Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open brouwdag van De Hoevebrouwers en BLES een groot succes.



    De Hoevebrouwers en bierproeversvereniging BLES  boden zaterdag laatst (25-08-2007)

    de gelegenheid aan iedere bierliefhebber om eens in de ketels van hobbybrouwers te snuisteren.


     

    The place to be was het hoevetje en toekomstige brouwerij
     van de Hoevebrouwers Hilde en Kjell.

    in de Gentse Steenweg 217 te Zottegem.

     

     

    De opzet was om op die dag hetzelfde

    recept te brouwen in een
    klassieke

    brouwinstallatie,
    in een Hermsinstallatie

    en in een ‘Braumeister’.

    Dit is voor de amateur-brouwer een

    bijzonder interessant concept.

     

    Bart (brouwerij De Ryck) en Glenn (brouwerij Alvinne) waren aanwezig

    om op de vele gestelde vragen een antwoord te geven.


    Glenn (Alvinne) is bezig met uitleg te geven aan een
    jonge toekomstige amateur-brouwer




    Het recept was voor alle drie de brouwmethoden hetzelfde.

    Blond bier met nagisting

     

    Beoogd EBU (bitterheid van het bier) : 45

    Beoogde alcoholpercentage 6,5 vol %  (beoogd SG na koking 1066)

     

    100 pilsmout

    East Kent Goldings pellets (bitterhop)

    Saaz bloemen (aromahop 15 min voor einde koking

     

    T58 korelgist

     

    Storten op 60°C

    62°C 30 min

    72°C 25 min.
    78°C 10 min


    De Brouwinstallaties :

    Aan de HERMS installatie werd er gewerkt door
    Eric Schiettecatte & Hans De Rouck
    De Insatllatie bestaat uit 3 pilsvaten, 2 pompjes, een koelinstallatie zoals dat in
    een tapinstallatie voorzien is.
    Alles is gemonteerd op een mobiel kader.
    Er werd 40 liter gebrouwen.



    Bij zijn HERMS installatie geeft Hans enige uitleg aan
    amateurbrouwer Frank Carteel.



    twee geïnteresseerden kijken op een afstand toe.



    De Klassiek installatie werd bediend door Kjell.
    Beslagketel ,Kookketel en filterkuip
    De capaciteit bedroeg 90 liter






    David Le Roy en Alex stonden tenslotte
    aan de Braumeister.
    De Braumeister is in feite een complete brouwinstallatie in één en dezelfde ketel.
    Het bezit een binnenketel die met bostel en al uit de beslagketel
    getild kan worden.  Diezelfde ketel wordt dan de kookketel.
    Tijdens het koken wordt er water teogeveoegd om aales op peil te houden.
    Er wordt gefilterd tijdens het leeglopen van de binnenketel.
    Er werd 50 liter gebrouwen

    De Braumeister is handig voor iemand die niet veel plaats heeft.
    Een nadeel is echter de kostenplaatje die eraan verbonden is.



    Dit is een volledige brouwinstallatie.



    Davy en Alex zijn bezig de mout te schroten
     

    Het was een uiterst geslaagde dag.

    Niet enkel brouw-amateurs kwamen opdagen.

    Ook bierliefhebbers en mensen uit de buurt zakten af naar de hoeve.


    De binnenkoer liep aardig vol.



     
    Links Hoevebrouwer Kjelle en rechts BLES voorzitter Johan De Vleeshouwer.
    Deze laatste bediende de bar.



    Naast het brouwen was er ook gelegenheid om enkele artisanale bieren te proeven naar eigen recept van de Hoevebrouwers. 
    De Roodbruine Koekelaring van 6,5 Alc %
    en de Blonde Toria ook van 6,5 %


    Daarnaast kon je het lekkere BLESbier  Bacholdus nog degusteren.


    De Blonde Toria en de schuimende Bacholdus geserveerd
    door Hoevebrouwster Hilde.




    Voor de hongeren waren er Hotdogs en boterhammen met lekkere kop te verkrijgen.




    Jong geleerd is oud gedaan.
    Wiebe het zoontje van Hilde en Kjell
    mocht niet ontbreken op de Open Brouwdag.


    Natuurlijk is het interessant te weten hoe de drie bieren zullen smaken.
    Uit welk een installatie komt het beste bier?
    Zouden ze alle drie hetzelfde uitzicht moeten hebben?
    enz...
    Misschien komen we het te weten op de

    14de NATIONALE BIERHAPPENING BLES
    Beverse Vijvers

    Zottegem

    Web : http://www.bles.be
    E-Mail : Johan@bles.be

     
    Voor nog meer foto's van de geslaagde brouwdag
    klik op het onderstaande Toria biertje

    31-08-2007 om 15:32 geschreven door William Roelens


    30-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Beerhunter is niet meer! - Michael Jackson vanmorgen in Londen overleden.


    De Beerhunter is niet meer!




    Michael Jackson is deze morgen in zijn huis in Londen overleden.

    Michael Jackson (1942) was een bekende Britse expert op het gebied van bier(voornamelijk, Belgisch Bier waaraan hij een apart boek wijdde) en whisky

    Jacksons eerste boek over bier, "The World Guide to Beer", verscheen in 1977 en werd in verschillende talen vertaald. Hoewel Jackson al enige publicaties op zijn naam had staan kreeg hij eind jaren tachtig grote bekendheid door zijn televisieserie "The Beer Hunter" op Discovery Channel.
    Jackson beschouwde bier als een onderdeel van de cultuur en beschreef bieren in hun culturele context. Hij was wars van trends en had een zwak voor tradities. Hoewel hij zich wereldwijd in biercultuur verdiepte, gelde hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren. Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridderscahp van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was. In 1998 bracht Jackson een eigen lijn van bierglazen uit.

    Ook wat whisky betreft is Jackson een veelgebruikte referentie. De "Malt Whisky Companion" is een belangrijke maatstaf. In het boek gaf Jackson een score op honderd aan whisky's. Alleen whisky's met een score boven de vijfenzeventig zijn een aankoop waard volgens Jackson.

    Bron : Wikpedia

    Enkele van zijn werken





     

     


    Michael samen met Daniëlle, Voske en De Hr. Ben Vinken (Bierpassie Magazine) op
    het Bierpassieweekend 2007 in Antwerpen 


    Mezelf in gesprek met de Biergoeroe
    op het Zythosfestival 2006 in St. Niklaas.

    Naast John White is er terug een groot
    bierliefhebber van ons heen gegaan.

    Hij was de beste en zal altijd de beste blijven zijn.

    30-08-2007 om 22:37 geschreven door William Roelens


    27-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heule, de nieuwe thuishaven van Picobrouwerij Alvinne
     




    Vrijdag 24 augustus 2007
    zal voor de Alvinnebrouwers Davy en Glenn voortaan als een
    bijzondere dag beschouwd worden.
     Voor het eerst werd er bier gebrouwen
    in hun nieuwe thuishaven te Heule bij Kortrijk.

    De eer was weggelegd aan de Alvinne Tripel om als eerste bier
    uit de Heulse brouwketels te vloeien.

    Nieuwsgierig als we zijn gingen we die vrijdag om 08.00u
    de gloednieuwe locatie opzoeken
    om getuige te zijn van dit eerste brouwproces. 



    In voorbeschouwing van hun opendeurdag die doorgaat
    op zondag 30 september van 13.00u tot 19.00u
    laat ik al (mits toestemming van de brouwers)
    enkele foto's zien van de gloednieuwe brouwerij.


    Picobrouwerij Alvinne
    Mellestraat 138
    8501 Heule
    http://www.alvinne.be/


    Een spandoek maakt duidelijk waar de brouwerij gehuisvest is.


    De oprit met rechts de brouwerij.
    Boven onder het rode afdak is het proeflokaal gevestigd.



    De prachtige voorgevel van de brouwerij.



    De Schrootmolen in het schrootlokaaltje.



    De Brouwinstallatie.
    De capaciteit is ca 14 hl per week. (3 x 450 liter)



    De beslagketel en filterkuip.




    De gistingstanks.
    Er zijn 3 gisttanks van 625 liter en 1 van 1000 liter.




    De Lagerkamer
    met 3 lagertanks van 625 liter, 1 van 500, 1 van 450 en 1 van 1000 liter.




    De bottel en etiketteerlijn - 1200 flessen/uur.



    Het leuke proeflokaal.




    Voske en ik wensen Picobrouwerij Alvinne alvast
    veel succes met de nieuwe brouwerij en hun bieren.



    Voor nog meer foto's klik op het flesje
    Alvinne Tripel

    27-08-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Captain Cooker bezoekt België

    Voor de eerste maal laat ik het blogrubriekje over aan een gastschrijver.
    Namelijk niemand minder dan bierkenner en ontwerper van het Slockbier en tevens goede vriend  Carl Kins.
    De foto's en onderteksten zijn van Voske en mezelf.


    Captain Cooker bezoekt België.

     

    lees hier

    Feitelijk is de Captain geen echt persoon maar een typische Nieuw-Zeelandse varkenssoort.

    De naam werd gebruikt voor een bier met een typisch Nieuw-Zeelands ingrediënt/kruid, namelijk de theeboom ofte manuka.
     

    Het bier werd gecreëerd door The Mussel Inn brewpub van Takaka, NZ. Het bier wordt ook gebrouwen onder licentie in België door de Proefbrouwerij op vraag van Dirk Standaert uit Gent, die het bier in West-Europa verdeelt. Let wel, beide bieren verschillen van elkaar in onder meer alcoholniveau, maar de belangrijkste gelijkenis schuilt in het gebruik van manuka.

    Lees ook :
    Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.
    op :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=262

    De bazin en echtgenoot/brouwer van de Mussel Inn, Jane en Andrew Dixon, waren recent in België (het is nu winter in NZ), en samen met Dirk brachten ze een bezoek aan de streek.

    De organisatie lag in handen van William Roelens en Myriam De Vos (Voske).




    In afwachting op de komst van Dirk Standaert met zijn
    Nieuw Zeelandse gasten maken Carl en ik een praatje op de binnenkoer
    met de Hr. Agasche, vader van de huidige brouwer Laurent.



     

    Eerst en vooral stond een bezoek aan de Brasserie du Cazeau, Templeuve op het programma.  We werden ontvangen door Quentin Mariage, mede-eigenaar.






    Quentin Mariage, mede-eigenaar van Brasserie de Cazeau
    gaf ons uitleg over de werking van de brouwerij.
    lees ook :
    Een "Tournay" in de brouwerij die menigmaal van naam veranderde


    Een heel goede uitleg later kwamen we bij het proeven op enkele “specialekes". 

    Inderdaad, naast de gewone blonde Tournay en de donkere, erg lekkere Tournay de Noël kwam ook een Saison Agache te voorschijn, gebrouwen met de bloem van de vlierstruik.

    De vlier bloeit rondom de brouwerij in mei en de bloem wordt onbehandeld aan de kookketel toegevoegd. Het bier is 4,5 ABV en bevat dezelfde vier hopsoorten als in Tournay, maar dan wel in andere hoeveelheden. De bitterheid die blijft hangen is afkomstig van de Tomahawk.

    Daarnaast konden we ook een nog een Cazbier proeven, het bier dat door de vader van Laurent Agache, de huidige eigenaar-brouwer, werd gebrouwen tot 1969. Het zowat 40 jaar oude bier gaf een mooie neus, maar was dusdanig geoxideerd dat het niet te drinken was, dit in tegenstelling tot een paar flesjes die ik samen met Laurent had geopend een paar maanden geleden.


     
    Quentin Mariage en een sympathiek, aantrekkelijk familielid
    schonken ons in proefglaasjes het gamma van de brouwerij in.
    de blonde en de donkere Tournay.
    Hun nieuwe Saison en het 40-jaar oude Cazbier



    Een streling voor het oog en neus. Het 40 jarig Cazbier
    De smaak was minder.
     
     
    De Saison Cazeau en de Tournay de Noël kwamen ook onze smaakpappillen
    beroeren.
    later worden beide bieren op deze bierblog nog besproken.





    Een lekkere tasting in een aantrekkelijk en gezellig
    proeflokaal.



    Oud brouwer Agache trots poserend voor mijn lens.



    Vandaar ging het naar ’t Rusteel in Gullegem, voor een lekker middagmaal, bespoeld met Netebuk, nu gebrouwen in de eigen brouwerij Het Brouwkot.



    Peter Koopman, patroon van 't Rusteel had op het terras een mooi
    plaatsje uitgekozen waar de proefsessie zou doorgaan.


    We werden verwelkomt met een verse Netebuk van 't vat (het huisbier)
    en paté gemarineerd in het zelfde bier.


     

    En dan kon het echte werk beginnen, de proeverij. 2 thema’s waren uitgewerkt, namelijk hop en rood/bruin, telkenmale met een zestal bieren. De hop werd mooi geïllustreerd door o.m. Saison Dupont, Quintine, Hommel en SloCK. Dit werd gevolgd door Rodenbach Grand Cru, Aardmonnik, Speciaal oerbier Reserva 2006 en een godsgeschenk van Peter van ’t Rusteel, met name 9 jaar oude echte Alexander van Rodenbach. Prachtig bewaard en erg lekker met de zure toets nog duidelijk aanwezig. Een hemelsbreed verschil met Redbach.



    Carl schenkt zijn eigen hoppig Slockbiertje in.


    Naast enkele hoppige bieren waren de typische
    West-Vlaamse rood-bruine bieren van de partij waaronder deze
    Aardmonnik van de Struis brouwers.


    Een verrassing van formaat toen patron Peter een paar 9 jaar oude
     Alexander biertjes van Rodenbach bovenhaalde.

     

    Uit het gamma van Rodenbach verwenen.
    Alexander een prachtig lekker biertje met nog altijd een zure toets.



    Tijdens de proeverij werd uitgebreid gebabbeld over de Mussel Inn. Zij brouwen 10 soorten bier voor een totaal van zowat 350 hectoliter per jaar, waaronder ook een bier van spontane gisting op bourbon-vaten. De lager en de Cooker zijn de best verkopende bieren. Alle gebrouwde bieren gebruiken een diertje als beeltenis, en als het druk is bootsen de klanten het diertje (aap, paard, beer, varken, …) na om duidelijk te maken wat ze willen. Erg leuk allemaal.



    Dirk en Jane, genietend in de zon.


     

    Tevens konden we Het Brouwkot bezoeken, klein maar enorm goed doordacht, waar voortaan de Netebuk wordt gebrouwen. De brouwerij bevindt zich niet in de taveerne maar in een achterbouw bij de buren van nummer 162. Doel is om Netebuk verder op punt te zetten, en tevens het “Manten en Kalle”-bier voor Kortrijk te gaan brouwen.





    Andrew Dixon toonde veel interesse voor de brouwinstallatie
    van 't Brouwkot.




    We hadden nog wat bieren in stelling gebracht maar voor onze NZ vrienden was het welletjes geweest. Immers, zij hadden nog een bierdiner gepland in Gent die avond. We namen afscheid van deze erg toffe biergepassioneerden, en wuifden in de late namiddag Captain Cooker uit.


    Hartelijk dank aan de organisatoren en zeer zeker ook aan Brasserie de Cazeau, ’t Rusteel (Peter en crew) voor deze leuke en geslaagde bier-dag.

    26-08-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgium Cola beer een onnodig brouwsel.

    Bij een kleine bierhandelaar met een heel mooi assortiment bieren
    (maar liefst 600 soorten) ergens in de Henegouwe gemeente Tempeleuve
    stonden ze te pronken.

    Er bevonden zich nog juist geteld, drie flesjes in de schappen.

    We hadden er nog nooit van gehoord, en eerlijk gezegd ik wil er ook nooit meer van horen.

    Ik vraag me nog altijd af waarom dit bier gebrouwen wordt en voor wie?

     

    Belgium Cola Beer - 3,3 % Alc. Vol.
    Brouwerij Huyghe - Melle
    http://www.delirium.be/

     

     

     
    Als verwoed bierliefhebber verkies ik toch
    het linkse boven het rechtse flesje.



    Het bier is amberkleurig
    en heeft een mooie romige witte schuimkraag.

    De aroma en smaak van dit brouwsel lijkt op Cola.

    Met dit verschil dat een echte cola (gelijk van welk merk) 100 x frisser
    en dorstlessender is dan dit biertje.


    Ondanks de aanwezigheid van koolzuur* kunt u de smaak van dit brouwsel vergelijken met een grote fles cola van twee weken oud die al een paar maal open geweest is en
    waar de bubbels zijn verdwenen.

    Het bier heeft trouwens op de koop toe nog een redelijke medicinale smaak.




    U bent beter af met een gewone frisdrank dan dit plakkerig biertje
    die weinig dorstlessend is en bovendien nog 3,3 % Alc bevat.


     

    Het enige voordeel is: dat het bier waarschijnlijk geen Cafeïne* bevat.
    En dus niet zo stimulerend kan werken zoals echte Cola.
    Maar het etiket verschaft niets van informatie.



    * Koolzuur vervult een paar belangrijke functies in een frisdrank:

    helpt de dorst lessen,

    versterkt het aroma,

    verbetert de bewaring, 
    beperkt de mogelijke aanwezigheid van andere gassen.

    25-08-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joepie, Hoera... wegenwerken in de straat van Brouwerij De Regenboog in Brugge / Assebroek.

    Een brouwer moet niet alleen origineel zijn bij het brouwen van zijn eigen bieren. Hij moet ook origineel uit de hoek kunnen komen bij onvoorziene omstandigheden.  Vooral als die onverhoedse gebeurtenissen de verkoop van zijn bieren zou kunnen benadelen.

    Brouwer Johan Brandt verkeerd in zo’n situatie. Door wegenwerken is zijn straat kompleet afgesloten.

    Brouwerij De Regenboog is momenteel enkel nog te voet bereikbaar.

    Johan creatief zoals hij is heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn oprit als een

    tijdelijke terras om te vormen.



    Het tijdelijke terras met voorraan de werkzaamheden

    Op dit terras worden maar liefst 16 bieren uit de fles aangeboden. 

    Daarnaast zal u er 1 of 2 bieren van ’t vat kunnen consumeren en dit van een gloednieuwe biertriporteur.

    Deze origineel mooi beschilderde (door kunstenaar Ghislain Swimberghe) bakfiets zal niet alleen het terras versieren, maar zal ook kunnen uitgeleend worden voor recepties, tuinfeesten enz…





    De originele beschilderde Bakfiets
    of Biertriporteur.

     


    De sleutels verwijzen naar de naam van Johan's
    nieuwe brouwerij in Mater bij Oudenaarde.
    De Drie Sleutels.



     

    Maandag 20 augustus 2007 vond de officiële opening van deze ‘opritterras’ plaats.

    Het lint werd in aanwezigheid van pers, kameraden, buren, Voske en ik doorgeknipt door

    Johan's Collega en vriend Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe.

    Chris was trouwens met gans zijn familie afgezakt naar brouwerij De Regenboog.





    Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe knipte
    op deskundige wijze het lint door.
    De opritterras van Brouwerij De Regenboog is een feit.



    Johan schenkt een welkoms drankje in
    't Smisje Fiori van 't vat.





    Johan en Christine verwelkomde ons met 4 nieuwe biertjes

     

    ’t Smisje Fiori van ’t vat. 7% Alc. Vol.



     

    Johan kreeg een jaar geleden de vraag van zijn Italiaanse afnemer om een bloemenbiertje te brouwen.

    Dit verklaard al meteen de naam van het biertje

    Fiori is immers het Italiaans voor bloemen.

    Het bier is ontworpen met Pilsmout en karamelmout.

     

    Het is een wazig donker amberkleurig biertje

    Met beige schuimkraag.

     

    De neus is moutig en kruidig.

    Koffie aroma

     

    De smaak is ietsje zurig met soms lichte gummietoetsjes(gistaroma van een saisongist?)

    gerookte mout, chocolade en fruitige tikjes

    maken het een tamelijk complex biertje

    Welke bloemen in dit brouwsel zitten heb ik niet kunnen achterhalen.

     

    Dit bloemenbiertje werd trouwens onlangs gelanceerd werd op het Zythos Bier Festival.

     

     

     

    Terug in de tijd met Smisje Mesopotamisch bier! 4-5% Alc. Vol.


    De ingrediënten voor het Mesopotamisch bier
    U bemerkt ook enkele kleitabletten, groenmout en dadels.



    Prof Klaas Vansteenhuyse verschaft enige uitleg.
     

    Eind vorig jaar kreeg Johan een mail van Klaas Vansteenhuyse en Hendrik Hameeuw, met de vraag of hij een Mesopotamisch bier wilde brouwen.  Beide heren zijn Prof’s in het KU Leuven en doen al enkele jaren opzoekingwerk in Syrië.

    Het meer dan 4000 jaar oude recept zou afkomstig zijn van een spijkerschrift op kleitabeletten.

    De Mesopatamiërs dronken dit brouwsel via een rietstengel uit stenen kruiken.

    Johan ging met de profesoren rond de tafel zitten en hebben regel voor regel het recept overlopen en ontleed.

    Het resultaat is vrij verrassend te noemen

    Het is een zoetzuur biertje geworden met de nadruk op zuur.



     

    Het bier wordt gebrouwen met groenmout.

    De mout wordt niet gedroogd.

    Dadels zijn ook aanwezig in het bier.

    Het gisten gebeurt door het bier bloot te stellen aan de wilde flora van Assebroek.

     

    Het heeft een zurige neus (citroen)

    Maar ook de geur van tarwe (ondanks die niet is gebruikt) is te ruiken.

     

    De smaak is vrij zurig door de wilde gisten.

    Het is wel verfrissend en dorstlessend maar geen echte doordrinker.

     

    Johan weet maar al te best dat dit bier niet kan doorbreken bij de consument, vandaar dat hij slechts

    20 liter gebrouwen heeft.

    Dus wie dit bier wil proeven zal zich vlug naar Assebroek moeten reppen.

     


    Het terras loopt aardig vol.

     

    Een nieuw biertje van een heel ander kaliber was

    ’t Smisje Catherine – The Great Imperial Stout – 10% Alc. Vol.



     

    Eigenaardig genoeg, maar het etiket was er voor het bier.

    Het was Bill Colman de huistekenaar van brouwerij de Regenboog die aan Johan vroeg om een stout te brouwen.

    Deze Imperial Stout bestaat uit 7 verschillende moutsoorten + haver.

    Ook 4 hopsoorten zorgen voor de nodige bitterheid en aroma.

     

    Het bier is licht bruin

    Wazig met een beige schuimkraag.

     

    De neus ruikt een beetje positief muffig (van de haver)

    Ook geurige mouttoetsen.

     

    De smaak begint met een zoete aanhef

    Die overgaat in een lekkere bitterheid

    Ook lichte zurige toetsjes

    Afwisselend met rozijntjes en honing.

     

    Een heel lekker complex biertje

    Voor de echte bierliefhebbers.

    Het bier is nog vrij jong maar zal zeker in smaak en complexiteit toenemen.

     

     


    De apotheose van de avond was zeker

     

    ’t Smisje Tripel Plus, IPA – 10% Alc. Vol.

    (voorlopige naam)



     

    Het bier is nog vrij jong.

    Was slechts drie dagen gebotteld

     

    Het is een dubbel IPA, wat staat voor een vrij hoog alcoholgehalte en een hoge bitterheid (60 EBU)

    door de dubbele hopgift.

     

     

    Het is dankzij Chris Bauweraerts dat Johan in de ban raakte van de IPA bieren.

    In Leuven had hij op het bierfestival 5 voor 12

    (zie : 5 voor 12 - Het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten)

    de laatste Brooklynettes met Chris gedeeld.

    Door verder aanmoedigingen van Chris en de voortdurende aanhoudende bitterheid op weg naar huis

    deden hem besluiten om een IPA te brouwen in de Assebroekse brouwketel.

     

    Dit bier werd gebrouwen met 4 hopsoorten waaronder de Amerikaanse aromahoppen Amarillo en Cascade.

    Door de lage opbrengst vorig jaar was er nauwelijks Amarillo hop te verkrijgen.

    Het toeval wilde dat Johan, Peter Brouckaert (ex brouwer van Rodenbach) momenteel brewmaster in de New Belgium Co. - Fort Collins USA tegenkwam in het Brugs Beertje.

    Peter stuurde bij zijn thuiskomst wat Amarillo en Cascade op zodat we nu hier van deze

    Heerlijkheid kunnen proeven.

     

    Donker blond biertje – nog wazig (pas drie dagen gebotteld)

    Witte dikke schuimkraag.

     

    De neus is heerlijk

    Hoppig en fruitig

    Ook een prachtig gistaroma die me niet vreemd is?

    Toetsen van Bloemetjes

     

    De smaak is fruitig

    Zeer lekkere hoppige toetsen

    Afgerond met een lekkere bitterheid die vrij toegankelijk is.

    Een hemels biertje die alleen maar kan toenemen in smaak en aroma.

    Een reden meer om het terras eens te gaan bezoeken.



    Johan en Chris, genietend van  ’t Smisje Catherine.




    Johan toont fier aan de pers twee van zijn nieuwe biertjes
    Thee Great Imperial Stout en de IPA



    Drie nieuwkomers in het gamma van Brouwerij De Regenboog.

    Met deze drie bieren erbij komt Johan op een totaal van 16 verschillende bieren.
    Dit is heel veel.  Vandaar dat dat er een aantal biersoorten moeten afvallen.
    't Smisje Blond en Trracotta zullen het Brugse Regenboogschip moeten verlaten.
    Ook nog een derde zal verdwijnen.
    "Eerst luisteren wat de bezoeker van onze bieren vind "vertelde ons een
    fiere Johan.



    Zo zie je maar dat vloeken op een straat die onderbroken is niet altijd nadelig kan zijn.

    Wie weet zit er ergens een creatieve geest in die straat die je verwelkomt met uitzonderlijke bieren

     

    zoals

    Johan Brandt in de

    Astridlaan 134
    8310 ASSEBROEK-BRUGGE

     

    Openingsuren Terras

    Maandag en dinsdagnamiddag vanaf 14.00u tot ongeveer 19.00u.

    21-08-2007 om 22:43 geschreven door William Roelens


    20-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cette usine nommé la blanche - De brouwerij van de abdij Sint-Sixtus en de Trappist Westvleteren.

    De monografieënreeks Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief van het
    Mout-& Brouwhuis de Snoek - Fortem Alveringem
    is een uitgave rijker.


    Het mooie Mout-& Brouwhuis de Snoek te Fortem Alveringem


    Op zondag 19 augustus 2007 vond in de loods van de familie Boone achter
    het Mout-& Brouwhuis de Snoek te Fortem Alveringem de voorstelling plaats
    van een nieuwe publicatie.


    'CETTE USINE NOMME LA BLANCHE'
    'De brouwerij van de abdij Sint-Sixtus en de Trappist Westvleteren' (1839- ?),
    door drs. Hist. Harry van Royen, auteur.



    Het twaalfde boekje in de reeks is het eerste van een nog actieve brouwerij.
    De Trappist
    Westvleteren.

    Een uitgave van Westhoek-Monumenten vzw D/2007/7304/1
    Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief nr. 12.
    64 pagina s kostprijs 7,50 EUR

    Te bestellen door overschrijving van 7,50 EUR + 2,00 EUR Verzendkosten.
    Rekening: 476-6216161-08, Weshoek-Monumenten, Fortem 40, 8690 Alveringem.

    Deze publicatie of de nog beschikbare nummers kunnen ter plaatse verkregen worden. Meer en
    meer worden ze een collectors item daar een paar nummers niet meer te verkrijgen zijn.

    Voor informatie wat betreft het museum zie de website: http://www.desnoek.be



    Chris Vandewalle, stadsarchivaris van Diksmuide en auteur van diverse andere uitgaven
     sprak de genodigden toe en gaf het woord aan diverse
    gastsprekers.




    Dhr. Frank Becuwe, voorzitter Westhoek-Monumenten vzw en
    conservator van het Mout-& Brouwhuis de Snoek gaf een toelichting
    over "Erfgoedbeheer door vrijwilligers"



    Het jeugdige muziekgezelschap "De Clayham Compagnie" met
    Marie en Cornelia Becuwe, Elina Pil, Uti Dejonghe en Hannes De Pauw
    zorgden voor de muzikale noot tussen de toespraken.



    Harry van Royen, auteur van de nieuwe publicatie
    gaf enige toelichting over zijn werk.



    Burgemeester van Alveringem Dhr. Gerard Liefooghe
    overhandigde de eerste exemplaren aan auteur Harry van Royen en aan de voorzitter Westhoek-Monumenten vzw en conservator van het Mout-& Brouwhuis de Snoek Dhr. Frank Becuwe.



    Na de voorstelling was er een receptie met
    het Trappistenbier Wesmalle dubbel.
    Ook Vlaskop van brouwerij Strubbe was er te verkrijgen.




    De tradionele groepsfoto.
    Ontbreken op deze foto : De Heer Paul Breyne
    Gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen die eventjes later het gezelschap kwam vervoegen
    en Deken Roger Lievens die wegens gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn.




    De Heer Paul Breyne
    Gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen
    met Burgemeester Dhr. Gerard Liefooghe en Dhr. Frank Becuwe.



    Op de foto de auteur geflankeerd door De Heer Paul Breyne Gouverneur
    van de Provincie
    West-Vlaanderen, Burgemeester Alveringem Dhr. Gerard Liefooghe,
    voorzitter Westhoek-Monumenten vzw en conservator van het
    Mout-& Brouwhuis de Snoek Dhr. Frank
    Becuwe, 
     
    Stadsarchivaris stad Diksmuide Chris Vandewalle en
    mensen van de Vlaamse Confrérie "Gilde van Sint-Arnoldus".
    Op de achtergrond het Mout-& Brouwhuis de Snoek.





    Naast het spreekgestoelte, decoratie van attributen van de
    Belgische Trappistenbieren.



    Historicus Harry van Rooyen is sinds 2000 als wetenschappelijk medewerker
    verbonden aan het Abdijmuseum Ten Duinen 1138 te Koksijde
    en is vertrouwd met de oude en recente geschiedenis van de cisterciënzers van de strikte observantie,
    beter bekend als trappisten.



    Ook aanwezig was Trappistenkenner Danny Van Tricht (alias Vader Abt)
    de foto's van de Trappistenglazen in de uitgave waren van zijn hand.
    Alle glazen waren afkomstig uit zijn eigen privécollectie.
    zie ook :
    http://www.trappistbier.be/


    Het lint van de Vlaamse Confrerie "De Gilde van St. Arnoldus".

    Na de voorstelling volgde nog een
    heerlijk Brouwersbuffet.

    20-08-2007 om 15:44 geschreven door William Roelens


    09-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We zijn elders gaan proeven



     

    09-08-2007 om 10:02 geschreven door William Roelens


    07-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Bernardus Prior en Elvis samen op Wally's Farm

    Op 16 augustus is het precies 30 jaar geleden dat Elvis is gestorven. 
    Nu moet het toeval lukken dat Voske en ik verleden week de Hommelnast in Poperinge zijn gaan bezoeken.  (zie rubriek :
    “De Hommelnast - Wally's Farm - Poperinge
    . )
    Deze Hommelkete ligt op het erf van Wally’s farm.  En laat het nu juist zijn dat Wally’s Farm het mekka is waar elk weekend honderden Elvis fans samen komen om te genieten van
    de sfeer van de jaren zestig.

      
    Welcome
    Wally's Farm
    by
    Wally & Patty


    Het Vrijheidsstandbeeld tussen de Hopperanken.
    Dit kan enkel Wally's farm zijn!


    Via dezelfde weg of van de hommelnast
    komt u aan bij Wally's Farm.



    Niets laat vermoeden dat er tijdens het weekend in deze rustige hoeve
    de sixties herleven. 

    Wally's Farm is een prachtige gerenoveerde hoeve gelegen in het rustgevende platteland van Poperinge. Vanaf zijn "natuurlijk" aangelegd terras heb je een formidabel uitzicht op de Westvlaamse heuvels. De sfeer buiten straalt er het plattelandsleven van vroeger uit.



    Eenmaal binnen voel je je aan de andere kant van de oceaan, meer bepaald in Memphis. Alles staat er in het teken van de glorietijd van de Golden Sixties, met Elvis Presley als centrale figuur.






    In de zaal hangen, staan en liggen tal van attributen
    die de jaren zestig doen herleven.
    Ze zijn een ode aan de King.


    De mooie toog.

    Ieder weekend kun je genieten van de Elvis-show die Wally opvoert. Hij zorgt er - live - voor de ambiance met liedjes uit de jaren '60 en Country & Western muziek. Iedere eerste en derde zondag van de maand is er tevens een special: dan treedt Wally op met zijn band,'The Rocking Daddy's, een live-spektakel dat je gewoonweg van je stoel sleept.

    De zaal bestaat uit verscheidene niveau's. Zoals je hieronder kunt zien.






    De specialiteiten van de Farm worden op dit houtvuur geroosterd.
    Koteletten en "socissen" met een "stute" (boterham) ,
     "patatten met de pele" en de curieus lekkere lookboter.

    Na de fotosessie kozen Voske en ik voor een biertje van de streke.
    St. Bernardus Prior op de mooie bierlijst genoot onze voorkeur.


    St. Bernardus Prior 8 - 8 % Alc. Vol.
    Brouwerij St. Bernardus - Watou
    http://www.sintbernardus.be/





    Robijnpaars van kleur
    met een mooie beige schuimkraag

    De neus heeft een moutig aroma
    caramelmout

    Een zoete aanhef
    Chocolade en carameltoetsen
    Fruitig
    Een perfect evenwicht met de bitterheid achteraf.

    Een pracht van een bier
    goed gebrouwen
    met een mooie balans van zoet en bitter.
    Heerlijke nectar


    St. Bernardus Prior 8
    Gebrouwen met liefde.

     

    Op 15 augustus 2007 aanstaande
    gaat er in een grote tent op Wally's Farm
    Een herdenking door gericht aan Elvis.

    Remember Elvis
    30 Years, still allive at
    Wally's Farm

    07-08-2007 om 08:31 geschreven door William Roelens


    02-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hommelnast - Wally's Farm - Poperinge.

    Voske en ik werden op 4 juli uitgenodigd door Wally Merlevede van de gelijknamige farm en door de Keteniers op de persconferentie van de officiële opening en voorstelling van hun hommelnast.

    Door onze drukke agenda konden we spijtig genoeg op de uitnodiging niet ingaan. 

    Maar uitstel is geen afstel.

    Vandaar dat we op zaterdag 28 juli laats leden, de Hommelnast of Hommelkete bezocht hebben aan de Abeelse weg te Poperinge.


    Via deze weg komt men op het erf van Wally's Farm
    Waar tevens ook de Hommelnast gevestigd is.


    We werden er hartelijk ontvangen door Patty, echtgenote van Wally.

    Na de fotosessie hebben we natuurlijk een Poperings biertje gedegusteerd in

    de prachtige gerenoveerde hoeve meer bekend als Wally’s Farm.

    Maar in een volgend rubriekje daar over meer.




    De HOMMELNAST is een oude hoppeast die volledig is gerenoveerd en op traditionele wijze in werking is gesteld door Wally Merlevede, zoon van een oud-hoppeteler.

    De know-how en de toestellen om deze ‘kete’ opnieuw op ambachtelijke wijze te laten werken zijn op een zodanige manier tentoongesteld dat het een ware reis door de tijd is voor iedere bezoeker.  Displays, klank en beeldmateriaal zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

    De Hommelnast

    Omdat ik niet zo vertrouwd ben met dit stukje cultureel erfgoed en ook voor de authentieke benaming van sommige voorwerpen heb ik me laten bijstaan door Guido Vandermaliere, voorzitter van de Keteniers.
    Ik laat hem aan het woord :


    Diegenen die zich afvragen waarom we dit museum ‘Den Hommelnast’ genoemd hebben, gewoon omdat een dergelijke hopast vroeger in Poperinge een ‘nast’ genoemd werd.

    Als bewijs hiervan voegen geven we de integrale tekst van het verbod op het bouwen van een ‘nast’ binnen ‘het port’ van Poperinge, uit 1682.




    Actum in camere den 22ste septembre 1682

    Present dheren Petyt ende Zande

    Borghemeester Metsyrs

    Dheere Loys Baert – Mazeman Tubault ende Meester Sieur Loys

    Schepen van Poperyn

     

    Burghemeesters ende schepenen van Poperyn

    Bemerckende het groot perickel datter is door het drooghen van de hommel binnen het port dezer stede

    Soo op graennasten als hommelnasten

    Twelck mochte veroorzaken een brant waerdoore deze stadt wel geheel in brande soude moghen commen

    Danof Godt ons wilt bewaeren

    Ende alsoo bij voorgaende  statuten ende politycque ordonnantiën seer strickt en is verboden

    Hommelketen ende hommelnasten binnen het port te maken

    Daer op sij hunne hommele ende van andere lieden sijn drooghende

    Twelck ten uttersten periculieus is

    Ende alsoo men dese daeghen het vier in dese stede heeft ghesien commen ut diergelijke nasten om waerinne te voorsiene



    Soo ist dat burghemeesters ende schepenen voormelt

    Wel expresselijck verbieden ende interdiceren

    Dat niemant wie het sij,

    Binnen het port deser stede hem en sal vervoorderen hommel te drooghen in eenige keeten dieder nu sijn gestelt

    Mitsgaders oock niet op eenighe graennasten op wat pretext dat het soude moghen wesen

    Op peyne dat de gonne doende de contrarien

    Sullen incureren de boeten van tsestich pond parisis

    Wel verstaende dat gheene brauwers, graniers, menagiers ofte eenighe andere persoonen op de selve nasten en sullen vermooghen hommel te drooghen

    Op peyne van te incureren de voornoemde boete alvooren

     

    Actum desen 20ste septembre 1682 ’t oorconde als clercq van greffie ende onderteeckent G. Van Hoffe.

    Klik op de deur
    om de Hommelnast te bezoeken




    Van Hommelrank tot Pint
    elke 2e zondag van september

    In de Farm kan je op zeer aanschouwelijke wijze meemaken hoe het hoppekweken eigenlijk in zijn werk gaat. Als zoon van een hoppeboer heeft Wally een bescheiden hoppeveldje aangelegd waar hij de traditionele en hedendaagse manier van werken demonstreert. Tijdens de Hoppefeesten "Van hommelrank tot in de pint" (2° zondag van september) worden de ranken geplukt en staat de hele Farm in het teken van dit jaarlijks terugkerend feest met Hommelpap en popverbranding. Absoluut niet te missen!
    http://www.wallysfarm.be/

    02-08-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroegbier Wit en Kroegbier Saison - twee nieuwe huisbieren van 't Kroegske - Emelgem

    Danny en Nadine van het bekende Streekbieren eethuis ’t Kroegske uit Emelgem hebben blijkbaar de smaak te pakken wat het brouwen betreft.
    In tegenstelling tot veel andere cafébazen creëren ze hun huisbieren zelf.

    Na hun Kroegbier Gold (zie verslag hier) en Kroegbier Pater (zie verslag hier),
    schenken ze er nu ook hun eigen Kroegbier Wit en Kroegbier Saison.



    De vier Kroegbieren netjes naast elkaar.
    Kroeg Goud, Pater, Wit en Saison.



    Op uitnodiging van het sympathieke brouwerskoppel zijn Voske en ik deze twee biertjes zondag laatst in hun prachtig bieretablissement gaan proeven.



    Nieuw in 't Kroegske
    Kroegbier Wit (33cl) en Kroegbier Saison (75cl)

     

    Na een brouwcursus te hebben gevolgd bij Alvinne Events hebben Danny en Nadine de smaak van het brouwen echt te pakken.

    Naast het uitbaten van hun druk bezochte zaak "’t Kroegske" beginnen
    ze zich meer en meer toe te leggen op het brouwen van hun eigen huisbieren.

    Niet zo maar bier brouwen. 
    Nee. Heel bewust kiezen ze om hun huisbieren te brouwen naar een Duitse Warenwet namelijk
    het
    Reinheidsgebod.

    Volgens deze wet mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten.
    Het gebod verbiedt dus het gebruik van kruiden en vruchten.


    Zoals kunstschilders zich bezig houden met allerlei verftechnieken

    zijn zij creatief  met diverse hopsoorten en gisten om hun bieren van
    uitzonderlijke smaken te voorzien.

    Smaken die we niet alle dagen tegen komen in het vertrouwde bierwereldje.

    Terecht kunnen we hun biercreaties Karakterbieren noemen.

     

    Na het Kroegbier Gold (6,6 %Alc), een bier met een prachtig hoparoma en

    het kroegbier Pater (9,5 % Alc.), een donkere klepper met abdij allures
    werd er nu ook
    dorstlessers bedacht en gebrouwen.

     

    Het eerste biertje dat we proefden was het Kroegbier Wit.

     

    Kroegbier Wit - 5,5 % Alc.Vol.

    Naar een recept van Bierfirma Verbeke-Demeestere

    Gebrouwen bij Alvinne

    http://www.alvinne.be/


    Eigen aan witbieren zijn, dat ze meestal gebrouwen worden met koriander en schillen van citrusvruchten, waardoor het bier een frisse citrusachtige smaak krijgt.

    Zoals ik al schreef gebruiken Danny en Nodine geen kruiden in hun bier maar bekomen ze de

    smaak door de combinatie van hop- en gistsoorten.
    Het resultaat is anders maar even verfrissend.



    Kroegbier Wit. Een lekker witbier.
    met een andere smaak of we gewoon zijn van de standaard witbieren.




    Licht blond van kleur met een witte schuimkraag
    Het schuim is mooi wandkleveig en blijft tot op het einde.
    Licht wazig.

    De neus is moutig (Tarwe)

    De smaak is kruidig
    en moutig
    een mals biertje die toch fris overkomt 
    Het bier is minder zurig of dat we gewoon zijn van een witbiertje.
    Maar toch is het aangenaam om te drinken en is een perfecte dorstlesser.

    Wanneer men op het eind de rest van het flesje in het glas giet
    is de kruidigheid van de gist nog beter te smaken.

    goed gebrouwen met een perfekte ballans.


    Het bier oogt mooi in de nieuwe
    witbier bokaaltjes.


    Specialiteit van het huis.


    Het andere huisbier dat we proefden was Kroegbier Saison.

    Een saison is een biertype die ontstaan is in Wallonië.
    Meer bepaald op de Waalse Herenboerderijen.
    Daar er tijdens de winter niet veel werk was op de boerderij werd er bier gebrouwen.
    Dit bier was om tijdens de zomer de knechten van drank te voorzien om hun dorst te laven.
    Het bier mocht niet te sterk zijn en dorstlessend zodat er verder en goed
    gewerkt kon worden.



    Kroegbier Saison - 6 % Alc.Vol.

    Naar een recept van Bierfirma Verbeke-Demeestere

    Gebrouwen bij Alvinne

    http://www.alvinne.be/


     


    Lekker dorstlessend dit Kroegbier Saison.


    Een donkerblond biertje
    met een mooie witte wandklevende schuimkraag.

    De neus is erg kruidig
    met een optimaal gistaroma
    peper.

    De smaak is kruidig
     Toetsen van Bister mosterd in de positieve zin.
    het is fris en ietwat zurig.

    Het werd gebrouwen met een typische saisongist.
    Er werd dry-gehopt met Styrian Goldings en Cascade.

    Een lekker bier met een kruidige smaak.
    Het is een bier voor kenners.
    Toch nog iets anders dan een Waalse Saison.

    Het bier voldoet aan de 10 voorwaarden die een echte Saison moet hebben
    om de naam "Saison" te mogen dragen
    (zie foto verder)


    Dorstlessend, kruidig en fris
    Kroegbier Saison.


    De voorwaarden waaraan een Saison moet voldoen.

    Danny vertrouwde me toe
    dat bierfirma Verbeke-Demeestere
    buiten hun eigen huisbieren ook andere bieren zullen brouwen
    die verkrijgbaar zullen zijn in de groothandel.

    Voor alle duidelijkheid
    De kroegbieren zullen enkel geschonken worden in de zaak

    We wachten met ongeduld op het eerste niet Kroegbiertje!

    Streekbierencafé Kroegske
    Vijfwegenstraat 35 - 8870 Izegem
    http://www.kroegske.be/homenl.html

    01-08-2007 om 23:07 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!