Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
16-04-2009
Voorstelling van de nieuwe Maes-pils van Alken-Maes te Asse.
Enkele weken terug werd er in de pers medegedeeld dat Alken-Maes een vernieuwde Maes-pils op de markt zou brengen. Het bier zou een bittere smaak hebben en ook het alcoholgehalte zou zijn verhoogd.
Gisteren (15 april 2009) was het zover.In het lunch-café Industria te Asse vond de voorstelling van het nieuwe biertje plaats.
s morgens was het eerst aan de beeldende en geschreven pers.In de vooravond was het de beurt aan de bloggers of laat men ons gewoonweg de Internetpers noemen.
lunch-café Industria te Asse
We (We waren: Geroen Vansteenbrugge lesgever bierdegustaties, Geert Vandromme van Bierpromotie en ook lesgever bierdegustaties en uw dienaar William Roelens van Bierblog en het Wekelijke HOPnieuws) werden hartelijk ontvangen door Lies Eeckman Marketing Manager Speciality Beers en Ruth Janssen, persverantwoordelijke Alken-Maes.
De momenteel nog oude vers getapte Maes in de oude glazen.
Vooraleer we de nieuwe Maes aan ons lippen plaatsten konden we nog even proeven hoe de getapte Maes die zou verdwijnen nog smaakte.
Marketing Directeur Nicolas Lambert en Brouwmeester Bas Lansbergen gaven bij het proeven van de vernieuwde versie een woordje uitleg.
Hans Bombke en Geroen Vansteenbrugge in gesprek met Nicolas Lambert - Marketing Directeur
De Maes zou meer aan karakter winnen door het gebruik van extra mout en extra Saazhop. In feite is de nieuwe Maes een volmoutpils geworden door het verdwijnen van de ruwe granen. Door het gebruik van extra Saazhop krijgt hij een extra verfijnde bitterheid. Door dat er ook aan een hogere densiteit gebrouwen werd is de nieuwe Maes-pils volmondiger geworden.
Het nieuwe flesje (hier ongeopend) heeft dynamische contoure en een een hedendaagse look. Draagt een neklabel in combinatie met het Maes-logo in reliëf op de buik.
Het Maes-logo in reliëf op de buik maakt het merk letterlijk voelbaar en zorgt voor meer grip.
Het bier wordt voortaan gebrouwen met extra mout, extra hop en aan een hogere densiteit, en het alcoholgehalte stijgt van 4,9 naar 5,2 procent.
De Nieuwe Maes in zijn nieuw glas met vernieuwd logo. Het glas behoud haar stevige grip dankzij een geribbelde kraag onderaan. Heeft een ongewijzigd volume.
De neus laat door het koud tappen eerst weinig vrij. Daarna aroma's van mout Licht hoppige toetsen
Rijke moutsmaak met hoppige toetsjes Een lichte mooie bitterheid laat zich de hele tijd gelden De afdronk is vrij droog Met een mooie lichte nabitterheid
Een fris lekkere pils. Een verbetering ten opzichte van de oudere versie?
Ik denk van wel. Vooral de voortdurende lichte bitterheid staat toch in schril contrast met het vroegere zoete die eigen was aan Maes.
Nu dat de bieren weer meer en meer een hoppig karakter krijgen is Alken-Maes er volgens mij (als niet pilsdrinker) in geslaagd om met hun nieuwe pils een lekkere dorstlesser met een mooie body op de markt te brengen.
De Maes-vatendragers duiden, met een knipoog, de ideale hoogte van de kraag aan. Ze werden ook verwerkt in de bodem aan de buitenkant van het glas en worden zchtbaar naarmate het glas leegedronken wordt.
Het glas behoud haar stevige grip dankzij een geribbelde kraag onderaan. Zoals op de fles wordt het nieuwe-Maes-logo in reliëf op het glas afgebeeld.
De bak straalt volledig de nieuwe Maes-stijl uit. Heeft een verbeterd draagcomfort dankzij een handvat dat vervaardigd wordt uit zacht materiaal. Is voorzien van een uitsparing aan de zijkant zodat de flesjes onmiddellijk zichtbaar zijn.
Geert Laenen (Marketing Manager Pilsbieren) en Bas Lansbergen (Brouwmeester) in gesprek met Blogoloog Maarten Schenk (http://www.blogologie.be/)
Hans Bombeke (voorzitter ABC), Nicolas Lambert (Marketing Directeur), Lies Eecman (Marketing) Bas Lansbergen (Brouwmeester), Ruth Janssen (Persverantwoordelijke) en studente Inne Nys (Thesis Alken-Maes) toosten alvast op het succes.
Het zwarte vloeibare goud van Picobrouwerij Alvinne
Wordt in België de bittere Stout de nieuwe hype onder de bieren?
Vroeger brouwden men in ons land enkel maar zoete stouts in tegenstelling tot Engeland en Ierland.
Voorbeelden zijn de Pony-stout van Bavik en Stout Leroy
Gelukkig hebben sommige Belgische brouwers en bierfirmas de laatste jaren de bittere stouts herontdekt met het gevolg dat er weer prachtige producten van deze bijzondere biersoort te krijgen zijn.
De Zennebrouwerij met een type Ierse stout genaamd Stouterik. Buffalo Belgian Stout van brouwerij Van Den Bossche uit St.Lievens Esse.
Hercules van Brasserie des Légendes en Hofblues van t Hofbrouwerijke uit Beerzel Catherine The Great Imperial Stout van brouwerij t Smisje Special Extra Export Stout van De Dolle Brouwers uit Esen. en hun nieuwe Cosmos Porter(hogegistingbier van 8 vol.% alc.) die onlangs op het Zythos bierfestival de publieksprijs in ontvangst mocht nemen voor het beste bier. Ook De Struise brouwers zaten niet stil. Met hun Black Albert brouwden ze een lekkere Belgian Royal Stout (Russian Imperial Stout).
Picobrouwerij Alvinne heeft ook twee nieuwe stouts ontwikkeld. Naast hun Podge Belgian Imperial Stout gebrouwen ter gelegenheid van het bezoek van de Engelse biergoeroe Chris Pollard alias Podge hebben ze voor Drankencentrale Yves Vanden bussche uit Waregem de Galop ontwikkeld. Voor hun eigen gamma is de Mano Negra een nieuw paradepaardje.
Het is precies over dit laatste bier dat ik het wil hebben
Mano Negra 10 %.Alc.Vol.
Brouwerij Alvinne - Heule
Zwart biertje met een beige schuimkraag.
Het aroma is veelbelovend. Eerst de zoete geur van cacaopoeder daarna dieper gebrande mout en zwarte koffie
De smaakkleur is smal in vergelijking met andere Imperial stouts. Het is vooral de 6% gebrande mout die zich laat opmerken. Zwarte koffiebitterheid. Ondanks zijn 10% laat de alcohol zich niet opmerken. Of toch een heel klein beetje.Lekkere alcoholwarmte. Minieme toetsjes van zoethout komen na een tijdje opzetten Droge afdronk Een lekkere Imperial Stout voor de echte bitter liefhebbers
Stout is een biersoort die meestal zwart van kleur is.De Stouts hebben over het algemeeneen branderig bittere smaak dit komt door het gebruik van gebrande of geroosterde mout of gerst. Stout is eigenlijk een variant op de biersoort Porter. De eerste stout zijn gemaakt in 1730 in Londen.De Bekendste stout is Guinnes. Een smaakbeschrijving van dit Ierse bier volgt.
De naam Mano Negra betekent 'Zwarte Hand' en komt van een anarchistische organisatie in Spanje
Mano Negra was ook een Franse muziekgroep, met als frontman Manu Chao. De band werd opgericht in 1987 door Manu, zijn broer Antoine en hun neef Santiago Casariego. Mano Negra viel pas uiteen rond 1995, hoewel vele leden reeds in 1992 de band verlieten. De band, met name zanger Manu Chao, stond aan de wieg van een nieuw muzikaal genre: Mestizo
De band had vooral een grote aanhang vanwege hun extreem levendige concerten. In een erg brede bezetting spelend, werden de nummers met zoveel energie en enthousiasme gespeeld, dat elke zaal onvermijdelijk voor de muziek viel.
Den Proefzolder - Van Hopscheuten en binnen- en buitenlandse bieren
DEN PROEFZOLDER
Het mag een beetje meer zijn...plankje
Omdat de deuren op 14 maart uitzonderlijk gesloten bleven
stelden Davy en Glenn de Alvinnebrouwers een Het mag een beetje meer zijn...plankje voor.
Maar dat beetje meer, wat moesten wij zolderproevers ons daar bij voorstellen?
Voor voedselherkenning is behalve reuk-, smaak- en tastzin bovendien het gezichtsvermogen van groot belang. Vanuit deze zintuigen worden voortdurend zenuwprikkels naar de reuk-, smaak-, tast- en visuele centra in de hersenen gestuurd en daar gecombineerd, opgeslagen en herkend.
En dit was dan het Het mag een beetje meer zijn...plankje die onze zintuigen op de proef stelden, en of we daar gelukkig mee waren
Lekker gerechtjes bereid met bier met het daarbij horende gerstenat.
Chef Glenn was al druk in de weer met de bereiding van de gerechtjes. Bemerk ook zijn nieuwe trendy kookschort!
Chef Glenn bereide deHopscheuten met mousseline, gepocheerde kwarteleitjes en Rosabischeutjes, een klassieker én een ware culinaire uitdaging voor zijn brouwerijkeuken.
Hopscheuten, uitsluitend verkrijgbaar van begin maart tot half april, een zeldzame delicatesse. Ze kondigen ontegensprekelijk de lente aan, dus konden ze niet ontbreken op Den Proefzolder. Davy had ze speciaal gaan halen naar De Lovie in Proven (Poperinge) waar de bewoners (De Lovie begeleidt jongeren en volwassenen met matig, ernstig of diep verstandelijke handicap) ze manueel planten en oogsten en met de grootste zorg reinigen en verpakken. Ze worden onder het Fine Fleur- label in de handel gebracht. Zo ben je zeker dat het om een vers product gaat dat aan strenge kwaliteitsnormen voldoet. Deze delicatessen worden aan dagprijzen verkocht. Dus verse hop- of hoppescheutjes op het menu
Daarbij serveerde hij een hoppig biertje, nl de Valeir Extra. Het bier werd onlangs nog door de Proefzolderjury verkozen tot beste hoppig/bitter Belgisch bier, een prima begeleider dus van de hoppescheuten.
De neus laat ons ruiken aan een aardig hoppepallet. Hopbloemetjes - citrus
Hoppig van smaak
Met een mooie bitterheid.
Een beetje kruidig en grassig
Prachtige body ondanks zijn 6,5%
Een heel smakelijk biertje. Een lichte IPA
Voor het tweede hapje keken ze nog even achterom naar de voorbij winter. Een liaison van vergeten groenten, Lexke, Gandaham en waterkersolie. Een romig soepje van vergeten wintergroenten als pastinaak en aardpeer, afgewerkt met streekproducten als Gandaham en Roborstse waterkers. Hij serveerde hierbij een nieuw biertje Den Bier van huisbrouwerij Den Tseut uit Oosteeklo.
Den Bier 9,5% Alc.Vol.
Brouwerij Den Tseut Oost Eeklo (Assenede)
Blond biertje met fijne witte schuimkraag.
Het aroma is vrij aromatisch Het heeft duidelijk chocoladetoetsjes.
De eerste slok is iets muffigs
Grassig Het heeft een moutbittere smaak Ook zoete prikkels van vers brood Ondanks zijn 9,5 % Alc is de alcohol goed verborgen. Een droge afdronk.
Laat het smaken heren.
Ook bierreporter Steven Vermeylen (Hier stroomt het bier) genoot van het romig soepje.
Afsluiten deed Glenn met een nieuw biertje uit de eigenste brouwketels. Mano Negra, een stevige imperial stout, zon 10 vol % alc, volmout met maar liefst 6 % gebrande mouten.
Dit biertje zal besproken worden onmiddellijk na deze reportage.
Davy vulde de proefglaasjes met de nieuwe Alvinne stout.
Tot slot verwende hij ons nog met een ijsgekoelde sabayon van Mano Negra
s Namiddag, om 13 u om precies te zijn, werdt de Bles-Quiz nog eens overgedaan. Het Proefzolderteam moest verstek geven voor de officiële kwis in Zottegem op 13 maart, maar ze konden hun off-the-record toch nog eens meten met de betere bierkwissers.
Speciaal was quizmaster Andy De Mulder uit Zottegem over gekomen om de quiz in goede banen te leiden.
Terwijl de quizkandidaten de antwoorden probeerden te vinden genoten quizmaster Andy en helper van dienst David van de kookkunst van Glenn
Op Den Proefzolder komen geregeld binnenlandse en buitenlandse gasten over de vloer. Zo was het deze dag niet anders.
De Hr. Herman Degryse Conservator van het Hopmuseum van Poperinge en echtgenote kwamen voor het museum bier ophalen die gebrouwen was met Poperingse hop. Spijtig dat hij geen kon biertje drinken..
Hier Jason Pugh met gezin. Dit zijn Australiërs die momenteel in Londen wonen. Deze zomer verhuizen ze terug naar hun geboorteland. Weldra starten ze met een bierimport naar Australië.
Jacob Brunow met vrouw, de baas van Capital Ale House dit is één van de grootste klanten van Alvinne in Amerika.
Jacob Brunow had een roerstok bij zich. Davy moest als herinnering zijn handtekening op plaatsen.
Die buitenlanders hebben af en toe ook een biertje mee De Proefzolder zou zijn naam geen eer aandoen moesten we van deze buitenlandse bieren niet mogen proeven. Hier volgen er een aantal.
De neus heeft een mooi kersenboeket met toetsen van eik. De geur van wijn is niet veraf.
Het bier heeft een duidelijke fijne kersensmaak. Zoet begin die overvloeit in een zure smaak De eikentoetsen maken het bier zeer droog Weinig of bijna geen carbonatie. Zacht complex bier met een kurkdroge afdronk. Voor geoefende smaakpapillen.
Na de IV Saison brengen Alexandre Dumont de Chassart en Stéphane Meulemans van Brasserie de Jandrain-Jandrenouille de V-Cense op de markt.
De brouwerij is genoemd naar de 2 gehuchten van Orp-Jauche net over de taalgrens bij Landen (Geten voor de Vlamingen). De brouwerij is gevestigd in een 18e eeuwse kasteel-/vierkantshoeve. Rue de la Féculerie is vrij vertaald Straat van de zetmeelfabriek. De brouwers Alexandre Dumont en Stéphane Meulemans interpreteren deze zetmeel wel net iets anders door het om te zetten in wort en vervolgens in bier. De heren zijn geen brouwers van opleiding maar zijn als verdelers van Amerikaanse hop in België, wel met de brouwwereld verbonden. De brouwinstallatie is gekocht in Frankrijk maar is er een (Northern Brew Systems) van Amerikaanse oorsprong, die toebehoorde aan de voormalige brasserie de Berry in Bourges. De bottel- en etiketteermachine komt uit Italië. Het geheel is ondergebracht in de hoeve. Dat de Waalse tak van de voedselveiligheid toch iets andere normen hanteert, zien we aan de onbeplaasterde muren. Hopelijk zijn ze wel bedekt met een infectiewerende laag zodat hun andere bieren ook zo lekker verfrissend mogen blijven als hun eerste brouwsel. Met dank aan Werner Mertens van Ober
Een lichte hopbitterheid plaatst het bier in evenwicht
De afdronk is vrij droog.
Achteraf een mooie bitterheid.
De body mocht voor mij ietsje steviger zijn. Maar al bij al toch een goed gebrouwen bier.
V Cense - Five Senses - vijf betekenissen?
Dit biertje en nog 64 andere uitstekende bieren verdeeld over 13 standen zal
nu Paaszaterdag (11 april 2009) kunnen geproefd worden op de Derde Waregemse Bierhappening.
Vanaf 13u00 tot 23u30 in de zaal Red Path op de Hippodroom Holstraat Waregem
deelnemers in 2009
1 Van Steenberge 2 huisbrouwerij Den Tseut (Primeur) 3 Lupiline 4 De Landtsheer (Malheur) 5 De Leite 6 Gaverhopke 7 Bavik 8 Het Anker 9 Unizo met topbieren van Abbaye des Rocs 10 Struise : Wij baten zelf deze stand uit want Urbain zit dan in Amerika 11 Brasserie Jandrain-Jandrenouille 12 Jessenhofke 13 drankencentrale Vanden Bussche:
Drankencentrale Vanden Bussche zal het gloednieuwe festivalbier GALOP mee hebben.
Kom dit biertje proeven nu Paaszaterdag (11 april 2009) in de zaal Red Path op de Hippodroom Holstraat Waregem vanaf 13.00u
Tekst : Persmap Vlaanderen lekker land. Tekst en Foto's : William Roelens
Op misschien wel de eerste echte lentedag van het jaar, stelde de vzw Tafelen in Vlaanderen het programma van de nieuwe campagne Leven in de Brouwerij voor. De officiële voorstelling werd maandag 30 maart gegeven door de verschillende sprekers op het persmoment. Aansluitend konden de ca. 250 aanwezigen uit de sector en pers hun bierkennis testen in een ludieke bierquiz tussen de provincies en proeven van bier op kookworkshops en een bierdegustatie. Geroen Vansteenbrugge en ik uw Bierblogdienaar konden de aanlokkelijke uitnodiging niet weigeren. Temeer dat alles met bier en gastronomie te maken had. En zijn dat toevallig niet onze hobby's?
De campagne "Leven in de Brouwerij" ging door onder de schaduw van de Abdij der Norbertijnen in Grimbergen.
Als locatie werd gekozen voor het prachtige domein van Salons de Romree Beiaardlaan 31 te 1850 Grimbergen
In afwachting van het gebeuren werden we in een van de vele prachtige feestzalen verwend met koffie en cake.
In de grote schuur waren de Vlaamse Provincies aanwezig met hun promomateriaal. Heel wat bekende mensen uit de bierwereld waren aanwezig. Hier maken we een praatje met Nelly Govaert en echtgenoot Dirk beiden lid van OPA (Aalst) en brouwer Frank Boon uit Lembeek
Na het welkomstwoord van Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw, roemde Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant, de Bourgondische cultuur met de vele soorten bieren die niet enkel Vlaanderen maar ook specifiek zijn provincie typeren.
Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw.
Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant
Minister-president Kris Peeters gaf daarna het officiële startschot van de campagne Leven in de Brouwerij waarin de bierbeleving in Vlaanderen in de verf gezet wordt. Onder het goedkeurend oog van de vele aanwezigen, onderstreepte de minister, tevens bevoegd voor toerisme, het belang en het nut van de stevige en productieve samenwerking tussen de horeca en toerisme in Vlaanderen. Een initiatief als dat van Tafelen in Vlaanderen komt voor hem geen seconde te vroeg, Vlaanderen promoten als een belevingsvolle regio waar toeristische highlights samengaan met een rijke eetcultuur komt ongetwijfeld ons imago in het buitenland ten goede.
Minister-president Kris Peeters
Onder de aanwezigen Philippe Buisseret, Directeur van de Confederatie van Belgische Brouwers.
De andere sprekers, Urbain Claeys (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen) en Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen), haalden vanuit hun ervaring in toerisme respectievelijk horeca het rijke potentieel aan van de culinaire troeven van Vlaanderen naar de binnen- en buitenlandse toeristen toe. Hoe de vzw dat via het thema Leven in de Brouwerij wil vermarkten, lichtte projectmanager Sofie Van Den Bossche toe aan de hand van het concrete activiteitenprogramma. De toerist kan zich onder meer laten verwennen in meer dan 400 deelnemende horecazaken door bierdegustaties, biermenus en verblijfsarrangementen met een bierbeleving. Op de website van Leven in de Brouwerij wordt ook een overzicht gegeven van alle brouwerijen in Vlaanderen en van de vele evenementen met een bierbeleving. De Lekkerste agenda van Vlaanderen die ook officieel werd voorgesteld moet de toerist dan weer een aantal concrete tips geven van culinaire activiteiten tot en met het najaar van 2009.
Een zicht op de genodigden in de prachtige gerestaureerde oude schuur.
Aansluitend op het persmoment bewees Antwerpen in een ludieke bierquiz, onder leiding van bierkenner en auteur Jef Van den Steen, de provincie te zijn met de meeste bierkennis. Ze slepen daardoor een rijkelijk gevulde biermand in de wacht. West-Vlaanderen en Limburg waren gelijk tweede.
Vooraleer afscheid te nemen moest Minister-president Kris Peeters nog van de Belgische Biercultuur proeven aan de diverse bierstandjes
Minister-president Kris Peeters samen met Urbain Claeys (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen) aan de stand van John Martin.
Hier met Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen), en Urbain Claeys (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen
Minister-president Kris Peeters in gezelschap van Jeroen Luys en Mieke Desplenter (Brouwerij Ter Dolen)
Het publiek hoefde dan niet langer te wachten om de rijke kwaliteiten van ons bier ook effectief te proeven. De talrijke aanwezigen konden genieten van enkele bierpareltjes van de brouwerijen Timmermans, Duvel-Moortgat, Bosteels, Haacht, de Halve Maan en Kasteelbrouwerij De Dool. Chefkoks Tom De Four van De Heeren van Liedekercke en Maarten Pauwels van Brasserie Brouwershof demonstreerden hun kookkunsten die resulteerden in een aantal culinaire toppers die geproefd konden worden door het uitzinnige publiek.
Langs deze deur kwam men in de oude stallingen terecht waar de degustatieruimten ondergebracht waren. Het genieten kon beginnen.
Tongerlo Prior het nieuwe bier van brouwerij Haacht trok natuurlijk als eerste onze aandacht. Deze Prior vervangt de Tongerlo Tripel. Een pittig biertje va 9% Alc.Vol. Het bier zal nog op deze blog besproken worden.
Op de foto Jan De Haes, Johan Valkengas ?? (Brouwerij Haacht), Ludo Everts (directeur NV Brouwerij Haacht) en Urbain Claeys.
Niet alleen het bier trok onze aandacht ook de mooie hostessen van brouwerij Haacht
Men kon al proeven van een Terrine van Ganzelever en Mystic met krieken. Dit voorgerecht werd als kookdemo klaar gemaakt door Hans Van den Auwelant en Maarten Pauwels (Brasserie Brouwershof)
Johan en Patrick (Uitbater van Tapasbar Pado uit Tielt) genieten van het culinair hoogstandje.
Nog een hoogstandje van chef Maarten Pauwels waren Ambachtelijke kaaskroketjes met gandaham en Keizer Karel Robijnrood.
Stijn de Neve de sympathieke vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels schenkt op vakkundige wijze een Tripel Karmeliet uit.
Ook aan het genieten waren Yves Panneels uitbater van het strafste café van Vlaanderen In de Verzekering tegen de Grote Dorst gelegen in het kleine Eizeringen (Lennik). Bierkenner en auteur Jef Van den Steen, Nelly Govaert en echtgenoot Dirk (OPA Aalst)
Tom De Four demonstreerde voor het publiek "Zeetong geblust met geuze Cantillon, pompelmoes en sabayon van Tripel Karmeliet.
Aanschuiven aan een hemels bierbanket.
Nog een creatie van Tom De Four. Varkenshaasje opgevuld met witte pens en Ganda ham gemarineerd in Heerenbier (huisbier van De Heeren van Liedekercke), chorizopuree met Gulden Draak en thym, "Vierkante erwtjes" en witloof gestoofd in Westmalle dubbel)
"Vierkante erwtjes"
Ook John Martin pakte uit met hun bieren. Naast de Bourgogne de Flandres kon men proeven van hun Strawberry Lambic (ietsje fruitiger dan suikiger)
Brouwerij Moortgat kon natuurlijk niet ontbreken. Men kon de dorst lessen met een heerlijke Duvel of een fruitiger Kriek Liefmans.
Wim de Meestere zorgde voor de desserten
Een Sabayon van Tongerlo Prior met bolletje ijs op basis van Tongerlo Prior.
Bierpraline van Tongerlo Prior met bladgoud en een zalfje van Fuerto koffie.
De basiskennis over bier en hoe het te degusteren werd tot slot gegeven door Jef Van den Steen, een van de meest ervaren bierkenners en -auteurs die België kent. Hij liet het publiek tijdens een ludieke bierdegustatie proeven van een Kriek Liefmans (Duvel-Moortgat), een Tripel Karmeliet (Bosteels), een Bourgogne de Flanders (Timmermans) en een Ter Dolen Blond (De Dool).
Een mooie dag en een tevreden projectmanager Sofie Van Den Bossche.
Beste Blog bezoekers Alle informatie over de actie Vlaanderen Lekker land en Leven in de brouwerij kunt u terug vinden op de uitgebreide website. Alle evenementen tot zelfs de gerechten die hierboven besproken zijn.
Van Baby tot Opa - 2009 - De Leuvense Biertherapeuten
Geroen (secretaris van de Waregemse Bierfanaten) en ik trokken na omzwervingen in de streek van Mater-Oudenaarde (Reportages volgen nog) op 21 maart 2009 naar de 8ste editie van de 12 proefuren van Leuven ingericht door De Leuvense Biertherapeuten
Het bierfestival met de originele naam Van Baby tot Opa vond terug plaats in Taverne Stille Waters in het Provinciaal domein van Kessel-Lo. Het was al een beetje laat toen we arriveerden. We konden nog net een plaatsje bemachtigen op het mooie terras.
De mooie futuristische locatie "De Stille Waters" Een oord om te bezinnen en te proeven.
Dat het festival weer veel bijval genoot bewijzen de onderstaande fotos. Veel Zythologen, bierliefhebbers en dorstige wandelaars genoten op deze mooie zonnige dag van de 69 Belgische biertjes die op de unieke kaart vermeld stonden. Met hun originele naam hebben ze dit jaar de leeftijd van de brouwerijen gekozen. Hieronder enkele teksten uit hun programmaboekje.
De senioren : Oud, maar zeker nog niet versleten.
Dit zijn brouwerijen van voor 1900. Ze maken echte klassiekers maar durven ook op de markt komen met nieuwe bieren.
Op bier proeven staat geen ouderdom.
De Volwassenen : Klassieke bieren in een nieuw kleedje
De periode 1900-1986 was een moeilijke periode voor de brouwers.Toch zijn er enkele brouwers ontstaan die nu klassieke bieren brouwen die je niet meer kunt missen.
Ex-Voorzitster An kwam van uit Parijs eventjes proeven van een volwassen biertje en kijken of alles vlot verliep.
De Pubers : bijna volwassen, maar nog steeds rebels
1986 werd uitgeroepen tot Het jaar van het bier en werd zo een kanteljaar voor de Belgische brouwers.Door de nieuwe interesse in Belgisch speciaalbier, werden er heel wat nieuwe brouwerijen opgestart.Ondertussen zijn ze groter geworden, maar toch blijven ze experimenteren.
Voorzitter Steven Vermoere kwam regelmatig piepen of alles in orde was.
Liefde is samen een biertje proeven in de late avondzon.
Steven Lintermans en vriendin genieten van een Zwanze van brouwerij Cantillon. Een lambiek met groenten (Rabarber)
De Kinderen : Spelen met bier
Het begin van deze eeuw was het begin van een onstuimige groei van de export.Na de USA begonnen andere landen de unieke kwaliteiten van het Belgisch bier te ontdekken.Vooral de nieuwe, kleinschalige brouwerijen profiteren van deze trend.Om uniek te blijven, brouwen ze heel wat unieke bieren.
Kinderen konden nippen van tafelbier. Lekker eb Gezond. Maar leg dat maar eens uit aan de ouders de dag van vandaag.
De babys : De nieuwe bierwereld ontdekken.
Door het succes van export en omdat Belgisch bier ook hier terug weer meer aandacht krijgt in de pers, stijgt het aantal brouwerijen vanaf 2006.Bijna alle bieren van deze brouwerijen zijn zo nieuw dat ze zelfs nog nooit in Leuven zijn geraakt.Deze brouwerijen zijn zo klein, dat de productie juist volstaat voor de lokale afzetmarkt en een beetje export.
Kessel 69 van 't Vat.
Een nieuw amberkleurig biertje gebrouwen dit jaar. Het alc.% is 6,9 Gebrouwen door brouwerij De Vlier uit Kessel-Lo
Amberkleurig met kleine witte schuimkraag.
Het aroma is moutig en licht hoppig
De smaak is licht moutig Zoet (karamel) Het bier is aangenaam om te drinken alhoewel ik ietsje meer body had verwacht. Het heeft een mooie nabitterheid die blijft hangen. Eenvoudig maar goed gebrouwen.
Het bier zou gebrouwen zijn voor de Leuvense vereniging "De Mannen van 69"
Ook de honden hadden keuze uit 6 drankjes en een frisdrankje. Rokende honden waren enkel op het terras toegelaten.
Wanneer men de pancarde "DORST" omhoog stak, was er onmiddellijk iemand van de Brew Crew aanwezig om u op uw wenken te bedienen.
Het originele T-Shirt met een tekening van de bekende Amerikaanse striptekenaar Bill Colem. Deze tekening was tevens ook de affiche van het festival.
Wolf 8
Een nieuw bordeauxkleurig biertje gebrouwen dit jaar. Het alc.% is 8,2 Gebrouwen door brouwerij Achilles uit Itegem in opdracht van bierfirma Lupus
. Donkerbruin (Bordeaux) met een grove schuimkop.
Het aroma is vrij moutig
De smaak is licht muffig ook karameletoetsen kunnen we ruiken Geroosterde mout Chocolade prikkels en een lichte kruidigheid zijn waarneembaar.
Lupus is een nieuwe bierfirma uit Begijnendijk. Ze brouwen voorlopig bij Achilles?
Op het terras troffen we Lieven (uitbater van 't Velootje in Gent) met enkele vrienden aan.
Voorproeven van Biergerechten in restaurant 'De Koetsier" te Waregem
Voorproeven van Biergerechten in restaurant De Koetsier" te Waregem
Toen ik een paar jaar terug met deze bierblog begon had ik nooit gedacht dat het zon inpakt zou hebben.
Niet enkel de mensen uit de bierwereld zijn trouwe bezoekers. Ook senioren (hoe kan het anders) en niet bierliefhebbers komen regelmatig mijn blog opzoeken.
Als ik u nu al kan vertellen dat twee jaar later al bijna 200.000 (zie teller) bezoekers over de vloer zijn gekomen bewijst inmiddels hoe populair bier geworden is.
De Belgische biercultuur is momenteel in. Het bier is trendy geworden.
Ook mijn wekelijks HOPnieuws telt al meer dan 1000 abonnees en er komen er wekelijks enkele bij.
HOPnews = HOTnews.
Veel Belgen hebben eindelijk besloten om de veel te dure wijnen links te laten liggen Ze hebben eindelijk het gezond en eerlijk product van onze brouwers ontdekt. Zelfs de bittere bieren zijn aan een wederopstanding toe. Wat wij bierfanaten alleen maar kunnen toejuichen.
Ook de media speelt er de laatste tijd op in.
Ook zij hebben ontdekt welke de mogelijkheden van bier zijn.
Verleden jaar met het TV1 programma Duizend Zonnen kon men wekelijks kennis maken met het item Oh Drinkbaar België
In Vlaanderen Vakantieland zijn ze dit jaar op zoek naar het strafste café. In Mijn Restaurant op VTM zwaaide Peter Goossens met veel lof over koken met bier.
In het programma gaf biersommelier Ben Vinken van Bierpassie magazine aan de deelnemende koppels een snelcursus bierproeven.
Ook de actie Vlaanderen Lekker Land brengt Leven in de Brouwerij gaat nu maandag (30 maart) van start. Reeds meer dan 280 horecazaken engageren zich om Leven in de Brouwerij te brengen. Vanaf 30 maart kan de toerist zich in Vlaanderen laten verwennen door bierdegustaties, heerlijke biermenus en verblijfsarrangementen met een bierbeleving. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hot dark beer massage gevolgd door een dagvers biermenu?
De talrijke authentieke brouwerijen, de vele kroegen met hun ruim gamma streekbieren, restaurants met een bierkeuken en de diverse bierevenementen maken dat de bierbeleving in Vlaanderen uniek is in vergelijking met eender welke andere regio ter wereld. Met de nieuwe campagne Leven in de Brouwerij wil Vlaanderen Lekker Land deze unieke troeven nu uitspelen naar toeristen in binnen- en buitenland, stelt Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw Tafelen in Vlaanderen.In heel Vlaanderen hebben we daarom nieuwe acties uitgewerkt die de bierbeleving verder onderstrepen. Centraal daarin staan de veelzijdigheid van de horeca en de streekeigen bieren van de diverse regios in Vlaanderen. Opnieuw toont vzw Tafelen in Vlaanderen aan dat toerisme en horeca partners zijn. De acties worden dan ook volledig ondersteund door de federatie Horeca Vlaanderen en de Provinciale Toeristische Organisaties.
Ook de stad Waregem heeft zijn schouders onder het initiatief gezet. Het restaurant De Koetsier zal aan de actie deelnemen. De uitbaters vroegen aan de Waregemse Bierfanaten hen te helpen met bieren te zoeken die passen bij un biergerechten die ze in het kader van de actie zullen sereveren.
Dat project met een restaurant die participeert in Waregem klonk natuurlijk als muziek in de oren van de Waregemse Bierfanaten en van 't een kwam 't ander. Zo ging alles vrij snel en kwam er ook een avond om de gerechten uit te testen en vooral om te controleren of de bieren in harmonie zouden samengaan bij het menu. Uw Blogdienaar en bierfanaat was natuurlijk ook van de partij. De bedoeling was om onze persoonlijke smaak van de bieren op een formulier in te vullen zodat de uitbaters een besluit konden nemen in de bierkeuze.
Vooraleer we aan tafel gingen stelde Geroen Vansteenbrugge het nieuwe Waregems Bier Galop voor. Gebrouwen door Alvinne voor drankenhandel Yves Vanden Bussche.
De Aperitief Hapjes
Gastvrouw An serveerde ons twee hapjes. Tempura van Pangasiusfilet met Hoegaards Wit en gemarineerde zalm met dille
Als aperitief kregen we een bittere Saison Dupont en een zuurdere Petrus Aged Pale. Uiteindelijk staat op het menu : Aperitief Blanche des Honnelles én Saison Dupont vergezeld van drie hapjes.
De Voorgerechten
Een eerste voorgerechtje die we proefden was een gemengde salade met gebakken spekreepjes, licht gegrilde pijnboompitten en vinaigrette van Liefmans frambozenbier ( in de salade zijn verwerkt : prinsessenboontjes, wortel en appel ) Daarbij zal een La Chouffe en een Hommelbiertje bij geschonken worden. Al de bieren worden in proefglaasjes geschonken.
Een tweede voorgerechtje was een gegrilde doradefilet met gebakken trostomaatjes, basilicumsaus én Bornem Tripel Het zal geserveerd worden met Jessenhofke en een Sint Bernardus witbier.
Proeven van de lekkere gerechten en verschillende bieren er bij laten passen, dat was de opdracht.
Proevers van dienst waren naast An en Jan Goossens (de chef) de uitbaters. Rik Gystelinck secretaris van UNIZO Waregem. Voorzitster Leen Walcarius, Ondervoorzitter Yves Vanden Bussche, Secretaris Vansteenbrugge Geroen en uw verslaggever William Roelens
Chantal Coussement Tweede schepen bevoegd voor: Sport - Sociale Zaken - Feestelijkheden - Toerisme Emancipatie Kristof Chanterie Derde schepen Bevoegd voor: Ruimtelijke Ordening - Economie en Tewerkstelling - Verkeer en Mobiliteit - vzw Het Pand
waren eveneens van de partij.
Daarna volgde een stevige groentenbouillon gearomatiseerd met Petrus Blond.
De Hoofdgerechten
Kabeljauw ' op vel gebakken ' mat gesauteerde prei en natuur aardappelen met Hoegaarden Spéciale daar zal een St. Feuillien Blond en Femme Fatale bij geserveerd worden
Gebakken eendenborstfilet met honing en appel opgevuld met bosvruchten, aardappelgratin sausje op basis van Westmalle Dubbel. héél goed met Gouden Carolus Classic en Hopus.
Het Dessert
Tot slot een lekkere Sabayon met Chimay Blue
Een deel van de geproefde biertjes.
An en chef Jan Goossens brengen vanaf 3 april dit bovenstaande menu in hun zaak.
Dit alles tegen uiterst democratische prijzen (van 11 euro tot +/- 30 euro zonder dranken) want dit is immers een familierestaurant dat niet op de elite mikt
én daar komt er wél een extra aparte verzorgde BIERKAART als aanvulling op zijn
gewone drankenaanbod waar al Orval en bvb de 2 Westmalles voorhanden waren.
De historische vondst van het beeldje Rietje Koane wiens afbeelding als boreling in brons vereeuwigd werd door Hendricus van t Veld (Laatstgenoemde was een vet- en koanesmelter-alchemist en woonde op t Veldeken (plaatsnaam), van daar zijn naam in 1503) heeft in Maldegem heel wat stof doen opwaaien.
Voor de mensen die nog geen dorst hebben lees de legende verder HIER
De dorstige kunnen hier verder doorlezen
Het Maldegems Koantjesbier wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij speciaal in opdracht van De Bierloods.
Het Koantjesbier werd in juni 2008 terug op de markt gebracht door Stefaan Van Canneyt, beter gekend onder de naam Vacas, (Stefaan is ook regelmatig bezoeker van Den Proefzolder) Hij blaast het Maldegems bier na lange tijd weer nieuw leven in. Het Koantjesbier werd voor de laatste keer gebotteld in 2005.
Het is in bijna alle Maldegemse kroegen verkrijgbaar maar ook buiten de gemeente. Ook in verscheidene restaurants zal je de smaak van het Koantjesbier terugvinden want heel wat koks verwerken het biertje in één van hun gerechten.
Het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem (W-Vl) ingericht door Flanders Events hoef ik bijna niet meer voor te stellen.
Iedereen heeft over dit bijzondere bierevenement al gehoord en gelezen.
Velen hebben zelfs al een streekbiertje gaan proeven op de gezellige locatie rond de kerk.
Wie dit jaarlijks terugkerend bierfestijn nog nooit met een bezoekje heeft vereerd en graag zijn smaakpapillen eens een pleziertje wil gunnen moet op 14 en 15 augustus 2009 beslist eens afzakken naar de Berengemeente want zo wordt Zwevegem ook nog genoemd.
Elk jaar stellen tientallen brouwerijen en bierfirmas uit binnen- en buitenland gedurende twee dagen hun bieren voor aan het grote publiek.
Deze laatste kunnen ook hun stem uitbrengen welk bier zij die dagen het beste vonden.
Op het Uitreikinggala van de Gouden Glazen het jaar daarop worden de brouwerijen met hun winnende bieren gelauwerd en aan het publiek voorgesteld
Dit jaar was het ook niet anders.
Dames, juffrouwen en mijne Heren ..
Het gala van het Gouden Glas 2008
Het uitreikingsfeest van de Gouden Glazen 2008 vond dit jaar terug plaats in de Sint-Pauluszaal.
De meer dan 150 aanwezigen waaronder uw dienaar kregen een heerlijk walking dinner
voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, t Baguetje,
t Verdiep, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,
de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.
De dranken werden aangeboden in samenwerking met Dé Gustibus, Bavik en Drinkmarket Ghekiere.
Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.
Mediatopper was de tiende partner die
met hun drukwerk meewerkten aan het welslagen van de avond.
Natuurlijk konden ook de
winnende bieren worden geproefd met dank aan de winnende brouwerijen.
Professor Arnoldus Goedbier, die bekend is voor zijn ludieke biersketches, presenteerde de
avond en de muzikale noot werd verzorgd door Winston, heerlijke no-nonsens muziek voor
ieders oor.
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,
heerlijk proeven en tophumor.
De Gouden Glazen en de beren wachten om hun eigenaars. Om het extra spannend te maken waren de kaders waarin de diploma's moeten komen nog leeg.
De fel gegeerde Gouden Glazen
Een 200-tal genodigden waren op de uitnodiging afgekomen.
De Aperetiefhapjes waren verleidelijk.
Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck bediende persoonlijk de genodigden.
Wijnhuis Dé Gustibus zorgde voor de Champagne en de gepaste wijnen
In de achtergrond, Yves en Laurence, zaakvoerders van Dégustibus
De bieren en de niet alcoholische dranken werden verzorgd door Bavik en Drinkmarket Ghekiere Christ Vandeghinste en Koen Ameye, FE leden bemanden de stand
De zaal liep aardig vol.
Onder de genodigden De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem en echtgenote (rechts). Schepen Ann Cosaert (links) en schepen Dirk Vanluchene (midden)
Ook aanwezig waren de vertegenwoordigers van diverse brouwerijen. VLNR : Brouwerij Bosteels, Moortgat en Bavik
Jan Vandenberge en Veerle Bal (Brouwfirma Lupiline - Kuurne) in gesprek met Bestuurslid Flanders Events Kristian Tavenier en voorzitter Yvan Devlaminck
Bruno Delrue van brouwerij t Gaverhopkeuit Stasegem
VLNR : Nelly echtgenote van Germain Demeyer, Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik", Germain Demeyer (Vertegenwoordiger brouwerij Verhaeghe) en Kristian Tavenier.
Free lancer en vertegenwoordiger van brouwerij Roman Leo Puissant in gesprek met brouwster Veerle Bal van bierfirma Lupiline
Michel en echtgenote. Michel is een verwoede amateurbrouwer uit Poperinge.
Voorzitter Yvan Devlaminck verwelkomde de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Deze avond was het sluitstuk van Het Internationaal Streekbierfestival 2008 Hij deelde ook al enkele gegevens mee over de editie 2009 en gaf het woord aan Professor Goedbier die de proclamatie deed.
Professor Arnodus Goedbier maakte de laureaten en winnaars bekend
Volledige aandacht in de zaal
Er waren 4 categorieën
De beste Doordrinker De Beste Zoethouder Het beste Voorzichtige Degustatiebier. Het beste Geprononceerde Degustatiebier.
Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Timmermans Kriek van brouwerij John Martin
De beste Doordrinker was Cuvée Des Trolls van Brouwerij Dubuisson.
Brouwerij Haachtkreeg voor de 2de maal op rij de trofee voor het beste Geprononceerde Degustatiebier voor
Keizer Karel Goudblond.
Bierfirma Druïde, ten slotte, nam het Gouden Glas voor het beste
Voorzichtige Degustatiebier mee naar huis dankzij hun Druïde Blond.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de Gouden Glazen.
De meer dan 150 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, t Baguetje,t Verdiep, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,
Smakelijk
Het walking dinner en de rest van de avond werd opgeluisterd door het trio Winston. Heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.
De genodigden konden ook van de winnende bieren proeven
Persconferentie 3de Waregemse Bierhappening in de Karekiet te Waregem
Persconferentie 3de Waregemse Bierhappening
De affiche tussen de hapjes en de bieren
Naar aanleiding van de 3de Bierhappening kwam het bestuur van de Waregemse Bierfanaten en enkele genodigden samen in herberg De Karekiet (Bessemstraat 20,Waregem) voor een gezellige persconferentie. Onder de genodigden enkele bestuursleden van Somival, De Hr. Bart Maes, vertegenwoordiger voor West-Vlaanderen van brouwerij Van Steenberghe en uw dienaar.
Eerst en vooral melden dat de Karekiet binnenkort heropend zal worden.Het doel is er een gezellig streekbiertaverne van te maken aldus eigenaar van het pand Yves Vanden Bussche van de gelijknamige drankencentrale. De herberg zal worden uitgebaat door Sofie Vangaever en Jan & Christine Vandenbussche.
We werden verwelkomd met hapjes en bereide broodjes. We hadden een keuze aan enkele lekkere biertjes Belgoo Lupus (La Binchoise), Ne Gèsloetie (De Graal), Galop (Alvinne - Een primeur voor de Happening), Femme Fatale (De Leite), Hopus (Lefebvre).
Vooraleer een opsomming te geven van de brouwerijen die dit jaar aanwezig zullen zijn op de 3de Bierhappening gaf secretaris Geroen Vansteenbrugge ons het bedrag die verleden jaar bij elkaar werd geveild door de verkoop per opbod van de Salmanazars (9 liter flessen). Maar liefst 2552.50 had de veiling opgebracht.
Dit bedrag werd integraal geschonken aan Somival. Somival is een sportclub en betekent Sport & Ontspanning voor MInderVALiden De mensen van Somival kregen de cheque uit de handen van Yves Vanden Bussche. Op de onderste foto van links naar rechts. secretaresse Katrien Thys, Yves Vanden Bussche (Drankenhandel Vanden Bussche) Lid Paulette Devriese en Bestuurslid Fernand Smagge.
Pannepot van de Struise Brouwers werd verleden jaar door de bezoekers als beste bier verkozen. De Publieksprijs Beste Brouwerij ging naar brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde voor hun echte kwaliteitsbieren.
Vertegenwoordiger West-Vlaanderen Bart Maes mocht de oorkonde uit de handen van voorzitster Leen Walcarius in ontvangst nemen.
Daarna stelde Geroen en het bestuur de brouwerijen voor die dit jaar aan de Bierhappening zullen deelnemen.
Van links naar rechts : Geroen Vansteenbrugge, Paul Vandenberghe, Leen Walcarius en marc Decock
Deelnemende brouwerijen 2009
1 Van Steenberge
2 Den Tseut (Primeur)
3 Lupiline
4 De Landtsheer (Malheur) 5 De Leite
6 Gaverhopke
7 Bavik
8 Het Anker
9 Unizo met bieren van Abbaye des Rocs
10 Struise : Wij baten zelf deze stand uit want Urbain zit dan in Amerika 11 Brasserie Jandrain-Jandrenouille 12 Jessenhofke
Er zal ook een beperkte biershop aanwezig zijn waar u naast verschillende bieren de 3 festivalbieren zal kunnen aanschaffen.
Aandachtige toehoorders.
Na de plechtigheden konden wij proeven van een 9 literfles Piraat die de Waregemse Bierfanaten op hun eigen festival 2008 per opbod verkregen hadden.
Bart Maes had de eer om de fles te openen en uit te schenken
Een primeur voor de bierhappening. Een lekkere stevige Imperial Stout genaamd 'Galop' 12% gebrouwen in de ketels van Picobrouwerij Alvinne.
Gegevens :
Zaterdag 11 april 2009 3de WAREGEMSE BIERHAPPENING
Red Path (Hippodroom) - Holstraat 99 - Waregem
Van 13u00u tot 23u30
Organisatie : Waregemse Bierfanaten
Festival van de ambachtelijke bieren. Ontdekken .... proeven ..... genieten ....
Open Brouwdag bij Brouwerij Cantillon - Anderlecht (Brussel)
Open Brouwdag bij Cantillon zaterdag 7 maart 2009
Volgende brouwdag op Zaterdag 7 november 2009
Vanaf 6h30 's morgens en tot 17u00 nodigen elk jaar de meester-brouwer, zijn familie en vrienden uit om de verschillende produktiefases in het ontstaan van Lambik en Geuze "van voor de oorlog" mee te beleven.
Met de bierproeversvereniging HOP had ik de brouwerij al eens bezocht, maar nog nooit als ze in volle werking was
Een brouwerij uit de 19de eeuw met materiaal van destijds in werking zien. Een bierliefhebber heeft niet veel nodig om richting Anderlecht te vertrekken.
Brouwerij Cantillon ligt in de Gheudestraat tussen de rijhuizen midden in een volkse wijk.
Wanneer men de poort van de brouwerij opendoet strelen de Lambiekdampen uw neusvleugels. Men komt in een heel andere wereld terecht. Een wereld waar de tijd is blijven stil staan.
Ja hallo, en ik moest nog de authentieke lambiek en geuze proeven
Kom en geniet mee...
Achter deze deuren komt u in een andere wereld terecht. De wereld van de spontane gisting. De wereld van de Champagne van Brussel, want zo wordt de echte oude geuze nog genoemd.
Jean-Pierre Van Roy
De Brouwerij Cantillon, die in 2000 zijn honderdjarige bestaan gevierd heeft, is de enige voor het publiek toegankelijke brouwerij, die in het hartje van Brussel nog in bedrijf is. Met het oog op het behoud van de naam en de reputatie van de bieren van spontane gistingheeft ze vanaf 1978 het besluit genomen het Brussels Museum van de Gueuze te worden en haar complex voor het grote publiek open te stellen.
Bier van spontane gisting brouwen, dat leer je op geen enkele school, zegt Jean-Pierre Van Roy, eigenaar van lambiekbrouwerij Cantillon. Ook hij leerde het vak ter plekke, nu bijna veertig jaar geleden. En hij bracht leven in de geuzebrouwerij.
Het materieel is nog grotendeels origineel. Hier de vatenreiniger
De Brouwzaal
Jean Van Roy aan het werk
Het koelschip
De Moutzolder of graanzolder
Hier tref je verschillende vormen van leven aan, Micro-organismen die de spontane gisting van de Lambik veroorzaken.
Een vrouwelijk gids loodst ons in een Brusels dialect door de vatenzolder.
Vaten met Lambik, Kriek of Frambozenbier, kelders waar flessen Geuze, Kriek of Lambik Grand Cru geduldig wachten tot ze op de tafel van de klant belanden
En dan is het tijd om een echte Lambiek te proeven.
Tussen de vaten of..
.. in de gezellige proefzaal.
Hé is dit Stephen D'Arcy niet?
Welkom bij Cantillon in de Gheudestraat 56.
Wees niet bang, doe gerust de deur open en breng een bezoekje aan onze internetsite. Cantillon
Cantillon ? Dat is de teletijdmachine. U verlaat de moderne beschaving en zegt de lawaaierige wereld vaarwel.
Gribousine Blonde de Malonne 8,5%Alc.Vol La Binchoise Binche
Goudblond biertje met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied ons een doordringende moutgeur.
De aanzet is lekker Een fijne moutsmaak. De smaak is fruitig (banaan) met in de achtergrond kandij. De fijne likeurtoetsen maken het proeven aangenaam. En toch is het bier niet al te zoet. Het heeft een lichte bitterheid die voldoende balans heeft aan het bier.
Een leuk biertje die de meeste mensen graag zullen drinken. Een goed gebrouwen biertje.
Het etiket op het flesje laat vermoeden dat het bier gebrouwen wordt in Brasserie de Malonne maar de bieren worden voorlopig nog gebrouwen bij Brasserie Binchoise. De werken aan een locatie zouden dit jaar moeten aanvangen.
Malonne is een klein is een plaats in Franstalig België, sinds 1977 een deelgemeente van de stad Namen. De plaats ligt 6 kilometer ten zuidwesten van de Waalse hoofdstad.
Pré ZBF - Brouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - De Molen (NL)
Op 5 en 6 maart laatsleden was de taal op Den Proefzolder hoofdzakelijk Engels en Italiaans, met hier en daar een beetje Deens en Nederlands getint. Reden van deze min of meer 'Babylonische spraakverwarring' (voor mij althans) was het PréZBF die in de lokalen van brouwerij Alvinne plaats vond.
Het PréZBF gaat het ZBF (Zythos Bier Festival) vooraf. Dit bierfestival vond het weekend daarop plaats in de feestzalen van St. Niklaas.
De bedoeling van het PréZBF is om de buitenlandse bierliefhebbers die een ganse week in België logeren, hun verblijf aangenaam te laten doorbrengen doorbieren aan te bieden die niet op het grote ZBF te proeven zijn. Zo konden deze mensen kennis maken met de uitzonderlijke bieren van Alvinne, de Struise Brouwers en van de Nederlandse brouwerij De Molen.
Hieronder de lijst wat er zoals te proeven viel op donderdag en vrijdag.
Dat vonden onze Buitenlandse biervrienden ook, vandaar dat ze massaal afzakten naar Den Proefzolder en Bierzolder. De buren die nog niet wisten dat er in hun straat een brouwerij gevestigd is zullen het voortaan wel weten.
EEN FOTOVERSLAG
Brouwer Menno Olivier van Brouwerij De Molen uit Bodegraven (Nederland) bij zijn uitzonderlijke bieren. De bieren van brouwerij De Molen maken komaf met het cliché dat Nederlandse bieren niet te zuipen zijn. Hun bieren zijn top.
Alleen al de namen zijn uitzonderlijk. Heil en Zegen, Hel en Verdoemenis, Hemel en aarde enz...
kon je bekijken op een grote pancarde die boven hun toog gaplaatst was.
De bieren van het vat. Netjes met het voorbeeld onder de tapkraan.
Ook het flessenbier was ruim vertegenwoordigd. Hier met een vreemde eend in de bijt.
Voor de Alvinne bieren moest je boven zijn. Een ruim gamma met hun uitstekende Oak collection.
Nog vlug eens proeven vooraleer de grote stroom bierproevers toekomen. Van links naar rechts : Stephan De Smet, Kevin Timarche en Alvinne brouwer Davy Spiessens
De eerste die toekwam was Matt Van Wyck (Flossmoor Station Brewery- Illinois USA), stevig in een wurggreep van Phil Lowry. Phil voert Belgische en andere bieren in om ze door te verkopen in Engeland. Hij is niet de zaakvoerder, wel één de de meer belangrijkere personeelsleden.
Van links naar rechts : Urbain Coutteau (Struise Brouwers), Glenn Castelein (Alvinne), Matt Van Wyck (Flossmoor Station Brewery (Illinois USA), Phil Lowry, Beejay Oslon en Devon (Pipeworks Brewing Co. -Chicago USA)
Alvinne brouwer Glenn Castelein in gesprek met Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van bierproeversvereniging "Al wie niet drinkt sterft" Hun ouders hebben nog de vereniging opgestart.
Een Belgisch plaatje Van links naar Piet Van Tichelen, Urbain Coutteau (Struise Brouwers), Bianca, Carlo Grootaert (Struise Brouwers), Carl Kins, Thierry Van Mullem en Mark Neefs van de Leuvense Biertherapeuten.
Marc De Keukeleire en Peter Esser van de Duitse Brouweij "Braustelle" uit Keulen. http://www.braustelle.com/
Een eerste golf bierproevers zijn geland. Biervrienden uit Italië
Iedereen ging eerst aan het shoppen vooraleer te proeven. Ook de bekende internationaal biercriticus en notoir geuzekenner Lorenzo Dabove (uiterst links).
Vooraleer te kopen eerst het biertje goed bekijken.
De aangekochte bieren in veilige dozen
Voor alle zekerheid toch eerst naar de bus brengen.
Nog een groepsfotootje. Glenn Castelein (Alvinne), Lorenzo (Italië) en Carlo Grootaert (Struise Brouwers)
La Bella Italia met Alvinnebrouwsels
Henrik Boes Brolling uit Denemarken is aan het proeven en zoals het moet notities aan het maken.
Gregg Gaughan, een sympathieke Amerikaan die momenteel in Luxemburg woont geniet van een glaasje.
Nog een golf bierproevers uit Engeland. Vrijdag was het een komen en gaan van buitenlandse gasten.
Mes & Sim uit Londen
Buitenlandse bussen in de Mellestraat van Heule. Ze zijn dit daar niet gewoon.
Denise Woks van de biergroep CYO - USA
Ook iemand uit België! En wat voor iemand Biergoeroe Joris Pattyn in hoogst eigen persoon. Joris kwam zelfs twee dagen proeven.
Een Nederlandse delegatie van PINT (Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier) met links erelid Jos Brouwer.
Ook uit Nederland Dick van Hemert met kersverse echtgenote Wilma (beiden rechts) met Nederlandse vrienden.
Kristien bereid een geitenkaasje klaargemaakt met appel en een emulsie van Luikse Siroop en Black Albert bier. Ja, zelfs het eten was van een hoog niveau!
Garett Lewis, de derde man bij Pipeworks Brewing Co tapt een Black Jack (Struise) uit een speciaal vaatje.
Glenn en Jeremy Gray. Jeremy Gray is één van de drijvende krachten achter Burgundian Babble Belt. een Engelstalige website over Belgisch Bier Hij heeft voor heel wat publiciteit gezorgd in Engeland, woont in Londen en is vaste klant in de White Horse.
Een specialleke voor het PréZBF. Het bier "Jens Ungstrup" genoemd naar de Deen die het meest ratings heeft op de website Ratebeer.
En of het nog niet genoeg was. Menno Olivier schenkt de exclusieve Tsarina Esra Reserva uit.
Het Kluizeke is het huisbier van Bier café De Kluis in Herenhout. Het wordt gebrouwen bij t Hofbrouwerijke uit Beerzel. Volgens hun website is Café De Kluis, een gezellig, modern café, gelegen op de Herenthoutse markt. Voorheen was in het gebouw een bankfiliaal gevestigd en de kluisdeur werd behouden en doet dienst als toegangsdeur voor de bergruimte. Meteen was ook de naam gevonden. Ze zijn gespecialiseerd in speciale bieren en bieden een verzorgd en ruim assortiment warme dranken. Hiervan kan je genieten in het gezellig interieur, op het terras vooraan of op het tuinterras. Ik zal eens moeten gaan piepen of ze niet gelogen hebben. J Hun huisbier heb ik al geproefd en het is goed bevonden.
Amberkleurig biertje met een witte romige schuimkraag.
De neus is aangenaam kruidig Zoete, scherpe geur Tikkeltje citrus Toetsen van bloemen Peper
De aanzet is zoet Karamel drukt als eerste zijn stempel. Een kruidensmaakje (Kardemom?) komt daarna aangenaam opzetten. Bloemig Lavendelprikjes? Heel diep een licht warm alcoholsmaakje De afdronk is licht bitter
Een lekker bier.Juist gedoseerd.
Om het Kluizeke te kraken moet je het koel drinken.
Een moeilijke materie op een eenvoudige en plezante manier uitleggen is niet makkelijk.
Neem nu de ingewikkelde materie hoe een bier beter lichtbestendig maken of
De oestrogene en kankerbeschermende eigenschappen van hop. Om daar een min of meer lekenpubliek mee te confronteren is niet aan iedereen gegeven.
En toch wist Hop-professor Denis De Keukeleire (faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Gent), de 89 aanwezigen te boeien met zijn vier uur durende spreekbeurt Hop en gezondheid.
Het was voor mij al de derde maal dat ik de professor (laatst nog in het Vlaams parlement) bezig hoorde en hij blijft mij nog altijd fascineren.
Een tiental hoppige bieren waren uitgestald.
Liefst 89 geïnteresseerden waren afgezakt naar Waregem.
De secretaris van de Waregemse Bierfanaten stelde op Geroense wijze de Professor aan het publiek voor.
Professor Denis De Keukeleire : "Bier gaat kapot als het wordt blootgesteld aan licht. Er ontstaan dan zwavelverbindingen die een heel slechte geur hebben, vergelijkbaar met kattenpis. De oorzaak ligt bij de hopbitterstoffen. Als je op een terras in de zon zit mag je je pint dus niet te lang laten staan. Snel uitdrinken is de boodschap. Dat is ook de reden waar-om bier meestal in donkere flesjes zit."
Niet alleen de bovenstaande materies kwamen aan bod. Ook het brouwproces, De hopplant, voedingssupplementen met hop enz.. Kortom een heel boeiende avond.
De Gentse professor uit Melle was uitgenodigd door een samenwerking van de twee bierproeversverenigingen HIC (Heerlijk Intens Consumeren) uit Ingelmunster en de Waregemse Bierfanaten. De avond ging door in La Gilda, de feestzaal van De Gilde in Waregem.
Tijdens de spreekbeurt waren ook 6 hoppige biertjes te proeven
Orval, Hommel, Belgo Lupus, Jessenhofke, Hop-it
en Achouffe Houblonne.
De Proevers van de avond Orval, Poperings Hommelbier, Belgoo Luppo, Jessenhofke, Hop-It en Achouffe Houblon (glas)
Een ontroerend moment voor mij en waarschijnlijk voor velen was toen
Geroen de voorzitter van de Waregemse Bierfanaten
een Orval toost uitbracht aan mijn overleden echtgenote Voske, (Orval was een van haar lievelingsbiertjes) en de zaal spontaan applaudisseerde.
Brouwster Hildegard van Ostade van brouwerij De Leyerth kwam na vraag van de professor haar eigen biertje Hop-It aan het publiek voorstellen.
In de zaal waren er voor de gelegenheid ook een drietal hoppige biertjes te verkrijgen. Nl : Hopsinjoor, Slock en Hik Blond. Ik koos voor een Hopsinjoor
Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.
Een hoppig en kruidig aroma Citrus Grapefruit Ietsje grassig
Moutige aanzet Malse bittere toetsen Fruitige prikkels van citrus Zoete mandarijn Hoppig met een mooie bittere afdronk. Een heel lekker bier.
"Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis (zie: www.opsinjoorke.be/Opsinjoorke/opsinjoor.htm).
Abeelsen Tripel en Abeelsen Stout. - Brouwerij Strubbe
Abeelsen Tripel en Abeelsen Stout.
Beide bieren werden voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld op het Karakterbierenfestival in de feestzaal van Hotel-restaurant Palace te Poperinge. Dit jaarlijks festival wordt ingericht door het Poperings Bierproeversgenootschap.
Ze worden speciaal gebrouwen door brouwerij Strubbe voor Biershop Noël Cuvelier uit Abele.
De biershop met talrijke streekbieren wordt druk bezocht door de Noord-Franse toeristen.
Abele vlak bij de grens, was vroeger een belangrijke grensovergang voor het internationaal vrachtvervoer, tot Belgische en Franse douanediensten een gemeenschappelijk onderkomen vonden in het enkele km verderop gelegen complex "Callicannes", ingehuldigd in 1988. De hoofdstraat door dit straatdorp valt trouwens samen met de grens, zodat de huizenrij aan de ene kant op Belgisch grondgebied staat, en die aan de andere kant op Franse bodem. Zo staat het kerkje in Frankrijk; de erediensten worden geregeld door het bisdom Brugge; de kerkfabriek van Watou en het gemeentebestuur van Boeschepe (F) staan in voor het onderhoud.
Blond helder bier met een stevige witte schuimkraag.
De neus is moutig met fruitige toetsen (citrus). Ook een licht likeur aroma verwend onze reukzin.
De smaak is zoet Karamelmoutig zoet Met fruitige toetsen van sinaas. Ook de zoete likeur komt naar boven Er is een lichte bitterheid waarneembaar in de afdronk.
Dit biertje zal zeker in de smaak vallen van de vele Franse toeristen die op de terugweg naar huis nog eens de biershop aandoen.
Een landelijk tafereel op de stout. De etiketten werden ontworpen door de Poperingse kunstenaar en Ketenier Luc Ameel.
Zeer donker bier met een grove dikke licht bruine schuimkop. Het bier is wandklevig.
Net zoals bij de tripel is het aroma moutzoet Karamel Een licht tikkeltje zurigheid is heel diep te ruiken.
De smaak is erg zoet Moutzoet Tikkeltje gebrande mout. Heel diep een minuscule bitterheid. Voor mij is het biertje veel te zoet. Het is de smaak van een bruin tafelbier maar dan met een hogere alcoholpercentage.
Omdat de Alvinne brouwers in de voorbereiding van hun tweede Pré-ZBF festival niets aan het toeval willen overlaten, had het proefplankje van zaterdag 31 januari 2009 een enigszins andere vorm.
Bij wijze van experiment serveerde de brasseriekeuken van Alvinne ons een Gastronomischplankje. De bedoeling was om op het komende PréZBF op een vlotte manier een heerlijke maaltijd te kunnen serveren aan een democratische prijs
Men kon het plankje ook een foodpairing experiment noemen. Gerechtjes klaar gemaakt met bier vergezeld door een juiste keuze van bier.
Chef Glenn achter zijn potten in de Brasseriekeuken.
Kijk en geniet.
Het voorgerecht
Brulée van geitenkaas, Gandaham, appel en een emulsie van Black Albert en Luikse stroop
geserveerd met een Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged (van t eiken vat) (Alvinne),
Cantillon rabarberlambik (Cantillon) als sorbet Bossprotter (t Hofbrouwerijke) vergezelde de Sint-Jacobsvruchten.
Daarna kwamen er
Sint-Jacobsvruchten in een romige saus van prei en Tjeeses Reserva (De Struise Brouwers)
Ditmaal een proevertje uit de provincie Luxemburg. Het biertje La Noire Fontaine (zwarte bron) die ik degusteerde is genoemd naar een deelgemeente van Bouillon in het arrondissement Neufchâteau. Het wordt gebrouwen in de inmiddels nieuwe brouwerij "Brasserie Bouillon" in Sensenruth nabij Bouillon. Vroeger was de brouwerij van brouwer Jacques Pugin gelegen in het hartje van de stad. beter gekend onder de naam Drankenhandel Le Marché de Nathalie. (genoemd naar zijn echtgenote Nathalie Louis). Velen onder u zullen er waarschijnlijk bij het bezoek aan de parel van de Semois, want zo wordt Boullon ook nog genoemd al eens binnen geweest zijn.
Le Marché de Nathalie. Toen ik een paar jaren geleden deze foto maakte was de brouwerij hier nog gevstigd.
Naast bieren zoals Cuvée de Bouillon, La Médiavale Ambrée behoort La Noire Fontaine ook tot het vaste aanbod van de brouwerij.
Er is een lichte saturatie waarneembaar die het proeven niet hindert. De eerste slok is zoet en smaakt naar donker fruit. smaaksporen van zoethout Karamel neemt de hoofdrol in dit biertje Een tikkeltje bitterheid in de achtergrond De nadronk is middelmatig bitter die toch een tijdje blijft hangen. Ondanks de 6% alc. heeft dit bier toch een redelijke body.
Geen uitschieter maar wel een goed gebrouwen biertje.
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten die mij een flesje bezorgde.
Marc Limet (Brouwerij Kerkom) op bezoek bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
Op aanraden van mijn overleden echtgenote Myriam die me toefluisterde dat ik mij vooral niet mag opsluiten en mijn hobby verder moet blijven beoefenen neem ik vandaag de draad weer op met een fotoreportage en bierbespreking die ik nog liggen had.
KERKOM OP BEZOEK BIJ HOP
Hoe ervaren een brouwer kan zijn bewijst Marc Limet van brouwerij Kerkom. Bierproeversvereniging Hop (Heerlijk Objectief Proeven) had hem op donderdagavond 29 januari 2009 uitgenodigd om zichzelf, de brouwerij en zijn bieren voor te stellen. Zijn werkwijze is spelen met combinaties van Hop en gist.Niet te veel franjes. Vooral geen Amerikaanse toestanden. Maar een eerlijk goed Belgisch bitter biertje brouwen dat is de werk- en zienswijze van Marc. De bieren van brouwerij Bink zo wordt ook nog de brouwerij genoemd zijn stuk voor stuk pareltjes van Belgische brouwkunst en vakmanschap waar wij als Belgen terecht fier op mogen zijn.
Brouwer Marc Limet kwam er zijn brouwerij en bieren voorstellen.
Momenteel door werkzaamheden aan de brouwerij worden de bieren gebrouwen bij St. Jozef in Opitter.Maar zodra de werken klaar zijn keren ze terug naar Kerkom waar ze hun oorsprong hebben. We proefden vijf biertjes
Bink Blond en bruin.Adelardus Tripel en Dubbel en Kerkomse Tripel.
Een 35-tal HOPleden kwamen proeven van de Limburgse bieren
Bink Blond 5,5% Alc. Vol
Blond biertje met een witte dikke schuimkraag.
De neus is hoppig en bloemig.
De eerste slok laat ons al genieten van een lekkere hopbitterheid. Dit is de smaak van een pils van 30 jaar geleden vertelde Marc ons. Hij heeft maar liefst 47 EBU
Ook lichte fruitige prikkels komen af en toe naar boven.
Het biertje bevat twee mouten De gebruikte hopsoorten zijn Challenge en Kent Holding en een blend van 2 andere hopsoorten.
Lekkere dorstlesser.
Bink Dubbel 5,5% Alc. Vol
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag. Het bier bevat 4 moutsoorten en 2 Belgische hopsoorten. Het bevat geen kruiden.
De neus is ondanks de afwezigheid van kruiden lichtjes kruidig. Ook toetsen van peper.
Het bier bevat ook een dosis aardige hopbitterheid. Wanneer men het bier geblindoekt zou drinken dan zou men niet met zekerheid kunnen zeggen dat het een bruin biertje is. Het heeft dan ook een 38-40 EBU Een lichte moutigheid maakt het bier evenwichtig.
Een pittig lekker bruintje
Naast de bieren kon men ook proeven van BINKkaas. Een kaas gemengd met blonde Bink
vlnr: Piet Van Tichelen, Carl Kins, Nino Bacelle (brouwerij De Ranke) tijdens de pauze in gesprek met Marc Limet
De neus is vrij moutig en kruidig. Koriander komt de neus strelen
De smaak is zoet met een zurig tintje in de achtergrond Kruidig met toetsjes van peper. Een lichte fruitigheid van sinaas Een mooie bitterheid komt achteraf naar boven.
Een goed gebrouwen tripel
Adelardus Trudoabdijbier Bruin - 7,0% Alc. Vol
Donkerbruin bier met een licht bruine schuimkop
De neus is kruidig en moutig
Een zoete aanzet met fruitige toetsen.(peer) ook de smaak van peperkoek komt eventjes de smaakpapillen strelen het biertje heeft een olieachtige textuur. Het is helemaal niet plakkerig en heeft een mooie droge afdronk.
Volgens Marc is dit het minst bittere bier (maar toch nog 30 EBU) Er zitten een tiental inheems kruiden in waaronder kamille.
Lien een jonge bierproefster, luistert aandachtig wat Marc te vertellen heeft.
Pol Verhaeghe met de Kerkomse Tripel
Kerkomse Tripel 9% Alc. Vol. (75cl)
Goudblond bier met witte schuimkraag
De neus is vrij moutig en fruitig (sinaasappelschil)
De smaak is kruidig met een heel lekkere bitterheid ik smaakte er gerookte toetsen in Op het einde vloeit het bier met een licht zoete smaak uit. Toch een redelijk droge afdronk. Een voorbeeld van een goed gebrouwen tripel. De Kerkomse Tripel zou om een uit de hand gelopen proefbrouwsel gaan.
2 soorten mout en 2 hopsoorten
Op het eind van de avond ontving Marc uit de handen van voorzitter Lode Van Biervliet het HOPkadertje.
dinsdagmiddag na een hopeloos gevecht tegen haar ziekte,
is overleden.
Ik moet het afscheid nog verwerken, Maar Voske heeft me uitdrukkelijk gevraagd om de Belgische Biercultuur verder te blijven verdedigen en deze blog in stand te houden.
Ik zal aan haar vraag voldoen en vanaf volgende week de bieractiviteiten weer hervatten