Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avond met Professor Denis De Keukeleire.


    HOP HOP HOP
    Een avond met de hopprofessor


    Een moeilijke materie op een eenvoudige en plezante manier uitleggen is niet makkelijk.

    Neem nu de ingewikkelde materie “hoe een bier beter lichtbestendig  maken” of

     “De oestrogene en kankerbeschermende eigenschappen van hop”.
    Om daar een min of meer lekenpubliek mee te confronteren
    is niet aan iedereen gegeven.

     

    En toch wist Hop-professor Denis De Keukeleire (faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Gent), de 89 aanwezigen te boeien met zijn vier uur durende spreekbeurt “Hop en gezondheid”.

    Het was voor mij al de derde maal dat ik de professor (laatst nog in het Vlaams parlement) bezig hoorde en hij blijft mij nog altijd fascineren.



    Een tiental hoppige bieren waren uitgestald.






    Liefst 89 geïnteresseerden waren afgezakt naar Waregem.




    De secretaris van de Waregemse Bierfanaten stelde
    op Geroense wijze de Professor aan het publiek voor.





    Professor Denis De Keukeleire :
    "Bier gaat kapot als het wordt blootgesteld aan licht. Er ontstaan dan zwavelverbindingen die een heel slechte geur hebben, vergelijkbaar met kattenpis. De oorzaak ligt bij de hopbitterstoffen. Als je op een terras in de zon zit mag je je pint dus niet te lang laten staan. Snel uitdrinken is de boodschap. Dat is ook de reden waar-om bier meestal in donkere flesjes zit." 

     

    Niet alleen de bovenstaande materies kwamen aan bod.
    Ook het brouwproces,
    De hopplant, voedingssupplementen met hop enz..
    Kortom een heel boeiende avond.


     

    De Gentse professor uit Melle was uitgenodigd door een samenwerking van de twee bierproeversverenigingen HIC (Heerlijk Intens Consumeren) uit Ingelmunster en de Waregemse Bierfanaten.
    De avond ging door in La Gilda, de feestzaal van De Gilde in Waregem.

    Tijdens de spreekbeurt waren ook 6 hoppige biertjes te proeven

    Orval, Hommel, Belgo Lupus, Jessenhofke, Hop-it

    en Achouffe Houblonne.




    De Proevers van de avond
    Orval, Poperings Hommelbier, Belgoo Luppo, Jessenhofke, Hop-It
    en Achouffe Houblon (glas)



    Een ontroerend moment voor mij en waarschijnlijk voor velen was toen

    Geroen de voorzitter van de Waregemse Bierfanaten

    een Orval toost uitbracht aan mijn overleden echtgenote Voske,
    (Orval was een van haar lievelingsbiertjes) en de zaal spontaan applaudisseerde.



    Een van de hoppige proevers was Belgoo Luppo






    Brouwster Hildegard van Ostade van brouwerij De Leyerth
    kwam na vraag van de professor haar eigen biertje 
    Hop-It aan het publiek voorstellen.

    In de zaal waren er voor de gelegenheid ook een drietal hoppige biertjes
    te verkrijgen. Nl : Hopsinjoor, Slock en Hik Blond.
    Ik koos voor een Hopsinjoor


    Gouden Carolus Hopsinjoor – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen

     




    Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.

     

    Een hoppig en kruidig aroma
    Citrus – Grapefruit
    Ietsje grassig

     

    Moutige aanzet
    Malse bittere toetsen
    Fruitige prikkels van citrus – Zoete mandarijn
    Hoppig
    met een mooie bittere afdronk.
    Een heel lekker bier.







     

    "Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis (zie: www.opsinjoorke.be/Opsinjoorke/opsinjoor.htm).

     

    05-03-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abeelsen Tripel en Abeelsen Stout. - Brouwerij Strubbe


    Abeelsen Tripel en Abeelsen Stout.

     

    Beide bieren werden voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld op het Karakterbierenfestival in de feestzaal van Hotel-restaurant Palace te Poperinge.
    Dit jaarlijks festival wordt ingericht door het Poperings Bierproeversgenootschap.

    Ze worden speciaal gebrouwen door brouwerij Strubbe voor Biershop
    Noël Cuvelier uit Abele.

    De biershop met talrijke streekbieren wordt druk bezocht door
    de Noord-Franse toeristen.

    Abele vlak bij de grens, was vroeger een belangrijke grensovergang voor het internationaal vrachtvervoer, tot Belgische en Franse douanediensten een gemeenschappelijk onderkomen vonden in het enkele km verderop gelegen complex "Callicannes", ingehuldigd in 1988. De hoofdstraat door dit straatdorp valt trouwens samen met de grens, zodat de huizenrij aan de ene kant op Belgisch grondgebied staat, en die aan de andere kant op Franse bodem. Zo staat het kerkje in Frankrijk; de erediensten worden geregeld door het bisdom Brugge; de kerkfabriek van Watou en het gemeentebestuur van Boeschepe (F) staan in voor het onderhoud.


    Met dank voor de bieren aan Thierry en Bianca




    Op het etiket is de biershop afgebeeld.




    Abeelsen Tripel – 7,8 % Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem







    Blond helder bier met een stevige witte schuimkraag.

    De neus is moutig
    met fruitige toetsen (citrus).
    Ook een licht likeur aroma verwend onze reukzin.

    De smaak is zoet
    Karamelmoutig zoet
    Met fruitige toetsen van sinaas.
    Ook de zoete likeur komt naar boven
    Er is een lichte bitterheid waarneembaar in de afdronk.




    Dit biertje zal zeker in de smaak vallen van de vele Franse toeristen
    die op de terugweg naar huis nog eens de biershop aandoen.

     

     




    Een landelijk tafereel op de stout.
    De etiketten werden ontworpen door de Poperingse kunstenaar en Ketenier
    Luc Ameel.





    Abeelsen Stout – 5,2 % Alc.Vol.
    brouwerij Strubbe – Ichtegem

     



    Zeer donker bier met een grove dikke licht bruine schuimkop.
    Het bier is wandklevig.

    Net zoals bij de tripel is het aroma moutzoet
    Karamel
    Een licht tikkeltje zurigheid is heel diep te ruiken.

    De smaak is erg zoet
    Moutzoet
    Tikkeltje gebrande mout.
    Heel diep een minuscule bitterheid.
    Voor mij is het biertje veel te zoet.
    Het is de smaak van een bruin tafelbier maar dan met een hogere alcoholpercentage.




    01-03-2009 om 23:33 geschreven door William Roelens


    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie op Den Proefzolder

     

    Gastronomie op Den Proefzolder

     

     

     



    Omdat de Alvinne brouwers in de voorbereiding van hun tweede Pré-ZBF festival niets aan het toeval willen overlaten, had het proefplankje van zaterdag 31 januari 2009 een enigszins andere vorm.

    Bij wijze van experiment serveerde de brasseriekeuken van Alvinne ons een Gastronomisch”plankje.
    De bedoeling was om op het komende PréZBF op een vlotte manier een heerlijke maaltijd te kunnen serveren aan een democratische prijs

     

    Men kon het plankje ook een foodpairing experiment noemen.
    Gerechtjes klaar gemaakt met bier vergezeld door een juiste keuze van bier.

     

     

    Chef Glenn achter zijn potten in de Brasseriekeuken.


    Kijk en geniet.


    Het voorgerecht
     



     

     Brulée van geitenkaas, Gandaham, appel en een
    emulsie van Black Albert en Luikse stroop


    geserveerd met een Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged (van ’t eiken vat)
    (Alvinne), 
     


     

    Cantillon rabarberlambik (Cantillon) als sorbet
    Bossprotter
    (‘t Hofbrouwerijke) vergezelde de Sint-Jacobsvruchten.
     



    Daarna kwamen er




     
    Sint-Jacobsvruchten in een romige saus van prei en
    Tjeeses Reserva
    (De Struise Brouwers)

    vergezeld van een Bossprotter van brouwerij ‘t Hofbrouwerijke

     



    Als dessert was er







    Tiramisu van Podge Bourgogne Barrel Oak Aged (Alvinne),
    witte chocolade en frambozen

    Vergezeld met een Podge Bourgogne Barrel Oak Aged (van ‘t eiken vat)

     






     
    Smakelijk en proficiat aan de chef.




    Image Hosted by ImageShack.us

    Het PréZBF is een tweedaags bierfestival
    die het grote
     Zythos Bier Festival vooraf gaat.

    Alle info op : http://alvinne.wordpress.com/

    28-02-2009 om 09:59 geschreven door William Roelens


    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Noire Fontaine - Brasserie Bouillon.


    Ditmaal een proevertje uit de provincie Luxemburg.
    Het biertje La Noire Fontaine (zwarte bron) die ik degusteerde is genoemd naar een deelgemeente van Bouillon in het arrondissement Neufchâteau.
    Het wordt gebrouwen in de inmiddels nieuwe brouwerij "Brasserie Bouillon"
    in Sensenruth nabij Bouillon.
    Vroeger was de brouwerij van brouwer Jacques Pugin gelegen in het hartje van de stad.
    beter gekend onder de naam “Drankenhandel Le Marché de Nathalie”.
    (genoemd naar zijn echtgenote Nathalie Louis).
    Velen onder u zullen er waarschijnlijk bij het bezoek aan
    de parel van de Semois, want zo wordt Boullon ook nog genoemd al eens binnen geweest zijn.



    Le Marché de Nathalie.  Toen ik een paar jaren geleden deze foto maakte
    was de brouwerij hier nog gevstigd.





    Naast bieren zoals Cuvée de Bouillon, La Médiavale Ambrée behoort La Noire Fontaine ook
     tot het vaste aanbod van de brouwerij.

     





    La Noire Fontaine – 6% Alc. Vol.

    Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)

     

    Image Hosted by ImageShack.us

     

    Donkerrood bier met een dikke beige schuimkraag.

    Gebrande moutgeur
    gerookt en karamelaroma

    Er is een lichte saturatie waarneembaar die het proeven niet hindert.
    De eerste slok is zoet en smaakt naar donker fruit.
    smaaksporen van zoethout
    Karamel neemt de hoofdrol in dit biertje
    Een tikkeltje bitterheid in de achtergrond
    De nadronk is middelmatig bitter die toch een tijdje blijft hangen.
    Ondanks de 6% alc. heeft dit bier toch een redelijke body.

    Geen uitschieter maar wel een goed gebrouwen biertje.

    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten
    die mij een flesje bezorgde.




    Ondanks de 6% Alc. toch een redelijke body.

    23-02-2009 om 22:45 geschreven door William Roelens


    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marc Limet (Brouwerij Kerkom) op bezoek bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)

    Op aanraden van mijn overleden echtgenote Myriam die me toefluisterde
    dat ik mij vooral niet mag opsluiten en mijn hobby verder moet blijven beoefenen neem ik vandaag de draad weer op met een fotoreportage en bierbespreking die ik nog liggen had.

     

    KERKOM OP BEZOEK BIJ HOP

     

    Hoe ervaren een brouwer kan zijn bewijst Marc Limet van brouwerij Kerkom.
    Bierproeversvereniging
    Hop (Heerlijk Objectief Proeven) had hem op donderdagavond 29 januari 2009 uitgenodigd om zichzelf, de brouwerij en zijn bieren voor te stellen.
    Zijn werkwijze is spelen met combinaties van Hop en gist.  Niet te veel franjes. Vooral geen Amerikaanse toestanden.
    Maar een eerlijk goed Belgisch bitter biertje brouwen dat is de werk- en zienswijze van Marc.
    De bieren van brouwerij “Bink” zo wordt ook nog de brouwerij genoemd zijn stuk voor stuk pareltjes van Belgische brouwkunst en vakmanschap waar wij als Belgen terecht fier op mogen zijn.





    Brouwer Marc Limet kwam er zijn brouwerij en bieren voorstellen.



    Momenteel door werkzaamheden aan de brouwerij worden de bieren gebrouwen bij St. Jozef in Opitter.  Maar zodra de werken klaar zijn keren ze terug naar Kerkom waar ze hun oorsprong hebben.
    We proefden vijf biertjes

    Bink Blond en bruin.  Adelardus Tripel en Dubbel en Kerkomse Tripel.

     




    Een 35-tal HOPleden kwamen proeven van de Limburgse bieren




    Bink Blond 5,5% Alc. Vol






    Blond biertje met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is hoppig en bloemig.

    De eerste slok laat ons al genieten van een lekkere hopbitterheid.
    Dit is de smaak van een pils van 30 jaar geleden vertelde Marc ons.
    Hij heeft maar liefst 47 EBU

    Ook lichte fruitige prikkels komen af en toe naar boven.

    Het biertje bevat twee mouten
    De gebruikte hopsoorten zijn Challenge en Kent Holding en een blend van 2 andere hopsoorten.

    Lekkere dorstlesser.




    Bink Dubbel 5,5% Alc. Vol





    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag.
    Het bier bevat 4 moutsoorten en 2 Belgische hopsoorten.
    Het bevat geen kruiden.

    De neus is ondanks de afwezigheid van kruiden lichtjes kruidig.
    Ook toetsen van peper.

    Het bier bevat ook een dosis aardige hopbitterheid.
    Wanneer men het bier geblindoekt zou drinken dan zou men niet met zekerheid kunnen zeggen dat het een bruin biertje is.
    Het heeft dan ook een 38-40 EBU
    Een lichte moutigheid maakt het bier evenwichtig.

    Een pittig lekker bruintje




    Naast de bieren kon men ook proeven van BINKkaas.
    Een kaas gemengd met blonde Bink




    vlnr: Piet Van Tichelen, Carl Kins, Nino Bacelle (brouwerij De Ranke)
    tijdens de pauze in gesprek met Marc Limet







    Adelardus Trudoabdijbier Haspengouwse Tripel. - 9,0% Alc. Vol





    Goudblond bier met een witte schuimkop.

    De neus is vrij moutig en kruidig.
    Koriander komt de neus strelen

    De smaak is zoet met een zurig tintje in de achtergrond
    Kruidig met toetsjes van peper.
    Een lichte fruitigheid van sinaas
    Een mooie bitterheid komt achteraf naar boven.

    Een goed gebrouwen tripel



    Adelardus Trudoabdijbier Bruin - 7,0% Alc. Vol

     




    Donkerbruin bier met een licht bruine schuimkop


    De neus is kruidig en moutig

    Een zoete aanzet
    met fruitige toetsen.(peer)
    ook de smaak van peperkoek komt eventjes de smaakpapillen strelen
    het biertje heeft een olieachtige textuur.
    Het is helemaal niet plakkerig en heeft een mooie droge afdronk.

    Volgens Marc is dit het minst bittere bier (maar toch nog 30 EBU)
    Er zitten een tiental inheems kruiden in waaronder kamille.

     


    Lien een jonge bierproefster, luistert aandachtig wat Marc te vertellen heeft.




    Pol Verhaeghe met de Kerkomse Tripel




    Kerkomse Tripel – 9% Alc. Vol. (75cl)



    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig en fruitig (sinaasappelschil)

    De smaak is kruidig
    met een heel lekkere bitterheid
    ik smaakte er gerookte toetsen in
    Op het einde vloeit het bier met een licht zoete smaak uit.
    Toch een redelijk droge afdronk.
    Een voorbeeld van een goed gebrouwen tripel.
    De Kerkomse Tripel zou om een uit de hand gelopen proefbrouwsel gaan.

     2 soorten mout en 2 hopsoorten



    Op het eind van de avond ontving Marc uit de handen van voorzitter
    Lode Van Biervliet het HOPkadertje.

    20-02-2009 om 10:26 geschreven door William Roelens


    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voske is niet meer


    Beste Bezoekers van BIERBLOG,

     
    Via deze weg meld ik u
    dat mijn echtgenote Myriam De Vos (Voske)
    dinsdagmiddag na een hopeloos gevecht tegen haar ziekte,
     is overleden.


    Image Hosted by ImageShack.us

    Ik moet het afscheid nog verwerken,
    Maar Voske heeft me uitdrukkelijk gevraagd
    om de Belgische Biercultuur verder te blijven verdedigen en
    deze blog in stand te houden.

    Ik zal aan haar vraag voldoen en vanaf volgende week
    de bieractiviteiten weer hervatten

    William Roelens

    13-02-2009 om 09:08 geschreven door William Roelens


    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Pipe Dream - Een nieuw toekomstig bier van Picobrouwerij Alvinne uit Heule

    Alvinne Pipe Dream


    Ik werd uitgenodigd door de Alvinne brouwers om een gezamenlijk project bij te wonen.
    Samen met Struise brouwer Urbain Coutteau en twee jonge Amerikanen Beejay en Devon van de toekomstige Chicago Pipeworks Brewing Co. zouden ze een gemeenschappelijk biertje brouwen.
    De naam : Alvinne Pipe Dream. Het recept komt van de Pipeworks brewers.
    Deze gasten zijn voor een 6-tal weken te gast op de Noordhoek bij de Struise.



    Van links naar rechts :
    Urbain Coutteau (Struise brouwers), Beejay en Devon (Chicago Pipeworks Brewing Co)
    Davy Spiessens en Glenn Castelijn (Alvinne)







    Verschillende Amerikaanse bitter en aroma hoppen zitten in het bier verwerkt.
    Hier ziet u de Cascadehop op het wort drijven.




    Filtratie



    Buiten het proeven van de warme wort kunnen we nog niet zo veel zeggen over het nieuwe biertje.
    Alvinne Pipe Dream zou donkerblond tot amberkleurig
    moeten worden met een alcoholpercentage van +/- 7%.
    De bitterheid zou een 56 EBU bedragen.
    Het werd gebrouwen met diverse Amerikaanse hopsoorten.
    Dit nieuwe bier zal te proeven zijn op het Pré-ZBF van 5 en 6 maart in de
    lokalen van Picobrouwerij Alvinne.






    De gastbrouwers kijken aandachtig toe.





    Urbain proeft van het warme nog zoete wort.




    Wat we wel konden proeven en die weldra op het Noors plankje zal staan is een Imperial Stout van brouwerij Nogne O uit Grimstad (Noorwegen).
    Daar zijn onlangs geboren dochtertje ‘Noor’ noemt had Glenn Castelijn de belofte gedaan om vier Noorse bieren te verzamelen en er een proefplankje mee te vullen.
    Dit lekkere biertje is er alvast eentje van



    Imperial Stout 9% Alc. Vol.

    Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S   
    Gamle Rygene Kraftstasjon, Lunde   
    N-4885  GRIMSTAD




    Een Noors snoepje, weldra op een Noors plankje

     


    Donkerbruin biertje

     

    Aroma’s van geroosterde mout
    Chocolade – Cacao.

     

    De smaak is geweldig
    donkere chocolade
    Toetsen van bittere koffie.
    Diep een tikkeltje zoethout?
    Het bier heeft iets olieachtig (Romig).
    Hoppige toetsen

    Een mooie droge afdronk.

     

    Een verduiveld lekker biertje.
    Zijn het de Noorse gletsjers die voor het voortreffelijke water zorgen?

     




    Het rugetiket.  Wie dit kan vertalen mag het mij doormailen

    Nooit gedacht dat er iemand bovenstaande vraag zou beantwoorden.
    En toch.  Via het Zythosforum melde Hans mij het volgende.

    Imperial Stout van Nøgne Ø is op fles gerijpt, d.w.z.
    ongepasteuriseerd en ongefilterd. De fles moet daarom
    een tijdje kunnen rusten, zodat het natuurlijke bezinksel
    van het bier zich op de bodem verzamelt. 2–3 dagen is
    meestal genoeg. De fles voorzichtig uitschenken om het
    bezinksel niet op te woelen.
    Serveren bij 12°C en met kleine teugjes van genieten.

    Imperial Stout wordt aanbevolen om op zichzelf of met
    pure chocolade te serveren.

    Bedankt



    Beejay en Devon toosten alvast op het nieuwe biertje



    Nog een proevertje was een lekkere lambic van Cantillon.
    Zwanze Rabarberbier. Zwanze betekent in het Brussels lol maken, zot doen.
    Een zwanzeur is een lolbroek.



    Zwanze Rabarber lambic 2008
    Brouwerij Cantillon – Brussel Anderlecht





    Wazig amber

    De neus is zuur.
    Limoen.

    De smaak is licht zurig maar toch zacht en mals
    Minder zuur dan de andere producten van Cantillon
    Rabarber komt duidelijk naar voor.
    Ik denk bewust ietsje nadrukkelijk om deze lambik te onderscheiden van de rest.

    Kurkdroge scherpe afdronk.
    Voor de liefhebbers




    De rugzijde van de T-Shirt voor het Pré-ZBF.
    Al de bieren die zullen te verkrijgen zijn staan er op.
    Alvinne Pipe Dream en nog enkele van de Struise (???) ontbreken nog.


    Info :
    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder en Den Bierzolder

    De Struise Brouwers

      

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Hendrik - De Halve Maan - Brugge

    Straffe Hendrik weer in Brugge!







    De Breydelstad kan weer zijn Straffe Hendrik drinken.
    In 1988 verdween dit biertje voorgoed uit Brugge nadat brouwerij De Halve Maan overgenomen werd door  brouwerij Riva uit Dentergem.
    Doordat brouwerij Riva over kop is gegaan werden de bieren van deze Dentergemse brouwerij overgenomen door de brouwerij Duvel-Moortgat,
    De familie Maes kocht in september de merknaam weer over en brouwt nu opnieuw de Straffe Hendrik in Brugge.

    Het is deze nieuwe Straffe Hendrik die ik proefde in streekbiertaverne ’t Rusteel in Gullegem.
    Let op! 'Het gaat nu om een tripelbier van negen graden wat dus weer zwaarder is dan de vroegere Straffe Hendrik van Riva, die slechts zes graden was.
    Straffe Hendrik is nu straf geworden, heel straf!


    Straffe Hendrik Brugs Tripelbier  - 9° Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan – Brugge




    Straffe Hendrik is heel straf geworden!



     

    Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.

    Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig
    met een tikkeltje patisseriearoma’s

    De aanzet is vrij moutzoet
    Karamel komt duidelijk naar boven.
    Ook fruitige toetsen.
    Het bier komt nogal zwaar over.
    Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken.
    De afdronk is lekker.
    Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak.
    Het bier is aromatisch en nogal zwaar om er een tweede te bestellen.

    Een goed gebrouwen tripel
    Die in Brugge alvast succes zal kennen
    .
    Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol in deze kanjer die u zou kunnen verrassen.
    Al bij al een degelijk degustatiebier
    .
    Weer een gastronomische troef voor Brugge


    02-02-2009 om 11:16 geschreven door William Roelens


    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Driekoningenplankje

    Den Proefzolder - Driekoningenplankje





    Den Proefzolder heeft op gepaste wijze het nieuwe jaar ingezet.
    Ze pakten uit met een proefplankje samengesteld met hun eigen Driekoningen bieren.
    Een laat Driekoningenfeestje dus,  maar wat voor eentje!

     

    Voor de mensen die niet vertrouwd zijn met het hoogfeest van de Openbaring van de Heer
    wil ik nog even
    de drie koningen voorstellen.

    Melchior, Gaspar en Balthazar.

     




    David Le Roy schenkt een proefplankje uit.
    Cursist Dennis Verschelde kijkt toe.

     


    De te proeven biertjes.


    De Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moesten ze met niks speciaals voor de dag komen.

    Naast hun traditionele Melchior en Gaspar en hun speciale Eycken Balthazar stonden er ook nog een aantal experimentele en/of exclusieve bieren op de plank.

    Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van ‘t Bourgognevat

    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van ‘t Calvadosvat
    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld
    Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)
    op het plankje.





    Het proefplankje.




    Melchior - 11% Alc.Vol

    Amberkleurig met gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt naar donker fruit
    Sinaasappel?

    Het aroma is zoetmoutig
    Karamel laat zich gelden.
    ook de fruitigheid komt aanzetten
    Daarna komt een redelijke bitterheid naar boven.
    Het maakt het bier complex.
    De alcohol is goed gemaskeerd door de hopbitterheid en het zoete
    maar men heeft hier met een zwaar biertje van doen.
    Een evenwichtig biertje.



     

    Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend,
    2 maand rijping, van ‘t Bourgognevat

    Amberkleurig zonder schuim

    Een licht zurige neus
    Vineus
    Men ruikt duidelijk een boteraroma

    De smaak is licht zurig en mals
    toetsjes van
    hout
    Het bier smaakt iets
    ranzig
    (diacetyl)
    Een hele lichte bitterheid is reeds te proeven.
    Ook prikkeltjes van alcohol komen opsteken.
    het bier is nog jong, maar beloofd.



     



    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended,
    3 maand rijping, van ‘t Calvadosvat

    2/3 Melchior en 1/3 Melchior calvados

    Donker Amberkleurig bier met een licht gebroken wit schuimkraagje

    Het aroma laat eventjes op zich wachten.
    Dan komt een lichte zurigheid naar boven
    Vineus

    Smaken van hout en vanille
    Licht zurig met een tikkeltje alcohol die naar boven komt
    Een redelijk zwaar complex bier.

     



    Melchior Calvados
    Barrel Oak Aged, blended en gebotteld
    11,5 % Alc.Vol.

    Jonge Melchior gemengd met Melchior gerijpt op Calvados vat.

    Donker amber zonder schuim

    De neus verrast ons met aroma’s van appeltjes.
    De geur lijkt sterk op de geur bij het openen van Minute Maid Appel.

    Ook de appeltjes zijn in de smaak goed waarneembaar.
    Ietsje stoffig
    Toetsen van hout
    Een mooie bitterheid streelt onze smaakpapillen.
    Het bier is kurkdroog.

    Heel lekker biertje

     

    Gaspar – 8% Alc.Vol.

    Amberkleurig met een licht gebroken witte schuimkraag

    De neus bied ons fruit.  Sinaasappelen, banaan
    Ook een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Fruitige smaken (appel peer).
    Kruidige toetsjes
    Ietsje moutzoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.

    De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.

    Een evenwichtig bier met een harde bitterheid

    Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken.



    Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)

    Niet zo veel verschil als de Gaspar.
    Het is enkel de cascadehop die de aroma en de smaak enigszins verandert.
    Maar het is te weinig om echt van een geslaagd experiment te spreken.
    Let op!! Gaspar Special Cascade Edition is enkel een probeersel van de Alvinne brouwers.
     Dit soort experimenten kunnen we enkel maar toejuichen.




    Verder toverde Glenn voor de hongerige biermagen een
    Romig Romesco-bloemkoolsoepje met in Melchior gegaarde Zeeuwse mosselen,
    Noordzee garnaaltjes en tranen van pesto.

    Dus, weerom een gegronde reden om naar Heule af te zakken.




    Zorgvuldig prepareert chef Glenn in de brasseriekeuken het
    Romesco-bloemkoolsoepje





    Dit is het uiteindelijke resultaat.





    Voor het eerst op de proefzolder,
    Luc Smekens van
    De Leuvense biertherapeuten



     

    Een verrassing op Den Proefzolder was Morpheus AD 1200.
     Het is een amateurbier dat werd gebrouwen door Marc De Keukeleire en David Le Roy. Het recept is geïnspireerd op wat een dagdagelijks middeleeuws bier zou moeten zijn. Het recept kwam tot stand door wetenschappelijk onderzoek en berust op historische bronnen.

    Het is laagalcoholisch (3,5 vol %), het bevat naast gerstemout ook haver en tarwemout en er werd geen hop gebruikt maar gruut (kruidenmengeling met oa gagel). Er werd gebruik gemaakt van een wilde gist (Morpheus wild yeast).

    Het bier zal te proeven zijn op het pré-ZBF festival op 5 en 6 maart. Het wordt gratis aangeboden bij een maaltijd.

    David en Marc zijn beide gepassioneerde amateurbrouwers.
    Marc isoleerde zelfs de wilde giststam.
    Dankzij Marc kan Alvinne hiervan gebruik maken in hun Kerasus
     en Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged. 
    Alvinne dankt hen voor het beschikbaar stellen van een kleine hoeveelheid van dit experimentele bier.



    David Le Roy een van de brouwers van het Middeleeuws biertje








    In de Middeleeuwen was in de steden het meeste water besmet. Daarom werd veel bier gedronken,

    Dat bier had slechts zo’n 3 graden alcohol, werd in de vroege Middeleeuwen met gruut (geheime kruidenmengeling) i.p.v. hop bereid, en er vond geen nagisting plaats, dus ook geen koolzuur op het bier. Marc De Keukeleire en David Le Roy hebben een reconstructie gemaakt van een dergelijk bier. Er werd gebruik gemaakt van de Morpheus wilde gist om een realistisch Middeleeuws gerstenat te verkrijgen. Naast gerstemout werd ook tarwe en haver gebruikt.

    Bij het proeven van de “Morpheus AD 1200” moet men even alle opgedane bierproefervaringen aan de kant zetten, en zich in de Middeleeuwen wanen, zittend in een bruine kroeg met een grote dorst en wild plezier makend met een luidruchtige bende vrienden.

    Het is een amberkleurige lichtzure/lichtbittere dorstlesser geworden, voorzien van taninnes en natuurlijk zonder schuim.

    Morpheus AD 1200 loopt vlot binnen, en men kan zich levendig voorstellen dat het niet moeilijk was om een aanzienlijke hoeveelheid van een dergelijk bier op korte tijd te nuttigen.

     

     

    Proeven en genieten
    Vacas van drankhandel "
    Bierloods" uit Adegem en Luc Smekens




    Wie de voorbij maanden de kroonkurkjes van de Eycken Balthazar verzamelde, kon één van de 8
    prijzen winnen. De onschuldige hand van Piet Van Tichelen trok de genummerde kroonkurkjes.



    Sabine Mans lid van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD)
    won een etentje met de Alvinne brouwers in het gerenomeerd Brugse
    bierrestaurant Erasmus




    Mark Van Pee haar echtgenoot won een rijk gevulde biermand.




    Christine Opsomer van bierfirma "Het Alternatief" won de bak Extra Restyled.





    Tenslotte kregen nog vijf deelnemers een bon voor een gratis proefplankje.



    We werden nog verwend met twee uitstekende proevertjes van Brouwerij De Molen
    uit Bodengraven Nederland.
    Hemel & aarde en Heil en Zegen.




     

    Biermeester David schenkt ons een pekzwarte Hemel & aarde.


    Hemel en Aarde – 9,5% Alc.Vol.

    Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland

    75cl – fles 161 van 360

    Zwart bier met beigebruine schuimkraag

    De neus bied karamel
    Donker fruit
    Lichte toetsen van alcohol

    Smaak van geroosterde mout
    Koffie – Toffee
    Fruitige toetsen
    Een heel lekker evenwichtig bier.

     





    Heil en zegen - 11% Alc.Vol.

    Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland

    75cl – fles 217

    Donkerbruin bier (rode schijn) met beige schuimkraag.

    Een prachtig aroma van bittere hoppen
    Kruidig
    Karamel – zelfs een aroma van bij een pattisier

    De smaak is karamelzoet
    Ook tikkeltjes van zoethout zijn te proeven
    met daarna een langdurige hopbitterheid (92 EBU) waar geen einde aan komt.
    Een heel lekkere winterwarmer die misschien ietsje van het goede te veel is.




    Een bierpraatje onder de zolderproevers.




    Glenn in gesprek met twee toekomstige Amerikaanse brouwers
    Beejay en Devon uit Chicago.
    Meer over die mensen in een volgende reportage.

    Let op! Den Proefzolder en Den Bierzolder is voor iedereen toegankelijk.
    Voor openingsuren en thema van de proefplankjes zie info.



    Info :
    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder en Den Bierzolder

    29-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterkoninkske - Brouwerij Bink (Kerkom)


    Winterkoninkske – Brouwerij Bink (Kerkom)



    Heeft hier al iemand van het bier gedronken?



    Als men over een Winterkoninkske spreekt denken we meteen aan een biertje van brouwerij De Koninck uit Antwerpen.
    Niets is minder waar.  Winterkoninkske is een seizoenbier van brouwerij Bink uit het Limburgse Kerkom.
    Naast hun Bloesembink brouwen ze ook dit heerlijke Winterbiertje.
    Ze noemen het winterbier omdat het een ideaal biertje is om de koude winteravond gezellig te maken.
    En een winterbier bestrijkt ook een langer periode dan een Kerstbiertje.
    Volgens hun website wordt het bier gebrouwen met maar liefst zeven moutsoorten (waaronder havermout), twee Belgische hopsoorten, brouwwater en gist.

     

     



    Winterkoninkske 8,3% Alc.Vol.
    Brouwerij Bink – Kerkom






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

    Het heeft een lekkere moutige neus
    Karamelmout
    Ook prikken van banaan, mandarijntjes en warme alcohol zijn te ruiken.

    De eerste slok is meteen raak.
    Het heeft u een warm gevoel.
    Zoet en de smaak van karamel.
    Een heel licht alcoholsmaakje dwarrelt door het bier
    Achteraf komt er een lichte bitterheid naar voor.
    Die het bier evenwichtig en compleet maakt.

    Een mooi hartverwarmend winterbier
    staat er op de website en ze hebben niet gelogen.




    Een heerlijk winterbiertje met een mooi etiket

    25-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan - Brugge tijdens de Kerst 2008

    De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan -  
    Brugge tijdens de Kerst 2008






    Wie voor het eerst Brugge bezoekt loopt gegarandeerd zonder het zelf te weten
    langs brouwerij De Halve Maan.
    De brouwerij is gelegen op het bekende walplein ook nog de gouden driehoek van Brugge genoemd.
    De gezellige terrasjes op het pleintje met de grote bomen geven de plaats een uniek cachet.

    Het is in de jaren 80 dat men de brouwerij open stelde voor het grote publiek.
    Een nieuwe attractie en een huisbrouwerij was geboren.




    De ingang naar de brouwerij. De Kerstbomen heten u welkom.









    De binnenkoer in Kerstsfeer



    De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gezellige gelagzalen.
    Vanaf 1981 maakte Véronique Maes de overgang naar het speciale bier van hoge gisting met de ontwikkeling van het Straffe Hendrik bier.
    In 1988 werd het Straffe Hendrik biermerk overgenomen door Riva N.V.
    Tot 2002 werden de Straffe Hendrik-bieren nog door Riva gebrouwen in Brugge.
    Daarna verhuisde het bier naar Dentergem.






    In de Blauwe Zaal kunnen een 60 personen plaats nemen.



    In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstartte de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. Onder de nieuwe naam “Brugse Zot” lanceerde hij zijn nieuw bier, waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld werd. Vandaag is Brugse Zot het enige bier dat nog in de Brugse binnenstad gebrouwen wordt: het enige echte Brugse stadsbier!
    Onlangs haalde Xavier Vanneste (de huidige zaakvoerder) de straffe Hendrik na het faillissement van Riva (Liefmans Breweries) weer naar Brugge.







    De Ridderzaal is een prachtig decor voor een uitgelezen banket in de
    sfeer van een echte “Bierstube”. Tot 90 personen kunnen er tafelen.






    De Ridderzaal met zijn collectie flessen.










    De Mooie toog met achteraan een prachtig muurschilderij





    Zoals in elke brouwerij staat er ook een beeldje van St. Arnoldus
    (de patroonheilige van de brouwers).






    De Brouwerij grenst aan de Brugse reien niet ver van het Minnewater.
    Een kijk naar buiten van uit de blauwe zaal.






    In het café tappen ze een ongefilterde Brugse Zot (Blond of dubbel).

     


    Daar we vroeger nog de brouwerij bezocht hadden beperkte ons visite slechts
    tot het café en de ridderzaal.
     
    We zouden er een Brugse Zot Dubbel gaan degusteren.


     

    Brugse Zot Dubbel van ’t Vat – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan - Brugge.






    Donkerbruin bier met een mooie beige schuimkraag.


    Een zoete neus van karamel met een zweempje fruitigheid.


    Het bier is over het algemeen zoet
    Overwegende karamel
    een licht geroosterde smaak van mout
    Heel diep komt de smaak van vers gebak naar boven.



    Brugse zot dubbel is net als Brugse Zot Blond een goed commercieel gebrouwen biertje.
    Het is een eerlijk bier zonder veel franjes.
    Het is voor de buitenlanders een echte belevenis om het bier te proeven.

    Wanneer u op het Walplein komt
    vergeet niet eens binnen te wippen.





    De legende achter Brugse Zot…

    Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit; “Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis!” Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam “Brugse Zot, ook gekend als “Brugse Jonckers”.
    (Bron website De halve Maan)





    Aan het minnewater niet ver van de brouwerij zijn de paarden die de
    koetsen trekken in Kerststemming.

    17-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speciale Noël - Brasserie Saint Monon

    Speciale Noël – Brasserie Saint-Monen



    Image Hosted by ImageShack.us


    De Brasserie Saint-Monon is ondergebracht in een nog steeds actieve boerderij in het Waalse Amby.
    Ambly is een typisch dorpje in de Ardennen.  Het is een deelgemeente van Nassogne in de provincie Luxemburg. Het is gelegen in de Famenne en grenst aan de provincie Namen.







    Pierre Jacob brouwt er sinds 1996 drie types Saint-Monon : een amberkleurig, een bruin en een honingbier (8%). Het zijn artisanale en karaktervolle biertjes.
    De bieren zijn het resultaat van de samenwerking tussen een bio-ingenieur die gepassioneerd is door gegiste dranken, en zijn ouders die een familiale boerderij uitbaten.
    Hun bruine bier won een gouden medaille in Chicago en Wallonië.
    Pierre brouwt niet alleen zijn eigen bieren maar is ook actief voor anderen.
    Veel verenigingen en confréries maken gebruik van Brasserie Saint-Monon om hun eigen biertje te laten brouwen.
    Zo is bvb La Gatte d’or een biertje speciaal gebrouwen voor Confrérie La Gatte d’Or uit Hamois.
    Dragon is dan een groen biertje gebrouwen voor een Heksenvereniging.
    Wanneer u het woordje monon intypt links in de zoekmachine van mijn blog zal u nog andere biertjes ontdekken van deze Waalse brouwerij.
    Maar nu eerst dit typische Kerstbiertje

     





    Speciale Noël – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Saint Monon – Ambly/Nassogne.








    Donkerbruin biertje met een beige fijne schuimkop

    Het aroma is zeer kruidig.
    Tijm eist alle geurtjes op
    Ook een tikkeltje kruidnagel al is het miniem.

    De smaak is zoet en kruidig
    ook hier laat het tijm zijn aanwezigheid smaken.
    Toetsen van kaneel.
    Het bier is smakelijk maar door de te grote aanwezigheid van het tijm
    Is een biertje voldoende.

    Een typisch Kerstbiertje
    Maar voor de kruidige liefhebber.




    12-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Nieuwjaarsdrink

    Den Proefzolder - Nieuwjaarsdrink







    Een veertiental dagen geleden zat deze uitnodiginging in mijn mailbus .


    Beste biervrienden,

    Graag nodigen we jullie uit om samen met ons het glas te heffen op een schuimend 2009. Den Proefzolder wil jullie verwennen, als dank voor jullie aanwezigheid op één van de voorbije Proefzaterdagen. Door jullie aanwezigheid leveren jullie een tastbare bijdrage tot het in stand houden van de Belgische biercultuur en van onze artisanale brouwerij in het bijzonder. We hopen dan ook jullie even talrijk te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar op één van onze proefmomenten op Den Proefzolder. Wij van onze kant blijven creatief, innovatief en passioneel brouwen. We blijven ons beste beentje voorzetten om heerlijke proefplankjes samen te stellen, om eenvoudige doch lekkere biergerechtjes te verzorgen en om een gevarieerd en mooi aanbod aan biertjes te hebben in onze biershop Den Bierzolder.

    Iedereen die ons een warm hart toedraagt is welkom op onze nieuwjaarsdrink op zaterdag 3 januari, van 11 u tot 13 u.

    We trakteren dan ook graag met ...

    Malheur Bière Brut Reserve – Alvinne Extra Restyled van ‘t vat
    ~
    Normandische oesters
    ~
    Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged

    en in

    Melchior Calva Oak Aged  gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas

     

    Wees nu eens eerlijk!  Zo’n uitnodiging kun je toch moeilijk afslaan.
    Een Malheur Bière Brut Reserve gekoppeld met het beste uit de zee.
    Vooral omdat ik nog de kans niet gehad heeft om dit bier (methode champenoise)
    te proeven


    Malheur Bière Brut "à la méthode originale" is een exclusief rijk bier met 11% alcoholgehalte, gebotteld en tot driemaal toe hergist in de fles. Het resultaat is een verfijnd en sprankelend bier met een pittige schuimkraag en een elegante nasmaak. Heel geschikt als aperitief, dessert of digestief.
    Voila dit is wat de website van Malheur zegt over dit biertje.
    Vlug naar de zolder om te proeven of het allemaal waar is wat ze schrijven over dit biertje.
    en natuurlijk pour déguster une huître.

     






    Dit zijn nu trappen waar ik weinig moeite mee heeft om ze te bestijgen.





     Biermeester van dienst was Kevin Timarche
    Hier schenkt hij op vakkundige wijze een Malheur Bière Brut Reserve in.






    Malheur Bière Brut Reserve – 11% Alc. Vol.
    Brouwerij De Landtsheer – Buggenhout




    Een bier gebrouwen met stijl, drink je met stijl.



    Prachtig strokleurig biertje bedekt met een dikke fijne schuimkraag.


    Het aroma is licht moutachtig
    Gistig en iets kruidig

    De smaak is heel subtiel
    Alle smaakwordingen zijn zo perfect op elkaar afgestemd.
    moutig, kruidig gist.
    Lichte zuurheid
    fruittoetsen van ananas

    Het bier heeft een droge bitterheid
    Ondanks zijn 11% Alc.Vol is de alcohol goed verborgen.
    Een heel lekker bier
    Maar gevaarlijk drinken. 
    Het bier heeft zo een verfijnde smaak dat het vlot drinkt maar
    11% Alc is niet niks.
    Dus degusteren bij het aperitieven is de boodschap

     

     

     

     

    Prachtig gepresenteerd door SOS Glenn
    Oesters uit Normandië.


    Normandië is een echte kuststreek met vele vissershaventjes en een keur aan schaaldieren. Vooral met zijn oester- en mosselkweek is Normandië populair.
    Met 35.000 ton oesters per jaar is de
    Normandische kust goed voor
    de grootste oesterproductie van Europa.
    Deze oesters zijn geroemd voor hun kwaliteit en finesse.

     

     
    Warme oesters.

    Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged (Links)
    en in Melchior Calva Oak Aged  gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas




    Trouwe zolder bezoeker Marc De Keukeleire en echtgenote
    genieten van de Franse delicatesse.




    Kok Glenn Castelijn legt de dames uit hoe hij de oestertjes heeft klaar gemaakt.







    Na de receptie kon men proeven van de Alvinne biertjes.




    Jong geleerd is oud gedaan.







    Den Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moest er geen kleine
    verrassingen te proeven zijn.
    Kevin Timarche toverde nog een oudere Bush Noël van achter zijn toog.
    en Vacas had een nieuw Kerstbiertje bij zich 'Den Drupneuze".
    Dit is het eerste Meetjeslands Kerstbier gebrouwen bij brouwerij Den Tseut (Assenede).

    Het krijgt ook een plaatsje tussen de 930 andere bieren in De Bierloods in Adegem.





    Een deel van de Zolderproevers.




    De Alvinne brothers Davy en Glenn zijn al aan het beraadslagen wat er
    de volgende keer op het programma zal staan.




    Brouwerij Alvinne
    Mellestraat 138,
    8501 Heule

    10-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜Embrasse' het derde bier van De dochter van de Korenaar


    ‘Embrasse’ het derde bier van De dochter van de Korenaar


    In het Hopnieuws 187 van 13 november 2008 maakte ik aan mijn abonnees 'Embrasse' al bekend
    met volgende tekst die Ronald mij mailde :


    “Ronald Mengerink laat mij weten :


    Met veel trots kan ik je meedelen dat mijn derde bier onderweg is!
    Het beloofd een uitstekend zwaar bier te worden.
    Volgende week start ik met bottelen, zodat naar verwachting het eerste bier nog voor de feestdagen op de markt kan komen.
    Het bier gaat  "Embrasse' heten, een bier om van te houden. Het betreft een bier van ruim 20 graden Plato, zo'n 9 vol % alc. gemaakt van puur mout.
    Dus zonder enige toevoeging van ongemout of suikers! Het is een diep donker rood-bruin bier gemaakt van een complexe mout-samenstelling, o.a. munich, caramel, rauchmalz, tarwemout, pale en chocolate.
    De benodigde hoeveelheid voor 1000 l. bier bedraagt 375 kg!  De smaak ligt tussen een goede Trappist en een stout in, en is zoals zich laat verwachten, zeer intens, met een sublieme lange afdronk.
    'Embrasse' wordt gebotteld op 66 cl. flessen met ieder fles apart genummerd, en voorzien van relevante brouwtechnische gegevens, zodat de smaak- en kwaliteitsontwikkeling optimaal te volgen is.

    Het zal geen goedkoop bier worden, mijn adviesverkoopprijs zal ? 4,25
    per fles zijn, maar dan heb je ook wel iets speciaals in handen.
    Het bier zal waarschijnlijk zijn primeur beleven op het
    kerstbierfestival in Essen, zowel als op de open-deurdagen bij mij op
    de brouwerij, die ook op 13 en 14 december zullen zijn.

    vriendelijke groet,

    Ronald Mengerink
    Brij. De Dochter van de Korenaar”





    Een bier om van te houden.
    Lekker bier in een sober originele verpakking.



    Ondanks de vele lofbetuigingen aan het bier op het Kerstbierfestival in Essen
    heb ik het bewust niet geproefd. Vrienden van mij zouden een fles voor mij kopen.
    (Bedankt Nicole en Francois)

    Zo kon ik dit derde bier van brouwerij ‘De Dochter van de Korenaar’ thuis ongestoord en samen met Voske proeven.






    Embrasse – 9% Alc.Vol. – 66cl fles.

    Brouwerij De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog




    Mooier dan een glas rode wijn.



    Donkerbruin-rood bier met beige schuimkraag.

    Het aroma is heerlijk.
    Moutig stoutaroma
    afwisselend cacao en zwarte koffie.

    De eerste slok laat ons al zweven.
    bitterzoete smaak van gebrande mout
    een tikkeltje gerookt
    De koffiebitterheid dwarrelt door het bier en laat ons genieten.
    De lichte alcoholsmaak geven het bier extra warmte.
    Een droge bittere afdronk maken dit bier compleet.
    Een van de 5 lekkerste bieren van 2008







    We proefde productienummer 383
    botteldatum 11.08

    Een degustatiebier op zijn best
    Een complex biertje die uw smaakpapillen in een andere sfeer brengen.



    Ronald Mengerink
    Je vous embrasse!













    Lees ook de verslagen van de bieren Bravoure en Noblesse

    06-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Belleman - Brugge tijdens de Kerst 2008

    De Belleman - Brugge tijdens de Kerst 2008





    De meeste toeristen die naar Brugge komen hebben maar oog voor de Grote Markt, het Minnewater
    De Burcht en nog andere bekende bezienswaardigheden die Brugge rijk is.
    Wanneer men echter afdwaalt langs diverse smalle straatjes komt men o
    nverwachte verrassingen tegen.
     
    Kleine pareltjes van huisjes met hun typische Gotische trapgevels bvb.



    Op de hoek van Gevangenisstraat en Josef Suveestraat, dicht bij het Koningin Astrid Park,
    is er zo een juweeltje te vinden. De Belleman staat er op de gevel. 
    Moet het nu wel lukken dat dit een kroegje is.  Of liever een pub.
    Het was onze plicht om een kijkje te nemen.




    De Bellman een typisch huisje met een gotische trapgevel.



    We hadden geluk dat het van binnen een pub was.
    Zoals ik al zei, Geluk schuilt in een klein Kersthoekje











    De Belleman is een pub in Engelse stijl. 
    Van zodra u binnenstapt springen de rij banken met Fluwelen rode bekleding in het oog.
     
    Vooral omdat op de tussenruimtes en er boven een aardige collectie stenen potten te zien zijn.



    Leuk is het infostandje.  De krant kan er men dagelijks lezen.




    Het is een erg gezellige knusse pub met Paul & Bernice als vriendelijke uitbaters.
    Naar het schijnt komen de studenten er graag een snack eten
    omdat het redelijk goedkoop is naar Brugse normen.
    De muziek is uit de jaren 60.  Er staat een enorme cd collectie achter de toog.







    De andere kant is iets anders opgevat.
    Naast de pluchen zetels staan er hier en daar ook stoelen om een ander
    sfeer te
    creëren


    .



    Hier hangen andere collectie voorwerpen.
    Een oud pijpenrek verenigd met moderne publiciteitsborden




    Een glaskast met de afbeelding van een Belleman.







     De Kerstsfeer was uiteraard ook aanwezig in De Belleman.


    De Belleman zit met een contract bij brouwerij Haacht. 
    Maar de bierkaart varieert. U kunt er zelfs een Star Blond bestellen.
    Een volmondig alcoholvrij en caloriearm biertje.
    Vroeger kwamen veel Engelse bierproevers er een Museumbiertje van de Dolle Brouwers proeven.
    Dit bier staat echter niet meer op de kaart.




    Wij kozen voor het erkend abdijbiertje “Tongerlo Christmas Blond” van ’t vat.

     

    TONGERLO CHRISTMAS BLOND VAN ‘t VAT – 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek




     

    Donkerblond bier met dikke witte schuimkraag


    Aangenaam aroma van karamelmout

    De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid
    die overgaan naar mondzoet
    Een lekkere moutige smaak
    Ietsje hoppiger dan uit de fles
    het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid
    De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand

    Nasmaak en afdronk zijn zoet.

    Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek.
    Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet.
    Een goed gebrouwen commercieel biertje.
    Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.

     



    De Belleman Pub
    Jozef Suvéestraat, 22
    8000 Brugge
    Tel : 050/34.19.89
    Open van 11u00 tot +/- 01u00
    Gesloten op zondag en maandag.


    De Belleman een bezoekje waard.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Nog een sfeeropname van de ijspiste op de Brugse Grote markt.

    29-12-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Best Christmas Wishes - Het Anker

    Best Christmas Wishes






    Best Christmas Wishes is een heel exclusief kerstbrouwsel
    van de Mechelse brouwerij Het Anker.
    Dit bier zou op bestelling gebrouwen worden voor een Deense klant.
    (Dit stond te lezen in het programmaboekje van het Kerstbierfestival in Essen).

    Ik heb dit jaar gelukkig een fles kunnen bemachtigen via mijn vriend John Barrez.
    Waarvoor dank.
    Mijn 75cl fles 'Best Christmas Wishes' is slechts 8% ipv 10%
    Het bier smaakt dan ook anders dan de zwaardere versie.


     




    Best Christmas Wishes – 8% Alc. Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen

     





    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt een zoet moutaroma
    Karamel en rozijntjes

    De smaak is zoet met een opmerkelijke
    toets van boterspekken.
    Karamel dwarrelt in uw mond.
    Lichte alcohol laten soms een toets van port smaken
    Ook de smaak van rozijntjes komen het bier ten goede.

    Een typisch Kerstbiertje.








    Een heel mooi Kerstlabel





    Op het etiket alleen maar onbegrijpelijke tekst in het Deens.
    U ziet duidelijk dat het Alcholvolume 8% is.


    26-12-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder Heule - Een Rotsig Plankje proeven na het vliegen.


    Den Proefzolder – Het Rotsig Plankje



    Image Hosted by ImageShack.us

    Vooraleer Voske en ik ons naar de proefzolder begaven zijn we eerst (sorry voor het taalgebruik)
    een keer van de grond gegaan.
    Laten we zeggen tussen de 0 en 800 meter.

    Luc Vermeersch, eigenaar en brouwer van brouwerij “De Leite” uit Ruddervoorde (Femme fatale).
    (zie ook op dit Bierblog :
    Open Brouwerijendag - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde)

    had ons na een bierproeverij enkele weken geleden bij ons thuis samen met Carl Kins en Geroen Vansteenbrugge uitgenodigd voor een vluchtje sportvliegen boven de streek van Kortrijk.
    Daarna zouden we men met zijn allen naar Den Proefzolder begeven om er een
    Rotsig plankje te proeven.



     
    Links Het vliegtuigje N2037S van Luc Vermeersch
    Rechts : Voske in contact met de verkeerstoren


    Luc Vermeersch tankt zijn vliegtuigje vol. De tanks zitten in beide vleugels.

     
    Zicht op Kortrijk en in de verte Heule (R)


    Toen we boven Heule vlogen en het Rotsig bierplankje opmerkten
    konden we niet langer wachten om te landen op het vliegveld van Wevelgem.




    Het rotsig plankje gefotografeerd van uit het vliegtuig met een
    redelijke scherpe zware zoomlens.




    Nadat we het vliegtuig in zijn hangar hadden geparkeerd trokken we met zijn allen langs de gebruikelijke wegen (de ene al iets langer op weg dan de andere) naar Den Proefzolder.



    Tamelijk druk die dag op de zolder.



    Het “Rotsig”plankje bestond uit:


    · Abbaye des Rocs Speciale Noel
    Abbaye des Rocs Brune

    · Abbaye des Rocs Grand Cru
    · Abbaye des Rocs Triple Imperiale

    Ditmaal bestond het plankje enkel uit biertjes van brasserie Abbaye des Rocs 
    een kleine brouwerij uit het Henegouwse
    Montignies-sur-Roc.





    De De b
    rouwerij van Abbaye des Rocs is ontstaan in een klein dorpje midden in het groen, dat werkelijk de groene long vormt van een regio die in het verleden talloze welvarende industriële bedrijven heeft gehuisvest. De brouwerijactiviteit ging in 1979 van start. Op dat ogenblik bedroeg de productiecapaciteit 50 liter per 15 dagen. In 1987 trekken de producenten een nieuw gebouw op waarin tanks van 1500 liter kunnen worden geplaatst. Er wordt een coöperatieve maatschappij opgericht. In 1991 worden de handelsmerken gedeponeerd en wordt er een gebouw opgetrokken voor de gisting en voor de opslag van de afgewerkte producten. In 1993 wordt de coöperatieve maatschappij in een naamloze vennootschap opgevormd. Er werd nieuw materiaal aangekocht voor het bottelen van het bier (installaties om de flessen te wassen, het bier af te tappen, de kurk of kroonkurk en het etiket aan te brengen) In 1994 en 1995 bedroeg de productie 600 hl. In 1996 werd de kaap van de 1000 hl bijna gehaald. Er werd een nieuwe opslagplaats gebouwd en er werd een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen waarmee per brouwsel een productie van 50 hl kan worden gehaald. Hierdoor kon in 1999 een jaarproductie van 3.000 hl worden gehaald.

    Bron : Website Abbaye des Ros

     

     

    Allemaal bruintjes op het rotsig plankje.



     

    Abbaye des Rocs Speciale Noel – 9% Alc. Vol.




    Donker bruin biertje
    met een kleine beige schuimkraag


    Het biertje is duidelijk iets verouderd.
    Het aroma is muffig

    De smaak ondanks verouderd is beter dan het aroma
    Moutig en rozijntjes laten zich nog gelden
    Lichte biterheid in de achtergrond
    De afdronk is bitter zoet

     


    Abbaye des Rocs Bruin – 9% Alc.Vol.




    Donker bruin – donker roodbruin
    met een gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is overheerlijk
    Moutig afwisselend met fruitige toetsen.
    Overwegend zoet met lichte bittere prikkels die het aangenaam geurend maken

    De smaak is moutzoet
    Fruitige gedroogde pruimpjes laten de neus genieten.
    Karamel zorgt voor een zoete basis
    In de verte weer die lichte bitterheid die voor een prachtig evenwicht zorgt.
    Lekker biertje

     


    Abbaye des Rocs Grand Cru – 9,5% Alc.Vol.




    Donker bruin met witte schuimkraag

    Het aroma is moutig
    Rozijntjes en lichte alcohol

    De aanzet is zoetig.
    Naast de karamelsmaak
    spelen de fruitige rozijntjes een bijrol.
    De aanwezigheid van lichte alcohol maken dit bier warm
    Heerlijk biertje.

     



     Abbaye des Rocs Triple Imperiale – 10% Alc. Vol.




    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Het aroma is totaal anders dan de drie vorige bieren
    Eerder kruidig

    In de smaak zijn de rozijntjes weer van de partij zij het iets in minder mate
    Ook lichte fruitig toetsen van banaan.
    Kruidig en hier en daar een tikkeltje koffie
    Ook hier laat de karamelsmaak zich gelden
    Ondanks het hoogste alcoholgehalte ruik en smaak je het minst alcohol.
    Iets complexer dan de rest.



     


    Carl, Geroen en Voske nog eventjes nagenieten van de vlucht
    en proeven van de biertjes van Abbaye des Rocs.









    Naast de biertjes was er ook een stoofpotje te krijgen klaar gemaakt
    met Festina Lente.





    Ook aanwezig waren Bas en Hildegard van brouwerij De Leyerth uit Ruislede.
    Hier in gesprek met Alvinne brouwer Davy.






    Uit Tempeleuve, onze Waalse vrienden Jean-Pierre en Daniële




    Om de zoldervrienden te laten meegenieten met mijn verjaardag
    had ik een twee literfles Tsjechische “
    Pardobice Porter” meegebracht 
    Een lekkere bruintje uit
    Pardubice




    Marc van De Objectieve Bier Academie Diest schenkt het tsjechisch bier
    in de proefglaasjes.




    Pardubice Porter – 8% Alc.Vol.
    Pivovar Pernstejn – Pardubice

     

    Zeer donker bier, bijna zwart van kleur.
    Dikke beige schuimkraag

    Het aroma is zoet.
    Zoet moutig

    De smaak is een aangename zoet moutsmaak.
    Ietsje gebrand
    met afwisseling van Karameltoetsen.
    Ook de lichte bitterheid maakt dit bier heel lekker.
    Het heeft een volle body zonder echt papperig over te komen.
    de afdronk is droog met een lichte bitterheid.
    Een lekker bier die al enkele prijzen in de wacht sleepte.




    Piloot en brouwer Luc Vermeersch in gesprek met Renaat. 
    Renaat werkt op de Heerlijkheid (boerderij die moeilijk opvoedbare jongeren opvangt)
    en is diegene die altijd de draf komt ophalen voor de koetjes van Alvinne.






    Nog een hoogtepunt die dag op Den Proefzolder.
    Glenn laat ons proeven van Alvinno.



    Het basisbier (nieuw bier) voor Alvino is hetzelfde als dat van Kerasus, een 5,5 vol% alc gegiste bier met wilde gist. In plaats van Krieken deden ze 45 kg druiven in op 400 l.  
    Het bier ligt al maanden te rusten op wijnvaten.

    Het zal samen met andere experimentele bieren geproefd kunnen worden op het PreZbf
    op donderdag 5 en vrijdag 6 maart 2009

    donderdag van 14u00 tot 22u00
    Vrijdag van 10u00 tot 22u00

    Organisatie : Alvinne en De Struise brouwers

    Image Hosted by ImageShack.us

    25-12-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Wijngaert - Brugge tijdens de Kerst 2008

    De Wijngaert - Brugge tijdens de Kerst 2008



     



    Ook dit jaar hebben Voske en ik enkele dagen doorgebracht in Brugge.
    Een beetje de Kerstsfeer gaan opsnuiven en zoals altijd
    enkele typische cafeetjes en restaurants bezocht.





    De Wijngaert - Wijngaardstraat 15 - 8000 Brugge


    Ik denk dat iedereen die reeds een bezoekje gebracht heeft aan Brugge er moet voorbij gelopen zijn.
    Misschien er ook al gegeten.

    De Wijngaert is een gezellig grill restaurantje niet ver van het Minnewater en het pittoreske Walplein.
    Het Walplein waar brouwerij De Halve Maan gelegen is.




    Van zodra u binnen komt wordt u meteen geconfronteerd met de open haard.
    Die maakt het sfeervol restaurant gezellig en warm maar is ook de werkplaats
    van de patroon Karl Kinds (niet verwarren met bierkenner Carl Kins).
    Want de meeste gerechten worden hier op hout gegrild.





    Ook de toog springt in het oog.
    U kan er niet aan plaats nemen maar wel een stevige
    Whisky
    kiezen uit een uitgebreide collectie.















    Het Authentieke kader ademt de sfeer van de typische Brugse restaurants





    Patroon Karl Kinds aan de open grill.




    Terwijl ik enkele fotos' neem bekijkt Voske de menukaart.




    Als hapje aten we de momenteel erg in trek zijnde Belgische lookbroodjes.
    We dronken er een blonde Chimay bij.





    Voske koos voor een gegrilde brochette van rivierpaling.




    Ik koos voor de gegrilde konijnenfilet “De Wijngaert”




    Leuk is, terwijl men eet, door het venster de typische Brugse paardenkoetsen ziet
    voorbij rijden.



    Tripel Chimay – 8% Alc. Vol.
    Abbaye de Notre-Dame de Scourmont - Forges-les-Chimay



    Wees eens eerlijk!  Wat kan bier toch prachtig en lekker zijn!



    Goudblond bier met een stevige witte schuimkraag

    Prachtig aroma,  licht kruidig en zoet
    Hoppig en fruitig (druiven - banaan)

    De smaak van fruit treed u tegemoet. 
    Ook hoppetoetsen zijn uw smaakpapillen aan het bespelen
    Ook een moutige smaak waar te nemen
    Alles is in evenwicht met een mooie lekkere bitterheid.
    Een uitstekend bier met een sterke bittere afdronk.
    Heerlijk brouwsel van onze Trappisten.




    Nog een sfeeropname van de Brugse Grote markt.

    23-12-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantôme de Noël - Brasserie Fantôme - Soy




    De Brasserie Fantôme werd in 1988 opgericht door Dany Prignon en zijn vader. Het was hun bedoeling het dorp en de streek weer tot leven te brengen door een lokale trekpleister te ontwikkelen, uitgaande van de belangstelling voor oude recepten voor tafelbier. Vroeger produceerde elk dorp zijn eigen elixir, dat verkocht werd zoals het plaatselijke brood of vlees. Het was voor de inwoners ook een gelegenheid om nog eens samen te komen en bij pot en pint te keuvelen.

    De naam Fantôme verwijst naar La Roche en zijn beroemde prinses Berthe. Naast de zuiver familiale ambachtelijke brouwerij is er ter ere van dit bier een broederschap opgericht. De gebruikte gronstoffen zijn natuurlijke ingrediënten, er komen noch additieven noch conserveermiddelen aan te pas ! Het bronwater (Val d’Aisne) geeft aan het  bier zijn eigenlijk caracter. De “Fantôme” is gebaseerd op een precies uitgemeten mengeling van planten en vruchten die alleen de brouwer kent. In 97 won dit bier de tweede prijs op de jaarlijkse wedstrijd die door de “Objectieve Bierproevers” wordt georganiseerd (meest originele bier van de afgelopen vijf jaar). (Bron Internet : Ardennes Etappe)






    Brasserie Fantôme is bekend voor zijn Jaarlijks
    Het Weekend van het Goede Doel." 
    Deze inrichting van het gebeuren lig elk jaar in de handen van  Zythosvereniging
    “De Heikantse Bierliefhebbers”.

    met steun van nog twee andere lokale Zythosverenigingen
    nl. De Aarschotse Bierwegers en De Leuvense Biertherapeuten.
    Elk jaar wordt er een nieuw bier Santé ontwikkeld

    Zie een reportage op dit blog



    Fantôme de Noël – 10%
    Brasserie Fantôme – Soy







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    De neus is gistig en licht zurig.
    Kruidige toetsen.

    De smaak is typisch Fantôme, alhoewel?
    Zurige prikkels
    Grasachtig
    Een wijnachtige smaak
    Ondanks de 10% heeft het weinig body.  Ietsje waterachtig.
    Eigenaardig, maar het heeft veel mee van een Vlaams Oud Bruin dan van een Kerstbiertje.

    Het is een lekker bier maar voor veel mensen zal het niet echt als een typisch Kerstdrankje overkomen.
    maar Fantôme zou Fantôme niet zijn moest het niet afwijken.
    Naargelang het weer, het humeur of de creativiteit van Dany worden er een bier gebrouwen




     Een Kerstspookje

    21-12-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het 14e Kerstbierfestival van OBER in Essen.

    Het 14e KERSTBIERFESTIVAL VAN OBER




    Beste bierblogbezoekers.
    Wisten jullie dat er hier in ons eigen België zo maar liefst 150 Kerstbieren gebrouwen worden?
    Ik denk niet dat de meeste van jullie dit weten. En toch is het waar.
     De meeste Kerstbieren die we kennen zijn deze van in de groothandel.
    Elk jaar worden ze afgedrukt op de talrijke reclamefolders die onze brievenbussen volproppen.
    Ze worden voorgesteld als de ideale Kerstgift voor onder de Kerstboom
    Meestal zijn ze verpakt in blitse omhulsels en in het beste geval krijgt u er nog gratis een glas bij.

    In kleinere gespecialiseerde drankenhandels en typische biercafeetjes kun je al meerdere Kerstbieren bekomen. Tussen de grote kleppers staan er ook al biertjes van kleinere artisanale brouwerijen.
    Dit zijn over het algemeen de interessantste om te proeven.

    Van sommige Kerstbieren worden er amper 20 bakken gebrouwen en dit wordt natuurlijk al moeilijker om deze op uw weg tegen te komen.
    Daarom bieden de Objectieve Bierproevers van de Essense Regio
    (OBER) op hun Jaarlijks tweedaags Kerstbierfestival de mogelijkheid om alle Kerstbieren van België te proeven.






    In de ruime en gezellige rookvrije heuvelhal slaagden ze er weer in om voor de 14de maal
    maar liefst 151 Kerstbieren waaronder 18 van ’t vat en 5 warme bieren samen te brengen.
    Een opgave waarmee sommigen onder hen het hele jaar zoet zijn en waar zelfs de Kerstman nog nooit in slaagde.

    Laten we zeggen dat het Kerstbierfestival van OBER momenteel het grootste van Europa is, misschien wel het grootste van de wereld?




    Een nokvolle heuvelhal.  Bierproevers van over gans de wereld komen hier
    de Belgische Kerstbiertjes degusteren.


     


    Stephanie Smedley uit Colorado USA.  Toevallig mijn buurmeisje op het Kerstbierfestival.
    Geluk schuilt soms in een klein Kersthoekje.





    De Kerstbiertjes mooi op een rij.






    Al die Kerstbiertjes moeten natuurlijk nog uitgeschonken worden.
    OBER beschikt over voldoende personeel om die klus te klaren.
    Ze worden ook nog bijgestaan door de Roosendaalse Biergilde uit Nederland.


    Laten we enkele biertjes bespreken.

    Bij de proefnotities van de bieren staan soms een technische uitleg erbij.
    Ik heb deze uitleg weergeven zoals die vermeld staan in de prachtige leerrijke catalogus van het Kerstbierfestival.
    de notities zijn van de deskundige proevers Jan M. van Bragt, Derek Walsh en Werner Mertens.

    .

    Goliath Christmas – 8% Alc.Vol.
    Brasserie Géants – Irchonwelz
    Festival Primeur


    Ongefilterd, ongepasteuriseerd en met hergisting op 33-cl fles.
    Gebrouwen begin september en afgevuld begin november.
    3 moutsoorten : pils, cara 120 en Cara 300
    Golding Kent en Challenge hop.  Met dryhopping - 18 baling
    6 brouwsels van 30hl.





    Rood biertje met een witte schuimkraag.

    De neus is vrij kruidig.
    Anijs laat iets te veel aroma af

    De aanzet is vrij kruidig
    Koriander en anijs spelen de hoofdrol
    Ook toetsen van zoethout.

    Ietsje te kruidig voor mij.
    een biertje is meer dan genoeg.





     Père Canard – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij St.-Canarus – Gottem
    Festival Primeur
    Een klein brouwsel van 20 bakken speciaal gebrouwen voor het Kerstbierfestival.
    We hadden een proefbrouwsel al kunnen proeven op Den Proefzolder.
    Gebrouwen met Pilsmout, munichmout, kristalmout, Cara50 en Cara120 en bruine kandijsuiker.
    Verder nog hoppellets Goldings uit Poperinge, en een snuifje zoethout.
    Ongefilterd en ongepasteuriseerd, met nagisting in de fles.  20° plato.
    De flessen zijn voorzien van een gelegenheidsetiket.






    Donker biertje met een beige schuimkraag
    Het schuim is al vlug verdwenen

    Een heel zoet neus van kandij, amandel

    De aanzet is zoet
    Gekruide toetsen
    Lichte vanille smaak komt soms even naar boven.
    Ook alcoholwarmte (ietsje te veel) streelt onze tong.

    Al bij al toch een lekker Kerstbiertje.

     

    Hof Korvatunturi – 11% Alc.Vol.
    Brouwerij Hofbrouwerijke – Beerzel
    Festival Primeur






    Bovenaan : Het biertje uitgeschonken uit een fles zonder etiket.
    Onderaan : Ik het etiket nog kunnen fotograferen



    Donkerbruin biertje met beige schuimkraag.

    Het aroma ruikt naar groene hoppebellen
    geur gaat naar Bio-hop.

    De aanzet is hoppig en kruidig
    Zoete toetsen maken het biertje evenwichtig
    Ook lichte smakelijke alcoholflitsjes maken het bier interessant

    De afdronk is zoet.
    Lekker biertje

     



    Hun rendieren stonden buiten te wachten.
    De vis was BOB.




    Nederlandse bierliefhebber Jan Komejan in gesprek mat brouwer Marc Struyf.
    Marc is ook nog veratwoordelijk voor de
    Belgian label Service (BLS)





    Bierproevers in hart en nieren.  Bianca en Thierry uit Bredene aan 't zeetje.
    Breng ook eens een bezoekje aan hun blog :
    Goddelijke drank





    Meer moet dat niet zijn om de gemoedelijke sfeer op te vrolijken.



    Ieder jaar op post links Piet van Tichelen en rechts Jan Menken.
    Jan is eigenaar van de gekende website
    Bier en trein





    Zinnebier Xmas – 6,5% Alc.Vol.
    Zennebrouwerij – De Ranke – Dottenijs
    Zeldzaam biertje
    Deze X-mas is iets zwaarder dan het Zinnebir "Bier van de Zenne", het hoofdbier van de in 2004
    gestarte micro-brouwerij.  Intussen wordt er niet meer gebrouwen in St. Pieters Leeuw.  De voorziene site in Schaarbeek die we vorig jaar nog vermelden is niet doorgegaan.
    Bernard Leboucq zal vermoedelijk midden 2009 een nieuwe installatie op een nieuwe site in Neder-over-Heembeek in gebruik kunnen nemen.
    Momenteel wordt er gebrouwen bij De Ranke in Dottignies.






    Bruin biertje met beige schuimkraag.

    Een kruidige en hoppige neus

    De eerste smaak is karamelzoet die snel overvloeit naar
    een lekkere hopbitterheid.
    Zacht en mals.
    Het bier heeft een mooie droge afdronk.
    Bernard Leboucq en Yvan De Baets bewijzen dat Kerstbier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn om lekker te smaken.

    De bieren van de Zennebrouwerij zijn al jarenlang mijn lievelingsbiertjes.
    Met dit Kerstbrouwsel komt er eentje bij.





    Malheur Cuvée Royal – 9,0% Alc.Vol.
    Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout
    Exclusief Biertje
    Deze Bière Brut heeft evenals zijn jongere chocoladen broertje een behandeling ondergaan zoals de edelwijn uit Reims.
    De gist is in de flessenhals verzameld geweest, bevroren, en via ‘dégorgement’ verwijderd.
    Het blonde bier is daarom slechts afgevuld in de traditionele “Bouteille Champenoise” van 75cl.






    Donkerblond bier met mooie licht gebroken witte schuimkraag.


    Het biertje heeft een fruitig aroma van appels.

    De smaak is vrij moutig
    maar in de achtergrond een redelijke droge bitterheid.
    De afdronk is redelijk droog.
    Een heel lekker bier.
    Geen typisch Kerstbier maar aan de Kersttafel gaat het zeker opvallen qua smaak als uitzicht.

     


    Ook Chris Pollard - bij de bierliefhebbers beter bekend als 'De Podge”
    kies ook voor een Malheur Cuvée Royal
    Bezoek eventjes zijn website :
    http://www.podgebeer.co.uk/



    Waar men gaat langs de bierwegen komt men altijd BLES leden tegen




    Uit Nederland de beroemde bierkok Han Hidalgo (biercuisine) (rechts) met
    echtgenote M.Therese recht tegenover hem.  
    M. Therese wordt geflankeerd door de eigenaars van de Nederlandse brouwerij
    Emelisse




    Vijf van de 18 tapinstallaties.




    Santa’s Little Helper (Mikkeller) – 11% Alc.Vol.
    Brouwerij De Proefbrouwerij - Lochristi
    Festivalprimeur en Exclusief in België
    Op de Deense markt bestempeld als Belgian Strong Ale, exclusief op dit festival dankzij Jan en Charlotte, onze Deense Obers.





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

    Het heeft een cacao aroma
    Ook bittere toetsen in de neus

    De smaak is redelijk complex.
    Koffie met melk.
    Kruidig
    Karamel
    dadels
    De lichte alcoholtoetsjes en een mooie nabitterheid maken
    dit biertje voor mij het beste van de namiddag.




    Affligem Patersvat Blond – 6,8% Alc.Vol.
    Brouwerij Affligem – Opwijk

    Dit Kerstbier van 16 Plato wordt eenmaal per jaar gebrouwen met Affligemse hop, afkomstig van de laatst overgebleven hoppevelden binnen een straal van 1 km van de abdij.





    Goudblond biertje met mooie dikke schuimkraag.

    De neus is mooi hoppig (dubbel gehopt)
    Ook moutige prikkeltjes in de verte

    De aanzet is moutig
    die onmiddellijk overgaat in een hoppige bitterheid
    Het is een heel lekker mals biertje die voor afwisseling zorgt
    tussen het kruidige geweld van andere biertjes.
    Erbij vertellen dat dit bier gehopt is met Affligemse hop.




    Alle Nationaliteiten zijn aanwezig op dit prachtig ingerichte festival.




     Ook dames lusten een Kerstbiertje.




    Het lijvige programmaboekje inkijken, keuze maken en proeven.
    Ook dit groepje Kerstmannen weten wat lekker is.





    Nederlands bekende bierschrijver Theo Flissebaalje en uw dienaar. 




    Uit Philadelphia (USA) Tom Peters van Belgian Beer Emporium & Restaurant



    Het Essens Kerstbierfestival is een bierfestival om U tegen te zeggen.
    Ondanks het vele volk verloopt de organisatie vlekkeloos.
    Naast de vele Kerstbieren was er ook Kerstbiersoep en
    een portie stoofvlees (met Kerstbier bereid) te verkrijgen.

    PROFICIAT aan de organisatoren en helpend personeel.





    Tot volgend jaar op het 15de Kerstbierfestival.
    12 en 13 december 2009

    20-12-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!