Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
28-02-2007
Zythos Bier Festival 2007
Beste lezers en lezeressen van dit Bierblog. Het is weer zover.
Zaterdag en zondag is het weer hoogdag voor het Belgisch bier.
In maar liefst 56 bierstanden presenteren
59 brouwerijen, bierfirmas en geuzestekers
Niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan
150 van het vat zullen getapt worden.
Dit maakt Zytos Bierfestival het grootste bierfestival van België
En tot één van de grotere in Europa
Een festival die zijn weerga niet kent in Europa. Het beste van het beste wat de Belgische bieren betreft.
Nieuwe deelnemers
Brouwerijen en bierfirmas die voor de eerste keer deelnemen zijn: De Struise brouwers, B.G.V., Brasserie de CaZeau, Duvel Moortgat, Het Alternatief, Sainte-Hélène, Bavik, De Arend en Girardin
Het aanbod
primeurs
Het lijkt wel een gegeerd gegeven te worden voor een brouwer om zijn bier voor het eerst aan het grote publiek te tonen op het ZBF.
Dit jaar kunnen we met enige trots bekend maken dat we niet minder dan 14 (veertien!!) primeurs beschikken. Dat wil zeggen dat deze bieren nog nooit eerder gelijk waar ter wereld te proeven waren. Als u op zoek bent naar iets speciaals
X-tra (Contreras), Cuvée De Ranke (De Ranke), t Smisje Fiori (De Regenboog), Aardmonnik versus Aardnon (De Struise Brouwers), Struise Mikkeller (De Struise Brouwers), Vicardin (Dilewyns), Ultra-exotic (Ecaussinnes), Piet Agoras (Het Alternatief), Boisette (Les3Fourquets), Brooklynette (Les3Fourquets), Bella Mére (Millevertus), Spelziale (Millevertus), Toernichoise Fumée (Millevertus), Oude geuze en Oude kriek Oud Beersel (Oud Beersel).
bieren voor het eerst op het ZBF
Uiteraard zijn bovenstaande bieren ook voor het eerst aanwezig op het ZBF maar voor onze vaste bezoekers staan enkele bieren ook nieuw op het lijstje.
Serafijn Grand-Cru, normaal gezien enkel verkrijgbaar aan de brouwerij (Achilles), La Forestine, gekruid met dennetoppen (B.G.V.), Tournay en Tournay de Noël (Cazeau), Nellos Blond en Patrache (De Arend), Arend Blond en Arend Dubbel (De Ryck), Aardmonnik, Struise witte en Tsjeeses (De Struise Brouwers), Blanche (Grain dOrge), HIK Blond en HIK Bruin (Het Alternatief), Grognarde, Sainte Hélène Ambrée en Triple Djean dMady (Sainte Hélène), Cré Tonnerre (Silly), Hofblues (t Hofbrouwerijke), Buffalo Belgian Stout (Van Den Bossche)
Voor het eerst hebben we ook tafelbier (!) op het ZBF, zijnde Bock Leroy en Bruin Leroy (Leroy)
Behalve de bieren die voor het eerst op het ZBF zijn en de primeurs die voor het eerst aan de wereld voorgesteld worden zijn er nog steeds meer dan 200 bieren te proeven die doorgaans niet echt bekend in de oren klinken, laat staan makkelijk te vinden. Of wat dacht u van Balthazar, Biére Darbyste, Troublette, Contrapils, Ondineke, Saison Printemps, Hervoise, Bersalis, Grognarde, Divine, Greut Lawauitj, Hector, Bosprotter, Buffalo, Blauwersbier Om maar enkelen te noemen.
De volledige lijst met deelnemende brouwerijen, bierfirmas en geuzestekers met hun aanwezige bieren vindt u op www.zbf.be
Veel Belgen gaan er nog altijd van op uit, dat bij een bezoek aan een restaurant er altijd wijn moet gedronken worden. Niets is minder waar. Integendeel, een goed gekozen biertje past perfect bij gelijk welk een gerecht. Het nadeel is dat veel restaurants geen mooie en aangepaste bierkaart hebben. En er komt nog bij dat wijn drinken op restaurant in België nog steeds een dure aangelegenheid is. Reden daarvoor is dat nogal wat restaurantuitbaters (veel) te hoge winstmarges hanteren. Maar het tij begint te keren, want hier en daar komen nieuwe uitstekende bierrestaurants de gevestigde waarden vervoegen. Ook in brasseries wordt er hier en daar met bier gekookt. Wat ik alleen maar kan toejuichen.
Vandaag heeft Voske Creoolse Scampis klaar gemaakt
Het bevat weliswaar geen bier, maar we hebben er een biertje bij gedronken
die perfect harmonieert met dit verrukkelijke gerecht. nl. Timmermans Lambicus Blanche Tradition
Troebel blond (wit) bier. Een witbier op basis van lambiek. Met dikke schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Zeer fruitig aroma citrus en koriander.
de smaak is licht zuurzoet zeer fris en fruitig smaak van citrusvruchten en koriander ook een licht tarwe smaakje
Ik vind het frisser dan een witbiertje Een biertje die me echt bevalt.
Past perfect bij het gerecht hieronder waarvan limoen deel uitmaakt.
Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche
Het gerecht komt uit het kookboekje "De Lekkerste Keuze" Een uitgave van de WeightWatchers
Jammer genoeg mag ik dit gerecht niet neerpennen daar er een copyright op rust.
Een perfecte harmonie tussen scamp's en bier
Om lekker te koken met bier kunt u altijd terecht op de smakelijke website van de Nederlandse kok Han Hidalgo http://www.biercuisine.nl/
Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden. In alle recepten is bier één van de ingrediënten. In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren en vaak ook groente en fruit gebruikt. Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten. De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken. Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 450 recepten verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten. Veel plezier met koken en eet smakelijk. Bij vragen gebruikt u de contactknop. Klik op de flessen voor de allernieuwste recepten van deze maand!
Tongerlo Dubbel blond en Spaghetti in De Reutel te Zonnebeke
Spaghetti is nergens zo goed als thuis! Maar toch zijn er kroegjes, kleine stamineetjes in ons land die bekend zijn voor hun lekkere bereide spaghetti. Zo ook De Reutel een kleine cafeetje aan de rand van het Polygoonbos in Zonnebeke. Hier was ooit het Steenuilbos , het thuis van heksenmeesteres Sefa Bubbels.
De Reutel
Reutelhoekstraat 17 Beselare 057/ 46 79 77
In de verte het Polygoonbos.
Bij het binnenkomen bemerken we slechts 6 tafeltjes
Het minuscule cafeetje bestaat uit 2 plaatsjes. De caféruimte en een soort mansarde waar nog vier tafeltjes staan. Er kunnen binnen slechts een 40 personen plaats nemen.Tijdens de zomer beschikt De Reutel over een terras van 80 personen. Het cafeetje wordt uitgebaat door Kristof D'Hellem en wat leuk is het kroegje heeft geen sluitingsdag.
De Mansarde met vier tafeltjes
De Reutel is ook een halte voor wandelaars en fietsers.
De Spaghetti van De Reutel is wereldberoemd. Ook een "Schelle van de Zeuge" staan op het menu.
We dronken bij onze spaghetti een Abdijbiertje Tongerlo Blond van brouwerij Haacht.
Tongerlo blond is goudblond van kleur Het heeft een dikke fijne witte schuimkraag
De aroma's zijn moutig en licht fruitig
Een zoete aanhef over gans de lijn zoet fruitige en moutige smaak met honingtoetsjes in de verte
Een voortreffelijk commercieel abdijbiertje goed gebrouwen mist toch een klein beetje body. Al bij al een biertje die bij het grote publiek in de smaak zal vallen.
De norbertijnse abdij van Tongerlo is in bijna negen eeuwen, doorheen wel en wee, met zorg doorgegeven van generatie op generatie. Ze is gelegen in een historisch kader en groene omgeving en bruist nog steeds van energie, zowel voor de eigen kloostergemeenschap als voor de bezoekers
Predikheer, ietsje meer verwacht van een Dominikaan
Voor de lichtfeesten in Reet laten ze bij de proefbrouwerij speciaal een biertje brouwen nl Predikheer Gouden Tripel. Ik ben er aan geraakt via Jan Menken op het Kertsbierfestival van Essen. Dus stillaan tijd om het licht te laten schijnen op dit bier met een nogal bijzonder naam.
Voor die feesten is LSA verantwoordelijk LSA is op de eerste plaats een wijkvereniging en kan enkel bestaan door en voor de bewoners van de wijk Predikherenvelden. http://www.lichtfeestenreet.be/
Voske en ik zijn er weer bijna bovenop. Gisteren nog een inspanning gedaan om naar aanleiding van de nieuwe heisa rond het Westvleteren bier een nog op de computer rustend rubriekje (over Westvleteren 12) toch nog op de bierblog te plaatsen. De trouwe bezoekers kwamen ongeduldig.
Een Trappistenbroeder van Westvleteren sprak gisteren nog in het 19.00 u journaal dat iedere hulp welkom was
En het moet wel lukken zeker want kijk eens aan
Sinds de trappist van Wetvleteren in 2005 werd uitgeroepen tot 'beste bier ter wereld', kennen de broeders van de Sint-Sixtusabdij geen rust meer... Daarom hebben zij een nieuwe kloosterorde (anno 2007) opgericht, de paters KREJEIZEWIETEN, die in de duistere kelders van het Oilsjterse belfort de laatste tijd hele rare dingen hebben uitgespookt. Ze hebben stiekem zakken met tarwe- en gerstemout, speciale Oilsjterse kruiden uit oude bierrecepten aangehaald ... De Krejeizewieten hebben een NIEUW OILSJTERS BIER, gebrouwen namelijk KREJEIZEWIET!!
De bedoeling van het bier is om Oilsjt te beiteren.
En kijk, bierpreoevers hebben altijd geluk (wat niet gezegd kan worden van wijn- en Leffe proevers)
John een goede vriend heeft via Pierre ons twee flesjes van dit Aalsters Carnavalbier bezorgd.
Mooi van hem. Alaaf John.
En waarom zouden we het op Mardi Gras of Vette Dinsdag niet ontkurken en proeven.
Eigenaardig, maar ieder jaar met Vette Dinsdag doet mijn tuin raar.
Een pracht van een etiket voor een pracht van een bier
Blond, wit bier met een zeer fijne witte schuimkraag. die snel verdwijnt wazig.
Fruitige en kruidige aroma's. Koriander ook aroma's van tarwemout
Een frisse kruidige aanzet smaakt naar witbier maar heeft een steviger body. koriandertoetsen een kleine bitterheid waarneembaar mooie droge afdronk
Een leuk biertje, fris niet te zwaar en mooi in balans
Echt gezond carnavalbier waar je van zeker bent dat je er s'anderdaags geen te zware kater aan overhoud. (ten opzichte van ander bier). Het is wel een etiketbiertje van De Graal. Wat? Zelf eens proeven is de boodschap of? Dit blog eens overlopen.
Krejeis ontstond in 1988 maar stapte voor de eerste maal mee in de Aalsterse Carnavalsstoet van 1989
Vanaf 1989 tot nu hadden ze nog geen enkele stoet gemist. Ze behaalden steeds mooie prijzen met als uitschieter een tweede plaats tijdens de stoet van 1997 Dit jaar werden ze 5de - Proficiat.
Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?
Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?
Onze abdij telt een dertigtal monikken, Cisterciënzers(oftewel Trappisten) Een leven lang, Zoekend naar God, proberen zij een stil en bescheiden leven te leiden.
Vroeger belde men gewoon naar de biertelefoon van de trappistenabdij van Westvleteren.Een stem vertelde welk bier er die dag voorradig was en u kon het zo gaan ophalen. In een minimum van tijd stond je zo weer thuis (als je onderweg niet bleef hangen natuurlijk) met maximum 5 bakjes.
Maar sinds de dag dat de Trappist Westvleteren 12 door de website Ratebeer in 2005 uitgeroepen werd tot het beste bier van de wereld moest en zou iedereen deze trappist in zijn bezit krijgen.Gevolg ellenlange files en urenlange wachttijden.
Velen hadden nog niet eens van de trappist van Wesvleteren gehoord.Cafebazen moesten die op hun kaart hebben.Er kwam veel snobisme bij te pas.Mensen die de trappist niet eens graag dronken stonden toch maar langzaam aan te schuiven om te kunnen pronken dat het beste bier van de wereld bij hen in de kelder lag. De flesjes Westvleteren 12 werden zelfs op Ebay voor meer dan 10 dollar per stuk verkocht
En de mensen van de streek die om de maand een bakje gingen ophalen waren de dupe.Wachttijden van meer dan 8.uur waren geen uitzondering meer.Reden? De Trappisten van Westvleteren brouwen niet meer dan hun 4.750 hectoliter.
Gelukkig was er een muurtje afgebroken en kon men iets meer zien van de abdij.
Om die toestanden tegen te gaan werd volgend nieuw reglement toegepast :
Het bier Trappist Westvleteren kan enkel nog na reservatie aangeschaft worden (+32 (0)70/21.00.45).
Hoe het bier reserveren?
U belt naar de biertelefoon 070/21.00.45 om te vernemen wanneer, hoeveel en welk bier er kan gereserveerd worden.
U belt terug op het aangegeven tijdstip.
Met de telefonist maakt u een afspraak (datum en uur) en geeft u de nummerplaat door van de wagen die de bestelling komt ophalen.
Er wordt steeds pér soort en in beperkte hoeveelheid verkocht.
Gelieve er rekening mee te houden dat u bij het reserveren de bezettoon kan krijgen omdat onze bierlijnen vaak overbelast worden! Dank bij voorbaat om uw begrip en uw geduld.
Maar vanavond in het Journaal van 19.00u was het weer raak. Een persoon vertelde de kijkers dat hij 6 uur gepoogd heeft om binnen te geraken.Uiteindelijk is hij toch binnen geraakt om zijn bestelling te doen maar doordat de Trappisten nu gebruik maken van een 070 betaallijn lag hij aan een slordige 83.00 .Dus een zeer duur bakje Trappist.
Van De Vrede naar de Abdij is maar een stap.
De abdij vredig op een winterse dag
Het beste is volgens Voske en mezelf om in de schaduw van de trappistenabdij namelijk in De Vrede het beste bier van de wereld te gaan proeven. U vind er altijd de drie soorten bieren "Westvleteren 6, 8 en 12" en u kan in het winkeltje ook aankopen wat er die dag van bier voorradig is.
"De Vrede" in de schaduw van de abdij
De Vrede is een groot gebouw die zeer veel pelgrims kan ontvangen. Op zondag zit het rond 16.00u geladen vol
De abdij en brouwerij zijn eigenlijk niet te bezoeken. De geïnteresseerde kan wel terecht in 'Het Claustrum', een informatieruimte in het ontmoetingscentrum 'De Vrede', recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken van de Sint-Sixtusabdij u een inkijk in hun kloosterleven aan.
Laten we eens proeven of het beste bier van de wereld zijn tittel waardig is?
We mochten enkel het lege flesje erbij hebben om een foto te nemen.
Het kleur is zeer donker tot bijna zwart Een prachtige lichtbruine romige schuimkraag.
Aroma's van mout en fruit portotoetsen alcohol
een zoete aanhef Rozijnen, blauwe zoete pruimpjes u smaakt de alcohol Zoete afdronk. met een prachtig bittere nasmaak Complex Een duur snoepje maar o zo lekker
Eentje is duidelijk genoeg. Want de weg van en naar de abdij is nogal kronkelend.
Of dit het beste bier van de wereld is? Dit is te oordelen naar ieder zijn eigen smaak. Ik denk het niet, want er bestaan nog andere verukkelijke bieren maar een van de beste mag het wel genoemd worden.
Het wapenschild van de abdij Ut palma florebit' is een citaat uit psalm 92: "de rechtvaardige moge bloeien als een palmboom." U ziet een gestilleerde palmboom, de staf en de sleutels van de abdij.
12 op het gele kroonkurk, in werkelijkheid 10,8 % Alc
In onze gemeente heerst momenteel volop carnavalstemming. Niet zo groots als Aalst, Binche en Eupen, maar de Carnavalsvereniging De orde van de Vlaskapelle beheerst toch al sinds 1972
het carnavalgebeuren in Gullegem.
Nu zondag gaat reeds de 34ste carnavalstoet van start.
Waarom zouden we deze dagen geen carnavalsbiertje proeven?
En we moeten toch niet buutreednen of tonpraten
Onze keuze viel op een Waals biertje nl. LAutruche Bière des Gilles, gebrouwen door Brasserie Silenrieux
Net als in Binche hebben ze in Silenrieux een rijke carnavalstraditie. Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket. De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.
'Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek
Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek. Van Marketing gesproken ; De Struise Brouwers hebben hier blijkbaar weinig kaas van gegeten.
of
"9 uren bij de Struise Brouwers in Woesten" http://www.struisebrouwers.be/ Urbain Coutteau, Noordhoek 13/1, 8647 Lo-Reninge
06.30u bij Deca Service was de afspraak met de Struise brouwers.
Zo vroeg waren we niet meer gewoon.Maar om een brouwproces van Pannepot bij te wonen was 06.30 zelfs een redelijk uur. Heerlijk alleen rijden door enkele mistsliertjes, op een baan richting kust die in de zomer voor veel ellenlange files kan zorgen.
En met "Synesthesia" van Sven van Hees in de cd player ben je zo van Gullegem in Woesten.
Vroeger brouwde De Struise brouwers bij Brasserie Caulier in Peruwelz. Maar doordat brouwerij De Ranke (voormalig brouwerijhuurder bij Deca) een eigen brouwerij opstartte in Dottenijs, kwam er in Woesten een plaats vrij voor een nieuwe huurder.
Deca service is nog een brouwerij waar de tijd is blijven stilstaan.
Hier wordt nog met gevoel gebrouwen.Hier is de brouwer nog één met zijn product.
De geuren die in deze brouwerij ronddwarrelen vertellen het verloop van het brouwproces. Hier is bestendig rook en stoom aanwezig. hetzelfde decor als buiten, hier binnen hangen ook mistslierten maar van veel gezonder aard.
De Brouwinstallatie nog volledig in gietijzer en koper. Ze is kort na de eerste wereldoorlog geïnstalleerd door De Coster - Vandevelde uit Thielt.
Deze brouwerij bestaat nu inmiddels meer dan 90 jaar, vóór 1980 was dit brouwerij Decaessteker.
Brouwerijen van nu zoals De Bie, De Ranke, Drie Kluizen hebben er hun eerste bieren leren brouwen van Brouwer Ingenieur George Christiaens, inmiddels 78 jaar oud en nog steeds actief en eigenaar van deze bijna 100 jaar oude brouwerij. Nu brouwen De Struise daar hun prachtige eigenzinnige bieren.
het woord "struis" in Struise brouwers betekent niet dat het breedgeschouderde brouwers zijn met herculische afmetingen. Neen het woord komt van struisvogel. De brouwers hebben ook nog een struisvogelfarm "De Noordhoek" in Lo-Reninge
Zw/W foto van Urbain en Carlo twee van de geen al te struise, Struise brouwers.
Het is gekend dat Struisvogels in een onbekende omgeving stressverschijnselen vertonen.Als Struisvogels in een nieuw bedrijf worden geplaatst dan zijn de dieren stressgevoelig.
De Struise brouwers voelen zich perfect thuis bij Deca service. Stress was in ieder geval niet te bespeuren. Aandachtig, Oordelen, overleggen en uitvoeren. Ze weten verdomd heel goed wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. Echte brouwers in hart en nieren. Een bierfirma?Daar heb ik niks van gemerkt!
Hieronder enkele prachtige opname's van het brouwproces van de Pannepot. Een spel van geuren en kleuren. De kleuren kan ik je tonen helaas de geuren niet. Voor nog meer foto's klik eventjes op laatste foto onderaan.
Urbain en Carlo storten de mout zak voor zak in de trechter die naar de beslagketel leid.
1.300 kg mout wordt in de beslagkuip gestort
Ondertussen word de kookketel netjes in orde gebracht. De koperen kookketels zitten ingemetseld achter een muur.
Tijdens het maïschen houd Urbain zorgvuldig de temperatuur bij. Hier komen geen technische snufjes aan te pas.
Het filtreren duurt ongeveer 4 uur. Via de lekbak wordt het bier naar de kookketel gepompt. Lekker bier heeft tijd nodig. Deca is een slow Brewery.
Als een lavastroom doet het opgepompte bier zijn intrede in de koperen kookketel Een enig schouwspel om te zien.
Een mooie snapshot - Tonny neemt tijd voor een zwarte thee. Een zwarte thee is de warme wort van de pannepot.
De indrukwekkende schuimkop van de kokende Pannepot
Toevoeging van de suikers in het kokende wort.
Struise Carlo kijkt aandachtig toe
De Poperingse hop wordt aan het brouwsel toegevoegd.
De smaakmakers (Het geselecteerde kruidenmengsel) in de kookketel gebracht door Urbain
Door het nemen van stalen vóór en na de kook controleren ze de juistheid van het soortelijk gewicht uitgedrukt in SG, Plato of Belgische densiteit
De wondere wereld van de gist in een open gistkuip
De zoon van Urbain - Een jonge Struise brouwer voor de toekomst
Duivelse goede struise brouwers.
Klik op onderstaande foto voor een vollediger reportage.
Woensdag 31 januari laatst leden was ik uitgenodigd door de Keteniers om de voorstelling van hun project "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" bij te wonen. Dit project staat in het teken van de Monumentenstrijd georganiseerd door Canvas.
Keern geirn è keer myn gank, were noar de streke Woar danke joenk èwiste, woar da myn ouders weun Keern geirn è were tot aan de Vleterbeke Noar steej of noar è n' hommelhof, woar danke my nog jeun.
Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegher verwelkomde de opgekomen pers. Nog aan de tafel van links naar rechts : Greet Huyghe uit Asse, Annemie Declerck secretaresse Keteniers, Guido Vandermarliere voorzitter Keteniers, Schepen van toerisme Vanlerberghe Jürgen Burgemeester Dejaegher en Luc Dequidt, Hoofd dienst toerisme Poperinge.
De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de 'Hopcultuur' in zijn brede betekenis. Het woord 'Ketenieren' is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen 'Babbelen' in de hopast.
Voorzitter van de Keteniers Guido Vandermarliere met uitleg over het boek - Reynold Scot en de Poperingse Hopteelt.
De Hopasten
Met de West-Vlaamse bergen op de achtergrond, lagen de hoppevelden met hun rechte en schuine palen en hun fluisterende draden, uitgestrekt in de vallei van de Vleterbeek, mat daartussen de boerderijen en schuren, als wat ingedommeld in dit open landschap. En heel opvallend daar tussenin, stonden de hopasten; de 'hommelketen' met die draaiende schouwen op. De 'zotten' draaien met de wind, zeiden de mensen. Door de eeuwen heen heeft de Poperingse boer en burger zich dikwijls naar de wind moeten keren; mee moeten draaien met de zachte bries, de hardwerkende westenwind of de storm moeten weerstaan. De zotten op het dak waren en zijn het symbool van de Westhoeker, die tegen beter weten in, met zijn botten in de klei staat en de zware grond 'vrucht' laat dragen. Je zag ze vroeger overal, die 'zotten'
Annemie Declerck, Kamagurka en Guido Vandermarliere
Peter van het project : Kamagurka.
Ieder project krijgt ook de steun van een 'peter' of 'meter'. In het geval van De Keteniers is het Kamagurka die enthousiast deze taak op zich genomen heeft.
Gelegenheidsbier : Keteniersbier
Het bier werd geleverd door drankenhandel "Old Bailey" uit St. Eloois Winkel.
Voorzitter Guido Vandermarliere en secretaresse Annemie Declerck toosten met hun Keteniersbiertje op het succes van Project 15 "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"
Ook Kamagurka laat het bier niet aan zijn neus voorbijgaan. Annemie kijkt nauwlettend toe.
De hopscheuten en gerookte zalm in een vinaigrette smaakten heerlijk bij het Keteniersbiertje.
Hopscheuten worden ook wel het witte goud genoemd. Deze witte knapperige jonge loten van de hoppeplant zijn een ware delicatesse. Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen in veel gerenommeerde restaurants het summum vangastronomische menus. Officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
Mieke Dumont van Focus/WTV in gesprek over de "Hommelpap" met de Poperingse banketbakker Sansen.
Uit dank voor de geslaagde Hopoogst trakteerde de boerin de hoppeplukkers met een stevige pap (hommelpap) waarop de laatste hopbelletjes als decoratief element dreven, de boerin kreeg het kroontje op het hoofd, het loon werd in contanten uitbetaald en tot laat in de avond werd gegeten en (vooral)gedronken, gedanst, gefeest.....het monotone plukritme van 4 weken weggefuifd.
Hommelpap - Melk, boter en suiker en bestrooid met kaneel
Na de persconferentie werden we verwacht in het vernieuwd Hopmuseum
Het vernieuwd hopmuseum.
Voor een bezoek aan het museum klik op onderstaande foto <
Accordeonist Vilbère Vanrenterghem verwelkomde de gasten met Hoppedeuntjes
De indrukwekkende inkomhal - Licht en ruimte
Kamagurka tekende voor de gelegenheid "De Hopduivel"
De hopduivel is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakken en van andere tegenslagen die de hoppeboer moet verwerken.
Kleine Mazarinetaartjes. Deeg, boter, eieren, bloem, giste en zout en rijkelijk met kaneel bestrooid. De Keteniers hadden kosten nog moeite gespaard.
De oorsprong van dit streekgebonden dessert, een deegje doortrokken van een warme saus op basis van boter en kaneel gaat terug tot 1800. Sinds 2006 officieel erkend door de VLAM als streekproduct.
Ook Hopjenever en paté met hop in verwerkt kon geproefd worden tijdens de voorstelling van het project 15 van de Keteniers.
De Poperingse bevolking kwam massaal naar de voorstelling v an het Project 15 - Bewaar de hommelketen
DE KETENIERS op CANVAS 12 februari om 20.45
STEMMEN VANAF 12 febr tot en met zondag 18 februari tot 20.00u
Het stemnummer voor de tweede ronde in de Monumentenstrijd is 15 U kunt stemmen per tel: bel 0905 56 3 15
Per GSM - SMS: STEM 15 naar 3470 Via de website van Monumentenstrijd + Digitale TV
<Voor een kleine reportage klik op onderstaande foto
Ditmaal besloten Voske en ik om een biertje te gaan proeven over de schreve.
De schreve is bij ons West-Vlaams voor de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.
Meer bepaald het Heuvelland en Frans-Vlaanderen.
Het Eigenaardige is, zodra ik er met de auto heen rijd, dat ik er niet rap genoeg kan zijn.
U wordt zowaar aangezogen door de aantrekkingskracht van de streek. Heuvelland is een fusie van acht dorpen, waarvan Kemmel de hoofdplaats
is. Het is een prachtige natuurstreek, een glooiend landschap met een weids uitzicht
op de Westhoek en Frans Vlaanderen.
Frans Vlaanderen met Dorpen zoals Hazebrouck, Wormhout, steenvoorde, Boeschepe enz herinneren ons nog dat dit deel van Frankrijk vroeger aan Vlaanderen toebehoorde.
Er wordt geen Nederlands gesproken maar veel afbeeldingen van de Vlaamse Leeuw herinneren ons dat een deel van de bevolking maar al te graag bij Vlaanderen zou thuis horen.
Vooraleer we de schreve over staken hebben we nog vlug enkele streekbiertjes gekocht in de bierzaak Tournée Générale op de Zwarte Berg (Mont Noir). (voor mensen die de zaak kennen.Het bierwinkeltje verhuist vanaf 1 maart naar De Rode Berg).
Over de schreve draaien we rechts af naar Boeschepe op zoek naar de afspanning De Vierpot.
De herberg is gelegen op een heuvel tegen de Ondankmolen en klevend aan de Catsberg.
De Ondankmolen, met de gelagzaal De Vierpot vormt tijdens de zomer en winter een pleisterplaats voor toeristen en wandelaars.
De vierpot een pleisterplaats voor wandelaars en fietsers Een vierpot was een pot met gloeiende kooltjes die het mogelijk maakte om de pijp van de stamgasten te onderhouden.
Tegen de zoldering hangen diverse vierpotten in alle materialen
Oude foto's verfraaien het gezellig interieur.
De Vierpot met zijn vele attributen lijkt wel op een antiekzaakje.
Bemerkt de aanwezigheid van de "Vlaamsche Leeuw" ingemetseld in de toog.
6 pispotjes netjes op een rij.
Hier en daar staan er op de tafels oude volksspelen
Koffiekannen, sacochen, veugelmutten, eierpaenders, alles hangt aan het plafond.
En de bierproever, hij noteerde verder. (Voske wilde dat ik ook eens op de foto stond).
De naam van het bier "Lousberg" is afkomstig van waar de winkel en kaasmakerij gelegen zijn nl : Lousbergskaai 33 te 9000 Gent.
Lousberg 8% Alc. Vol. De proefbrouwerij - Lochristi
Lousberg gevonden bij Bioplanet - Delhaize.
Donkerblond biertje met dikke schuimkraag. fijne koolzuurpareling.
Aroma is moutig en fruitig (Koriander) ook een gistaroma is aanwezig
De eerste smaak is van bitter hop een klein beetje wrang ook moutig en een tikkeltje karamel ook toetsen van kruiden.
Een bier waar volgens mij gerust wat meer aroma hop aan toegevoegd mocht worden. De smaak is mij ietsje te wrang. te onvolledig om evenwichtig te zijn.
Een biertje die anderen graag zullen drinken. Misschien moet ge het combineren met een kaas van Het Hinkelspel? ik ga toch liever een beetje hinkelen.
Lousberg, bemerkt het biolabel rechts onder.
Hinkelen speel je met een steentje dat je met de neus van je schoen vooruit moet schoppen. Benodigdheden: een trottoir, een steentje, een schoen en een mooie krijttekening, liefst in kleur. Bovenin bevindt zich de Hemel, onderaan de Aarde, het is erg moeilijk om het steentje in de Hemel te krijgen, je mikt bijna altijd verkeerd en dan rolt het steentje buiten de tekening. Toch verkrijg je op den duur de nodige behendigheid om over de verschillende hokjes heen te springen (hinkelbanen in de vorm van een slakkehuis, van een rechthoek, of in fantasievorm, het laatste tamelijk ongebruikelijk) en op een dag leer je van de Aarde los te komen en het steentje vlak voor of zelfs in de Hemel te krijgen, de ellende is dat juist op dat moment, als haast nog niemand geleerd heeft het steentje tot vlak voor de Hemel te krijgen, je kindertijd ineens voorbij is en je in de romanwereld terechtkomt, in de hevige angst voor niets, in het speculeren over een andere Hemel die je ook weer moet leren bereiken. En omdat je kindertijd voorbij is vergeet je dat je om in de Hemel te komen een steentje en de neus van een schoen nodig hebt.
Fragment uit Rayuela: een hinkelspel, roman van de Argentijnse auteur Julio Cortázar.
De mooie voorgevel van Brasserie Bistro "De Neerbeek" Meense steenweg 391 8501 Bissegem neerbeel@skynet.be
Een van de mooiste Brasseries in het Kortrijkse is ongetwijfeld "De Neerbeek" in Bissegem. Het is een van de oudste herbergen van de streek. Geschriften uit 1590 kunnen dit bewijzen. Het café is in 1991 verandert met een Fin de Siècle interieur. Phillipe Verschaete baat deze statige herberg sinds de veranderingen als een volleerd cafébaas uit. Wij mensen van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) hebben het geluk dat we regelmatig kunnen samenkomen in dit prachtig etablissement.
De Neerbeek is niet enkel een café, maar ook een gezellig restaurant (onlangs bijgebouwd), het beschikt over een prachtige vergaderzaal en het heeft zijn eigen winkeltje De Vinke waar ge allerlei bierattributen kunt kopen, zo ook het Bissegems Streekbier Loetepoepe genoemd naar een volksfiguur uit de streek.
De prachtige toog. De Neerbeek heeft eigenaardig genoeg altijd over een unieke toog beschikt. Zo ook de oude was een pareltje. Die bevind zich nu in "De Vlasblomme" Een café die bij het Vlasmuseum behoort. (weldra bespreking op dit blog)
Het mooie Fin de Siècle interieur
Nog een gezellig plaatsje in het stijlvolle café
Phillipe Verschaete de trotse eigenaar en uitbater van dit rookvrije café.
Brasserie Bistro "De Neerbeek" is ook ORVAL ambassadeur.
Specialiteit van het huis "Côte a l'os"
Nu de KBW (Karakterbierweekend) vergadering plaats vond in de Neerbeek was het de hoogste tijd om nog eens van een Loetepoepe te genieten.
Aroma's zijn mout en fruitig tikkeltje kardemon in de verte maar vooral een boeket koriander. Ook een heerlijk aroma van de Achouffe gist
De aanhef is zoet fruitig en kruidig Vooral de koriander steekt zijn kop boven. Een kleine nabitterheid
Dit bier is het tweede brouwsel en kan moeilijk vergeleken worden met het eerste brouwsel. Dit biertje komt nogal platjes over. Het mist body en de sprankelijkheid van de eerste gebrouwen Loetepoepe.
Gelukkig is het derde brouwsel klaar en beloofd weer het oude bier te evenaren. De nieuwe Loetepoepe is back.
Een bierwinkeltje in een Bistro Taverne. U maakt het niet alle dagen mee!
Niet gevonden? We zullen U stap voor stap bij de hand nemen om het licht te zien. Wij, dat zijn Johan Brandt en Urbain Coutteau. Respectievelijk brouwmeesters voor de Struise Brouwers en voor de Regenboog. Gezien onze bezigheid, is het niet verwonderlijk dat wij mekaar virtueel tegenkwamen op het BBCI. Dit staat voor Belgisch BierCafé Index, en is het forum van de bierliefhebbers van Zythos. (Daarmee is het eerste barbarisme opgelost!) Gezien tussen pot en pint, al dan niet virtueel, de zaken veel vlotter gaan, is het niet te verwonderen dat er tussen beide artisanale brouwers een verregaande samenwerking tot stand kwam.
Zoals U wellicht weet, is Zythos ook verantwoordelijk voor een jaarlijks festival: jawel, ZBF. En nu is het festival in 2007 in zekere zin een echt vernieuwend gebeuren, gezien het, in overeenstemming met een verheugende trend, geheel rookvrij zal zijn. Dat vonden wij, die het niet zo ophadden met al die rookwalmen, zó positief, dat we meenden dit te moeten ondersteunen. En hoe beter dan door positief door te denken? Is het niet zo, dat roken schadelijk is voor de gezondheid, en zelfs kanker kan veroorzaken? Dat, terwijl ons artisanaal product, bier, in kleine hoeveelheden genoten, zelfs erkend is als gezond.
Dus kwamen wij vanzelf uit bij KOTK, het magnifieke initiatief dat staat voor Kom Op Tegen Kanker. We willen dit laten zien op het rookvrije ZBF zelf: we willen ervoor gaan, per betaalde consumptie op het festival, 0,1 Euro af te staan aan de actie. De Liga tegen Kanker heeft ons initiatief reeds erkend, en we zijn van wal gestoken door onze collegas aan te schrijven om mee in de boot te stappen. Héwel, de brouwwereld kan best sympathiek zijn en je kan dit best merken aan de uitgebreide deelnemerslijst hieronder die nog steeds aangroeit.
We verenigden ons dus onder een noemer die aangeeft wat we zijn: AB, Artisanale Brouwers, die meer willen dan alleen maar bier verkopen. Noblesse oblige! We vinden het fantastisch deze gelegenheid te gebruiken om een geweldig idee te helpen verwezenlijken, en zijn ervan overtuigd dit met alle brouwers te kunnen doen slagen.
De affiche met de deelnemende brouwers aan de actie en met tekst van Joris Pattyn
Een prachtig initiatief van Johan Brandt en Urbain Coutteau. Mooi mannen, heel mooi. wat wij alleen maar kunnen toejuichen.
Charmette. Les bières de l'Histoire N°1 (La Liberté au droit de la femme 1960)
Het klinkt allemaal veel belovend. Een mooie naam, een mooi etiket. Het bier heeft zelfs een infusie van Citroenmelisse ondergaan. Kortom we waren vol hoop op een lekker pittig biertje.
Het mag, het mag niet, het mag, het mag niet ......
Sinds 1 januari 2007 is de wetgeving verandert in de horeca wat roken betreft. Wat mag en wat mag niet. Alles hangt af van het type en de omvang van de zaak.
Veel horecazaken raken er nu nog niet wijs uit.
Taverne 't Rusteel heeft een mooie oplossing. Naast de zaak hebben ze een Rokershuisje geïnstalleerd. Lekker droog en nog mooi vertoeven ook.
Gezellig eentje paffen in het rokershuisje.
Zowel buiten als binnen in de horecazaak moet het rookbeleid duidelijk aangegeven worden met deze vier stickers
Maraille is een fiets, wandel & praatcafé. Het is er zo gezellig dat u zou vergeten dat er nog een eindje gefietst of gewandeld moet worden. Het café ligt in de gemeente Outdrijve niet ver van de Schelde en wanneer u voor het smeedijzeren hekken staat ziet u in de verte de Kluisberg mey het kluisbos liggen. http://users.skynet.be/bk239928/html/dutch/kluisbos.htm
De Kluisberg, badend in het januari zonnetje
Maraille komt van het Latijn mansionile en werd in het Frans mensil en betekent "woning met een stuk land, landbouwershuis". De schrijfwijze menielde omstreeks 1529 geeft de Vlaamse uitspraak van het Frans menille weer en werd later maraille. (bron : website)
Een speksteenkachel zorgt voor de gezellige warmte tijdens de wintermaanden.
Speksteen wordt ook zeepsteen of steatiet genoemd. Speksteen is de zwaarste natuursteen, wat een belangrijke verklaring is voor de vuurvastheid en het warmte-opname en geleidingsvermogen. Het hoge smeltpunt van speksteen staat toe de steen tot op zeer hoge temperaturen te verhitten. Speksteen wordt gebruikt voor het maken van massieve speksteenkachels. http://www.tegelkachel.be/speksteen_kleisteen.htm
Het voorjaarse winterzonnetje en de zelfontworpen lampen zorgen voor een mooi lichtspel in dit gemoedelijk cafeetje
Maraille is een uitstekende plaats om een fiets- of wandeltocht te beginnen of te beeindigen.
In het café vindt je tevens info over de verschillende wandelingen en routes in de omgeving. Er zijn ook fiets & wandelkaarten te koop. Er is een gratis wandelroute te verkrijgen, met verschillende afstanden vanaf 7 km tot 21 km, je kan vertrekken aan het café.
Het etablissement staalt één en al warmte en sfeer uit. De muziek is wereldmuziek. Van Loreena McKennit tot Portugese Fado De kleine bierkaart bevat toch een paar grote biernamen. Dupont, Cuvée des Trolls, Vier soorten trappistenbieren, Quintine
Wij kozen voor het trappistenbier "Chimay Rood"
Chimay Rood 7.0 % Alc. Vol. Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont Forges-lez-Chimay http://www.chimay.com/
Een vrij jonge Chimay van 7% Alc. poseert gewillig voor mijn lens
Kleur : Roodbruin met een dik lichtbeige schuimkraag.
Aroma's van gist en mout zoete fruitgeurtjes en hier en daar een tikkeltje alcohol
Een zoete aanhef mout en lichte chocolade toetsen een afdronk met toch weinig bitterheid. De smaak is niet vol, eerder ietsje waterig.
Voor mensen die graag een minder alcohilische trappist willen drinken. Niet de liefste Trappist uit het gamma van Chimay die ik graag drinkt. Maar hij mag er toch best wezen.
Goed tot 2010 of langer?
Een bezienswaardigheid dicht bij het Cafeetje is de Tombeelmolen
De Tombeelmolen dankt zijn naam aan de tombeel (molendam of hoogte) waarop hij is gebouwd. De molen te Outrijve is niet alleen het enige bewaarde exemplaar in de Scheldevallei. Als jongste bakstenen molen van Vlaanderen maakt hij ook de brug tussen de eeuwenlange houten molentraditie en het gebruik van moderne materialen zoals ijzer.
Ondanks dat het bier gebrouwen is rond december 2005 en verpakt is met een Kerstwikkel is Vicaris Generaal geen echt Kerstbier. Maar ik zal het toch als laatste in de rij van Kerstbieren 2006 op dit blog aan u willen voorstellen.
Eerst en vooral moet ik zeggen dat Bierfirma Dilewyns een neus heeft voor marketing. Geen opvallende kleuren en schreeuwende etiketten. Nee, alles is afgestemd op een prachtige kleurcombinatie van vuil blauw en donker beige. Met het logo van het Ros beiaard uit Dendermonde. Het geeft hun bieren een zekere standing. Mooi.
Het visuele speelt een belangrijke rol om een bier naar de consument over te brengen maar natuurlijk moet er ook kwaliteit achter het glazen omhulsel zitten.
daarom proefden we de mooie ogende fles "Vicaris Generaal" van 75 cl
De Vicaris Generaal gewikkelt in een prachtig doorschijnend Kerstomhulsel
Vicaris Generaal - Alc 8,8 % Alc.Vol. Gebrouwen in de Proefbrouwerij - Lochristi naar een recept van Bierfirma Dilewiyns http://www.vicaris.be/
Een prachtige fles met een heerlijke inhoud.
Donker bruin van kleur met een beige romige schuimkraag
Aroma's van gebrande mout Karamel
Een zoete aanhef met bittere toetsen fruitig ook heel diep een porto smaakje.
Een mooie nabitterheid een prachtig bier mooi in evenwicht tussen zoet en bitter.
De inhoud en de verpakking is pure klasse.
Het front en rug etiket, sober en mooi.
De prachtige verpakking van de Vicaris Genaraal
NB : Een vicaris Generaal (ook wel Groot-vicaris genaamd) is ook een plaatsvervanger van een bisschop.
Via mijn bierblog lieten ze weten dat ze draf gebruiken van brouwerij De Landtsheer om hun bodem te bedekken.
Hallo William,
De zeer vochtige draf kwam in het warme voorjaar goed van pas om de bodem rond de tomaten- en courgette planten te bedekken Met dit procédé mag men wel niet overdrijven gelet op het risico van gisting , schimmelvorming en verhoging van zuurtegraad. Het overgrote deel van die draf die blijkbaar rijk is aan voedzame bestanddelen hebben we verwerkt in onze compost om de kwaliteit ervan te verhogen.
De eerste dagen was het in onze tuin juist zoals de geur van een café 'morgens na een nachtje stappen.
Het is het eerste jaar dat we dit doen.
Maar het heeft wel goed gewerkt want tijdens die hittegolf hadden we echt geen waterverdamping.
Foto's van Rita en Guy
Bier en Gezondheid
VERBAND TUSSEN ALCOHOL EN LICHAAMSGEWICHT
In tegenstelling tot wijn, heeft bierconsumptie geen merkbaar effect op de body-mass index (BMI, gewicht gedeeld door kwadraat van de lengte) noch op de verhouding taille/heup (WHR, waist-to-hip ratio). Tot deze conclusie kwamen Franse onderzoekers.
De resultaten van de meeste studies over het verband tussen alcoholische drank en gewicht leverden tot hiertoe geen duidelijke resultaten op. De Franse onderzoekers analyseerden gegevens van 2323 volwassenen tussen 35 en 80 jaar.
Globaal genomen had het verband tussen alcohol enerzijds, en WHR anderzijds, een J-vorm. Verbruikers met maximaal één standaard drank per dag vertoonden een kleinere verhouding dan wie minder of wie meer verbruikte. Die J-vorm was eveneens aanwezig voor de BMI, maar uitsluitend bij mannen.
De J-curve was aanwezig bij wijndrinkers : wie dagelijks tot 8 glazen wijn dronk had een lager WHR dan wie meer wijn dronk of helemaal geen. Hier werd de J-vorm eveneens uitsluitend bij de mannen aangetroffen.
In het geval van sterke drank werd een lineair verband vastgesteld: hoe groter de hoeveelheid, hoe grote BMI en WHR.
Bierverbruik daarentegen had geen merkbaar effect op WHR of BMI, en leidt dus niet tot verdikking.
Het is nog niet duidelijk of het verschil tussen wijn en bier te wijten is aan de drank zelve, dan wel of het iets te zien heeft met andere factoren, zoals bij voorbeeld een verschillende levensstijl van wijn- en bierdrinkers.
Bron:Lukasiewicz E e.a., Public Health Nutr. 2005;8(3): 315-320.
Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.
Alhoewel Quintine Blond in de heksengemeente Elzele (Ellezelles) gebrouwen word, bevat het geen slijm van padden, spinnenpoten, bloed van jonge maagden (of komt dit uit een ander verhaal?) en water uit een sloot. Nee het is een ander soort Heksenbrouwsel. Een brouwsel gemaakt met hop, mout, gist en water. De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand. Ontsproten uit het brein van Philippe Gérard Eigenaar en brouwer van Brasserie Ellezelloise
"Quintine Blonde" Een Waals bier om U tegen te zeggen.
Donkerblond met witte dikke romige schuimkraag
Een aangenaam gist en mout aroma Heel diep fruitige geurtjes.
De smaak is moutig Ietsje zurig (citrus?) Ook bittere toetsen. Fris en fruitig in de mond Gevaarlijk want u heeft niet het gevoel dat u bezig bent met eentje van 8 %
Een droge lekkere bittere afdronk.
Geen franjes maar eerlijk goed gebrouwen Een prachtig Henegouws biertje.
Hoe mooi liefde voor een bier kan zijn bewijst deze buste!
Peegie blond van Huisbrouwerij "Den Blauwvoet" uit Roeselare
Tijdens de overgangsdagen van Oud naar Nieuw werd er ten huize Roelens - De Vos veel getoast. Een unieke gelegenheid om diverse bieren aan bod te laten komen. Zo ook het bier "Peegie Blond" van vriend en hoppelid Alfons Dedeyne. Hij schonk me een 75 cl fles t.g.v. een bierproeverij bij me thuis.. Alfons is amateur-brouwer en beschikt over een kleine zelfgemaakte huisbrouwerij waar veel grote brouwers nog jaloers op zouden zijn. De naam? "Huisbrouwerij Den Blauwvoet". Hoe kan het anders want Alfons woont en brouwt in Roeselare. En was het niet toevallig Rodenbach die met de blauwvoet zwaaide?
We laten Alfons zelf aan het woord over zijn huisbrouwerij:
"Per brouwsel kan ik 40 liters bier maken.
De jaarcapaciteit bedraagt slechts 400 liters (4 HL) m.a.w. 10 brouwsels. Omdat het slechts voor eigen gebruik is.
De bieren die ieder jaar opnieuw gebrouwen worden zijn:
Peegie blond: kleur 18 EBC, 7.4 vol.%, bitterheid 22 EBU
Peegie amber: kleur 28 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 18 EBU
Krullebolleke: amberkleurig 30 EBC, 6.8 vol.%, bitterheid 20 EBU
Cyper: nieuw: blond 16 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 30 EBU
De rest zijn experimentele bieren.
Er wordt met biologische gekweekte hoppebloemen gewerkt en nooit suikers toegevoegd waardoor de alcohol zuiver van de mouten komt om het zo ambachtelijk mogelijk te houden".
Ondanks het Nieuwjaarszonnetje was het toch redelijk fris toen ik het Peegie blondje fotografeerde.
Een donkerblond bier met een dikke romige schuimkraag.
Aangename aroma's van fruit en mout
Een zoete aanhef met fruitige toetsen. De smaak van kardemon komt duidelijk naar boven zonder te overheersen. Een heel lichte bitterheid. (graag had ik ietsje meer gehad, maar wie ben ik?)
Toch een prachtig evenwichtig degustatiebier die perfect gebrouwen is. in een al even perfecte huisbrouwerij.
De naam Peegie komt van een fictieve volksfiguur uit de boeken van Willem Denys, Peegie leefde op de Nieuwmarkt in Roeselare. Hij maakte het wel en het wee van de leurders van dichtbij mee.
Klik op de foto hieronder voor een bezoek aan huisbrouwerij "Den Blauwvoet"