Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Campagne "Leven in de Brouwerij" te Grimbergen




    Tekst : Persmap Vlaanderen lekker land.
    Tekst en Foto's : William Roelens


    Op misschien wel de eerste echte lentedag van het jaar, stelde de vzw Tafelen in Vlaanderen het programma van de nieuwe campagne Leven in de Brouwerij voor. De officiële voorstelling werd maandag 30 maart gegeven door de verschillende sprekers op het persmoment. Aansluitend konden de ca. 250 aanwezigen uit de sector en pers hun bierkennis testen in een ludieke bierquiz tussen de provincies en proeven van bier op kookworkshops en een bierdegustatie.
    Geroen Vansteenbrugge en ik uw Bierblogdienaar konden de aanlokkelijke uitnodiging niet weigeren.
    Temeer dat alles met bier en gastronomie te maken had.
     En zijn dat toevallig niet onze hobby's?






    De campagne "Leven in de Brouwerij" ging door onder de schaduw van
    de Abdij der Norbertijnen in Grimbergen.


     




    Als locatie werd gekozen voor het prachtige domein van
    Salons de Romree – Beiaardlaan 31 te 1850 Grimbergen





     In afwachting van het gebeuren werden we in een van de vele prachtige
    feestzalen verwend met koffie en cake.





    In de grote schuur waren de Vlaamse Provincies aanwezig met hun
    promomateriaal. 
    Heel wat bekende mensen uit de bierwereld waren aanwezig.
    Hier maken we een praatje met
    Nelly Govaert en echtgenoot Dirk
    beiden lid van
    OPA (Aalst) en brouwer Frank Boon uit Lembeek



     

    Na het welkomstwoord van Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw,
    roemde Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant,
    de Bourgondische cultuur met de vele soorten bieren die niet enkel Vlaanderen
    maar ook specifiek zijn provincie typeren.



    Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw.




    Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant



    Minister-president Kris Peeters gaf daarna het officiële startschot van de campagne Leven in de Brouwerij waarin de bierbeleving in Vlaanderen in de verf gezet wordt. Onder het goedkeurend oog van de vele aanwezigen, onderstreepte de minister, tevens bevoegd voor toerisme, het belang en het nut van de stevige en productieve samenwerking tussen de horeca en toerisme in Vlaanderen. Een initiatief als dat van Tafelen in Vlaanderen komt voor hem geen seconde te vroeg, Vlaanderen promoten als een belevingsvolle regio waar toeristische highlights samengaan met een rijke eetcultuur komt ongetwijfeld ons imago in het buitenland ten goede.



    Minister-president Kris Peeters






    Onder de aanwezigen
    Philippe Buisseret, Directeur van de Confederatie van Belgische Brouwers.




    De andere sprekers, Urbain Claeys (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen) en Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen), haalden vanuit hun ervaring in toerisme respectievelijk horeca het rijke potentieel aan van de culinaire troeven van Vlaanderen naar de binnen- en buitenlandse toeristen toe.
    Hoe de vzw dat via het thema Leven in de Brouwerij wil vermarkten, lichtte projectmanager Sofie Van Den Bossche toe aan de hand van het concrete activiteitenprogramma. De toerist kan zich onder meer laten verwennen in meer dan 400 deelnemende horecazaken door bierdegustaties, biermenu’s en verblijfsarrangementen met een bierbeleving. Op de
    website van Leven in de Brouwerij wordt ook een overzicht gegeven van alle brouwerijen in Vlaanderen en van de vele evenementen met een bierbeleving. De Lekkerste agenda van Vlaanderen die ook officieel werd voorgesteld moet de toerist dan weer een aantal concrete tips geven van culinaire activiteiten tot en met het najaar van 2009.







    Een zicht op de genodigden in de prachtige gerestaureerde
    oude schuur.






    Aansluitend op het persmoment bewees Antwerpen in een ludieke bierquiz,
    onder leiding van bierkenner en –auteur Jef Van den Steen
    ,
    de provincie te zijn met de meeste bierkennis.
    Ze slepen daardoor een rijkelijk gevulde biermand in de wacht.
    West-Vlaanderen en Limburg waren gelijk tweede.


    Vooraleer afscheid te nemen moest Minister-president Kris Peeters
    nog van de Belgische Biercultuur proeven aan de diverse bierstandjes




    Minister-president Kris Peeters samen met Urbain Claeys
    (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen
    en huidig voorzitter van de vzw Tafelen in Vlaanderen
    ) aan de stand van John Martin.




    Hier met Jan De Haes (voorzitter van de Fed. Ho.Re.Ca. Vlaanderen),
    en 
    Urbain Claeys
    (oud-commissaris-generaal Toerisme Vlaanderen




    Minister-president Kris Peeters in gezelschap van
    Jeroen Luys en Mieke Desplenter (Brouwerij
    Ter Dolen)




    Het publiek hoefde dan niet langer te wachten om de rijke kwaliteiten van ons bier ook effectief te proeven. De talrijke aanwezigen konden genieten van enkele bierpareltjes van de brouwerijen Timmermans, Duvel-Moortgat, Bosteels, Haacht, de Halve Maan en Kasteelbrouwerij De Dool.
    Chefkoks Tom De Four van ‘De Heeren van Liedekercke’ en Maarten Pauwels van ‘Brasserie Brouwershof’ demonstreerden hun kookkunsten die resulteerden in een aantal culinaire toppers die geproefd konden worden door het uitzinnige publiek.




    Langs deze deur kwam men in de oude stallingen terecht waar de degustatieruimten
    ondergebracht waren. Het genieten kon beginnen.




    Tongerlo Prior het nieuwe bier van brouwerij Haacht trok natuurlijk als eerste
    onze aandacht. Deze Prior vervangt de Tongerlo Tripel.
    Een pittig biertje va 9% Alc.Vol. Het bier zal nog op deze blog besproken worden.





    Op de foto Jan De Haes, Johan Valkengas ?? (Brouwerij Haacht),
    Ludo Everts (directeur NV Brouwerij Haacht) en Urbain Claeys.




    Niet alleen het bier trok onze aandacht
    ook de mooie hostessen van brouwerij Haacht








    Men kon al proeven van een Terrine van Ganzelever en Mystic met krieken.
    Dit voorgerecht werd als kookdemo klaar gemaakt door Hans Van den Auwelant en
     Maarten Pauwels (Brasserie Brouwershof)




    Johan en Patrick (Uitbater van Tapasbar Pado uit Tielt) genieten
    van het culinair hoogstandje.





    Nog een hoogstandje van chef Maarten Pauwels waren
    Ambachtelijke kaaskroketjes met gandaham en Keizer Karel Robijnrood.






    Stijn de Neve de sympathieke vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels schenkt
    op vakkundige wijze een Tripel Karmeliet uit.




    Ook aan het genieten waren Yves Panneels uitbater van het strafste café van Vlaanderen
    “
    In de Verzekering tegen de Grote Dorst” gelegen in het kleine Eizeringen (Lennik).
    Bierkenner en auteur Jef Van den Steen,
    Nelly Govaert en echtgenoot Dirk (OPA Aalst) 




    Chefkok Tom De Four van ‘De Heeren van Liedekercke' toont hier zijn
    culinaire kookkunsten.  Moderator van dienst was Kookboekenrecensent
     

     Edward Vanhoutte 





    Tom De Four demonstreerde voor het publiek "Zeetong geblust met geuze Cantillon,
    pompelmoes en sabayon van Tripel Karmeliet.






    Aanschuiven aan een hemels bierbanket.





    Nog een creatie van Tom De Four.
    Varkenshaasje opgevuld met witte pens en Ganda ham gemarineerd in Heerenbier
    (huisbier van De Heeren van Liedekercke), chorizopuree met Gulden Draak en thym,
    "Vierkante erwtjes" en witloof gestoofd in Westmalle dubbel) 




    "Vierkante erwtjes"







    Ook John Martin pakte uit met hun bieren.
    Naast de Bourgogne de Flandres kon men proeven van hun
    Strawberry Lambic (ietsje fruitiger dan suikiger)





    Brouwerij Moortgat kon natuurlijk niet ontbreken.
    Men kon de dorst lessen met een heerlijke Duvel of een fruitiger Kriek Liefmans.





    Wim de Meestere zorgde voor de desserten




    Een Sabayon van Tongerlo Prior met bolletje ijs op basis van Tongerlo Prior.




    Bierpraline van Tongerlo Prior met bladgoud en een zalfje van Fuerto koffie.


    De basiskennis over bier en hoe het te degusteren werd tot slot gegeven door
     Jef Van den Steen, een van de meest ervaren bierkenners
    en -auteurs die België kent.
    Hij liet het publiek tijdens een ludieke bierdegustatie proeven
     van een Kriek Liefmans (Duvel-Moortgat), een Tripel Karmeliet (Bosteels),
    een Bourgogne de Flanders (Timmermans) en een Ter Dolen Blond (De Dool).




    Een mooie dag en een tevreden  projectmanager Sofie Van Den Bossche.


    Beste Blog bezoekers
    Alle informatie over de actie Vlaanderen Lekker land
    en Leven in de brouwerij kunt u terug vinden op de uitgebreide website.
    Alle evenementen tot zelfs de gerechten die hierboven besproken zijn.


    www.vlaanderenlekkerland.be


     

    03-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Baby tot Opa - 2009 - De Leuvense Biertherapeuten


    Geroen (secretaris van de Waregemse Bierfanaten) en ik trokken na omzwervingen in de streek van Mater-Oudenaarde (Reportages volgen nog)
     op 21 maart 2009 naar de 8ste editie van de 12 proefuren van Leuven
    ingericht door
    De Leuvense Biertherapeuten

    Het bierfestival met de originele naam “Van Baby tot Opa” vond terug plaats in
    Taverne “Stille Waters” in het Provinciaal domein van Kessel-Lo.
    Het was al een beetje laat toen we arriveerden. We konden nog net een plaatsje bemachtigen op het
    mooie terras.




    De mooie futuristische locatie "De Stille Waters"
    Een oord om te bezinnen en te proeven.




    Dat het festival weer veel bijval genoot bewijzen de onderstaande foto’s.
    Veel Zythologen, bierliefhebbers en dorstige wandelaars genoten op deze mooie zonnige dag van de 69 Belgische biertjes die op de unieke kaart vermeld stonden.
    Met hun originele naam hebben ze dit jaar de leeftijd van de brouwerijen gekozen.
    Hieronder enkele teksten uit hun programmaboekje.


    De senioren : Oud, maar zeker nog niet versleten.


    Dit zijn brouwerijen van voor 1900. 
    Ze maken echte klassiekers maar durven ook op de markt komen met nieuwe bieren.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Op bier proeven staat geen ouderdom.



    De Volwassenen : Klassieke bieren in een nieuw kleedje

    De periode 1900-1986 was een moeilijke periode voor de brouwers.  Toch zijn er enkele brouwers ontstaan die nu klassieke bieren brouwen die je niet meer kunt missen.




     Ex-Voorzitster An kwam van uit Parijs eventjes proeven van een
    volwassen biertje en kijken of alles vlot verliep.






    De Pubers : bijna volwassen, maar nog steeds rebels

    1986 werd uitgeroepen tot” Het jaar van het bier” en werd zo een kanteljaar voor de Belgische brouwers.  Door de nieuwe interesse in Belgisch speciaalbier, werden er heel wat nieuwe brouwerijen opgestart.  Ondertussen zijn ze groter geworden, maar toch blijven ze experimenteren.




    Voorzitter Steven Vermoere kwam regelmatig piepen of alles in orde was.




     Liefde is samen een biertje proeven in de late avondzon.




    Image Hosted by ImageShack.us
    Steven Lintermans en vriendin genieten van een Zwanze van brouwerij Cantillon.
    Een lambiek met groenten (Rabarber)





    De Kinderen : Spelen met bier

    Het begin van deze eeuw was het begin van een onstuimige groei van de export.  Na de USA begonnen andere landen de unieke kwaliteiten van het Belgisch bier te ontdekken.  Vooral de nieuwe, kleinschalige brouwerijen profiteren van deze trend.  Om uniek te blijven, brouwen ze heel wat unieke bieren.




    Kinderen konden nippen van tafelbier. Lekker eb Gezond.
    Maar leg dat maar eens uit aan de ouders de dag van vandaag.




    De baby’s : De nieuwe bierwereld ontdekken.

    Door het succes van export en omdat Belgisch bier ook hier terug weer meer aandacht krijgt in de pers, stijgt het aantal brouwerijen vanaf 2006.  Bijna alle bieren van deze brouwerijen zijn zo nieuw dat ze zelfs nog nooit in Leuven zijn geraakt.  Deze brouwerijen zijn zo klein, dat de productie juist volstaat voor de lokale afzetmarkt en een beetje export.








    Kessel 69 van 't Vat.

    Een nieuw amberkleurig biertje gebrouwen dit jaar.
    Het alc.% is 6,9
    Gebrouwen door brouwerij
    De Vlier uit Kessel-Lo

    Amberkleurig met kleine witte schuimkraag.

    Het aroma is moutig en licht hoppig

    De smaak is licht moutig
    Zoet (karamel)
    Het bier is aangenaam om te drinken
    alhoewel ik ietsje meer body had verwacht.
    Het heeft een mooie nabitterheid
    die blijft hangen.
    Eenvoudig maar goed gebrouwen.

    Het bier zou gebrouwen zijn voor de Leuvense vereniging
    "De Mannen van 69"






    Ook de honden hadden keuze uit 6 drankjes en een frisdrankje.
    Rokende honden waren enkel op het terras toegelaten.





    Wanneer men de pancarde "DORST" omhoog stak, was er onmiddellijk
    iemand van de Brew Crew aanwezig om u op uw wenken te bedienen.





     Het originele T-Shirt met een tekening van de bekende Amerikaanse
    striptekenaar Bill Colem.
    Deze tekening was tevens ook de affiche van het festival.







    Wolf 8


    Een nieuw bordeauxkleurig biertje gebrouwen dit jaar.
    Het alc.% is 8,2
    Gebrouwen door brouwerij
    Achilles uit Itegem
    in opdracht van bierfirma
    Lupus

    .
    Donkerbruin (Bordeaux) met een grove schuimkop.

    Het aroma is vrij moutig

    De smaak is licht muffig
    ook karameletoetsen kunnen we ruiken
    Geroosterde mout
    Chocolade prikkels en een lichte kruidigheid zijn waarneembaar.

    Lupus is een nieuwe bierfirma uit Begijnendijk.
    Ze brouwen voorlopig bij Achilles?




    Op het terras troffen we Lieven (uitbater van 't Velootje in Gent)
    met enkele vrienden aan.







    Ook binnen was het ontzettend druk.





    Nog een laatste biertje.

    Triple Impériale 10% Alc.Vol

    Brasserie Abbaye des Rocs - Montignies-sur-Roc

    Donker zwart bier met een romige beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    Karamel en een lichte alcohol parfum

    Zoete karamel smaak
    Alcohol warmte (Madeira)
    prikkels van patisserie.
    Lekker biertje




    De biertjes stralen naarmate het donker wordt een zekere magie uit
    Belgische bieren zijn daar gevoelig aan.



    Tot volgend jaar in de futuristische biertempel " Stille Waters"

    01-04-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorproeven van Biergerechten in restaurant 'œDe Koetsier" te Waregem


    Voorproeven van Biergerechten in restaurant
    “De Koetsier" te Waregem

     

     

    Toen ik een paar jaar terug met deze bierblog begon had ik nooit gedacht dat het zo’n inpakt zou hebben. 

    Niet enkel de mensen uit de bierwereld zijn trouwe bezoekers. Ook senioren (hoe kan het anders) en niet bierliefhebbers komen regelmatig mijn blog opzoeken. 

    Als ik u nu al kan vertellen dat twee jaar later al bijna 200.000 (zie teller) bezoekers over de vloer zijn gekomen bewijst inmiddels hoe populair bier geworden is.

    De Belgische biercultuur is momenteel in. Het bier is trendy geworden.

    Ook mijn wekelijks HOPnieuws telt al meer dan 1000 abonnees en er komen er wekelijks enkele bij.

    HOPnews = HOTnews.

     

    Veel Belgen hebben eindelijk besloten om de veel te dure wijnen links te laten liggen Ze hebben eindelijk het gezond en eerlijk product van onze brouwers ontdekt.
    Zelfs de bittere bieren zijn aan een wederopstanding toe.
    Wat wij bierfanaten alleen maar kunnen toejuichen.

     

    Ook de media speelt er de laatste tijd op in.

    Ook zij hebben ontdekt welke de mogelijkheden van bier zijn.

     

    Verleden jaar met het TV1 programma “Duizend Zonnen” kon men wekelijks kennis maken met het item “Oh Drinkbaar België”

    In Vlaanderen Vakantieland zijn ze dit jaar op zoek naar het strafste café.
    In “Mijn Restaurant” op VTM zwaaide Peter Goossens met veel lof over koken met bier.

    In het programma gaf biersommelier Ben Vinken van Bierpassie magazine aan de deelnemende koppels een snelcursus bierproeven.

     

    Ook de actie “Vlaanderen Lekker Land brengt Leven in de Brouwerij”
    gaat nu maandag (30 maart) van start.
    Reeds meer dan 280 horecazaken engageren zich om Leven in de Brouwerij te brengen. Vanaf 30 maart kan de toerist zich in Vlaanderen laten verwennen door bierdegustaties, heerlijke biermenu’s en verblijfsarrangementen met een bierbeleving. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘hot dark beer’ massage gevolgd door een dagvers biermenu?


    De talrijke authentieke brouwerijen, de vele kroegen met hun ruim gamma streekbieren, restaurants met een bierkeuken en de diverse bierevenementen maken dat de bierbeleving in Vlaanderen uniek is in vergelijking met eender welke andere regio ter wereld. “Met de nieuwe campagne Leven in de Brouwerij wil Vlaanderen Lekker Land deze unieke troeven nu uitspelen naar toeristen in binnen- en buitenland”, stelt Sofie Van Den Bossche, projectmanager van de vzw Tafelen in Vlaanderen.“In heel Vlaanderen hebben we daarom nieuwe acties uitgewerkt die de bierbeleving verder onderstrepen”. Centraal daarin staan de veelzijdigheid van de horeca en de streekeigen bieren van de diverse regio’s in Vlaanderen. Opnieuw toont vzw Tafelen in Vlaanderen aan dat toerisme en horeca partners zijn. De acties worden dan ook volledig ondersteund door de federatie Horeca Vlaanderen en de Provinciale Toeristische Organisaties.





    “De Koetsier” Marcel Windelsstraat te  Waregem


    Ook de stad Waregem heeft zijn schouders onder het initiatief gezet.
    Het restaurant “De Koetsier” zal aan de actie deelnemen.
    De uitbaters vroegen aan de Waregemse Bierfanaten
    hen te helpen met bieren te zoeken die passen bij un biergerechten die ze in het kader
    van de actie zullen sereveren.

    Dat project met een restaurant die participeert in Waregem klonk natuurlijk als muziek in de oren
    van de Waregemse Bierfanaten en van 't een kwam 't ander.
    Zo ging alles vrij snel en kwam er ook een avond om de gerechten uit te testen
    en vooral om te controleren of de bieren in harmonie zouden samengaan bij het menu.
    Uw Blogdienaar en bierfanaat was natuurlijk ook van de partij.
    De bedoeling was om onze persoonlijke smaak van de bieren op een formulier
    in te vullen zodat de uitbaters een besluit konden nemen in de bierkeuze.




    Vooraleer we aan tafel gingen stelde Geroen Vansteenbrugge 
    het nieuwe Waregems Bier Galop voor. Gebrouwen door Alvinne voor
    drankenhandel Yves Vanden Bussche.




    De Aperitief Hapjes







    Gastvrouw An serveerde ons twee hapjes.
    Tempura van Pangasiusfilet met Hoegaards Wit en
    gemarineerde zalm met dille




    Als aperitief kregen we een bittere Saison Dupont
    en een zuurdere Petrus Aged Pale.
    Uiteindelijk staat op het menu :
    Aperitief Blanche des Honnelles én Saison Dupont vergezeld van drie hapjes.



    De Voorgerechten





    Een eerste voorgerechtje die we proefden was een gemengde salade met gebakken spekreepjes,
    licht gegrilde pijnboompitten en vinaigrette van Liefmans frambozenbier

    ( in de salade zijn verwerkt : prinsessenboontjes, wortel en appel )

    Daarbij zal een La Chouffe en een Hommelbiertje bij geschonken worden.
    Al de bieren worden in proefglaasjes geschonken.




    Een tweede voorgerechtje was een gegrilde doradefilet met gebakken trostomaatjes,
    basilicumsaus
    én Bornem Tripel

    Het zal geserveerd worden met Jessenhofke en een Sint Bernardus witbier.









    Proeven van de lekkere gerechten en verschillende bieren er bij laten passen,
    dat was de opdracht.


    Proevers van dienst waren naast An en Jan Goossens (de chef) de uitbaters.
    Rik Gystelinck secretaris van UNIZO Waregem.
    Voorzitster Leen Walcarius,
    Ondervoorzitter Yves Vanden Bussche,
    Secretaris Vansteenbrugge Geroen
    en uw verslaggever William Roelens



    Chantal Coussement Tweede schepen bevoegd voor:
    Sport - Sociale Zaken - Feestelijkheden - Toerisme – Emancipatie
    Kristof Chanterie Derde schepen Bevoegd voor:
    Ruimtelijke Ordening - Economie en Tewerkstelling - Verkeer en Mobiliteit - vzw Het Pand
    waren eveneens van de partij.



    Daarna volgde een stevige groentenbouillon gearomatiseerd met Petrus Blond.



    De Hoofdgerechten





    Kabeljauw ' op vel gebakken ' mat gesauteerde prei en natuur aardappelen
    met Hoegaarden Spéciale

    daar zal een St. Feuillien Blond en Femme Fatale bij geserveerd worden 







    Gebakken eendenborstfilet met honing en appel opgevuld met bosvruchten,
    aardappelgratin sausje op basis van Westmalle Dubbel.

    héél goed met Gouden Carolus Classic en Hopus.




    Het Dessert




    Tot slot een lekkere Sabayon met Chimay Blue




    Een deel van de geproefde biertjes.




    An en chef Jan Goossens brengen vanaf 3 april dit
    bovenstaande menu in hun zaak.

    Dit alles tegen uiterst democratische prijzen (van 11 euro tot +/- 30 euro
    zonder dranken) want dit is immers een familierestaurant dat niet op de elite mikt

    én daar komt er wél een extra aparte verzorgde BIERKAART als aanvulling op zijn

    gewone drankenaanbod waar al Orval en bvb de 2 Westmalles voorhanden waren.


    SMAKELIJK

    DE KOETSIER
    restaurant - traiteur

    Marcel Windelsstraat 14 - 8790 Waregem
    Tel.: 056 60 50 63
    Fax: 056 60 50 63

    dekoetsier@versateladsl.be

    Elke week en week-end middag open.
    alsook vrijdag-,zaterdagavond.

     

    28-03-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koantjesbier - De Proefbrouwerij

    De legende van Rietje Koane

     

    Diep in de bossen leeft een legende ...


    De historische vondst van het beeldje “Rietje Koane” wiens afbeelding
    als boreling in brons vereeuwigd werd door Hendricus van ’t Veld
    (Laatstgenoemde was een vet- en koanesmelter-alchemist
    en woonde op ’t Veldeken (plaatsnaam), van daar zijn naam – in 1503)
    heeft in Maldegem heel wat stof doen opwaaien.




    Voor de mensen die nog geen dorst hebben
    lees de legende verder

    HIER





     

    De dorstige kunnen hier verder doorlezen



    Het Maldegems Koantjesbier wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij speciaal
    in opdracht van
    De Bierloods.

     





    Het Koantjesbier werd in juni 2008 terug op de markt gebracht door Stefaan Van Canneyt, beter gekend onder de naam Vacas, (Stefaan is ook regelmatig bezoeker van Den Proefzolder)
    Hij blaast het Maldegems bier na lange tijd weer nieuw leven in.
    Het Koantjesbier werd voor de laatste keer gebotteld in 2005.

    Het is in bijna alle Maldegemse kroegen verkrijgbaar maar ook buiten de gemeente.
    Ook in verscheidene restaurants zal je de smaak van het Koantjesbier terugvinden
    want heel wat koks verwerken het biertje in één van hun gerechten.



      

    Koantjesbier – 7% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi





     

    Goudblond biertje met een dikke witte schuimkraag.

    Het schuim is wandklevig
     

     

    De geur is aromatisch

    De neus snuift lichte zoete likeurtoetsjes op

     

     

    De eerste smaak is een bitterheid

    die het biertje de ganse tijd beheerst

    Fruitige toetsen (sinaasappel) komen nu en dan de kop opsteken.
    Deze zorgen voor het zoet in het bier

    Een bijna te verwaarlozen koriandersmaakje

    En ook af en toe nootachtige prikkeltjes

    Het bittere blijft tot op het laatst aanwezig.

     

    Een biertje met een stevige body.

    niet complex maar
    goed gebrouwen en aangenaam om te drinken
    Zeker een mooie publiciteit voor het Meetjesland.




    De Bierloods

    'Dé bierspeciaalzaak van het Meetjesland'
    Broekelken 30 c
    9991 Adegem

    www.debierloods.be

    24-03-2009 om 23:42 geschreven door William Roelens


    23-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gala van het Gouden Glas 2008 - Zwevegem







    Het
    Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem (W-Vl) ingericht door
    Flanders Events hoef ik bijna niet meer voor te stellen.

    Iedereen heeft over dit bijzondere bierevenement al gehoord en gelezen. 

    Velen hebben zelfs al een streekbiertje gaan proeven op de gezellige locatie rond de kerk.

     

    Wie dit jaarlijks terugkerend bierfestijn nog nooit met een bezoekje heeft vereerd en graag zijn smaakpapillen eens een pleziertje wil gunnen moet op
    14 en 15 augustus 2009 beslist eens afzakken naar de Berengemeente want zo wordt Zwevegem ook nog genoemd.

     

    Elk jaar stellen tientallen brouwerijen en bierfirma’s uit binnen- en buitenland gedurende twee dagen hun bieren voor aan het grote publiek.

    Deze laatste kunnen ook hun stem uitbrengen welk bier zij die dagen het beste vonden.

    Op het Uitreikinggala van de Gouden Glazen het jaar daarop worden de brouwerijen met hun winnende bieren gelauwerd en aan het publiek voorgesteld

     

    Dit jaar was het ook niet anders.

     

    Dames, juffrouwen en mijne Heren…..

     

    Het gala van het Gouden Glas 2008

     

     



    Het uitreikingsfeest van de Gouden Glazen 2008 vond dit jaar terug plaats in de Sint-Pauluszaal.

     

     

    De meer dan 150 aanwezigen waaronder uw dienaar kregen een heerlijk walking dinner

    voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, ’t Baguetje,

    ’t Verdiep, CVO ‘3 hofsteden’ en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,

    de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.

     

    De dranken werden aangeboden in samenwerking met Dé Gustibus, Bavik en Drinkmarket Ghekiere.

    Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.

    Mediatopper was de tiende partner die

    met hun drukwerk meewerkten aan het welslagen van de avond.

    Natuurlijk konden ook de

    winnende bieren worden geproefd met dank aan de winnende brouwerijen.

     

    Professor Arnoldus Goedbier, die bekend is voor zijn ludieke biersketches, presenteerde de

    avond en de muzikale noot werd verzorgd door Winston, heerlijke no-nonsens muziek voor

    ieders oor.

    Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,

    heerlijk proeven en tophumor.



    De Gouden Glazen en de beren wachten om hun eigenaars.
    Om het extra spannend te maken waren de kaders waarin de diploma's moeten
    komen nog leeg.





    De fel gegeerde Gouden Glazen




    Een 200-tal genodigden waren op de uitnodiging afgekomen.



    De Aperetiefhapjes waren verleidelijk.





    Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck
    bediende persoonlijk de genodigden.



    Wijnhuis Dé Gustibus zorgde voor de Champagne en de gepaste wijnen

    In de achtergrond, Yves en Laurence, zaakvoerders van Dégustibus




    De bieren en de niet alcoholische dranken werden verzorgd door
    Bavik en Drinkmarket Ghekiere
    Christ Vandeghinste en Koen Ameye, FE leden bemanden de stand


    De zaal liep aardig vol.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Onder de genodigden
    De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem en echtgenote (rechts).
    Schepen Ann Cosaert (links) en schepen Dirk Vanluchene (midden)




    Ook aanwezig waren de vertegenwoordigers van diverse brouwerijen.
    VLNR : Brouwerij
    BosteelsMoortgat en Bavik

     


     Vertegenwoordiger van Dubuisson
    in gesprek met Hendrik van Bierfirma Druïde.




    Guido Devos Brouwerij De Ranke uit Dottenijs




    Jan Vandenberge en Veerle Bal (Brouwfirma Lupiline - Kuurne)
    in gesprek met
    Bestuurslid Flanders Events Kristian Tavenier
    en voorzitter Yvan
    Devlaminck



    Bruno Delrue van brouwerij ’t Gaverhopke uit Stasegem




    VLNR : Nelly echtgenote van Germain Demeyer,
    Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik",
    Germain Demeyer (Vertegenwoordiger brouwerij
    Verhaeghe) en Kristian Tavenier.




    Free lancer en vertegenwoordiger van brouwerij Roman Leo Puissant in gesprek met
    brouwster Veerle Bal van bierfirma
    Lupiline




    Michel en echtgenote.  Michel is een verwoede amateurbrouwer uit Poperinge.




    Voorzitter Yvan Devlaminck verwelkomde de genodigden en vertelde
    kort hoe de avond zou verlopen.
    Deze avond was het sluitstuk van Het Internationaal Streekbierfestival 2008
    Hij deelde ook al enkele gegevens mee over de editie 2009
    en gaf het woord aan Professor Goedbier die de proclamatie deed
    .



    Image Hosted by ImageShack.us
    Professor Arnodus Goedbier maakte de laureaten en winnaars bekend







    Volledige aandacht in de zaal



    Er waren 4 categorieën

    De beste Doordrinker
    De Beste Zoethouder
    Het beste
    Voorzichtige Degustatiebier.
    Het beste Geprononceerde Degustatiebier.





    Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar
    Timmermans Kriek van brouwerij
    John Martin

    De beste Doordrinker was Cuvée Des Trolls van Brouwerij Dubuisson.

    Brouwerij Haacht
    kreeg voor de 2de maal op rij de trofee voor het
    beste Geprononceerde Degustatiebier voor

    Keizer Karel Goudblond.

    Bierfirma Druïde, ten slotte, nam het Gouden Glas voor het beste

    Voorzichtige Degustatiebier mee naar huis dankzij hun Druïde Blond.



    Behalve een mooie
    trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de Gouden Glazen.









     De meer dan 150 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner
    voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, ’t Baguetje,’t Verdiep, CVO ‘3 hofsteden’ en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,



    Smakelijk




    Het walking dinner en de rest van de avond werd opgeluisterd door het trio Winston.
    Heerlijke no-nonsens muziek voor
    ieders oor.


    De genodigden konden ook van de winnende bieren proeven



    Kriek Timmermans van John Martin

    Koen Ameye en Kurt Decuypere (FE leden) schonken met de glimlach de biertjes uit.






    Druïde Blond van Bierfirma Druïde uit Deerlijk.




    Cuvée Des Trolls van Brouwerij Dubuisson.





    Keizer Karel Goudblond van Brouwerij Haacht






    Ook de beren dronken mee.



    Jan De Bruyne alias Professor Arnoldus Goedbier
    zorgde met zijn verschillende biersketches voor de komische noot.











    ZWEVEGEM

    INTERNATIONAAL STREEKBIERENFESTIVAL

    14 en 15 augustus 2009

    Rond de kerk van Zwevegem

    Organisatie : Flanders Events

    Web :
    http://www.bierfestival.be
    E-Mail : yvan.devlaminck@flanderseventsvzw.be

    23-03-2009 om 22:24 geschreven door William Roelens


    18-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persconferentie 3de Waregemse Bierhappening in de Karekiet te Waregem


    Persconferentie 3de Waregemse Bierhappening

     

    Image Hosted by ImageShack.us
    De affiche tussen de hapjes en de bieren

     

    Naar aanleiding van de 3de Bierhappening kwam het bestuur van de Waregemse Bierfanaten en enkele genodigden samen in herberg De Karekiet (Bessemstraat 20, Waregem) voor een gezellige persconferentie.
    Onder de genodigden enkele bestuursleden van Somival, De Hr. Bart Maes, vertegenwoordiger voor West-Vlaanderen van brouwerij Van Steenberghe en uw dienaar.

     

     

     

    Eerst en vooral melden dat de Karekiet  binnenkort heropend zal worden.  ‘Het doel is er een gezellig streekbiertaverne van te maken’ aldus eigenaar van het pand Yves Vanden Bussche van de gelijknamige drankencentrale.
    De herberg zal worden uitgebaat door
    Sofie Vangaever en
    Jan & Christine Vandenbussche.

     


    We werden verwelkomd met hapjes en bereide broodjes. 
    We hadden een keuze aan enkele lekkere biertjes
    Belgoo Lupus (La Binchoise), Ne Gèsloetie (De Graal),
    Galop (Alvinne - Een primeur voor de Happening), Femme Fatale (De Leite), Hopus (Lefebvre).

     


    Vooraleer een opsomming te geven van de brouwerijen die dit jaar aanwezig zullen zijn
    op de 3de Bierhappening gaf secretaris Geroen Vansteenbrugge ons het bedrag
    die verleden jaar bij elkaar werd geveild door de verkoop per opbod van de
    Salmanazars (9 liter flessen).
    Maar liefst 2552.50 € had de veiling opgebracht.

     

     


    Dit bedrag werd integraal geschonken aan Somival.  Somival is een sportclub
    en betekent Sport & Ontspanning voor MInderVALiden
    De mensen van Somival kregen de cheque uit de handen van Yves Vanden Bussche.
    Op de onderste foto van links naar rechts.
    secretaresse Katrien Thys, Yves Vanden Bussche (Drankenhandel Vanden Bussche)
    Lid Paulette Devriese en Bestuurslid Fernand Smagge.

    http://wp.somival.be/

     

    Pannepot van de Struise Brouwers werd verleden jaar door de bezoekers als beste bier verkozen.
    De Publieksprijs “Beste Brouwerij” ging naar brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde voor hun echte kwaliteitsbieren.



    Vertegenwoordiger West-Vlaanderen Bart Maes mocht de oorkonde uit de handen
    van voorzitster Leen Walcarius
     in ontvangst nemen.




    Daarna stelde Geroen en het bestuur de brouwerijen voor die dit jaar
    aan de Bierhappening zullen deelnemen.

    Van links naar rechts : Geroen Vansteenbrugge, Paul Vandenberghe,
    Leen Walcarius en marc Decock


    Deelnemende brouwerijen 2009

    1 Van Steenberge

    2 Den Tseut (Primeur)

    3 Lupiline

    4 De Landtsheer (Malheur)
    5 De Leite

    6 Gaverhopke

    7 Bavik

    8 Het Anker

    9  Unizo met bieren van Abbaye des Rocs

    10 Struise : Wij baten zelf deze stand uit want Urbain zit dan in Amerika
    11 Brasserie Jandrain-Jandrenouille
    12 Jessenhofke

     

    Er zal ook een beperkte biershop aanwezig zijn waar u naast verschillende bieren
    de 3 festivalbieren zal kunnen aanschaffen.








    Aandachtige toehoorders.




    Na de plechtigheden konden wij proeven van een 9 literfles Piraat
    die de Waregemse Bierfanaten op hun eigen festival 2008 per opbod verkregen hadden.





    Bart Maes had de eer om de fles te openen en uit te schenken

     


    Een primeur voor de bierhappening.
    Een lekkere stevige Imperial Stout genaamd 'Galop' 12% gebrouwen in de ketels
    van Picobrouwerij Alvinne.




    Gegevens :


    Zaterdag 11 april 2009

    3de WAREGEMSE BIERHAPPENING

    Red Path (Hippodroom) - Holstraat 99 - Waregem

    Van 13u00u tot 23u30

    Organisatie : Waregemse Bierfanaten

    Festival van de ambachtelijke bieren.
    Ontdekken .... proeven ..... genieten ....

    Toegang 2,50 euro - gratis toegang voor leden Zythos

    Web : http://www.wbf.be
    E-Mail : wbf@telenet.be



    Deze personen verwachten u alvast.

    18-03-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Brouwdag bij Brouwerij Cantillon - Anderlecht (Brussel)


     

    Open Brouwdag bij Cantillon
    zaterdag 7 maart 2009


    Volgende brouwdag op Zaterdag 7 november 2009






    Vanaf 6h30 's morgens en tot 17u00 nodigen elk jaar de meester-brouwer,
    zijn familie en vrienden uit om de verschillende produktiefases in het ontstaan van Lambik en Geuze "van voor de oorlog" mee te beleven.





    Met de bierproeversvereniging HOP had ik de brouwerij al eens bezocht,
    maar nog nooit als ze in volle werking was

    Een brouwerij uit de 19de eeuw met materiaal van destijds in werking zien.
    Een bierliefhebber heeft niet veel nodig om richting Anderlecht te vertrekken.

    Brouwerij Cantillon ligt in de Gheudestraat tussen de rijhuizen
    midden in een volkse wijk.

    Wanneer men de poort van de brouwerij opendoet
    strelen de Lambiekdampen uw neusvleugels.
    Men komt in een heel andere wereld terecht.
    Een wereld waar de tijd is blijven stil staan.

    Ja hallo, en ik moest nog de authentieke lambiek en geuze proeven

    Kom en geniet mee...




    Achter deze deuren komt u in een andere wereld terecht.
    De wereld van de spontane gisting.
    De wereld van de Champagne van Brussel, want zo wordt de
    echte oude geuze nog genoemd.





    Jean-Pierre Van Roy

    De Brouwerij Cantillon, die in 2000 zijn honderdjarige bestaan gevierd heeft, is de enige voor het publiek toegankelijke brouwerij, die in het hartje van
    Brussel nog in bedrijf is.
    Met het oog op het behoud van de naam en de reputatie van de bieren van spontane gisting  heeft ze vanaf 1978 het besluit genomen het Brussels Museum van de Gueuze te worden en haar complex voor het grote publiek open te stellen.

    Bier van spontane gisting brouwen, dat leer je op geen enkele school,”
    zegt Jean-Pierre Van Roy, eigenaar van lambiekbrouwerij Cantillon.
    Ook hij leerde het vak ter plekke, nu bijna veertig jaar geleden.
    En hij bracht leven in de geuzebrouwerij.








    Het materieel is nog grotendeels origineel.
    Hier de vatenreiniger










    De Brouwzaal




    Jean Van Roy aan het werk 




    Het koelschip






    De Moutzolder of graanzolder











    Hier tref je verschillende vormen van leven aan,
    Micro-organismen die de spontane gisting van de Lambik veroorzaken.



    Een vrouwelijk gids loodst ons in een Brusels
    dialect door de vatenzolder.













    Vaten met Lambik, Kriek of Frambozenbier,
    kelders waar flessen Geuze, Kriek of Lambik Grand Cru geduldig wachten
    tot ze op de tafel van de klant belanden









    En dan is het tijd om een echte Lambiek te proeven.



    Tussen de vaten of..








    .. in de gezellige proefzaal.




    Hé is dit Stephen D'Arcy niet?






    Welkom bij Cantillon in de Gheudestraat 56.

    Wees niet bang, doe gerust de deur open en breng
    een bezoekje aan onze internetsite.

    Cantillon


    Cantillon ? Dat is de teletijdmachine.
    U verlaat de moderne beschaving en zegt de lawaaierige wereld vaarwel.





    16-03-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gribousine Blonde de Malonne - La Binchoise



    Gribousine Blonde de Malonne – 8,5%Alc.Vol
    La Binchoise – Binche

     






    Goudblond biertje met een fijne witte schuimkraag.

    De neus bied ons een doordringende moutgeur.

    De aanzet is lekker
    Een fijne moutsmaak.
    De smaak is fruitig (banaan) met in de achtergrond kandij.
    De fijne likeurtoetsen maken het proeven aangenaam.
    En toch is het bier niet al te zoet.
    Het heeft een lichte bitterheid die voldoende balans heeft aan het bier.

    Een leuk biertje die de meeste mensen graag zullen drinken.
    Een goed gebrouwen biertje.






    Het etiket op het flesje laat vermoeden dat het bier gebrouwen wordt in
    Brasserie de Malonne maar de bieren worden voorlopig nog gebrouwen bij
    Brasserie Binchoise.
    De werken aan een locatie zouden dit jaar moeten aanvangen.




    Het bier wordt gebrouwen voor de Heksenconfrérie
    “Confrérie De Le Gribousine” uit Malonne.

    Malonne is een klein is een plaats in Franstalig België, sinds 1977 een deelgemeente van de stad Namen. De plaats ligt 6 kilometer ten zuidwesten van de Waalse hoofdstad.





    13-03-2009 om 17:30 geschreven door William Roelens


    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pré ZBF - Brouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - De Molen (NL)

     

    Image Hosted by ImageShack.us

    Op 5 en 6 maart laatsleden was de taal op Den Proefzolder hoofdzakelijk Engels en Italiaans, met hier en daar een beetje Deens en Nederlands getint.
    Reden van deze min of meer 'Babylonische spraakverwarring' (voor mij althans)
    was het PréZBF die in de lokalen van brouwerij Alvinne plaats vond.

     

    Het PréZBF gaat het ZBF (Zythos Bier Festival) vooraf. Dit bierfestival vond het weekend daarop plaats in de feestzalen van St. Niklaas.

    De bedoeling van het PréZBF is om de buitenlandse bierliefhebbers die een ganse week in België logeren, hun verblijf aangenaam te laten doorbrengen door  bieren aan te bieden die niet op het grote ZBF te proeven zijn.
    Zo konden deze mensen kennis maken met de uitzonderlijke bieren van Alvinne, de Struise Brouwers en van de Nederlandse brouwerij “De Molen”.

     

    Hieronder de lijst wat er zoals te proeven viel op donderdag en vrijdag.

     

     

    BIERLIJST



    Collaboration brews:

    1. Keralensis -6%- (Alvinne-Struise) @ Alvinne-stand (bottle)
    2. Pipedream -7,8%- (Pipeworks Brewing Co-Struise-Alvinne) @ Struise-stand (bottle)
    3. Black Damnation -12%- (Struise-De Molen) @ Struise/De Molen-stand (on draft)
    4. Xenophon’s Wine -11%-(Struise-Pipeworks Brewing Co) @ Struise-stand (bottle)

    Special Burgundian Babble Belt beers:

    1. Podge Bourgogne Barrel Oak Aged special Burgundian Babble Belt Edition -10,5%-(Alvinne) @ Alvinne-stand (bottle)
    2. Black Jack -7%- (Real Ale Cask), only on friday from 4 pm till … the cask is empty¨ (Struise) @ Struise-stand

    Very limited and only to taste when ordering food:

    1. Morpheus AD 1200 -3,5%- (homebrew, middle-age beer, David & Marc, free tasting, for as long as it’s available)

    Picobrouwerij Alvinne regulars on draft:

    1. Extra Restyled -7%-
    2. Podge BI Stout -10,5%-

    Picobrouwerij Alvinne regulars from bottle:

    1. Lex’ke -6,3%-
    2. Festina Lente -7%-
    3. Alvinne Tripel -8,7%-
    4. Balthazar -9%-
    5. Gaspar -8%-
    6. Melchior -11%-
    7. Kerasus -5,5%-

    Picobrouwerij Alvinne: Alvinne Oak Collection: from bottle

    1. Eycken Balthazar -9%-
    2. Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged -5,5%-
    3. Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged -11%-
    4. Melchior Calvados Barrel Oak Aged –11%-

    Struise Brouwers on draft:

    1. Tseeses 2008 -10%-
    2. Black Albert 2008 -10%-
    3. Cuvée Delphine -13%-
    4. Double Black -26%-
    5. Besty -13%-

    Struise Brouwers from bottle:

    1. Struise Rosse -6%-
    2. Struise Mikkeler -9%-
    3. Pannepot 2008 -10%-
    4. Pannepot Reserva 2007 -10%-
    5. Schommelpeird -12%-

    Brouwerij De Molen on draft:

    1. Vlaams Holland (lacto Flemish Brown Ale)

      Amerikaans -4,5%-

    Brouwerij De Molen from bottle:

    1. Hel & Verdoemenis (Hell & Damnation) -11,9%-
    2. Rasputin -10,7%-
    3. Bommen & Granaten (Bombs & Grenades) -15%-
    4. Bloed, Zweet & Tranen with Bruichladdich malts (Bood, Sweat & Tears)-8,1%-
    5. Heil & Zegen -11%-
    6. Hemel & Aarde (Heaven & Earth) -9,5%-

    U moet toegeven, een indrukwekkende lijst.

    Dat vonden onze Buitenlandse biervrienden ook, vandaar dat ze massaal afzakten naar Den Proefzolder en Bierzolder.
    De buren die nog niet wisten dat er in hun straat een brouwerij gevestigd is
    zullen het voortaan wel weten.


    EEN FOTOVERSLAG



     Brouwer Menno Olivier van Brouwerij De Molen uit Bodegraven (Nederland)
    bij zijn uitzonderlijke bieren.
    De bieren van brouwerij De Molen maken komaf met het cliché dat Nederlandse bieren niet te zuipen zijn. Hun bieren zijn top.



     Alleen al de namen zijn uitzonderlijk.
    Heil en Zegen, Hel en Verdoemenis, Hemel en aarde enz...





    Het gamma van De Struise Brouwers

    kon je bekijken op een grote pancarde
    die boven hun toog gaplaatst was.




    De bieren van het vat.  Netjes met het voorbeeld onder de tapkraan.




    Ook het flessenbier was ruim vertegenwoordigd.
    Hier met een vreemde eend in de bijt.




    Voor de Alvinne bieren moest je boven zijn.
    Een ruim gamma met hun uitstekende Oak collection.





    Nog vlug eens proeven vooraleer de grote stroom bierproevers toekomen.
    Van links naar rechts : Stephan De Smet, Kevin Timarche en Alvinne brouwer Davy Spiessens




    De eerste die toekwam was Matt Van Wyck
    (
    Flossmoor Station Brewery- Illinois USA),
    stevig in een wurggreep van Phil Lowry. 
    Phil voert Belgische en andere bieren in om ze door te verkopen in Engeland. Hij is niet de zaakvoerder, wel één de de meer belangrijkere personeelsleden.

    Van links naar rechts : Urbain Coutteau (Struise Brouwers), Glenn Castelein (Alvinne), Matt Van Wyck (Flossmoor Station Brewery (Illinois USA), Phil Lowry, Beejay Oslon en Devon (Pipeworks Brewing Co. -Chicago USA)



    Alvinne brouwer Glenn Castelein in gesprek met Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van bierproeversvereniging "Al wie niet drinkt sterft"
    Hun ouders hebben nog de vereniging opgestart.





    Een Belgisch plaatje
    Van links naar Piet Van Tichelen, Urbain Coutteau (Struise Brouwers), Bianca, Carlo Grootaert (Struise Brouwers), Carl Kins, Thierry Van Mullem en Mark Neefs van de Leuvense Biertherapeuten.




    Marc De Keukeleire en Peter Esser van de Duitse Brouweij "Braustelle" uit Keulen.
    http://www.braustelle.com/




    Een eerste golf bierproevers zijn geland.
    Biervrienden uit Italië





    Iedereen ging eerst aan het shoppen vooraleer te proeven.  Ook de bekende  internationaal biercriticus en notoir geuzekenner Lorenzo Dabove (uiterst links).



    Vooraleer te kopen eerst het biertje goed bekijken.

     


    De aangekochte bieren in veilige dozen




    Voor alle zekerheid toch eerst naar de bus brengen.




    Nog een groepsfotootje.
    Glenn Castelein (Alvinne), Lorenzo (Italië) en Carlo Grootaert (Struise Brouwers)




    La Bella Italia met Alvinnebrouwsels




    Henrik Boes Brolling uit Denemarken is aan het proeven
     en zoals het moet notities aan het maken.




    Gregg Gaughan, een sympathieke Amerikaan die
    momenteel in Luxemburg woont geniet van een glaasje.





    Nog een golf bierproevers uit Engeland.
    Vrijdag was het een komen en gaan van buitenlandse gasten.




    Mes & Sim uit Londen




    Buitenlandse bussen in de Mellestraat van Heule.
    Ze zijn dit daar niet gewoon.





    Denise Woks van de biergroep CYO - USA




    Ook iemand uit België! En wat voor iemand
    Biergoeroe Joris Pattyn in hoogst eigen persoon.
    Joris kwam zelfs twee dagen proeven.




    Een Nederlandse delegatie van PINT
    (Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier) met links erelid Jos Brouwer.




    Ook uit Nederland Dick van Hemert met kersverse echtgenote Wilma
    (beiden rechts) met Nederlandse vrienden.





    Kristien bereid een geitenkaasje klaargemaakt met appel en een
    emulsie van Luikse Siroop en Black Albert bier.
    Ja, zelfs het eten was van een hoog niveau!




    Garett Lewis, de derde man bij Pipeworks Brewing Co
    tapt een Black Jack (Struise) uit een speciaal vaatje.




    Glenn en Jeremy Gray. Jeremy Gray is één van de drijvende
    krachten achter
    Burgundian Babble Belt. een Engelstalige website
    over Belgisch Bier

    Hij heeft voor heel wat publiciteit gezorgd in Engeland,
    woont in Londen en is vaste klant in de White Horse.




    Een specialleke voor het PréZBF.
    Het bier "Jens Ungstrup" genoemd naar de Deen die het meest ratings heeft op de website
    Ratebeer.




    En of het nog niet genoeg was.
    Menno Olivier schenkt de exclusieve Tsarina Esra Reserva uit.


    Voor nog meer foto's
    klikt op de link hieronder

    http://fotoalbum.seniorennet.be/hoppigaard/pre_zbf_2009/miniatuur

    Image Hosted by ImageShack.us

    11-03-2009 om 23:32 geschreven door William Roelens


    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Kluizeke - 't Hofbrouwerijke - Beerzel


    Een Kluizeke

    Het Kluizeke is het huisbier van Bier café “De Kluis” in Herenhout.
    Het wordt gebrouwen bij ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel.
    Volgens hun website is Café De Kluis
    , een gezellig, modern café, gelegen op de Herenthoutse markt. Voorheen was in het gebouw een bankfiliaal gevestigd en de kluisdeur werd behouden en doet dienst als toegangsdeur voor de bergruimte. Meteen was ook de naam gevonden.
    Ze zijn gespecialiseerd in speciale bieren en bieden een verzorgd en ruim assortiment warme dranken. Hiervan kan je genieten in het gezellig interieur, op het terras vooraan of op het tuinterras.
    Ik zal eens moeten gaan piepen of ze niet gelogen hebben.
    J
    Hun huisbier heb ik al geproefd en het is goed bevonden.



     




    Een Kluizeke – 8% Alc.Vol.
    ’t Hofbrouwerijke - Beerzel.







    Amberkleurig biertje met een witte romige schuimkraag.

    De neus is aangenaam kruidig
    Zoete, scherpe geur
    Tikkeltje citrus

    Toetsen van bloemen
    Peper

     

    De aanzet is zoet
    Karamel drukt als eerste zijn stempel.
    Een kruidensmaakje (Kardemom?) komt daarna aangenaam opzetten.
    Bloemig – Lavendelprikjes?
    Heel diep een licht warm alcoholsmaakje
     
    De afdronk is licht bitter

    Een lekker bier.  Juist gedoseerd
    .






    Om het Kluizeke te kraken moet je het koel drinken.

    08-03-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avond met Professor Denis De Keukeleire.


    HOP HOP HOP
    Een avond met de hopprofessor


    Een moeilijke materie op een eenvoudige en plezante manier uitleggen is niet makkelijk.

    Neem nu de ingewikkelde materie “hoe een bier beter lichtbestendig  maken” of

     “De oestrogene en kankerbeschermende eigenschappen van hop”.
    Om daar een min of meer lekenpubliek mee te confronteren
    is niet aan iedereen gegeven.

     

    En toch wist Hop-professor Denis De Keukeleire (faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Gent), de 89 aanwezigen te boeien met zijn vier uur durende spreekbeurt “Hop en gezondheid”.

    Het was voor mij al de derde maal dat ik de professor (laatst nog in het Vlaams parlement) bezig hoorde en hij blijft mij nog altijd fascineren.



    Een tiental hoppige bieren waren uitgestald.






    Liefst 89 geïnteresseerden waren afgezakt naar Waregem.




    De secretaris van de Waregemse Bierfanaten stelde
    op Geroense wijze de Professor aan het publiek voor.





    Professor Denis De Keukeleire :
    "Bier gaat kapot als het wordt blootgesteld aan licht. Er ontstaan dan zwavelverbindingen die een heel slechte geur hebben, vergelijkbaar met kattenpis. De oorzaak ligt bij de hopbitterstoffen. Als je op een terras in de zon zit mag je je pint dus niet te lang laten staan. Snel uitdrinken is de boodschap. Dat is ook de reden waar-om bier meestal in donkere flesjes zit." 

     

    Niet alleen de bovenstaande materies kwamen aan bod.
    Ook het brouwproces,
    De hopplant, voedingssupplementen met hop enz..
    Kortom een heel boeiende avond.


     

    De Gentse professor uit Melle was uitgenodigd door een samenwerking van de twee bierproeversverenigingen HIC (Heerlijk Intens Consumeren) uit Ingelmunster en de Waregemse Bierfanaten.
    De avond ging door in La Gilda, de feestzaal van De Gilde in Waregem.

    Tijdens de spreekbeurt waren ook 6 hoppige biertjes te proeven

    Orval, Hommel, Belgo Lupus, Jessenhofke, Hop-it

    en Achouffe Houblonne.




    De Proevers van de avond
    Orval, Poperings Hommelbier, Belgoo Luppo, Jessenhofke, Hop-It
    en Achouffe Houblon (glas)



    Een ontroerend moment voor mij en waarschijnlijk voor velen was toen

    Geroen de voorzitter van de Waregemse Bierfanaten

    een Orval toost uitbracht aan mijn overleden echtgenote Voske,
    (Orval was een van haar lievelingsbiertjes) en de zaal spontaan applaudisseerde.



    Een van de hoppige proevers was Belgoo Luppo






    Brouwster Hildegard van Ostade van brouwerij De Leyerth
    kwam na vraag van de professor haar eigen biertje 
    Hop-It aan het publiek voorstellen.

    In de zaal waren er voor de gelegenheid ook een drietal hoppige biertjes
    te verkrijgen. Nl : Hopsinjoor, Slock en Hik Blond.
    Ik koos voor een Hopsinjoor


    Gouden Carolus Hopsinjoor – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen

     




    Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.

     

    Een hoppig en kruidig aroma
    Citrus – Grapefruit
    Ietsje grassig

     

    Moutige aanzet
    Malse bittere toetsen
    Fruitige prikkels van citrus – Zoete mandarijn
    Hoppig
    met een mooie bittere afdronk.
    Een heel lekker bier.







     

    "Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis (zie: www.opsinjoorke.be/Opsinjoorke/opsinjoor.htm).

     

    05-03-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abeelsen Tripel en Abeelsen Stout. - Brouwerij Strubbe


    Abeelsen Tripel en Abeelsen Stout.

     

    Beide bieren werden voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld op het Karakterbierenfestival in de feestzaal van Hotel-restaurant Palace te Poperinge.
    Dit jaarlijks festival wordt ingericht door het Poperings Bierproeversgenootschap.

    Ze worden speciaal gebrouwen door brouwerij Strubbe voor Biershop
    Noël Cuvelier uit Abele.

    De biershop met talrijke streekbieren wordt druk bezocht door
    de Noord-Franse toeristen.

    Abele vlak bij de grens, was vroeger een belangrijke grensovergang voor het internationaal vrachtvervoer, tot Belgische en Franse douanediensten een gemeenschappelijk onderkomen vonden in het enkele km verderop gelegen complex "Callicannes", ingehuldigd in 1988. De hoofdstraat door dit straatdorp valt trouwens samen met de grens, zodat de huizenrij aan de ene kant op Belgisch grondgebied staat, en die aan de andere kant op Franse bodem. Zo staat het kerkje in Frankrijk; de erediensten worden geregeld door het bisdom Brugge; de kerkfabriek van Watou en het gemeentebestuur van Boeschepe (F) staan in voor het onderhoud.


    Met dank voor de bieren aan Thierry en Bianca




    Op het etiket is de biershop afgebeeld.




    Abeelsen Tripel – 7,8 % Alc.Vol.
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem







    Blond helder bier met een stevige witte schuimkraag.

    De neus is moutig
    met fruitige toetsen (citrus).
    Ook een licht likeur aroma verwend onze reukzin.

    De smaak is zoet
    Karamelmoutig zoet
    Met fruitige toetsen van sinaas.
    Ook de zoete likeur komt naar boven
    Er is een lichte bitterheid waarneembaar in de afdronk.




    Dit biertje zal zeker in de smaak vallen van de vele Franse toeristen
    die op de terugweg naar huis nog eens de biershop aandoen.

     

     




    Een landelijk tafereel op de stout.
    De etiketten werden ontworpen door de Poperingse kunstenaar en Ketenier
    Luc Ameel.





    Abeelsen Stout – 5,2 % Alc.Vol.
    brouwerij Strubbe – Ichtegem

     



    Zeer donker bier met een grove dikke licht bruine schuimkop.
    Het bier is wandklevig.

    Net zoals bij de tripel is het aroma moutzoet
    Karamel
    Een licht tikkeltje zurigheid is heel diep te ruiken.

    De smaak is erg zoet
    Moutzoet
    Tikkeltje gebrande mout.
    Heel diep een minuscule bitterheid.
    Voor mij is het biertje veel te zoet.
    Het is de smaak van een bruin tafelbier maar dan met een hogere alcoholpercentage.




    01-03-2009 om 23:33 geschreven door William Roelens


    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie op Den Proefzolder

     

    Gastronomie op Den Proefzolder

     

     

     



    Omdat de Alvinne brouwers in de voorbereiding van hun tweede Pré-ZBF festival niets aan het toeval willen overlaten, had het proefplankje van zaterdag 31 januari 2009 een enigszins andere vorm.

    Bij wijze van experiment serveerde de brasseriekeuken van Alvinne ons een Gastronomisch”plankje.
    De bedoeling was om op het komende PréZBF op een vlotte manier een heerlijke maaltijd te kunnen serveren aan een democratische prijs

     

    Men kon het plankje ook een foodpairing experiment noemen.
    Gerechtjes klaar gemaakt met bier vergezeld door een juiste keuze van bier.

     

     

    Chef Glenn achter zijn potten in de Brasseriekeuken.


    Kijk en geniet.


    Het voorgerecht
     



     

     Brulée van geitenkaas, Gandaham, appel en een
    emulsie van Black Albert en Luikse stroop


    geserveerd met een Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged (van ’t eiken vat)
    (Alvinne), 
     


     

    Cantillon rabarberlambik (Cantillon) als sorbet
    Bossprotter
    (‘t Hofbrouwerijke) vergezelde de Sint-Jacobsvruchten.
     



    Daarna kwamen er




     
    Sint-Jacobsvruchten in een romige saus van prei en
    Tjeeses Reserva
    (De Struise Brouwers)

    vergezeld van een Bossprotter van brouwerij ‘t Hofbrouwerijke

     



    Als dessert was er







    Tiramisu van Podge Bourgogne Barrel Oak Aged (Alvinne),
    witte chocolade en frambozen

    Vergezeld met een Podge Bourgogne Barrel Oak Aged (van ‘t eiken vat)

     






     
    Smakelijk en proficiat aan de chef.




    Image Hosted by ImageShack.us

    Het PréZBF is een tweedaags bierfestival
    die het grote
     Zythos Bier Festival vooraf gaat.

    Alle info op : http://alvinne.wordpress.com/

    28-02-2009 om 09:59 geschreven door William Roelens


    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Noire Fontaine - Brasserie Bouillon.


    Ditmaal een proevertje uit de provincie Luxemburg.
    Het biertje La Noire Fontaine (zwarte bron) die ik degusteerde is genoemd naar een deelgemeente van Bouillon in het arrondissement Neufchâteau.
    Het wordt gebrouwen in de inmiddels nieuwe brouwerij "Brasserie Bouillon"
    in Sensenruth nabij Bouillon.
    Vroeger was de brouwerij van brouwer Jacques Pugin gelegen in het hartje van de stad.
    beter gekend onder de naam “Drankenhandel Le Marché de Nathalie”.
    (genoemd naar zijn echtgenote Nathalie Louis).
    Velen onder u zullen er waarschijnlijk bij het bezoek aan
    de parel van de Semois, want zo wordt Boullon ook nog genoemd al eens binnen geweest zijn.



    Le Marché de Nathalie.  Toen ik een paar jaren geleden deze foto maakte
    was de brouwerij hier nog gevstigd.





    Naast bieren zoals Cuvée de Bouillon, La Médiavale Ambrée behoort La Noire Fontaine ook
     tot het vaste aanbod van de brouwerij.

     





    La Noire Fontaine – 6% Alc. Vol.

    Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)

     

    Image Hosted by ImageShack.us

     

    Donkerrood bier met een dikke beige schuimkraag.

    Gebrande moutgeur
    gerookt en karamelaroma

    Er is een lichte saturatie waarneembaar die het proeven niet hindert.
    De eerste slok is zoet en smaakt naar donker fruit.
    smaaksporen van zoethout
    Karamel neemt de hoofdrol in dit biertje
    Een tikkeltje bitterheid in de achtergrond
    De nadronk is middelmatig bitter die toch een tijdje blijft hangen.
    Ondanks de 6% alc. heeft dit bier toch een redelijke body.

    Geen uitschieter maar wel een goed gebrouwen biertje.

    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten
    die mij een flesje bezorgde.




    Ondanks de 6% Alc. toch een redelijke body.

    23-02-2009 om 22:45 geschreven door William Roelens


    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marc Limet (Brouwerij Kerkom) op bezoek bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)

    Op aanraden van mijn overleden echtgenote Myriam die me toefluisterde
    dat ik mij vooral niet mag opsluiten en mijn hobby verder moet blijven beoefenen neem ik vandaag de draad weer op met een fotoreportage en bierbespreking die ik nog liggen had.

     

    KERKOM OP BEZOEK BIJ HOP

     

    Hoe ervaren een brouwer kan zijn bewijst Marc Limet van brouwerij Kerkom.
    Bierproeversvereniging
    Hop (Heerlijk Objectief Proeven) had hem op donderdagavond 29 januari 2009 uitgenodigd om zichzelf, de brouwerij en zijn bieren voor te stellen.
    Zijn werkwijze is spelen met combinaties van Hop en gist.  Niet te veel franjes. Vooral geen Amerikaanse toestanden.
    Maar een eerlijk goed Belgisch bitter biertje brouwen dat is de werk- en zienswijze van Marc.
    De bieren van brouwerij “Bink” zo wordt ook nog de brouwerij genoemd zijn stuk voor stuk pareltjes van Belgische brouwkunst en vakmanschap waar wij als Belgen terecht fier op mogen zijn.





    Brouwer Marc Limet kwam er zijn brouwerij en bieren voorstellen.



    Momenteel door werkzaamheden aan de brouwerij worden de bieren gebrouwen bij St. Jozef in Opitter.  Maar zodra de werken klaar zijn keren ze terug naar Kerkom waar ze hun oorsprong hebben.
    We proefden vijf biertjes

    Bink Blond en bruin.  Adelardus Tripel en Dubbel en Kerkomse Tripel.

     




    Een 35-tal HOPleden kwamen proeven van de Limburgse bieren




    Bink Blond 5,5% Alc. Vol






    Blond biertje met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is hoppig en bloemig.

    De eerste slok laat ons al genieten van een lekkere hopbitterheid.
    Dit is de smaak van een pils van 30 jaar geleden vertelde Marc ons.
    Hij heeft maar liefst 47 EBU

    Ook lichte fruitige prikkels komen af en toe naar boven.

    Het biertje bevat twee mouten
    De gebruikte hopsoorten zijn Challenge en Kent Holding en een blend van 2 andere hopsoorten.

    Lekkere dorstlesser.




    Bink Dubbel 5,5% Alc. Vol





    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag.
    Het bier bevat 4 moutsoorten en 2 Belgische hopsoorten.
    Het bevat geen kruiden.

    De neus is ondanks de afwezigheid van kruiden lichtjes kruidig.
    Ook toetsen van peper.

    Het bier bevat ook een dosis aardige hopbitterheid.
    Wanneer men het bier geblindoekt zou drinken dan zou men niet met zekerheid kunnen zeggen dat het een bruin biertje is.
    Het heeft dan ook een 38-40 EBU
    Een lichte moutigheid maakt het bier evenwichtig.

    Een pittig lekker bruintje




    Naast de bieren kon men ook proeven van BINKkaas.
    Een kaas gemengd met blonde Bink




    vlnr: Piet Van Tichelen, Carl Kins, Nino Bacelle (brouwerij De Ranke)
    tijdens de pauze in gesprek met Marc Limet







    Adelardus Trudoabdijbier Haspengouwse Tripel. - 9,0% Alc. Vol





    Goudblond bier met een witte schuimkop.

    De neus is vrij moutig en kruidig.
    Koriander komt de neus strelen

    De smaak is zoet met een zurig tintje in de achtergrond
    Kruidig met toetsjes van peper.
    Een lichte fruitigheid van sinaas
    Een mooie bitterheid komt achteraf naar boven.

    Een goed gebrouwen tripel



    Adelardus Trudoabdijbier Bruin - 7,0% Alc. Vol

     




    Donkerbruin bier met een licht bruine schuimkop


    De neus is kruidig en moutig

    Een zoete aanzet
    met fruitige toetsen.(peer)
    ook de smaak van peperkoek komt eventjes de smaakpapillen strelen
    het biertje heeft een olieachtige textuur.
    Het is helemaal niet plakkerig en heeft een mooie droge afdronk.

    Volgens Marc is dit het minst bittere bier (maar toch nog 30 EBU)
    Er zitten een tiental inheems kruiden in waaronder kamille.

     


    Lien een jonge bierproefster, luistert aandachtig wat Marc te vertellen heeft.




    Pol Verhaeghe met de Kerkomse Tripel




    Kerkomse Tripel – 9% Alc. Vol. (75cl)



    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig en fruitig (sinaasappelschil)

    De smaak is kruidig
    met een heel lekkere bitterheid
    ik smaakte er gerookte toetsen in
    Op het einde vloeit het bier met een licht zoete smaak uit.
    Toch een redelijk droge afdronk.
    Een voorbeeld van een goed gebrouwen tripel.
    De Kerkomse Tripel zou om een uit de hand gelopen proefbrouwsel gaan.

     2 soorten mout en 2 hopsoorten



    Op het eind van de avond ontving Marc uit de handen van voorzitter
    Lode Van Biervliet het HOPkadertje.

    20-02-2009 om 10:26 geschreven door William Roelens


    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voske is niet meer


    Beste Bezoekers van BIERBLOG,

     
    Via deze weg meld ik u
    dat mijn echtgenote Myriam De Vos (Voske)
    dinsdagmiddag na een hopeloos gevecht tegen haar ziekte,
     is overleden.


    Image Hosted by ImageShack.us

    Ik moet het afscheid nog verwerken,
    Maar Voske heeft me uitdrukkelijk gevraagd
    om de Belgische Biercultuur verder te blijven verdedigen en
    deze blog in stand te houden.

    Ik zal aan haar vraag voldoen en vanaf volgende week
    de bieractiviteiten weer hervatten

    William Roelens

    13-02-2009 om 09:08 geschreven door William Roelens


    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Pipe Dream - Een nieuw toekomstig bier van Picobrouwerij Alvinne uit Heule

    Alvinne Pipe Dream


    Ik werd uitgenodigd door de Alvinne brouwers om een gezamenlijk project bij te wonen.
    Samen met Struise brouwer Urbain Coutteau en twee jonge Amerikanen Beejay en Devon van de toekomstige Chicago Pipeworks Brewing Co. zouden ze een gemeenschappelijk biertje brouwen.
    De naam : Alvinne Pipe Dream. Het recept komt van de Pipeworks brewers.
    Deze gasten zijn voor een 6-tal weken te gast op de Noordhoek bij de Struise.



    Van links naar rechts :
    Urbain Coutteau (Struise brouwers), Beejay en Devon (Chicago Pipeworks Brewing Co)
    Davy Spiessens en Glenn Castelijn (Alvinne)







    Verschillende Amerikaanse bitter en aroma hoppen zitten in het bier verwerkt.
    Hier ziet u de Cascadehop op het wort drijven.




    Filtratie



    Buiten het proeven van de warme wort kunnen we nog niet zo veel zeggen over het nieuwe biertje.
    Alvinne Pipe Dream zou donkerblond tot amberkleurig
    moeten worden met een alcoholpercentage van +/- 7%.
    De bitterheid zou een 56 EBU bedragen.
    Het werd gebrouwen met diverse Amerikaanse hopsoorten.
    Dit nieuwe bier zal te proeven zijn op het Pré-ZBF van 5 en 6 maart in de
    lokalen van Picobrouwerij Alvinne.






    De gastbrouwers kijken aandachtig toe.





    Urbain proeft van het warme nog zoete wort.




    Wat we wel konden proeven en die weldra op het Noors plankje zal staan is een Imperial Stout van brouwerij Nogne O uit Grimstad (Noorwegen).
    Daar zijn onlangs geboren dochtertje ‘Noor’ noemt had Glenn Castelijn de belofte gedaan om vier Noorse bieren te verzamelen en er een proefplankje mee te vullen.
    Dit lekkere biertje is er alvast eentje van



    Imperial Stout 9% Alc. Vol.

    Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S   
    Gamle Rygene Kraftstasjon, Lunde   
    N-4885  GRIMSTAD




    Een Noors snoepje, weldra op een Noors plankje

     


    Donkerbruin biertje

     

    Aroma’s van geroosterde mout
    Chocolade – Cacao.

     

    De smaak is geweldig
    donkere chocolade
    Toetsen van bittere koffie.
    Diep een tikkeltje zoethout?
    Het bier heeft iets olieachtig (Romig).
    Hoppige toetsen

    Een mooie droge afdronk.

     

    Een verduiveld lekker biertje.
    Zijn het de Noorse gletsjers die voor het voortreffelijke water zorgen?

     




    Het rugetiket.  Wie dit kan vertalen mag het mij doormailen

    Nooit gedacht dat er iemand bovenstaande vraag zou beantwoorden.
    En toch.  Via het Zythosforum melde Hans mij het volgende.

    Imperial Stout van Nøgne Ø is op fles gerijpt, d.w.z.
    ongepasteuriseerd en ongefilterd. De fles moet daarom
    een tijdje kunnen rusten, zodat het natuurlijke bezinksel
    van het bier zich op de bodem verzamelt. 2–3 dagen is
    meestal genoeg. De fles voorzichtig uitschenken om het
    bezinksel niet op te woelen.
    Serveren bij 12°C en met kleine teugjes van genieten.

    Imperial Stout wordt aanbevolen om op zichzelf of met
    pure chocolade te serveren.

    Bedankt



    Beejay en Devon toosten alvast op het nieuwe biertje



    Nog een proevertje was een lekkere lambic van Cantillon.
    Zwanze Rabarberbier. Zwanze betekent in het Brussels lol maken, zot doen.
    Een zwanzeur is een lolbroek.



    Zwanze Rabarber lambic 2008
    Brouwerij Cantillon – Brussel Anderlecht





    Wazig amber

    De neus is zuur.
    Limoen.

    De smaak is licht zurig maar toch zacht en mals
    Minder zuur dan de andere producten van Cantillon
    Rabarber komt duidelijk naar voor.
    Ik denk bewust ietsje nadrukkelijk om deze lambik te onderscheiden van de rest.

    Kurkdroge scherpe afdronk.
    Voor de liefhebbers




    De rugzijde van de T-Shirt voor het Pré-ZBF.
    Al de bieren die zullen te verkrijgen zijn staan er op.
    Alvinne Pipe Dream en nog enkele van de Struise (???) ontbreken nog.


    Info :
    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder en Den Bierzolder

    De Struise Brouwers

      

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Hendrik - De Halve Maan - Brugge

    Straffe Hendrik weer in Brugge!







    De Breydelstad kan weer zijn Straffe Hendrik drinken.
    In 1988 verdween dit biertje voorgoed uit Brugge nadat brouwerij De Halve Maan overgenomen werd door  brouwerij Riva uit Dentergem.
    Doordat brouwerij Riva over kop is gegaan werden de bieren van deze Dentergemse brouwerij overgenomen door de brouwerij Duvel-Moortgat,
    De familie Maes kocht in september de merknaam weer over en brouwt nu opnieuw de Straffe Hendrik in Brugge.

    Het is deze nieuwe Straffe Hendrik die ik proefde in streekbiertaverne ’t Rusteel in Gullegem.
    Let op! 'Het gaat nu om een tripelbier van negen graden wat dus weer zwaarder is dan de vroegere Straffe Hendrik van Riva, die slechts zes graden was.
    Straffe Hendrik is nu straf geworden, heel straf!


    Straffe Hendrik Brugs Tripelbier  - 9° Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan – Brugge




    Straffe Hendrik is heel straf geworden!



     

    Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.

    Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig
    met een tikkeltje patisseriearoma’s

    De aanzet is vrij moutzoet
    Karamel komt duidelijk naar boven.
    Ook fruitige toetsen.
    Het bier komt nogal zwaar over.
    Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken.
    De afdronk is lekker.
    Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak.
    Het bier is aromatisch en nogal zwaar om er een tweede te bestellen.

    Een goed gebrouwen tripel
    Die in Brugge alvast succes zal kennen
    .
    Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol in deze kanjer die u zou kunnen verrassen.
    Al bij al een degelijk degustatiebier
    .
    Weer een gastronomische troef voor Brugge


    02-02-2009 om 11:16 geschreven door William Roelens


    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Driekoningenplankje

    Den Proefzolder - Driekoningenplankje





    Den Proefzolder heeft op gepaste wijze het nieuwe jaar ingezet.
    Ze pakten uit met een proefplankje samengesteld met hun eigen Driekoningen bieren.
    Een laat Driekoningenfeestje dus,  maar wat voor eentje!

     

    Voor de mensen die niet vertrouwd zijn met het hoogfeest van de Openbaring van de Heer
    wil ik nog even
    de drie koningen voorstellen.

    Melchior, Gaspar en Balthazar.

     




    David Le Roy schenkt een proefplankje uit.
    Cursist Dennis Verschelde kijkt toe.

     


    De te proeven biertjes.


    De Proefzolder zou de proefzolder niet zijn moesten ze met niks speciaals voor de dag komen.

    Naast hun traditionele Melchior en Gaspar en hun speciale Eycken Balthazar stonden er ook nog een aantal experimentele en/of exclusieve bieren op de plank.

    Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend, 2 maand rijping, van ‘t Bourgognevat

    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended, 3 maand rijping, van ‘t Calvadosvat
    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, blended en gebotteld
    Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)
    op het plankje.





    Het proefplankje.




    Melchior - 11% Alc.Vol

    Amberkleurig met gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt naar donker fruit
    Sinaasappel?

    Het aroma is zoetmoutig
    Karamel laat zich gelden.
    ook de fruitigheid komt aanzetten
    Daarna komt een redelijke bitterheid naar boven.
    Het maakt het bier complex.
    De alcohol is goed gemaskeerd door de hopbitterheid en het zoete
    maar men heeft hier met een zwaar biertje van doen.
    Een evenwichtig biertje.



     

    Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged, unblendend,
    2 maand rijping, van ‘t Bourgognevat

    Amberkleurig zonder schuim

    Een licht zurige neus
    Vineus
    Men ruikt duidelijk een boteraroma

    De smaak is licht zurig en mals
    toetsjes van
    hout
    Het bier smaakt iets
    ranzig
    (diacetyl)
    Een hele lichte bitterheid is reeds te proeven.
    Ook prikkeltjes van alcohol komen opsteken.
    het bier is nog jong, maar beloofd.



     



    Melchior Calvados Barrel Oak Aged, unblended,
    3 maand rijping, van ‘t Calvadosvat

    2/3 Melchior en 1/3 Melchior calvados

    Donker Amberkleurig bier met een licht gebroken wit schuimkraagje

    Het aroma laat eventjes op zich wachten.
    Dan komt een lichte zurigheid naar boven
    Vineus

    Smaken van hout en vanille
    Licht zurig met een tikkeltje alcohol die naar boven komt
    Een redelijk zwaar complex bier.

     



    Melchior Calvados
    Barrel Oak Aged, blended en gebotteld
    11,5 % Alc.Vol.

    Jonge Melchior gemengd met Melchior gerijpt op Calvados vat.

    Donker amber zonder schuim

    De neus verrast ons met aroma’s van appeltjes.
    De geur lijkt sterk op de geur bij het openen van Minute Maid Appel.

    Ook de appeltjes zijn in de smaak goed waarneembaar.
    Ietsje stoffig
    Toetsen van hout
    Een mooie bitterheid streelt onze smaakpapillen.
    Het bier is kurkdroog.

    Heel lekker biertje

     

    Gaspar – 8% Alc.Vol.

    Amberkleurig met een licht gebroken witte schuimkraag

    De neus bied ons fruit.  Sinaasappelen, banaan
    Ook een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Fruitige smaken (appel peer).
    Kruidige toetsjes
    Ietsje moutzoetig in het begin maar al gauw neem de bitterheid de bovenhand.

    De alcohol is wel gemaskeerd door het bittere.

    Een evenwichtig bier met een harde bitterheid

    Een biertje voor de ervaren bitter drinker. Alhoewel dit bier met zijn 115 EBU u niet moet laten afschrikken.



    Gaspar Special Cascade Edition (experimentele vorm van dry-hopping met Cascade)

    Niet zo veel verschil als de Gaspar.
    Het is enkel de cascadehop die de aroma en de smaak enigszins verandert.
    Maar het is te weinig om echt van een geslaagd experiment te spreken.
    Let op!! Gaspar Special Cascade Edition is enkel een probeersel van de Alvinne brouwers.
     Dit soort experimenten kunnen we enkel maar toejuichen.




    Verder toverde Glenn voor de hongerige biermagen een
    Romig Romesco-bloemkoolsoepje met in Melchior gegaarde Zeeuwse mosselen,
    Noordzee garnaaltjes en tranen van pesto.

    Dus, weerom een gegronde reden om naar Heule af te zakken.




    Zorgvuldig prepareert chef Glenn in de brasseriekeuken het
    Romesco-bloemkoolsoepje





    Dit is het uiteindelijke resultaat.





    Voor het eerst op de proefzolder,
    Luc Smekens van
    De Leuvense biertherapeuten



     

    Een verrassing op Den Proefzolder was Morpheus AD 1200.
     Het is een amateurbier dat werd gebrouwen door Marc De Keukeleire en David Le Roy. Het recept is geïnspireerd op wat een dagdagelijks middeleeuws bier zou moeten zijn. Het recept kwam tot stand door wetenschappelijk onderzoek en berust op historische bronnen.

    Het is laagalcoholisch (3,5 vol %), het bevat naast gerstemout ook haver en tarwemout en er werd geen hop gebruikt maar gruut (kruidenmengeling met oa gagel). Er werd gebruik gemaakt van een wilde gist (Morpheus wild yeast).

    Het bier zal te proeven zijn op het pré-ZBF festival op 5 en 6 maart. Het wordt gratis aangeboden bij een maaltijd.

    David en Marc zijn beide gepassioneerde amateurbrouwers.
    Marc isoleerde zelfs de wilde giststam.
    Dankzij Marc kan Alvinne hiervan gebruik maken in hun Kerasus
     en Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged. 
    Alvinne dankt hen voor het beschikbaar stellen van een kleine hoeveelheid van dit experimentele bier.



    David Le Roy een van de brouwers van het Middeleeuws biertje








    In de Middeleeuwen was in de steden het meeste water besmet. Daarom werd veel bier gedronken,

    Dat bier had slechts zo’n 3 graden alcohol, werd in de vroege Middeleeuwen met gruut (geheime kruidenmengeling) i.p.v. hop bereid, en er vond geen nagisting plaats, dus ook geen koolzuur op het bier. Marc De Keukeleire en David Le Roy hebben een reconstructie gemaakt van een dergelijk bier. Er werd gebruik gemaakt van de Morpheus wilde gist om een realistisch Middeleeuws gerstenat te verkrijgen. Naast gerstemout werd ook tarwe en haver gebruikt.

    Bij het proeven van de “Morpheus AD 1200” moet men even alle opgedane bierproefervaringen aan de kant zetten, en zich in de Middeleeuwen wanen, zittend in een bruine kroeg met een grote dorst en wild plezier makend met een luidruchtige bende vrienden.

    Het is een amberkleurige lichtzure/lichtbittere dorstlesser geworden, voorzien van taninnes en natuurlijk zonder schuim.

    Morpheus AD 1200 loopt vlot binnen, en men kan zich levendig voorstellen dat het niet moeilijk was om een aanzienlijke hoeveelheid van een dergelijk bier op korte tijd te nuttigen.

     

     

    Proeven en genieten
    Vacas van drankhandel "
    Bierloods" uit Adegem en Luc Smekens




    Wie de voorbij maanden de kroonkurkjes van de Eycken Balthazar verzamelde, kon één van de 8
    prijzen winnen. De onschuldige hand van Piet Van Tichelen trok de genummerde kroonkurkjes.



    Sabine Mans lid van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD)
    won een etentje met de Alvinne brouwers in het gerenomeerd Brugse
    bierrestaurant Erasmus




    Mark Van Pee haar echtgenoot won een rijk gevulde biermand.




    Christine Opsomer van bierfirma "Het Alternatief" won de bak Extra Restyled.





    Tenslotte kregen nog vijf deelnemers een bon voor een gratis proefplankje.



    We werden nog verwend met twee uitstekende proevertjes van Brouwerij De Molen
    uit Bodengraven Nederland.
    Hemel & aarde en Heil en Zegen.




     

    Biermeester David schenkt ons een pekzwarte Hemel & aarde.


    Hemel en Aarde – 9,5% Alc.Vol.

    Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland

    75cl – fles 161 van 360

    Zwart bier met beigebruine schuimkraag

    De neus bied karamel
    Donker fruit
    Lichte toetsen van alcohol

    Smaak van geroosterde mout
    Koffie – Toffee
    Fruitige toetsen
    Een heel lekker evenwichtig bier.

     





    Heil en zegen - 11% Alc.Vol.

    Brouwerij De Molen - Bodegraven Nederland

    75cl – fles 217

    Donkerbruin bier (rode schijn) met beige schuimkraag.

    Een prachtig aroma van bittere hoppen
    Kruidig
    Karamel – zelfs een aroma van bij een pattisier

    De smaak is karamelzoet
    Ook tikkeltjes van zoethout zijn te proeven
    met daarna een langdurige hopbitterheid (92 EBU) waar geen einde aan komt.
    Een heel lekkere winterwarmer die misschien ietsje van het goede te veel is.




    Een bierpraatje onder de zolderproevers.




    Glenn in gesprek met twee toekomstige Amerikaanse brouwers
    Beejay en Devon uit Chicago.
    Meer over die mensen in een volgende reportage.

    Let op! Den Proefzolder en Den Bierzolder is voor iedereen toegankelijk.
    Voor openingsuren en thema van de proefplankjes zie info.



    Info :
    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder en Den Bierzolder

    29-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterkoninkske - Brouwerij Bink (Kerkom)


    Winterkoninkske – Brouwerij Bink (Kerkom)



    Heeft hier al iemand van het bier gedronken?



    Als men over een Winterkoninkske spreekt denken we meteen aan een biertje van brouwerij De Koninck uit Antwerpen.
    Niets is minder waar.  Winterkoninkske is een seizoenbier van brouwerij Bink uit het Limburgse Kerkom.
    Naast hun Bloesembink brouwen ze ook dit heerlijke Winterbiertje.
    Ze noemen het winterbier omdat het een ideaal biertje is om de koude winteravond gezellig te maken.
    En een winterbier bestrijkt ook een langer periode dan een Kerstbiertje.
    Volgens hun website wordt het bier gebrouwen met maar liefst zeven moutsoorten (waaronder havermout), twee Belgische hopsoorten, brouwwater en gist.

     

     



    Winterkoninkske 8,3% Alc.Vol.
    Brouwerij Bink – Kerkom






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

    Het heeft een lekkere moutige neus
    Karamelmout
    Ook prikken van banaan, mandarijntjes en warme alcohol zijn te ruiken.

    De eerste slok is meteen raak.
    Het heeft u een warm gevoel.
    Zoet en de smaak van karamel.
    Een heel licht alcoholsmaakje dwarrelt door het bier
    Achteraf komt er een lichte bitterheid naar voor.
    Die het bier evenwichtig en compleet maakt.

    Een mooi hartverwarmend winterbier
    staat er op de website en ze hebben niet gelogen.




    Een heerlijk winterbiertje met een mooi etiket

    25-01-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!