Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
16-06-2010
Orvalmenu en diploma-uitreiking 'Bierproever voor gevorderden' bij een Waregemse Orvalambassadeur 2010
Orvalmenu en diploma-uitreiking 'Bierproever voor gevorderden' bij een Waregemse Orvalambassadeur 2010
Op zaterdag 15 mei laatstleden vond de diploma-uitreiking plaats van
de biercursus Bierproever voor gevorderden.
Deze cursus en uitreiking vond plaats in herberg De Heerlijkheid.
Kan een streekbiercafé nog een mooier naam hebben?
De Heerlijkheid.
Een heerlijkheid was in feite een bestuursvorm voortkomend uit een
feodale (tot het leenstelsel behorend) onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen.
De centrale persoon van de heerlijkheid was de eigenaar van die rechten:
de Heer, vrijheer of erfheer (of vrouwe, vrijvrouwe of erfvrouwe).
Het Latijnse woord voor heer, Dominus, werd ook wel soms gebruikt.
Nicolas & Conny
Voor mij is een Heerlijkheid een gezellige herberg gelegen aan het Kerkplein van Ter Biest In Waregem.
De Vrijheer en Vrijvrouwe zijn Nicolas & Conny
De stuwende krachten van de Heerlijkheid.
De Heerlijkheid probeert zijn klanten een groot en goed aanbod van streekbieren te bieden aan democratische prijzen.
Momenteel kan je kiezen uit ongeveer 80 verschillende bieren.
Maar dit assortiment zal in de toekomst waarschijnlijk iets verminderen, want de uitbaters willen zich profileren als een echt trappisten biercafé.
Alle trappisten die vrij op de markt te verkrijgen zijn zullen ze u in de toekomst aanbieden,
met daarnaast enkele onbekende pareltjes van streekbieren!
De interesse voor Trappisten is gegroeid sedert dat
De Heerlijkheid voor een jaar Orvalambassadeur is
Bij hun eerste aanvraag om ambassadeur te worden zijn Nicolas en Conny
meteen geslaagd in hun opzet. Zij zullen er alles aandoen om deze titel elk jaar te kunnen verdienen.
Daarom dat ze met de diploma-uitreiking voor het eerst een
Orvalmenu hebben klaar gemaakt voor een omvangrijke groep.
De maaltijd was lekker maar in de toekomst moet er nog enige verfijning mogelijk zijn.
Maar alle begin is moeilijk en de wil is er bij Nicolas en Conny om te slagen. Doe zo verder Heerlijke mensen.
Orval Ambassadeur 2010
Piet Salomez, brouwer van bierfirma "Het Alternatief" lesgever en bezieler van de cursus tekent de diploma's van de cursisten.
Met dit diploma heb ik gegarandeerd werkzekerheid.
De Cursisten, uitbater en lesgever. Rechtstaand vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Uitbaters De Heerlijkheid, Piet salomez, William Roelens, Freddy Debels, Antoon Steuperaert, Dirk De Matelaere, Tim Scherpereel, Patrick Rademan, Piet Van Tichelen, Kris Langouche
Zittend vlnr : Jasper Delbaere , Stijn scherpereel, Arnold lagae
Voor het eten nog even bijpraten. vlnr : Arnold lagae, Patrick Rademan, Piet Van Tichelen en lesgever Piet Salomez.
De jeugd nam ook deel aan de bierproefcursus. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Liefde en respect voor het bier bij de jongeren. vlnr : Tim Scherpereel, Jasper Delbaere en Stijn scherpereel van biervereniging "Nadorst" Op de achtergrond de iets oudere en leergierige Antoon Steuperaert.
Het Groepje links is Dirk.De Matelaere en echtgenote in gesprek met Geroen Vansteenbrugge. Helemaal rechts onderaan het beeld staat mijn Orval!
Een prachtige Orval van bovenaf gezien Hieronder een aantal beschrijvingen van het schuim door bierproevers
U moet niet altijd in een horecazaak of op een bierevenement zijn om een lekker biertje te proeven. Waarom niet in een rusthuis bvb? Geroen en ik zijn op onze zoveelste bier-en brouwerijtoer een nieuw streekbiertje gaan proeven in het Woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg bij Gent.
Het Heiveld in Sint-Amandsberg bij Gent.
Dat het aan creativiteit niet ontbreekt in Het Heideveld bewijst de lancering van hun eigen bier. De personeelsleden en de bewoners sloegen de handen in elkaar en presenteerden op vrijdag 4 juni laatst hun eigen t Hospicebiertje.
De geboorte van 't Hospice
Vooraleer het t Hospice aan de pers werd bekend gemaakt ging het bier eerst enkele proeverijen vooraf. De personeelsleden, bewoners een vrijwilliger (Rudy Uyttendale (62) uit Gent) experimenteerden met smaken en kleur op verscheidene proefbrouwsels die de Proefbrouwerijuit Lochristi (brouwer van het bier) hun liet proeven. Het was van essentieel belang dat alle bewoners inspraak kregen in het uiteindelijke resultaat. Uit een rondvraag bleek al snel dat de meerderheid koos voor dit amberkleurig biertje
Het Heiveld draagt het huiselijke en menselijke aspect hoog in het vaandel. 'Met het lanceren van hun eigen bier willen ze de gastvrijheid binnen het rusthuis promoten. Bezoekers drinken graag een pintje met hun gastheer in de cafetaria. Dat mag gerust een zwaarder bier zijn die afwijkt van de traditionele bieren die u overal vind. Nu kunnen ze de bezoeker een drankje aanbieden waar ze zelf aan meegeholpen hebben.
De mooie eetzaal met hier en daar publiciteit voor hun trotse bier
De eigenaardige naam komt van Hospies 1 Gastenverblijf in een klooster 2 Bajaardentehuis
Hospiteren Gebruik maken van iemands gastvrijheid, als gast zijn intrek innemen
Woonzorgcentrum Het Heiveld droeg vroeger de naam t Hospice. De naam wijzigde maar de gastvrijheid die ingebed zat in de originele naam blijft bestaan. Meer dan ooit wil Het Heideveld iedereen met open armen verwelkomen en een warme thuis zijn voor iedereen die er woont. Het heerlijke bier staat symbool voor het positief huiselijk beeld dat het woonzorgcentrum vandaag wil en kan uitstralen. t Hospice doet je thuiskomen.
Dat het Heiveld bijzonder gastvrij is mochten Geroen en ik persoonlijk ondervinden. Ondanks dat de cafetaria gesloten was en pas in de namiddag open zou zijn konden wij toch een biertje proeven. t Hospice heeft ons aangenaam verrast.
t Hospice 6,9% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Donker amber biertje Met een mooie dikke beige schuimkraag
De neus bied ons een moutig palet De geur van karamel en kruiden
De eerste slok is moutzoet Karamel Daarna komen kruidige smaken naar boven. Die zijn goed gedoseerd. Een tikkeltje peper? Kruidnagel In de achtergrond is er een kruidige bitterheid waarneembaar. Deze zorgt voor een goed evenwicht. De afdronk is droog.
Een lekker verfrissend biertje van slechts 6,9% U kunt er dus gemakkelijk twee degusteren bij uw bezoek.
Voorlopig is 't Hospice enkel verkrijgbaar in de cafetaria het Heiveld aan 1,80 euro per flesje. Er zijn 4.000 flesjes van 33cl besteld. 'Als het bier aanslaat, kunnen ze het ook in flessen van 75cl te verkopen en eventueel uitbreiden naar andere rusthuizen. Maar zover zijn ze nog niet. Het is zeker niet de bedoeling om munt te slaan uit de verkoop. Met de winst kunnen ze wel uitstappen en andere evenementen organiseren voor de bewoners.
Onderaan het rugetiket staat: Kata Ton Daimona Eaytoy Er zijn meerdere vertalingen mogelijk. In het Oudgrieks is de strekking iets in de trant van: Trouw aan zijn ziel. In het Nieuwgrieks is de vertaling Hij schiep zijn eigen demonen.
't Hospice beschikt over een originele verpakking Wanneer u een setje van vier flesjes koopt worden deze in een kartonnen koker verpakt. Om voor geen onaangename verrassingen te komen staan is het beter dat u de onderkant vasthoud bij het verplaatsen.
INFO :
Het Heiveld Antwerpsesteenweg 776 9040 Sint-Amandsberg
De fietsers of wandelaars die een toertje maken langs het Kanaal van Willebroek of de vier fietsroutes en drie wandelpaden volgen die het grondgebied Kapelle-op-den-Bos doorkruisen moeten toch gelukkige mensen zijn.
Want op hun parcours, meer bepaald in de wijk Den Triest komen ze een gezellige stopplaats tegen.
Namelijk een brouwerijtje met een gezellige gelagzaal met dezelfde naam als de wijk.
Brouwer en eigenaar van dit mooie pand is Marc Struyf.
Marc is een gekend gezicht in de verzamelwereld van bieretiketten.
Tot kortelings was hij nog de bezieler van de Belgische Etiket Service.
Doordat de brouwerij veel tijd vergt en Marc ook nog werkzaam is als lichttechnicus heeft hij deze jarenlange service met maar liefst een 1500 leden moeten stopzetten.
Hij kan zich nu volledig toeleggen op het brouwen van zijn bieren.
In het voorjaar bracht ik samen met de Waregemse Bierfanaten
Geroen, Antoon en Rita een bezoek aan deze brouwerij.
U kunt moeilijk langs Den Triest voorbijlopen Twee stevige tonnen maken duidelijk waar brouwerij en gelagzaal gelegen zijn.
Rechts ziet men de gelagzaal. In het kleine gebouwtje links is de micro-brouwerij gevestigd
Sint Arnoldus, ook wel Sint Arnulfus genoemd, wordt enige wonderen toegeschreven. De legende vertelt dat Sint Arnoldus als bisschop op een zekere dag in Vlaanderen vertoefde, waar de pest heerste. In een brouwerij in de buurt roerde hij met zijn staf in het brouwsel en verkondigde dat eenieder die er van zou drinken, zou genezen. En zo geschiedde het. Nu prijkt het beeldje in elke brouwerij. Zo ook hier in Den Triest.
De Microbrouwerij
Marc Struyf in zijn micro-brouwerijtje. Toen we aankwamen was hij juist bezig met het brouwen van een biertje voor een vereniging uit de streek.
De installatie die Marc gebruikt om te brouwen heeft een heel gevarieerde herkomst. De beslagkuip (200 liter) is een omgebouwde soepketel van een grootkeuken. De filterkuip had Marc al meer dan 15 jaar in zijn bezit en is afkomstig van de voormalige brouwerij Isebaert uit Woesten (voordat deze een nieuwe start maakte als Deca Services) De Vijf gist- en lagertanks van 200 liter werden gekocht bij een Franse wijnboer. Enkel de kookketel werd speciaal gemaakt naar de behoefte van de brouwerij (Bron : De Zytholoog 27 - Tekst Casimir Elsen)
Pas op als u de brouwerij verlaat want "Hier waak ik"!
De gelagzaal of degustatielokaal
Dat Marc een groot verzamelaar is bewijst het vele publiciteitsmateriaal die de muren van het lokaal siert. Daarom is hier te vertoeven en te degusteren zo aangenaam. Elk bord, elke fles en glas heeft zijn eigen brouwerijgeschiedenis.
Enkele bieren van brouwerij Den Triest
Er zijn altijd vier biertjes te verkrijgen (Enkel 75cl flessen) Triest Blond (6,0% Alc.Vol) Triest Dubbel (8,0% Alc.Vol) Triest Tripel (7,5% Alc.Vol) en Triest Kriek (5% Alc.Vol)
Naast deze bieren is de kans groot dat er soms andere bieren aangeboden worden
Rond de periode van Kerstmis is er een Triest X-Mas, te verkrijgen. Een bier die hoge toppen scheerde op het Kerstbierfestival in Essen.
Een lust voor het oog
Pas op, Hier waak ik ook!
Bij het verlaten van de brouwerij slaan we nog enkele 75cl flessen op. Zoals het een etiketverzamelaar siert brengt Marc zorgvuldig en handmatig de etiketten op de flessen.
Den Triest Dubbel 8,5% Alc.Vol.
Donker bier met een gebroken witte lichtbeige schuimkraag
De neus ruikt geurige geroosterde mout
Lichte zurige toetsen
Prikkels van cacaopoeder
Karamel
Met toetsen van koffie
Chocolade
Toffee
Met een lichte bitterheid op de achtergrond.
Lekker moutig
Met een droge afdronk
Een klassieke lekkere dubbele
Mooi in evenwicht.
De bieren van Marc zijn allemaal van grote klasse
Mooi in balans en goed over nagedacht.
Ook de presentatie en de manier hoe hij zijn bieren behandeld.
(het inpakken bvb) zijn een lust voor het oog.
Ik ben een fan!
INFO :
Microbrouwerij Den Triest Trieststraat 24 1880 Kapelle-op-den Bos
Nu en dan eens brouwsels proeven van een ander biercultuur is boeiend.
Het gebruik van andere moutsoorten en hoprassen kunnen interessante smaken opleveren.
Maar die buitenlandse bieren vinden is niet altijd even gemakkelijk.
Daarom is een bezoek aan Den Proefzolder van Alvinne in Heule voor een bierliefhebber
altijd zo fascinerend.
Niet alleen hun eigen bieren zijn een genot voor de smaakpapillen maar ze slagen er om de twee weken bijna telkens in via een proefplankje (4 tot 5 proefglaasjes) hun bezoekers kennis te laten maken met niet-Belgische brouwers.
.
Op 8 mei 2010 laatstleden pakten ze uit met een Zweeds plankje.
Dat men in Scandinavië lekker bier brouwt, kon men reeds proeven op andere tastings van Den Proefzolder. Bieren uit Noorwegen (Nogne O, Haandbryggeriet) en Denemarken (Amager, Mikkeller) zouden voor de Proefzolderbezoekers normaal geen geheimen meer mogen hebben zegt Glenn Castelein
Ik persoonlijk heb geweldig kunnen genieten van de traditionele Noorse stouts. Hun typische aroma"s en smaken konden mij buitengewoon charmeren.
Ditmaal was het dus de beurt aan Zweden.
Smörgåsbord en Köttbullar klinken bij sommige mensen bekend in de oren.
Maar een biertje als Nynäshamns Bötet Barley-wine is totaal vreemd.
Het is natuurlijk een feit dat hun biertjes onder de 2,2 Alc% (Cat I) enkel in de supermarkt te koop zijn.
Daarboven tot en met 3,5 %Alc (Cat II) kun je vinden in supermarkten en in benzinestations.
Maar dit zijn dan hoofdzakelijk blikjes.
Bieren boven 3,5 % (cat III) zijn enkel in de staatsslijterij verkrijgbaar.
Daarom dat de toeristen enkel de eerste twee categorieën voor het merendeel proeven.
En nochtans kunnen ze in Zweden behoorlijk bier brouwen in tegenstelling tot wat sommige toeristen beweren. Het Zweeds proefplankje moest dit bewijzen.
Het Zweeds proefplankje.
Wij proefden (hoe kan het ook anders) biertjes van categorie III
Op het proefplankje stonden
Nynäshamns Bötet Barley-wine
Nynäshamns Sotholmen Extra Stout
Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout
Hantverksbryggeriet Baronen Barley-wine
Van links naar rechts : Nynäshamns Bötet Barley-wine, Nynäshamns Sotholmen Extra Stout, Hantverksbryggeriet Kosacken Imperial Stout en Hantverksbryggeriet Baronen Barley-wine
Oranje van kleur met een miniem streepje schuimkraag
De geur is licht alcoholisch
Karamel
Toetsen van gebakken vers brood
De smaak is overwegend zoet
Karamel eist een hoofdrol
Chocolade en rijpe vruchten
De alcohol is goed gemaskeerd
Droog met een licht bittere afdronk
Enkele leden van de Gentse biervereniging op weg naar het Hommelhof in Watou kwamen ook even binnenwippen.
Men kon er ook een aspergeroomsoep klaar gemaakt met ambachtelijk gerookte hamsnippers van "de Heerlijkheid" en het "Witte Roock bier" proeven. Een lekkere creatie van chef Glenn Castelein
Trouwe Zolderproevers Elisa en Timmy uitbaters van de Gains- en Ziggy bar op de Vlasmarkt in Kortrijk laten de soep en de Naked Ladies smaken.
Op vraag van "Fredje" klopte Glenn nog in de namiddag een
"Sabayon van Black Damnation Coffeeclub en speculoosijs".
Die zaterdag spoorde ik naar Oostende om er een bezoekje te brengen aan Ensor.
Zo heet de tentoonstelling Bij Ensor op bezoek
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat hij in Oostende werd geboren.
Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee) liet deze verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. De uitzonderlijke tentoonstelling Bij Ensor op bezoek brengt alle beeldende kunstenaars, schrijvers, cineasten, museumdirecteurs en verzamelaars samen die bij Ensor op bezoek gingen.
Na mijn visite aan James zou ik ook nog een bezoekje brengen bij Christophe en Stefanie van het gekende bierrestaurant De Bistronoom
Moest James nog leven dan was ik bijna zeker dat hij met mij mee zou zijn gegaan.
Naar het schijnt was hij verzot op oesters.
Hij zou niet enkel meegegaan zijn voor de smaakvariëteiten maar
als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België ook om de prachtige kleurencombinaties die Stefanie op haar borden weet te dresseren met grove borstelstreken of met fijne inktlijnen vast te leggen op papier en doek.
Beer en Foodpairing op schilderslinnen! Moet kunnen
Maar eerst de tentoonstelling
In tegenstelling tot de Bozar (Brussel) mocht ik hier wel fotograferen.
Zonder te flitsen wel te verstaan.
Naast enkele werken van James heb ik mijn foto-inspiratie een beetje laten
botvieren, zelfs een studie van mijn Bierblog was er te bewonderen
James Ensor was een Vlaams schilder, geboren te Oostende op 13 april 1860 en er gestorven op 19 november 1949. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België.
Twee jaar later, hij was dan 28, in 1888, begon Ensor aan zijn "Intrede van Christus in Brussel", het meest spectaculaire werk van de jonge meester, dat nadien ook zijn roem zou uitdragen
over de wereld. Het werk was een jaar later echter niet af om op het Salon des XX geëxposeerd te worden.
Het was een indrukwekkend werk geworden van 2,58 m. hoog en 4,31 m. lang. Het bleef 30 jaar lang opgerold in zijn atelier, op de hoek van de Vlaanderenramp. Hij kon het eerst opspannen in 1917, boven zijn harmonium, toen hij verhuisde naar zijn nieuwe woning, in de Vlaanderenstraat. Dit huis, het huidige Ensor-huis, erfde hij van zijn oom Leopold. Toen het werk moest verhuizen voor de grote exposities van Brussel en Parijs, moest in 1929 eerst een stuk van het gevelbalkon afgebroken worden.
Intrede van Christus in Brussel
Massa's maskers heeft hij uit zijn penseel laten vloeien. Volgens Ensor tonen zij het ware gezicht van de mensen die ze dragen.
Bierblog ?
Geboeid naar het slanke
Filmpje - Ensor in Oostende
Een eerste ontmoeting met kunst?
Van de Artistieke schilderkunst naar de kunst van het koken is in Oostende maar een kleine stap.
De Bistronoom ligt op slechts enkele stappen verwijderd van Het Kunstmuseum.
Dicht bij het prestigieuze schoolschip de Mercator.
Links van de Mercator onder een van de appartementsblokken ligt De Bistronoom
De Bistronoom badend in het vroege zonlicht.
Christophe en Stefanie hadden voor mij een plaatsje op hun zonnig terras gereserveerd.
Als aperitief kreeg ik een Vicardin (7% Alc.Vol) geserveerd van bierfirma Dillewyns (weldra een volwaardige brouwerij). gebrouwen in de Proefbrouwerij.
Dit bier is een blended van een tripel Vicaris en een lambiek van Girardin.
Amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.
Het aroma is fruitig, met toetsen van appel en citrus.
Het heeft een droge en fruitige smaak,
Licht zurig een beetje bitterheid.
Een ideale aperitief
Als amuse presenteerde Stefanie mij :
Slaatje met gerookte eendenborst, Balsamicodressing verfijnd met Hopus.
Stoofpotje van hoevekip uit de Polders met geraffineerd
met Grottenbier Blond " Signature Pierre Celis "
Brandade van Kabeljauw en gazpacho met Bush Pècheresse.
Gebruikt bier in het gerecht : Hopus van brouwerij Lefebvre Grottenbier van brouwerij St. Bernardus naar een recept van Pierre Celis en Bush Pècheresse.van brasserie Dubuisson
Tussen de amuse en het voorgerecht presenteerde Christophe mij een typisch Oostends biertje "Den Ostensche Baron" (6,5% Alc.Vol.) Donker goudkleurig met een witte schuimkraag. Het biertje heeft een moutig aroma. Toetsen van fruit De smaak is over het algemeen zoet, Op de achtergrond kruidige toetsen en een lichte bitterheid
Het voorgerecht waren heerlijke malse Mechelse Asperges met een gepocheerd hoeve-ei, mousseline met La Binchoise Tripel en Oostendse grijze Garnalen.
Het waren de allereerste asperges (Type A) die Christophe op de vroegmarkt s' morgens was gaan halen.
.
Gebruikt bier in het gerecht : La Binchoise Tripel van Brasserie La Binchoise
Bij de asperges werd een Belgoo Magus (6,5% Alc.Vol.) geserveerd. bierfirma : Belgoo Beers Een blond biertje met een mooie fijne witte schuimkraag. ietsje wazig.
Een mooie kruidige neus met vooral tarwe prikkels.
Licht zurige aanzet (tarwe) die over gaat naar een medium body van lichte bitterheid. De smaak komt over als een bio biertje maar met een eigen specifiek smaakpatroon. Het heeft ook een aangename kruidigheid.en een droge afdronk. Perfect passend bij het romige van de asperges
Als hoofdgerecht kreeg ik Konijn voor Alvinne : Tournedos van konijn, groentenwok, Balthazarcoulis / Kalfszwezerik, Boschampignons en Caper Fumatis .
Gebruikt bier in het gerecht : Balthazar en Caper Fumatis van Picobrouwerij Alvinne
Bij het hoofdgerecht serveerde Christophe een Winterkoninkske Grand Cru (13% Alc.Vol.) - Brouwerij Kerkom
Donkerbruin bier met een rode gloed Een licht bruine schuimkraag. Het bier heeft een geurige gebrande moutige neus Zoet van smaak maar met voldoende bitterheid in de mond ook lichte toetsen van noten. Het heeft tenslotte een mooie alcoholwarmte
Dessert Gouden Carolus Hopsinjoor Carolus Cuvée van de Keizer 2000 Melchior Oak Aged Calvados Barrel
Na het hoofdgerecht bestond het dessert uit het proeven van enkele biertjes. Een meer dan 20 jarige Extra Whitbread Stout werd boven gehaald Het bier presenteerde nog mooi maar was door de jaren te sterk geoxideerd om nog te bekoren
Biersomelier Christophe schenkt op een perfecte manier een Gouden Carolus Hopsinjoor in het juiste glas Chefkok Stefanie kijkt lachend toe.
Gouden Carolus Hopsinjoor (8% Alc.Vol.) - Het Anker Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag. Het heeft een hoppig en kruidig aroma Citrus Grapefruit, Ietsje grassig De aanzet is vrij moutig met malse bittere toetsen Fruitige prikkels van citrus Zoete mandarijn Hoppig met een mooie bittere afdronk. Een heel lekker bier.
Carolus Cuvée van de Keizer 2000 (8% Alc.Vol) Het bier is 10 jaar oud en is momenteel een felbegeerd collectors Item geworden. De alcohol is lichtjes afgezwakt alsook de toffee, het zoethout en de anijs die vroeger de smaak meehielp bepalen. Het bier is geoxideerd (hoe kan ook anders) maar de zoete smaak is nog gebleven alsook de karameltoetsen. Ondanks de 10 jaar veroudering is het biertje nog te genieten. De latere Cuvées (10% in 2003 en 11% vanaf 2004) waren hoger in alcohol en zijn beter geschikt als provisiebier.
Melchior Oak Aged Calvados Barrel (11,5 % Alc.Vol.) - Picobrouwerij Alvinne Amberkleurig biertje met weinig schuim Zoetzurig aroma van geroosterde mout, calvadosprikkels, Rijp fruit (blauwe Pruimpjes) - appels, warme alcohol. Hout - vanille enz... De smaak is zoetmoutig Karamel fruit en warme alcohol. vinues van smaak Een prachtig complex uniek biertje.
Tenslotte was er nog de Pousse Café : Liesbeth & Mireille ?
Bedankt Stefanie voor uw fijne kookunst Bedankt Christophe voor het uitkiezen en het prima uitschenken van de begeleidende bieren Bedankt aan de onbekende vrouw waar ik mee dineerde en mocht praten over kunst, bier en boten.
Slow Brew Tour of Belgium. Chris Bauweraerts bij HOP in het Rusteel.
Slow Brew Tour of Belgium
Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld
dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.
Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik zeker de meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.
Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedronken maar er al over gehoord is bijna zeker.
Wel beste bloglezers Chris Bauweraerts was samen met zijn zwager Pierre Gobron oprichter van de brouwerij d'Achouffe in 1982.
In 28 jaar wordt het bier nu uitgevoerd over de gehele wereld.
Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met het biertje waar de sympathieke kabouter de etiketten siert
De brouwerij in Vallei van de feeën bij de samenvloeiing van de beek van Martin-Moulin en de beek van de Chevral werd in 2006 overgenomen door Duvel Moortgat.
Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds verbonden met de brouwerij.
Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu wereldwijd de bieren gaan promoten.
Zijn promotiecampagne noemt de Slow Brew Tour of Belgium.
HOP ondervoorzitter Carl Kins zag Chris bezig in een van de vele beerpubs in Boston (USA)
en vroeg hem of hij deze Slow Brew Tour zou willen voorstellen aan de HOPleden.
Geen probleem voor Chris en zo kwamen een 50-tal bierliefhebbers samen in Biertaverne Het Rusteel te Gullegem bijeen om een avondje te genieten van de spraakwaterval Chris met zijn verhalen over het ontstaan van Achouffe, de overname door Moortgat, zijn Amerikaanse avonturen en talrijke andere anekdotes.
Ik moet U er nog bij vertellen dat naast de HOPleden ook enkele vrienden van Chris aanwezig waren.
Johan Brandt van brouwerij Smisje, Professor Arnoldus Goedbier of Jan De Bruyne, Pol gewezen manager van Marcasou. Ook enkele mensen van Liefmans en Moortgat vulden de zaal waaronder vertegenwoordiger Kris Baert.
Bierhuis - Restaurant 'Het Rusteel'
Voor de avond begon was Die Hard Achouffefan Bianca Goethals als de kippen erbij om Chris haar uitgebreide collectie voor te stellen. Tot grote verwondering van Chris.
HOP ondervoorzitter Carl Kins kon Chris in Boston strikken en stelde hem maar al te graag aan het massaal opgekomen publiek voor.
De plaatsen in de USA waar zijn Slow Brew Tour of Belgium in 2009 plaats vond.
Chris toonde op originele wijze de toestand van de abdij- en trappistenbieren door de eeuwen heen.
Een deeltje van het talrijk opgekomen publiek.
Ook het ontstaan van brouwerij Achouffe kwam aan bod en natuurlijk werd er tussen de voordracht geproefd van het aanbod van Moortgat.
Als eerste biertje kregen we een Duvel (8,5 % Alc.Vol) aangeboden. Let op! de uitspraak is Duvul. Het paradepaardje van Moortgat is nog altijd een lekker biertje. Bitter en hoppig aroma met toetsen van perzik Ook de smaak is heerlijk bitter en hoppig met een droge en bittere afdronk, Het bier heeft een mooi hoog koolzuurgehalte.
Nog vermelden dat in het begin van de avond talrijke gadgets werden uitgedeeld Stickers, Achouffe sleutelhangers, balpennen van Duvel enz..
Het tweede biertje was een Maredsous Tripel (10% Alc.Vol.). Dit koperkleurig biertje heeft een aromatische lekkere geur met toetsen van licht fruit. De smaak is een tikkeltje nootachtige en fruitig. Het einde is enige bitterheid. Een heerlijk abdijbier
We werden ook verwend met een Liefmans Gouden Band. Donker biertje met een beige schuimkraag ruikt naar donker fruit en kersen - hout. De smaak is licht zurig met een beetje bitterheid, op een lichte zoete achtergrond. Het heeft ook een beetje alcohol warmte.
Een speciaal biertje zonder etiket werd ons ingeschonken. Het bleek om een Zwarte Pol (6,5% Alc.Vol). te gaan van hobbybrouwerij Inter-Pol uit Mont-Houffalize. Eigenaar Pol Ghekiere verbouwde naast zijn B&B "La Vielle Forge" een oud schuurtje uit 1710 om tot hobbybrouwerij. Zwarte Pol werd gebrouwen naar een recept van een van de bieren van de Ommegang Brewery in Cooperstown, New York. Het aroma is moutig, ietsje muf. Toetsjes van cacaopoeder De smaak doet eerst een beetje waterachtig aan. Dan komt een toets van gebrande mout, ook hier de smaak van cacao en chocolade. Een lekker fris biertje
Tussendoor deelde Chris de bekende rode Achouffe kaboutermutsen uit, tot grote tevredenheid van iedereen
Het beeld van de aanwezigen in de zaal is na het uitdelen zeer groot
vóór
Na
Na de korte pauze volgden de Achouffebiertjes. Te beginnen met La Chouffe (8%Alc.Vol.) Een wazige goudkleurig biertje met een kleine witte schuimkraag. Het heeft een aangenaam neus van fruit (citrus, appel), Ook een licht broodaroma. De smaak is vergelijkbaar met het aroma Fruit, een tikkeltje broodkruim en licht kruidig Een heerlijk bier.
De Chouffe Bok 6666 (6% Alc.Vol.) gebrouwen voor Nederland. Donker amber van kleur met een moutige neus, lichte toetsjes van alcohol De smaak is moutig en fruitig met prikkels van peper Het biertje heeft licht bittere afdronk. 6666 is de postcode van Achouffe.
Daarna volgde de Mc Chouffe (8% Alc.Vol) Een biertje in Schotse stijl gebrouwen. Bemerk de kabouter nu met een geruite broek! Donker van kleur met een beige schuimkraag De neus is moutig en kruidig. Ook toetsen van karamel. De smaak is geroosterde mout, karamel, nootachtig. Zoet met een droge afdronk. Lekker.
De Chouffebieren volgden elkaar zeer vlug op. Het winterbier N'Ice Chouffe (10%Alc.Vol.) werd ingeschonken. Een donker bier met licht bruine schuimkraag. Aroma is dit van donker fruit en nogal kruidig zonder te storen. Ook de smaak laat ons donker gedroogd fruit proeven Karamel is duidelijk aanwezig op de achtergrond. De alcohol is goed gemaskeerd. Lekker degustatiebiertje!
Professor Arnoldus Goedbier of Jan De Bruyne, en Pol gewezen manager van Marcasou vertelden ons enige anekdotes. Ze bewierookten Chris en vertelden hoe ze hem leerden kennen.
Daarna kwam er een zoveelste hoogtepunt. Line kwam binnen met een schenkbord "Chouffe Houblon Dobbelen IPA" van 't vat. Dit bier werd getapt in de originele glazen. Ieder aanwezige mocht zijn glas naar huis nemen. Een prachtige tripel Goudblond van kleur kleur. Een hoppige fruitige neus (Perziken, abrikozen). De smaak is fruitig met heel veel hop Een mooie bitterheid houd het bier in evenwicht Ook hier is de alcohol goed verborgen. Mooie hoppige afdronk Een klasse bier om echt van te genieten.
Als apotheose werd er nog een Spirit d'Achouffe (40%) uitgeschonken. Een bierbrandewijn, verkregen door het distilleren van Chouffe.
Als dank kreeg Chris uit de handen van Carl Kins het origineel HOPkadertje.
Een fantastische avond met een boeiende sympathieke spreker en lekkere bieren
Tripel Klok is een biertje die in 2009 speciaal gebrouwen werd door brouwerij Boelens voor het Zythos Bierfestival.
Het etiket werd getekend door stadsgenoot (Kortrijk) Steven Vervaecke.
Op het etiket staat op de achtergrond de Sint-Andreas en Gislenuskerk van Belsele afgebeeld.
Het meisje met de luit is Bieke. Een jonge freule die ook haar eigen biertje heeft verworven bij brouwerij Boelens.
In tegenstelling tot het Bieke bier zit er in Tripel Klok geen honing en wordt er andere gist gebruikt.
Ook werd het bier gebrouwen met diverse hopsoorten
Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens ontwierp het biertje Het bier eindigde in 2009 op de tweede plaats van de consumententrofee die jaarlijks door Zythos op het festival wordt ingericht.
Een Oenoloog, of Vinoloog, is een gediplomeerd wijnproever en kenner.
Een Zytholoog is iemand met kennis van bier, een gediplomeerd bierkenner dus.
Den Zytholoog is momenteel een gezellige herberg in Adegem met maar liefst
1500 verschillende bieren in huis.
Dit bierheiligdom wordt uitgebaat door twee Zythologen in spe.
Sabine Verbuyst en Stefaan Van Canneyt van de vroegere bierloods in Adegem. (beiden volgen momenteel hun derde jaar opleiding bij Syntra Roeselare)
Op vrijdagavond 26 februari 2010 openden ze deze nieuwe zaak.
De bieren van hun vroegere bierloods brachten ze mee naar het café en de bedoeling is om naast de herberg ook hun drankenhandel verder te zetten.
Weldra zal de drankenzaak open gaan voor het grote publiek,
want Stefaan (ook Vacas genoemd) is een man van actie.
Bierhuis "Den Zytholoog" Staatsbaan (N9) nr 65 - 9991 Adegem
Het interieur bestaat hoofdzakelijk uit hout Vloer- en plafondplanken geven de gelagkamer een authentieke en warme uitstraling
Aan het ene uiteinde van de gelagzaal staan er een hele rij koelkasten die bijna alle flessenbieren herbergen die verkrijgbaar zijn. Niets belet u om het allernieuwste biertje te vragen aan de toog
De bedoeling is dat de stamgasten hun keuze maken. Een biertje uit de frigo halen en er mee naar de toog gaat. Daar wordt het op een zorgvuldige wijze in het gepaste glas geschonken of in een van de 800 verschillende glazen die de herberg rijk is.
De wanden achter de toog herbergen niet alleen vele cd's maar ook een fraaie collectie bierglazen.
De stamgast heeft een keuze uit maar liefst 1500 biertjes Er zitten altijd 3 speciale biertjes op 't vat Ze serveren ook een pils van 't vat, een paar alcoholvrije bieren en een tafelbiertje.
Alle geuzen zijn beschikbaar. Er is ook altijd oude lambiek te verkrijgen. Stefaan rijd speciaal naar het Pajottenland om enkele vaatjes op te halen.
Het hout is al opgestapeld om tijdens de winter een gezellige warmte te creëren
Voor de verfraaiing van het café zorgen de vele bierornamenten. Oude en nieuwe emailplaten, flessen, pancardes enz..
Het biergebeuren speelt zich hoofdzakelijk af aan de toog of aan de hoge houten praattafels. U voelt zich onmiddellijk thuis in dit knusse etablissement.
Uitbater Stefaan schenkt tijdens mijn bezoek een lekkere Orval uit. Koud of warm, jong of oud. U kunt op verschillende wijze uw Orval krijgen. Den Zytholoog streeft ook om Orvalambassadeur te worden.
Bij het bier een portie Orvalkaas en een klein glaasje speciaal voorbehouden voor het gistdepot (bezinksel in het flesje bier). Niet iedereen houdt van het gistdepot, maar het is zeker gezond. Het bevat namelijk veel eiwitten en vitamines B1 en B2.
Alle Trappistenbieren zijn vergezeld van een hapje verteld de ambitieuze uitbater. Hij zou later in Adegem en omstreken een Trappistenrit willen inrichten. Net als de Meetjesland huifkarrenrit zou er verschillende plaatsen bezocht worden (o.a. een museum) waar er een trappist kan genuttigd worden.
Een van de huisbieren is Koantjesbier. mooi gepresenteerd op een bordje met wat spek uit het Meetjesland
Ik proefde vooraleer ik opstapte nog een Blonde Kwaremont. Het bier is gebrouwen op vraag van de gemeente Kluisbergen en is het gehele jaar door beschikbaar. Kwaremont is te verkrijgen in de Vlaamse Ardennen of bij een betere bierhandelaar zoals de bierloods.
.
Kwaremont Blond is een blond-amberkleurig bier van hoge gisting.
Typisch voor het bier is zijn kruidig aroma en zijn ronde, volle smaak.
Brouwerij Bavik heeft een overeenkomst gemaakt met Affligem en Kluisbergen om het bier vanaf nu bij Bavik te brouwen
Donkerblond - amberkleurig bier met een mooie witte dikke schuimkraag
De neus is moutig kruidig
De smaak eveneens met toetsen van peper Fruitig en mals Het heeft een lichte bitterheid die voldoende evenwicht brengt. Het biertje drinkt vlot Een klassiek biertje in de stijl van de populaire blonde abdijbieren
Een limerick is een dichtvorm van 5 regels met een vrij strak metrum. Twee drievoetige amfibrachen (∪∪∪∪∪∪), twee regels amfibrachen en jambe (∪∪∪) en afgesloten door weer een drievoetige amfibrachys.
In de eerste regel wordt (meestal) een persoon of dier geïntroduceerd met een plaatsnaam. De regels 1, 2 en 5 rijmen met elkaar en er is een ander rijm tussen de kortere regels 3 en 4 (rijmschema: a a b b a). Voorts heeft een limerick vaak een wat dubbelzinnige inhoud, of kan zelfs zeer grof zijn. De laatste regel is een soort pointe of uitsmijter. Wikipedia
Limerick 8% Alc. Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Goudblond helder biertje
Met een mooie witte romige schuimkraag
Fijne doorstromende koolzuurpareling
De neus is vrij aromatisch
Notas van Fruit
De eerste slok is licht bitter
En ietsje zurig (tarwe) in positieve zin.
Dan komen er moutsmaken vrij
Een fruitige toets brengt een mooi evenwicht
De hoppige afdronk vloeit langzaam uit
in een lichte bitterheid.
Ondanks het aromatische is het geen plakkerig biertje
Het komt zelfs fris over.
Een herfstbier als zomerse verfrisser? Typisch product van De Proefbrouwerij
Het biertje werd ontwikkeld en verdeeld door
Bas-Bieren, Engelenhof 29
9940 Ertvelde
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het verkrijgen van het flesje
Persvoorstelling Beers of Antwerp - Brouwerij De Koninck Antwerpen
Beers of Antwerp
Gisteren waren biervoordrachtgever Geert Vandromme en ik (Bierblog en Het HOPnieuws) uitgenodigd tot het bijwonen van de persconferentie 'Beers of Antwerp' in brouwerij De Koninck te Antwerpen
Brouwerij De Koninck - Mechelsesteenweg 291 - 2018 Antwerpen
Een deugddoende pint na enkele uurtjes fietsen. Een rondleiding door een dynamische stadsbrouwerij. Een stadswandeling met enkele verfrissende caféstops.
Of een zalig weekendje in het land van de trappist.
Bier en toerisme vormen een onweerstaanbare combinatie.
Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme (foto boven) en Gilles Facon, manager Beleid & Ontwikkeling bij toerisme Provincie Antwerpen stelden het project aan de genodigden voor.
.
Veel belangstelling voor Beers of Antwerp.
Na het project 'leven in de brouwerij' waar een jaar lang de provincie Antwerpen samen met andere Vlaamse provincies hun gekende en minder gekende streekbieren in de kijker plaatsten leek dit voor de Antwerpse toeristische dienst niet voldoende.
Vandaar dat ze met hun nieuwe project Beers of Antwerp hun vier
wereldwijd sterk gewaardeerde bieren opnieuw in de kijker willen plaatsen.
Vier straffe streekbieren, vier gevestigde waarden, één in elke toeristische bestemming stad Antwerpen, stad Mechelen, Antwerpse Kempen en Scheldeland.
Kris Baert (Duvel Moortgat) stelde de Duvelroute voor.
Marleen Meyers eigenares van Bistro The Boathouse getuigde hoe belangrijk het is voor een horecazaak om medewerking te krijgen van de toeristische dienst. Ze is in ieder geval enthousiast en vol lof over dit nieuwe project. Haar boothuis ligt aan de start van de Duvelroute.
Wim van der Steen (brouwerij De Koninck) bracht op zijn eigen humoristische wijze de Bollekesroute in beeld. De Antwerpse Bollekesroute is korter dan de andere twee routes Dit zou volgens Wim van der Steen een bewuste keuze zijn. Dan hebben de mensen meer tijd om ons bier te drinken'.
Met drie bierfietsroutes (Westmalle Bierroute, Duvelroute, Bolleksroute), een stadswandelingen een gloednieuwe website hebben de vier brouwerijen uit de Antwerpse brouwerswereld een uniek toeristisch project gelanceerd. Dit in samenwerking met de toeristische dienst van de provincie Antwerpen willen ze de geneugten van een fris getapt pintje koppelen aan een sportieve rit door hun streek.
De fotoshoot vond plaats in de oude brouwzaal van De Koninck Op de foto van lnr : Charles Leclef (Het Anker), Philippe Van Assche (Westmalle), Kris Baert (Duvel Moortgat), Inga Verhaert (gedeputeerde voor toerisme), Dominique Van Den Bogaert (De Koninck), Gilles Facon, Manager Beleid & Ontwikkeling bij Toerisme Antwerpen
Kris Baert (Duvel Moortgat), Charles Leclef (Het Anker), Dominique Van Den Bogaert (De Koninck) enPhilippe Van Assche (Westmalle) klinken tijdens de receptie op het succes.
Het is een uniek samenwerkingsverband! Vier grote tenoren in de brouwerswereld reiken samen de hand naar het toeristisch beleid om de provincie Antwerpen als belangrijke trekpleister voor bierliefhebbers uit binnen- en buitenland op de kaart te zetten.
De receptie achteraf was een gezellige bedoening Er werd bier van de vier deelnemende brouwerijen geschonken en bij elk bier was er een gepaste kaas voorzien
Van boven naar onder : Comté Arnaud bij een Bollke De Koninck. Pas de Rouge bij Westmalle Campoestrella bij Duvel Bio Bleu bij Gouden Carolus
Een rondje Gouden Carolus
Uit Nederland, Terneuzenaar Ariël Meeusen lanceerde het project "Puur Zeeuws".
Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie. De streekbieren moeten terug op tafel en terug in de keuken. Meeusen: ,,Bier heeft altijd moeten opboksen tegen wijn, terwijl dat ooit ook toch niet meer was dan een streekdrank. De foto is genomen voor de persconferentie toen elke genodigde koffie aangeboden kreeg.
Willy Dupon (voorzitter van de Europese Snorrenclub Antwerpen) in gesprek met Inga Verhaert (gedeputeerde voor toerisme)
Twee zythologen in spe. Geert Vandromme en Anneke Rijkers. Geert is in opleiding bij Syntra Roeselare, Anneke bij Syntra Hasselt.
Ronan Vandermotten (voorzitter Gambrinusclub van België) en Marcel Van De Vloed (Voorzitter Ruilclub Selecta Merksem)
Hans Bombeke was Biersomelier van dienst. Naast voorzitter van het Antwerps Biercollege geeft Hans sinds 15 jaar regelmatig degustaties, voornamelijk voor beginners. Hij is tevens leerkracht cursusBierkenner Volwassenenonderwijs Provincie Antwerpen en medewerker aan biertijdschriften zoals Antwerpse BierCourant.
Philippe Van Assche (Westmalle) (L) in gesprek met enkele reporters
Rasechte Antwerpenaar Davy Brocatus (Sterren op de dansvloer) was ook aanwezig.
Casimir Elsen secretaris Zythos en Jef Vanden Steen brouwer 'De Glazen Toren' en auteur van diverse bierboeken.
Rechts Guido Bastiaensens (Westmalle), met rechts van hem vertgenwoordigers Westmalle De Hr.Truyen en Nathalie. Op de voorgrond een vertegenwoordiger van brouwerij De Koninck.
Charles Leclef (Het Anker) in gesprek met Marleen Meyers eigenares van Bistro The Boathouse in Willebroek
Beers of Antwerp.
Op zondag 30 mei wordt de Duvelroute ingereden. Vertrekpunten: Hof van Coolhem in Puurs en The Boathouse in Willebroek.
5 april 2010 Open Brouwerijendag - Brouwerij Roman
Hoeveel maal heb ik niet bewonderend opgekeken bij het voorbijrijden met de auto naar het gigantisch gebouwencomplex van brouwerij Roman.
Het indrukwekkende bakstenen bouwwerk op zon 5 km van de Edelareberg trotseert
fier de omgeving van Oudenaarde en maakt een felle indruk op de voorbijgangers.
U kunt er gewoonweg niet naast kijken. Brouwerij Roman mag als een van de mooiste brouwsites van België beschouwd worden.
Op open brouwerijendag zette Roman naast een 20-tal andere brouwerijen haar deuren wijd open en gaf haar geheimen prijs.
Deze gebouwen herbergen een indrukwekkend stukje brouwgeschiedenis.
De brouwerij Roman bestaat al sinds 1545 en is nog steeds een familiebedrijf.
'Goeie grond, goed water en een drukke verbindingsweg.' Dat is volgens bestuurder Carlo Roman in het kort de basis van het succes van brouwerij Roman.
Pierre, Gilberte, Geroen en ik (vier sympathieke beerfanatics) waren reeds vroeg aanwezig. We wilden genieten van de stilte die de koperen brouwzaal uitstraalt. En ook voor het nemen van foto's was het ideaal als er nog niet te veel beweging was.
De dreef van tientallen gistkuipen met een inhoud van 225 hl en de C.I.P. installatie.
Koelmachine
Geroen Vansteenbrugge in gesprek met Meesterbrouwer Jozef Snauwaert van brouwerij Roman
Ook AVS TV kwam een kijkje nemen
De Alternator
De indrukwekkende stoomketels
Het Labo met voorbeelden van bieranalyses, bepaling opgeloste zuurstof, titraties, Beapling lucht in de flessenhals enz..
Gisting en Lagerkelder 48 x 150 hl
Naast de bottellijn konden de bezoekers ook de gemoderniseerde vatenlijn in werking zien.
Een doorsnede van een inox vat
The 'Sloeber' Wall
Ondanks dat brouwmeester Jozef Snauwaert ervan overtuigd is dat het Oudenaards Bruin niet alleen beter smaakt dan eeuwen geleden, kies ik toch voor een degustatie van een Sloeber Sloeber is het eerste bier van hoge gisting met hergisting op fles dat brouwerij Roman op de markt bracht. Die hergisting garandeerde een langere houdbaarheid. De Sloeber was daarmee een voorloper voor de Ename abdijbieren.'
Sloeber is na 25jaar nog altijd een vaste waarde op de Belgische biermarkt en wordt ook in het buitenland, bijvoorbeeld in Italië en de Verenigde Staten erg gesmaakt. 'Eind 2007 won Sloeber nog brons in de categorie Belgian style ale op de European Beer Star Award 2007 in Nürnberg',
Sloeber was vooral gekend in de VRT reeks FC. De Kampioenen In het café bestelde Balthazar Boma steevast "zijn merk", waarmee hij een Sloeber bedoelde.
Sloeber - 7,5% Alc.Vol.
Goudblond helder biertje met een witte dikke schuimkop
De neus is moutig toetsen van koriander gistig
De smaak is zoet Vleugje karamel een beetje bloemig licht fruitig karakter op het eind iets bitterhoppig Het biertje drinkt vlot en is een klassieker in het gamma van Roman
Carlo Roman, William Roelens en Geroen Vansteenbrugge
"Brouwerij Roman produceert jaarlijks een miljoen liter bruin bier, goed voor vier miljoen pinten"
Naast bierproeven is kunst gaan bekijken een tweede hobby van me.
En hoe eigenaardig het ook klinkt, die twee zijn perfect combineerbaar.
Trouwens is het brouwen van bier ook geen kunst?
Ik besloot 's morgens een bezoek te brengen aan de tentoonstelling El Greco in de Bozar van het Paleis voor schone Kunsten te Brussel en dit bezoek te combineren met een visite in da namiddag aan het nieuwe café Moeder Lambic op het Fontainasplein
De Kunstberg achter het Centraal station in de vroege morgen Net een schilderij.
Het paleis voor schone kunsten te Brussel
De expo in de Bozar belichtte enerzijds de herontdekking van El Greco aan het begin van de twintigste eeuw, en anderzijds bood ze een boeiend overzicht van El Grecos artistieke evolutie. Dit gebeurde aan de hand van een selectie van markante schilderijen, waaronder 'de tranen van de heilige Petrus' en het verbluffende 'Christus wordt ontkleed'. Orgelpunt van de tentoonstelling vormde de ultieme reeks Apostelen
El Grecos artistieke testament - die door een vrijgevochten vormentaal en opvallend kleurgebruik verrassend modern aandoet.
Ik dacht enige fotos te kunnen nemen maar had niet gerekend op het scherpe toezichtpersoneel die in elke zaal aanwezig was. Verboden te fotograferen mijnheer!!! Resultaat, slechts enkele onscherpe foto's van het begin van de tentoonstelling.
Nochtans is mijn Digitaal cameraatje zo compact dat het bijna niet opvalt Maar uit respect stopte ik het maar in mijn tas.
Moeder Lambic
Wat mij verraste toen ik binnenstapte bij Moeder lambic was hoe modern het interieur was
De herberg op het Fontainasplein is eigenlijk een bijhuis van het originele Lambic café in St. Gilles.
Ik dacht een zaak aan te treffen in de o zo typische Art Deco stijl van Brussel.
Maar Moeder Lambic is een strakke moderne bar.
Donkergrijze verticale balken met indirecte verlichting vormen op de stenen muren zogezegd aparte componenten.
Het interieur is minimalistisch, met tussen de zuilen prachtige zwart-wit fotos uit de Belgische Brouwerswereld.
Strakke lijnen zowel horizontaal en vertikaal. Het voelt toch een beetje koud aan.
Bekenden uit de bierwereld : Armand Debelder - 3 Fonteinen
Toch een beetje het oude schoolgevoel!
Bekenden uit de bierwereld : Marc Limet - Kerkom
De banken staan wel echt dicht tegen elkaar en zitten is voor volslanke mensen echt ongezellig. Ik denk dat jongere mensen hier meer op hun plaats zullen voelen. Maar ondanks alles is het een schitterende locatie om er als bierproever en toerist een kijkje te komen nemen.
Aan de toog is het beter plaats nemen en u heeft er een mooie kijk op de maar liefst 46 tapkranen. 4 installaties van 10 + nog eens zes handpompen tegen de wand.
Een immens lange toog met maar liefst 40 tapkranen
Een van de vier zuilen met 10 tapkranen Moeder lambic Fontainas is een zeldzame plek in Europa.
Tegen de muur nog eens 6 prachtige handpompen.
De bierproever wordt hier verwend, zijn zitvlak daarentegen!
Krijtborden maken u duidelijk wat er zoal te proeven valt
Op de tafels en aan de bar liggen enkel de bierlijsten met de namen van de bieren die uit het vat geschonken worden. Voor bieren uit de fles moet u expliciet naar deze bierlijst vragen. Dit is bewust gedaan omdat het de bedoeling is om zoveel bieren van 't vat te proeven.
Alle 40 kranen waren bezet De laatste bieren die erbij waren gekomen waren Zinnebir Xmas, Hop Flower Power van De Ranke, Darbysite van Brasserie de Blaugies, Goliath Noël en Val-Dieu Noël. Opvallend veel bieren van De Ranke en van Brasserie de la Senne. Bittere biertjes dus. Natuurlijk kunnen de spontane gistingbieren hier niet ontbreken. Geuze, Faro, Kriek Cantillon en Lambic en kriek3 Fonteinen waren te proeven van 't vat.
Het vriendelijke Franstalig personeel die op het moment van mijn bezoek Moeder Lambic open hielden.
Een eerste biertje die ik proefde was er eentje uit het thema van de maand. "Italiaanse bieren van 't vat".
Bij het bier geen nootjes maar een schaaltje licht gebrande mout
Ik proefde het schitterende 'La Mummia" Een zurig mals biertje gerijpt op eiken Barbere wijnvaten. Voor de hergisting zou wijngist gebruikt zijn. Het biertje heeft een Alc% van slechts 4,8. Citrus en wilde gist in het aroma Zurig met toetsen van hout. Prachtig!!!
De Barman was zo vriendelijk om mij toe te laten om te fotograferen achter de toog. Een tweede biertje die ik nuttigde was een Lambic 3 Fonteinen. Geschonken uit een los vaatje
Licht wazige gouden kleur met een kleine witte schuimkop.. Aroma van zure appels, citrusvruchten toetsen van eik Smaak is redelijk mals met toetsen van zure appels citrus, eik, en aards Aanhoudende melkzuur toetsen en eik. schiiterend!
Lambic 3 Fonteinen onder zijn schepper Armand Debelder uit Beersel
De symphatieke Garçon was zo vriendelijk mij de koelcel onder de bar te tonen. Het zou volgens hem momenteel de enige in Europa zijn.
Toegang tot de cel
46 leidingen komen hier van boven naar beneden om aan de vaatjes aangesloten te worden. Elk met zijn eigen druk en temperatuur. Indrukwekkend!!
Info :
Moeder Lambic Place Fontainas 1000 Brussel Alle dagen open van 11u00 tot 01u00 Vrijdag en zaterdag tot 02u00
Wachten op een bepaald bierevenement waar je al maanden naar uitkijkt
kan soms lang duren. Vooral als je de laatste maand bijna dagelijks de bierlijst ziet groeien.
Maar wachten wordt beloond en ook dit jaar stelde Vilvordia BierProefFestival 2010 niet teleur.
Via een kleine autorit, twee treinen, een autobus en een mini voettochtje bereikten
Jan, Geroen en ik op 24 april 2010 vlekkeloos de EHB Campus in Jette.
EHB Campus - Jette
Eenmaal in de zaal werden we geconfronteerd met de o zo vertrouwde kleuren geel en groen, de kleuren van het Praesidium
We werden vriendelijk onthaald door de charmante Roxane Seroen (een jonge dame die verleden jaar nog mijn fotoreportage afsloot) en een symphatieke mede-student.
We waren er dit jaar vroeg bij want de bierlijst telde dit jaar maar liefst 89 biertjes. Naast de Belgische waren ook buitenlandse biertjes te proeven. Brasserie Dupont uit Tourpes stond in de kijker en er was ook een private tasting van vier verschillende versies Mano Negra van brouwerij Alvinne. Dus werk aan de bierwinkel.
We besloten om elk een verschillend biertje te nemen en dan te proeven van elkaars glaasje Zo konden we meerdere biertjes beoordelen.
De eerste biertjes worden door de ijverige studenten ingeschonken.
De beschrijvingen en de interessante informatie komen grotendeels uit de handige biergids die Steven opstelde en waar we gebruik mochten van maken Thx!
Melse God - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Huyghe. Dit blond helder biertje heeft een zurige neus en is ietsje gistig. Een zoet moutige smaak, fruitig - koriander, een lichte nabitterheid. "Gebrouwen om te bouwen wordt Melse God geschapen volgens jeugdige traditie en zonder voorspraak van een pater, maar met een knipoog naar het Melse grondwater. staat te lezen op het etiket.
Saison Dupont - Cuvée Dry Hopping 2010 - 6,5% Alc.Vol. Deze reguliere Saison van Brasserie Dupont werd eenmalig gebrouwen met dryhopping. Alle 200 à 250 vaten werden reeds verdeeld onder hun beste klanten. Wij proefden van fles 338 van de 500 genummerde Magnumflessen. Een prachtig biertje met aroma's van groene hop. Het bier is hoppig en bitterder van de normale saison. Mooie droge afdronk.
Lijsten, biergidsen, notaboekje en een balpen. Het materiaal van een bierproever
La Corne du bois des Pendus - 5,9% Alc.Vol. Naar een recept van Gaëtan Patin (D'Embly) gebrouwen bij Brasserie Des Légendes - Irchonwelz. Dit is zijn eerste biertje. De naam verwijst naar een gruwelijke legende. Blond wazig biertje met aroma's van citrus. De smaak is nogal kruidig met nota's van peper en Koriander.
Engel 8% Alc.Vol - Brouwerij Kortrijk Dutsel uit de gelijknamige Gemeente. Aangezien er al in Duitsland al een biertje is met de naam Engel moest de brouwerij haar naam veranderen. Ze kozen voor Kortrijk Dutsel aangezien een plaatsnaam niet geclaimd kan worden. Het is een lichtgeel biertje met een eigenaardige havergeur. Het biertje heeft een lichte groentesmaak en heeft een zurige afdronk.
La Trompeuse - 6,9% Alc.Vol. - Brasserie Jean Tout Seul uit Bois de Lessines. Eind 2009 ging deze Brasserie van start. De naam van de brouwerij is een eerbetoon aan de laatste bewoner van de hoeve waar de brouwer gehuisvest is. Het is een amberkleurig biertje met een karamelaroma Kruidig bitter maar het biertje heeft nog een gebrek aan evenwicht
Amburon - 7% Alc.Vol. - Ter Dolen - Houthalen-Helchteren. Tongers stadsbier voor 'een dapper volk' waarvan de naam een samentrekking is van Ambiorix en Eburon. Ontwikkeld en gebrouwen door Bart Durlet en Davy Daniels in de brouwketels van brouwerij Ter Dolen Goudblond, licht wazig biertje Fruitig en kruidig aroma Een kruidige smaak met een licht botertoets Het bier smaakt als een soort Engelse Ale. Bittere nasmaak.
De studenten die de bieren van 't vat en ook de buitenlandse bieren inschenken.
Sarazen - 6,5 % Alc.Vol. - Brasserie Deseveaux De Proefbrouwerij - Lochristi Sebastien Deseveaux droomt van een microbrouwerijtje in Dour. In afwachting laat hij zijn Sarazen brouwen bij de Proefbrouwerij. Oranje biertje met een geurig fruitig aroma Lichte zurige toetsen (boekweit) Hoppig van smaak met een lichte alcoholwarmte. Over het algemeen zoet met een lichtbittere afdronk.
Nee, hier geen toestanden zoals bij Peter Live indertijd. Deze badkuip staat er enkel om etikettenverzamelaars toe te laten etiketten van de flesjes af te weken. Alhoewel ik eigenlijk wel het eerste me meer zou aanstaan.
Holsbeek Lente Tripel - 8,5% Alc.Vol. - brouwerij De Vlier - Holsbeek Dit brouwsel werd afgevuld op slechts 1000 gedecoreerde flessen. Een blond biertje met een lekker bloemig aroma. Hopbitter van smaak met fruitige toetsen. Moutig met een lange bittere afdronk. Een 3 granen tripel die ons zou moeten helpen om na deze uitputtende winter opnieuw op krachten te komen.
Secretaris Zythos, Casimir Elsen druk aan het noteren
Vulcanus 8,4% Alc.Vol - De Proefbrouwerij - Lochristi Blond biertje met een moutig bitter aroma De smaak is ietsje zoet. De nasmaak is licht bitter. Vulcanus is ook de naam van de vriendenkring van de Hasseltse brandweer. Na een eigen jenever brachten ze nu een biertje uit. Gert Jordens van huisbrouwerij/bierfirma Jessenhofke (Kuringen) zorgde voor het recept.
La Belle Ardente 7,5% Alc.Vol. - Brasserie Cosse - Grâce-Hollogne Tot in 1932 vond je in Winenne 'Brasserie Questiaux' In 1928 overgenomen door een zekere R. Cosse. Een afstammeling van die laatste Pierre Frippiat, startte vorig jaar in Grâce-Hollogne een eigen brouwerij. Oranjekleurig bier met aroma's van fruit en hop Zoet biertje met een lichte bitterheid in de achtergrond Toetsen van fruit zorgen voor stabiliteit. Het heeft een aangename bitterheid bij de afdronk.
Zwanze 2009 - 5% Alc.Vol - Cantillon - Anderlecht (Brussel) Op de opendeurdagen bij Brasserie Cantillon is Brusselse folklore en 'Zwanze' gegarandeerd. Sedert twee jaar wordt er een bier met die naam (Zwanze) op de markt gebracht. Ieder jaar wordt een nieuwe zwanze gebrouwen. Verleden jaar met rabarber nu met vlierbloesems. Oranje bier met een heel kruidige neus en citrustoetsen. Ook hout is ruikbaar. De smaak is zurig, maar ook niet te fel in vergelijking met andere cantillon brouwsels. Kurkdroge afdronk.
Bezieler van het Festival, Senior Honoris Causa Steven Vermeylen plaatst de glaasjes voor de private tasting van vier verschillende versies Mano Negra van brouwerij Alvinne.
De private tasting.
Op de middag gingen we een lekkere BBQ gaan eten om de baterijen weer op te laden voor de laatste biertjes.
Wieze Tripel Blond - 8,0% Alc.Vol. - Brouwerij Wieze - Wieze Licht amber biertje met aroma's van mout en koriander De smaak is overwegend zoet met prikkels van citrus Een lichtbittere afdronk. Brouwerij Van Roy werd opgericht in 1866 en ging failliet in 1997. Ze bracht pils, en andere biersoorten uit onder de verzamelnaam 'Wiezebier'. De naam en het logo die eigendom waren van brouwerij Haacht werden overgenomen door Rham Organisaties die opnieuw het Wiezebier op de markt brengen.
Ardelis - 8,5% Alc.Vol. - Millevertus - Toernich Dit biertje wordt gebrouwen voor Ardelis uit Grimbergen. Ardelis is eerder bekend voor haar Finest Belgian Chocolates maar let nu ook dit oranjekleurig biertje ontwikkelen met zelf geoogste honing. Het arma hoe kan het anders heeft honing in de neus De smaak is eerder kruidig dan zoet. Maar toch zoete toetsen en warme alcohol. De afdronk is bitter en licht alcoholisch.
Een gedeelte van de zaal.
Viven Imperial IPA - 8,0% Alc.Vol.- De Proefbrouwerij - Lochristi Vooraleer we enkele buitenlandse biertjes proefden nipten we nog even aan dat laatste Belgisch biertje van de namiddag. Viven Imperial IPA is een echte Amerikaanse IPA voorzien van een dosis stevige Tomahawk en Simcoe hop. Het heeft een bitterheid van om de 124 IBU Het is oranje van kleur. Aromatische hopbloemige neus met aroma's van citrus en pompelmoes. De smaak is lichtzoet en in de achtergrond die lekkere hopbitterheid Droge hopbittere afdronk.
Geroen Vansteenbrugge (Waregemse bierfanaten) tegen Joo Helsen (OBAD) "Wat denkt u? Nog een proevertje Joo?"
Enkele Buitenlandse bieren
Zweden
Nils Oscar Coffee Stout - 6,0% Alc.Vol. Nils Oscar Company AB, Nyköping - Zweden. Zwart biertje met de geur van gebrande mout, donker fruit en chocolade. De smaak is die van gebrande koffie, chocolade Romig mondgevoel. heerlijk! Deze koffiestout werd gemaakt in samenwerking met de kleine koffiebranderij Johan & Nystrôm. Ze selecteerden met Gatsinga een excellente koffie (diepzoetig met een complex fruitig aroma) uit Rwanda. Deze koffie wordt als espresso bij ieder brouwsel toegevoegd na de gisting.
Denemarken
Oak Aged Cranberry Bastard - 8,2% Alc.Vol - Hornbeer Kirke Hyllinge - Denemarken
JǾrgen Fogh Rasmussen is de brouwmeester van Hornbeer terwijl zijn vrouw Gunhild instaat voor het schilderen en ontwerpen van de labels die al even kleurrijk en fantasierijk als de bieren zelf zijn. Oak Aged Cranberry Bastard is een amber roodkleurig biertje gebrouwen met veenbessen en gerijpt op eikenhouten vaten. Het aroma is gerookt met eikentoetsen ook veenbessen aromatiseren uw neus De smaak is moutig zoet met een zurig trekje. Een smaak die u niet alle dagen proeft.
Black Magic Woman - 8,2% Alc.Vol - Hornbeer Kirke Hyllinge - Denemarken De Deense bierconsumentenvereniging
Danske Ǿlentusiaster bekroonde Hornbeer tot beste brouwerij van Denemarken,
een titel die ze moeten delen met Mikkeler.
Black Magic Woman hoe kan het anders is een zwart bier.
Het is een stevige Imperial Stout.
Gebrouwen met turfmout en dat ruik en smaak je
Aromas van gebrnade mout, koffie en donkere vruchten.
Gebrande smaak met koffie en cacaopoeder.
Hoppig en een rokerige gebrande afdronk.Heerlijk complex biertje
Italië
Maltus Faber Triple - 8,0% Alc.Vol.- Maltus Faber - Genova - Italië. Een rijke amber tripel. Kruidig aroma en fruitige toetsen in de neus. Moutig zoete smaak en een hopbittere achtergrond brengen evenwicht in dit biertje. Maltus Faber start in 2005 in Genua als hobbybrouwproject. Als de passie groeit en de kwaliteit van de bieren steeds verbetert, gaat Maltus Faber al snel professioneel.
In het midden Vlaams en Brussels politicus voor Open VLD Sven Gatz met links van hem brouwer Marc Struyf van brouwerij Triest uit Kapelle-Op-Den-Bos genieten van het mooie aanbod van bieren. Van brouwerij Triest zal ik weldra een reportage op dit blog plaatsen.
Dit speelse trio brengt vooral vergeten deuntjes die in ieders geheugenuithoekje zijn blijven hangen.
Zoals altijd was alles weer tot in de puntjes verzorgd. Proficiat Steven en crew!
Het afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Op donderdag spoorde ik naar Brugge om de uitreiking van Het Gulden Hamerken bij te wonen.
Na eerst een zonnige wandeling door Brugge die scone gemaakt te hebben spoedde ik me naar Walplein 26.
De ceremonie vond plaats in het estaminet t Hamerke onder brouwerij De Halve Maan.
In estaminet 't Hamerke is er een prachtige verzameling te bewonderen in verband met het Brugse bierverleden: fotos, documenten, machines en
toestellen, gegevens over Brugse cafés en over de volksgebruiken in verband met herbergen en bier. Dit werd vroeger allemaal tentoongesteld in het Brugs Brouwerijmuseum in de oude mouterijgebouwen van de vroegere brouwerijen mouterij t HAMERKEN. Door het feit dat de brouwerijen zijn moeten wijken voor een gebouwencomplex is een derde van de verzameling onder brouwerij De Halve Maan tentoongesteld.
Ik zal later nog een aparte fotoreportage aan dit uniek museum wijden
Jan De Bruyne, beter gekend als professor Arnoldus Goedbier sprak de uitreiking aan elkaar. Hij kondigde de diverse sprekers aan.
.
Het estaminet zat aardig vol
Paul Vanneste
De Verwelkoming gebeurde door de heer Paul Vanneste,
voorzitter vzw T HAMERKEN
"Na Jaak Rau 1998, Kris Herteleer 2000, Jean Martens 2002, Frank Becuwe 2004, Paul Daeleman 2006 en Professor Raymond van Uytven 2008, is Ketenier Guido Vandermarliere de zevende persoon die het Gulden Hamerken in ontvangst mocht nemen".
"Het Gulden Hamerken is de tweejaarlijkse prijs die de vzw t Hamerken uitreikt aan
een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de brouwerijgeschiedenis.
Guido, schreef verschillende artikels over hop, maar vooral zijn vijfdelig goed gedocumenteerd en van vele fraaie fotos voorziene werk De Kroniek van de Poperingse Hoppeteelt is merkwaardig.
Guido schrijft niet alleen, hij zet zich ook in, samen met de Keteniers, voor het behoud van het Poperingse hoppe‐erfgoed. Hun inzet werd bekroond met de bescherming van 7 hoppeasten".
Verder haalde Paul Vanneste nog enkele passages aan uit de Kroniek van de Poperingse hoppeteelt.
Hij was dan uitermate fier om Guido Vandermarliere voor te stellen als laureaat 2010.
Peter Colpaert
Na elke spreker was er een muzikaal intermezzo
Door Peter Colpaert of Pether.
Ik had Peter al eens bezig gehoord in het Vlaams Parlement.
Pether creëert eigen werk, musiceert met zijn stem, zijn folkgitaar, zijn draailieren (De Vuyst, tenor & sopraan), wat mondharmonica.
Hij engageert zich, puur van aard, naast zijn engagement als eerste Artist for Mother Earth ook in andere sociaalartistieke projecten en performt ondertussen ook als draailierspeler waar draailiermuziek gevraagd wordt. Hij benut wat hij leert, put uit ontmoetingen, anekdotes, het dagelijkse bestaan, ervaringen als begeleider, het leven.
Zonder franjes, met open blik en vaak net iets anders waargenomen.
Zo creëert en schrijft hij (iets) moois, en brengt (iets) nieuws...
Dit vanuit een maatschappelijk positief engagement.
Liefde is. Onafhankelijk.
Echt.
vlnr : Paul Vanneste, Annemie Declerck , Guido Vandermarliere, Gouverneur West-Vlaanderen Paul Breyne, Joris Vanderveken en tweede van laatst Brouwer Kris Herteleer winnaar 2000. Luisteren aandachtig naar de teksten van zanger Pether
Joris Vanderveken
Daarna werd de Laudatio uitgesproken door
Joris Vanderveken
Voorzitter Werkgroep Hoppecultuur Asse
Lid van Hopduvel comité Asse
Voorzitter Hopboeren Tenberg
Joris had het voornamelijk over de persoon Guido.
Niemand in België heeft het onderzoek naar de geschiedenis van de hop zo grondig aangepakt als Guido.
Elk beschreven blad hierover in diverse bibliotheken, is door zijn vingers gegaan
In zeer verzorgde en toegankelijke taal heeft hij dit minutieus te boek gesteld.
Al 10 tallen publicaties over hop staan op zijn naam.
Samen met de Keteniers heeft hij hier bakens verzet. Zie beknopte bibliografie.
Daarnaast schreef hij ook over Den Groten oorlog en Limburg, ... maar dat is een ander epistel.
Ik denk dat hij zelf niet gedacht heeft dat het zo een vaart zou lopen.
Een 10 tal jaar geleden leerde ik hem kennen.
Hij had toen een prentenkabinet samengesteld met afbeeldingen over hop : fraaie houtsnijwerken, versierde
doopvonten, rare tekeningen met duvelse koppen waar hopperanken uitkwamen
Hierover gaf hij dan spreekbeurten met curieuze histories die de hop linkte met de Kelten en Volksreligie.
Er waren talrijke Keteniers aanwezig waaronder Kunstschilder Luc Ameel (midden vooraan)
Tenslotte nam de heer Paul Breyne,
Gouverneur Provincie West-Vlaanderen het woord
Hij had het over Bier en hop die ook het Bourgondisch karakter van de streek aantonen.
Gezellige herbergen en lekkererestaurantjes nodigen u uit om even te onthaasten.
Denk maar aan de verschillende streekgerechten meteen uitgesproken smaak of de delicatesse van de hopscheuten. Wanneer dat alles overgoten wordt meteen ter plaatse gebrouwen streekbier komt men tot een ideale beer & foodpairing. Het wordt een subliem genieten van uitgesproken smaken in harmonie met het fijne aroma van de hop
Na zijn toespraak overhandigde hij Het Gulden Hamerken 2010 aan de laureaat.
Het Gulden Hamerken 2010
Het bestuur van vzw 't Hamerke rond de laureaat.
Guido tenslotte bedankte iedereen en vertelde ons dat hij door het verkrijgen van deze prijs nu genoodzaakt is om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan zijn Kroniek van de Poperingse Hoppeteelt.
Hij vroeg ook aan de aanwezige Bruggelingen om op zoek te gaan in de Brugse stadsarchieven naar de eventuele aanwezige hopteelt in de Reienstad.
bron : persmap
Daarna werd er voor de vele aanwezigen Brugse Zot van t vat geserveerd.
Brugse Zot behaalde onlangs op de World Beer Cup in het Amerikaanse Chicago een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Blond Ale.
vlnr : Dhr. Gouverneur Paul Breyne, Joris Vanderveken, Laureaat Guido Vandermarliere en Prof Denis Dekeukeleire
vlnr : voorzitter vzw 't Hamerke Paul Vanneste Dhr. Gouverneur Paul Breyne, Laureaat Guido Vandermarliere en secretaresse Keteniers Annemie Declerck
Dhr. Gouverneur Paul Breyne in gesprek met Kris Herteleer van de Dolle Brouwers uit Esen.
Bernard Duflou (L) medewerker en lid van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem in gesprek met Ketenier Paul Top.
Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher was eveneens aanwezig. Hier in gesprek met Prof Denis Dekeukeleire
Ook ik mocht op de foto. Ik was maar al te trots om Daisy Claeys van het bekendste bierkaffee van de hele wereld 't Brugs Beertje aan mijn zijde te hebben. Bedankt Lorenz.
De talrijke uitgaven van Guido Vandermarliere en enkele werken van vzw 't Hamerken konden ingekeken worden en aangekocht worden.
Lepe is een streekbiertje die in 2009 uitgebracht is naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van het theatergezelschap (Tejater) De Lepe Hoek uit Hoogstraten.
Het theatergezelschap wilde n.a.v. hun verjaardag met iets origineels uit de lepe hoek komen.
Een streekbiertje was hun keuze.
Ze spraken De Scheldebrouwerij aan om het biertje te brouwen en tekenaar Willy Geerts (Wegé)
om het ontwerp te maken voor de bierviltjes, glazen en etiketten.
Vijf laatstejaarsstudenten ontwerpen een tapinstallatie op zonne-energie
GPR: ECO-tap
Vijf laatstejaarsstudenten van de opleiding Bachelor in de Elektrotechniek van de KATHO, departement VHTI werkten gedurende 6 weken aan een geïntegreerd project voor het maken van een ECO-tap; Dit gebeurde in samenwerking met Brouwerij Verhaeghe voor de vzw t Uilekot uit Herzele.
De ECO-Tap
Het oplaadsysteem en batterijen
De GPR-opdracht was om de koelinstallatie aan te drijven op basis van zonne-energie, via een oplaadsysteem en batterijen. Deze tap zal dan als bewustmakingsinstrument beschikbaar worden gesteld voor allerhande verenigingen en evenementen.
Deze GPR-opdracht heeft een meerwaarde voor de studenten omdat ze leren samenwerken met een non-profitorganisatie en hun medewerkers.
De studenten kregen veel steun door sponsoring en veel technisch advies over de tapinstallatie van Karl Verhaeghe, eigenaar van brouwerij Verhaeghe uit Vichte.
De vijf studenten. vlnr : Dries Degryse, Dieter Daenens, Jan Vanmoortel, Thibault Vandewiele en Gregory Debaere
Gregory Debaere stelt het project voor aan de aanwezigen
Concrete opdrachten:
Dimensioneren van de zonne-energieinstallatie
Praktisch ontwerp van de tapinstallatie (structuur met tap en wasbak)
Ontwerpen van bewustmakingspanelen
Samenwerken met vzw t Uilekot
WAT IS GPR:
Geïntegreerd project of GPR betekent dat er een elektrotechnische project ontworpen wordt. In het laatste jaar worden verschillende onderwijsactiviteiten tot een geheel gebundeld zodat de theorie in de praktijk kan worden omgezet.
Bij projectwerking is het de bedoeling dat de studenten volledig zelfstandig een project uitwerken.
Naast het technische aspect, is er dankzij de projectwerking ook een sociaal aspect. De studenten moeten in een vergadering de taken verdelen, de problemen leren te bespreken en oplossen, op te komen voor hun eigen mening, Kortom er wordt rond een aantal sociale vaardigheden gewerkt.
Het project wordt van begin tot einde uitgevoerd: ontwerp, analyse, informatie opzoeken, uitvoeren, testen, onderhoud, bedrijfseconomische aspecten, communicatie in het Frans, dossier, enz ...
Bart Demeyere: Opleidingscoördinator opleiding Elektrotechniek die het project begeleidde in gesprek met Dhr. Eic Halsberghe (algemeen directeur KATHO),
De evaluatie van het projectwerkbestaat uit drie delen:
Productevaluatie : waarbij de kwaliteit van de analyse en de eindrealisatie door de betrokken docenten wordt geëvalueerd. M.a.w. het ontwerp, de simulaties, de testobservaties en het eindresultaat.
Procesevaluatie : waarbij de werkmethode en het werken in groep centraal staat.
Zelfevaluatie : waarbij iedere student punten krijgt van de andere leden van de groep.
Filip De Bodt van vzw 't Uilekot gaf enige toelichting aangaande het project.
Vzw 't Uilekot is een onafhankelijke en geëngageerde organisatie die kiest voor een duurzame ontwikkeling en daarvoor actief is in het buurtwerk, de milieusector, de noord-zuidsolidariteit, cultureel werk enz... Zij baten een duurzaam café uit met bewuste productkeuze, eigen waterzuivering... Ook buiten het café willen zij mensen op een duurzame manier samenbrengen. Daarom zoeken ze een compacte en mobiele tapinstallatie.
Bron : persmap samengesteld door Bart Demeyere.
Daarna volgde een gezellige receptie de aanwezigen konden kiezen tussen twee biertjes van brouwerij Verhaeghe Duchesse de Bourgogne en een proefbrouwsel van het nieuwe bier Barbe d'Or
Tapper van dienst was brouwerijvertegenwoordiger Germain Demeyere
Filip De Bodt koos voor een Ducheske
Ook student Thibault Vandewiele waagde zich om een pint te tappen
Barbe d'Or getapt in het nieuwe glas.
Barbe d'Or wordt weldra een nieuw biertje van brouwerij Verhaeghe uit Vichte De bedoeling van de brouwerij is om in de nabije toekomst drie hoge gistingsbieren uit te brengen onder de gemeenschapelijke naam Barbe
Met Barbe Rouge (8% Alc.Vol.) konden de bezoekers reeds kennis maken op het Poperings Karakterbierfestival van verleden jaar.
Op deze receptie werd het tweede bier getapt de Barbe d'Or. Een blondje van 7,5% Alc.Vol.
Let op de bieren zijn voorlopig proefbrouwsels Ze zijn enkel nog op vat te proeven.
De smaakbeschrijving volgt later als de bieren definitief gelanceerd worden. Maar ik kan u nu al vertellen dat de Barbe d'Or veelbelovend smaakt. Volgens de brouwerij moet hij nog iets hoppiger worden.
Den Mulder - Het nieuwe speltbier van brouwerij Den Tseut.
Den Mulder - Het nieuwe speltbier van brouwerij Den Tseut
Het mooie Meetjesland
Verleden week was ik op bezoek in het mooie Meetjesland.
Ertvelde was mijn doel.
Niet om brouwerij Bios te bezoeken die daar gehuisvest is maar om de voorstelling bij te wonen van een nieuw biertje, Den Mulder genaamd.
Dit nieuwe speltbier wordt gebrouwen door brouwerij Den Tseut uit Oost-Eeklo.
Een prachtig uitgeschonken Mulder met als decoratie spelt en gemalen spelt.
Brouwer Stefan schenkt mij alvast een biertje in om te proeven. Met 'Den Mulder' is Stefan al aan zijn zesde biertje toe.
Het bier werd gebrouwen in opdracht van mmm eetjesland cvba.
Het Meetjesland is steeds een smakelijke regio geweest die heel wat lekkers in petto heeft.
Getuige hiervan zijn de vele ambachtelijke bedrijven en hoeveproducenten die steeds het beste vabn zichzelf geven en de heerlijke producten aanbieden.
Naast pralines gevuld met Pomme Charelle, kaas met de smaak van Tseutenbier, vlees gebakken in honing en veel andere lekkernijen is er nu
Den Mulder
De Meetjeslandse coöperatieve promoten hun specialiteiten en wil het Meetjesland letterlijk laten proeven van die eigen producten. De samenwerking tussen 25 producenten loont niet alleen, maar zorgt ook voor innovatie. Dit nieuwe speltbier is een mooi voorbeeld.
De windmolen is een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler De rosmolen wordt aangedreven door een paard Beide molens zijn in werking en vormen samen een uniek molinologisch geheel.
Het interieur van de molens.
De baardige Molenaar Johan Van Holle
De plaats van het gebeuren was op het molenerf van de Stenen windmolen en Rosmolen van molenaar Johan Van Holle nabij de dorpskern van Ertvelde.
Deze molens zijn waarschijnlijk te samen de enige in hun soort in Europa.
Beiden werden gebouwd in 1798
Sedert 1987, na 116 jaar inactiviteit, wordt terug graan gemalen met de paarden. Daarvoor gebruikt men hier fjordenpaarden, gekend als sterk en werkwillig.
Het prachtige paard van dienst noemt Värdti
De gezellige receptie in open lucht.
Ria, echtgenote van brouwer Stefan schenkt gedreven Den Mulder uit aan de genodigden.
De ouders van Ria en....
....eigenaar van het Ertevelds Biermuseum Remi Dhaene laten het biertje smaken.
Een vriendelijke jonge dame vergastte ons op specialiteiten van het Meetjesland.
Den Mulder is een goudblond biertje van 8% Alc.Vol. met een mooie romige schuimkraag. Het heeft een zoete, fruitige smaak en lichtzure prikkels door de gebruikte spelt. De alcohol is goed gemaskeerd, zodat Den Muldervlot drinkt. Dus opassen geblazen!
Na nog eens het mooie beeldhouwwerk van Tania Romyn bekeken te hebben, neem ik afscheid van het gezellige, vriendelijke Meetjesland.