Den Proefzolder - Driekoningenplankje
Den Proefzolder heeft op gepaste wijze het nieuwe jaar ingezet. Ze pakten uit met een proefplankje samengesteld met hun eigen Driekoningen bieren. Een laat Driekoningenfeestje dus, maar wat voor eentje!
Voor de mensen die niet vertrouwd zijn met het hoogfeest van de Openbaring van de Heer wil ik nog even de drie koningen voorstellen.
Melchior, Gaspar en Balthazar.
David Le Roy schenkt een proefplankje uit. Cursist Dennis Verschelde kijkt toe.
De te proeven biertjes.
De Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moesten ze met niks speciaals voor de dag komen.
Naast hun traditionele Melchior en Gaspar en hun speciale Eycken Balthazar stonden er ook nog een aantal experimentele en/of exclusieve bieren op de plank.
Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van t Bourgognevat Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van t Calvadosvat Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade) op het plankje.
Het proefplankje.
Melchior - 11% Alc.Vol
Amberkleurig met gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt naar donker fruit Sinaasappel?
Het aroma is zoetmoutig Karamel laat zich gelden. ook de fruitigheid komt aanzetten Daarna komt een redelijke bitterheid naar boven. Het maakt het bier complex. De alcohol is goed gemaskeerd door de hopbitterheid en het zoete maar men heeft hier met een zwaar biertje van doen. Een evenwichtig biertje.
Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van t Bourgognevat
Amberkleurig zonder schuim
Een licht zurige neus Vineus Men ruikt duidelijk een boteraroma
De smaak is licht zurig en mals toetsjes van hout Het bier smaakt iets ranzig (diacetyl) Een hele lichte bitterheid is reeds te proeven. Ook prikkeltjes van alcohol komen opsteken. het bier is nog jong, maar beloofd.
Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van t Calvadosvat 2/3 Melchior en 1/3 Melchior calvados
Donker Amberkleurig bier met een licht gebroken wit schuimkraagje
Het aroma laat eventjes op zich wachten. Dan komt een lichte zurigheid naar boven Vineus
Smaken van hout en vanille Licht zurig met een tikkeltje alcohol die naar boven komt Een redelijk zwaar complex bier.
Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld 11,5 % Alc.Vol.
Jonge Melchior gemengd met Melchior gerijpt op Calvados vat.
Donker amber zonder schuim
De neus verrast ons met aromas van appeltjes. De geur lijkt sterk op de geur bij het openen van Minute Maid Appel.
Ook de appeltjes zijn in de smaak goed waarneembaar. Ietsje stoffig Toetsen van hout Een mooie bitterheid streelt onze smaakpapillen. Het bier is kurkdroog.
Heel lekker biertje
Gaspar 8% Alc.Vol.
Amberkleurig met een licht gebroken witte schuimkraag
De neus bied ons fruit. Sinaasappelen, banaan Ook een lichte kruidigheid komt naar boven.
Fruitige smaken (appel peer). Kruidige toetsjes Ietsje moutzoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.
De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.
Een evenwichtig bier met een harde bitterheid
Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken.
Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)
Niet zo veel verschil als de Gaspar. Het is enkel de cascadehop die de aroma en de smaak enigszins verandert. Maar het is te weinig om echt van een geslaagd experiment te spreken. Let op!! Gaspar Special Cascade Edition is enkel een probeersel van de Alvinne brouwers. Dit soort experimenten kunnen we enkel maar toejuichen.
Verder toverde Glenn voor de hongerige biermagen een Romig Romesco-bloemkoolsoepje met in Melchior gegaarde Zeeuwse mosselen, Noordzee garnaaltjes en tranen van pesto.
Dus, weerom een gegronde reden om naar Heule af te zakken.
Zorgvuldig prepareert chef Glenn in de brasseriekeuken het Romesco-bloemkoolsoepje
Dit is het uiteindelijke resultaat.
Voor het eerst op de proefzolder, Luc Smekens van De Leuvense biertherapeuten
Een verrassing op Den Proefzolder was Morpheus AD 1200. Het is een amateurbier dat werd gebrouwen door Marc De Keukeleire en David Le Roy. Het recept is geïnspireerd op wat een dagdagelijks middeleeuws bier zou moeten zijn. Het recept kwam tot stand door wetenschappelijk onderzoek en berust op historische bronnen.
Het is laagalcoholisch (3,5 vol %), het bevat naast gerstemout ook haver en tarwemout en er werd geen hop gebruikt maar gruut (kruidenmengeling met oa gagel). Er werd gebruik gemaakt van een wilde gist (Morpheus wild yeast).
Het bier zal te proeven zijn op het pré-ZBF festival op 5 en 6 maart. Het wordt gratis aangeboden bij een maaltijd.
David en Marc zijn beide gepassioneerde amateurbrouwers. Marc isoleerde zelfs de wilde giststam. Dankzij Marc kan Alvinne hiervan gebruik maken in hun Kerasus en Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged. Alvinne dankt hen voor het beschikbaar stellen van een kleine hoeveelheid van dit experimentele bier.
David Le Roy een van de brouwers van het Middeleeuws biertje
In de Middeleeuwen was in de steden het meeste water besmet. Daarom werd veel bier gedronken,
Dat bier had slechts zon 3 graden alcohol, werd in de vroege Middeleeuwen met gruut (geheime kruidenmengeling) i.p.v. hop bereid, en er vond geen nagisting plaats, dus ook geen koolzuur op het bier. Marc De Keukeleire en David Le Roy hebben een reconstructie gemaakt van een dergelijk bier. Er werd gebruik gemaakt van de Morpheus wilde gist om een realistisch Middeleeuws gerstenat te verkrijgen. Naast gerstemout werd ook tarwe en haver gebruikt.
Bij het proeven van de Morpheus AD 1200 moet men even alle opgedane bierproefervaringen aan de kant zetten, en zich in de Middeleeuwen wanen, zittend in een bruine kroeg met een grote dorst en wild plezier makend met een luidruchtige bende vrienden.
Het is een amberkleurige lichtzure/lichtbittere dorstlesser geworden, voorzien van taninnes en natuurlijk zonder schuim.
Morpheus AD 1200 loopt vlot binnen, en men kan zich levendig voorstellen dat het niet moeilijk was om een aanzienlijke hoeveelheid van een dergelijk bier op korte tijd te nuttigen.
Proeven en genieten Vacas van drankhandel "Bierloods" uit Adegem en Luc Smekens
Wie de voorbij maanden de kroonkurkjes van de Eycken Balthazar verzamelde, kon één van de 8 prijzen winnen. De onschuldige hand van Piet Van Tichelen trok de genummerde kroonkurkjes.
Sabine Mans lid van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD) won een etentje met de Alvinne brouwers in het gerenomeerd Brugse bierrestaurant Erasmus
Mark Van Pee haar echtgenoot won een rijk gevulde biermand.
Christine Opsomer van bierfirma "Het Alternatief" won de bak Extra Restyled.
Tenslotte kregen nog vijf deelnemers een bon voor een gratis proefplankje.
We werden nog verwend met twee uitstekende proevertjes van Brouwerij De Molen uit Bodengraven Nederland. Hemel & aarde en Heil en Zegen.
Biermeester David schenkt ons een pekzwarte Hemel & aarde.
Hemel en Aarde 9,5% Alc.Vol. Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland
75cl fles 161 van 360
Zwart bier met beigebruine schuimkraag
De neus bied karamel Donker fruit Lichte toetsen van alcohol
Smaak van geroosterde mout Koffie Toffee Fruitige toetsen Een heel lekker evenwichtig bier.
Heil en zegen - 11% Alc.Vol. Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland
75cl fles 217
Donkerbruin bier (rode schijn) met beige schuimkraag.
Een prachtig aroma van bittere hoppen Kruidig Karamel zelfs een aroma van bij een pattisier
De smaak is karamelzoet Ook tikkeltjes van zoethout zijn te proeven met daarna een langdurige hopbitterheid (92 EBU) waar geen einde aan komt. Een heel lekkere winterwarmer die misschien ietsje van het goede te veel is.
Een bierpraatje onder de zolderproevers.
Glenn in gesprek met twee toekomstige Amerikaanse brouwers Beejay en Devon uit Chicago. Meer over die mensen in een volgende reportage.
Let op! Den Proefzolder en Den Bierzolder is voor iedereen toegankelijk. Voor openingsuren en thema van de proefplankjes zie info.
Info : Picobrouwerij Alvinne Den Proefzolder en Den Bierzolder
29-01-2009 om 00:00
geschreven door William Roelens
|