (bitterness units = eenheden bitterheid) bereiken tussen 50 en 55. De overige ingrediënten, (water, graan en gist) waren Belgisch. Maar dan begon het.
Er bestaan heel wat soorten Amerikaanse hop, elk met hun specificiteit en smaak. Dat er Cascade in moest stond direct vast. Maar ik wou ook een sterke bitterheid, en keek daarom naar o.m. Amarillo en Nugget.
Toen begon de zoektocht naar een brouwer. Uiteindelijk viel de keuze op De Graal in Brakel. Wim heeft al heel wat ervaring met andermans brouwsels (o.m. voor Bissegem, BLES, enz.) en beschikt ook over een testinstallatie.
Ik begon met het bestellen van twee proefbrouwsels. De een werd gebrouwen met een combinatie van Cascade en Amarillo en de ander met Cascade en Nugget. Beide bieren waren prachtig van uitzicht met een behoorlijke smaak, doch de bitterheid liet wat te wensen over (iets te hard).
Na raadpleging van een aantal Amerikaanse vrienden/bierspecialisten werd het recept veranderd, en werd het uiteindelijk een hopmengsel van Amarillo, Tomahawk en Cascade, gecombineerd met WYEAST Belgian Strong Ale gist.
Het bier werd gebrouwen op 22 juli, in bijzijn van William Roelens en mezelf (zie fotos). Na twee weken gisten en lageren werd het bier gebotteld op 5 augustus, met nagisting op fles. De flessen werden voorzien van een speciaal etiket, dat aan zowat alle etiketcriteria van ZYTHOS voldoet. Dan ging het nog voor een paar weken de warme kamer in voor verdere rijping.
Het is een koperkleurig, hoppig bier geworden dat al zeg ik het zelf - best lekker is, en nog zal verbeteren na verdere rijping in de kelder.
Het bier, dat de liefhebbers van hoppig bier zeker zal behagen, is beschikbaar, zolang (de kleine)voorraad strekt, bij mij thuis.
Dit kan enkel na contact via e-mail op
ceclkins@yahoo.com.
Santée.
Reportage: Carl Kins,
 De brouwinstallatie van De Graal
 Twee belangrijke momenten. Toevoeging van HOP door Carl en gist door Wim.
 De gisttanks netjes op een rij.
 Even roeren en proeven, dat behoort tot de job.
 Een leuk moment van de dag.
 Even kijken door de refractometer naar het begin SG
 De laatste Slock fles loopt van de band.

SLOCK bier - 6,5 % Alc. Vol. - 75cl Brouwerij De Graal. http://www.degraal.be/ Naar een recept van Carl Kins.
Blond bier met een witte dikke schuimkraag.
Heerlijke fruitige HOP aroma's in de neus.
smaak van hop, hop en nog eens hop Fruitige toetsen - citrus een heerlijke bitterheid die blijft hangen. Een droog mondgevoel.
Geen extreme bitterheid maar zacht en toegankelijk voor iedereen. Een prachtig bier met een echt HOP karakter. Fris en evenwichtig. Prachtige body.
Een van de lekkerste bieren van 2006 Wanneer een tweede brouwsel?
08-11-2006 om 01:43
geschreven door William Roelens
|