Inhoud blog
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    16-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel - Voorstelling van het boek "Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen".




    Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen.













    Nu dinsdag 20 maart 2012 vindt op zo’n 220 plekken in Vlaanderen
    de tiende Nacht van de Geschiedenis plaats,
    een van de grootste geschiedenisevenementen van het Vlaamse land
    ingericht door het Davidsfonds.

    En wat kunnen wij bierfanaten blij zijn!
    Want deze luxe-editie staat in het teken van drank! Whisky, likeur, wijn, bier, koffie enz..
    alle dranken die de Vlaamse drankcultuur zo rijk maakt komt naar voren
    op deze uitzonderlijke nacht.
    Het Belgische bier is (hoe kan het anders)
    een van de voornaamste onderwerpen.








    Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen.




    De Nacht van de Geschiedenis is dan ook het ideale moment
    om een nieuw boek voor te stellen.
    'Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen'. 
    Een werk waarin bier, geschiedenis en toerisme centraal staan.
    Het is een handige fietsgids, speciaal ontworpen om hem op uw stuur
    ergens vast te klikken en dat u op een gemakkelijke en overzichtelijke
    manier een van de de 12 beschreven fietsroutes 
    langs kleine brouwerijen in België
    en enkele in Nederland kunt fietsen.








    Het Brouwershuis op de Grote markt van Brussel.





    Op maandag 5 maart was ik uitgenodigd op de voorstelling van dit boek.
    De
    persconferentie vond plaats in het
    prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel.
    Voor de gelegenheid hadden de weergoden juist die
    dag het slechtste weer voorzien.
    Hevige sneeuwbuien verhinderen het verkeer en zorgden voor lange files.
    Het deed mij nog meer smachten naar het zonnige boek!
    En kijk voor de zoveelste maal bracht het spoor
    mij zonder 1 minuutje vertraging naar Brussel.
    Proficiat NMBS!







    John Verbraeken (rechts) auteur van het boek en
    fotograaf Danny Van Tricht waren maar al te trots op hun werk.



    John Verbraeken is gebeten door de wielermicrobe en houdt van een frisse pint.
    Dat maakt van hem de geknipte gids op deze verrassende fietstochten.
     Eerder maakte hij al de fietsgids Fietsen rond abdijen.
    Ook nu zorgt fotograaf en Trappistenkenner Danny Van Tricht voor de mooie beelden



    12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen
    Ontdek kleine brouwerijen in België en Nederland
    Handige fietsgids, past perfect in de fietstas

    Verspreid over Vlaanderen en Nederland liggen tal van
    kleine brouwerijen waar nog op ambachtelijke manier bier gebrouwen wordt.
    Je kan er proeven van pittige streekbieren.
    Een leuk verhaal krijg je er gratis bij.
    Het is de ideale plek om even halt te houden tijdens een
    heerlijke fietstocht en dan is het genieten...

    Deze praktische gids bevat 12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen.
    Fiets langs de Struise Brouwers in Oostvleteren,
    stap binnen in brouwerij Wilderen in Sint-Truiden,
    De Dry Fonteinen in Beersel of proef van de
    bieren van de Halve Maan in Hulst.
    Per fietstocht vind je een korte historiek van de brouwerij
    en een voorstelling van de bieren die ze ter plaatse brouwen.
    En natuurlijk leidt de gids je ook langs gezellige cafés, musea, abdijen,
    historische gebouwen en andere bezienswaardigheden uit de streek.

    Elke fietstocht is ongeveer 50 kilometer lang.
    Ideaal voor een daguitstap! De fietsgids bevat duidelijke kaarten,
    heldere routebeschrijvingen en geeft de moeilijkheidsgraaf van de route aan.
    En dankzij zijn handig formaat, kan je hem zo meenemen op je tocht.







    De mooie sympathieke tv-presentatrice Cath Luyten stelde iedereen voor
    aan de genodigden.
     







    Het welkomswoord kwam van De Hr. Sven Gatz directeur unie van
    Belgische Brouwers





    Cath Luyten fungeerde als moderator







    vlnr : Bert De Smet (coördinator De Nacht van de Geschiedenis)
    had het over de whiskyreis en het exclusieve Nacht van de Geschiedenis-bier.
     
    Hij maakte ook de namen van de
    Shortlist
    'Davidsfonds Geschiedenisprijs 2012' bekend.
    Auteur John Verbraeken en fotograaf Danny Van Tricht hadden
    over het nieuwe boek
    ‘Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen’
    En tenslotte Jeroen Sleurs (algemeen directeur Davidsfonds)
    had het voornamelijk over de tiende editie van De Nacht van de Geschiedenis
    en de gloednieuwe Davidsfonds Geschiedenisprijs.






    Een aandachtig publiek!


    Ter gelegenheid van de Nacht werd het nieuwe
    Nacht van de Geschiedenis-bier (7,5% Alc.Vol) voorgesteld.















    Het bier werd gebrouwen bij Brouwerij Sint-Canarus (Gottem)
    door brouwer Piet Meirhaeghe.
    Van het blonde bier werd 800 liter gebrouwen.























    Wie weet zal dit boek ooit nog van pas komen in Vlaanderen Vakantieland
    sprak een enthousiaste Cath en ze nipte fijntjes van haar biertje!



    Praktische gegevens

    Fietsen langs ambachtelijke brouwerijen

    Auteur: John Verbraeken

    Met foto’s van: Danny Van Tricht

    Wire-O – 144 p.

    Formaat: 22,5 x 12,5 cm

    NUR 501

    ISBN 978 90 5826 847  1

    Prijs: € 19,95

    Meer info?
    Davidsfonds Uitgeverij

    Annick Van den Eynde (pers en promotie)

    Blijde-Inkomststraat 79-81

    3000 Leuven

    T 016/310.600 • F 016/310.608

    annick.van.den.eynde@davidsfonds.be

    www.davidsfonds.be
    www.facebook.com/davidsfondsuitgeverij

    www.twitter.com/davidsfonds

    INFO :

    Nacht van de Geschiedenis
    Alle
    evenementen op 20 maart

    http://fietsenlangsambachtelijkebrouwerijen.wordpress.com

    info@sintcanarus.be
    www.sintcanarus.be
    Tel 0032 51 63 69 31


    16-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Dolen Tripel - De Dool - Houthalen - Helchteren









    Ter Dolen Tripel












    De Dool NV is een kasteelbrouwerij die met een
     moderne brouwerij op ambachtelijke wijze
    haar fluweelzachte abdijbieren Ter Dolen brouwt
    met de passie eigen aan kleinschalige projecten
    en waar de patron zijn bieren dagelijks proeft om
    optimale producten te kunnen garanderen.
    Ze brouwen er de Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Donker (7.1%),
    Tripel (8.1%) en Kriek (4.5%)
    alsook het hoppige sterk blond bier Armand Ter Dolen (7%).
    Dit unieke bier wordt ook nog besproken.

    Lees ook op deze blog :
    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg -
    Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.





    Ter Dolen Tripel – 8,1% Alc.Vol.
    Brouwerij De Dool – Houthalen-Helchteren







    Donkerblond bier met een grove dikke schuimkraag.

     Het aroma ruikt fris en fruitig

    Ook de smaak is meteen raak

    Diep moutig

    Het bier degusteert fris.
    Een mooie hoppigheid komt meteen naar boven.

    Ook de bitterheid zit goed.

    Juist genoeg om de smaakpapillen te verwennen.

    Het heeft een krachtige fruitige smaak met

    toetsen van appelsienen.

    De lichte alcoholwarmte is een aangenaam prikje

    In de achtergrond blijft de bitterheid aanhouden tot op het einde

    En ook de afdronk is droog en bitter.

    Een lekker biertje die ergens op een terras en
    in aangenaam gezelschap best kan smaken











    INFO :

    De Dool NV
    Eikendreef 21
    3530 Houthalen-Helchteren

    T +32 11 606 999
    F +32 11 605 999

    www.terdolen.be
    info@terdolen.be

    Gelegen op het Limburgs fietsroutenetwerk tussen
    fietsknooppunten 76 en 309



    11-03-2012 om 10:05 geschreven door William Roelens


    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Pakhuis Gent - Voorstelling van het het Huisbier Principale - Brouwerij Van Steenberge



    GENT




    Dinsdag 28 februari laatst was ik als genodigde te gast in Gent.
    Nee ik werd niet uitgenodigd om naar het Lam Gods te gaan kijken
    in de Sint-Baafskathedraal (alhoewel als kunstliefhebber het best had gekund)
    ook niet naar het Gravensteen en voor de Gentse Feesten was het veel te vroeg.

    Nee, ik was uitgenodigd in brasserie “Het Pakhuis’ waar de voorstelling plaats
    vond van een nieuwe bier ‘Principale’ genaamd, e
    n wees maar zeker dit 
    zijn ook aangename uitnodigingen voor een dinsdagmorgen!













    Het voordeel van iets te vroeg te zijn is dat je nog kon genieten
    van het Historische Gent.
    Of hoe mooi de Arteveldestad kan zijn op een gewone dinsdagmorgen.





    HET PAKHUIS










    Brasserie 'Het Pakhuis' is gelegen in de kleine Schuurkenstraat 4
    niet ver van de Korenmarkt





    De ontstaangeschiedenis van brasserie als hedendaagse
    eetgelegenheid brengt ons immers terug naar de
    Beierse brouwerijen
    in de zestiende eeuw.
    Daar kon letterlijk ter plaatse aan de bron
    een biertje gedronken
    worden.
    Bier bewaarde immers slecht tijdens het transport
    en vandaar dat
    bierliefhebbers zich naar een Brauhaus
    begaven om aldaar van één of meerdere biertjes

    te genieten. Die glaasjes wekten in die tijd ook reeds de appetijt op.
    Om de innerlijke
    mens te versterken, serveerde men er ook
    al eens meer een hapje bij wat voor extra

    inkomsten zorgde. In de loop der tijden vond men soortgelijke
    brouwerijen eveneens in
    de rest van het grondgebied
    dat later als Duitsland werd één gemaakt.








    De metalen constructie is overweldigend.

    Ondanks de enorme ruimte ademt de voormalige opslagplaats
    een sfeer van rust en gezelligheid uit.
    De Portugese architect Pinto bezorgde het pand die warme gloed.
    Een unieke combinatie van een 600 m2 grote opslagruimte
    en speciaal ontworpen interieurelementen:
    dat is wat het pakhuis onderscheidt van de rest.













    Ook in de Elzas was inmiddels dit fenomeen bekend.
    Tijden
    s en na de Duits
    Franse
    oorlog van 1870 tot 1871 vluchtten
    nogal wat mensen uit die regio naar Parijs.
    Ze
    zorgden zo dat ook de Franse hoofdstad kennismaakte
    met de succesvolle
    brasserieformule waar al snel de restauratie activiteiten
    die van het bierbrouwen gingen
    overvleugelen.
    Brasseries waren nog wel trots op het feit dat ze een eigen bier

    brouwden maar gaandeweg verdween dat typische aspect uit hun DNA.
    Vandaag zijn
    brasseries laagdrempelige, informele eetgelegenheden
    waar men in tegenstelling met
    restaurants ook kan binnen stappen voor één gerecht. P
    uristen verwachten in een
    brasserie eveneens een toog met bier van het vat.
    En als het kan ook van eigen makelij.






















    De ruimte werd omgebouwd tot twee niveaus en een aparte bar
    waar men de hele dag door Oesters en kleine hapjes kan eten














    DE VOORSTELLING VAN HET HUISBIER PRINCIPALE







    Eigenaar Pakhuis Dimitri De Cuyper met Daniël
    Termont Burgemeester van Gent.





    "Het idee om een eigen huisbier op de markt te brengen rijpt al twee jaar"
    zegt Dimitri De Cuyper in zijn openingstoespraak.
    “Met het Pakhuis, Dock’s Café en La Quincaillerie hebben we
    steeds diverse biersoorten
    geschonken naast pils van het vat,”.
    “Daarnaast besteden we
    veel aandacht aan een ruim maar
    streng geselecteerd assortiment aan authentieke

    wijnen waarvan er een groot aantal per glas verkrijgbaar zijn.
    Twee jaar geleden is
    echter de idee ontstaan om nog een stap verder
    te gaan en om samen met een brouwerij

    een eigen bier exclusief te ontwikkelen.
    Uiteindelijk zijn we na rijp beraad bij Brouwerij

    Van Steenberge in het Oostvlaamse Ertvelde terecht gekomen.








    Huidige Manager Brouwerij Van Steenberge Jef Versele, hier in gezelschap van
    de Canadese Leanne Skrenka van Bravo Beer Co. Importers of fine beers







    Het is Burgemeester Daniël Termont die de eerst pint mag tappen!







    Het bier is ook te verkrijgen in 75cl flessen.





    Principale is een blonde ‘levende’ tripel van
    hoge gisting met nagisting.
    Het bier van 8,3% Alc.Vol. is verkrijgbaar
    in een stijlvolle 75cl fles en ook van ’t vat.
    Met het creëren van een eigen bier neemt brasseriegroep
    Pakhuis (Gent), Dock’s Café (Antwerpen) en La Quincaillerie (Brussel)
    de draad op met het verleden.








    De perfecte match met het bier was de Franse Kaas Comté.
    Dit is een kaas op basis van rauwe melk, met gekookte en geperste korst.
    Er is 450 liter melk nodig om een Comté te produceren!    







    Ook streekproducten uit Gent ontbraken niet op de degustatie!







    Jef Versele in gezelschap van Burgervader Daniël Termont







    Gert Brouns vertegenwoordiger bij brouwerij Van Steenberge
    geniet van het nieuwe biertje!







    Culinair recensent en foodwriter Willem Asaert
    kon het nieuwe bier 'Principal' ook smaken














    De sympathieke Mireille Schepers (Media Texture)
    genoot van haar biertje








    Burgemeester Daniël Termont in gesprek met Koen Lefever
    Chef Kok van het Pakhuis!





    AAN TAFEL!





    Ook in de keuken leent Principale zich uitermate tot fijne smaakverweving.
    In de
    Antwerpse brasserie Dock’s Café verwerkt chef Yannick Frooninckx
    het fijn gehopte bier
    in een zachte uiensaus bij gegrilde varkensrib ‘Le Devant’,
    gebakken buikspek en zachte
    puree van zoete aardappel.

    Koen Lefever, chef in de Gentse brasserie Pakhuis,

    combineert het bier met gestoofde bio ajuinen bij licht gepekelde en gebraiseerde ham.

    “Dauphine” aardappelen met mimolette kaas en gebakken witloof versterken daarbij

    nog extra het hartig palet.

    Chef Minoru Seino van de Brusselse brasserie La Quincaillerie

    gebruikt het Principale bier om lamsfilet van boerderij Le Devant kort te marineren.

    Jonge geglaceerde marktgroenten en gegratineerde aardappelen maken de compositie

    compleet.- Bron : Perrsmap









    Sofie Vanrafelghem (redactrice De Zytholoog, De Standaard,
    bierreporter, vrouwen en bier met een joge stagaire van 
    het tijdschrift 'Smaak' 







    De Genodigden aan tafel







    Vooraleer te dresseren en op te dienen werd de Gebraiseerde
    Ham 'Le Devant" eerst even aan tafel voorgesteld







    Licht gepekelde en gebraiseerde ham "Le Devant"
    Bio Ajuinen met het huisbier "Principale", "Dauphine" aardappelen
    met Minolette en gebakken witloof.







    Chocoladebrownie, IJs van Bio Advokaat en
    gepocheerde Conférencepeer.




    SANTE








    God en klein Pierke




    INFO :


    www.pakhuis.be

    www.docks.be

    www.quincaillerie.be

    www.vansteenberge.com

     





     

    08-03-2012 om 16:59 geschreven door William Roelens


    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stepa - De Proefbrouwerij





    Stepa













    Een biertje degusteren zonder calorieën is toch een droom van elke bierliefhebber!
    Maar toch heb je suiker nodig om bier te brouwen.
    De vergisting van suikers speelt een belangrijke rol bij het produceren van bier.
    Gisten zijn eencellige organismen die suikers omzetten in koolzuur en alcohol
    Omdat graan van nature weinig suikers bevat moet gerst
    tot een suikerrijke wort worden verwerkt.
    B
    ier met suiker is op zich niet “gezond” of “ongezond”:
    alles hangt af van de hoeveelheid bier plus de hoeveelheid suiker
    die geconsumeerd wordt naast en onafhankelijk van het bier.













    Nu is er Stevia een meerjarige kruidachtige plant. 
    Omstreeks 1908 werd melding gemaakt van de aanwezigheid
    van verscheidene zoetstoffen in Stevia en pas in 1931 was
    men in staat het stevioside te kristalliseren.

    Stevia is
    een 100 % natuurlijk producten bevat geen calorieën
    en is tot 300 keer zoeter dan suiker
    (lees :
    http://www.stepa.be/drupal/?q=nl/node/26)

    Stepaja, een bedrijf gespecialiseerd in voeding voor diabetici,
    besloot om een
    ​​speciaal bier te brouwen zonder suiker
    door gebruik te maken van d
    e Stevia plant.

    De Proefbrouwerij uit Lochristi ontwikkelde het bier
    met
    minder dan 0,3% restsuiker.

    Speciale mouten werden geselecteerd om de smaak
    te optimaliseren en een gecontroleerde
    hergisting op de fles

    werd gebruikt om
    het suikergehalte te verminderen tot onder de 0,3%





    Stepa – 6% Alc.Vol
    De Proefbrouwerij – Lochristi






    Wazig blond bier met een dikke witte schuimkraag

     

    Zoete moutgeur

     De aanzet is vreselijk zoet

    En toch heel diep een lichte bitterheid

    Ietsje kruidig toetsen

    Suikerzoet over de ganse lijn

    Weinig andere smaken te bespeuren

    Zoete afdronk

    Opgelet het bier is niet plakkerig in tegensstelling tot andere zoet bieren

    Het biertje kan mij niet echt bekoren

    Maar een pluspunt is dat het suikervrij is.






    06-03-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600.000 bezoekers bedankt!!!!



     

    Ik wil langs deze weg
    de 600.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.

    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk
    vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de
    o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    op naar de 700.000

    William










    01-03-2012 om 16:36 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officiële opening van de vernieuwde degustatielokalen Brasserie Ellezelloise








    Officiële opening van de vernieuwde degustatielokalen
    Brasserie Ellezelloise




    Op vrijdag 10 februari 2012 nam biervriend Geroen me
    mee naar Brasserie Ellezelloise om er de officiële opening bij te wonen
    van hun vernieuwde taverne en degustatielokalen.

    Ik was dolgelukkig dat ik weer het Henegouws Heuvelland mocht doorkruisen
    en een bezoekje mocht brengen aan een van mijn lievelingsbrouwerijtjes.

    Voske en ik hadden indertijd menige uurtjes doorgebracht
    op het uitzonderlijk terras van deze heksenbrouwerij
    met een zicht op het “Pays des Collines”.








    Het wondermooie 'Pays des Collines' met hier en daar nog 
    wat sneeuw wat het gebied nog  mooier maakt.



    Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak s’nachts een heks
    op een bezemsteel voorbij vliegen.
    Ook in Ellezelle zijn heksen schering en inslag.

    Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen"
    ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele).
    In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne,
    de Sabbat in het leven geroepen.
    Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.
    In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand.
    Sindsdien draagt de plaats van executie de naam van
    "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).
    De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle
    een levendige herinnering aan deze heksenjacht.







    En kijk! we hadden net onze auto geparkeerd en werden al
    geconfronteerd met twee plaatselijke heksen.




    Wie een tijdje brasserie Ellezelloise niet bezocht heeft
    kan zijn ogen niet geloven welke veranderingen deze brouwerij
    het laatste jaar ondergaan heeft.















    Een gedeelte van het terras is verdwenen.
    Maar in de plaats verrijst er een spiksplinternieuw gebouw
    met onderaan een degustatielokaal en boven een zaal
    voor seminaries Rechts is er nog altijd de toegang tot de brouwerij.







    De achterkant van de vernieuwde lokalen.
    Door het gebruik van hoge ramen krijgt de natuur rondom de brouwerij
    de nodige aandacht die het verdiend!






    Vooraleer het officiële gedeelte van start gaat schiet ik nog vlug enkele
    foto's van de brouwerij en aanpalende gelagzaal.
    Hier is er in feite weinig verandert.
    Enkel de opstelling van de tafels is gewijzigd en het geheel
    heeft een nieuwe en frissere look gekregen.













    Er zijn twee brouwers werkzaam in de brouwerij.
    Sebastien Brocquet (foto) en Jean-Louis Lison













    De site Ellezelles is gestegen van 1000 hl naar 3000 hl







    En daar zijn ze, de heksen van Ellezelle.  Overal aanwezig en u
    maar pesten.  In uw haar krabben.  De hand voor uw fototoestel
    houden enz..





















    Het bovenste degustatielokaal
    Volledig vernieuwd.








    Ook hier waren ze aanwezig.
    Vroeger was er de heksenkring, maar de nieuwe heks
    gaat met zijn tijd mee en vergadert aan tafel.
    weliswaar zonder gerstenat!
    Tenzij ze wachten op de kelner?





    In de nieuws grote zaal boven werden we ontvangen door
    Eigenaar Pierre Delcoigne.
    Geroen maakte volgende nota's














    Eigenaar Pierre Delcoigne
    was bijzonder trots ons te ontvangen en wist te vertellen
    dat hij maar liefst 6 miljoen euro had geïnvesteerd in 2011 !
    De bouw van deze taverne (met keuken, enz. ...)
    heeft in totaal 15 maanden geduurd
    de fun
    deringen zijn gestart in oktober 2010.

    (de duurtijd had voornamelijk te maken met de keuze van
    materialen en uitvoering om het geheel te laten passen
    in deze omgeving en degelijk afwerking is belangrijk)
    In de 5 jaar dat hij beide brouwerijen leid is het personeel
    van 5 naar 15 gegroeid.

    Het aantal bieren omvat nu 11 stuks
    waarvan 4 in Ellezelles.
    Quintine Blond, de zachtere Quintine Ambrée, de Quintine Blanche Bio
    en tot slot de stout Hercule.





    Eigenaar Pierre Delcoigne aan jet woord.






    Evolutie in de laatste 5 jaar:


    De site Ellezelles is gestegen van 1000 hl naar 3000 hl
    Ook de site in Irchonwelz is opgelopen van +/- 500 hl naar 3500 hl
    80 % eigen land en de rest is export (naar 10 landen momenteel)

    Hij voorziet 50 % zelf voor eigen stroom (zonnepanelen)
    in 2011 verbruikte hij maar liefst 148 ton mout
    (gekweekte gerst door eigen familie)







    Tal van genodigden vulden de seminariezaal.




    In de nieuwe taverne (beneden) is plaats voor alle streekproducten
    confituren, kazen (er is een eigen Quintine kaas) en de bieren van beide
    sites.
    De kaart omvat ook diverse snacks.
    De nieuwe zaal boven kan gebruikt worden voor conferenties, seminaries enz..

    Serge Hustache de gedeputeerde van Henegouwen (woont zelf ook in Ellezelles)
    had het voornamelijk ook het temperament en dynamisme
    v
    an eigenaar Pierre Delcoigne
    ,
    die hiermee bewijst dat het beeld van 'de Walen' niet klopt
    Er zitten hier ook goede ondernemers !


    Burgemeester Ides Cauchie (cdH)
    had het over de troeven van zijn gemeente
    vroeger was Ellezelles gekend als Heksengemeente en de Heksensabbat
    (begin juli) alsook van de heksenbeelden
    (Jacques
    Vandewattyne, de vader van de folkore hier)in de gemeente
    verspreid de laatste jaren komt men al evenveel voor onze
    Quintine bieren.
    ..








    Pierre et Vinciane Delcoigne eigenaars van Brasserie Ellezelloise
    en Brasserie des Géants) of samen Brasserie des Légendes
    zijn dolgelukkig met de metamorfose die de brouwerij heeft ondergaan.








    Ze kon het niet laten om telkens op neer te reizen met
    de plaatselijke lift!






    Daarna volgde een receptie voor de genodigden.
    Zowel de bieren van Ellezelloise of Des Géants kon men degusteren.
    Ze waren vergezeld van broodjes besmeerd met plaatselijke
    specialiteiten














    Het nieuwe degustatie lokaal beneden







    Een Quintinebiertje was het bier bij uitstek!







    Ook de nieuwe Goliath mag gesmaakt worden!
    Weldra een bespreking op dit bierblog!




























    Genieten maar!















    De verbindingsgang etaleert enkele kasten
    met plaatselijke specialiteiten en souvenirs.








    Een afsluitheks?

    Met bezem en punthoed
    zelfs met wrat op de neus
    komt hij aangevlogen
    de zwarte heksenstoet

    schaduwen vliegen glijdend over
    het verkleurende heksenbos
    landen midden van de heksenkring
    onder het beschermend lover

    nachtelijk druk heksenverkeer
    verhandelen zwamrecepten
    alle zwammen zijn eetbaar
    sommige eet je maar één keer

    ach, de mystiek is opgebrand
    echte heksen bestaan niet meer
    zij die ze nu zien vliegen
    zijn in ’t gekkenhuis beland

    maar wat zie i
    k deze nacht?
    daarboven in de volle maan schijf
    is het een wolk of een heks?
    ‘k zou het niet weten, slaap zacht


    © Hieronymus









    Het wondermooie 'Pays des Collines' mag je deze zomer niet 
    links laten liggen.  Geniet van de plaatselijke streekbieren van
    brouwerij Ellezelloise en geniet van de natuur rondom u.
    Zeker doen! anders stuur ik enkele heksen op;u af!



    INFO :

    Brasserie Ellezelloise
    rue Guinaumont 75
    7890 Ellezelles
    Tél : +32-(0)68/28.79.36
    Fax : +32-(0)68/45.68.36





    01-03-2012 om 13:16 geschreven door William Roelens


    23-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vikking - Brouwerij Boelens





    VIKKING






    Vikking werd gecreëerd door Sammy Bruggeman en
    gebrouwen door brouwerij Boelens uit Belsele
    Sammy koppelt het brouwsel en zijn naam aan de legende
    van de Hamse Wuiten.
    De Hamse Wuit was een vogel die kon praten.
    'De vogel werd ontvoerd door de Vikingen. (lees legende op : www.vikking.be)
    Daarmee wil hij met dit bier deze legende
    en ook de  gemeente Hamme in de kijker plaatsen.








    Vikking met twee k's? bewust?





    De lancering van de Vikking Tripel volgde heel toevallig
    na de bekendmaking dat het Hamse archeologisch museum Van Bogaert-Wauters
    weldra het enige themamuseum van de Vikingen wordt in West-Europa.

    Met dit museum en het nieuwe bier Vikking Tripel kreeg Hamme
    er een belangrijk uithangbord bij.'
    Niet toevallig vond de voorstelling van de Vikking Tripel plaats
    in het Wuitensnest, het lokaal van de folkloristische groep
    Die Hamse Wuitens
    en het legendarische Wuitensschip, een replica van een
    heuse vikingschip met dito drakenkop.
    Er is uit  Amerika grootte interesse voor dit biertje uit het Waasland.






    Vikking – 8,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Boelens – Belsele








    Blond bier met een romige witte schuimkraag

     De neus ruikt moutig

    met geurige prikkels van citrus

    Grapefruit

    Het florale gaat in de smaak verder

    Ook hier fruitige toetsen

    Waarbij citrus de hoofdrol opeist

    Licht bloemig

    geringe hopbitterheid

    lekker drinkbaar

    Droge bittere afdronk.

    Een smakelijk biertje

    waarvan iedereen in Hamme en omstreken zeker kan van genieten. 

    Maar het mocht van mij een tikkeltje meer body gehad hebben.

    Meer Vikking met een dubbele ’k’ waardig!

    Maar niettemin een lekker brouwsel!











    INFO :

    www.vikking.be

    http://www.diehamsewuitens.be/

     

    Brouwerij Boelens
    Kerkstraat 7
    9111 Belsele
    België
    +32 (0)3/772 32 00
    info@brouwerijboelens.be






    23-02-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persvoorstelling en het brouwen van Remeberence - Brouwerij Eutropius




    Brouwerij Eutropius herdenkt 100 jaar
    'De Grote Oorlog'
    met Rememberence.






    Op maandag
    6 februari 2012 waren we uitgenodigd bij
    brouwerij Eutropius in Heule voor de voorstelling
    van hun nieuw bier Rememberence.
    Eerder was ik aanwezig bij het brouwen van dit biertje.
    Zie onderstaande fotoreportage.







    Bernard Vandamme een van de drie vennoten van Brouwerij Eutropius
    heette iedereen welkom en schetste in grote lijnen wat de aanleiding is
    voor het brouwen van hun nieuw bier.






    Binnen enkele maanden starten de grote herdenkingsfeesten
    naar aanleiding van 100 jaar ‘De Grote Oorlog’.
    100 jaar eerste Wereldoorlog tussen 2014 en 2018.

    Het was de eerste grote oorlog op wereldschaal tussen
    28 juli 1914 en 11 november 1918.
    100 jaar na deze gruwelijke feiten leven we in de overtuiging
    dat deze gebeurtenissen een zeer grote invloed hadden en hebben
    op onze hedendaagse maatschappij waardoor de vele slachtoffers,
    waaronder vele van onze grootvaders, een waardige nagedachtenis verdienen.







    Brouwster Gudrun en echtgenoot Bruno stelden het biertje voor! 








    Er is reeds een comité samengesteld die die feesten
    moet coördineren en samenstellen.
     
    Voornamelijk de Franse departementen van Le Nord, Pas de Calais,
    de Somme, de Aisne en ook de provincie West-Vlaanderen
    in samenwerking met de Vlaamse regering willen
    deze herdenkingen gezamenlijk aanpakken.








    Opvallende aanwezigen waren Pierre Zuber en echtgenote Ann Fonteyn
    uitbaters van de gerenommeerde
    Bierwinkel Délices & Caprices uit Brussel. 







    Het worden grote herdenkingen van de meest gruwelijke oorlog
    die in Europa heeft plaats gevonden.
     
    Een oorlog met miljoenen slachtoffers van over de hele wereld.
    Het totale budget voor dit grensoverschrijdend
    Europees Interregproject beloopt 9,2 miljoen euro.

    De marketingcampagne, vooral in en naar Groot-Brittannië en
    de landen van de Commonwealth valt in het oog naar
    aanleiding van het herdenkingstoerisme.
    West-Vlaanderen verwacht honderdduizenden bezoekers.








    Rechts de drie vennoten Alain Debusschere, brouwster Gudrun Vandoorne
    en Bernard Vandamme met het nieuwe bier in de hand.
    Links Eddy Claysse van de groep De B.O.E.G.
    (De Belgische Oorlogs Evocatie Groep)






    Naar aanleiding van deze gebeurtenissen wil

    brouwerij Eutropius, West-Vlaamse brouwerij zijn steentje bijdragen.
    Daarom stelden ze gisteren ‘het’ herdenkingsbier voor
    die ze brouwden als aandenken aan dit grote gebeuren.

    Rememberence Beer 14-18 is een blond bier van 09% Alc.Vol.
    Gebrouwen met twee soorten Belgische hop en drie graansoorten.
    Het bier werd gebrouwen  in samenwerking met
    2 USA brouwers Sean en Andy Arsenault wonend in Philadelphia.
    Al 5 jaar hobbybrouwers en wonnen recent
    een hobby brouwwedstrijd in Philadelphia.







    Het Rememberence 14 - 48 bier (9% Alc.Vol).
    Normaal is de schrijfwijze met een 'a' maar volgens de Amerikaanse
    brouwers zou dit ook juist zijn?
    Het bier is gebrouwen met twee soorten Belgische hop en
    drie granen.





    Het Brouwen






    Nog even controleren of alles goed gereinigd is!




    Overleggen met een van de broers Arsenault.




















    Storten van mout

























    Filteren




    Suiker bij doen





    De hoppegift.  Twee soorten Belgische hop geven het bier 
    een geurig aroma en een mooie bittreheid!






    Het roerwerk





    De tweelingbroers Sean en Andy Arsenault zijn tevreden





    Ook bij brouwster Gudrun kan er een lachje van af nu
    het einde in zicht is!




    Met zijn allen honing bij doen




    De gist wordt in de gistingtank gedaan





    Alles laten rusten, de gist doet zijn werk.
    De suikers worden nu omgezet in alcohol en koolzuurgas.





    Na het werk is het tijd om er eentje te degusteren!
    De glazen worden gevuld.







    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be







     

    18-02-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Modeste Bruin - Brouwerij Strubbe



    Modeste Bruin









    Modeste Bruin is een Belgisch biologisch bier van hoge gisting.
    Gebrouwen voor Biofresh in Gavere













    Voor wat staat het label Biogarantie eigenlijk ?
    Het label garandeert het biologische karakter van het product
    en boezemt vertrouwen in bij de consument.

    Biogarantie® is het Belgische merk dat de verbruiker toelaat producten
    van biologische landbouw in één oogopslag te herkennen.
    Het Europees label laat de herkenning op Europees niveau toe.
    Het Biogarantie®-label identificeert de productie en geeft
    in het algemeen de oorsprong weer.

    http://www.biogarantie.be/

    Dit wil zeggen dat biobieren gebrouwen worden met
    exclusief gebruik van grondstoffen met biologisch certificaat.
    Elke commerciële transactie wordt begeleid door een
    officieel certificaat dat het opvolgen van het verloop van de ingrediënten,
    van bij de productie tot de verwerking, controleerbaar maakt.

    verwerking van de grondstoffen zonder chemische toevoeging,
    niet tijdens de bewaring, niet tijdens de verwerking,
    van de producten die onder biologisch label vallen.

    De biologische brouwer is beperkt wat het aankopen van producten betreft.

    Biologische gerst, hop of andere granen zijn niet in zo'n grote hoeveelheden
    te koop of de gewone producten.

    Ook het weer speelt een belangrijke rol.
    De brouwer is afhankelijk van de kwaliteit van de jaargang.

    Het is dus de kunst van de brouwer om er telkens een mooi product te van maken.


    Let op!
    Biobier bied geen enkel garantie dat het beter smaakt dan bier gebrouwen
    met gewone grondstoffen.







    Modeste Bruin – 7,8% Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem






    Donkerbruin bier met mooie dikke beige schuimkraag

     Lichtzoete neus

    Met een zoet aangenaam deegaroma
    (waarschijnlijk afkomstig van de Boekweit)

     De eerste slokken zijn zoet

    en moutig.
    zachte karamel
    vijgen?
    Licht kruidige toetsen komen nu en dan naar boven.

    In de achtergrond een mooie bitterheid

    die het bier mooi in evenwicht houd.
    soms geroosterde prikjes
    Maar allemaal zeer matig
    alles vloeit mooi in elkaar
    Een redelijke droge afdronk.
    Mocht iets meer body en hopinhoud gehad hebben.
    Een gewoon goed gebrouwen biertje.












    INFO :

     Brouwerij Strubbe
    Markt 1
    8480 Ichtegem
    Tel: 051 58 81 16
    Fax: 051 58 24 46
    info@brouwerij-strubbe.be






    16-02-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Brugs Bierfestival - 2012

     

     

    5de Brugs Bierfestival - 2012



    Zaterdag trok ik voor het eerst met het volledige openbaar vervoer
    naar het Brugs Bierfestival.
    Met volledig bedoel ik vanaf mijn thuis met de bus naar Kortrijk
    en dan via het spoor naar Brugge en andersom.
    Ondanks het gure winterweer moet ik zeggen dat alles feilloos verliep.
    Proficiat aan de Lijn en de NMBS!.

    Het is toch geruststellend om te weten dat ge dan onbeperkt mag degusteren.
    Er stonden maar liefst 22 nieuwe bieren op mijn afgedrukt lijstje
    (handig bijeengebracht dank zij het leuke systeem die te vinden
    was op de website van BAB) die ik nog niet geproefd had.

    Voor alle duidelijkheid! eventjes nippen aan het glaasje
    is bij echte bierfanaten ook degusteren!





    Toen ik op de grote markt van Brugge aankwam was alles nog rustig en stil.
    Het witte sneeuwtapijt zorgde voor idyllische plaatjes.






    Ook aan deze deur was het nog stil!
    Stilte voor de bierstorm!






    Het was BAB voorzitter Marc Vandepitte die zoals elk jaar
    de genodigden verwelkomde.
    Hij was bijzonder trots om de vijfde editie van het Festival voor te stellen.
    Ook de grote belangstelling van de brouwers en de vele nieuwe bieren
    maakten hem gelukkig.
    Maar met droefenis en heel veel emotie richtte hij een dankwoord aan zijn vriend
    en onlangs overleden BAB bestuurslid Paul Vanden Kerckhove
    Paul de handige Harry van het bestuur kon  jammer genoeg deze vijfde editie
    niet meer meemaken. Zijn echtgenote Christelle kreeg uit de handen van
    Marc een mooi BAB plaket.

     





     


    Drie gastsprekers :
    De Heer Dirk De Fauw, gedeputeerde van West-Vlaanderen
    Schepen Jean-Marie Bogaert en
    Directeur van de Belgische Brouwerijen Sven Gatz







    Toosten op het succes van de vijfde editie!







    De Genodigden werden ontvangen met 'BAB 401' het huisbier van het
    Brugs Bierfestival. Een smaakvol biertje van hoge gisting.







    Voor de vijfde editie werd een mooi nieuw proefglaasje ontwikkeld.







    Juist voor de officiële opening! Sneeuw en koude kon niemand tegenhouden.
    Rijen bierlovers stonden te wachten om het Brugs Bier festival te bezoeken.
    De Belgische Biercultuur leeft!!!








    Directeur van de Belgische Brouwerijen Sven Gatz opent het
    festival in aanwezigheid van Marc Vandepitte (Voorzitter BAB)
    Schepen Jean-Marie Bogaert en De Heer Dirk De Fauw,
    gedeputeerde van West-Vlaanderen.








    Een jaarlijks moment waar iedereen naar uitkijkt!
    Met luide en krachtige stem roept voorzitter Marc
    het vijfde Brugs Bierfestival voor geopend.




    Het Festival






    Mijn eerste halte was bij brouwerij Malheur.
    De sympathieke Benny van Hecke is de nieuwe vertegenwoordiger bij
    brouwerij De Landtsheer.






    Hij had ook een nieuw biertje bij zich!
    "Novice Tripel Black" (8,5%) Een donkere tripel.
    Dit bier zal later nog besproken worden op deze bierblog.







    Ook bierfirma "The Musketeers" hadden een primeur bij.
    Een prachtige Troubadour Imperial Stout (9%)
    Gerosoterde smaken van gebrande mout - koffie.
    Voor de liefhebbers van een Russian Imperial Stout!







    Hoe kan het anders! De nieuwe Brugse brouwerij Fort Lapin bezette ook
    een standje op het festival.
    Brouwer Kristof Vandenbussche (rechts met zoontje Florian)
    is bezig met het opstarten van zijn brouwerij
    in de Koolkerkse Steenweg.
    .
    Voorlopig word het gelijknamige bier bij brouwerij De Graal gebrouwen.







    Kristof had zijn eerste biertje meegebracht.
    Een tripel van 8% Alc.Vol. Een lekker fruitige bier speciaal gebrouwen
    voor het grote publiek.
    Later volgt er nog een quadrupel 10.






    Ook brouwerij Den Triest uit Kapelle-op-den-Bos had een
    lekkere primeurk bij.  De Indian 369!!







    De Indian 369 is een schitterend fruitig biertje
    gebrouwen met Amerikaanse hop die nog geen echte naam heeft.
    Enkel een serie nr.
    Het werd voor het eerst gebruikt door brouwer Marc.







    Ook geuzestekerij De Cam was aanwezig op het Festival.
    De bezoekers konden proeven van oude geuze,
    krieklammbic en faro.
    1 fles is drie jaar werk is de slogan!






    Hoog in de lucht het roze olifantje van Huyghe!







    Nieuw op het Festival  zijn Andy Dewilde (L) uit Oedelem
    van Vliegende Paard Brouwerij. 
    Hij had er zijn Préaris Quadrupel (10%) bij.
    Daarnaast Koen Vanlancker een van de drie brouwers van
    het Brouwers Verzet.  Ze hadden de Rebel Local (8,5%), Oud Bruin (6,5%)
    en hun nieuwste creatie Moose Blues (7,5%) bij.






    Een stralende Miek van brouwerij De Ryck







    Eutropius de nieuwe West-Vlaamse brouwerij uit Heule mocht niet
    ontbreken in Brugge.  De zaakvoerders Alain Debusschere (l) 
    en Bernard Vandamme (R) hadden First Angel (8,5%)
    Vinkenier (10,8%) en Winterse Heerlijkheid (8,5%) bij







    De Italiaanse biergoeroe Lorenzo Dabove (midden) 
    bracht met een biervriend een bezoek aan Eutropius.






    Brasserie Ecaussinnes bracht "Asterie" (4,9%) mee als primeur.
    een witbierke ontworpen voor de Russische markt!







    De mannen van d'oude Maalderij. 
    Een vriendenclubje die aan hobbybrouwen doet.
    In de toekomst willen ze met een echte eigen brouwerij van start gaan!
    Uiterst rechts Jef Hiq Pirens de oprichter







    De mooie stand van B.G.V (Forestinne)
    Nieuw op het Festival was hun Forestinne Gothika (7,8%)







    Een massa bierfans waren weer op post!







    Zoals altijd, heel mooie dames bij John Martin NV
    Ze brachten hun lekkere instap IPA "Martin's IPA" mee







    Brouwerij Van Eecke had zijn Tremist (6%) mee.
     Een bier dat ontworpen werd door Ontwerper en zaakvoerder Dirk Wynants.
    Hij schonk het voor het eerst op Interieur voor zijn klanten.
    De hoppe kwam van zijn eigen hoppeveld.







    Omer van Bockor kon niet ontbreken op het Festival.
    Maar ook de primeur Cuvée des Jacobins (5,5%) kreeg veel aandacht!
    Hier vakkundig uitgeschonken door de mooie Elise Croes!
    Cuvée des Jacobins is een 100% foederbier 18 maanden gerijpt op
    eikenhouten vaten.







    De Ruddervoordse brouwerij De Leite is een vaste waarde geworden
    in Brugge.  Ze hadden een schitterende primeur mee! Cuvée Mam'zelle.
    Hier met veel liefde ingeschonken door Carine Vandekinderen.






    Cuvée Mam'zelle (8,5%) een speciaal bier gerijpt op eiken vaten uit de Médoc.







    Leitebrouwer Luc Vermeersch kreeg bezoek van het
    Zythologisch koppeltje David Le Roy (ondervoorzitter Zythos)
    en Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier)







    De mooie goedlachse Claire Dilewyns schonk mij een
    Vicaris Winter (10%) uit! 
    Voor mij een van de beste winterbieren dit jaar







    Zatte Bie, Blonde Bie en Helleketelbier dit waren de bieren die
    u kon degusteren uit het gamma van brouwerij De Bie uit Wakken.
    Op de foto (links) Manager Nicolas 't Sjoen







    Nieuw op het Festival was bierfirma 't Brugs Bierinstituut.
    Dus waren er ook twee primeurs te proeven.
    Basilius (7%) en De Witte Zwaan (5%)







    De Witte Zwaan (5%) werd uitgeschonken door zaakvoerder
    Eli Noë. Kruidig biertje met een fruitige neus en een zoete afdronk.






    Ondanks het barre koude weer zaten en stonden de echte beerlovers
    buiten te genieten van het Belgisch Gerstenat!














    Niet alleen boven in de Rodenbach & Pickeryzaal was er iets te beleven.
    Ook in de Garemijnzaal was er veel te doen.
    Ladychef An Vissers (Bistro Den Armand – Brugge) 
    gaf een demo hoe je een een Lamsnavarin klaar kan maken met
    Vicaris bruin en Maredsous bruin. 
    Vergeten winterse groenten, duchesse aardappelen en een
    knapperig slaatje met kriekenbier-vinigraitte.
    Claire Dilewyns geef vooraf enige uitleg over het bier en brouwerij Dilewyns.







    Natuurlijk massa's volk aan de stand van de Trappisten.
    Samen met de oude Geuze en het festivalbier BAB 401 werden deze
    nu voor het eerst in de Garemijnzaal uitgeschonken














    Na al dat lekkers stapte ik meer dan tevreden naar het station
    genietend van de natuurpracht rondom mij heen.
    Brugge die skone maar ook Brugge die smakelijke.
     

     

    PROFICIAT BAB!!








    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage van een bierfestival
    af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaal fototoestel.

    Ditmaal een Poolse schone
    Ze fluisterde met haar zwoele stem het volgende in mijn oor
    „Zdrowie William”
    En dan in mijn ander oor om toch enig evenwicht te houden
    „Do następnego
    roku!”
    „Samo miejsce
    , ta sama godzina”
    "tuurlijk" antwoordde ik op dezelfde toonhoogte!



    11-02-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jambe-de-Bois - Brasserie de la Senne (De Zenne brouwerij) – Brussel



    Jambe-de-Bois











    ‘Jambe-de-bois’ of ‘houten been’ verwijst naar een Belgisch soldaat,
    Jean-Joseph Charlier, die deelnam aan de veldslagen met Napoleon.
    Hij verliest een been en leeft na de slag van Waterloo
    van een klein pensioen met vrouw en 3 kinderen.
    In 1830 laat hij zich in Luik inlijven bij een legertje dat Brusselse opstandelingen
    in de septemberdagen van 1830 ter hulp komt.
    Tijdens deze opstand bedient hij een achtergelaten Hollands kanon.
    Het etiket van Jambe-de-Bois vermeldt gelukkig:
    “Geen Nederlander werd gewond bij het maken van dit bier!”
    (Bron : Blog : Hier stroomt het bier :
    http://hierstroomthetbier.be/)

    In tegenstelling tot hun andere bieren die allemaal laag in alcohol % zijn is deze
    Tripel met zijn 8% het zwaarste bier in hun gamma.






    Jambe-de-Bois – 8,0% Alc.Vol.
    Brasserie de la Senne (De Zenne brouwerij) – Brussel






    Goudkleurig wazig biertje
    Met rotsachtig wit schuim


    Moutig en fruitige neus

    De eerste smaak is bitter

    Heel droog
    (eigen aan de bieren van de Zennebrouwerij)

    Met een lekkere fruitigheid
    Bloemig en grassig
    Soms hard maar dan volgt er
    een warme alcohol toets
    die een ander smaak sensatie te weeg brengt.
    Tikkeltje zuivel
    Een mooi evenwicht
    De afdronk is droog
    met een bittere nasmaak 

    Een heerlijk eigentijds bier.

    Bitterheid 49 EBU
    De Zennebrouwerij heeft zijn eigen stijl.
    Ze hebben een aanpak van brouwen die me erg bevalt.
    That's Rock and Roll












    INFO :

    Steenweg op Gent 565
    1080 Brussel
    info@brasseriedelasenne.be





    01-02-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achel Blond Extra - Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis




    Achel Blond Extra





    Trappistenbieren zijn tegenwoordig enorm geliefd.
    De vraag naar deze bieren is gigantisch.

    Momenteel is Westvleteren bijna niet te verkrijgen en ook Orval
    lijd momenteel aan schaarste.

    Maar gelukkig hebben we nog enkele Trappistenbrouwerijen
    waar de voorraad niet zo slinkt als de twee bovengenoemden.

    Zo hebben wij de Trappistenbrouwerij van De Achelse Kluis.

    Van deze bieren staan er nog genoeg in de rekken.

    Maar…
    het onderstaande besproken bier is enkel maar te verkrijgen
    in de brouwerij van Achel zelf.

    Dus is het in feite ook een klein probleem om het bier in uw bezit te krijgen,
    alhoewel een ritje naar deze Trappistenbrouwerij zeker
    de moeite waard is om te doen.
    De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’,
    ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België),
    in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide,
    aan de oevers van de Warmbeek (B) / Tongelreep (NL).
    Dus een leuk uitstapje om dit bier mee te kunnen brengen naar huis

    Kijk naar een reportage van deze Trappistenbrouwerij op deze blog.












    Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 2010 en alleen te verkrijgen in 75cl flessen.
    Het is gebaseerd op een recept uit
    2004. 
    Dit bier noemde toen Achel
    Zomer en had maar een

    alcohol % van 8,5%.

    Dit biertje is toch mijn favoriete trappist uit het gamma van De Achelse Kluis.







    Achel Blond Extra – 9,5% Alc.Vol.

    Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis – Achel-Hammond








    Goudblond bier

    Met dikke witte schuimkop

    Een heerlijk fruitige neus

    Licht exotische prikkels

    Zoet

    De smaak leunt aan het aroma

    Ook hier het zoete (mout)
    Maar absoluut niet plakkerig
    Fruitige toetsen van perzik

    Aromatisch

    Kruidige prikkels

    Weinig hop te bespeuren.
    Mocht over ietsje meer biierheid beschikken. 

    Het bier is aangenaam om te degusteren

    De alcohol is goed gemaskeerd.

    De afdronk is fruitig
    Een heerlijke tripel












    INFO :

    St. Benedictusabdij Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis
    De Kluis 1
    3930 Hamont-Achel

    abdij@achelsekluis.org
    telefoon: 011.800760

     









    30-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilderen Goud - Brouwerij Wilderen (St-Truiden)




    Wilderen Goud










    Voor enkele reportages over de Herberg, brouwerij en stokerij

    Zie op dit blog :

    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé

    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 : De Brouwerij

    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 3 : De Stokerij














    Wilderen Goud – 6,8% Alc.Vol.
    Brouwerij Wilderen – Wilderen







    Goudblond (oranje) bier

    met een fijne dikke witte schuimkraag.
    Mooie koolzuurpareling

    Moutig aroma

    Fruitige toetsen

    Karamel
    Een fruitige smaak
    Druiventoetsen
    Ook citroen en perzik prikkels
    Toch allemaal gering.
    De body mocht voor mij ietsje meer zijn.
    maar wie ben ik?
    Maar toch is het bier fris en mals
    Goed gebrouwen met voldoende evenwicht.
    Fruitige afdronk.
    Aangenaam om te degusteren op een terrasje
    na een stevige wandeling of fietstocht.
    En dit is precies waar Brouwerij Wilderen op mikt.






    Wilderen Goud wordt normaal in een heel eigentijds glas gedegusteerd.
    (linkse glas)



    INFO :

    Brouwerij & Alcoholstokerij Wilderen
    Wilderenlaan 8
    3803 Wilderen - St-Truiden
    België

    Tel: +32(0)11 - 580.680
    Mike: +32(0)475 - 219.349

    E-Mail: info@brouwerijwilderen.be







    25-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde - 4de Eutropius proeverij





    4de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule






    Ondanks dat het blue Monday was (de derde maandag van het nieuwe jaar,
    is officieus de meest deprimerende dag van het jaar.
    )
    vertrok ik toch met een blij gevoel naar de bijeenkomst
    van het Eutropius Bierproefgenootschap.
     
    Op het programma stonden weer een aantal superieure bieren
    en enkele biertjes waar we ons meningen moesten over uiten.
    Bovendien was er ook “The Soup War”
    (een wedstrijd wie er de beste maaltijdsoep kan klaarmaken)
    De battle ging tussen Bernard Vandamme en Geroen Vansteenbrugge.
    Zoals u leest houd het bierproefgenootschap zich niet enkel bezig
    met de biercultuur maar ook met andere culinaire lekkernijen.





    Het eerste bier dat we degusteerden en beoordeelden was
    1991 – 2011 Anniversary Blend.
    Een blend
    van 1 jaar. en 2 jr. oude Lindemans en 2 jr. oude Girardin.
    De oude geuze werd gebotteld op 17 mei 2011
    Dit bier werd speciaal ontwikkeld voor het befaamde bierrestaurant
    De Heeren van Liedekercke (Liedekerke - Denderleeuw)




    1991 – 2011 Anniversary Blend – 5% Alc. Vol.
    Brouwerij Lindemans - Vlezenbeek



    Amberkleurige heldere geuze

    Witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling

    De neus is licht zurig
    Minieme zwavelgeur

    Licht gerookte toetsen


    De aanzet is zurig

    Romig en mals

    De geuze trekt de smaakpapillen open

    Droge afdronk

    Licht aangename zurige nasmaak

    Aangename oude geuze

    Een prachtige starter!






    Het volgende biertje was een green gehopt bier

    Dit is reeds het derde bier op een rij waarop
    brouwerij De Ranke deze brouwwijze toepast

    Het basis bier is de XX Bitter.  
    De hoppen zijn Brewers Gold voor de bitterheid en Hallertau voor het aroma.
    Een greengehopt is echt wel een speciaal bier omdat er werd gebrouwen
    met verse ongedroogde hoppebellen.
    Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst.
    Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen
    die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk
    aan de kookketel worden toegevoegd.
    Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland,
    vooral de Verenigde Staten, waar dergelijke bieren “fresh hop beer”,
    “wet hop beer” “harvest ale” of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.






    HOP Harvest 2011 – 6% Alc. Vol.
    De Ranke – Dottignies (Dottenijs)



    Licht wazig blond bier

    met witte schuimkraag

    Bij het openen van de fles

    komt er een prachtig aroma van geurige hop vrij

     

    De eerste slok is vrij bitter

    Aangenaam fris

    Hoppige toetsen spelen met uw smaakpapillen

    Bitter maar toch niet agressief

    En toch hier en daar een zoete toets

    De nasmaak is lekker bitter

    Een aperitiefbiertje bij uitstek






    Na deze hoppige verwennerij stond er weer een prachtig bier te wachten

    Een Belle Fleur IPA van de dochter van de korenaar.
    Dat brouwer Ronald Mengeringk een rol speelt in de
    Belgische bierwereld bewijzen zijn prijzen die hij de laatste twee jaar
    al heeft binnengerijfd : Goudse Bierprijs 2009,
    De 
    Zythos Consumententrofee 2011 voor de Peated Oak Aged Embrasse
     
    en de
    Zilveren medaille op European Beer Star 2011 voor hetzelfde bier.


    Belle Fleur IPA – 6% Alc. Vol.
    Dochter van de Korenaar – Baarle-Hertog (België)




    Donker amber bier

    Met een dikke witte schuimkraag

     

    Een heerlijk aroma van

    Lychees en Frambozen dwarrelen in de neus.

    Hoppige toetsen

    De eerste smaak is die van exotisch fruit
    Citrus – Grapefruit
    Tikkeltje ananas mengt zich soms ertussen

    Het bier is heel zacht van smaak

    Maar heeft een harde bitterheid

    De nasmaak is bitter en laat ons lang genieten

    Belle Fleur heeft zijn naam niet gestolen.






    Het volgende bier op het programma

    was een ode aan de Nelson Sauvin HOP.
    Gecreëerd door de Schotse brouwer Allan Graig
    en gebrouwen in de Proefbrouwerij.

    Allain Craig uit Edinburgh is gekwalificeerd als een Meester in het
    mouten, brouwen en distilleren.
    Hij heeft meer dan tien jaar bier gebrouwen in diverse micro-brouwerijen in Schotland.

    Hij
    verkochte  geselecteerde malt whisky’s aan een onafhankelijk bedrijf
    en heeft gewoon voor de lol deelgenomen aan de ontwikkeling

    van enkele grote wijnen uit de Bourgogne.

    Gefrustreerd omdat de bieren die hij wilde drinken niet op de markt waren

    begon Craig te brouwen voor zichzelf.
    Hij bezochte verschillende brouwerijen in de wereld
    om zijn recepten te kunnen creëerden en vond uiteindelijk in de Proefbrouwerij
    bij Dirk Naudts de perfecte plaats waar hij zijn wetenschappelijke
    principes en technieken kon toepassen.
    Dus het was normaal dat onze verwachtingen bij dit bier hoog waren







    Cuvée d’Oscar – 7,5% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi




    Donker amber bier

    Met een witte schuimkraag

    De neus is heerlijk

    Hoppig met

    Fruitige toetsen van lychees

    Wij vonden in het begin dat er meer aroma was dan smaak

    Maar dan veranderde het bier in een exotisch fruitkorfje.

    Ietsje geparfumeerd

    Mals bier met zoete toetsen

    Van lychee en ananas.

    Soms prikkels van aardbeien

    In de achtergrond een lichte bitterheid die

    voor de nodige balans zorgt.

    De afdronk is fruitig zoet

    En de nasmaak vloeit ook fruitig uit.

    Onze hoge verwachtingen werden ingelost.

    Heel lekker biertje.







    Het volgende biertje had een heel ander smaakpalet.

    De drie jonge rebellen van het Brouwers Verzet  hadden na achtereenvolgens
    Rebel Local en een
    experimenteel oud bruin
    een lichter stout type uit hun brouwketels getoverd.

    Het is te zeggen uit de brouwinstallatie van het Gulden Spoor,
    want ze beschikken nog niet over hun eigen materiaal
    om grote brouwsels te creëren.

    Na de officiële bekendmaking van hun brouwerij op 15 april 2011 zijn
    deze jonge leeuwen
    aardig op weg  om hun plaats
    in de Belgische biercultuur te verstevigen.

    Ook naar dit bier keek het bierproefgenootschap met verlangen naar uit.

    Hun eerste prachtig etiket van Rebel Local was geïnspireerd (bewust of niet bewust)

    op de stijl van het Schotse Brewdog. 
    Op het etiket van hun Moos Blues want zo heet het nieuwe biertje
    zijn Beavis and Butthead niet ver uit de buurt.






    Moose Blues – 7,5% Alc. Vol.
    Het Gulden Spoor – Gullegem
    Naar een recept van het
    Brouwers Verzet





    Lichtbruin helder bier met

    gebroken witte schuimkraag 

    De neus ruikt chocolade

    Lichtje gebrande en geroosterde prikkels

     

    De eerste slokken zijn moutig zoet

    Karamel

    Gebrande mout

    met geroosterde toetsen.

    Ook smaken van donker fruit laten zich nu en dan gelden.

    Hier en daar een prikkel van zoethout

    Bitterheid in de achtergrond

    Het bier is goed in evenwicht

    Afdronk zoet met hel diep een licht bitterheid.

    Mocht iets meer schwung gehad hebben,

    Ik bedoel dat tikkeltje meer.

    Wat niet wegneemt dat het een heel lekker bier is

    Maar onze verwachtingen liggen bij sommige brouwers veel te hoog J








    Het 85 punten reglement voor de soepwedstrijd
    werd door mij voorgelezen





    Vooraleer we nog enkele andere bieren degusteerden ging onze aandacht naar
    The Soup Battle tussen Geroen en Bernard.

    Na de artisanale hutsepot contest van Alain en mezelf waren de verwachtingen heel hoog

    Beiden waren bloednerveus om hun soep te presenteren.

    Vooral de voorafgaande aankondigingen en speculaties op Facebook
    bezorgden de soepmakers menige slapeloze nachten.

    Hoe zou je zelf zijn als er geschreven en bewijzen met foto werden geleverd
    dat Bernard gesignaleerd werd in de buurt van het Hof van Cleve.










    Bernard Vandamme in uiterste concentratie!



    Geroen was een week spoorloos en zocht zijn kruiden in de Franse Alpen.
     Hij bracht zelfs zuiver gletsjer water mee!

    Hij had er zelfs voor over om door een sneeuwstorm twee dagen
    afgezonderd te worden van de buitenwereld.







    Geroen in actie


    We spreken dan nog niet van onderschepte twitter en emails.
    Plus de vele berichten op FB

    Maar goed. 
    Bernard presenteerde een lekkere vissoep klaar gemaakt
    met het bier First Angel en Geroen een uitmuntende vleessoep
    bereid met bons voeux.

    Beide soepen waren mooi gepresenteerd en van uitzonderlijke kwaliteit.

    De jury kon niet anders dan beiden gelijke punten geven.






    De vissoep van Bernard



    De vleessoep van Geroen






    Jurylid Alain laat de soep smaken en Bernard gaat even
    polshoogte nemen!





    Tussen het proeven van de soepen door degusteerden wij ‘La Cherie’
    een kersenbiertje
    van Brasserie Val de Sambre.

    Dit biertje is al op de markt sinds 2006.

    Van de brouwer hadden we op de onlangs gehouden
    Horecabeurs in Gent enkele flesjes meegekregen
    om met het genootschap te proeven.






    La Chérie – 5,0% Alc. Vol.
    Val de Sambre – Gozee




    Licht roze wazig bier

    met dikke witte schuimkraag.

    Heel zoet fruitig aroma

    De smaak is heel zoet
    Karamelmout

    Zoete kersensmaak

    De smaak van poepkes (knalrode bonbons

    in de vorm van een halve kers)

    Frutella

    Het bier komt stroperig over

    en beschikt maar over één smaak.

    Het biertje is niet echt onze dada.
    Maar het bier is correct gebrouwen!

    Een bier voor de echte zoete bekken

    Misschien als een dessertje uitschenken na een maaltijd







    Van Brouwerij Den Triest hebben we altijd hoge verwachtingen

    Brouwer Marc heeft ons eigenlijk nog nooit teleurgesteld.

    Op de Eutropius toog staat een green gehopt bier van hem

    Een bier met 100% biologische Belgische hop en gebrouwen 1dag na de pluk.

    Het zou om zelf geteeld target hop gaan?

    Dus heel vers gehopt.






    Green Hopping Oogst 2011 – 6,5% Alc. Vol.

    Den Triest – Kapellen-op-den-bos




    Blond helder bier met

    witte schuimkraag

    De neus is hoppig

    Bloempjesaroma

    De smaak is hoppig en fris

    Een volle mondsmaak

    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Licht fruitig!

    Maar die komt beetje bij beetje

    Meer opzetten

    Maar alles blijft in de perken.

    De afdronk hoe kan het anders is mooi bitter

    Ook de nasmaak is lekker bitter

    Een heerlijk groen gehopt biertje en zo hebben we ze graag.








    Om af te sluiten proeven we nog de AmBassadeur 2012

    Dit bier is al aan zijn tweede uitgave toe.
    Het is een green gehopt bier.
    Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop)
    niet gedroogd wordt maar rechtstreeks
    vers in de kookketel gebracht wordt.
    Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
    Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
    verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
    onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
    Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
    de hop om te draaien en zo vers te houden.







    AmBassadeur – 8,8% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi






    Goudkleurig bier met een mooie fijne

    witte schuimkop.

    De neus laat ons hoppige aroma’s ruiken

    met toetsen van fruit en zoete mout

    Ook warm alcohol waarneembaar


    De smaak is hoppig met

    een lekkere bittere toets in de achtergrond
    Het zoete blijft bij elke slok aanwezig,

    Een aangename hopbitterheid zorgt voor evenwicht.
    Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken

    Een tikkeltje amandel laat zich smaken

    Karaktertrekjes van de greenhopping.

    Aromatisch met een likje alcoholwarmte

    Het bier heeft een droge afdronk

    En laat wat leuke bitterheid in de mond achter.


    Prachtige afsluiter van de namiddag.







    Bij het afsluiten was deze rij sterk vermindert





    Ondertussen staan er weerom enkele leuke bieren

     op ons te wachten.

    23-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Fox - Aalst

     

     

    The Fox - Aalst


    Deze zomer brachten Geroen en ik op een van onze vele bierreizen
    een bezoekje aan de stad Aalst.

    Aalst hoef ik eigenlijk niet voor te stellen.
    Deze kleine industriestad is gekend om
    priester Adolf Daens, het boegbeeld van de Christene Volkspartij.
    Hij kwam indertijd op voor de arbeiders in de textielindustrie.
    Ook schrijver Louis Paul Boon is een bekend Aalstenaar.
    hij behoorde tot de allergrootsten uit het Vlaamse literaire
     en journalistieke landschap.
    Maar alhoewel de huidige Burgemeester van Aalst alles doet
    om de aandacht naar zich toe te trekken
    door op torens te klimmen om er bepaalde handelingen uit te voeren
    is de ajuinenstad roemrijk gekend om zijn Carnaval.
    Jaarlijks trekt dit gebeuren duizenden mensen aan om
    enkele dagen volledig uit de bol te gaan.






    Bierhuis 'The Fox'




    Op biergebied is Aalst vooral gekend om zijn hopcultuur.
    Naast Poperinge was de regio Aalst ooit gekend
     als dé hopschuur van Europa.
    Met het ‘Hopproject Faluintjes’ brengt de stad een eerbetoon aan dit (bijna)
    verdwenen ambacht en liet ze het hopveld van Roger en Irma Baert te Meldert
    heropbouwen, als levend stukje erfgoed.
    Ook bezit Aalst een gekende Zythos biervereniging.
    OPA genaamd.
    OPA staat voor (hoe kan het anders!) De Objectieve ProefAjuinen Aalst.















    Naast allerhande bierreclames is er heel veel aandacht
    voor de Trappistenbieren





    Na een eerder bezoek aan het ‘t Apostelken
    deden we nu het gekend biercafé “The Fox” aan.

    De Fox is een brasserie-pub die 40 jaar geleden
    ontstond aan de drukke Parklaan te Aalst,
    resterend in het specifieke interieur van toen en genietend
    van een mooie geschiedenis in de Aalsterse horeca.

    De zaak staat bekend om de verscheidenheid in bieren
    en mag zich al ettelijke jaren als ambassadeur van Orval kronen.





















    De prachtige houten toog met twee tapkranen waaruit
    hun eigen huisbier 'Foxbier' vloeit.
    Wie het biertje brouwt is nog altijd een zeer smakelijk geheim.








    FOX bier, het huisbier.
    Een wazig blond biertje.
    Met een mooi dik getapte schuimkraag
    Een fruitige neus met tarwe toetsen
    Fris en fruitig in de mond
    Ook hier lichtzurige toetsen.
    Een biertje met pit.
    Fruitige licht bittere afdronk
    Het zou in Walonië worden gebrouwen?






    The fox is ook aanwezig en waakt over het café!




















    Een buste die herrinnert aan de Fairey Fox, een lichte bommenwerper
    en een tweedekker gevechtsvliegtuig uit de jaren '20 en '30.
    Ze werd origineel ontworpen in Groot-Brittanië
    voor de Royal Air Force (RAF).






















    Een bierplaat met FOX Export.
    Dit bier werd vroeger nog gebrouwen door Du Bois-Mertens
    uit Oudegem een deelgemeente van Dendermonde.







    Ook voor een lekkere snack kan je  steeds in The Fox terecht.






    Bij onze maaltijd degusteerden we nog een typisch Aalsters bier,
    'Draeckenier' genaamd.
    Het werd ontwikkeld door Jurgen Troch.
    Bij de zoektocht naar een
    naam viel Jurgen op Draeckenier.
    Het is een algemeen bekende naam in Aalst.
    De leden van de vereniging De Draeckeniers steken graag de draak met iedereen,
    vooral met Dendermonde.
    Ze onderhouden op ludieke wijze de rivaliteit tussen de twee Dendersteden.
    Het etiket is het werk van de Aalsterse kunstschilder Gilles Van Schuylenberg,
     zoon van Draeckenier André.
    Het toont de vurige babbeltong van een Draeckenier.







    Draeckenier (7,5% Alc.Vol) is een heerlijk biertje gebrouwen
    in de Proefbrouwerij.
    Het is goudblond van kleur, een beetje wazig met een witte schuimkraag.

    Het heeft een aangenaam fruitig aroma
     Een beetje geparfumeerd
    De smaak is fruitig (ananas)
    Het is een fris smakelijk biertje
    met een mooie fruitige afdronk








    Santé!




    INFO :

    The Fox Pub - Brasserie

    Parklaan 60
    9300 Aalst
    Belgie

    Email: info@thefoxpub.be
    Tel: 053/77 43 46







    20-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolivar Bruin - Brouwerij Huyghe - Melle





    Bolivar Bruin




    Eerlijke handel of fair trade bevordert de duurzame ontwikkeling
    in de internationale handel, met name bij de export van arme landen
    naar rijke Westerse landen.
    Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren
    in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Aziëz een eerlijke prijs krijgen
    voor hun exportproducten.
    Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten,
    en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.
    Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen.
    (Bron : Wikipedia)

















    Fairtrade-producten zijn in Nederland en België herkenbaar aan het
    Max Havelaarkeurmerk en worden verkocht in wereldwinkels,
    WAAR-winkels,
    supermarkten, warenhuizen en natuurvoedingswinkels.

    Zo zijn de Bolivar bieren (Blond, bruin en amber) ook Fairtrade-producten.
    Ze worden verkocht in de Oxfam wereldwinkels.
    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Huyghe in Melle
    maar de gebruikte producten komen uit Costa Rica (gerstemout, rietsuikers);
    Bolivia (Guinoa), rijst (Thailand en India).
    Bolivar verwijst naar Bolivia maar nog meer naar
    Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios
    ,
    of kortweg Simón Bolívar een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder.
    Hij stond aan de wieg van de landen
    Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia
    Dat laatste land is naar hem genoemd.





    Bolivar Bruin – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Huyghe – Melle







    Donkerbruin biertje

    Dikke beige Schuimkraag

    Het aroma is moutig zoet
    Karamel


    De eerste teugjes zijn zoet

    Ook hier het moutige in de smaak

    Karamel eist zijn deel op

    Licht zurige toetsen zorgen voor verandering

    Nu en dan een weinig geroosterde prikkels

    Lichtzurige afdronk

    Een eerlijk product maar mocht toch ietsje meer body hebben.












    INFO :

    Brouwerij Huyghe
    Geraardsbergsesteenweg 14 B - 9090 Melle
    Tel: +32 (0)9 252 15 01
    Fax: +32 (0)9 252 29 31
    www.delirium.be



    11-01-2012 om 11:21 geschreven door William Roelens


    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Binchoise XO - Lan Binchoise





    La Binchoise XO













    Altijd op nieuwjaarsdag komen mijn dochter en schoonzoon met de kleinkinderen
    'nieuwjaren' zoals men dat in West-Vlaanderen noemt.
    Normaal is Nieuwjaarsdag een dag om uit te rusten
    na de zware avond voordien.
    Maar ten huize van een bierproever gaat het toch iets anders aan toe.
    De eerste januari gaat altijd gepaard met
    het proeven van lekkere hapjes
    maar ook genieten van interessante bieren.













    Naast De Ranke Harvest HOP 2011 en AmBassadeur
    (die ik later zal bespreken)
    stond er nog een speciaal
    bottelke te wachten.
    La Binchoise XO een biertje van 12% Alc.Vol gerijpt op Armagnac vaten.
    Dus een bier met zijn tijd mee, want craftbieren
    zijn tegenwoordig hot bij de Bierfanaten.
    X.O. staat voor Exceptionally Old (minstens 6 jaar oud)




    La Binchoise XO – 12% Alc.Vol.

    Brasserie La Binchoise – Binche








    Wazig amber (donkerroze) bier met gebroken witte schuimkraag
    Schuim is weinig aanwezig.
    Weinig koolzuur

    Aroma is zoet
    Heel fruitig
    Framboos eist de hoofdrol

     De warme alcohol Komt eventjes later
    als de temperatuur van het bier stijgt

    De eerste slok is zoet
    moutig
    Fruitig (frambozen)
    en nogal platjes.

    Vanille komt eventjes naar boven.

    In het begin is de alcohol goed gemaskeerd.
    Als het bier iets warmer word

    begin de alcohol iets te domineren.

    Ook de smaak van het fruit vult de mond.

    Door het weinige koolzuur neigt
    is het alsof u een likeurtje drinkt.

    Veel armagnac in de nasmaak

    Diep enige geringe bitterheid.

    Lichtzoete afdronk

    Op het randje van het plakkerige.


    Eerlijkheid doet mij zeggen dat de fles
    liefst gedeeld wordt met anderen.
    De smaak is heel lekker complex
    maar een volledige fles zou na een tijdje

    beginnen te vervelen.

    Ook de alcohol laat zich langzaam in het hoofd voelen.
    Het is een prachtig biertje om na te genieten 
    in fijn gezelschap en met Amy Winehouse in de achtergrond 

    Maar voor zijn prijs mag het wel J
    Voor de liefhebbers!










    INFO :

     

    La Binchoise

    Faubourg Saint-Paul 38

    7130 Binche

    tel: 064-37 01 75

    fax: 064-33 61 86

    e-mail: info@brasserielabinchoise.be

    website: www.brasserielabinchoise.be




    06-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst-en Winterbierplezier in het park.












    Kerst-en Winterbierplezier in het park.













    Om mijn culinair-en bierig Kerstweekend af te sluiten
    spoorde ik maandag laatst naar
    Waregem om nog even
    de laatste Jingle Bellssfeer op te snuiven bij de Bierfanaten.
    In het stadspark van Baron Casier weten ze elk jaar
    de mensen te bekoren met hun
    Kerst-en Winterbieren.







    De rode loper brengt ons waar we moeten zijn.
    Jammer dat Evy Gruyaert ontbreekt!







    Het openbaar stadspark Casier grenst aan het Marktplein en is
    zowat de groene long in het hartje van Waregem.
    Het kasteel werd in het midden van de 19e eeuw in
    neoclassistische stijl opgetrokken door Felix Deruyck.
    In 1897 kwam baron Casier er wonen
    en liet de zuidelijke vleugel aanbouwen.
    Sindsdien was het kasteel steeds door de erfgenamen Casier
    bewoond tot het domein in 1977 eigendom
    werd van de gemeente Waregem.
    In 1982 werd het domein opengesteld voor het publiek.
    Het park, dat ongeveer 8 ha beslaat, bezit prachtige groepen oude bomen,
    beschikt over vijvers met fonteinen,
    en heeft goed onderhouden wandelpaden en groen.
    Sedert 1983 is in het kasteel een tea-room ondergebracht
    waar je terecht kan voor een frisse drink of een versnapering.
    Bron :
    Website waregem



















    Net naast de overdekte ijspiste baten de Waregemse Bierfanaten 
    er een blokhutje uit,  gevuld met een gamma prachtige Winterbiertjes.
    Naast het gerstenat hebben zij ook nog andere neuswarmertjes mee.







    De Kerst-en Winterbieren poseren maar al te graag voor
    mijn digitaalke.



    Op het schap stond :

    Winterse Heerlijkheid - Brouwerij Eutropius
    Petrus Winter 9 - Brouwerij Bavik
    N'Ice Chouffe - Brouwerij Moortgat
    Avec les
    bon Voeux – Brasserie Dupont
    Wieze Christmas – Brouwerij Wieze

    Winterkoninkske – Brouwerij Bink / St. Jozef

    Kerstpater 2 jaar gerijpt – Brouwerij Van Den Bossche
    X-Mas Zinnebir – Zennebrouwerij

    Stille Nacht – De Dolle Brouwers

    Tsjeeses – De Struise Brouwers
    Jupiler – Inbev

    X-Mas Blond – Ecaussinnes
    Gouden Carolus Christmas – Brouwerij Het Anker








    Drie leden van het Waregemse Bierfanatenbestuur.
    vlnr : bestuurslid Magda, voorzitster Leen en secretaris Geroen.
    Hun boodschap was : Vrede aan alle biervrienden van goede wil!






    X-Mas Zinnebir - 7%Alc.Vol.
    Brasserie de la Senne – Zenne brouwerij - Brussel


    X-Mas Zinnebir op de trappen van het kasteel.


    Bruin biertje met een gebroken witte schuimkraag
    Wazig

    Het Aroma is zacht
    Moutig
    met een tikkeltje fruitigheid.

    De smaak is moutig
    met onmiddellijk de herkenbare bitterheid van de Zennebrouwsels.
    Tikkeltje geroosterd.
    Het zoete komt van de karamel
    Koffie met melk smaakje.
    Maar alles weer zo subtiel.De afdronk is droog
    en een mooie nabitterheid.
    Is verdorie een lekker biertje.
    Maar sommige mensen zullen zich afvragen
    of het wel een Kerstbiertje is?
    Tuurlijk!








    Ook de Kerstman was aanwezig met zijn Kerstvrouwtje.
    Zou dat de reden zijn waarom de Kerstman
    altijd Ho Ho Ho uitschreeuwt?
    Bestuurslid Paul Vandenberghe en vast medewerkster Anne David








    Een mooie keuze aan Winterbieren!







    Rechts Bernard Vandamme (brouwerij Eutropius) in gesprek
    met Herman Roelens.






    Op de foto vier bierfanaten.
    Pierre Step, Jean-Claude Vermeersch, Gilberte Vandenbroeke
    en Piet Vantichelen







    Petrus Winter 9 - 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove




    Bruin biertje met een fijne witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    Zoete karamel

    De smaak is zoet
    karamel
    Gevolgd door een aangename boeket
    van kruiden.
    Kaneel - Anijs?
    alles mooi gedoseerd
    Hier en daar een geroosterde toets.
    de alcohol is goed gemaskeerd
    De afdronk is droog
    de nasmaak is lichtbitter
    Ik vind het persoonlijk een lekker biertje.

     






    Bierfanaten Herman Roelens, Mia Dalwijn en echtgenoot







    Een groepsfoto voor de blokhut.
    Met de avond stroomden nog vele pelgrims toe
    op zoek naar warmte en winterbier.



    INFO :

    De Waregemse Bierfanaten




    27-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wieze Christmas Tripel Hop - Brouwerij Wieze - Wieze











    Wieze Christmas Tripel Hop













    Wieze Christmas Tripel Hop – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Wieze – Wieze







    Donker amberkleurig biertje
    met een gebroken witte schuimkraag

     

    De neus ruikt een zoet aroma.
    Tamelijk fruitig
    Een parfum van appelsientjes dringt zich naar voor



    De eerste slok is zoet
    Suikerzoet
    Karamel
    Fruitige toetsen
    Ook in de smaak proeft men zoete appelsienen en/of
    clementines.
    Elk slokje is afgrond met een minuscule bitterheid.
    Jammer maar enige hoppigheid is toch niet aanwezig,
    ondanks de verwijzing in de naam.(Tripel Hop)
    De afdronk is zoet.



    Is dit een lekker biertje?
    Ja zeker, voor iemand die van zoet houd is dit
    een uitstekend Kerstbiertje.



    Mij kan het niet echt bekoren
    Wat i
    k mis is een beetje kruidigheid
    die zo eigen is aan een Kerstbier
    en vooral hopbitterheid.
    Maar wie ben ik?

     

     

    Met dank aan Hilde & Ronny







    Lees ook :

    Wieze Tripel Blond - Brouwerij Wieze




    INFO :


    Brouwerij Wieze:
    Schrovestraat 70
    9280 Wieze.
    0495/532238
    info@wiezebier.be




    24-12-2011 om 15:53 geschreven door William Roelens


    22-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule







    Beste lezer,
    Onlangs werd door Van Dale uitgevers en de VRT
    het Vlaams woord van het jaar 2011 verkozen.
    Met 16 procent van de stemmen is 'stoeproken' winnaar van deze verkiezing geworden

    Ik had uit enthousiasme het woordje
    “Poggen” ingezonden. 
    Dit is een samentrekking van drie woorden.
    Proeven, ontdekken en genieten.
    Helaas het woord heeft het niet gehaald.


    Geen probleem.
    Bij het Eutropius Bierproefgenootschap ploggen we gewoon verder.
    Dikke Van Dale of niet.
    We proeven nieuwe bieren, we ontdekken hun aroma’s en smaken en genieten.
    Dit is bier beleven.
    Neem dan nog eens een zolder als locatie en de bierpret kan niet meer op.
    En stoeproken is bij ons ook mogelijk alhoewel het meer op balkonroken aanleunt.
    We waren toe aan onze derde proefnamiddag.


    Het bierproefgenootschap van

    Eutropius

    Proefde


    Haacht 8.
    Volga – 3,9% Alc.Vol.
    Bronze Age
    Jacobsen Dark Lager
    Emelisse Rauchbier
    L’ Angelus de Noël

    Volga – 7,3% Alc.Vol.
    Archiduc
    Duchessic





    Haacht 8 – 4,7% Alc.Vol
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek

    Helder blond bier met lichte koolzuurpareling


    Het aroma is moutig

     De eerste slok is zacht en mild
    Lichte prikkeling op de tong.
    Zachte bitterheid op de achtergrond
    Over het algemeen zoet

    Afdronk licht bitter


    Een lekkere eerlijke export zoals vroeger
    Ietsje te eenvoudig voor de dag van vandaag.

    Maar misschien mikt Haacht met deze export op de toekomst?
    Dit bier heeft een
    iets lager alcoholgehalte (slechts 4.7%)

    dan een gewone pils en kan soms interessant zijn voor wie geen BOB is.


    Het kan ook pure nostalgie zijn..

    In elk geval doen ze met deze 8 de tijd van vroeger weer herleven
    Dikke glazen (toch een beetje vrouwonvriendelijk) als vroeger en op het etiket

    vind je nog de melding ‘leeggoed 4 Fr Vidange




    ’








    Volga – 3,9% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx





    Helder blond wit biertje met een lichte koolzuurpareling.

     De neus is moutig
    toetsen van taart.

    Zoet biertje

    Met een tikkeltje bitterheid in de achtergrond

    Toetsen van peper

    Weinig body (slechts 3,9 Alc%)

    De nasmaak is een moutbitterheid

    Een leuk alternatief voor iemand die de auto bestuurt.

    Komen laag alcoholische bieren opzetten?

    Zoveel te beter maar dan liefst met een tikkeltje meer karakter!

    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor

    Potemkine in Brussel.

    Een kleine cinema (20 plaatsen) met bijbehorende café





    Bronze Age – 6% Alc.Vol

    Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk

    In samenwerking met  Stillwater Artisanal Ales – Baltimore US




    Blond wazig bier met een fijne witte schuimkraag.


    Het aroma is fantastisch

    Bloemig

    Fruitig en romig

    Een fijne zurigheid van Amerikaans hop.

    De smaak is moutig

    Licht bloemige toetsen verwennen onze smaakpapillen.

    Citrus

    Zoete prikkels van honing?

    Diep een prachtige matige bitterheid

    Het bier is perfect in balans

    Een biertje Belgische stijl met Amerikaanse invloeden.

    Heel lekker !!!!

    Fles met kurk zonder etiket






    Jacobsen Dark Lager – 5,8% Alc.Vol.
    Husbryggeriet Jacobsen (Carlsberg) – Valby – Denemarken






    Donker roodkleurig bier

    Witte schuimkraag die vlug verdwijnt.


    Het aroma is zoet

    Karamel

    De eerste slok is moutig

    Karamel speelt een hoofdrol

    Geroosterde toetsen

    Het biertje heeft een droge afdronk

    Een licht bittere nasmaak

    Iets te commercieel maar zeker niet slecht

    Als u toevallig in de Carrefour bent

     moet u dit bier toch eens aankopen en thuis proeven.

    Zo kunt u nieuwe smaken ontdekken

    Gratis te verkrijgen bij een sixpack Carlsberg

    Jacobsen l Dark Lager is gebaseerd op de oudste recept
    in de Carlsberg archieven.

    Het originele recept is van JC Jacobsen uit 1854.





    Emelisse Rauchbier – 6,2% Alc.Vol.

    Brouwerij Emelisse – Kamperland Nederland





    Licht bruin biertje met een witte schuimkraag


    Het aroma is subliem!

    Gerookt vlees

    Maar niet overdreven

    Houttoetsen

    De eerste beet (laten we het nu beet noemen)

    Is alsof je gerookt spek in uw mond neemt.

    Niet agressief maar heel subtiel

    Nu en dan een zoete ondertoon

    die aangenaam is en evenwicht brengt
    Er is ook een lichte bitterheid aanwezig.

    Voor een liefhebber van rookbier is dit een heerlijk brouwsel.

    Ook voor niet rookbierliefhebbers kan dit bier een instap zijn. 

    Een gedeelte van de mout komt uit Bamberg (Duitsland)

    Ik vermoed mouterij Weyermann?

    Die is bekend over de gehele wereld voor zijn uitzonderlijke kwaliteit.

    Deze mout wordt gerookt op vochtig beukenhout






    L’ Angelus de Noël – 7,5% Alc.Vol.

    Brasserie Brootcoorens – Erquelinnes





    Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Bijna geen koolzuur.

    De neus heeft een eigenaardig aroma

    Ietsje muffig

    Zurig.

    De smaak is zeer zoet

    Vooral karamel laat zich gelden.

    Lichtzurige prikkels

    Het bier mocht ondanks zijn 7,5% ietsje
    meer body gehad hebben.

     

    In 2010 kreeg het bier een nieuw label en een nieuwe naam






    Volga – 7,3% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx






    Helder blond bier met romige witte schuimkraag

    Weinig koolzuur.

    Aroma is kruidig en zoet


    De smaak is moutig

    Zoet

    pilssmaak

    met bittere prikkels

    Ondanks de 7,3% heet het bier weinig body

    De nasmaak is licht bitter

    Een te gewoon bier.

    Mocht gerust meer pit hebben

    Niet verrassend.

    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor

    Potemkine in Brussel.

    Een kleine cinema (20 plaatsen) met bijbehorende café






    Archiduc – 7,0% Alc.Vol.

    Brasserie Jandrain-Jandrenouille – Jandrain-Jandrenouille







    Roodkleurig bier met witte kleine schuimkraag


    De neus ruikt heerlijk Floraal

    Kruidig

    Karamel

    De smaak is zoetzurig

    Met citrusprikken

    Hoppig

    Lichte kruidige toetsen houden het speels

    In de achtergrond een fijne bitterheid

    Het biertje is heel lekker maar

    Ik had ook hier ietsje meer body verwacht!

    Als de brouwers zich exact aan het vroegere recept hebben gehouden,

    dan moet dit biertje in zijn tijd een topper geweest zijn!

    Archiduc is gebrouwen volgens het authentieke recept
    van Brasserie Duvieusart (gesloten 1956)

    en staat onder controle van het Broederschap van Jean de Nivelles











    Duchessic – 5,3% Alc.Vol.

    Brouwerij – Birra del Borgo – Borgorose Italië
    In samenwerking met Brouwerij
    Cantillon - Anderlecht







    Nevelig goudblond bier met witte schuimkraag


    Oh wat een neus heeft dit bier!

    Licht zurig!

    Mals aroma

    De eerste slok is zacht en mals

    Lichtzurig door de 15% lambiek

    Mooi evenwichtig

    Appeltjes – citrus maar allemaal mooi gedoseerd

    De drager (saison) doet zijn werk meer dan behoorlijk

    Vrij toegankelijk

    Een subtiele smaak van lambiek

    Een lekker bier aangenaam in de mond.

    Brouwer Alfredo Colangelo staat garant voor
    kwaliteit, stijl en traditionele klasse.

    De fles had ik gratis gekregen na een proefsessie
    van maar liefst 12 bieren

    Op de Horecabeurs 2011 van Gent

     

    Grazie mille volte  Alfredo!!!







    Na de proeverij was er nog een kleine tweekamp

    tussen Alain en mij

    om de beste Eutropius Hutsepot

    De stand eindigde gelijk! 2-2


    Hutsepot is een typisch Vlaamse stamppot.
    Het gerecht wordt dan ook veel
    in West-Vlaanderen bereid.

    Het is een allegaartje van verse wintergroenten en allerhande vlees.

    Het gerecht wordt aangepast  naar eigen smaak.

    Voeg altijd groenten van het seizoen toe en laat die eruit die je minder lust.

    Op een oude zolder met vrienden bier en hutsepot poggen .
    Ik verzeker u, niets is beter!
    Tenzij volgende keer dat de twee maaltijdsoepen 
    begeleid met brood gebakken met bier
    voor een verrassing kunnen zorgen!
    Verantwoordelijken zijn Bernard en Geroen!





    22-12-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!