| 
 
 
 
 4de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius
- Heule
 
 
 
 
 
 
 
 Ondanks dat het blue
Monday was (de derde maandag van het nieuwe jaar, is officieus
de meest deprimerende dag van het jaar.)
 vertrok
ik toch met een blij gevoel naar de bijeenkomst
 van het Eutropius
Bierproefgenootschap.
 Op het programma
stonden weer een aantal superieure bieren
 en enkele biertjes waar we ons
meningen moesten over uiten.
 Bovendien was er ook The Soup War
 (een wedstrijd wie er de beste maaltijdsoep
kan klaarmaken)
 De battle ging tussen Bernard Vandamme en Geroen
Vansteenbrugge.
 Zoals u leest houd het bierproefgenootschap zich niet enkel bezig
 met de
biercultuur maar ook met andere culinaire lekkernijen.
 
 
 
 
 Het eerste bier dat
we degusteerden en beoordeelden was 1991  2011 Anniversary Blend.
 Een blend van 1 jaar. en 2 jr. oude
Lindemans en 2 jr. oude Girardin.
 De oude geuze werd gebotteld op
17 mei 2011
 Dit bier werd speciaal ontwikkeld
voor het befaamde bierrestaurant
 De Heeren van Liedekercke (Liedekerke - Denderleeuw)
 
 
 
 
 
 
 1991  2011 Anniversary
Blend  5% Alc. Vol.Brouwerij Lindemans - Vlezenbeek
 
 
  
 
 Amberkleurige heldere geuze 
Witte schuimkraag 
Fijne koolzuurpareling 
 De neus is licht zurigMinieme zwavelgeur
 Licht gerookte toetsen 
De aanzet is zurig
 
Romig en mals De geuze trekt de smaakpapillen open Droge afdronk Licht aangename zurige nasmaak 
 Aangename oude geuze 
Een prachtige starter!
 
 
 
 
 
 
 Het volgende biertje was een green gehopt bier 
Dit is reeds het derde bier op een rij waarop brouwerij De Ranke deze
brouwwijze toepast
 
Het basis bier is de XX Bitter.  De hoppen zijn Brewers Gold voor de bitterheid en Hallertau voor het aroma.
 Een greengehopt is echt wel een
speciaal bier omdat er werd gebrouwen
 met verse ongedroogde hoppebellen.
 Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst.
 Onder verse
hop wordt begrepen, hoppebellen
 die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur
na de pluk
 aan de kookketel worden toegevoegd.
 Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland,
 vooral de
Verenigde Staten, waar dergelijke bieren fresh hop beer,
 wet hop beer
harvest ale of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.
 
 
 
 
 
 HOP Harvest 2011  6%
Alc. Vol.De Ranke  Dottignies
(Dottenijs)
 
 
  
 
 
 Licht wazig blond bier 
met witte schuimkraag
 Bij het openen van de fles
 komt er een prachtig aroma van geurige hop vrij 
   De eerste slok is vrij bitter 
Aangenaam fris Hoppige toetsen spelen met uw smaakpapillen Bitter maar toch niet agressief En toch hier en daar een zoete toets De nasmaak is lekker bitter Een aperitiefbiertje bij uitstek
 
 
 
 
 
 
 Na deze hoppige verwennerij stond er weer een prachtig bier te wachten 
Een Belle Fleur IPA van de dochter van de korenaar.Dat
brouwer Ronald Mengeringk een rol speelt in de
 Belgische bierwereld bewijzen
zijn prijzen die hij de laatste twee jaar
 al heeft binnengerijfd : Goudse
Bierprijs 2009,
 De  Zythos
Consumententrofee 2011 voor de Peated
Oak Aged Embrasse
 en de Zilveren medaille
op European Beer Star 2011 voor hetzelfde bier.
 
 
 Belle Fleur IPA  6%
Alc. Vol.Dochter van de Korenaar  Baarle-Hertog
(België)
 
 
  
 
 
 Donker amber bier 
Met een dikke witte
schuimkraag 
  Een heerlijk aroma
van 
Lychees en Frambozen
dwarrelen in de neus. 
Hoppige toetsen 
 De eerste smaak is
die van exotisch fruitCitrus  Grapefruit
 Tikkeltje ananas mengt zich soms ertussen
 Het bier is heel
zacht van smaak Maar heeft een harde
bitterheid De nasmaak is bitter
en laat ons lang genieten 
Belle Fleur heeft
zijn naam niet gestolen.
 
 
 
 
 
 
 Het volgende bier op
het programma  
was een ode aan de
Nelson Sauvin HOP.Gecreëerd door de Schotse brouwer Allan Graig
 en gebrouwen in de
Proefbrouwerij.
 
 Allain Craig uit
Edinburgh is gekwalificeerd als een Meester in het mouten,
brouwen en distilleren.
 Hij heeft meer
dan tien jaar bier gebrouwen in
diverse micro-brouwerijen in
Schotland.
 Hij verkochte
 geselecteerde malt
whiskys aan een onafhankelijk bedrijf
 en heeft gewoon voor de lol deelgenomen aan de ontwikkeling
 van enkele grote wijnen uit de Bourgogne.
 
 Gefrustreerd omdat de bieren die hij
wilde drinken niet op de markt waren 
begon Craig
te brouwen voor zichzelf.Hij bezochte verschillende brouwerijen in de wereld
 om zijn recepten te kunnen creëerden
en vond uiteindelijk in de Proefbrouwerij
 bij Dirk Naudts de perfecte plaats
waar hij zijn wetenschappelijke
 principes en technieken kon toepassen.
 Dus het was normaal dat onze verwachtingen bij dit bier hoog waren
 
 
 
 
 
 
 
 Cuvée dOscar  7,5%
Alc. Vol.De
Proefbrouwerij  Lochristi
 
 
  
 
 
 Donker amber bier 
Met een witte schuimkraag 
 De neus is heerlijk Hoppig met  Fruitige toetsen van lychees 
 Wij vonden in het begin dat er meer aroma was dan smaak Maar dan veranderde het bier in een exotisch fruitkorfje. Ietsje geparfumeerd Mals bier met zoete toetsen Van lychee en ananas. Soms prikkels van aardbeien In de achtergrond een lichte bitterheid die voor de nodige balans zorgt. De afdronk is fruitig zoet 
En de nasmaak vloeit ook fruitig uit. 
 Onze hoge verwachtingen werden ingelost. Heel lekker biertje. 
 
 
 
 
 
 Het volgende biertje had een heel ander smaakpalet. 
De drie jonge rebellen van het Brouwers Verzet  hadden na achtereenvolgens Rebel Local en een experimenteel oud bruin
 een lichter stout type uit hun brouwketels getoverd.
 Het is te zeggen uit de brouwinstallatie van het Gulden Spoor, want ze
beschikken nog niet over hun eigen materiaal
 om grote brouwsels te creëren.
 
 Na de officiële bekendmaking van hun brouwerij op 15 april 2011 zijn deze jonge leeuwen aardig op weg  om hun plaats
 in de
Belgische biercultuur te verstevigen.
 
Ook naar dit bier keek het bierproefgenootschap met verlangen naar uit. Hun eerste prachtig etiket van Rebel Local was geïnspireerd (bewust of
niet bewust) op de stijl van het Schotse Brewdog. 
Op het etiket van hun Moos Blues want zo heet het nieuwe biertje
 zijn Beavis
and Butthead niet ver uit de buurt.
 
 
 
 
 
 Moose Blues  7,5%
Alc. Vol.Het Gulden Spoor  Gullegem
 Naar een recept van het Brouwers Verzet
 
 
  
 
 
 Lichtbruin helder
bier met 
gebroken witte schuimkraag  
 De neus ruikt
chocolade Lichtje gebrande en
geroosterde prikkels   De eerste slokken
zijn moutig zoet Karamel Gebrande mout met geroosterde
toetsen. Ook smaken van donker
fruit laten zich nu en dan gelden. Hier en daar een prikkel
van zoethout Bitterheid in de
achtergrond Het bier is goed in
evenwicht Afdronk zoet met hel
diep een licht bitterheid. Mocht iets meer schwung
gehad hebben, Ik bedoel dat
tikkeltje meer. Wat niet wegneemt dat
het een heel lekker bier is 
 Maar onze
verwachtingen liggen bij sommige brouwers veel te hoog J 
 
 
 
 
 
  Het 85 punten reglement voor de soepwedstrijd
 werd door mij voorgelezen
 
 
 
 
 
 
 Vooraleer we nog
enkele andere bieren degusteerden ging onze aandacht naar The Soup Battle tussen
Geroen en Bernard.
 Na de artisanale hutsepot
contest van Alain en mezelf waren de verwachtingen heel hoog Beiden waren
bloednerveus om hun soep te presenteren. Vooral de
voorafgaande aankondigingen en speculaties op Facebook bezorgden de soepmakers menige
slapeloze nachten.
 Hoe zou je zelf zijn
als er geschreven en bewijzen met foto werden geleverd dat Bernard gesignaleerd
werd in de buurt van het Hof van Cleve.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Bernard Vandamme in uiterste concentratie!
 
 
 
 
 Geroen was een week
spoorloos en zocht zijn kruiden in de Franse Alpen.Hij bracht zelfs zuiver
gletsjer water mee!
 Hij had er zelfs voor
over om door een sneeuwstorm twee dagen afgezonderd te worden van de
buitenwereld.
 
 
 
 
 
 
 
  Geroen in actie
 
 
 
 We spreken dan nog
niet van onderschepte twitter en emails.
 Plus de vele berichten op FB
 Maar goed.  Bernard presenteerde een lekkere vissoep
klaar gemaakt
 met het bier First Angel en Geroen een uitmuntende vleessoep
 bereid met bons voeux.
 Beide soepen waren mooi
gepresenteerd en van uitzonderlijke kwaliteit. 
De jury kon niet
anders dan beiden gelijke punten geven.
 
 
 
 
 
  De vissoep van Bernard
 
 
 
  De vleessoep van Geroen
 
 
 
 
 
 
  Jurylid Alain laat de soep smaken en Bernard gaat even
 polshoogte nemen!
 
 
 
 
 
 
 Tussen het proeven
van de soepen door degusteerden wij La Cherie een kersenbiertje van Brasserie Val de Sambre.
 Dit biertje is al op
de markt sinds 2006. 
Van de brouwer hadden
we op de onlangs gehouden Horecabeurs in Gent enkele flesjes meegekregen
 om met
het genootschap te proeven.
 
 
 
 
 La Chérie  5,0% Alc. Vol.
 Val de Sambre  Gozee
 
 
  
 
 
 Licht roze wazig bier 
met dikke witte
schuimkraag. 
 Heel zoet fruitig
aroma 
 De smaak is heel zoetKaramelmout
 Zoete kersensmaak De smaak van poepkes (knalrode bonbons  
in de vorm van een halve kers) Frutella Het bier komt
stroperig over en beschikt maar over
één smaak. 
 Het biertje is niet
echt onze dada.Maar het bier is correct gebrouwen!
 Een bier voor de
echte zoete bekken Misschien als een
dessertje uitschenken na een maaltijd 
 
 
 
 
 
 Van Brouwerij Den
Triest hebben we altijd hoge verwachtingen 
Brouwer Marc heeft
ons eigenlijk nog nooit teleurgesteld. Op de Eutropius toog
staat een green gehopt bier van hem Een bier met 100%
biologische Belgische hop en gebrouwen 1dag na de pluk. Het zou om zelf
geteeld target hop gaan? 
Dus heel vers gehopt.
 
 
 
 
 
 
 Green Hopping Oogst
2011  6,5% Alc. Vol. 
Den Triest  Kapellen-op-den-bos
 
  
 
 
 Blond helder bier met 
witte schuimkraag 
 De neus is hoppig Bloempjesaroma 
 De smaak is hoppig en
fris Een volle mondsmaak Lichte bitterheid in
de achtergrondLicht fruitig!
 Maar die komt beetje
bij beetje Meer opzetten Maar alles blijft in
de perken. De afdronk hoe kan
het anders is mooi bitter Ook de nasmaak is lekker
bitter 
 Een heerlijk groen gehopt
biertje en zo hebben we ze graag. 
 
 
 
 
 
 
 Om af te sluiten
proeven we nog de AmBassadeur 2012 
Dit bier is al aan
zijn tweede uitgave toe.Het is een green gehopt bier.
 Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop)
 niet gedroogd wordt maar rechtstreeks
 vers in de kookketel gebracht wordt.
 Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
 Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
 verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
 onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
 Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
 de hop om te draaien en zo vers te houden.
 
 
 
 
 
 
 AmBassadeur  8,8%
Alc. Vol.De
Proefbrouwerij  Lochristi
 
 
  
 
 
 Goudkleurig bier met een mooie
fijne witte schuimkop. 
 De neus laat ons hoppige
aromas ruiken met toetsen van fruit en zoete
mout Ook warm alcohol waarneembaar De smaak is hoppig met
 een lekkere bittere toets in
de achtergrondHet zoete blijft bij elke slok aanwezig,
 Een aangename hopbitterheid
zorgt voor evenwicht.Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken
 Een tikkeltje amandel laat
zich smaken Karaktertrekjes van de
greenhopping. Aromatisch met een likje
alcoholwarmte Het bier heeft een droge
afdronk En laat wat leuke bitterheid
in de mond achter. 
Prachtige afsluiter van de namiddag.
 
 
 
 
 
 
  Bij het afsluiten was deze rij sterk vermindert
 
 
 
 
 
 
 Ondertussen staan er weerom
enkele leuke bieren 
 op ons te wachten.  23-01-2012 om 00:00 
geschreven door William Roelens
 |