Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 3 Awards van Bierpassie 2010 - Antwerpen




    De 3 Awards van Bierpassie 2010 - Antwerpen







    Tijdens het voorbije weekend vond in Antwerpen het XI Bierpassie Weekend plaats.

    De tenten waren zoals de laatste vijf jaar weer opgesteld op de Groenplaats,

    het hart van Bruisend Antwerpen.

     

    Vooraf was er een VIP gebeuren in het Hilton-hotel

    Daar werd voor de vierde keer door het Biergenootschap der Lage Landen
    de Beer & Gastronomy Award uitgereikt.
    Vier restaurants hengelden die namiddag nog naar een medaille
    .

    Daarnaast werd ook nog
    voor het eerst de Grimbergen Award
    en
    de 3de Michael Jackson Award uitgereikt.






    Het prestigieuze Hilton waar het gebeuren plaats vond.




    Klik hier voor meer gratis...
    Bezieler en organisator van het Bierpassieweekend Ben Vinken
    verwelkomde iedereen en hij liet ons een collage zien van voorbije afleveringen
    van het programma 'De Biersommelier' uitgezonden op Vitaya.






    Voor- tijdens en na de uitreikingen konden de genodigden bieren degusteren
    uit het rijke aanbod van de Beer Sommelier Club.






    Talrijke aanwezigen bevolkten de zaal.






    Theo Flissebaalje (PINT Nederland) en redacteur bij Bierpassie Magazine
    in gesprek met Anneke Rijckers een toekomstige biersommeliere.




    Zoals vorig jaar reikte Mevrouw P. Gunningham, weduwe van Michael Jackson,
     de 3de Michael Jackson award uit aan een verdienstelijke brouwer.

    Omer Jean Vander Ghinste van brouwerij Bockor was de gelukkige die uit haar handen
    de medaille in ontvangst mocht nemen.
    De uitreiking werd voorafgegaan door een hommage aan Michael.






    Mooie beelden brachten een hommage aan Michael.





    Mevrouw P. Gunningham, weduwe van Michael Jackson sprak
    de genodigden toe.






    3de Michael Jackson award



    Dit jaar gaat de Michael Jackson award naar
    Omer-Jean Vander Ghinste van brouwerij
    Bockor uit Bellegem.
    Het bier OMER is aan een behoorlijke opmars bezig.
    Goud op de European Beer Stars in Nürnberg (D)
    en nogmaals Goud op de Worldcup in Chicago.
    Een terechte winnaar volgens de juryleden.






    Jurylid Chris Bauweraerts bevestigde de keuze door zijn handtekening
    te vereeuwigen op het uitgereikt diploma van De Hr. Omer-Jean Vander Ghinste. 

    De andere juryleden die hun handtekening reeds plaatsten waren Ben Vinken en
    Jef Van der Steen.






    Het Biergenootschap der Lage Landen met initiatiefnemer Yannick Boes
    reikte daarna twee awards uit
    Voor het eerst De Grimbergen award.  Die gaat naar een brasserie
    die uitmunt in "Bier en Gastronomie"

    Deze gaat naar Brasserie 't Pakhuis Gent






    Het Biergenootschap der Lage Landen,

    vlnr : Robert Putman van het Hoger instituut voor bier en gastronomie

    vroeger brouwmeester bij Alken-Maes

    Yannick Boes, voorzitter van de Confederatie van de Brouwerijen van België
    Philippe Buisseret, Directeur van de Confederatie van Belgische Brouwers.

    Grootheraut Andries de Groen




    1ste 'Grimbergen award'




    ’t Pakhuis Gent ontving de eerste 'Grimbergen award'.






    4de Beer & Gastronomy Award




    3de plaats gaat naar restaurant Zarza Leuven







    2de plaats gaat naar restaurant De Bistronoom - Oostende







    De winnaar 2010 is restaurant Chef’s Table uit Burcht.
    De winnaars tussen het Genootschap en juryleden Hildegard van Ostaden
    en Ben Vinken.






    Nog een groepsfoto.





    Tenslotte was er nog een interview van Ben Vinken met
    Martin Wetten van Wetten Importers uit Washington D.C.
    over de Belgische Bieren  in de U.S.A.





    Een droevig en ingetogen moment was de één minuut stilte die Ben Vinken vroeg
    ter nagedachtenis van het overlijden van  

    Bas Lansbergen (37), de bekende brouwmeester van Alken-Maes

















    Daarna volgde een smakelijke receptie met allerhande hapjes
    en bieren van de Bier Sommelier Club






























    Dimitri van Berlo en Tanja Vyt van restaurant
    Chef’s Table uit Burcht winnaars  van de
    4de Beer & Gastronomy Award sluiten deze reportage af
    met de volgende woorden




    AFSPRAAK VOLGEND JAAR
    voor de 5de Beer & Gastronomy Award!





    27-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rogier - Bierfirma Laagwater - gebrouwen bij De Graal - Brakel



    Rogier



    Wie het onlangs geopend (20 september 2009) nieuwe Museum M in Leuven bezoekt
    kan zich verfrissen met een speciaal biertje dat de stad heeft laten brouwen.

    Rogier, heet het nieuwe gerstenat, genoemd naar de kunstenaar Rogier van der Weyden,
    rond wie de eerste tentoonstelling in M draaide.







    De stad Leuven gaf de opdracht aan bierfirma Traagwater uit Heverlee
    die met het recept ging aankloppen bij brouwerij De Graal uit het Oost-Vlaamse Brakel

    Brouwerij Traagwater is de opvolger van de vroegere bierfirma Sublim (Hector-bieren).









    Het is niet de bedoeling om het bier enkel te schenken in het museum M.

    Als het een succes wordt zou je dit bier kunnen aantreffen in diverse Leuvense horecazaken.

    Stads- en TV kok Jeroen Meus zou naar het schijnt het brouwproces hebben begeleid

    En natuurlijk het biertje op voorhand geproefd hebben om er zijn zegen aan te kunnen geven.

    Het bier is een klassiek Belgisch degustatiebiertje met een beperkt alcohol percentage.










    Rogier – 6,5% Alc.Vol

    Bierfirma Traagwater (Afdeling van Apman NV) - Heverlee
    Gebrouwen bij brouwerij De Graal - Brakel





    Donker amber biertje

    Met een gebroken witte schuimkraag

    Aroma’s van karamelmout

    en fruit

     

    De eerste smaak is nogal zoet
    Daarop gevolgd door een lichte bitterheid.

    Hoppige toetsen
    fruitig (rode sinaas) – Koriander

    Diep lichtzurige prikkels

    De lichte bitterheid op de achtergrond blijft

    tot het einde aanhouden.

    Het heeft een droge afdronk.


    Info

    Bierfirma Traagwater
    Oud-Heverleestraat 34 GSM: 0495240328
    3001 Heverlee Fax : 016437989

     

    Brouwerij De Graal
    Warande 15
    B - 9660 Brakel






    23-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier en kaas - Het perfecte huwelijk



    Bier en kaas - Het perfecte huwelijk




    Kaas en wijn vind ik een onstabiel huwelijk

    Kaas en bier daarentegen is voor mij het perfecte huwelijk.

     

    Trouwens heb je al een koe druiven zien eten?

     

    Hoe langer hoe meer wordt bij kaas bier geserveerd en maar goed ook.

    Want laten we nu voor altijd het misverstand uit de wereld helpen dat

    kaas en wijn de perfecte combinatie zijn.

    Niets is minder waard.







    De aciditeit van bier zou volgens kenners een beter tegengewicht

    zijn tegen het vette en romige karakter van kaas.

    Volgens Dirk de Prins zou kaas omwille van zijn romig vet
    karakter de smaakpapillen
    bedekken met een film. 
    Om deze terug vrij te maken heb je een licht zurige en ook een bittere drank nodig.

    Witte wijn kan daar al een stukje beter voor zorgen dan rode wijn,
    maar bier daarentegen komt als grote overwinnaar uit de hoek.
    want daar neem je een grotere slok van en die zorgt voor een unieke smaakreactie.









    Maar hoe begin je aan een proefavond van Bier met kaas?

    De Heerlijke Objectieve Proevers (HOP) waar ik al jaren deel van uitmaakt
    wilden de proef op de som nemen.

    Als bierproefvereniging wilden we weten welke kaas het beste past bij bier.

    Voorzitter Lode Van Biervliet kwam op ons laatste Karakterbierweekend
     in Bissgem in contact met een oude kennis van hem.

    Johan Depuydt een gekend kaasmeester.
    Enkele maanden later stelden Lode en ik In bierherberg ’t Rusteel
    enkele bieren voor aan de Kaasmeester.

    Johan proefde de voor hem redelijk onbekende bieren en zegde
    welke kaas er eventueel bij zou passen.







    Geen Trappisten of abdijbieren met de gekende Trappisten en/of abdijkazen.

    Neen we probeerden om zoveel mogelijk minder gekende
    kaassoorten te koppelen aan bieren 
    uit onze regio
    met hier en daar een kleine uitzondering.









    Er werden 9 bieren geserveerd in proefglaasjes van 12,5cl

    en 12 kazen of een totaal van 360g p/p

    Iedereen mocht zijn mening schrijven over de combinaties.

    Voorzitter Lode Van Biervliet bundelde deze meningen samen in het

    volgende verslag :




     

    Bavik - Witte ezel + Mozarella





    De kaas werd gepresenteerd op een Romana tomaatje met een beetje
    peper op de Mozzarella.

    De quotatie voor smaakcombinatie: 7,3/10

    Zowel het bier met wat koriander toets als de kaas zijn eerder braaf.

    De combinatie werd over het algemeen als goed bevonden.

    Enkele opmerkingen spraken elkaar tegen zoals: het bier is iets te

    uitgesproken t.o.v. de kaas

    en het ene overheerst het andere niet. 

    Ook nog, het bier brengt extra smaak aan de kaas.




     

    Frank Boon - Boon Geuze Mariage Parfait + Verse geitenkaas








    De kaas werd gesmeerd op een snede bruin brood en gegarneerd

    met sneetjes radijs, bieslook en wat peper.

    De quotatie voor smaakcombinatie: 7/10

    Over twee zaken waren de meesten het eens: volgende keer de vrije keus laten

    over het al dan niet gebruiken van peper.

    De zurige smaak van het bier overheerst.

    Al bij al was het blijkbaar een goede combinatie en de keuze om eens

    verse geitenkaas te nemen i.p.v. platte kaas (van koemelk)
    werd door iedereen goed bevonden.









    De Cazeau - Saison De Cazeau + Banon au feuille

    (100% geitenkaas uit de Provence, gedoopt in eau de vie en
    daarna gewikkeld in kastanjeblad)






    De kaas werd gepresenteerd op een lang toastje.

    De quotatie voor smaakcombinatie: 8,8/10

    Gezien de quotatie was dit de beste smaakcombinatie.

    De complexe vettige smeuïge geitenkaas werd goed afgerond

    door de combinatie met het fruitig kruidig bitterig bier.





     

    Palm Breweries - Rodenbach Grand Cru + Fourme D'Ambert

    (romige lichte blauwschimmel uit de Puy-de-Dôme)






    De kaas werd gepresenteerd in driehoekjes/puntjes.

    De quotatie voor smaakcombinatie: 7,2/10

    Alhoewel we aan een redelijk hoge algemene quotatie kwamen,

    waren de meningen zeer verdeeld gaande van:
    verrassende combinatie, zeer lekkere combinatie

    en goede combinatie tot mindere combinatie.

    Het zurig-zoetig bier had hier een lichte bovenhand
    maar vulde de zachte smaak van de kaas aan.










    't Gulden Spoor - Manten

    Geserveerd met twee kazen!

     

    + a. Saint-Nectaire fermier

    (crèmeux kaas van rauwe koemelk met rotte korst)





    De St. Nectaire fermier werd gepresenteerd in plakjes

    samen met de Tête des moines die zoals gebruikelijk in kaasroosjes afgeschraapt werd.

    De quotatie voor smaakcombinatie voor a.: 7,41/10

    De combinatie werd dus als goed beschouwd.

    De zoetigheid van het bier past goed bij de iets bitterige en zachte notensmaak

    van de Saint-Nectaire fermier.




    't Gulden Spoor - Manten

    + b. Tête des moines

    (uit de Zwitserse Jura)





    De quotatie voor smaakcombinatie voor b.: 8/10

    Gezien de quotatie was dit de tweede beste smaakcombinatie en werd

    het als verrassend en lekker bevonden.

    De iets sterkere smaak van de Tête des Moines paste nog beter bij het zoetige en zachte bier.

    Noot: bij dit bier past waarschijnlijk ook Comté (Jura)






    Johan Depuydt toont hier hoe de Tête des Moines moet worden aangesneden






    Met de speciale kaasschaaf, de ‘Girolle’
    maakt u prachtig gekrulde ‘kaasroosjes’





    De Leite Enfant - Terriple

    Geserveerd met twee kazen!

     

    + a. Morbier

    (kruidige kaas van rauwe koemelk uit de Jura met zwarte asstreep in het midden)

     

    + b. Livarot

    (Livarot, bijgenaamd Le Colonel, van geselecteerde koemelk uit Normandië)





    Beide kazen werden gepresenteerd in plakjes.

    De quotatie voor smaakcombinatie voor a.: 6,65/10

    Was de Morbier iets te zwak of neutraal in combinatie met het bier

    of werd de kaas net versterkt door het bier?

    Het was in ieder geval interessant.

     

    De quotatie voor smaakcombinatie voor b.: 7,9/10

    Deze smaakcombinatie werd als derde beste gequoteerd.

    Zowel het bier als de Livarot hebben hun eigen karakter

    maar ze liggen mooi in balans.

    De sterkte van de Livarot en het hoppig karakter van de Enfant Terriple

    maakt het tot een nog betere combinatie dan met de Morbier.





    Van Eecke - Het Kapittel Prior + Fetta

    (van koemelk) in olie en kruiden






    Gepresenteerd in potje met onderaan waterkers (cressonette).

    De quotatie voor smaakcombinatie: 5,36/10

    Gaat zoutige kaas met een zurig toetsje samen met een eerder zoetig bier?

    Dit was in het algemeen de minst geslaagde combinatie

    hoewel sommigen het dan weer een speciale of lekkere combinatie vonden.

    Noot: Het Kapittel Prior eens proberen met Camenbert of een harde half belegen kaas.

    Het zoutig karakter van de fetta eens uitproberen met zurig zoetig roodbruin bier.




    Klik hier voor meer gratis...




    De Ranke - XX-Bitter + Parmesan Regiano







    Gepresenteerd in schilfers met brood

    De quotatie voor smaakcombinatie: 6/10

    Hier waren de meningen over de smaakcombinatie zeer verdeeld.

    We kunnen besluiten dat het een minder geslaagd huwelijk is

    maar dat het hopbittere van de XX-bitter een tegengewicht kan zijn voor de Parmesan.

    Noot: bij hopbittere bieren zachte en/of smeuïge kazen met een complex

    en/of uitgesproken karakter uitproberen.




     

    Van Steenberghe - Gulden Draak
    Geserveerd met twee kazen!

    + a. Stilton

    (Engelse brokkelige blauwschimmelkaas)

     

    + b. Mousse van Roquefort

    (met verse hoeveboter en cognac)




    Beide kazen gepresenteerd op een bordje, de Roquefortmousse werd

    gespoten op enkele lange toasts.

    De quotatie voor smaakcombinatie voor a.: 5,7/10

    Een minder goede smaakcombinatie.

    Hoewel bij de zachte Stilton een glaasje port past, was het vreemd dat de

    sterk alcoholische zoet-bitterige

    Gulden Draak hier minder bij paste.

    Misschien een verouderd bier met maderisatie en/of portsmaakje bij uitproberen?

     

    De quotatie voor smaakcombinatie voor b.: 6/10

    Een gedurfde combinatie, twee sterke en complexe karakters bij elkaar.

    Het zwaar geschut werd tot het laatst bewaard maar de smaakpapillen waren waarschijnlijk

    wat vermoeid. In het vervolg zouden we deze combinatie beter ergens halverwege plaatsen,

    dan een goeie hap brood nemen en alles weg spoelen met wat zure geuze

    om dan verder te kunnen proeven.

    18-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Blondje van Nazareth - Sint Canarus - Gottem




    Het Blondje van Nazareth







    Nazareth is een landelijke gemeente in Oost-Vlaanderen arrondissement Gent.
    Voor de herkomst van de naam Nazareth, die al in een tekst uit 1259n.Chr. voorkomt,
    zijn verschillende verklaringen voorgesteld.
    Het waarschijnlijkst is, dat Nazareth genoemd is naar de gelijknamige
    Bijbelse plaats Nazareth.
    Minder waarschijnlijk is, dat Nazareth oorspronkelijk een
    verschrijving is van magherhet (magere heide). (Wikipedia)


    Wat wel zeker is dat deze Oost-Vlaamse gemeente een streekbiertje rijk is.

    Dit mocht in Nazareth niet ontbreken temeer omdat er vroeger drie brouwerijen

    actief waren nl:  Brasseries B; D’Hondt, J. Robbens en Vincke

    en later ook enkele te Eke, nl : Brasseries Honoré De Vuyst, Henri D’Hollander en Ide







    Tijdens de nieuwjaarsreceptie van dit jaar konden de inwoners van Nazareth

    kennis maken met hun nieuw streekproduct.

    Naast hun huiswijn, het kaaskoekje, het Nazarethbrood en kaas was het nu de
    beurt aan een streekbiertje.

    Het Blondje van Nazareth.
    Een gewone naam genoemd naar het soort bier en de gemeente.

    Een eenvoudig etiket,
    maar een duivels lekker biertje.

    Het bier werd gebrouwen door Piet Meirhaeghe van brouwerij Sint Canarus in Gottem



     

    Voor een fotoreportage van deze brouwerij klikt op onderstaande link.

    Huisbrouwerij Sint Canarus - Gottem










    Blondje van Nazareth 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Sint-Canarus – Gottem






    Helder blond biertje met een

    dikke romige schuimkop.

     

    De neus snuift een lekker aroma

    Mout

    Vers brood

    De geur van gebrouwen wort

     

    De eerste slok is aangenaam fruitig.

    Een lichte saturatie die aangenaam prikkelt
    Het blondje is lichtjes geparfumeerd (in de positieve zin)
    De hoppige bittere toetsjes brengen evenwicht in het bier.

    Het bier sluit af met een bittere afdronk

    Het bier vloeit aanganaam langzaam uit

    Het blondje van Nazareth is een doordrinker

    En een aangenaam dorstlessend degustatiebiertje

    . dat als aperitiefbiertje bij de barbecue een voltreffer zou kunnen zijn.

     

    Met dank aan biervriend David Le Roy die mij een flesje bezorgde.

     


    INFO :

     

      info@sintcanarus.be

    www.sintcanarus.be


    17-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orvalmenu en diploma-uitreiking 'Bierproever voor gevorderden' bij een Waregemse Orvalambassadeur 2010



    Orvalmenu en diploma-uitreiking
    'Bierproever voor gevorderden'
    bij een Waregemse Orvalambassadeur 2010



    Op zaterdag 15 mei laatstleden vond de diploma-uitreiking plaats van

    de biercursus Bierproever voor gevorderden.

    Deze cursus en uitreiking vond plaats in herberg De Heerlijkheid.

    Kan een streekbiercafé nog een mooier naam hebben?




    De Heerlijkheid.



    Een heerlijkheid was in feite een bestuursvorm voortkomend uit een

    feodale (tot het leenstelsel behorend) onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen.

    De centrale persoon van de heerlijkheid was de eigenaar van die rechten:

    de Heer, vrijheer of erfheer (of vrouwe, vrijvrouwe of erfvrouwe).

    Het Latijnse woord voor heer, Dominus, werd ook wel soms gebruikt.




    Nicolas & Conny




    Voor mij is een Heerlijkheid een gezellige herberg gelegen aan
    het Kerkplein van Ter Biest
    In Waregem.

    De Vrijheer en Vrijvrouwe zijn Nicolas & Conny

    De stuwende krachten van de Heerlijkheid.








    De Heerlijkheid probeert zijn klanten een groot en goed aanbod van streekbieren
    te bieden aan democratische prijzen.

    Momenteel kan je kiezen uit ongeveer 80 verschillende bieren.

    Maar dit assortiment zal in de toekomst waarschijnlijk iets verminderen,
    want de uitbaters willen zich profileren als een echt trappisten biercafé.

    Alle trappisten die vrij op de markt te verkrijgen zijn zullen ze u in de toekomst aanbieden,

    met daarnaast enkele onbekende pareltjes van streekbieren!







    De interesse voor Trappisten is gegroeid sedert dat

    De Heerlijkheid voor een jaar Orvalambassadeur is

    Bij hun eerste aanvraag om ambassadeur te worden zijn Nicolas en Conny

     meteen geslaagd in hun opzet.
    Zij zullen er alles aandoen om deze titel elk jaar te kunnen verdienen.







    Daarom dat ze met de diploma-uitreiking voor het eerst een

    Orvalmenu hebben klaar gemaakt voor een omvangrijke groep.

    De maaltijd was lekker maar in de toekomst moet er nog enige verfijning mogelijk zijn.

    Maar alle begin is moeilijk en de wil is er bij Nicolas en  Conny om te slagen.
    Doe zo verder Heerlijke mensen.










    Orval Ambassadeur 2010





    Piet Salomez, brouwer van bierfirma "Het Alternatief" lesgever en
    bezieler van de cursus tekent de diploma's van de cursisten.





    Met dit diploma heb ik gegarandeerd werkzekerheid.






    De Cursisten, uitbater en lesgever.
    Rechtstaand vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Uitbaters De Heerlijkheid,
    Piet salomez, William Roelens,
    Freddy Debels, Antoon Steuperaert,
    Dirk De Matelaere, Tim Scherpereel, Patrick Rademan, Piet Van Tichelen, Kris Langouche

    Zittend vlnr : Jasper Delbaere , Stijn scherpereel, Arnold lagae






    Voor het eten nog even bijpraten.
    vlnr :
    Arnold lagae, Patrick Rademan, Piet Van Tichelen
    en lesgever Piet Salomez.
     





    De jeugd nam ook deel aan de bierproefcursus.  Iets wat ik alleen maar kan toejuichen.
    Liefde en respect voor het bier bij de jongeren.
    vlnr : Tim Scherpereel, Jasper Delbaere en Stijn scherpereel van biervereniging
    "Nadorst"
    Op de achtergrond de iets oudere en leergierige Antoon Steuperaert.






    Het Groepje links is Dirk.De Matelaere en echtgenote
    in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.
    Helemaal rechts onderaan het beeld staat mijn Orval!







    Een prachtige Orval van bovenaf gezien
    Hieronder een aantal beschrijvingen van het schuim door bierproevers

    Dikke romige schuimkraag
    Onregelmatig gebroken wit schuim

    Hardnekkig schuimige witte kop

    Het schuim was enorm rotsachtig

    Dunne bruisende witte kop

    massieve witte kop

    enorme witte schuimende kop
    Maanlandschap






    Uiensoep à l’Orval






    Van wie zou dat witbiertje zijn?
    Waregemse Bierfanaten en Blessers zullen dit onmiddellijk weten! 









    Fruitige kip à l’Orval






    Antoon Antoon Steuperaert en echtgenote Rita ook door velen Martine
    genoemd, of is het andersom?







    Koffie met bavarois
    Volgende maal een dessert waarin Orval is verwerkt?


     

    INFO :

     


    De Heerlijkheid

    Bieststraat 53
    8790 WAREGEM




    Voor een bierbespreking van Orval surf naar :

    Een vertikale Orval Proeverij in de Neerbeek te Bissegem

    Orval als aperitief in "Het Spijker" - Gent



    16-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Hospice - De Proefbrouwerij




    ‘t Hospice


    U moet niet altijd in een horecazaak of op een bierevenement
    zijn om een lekker biertje te proeven.
    Waarom niet in een rusthuis bvb?
    Geroen en ik zijn op onze zoveelste bier-en brouwerijtoer
    een nieuw streekbiertje gaan proeven in het Woonzorgcentrum Het Heiveld in
    Sint-Amandsberg bij Gent.





    Het Heiveld in
    Sint-Amandsberg bij Gent.




    Dat het aan creativiteit niet ontbreekt in Het Heideveld bewijst de lancering
    van hun eigen bier.
    De personeelsleden en de bewoners sloegen de handen in elkaar en presenteerden
    op vrijdag 4 juni laatst hun eigen ’t Hospicebiertje.




    De geboorte van 't Hospice


    Vooraleer het ’t Hospice aan de pers werd bekend gemaakt ging
    het bier eerst enkele proeverijen vooraf.
    De personeelsleden, bewoners een vrijwilliger (
    Rudy Uyttendale (62) uit Gent)
    experimenteerden met smaken en kleur op verscheidene proefbrouwsels
    die de Proefbrouwerij uit Lochristi (brouwer van het bier) hun liet proeven.
    Het was van essentieel belang dat alle bewoners inspraak kregen in het uiteindelijke resultaat. 
    Uit een rondvraag bleek al snel dat de meerderheid koos voor dit amberkleurig biertje









    Het Heiveld draagt het huiselijke en menselijke aspect hoog in het vaandel.
    'Met het lanceren van hun eigen bier willen ze de gastvrijheid binnen het rusthuis promoten.
    Bezoekers drinken graag een pintje met hun gastheer in de cafetaria.
    Dat mag gerust een zwaarder bier zijn die afwijkt van de traditionele bieren die u overal vind.
    Nu kunnen ze de bezoeker een drankje aanbieden waar ze zelf aan meegeholpen hebben’.
















    De mooie eetzaal met hier en daar publiciteit voor hun trotse bier








    De eigenaardige naam komt van Hospies
    1 Gastenverblijf in een klooster
    2 Bajaardentehuis


    Hospiteren
    Gebruik maken van iemands gastvrijheid, als gast zijn intrek innemen

    Woonzorgcentrum Het Heiveld droeg vroeger de naam ’t Hospice.
    De naam wijzigde maar de gastvrijheid die ingebed
    zat in de originele naam blijft bestaan.
    Meer dan ooit wil Het Heideveld iedereen met open armen
    verwelkomen en een warme thuis zijn voor iedereen die er woont.
    Het heerlijke bier staat symbool voor het positief huiselijk beeld
    dat het woonzorgcentrum vandaag wil en kan uitstralen.
    ’t Hospice doet je thuiskomen.




    Dat het Heiveld bijzonder gastvrij is mochten Geroen en ik persoonlijk ondervinden.
    Ondanks dat de cafetaria gesloten was en pas in de namiddag open zou zijn
    konden wij toch een biertje proeven.
    ’t Hospice heeft ons aangenaam verrast.



    ’t Hospice – 6,9% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi





    Donker amber biertje
    Met een mooie dikke beige schuimkraag

    De neus bied ons een moutig palet
    De geur van karamel en kruiden

    De eerste slok is moutzoet
    Karamel
    Daarna komen kruidige smaken naar boven.
    Die zijn goed gedoseerd.
    Een tikkeltje peper?
    Kruidnagel
    In de achtergrond is er een kruidige bitterheid waarneembaar.
    Deze zorgt voor een goed evenwicht.
    De afdronk is droog.

    Een lekker verfrissend biertje van slechts 6,9%
    U kunt er dus gemakkelijk twee degusteren bij uw bezoek.







    Voorlopig is 't Hospice enkel verkrijgbaar in de cafetaria het Heiveld
    aan 1,80 euro per flesje.
    Er zijn 4.000 flesjes van 33cl besteld.
    'Als het bier aanslaat, kunnen ze het ook in flessen van 75cl te verkopen
    en eventueel uitbreiden naar andere rusthuizen.
    Maar zover zijn ze nog niet.
    Het is zeker niet de bedoeling om munt te slaan uit de verkoop.
    Met de winst kunnen ze wel uitstappen en andere evenementen
    organiseren voor de bewoners.






    Onderaan het rugetiket staat:
    Kata Ton Daimona Eaytoy
    Er zijn meerdere vertalingen mogelijk.
    In het Oudgrieks is de strekking iets in de trant van: Trouw aan zijn ziel.
    In het Nieuwgrieks is de vertaling Hij schiep zijn eigen demonen.











    't Hospice beschikt over een originele verpakking
    Wanneer u een setje van vier flesjes koopt worden deze in een
    kartonnen koker verpakt.
    Om voor geen onaangename verrassingen te komen staan is het beter dat u de onderkant
    vasthoud bij het verplaatsen.


    INFO :

    Het Heiveld
    Antwerpsesteenweg 776
    9040 Sint-Amandsberg



    13-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robustus - brouwerij Het Gulden Spoor - Gullegem




    Robustus

     

    Dat de bieren van brouwerij Het Gulden Spoor (alias 't Brouwkot) 
    met hun nieuwe brouwinstallatie

    stabieler geworden zijn lijdt geen twijfel.

    De Netebuk, De Manten en Kalle
    hebben een heerlijke smaakevolutie gekregen.

    Zo ook hun Robustus.

    Dit bier wordt jaarlijks op een ander manier gebrouwen,

    maar telkens met een zware storting naar een voorbeeld van vroeger.





    De naam bier is afgeleid van het oudsaksisch bior en het oudengels Beor.

    In Kortrijk sprak men van crabbelaer, ook nog genoemd groot bier

    of sterk bier (zware storting), dat vermoedelijk bruin was.

    Van de draf brouwde men cnollaert of klein bier dat meer op water leek dan op bier.

    (Bron : Het Herbergleven in Kortrijk – Egied Van Hoonacker)

     


    De brouwers van het Gulden Spoor hebben hun Robustus

    gebaseerd op een oud Kortrijks recept van die Crabbelaer





    Op het etiket prijkt Robustus

    Volgens de legende van Het Gulden Spoor

    was dit een jonge boerenzoon die in 1302 tijdens De Slag van de Gulden Sporen op de

    Groeningekouter, te Kortrijk de wapens stal van het Franse leger 
    Dit leger 
    bestond uit 2500 man adellijke cavalerie.


    Dus  bekampten de 9.000 Vlaamse strijders, grotendeels gewone burgers,
    ambachtslieden en boeren de Franse cavalerie met hun eigen wapens.

    Door zijn heldhaftigheid en moed besloot Het Gulden Spoor de jongen

    af te beelden op hun bieretiketten.

    Op de achtergrond zie je de stenen waarmee de
    Kortrijkse Broeltorens zijn opgebouwd.



     

    Robustus – 11,5% Alc.Vol.

    Limited Edition for 2010

    Brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem





    Licht bruin wazig bier
    met beige schuimkraag

     

    Het aroma laat ons karamel opsnuiven

    Ook een zwoel streepje alcohol prikkelt de neus

     

    De smaak is zoet

    Karamel

    Donker fruit – Blauwe pruimen en Rozijntjes

    Ook toetsjes van kruiden zijn waarneembaar

    De alcohol is lichtjes gemaskeerd

    De afdronk is zoet meet op de achtergrond is

    een kleine bitterheid waarneembaar

     

    Robustus is wel degelijk een volmondig degustatiebier









    INFO :

    Brouwerij Het Gulden Spoor
    alias Brouwkot
     
    Heulestraat 168
    8560 GULLEGEM
    Belgium




     

    09-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Micro-brouwerij Den Triest - Kapelle-op-den-bos



    Micro-brouwerij Den Triest


    De fietsers of wandelaars die een toertje maken langs
    het Kanaal van Willebroek
    of de vier fietsroutes en drie wandelpaden  volgen
    die het grondgebied Kapelle-op-den-Bos doorkruisen
    moeten toch gelukkige mensen zijn.

    Want op hun parcours, meer bepaald in de wijk ‘Den Triest’
    komen ze een gezellige stopplaats tegen.

    Namelijk een brouwerijtje met een gezellige gelagzaal met dezelfde naam als de wijk.

    Brouwer en eigenaar van dit mooie pand is Marc Struyf.

    Marc is een gekend gezicht in de verzamelwereld van bieretiketten.

    Tot kortelings was hij nog de bezieler van de Belgische Etiket Service.

    Doordat de brouwerij veel tijd vergt en Marc ook nog werkzaam is als lichttechnicus
    heeft hij deze jarenlange service met maar liefst een 1500 leden moeten stopzetten.

    Hij kan zich nu volledig toeleggen op het brouwen van zijn bieren.

     

    In het voorjaar bracht ik samen met de Waregemse Bierfanaten  

    Geroen, Antoon en Rita een bezoek aan deze brouwerij.




    U kunt  moeilijk langs Den Triest voorbijlopen
    Twee stevige tonnen maken duidelijk waar brouwerij en
    gelagzaal gelegen zijn.







    Rechts ziet men de gelagzaal.
    In het kleine gebouwtje links is de micro-brouwerij gevestigd






    Sint Arnoldus, ook wel Sint Arnulfus genoemd, wordt enige wonderen toegeschreven.
    De legende vertelt dat Sint Arnoldus als bisschop op een zekere dag in Vlaanderen vertoefde,
    waar de pest heerste.
    In een brouwerij in de buurt roerde hij met zijn staf in het brouwsel
    en verkondigde dat eenieder die er van zou drinken, zou genezen.
    En zo geschiedde het.
    Nu prijkt het beeldje in elke brouwerij.  Zo ook hier in Den Triest.
     



    De Microbrouwerij





    Marc Struyf in zijn micro-brouwerijtje.
    Toen we aankwamen was hij juist bezig met het brouwen
    van een biertje voor een vereniging uit de streek.


























    De installatie die Marc gebruikt om te brouwen heeft een heel
    gevarieerde herkomst.  De beslagkuip (200 liter) is een omgebouwde
    soepketel van een grootkeuken.  De filterkuip had Marc al meer dan 15 jaar
    in zijn bezit en is afkomstig van de voormalige brouwerij Isebaert uit Woesten
    (voordat deze een nieuwe start maakte als Deca Services)
    De Vijf gist- en lagertanks van 200 liter werden gekocht
    bij een Franse wijnboer.  Enkel de kookketel werd speciaal gemaakt naar
    de behoefte van de brouwerij
    (Bron : De Zytholoog 27 - Tekst Casimir Elsen)





    Pas op als u de brouwerij verlaat want "Hier waak ik"!




    De gelagzaal of degustatielokaal







    Dat Marc een groot verzamelaar is bewijst het vele
    publiciteitsmateriaal die de muren van het lokaal siert.
    Daarom is hier te vertoeven en te degusteren zo aangenaam.
    Elk bord, elke fles en glas heeft zijn eigen brouwerijgeschiedenis.




































    Enkele bieren van brouwerij Den Triest



    Er zijn altijd vier biertjes te verkrijgen
    (Enkel 75cl flessen)
    Triest Blond (6,0% Alc.Vol)
    Triest Dubbel (8,0% Alc.Vol)
    Triest Tripel (7,5% Alc.Vol) en
    Triest Kriek (5% Alc.Vol)

    Naast deze bieren is de kans groot dat er soms
    andere bieren aangeboden worden

    Rond de periode van Kerstmis
    is er een Triest X-Mas, te verkrijgen.
    Een bier die hoge toppen scheerde
    op het Kerstbierfestival in Essen.











    Een lust voor het oog




    Pas op, Hier waak ik ook!






    Bij het verlaten van de brouwerij slaan we nog enkele 75cl flessen op.
    Zoals het een etiketverzamelaar siert brengt Marc zorgvuldig en
    handmatig de etiketten op de flessen.


    Den Triest Dubbel 8,5% Alc.Vol.

     



    Donker bier met een gebroken witte – lichtbeige schuimkraag

     

    De neus ruikt geurige geroosterde mout

    Lichte zurige toetsen

    Prikkels van cacaopoeder

     

    Karamel

    Met toetsen van koffie

    Chocolade

    Toffee

    Met een lichte bitterheid op de achtergrond.

    Lekker moutig

    Met een droge afdronk

    Een klassieke lekkere dubbele

    Mooi in evenwicht.

     






    De bieren van Marc zijn allemaal van grote klasse

    Mooi in balans en goed over nagedacht.

    Ook de presentatie en de manier hoe hij zijn bieren behandeld.

    (het inpakken bvb)
    zijn een lust voor het oog.

    Ik ben een fan!







    INFO :

    Microbrouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle-op-den Bos

    06-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walsberger Dubbel - Huisbrouwerij Lestedröppel - Van Steenberge



    Walsberger Dubbel









    De naam Walsberger komt van het Domein Walsbergen, centraal gelegen in Linter,
    tussen de deelgemeenten Melkwezer en Wommersom.

    De Linterse Heemkundige Kring kwam met de naam op de proppen

     

    Het bier word proef gebrouwen in Huisbrouwerij Lestedröppel

    Gesticht in 1999 door Rudi Ramaekers, André Deroye en Eddy Cresens

    De grote hoeveelheden worden in Ervelde gebrouwen bij Van Steenberge






    Het etiket is naar de hand van Paula Geyssen uit Neerhespen.

    Op het etiket zie je de poort van Walsbergenhoeve,





    Walsberger Dubbel – 7,5% Alc.Vol.

    Recept Huisbrouwerij 'De Lestedröppel' – Linter

    Gebrouwen door Van Steenbergen - Ertvelde





    Donkerbruin bier met een robijnrode glans

    Rotsachtig gebroken wit schuim

     

    Moutige neus

    En toetsen van donker fruit

     

    De smaakpapillen proeven zoet

    Met toetsen van geroosterde mout

    De smaak dringt diep door

    Donker fruit en noten

    Een geringe nootachtige bitterheid houd het bier mooi in balans

    Deze bitterheid blijft aanhouden tot de afdronk en vloeit langzaam uit.

    Droge afdronk

    Goed gebrouwen bier.

    Een klassieke dubbel








     

    INFO

    Walsberger


    02-06-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!