Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
18-02-2007
Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?
Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?
Onze abdij telt een dertigtal monikken, Cisterciënzers(oftewel Trappisten) Een leven lang, Zoekend naar God, proberen zij een stil en bescheiden leven te leiden.
Vroeger belde men gewoon naar de biertelefoon van de trappistenabdij van Westvleteren.Een stem vertelde welk bier er die dag voorradig was en u kon het zo gaan ophalen. In een minimum van tijd stond je zo weer thuis (als je onderweg niet bleef hangen natuurlijk) met maximum 5 bakjes.
Maar sinds de dag dat de Trappist Westvleteren 12 door de website Ratebeer in 2005 uitgeroepen werd tot het beste bier van de wereld moest en zou iedereen deze trappist in zijn bezit krijgen.Gevolg ellenlange files en urenlange wachttijden.
Velen hadden nog niet eens van de trappist van Wesvleteren gehoord.Cafebazen moesten die op hun kaart hebben.Er kwam veel snobisme bij te pas.Mensen die de trappist niet eens graag dronken stonden toch maar langzaam aan te schuiven om te kunnen pronken dat het beste bier van de wereld bij hen in de kelder lag. De flesjes Westvleteren 12 werden zelfs op Ebay voor meer dan 10 dollar per stuk verkocht
En de mensen van de streek die om de maand een bakje gingen ophalen waren de dupe.Wachttijden van meer dan 8.uur waren geen uitzondering meer.Reden? De Trappisten van Westvleteren brouwen niet meer dan hun 4.750 hectoliter.
Gelukkig was er een muurtje afgebroken en kon men iets meer zien van de abdij.
Om die toestanden tegen te gaan werd volgend nieuw reglement toegepast :
Het bier Trappist Westvleteren kan enkel nog na reservatie aangeschaft worden (+32 (0)70/21.00.45).
Hoe het bier reserveren?
U belt naar de biertelefoon 070/21.00.45 om te vernemen wanneer, hoeveel en welk bier er kan gereserveerd worden.
U belt terug op het aangegeven tijdstip.
Met de telefonist maakt u een afspraak (datum en uur) en geeft u de nummerplaat door van de wagen die de bestelling komt ophalen.
Er wordt steeds pér soort en in beperkte hoeveelheid verkocht.
Gelieve er rekening mee te houden dat u bij het reserveren de bezettoon kan krijgen omdat onze bierlijnen vaak overbelast worden! Dank bij voorbaat om uw begrip en uw geduld.
Maar vanavond in het Journaal van 19.00u was het weer raak. Een persoon vertelde de kijkers dat hij 6 uur gepoogd heeft om binnen te geraken.Uiteindelijk is hij toch binnen geraakt om zijn bestelling te doen maar doordat de Trappisten nu gebruik maken van een 070 betaallijn lag hij aan een slordige 83.00 .Dus een zeer duur bakje Trappist.
Van De Vrede naar de Abdij is maar een stap.
De abdij vredig op een winterse dag
Het beste is volgens Voske en mezelf om in de schaduw van de trappistenabdij namelijk in De Vrede het beste bier van de wereld te gaan proeven. U vind er altijd de drie soorten bieren "Westvleteren 6, 8 en 12" en u kan in het winkeltje ook aankopen wat er die dag van bier voorradig is.
"De Vrede" in de schaduw van de abdij
De Vrede is een groot gebouw die zeer veel pelgrims kan ontvangen. Op zondag zit het rond 16.00u geladen vol
De abdij en brouwerij zijn eigenlijk niet te bezoeken. De geïnteresseerde kan wel terecht in 'Het Claustrum', een informatieruimte in het ontmoetingscentrum 'De Vrede', recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken van de Sint-Sixtusabdij u een inkijk in hun kloosterleven aan.
Laten we eens proeven of het beste bier van de wereld zijn tittel waardig is?
We mochten enkel het lege flesje erbij hebben om een foto te nemen.
Het kleur is zeer donker tot bijna zwart Een prachtige lichtbruine romige schuimkraag.
Aroma's van mout en fruit portotoetsen alcohol
een zoete aanhef Rozijnen, blauwe zoete pruimpjes u smaakt de alcohol Zoete afdronk. met een prachtig bittere nasmaak Complex Een duur snoepje maar o zo lekker
Eentje is duidelijk genoeg. Want de weg van en naar de abdij is nogal kronkelend.
Of dit het beste bier van de wereld is? Dit is te oordelen naar ieder zijn eigen smaak. Ik denk het niet, want er bestaan nog andere verukkelijke bieren maar een van de beste mag het wel genoemd worden.
Het wapenschild van de abdij Ut palma florebit' is een citaat uit psalm 92: "de rechtvaardige moge bloeien als een palmboom." U ziet een gestilleerde palmboom, de staf en de sleutels van de abdij.
12 op het gele kroonkurk, in werkelijkheid 10,8 % Alc
In onze gemeente heerst momenteel volop carnavalstemming. Niet zo groots als Aalst, Binche en Eupen, maar de Carnavalsvereniging De orde van de Vlaskapelle beheerst toch al sinds 1972
het carnavalgebeuren in Gullegem.
Nu zondag gaat reeds de 34ste carnavalstoet van start.
Waarom zouden we deze dagen geen carnavalsbiertje proeven?
En we moeten toch niet buutreednen of tonpraten
Onze keuze viel op een Waals biertje nl. LAutruche Bière des Gilles, gebrouwen door Brasserie Silenrieux
Net als in Binche hebben ze in Silenrieux een rijke carnavalstraditie. Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket. De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.
'Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek
Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek. Van Marketing gesproken ; De Struise Brouwers hebben hier blijkbaar weinig kaas van gegeten.
of
"9 uren bij de Struise Brouwers in Woesten" http://www.struisebrouwers.be/ Urbain Coutteau, Noordhoek 13/1, 8647 Lo-Reninge
06.30u bij Deca Service was de afspraak met de Struise brouwers.
Zo vroeg waren we niet meer gewoon.Maar om een brouwproces van Pannepot bij te wonen was 06.30 zelfs een redelijk uur. Heerlijk alleen rijden door enkele mistsliertjes, op een baan richting kust die in de zomer voor veel ellenlange files kan zorgen.
En met "Synesthesia" van Sven van Hees in de cd player ben je zo van Gullegem in Woesten.
Vroeger brouwde De Struise brouwers bij Brasserie Caulier in Peruwelz. Maar doordat brouwerij De Ranke (voormalig brouwerijhuurder bij Deca) een eigen brouwerij opstartte in Dottenijs, kwam er in Woesten een plaats vrij voor een nieuwe huurder.
Deca service is nog een brouwerij waar de tijd is blijven stilstaan.
Hier wordt nog met gevoel gebrouwen.Hier is de brouwer nog één met zijn product.
De geuren die in deze brouwerij ronddwarrelen vertellen het verloop van het brouwproces. Hier is bestendig rook en stoom aanwezig. hetzelfde decor als buiten, hier binnen hangen ook mistslierten maar van veel gezonder aard.
De Brouwinstallatie nog volledig in gietijzer en koper. Ze is kort na de eerste wereldoorlog geïnstalleerd door De Coster - Vandevelde uit Thielt.
Deze brouwerij bestaat nu inmiddels meer dan 90 jaar, vóór 1980 was dit brouwerij Decaessteker.
Brouwerijen van nu zoals De Bie, De Ranke, Drie Kluizen hebben er hun eerste bieren leren brouwen van Brouwer Ingenieur George Christiaens, inmiddels 78 jaar oud en nog steeds actief en eigenaar van deze bijna 100 jaar oude brouwerij. Nu brouwen De Struise daar hun prachtige eigenzinnige bieren.
het woord "struis" in Struise brouwers betekent niet dat het breedgeschouderde brouwers zijn met herculische afmetingen. Neen het woord komt van struisvogel. De brouwers hebben ook nog een struisvogelfarm "De Noordhoek" in Lo-Reninge
Zw/W foto van Urbain en Carlo twee van de geen al te struise, Struise brouwers.
Het is gekend dat Struisvogels in een onbekende omgeving stressverschijnselen vertonen.Als Struisvogels in een nieuw bedrijf worden geplaatst dan zijn de dieren stressgevoelig.
De Struise brouwers voelen zich perfect thuis bij Deca service. Stress was in ieder geval niet te bespeuren. Aandachtig, Oordelen, overleggen en uitvoeren. Ze weten verdomd heel goed wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. Echte brouwers in hart en nieren. Een bierfirma?Daar heb ik niks van gemerkt!
Hieronder enkele prachtige opname's van het brouwproces van de Pannepot. Een spel van geuren en kleuren. De kleuren kan ik je tonen helaas de geuren niet. Voor nog meer foto's klik eventjes op laatste foto onderaan.
Urbain en Carlo storten de mout zak voor zak in de trechter die naar de beslagketel leid.
1.300 kg mout wordt in de beslagkuip gestort
Ondertussen word de kookketel netjes in orde gebracht. De koperen kookketels zitten ingemetseld achter een muur.
Tijdens het maïschen houd Urbain zorgvuldig de temperatuur bij. Hier komen geen technische snufjes aan te pas.
Het filtreren duurt ongeveer 4 uur. Via de lekbak wordt het bier naar de kookketel gepompt. Lekker bier heeft tijd nodig. Deca is een slow Brewery.
Als een lavastroom doet het opgepompte bier zijn intrede in de koperen kookketel Een enig schouwspel om te zien.
Een mooie snapshot - Tonny neemt tijd voor een zwarte thee. Een zwarte thee is de warme wort van de pannepot.
De indrukwekkende schuimkop van de kokende Pannepot
Toevoeging van de suikers in het kokende wort.
Struise Carlo kijkt aandachtig toe
De Poperingse hop wordt aan het brouwsel toegevoegd.
De smaakmakers (Het geselecteerde kruidenmengsel) in de kookketel gebracht door Urbain
Door het nemen van stalen vóór en na de kook controleren ze de juistheid van het soortelijk gewicht uitgedrukt in SG, Plato of Belgische densiteit
De wondere wereld van de gist in een open gistkuip
De zoon van Urbain - Een jonge Struise brouwer voor de toekomst
Duivelse goede struise brouwers.
Klik op onderstaande foto voor een vollediger reportage.
Woensdag 31 januari laatst leden was ik uitgenodigd door de Keteniers om de voorstelling van hun project "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" bij te wonen. Dit project staat in het teken van de Monumentenstrijd georganiseerd door Canvas.
Keern geirn è keer myn gank, were noar de streke Woar danke joenk èwiste, woar da myn ouders weun Keern geirn è were tot aan de Vleterbeke Noar steej of noar è n' hommelhof, woar danke my nog jeun.
Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegher verwelkomde de opgekomen pers. Nog aan de tafel van links naar rechts : Greet Huyghe uit Asse, Annemie Declerck secretaresse Keteniers, Guido Vandermarliere voorzitter Keteniers, Schepen van toerisme Vanlerberghe Jürgen Burgemeester Dejaegher en Luc Dequidt, Hoofd dienst toerisme Poperinge.
De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de 'Hopcultuur' in zijn brede betekenis. Het woord 'Ketenieren' is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen 'Babbelen' in de hopast.
Voorzitter van de Keteniers Guido Vandermarliere met uitleg over het boek - Reynold Scot en de Poperingse Hopteelt.
De Hopasten
Met de West-Vlaamse bergen op de achtergrond, lagen de hoppevelden met hun rechte en schuine palen en hun fluisterende draden, uitgestrekt in de vallei van de Vleterbeek, mat daartussen de boerderijen en schuren, als wat ingedommeld in dit open landschap. En heel opvallend daar tussenin, stonden de hopasten; de 'hommelketen' met die draaiende schouwen op. De 'zotten' draaien met de wind, zeiden de mensen. Door de eeuwen heen heeft de Poperingse boer en burger zich dikwijls naar de wind moeten keren; mee moeten draaien met de zachte bries, de hardwerkende westenwind of de storm moeten weerstaan. De zotten op het dak waren en zijn het symbool van de Westhoeker, die tegen beter weten in, met zijn botten in de klei staat en de zware grond 'vrucht' laat dragen. Je zag ze vroeger overal, die 'zotten'
Annemie Declerck, Kamagurka en Guido Vandermarliere
Peter van het project : Kamagurka.
Ieder project krijgt ook de steun van een 'peter' of 'meter'. In het geval van De Keteniers is het Kamagurka die enthousiast deze taak op zich genomen heeft.
Gelegenheidsbier : Keteniersbier
Het bier werd geleverd door drankenhandel "Old Bailey" uit St. Eloois Winkel.
Voorzitter Guido Vandermarliere en secretaresse Annemie Declerck toosten met hun Keteniersbiertje op het succes van Project 15 "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"
Ook Kamagurka laat het bier niet aan zijn neus voorbijgaan. Annemie kijkt nauwlettend toe.
De hopscheuten en gerookte zalm in een vinaigrette smaakten heerlijk bij het Keteniersbiertje.
Hopscheuten worden ook wel het witte goud genoemd. Deze witte knapperige jonge loten van de hoppeplant zijn een ware delicatesse. Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen in veel gerenommeerde restaurants het summum vangastronomische menus. Officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
Mieke Dumont van Focus/WTV in gesprek over de "Hommelpap" met de Poperingse banketbakker Sansen.
Uit dank voor de geslaagde Hopoogst trakteerde de boerin de hoppeplukkers met een stevige pap (hommelpap) waarop de laatste hopbelletjes als decoratief element dreven, de boerin kreeg het kroontje op het hoofd, het loon werd in contanten uitbetaald en tot laat in de avond werd gegeten en (vooral)gedronken, gedanst, gefeest.....het monotone plukritme van 4 weken weggefuifd.
Hommelpap - Melk, boter en suiker en bestrooid met kaneel
Na de persconferentie werden we verwacht in het vernieuwd Hopmuseum
Het vernieuwd hopmuseum.
Voor een bezoek aan het museum klik op onderstaande foto <
Accordeonist Vilbère Vanrenterghem verwelkomde de gasten met Hoppedeuntjes
De indrukwekkende inkomhal - Licht en ruimte
Kamagurka tekende voor de gelegenheid "De Hopduivel"
De hopduivel is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakken en van andere tegenslagen die de hoppeboer moet verwerken.
Kleine Mazarinetaartjes. Deeg, boter, eieren, bloem, giste en zout en rijkelijk met kaneel bestrooid. De Keteniers hadden kosten nog moeite gespaard.
De oorsprong van dit streekgebonden dessert, een deegje doortrokken van een warme saus op basis van boter en kaneel gaat terug tot 1800. Sinds 2006 officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
Ook Hopjenever en paté met hop in verwerkt kon geproefd worden tijdens de voorstelling van het project 15 van de Keteniers.
De Poperingse bevolking kwam massaal naar de voorstelling v an het Project 15 - Bewaar de hommelketen
DE KETENIERS op CANVAS 12 februari om 20.45
STEMMEN VANAF 12 febr tot en met zondag 18 februari tot 20.00u
Het stemnummer voor de tweede ronde in de Monumentenstrijd is 15 U kunt stemmen per tel: bel 0905 56 3 15
Per GSM - SMS: STEM 15 naar 3470 Via de website van Monumentenstrijd + Digitale TV
<Voor een kleine reportage klik op onderstaande foto
Ditmaal besloten Voske en ik om een biertje te gaan proeven over de schreve.
De schreve is bij ons West-Vlaams voor de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.
Meer bepaald het Heuvelland en Frans-Vlaanderen.
Het Eigenaardige is, zodra ik er met de auto heen rijd, dat ik er niet rap genoeg kan zijn.
U wordt zowaar aangezogen door de aantrekkingskracht van de streek. Heuvelland is een fusie van acht dorpen, waarvan Kemmel de hoofdplaats
is. Het is een prachtige natuurstreek, een glooiend landschap met een weids uitzicht
op de Westhoek en Frans Vlaanderen.
Frans Vlaanderen met Dorpen zoals Hazebrouck, Wormhout, steenvoorde, Boeschepe enz herinneren ons nog dat dit deel van Frankrijk vroeger aan Vlaanderen toebehoorde.
Er wordt geen Nederlands gesproken maar veel afbeeldingen van de Vlaamse Leeuw herinneren ons dat een deel van de bevolking maar al te graag bij Vlaanderen zou thuis horen.
Vooraleer we de schreve over staken hebben we nog vlug enkele streekbiertjes gekocht in de bierzaak Tournée Générale op de Zwarte Berg (Mont Noir). (voor mensen die de zaak kennen.Het bierwinkeltje verhuist vanaf 1 maart naar De Rode Berg).
Over de schreve draaien we rechts af naar Boeschepe op zoek naar de afspanning De Vierpot.
De herberg is gelegen op een heuvel tegen de Ondankmolen en klevend aan de Catsberg.
De Ondankmolen, met de gelagzaal De Vierpot vormt tijdens de zomer en winter een pleisterplaats voor toeristen en wandelaars.
De vierpot een pleisterplaats voor wandelaars en fietsers Een vierpot was een pot met gloeiende kooltjes die het mogelijk maakte om de pijp van de stamgasten te onderhouden.
Tegen de zoldering hangen diverse vierpotten in alle materialen
Oude foto's verfraaien het gezellig interieur.
De Vierpot met zijn vele attributen lijkt wel op een antiekzaakje.
Bemerkt de aanwezigheid van de "Vlaamsche Leeuw" ingemetseld in de toog.
6 pispotjes netjes op een rij.
Hier en daar staan er op de tafels oude volksspelen
Koffiekannen, sacochen, veugelmutten, eierpaenders, alles hangt aan het plafond.
En de bierproever, hij noteerde verder. (Voske wilde dat ik ook eens op de foto stond).
De naam van het bier "Lousberg" is afkomstig van waar de winkel en kaasmakerij gelegen zijn nl : Lousbergskaai 33 te 9000 Gent.
Lousberg 8% Alc. Vol. De proefbrouwerij - Lochristi
Lousberg gevonden bij Bioplanet - Delhaize.
Donkerblond biertje met dikke schuimkraag. fijne koolzuurpareling.
Aroma is moutig en fruitig (Koriander) ook een gistaroma is aanwezig
De eerste smaak is van bitter hop een klein beetje wrang ook moutig en een tikkeltje karamel ook toetsen van kruiden.
Een bier waar volgens mij gerust wat meer aroma hop aan toegevoegd mocht worden. De smaak is mij ietsje te wrang. te onvolledig om evenwichtig te zijn.
Een biertje die anderen graag zullen drinken. Misschien moet ge het combineren met een kaas van Het Hinkelspel? ik ga toch liever een beetje hinkelen.
Lousberg, bemerkt het biolabel rechts onder.
Hinkelen speel je met een steentje dat je met de neus van je schoen vooruit moet schoppen. Benodigdheden: een trottoir, een steentje, een schoen en een mooie krijttekening, liefst in kleur. Bovenin bevindt zich de Hemel, onderaan de Aarde, het is erg moeilijk om het steentje in de Hemel te krijgen, je mikt bijna altijd verkeerd en dan rolt het steentje buiten de tekening. Toch verkrijg je op den duur de nodige behendigheid om over de verschillende hokjes heen te springen (hinkelbanen in de vorm van een slakkehuis, van een rechthoek, of in fantasievorm, het laatste tamelijk ongebruikelijk) en op een dag leer je van de Aarde los te komen en het steentje vlak voor of zelfs in de Hemel te krijgen, de ellende is dat juist op dat moment, als haast nog niemand geleerd heeft het steentje tot vlak voor de Hemel te krijgen, je kindertijd ineens voorbij is en je in de romanwereld terechtkomt, in de hevige angst voor niets, in het speculeren over een andere Hemel die je ook weer moet leren bereiken. En omdat je kindertijd voorbij is vergeet je dat je om in de Hemel te komen een steentje en de neus van een schoen nodig hebt.
Fragment uit Rayuela: een hinkelspel, roman van de Argentijnse auteur Julio Cortázar.
De mooie voorgevel van Brasserie Bistro "De Neerbeek" Meense steenweg 391 8501 Bissegem neerbeel@skynet.be
Een van de mooiste Brasseries in het Kortrijkse is ongetwijfeld "De Neerbeek" in Bissegem. Het is een van de oudste herbergen van de streek. Geschriften uit 1590 kunnen dit bewijzen. Het café is in 1991 verandert met een Fin de Siècle interieur. Phillipe Verschaete baat deze statige herberg sinds de veranderingen als een volleerd cafébaas uit. Wij mensen van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) hebben het geluk dat we regelmatig kunnen samenkomen in dit prachtig etablissement.
De Neerbeek is niet enkel een café, maar ook een gezellig restaurant (onlangs bijgebouwd), het beschikt over een prachtige vergaderzaal en het heeft zijn eigen winkeltje De Vinke waar ge allerlei bierattributen kunt kopen, zo ook het Bissegems Streekbier Loetepoepe genoemd naar een volksfiguur uit de streek.
De prachtige toog. De Neerbeek heeft eigenaardig genoeg altijd over een unieke toog beschikt. Zo ook de oude was een pareltje. Die bevind zich nu in "De Vlasblomme" Een café die bij het Vlasmuseum behoort. (weldra bespreking op dit blog)
Het mooie Fin de Siècle interieur
Nog een gezellig plaatsje in het stijlvolle café
Phillipe Verschaete de trotse eigenaar en uitbater van dit rookvrije café.
Brasserie Bistro "De Neerbeek" is ook ORVAL ambassadeur.
Specialiteit van het huis "Côte a l'os"
Nu de KBW (Karakterbierweekend) vergadering plaats vond in de Neerbeek was het de hoogste tijd om nog eens van een Loetepoepe te genieten.
Aroma's zijn mout en fruitig tikkeltje kardemon in de verte maar vooral een boeket koriander. Ook een heerlijk aroma van de Achouffe gist
De aanhef is zoet fruitig en kruidig Vooral de koriander steekt zijn kop boven. Een kleine nabitterheid
Dit bier is het tweede brouwsel en kan moeilijk vergeleken worden met het eerste brouwsel. Dit biertje komt nogal platjes over. Het mist body en de sprankelijkheid van de eerste gebrouwen Loetepoepe.
Gelukkig is het derde brouwsel klaar en beloofd weer het oude bier te evenaren. De nieuwe Loetepoepe is back.
Een bierwinkeltje in een Bistro Taverne. U maakt het niet alle dagen mee!
Niet gevonden? We zullen U stap voor stap bij de hand nemen om het licht te zien. Wij, dat zijn Johan Brandt en Urbain Coutteau. Respectievelijk brouwmeesters voor de Struise Brouwers en voor de Regenboog. Gezien onze bezigheid, is het niet verwonderlijk dat wij mekaar virtueel tegenkwamen op het BBCI. Dit staat voor Belgisch BierCafé Index, en is het forum van de bierliefhebbers van Zythos. (Daarmee is het eerste barbarisme opgelost!) Gezien tussen pot en pint, al dan niet virtueel, de zaken veel vlotter gaan, is het niet te verwonderen dat er tussen beide artisanale brouwers een verregaande samenwerking tot stand kwam.
Zoals U wellicht weet, is Zythos ook verantwoordelijk voor een jaarlijks festival: jawel, ZBF. En nu is het festival in 2007 in zekere zin een echt vernieuwend gebeuren, gezien het, in overeenstemming met een verheugende trend, geheel rookvrij zal zijn. Dat vonden wij, die het niet zo ophadden met al die rookwalmen, zó positief, dat we meenden dit te moeten ondersteunen. En hoe beter dan door positief door te denken? Is het niet zo, dat roken schadelijk is voor de gezondheid, en zelfs kanker kan veroorzaken? Dat, terwijl ons artisanaal product, bier, in kleine hoeveelheden genoten, zelfs erkend is als gezond.
Dus kwamen wij vanzelf uit bij KOTK, het magnifieke initiatief dat staat voor Kom Op Tegen Kanker. We willen dit laten zien op het rookvrije ZBF zelf: we willen ervoor gaan, per betaalde consumptie op het festival, 0,1 Euro af te staan aan de actie. De Liga tegen Kanker heeft ons initiatief reeds erkend, en we zijn van wal gestoken door onze collegas aan te schrijven om mee in de boot te stappen. Héwel, de brouwwereld kan best sympathiek zijn en je kan dit best merken aan de uitgebreide deelnemerslijst hieronder die nog steeds aangroeit.
We verenigden ons dus onder een noemer die aangeeft wat we zijn: AB, Artisanale Brouwers, die meer willen dan alleen maar bier verkopen. Noblesse oblige! We vinden het fantastisch deze gelegenheid te gebruiken om een geweldig idee te helpen verwezenlijken, en zijn ervan overtuigd dit met alle brouwers te kunnen doen slagen.
De affiche met de deelnemende brouwers aan de actie en met tekst van Joris Pattyn
Een prachtig initiatief van Johan Brandt en Urbain Coutteau. Mooi mannen, heel mooi. wat wij alleen maar kunnen toejuichen.
Charmette. Les bières de l'Histoire N°1 (La Liberté au droit de la femme 1960)
Het klinkt allemaal veel belovend. Een mooie naam, een mooi etiket. Het bier heeft zelfs een infusie van Citroenmelisse ondergaan. Kortom we waren vol hoop op een lekker pittig biertje.
Het mag, het mag niet, het mag, het mag niet ......
Sinds 1 januari 2007 is de wetgeving verandert in de horeca wat roken betreft. Wat mag en wat mag niet. Alles hangt af van het type en de omvang van de zaak.
Veel horecazaken raken er nu nog niet wijs uit.
Taverne 't Rusteel heeft een mooie oplossing. Naast de zaak hebben ze een Rokershuisje geïnstalleerd. Lekker droog en nog mooi vertoeven ook.
Gezellig eentje paffen in het rokershuisje.
Zowel buiten als binnen in de horecazaak moet het rookbeleid duidelijk aangegeven worden met deze vier stickers
Maraille is een fiets, wandel & praatcafé. Het is er zo gezellig dat u zou vergeten dat er nog een eindje gefietst of gewandeld moet worden. Het café ligt in de gemeente Outdrijve niet ver van de Schelde en wanneer u voor het smeedijzeren hekken staat ziet u in de verte de Kluisberg mey het kluisbos liggen. http://users.skynet.be/bk239928/html/dutch/kluisbos.htm
De Kluisberg, badend in het januari zonnetje
Maraille komt van het Latijn mansionile en werd in het Frans mensil en betekent "woning met een stuk land, landbouwershuis". De schrijfwijze menielde omstreeks 1529 geeft de Vlaamse uitspraak van het Frans menille weer en werd later maraille. (bron : website)
Een speksteenkachel zorgt voor de gezellige warmte tijdens de wintermaanden.
Speksteen wordt ook zeepsteen of steatiet genoemd. Speksteen is de zwaarste natuursteen, wat een belangrijke verklaring is voor de vuurvastheid en het warmte-opname en geleidingsvermogen. Het hoge smeltpunt van speksteen staat toe de steen tot op zeer hoge temperaturen te verhitten. Speksteen wordt gebruikt voor het maken van massieve speksteenkachels. http://www.tegelkachel.be/speksteen_kleisteen.htm
Het voorjaarse winterzonnetje en de zelfontworpen lampen zorgen voor een mooi lichtspel in dit gemoedelijk cafeetje
Maraille is een uitstekende plaats om een fiets- of wandeltocht te beginnen of te beeindigen.
In het café vindt je tevens info over de verschillende wandelingen en routes in de omgeving. Er zijn ook fiets & wandelkaarten te koop. Er is een gratis wandelroute te verkrijgen, met verschillende afstanden vanaf 7 km tot 21 km, je kan vertrekken aan het café.
Het etablissement staalt één en al warmte en sfeer uit. De muziek is wereldmuziek. Van Loreena McKennit tot Portugese Fado De kleine bierkaart bevat toch een paar grote biernamen. Dupont, Cuvée des Trolls, Vier soorten trappistenbieren, Quintine
Wij kozen voor het trappistenbier "Chimay Rood"
Chimay Rood 7.0 % Alc. Vol. Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont Forges-lez-Chimay http://www.chimay.com/
Een vrij jonge Chimay van 7% Alc. poseert gewillig voor mijn lens
Kleur : Roodbruin met een dik lichtbeige schuimkraag.
Aroma's van gist en mout zoete fruitgeurtjes en hier en daar een tikkeltje alcohol
Een zoete aanhef mout en lichte chocolade toetsen een afdronk met toch weinig bitterheid. De smaak is niet vol, eerder ietsje waterig.
Voor mensen die graag een minder alcohilische trappist willen drinken. Niet de liefste Trappist uit het gamma van Chimay die ik graag drinkt. Maar hij mag er toch best wezen.
Goed tot 2010 of langer?
Een bezienswaardigheid dicht bij het Cafeetje is de Tombeelmolen
De Tombeelmolen dankt zijn naam aan de tombeel (molendam of hoogte) waarop hij is gebouwd. De molen te Outrijve is niet alleen het enige bewaarde exemplaar in de Scheldevallei. Als jongste bakstenen molen van Vlaanderen maakt hij ook de brug tussen de eeuwenlange houten molentraditie en het gebruik van moderne materialen zoals ijzer.
Ondanks dat het bier gebrouwen is rond december 2005 en verpakt is met een Kerstwikkel is Vicaris Generaal geen echt Kerstbier. Maar ik zal het toch als laatste in de rij van Kerstbieren 2006 op dit blog aan u willen voorstellen.
Eerst en vooral moet ik zeggen dat Bierfirma Dilewyns een neus heeft voor marketing. Geen opvallende kleuren en schreeuwende etiketten. Nee, alles is afgestemd op een prachtige kleurcombinatie van vuil blauw en donker beige. Met het logo van het Ros beiaard uit Dendermonde. Het geeft hun bieren een zekere standing. Mooi.
Het visuele speelt een belangrijke rol om een bier naar de consument over te brengen maar natuurlijk moet er ook kwaliteit achter het glazen omhulsel zitten.
daarom proefden we de mooie ogende fles "Vicaris Generaal" van 75 cl
De Vicaris Generaal gewikkelt in een prachtig doorschijnend Kerstomhulsel
Vicaris Generaal - Alc 8,8 % Alc.Vol. Gebrouwen in de Proefbrouwerij - Lochristi naar een recept van Bierfirma Dilewiyns http://www.vicaris.be/
Een prachtige fles met een heerlijke inhoud.
Donker bruin van kleur met een beige romige schuimkraag
Aroma's van gebrande mout Karamel
Een zoete aanhef met bittere toetsen fruitig ook heel diep een porto smaakje.
Een mooie nabitterheid een prachtig bier mooi in evenwicht tussen zoet en bitter.
De inhoud en de verpakking is pure klasse.
Het front en rug etiket, sober en mooi.
De prachtige verpakking van de Vicaris Genaraal
NB : Een vicaris Generaal (ook wel Groot-vicaris genaamd) is ook een plaatsvervanger van een bisschop.
Via mijn bierblog lieten ze weten dat ze draf gebruiken van brouwerij De Landtsheer om hun bodem te bedekken.
Hallo William,
De zeer vochtige draf kwam in het warme voorjaar goed van pas om de bodem rond de tomaten- en courgette planten te bedekken Met dit procédé mag men wel niet overdrijven gelet op het risico van gisting , schimmelvorming en verhoging van zuurtegraad. Het overgrote deel van die draf die blijkbaar rijk is aan voedzame bestanddelen hebben we verwerkt in onze compost om de kwaliteit ervan te verhogen.
De eerste dagen was het in onze tuin juist zoals de geur van een café 'morgens na een nachtje stappen.
Het is het eerste jaar dat we dit doen.
Maar het heeft wel goed gewerkt want tijdens die hittegolf hadden we echt geen waterverdamping.
Foto's van Rita en Guy
Bier en Gezondheid
VERBAND TUSSEN ALCOHOL EN LICHAAMSGEWICHT
In tegenstelling tot wijn, heeft bierconsumptie geen merkbaar effect op de body-mass index (BMI, gewicht gedeeld door kwadraat van de lengte) noch op de verhouding taille/heup (WHR, waist-to-hip ratio). Tot deze conclusie kwamen Franse onderzoekers.
De resultaten van de meeste studies over het verband tussen alcoholische drank en gewicht leverden tot hiertoe geen duidelijke resultaten op. De Franse onderzoekers analyseerden gegevens van 2323 volwassenen tussen 35 en 80 jaar.
Globaal genomen had het verband tussen alcohol enerzijds, en WHR anderzijds, een J-vorm. Verbruikers met maximaal één standaard drank per dag vertoonden een kleinere verhouding dan wie minder of wie meer verbruikte. Die J-vorm was eveneens aanwezig voor de BMI, maar uitsluitend bij mannen.
De J-curve was aanwezig bij wijndrinkers : wie dagelijks tot 8 glazen wijn dronk had een lager WHR dan wie meer wijn dronk of helemaal geen. Hier werd de J-vorm eveneens uitsluitend bij de mannen aangetroffen.
In het geval van sterke drank werd een lineair verband vastgesteld: hoe groter de hoeveelheid, hoe grote BMI en WHR.
Bierverbruik daarentegen had geen merkbaar effect op WHR of BMI, en leidt dus niet tot verdikking.
Het is nog niet duidelijk of het verschil tussen wijn en bier te wijten is aan de drank zelve, dan wel of het iets te zien heeft met andere factoren, zoals bij voorbeeld een verschillende levensstijl van wijn- en bierdrinkers.
Bron:Lukasiewicz E e.a., Public Health Nutr. 2005;8(3): 315-320.
Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.
Alhoewel Quintine Blond in de heksengemeente Elzele (Ellezelles) gebrouwen word, bevat het geen slijm van padden, spinnenpoten, bloed van jonge maagden (of komt dit uit een ander verhaal?) en water uit een sloot. Nee het is een ander soort Heksenbrouwsel. Een brouwsel gemaakt met hop, mout, gist en water. De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand. Ontsproten uit het brein van Philippe Gérard Eigenaar en brouwer van Brasserie Ellezelloise
"Quintine Blonde" Een Waals bier om U tegen te zeggen.
Donkerblond met witte dikke romige schuimkraag
Een aangenaam gist en mout aroma Heel diep fruitige geurtjes.
De smaak is moutig Ietsje zurig (citrus?) Ook bittere toetsen. Fris en fruitig in de mond Gevaarlijk want u heeft niet het gevoel dat u bezig bent met eentje van 8 %
Een droge lekkere bittere afdronk.
Geen franjes maar eerlijk goed gebrouwen Een prachtig Henegouws biertje.
Hoe mooi liefde voor een bier kan zijn bewijst deze buste!
Peegie blond van Huisbrouwerij "Den Blauwvoet" uit Roeselare
Tijdens de overgangsdagen van Oud naar Nieuw werd er ten huize Roelens - De Vos veel getoast. Een unieke gelegenheid om diverse bieren aan bod te laten komen. Zo ook het bier "Peegie Blond" van vriend en hoppelid Alfons Dedeyne. Hij schonk me een 75 cl fles t.g.v. een bierproeverij bij me thuis.. Alfons is amateur-brouwer en beschikt over een kleine zelfgemaakte huisbrouwerij waar veel grote brouwers nog jaloers op zouden zijn. De naam? "Huisbrouwerij Den Blauwvoet". Hoe kan het anders want Alfons woont en brouwt in Roeselare. En was het niet toevallig Rodenbach die met de blauwvoet zwaaide?
We laten Alfons zelf aan het woord over zijn huisbrouwerij:
"Per brouwsel kan ik 40 liters bier maken.
De jaarcapaciteit bedraagt slechts 400 liters (4 HL) m.a.w. 10 brouwsels. Omdat het slechts voor eigen gebruik is.
De bieren die ieder jaar opnieuw gebrouwen worden zijn:
Peegie blond: kleur 18 EBC, 7.4 vol.%, bitterheid 22 EBU
Peegie amber: kleur 28 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 18 EBU
Krullebolleke: amberkleurig 30 EBC, 6.8 vol.%, bitterheid 20 EBU
Cyper: nieuw: blond 16 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 30 EBU
De rest zijn experimentele bieren.
Er wordt met biologische gekweekte hoppebloemen gewerkt en nooit suikers toegevoegd waardoor de alcohol zuiver van de mouten komt om het zo ambachtelijk mogelijk te houden".
Ondanks het Nieuwjaarszonnetje was het toch redelijk fris toen ik het Peegie blondje fotografeerde.
Een donkerblond bier met een dikke romige schuimkraag.
Aangename aroma's van fruit en mout
Een zoete aanhef met fruitige toetsen. De smaak van kardemon komt duidelijk naar boven zonder te overheersen. Een heel lichte bitterheid. (graag had ik ietsje meer gehad, maar wie ben ik?)
Toch een prachtig evenwichtig degustatiebier die perfect gebrouwen is. in een al even perfecte huisbrouwerij.
De naam Peegie komt van een fictieve volksfiguur uit de boeken van Willem Denys, Peegie leefde op de Nieuwmarkt in Roeselare. Hij maakte het wel en het wee van de leurders van dichtbij mee.
Klik op de foto hieronder voor een bezoek aan huisbrouwerij "Den Blauwvoet"
Tongerlo Christmas aan weerskanten van het gelijk - Heule
Ditmaal hebben we het niet ver gezocht. In de Tinnekesgemeente Heule is er een cafeetje "De Heerlijkheid" Genoemd naar Het goed de Heerlijkheid van Heule dat een historisch goed is en in het feodale en meer nabije verleden een grote rol heeft gespeeld. De inwoners van Heule en Kortrijk zijn door de geschiedenis heen met het goed verbonden. Deze boerderij was ooit het centrum en het foncier van Heule.
Links en in het midden, twee deuren om het café te betreden.
Maar eigenaardig genoeg heeft het cafeetje nog een tweede naam. "Aan weerskanten van het gelijk" Daar er vroeger twee deuren waren om het café te betreden kon men deze bovenstaande naam eruit afleiden.
Aan weerskanten van het gelijk
De Heerlijkheid is een lang en smal café, maar daarom niet minder gezellig. Het is een vaste pleisterplaats voor dichters , kunstenaars en denkers van de gemeente. Zo komt dichter- en schrijver Joris Denoo regelmatig over de vloer. http://www.jorisdenoo.be/
Een lang smal cafeetje. Om de sfeer van warmte die de Heerlijkheid uitstraalt weer te geven heb ik bewust geen flits gebruikt.
Dit beeldje kijkt nauwlettend toe dat alles rustig verloopt.
Deze erotische afbeelding van een naakte vrouw geschilderd boven de deur is het werk van beeldend kunstenaar Rik Vermeersch. http://www.rikvermeersch.be/
Een jonge kunstenaar in spe?
Naar aanleiding van een Beurs voor Bierattributen ingericht door De Belgische bierviltjes- en Attributenclub in het zaaltje van De Heerlijkheid zijn we achteraf nog een biertje gaan drinken in dit café. Op de foto: Voske, Eddy De Dapper (inrichter van beurzen) zie : http://www.hobby13.be/, Ronny Schamp voorzitter Belgische Club met vriendin Christinne. verder Anne (vriendin van Eddy) en Pierre Step.
Een permanente tentoonstelling van kunst geeft een zeker cachet aan het interieur
De vele lampen zorgen voor een intieme sfeer.
Daar de Kerststemming nog altijd in ieder van ons aanwezig was dronken we een :
Donkerblond bier met witte schuimkraag die snel verdwijnt.
Aroma's zijn die van karamelmout ook lichtjes fruitig
De aanhef is zoet karamel en Vanille alcohol toetsen die het bier toch een zeker warmte geeft. Een moutsmaak neemt echter de bovenhand
Nasmaak en afdronk zijn zoet.
Een bier die in de smaak zal vallen van het grote publiek. Voor mij is het ietsje te zoet over gans de lijn. Een goed gebrouwen commercieel biertje. Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.
"Nog Eéntje" is een bier dat gebrouwen wordt met biologische mout, hop en rietsuiker. Niet verwonderlijk dat ik het vond bij Bioplanet. Het wordt speciaal gebrouwen voor "STEPAJA" bvba in Lochristi. http://www.stepa.be/nederlands.html
De aanhef is zoet Caramel - moutzoet maar heeft eigenlijk weinig om het lijf. De smaak valt na het toch prettig aroma een beetje tegen. Het bier heeft geen body ik had er meer van verwacht. Een lichte bitterheid en een storend zurig desem smaakje op het eind.
Misschien ben ik te veel verwend geweest met het Kerstbier geweld?
Nog Eéntje zal waarschijnlijk andere mensen kunnen bekoren. Met zijn 6,5 % is het een doordrinkbier. Maar op mij heeft het geen indruk gemaakt.
Nog Eéntje? Nee dank u.
Nog Eéntje dubbel - met biologische mout, hop- en rietsuiker
Encore Une? Het bier oogt mooi, maar de smaak valt ietsje tegen.
Ieder jaar op het feest "'Tourpes en Avtivité" het derde weekend van september (zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=142) sla ik een voorraadje "Avec les bons voeux" in. Dit prachtige bier degusteer ik dan samen met mijn familie en vrienden tijdens de Kerst-en Nieuwjaarsdagen.
"Avec les bons voeux" werd voor het eerst in de jaren zeventig gebrouwen. Het was een gift van de brouwerij aan haar goede klanten. De volledige naam was eigenlijk "Avec les bons voeux de la brasserie Dupont" een wat lange naam, die wordt afgekort tot "Bons Voeux".
Het vrij jong schitterende bier, bemerkt het kurk uit 2006 Het is een bier die volgens mij toch vrij jong gedronken moet worden. Alhoewel het perfect bawaard kan blijven.
Een koperblond biertje met een dikke romige witte schuimkop
De aroma's van verse aroma hop brengen u onmiddellijk in hogere sferen Wat een boeket! Ook fruitige toetsen strelen de neus.
De smaak is bloemig Hoppig en fruitig zacht en mals u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt. wat het een gevaarlijk biertje maakt.
Het is een vrij levendig hoppig biertje Een bier met Karakter en Klasse Al jaren een van mijn favoriete biertjes
Voor blog bezoekers die dachten om eens af te komen om te proeven! moet ik met spijt mede delen dat alle 75cl botteltjes op gedegusteerd zijn. Als dat een troost mag zijn deze onderstaande zin : "Avec les bons voeux de William et Voske (petitte renard?)"
Avec les Bons Voeux de la Brasserie Dupont Eénmaal in huis en u bent verslaafd aan dit heerlijk bier
Het bier was in feeststemming toen het geconsumeerd werd! Toch een van de beste bieren die bij de Wereldtop behoort.
Bijna noemde men het bier Aardse Zwarte een woord die thuis hoort in de wereld van het paranormale.
Maar paranormaal heeft betrekking op wat niet met de normale zintuigen waargenomen kan worden.
Wat dus niet van toepassing is op dit ongelofelijke bier.
Het is Aardmonnik of Earthmonk geworden.Vanwaar deze keuze?
Het surealistisch etiket
Carlo, een van de Struise brouwers zegt het volgende op het Zythosforum Ik heb thuis een erg oud (mogelijk méér dan 300 jaar oud) Majolica aardewerken bord uit Pesaro, het is gesigneerd met de initialen M.A.P. Na de dood van mijn vader is het in mijn bezit gekomen. Ik heb het altijd een erg mysterieuze ,maar ook erg mooie voorstelling gevonden. Het creatuur dat erop te zien is, is moeilijk te definiëren. Is het een beest? een mysterieus schepsel met menselijke trekjes (kijk naar de expressie van de kop) of iets anders, God weet het. Kortom, we hadden beslist om deze voorstelling te gebruiken voor het label van ons nieuw bier. De voorstelling was er, nu nog een naam. Aardmonnik of Earthmonk leek ons wel wat. Het ging goed samen met de voorstelling en eigenlijk ook met de smaak van het bier.
Aardmonnik - Earthmonk 8% Alc.vol Bierfirma : VDACO bvba - De Panne De Struise Brouwers http://www.struisebrouwers.be/ Gebrouwen bij Deca Services - Woesten
Een Vlaams Oud Bruin in de Westhoek
Zeer donker bier (Roodbruin naar zwart) Een fijne beige schuimkraag die snel verdwijnt.
Wanneer men de fles ontkurkt wat niet zo gemakkelijk is met de plastieken kurken ontsnappen heerlijke aroma's van
porto, melkzuur fruitige prikkels Balsamico azijn toetsjes een complex aromatuiltje
De smaak kun je noemen als die van een jonge Bourgogne wijn. licht zurig chocolade, nootachtig (eik) Typisch West-Vlaams bruin maar meer verfijnd
Een prettige zure afdronk.
Volgens Urbain (de andere Struis brouwer) betreft het hier om een blend tussen twee bovengistende bieren, de één (30%) dat 18 maand rijpt in eikenhouten vaten en hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkrijgt. Hierdoor krijgt het bier een licht zurige smaak en de tweede van identieke receptuur wat jong is (70%). Heeft een alcohol gehalte van 8° met medium body.
Ik denk dat dit het bier van 2006 was!!! Proficiat Struise Brouwers.
Het embleem van de Sruise Brouwers. Noemend naar de Struisvogelfarm "De Noordhoek' In Lo-Reninge http://noordhoek.com/nl/
Misschien beter genieten zonder kaas. Maar opletten het is er eentje van 8,0 % Alc. En de kaas smaakt heerlijk naast die Bourgogne uit de Westhoek!
Een Slaapmutske Triple Nightcap om de avond te beginnen.
Slaapmutske is een bierfirma uit Melle. Zaakvoerders zijn Dany De Smet en Marleen Vercaigne. Dany is brouwerij-ingenieur. Ze beschikken nog niet over een eigen brouwerij. Hun zelf ontworpen recepten laten ze brouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi http://home.tiscali.be/slaapmutske/nederlands/geschied.html
Op het "Festival Internationale de la Bière Artisanale" in Sainte-Marie-Cappel (FR) http://foto.telenet.be/8877694122 heb ik een fles "Slaapmutske Triple Nightcap" op de kop kunnen tikken. Nieuwjaarstijd is een mooie gelegenheid om het als aperitief te degusteren.
Dit uniek bier wordt speciaal voor Amerika gebrouwen. Het wordt geïmporteerd door de Shelton Brothers http://www.sheltonbrothers.com
Slaapmutske Triple Nightcap 8 % Alc.Vol. - 75cl fles naar een recept van Dany De Smet gebrouwen in de "Proefbrouwerij" te Lochristi http://www.proefbrouwerij.com/
De maan met een Nightcap aan. U ziet dat enkel maar in de USA.
Een goudblond bier met een stevige witte schuimkraag
Moutzoet aroma met fruitige toetsjes. Honing? Ook aroma's van Hopbloemen
De smaak laat ons onmiddellijk kennis maken met die wonderlijke plant : hop Deze tripel is meer gehopt dan zijn Belgische broer "Slaapmutske tripel". Heerlijke Hopbloemen bitterheid maakt meester van onze mond. hier en daar steken fruitige smaakjes de kop op.
Een bittere en droge afdronk
En wat is er beter om te aperitieven dan een lekker bitter biertje.
Beste mensen laat a.u.b. die porto en ander zoetigheden staan en scherp het hongergevoel aan met een bittertje! Waarom niet aperitieven met een echt Belgisch bitter bier dan met Franse Champagne (duur) of Duitse goedkope schuimwijn (zonder pareling). Wees eens een beetje chauvinistisch!
Een prachtige gouden Belgische bittere tripel voor Amerika
De maan is tevreden over het resultaat
Het rugetiketje met waarschuwing voor zwangere vrouwen!