Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    11-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een flesje Duivelsbier als collector's item

    Ter aansluiting op het Duivelsbier van daarnet.

     

    Het Duivelsbier werd vroeger nog gebrouwen door de Halse brouwerij Pêtre (1900).

    Sinds 2003 wordt het gebrouwen door Brouwerij Frank Boon uit Lembeek.

    Ter gelegenheid van de Toer de Geuze 2003 werd het authentieke recept
    van brouwerij Pêtre in oude geëmailleerde flessen van de
    vroegere brouwerij Vanderlinden (die ook nog het Duivelsbier gebrouwen heeft)  gevuld.
     
    Van deze versie van de Halse duivel werden er slechts 520 bakken, goed voor 12.000 flesjes afgevuld.
    Dan was de voorraad oude duivelflessen die men bij de overname van Vanderlinden in een vergeten hoek nog aantrof opgebruikt.

     

    Ik ben maar al te fier dat ik ook zo’n flesje in mijn collectie bezit.

    Voor een volledig verslag surf naar : http://www.3fonteinen.be/toer2003.htm

     

    Dit jaar gaat op 22 april weer een nieuwe toer de Geuze van start

    Alle informatie vind u op http://www.3fonteinen.be/route2007.htm


    Een vol flesje Duivelsbier van Halle.  Een collector's item met passionele waarde

    11-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Duivels Paterke - Een Trappistenherberg in Kortrijk

    Goed nieuws!!!

    Kortrijk heeft nu ook zijn trappistencafé !

    Het “Duivels Paterke”.




    Het Duivels paterke is gelegen op hoek van de Vaartstraat en de Harelbeeksestraat,
    niet zo ver van het Groeningemonument en de Gentpoort.
    Het is op een paar stappen van het gekend biercafé "Den Bouelevard".
     





    Duidelijk genoeg aanwijzingen dat hier Het Duivels Paterke gevetigd is.



    Een grote ruimte waar het gezellig vertoeven is.

    Dus ditmaal geen bruine kroeg voor Voske en ik , maar een moderne herberg.
    Uitbater en zaakvoerder Nicolle heeft voor een 'herberg' gekozen omdat het Duivels Paterke een combinatie is van een eetcafé met een mogelijkheid om te overnachten. 
    Voor vermoeide reizigers staan er 4 mooi ingerichte kamers met ontbijt te wachten.

    De zaak is eigenlijk een familiezaak waar ze hoofdzakelijk met zijn vieren aan werken.

    Willy en zus Carmen doen
    hoofdzakelijk de exploitatie.
    Willy is bierkenner en verzorgt ook hoofdzakelijk de keuken.
    Carmen maakt de keuze van de perfect geselecteerde
    14 wereldwijnen en
    staat meestal achter de toog,
    regelmatig bijgestaan door zaakvoerder Nicolle




    Veel invallend licht maakt dat de moderne ingerichte gelagzaal
    een knusse indruk uitstraalt


    De naam Duivels Paterke is goed gekozen want de zaakvoerder heeft een verbintenis
    aangegaan (niet met de duivel maar) met brouwerij Moortgat.
     
    Dat betekent dat je naast de Trappistenbieren (paterke) ook het gamma van Moortgat (Duvel) vind.

    Bel pils is de lekkere pils van het huis. 
    De Achouffe bieren kunnen natuurlijk niet meer ontbreken

    Frank boon staat ook op de aantrekkelijke bierlijst met zijn Oude Geuze en kriek,
    Mariage parfait en Duivels bier van het vat. (niet verwarren met Duvel)


    Een zeer mooie toog met een vijftal bieren van 't vat siert de ruimte



    De aanwezigheid van trappist is overal te vinden
    Op het bord de biergerechten die je kunt verkrijgen.
    Scampi’s met Duvel of ajuinsoep met Orvaltoetje
    tiramisou met dubbel van LaTrappe,
    Chocoladecake en broodpudding
    Een stutte met gekap of met trappistenpaté.
    Lonny de andere zus zorgt voor deze heerlijkheden


    Er is ook spaghetti te verkrijgen naar een recept van 20 jaar geleden
    en die toen te verkrijgen was in het bekende café "De Patria" op de grote markt van Kortrijk.
    Ma Nicolle en haar man hielden toen deze zaak open.

    Samen met haar man maakt ze nog altijd dezelfde spaghettisaus.

    In de herberg staat de Belgische Biercultuur centraal.  Ze streven om alle authentieke trappistenbieren in voorraad te hebben. 

    Momenteel hebben ze zes van de zeven  trappisten in huis.  Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en La Trappe (Nederland).  Alleen de moeilijke te verkrijgen West-Vleteren ontbreekt momenteel in het rijtje.  “Maar dat komt nog wel” wist Willy ons met een knipoog te vertellen
    “het bier is reeds aanwezig in onze huisgemaakte paté”.

      
    De lentekleuren laten zich al voelen in het moderne grijstinten interieur.
    Lichtzuilen aan het plafond geven een extra dimensie



    Het Duivels Paterke beschikt over een gekoelde glazen buffetkast (constant 10°) waar naast de bieren ook de glazen zich bevinden.  Door het koele bier in een glas met dezelfde temperatuur te schenken wordt het aroma perfect bewaard en krijgt het bier geen temperatuurschok te verwerken zodat u nog meer kunt genieten van de natuurlijke smaak van het bier.



    Glazen en bier netjes bij elkaar


    De 75-ers achter het glas

    Bij de Orval van minimum 1 jaar oud wordt een klein glaasje geserveerd om het gistdepot van het bier in te schenken.   Willy wil ook graag Orval ambassadeur worden.

     

    En ondanks dat het een typische Trappistenherberg is dronken we het Duivelsbier van 't vat.
    Perfect getapt door Willy.



     


    Volgens de regels van de kunst


     

    Duivelsbier van 't vat - 8 Alc %

    Frank Boon
    http://www.boon.be/

     


    Zou een glas wijn zo mooi kunnen zijn?
    Ik betwijfel het?


    Een zeer donker bier met zeer lichte beige schuimkraag

    Zoete aroma's van caramelmout
    Kruidige prikkels

    Zoete aanhef
    overvloedig zoet en kruidig
    caramel - Kandij
    toetsen van chocolade
    ondanks al die zoetigheid een tikkeltje zuur in de verte (miniem)

    Van 't vat vind ik het bier nog ietsje zoeter.

    Een mooi bier voor echte zoetemuilen
    Voor ik is het ietsje te zoet
    .


    Het Duvelhoekje van het café


    Prachtige kader met publiciteit van Duvel.


    Om er iets te eten hadden we jammer genoeg geen tijd want we moesten nog naar een streekbieravond (zie volgende rubriek) in Tielt.
    Een Organisatie van KWB Tielt-Centrum ten voordele van het Tielts Vormings en Documentatiecentrum tegen kanker.

    Maar we komen zeker terug naar deze bijzondere Trappisten herberg
    Met zijn praatgrage en vriendelijke uitbater Willy.

    09-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beter in de wind dan in de rook met Kastel 2460

    Kastel 2460 is een amberkleurig biertje gebrouwen door de proefbrouwerij in Lochristi.

    Het recept komt van de Kastelse biervereniging.

    Deze vereniging stelt zich tot doel de streekeigen biercultuur te bevorderen.

    De 2460 verwijst naar het postnummer van Kasterlee.

    “Beter in de wind dan in de rook” verteld ons het rugetiket van dit Kastel biertje.

    We hebben het in een rookvrije ruimte  gedegusteerd
    en na dit biertje waren Voske en ik niet in de wind.

    Het is ooit anders geweest!

     

    KASTEL 2460 – 7% Alc.Vol.

    Proefbrouwerij – Lochristi

     

     

    Bier gebrouwen met 6 mout- en 2 hopsoorten
     

    Amberkleurig helder biertje
    met een romige fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling.

    De aroma's zijn die van caramelen mout
    Fruitige prikkels

    De eerste smaak is caramelzoet
    en verwarrend
    Een nogal harde bitterheid tast onze smaakpapillen
    ook een lichte zurigheid in de verte

    Na een tijdje beginnen we de bitterheid
     gewoon te worden
    en gaat het over in een toch aangename bitterheid
    die lang aanhoud.
    Geen slecht biertje, maar ook geen hoogvlieger
    Perfect gebrouwen.

    Op 7 april is er het tweede Kastels Bierfestival
    en dit biertje zal zeker in de smaak vallen bij het grote publiek.

    TWEEDE KASTELS BIERFESTIVAL
    Heemerf (vlakbij Keeses Molen" - Waaiberg - Kasterlee
    Vanaf 14.00u




    Kabouters en Pompoenen

    Kasterlee is het dorp van de pompoenpapeters.
    In het najaar staat de pompoen centraal
    in het dorpsleven.
    De pompoenkwekers van Kasterlee staan bekend om hun uitzonderlijk grote pompoenen, het straatbeeld wordt opgefleurd met pompoenen
    en verschillende restaurants bieden een aangepast menu aan.

     

    Kabouterberg, thuisplaats van de Kastelse kabouters die vredig verdoken tussen de wortels van eeuwenoude dennenbomen wonen.

    08-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bier Festival 2007 - Reportage

    Zaterdag en zondag “ 3 en 4 maart was het weer hoogdag voor het Belgisch bier.

    In St. Niklaas was er het Zythos Bier Festival 2007
    In maar liefst 56 bierstanden presenteerden

    59 brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan

    150 die van het vat getapt werden.

    Dit maakte het  Zytos Bierfestival weer een van de grootste bierfestivals van België

    En tot één van de grotere in Europa.

    Maar in plaats van nu een bierbespreking te houden laat ik jullie enkele
    portretten zien van leuke en boeiende mensen, genomen op het festival.

    Voor een fotoreportage van het Festival kunt ge helemaal
    onderaan op de foto klikken.


    Jef Van den Steen
    Brouwer van brouwerij "De Glazen Toren"
    Schrijver van diverse boeken waarvan de foto's hiernaast staan afgebeeld.
    Jef een vat vol bierwijsheid.


    Kris Herteleer
    Brouwer van brouwerij "De Dolle Brouwers" in Esen - Diksmuide
    architect-brouwer- kunstenaar en maker van het Oerbier Nat en Straf.


    Veerle Bal, voorzitster van HOP.
    Toekomstige brouwster bij Huisbrouwerij Lupiline.
    Hier in gezelschap van Jason Golman (USA)



    Roland De Bus van Oud Beersel
    Samen met Gert Christiaens hebben ze door de verkoop van het bier "Bersalis"
    de brouwerij Oud Beersel kunnen redden.
    Op het Zythosfestival kwamen ze met een oude Geuze en kriek op de proppen.


    Een standhouder bij Brasserie Dupont.
    Brasserie Dupont heeft met Moinette een van de beste bieren van België in huis.


    Bob Hendricx
    Vertegenwoordiger bij De Troch en Brasserie lefebvre
    Auteur van de boeken "Eetcafés en Originele cafés in Vlaanderen’.
     Zie zijn laatste uitgave in de marges van dit blog


    Een mooie vertegenwoordigster van bierfirma
    De Musketeers uit Ursel




    Daniel Lessire van Brasserie Millevertus
    Brouwer van toch erg speciale biersmaken.


    Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke.
     Een brouwer met een liefde voor prachtige biernamen
    Hoftrol, Hofdraak, Hofblues, Bosprotter, Hofelf, Blondelle, Hofpint, Hofnar


    An De Ryck is zaakvoerster en brouwer bij de kleine familiebrouwerij De Ryck in Herzele.
    Met De Ryck Special bezit ze over de lekkerste Speciale Belge van het land.


    Johan Brandt van brouwerij De Regenboog te Brugge
    Johan kiest altijd voor het artisanale proces.
    Zijn hart is verpand aan de Ardennen


    Klik op onderstaande foto voor een sfeerbeeld van het
    Zythos Bier Festival


    06-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eernegems Kasseileggersbier in de Buuzestove

    Eernegem heeft een reputatie opgedaan als het dorp van de kasseileggers. Aan het kasseileggersplein staat Mutse op een sokkel in de vorm van een kassei.
    De aanleg van de steenweg Oostende – Wijnendale rond 1765 was voor veel Eernegemnaren waarschijnlijk de aanzet om straatmaker te worden.
    Bij een volkstelling in 1847 waren er nog maar 4 mannen die zich ‘kasijder'  noemden.
    Honderd jaar later waren het er meer dan 180.
    Anno 1999 was het aantal weer geslonken tot 22.
    Vaak werd het beroep uitgeoefend door verschillende leden van eenzelfde familie
     en werd van het vader op zoon doorgegeven.
    In het spoor van mutse kwamen er nieuwe volksliederen en aantal gastronomische delicatessen: chocolade, vlees, taart, bier, paté, ...
    Veel kasseileggers zijn vandaag de dag lid van de schuttersgilde.
    Zij hebben hun lokaal in de Buuzestove.




    De Buuzestove, bruine kroeg in Eernegem

    En dit is precies die Buuzestove die Voske en ik op een dag bezochten.
    Het is een bruine kroeg, een rustiek café met hun eigen huisbiertje.

    Ooit ben ik samen met de Kortrijkse Carnavalsgroep “De Tuffers” en met basketballeggende
    Rik Samaey
    als eregasten op het stadhuis van Eernegem ontvangen geweest.
    Het was dus een blij weerzien met deze Kasseileggers gemeente

    Café/Restaurant De Buuzestove is gelegen aan het station in Eernegem
    Het is een waar volkscafé gekend door Jan en alleman,
    gelegen ook nabij de fietsroute 62A en de Stationsput, dito poëzietuin.
    Meer en meer krijgt Eernegem een poëzietintje net zoals Watou





    Gevlochten houten lampenkappen creëren een bepaalde sfeer in het café


       
    Een oude kast met antieken snuisterijen




    De gezellige toog en rechts een kader met publiciteit
    voor het husibier Eernegems Kasseileggersbier


    De Buuzestove, West-Vlaams voor een Leuvense kachel


    West-Vlaamse bieren op de toog.


    Het restaurant


    Een lekker mals steak "Buuzestove"

    We dronken er Eernegems Kasseileggersbier
    gebrouwen door Deca Service voor Adam van het Huisbier van het Bierhuis

    Het Bierhuis is in feite een Kunstenaarsgezin die in Oost-Vleteren woont
    niet zo ver van Woesten.waar de brouwerij DecaService gevestigd is.
    Ze ontwerpen mooie bieretiketten en met hun oogst schuimen ze de
    horecazaken af om de mensen te overhalen een eigen huisbier te nemen.
    Zijn de uitbaters van de horecazaak akkoord dan ontwerpen ze een nieuw
    etiket voor hen met de naam van de zaak als huisbier.

    De bieren waar de horeca-uitbater uit mag kiezen voor zijn huisbier zijn
    twee Blonde (met twee verschillende alcoholgehaltes) en twee bruine
    bieren ook met twee verschillende alcoholgehaltes.
    In feite zijn die vier bieren niks anders dan Antiek, blond, Antiek
    bruin, Vleteren Alt en nog een bier?.
    Het zijn altijd een van diezelfde vier bieren die ge tegenkomt als ge
    zo'n huisbiertje gaat proeven.

    Deze huisbieren zijn in feite Etiketbieren.  Met een mooi etiket met
    eigen naam.  Maar altijd dezelfde bieren.

    Voor verzamelaars zijn het echt mooie kunst etiketten.  Voor de
    bierproevers is het bier steeds hetzelfde.

    U kan ze in feite een brouwfirma noemen alhoewel dit een beetje
    overdreven is.  Ze hebben zelf geen bier ontworpen.  Ze gebruiken dus
    enkel de bestaande bieren van DecaServices.  Ze gaan wel gaan helpen
    etiketteren en bottelen.



    Eernegems Kasseileggersbier 7% Alc. Vol
    Deca Service - Woesten


    Het etiket is ontworpen door het Huisbier van het Bierhuis


    Een amberkleurig biertje met fijne witte schuimkraag
    fijne koolzuurpareling.

    Een fruitig aroma
    ook moutgeuren prikkelen de neus.

    Een zoete aanhef
    fruitig
    met licht bittere toetsen
    moutachtig

    de licht bitterheid blijft hangen.

    Mooi evenwichtig biertje
    geen top biertje maar toch aangenaam om te drinken.


    Eernegems Kaseileggersbier
    aangenaam om te degusteren

    04-03-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bier Festival 2007

    Beste lezers en lezeressen van dit Bierblog.
    Het is weer zover.

    Zaterdag en zondag is het weer hoogdag voor het Belgisch bier.

    In maar liefst 56 bierstanden presenteren

    59 brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers

    Niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan

    150 van het vat zullen getapt worden.

    Dit maakt Zytos Bierfestival het grootste bierfestival van België

    En tot één van de grotere in Europa



    Een festival die zijn weerga niet kent in Europa.
    Het beste van het beste wat de Belgische bieren betreft.

    Nieuwe deelnemers

     

    Brouwerijen en bierfirma’s die voor de eerste keer deelnemen zijn: De Struise brouwers, B.G.V., Brasserie de CaZeau, Duvel Moortgat, Het Alternatief, Sainte-Hélène, Bavik, De Arend en Girardin

     

    Het aanbod

     

    primeurs

     

    Het lijkt wel een gegeerd gegeven te worden voor een brouwer om zijn bier voor het eerst aan het grote publiek te tonen op het ZBF.

    Dit jaar kunnen we met enige trots bekend maken dat we niet minder dan 14 (veertien!!) primeurs beschikken. Dat wil zeggen dat deze bieren nog nooit eerder gelijk waar ter wereld te proeven waren. Als u op zoek bent naar iets speciaals…

    X-tra (Contreras), Cuvée De Ranke (De Ranke), ’t Smisje Fiori (De Regenboog), Aardmonnik versus Aardnon (De Struise Brouwers), Struise Mikkeller (De Struise Brouwers), Vicardin (Dilewyns), Ultra-exotic (Ecaussinnes), Piet Agoras (Het Alternatief), Boisette (Les3Fourquets), Brooklynette (Les3Fourquets), Bella Mére (Millevertus), Spelziale (Millevertus), Toernichoise Fumée (Millevertus), Oude geuze en Oude kriek Oud Beersel (Oud Beersel).

     

    bieren voor het eerst op het ZBF

     

    Uiteraard zijn bovenstaande bieren ook voor het eerst aanwezig op het ZBF maar voor onze vaste bezoekers staan enkele bieren ook nieuw op het lijstje.

    Serafijn Grand-Cru, normaal gezien enkel verkrijgbaar aan de brouwerij (Achilles), La Forestine, gekruid met dennetoppen (B.G.V.), Tournay en Tournay de Noël (Cazeau), Nello’s Blond en Patrache (De Arend), Arend Blond en Arend Dubbel (De Ryck), Aardmonnik, Struise witte en Tsjeeses (De Struise Brouwers), Blanche (Grain d’Orge), HIK Blond en HIK Bruin (Het Alternatief), Grognarde, Sainte Hélène Ambrée en Triple Djean d’Mady (Sainte Hélène), Cré Tonnerre (Silly), Hofblues (’t Hofbrouwerijke), Buffalo Belgian Stout (Van Den Bossche)

    Voor het eerst hebben we ook tafelbier (!) op het ZBF, zijnde Bock Leroy en Bruin Leroy (Leroy)

     

    Behalve de bieren die voor het eerst op het ZBF zijn en de primeurs die voor het eerst aan de wereld voorgesteld worden zijn er nog steeds meer dan 200 bieren te proeven die doorgaans niet echt bekend in de oren klinken, laat staan makkelijk te vinden. Of wat dacht u van Balthazar, Biére Darbyste, Troublette, Contrapils, Ondineke, Saison Printemps, Hervoise, Bersalis, Grognarde, Divine, Greut Lawauitj, Hector, Bosprotter, Buffalo, Blauwersbier… Om maar enkelen te noemen.

    De volledige lijst met deelnemende brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers met hun aanwezige bieren vindt u op www.zbf.be



    Alle info vind je op
    http://www.zbf.be/nl/index.htm

    28-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche

    Veel Belgen gaan er nog altijd van op uit, dat bij een bezoek aan een restaurant er altijd wijn moet gedronken worden.  Niets is minder waar.  Integendeel, een goed gekozen biertje past perfect bij gelijk welk een gerecht.  Het nadeel is dat veel restaurants geen mooie en aangepaste bierkaart hebben.  En er komt nog bij dat wijn drinken op restaurant in België nog steeds een dure aangelegenheid is. Reden daarvoor is dat nogal wat restaurantuitbaters (veel) te hoge winstmarges hanteren.
    Maar het tij begint te keren, want hier en daar komen nieuwe uitstekende bierrestaurants de gevestigde waarden vervoegen.  Ook in brasseries wordt er hier en daar met bier gekookt.  Wat ik alleen maar kan toejuichen.


    Vandaag heeft Voske Creoolse Scampi’s klaar gemaakt

    Het bevat weliswaar geen bier, maar we hebben er een biertje bij gedronken

    die perfect harmonieert met dit verrukkelijke gerecht.
    nl. Timmermans Lambicus Blanche Tradition




    De Lambicus Blanche is te verkrijgen in fourpacks


    Timmermans Lambicus Blanche Tradition 4,5 % Alc. Vol.
    Timmermans - Itterbeek
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/timmermans/timmermans.htm
    http://www.anthonymartin.be/Public/




    Witbier op basis van Lambiek.

    Troebel blond (wit) bier.
    Een witbier op basis van lambiek.
    Met dikke schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.

    Zeer fruitig aroma
    citrus en koriander.

    de smaak is licht zuurzoet
    zeer fris en fruitig
    smaak van citrusvruchten en koriander
    ook een licht tarwe smaakje

    Ik vind het frisser dan een witbiertje
    Een biertje die me echt bevalt.

    Past perfect bij het gerecht hieronder waarvan limoen deel uitmaakt.



    Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche

    Het gerecht komt uit het kookboekje
    "De Lekkerste Keuze"
    Een uitgave van de WeightWatchers

    Jammer genoeg mag ik dit gerecht niet neerpennen daar er een
    copyright op rust.


    Een perfecte harmonie tussen scamp's en bier

    Om lekker te koken met bier kunt u altijd terecht op de smakelijke website van
    de Nederlandse kok Han Hidalgo

    http://www.biercuisine.nl/

    Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden.
    In alle recepten is bier één van de ingrediënten.
    In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren
    en vaak ook groente en fruit gebruikt.
    Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten.
    De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken.
    Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 450 recepten
    verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten.
    Veel plezier met koken en eet smakelijk.
    Bij vragen gebruikt u de contactknop.
    Klik op de flessen voor de allernieuwste recepten van deze maand!

    26-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Dubbel blond en Spaghetti in De Reutel te Zonnebeke

    Spaghetti is nergens zo goed als thuis! 
    Maar toch zijn er kroegjes, kleine stamineetjes in ons land die bekend 
    zijn voor hun lekkere bereide spaghetti.
     
    Zo ook “De Reutel” een kleine cafeetje  aan de rand van het
    Polygoonbos in Zonnebeke. 
    Hier was ooit het Steenuilbos , het thuis van heksenmeesteres Sefa Bubbels
    .



    De Reutel

    Reutelhoekstraat 17 Beselare
    057/ 46 79 77



    In de verte het Polygoonbos.




    Bij het binnenkomen bemerken we slechts 6 tafeltjes

    Het minuscule cafeetje bestaat uit 2 plaatsjes. De caféruimte en een soort mansarde waar nog vier tafeltjes staan. Er kunnen binnen slechts een 40 personen plaats nemen.  Tijdens de zomer beschikt De Reutel over een terras van 80 personen. Het cafeetje wordt uitgebaat door Kristof D'Hellem en wat leuk is het kroegje heeft geen sluitingsdag.


     
    De Mansarde met vier tafeltjes


    De Reutel is ook een halte voor wandelaars en fietsers.


    De Spaghetti van De Reutel is wereldberoemd.
    Ook een "Schelle van de Zeuge" staan op het menu.



    We dronken bij onze spaghetti een Abdijbiertje
    Tongerlo Blond van brouwerij Haacht.


    Tongerlo Dubbel Blond 6% Alc. Vol
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek




    De romige beker Tongerlo Blond.

    Tongerlo blond is goudblond van kleur
    Het heeft een dikke fijne witte schuimkraag

    De aroma's zijn moutig en licht fruitig

    Een zoete aanhef
    over gans de lijn zoet
    fruitige en moutige smaak
    met honingtoetsjes in de verte

    Een voortreffelijk commercieel abdijbiertje
    goed gebrouwen
    mist toch een klein beetje body.
    Al bij al een biertje die bij het grote publiek in de smaak zal vallen.



    De norbertijnse abdij van Tongerlo is in bijna negen eeuwen, doorheen wel en wee, met zorg doorgegeven van generatie op generatie. Ze is gelegen in een historisch kader en groene omgeving en bruist nog steeds van energie, zowel voor de eigen kloostergemeenschap als voor de bezoekers


    Een magische opname in De Reutel

    24-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predikheer, ietsje meer verwacht van een Dominikaan

    Voor de lichtfeesten in Reet laten ze bij de proefbrouwerij speciaal een  biertje brouwen nl Predikheer Gouden Tripel.  Ik ben er aan geraakt via Jan Menken op het Kertsbierfestival van Essen.
    Dus stillaan tijd om het licht te laten schijnen op dit bier met een nogal bijzonder naam.

    Voor die feesten is LSA verantwoordelijk
    LSA is op de eerste plaats een wijkvereniging en kan enkel bestaan door en voor de bewoners van de wijk Predikherenvelden.
    http://www.lichtfeestenreet.be/



    Predikheer betekent Dominicaan of bedelbroeder.

    Predikheer Gouden Tripel - 8,5 % Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/





    Goudblond en helder van kleur
    Mooie fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling

    Niet zo veel aroma te bespeuren
    Toch Aroma's van hop
    ook fruitige en moutige toetsjes na een tijdje

    Een zoete aanhef
    moutig en hopbitter
    fruitige trekjes
    een scherp licht storend smaakje doe me niet echt jubelen?

    Het bier voelt geen 8,5% aan en is daarom gevaarlijk.
    Het licht zou na een tijdje kunnen uitgaan en dit is niet de bedoeling van de lichtfeesten.

    Geen slecht biertje maar ook geen hoogvlieger
    goed gebrouwen dat wel maar toch is er iets dat mij stoort.

    Laat mij er bijvertellen dat dit bier gedrionken op de Lichtfeesten van reet in goed gezelschap
    beter zal smaken dan gewoonweg thuis.



    Mooi gouden biertje met prachtig etiket. 


    Het dier verwijst naar een beeldje die opgesteld staat in de wijk Predikherenvelden
    Het is een herdenking van de mooiste wijk vlaanderen 1965

    23-02-2007 om 11:10 geschreven door William Roelens


    20-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne Krejeizewiet goat Oilst beiteren

    Voske en ik zijn er weer bijna bovenop. 
    Gisteren nog een inspanning gedaan om naar aanleiding van de nieuwe heisa rond het Westvleteren bier een nog op de computer rustend rubriekje (over Westvleteren 12) toch nog op de bierblog te plaatsen.
    De trouwe bezoekers kwamen ongeduldig.

     

    Een Trappistenbroeder van Westvleteren sprak gisteren nog in het
    19.00 u journaal dat iedere hulp welkom was

    En het moet wel lukken zeker want kijk eens aan

     

    Sinds de trappist van Wetvleteren in 2005 werd uitgeroepen tot 'beste bier ter wereld', kennen de broeders van de Sint-Sixtusabdij geen rust meer... Daarom hebben zij een nieuwe kloosterorde (anno 2007) opgericht, de paters KREJEIZEWIETEN, die in de duistere kelders van het Oilsjterse belfort de laatste tijd hele rare dingen hebben uitgespookt. Ze hebben stiekem zakken met tarwe- en gerstemout, speciale Oilsjterse kruiden uit oude bierrecepten aangehaald ... De Krejeizewieten hebben een NIEUW OILSJTERS BIER, gebrouwen namelijk KREJEIZEWIET!!

    De bedoeling van het bier is om “Oilsjt te beiteren”.

     

    En kijk, bierpreoevers hebben altijd geluk
    (wat niet gezegd kan worden van wijn- en Leffe proevers)

    John een goede vriend heeft via Pierre ons twee flesjes van
    dit Aalsters Carnavalbier bezorgd.

    Mooi van hem. Alaaf John.

    En waarom zouden we het op Mardi Gras of Vette Dinsdag niet ontkurken en proeven.


    Eigenaardig, maar ieder jaar
    met Vette Dinsdag doet mijn tuin raar.


    Ne Krejeizewiet 6,8 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Graal

    http://www.degraal.be/


    Een pracht van een etiket voor een pracht van een bier


    Blond, wit bier met een zeer fijne witte schuimkraag.
    die snel verdwijnt
    wazig.

    Fruitige en kruidige aroma's.  Koriander
    ook aroma's van tarwemout

    Een frisse kruidige aanzet
    smaakt naar witbier maar heeft een steviger body.
    koriandertoetsen
    een kleine bitterheid waarneembaar
    mooie droge afdronk

    Een leuk biertje, fris niet te zwaar
    en mooi in balans

    Echt gezond carnavalbier waar je van zeker bent dat je er s'anderdaags
    geen te zware kater aan overhoud. (ten opzichte van ander bier).
    Het is wel een etiketbiertje van De Graal. Wat?
    Zelf eens proeven is de boodschap of?  Dit blog eens overlopen.


    Krejeis ontstond in 1988 maar stapte voor de eerste maal mee in de
    Aalsterse Carnavalsstoet van 1989




    Vanaf 1989 tot nu hadden ze nog geen enkele stoet gemist. Ze behaalden steeds mooie prijzen met als uitschieter een tweede plaats tijdens de stoet van 1997
    Dit jaar werden ze 5de - Proficiat.

    20-02-2007 om 23:56 geschreven door William Roelens


    18-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?


    Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?




    Onze abdij telt een dertigtal monikken, Cisterciënzers(oftewel Trappisten)
    Een leven lang, Zoekend naar God
    , proberen zij een stil en bescheiden leven te leiden.


    Vroeger belde men gewoon naar de biertelefoon van de trappistenabdij van Westvleteren.  Een stem vertelde welk bier er die dag voorradig was en u kon het zo gaan ophalen. In een minimum van tijd stond je zo weer thuis (als je onderweg niet bleef hangen natuurlijk) met maximum 5 bakjes.



     

    Maar sinds de dag dat de Trappist Westvleteren 12 door de website “Ratebeer” in 2005 uitgeroepen werd tot het beste bier van de wereld moest en zou iedereen deze trappist in zijn bezit krijgen.  Gevolg ellenlange files en urenlange wachttijden.

    Velen hadden nog niet eens van de trappist van Wesvleteren gehoord.  Cafebazen moesten die op hun kaart hebben.  Er kwam veel snobisme bij te pas.  Mensen die de trappist niet eens graag dronken stonden toch maar langzaam aan te schuiven om te kunnen pronken dat het beste bier van de wereld bij hen in de kelder lag. De flesjes Westvleteren 12 werden zelfs op Ebay voor meer dan 10 dollar per stuk verkocht

     

    En de mensen van de streek die om de maand een bakje gingen ophalen waren de dupe.  Wachttijden van meer dan 8.uur waren geen uitzondering meer.  Reden? De Trappisten van Westvleteren brouwen niet meer dan hun 4.750 hectoliter.


     
    Gelukkig was er een muurtje afgebroken en kon men iets meer
    zien van de abdij.


    Om die toestanden tegen te gaan werd volgend nieuw reglement toegepast :

    Het bier ‘Trappist Westvleteren’ kan enkel nog na reservatie aangeschaft worden (+32 (0)70/21.00.45).

    Hoe het bier reserveren?

    1. U belt naar de biertelefoon 070/21.00.45 om te vernemen wanneer, hoeveel en welk bier er kan gereserveerd worden.
    2. U belt terug op het aangegeven tijdstip.
    3. Met de telefonist maakt u een afspraak (datum en uur) en geeft u de nummerplaat door van de wagen die de bestelling komt ophalen.

    Er wordt steeds pér soort en in beperkte hoeveelheid verkocht.

    Gelieve er rekening mee te houden dat u bij het reserveren de bezettoon kan krijgen omdat onze bierlijnen vaak overbelast worden! Dank bij voorbaat om uw begrip en uw geduld.

    Maar vanavond in het Journaal van 19.00u was het weer raak.
    Een persoon vertelde de kijkers dat hij 6 uur gepoogd heeft om binnen te geraken.  Uiteindelijk is hij toch binnen geraakt om zijn bestelling te doen maar doordat de Trappisten nu gebruik maken van een 070 betaallijn lag hij aan een slordige 83.00 €.  Dus een zeer duur bakje Trappist.


    Van De Vrede naar de Abdij is maar een stap.


    De abdij vredig op een winterse dag


    Het beste is volgens Voske en mezelf om in de schaduw van de trappistenabdij namelijk
    in “De Vrede” het beste bier van de wereld te gaan proeven.  U vind er altijd de drie soorten bieren "Westvleteren 6, 8 en 12" en u kan in
    het winkeltje ook aankopen wat er die dag van bier voorradig is.


    "De Vrede" in de schaduw van de abdij



        
    De Vrede is een groot gebouw die zeer veel pelgrims kan ontvangen.
    Op zondag zit het rond 16.00u geladen vol


    De abdij en brouwerij zijn eigenlijk niet te bezoeken. De geïnteresseerde kan wel terecht in 'Het Claustrum', een informatieruimte in het ontmoetingscentrum 'De Vrede', recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken van de Sint-Sixtusabdij u een inkijk in hun kloosterleven aan.


    Laten we eens proeven of het beste bier van de wereld zijn tittel waardig is?

    De Westvleteren 12 - 10,8 % Alc. Vol.
    Abdij van Westvleteren

    http://www.sintsixtus.be/


    We mochten enkel het lege flesje erbij hebben om een foto te nemen.

    Het kleur is zeer donker tot bijna zwart
    Een prachtige lichtbruine romige schuimkraag.

    Aroma's van mout
    en fruit
    portotoetsen
    alcohol

    een zoete aanhef
    Rozijnen, blauwe zoete pruimpjes
    u smaakt de alcohol
    Zoete afdronk.
    met een prachtig bittere nasmaak
    Complex
    Een duur snoepje maar o zo lekker

    Eentje is duidelijk genoeg.
    Want de weg van en naar de abdij is nogal kronkelend.

    Of dit het beste bier van de wereld is?
    Dit is te oordelen naar ieder zijn eigen smaak.
    Ik denk het niet, want er bestaan nog andere verukkelijke bieren
    maar een van de beste mag het wel genoemd worden.


    Het wapenschild van de abdij ‘Ut palma florebit' is een citaat uit psalm 92:
    "de rechtvaardige moge bloeien als een palmboom."  
    U ziet een gestilleerde palmboom, de staf en de sleutels van de abdij.


    12 op het gele kroonkurk, in werkelijkheid 10,8 % Alc

    18-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'autruche, een lekker Carnavalbiertje

    Alaaf, Alaaf, Alaaf

     

    In onze gemeente heerst momenteel volop carnavalstemming. Niet zo groots als Aalst, Binche en Eupen, maar de Carnavalsvereniging “De orde van de Vlaskapelle” beheerst toch al sinds 1972 

    het carnavalgebeuren in Gullegem.

    Nu zondag gaat reeds de 34ste carnavalstoet van start.

    http://home.scarlet.be/~basisw2/inhoud/index.htm

     

    Waarom zouden we deze dagen geen carnavalsbiertje proeven?

    En we moeten toch niet buutreednen of tonpraten

     

    Onze keuze viel op een Waals biertje
    nl.
    L’Autruche Bière des Gilles,
    gebrouwen door Brasserie Silenrieux

     

    Net als in Binche hebben ze in Silenrieux een rijke carnavalstraditie.
    Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket.
    De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.


    l'Autruche
    Bière des Gilles - 7% Alc. Vol. - 75cl
    Brasserie Silenrieux - Silenrieux (Namen)
    http://users.belgacom.net/gc195540/index.htm



    Meer een degsutatiebiertje dan een Carnavalbiertje


    Mooi blond helder bier
    met een witte romige schuimkraag en
    fijne pareling

    Zeer fris en kruidig aroma
    Moutprikkels

    Een zoete moutige aanhef
    een smaakje van broodgist (door de tarwe)
    in de verte smaakjes van boterspekken
    een lichte bitterheid nadien.

    Een mooi evenwichtig biertje.
    Meer een lekker degustatiebier dan om
    het met liters te zwelgen op een Carnavalfeest.

    Met zijn 7 % Alc.  is het een gevaarlijk biertje.
    Met een Carnavalpak een nachtje in een cel doorbrengen
    is waarschijnlijk niet zo leuk.



    Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket.


    De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.

    Alaaf, Alaaf, Alaaf

    13-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'œHoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek

    “Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek.
    Van Marketing gesproken ;
    De Struise Brouwers hebben hier blijkbaar weinig kaas van gegeten.

    of


    "9 uren bij de Struise Brouwers in Woesten"
    http://www.struisebrouwers.be/
    Urbain Coutteau, Noordhoek 13/1, 8647 Lo-Reninge

    06.30u bij Deca Service was de afspraak met de Struise brouwers.

    Zo vroeg waren we niet meer gewoon.  Maar om een brouwproces van Pannepot bij te wonen was 06.30 zelfs een redelijk uur.
    Heerlijk alleen rijden door enkele mistsliertjes, op een baan richting kust die in de zomer voor veel ellenlange files kan zorgen.
     
    En met "Synesthesia" van Sven van Hees in de cd player ben je zo van Gullegem in Woesten.

     

    Vroeger brouwde De Struise brouwers bij Brasserie Caulier in Peruwelz. 
    Maar doordat brouwerij De Ranke (voormalig brouwerijhuurder bij Deca) een eigen brouwerij opstartte in Dottenijs, kwam er in Woesten een plaats vrij voor een nieuwe huurder.


    Brouwerij Deca Services
    Elverdingestraat 4
    8640 WOESTEN-VLETEREN
    Tel. 057-42 20 75
    Fax 057-42 36 86

    Deca service is nog een brouwerij waar de tijd is blijven stilstaan.

    Hier wordt nog met gevoel gebrouwen.  Hier is de brouwer nog één met zijn product.

    De geuren die in deze brouwerij ronddwarrelen vertellen het verloop van het brouwproces. 
    Hier is bestendig rook en stoom aanwezig.
    hetzelfde decor als buiten,  hier binnen hangen ook mistslierten maar van veel gezonder aard.


    De Brouwinstallatie nog volledig in gietijzer en koper.
    Ze is kort na de eerste wereldoorlog geïnstalleerd door De Coster - Vandevelde uit Thielt.


    Deze brouwerij bestaat nu inmiddels meer dan 90 jaar, vóór 1980 was dit brouwerij Decaessteker.
     
    Brouwerijen van nu zoals De Bie, De Ranke, Drie Kluizen hebben er hun eerste bieren leren brouwen van Brouwer Ingenieur George Christiaens, inmiddels 78 jaar oud en nog steeds actief en eigenaar van deze bijna 100 jaar oude brouwerij.
    Nu brouwen De Struise daar hun prachtige eigenzinnige bieren.

    het woord "struis" in Struise brouwers betekent niet dat het breedgeschouderde brouwers zijn met herculische afmetingen.
    Neen het woord komt van struisvogel.
    De brouwers hebben ook nog een struisvogelfarm "De Noordhoek" in Lo-Reninge


    Zw/W foto van Urbain en Carlo
    twee van de geen al te struise, Struise brouwers.


    Het is gekend dat Struisvogels in een onbekende omgeving stressverschijnselen vertonen.  Als Struisvogels in een nieuw bedrijf worden geplaatst dan zijn de dieren stressgevoelig. 

     

    De Struise brouwers voelen zich perfect thuis bij Deca service. 
    Stress was in ieder geval niet te bespeuren. 
    Aandachtig, Oordelen, overleggen en uitvoeren. 
    Ze weten verdomd heel goed wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. 
    Echte brouwers in hart en nieren.
    Een bierfirma?  Daar heb ik niks van gemerkt!

    Hieronder enkele prachtige opname's van het brouwproces van
    de Pannepot.
    Een spel van geuren en kleuren.
    De kleuren kan ik je tonen helaas de geuren niet.
    Voor nog meer foto's klik eventjes op laatste foto onderaan.


    Urbain en Carlo storten de mout zak voor zak in de trechter die naar de beslagketel leid.


    1.300 kg mout wordt in de beslagkuip gestort


    Ondertussen word de kookketel netjes in orde gebracht.
    De koperen kookketels zitten ingemetseld achter een muur.


    Tijdens het maïschen houd Urbain zorgvuldig de temperatuur bij.
    Hier komen geen technische snufjes aan te pas.


    Het filtreren duurt ongeveer 4 uur.
    Via de lekbak wordt het bier naar de kookketel gepompt.
    Lekker bier heeft tijd nodig.  Deca is een slow Brewery.


    Als een lavastroom doet het opgepompte bier zijn intrede in de koperen kookketel
    Een enig schouwspel om te zien.


    Een mooie snapshot - Tonny neemt tijd voor een zwarte thee.
    Een zwarte thee is de warme wort van de pannepot.


    De indrukwekkende schuimkop van de kokende Pannepot


    Toevoeging van de suikers in het kokende wort.


    Struise Carlo kijkt aandachtig toe


    De Poperingse hop wordt aan het brouwsel toegevoegd.



    De smaakmakers (Het geselecteerde kruidenmengsel)
    in de kookketel gebracht door Urbain


    Door het nemen van stalen vóór en na de kook controleren ze de juistheid
    van het soortelijk gewicht uitgedrukt in SG, Plato of Belgische densiteit



    De wondere wereld van de gist in een open gistkuip



    De zoon van Urbain - Een jonge Struise brouwer voor de toekomst



    Duivelse goede struise brouwers.

    Klik op onderstaande foto voor een vollediger reportage.


    Karakteristieken van De Pannepot

    Batch Size (L):

    3000  

    Wort Size (L):

    3000

    Total Grain (kg):

    1400.00

      

      

    Anticipated OG:

    1.100

    Plato:

    24

    Anticipated EBC:

    99 

        

    COLOR  

    Anticipated IBU:

    29.6

      

      

    Wort Boil Time:

    90

     Minutes

      

    Final Gravity:

    1028

    Alc. volume

    10°

    Hops from Poperinge:

    Bramling Cross & Hallertauer Mittelfrueh


    Naast Pannepot brouwen De Struise brouwers o.a. nog :
    Struise Aardmonnik / Earthmonk
    Struise Kloek Blonde
    Struise pannepot

    Struise Witte
    Struise rosse
    Struise Tsjeeses

    07-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"

    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"

    Woensdag 31 januari laatst leden was ik uitgenodigd door de Keteniers om de voorstelling van hun project "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" bij te wonen.  Dit project staat in het teken van de Monumentenstrijd georganiseerd door Canvas.


    Keern geirn è keer myn gank, were noar de streke
    Woar danke joenk èwiste, woar da myn ouders weun
    Keern geirn è were tot aan de Vleterbeke
    Noar steej of noar è n' hommelhof, woar danke my nog jeun.




    Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegher verwelkomde de opgekomen pers.
    Nog aan de tafel van links naar rechts : Greet Huyghe uit Asse, Annemie Declerck
    secretaresse Keteniers, Guido Vandermarliere voorzitter Keteniers, 
    Schepen van toerisme Vanlerberghe Jürgen
     Burgemeester Dejaegher en Luc Dequidt,  Hoofd dienst toerisme Poperinge.

    De Keteniers
    http://www.deketeniers.be/

    De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de 'Hopcultuur' in zijn brede betekenis.
    Het woord 'Ketenieren' is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo
    in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in
    de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen 'Babbelen' in de hopast.


    Voorzitter van de Keteniers Guido Vandermarliere met uitleg over het boek -
    Reynold Scot en de Poperingse Hopteelt.


    De Hopasten

    Met de West-Vlaamse bergen op de achtergrond, lagen de hoppevelden met hun rechte en schuine palen en hun fluisterende draden, uitgestrekt in de vallei van de Vleterbeek, mat daartussen de boerderijen en schuren, als wat ingedommeld in dit open landschap.
    En heel opvallend daar tussenin, stonden de hopasten; de 'hommelketen' met die draaiende schouwen op.  De 'zotten' draaien met de wind, zeiden de mensen.
    Door de eeuwen heen heeft de Poperingse boer en burger zich dikwijls naar de wind moeten keren; mee moeten draaien met de zachte bries, de hardwerkende westenwind
    of de storm moeten weerstaan.
    De zotten op het dak waren en zijn het symbool van de Westhoeker, die tegen beter weten in, met zijn botten in de klei staat en de zware grond 'vrucht' laat dragen.
    Je zag ze vroeger overal, die 'zotten'


    Annemie Declerck, Kamagurka en Guido Vandermarliere

    Peter van het project : Kamagurka.

    Ieder project krijgt ook de steun van een 'peter' of 'meter'.
    In het geval van De Keteniers is het Kamagurka die enthousiast
    deze taak op zich genomen heeft.


    Gelegenheidsbier : Keteniersbier

    Het bier werd geleverd door drankenhandel "Old Bailey" uit St. Eloois Winkel.


    Voorzitter Guido Vandermarliere en secretaresse Annemie Declerck
    toosten met hun Keteniersbiertje op het succes van Project 15
    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"



    Ook Kamagurka laat het bier niet aan zijn neus voorbijgaan.
    Annemie kijkt nauwlettend toe.


    De hopscheuten en gerookte zalm in een vinaigrette smaakten
    heerlijk bij het Keteniersbiertje.

    Hopscheuten worden ook wel “het witte goud” genoemd.
    Deze witte knapperige jonge loten van de hoppeplant zijn een ware delicatesse.
    Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen
     
    in veel gerenommeerde restaurants het summum van  gastronomische menu’s.
    Officieel erkend door de VLAM als streekproduct.



    Mieke Dumont van Focus/WTV in gesprek over de "Hommelpap" met
    de Poperingse banketbakker Sansen.


    Uit dank voor de geslaagde Hopoogst trakteerde de boerin de hoppeplukkers met een stevige pap (hommelpap) waarop de laatste hopbelletjes als decoratief element dreven,
    de boerin kreeg het kroontje op het hoofd, het loon werd in contanten uitbetaald en tot laat in de avond werd gegeten en (vooral)gedronken, gedanst, gefeest.....het monotone plukritme van 4 weken weggefuifd.



    Hommelpap - Melk, boter en suiker en bestrooid met kaneel

    Na de persconferentie werden we verwacht in het vernieuwd Hopmuseum


    Het vernieuwd hopmuseum.

    Voor een bezoek aan het museum
    klik op onderstaande foto

    <

    Powered by Telenet Foto



    Accordeonist  Vilbère Vanrenterghem verwelkomde de gasten met Hoppedeuntjes


     
    De indrukwekkende inkomhal - Licht en ruimte


    Kamagurka tekende voor de gelegenheid "De Hopduivel"

    De hopduivel is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakken en van andere tegenslagen die de hoppeboer moet verwerken.


    Kleine Mazarinetaartjes.
    Deeg, boter, eieren, bloem, giste en zout en rijkelijk met kaneel bestrooid.
    De Keteniers hadden kosten nog moeite gespaard.


    De oorsprong van dit streekgebonden dessert, een deegje doortrokken van een warme saus op basis van boter en kaneel gaat terug tot 1800.
    Sinds 2006 officieel erkend door de VLAM als streekproduct.


    Ook Hopjenever en paté met hop in verwerkt kon geproefd worden
    tijdens de voorstelling van het project 15 van de Keteniers.


    De Poperingse bevolking kwam massaal naar de voorstelling v
    an het Project 15 - Bewaar de hommelketen





    DE KETENIERS op
    CANVAS
    12 februari om 20.45

    STEMMEN VANAF 12 febr tot en met zondag 18 februari tot 20.00u

    Het stemnummer voor de tweede ronde in de Monumentenstrijd is 15
    U kunt stemmen per tel: bel
    0905 56 3 15

    Per GSM - SMS:
    STEM 15 naar 3470
    Via de website van Monumentenstrijd + Digitale TV

    <Voor een kleine reportage klik op onderstaande foto

    Powered by Telenet Foto
    <
    Bron : persmap Keteniers

    02-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vondel over de schreve

    Ditmaal besloten Voske en ik om een biertje te gaan proeven over de schreve.

    De schreve is bij ons West-Vlaams voor de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.

    Meer bepaald het Heuvelland en Frans-Vlaanderen.

    Het Eigenaardige is, zodra ik er met de auto heen rijd, dat ik er niet rap genoeg kan zijn.

    U wordt zowaar aangezogen door de aantrekkingskracht van de streek. 
    Heuvelland is een fusie van acht dorpen, waarvan Kemmel de hoofdplaats

    is. Het is een prachtige natuurstreek, een glooiend landschap met een weids uitzicht

    op de Westhoek en Frans Vlaanderen.

    Frans Vlaanderen met Dorpen zoals Hazebrouck, Wormhout, steenvoorde, Boeschepe enz… herinneren ons nog dat dit deel van Frankrijk vroeger aan Vlaanderen toebehoorde.

    Er wordt geen Nederlands gesproken maar veel afbeeldingen van de Vlaamse Leeuw herinneren ons dat een deel van de bevolking maar al te graag bij Vlaanderen zou thuis horen. 

    Vooraleer we de schreve over staken hebben we nog vlug enkele streekbiertjes gekocht in de bierzaak “Tournée Générale” op de Zwarte Berg (Mont Noir).
    (voor mensen die de zaak kennen.  Het bierwinkeltje verhuist vanaf 1 maart naar De Rode Berg). 


    Over de schreve draaien we rechts af naar Boeschepe  op zoek naar de afspanning “De Vierpot”.


    De herberg is gelegen op een heuvel tegen de Ondankmolen en klevend aan de Catsberg. 

    De Ondankmolen, met de gelagzaal “De Vierpot” vormt tijdens de zomer en winter een pleisterplaats voor toeristen en wandelaars.

    http://www.roepstem.net/vlaanderen.html



    De vierpot een pleisterplaats voor wandelaars en fietsers
    Een vierpot was een pot met gloeiende kooltjes die het mogelijk maakte om de pijp van de stamgasten te onderhouden.



    Tegen de zoldering hangen diverse vierpotten in alle materialen


    Oude foto's verfraaien het gezellig interieur.




    De Vierpot met zijn vele attributen lijkt wel op een antiekzaakje.


    Bemerkt de aanwezigheid van de "Vlaamsche Leeuw" ingemetseld in de toog.


    6 pispotjes netjes op een rij.


    Hier en daar staan er op de tafels oude volksspelen


    Koffiekannen, sacochen, veugelmutten, eierpaenders,
    alles hangt aan het plafond.


    En de bierproever, hij noteerde verder.
    (Voske wilde dat ik ook eens op de foto stond).



    We degusteerden er een West-Vloamsche VONDEL


    VONDEL - 8,5 % Alc. Vol.
    Liefmans Breweries - Dentergem
    http://www.liefmans.be/NL/Dentergems/Vondel.htm


    Een prachtig bier in een prachtig glas.

    Donker roodbruine kleur
    met een romige beige schuimkraag

    Was te koud geserveerd.
    Na eventjes wachten.
    Aroma's van karamelmout, zwarte chocolade
    en rozijntjes
    ook alcoholtoetsen heel diep

    Eerst een bittere chocolade smaak
    toffees
    kruidig?
    afwisselend met zoete karamel.
    Een mooi evenwicht tussen zoet en licht bitter.

    Een lekker bier die perfect gebrouwen is.
    Een commercieel biertje
    I like it.



    Vondel in Frans Vlaanderen
    Wie had dat ooit gedacht?


    alles over het leven van Vondel
    http://www.xs4all.nl/~rudolpho/leven.html



    Achteraf dronken we nog een un petit café Flamande.
    Het lepeltje is in chocolade

      
    Dicht tegen de Ondankmolen ligt de Vierpot

    http://www.nordmag.fr/nord_pas_de_calais/flandre/flandre.htm

    27-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lousberg voor de kaasmakerij "Het Hinkelspel"

    Lousberg is een biertje gebrouwen voor Kaasmakerij "Het Hinkelspel"
    http://www.hethinkelspel.be/boven.htm

    De naam van het bier "Lousberg" is afkomstig van waar de winkel en kaasmakerij
    gelegen zijn nl : Lousbergskaai 33 te 9000 Gent.

    Lousberg 8% Alc. Vol.
    De proefbrouwerij - Lochristi


    Lousberg gevonden bij Bioplanet - Delhaize.

    Donkerblond biertje met dikke schuimkraag.
    fijne koolzuurpareling.

    Aroma is moutig en fruitig (Koriander)
    ook een gistaroma is aanwezig

    De eerste smaak is van bitter hop
    een klein beetje wrang
    ook moutig en een tikkeltje karamel
    ook toetsen van kruiden.

    Een bier waar volgens mij gerust
    wat meer aroma hop aan toegevoegd mocht worden.
    De smaak is mij ietsje te wrang.
    te onvolledig om evenwichtig te zijn.

    Een biertje die anderen graag zullen drinken.
    Misschien moet ge het combineren met een kaas van Het Hinkelspel?
    ik ga toch liever een beetje hinkelen.

       
    Lousberg, bemerkt het biolabel rechts onder.

    Hinkelen speel je met een steentje dat je met de neus van je schoen vooruit moet schoppen. Benodigdheden: een trottoir, een steentje, een schoen en een mooie krijttekening, liefst in kleur. Bovenin bevindt zich de Hemel, onderaan de Aarde, het is erg moeilijk om het steentje in de Hemel te krijgen, je mikt bijna altijd verkeerd en dan rolt het steentje buiten de tekening. Toch verkrijg je op den duur de nodige behendigheid om over de verschillende hokjes heen te springen (hinkelbanen in de vorm van een slakkehuis, van een rechthoek, of in fantasievorm, het laatste tamelijk ongebruikelijk) en op een dag leer je van de Aarde los te komen en het steentje vlak voor of zelfs in de Hemel te krijgen, de ellende is dat juist op dat moment, als haast nog niemand geleerd heeft het steentje tot vlak voor de Hemel te krijgen, je kindertijd ineens voorbij is en je in de romanwereld terechtkomt, in de hevige angst voor niets, in het speculeren over een andere Hemel die je ook weer moet leren bereiken. En omdat je kindertijd voorbij is vergeet je dat je om in de Hemel te komen een steentje en de neus van een schoen nodig hebt.

    Fragment uit Rayuela: een hinkelspel, roman van de Argentijnse auteur Julio Cortázar.

    25-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loetepoepe in de Neerbeek te Bissegem


    De mooie voorgevel van Brasserie Bistro "De Neerbeek"
    Meense steenweg 391
    8501 Bissegem

    neerbeel@skynet.be

    Een van de mooiste Brasseries in het Kortrijkse is ongetwijfeld "De Neerbeek" in Bissegem.  Het is een van de oudste herbergen van de streek.  Geschriften uit 1590 kunnen dit bewijzen.  Het café is in 1991 verandert met een Fin de Siècle interieur.  Phillipe Verschaete baat deze statige herberg sinds de veranderingen als een volleerd cafébaas uit.  Wij mensen van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) hebben het geluk dat we regelmatig kunnen samenkomen in dit prachtig etablissement.

    De Neerbeek is niet enkel een café, maar ook een gezellig restaurant (onlangs bijgebouwd), het beschikt over een prachtige vergaderzaal en het heeft zijn eigen winkeltje “De Vinke” waar ge allerlei bierattributen kunt kopen, zo ook het Bissegems Streekbier “Loetepoepe” genoemd naar een volksfiguur uit de streek.



    De prachtige toog.
    De Neerbeek heeft eigenaardig genoeg altijd over een unieke toog beschikt.
    Zo ook de oude was een pareltje.  Die bevind zich nu in "De Vlasblomme"
    Een café die bij het Vlasmuseum behoort. (weldra bespreking op dit blog)


    Het mooie Fin de Siècle interieur


    Nog een gezellig plaatsje in het stijlvolle café


    Phillipe Verschaete de trotse eigenaar en uitbater van dit rookvrije café.


    Brasserie Bistro "De Neerbeek" is ook ORVAL ambassadeur.


    Specialiteit van het huis "Côte a l'os"


    Nu de KBW (Karakterbierweekend) vergadering plaats vond in de Neerbeek was het de hoogste tijd om nog eens van een Loetepoepe te genieten.

    Loetepoepe 6,9 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Graal
    http://www.degraal.be/



    De Loetepoepe
    http://www.leieambassadrice.be/loetepoepeitems.htm

    Een mooi blond biertje met witte schuimkraag.

    Aroma's zijn mout en fruitig
    tikkeltje kardemon in de verte
    maar vooral een boeket koriander.
    Ook een heerlijk aroma van de Achouffe gist

    De aanhef is zoet
    fruitig en kruidig
    Vooral de koriander steekt zijn kop boven.
    Een kleine nabitterheid

    Dit bier is het tweede brouwsel en kan moeilijk vergeleken worden met het
    eerste brouwsel.
    Dit biertje komt nogal platjes over.
    Het mist body en de sprankelijkheid van de eerste gebrouwen Loetepoepe.

    Gelukkig is het derde brouwsel klaar en beloofd
    weer het oude bier te evenaren.
    De nieuwe Loetepoepe is back.


    Een bierwinkeltje in een Bistro Taverne.
    U maakt het niet alle dagen mee!

    23-01-2007 om 15:47 geschreven door William Roelens


    20-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zijn AB, KOTK, ZBF en BBCI?

    Wat zijn AB, KOTK, ZBF en BBCI?

    Niet gevonden? We zullen U stap voor stap bij de hand nemen om het licht te zien. “Wij”, dat zijn Johan Brandt en Urbain Coutteau. Respectievelijk brouwmeesters voor de Struise Brouwers en voor de Regenboog. Gezien onze bezigheid, is het niet verwonderlijk dat wij mekaar virtueel tegenkwamen op het BBCI. Dit staat voor Belgisch BierCafé Index, en is het forum van de bierliefhebbers van Zythos. (Daarmee is het eerste barbarisme opgelost!) Gezien tussen pot en pint, al dan niet virtueel, de zaken veel vlotter gaan, is het niet te verwonderen dat er tussen beide artisanale brouwers een verregaande samenwerking tot stand kwam.

    Zoals U wellicht weet, is Zythos ook verantwoordelijk voor een jaarlijks festival: jawel, ZBF. En nu is het festival in 2007 in zekere zin een echt vernieuwend gebeuren, gezien het, in overeenstemming met een verheugende trend, geheel rookvrij zal zijn. Dat vonden wij, die het niet zo ophadden met al die rookwalmen, zó positief, dat we meenden dit te moeten ondersteunen. En hoe beter dan door positief door te denken? Is het niet zo, dat roken schadelijk is voor de gezondheid, en zelfs kanker kan veroorzaken? Dat, terwijl ons artisanaal product, bier, in kleine hoeveelheden genoten, zelfs erkend is als gezond.

    Dus kwamen wij vanzelf uit bij KOTK, het magnifieke initiatief dat staat voor “Kom Op Tegen Kanker”. We willen dit laten zien op het rookvrije ZBF zelf: we willen ervoor gaan, per betaalde consumptie op het festival, 0,1 Euro af te staan aan de actie. De Liga tegen Kanker heeft ons initiatief reeds erkend, en we zijn van wal gestoken door onze collega’s aan te schrijven om mee in de boot te stappen. Héwel, de brouwwereld kan best sympathiek zijn –
    en je kan dit best merken aan de uitgebreide deelnemerslijst hieronder die nog steeds aangroeit.

    We verenigden ons dus onder een noemer die aangeeft wat we zijn: AB, Artisanale Brouwers, die meer willen dan alleen maar bier verkopen. Noblesse oblige! We vinden het fantastisch deze gelegenheid te gebruiken om een geweldig idee te helpen verwezenlijken, en zijn ervan overtuigd dit met alle brouwers te kunnen doen slagen.




    De affiche met de deelnemende brouwers aan de actie
    en met tekst van Joris Pattyn


    Een prachtig initiatief van Johan Brandt en Urbain Coutteau.
    Mooi mannen, heel mooi. wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

    Alles over het festival op
    http://www.zbf.be/

    20-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opletten voor de charmes van Charmette

    Charmette.
    Les bières de l'Histoire N°1
    (La Liberté au droit de la femme 1960)

    Het klinkt allemaal veel belovend.
    Een mooie naam, een mooi etiket.
    Het bier heeft zelfs een infusie van Citroenmelisse ondergaan.
    Kortom we waren vol hoop op een lekker pittig biertje.

    De donderdagavond kon niet meer stuk.


    De charmes van een etiket.

    Charmette 7% Alc. Vol
    Brasserie Silenrieux
    http://users.belgacom.net/gc195540/


    Mooi ogend maar de Charmette kon mij niet charmeren.

    Blond nevelig bier met een witte romige schuimkraag.

    Leuke aroma's van mout
    Zure desem
    koriander - citrus

    De smaak is andere koek!

    Moutachtig
    koriander
    kruidig. 
    Een  vervelende en storende smaak.
    Een soort wrangheid teistert de smaakpapillen
    Nee, niet echt mijn smaak?

    Het was een beetje een tegenvaller.
    Ik heb al veel beter bier geproefd van deze voortreffelijke
    Naamse brouwerij.

    jammer.


    Sorry, na vanavond nooit meer schat!


    Alles over citroenmelisse
    http://www.annetanne.be/kruiden/melisse.html

    18-01-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als de rook om je hoofd is verdwenen.

    Het mag,
    het mag niet,
    het mag,
    het mag niet
    ......

    Sinds 1 januari 2007 is de wetgeving verandert in de horeca wat roken betreft.
    Wat mag en wat mag niet.  Alles hangt af van het type en de omvang van de zaak.

    Veel horecazaken raken er nu nog niet wijs uit.

    Taverne 't Rusteel heeft een mooie oplossing.
    Naast de zaak hebben ze een Rokershuisje geïnstalleerd.
    Lekker droog en nog mooi vertoeven ook
    .


    Gezellig eentje paffen in het rokershuisje.



    Zowel buiten als binnen in de horecazaak moet het rookbeleid duidelijk aangegeven worden
    met deze vier stickers

    17-01-2007 om 23:45 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!