Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
20-02-2009
Marc Limet (Brouwerij Kerkom) op bezoek bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
Op aanraden van mijn overleden echtgenote Myriam die me toefluisterde dat ik mij vooral niet mag opsluiten en mijn hobby verder moet blijven beoefenen neem ik vandaag de draad weer op met een fotoreportage en bierbespreking die ik nog liggen had.
KERKOM OP BEZOEK BIJ HOP
Hoe ervaren een brouwer kan zijn bewijst Marc Limet van brouwerij Kerkom. Bierproeversvereniging Hop (Heerlijk Objectief Proeven) had hem op donderdagavond 29 januari 2009 uitgenodigd om zichzelf, de brouwerij en zijn bieren voor te stellen. Zijn werkwijze is spelen met combinaties van Hop en gist.Niet te veel franjes. Vooral geen Amerikaanse toestanden. Maar een eerlijk goed Belgisch bitter biertje brouwen dat is de werk- en zienswijze van Marc. De bieren van brouwerij Bink zo wordt ook nog de brouwerij genoemd zijn stuk voor stuk pareltjes van Belgische brouwkunst en vakmanschap waar wij als Belgen terecht fier op mogen zijn.
Brouwer Marc Limet kwam er zijn brouwerij en bieren voorstellen.
Momenteel door werkzaamheden aan de brouwerij worden de bieren gebrouwen bij St. Jozef in Opitter.Maar zodra de werken klaar zijn keren ze terug naar Kerkom waar ze hun oorsprong hebben. We proefden vijf biertjes
Bink Blond en bruin.Adelardus Tripel en Dubbel en Kerkomse Tripel.
Een 35-tal HOPleden kwamen proeven van de Limburgse bieren
Bink Blond 5,5% Alc. Vol
Blond biertje met een witte dikke schuimkraag.
De neus is hoppig en bloemig.
De eerste slok laat ons al genieten van een lekkere hopbitterheid. Dit is de smaak van een pils van 30 jaar geleden vertelde Marc ons. Hij heeft maar liefst 47 EBU
Ook lichte fruitige prikkels komen af en toe naar boven.
Het biertje bevat twee mouten De gebruikte hopsoorten zijn Challenge en Kent Holding en een blend van 2 andere hopsoorten.
Lekkere dorstlesser.
Bink Dubbel 5,5% Alc. Vol
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag. Het bier bevat 4 moutsoorten en 2 Belgische hopsoorten. Het bevat geen kruiden.
De neus is ondanks de afwezigheid van kruiden lichtjes kruidig. Ook toetsen van peper.
Het bier bevat ook een dosis aardige hopbitterheid. Wanneer men het bier geblindoekt zou drinken dan zou men niet met zekerheid kunnen zeggen dat het een bruin biertje is. Het heeft dan ook een 38-40 EBU Een lichte moutigheid maakt het bier evenwichtig.
Een pittig lekker bruintje
Naast de bieren kon men ook proeven van BINKkaas. Een kaas gemengd met blonde Bink
vlnr: Piet Van Tichelen, Carl Kins, Nino Bacelle (brouwerij De Ranke) tijdens de pauze in gesprek met Marc Limet
De neus is vrij moutig en kruidig. Koriander komt de neus strelen
De smaak is zoet met een zurig tintje in de achtergrond Kruidig met toetsjes van peper. Een lichte fruitigheid van sinaas Een mooie bitterheid komt achteraf naar boven.
Een goed gebrouwen tripel
Adelardus Trudoabdijbier Bruin - 7,0% Alc. Vol
Donkerbruin bier met een licht bruine schuimkop
De neus is kruidig en moutig
Een zoete aanzet met fruitige toetsen.(peer) ook de smaak van peperkoek komt eventjes de smaakpapillen strelen het biertje heeft een olieachtige textuur. Het is helemaal niet plakkerig en heeft een mooie droge afdronk.
Volgens Marc is dit het minst bittere bier (maar toch nog 30 EBU) Er zitten een tiental inheems kruiden in waaronder kamille.
Lien een jonge bierproefster, luistert aandachtig wat Marc te vertellen heeft.
Pol Verhaeghe met de Kerkomse Tripel
Kerkomse Tripel 9% Alc. Vol. (75cl)
Goudblond bier met witte schuimkraag
De neus is vrij moutig en fruitig (sinaasappelschil)
De smaak is kruidig met een heel lekkere bitterheid ik smaakte er gerookte toetsen in Op het einde vloeit het bier met een licht zoete smaak uit. Toch een redelijk droge afdronk. Een voorbeeld van een goed gebrouwen tripel. De Kerkomse Tripel zou om een uit de hand gelopen proefbrouwsel gaan.
2 soorten mout en 2 hopsoorten
Op het eind van de avond ontving Marc uit de handen van voorzitter Lode Van Biervliet het HOPkadertje.
dinsdagmiddag na een hopeloos gevecht tegen haar ziekte,
is overleden.
Ik moet het afscheid nog verwerken, Maar Voske heeft me uitdrukkelijk gevraagd om de Belgische Biercultuur verder te blijven verdedigen en deze blog in stand te houden.
Ik zal aan haar vraag voldoen en vanaf volgende week de bieractiviteiten weer hervatten
Alvinne Pipe Dream - Een nieuw toekomstig bier van Picobrouwerij Alvinne uit Heule
Alvinne Pipe Dream
Ik werd uitgenodigd door de Alvinne brouwers om een gezamenlijk project bij te wonen. Samen met Struise brouwer Urbain Coutteau en twee jonge Amerikanen Beejay en Devon van de toekomstige Chicago Pipeworks Brewing Co. zouden ze een gemeenschappelijk biertje brouwen. De naam : Alvinne Pipe Dream. Het recept komt van de Pipeworks brewers. Deze gasten zijn voor een 6-tal weken te gast op de Noordhoek bij de Struise.
Van links naar rechts : Urbain Coutteau (Struise brouwers), Beejay en Devon (Chicago Pipeworks Brewing Co) Davy Spiessens en Glenn Castelijn (Alvinne)
Verschillende Amerikaanse bitter en aroma hoppen zitten in het bier verwerkt. Hier ziet u de Cascadehop op het wort drijven.
Filtratie
Buiten het proeven van de warme wort kunnen we nog niet zo veel zeggen over het nieuwe biertje. Alvinne Pipe Dream zou donkerblond tot amberkleurig moeten worden met een alcoholpercentage van +/- 7%. De bitterheid zou een 56 EBU bedragen. Het werd gebrouwen met diverse Amerikaanse hopsoorten. Dit nieuwe bier zal te proeven zijn op het Pré-ZBF van 5 en 6 maart in de lokalen van Picobrouwerij Alvinne.
De gastbrouwers kijken aandachtig toe.
Urbain proeft van het warme nog zoete wort.
Wat we wel konden proeven en die weldra op het Noors plankje zal staan is een Imperial Stout van brouwerij Nogne O uit Grimstad (Noorwegen). Daar zijn onlangs geboren dochtertje Noor noemt had Glenn Castelijn de belofte gedaan om vier Noorse bieren te verzamelen en er een proefplankje mee te vullen. Dit lekkere biertje is er alvast eentje van
Imperial Stout 9% Alc. Vol.
Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S Gamle Rygene Kraftstasjon, Lunde N-4885 GRIMSTAD
Een Noors snoepje, weldra op een Noors plankje
Donkerbruin biertje
Aromas van geroosterde mout Chocolade Cacao.
De smaak is geweldig donkere chocolade Toetsen van bittere koffie. Diep een tikkeltje zoethout? Het bier heeft iets olieachtig (Romig). Hoppige toetsen
Een mooie droge afdronk.
Een verduiveld lekker biertje. Zijn het de Noorse gletsjers die voor het voortreffelijke water zorgen?
Het rugetiket. Wie dit kan vertalen mag het mij doormailen
Nooit gedacht dat er iemand bovenstaande vraag zou beantwoorden. En toch. Via het Zythosforum melde Hans mij het volgende.
Imperial Stout van Nøgne Ø is op fles gerijpt, d.w.z. ongepasteuriseerd en ongefilterd. De fles moet daarom een tijdje kunnen rusten, zodat het natuurlijke bezinksel van het bier zich op de bodem verzamelt. 23 dagen is meestal genoeg. De fles voorzichtig uitschenken om het bezinksel niet op te woelen. Serveren bij 12°C en met kleine teugjes van genieten.
Imperial Stout wordt aanbevolen om op zichzelf of met pure chocolade te serveren.
Bedankt
Beejay en Devon toosten alvast op het nieuwe biertje
Nog een proevertje was een lekkere lambic van Cantillon. Zwanze Rabarberbier. Zwanze betekent in het Brussels lol maken, zot doen. Een zwanzeur is een lolbroek.
De smaak is licht zurig maar toch zacht en mals Minder zuur dan de andere producten van Cantillon Rabarber komt duidelijk naar voor. Ik denk bewust ietsje nadrukkelijk om deze lambik te onderscheiden van de rest.
Kurkdroge scherpe afdronk. Voor de liefhebbers
De rugzijde van de T-Shirt voor het Pré-ZBF. Al de bieren die zullen te verkrijgen zijn staan er op. Alvinne Pipe Dream en nog enkele van de Struise (???) ontbreken nog.
De Breydelstad kan weer zijn Straffe Hendrik drinken. In 1988 verdween dit biertje voorgoed uit Brugge nadat brouwerij De Halve Maan overgenomen werd door brouwerij Riva uit Dentergem. Doordat brouwerij Riva over kop is gegaan werden de bieren van deze Dentergemse brouwerij overgenomen door de brouwerij Duvel-Moortgat, De familie Maes kocht in september de merknaam weer over en brouwt nu opnieuw de Straffe Hendrik in Brugge.
Het is deze nieuwe Straffe Hendrik die ik proefde in streekbiertaverne t Rusteel in Gullegem. Let op! 'Het gaat nu om een tripelbier van negen graden wat dus weer zwaarder is dan de vroegere Straffe Hendrik van Riva, die slechts zes graden was. Straffe Hendrik is nu straf geworden, heel straf!
Straffe Hendrik Brugs Tripelbier - 9° Alc.Vol. Brouwerij De Halve Maan Brugge
Straffe Hendrik is heel straf geworden!
Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.
Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig met een tikkeltje patisseriearomas
De aanzet is vrij moutzoet Karamel komt duidelijk naar boven. Ook fruitige toetsen. Het bier komt nogal zwaar over. Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken. De afdronk is lekker. Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak. Het bier is aromatisch en nogal zwaar om er een tweede te bestellen.
Een goed gebrouwen tripel Die in Brugge alvast succes zal kennen. Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol in deze kanjer die u zou kunnen verrassen. Al bij al een degelijk degustatiebier. Weer een gastronomische troef voor Brugge
Den Proefzolder heeft op gepaste wijze het nieuwe jaar ingezet. Ze pakten uit met een proefplankje samengesteld met hun eigen Driekoningen bieren. Een laat Driekoningenfeestje dus, maar wat voor eentje!
Voor de mensen die niet vertrouwd zijn met het hoogfeest van de Openbaring van de Heer wil ik nog even de drie koningen voorstellen.
Melchior, Gaspar en Balthazar.
David Le Roy schenkt een proefplankje uit. Cursist Dennis Verschelde kijkt toe.
De te proeven biertjes.
De Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moesten ze met niks speciaals voor de dag komen.
Naast hun traditionele Melchior en Gaspar en hun speciale Eycken Balthazar stonden er ook nog een aantal experimentele en/of exclusieve bieren op de plank.
Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van t Bourgognevat
Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van t Calvadosvat Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade) op het plankje.
Het proefplankje.
Melchior - 11% Alc.Vol
Amberkleurig met gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt naar donker fruit Sinaasappel?
Het aroma is zoetmoutig Karamel laat zich gelden. ook de fruitigheid komt aanzetten Daarna komt een redelijke bitterheid naar boven. Het maakt het bier complex. De alcohol is goed gemaskeerd door de hopbitterheid en het zoete maar men heeft hier met een zwaar biertje van doen. Een evenwichtig biertje.
Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van t Bourgognevat
Amberkleurig zonder schuim
Een licht zurige neus Vineus Men ruikt duidelijk een boteraroma
De smaak is licht zurig en mals toetsjes van hout Het bier smaakt iets ranzig (diacetyl) Een hele lichte bitterheid is reeds te proeven. Ook prikkeltjes van alcohol komen opsteken. het bier is nog jong, maar beloofd.
Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van t Calvadosvat 2/3 Melchior en 1/3 Melchior calvados
Donker Amberkleurig bier met een licht gebroken wit schuimkraagje
Het aroma laat eventjes op zich wachten. Dan komt een lichte zurigheid naar boven Vineus
Smaken van hout en vanille Licht zurig met een tikkeltje alcohol die naar boven komt Een redelijk zwaar complex bier.
Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld 11,5 % Alc.Vol.
Jonge Melchior gemengd met Melchior gerijpt op Calvados vat.
Donker amber zonder schuim
De neus verrast ons met aromas van appeltjes. De geur lijkt sterk op de geur bij het openen van Minute Maid Appel.
Ook de appeltjes zijn in de smaak goed waarneembaar. Ietsje stoffig Toetsen van hout Een mooie bitterheid streelt onze smaakpapillen. Het bier is kurkdroog.
Heel lekker biertje
Gaspar 8% Alc.Vol.
Amberkleurig met een licht gebroken witte schuimkraag
De neus bied ons fruit.Sinaasappelen, banaan Ook een lichte kruidigheid komt naar boven.
Fruitige smaken (appel peer). Kruidige toetsjes Ietsje moutzoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.
De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.
Een evenwichtig bier met een harde bitterheid
Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken.
Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)
Niet zo veel verschil als de Gaspar. Het is enkel de cascadehop die de aroma en de smaak enigszins verandert. Maar het is te weinig om echt van een geslaagd experiment te spreken. Let op!! Gaspar Special Cascade Edition is enkel een probeersel van de Alvinne brouwers. Dit soort experimenten kunnen we enkel maar toejuichen.
Verder toverde Glenn voor de hongerige biermagen een Romig Romesco-bloemkoolsoepje met in Melchior gegaarde Zeeuwse mosselen, Noordzee garnaaltjes en tranen van pesto.
Dus, weerom een gegronde reden om naar Heule af te zakken.
Zorgvuldig prepareert chef Glenn in de brasseriekeuken het Romesco-bloemkoolsoepje
Een verrassing op Den Proefzolder was Morpheus AD 1200. Het is een amateurbier dat werd gebrouwen door Marc De Keukeleire en David Le Roy. Het recept is geïnspireerd op wat een dagdagelijks middeleeuws bier zou moeten zijn. Het recept kwam tot stand door wetenschappelijk onderzoek en berust op historische bronnen.
Het is laagalcoholisch (3,5 vol %), het bevat naast gerstemout ook haver en tarwemout en er werd geen hop gebruikt maar gruut (kruidenmengeling met oa gagel). Er werd gebruik gemaakt van een wilde gist (Morpheus wild yeast).
Het bier zal te proeven zijn op het pré-ZBF festival op 5 en 6 maart. Het wordt gratis aangeboden bij een maaltijd.
David en Marc zijn beide gepassioneerde amateurbrouwers. Marc isoleerde zelfs de wilde giststam. Dankzij Marc kan Alvinne hiervan gebruik maken in hun Kerasus en Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged. Alvinne dankt hen voor het beschikbaar stellen van een kleine hoeveelheid van dit experimentele bier.
David Le Roy een van de brouwers van het Middeleeuws biertje
In de Middeleeuwen was in de steden het meeste water besmet. Daarom werd veel bier gedronken,
Dat bier had slechts zon 3 graden alcohol, werd in de vroege Middeleeuwen met gruut (geheime kruidenmengeling) i.p.v. hop bereid, en er vond geen nagisting plaats, dus ook geen koolzuur op het bier. Marc De Keukeleire en David Le Roy hebben een reconstructie gemaakt van een dergelijk bier. Er werd gebruik gemaakt van de Morpheus wilde gist om een realistisch Middeleeuws gerstenat te verkrijgen. Naast gerstemout werd ook tarwe en haver gebruikt.
Bij het proeven van de Morpheus AD 1200 moet men even alle opgedane bierproefervaringen aan de kant zetten, en zich in de Middeleeuwen wanen, zittend in een bruine kroeg met een grote dorst en wild plezier makend met een luidruchtige bende vrienden.
Het is een amberkleurige lichtzure/lichtbittere dorstlesser geworden, voorzien van taninnes en natuurlijk zonder schuim.
Morpheus AD 1200 loopt vlot binnen, en men kan zich levendig voorstellen dat het niet moeilijk was om een aanzienlijke hoeveelheid van een dergelijk bier op korte tijd te nuttigen.
Proeven en genieten Vacas van drankhandel "Bierloods" uit Adegem en Luc Smekens
Wie de voorbij maanden de kroonkurkjes van de Eycken Balthazar verzamelde, kon één van de 8 prijzen winnen. De onschuldige hand van Piet Van Tichelen trok de genummerde kroonkurkjes.
Sabine Mans lid van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD) won een etentje met de Alvinne brouwers in het gerenomeerd Brugse bierrestaurant Erasmus
Mark Van Pee haar echtgenoot won een rijk gevulde biermand.
Christine Opsomer van bierfirma "Het Alternatief" won de bak Extra Restyled.
Tenslotte kregen nog vijf deelnemers een bon voor een gratis proefplankje.
We werden nog verwend met twee uitstekende proevertjes van Brouwerij De Molen uit Bodengraven Nederland. Hemel & aarde en Heil en Zegen.
Biermeester David schenkt ons een pekzwarte Hemel & aarde.
Hemel en Aarde 9,5% Alc.Vol. Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland
75cl fles 161 van 360
Zwart bier met beigebruine schuimkraag
De neus bied karamel Donker fruit Lichte toetsen van alcohol
Smaak van geroosterde mout Koffie Toffee Fruitige toetsen Een heel lekker evenwichtig bier.
Donkerbruin bier (rode schijn) met beige schuimkraag.
Een prachtig aroma van bittere hoppen Kruidig Karamel zelfs een aroma van bij een pattisier
De smaak is karamelzoet Ook tikkeltjes van zoethout zijn te proeven met daarna een langdurige hopbitterheid (92 EBU) waar geen einde aan komt. Een heel lekkere winterwarmer die misschien ietsje van het goede te veel is.
Een bierpraatje onder de zolderproevers.
Glenn in gesprek met twee toekomstige Amerikaanse brouwers Beejay en Devon uit Chicago. Meer over die mensen in een volgende reportage.
Let op! Den Proefzolder en Den Bierzolder is voor iedereen toegankelijk. Voor openingsuren en thema van de proefplankjes zie info.
Als men over een Winterkoninkske spreekt denken we meteen aan een biertje van brouwerij De Koninck uit Antwerpen. Niets is minder waar.Winterkoninkske is een seizoenbier van brouwerij Bink uit het Limburgse Kerkom. Naast hun Bloesembink brouwen ze ook dit heerlijke Winterbiertje. Ze noemen het winterbier omdat het een ideaal biertje is om de koude winteravond gezellig te maken. En een winterbier bestrijkt ook een langer periode dan een Kerstbiertje. Volgens hun website wordt het bier gebrouwen met maar liefst zeven moutsoorten (waaronder havermout), twee Belgische hopsoorten, brouwwater en gist.
Het heeft een lekkere moutige neus Karamelmout Ook prikken van banaan, mandarijntjes en warme alcohol zijn te ruiken.
De eerste slok is meteen raak. Het heeft u een warm gevoel. Zoet en de smaak van karamel. Een heel licht alcoholsmaakje dwarrelt door het bier Achteraf komt er een lichte bitterheid naar voor. Die het bier evenwichtig en compleet maakt.
Een mooi hartverwarmend winterbier staat er op de website en ze hebben niet gelogen.
De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan - Brugge tijdens de Kerst 2008
De gelagzaal van brouwerij De Halve Maan - Brugge tijdens de Kerst 2008
Wie voor het eerst Brugge bezoekt loopt gegarandeerd zonder het zelf te weten langs brouwerij De Halve Maan. De brouwerij is gelegen op het bekende walplein ook nog de gouden driehoek van Brugge genoemd. De gezellige terrasjes op het pleintje met de grote bomen geven de plaats een uniek cachet.
Het is in de jaren 80 dat men de brouwerij open stelde voor het grote publiek. Een nieuwe attractie en een huisbrouwerij was geboren.
De ingang naar de brouwerij. De Kerstbomen heten u welkom.
De binnenkoer in Kerstsfeer
De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gezellige gelagzalen. Vanaf 1981 maakte Véronique Maes de overgang naar het speciale bier van hoge gisting met de ontwikkeling van het Straffe Hendrik bier. In 1988 werd het Straffe Hendrik biermerk overgenomen door Riva N.V. Tot 2002 werden de Straffe Hendrik-bieren nog door Riva gebrouwen in Brugge. Daarna verhuisde het bier naar Dentergem.
In de Blauwe Zaal kunnen een 60 personen plaats nemen.
In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstartte de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. Onder de nieuwe naam Brugse Zot lanceerde hij zijn nieuw bier, waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld werd. Vandaag is Brugse Zot het enige bier dat nog in de Brugse binnenstad gebrouwen wordt: het enige echte Brugse stadsbier! Onlangs haalde Xavier Vanneste (de huidige zaakvoerder) de straffe Hendrik na het faillissement van Riva (Liefmans Breweries) weer naar Brugge.
De Ridderzaal is een prachtig decor voor een uitgelezen banket in de sfeer van een echte Bierstube. Tot 90 personen kunnen er tafelen.
De Ridderzaal met zijn collectie flessen.
De Mooie toog met achteraan een prachtig muurschilderij
Zoals in elke brouwerij staat er ook een beeldje van St. Arnoldus (de patroonheilige van de brouwers).
De Brouwerij grenst aan deBrugse reien niet ver van het Minnewater. Een kijk naar buiten van uit de blauwe zaal.
In het café tappen ze een ongefilterde Brugse Zot (Blond of dubbel).
Daar we vroeger nog de brouwerij bezocht hadden beperkte ons visite slechts tot het café en de ridderzaal. We zouden er een Brugse Zot Dubbel gaan degusteren.
Brugse Zot Dubbel van t Vat 7,5% Alc.Vol. Brouwerij De Halve Maan - Brugge.
Donkerbruin bier met een mooie beige schuimkraag.
Een zoete neus van karamel met een zweempje fruitigheid.
Het bier is over het algemeen zoet Overwegende karamel een licht geroosterde smaak van mout Heel diep komt de smaak van vers gebak naar boven.
Brugse zot dubbel is net als Brugse Zot Blond een goed commercieel gebrouwen biertje. Het is een eerlijk bier zonder veel franjes. Het is voor de buitenlanders een echte belevenis om het bier te proeven.
Wanneer u op het Walplein komt vergeet niet eens binnen te wippen.
De legende achter Brugse Zot
Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit; Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis! Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam Brugse Zot, ook gekend als Brugse Jonckers. (Bron website De halve Maan)
Aan het minnewater niet ver van de brouwerij zijn de paarden die de koetsen trekken in Kerststemming.
De Brasserie Saint-Monon is ondergebracht in een nog steeds actieve boerderij in het Waalse Amby. Ambly is een typisch dorpje in de Ardennen.Het is een deelgemeente van Nassogne in de provincie Luxemburg. Het is gelegen in de Famenne en grenst aan de provincie Namen.
Pierre Jacob brouwt er sinds 1996 drie types Saint-Monon : een amberkleurig, een bruin en een honingbier (8%). Het zijn artisanale en karaktervolle biertjes. De bieren zijn het resultaat van de samenwerking tussen een bio-ingenieur die gepassioneerd is door gegiste dranken, en zijn ouders die een familiale boerderij uitbaten. Hun bruine bier won een gouden medaille in Chicago en Wallonië. Pierre brouwt niet alleen zijn eigen bieren maar is ook actief voor anderen. Veel verenigingen en confréries maken gebruik van Brasserie Saint-Monon om hun eigen biertje te laten brouwen. Zo is bvb La Gatte dor een biertje speciaal gebrouwen voor Confrérie La Gatte dOr uit Hamois. Dragon is dan een groen biertje gebrouwen voor een Heksenvereniging. Wanneer u het woordje monon intypt links in de zoekmachine van mijn blog zal u nog andere biertjes ontdekken van deze Waalse brouwerij. Maar nu eerst dit typische Kerstbiertje
Speciale Noël 7,5% Alc.Vol. Brasserie Saint Monon Ambly/Nassogne.
Donkerbruin biertje met een beige fijne schuimkop
Het aroma is zeer kruidig. Tijm eist alle geurtjes op Ook een tikkeltje kruidnagel al is het miniem.
De smaak is zoet en kruidig ook hier laat het tijm zijn aanwezigheid smaken. Toetsen van kaneel. Het bier is smakelijk maar door de te grote aanwezigheid van het tijm Is een biertje voldoende.
Een typisch Kerstbiertje Maar voor de kruidige liefhebber.
Een veertiental dagen geleden zat deze uitnodiginging in mijn mailbus .
Beste biervrienden,
Graag nodigen we jullie uit om samen met ons het glas te heffen op een schuimend 2009. Den Proefzolder wil jullie verwennen, als dank voor jullie aanwezigheid op één van de voorbije Proefzaterdagen. Door jullie aanwezigheid leveren jullie een tastbare bijdrage tot het in stand houden van de Belgische biercultuur en van onze artisanale brouwerij in het bijzonder. We hopen dan ook jullie even talrijk te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar op één van onze proefmomenten op Den Proefzolder. Wij van onze kant blijven creatief, innovatief en passioneel brouwen. We blijven ons beste beentje voorzetten om heerlijke proefplankjes samen te stellen, om eenvoudige doch lekkere biergerechtjes te verzorgen en om een gevarieerd en mooi aanbod aan biertjes te hebben in onze biershop Den Bierzolder.
Iedereen die ons een warm hart toedraagt is welkom op onze nieuwjaarsdrink op zaterdag 3 januari, van 11 u tot 13 u.
We trakteren dan ook graag met ...
Malheur Bière Brut Reserve Alvinne Extra Restyled van t vat ~ Normandische oesters ~ Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged
en in
Melchior Calva Oak Aged gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas
Wees nu eens eerlijk!Zon uitnodiging kun je toch moeilijk afslaan. Een Malheur Bière Brut Reserve gekoppeld met het beste uit de zee. Vooral omdat ik nog de kans niet gehad heeft om dit bier (methode champenoise) te proeven
Malheur Bière Brut "à la méthode originale" is een exclusief rijk bier met 11% alcoholgehalte, gebotteld en tot driemaal toe hergist in de fles. Het resultaat is een verfijnd en sprankelend bier met een pittige schuimkraag en een elegante nasmaak. Heel geschikt als aperitief, dessert of digestief. Voila dit is wat de website van Malheur zegt over dit biertje. Vlug naar de zolder om te proeven of het allemaal waar is wat ze schrijven over dit biertje. en natuurlijk pour déguster une huître.
Dit zijn nu trappen waar ik weinig moeite mee heeft om ze te bestijgen.
Biermeester van dienst was Kevin Timarche Hier schenkt hij op vakkundige wijze een Malheur Bière Brut Reserve in.
Prachtig strokleurig biertje bedekt met een dikke fijne schuimkraag.
Het aroma is licht moutachtig Gistig en iets kruidig
De smaak is heel subtiel Alle smaakwordingen zijn zo perfect op elkaar afgestemd. moutig, kruidig gist. Lichte zuurheid fruittoetsen van ananas
Het bier heeft een droge bitterheid Ondanks zijn 11% Alc.Vol is de alcohol goed verborgen. Een heel lekker bier Maar gevaarlijk drinken. Het bier heeft zo een verfijnde smaak dat het vlot drinkt maar 11% Alc is niet niks. Dus degusteren bij het aperitieven is de boodschap
Prachtig gepresenteerd door SOS Glenn Oesters uit Normandië.
Normandië is een echte kuststreek met vele vissershaventjes en een keur aan schaaldieren. Vooral met zijn oester- en mosselkweek is Normandië populair. Met 35.000 ton oesters per jaar is de Normandische kust goed voor de grootste oesterproductie van Europa. Deze oesters zijn geroemd voor hun kwaliteit en finesse.
Warme oesters.
Duo van gegratineerde oester met Melchior Calva Oak Aged (Links) en in Melchior Calva Oak Aged gepocheerde oester op een bedje van geitenkaas
Trouwe zolder bezoeker Marc De Keukeleire en echtgenote genieten van de Franse delicatesse.
Kok Glenn Castelijn legt de dames uit hoe hij de oestertjes heeft klaar gemaakt.
Na de receptie kon men proeven van de Alvinne biertjes.
Jong geleerd is oud gedaan.
Den Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moest er geen kleine verrassingen te proeven zijn. Kevin Timarche toverde nog een oudere Bush Noël van achter zijn toog. en Vacas had een nieuw Kerstbiertje bij zich 'Den Drupneuze". Dit is het eerste Meetjeslands Kerstbier gebrouwen bij brouwerij Den Tseut (Assenede).
Het krijgt ook een plaatsje tussen de 930 andere bieren in De Bierloods in Adegem.
Een deel van de Zolderproevers.
De Alvinne brothers Davy en Glenn zijn al aan het beraadslagen wat er de volgende keer op het programma zal staan.
'Embrasse' het derde bier van De dochter van de Korenaar
Embrasse het derde bier van De dochter van de Korenaar
In het Hopnieuws 187 van 13 november 2008 maakte ik aan mijn abonnees 'Embrasse' al bekend met volgende tekst die Ronald mij mailde :
Ronald Mengerink laat mij weten : Met veel trots kan ik je meedelen dat mijn derde bier onderweg is! Het beloofd een uitstekend zwaar bier te worden. Volgende week start ik met bottelen, zodat naar verwachting het eerste bier nog voor de feestdagen op de markt kan komen. Het bier gaat "Embrasse' heten, een bier om van te houden. Het betreft een bier van ruim 20 graden Plato, zo'n 9 vol % alc. gemaakt van puur mout. Dus zonder enige toevoeging van ongemout of suikers! Het is een diep donker rood-bruin bier gemaakt van een complexe mout-samenstelling, o.a. munich, caramel, rauchmalz, tarwemout, pale en chocolate. De benodigde hoeveelheid voor 1000 l. bier bedraagt 375 kg! De smaak ligt tussen een goede Trappist en een stout in, en is zoals zich laat verwachten, zeer intens, met een sublieme lange afdronk. 'Embrasse' wordt gebotteld op 66 cl. flessen met ieder fles apart genummerd, en voorzien van relevante brouwtechnische gegevens, zodat de smaak- en kwaliteitsontwikkeling optimaal te volgen is.
Het zal geen goedkoop bier worden, mijn adviesverkoopprijs zal ? 4,25 per fles zijn, maar dan heb je ook wel iets speciaals in handen. Het bier zal waarschijnlijk zijn primeur beleven op het kerstbierfestival in Essen, zowel als op de open-deurdagen bij mij op de brouwerij, die ook op 13 en 14 december zullen zijn.
vriendelijke groet,
Ronald Mengerink Brij. De Dochter van de Korenaar
Een bier om van te houden. Lekker bier in een sober originele verpakking.
Ondanks de vele lofbetuigingen aan het bier op het Kerstbierfestival in Essen heb ik het bewust niet geproefd. Vrienden van mij zouden een fles voor mij kopen. (Bedankt Nicole en Francois) Zo kon ik dit derde bier van brouwerij De Dochter van de Korenaar thuis ongestoord en samen met Voske proeven.
Het aroma is heerlijk. Moutig stoutaroma afwisselend cacao en zwarte koffie.
De eerste slok laat ons al zweven. bitterzoete smaak van gebrande mout een tikkeltje gerookt De koffiebitterheid dwarrelt door het bier en laat ons genieten. De lichte alcoholsmaak geven het bier extra warmte. Een droge bittere afdronk maken dit bier compleet. Een van de 5 lekkerste bieren van 2008
We proefde productienummer 383 botteldatum 11.08
Een degustatiebier op zijn best Een complex biertje die uw smaakpapillen in een andere sfeer brengen.
De meeste toeristen die naar Brugge komen hebben maar oog voor de Grote Markt, het Minnewater De Burcht en nog andere bekende bezienswaardigheden die Brugge rijk is. Wanneer men echter afdwaalt langs diverse smalle straatjes komt men o nverwachte verrassingen tegen. Kleine pareltjes van huisjes met hun typische Gotische trapgevels bvb.
Op de hoek van Gevangenisstraat en Josef Suveestraat, dicht bij het Koningin Astrid Park, is er zo een juweeltje te vinden. De Belleman staat er op de gevel. Moet het nu wel lukken dat dit een kroegje is.Of liever een pub. Het was onze plicht om een kijkje te nemen.
De Bellman een typisch huisje met een gotische trapgevel.
We hadden geluk dat het van binnen een pub was. Zoals ik al zei, Geluk schuilt in een klein Kersthoekje
De Belleman is een pub in Engelse stijl. Van zodra u binnenstapt springen de rij banken met Fluwelen rode bekleding in het oog. Vooral omdat op de tussenruimtes en er boven een aardige collectie stenen potten te zien zijn.
Leuk is het infostandje. De krant kan er men dagelijks lezen.
Het is een erg gezellige knusse pub met Paul & Bernice als vriendelijke uitbaters. Naar het schijnt komen de studenten er graag een snack eten omdat het redelijk goedkoop is naar Brugse normen. De muziek is uit de jaren 60.Er staat een enorme cd collectie achter de toog.
De andere kant is iets anders opgevat. Naast de pluchen zetels staan er hier en daar ook stoelen om een ander sfeer te creëren
.
Hier hangen andere collectie voorwerpen. Een oud pijpenrek verenigd met moderne publiciteitsborden
Een glaskast met de afbeelding van een Belleman.
De Kerstsfeer was uiteraard ook aanwezig in De Belleman.
De Belleman zit met een contract bij brouwerij Haacht. Maar de bierkaart varieert. U kunt er zelfs een Star Blond bestellen. Een volmondig alcoholvrij en caloriearm biertje. Vroeger kwamen veel Engelse bierproevers er een Museumbiertje van de Dolle Brouwers proeven. Dit bier staat echter niet meer op de kaart.
Wij kozen voor het erkend abdijbiertje Tongerlo Christmas Blond van t vat.
De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid die overgaan naar mondzoet Een lekkere moutige smaak Ietsje hoppiger dan uit de fles het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand
Nasmaak en afdronk zijn zoet.
Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek. Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet. Een goed gebrouwen commercieel biertje. Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.
De Belleman Pub Jozef Suvéestraat, 22 8000 Brugge Tel : 050/34.19.89 Open van 11u00 tot +/- 01u00 Gesloten op zondag en maandag.
De Belleman een bezoekje waard.
Nog een sfeeropname van de ijspiste op de Brugse Grote markt.
Best Christmas Wishes is een heel exclusief kerstbrouwsel van de Mechelse brouwerij Het Anker. Dit bier zou op bestelling gebrouwen worden voor een Deense klant. (Dit stond te lezen in het programmaboekje van het Kerstbierfestival in Essen).
Ik heb dit jaar gelukkig een fles kunnen bemachtigen via mijn vriend John Barrez. Waarvoor dank. Mijn 75cl fles 'Best Christmas Wishes' is slechts 8% ipv 10% Het bier smaakt dan ook anders dan de zwaardere versie.
Best Christmas Wishes 8% Alc. Vol. Brouwerij Het Anker Mechelen
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt een zoet moutaroma Karamel en rozijntjes
De smaak is zoet met een opmerkelijke toets van boterspekken. Karamel dwarrelt in uw mond. Lichte alcohol laten soms een toets van port smaken Ook de smaak van rozijntjes komen het bier ten goede.
Een typisch Kerstbiertje.
Een heel mooi Kerstlabel
Op het etiket alleen maar onbegrijpelijke tekst in het Deens. U ziet duidelijk dat het Alcholvolume 8% is.
Den Proefzolder Heule - Een Rotsig Plankje proeven na het vliegen.
Den Proefzolder Het Rotsig Plankje
Vooraleer Voske en ik ons naar de proefzolder begaven zijn we eerst (sorry voor het taalgebruik) een keer van de grond gegaan. Laten we zeggen tussen de 0 en 800 meter.
Luc Vermeersch, eigenaar en brouwer van brouwerij De Leite uit Ruddervoorde (Femme fatale). (zie ook op dit Bierblog : Open Brouwerijendag - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde) had ons na een bierproeverij enkele weken geleden bij ons thuis samen met Carl Kins en Geroen Vansteenbrugge uitgenodigd voor een vluchtje sportvliegen boven de streek van Kortrijk. Daarna zouden we men met zijn allen naar Den Proefzolder begeven om er een Rotsig plankje te proeven.
Links Het vliegtuigje N2037S van Luc Vermeersch Rechts : Voske in contact met de verkeerstoren
Luc Vermeersch tankt zijn vliegtuigje vol. De tanks zitten in beide vleugels.
Zicht op Kortrijk en in de verte Heule (R)
Toen we boven Heule vlogen en het Rotsig bierplankje opmerkten konden we niet langer wachten om te landen op het vliegveld van Wevelgem.
Het rotsig plankje gefotografeerd van uit het vliegtuig met een redelijke scherpe zware zoomlens.
Nadat we het vliegtuig in zijn hangar hadden geparkeerd trokken we met zijn allen langs de gebruikelijke wegen (de ene al iets langer op weg dan de andere) naar Den Proefzolder.
Tamelijk druk die dag op de zolder.
Het Rotsigplankje bestond uit:
· Abbaye des Rocs Speciale Noel Abbaye des Rocs Brune · Abbaye des Rocs Grand Cru · Abbaye des Rocs Triple Imperiale
Ditmaal bestond het plankje enkel uit biertjes van brasserie Abbaye des Rocs een kleine brouwerij uit het Henegouwse Montignies-sur-Roc.
De De brouwerij van Abbaye des Rocs is ontstaan in een klein dorpje midden in het groen, dat werkelijk de groene long vormt van een regio die in het verleden talloze welvarende industriële bedrijven heeft gehuisvest. De brouwerijactiviteit ging in 1979 van start. Op dat ogenblik bedroeg de productiecapaciteit 50 liter per 15 dagen. In 1987 trekken de producenten een nieuw gebouw op waarin tanks van 1500 liter kunnen worden geplaatst. Er wordt een coöperatieve maatschappij opgericht. In 1991 worden de handelsmerken gedeponeerd en wordt er een gebouw opgetrokken voor de gisting en voor de opslag van de afgewerkte producten. In 1993 wordt de coöperatieve maatschappij in een naamloze vennootschap opgevormd. Er werd nieuw materiaal aangekocht voor het bottelen van het bier (installaties om de flessen te wassen, het bier af te tappen, de kurk of kroonkurk en het etiket aan te brengen) In 1994 en 1995 bedroeg de productie 600 hl. In 1996 werd de kaap van de 1000 hl bijna gehaald. Er werd een nieuwe opslagplaats gebouwd en er werd een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen waarmee per brouwsel een productie van 50 hl kan worden gehaald. Hierdoor kon in 1999 een jaarproductie van 3.000 hl worden gehaald.
Bron : Website Abbaye des Ros
Allemaal bruintjes op het rotsig plankje.
Abbaye des Rocs Speciale Noel 9% Alc. Vol.
Donker bruin biertje met een kleine beige schuimkraag
Het biertje is duidelijk iets verouderd. Het aroma is muffig
De smaak ondanks verouderd is beter dan het aroma Moutig en rozijntjes laten zich nog gelden Lichte biterheid in de achtergrond De afdronk is bitter zoet
Abbaye des Rocs Bruin 9% Alc.Vol.
Donker bruin donker roodbruin met een gebroken witte schuimkraag
Het aroma is overheerlijk Moutig afwisselend met fruitige toetsen. Overwegend zoet met lichte bittere prikkels die het aangenaam geurend maken
De smaak is moutzoet Fruitige gedroogde pruimpjes laten de neus genieten. Karamel zorgt voor een zoete basis In de verte weer die lichte bitterheid die voor een prachtig evenwicht zorgt. Lekker biertje
Abbaye des Rocs Grand Cru 9,5% Alc.Vol.
Donker bruin met witte schuimkraag
Het aroma is moutig Rozijntjes en lichte alcohol
De aanzet is zoetig. Naast de karamelsmaak spelen de fruitige rozijntjes een bijrol. De aanwezigheid van lichte alcohol maken dit bier warm Heerlijk biertje.
Abbaye des Rocs Triple Imperiale 10% Alc. Vol.
Donker bruin bier met beige schuimkraag
Het aroma is totaal anders dan de drie vorige bieren Eerder kruidig
In de smaak zijn de rozijntjes weer van de partij zij het iets in minder mate Ook lichte fruitig toetsen van banaan. Kruidig en hier en daar een tikkeltje koffie Ook hier laat de karamelsmaak zich gelden Ondanks het hoogste alcoholgehalte ruik en smaak je het minst alcohol. Iets complexer dan de rest.
Carl, Geroen en Voske nog eventjes nagenieten van de vlucht en proeven van de biertjes van Abbaye des Rocs.
Naast de biertjes was er ook een stoofpotje te krijgen klaar gemaakt met Festina Lente.
Ook aanwezig waren Bas en Hildegard van brouwerij De Leyerth uit Ruislede. Hier in gesprek met Alvinne brouwer Davy.
Uit Tempeleuve, onze Waalse vrienden Jean-Pierre en Daniële
Om de zoldervrienden te laten meegenieten met mijn verjaardag had ik een twee literfles Tsjechische Pardobice Porter meegebracht Een lekkere bruintje uit Pardubice
Zeer donker bier, bijna zwart van kleur. Dikke beige schuimkraag
Het aroma is zoet. Zoet moutig
De smaak is een aangename zoet moutsmaak. Ietsje gebrand met afwisseling van Karameltoetsen. Ook de lichte bitterheid maakt dit bier heel lekker. Het heeft een volle body zonder echt papperig over te komen. de afdronk is droog met een lichte bitterheid. Een lekker bier die al enkele prijzen in de wacht sleepte.
Piloot en brouwer Luc Vermeersch in gesprek met Renaat. Renaat werkt op de Heerlijkheid (boerderij die moeilijk opvoedbare jongeren opvangt) en is diegene die altijd de draf komt ophalen voor de koetjes van Alvinne.
Nog een hoogtepunt die dag op Den Proefzolder. Glenn laat ons proeven van Alvinno.
Het basisbier (nieuw bier) voor Alvino is hetzelfde als dat van Kerasus, een 5,5 vol% alc gegiste bier met wilde gist. In plaats van Krieken deden ze 45 kg druiven in op 400 l. Het bier ligt al maanden te rusten op wijnvaten.
Het zal samen met andere experimentele bieren geproefd kunnen worden op het PreZbf op donderdag 5 en vrijdag 6 maart 2009
donderdag van 14u00 tot 22u00 Vrijdag van 10u00 tot 22u00
Ook dit jaar hebben Voske en ik enkele dagen doorgebracht in Brugge. Een beetje de Kerstsfeer gaan opsnuiven en zoals altijd enkele typische cafeetjes en restaurants bezocht.
De Wijngaert - Wijngaardstraat 15 - 8000 Brugge
Ik denk dat iedereen die reeds een bezoekje gebracht heeft aan Brugge er moet voorbij gelopen zijn. Misschien er ook al gegeten. De Wijngaert is een gezellig grill restaurantje niet ver van het Minnewater en het pittoreske Walplein. Het Walplein waar brouwerij De Halve Maan gelegen is.
Van zodra u binnen komt wordt u meteen geconfronteerd met de open haard. Die maakt het sfeervol restaurant gezellig en warm maar is ook de werkplaats van de patroon Karl Kinds (niet verwarren met bierkenner Carl Kins). Want de meeste gerechten worden hier op hout gegrild.
Ook de toog springt in het oog. U kan er niet aan plaats nemen maar wel een stevige Whisky kiezen uit een uitgebreide collectie.
Het Authentieke kader ademt de sfeer van de typische Brugse restaurants
Patroon Karl Kinds aan de open grill.
Terwijl ik enkele fotos' neem bekijkt Voske de menukaart.
Als hapje aten we de momenteel erg in trek zijnde Belgische lookbroodjes. We dronken er een blonde Chimay bij.
Voske koos voor een gegrilde brochette van rivierpaling.
Ik koos voor de gegrilde konijnenfilet De Wijngaert
Leuk is, terwijl men eet, door het venster de typische Brugse paardenkoetsen ziet voorbij rijden.
Wees eens eerlijk! Wat kan bier toch prachtig en lekker zijn!
Goudblond bier met een stevige witte schuimkraag
Prachtig aroma, licht kruidig en zoet Hoppig en fruitig (druiven - banaan)
De smaak van fruit treed u tegemoet. Ook hoppetoetsen zijn uw smaakpapillen aan het bespelen Ook een moutige smaak waar te nemen Alles is in evenwicht met een mooie lekkere bitterheid. Een uitstekend bier met een sterke bittere afdronk. Heerlijk brouwsel van onze Trappisten.
De Brasserie Fantôme werd in 1988 opgericht door Dany Prignon en zijn vader. Het was hun bedoeling het dorp en de streek weer tot leven te brengen door een lokale trekpleister te ontwikkelen, uitgaande van de belangstelling voor oude recepten voor tafelbier. Vroeger produceerde elk dorp zijn eigen elixir, dat verkocht werd zoals het plaatselijke brood of vlees. Het was voor de inwoners ook een gelegenheid om nog eens samen te komen en bij pot en pint te keuvelen.
De naam Fantôme verwijst naar La Roche en zijn beroemde prinses Berthe. Naast de zuiver familiale ambachtelijke brouwerij is er ter ere van dit bier een broederschap opgericht. De gebruikte gronstoffen zijn natuurlijke ingrediënten, er komen noch additieven noch conserveermiddelen aan te pas ! Het bronwater (Val dAisne) geeft aan het bier zijn eigenlijk caracter. De Fantôme is gebaseerd op een precies uitgemeten mengeling van planten en vruchten die alleen de brouwer kent. In 97 won dit bier de tweede prijs op de jaarlijkse wedstrijd die door de Objectieve Bierproevers wordt georganiseerd (meest originele bier van de afgelopen vijf jaar). (Bron Internet : Ardennes Etappe)
Brasserie Fantôme is bekend voor zijn Jaarlijks Het Weekend van het Goede Doel." Deze inrichting van het gebeuren lig elk jaar in de handen vanZythosvereniging De Heikantse Bierliefhebbers. met steun van nog twee andere lokale Zythosverenigingen nl. De Aarschotse Bierwegers en De Leuvense Biertherapeuten. Elk jaar wordt er een nieuw bier Santé ontwikkeld Zie een reportage op dit blog
De neus is gistig en licht zurig. Kruidige toetsen.
De smaak is typisch Fantôme, alhoewel? Zurige prikkels Grasachtig Een wijnachtige smaak Ondanks de 10% heeft het weinig body.Ietsje waterachtig. Eigenaardig, maar het heeft veel mee van een Vlaams Oud Bruin dan van een Kerstbiertje.
Het is een lekker bier maar voor veel mensen zal het niet echt als een typisch Kerstdrankje overkomen. maar Fantôme zou Fantôme niet zijn moest het niet afwijken. Naargelang het weer, het humeur of de creativiteit van Dany worden er een bier gebrouwen
Beste bierblogbezoekers. Wisten jullie dat er hier in ons eigen België zo maar liefst 150 Kerstbieren gebrouwen worden? Ik denk niet dat de meeste van jullie dit weten. En toch is het waar. De meeste Kerstbieren die we kennen zijn deze van in de groothandel. Elk jaar worden ze afgedrukt op de talrijke reclamefolders die onze brievenbussen volproppen. Ze worden voorgesteld als de ideale Kerstgift voor onder de Kerstboom Meestal zijn ze verpakt in blitse omhulsels en in het beste geval krijgt u er nog gratis een glas bij.
In kleinere gespecialiseerde drankenhandels en typische biercafeetjes kun je al meerdere Kerstbieren bekomen. Tussen de grote kleppers staan er ook al biertjes van kleinere artisanale brouwerijen. Dit zijn over het algemeen de interessantste om te proeven.
Van sommige Kerstbieren worden er amper 20 bakken gebrouwen en dit wordt natuurlijk al moeilijker om deze op uw weg tegen te komen. Daarom bieden de Objectieve Bierproevers van de Essense Regio
(OBER) op hun Jaarlijks tweedaags Kerstbierfestival de mogelijkheid om alle Kerstbieren van België te proeven.
In de ruime en gezellige rookvrije heuvelhal slaagden ze er weer in om voor de 14de maal maar liefst 151 Kerstbieren waaronder 18 van t vat en 5 warme bieren samen te brengen. Een opgave waarmee sommigen onder hen het hele jaar zoet zijn en waar zelfs de Kerstman nog nooit in slaagde.
Laten we zeggen dat het Kerstbierfestival van OBER momenteel het grootste van Europa is, misschien wel het grootste van de wereld?
Een nokvolle heuvelhal. Bierproevers van over gans de wereld komen hier de Belgische Kerstbiertjes degusteren.
Stephanie Smedley uit Colorado USA. Toevallig mijn buurmeisje op het Kerstbierfestival. Geluk schuilt soms in een klein Kersthoekje.
De Kerstbiertjes mooi op een rij.
Al die Kerstbiertjes moeten natuurlijk nog uitgeschonken worden. OBER beschikt over voldoende personeel om die klus te klaren. Ze worden ook nog bijgestaan door de Roosendaalse Biergilde uit Nederland.
Laten we enkele biertjes bespreken.
Bij de proefnotities van de bieren staan soms een technische uitleg erbij. Ik heb deze uitleg weergeven zoals die vermeld staan in de prachtige leerrijke catalogus van het Kerstbierfestival. de notities zijn van de deskundige proevers Jan M. van Bragt, Derek Walsh en Werner Mertens.
Ongefilterd, ongepasteuriseerd en met hergisting op 33-cl fles. Gebrouwen begin september en afgevuld begin november. 3 moutsoorten : pils, cara 120 en Cara 300 Golding Kent en Challenge hop. Met dryhopping - 18 baling 6 brouwsels van 30hl.
Rood biertje met een witte schuimkraag.
De neus is vrij kruidig. Anijs laat iets te veel aroma af
De aanzet is vrij kruidig Koriander en anijs spelen de hoofdrol Ook toetsen van zoethout.
Ietsje te kruidig voor mij. een biertje is meer dan genoeg.
Père Canard 8,5% Alc.Vol. Brouwerij St.-Canarus Gottem Festival Primeur Een klein brouwsel van 20 bakken speciaal gebrouwen voor het Kerstbierfestival. We hadden een proefbrouwsel al kunnen proeven op Den Proefzolder. Gebrouwen met Pilsmout, munichmout, kristalmout, Cara50 en Cara120 en bruine kandijsuiker. Verder nog hoppellets Goldings uit Poperinge, en een snuifje zoethout. Ongefilterd en ongepasteuriseerd, met nagisting in de fles. 20° plato. De flessen zijn voorzien van een gelegenheidsetiket.
Donker biertje met een beige schuimkraag Het schuim is al vlug verdwenen
Een heel zoet neus van kandij, amandel
De aanzet is zoet Gekruide toetsen Lichte vanille smaak komt soms even naar boven. Ook alcoholwarmte (ietsje te veel) streelt onze tong.
Bovenaan : Het biertje uitgeschonken uit een fles zonder etiket. Onderaan : Ik het etiket nog kunnen fotograferen
Donkerbruin biertje met beige schuimkraag.
Het aroma ruikt naar groene hoppebellen geur gaat naar Bio-hop.
De aanzet is hoppig en kruidig Zoete toetsen maken het biertje evenwichtig Ook lichte smakelijke alcoholflitsjes maken het bier interessant
De afdronk is zoet. Lekker biertje
Hun rendieren stonden buiten te wachten. De vis was BOB.
Nederlandse bierliefhebber Jan Komejan in gesprek mat brouwer Marc Struyf. Marc is ook nog veratwoordelijk voor de Belgian label Service (BLS)
Bierproevers in hart en nieren. Bianca en Thierry uit Bredene aan 't zeetje. Breng ook eens een bezoekje aan hun blog : Goddelijke drank
Meer moet dat niet zijn om de gemoedelijke sfeer op te vrolijken.
Ieder jaar op post links Piet van Tichelen en rechts Jan Menken. Jan is eigenaar van de gekende website Bier en trein
Zinnebier Xmas 6,5% Alc.Vol. Zennebrouwerij De Ranke Dottenijs Zeldzaam biertje Deze X-mas is iets zwaarder dan het Zinnebir "Bier van de Zenne", het hoofdbier van de in 2004 gestarte micro-brouwerij. Intussen wordt er niet meer gebrouwen in St. Pieters Leeuw. De voorziene site in Schaarbeek die we vorig jaar nog vermelden is niet doorgegaan. Bernard Leboucq zal vermoedelijk midden 2009 een nieuwe installatie op een nieuwe site in Neder-over-Heembeek in gebruik kunnen nemen. Momenteel wordt er gebrouwen bij De Ranke in Dottignies.
Bruin biertje met beige schuimkraag.
Een kruidige en hoppige neus
De eerste smaak is karamelzoet die snel overvloeit naar een lekkere hopbitterheid. Zacht en mals. Het bier heeft een mooie droge afdronk. Bernard Leboucq en Yvan De Baets bewijzen dat Kerstbier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn om lekker te smaken.
De bieren van de Zennebrouwerij zijn al jarenlang mijn lievelingsbiertjes. Met dit Kerstbrouwsel komt er eentje bij.
Malheur Cuvée Royal 9,0% Alc.Vol. Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout Exclusief Biertje Deze Bière Brut heeft evenals zijn jongere chocoladen broertje een behandeling ondergaan zoals de edelwijn uit Reims. De gist is in de flessenhals verzameld geweest, bevroren, en via dégorgement verwijderd. Het blonde bier is daarom slechts afgevuld in de traditionele Bouteille Champenoise van 75cl.
Donkerblond bier met mooie licht gebroken witte schuimkraag.
Het biertje heeft een fruitig aroma van appels.
De smaak is vrij moutig maar in de achtergrond een redelijke droge bitterheid. De afdronk is redelijk droog. Een heel lekker bier. Geen typisch Kerstbier maar aan de Kersttafel gaat het zeker opvallen qua smaak als uitzicht.
Ook ChrisPollard - bij de bierliefhebbers beter bekend als 'De Podge kies ook voor een Malheur Cuvée Royal Bezoek eventjes zijn website : http://www.podgebeer.co.uk/
Waar men gaat langs de bierwegen komt men altijd BLES leden tegen
Uit Nederland de beroemde bierkok Han Hidalgo (biercuisine) (rechts) met echtgenote M.Therese recht tegenover hem. M. Therese wordt geflankeerd door de eigenaars van de Nederlandse brouwerij Emelisse
Vijf van de 18 tapinstallaties.
Santas Little Helper (Mikkeller) 11% Alc.Vol. Brouwerij De Proefbrouwerij - Lochristi Festivalprimeur en Exclusief in België Op de Deense markt bestempeld als Belgian Strong Ale, exclusief op dit festival dankzij Jan en Charlotte, onze Deense Obers.
Donkerbruin bier met beige schuimkraag
Het heeft een cacao aroma Ook bittere toetsen in de neus
De smaak is redelijk complex. Koffie met melk. Kruidig Karamel dadels De lichte alcoholtoetsjes en een mooie nabitterheid maken dit biertje voor mij het beste van de namiddag.
Dit Kerstbier van 16 Plato wordt eenmaal per jaar gebrouwen met Affligemse hop, afkomstig van de laatst overgebleven hoppevelden binnen een straal van 1 km van de abdij.
Goudblond biertje met mooie dikke schuimkraag.
De neus is mooi hoppig (dubbel gehopt) Ook moutige prikkeltjes in de verte
De aanzet is moutig die onmiddellijk overgaat in een hoppige bitterheid Het is een heel lekker mals biertje die voor afwisseling zorgt tussen het kruidige geweld van andere biertjes. Erbij vertellen dat dit bier gehopt is met Affligemse hop.
Alle Nationaliteiten zijn aanwezig op dit prachtig ingerichte festival.
Ook dames lusten een Kerstbiertje.
Het lijvige programmaboekje inkijken, keuze maken en proeven. Ook dit groepje Kerstmannen weten wat lekker is.
Nederlands bekende bierschrijver Theo Flissebaalje en uw dienaar.
Uit Philadelphia (USA) Tom Peters van Belgian Beer Emporium & Restaurant
Het Essens Kerstbierfestival is een bierfestival om U tegen te zeggen. Ondanks het vele volk verloopt de organisatie vlekkeloos. Naast de vele Kerstbieren was er ook Kerstbiersoep en een portie stoofvlees (met Kerstbier bereid) te verkrijgen.
PROFICIAT aan de organisatoren en helpend personeel.
Tot volgend jaar op het 15de Kerstbierfestival. 12 en 13 december 2009
Drie Biercocktails voor de Eindejaarsfeesten van Han Hildalgo
Han Hildalgo de bekende Nederlandse bierkok van Biercuisine en Jazzcookin heeft me voor de Eindejaarsfeesten drie biercocktails doorgemaild. Ik wil ze met al mijn blogbezoekers delen.
Wie weet is er een biercocktail die jullie interesse opwekt en eventueel wil klaarmaken voor jullie gasten.. Het is eens iets anders dan de traditionale Champagne of schuimwijn.
Bedankt Han en M.Therese.
Prettige feestdagen en een gezond, voorspoedig, succesvol 2009.
Zaterdag 22 november in regen en wind reden Geroen, Voske en ik naar Bredene om er een Hollandse bierproeverij bij te wonen.Hondenweer waarvan TV weerman Frank De Boosere zou zeggen wie niet meer naar buiten moet blijft liever gezellig thuis. Maar ja, leg dat maar eens uit aan bierproevers. Ook mede door de operatie van Voske hadden we de proeverij al moeten uistellen. Daarmee waren we in feite een beetje verplicht om op de tweede uitnodiging van Thierry en Bianca (Bierblog : Goddelijke drank) in te gaan. Ook bieren verouderen met de tijd en worden dus liefst, zo vers mogelijk geproefd. Vandaar. Filip Geerts ontwerper van Belgian Beerboard en echtgenote Katerine waren ook uitgenodigd.
In hun gezellig huis waar de verzamelingen van Achouffe en de Dolle Brouwers een belangrijke hoofdrol spelen stonden een twintigtal Hollandse bieren reeds uitgestald om gedegusteerd te worden.
De uitgestalde biertjes. Andere zaten nog in de koelkast.
We hebben ze niet allemaal geproefd maar wel al de aanwezige biertjes van de momenteel beste brouwerij van Nederland. Brouwerij De Molen.
Daar ik BOB was kon ik enkel nippen van de aangeboden biertjes. Maar ik probeer toch een kleine smaakbeschrijving te geven.
Naast water was er ook brood beschikbaar als smaakopruimer. Daarnaast kleine hapjes en tenslotte waren er nog na de proeverij belegde broodjes.
Thierry schenkt een Ezelenbok uit.
Ezelenbok 7,5% De Proefbrouwerij Lochristi Gebrouwen voor SNAB (Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers)
Gebrouwen in België voor Nederland.
Donker bier met beige schuimkraag
Een moutzoet aroma Met lichte toetsen van alcohol
De smaak is die van geroosterde mout Zeer bitter Droge afdronk Toch iets te weinig body
De neus is zoet Alcohol en een prachtige hoppigheid
De aanzet is zeer zoet onmiddellijk gevolgd door een prachtige hopbitterheid van maar liefst 81,7 EBU Een echte winterwarmer door de warmte van de mond komt er een lekkere alcoholtoetsen naar boven
Van dit bier werden slechts 524 flessen afgevuld Wij proefden nr 37
Aroma is licht zurig die overgaat in bleke rozijntjes Aroma van likeur Manadarine
De smaak is erg zoet Met een lekkere bittere achtergrond Fruitig, rozijntjes Chocoladetoetsen. Lichte smaak van warme alcohol doet ons aan een Barleywine denken Complex bier met een heerlijke smaak.
De eerste smaak is bitter, bitter en nog eens bitter (93 EBU) Ook de geroosterde mout draagt toe aan de bitterheid Koffie, chocolade, karamel.Alles is aanwezig Dit maakt het bier zo uniek.
Niet overdreven alcohol toetsen maken er een warm biertje van lekker complex.
Chouffe Bok 6666 6,6% Achouffe Moortgat Achouffe Gebrouwen voor Nederland.
Amberkleurig bier Helder met een mooie gebroken witte schuimkraag.
Een lekker geurend hoparoma
Het bier smaakt zoet karamel met in de achtergrond bittere toetsen Hoppig met een mooie bittere achtergrond ook het typisch gistaroma van Achouffe is soms te proeven Mooie lekkere nabitterheid. Lekker bokbiertje
De aanzet is moutig Licht zurig (Citrus?) Het bier is een beetje waterachtig Weinig body. Eigenaardig van smaak? Toch een van de minst geproefde bieren
Een zeer geslaagde Hollandse proeverij. Met verrassende resultaten. Nederland is langzamerhand een echt bierland aan het worden. Wat brouwerij De Molen uit zijn brouwketels weet te halen is onbeschrijfelijk lekker. Bedankt Thierry en Bianca voor deze gezellige proeverij
Het Liers Kerstbier te weer op de markt. Het amberkleurige drankje werd vorig jaar geïntroduceerd. Omdat de lancering veel te kort voor Kerstmis gebeurde, hebben weinig Lierenaars er toen van kunnen genieten.
Het bier van hoge gisting wordt gebrouwen bij de familiebrouwerij Strubbe uit Ichtegem. Het gaat om een mengeling van drie mouttypes: pils mout, caramunich mout en munich mout.
In de Ichtegemse kookketel werd donkere kandijsuiker toegevoegd. Het geheel werd gehopt met vijftig procent Poperingse hop en vijftig procent Duitse Hallertau.
De toegevoegde kruiden tijdens het kookproces zijn zoethout, koriander en appelsienschil. Het biertje van 25 centiliter en 6 procent alcohol is op zijn best als het geschonken en gedegusteerd wordt op een temperatuur van acht graden.
Op het etiket prijkt een afbeelding van de kerststal 'bij Polien Pap'. Eigenlijk is het t café t Zeemeerminneke, die op het etiket prijkt het café van Polien Pap De dafebazin uit het toneel Waar de sterre bleef stille staan van Felix Timmermans.
Zeer helder koperkleurig bier met een witte schuimkraag die jammer genoeg vlug verdwijnt.
De neus laat ons een licht kruidig aroma ruiken. Een heel lichte geur van ijzer in de verte
Een zeer zoete aanzet van kandij. Lichte kruidigheid en ietsje bitterheid Zoethout vind ik er niet in terug wel een tikkeltje koriander Het bier is voor mij iets te dunnetjes. Let op slecht is het niet, maar tussen andere Kerstbieren zal het toch heel magertjes over komen
Maar met zijn slechts 6% is het wel een vlot doordrinkbier geworden. Met de opdrijving van de alcoholcontroles is het misschien goed voor de Lierenaars.
Het bier is zo kristalhelder dat u de achtergrond er los door ziet
Eigenaardigheid op het rugetiket. Het bier zou dus bij brouwerij Strubbe gebrouwen zijn (nergns weer te vinden) Maar het bier zou gebotteld zijn in Aubel (Abbye de Val-Dieu). Ondanks dat Strubbe over een degelijke bottelmachine beschikt waar veel brouwers beroep op doen.
Antwoord van Urbain Coutteau (De Struise) op een vraag van mij
Naar aanleiding van het vorig artikel Den Proefzolder - Straffe Pankjes
In het artikel schreef ik Ondanks het velewerk die voorafgaat om een bier te bekomen van 26% vonden Pierre en ik de Double Black het minderebier van de drie. Aroma en smaak waren minder uitgesproken dan het schitterende Cuvéé Delphine. Maar toch proefden we nog een heerlijke likeur smaak. Mout en donkere chocolade vanille De alcohol was goed gemaskeerd. Ondanks alles een echte belevenis voor de bierliefhebber.
Mijn vraag was dan ook aan Urbain
Waarom moet men die alcohol verhogen als de smaak niet evenredig is.
Neem nu de Black Albert : Schitterend !
De Cuvée Delphine nog schitterender, door de diverse nieuwe smaken die erbij komen.
En dan een klein beetje teleurstellend (alvast voor mij) was dan de Double Black.
Hoge alcohol waar weinig van te merken viel in geur en smaak in tegenstelling tot de eerste twee.
Ik moet er bij vertellen dat ik niet ten volle heeft kunnen proeven van de bieren daar ik s'namiddags nog een Hollandse bierproeverij moest bij wonen. En dus enkel een paar slokjes geproefd heeft van de drie biertjes. Waarvoor toch chappeau.
grt
William
Antwoord van Urbain
Dag William,
Ik vind het jammer dat je me deze keer niet hebt kunnen volgen in mijn denkwijze, dit door je drukke kalender of smaak- en geur differenties ten spijt. Struise zou ook nooit iets doen of verwezenlijken als er geen WAAROM achter zou staan. Wij hebben namelijk diverse ijsdistillaties gedaan in een kort verleden en in het buitenland, dit met een uiterst groot enthousiasme van het publiek waarvoor wij dit hebben verwezenlijkt (zie Luik Amerika en Zweden). Verder hebben wij bemerkt dat een paar slimme jongens dit met gelijk welk bier kunnen doen, dat hebben wij reeds praktisch ondervonden. Vandaar dat wij op een gegeven moment beslist hebben om alleen nog een ijsdistillatie te doen vanaf Cuvée Delphine. De eerste reden omdat deze al even gelimiteerd en onbereikbaar is voor grootdistributie en export. Reden 2 omdat wij de verkoop van deze volledig onder eigen controle wensen te houden via Deca (gelimiteerd per fles per kop en webshop). Als laatste en zeker de belangrijkste reden omdat wij vonden dat dergelijke distillatie alleen maar kan van een perfect product.
Om dit te verduidelijken moeten we twee jaar achteruit. Het zit hem zo dat gedurende deze periode wij reeds 100en experimenten hebben verricht. Wij hebben kunnen vast stellen dat distillaties ook de onperfect heden verdubbelen. Vandaar dat wij nauw gelet willen toezien dat niemand anders onze reputatie kan schaden door gesjoemel met dergelijke praktijken.
WAAROM? Is een goeie vraag. Waarom zijn bananen krom? Als ze recht zouden zijn dan waren het waarschijnlijk geen bananen meer! Sorry voor mijn uitlating, ik kon het even niet laten mijn excentrieke kantje de bovenhand te laten opsteken. Waarom? Als je nu zelf denkt dat Black Albert een schitterend bier is en de Cuvée Delphine kan je nog meer bekoren, dan kun je toch wel denken dat ik dit het bier bij uitstek vond om een ijsdistillatie op toe te passen. Tot daar zijn we inmiddels akkoord, nu moet ik je nog zien te overtuigen van de Double Black. Het resultaat is niet alleen een verdubbeling van alcohol, maar ook bitterheid, smaken, aromas, eindsuikers, body, afdronk, lopen allen gelijkaardig op. Onze smaakpapillen kunnen natuurlijk maar aan wat ze aankunnen en ergens zijn dit uiterst extreme toestanden wat je niet iedere dag de kans ziet om aan te voelen.
Mijn analyse is dat je smaakpapillen een shock hebben ondergaan en dat je dit even niet hebt kunnen vertalen zoals je anders zou kunnen doen. Ik stel dus voor dat je ooit de kans neem om dit opnieuw te doen, met betere analyse resultaten tot gevolg, allee, dat meen ik toch te weten uit vorige proefsessies buiten de proefzolder.
Verder kan ik stellen dat dit eerder imago gerichte projecten zijn, een Double Black ga je dus nooit vinden in een winkel of distributeur dit is het hebbedingetje van de brouwer. Zijn passie, hij vertelt er in eerste instantie liever zelf over, hij probeert zijn gasten iets dergelijks uit te proberen in zijn aanwezigheid. Dit project heeft dus niks te maken met commercie, handel en dergelijke meer
Als laatste opmerking is dit wel de ultieme test om een bier van ons te onderwerpen aan de meest extreme brouw fouten. Bij een ijsdistillatie en als ze er nu uiterst bescheiden aanwezig zijn onder normale vorm, komen ze er naderhand steeds torenhoog bovenuit.
Hopelijk ben je iets wijzer met mijn uiteenzetting en kan ik je alsnog ooit van gedachten doen veranderen.
Ondertussen dank ik jou dat je toen aanwezig waart en dat ik inmiddels jou kritieken heb kunnen lezen.