Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    07-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Bernardus Prior en Elvis samen op Wally's Farm

    Op 16 augustus is het precies 30 jaar geleden dat Elvis is gestorven. 
    Nu moet het toeval lukken dat Voske en ik verleden week de Hommelnast in Poperinge zijn gaan bezoeken.  (zie rubriek :
    “De Hommelnast - Wally's Farm - Poperinge
    . )
    Deze Hommelkete ligt op het erf van Wally’s farm.  En laat het nu juist zijn dat Wally’s Farm het mekka is waar elk weekend honderden Elvis fans samen komen om te genieten van
    de sfeer van de jaren zestig.

      
    Welcome
    Wally's Farm
    by
    Wally & Patty


    Het Vrijheidsstandbeeld tussen de Hopperanken.
    Dit kan enkel Wally's farm zijn!


    Via dezelfde weg of van de hommelnast
    komt u aan bij Wally's Farm.



    Niets laat vermoeden dat er tijdens het weekend in deze rustige hoeve
    de sixties herleven. 

    Wally's Farm is een prachtige gerenoveerde hoeve gelegen in het rustgevende platteland van Poperinge. Vanaf zijn "natuurlijk" aangelegd terras heb je een formidabel uitzicht op de Westvlaamse heuvels. De sfeer buiten straalt er het plattelandsleven van vroeger uit.



    Eenmaal binnen voel je je aan de andere kant van de oceaan, meer bepaald in Memphis. Alles staat er in het teken van de glorietijd van de Golden Sixties, met Elvis Presley als centrale figuur.






    In de zaal hangen, staan en liggen tal van attributen
    die de jaren zestig doen herleven.
    Ze zijn een ode aan de King.


    De mooie toog.

    Ieder weekend kun je genieten van de Elvis-show die Wally opvoert. Hij zorgt er - live - voor de ambiance met liedjes uit de jaren '60 en Country & Western muziek. Iedere eerste en derde zondag van de maand is er tevens een special: dan treedt Wally op met zijn band,'The Rocking Daddy's, een live-spektakel dat je gewoonweg van je stoel sleept.

    De zaal bestaat uit verscheidene niveau's. Zoals je hieronder kunt zien.






    De specialiteiten van de Farm worden op dit houtvuur geroosterd.
    Koteletten en "socissen" met een "stute" (boterham) ,
     "patatten met de pele" en de curieus lekkere lookboter.

    Na de fotosessie kozen Voske en ik voor een biertje van de streke.
    St. Bernardus Prior op de mooie bierlijst genoot onze voorkeur.


    St. Bernardus Prior 8 - 8 % Alc. Vol.
    Brouwerij St. Bernardus - Watou
    http://www.sintbernardus.be/





    Robijnpaars van kleur
    met een mooie beige schuimkraag

    De neus heeft een moutig aroma
    caramelmout

    Een zoete aanhef
    Chocolade en carameltoetsen
    Fruitig
    Een perfect evenwicht met de bitterheid achteraf.

    Een pracht van een bier
    goed gebrouwen
    met een mooie balans van zoet en bitter.
    Heerlijke nectar


    St. Bernardus Prior 8
    Gebrouwen met liefde.

     

    Op 15 augustus 2007 aanstaande
    gaat er in een grote tent op Wally's Farm
    Een herdenking door gericht aan Elvis.

    Remember Elvis
    30 Years, still allive at
    Wally's Farm

    07-08-2007 om 08:31 geschreven door William Roelens


    02-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hommelnast - Wally's Farm - Poperinge.

    Voske en ik werden op 4 juli uitgenodigd door Wally Merlevede van de gelijknamige farm en door de Keteniers op de persconferentie van de officiële opening en voorstelling van hun hommelnast.

    Door onze drukke agenda konden we spijtig genoeg op de uitnodiging niet ingaan. 

    Maar uitstel is geen afstel.

    Vandaar dat we op zaterdag 28 juli laats leden, de Hommelnast of Hommelkete bezocht hebben aan de Abeelse weg te Poperinge.


    Via deze weg komt men op het erf van Wally's Farm
    Waar tevens ook de Hommelnast gevestigd is.


    We werden er hartelijk ontvangen door Patty, echtgenote van Wally.

    Na de fotosessie hebben we natuurlijk een Poperings biertje gedegusteerd in

    de prachtige gerenoveerde hoeve meer bekend als Wally’s Farm.

    Maar in een volgend rubriekje daar over meer.




    De HOMMELNAST is een oude hoppeast die volledig is gerenoveerd en op traditionele wijze in werking is gesteld door Wally Merlevede, zoon van een oud-hoppeteler.

    De know-how en de toestellen om deze ‘kete’ opnieuw op ambachtelijke wijze te laten werken zijn op een zodanige manier tentoongesteld dat het een ware reis door de tijd is voor iedere bezoeker.  Displays, klank en beeldmateriaal zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

    De Hommelnast

    Omdat ik niet zo vertrouwd ben met dit stukje cultureel erfgoed en ook voor de authentieke benaming van sommige voorwerpen heb ik me laten bijstaan door Guido Vandermaliere, voorzitter van de Keteniers.
    Ik laat hem aan het woord :


    Diegenen die zich afvragen waarom we dit museum ‘Den Hommelnast’ genoemd hebben, gewoon omdat een dergelijke hopast vroeger in Poperinge een ‘nast’ genoemd werd.

    Als bewijs hiervan voegen geven we de integrale tekst van het verbod op het bouwen van een ‘nast’ binnen ‘het port’ van Poperinge, uit 1682.




    Actum in camere den 22ste septembre 1682

    Present dheren Petyt ende Zande

    Borghemeester Metsyrs

    Dheere Loys Baert – Mazeman Tubault ende Meester Sieur Loys

    Schepen van Poperyn

     

    Burghemeesters ende schepenen van Poperyn

    Bemerckende het groot perickel datter is door het drooghen van de hommel binnen het port dezer stede

    Soo op graennasten als hommelnasten

    Twelck mochte veroorzaken een brant waerdoore deze stadt wel geheel in brande soude moghen commen

    Danof Godt ons wilt bewaeren

    Ende alsoo bij voorgaende  statuten ende politycque ordonnantiën seer strickt en is verboden

    Hommelketen ende hommelnasten binnen het port te maken

    Daer op sij hunne hommele ende van andere lieden sijn drooghende

    Twelck ten uttersten periculieus is

    Ende alsoo men dese daeghen het vier in dese stede heeft ghesien commen ut diergelijke nasten om waerinne te voorsiene



    Soo ist dat burghemeesters ende schepenen voormelt

    Wel expresselijck verbieden ende interdiceren

    Dat niemant wie het sij,

    Binnen het port deser stede hem en sal vervoorderen hommel te drooghen in eenige keeten dieder nu sijn gestelt

    Mitsgaders oock niet op eenighe graennasten op wat pretext dat het soude moghen wesen

    Op peyne dat de gonne doende de contrarien

    Sullen incureren de boeten van tsestich pond parisis

    Wel verstaende dat gheene brauwers, graniers, menagiers ofte eenighe andere persoonen op de selve nasten en sullen vermooghen hommel te drooghen

    Op peyne van te incureren de voornoemde boete alvooren

     

    Actum desen 20ste septembre 1682 ’t oorconde als clercq van greffie ende onderteeckent G. Van Hoffe.

    Klik op de deur
    om de Hommelnast te bezoeken




    Van Hommelrank tot Pint
    elke 2e zondag van september

    In de Farm kan je op zeer aanschouwelijke wijze meemaken hoe het hoppekweken eigenlijk in zijn werk gaat. Als zoon van een hoppeboer heeft Wally een bescheiden hoppeveldje aangelegd waar hij de traditionele en hedendaagse manier van werken demonstreert. Tijdens de Hoppefeesten "Van hommelrank tot in de pint" (2° zondag van september) worden de ranken geplukt en staat de hele Farm in het teken van dit jaarlijks terugkerend feest met Hommelpap en popverbranding. Absoluut niet te missen!
    http://www.wallysfarm.be/

    02-08-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroegbier Wit en Kroegbier Saison - twee nieuwe huisbieren van 't Kroegske - Emelgem

    Danny en Nadine van het bekende Streekbieren eethuis ’t Kroegske uit Emelgem hebben blijkbaar de smaak te pakken wat het brouwen betreft.
    In tegenstelling tot veel andere cafébazen creëren ze hun huisbieren zelf.

    Na hun Kroegbier Gold (zie verslag hier) en Kroegbier Pater (zie verslag hier),
    schenken ze er nu ook hun eigen Kroegbier Wit en Kroegbier Saison.



    De vier Kroegbieren netjes naast elkaar.
    Kroeg Goud, Pater, Wit en Saison.



    Op uitnodiging van het sympathieke brouwerskoppel zijn Voske en ik deze twee biertjes zondag laatst in hun prachtig bieretablissement gaan proeven.



    Nieuw in 't Kroegske
    Kroegbier Wit (33cl) en Kroegbier Saison (75cl)

     

    Na een brouwcursus te hebben gevolgd bij Alvinne Events hebben Danny en Nadine de smaak van het brouwen echt te pakken.

    Naast het uitbaten van hun druk bezochte zaak "’t Kroegske" beginnen
    ze zich meer en meer toe te leggen op het brouwen van hun eigen huisbieren.

    Niet zo maar bier brouwen. 
    Nee. Heel bewust kiezen ze om hun huisbieren te brouwen naar een Duitse Warenwet namelijk
    het
    Reinheidsgebod.

    Volgens deze wet mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten.
    Het gebod verbiedt dus het gebruik van kruiden en vruchten.


    Zoals kunstschilders zich bezig houden met allerlei verftechnieken

    zijn zij creatief  met diverse hopsoorten en gisten om hun bieren van
    uitzonderlijke smaken te voorzien.

    Smaken die we niet alle dagen tegen komen in het vertrouwde bierwereldje.

    Terecht kunnen we hun biercreaties Karakterbieren noemen.

     

    Na het Kroegbier Gold (6,6 %Alc), een bier met een prachtig hoparoma en

    het kroegbier Pater (9,5 % Alc.), een donkere klepper met abdij allures
    werd er nu ook
    dorstlessers bedacht en gebrouwen.

     

    Het eerste biertje dat we proefden was het Kroegbier Wit.

     

    Kroegbier Wit - 5,5 % Alc.Vol.

    Naar een recept van Bierfirma Verbeke-Demeestere

    Gebrouwen bij Alvinne

    http://www.alvinne.be/


    Eigen aan witbieren zijn, dat ze meestal gebrouwen worden met koriander en schillen van citrusvruchten, waardoor het bier een frisse citrusachtige smaak krijgt.

    Zoals ik al schreef gebruiken Danny en Nodine geen kruiden in hun bier maar bekomen ze de

    smaak door de combinatie van hop- en gistsoorten.
    Het resultaat is anders maar even verfrissend.



    Kroegbier Wit. Een lekker witbier.
    met een andere smaak of we gewoon zijn van de standaard witbieren.




    Licht blond van kleur met een witte schuimkraag
    Het schuim is mooi wandkleveig en blijft tot op het einde.
    Licht wazig.

    De neus is moutig (Tarwe)

    De smaak is kruidig
    en moutig
    een mals biertje die toch fris overkomt 
    Het bier is minder zurig of dat we gewoon zijn van een witbiertje.
    Maar toch is het aangenaam om te drinken en is een perfecte dorstlesser.

    Wanneer men op het eind de rest van het flesje in het glas giet
    is de kruidigheid van de gist nog beter te smaken.

    goed gebrouwen met een perfekte ballans.


    Het bier oogt mooi in de nieuwe
    witbier bokaaltjes.


    Specialiteit van het huis.


    Het andere huisbier dat we proefden was Kroegbier Saison.

    Een saison is een biertype die ontstaan is in Wallonië.
    Meer bepaald op de Waalse Herenboerderijen.
    Daar er tijdens de winter niet veel werk was op de boerderij werd er bier gebrouwen.
    Dit bier was om tijdens de zomer de knechten van drank te voorzien om hun dorst te laven.
    Het bier mocht niet te sterk zijn en dorstlessend zodat er verder en goed
    gewerkt kon worden.



    Kroegbier Saison - 6 % Alc.Vol.

    Naar een recept van Bierfirma Verbeke-Demeestere

    Gebrouwen bij Alvinne

    http://www.alvinne.be/


     


    Lekker dorstlessend dit Kroegbier Saison.


    Een donkerblond biertje
    met een mooie witte wandklevende schuimkraag.

    De neus is erg kruidig
    met een optimaal gistaroma
    peper.

    De smaak is kruidig
     Toetsen van Bister mosterd in de positieve zin.
    het is fris en ietwat zurig.

    Het werd gebrouwen met een typische saisongist.
    Er werd dry-gehopt met Styrian Goldings en Cascade.

    Een lekker bier met een kruidige smaak.
    Het is een bier voor kenners.
    Toch nog iets anders dan een Waalse Saison.

    Het bier voldoet aan de 10 voorwaarden die een echte Saison moet hebben
    om de naam "Saison" te mogen dragen
    (zie foto verder)


    Dorstlessend, kruidig en fris
    Kroegbier Saison.


    De voorwaarden waaraan een Saison moet voldoen.

    Danny vertrouwde me toe
    dat bierfirma Verbeke-Demeestere
    buiten hun eigen huisbieren ook andere bieren zullen brouwen
    die verkrijgbaar zullen zijn in de groothandel.

    Voor alle duidelijkheid
    De kroegbieren zullen enkel geschonken worden in de zaak

    We wachten met ongeduld op het eerste niet Kroegbiertje!

    Streekbierencafé Kroegske
    Vijfwegenstraat 35 - 8870 Izegem
    http://www.kroegske.be/homenl.html

    01-08-2007 om 23:07 geschreven door William Roelens


    30-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slock van 't vat - Een Wereldprimeur in de Pado te Tielt.

    Opzij, opzij, opzij,
    maak plaats, maak plaats, maak plaats,
    wij hebben ongelofelijke haast.
    Opzij, opzij, opzij,
    want wij zijn haast te laat,
    wij hebben maar een paar minuten tijd.

     

    Met dit liedje van Herman Van Veen in de CD-speler

    zijn Voske en ik zondag richting Tielt vertrokken om er een wereldprimeur te proeven.


    Patrick en Dominiek van Tapasbar “De Pado”

    hadden de eer om als eersten het Slockbier van ’t vat te mogen tappen.

    Daar Carl Kins (de ontwerper van het bier) me al eerder toevertrouwde
    dat het slechts om een vaatje van 30 liter ging zijn we als de bliksem
    naar de Europastad gereden om deze wereldprimeur te proeven.

    Met het flessenbier Slock 75 cl konden we al kennis maken in de rubrieken


    Eén slokje van het Slock bier en je bent verkocht.
    en
    De smaak proeven van de tweeslachtige Humulus lupulus plant (zeg maar Hoppe) in 't Kroegske

    In het eerste rubriekje vroegen we ons al af wanneer er een Slockbiertje van 't vat zou komen.
    En zie, ons woorden zijn nog niet koud en het wonder is al geschied.





    Een wereldprimeur
    de glazen worden door Dominiek op professionele wijze
    gevuld met het Slockbier van 't vat.



    Zoals het hoort.
    Het schuim laten overlopen en in één beweging de koolzuurbellen van het glas afschuimen. 
    De afschuimer moet daarbij onder een hoek van 45 graden over de rand van het glas gaan.
    U schuimt af in de richting waar het schuim van het glas afloopt.
    De druk van de tap moest nog ietsje bij geregeld worden.



    Het prachtig resultaat.
    Een mooi getapt Slockbiertje



    Slockbier van 't Vat - 6,5 % Alc.Vol.
    Brouwerij De Graal
    http://www.degraal.be/
    naar een recept van Carl Kins.

    Een bevallig Amberkleurig biertje
    iets wazig
    Een zeer fijne licht beige schuimkraag
    mooi wandklevend.

    De neus is puur genieten.
    Fantastische hop- en fruitgeuren

    Lychees aroma's strelen de geurreceptorcellen.

    De smaak is raak
    Hoppig en fruitig (exotisch)
    Een bittere aanzet die mooi blijft hangen
    Het bier is zacht en aangenaam om te drinken.
    Een lichtbittere afdronk.
    Subliem.

    Bij het degusteren van dit biertje in goed gezelschap
    zou een mens er zowaar het uur uit het oog verliezen.
    Zo moet een Karakterbier zijn!


    Carl denkt nu na...
    Waarom eens geen Slockbiertje op 33 cl flessen?
    Wordt vervolgd....

    Goed Nieuws!
    Voor de liefhebbers die de tap gemist hebben in de Pado.

    Eind augustus zal het Slockbier getapt worden
    in staminee "Den Boulevard" te Kortrijk.
    José de uitbater heeft twee vaatjes.
    In contact komen met de patron voor meer zekerheid kan nooit geen kwaad
    http://www.denboulevard.be

    Wie naar het
    Great British Beer Festival 
    in Londen gaat kan daar het nieuwe Slockbier in Fles degusteren.
    GBBF van 7 t.e.m. 11 augustus.

    http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=195496

    Ook zal het bier op vat te verkrijgen zijn op de
    14de bierhappening van BLES in Zottegem.
    Zaterdag 13 oktober 2007
    http://www.bles.be/

    30-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Special Extra Export Stout en Special Oerbier Reserva 2006 bij de dolle Brouwers

    Een ding is zeker. 
    Als je op zaterdag of zondag een bezoekje brengt aan
    de Dolle Brouwers in Esen bij Diksmuide ben je nooit alleen.

    De brouwerij trekt veel Buitenlandse biertoeristen aan.
    Ook bierliefhebbers uit eigen land vullen maar al te graag hun autokoffers
    met de uitzonderlijke bieren van deze brouwerij uit de Westhoek.

    Leuk is ook het brouwerijbezoek met als gids de  bijna 90 jarige Moes (moeder van brouwer Kris).
      Op haar eigen speelse en grappige manier leid ze je rond in deze oerbrouwerij.

    Dus beste bezoekers van mijn bierblog
    wanneer je toevallig aan de kust logeert
    en/of je weet de zondag niet wat gedaan

    Breng eens een bezoekje aan de Dolle Brouwers.
    http://www.dedollebrouwers.be/

    Ik zal het nu niet hebben over de brouwerij dat komt later wel eens aan bod,
    maar ik laat jullie een kijkje nemen in de gezellige verbruikszaal
    en ik wil jullie ook kennis laten maken met twee pas gebrouwen biertjes die we
    zondag laatst geproefd hebben.



    Welkom bij de Dolle Brouwers
    In plaats van de trap te nemen om de brouwerij te bezoeken
    neem ik jullie mee rechtdoor via de bieropslagplaats
    naar het degustatielokaal.



    Oergezellig,  het degustatielokaal van de Dolle Brouwers


    Een oud toogje als decoratie


    Er is altijd een permanente tentoonstelling aanwezig
    van brouwer - kunstenaar Kris Herteleer.




    Dat bier goed is voor kinderen bewijst dit oude
    publiciteitsbord.
    Nu denken ouders daar jammer genoeg anders over in deze Coca Cola maatschapij.


    In een ander aanpalend lokaal is er een leuke zithoek


    Boeken en tijdschriften over bier maken deel uit van het interieur


    Een kast met een schat aan zeer oude bierglazen


    Bier en kunst geven dit lokaal een warm gevoel.


    In de toog - Kris Herteleer
    De Ara is hier en daar in de zaak aanwezig.


    De tap waar de papegaai zit is die met het Ara-bier.

    De bieren die we proefden waren pas klaar om geconsumeerd te worden.


    We proefden er eerst de

    Speciaal Extra Export Stout - 9,0% Alc. Vol.


    Een heel lekkere stout


    Een zwart bier met een donkerbeige schuimkraag
    Het schuim verdwijnt snel.

    De aroma's die we opsnuiven zijn
    geroosterde mout en
    zwarte koffie

    De smaak is grandioos.
    Geroosterde mout
    Zoethout
    lichte zurige toetsen
    en dan die warme alcohol die door het smakenpallet worstelt
    Een heerlijk bier.
    Een bier voor kenners en genieters.




    Het tweede biertje die onze smaakpapillen streelde was :

    Oerbier Special Reserva 2006 - 13 % Alc. Vol.


    Een karakterbier van top niveau!

    Ook dit bier heeft een zeer donker kleur met
    donkerbeige schuimkraag.

    De neus ruikt kruidig
    prikkels van hout (eik).


    De smaak is licht zurig
    maar heeft vooral een scherpe kruidigheid
    ook smaken van houtsnippers
    heel diep zoete toetsen van kaneel.

    Een zeer complex biertje.
    maar zeer lekker
    Een bier met Karakter
    iets dat je zeker eens moet proeven.

    Maar opgelet !!!
    Alhoewel u het niet meteen proeft, maar de 13 % Alc. Vol. maakt dit biertje heel gevaarlijk.

    Bij De Dolle Brouwers hebben we het koud geproefd.
    Ik heb een bakje aangekocht en donderdagavond heb ik er eentje geproefd
    die niet gekoeld was.
    De aroma’s en smaken waren natuurlijk sterker aanwezig
    en de alcohol komt meer op de voorgrond.

    Een degustatiebiertje waarvan ik enkele flesjes
    een paar jaar zal proberen te bewaren.



    Hun met bier bereide paté was niet te versmaden bij deze twee
    lekkere bieren.

    27-07-2007 om 23:25 geschreven door William Roelens


    25-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel op de Gentse Feesten

    Duvel op de Gentse Feesten

    Tijdens de Gentse Feesten vormen de zeilen van het Duvel Droomschip al 15 jaar een vaste waarde op het Emile Braunplein.


    Het "Duvel Droomschip" aan de voet van het Belfort en Lakenhalle.
    Dit zorgt voor mooie doorkijkjes.


    Het merk Duvel schijnt overal door.

     

    Tijdens de voormiddag was het al jazz wat de klok sloeg in het Moortgatkamp.

    's Avonds werd er op het plein plaats gemaakt voor “Duvel Dansfolie”.  
    Warme, zuiderse salsa klanken werden u gebracht door de live band “Rey Cabrera y sus amigos”.



    Rey Cabrera in het Duvel Droomschip..
    geboren in Cuba en momenteel wonende in Brussel. 
    Hij heeft banden met alle grote namen van de Buena Vista Social Club,
    van de overleden Compay Segundo, Eliades Ochoa over Ortiz Verdecia tot Maria Ochoa.


    Rey Cabrera gebruikt een flesje Duvel om zijn Slides* uit te voeren op zijn Tresgitaar**.

    *Slide gitaar:
    Een speciale manier van gitaar spelen die vooral voorkomt
    in Amerikaanse rootsmuziek.
    In plaats van vingers op de fret te plaatsen wordt een glad, hard voorwerp
    (meestal hol metaal) gebruikt om de snaar op de hals te drukken en er over te schuiven.
    Vroeger sloegen ze soms een flesje stuk en staken hun vinger in de fles
    om zo een slide te kunnen spelen.

    **De tresgitaar, een authentiek Cubaans instrument, is een aangepaste gitaar
    waarbij de zes snaren
    in
    drie paren gegroepeerd zijn.



    Afwisselend was er Salsainitiatie
      door Zita en Jesús Cobas.


    De heerlijke Duvel stroomde er die dagen letterlijk in de gekende Duvelglazen.
    Met dit verschil, dat er voor de gelegenheid van de Gentse Feesten twee
    speciale glazen gecreëerd werden.
    Eentje met de tekst ”ja, Santé mijn Ratse!”
    en eentje met “Allemoale tuupe tegoare naar de Gentse Fieste!



    VK glas 1 - Duveeelll (De drie lll gaan naar beneden)


    AK glas 1


    VK glas 2 - Duveeelll (De drie lll gaan naar omhoog)


    AK glas 2

    25-07-2007 om 13:13 geschreven door William Roelens


    23-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johannes in het Trappistenhuis te Gent

    Er zijn zo van die typische cafeetjes in België die u meteen als uw stamcafé zou inpalmen indien u op een dag in hun buurt zou gaan wonen.  
    Herberg “Het Trappistenhuis” in de Brabantdam 164 te Gent is er zo eentje.
    Heerlijk knus cafeetje.

    Het Trappistenhuis werd omgebouwd uit twee rijhuisjes uit de 17de eeuw waarvan er eentje nog een winkeltje was die allerlei soort koorden en linten verkocht.  “De zwarte hond” zo heette het winkeltje vroeger maar was beter bekend in de volksmond als “Het koordeke”.



    Gezellig kuieren op het terras.


    Op de homepage van hun website kunt u nog verder lezen :

    http://www.trappistenhuis.be/

    Beide huizen die nu het Trappistenhuis vormen, werden uit respect voor dat verleden, omwille van de goede staat waarin de huizen zich bevonden en omdat de gebouwen de laatste vertegenwoordigers zijn van een indertijd veel voorkomend bouwtype, officieel opgenomen in de lijst van door de overheid beschermde gebouwen.
    Vanuit datzelfde historisch bewustzijn kiest het Trappistenhuis ook voor traditie. Een traditie van goede service, een gezellig kader én een royale keuze uit eerlijke producten uit eigen land, namelijk een rijk assortiment van niet minder dan 150 verschillende Belgische biersoorten met als geprezen specialiteit de nog resterende 6 onversneden trappistenbieren.


    Aan de vele publiciteitsborden weet men onmiddellijk
    dat de Trappistenbieren een hoofdrol spelen in dit knusse café


    Sophia Cabadais de sympathieke echtgenote van patron Johan Uytterhaegen
    is onmiddellijk bereid om te poseren voor haar prachtige biertempeltje.

    Sophia wist me te vertellen dat ze dit jaar ook meegeholpen heeft met brouwen
    aan het derde project "Vrouwen Brouwen"
    Zie Rubriekje :
    Vrouwen die brouwen - Angelique hun tweede biertje


    Het interieur





     




    Ook binnen spelen de Belgische trappistenbieren een hoofdrol.
    Orval, Chimay, Rochefort, Westmalle, Achel en West-Vleteren
    krijgen een speciaal plaatsje in dit uniek decor.

    Het interieur is belangrijk voor een horecazaak.
    Maar ook de bierkaart speelt een voorname rol.
    Het moet geen kaart zijn met honderden verschillende bieren, want oxidatie zou wel eens
    de boosdoener kunnen spelen bij veel bieren die niet gekend zijn bij het grote publiek
    en waar praktisch geen afname van is.

    Maar een degelijke kaart waar u kunt kiezen tussen enkele bieren uit de 
    belangrijkste biersoorten die België rijk is.
    Ook een huisbier kan belangrijk zijn voor een typisch streekbiercafé.
    Het Trappistenhuis beschikt over een zo'n eigen huisbiertje.

    "Johannes Blond Stadsbier" is de naam.



    Publiciteit voor hun huisbier Johannes
    Jammer voor de onduidelijkheid in verband met de brouwerij.


    Ondanks dat het op het etiket en de pancardes vermeld staat is het niet
    de Johannesbrouwerij op de Brabantdam in Gent die het bier brouwt,
    maar Brouwerij De Graal uit Brakel.

    In plaats van Johannesbrouwerij op het etiket te plaatsen had Johan Uytterhaegen
    beter het volgende geplaatst :

    "gebrouwen bij De Graal - Brakel
    voor bierfirma Johannes" of voor het Trappistenhuis".
    Dit ging toch meer duidelijkheid scheppen.

    Voske en ik hebben het Stadsbier uiteraard aan onze lippen gezet.


    Lekker ogend in het mooie glas.
    Johannes Blond Stadsbier - 6,5% Alc. Vol.
    Brouwerij De Graal - Brakel
    http://www.degraal.be/



    Blond bier
    met witte fijne schuimkraag

    De neus is fruitig en moutig

    De eerste aanhef is zoet
    een lichte kruidigheid
    fruitige toetsjes
    en ook een lichte bitterheid op het eind.

    Johannes is een gewoon biertje
    geen echte topper met karakter
    Het is eerder een commercieel bier die bij gebrek
    aan een pilsje in het café veel geschonken zal worden.


    Maar in ieder geval is het Trappistenhuis
    een gezellig cafeetje waar Voske en ik zeker zullen terug gaan
    om er een lekkere trappist te proeven.

    23-07-2007 om 18:24 geschreven door William Roelens


    19-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van een Heksenwandeling en een Laukabiertje.

    Ruiken, Proeven, luisteren, voelen en kijken dat is precies wat Voske en ik samen met ons kleinkind Mauroo deden op de Heksenwandeling van dinsdag (17 juli 2007) laatst in Reninge.

    Renata Bruggeman. 
    Gediplomeerd natuur- en bosgids speelde deze dag de Heks van Kemmel.



    Renata Bruggeman overtuigend in haar rol
    als heks van Kemmel.

    Via veldwegen bracht ze ons in de ban van magie, hekserij en bijgeloof.

    In een magisch natuurgebied waar je de geuren van de kruidenwis kon ruiken

    vertelde ze over het duizendblad en het Sint-Janskruid.


    Renata op kop van de groep
    met tal van kinderen in haar buurt
    Mauroo en Voske volgden op veilige afstand.





    Via diverse veldwegen bracht de Heks van Kemmel ons dichter bij de natuur
    met haar magische kruiden.


    Ze bracht ons op de hoogte van de weldaden van ‘gewone’ planten als de vlier en de brandnetel.

    We leerden over het leven in de natuur. Wat is eetbaar, welke kruiden kunnen ons genezen enz…

    Liefst 120 mensen genoten van deze zeer geslaagde Heksenwandeling.

    Daarna trakteerde ze ons nog op een Heksendrankje.


     
    De geschiedenis van de kruidengebruiken in een sfeervolle
    omgeving vol magie, hekserij en bijgeloof.

    renatabruggeman@gmail.com




    Eindbestemming.  Het Heksenhuisje in hoeve Ten Thorre.
    Waar we konden genieten van een toverdrankje.


     


    Het vertrek en eindpunt van de Heksenwandeling was

    Hoeve Ten Thorre, Sint-Corijnstraat 5 te Reninge.

    http://www.tenthorre.be/


    Deze hoeve is een stamboekfokkerij van het “Pietrain” ras
    (zwart-bonte extra vlezige varkens).




    De terras naast de mooie vijver waar het leuk vertoeven is.


     
    Op en rond het bedrijf met akkers (aardappelen, tarwe, suikerbieten en maïs) is er vooral veel aandacht voor natuur en milieu. Er is ook mogelijkheid om de hobbydieren (geiten, konijnen, schapen, paarden en een ezel) en de grote vijver met eenden te bezichtigen.


    Witte zwanen op de vijver.  Een idyllisch tafereeltje.



    De ecologische bloementuin met prachtig tuinterras is zeker ook een aanrader.
    De verscheidenheid van bloemen met vaste planten (150 soorten)
    en struikgewas zijn in harmonie voor mens en dier.



    Het kruidenhuisje midden een prachtige kruidentuin.


    Hier en daar beelden van Els Vermandere, dochter van Willem.
    http://www.elsvermandere.be/





    Het gezellige interieur van het feestzaaltje die landelijk is ingericht.
    Capacteit tot max. 70 mensen.
     

    Na het heksendrankje waren we op zoek naar een drank
    die onze magische brouwers uit hun ketels te voorschijn toveren.

    We vonden er het Lauka bier.
     
    Dit biertje wordt
    speciaal gebrouwen in opdracht van
    LAUKA, de toeristische dienst van Lo-Reninge.

    Het wordt gebrouwen bij Deca service en is wel degelijk een etiketbiertje.

    Producent is het “Huisbier van het Bierhuis” uit Oostvleteren


    Mooi poserend aan de vijver.
    Het Lauka bier.



    Lauka - 7% Alc. Vol.
    Brouwerij Deca Service

    Elverdingestraat 4
    8640 WOESTEN-VLETEREN




    Amberkleurig
    Wazig met witte fijne schuimkraag.

    De neus bied ons een lekker geurend moutaroma

    Ook de eerste slok geef ons te kennen
    dat we met een volmoutbier van doen hebben.
    heel lekker
    Fruitige toetsen bieden afwisseling.
    Een lichte bitterheid geeft voldoende evenwicht.

    Een prachtig biertje
    Om het met heksenwoorden uit te drukken
    Dit is duivels goed bier en geen kattenpis.
     


    19-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Singha Lager Beer om de congé in te zetten

    Lichtgevende fanfare op de Leie , Fluistertheater , Etalagedans ,Kindercamping ,

    Aqua-cinéma , Dichters op schoot , Feestmuziek , Vertelmomenten ,Sousafonisch figurentheater Zwembadrituelen , Nachtelijk geluidsparcours , Massagesalon , Bach-cantates bij ochtendgloren

    en een Groot Ontbijt voor de volhouders!

    Zo zette de stad Kortrijk de nacht van zaterdag 15 juli op zondag 16 juli de congé in.

     

    Daarnaast vond rond de Sint Maartenskerk de "zomermarkt Oriëntal" plaats.



    De fiere Sint Maartenskerk van Kortrijk.


    Kortrijk zet de congé in.


    Gezelligheid troef rond de hoofdkerk van de Groeningestede.


     "zomermarkt Oriëntal"
    Sfeer, Oosterse gerechten en muziek
    kortom, alles om de vakantie op een gezellige manier van start te doen gaan.


     


    Bij het wandelen langs de vele gezellige kraampjes botsten Voske en

    ik op een standje die enkele bieren uit Thailand verkocht.

    Singha Lager Lager beer trok onze aandacht.



    Original Thai Beer
     

    Dit biertje zou een A-merk bier zijn in Thailand en veel geserveerd worden in de Thaise horeca.

    We zullen na het verlof, vriend en bierproever Filip Geers eens moeten aanspreken over dit biertje

     want die zit het waarschijnlijk nu te drinken in Thailand.

    Singha  is in verhouding een duurder biermerk,
    maar voor de Westerlingen nog steeds betaalbaar


    Singha. Een volmout biertje uit Thailand.
    Jammer genoeg werd het ingeschonken in een plastieken bekertje.

    Singha Lager Beer – 6 % Alc. Vol.

    Boon Rand Brewery CTD – Bangkok

    http://www.boonrawd.co.th/
     

    Helder Blond bier

    Wandklevend witte schuimkraag

     

    De neus is vrij moutig.

    Men heeft hier te doen met een volmout biertje.

     

    De eerste smaak is nogal bitter,

    die overgaat in een zoete moutsmaak.

    De nasmaak heeft ook een lichte bitterheid.

    Het bier is nog al papperig.
    En u zou er in feite nog meer dorst van krijgen

    Slecht is het niet.

    Maar toch mist het aan body.

     

    Het bier was ook niet al te fris

    En plastiek is ook geen materie om bier uit te proeven.

     

    De heerlijke bittere "Saison Dupont" van ’t vat die we later op de avond proefden,

    deed ons dit biertje vlug vergeten.


    Niet slecht maar ook geen topper.
    Het bier is na een tijdje een beetje papperig.
    Het mist de pittigheid van een echte pils.


    Op weg naar huis kon men nog genieten van
    "El Sol-Leie" een fantastische, lichtgevende, feeërieke fanfare van kleine muzikale tentjes
    van "Het Pakt" 
    op de Leie.

    15-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veller vs. Kameleon Tripel

    Van amateur-brouwer François Robeyns kreeg ik op een bierfestival enkele maanden terug een flesje “Veller” cadeau.

    “Proeft daar maar eens van en weet me te vertellen wat u er van vind”.

    “Er wordt gezegd dat het om een etiketbier van Kameleon Tripel gaat,
    maar dit is helemaal niet waar".

    "Trouwens het recept van Veller komt van mij en een vriend” wist hij mij nog te verklappen.

     

    Toeval of niet, ik had thuis ook nog een flesje Kameleon tripel staan. 
    Dus de twee naast mekaar proeven was de beste oplossing tot een uitsluitsel.
    Voske en ik offeren ons maar al te graag op voor de bierwetenschap

     

    Eerst er nog bij te vertellen dat “Veller” gebrouwen wordt door

    brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek voor ’t vel over Been. 

    Dit is een vereniging uit Zemst Laar met veel humor (volgens hun blog) en liefde voor het gerstenat en andere culinaire hoogstandjes.

    Lees HIER


    Ze zijn gehuisvest in café ’t hof van Laar.


    De vergelijking :

          
    Qua kleur is er al een duidelijk verschil
    Veller is veel blonder dan de Kameleon Tripel Biologisch

    Veller 8,5 % Alc.Vol

    Kameleon 8,5 % Alc.Vol

    Kleur is blond
        zeer helder
    fijne koolzuurpareling
    Witte schuimkraag   

    De neus is hoppig
    en zeer fuitig

    Een zeer hoppige aanhef
    fruitig
    een perfecte constante
    bitterheid die duidelijk
    blijft hangen

    Een mooie sterke nabitterheid


    Kleur is Goud blond
    Wazig
    fijne koolzuurpareling
    Witte schuimkraag 

    De neus is hoppig
    en moutig

    Een zoete aanhef
    moutige toetsen
    Karamel
    Kruidig
    piekjes van alcohol
    lichte bitterheid

    Een lichte nabitterheid


     
    Deze twee biertjes zijn gebrouwen in brouwerij Den Hopperd - Westmeerbeek
     

    Conclusie :

     

    Als het gaat om Veller en De Kameleon Tripel (Biologisch bier) dan is het oordeel

    snel geveld.

    Het zijn totaal twee verschillende bieren qua kleur, aroma en smaak.


    Als het echter gaat om Veller en De Kameleon Tripel (niet biologisch)

    Dan moet ik het antwoord schuldig blijven.

    Misschien kunnen de lezers van deze blog voor enige duidelijkheid zorgen?

    Laten we duidelijk zijn
    Het zijn allebei lekkere biertjes
    Maar in deze test geniet de Veller  mijn voorkeur t.o. De Kameleon

    Hij is veel hoppiger en fruitiger dan de Kameleon

            
    Eén ding is duidelijk
    De etiketten zijn totaal verschillend.

    13-07-2007 om 23:19 geschreven door William Roelens


    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hoppige namiddag bij Carl

     

    Een uitnodiging krijgen van Carl Kins om een paar biertjes te gaan proeven bij hem thuis is altijd een unieke ervaring en belevenis.

    Vooral omdat men weet dat het zo maar geen gewone bieren zijn die onze
    smaakpapillen telkens ophemelen .
     
    Op het gebied van Aroma’s en smaken valt er altijd iets anders te beleven in de
    Vuurkruiserslaan te Kortrijk.


    Zaterdag 30 juni 2007 - 15.00u
    Aan de tafel, Gastheer Carl Kins, Lode Van Biervliet ondervoorzitter HOP, Voske en ik zelf.
     
    Zeg maar 4 Zythologen die zullen genieten.


    Ditmaal was het niet anders.  Een zestal IPA bieren stonden op het programma.

     

    Deze bieren, ook wel India Pale Ale genoemd, stammen uit de dagen van de grote Koloniale handel in Engeland. Om er zeker van te zijn dat hun bieren de lange reis naar India goed overleefden, produceerden de brouwers sterker dan normaal gehopte bieren, met ook iets meer alcohol. De stad Burton in Engeland ligt aan de oorsprong van deze uitzonderlijke bieren.


    U moet weten dat niet alle IPA’s uitzonderlijk zijn. 
    Maar Carl kennende, weet men op voorhand dat alleen het beste voor hem goed genoeg is.



    Op het halsetiket de 'G' van
    Greenwich Brewery

     

    Het eerste bier dat we degusteerden was de Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol.
    van brouwerij
    Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich,
    (voorloper was de Greenwich Brewery).

    Aan de brouwketels van deze Engelse brouwerij staat met
    Alastair Hook
    een van de beste brouwers van Engeland. 
    Hun producten mogen ook wel bij de duurste bieren van Engeland genoemd worden.
     
    Reden is dat alleen het beste goed genoeg is.
    Dus, geen compromissen. Hun kurken alleen al kosten bvb 7 x meer dan een gewoon kurk.





    Het buiketiket

    Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol.
    Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich

    http://www.meantimebrewing.com/

     

    Amberkleurig met een beige schuimkraag

     

    De neus is zeer fruitig en hoppig

     

    De smaak begin zeer fruitig - Citrustoetsen

    Om daarna tot een mooie bitterheid over te vloeien

    Een lichte moutige smaak zorgt voor een perfecte balans

     

    De mooie bitterheid blijft hangen en zorgt voor nagenieten.

     

    Als je dit proeft weet je waarom de Meantime bieren zo duur zijn.

    Ze zijn af


    Meantime India Pale Ale
    één en al hop in de mond


    Het rugetiket
     


     

    Het tweede biertje was de Indian Pelican Ale (66cl) 7,5 % Alc Vol.
    van Pelican Pub & Brewery in

    Pacific City, staat Oregon.

    Er staat geen alcohol vermelding op de fles.

    Darron Welch is een van de betere brouwers uit de VS, getuige de talrijke prijzen
    op het Great American Beer Festival. 
    Hij is een bekend figuur voor tal van toeristen.
     
    Immers, zijn pub en brouwerij is gelegen bij
     Haystack Rock aan de zee, pal aan het water.
    Zowel Deltavliegers als surfers genieten van zijn creaties.



    De smaak van Zuidtropische vruchten
    en een mooie bitterheid verzameld in een fles.



    Indian Pelican Ale - 7,5 % Alc. Vol.
    Pelican Pub & Brewery - Pacific City - Orgeon
    http://www.pelicanbrewery.com/


     

    Ook een amberkleurig biertje met beige schuimkraag.

     

    Neus van bloemen. Daar zorgt de Cascade hop voor.

    Fruit – Lychees

     

    De eerste smaak is die van lychees (Zuidtropische vruchten)

    Amerikaanse Cascade hop.
    Cascade hop heeft zeer uitgesproken geuren en bloemige smaken

    De smaak vloeit mooi uit

    Smaak van Rozenwater

    En dan bijt een mooie bitterheid zich vast in de mond

    Een lekkere bitterheid (zo’n 85 IBU)  die blijft hangen.

     

    Een pracht van een American IPA.


     

    De rug van de fles met tal van informatie



     
    Het halsetiket van de Legendarische Boonville


    Een derde biertje die Carl te voorschijn toverde was ‘HOP Ottin IPA’  7% Alc.Vol.
    van de Anderson Valley Brewing Co.

    Deze brewpub gelegen in Boonville in California opende haar deuren in 1987

    Hop Ottin : betekent hardwerkende hop en dat hebben we mogen smaken.



    Uw hopdromen komen uit
    bij het degusteren van dit biertje



    HOP Ottin IPA - 7 % Alc. Vol.
    Anderson Valley Brewing Co. - Boomville - California

    http://www.avbc.com/main.html
     

    Een donker amber bier met een beige schuimkraag

     

    Het aroma was niet zo uitgesproken als de eerste twee. 
    Het komt moeilijk op gang.

    Na een tijdje had het bier een licht fruitig aroma en
    leuke toetsjes van boter waren in de verte te ruiken

     

    De smaak is echter subliem

    Een zachte fruitige citrus smaak die langzaam opbouwt om dan

    in een perfecte hopbitterheid te eindigen.

    Ook de smaak van rozenwater was te proeven.

    Een bier met body.

    Perfect in evenwicht.  Hemels.



    Het prachtige buiketiket


    Het rugetiket



     
    Halsetiket

     

    Het vierde biertje was “Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA” een klepper van 9% Alc. Vol.

    “Die 90 Minute” wil zeggen dat ze continu, 90 minuten lang hop toevoegen.

    Er bestaat ook nog de Dogfish Head 60 en 120 Minute Imperial IPA met respectievelijk 6 en 12% Alc. Vol. , en U raadt het, met toevoeging van hoppe gedurende 60 of 120 minuten.



    90' hoptoevoeging bij het koken !!!


    Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA - 9 % Alc. Vol.
    Dogfish Head Brewery - Pubs in diverse steden

    http://www.dogfish.com/
     

    Ook dit bier is amberkleurig met een licht beige schuimkraag

     

    Het aroma is fruitig (terug die citrus)  en hoppig

    Met een tikkeltje vanille heel diep

    Ook moutige toetsen strelen onze neus.

     

    Ondanks de hevige hoppegift is het bier zacht van smaak

    Het smaakt bij bepaalde momenten zoet.

    Toch natuurlijk een mooie bitterheid te bespeuren

    Het is een evenwichtig biertje, goed gemaskeerd voor die 9 % Alc. Vol.  Mout, hop en alcohol houden mekaar perfect in balans.

    Ik zou het durven als een lichte Barley Wine beschouwen.


     
    Het rugetiket van dit uitzonderlijke bier




    The Maharaja Imperial India Pale Ale netjes
    verdeeld onder vier proefglaasjes.
      

    De vijfde en de zesde bieren waren seizoensbieren van de
    Avery Brewing Co. uit
    Boulder, Colorado USA,
    met een IPA
    “The Maharaja Imperial India Pale Ale” en The Kaiser Imperial oktoberfest

    De Avery Brewing Compagnie is een microbrouwerij gestart in 1993. 
    Het is een goedlopend familiebedrijf

    Gespecialiseerd in bieren met Engelse en Belgische stijl.  Adam Avery is de brouwmeester.

     


    Halsetiket


    Bij het openen van een fles komen aroma's van
    Passievruchten u tegemoet.


    The Maharaja Imperial India Pale Ale - 9,78% Alc. Vol.
    Avery Brewing Co. - Boulder - Colorado

    http://www.averybrewing.com/Home

     

    Donker Amber van kleur met een beige schuimkraag.

     

    Bij het openen van de fles komen de aroma’s u tegemoet

    De neus ruikt Passievrucht, Mango en heel veel hop

     

    De smaak is een fruitschaaltje met diverse fruitvariëteiten.(Citrus, abrikozen)

    Een prachtige bitterheid.

    De mouttoetsen brengen een mooi evenwicht.

    Een lange nabitterheid.

    Een bier om U tegen te zeggen.



    Buiketiket


     Alle info op de zijkant van het etiket




     


    Oktoberfest een feest van aroma's en smaken


    The Kaiser Imperial Oktoberfest - 9,1 % Alc. Vol.
    Avery Brewing Co. - Boulder - Colorado

    http://www.averybrewing.com/Home

     koperkleurig met een weinig beige schuim
    die snel verdwijnt
     

    Het aroma is zoet (Karamel)

    Ook alcohol toetsjes prikkelen de neus.

    Hoppig

     De smaak is eerder alcoholisch

    Kruidig en moutige prikkels
    Het bier heeft een warm gevoel (Barley wine)

     

    11-07-2007 om 23:36 geschreven door William Roelens


    08-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12de Bierjutterij te Oostende

    Oostende aan zee is al jaren een stad die Voske en mij fascineert.
    De Konigin van de badsteden is een kosmopolitische stad
    met vele troeven en steunt op een rijk verleden.
    Er is de zeehaven, de jachthaven, het Kursaal Oostende met casino, het uitgaansleven, en er kan naar hartelust gewinkeld worden in de vele straten.
    Een groot aantal winkels in het stadscentrum zijn immers ook op zondag(namiddag) geopend.
    Als er dan nog een leuk bierfestival doorgaat dan is de 
    aantrekkingskracht van Oostende voor ons bierproevers nog groter.

    Afspraak was zaterdag 7 juli 2007 aan het Pauluspleintje waar voor de 12de maal
    de Bierjutterij doorging.  Een organisatie van de oostendse Bierjutters.
    http://www.deoostendsebierjutters.org/


    De altijd aanlokkende affiche
    James Ensor is hier niet veraf.


    Voor en in deze tenten vond de 12 bierjutterij plaats.


    Aan het zeil een herinnering aan de pas overleden
    John White. John was jarenlang lid van de Bierjutters



    Een paar jaar waren ze een beetje op de sukkel met hun Bierjutterij.
    Maar deze vernieuwde ploeg bracht dit jaar verandering in.
    13 standen met een veertigtal biertjes moesten de bezoekers bekoren.



    En wees nu eens eerlijk!
    Een beter locatie is er niet te vinden om een biertje te proeven.
    Ook de weergoden hielpen een handje mee om het pleintje
    van gezellige warmte en sfeer te voorzien.






    Naast de talrijke klassiekers waren er ook twee nieuwe biertjes te proeven.
    "Bio Fruits" 4,5 Alc. % van Brasserie Dupont uit Tourpes (Henegouwen)
    Een fruitbiertje met als basis het witbier "Blanche de Hainaut".
    Een fris biertje met 25% Braambessensap en 75% appelsap als smaakmakers.
    Het is voorlopig enkel verkrijgbaar op vat. Het bevat geen nagisting.






    Ook brouwerij Strubbe zorgde voor een primeur.
    Rosse Melchior was er te proeven.
    Een rood kriekbier op basis van het witbier Vlaskop.
    Ondanks dat het etiket 7,7 % vermeld is het werkelijke Alcohol volume slechts 5,7%

    Beide fruitbieren zijn niet meteen mijn ding.
    Maar de bekende doelgroepen zullen er zeker plezier aan beleven.

    Een detail !  De zaak "De Drie Koningen" uit Nederland waar het bier voor gebrouwen wordt
    zal toch een andere naam moeten kiezen voor het bier.
    Want Picobrouwerij Alvinne uit Heule heeft in zijn gamma al een bier
    die Melchior als naam heeft en geregistreerd staat.


    Tussen het talrijk opgekomen publiek
    waren ook blogvriendin Jenthe en haar sympathieke echtgenoot Theo
    eventjes komen proeven.
    Voske vereeuwigde dit met een foto.

    Jenthe is onlangs nog op TV geweest in het programma 'Koppen'
    Het programma handelde over blog's.
    Haar mooie blog staat trouwens in de top tien
    zie
    Jenthes keuken


    Voske en ik namen afscheid van de Oostendse Bierjutters
    en vaarden koers naar het station. (zie plaatje).
    Op het programma : Een BBQ met Heerlijk Intens Consumeren.
    Het leven van Zythologen kan hard zijn.


    Voor nog enkele sfeerbeelden van de Bierjutterij.
    Klik op onderstaande foto

    08-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Lieven Blond - Frisheid in uw glas.

     



    Ter gelegenheid van de Sint Livinus feesten die momenteel op volle toeren draaien,

    werd door brouwerij Van Den Bossche een nieuw biertje ontwikkeld.  Livinus genaamd.

    Bij gebrek aan dit bier bespreek ik een ander product van dezelfde brouwerij.

    Nl. Pater Lieven Blond.



    Het bier Pater Lieven bestaat al een hele tijd. Het werd voor de eerste keer  gebrouwen ter gelegenheid van de Sint-Livinusfeesten in 1957. Elke 50 jaar wordt namelijk ter gelegenheid van de dood van Sint-Livinus, patroonheilige van de gemeente, de Sint-Livinusfeesten gehouden (net zoals in de gemeente Sint-Lievens-Houtem.) De eerste vonden plaats in 1857, en vervolgens elke 50 jaar. De volgende zijn nu momenteel bezig.
    Het bier was toen amberkleurig en had een Alc.Vol. van 5,7%.
    Het werd samen met het Buffalobier het paradepaardje van de brouwerij.

    Ignace Van den Bossche kon niet wachten tot in 2007 en creëerde zijn Pater Lieven Blond in 1997 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de brouwerij.


    Een lekker biertje.
    Pater Lieven is wel geen abdijbier.


     

    Pater Lieven Blond – 6,5 % Alc. Vol.

    Brouwerij Van Den Bossche – St. Lievens Esse

    http://www.paterlieven.be/ 

     

    Blond bier met een fijne doorlopende koolzuurpareling

    Een dikke witte schuimkop van fijn schuim

     

    De neus is moutig met fruitige tinten

    Bloemenaroma’s

    Kruidig

     

    De smaak is een zoete aanhef

    Toch ietsje licht zurig – citrus – Koriander

    Bijna geen bitterheid te bespeuren.
    Ik smaak geen pompelmoes?

    Dit mocht wel volgens mij.
     

    Nietemin is het een fris biertje

    Niet zwaar, vlot drinkbaar

    Ideaal als aperitief

    Dorstlessend
    Kortom goed gebrouwen.


    Het rugetiket

    Sint-Lievens-Esse is een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Herzele en behoort tot het stroomgebied van de Molenbeek – Ter Erpenbeek.

    Sint Livinusfeesten
    http://www.livinus.be/

    06-07-2007 om 15:41 geschreven door William Roelens


    04-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John White is niet meer

    John White is niet meer.


    John met het HOPbier "Hoppigaard" in de hand

    Wereldbierreiziger John White is maandag laatst aan een hartaanval overleden.
    John was een sympathieke Engelsman die sinds 1993 bierreizen organiseerde
     in Europa en Amerika voor bierliefhebbers.
    Hij was ook één van de beste schrijvers over bier.
    Zijn prachtige website : http://www.whitebeertravels.co.uk
    was één van de compleetste en informatiefste webstites op het vlak van bier.
     
    HOP wenst zijn echtgenote Joyce en zijn familie veel sterkte in deze droevig tijd.
    John zal nooit uit onze herinnering verdwijnen.


    Mezelf met John White en de Podge

    04-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier in Menen - zomertentoonstelling in 't Schippershof.

    't Schippershof - Stadsmuseum

    Zondagnamiddag hebben Voske en ik de zomertentoonstelling “Bier in Menen” bezocht.

    Dit evenement vind plaats in het stadsmuseum ’t Schippershof te Menen. 

    Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch toch een duidelijk beeld

    over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.

     

     
    't Schippershof - Stadsmuseum van Menen (WVl)


    Eind 1998 opende het stadsmuseum 't Schippershof zijn deuren. In het centrum van Menen, op de kruising van de weg Brugge-Rijsel met de Leie, was 't Schippershof eeuwenlang een afspanning-herberg voor de schippers. De oude Leiearm en haven maakten plaats voor een verkeersplein en parking. Tegenover het museum staat een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.


    "Natal"
    een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.



    In deze voormalige zeventiende eeuwse herberg, de laatste getuige van het ontstaan
    van de stad als handelscentrum aan de kruising van de Leie
    met de weg Brugge-Rijsel, is het stadsmuseum ondergebracht.



    Ingang van het stadsmuseum 't Schippershof.
    Tevens toeristisch centrum


    Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch via kijkkasten, foto's
    en ander archiefmateriaal toch een duidelijk beeld
    over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.

     
    Links enkele etiketten van brouwerij Trois Rois
    Rechts informatiepaneel over Brouwerij Buyse - Dejonghe - Roelens.
    Brasserie et Malterie de La Lys
    Zou ik toch brouwersbloed in de aderen hebben?


    Heel bijzonder is de evocatie van een typisch oud cafeetje.
    Hier worden bierattributen zoals bierpotten, glazen, etiketten, flessen en kratten
    van de bekendste brouwerijen van Menen getoond.
    Ook hier affiches van brouwerij Trois Rois


    De roerstok mag niet ontbreken.


    Veel lekkerder en gezonder dan Coca-Cola e.a. frisdranken is tafelbier.
    Maar de dag van vandaag is het ondenkbaar dat scholen dit nog zouden schenken
    bij hun middagmaal. Jammer!


    Oude foto's van Generatie 4
    Vuylsteke - Spruyt Charles

    De tentoonstelling loopt nog tot eind augustus.
    't Schippershof - Rijselstraat 77 in Menen
    Dagelijks vrij toegankelijk van 14 tot 18 uur.
    Gesloten op maandag en dinsdag.

    Naar aanleiding van de tentoonstelling schreef historicus Marc Pyncket
    een boeiende brochure over de rijke traditie van brouwerijen in Menen.
    De brochure kost 6 euro en is te koop tijdens de tentoonstelling.

    Klik
    Hier voor meer informatie




    't Schippershof - De Herberg

    Twee vliegen in één klap is mooi meegenomen.
    Aangezien we toch in 't Schippershof waren
    brachten we een bezoekje aan de aangrenzende herberg met dezelfde naam.



    De zeventiende eeuwse herberg bestaat slechts uit één gelagzaal.


    De zwart-wit foto aan de schouw
    toont de Menen brug in een ver verleden.
    Wanneer u de brug over de Leie oversteekt bevind u zich in wijk "De Barakken".
    Een eindje verder ligt dan de Franse grens


    Uitbaters zijn Patrick Vandamme en Mieke Vandendriessche.

    Tijdens het bezoek aanhoorde ik volgend rijmpje door het café circuleren

    Patrick Vandamme
    Vier en Vlamme
    Vier en rood
    Zijn poepe ès bloot



    Sober en toch smaakvol


    De oude balken werden net als de muren mee geschilderd.
    Dit vind uitbater Patrick jammer.


    Hier en daar zijn er vochtplekken op de muren.
    Raar maar waar, ze hebben zich in het interieur ingeworteld




    De toog is slechts 6 jaar oud.
    Maar de timmerlui van brouwerij Bockor hebben mooi werk geleverd.
    Deze oud uitziende tapkast past wonderbaarlijk in het interieur.



    Profiterend van het mooie weer,
    nestelden Voske en ik zich op het mooie en gezellige terras naast de herberg.
    We dronken er (hoe kan het ook anders)
    Ne Goen (Echt Meens Wieltjesbier)



    Ne Goen 8 % Alc.Vol.
    Brouwerij Bios (Van Steenberge) - Ertvelde
    http://www.vansteenberge.com/



    Donkerblond bierjte met een dikke witte schuimkraag
    Het schuim is wandklevig
    Fijne koolzuurpareling

    De neus is een geurig moutparfum.
    Ietsje wrang.

    De eerste aanhef is zoet
    Het smaakt beter of het aroma laat vermoeden.
    Karamelmout
    Fruitige toetsjes
    de zoete smaak blijft aanhouden.
    en vloeit uit.

    Het is geen echt karakterbiertje
    maar meer een commercieel.gerstenat.
    Goed gebrouwen met een stevige body
    Vlot te drinken in leuk gezelschap.
    Let wel op voor het te laat is!
    De 8 % Alc.zou wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen.


    Het etiket werd ontworpen door publiciteitsbureau Roetynck.
    Er werd gekozen voor een folkloristische, eenvoudige en duidelijke tekening.
    Erop vermeld staan de twee stadsreuzen Jan Van Meenen en vrouw Bette. Het Belfort met het uurwerk op 15 uur, niet toevallig want om 15 uur werpt men de wieltjes uit over de menigte. Natuurlijk mocht het Menense wiel niet vergeten worden op het etiket.


    De Wieltjesfeesten

    02-07-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen die brouwen - Angelique hun tweede biertje

    -Vrouwen die brouwen-

     

    Ik weet nu dat er bij sommige lezers en lezeressen van dit blog,
    die nog niet zo vertrouwd zijn met het Belgisch bierwereldje,
    de mondhoeken lichtjes naar omhoog zullen gaan.

     

    En toch bestaan die brouwende dames.

     

    Veel zijn er niet in dit kleine Belgenland. 
    Naast An De Ryck (Brouwerij De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele) die samen met een groepje werknemers nog altijd het familiebedrijf runt hebben we nog 
    Hildegard van Ostaden, van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (momenteel werkzaam in het Nederlandse Koningshoeven) die de roerstok hanteert.

    En dit is het zo een beetje.

     

    OPA (Objectieve Proef Ajuinen) een lokale afdeling van Zythos uit Aalst
    brengt daar verandering in, zij het op niet professioneel vlak.


    Elk jaar brengt de vereniging enkele vrouwen samen om een biertje te brouwen.

    Het gebeuren speelt zich telkens af in de kleinbrouwerij “De Glazen Toren” in Erpe-Mere
    onder het waakzaam oog van brewmaster Jef van Den Steen.

    Het team bestaat enkel uit vrouwelijke leden van bierproefverenigingen

     

    Het eerste biertje door vrouwen gebrouwen was in 2005. en had als naam  “Clara ’t Roen”,



    Het werd gebrouwen door enkel vrouwelijke OPA-leden

     

     

    Daar er volgende week 7 juli 2007 naar jaarlijkse traditie terug een biertje wordt gebrouwen
    vind ik nu het juiste moment om één van die vrouwelijke biercreaties te bespreken. 

    Een biertje die verleden jaar gebrouwen werd op 14 juli 2006.

    Een jaartje oud en dus juist perfect om gedegusteerd te worden.

    De naam Angelique.  Een “Spéciaal Belge”.

    Dit bier werd gebrouwen door dames uit verschillende Zythos-afdelingen  
    waaronder onze eigen Veerle Bal (Voorzitster van HOP)
    werkten mee aan dit tweede biertje.



    met medewerking van Martine, Nadine, Veerle, Joke en Nelly


    Op het etiket staat op de rugzijde vermeld :

    In het begin van de vorige eeuw gingen Angélique en Domien
    (bijgenaamd: "den houilleschoiter")
    als straatmuzikanten bedelen in de Aalsterse café's en op de markten.
    Domien trommelde en Angelique bediende het straatorgeltje.
    Ze woonden o.a. in de barakken van Mijlbeek en Heeten Oven (later Arbeidstraat)



    Het prachtigs schuim in rotsformatie.
     

    'Angelique' viel zo goed in de smaak dat brouwerij De Glazen Toren
    het als moederdagbier opnam in hun gamma.


    Op vraag van Amerikaanse bierliefhebbers hebben ze de naam Cuvée toegevoegd



    Angelique - 8% Alc. Vol.
    Brouwerij "De Glazen Toren" Erpe-Mere
    http://www.glazentoren.be/

     


    Een lekker vrouwbier voor mannen.
    Vrouwen weten waarom



    Het bier kleurt prachtig donker amber.
    Met een licht beige rotsachtige romige schuimkraag.

    De neus laat ons moutaroma's ruiken
    Ook heerlijke toetsen van brood
    hier en daar fruitprikkels
    hoppig


    De eerste aanhef is zoet moutig
    Karamel smaakjes komen opzetten
    Het zoete maakt plaats voor een lichte bitterheid.
    Lekker hoppig (Het bier is ook 2 x gehopt)
    Dit maakt het bier zo evenwichtig.
    Droge afdronk.

    Een heel smakelijk bier die gerust als aperitief kan fungeren.
    De 8% Alc moet u er echter bij nemen.
    Dus niet te lang aperitieven is de boodschap.



    Het mooi donker amber kleur als de zon het glas belicht.


    Op 7 juli, naar jaarlijkse traditie, brouwen de vrouwelijke (bestuurs)leden van Opa een nieuw bier in brouwerij De Glazen Toren te Mere. Te bezoeken vanaf 16 uu: Opa's vrouwen brouwen dit jaar een honingbier, NETTEKEN, genoemd naar de hoofdfiguur in de film DAENS. Netteken was immers een ijverig bieken, die echter assertief haar angel kon gebruiken als het nodig was. De honing komt uit het natuurgebied Honegem.
    Dit wordt het derde biertje.

    30-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierpassie Weekend 8 te Antwerpen

    Een bierevenement waar Voske en ik nog geen enkele editie forfait hebben moeten geven is het

    Bierpassie Weekend in Antwerpen.
    Na eerst een paar jaren de Handelsbeurs en daarna de Stadswaag te hebben ingenomen

    vond de 8ste editie voor de derde maal plaats op de Groenplaats in Antwerpen.
    Dit onder de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Kathedraal en onder de neus van het majestueuze Hilton Hotel.



    Het statige Hilton Hotel waakt over de witte Festivaltenten.

    So many Beers, so little time


    Dit jaar iets minder brouwers.  28 om precies te zijn.  Toch samen goed voor het proeven van een 152 biertjes waaronder een twaalftal nieuwe.

    Dus, reden genoeg om als Zythologen naar de Metropool aan de Schelde af te zakken.


    Een mooie Bierpassiemeid bezorgde ons de proefglaasjes
    en wenste Voske en ik veel proefgenot.
    Een mooiere start kunt u zich niet voorstellen.



    Na eerst de uitstekende programmabrochure overlopen te hebben
    begaven we ons meteen naar stand 20 "De Beer Sommelier Bar".
    Niet enkel voor de sympathieke dochter van organisator Ben Vinken maar ook
    omdat er aan deze bar enkele pracht bieren tussen zaten die onze smaakpapillen zouden
    kunnen bekoren.
    Bieren afkomstig uit de nieuwe exclusieve "Bier van de maand" Club

    Nadien bleek het een terechte keuze
    we konden nog net proeven van de laatste fles "Brooklyn Local 1"
    Een goudgekleurd brouwsel Belgian Style gebrouwen met Belgische gist (Achouffe ?)
     en Duitse hop en mout.
    Fruitig van smaak.
    Gebrouwen door Garrett Olivier van de Brooklynbrewery in New York





    Hieronder Voske en vriendin Daniële verenigd
    met links Beerhunter Micael Jackson, daarnaast Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe
    en rechts Garrett Olivier van de Brooklynbrewery. (zie boven)





    Nog een biertje die Juffrouw Vinken (verdorie, vergeten haar naam te vragen!)
    ons uitschonk was een
    King Cobra gebrouwen bij brouwerij Rodenbach voor een Engelse Groep.
    Met zijn 8% Alc Vol. ontbreekt het toch wat aan body.
    Ietsje zurig en fruitig.

    Het bier is door zijn eigentijdse fles met zijn kleurrijke olifanten trendy op Mondiaal vlak.
    Bijna het plaatje van de beeldengroep 'You can buy my heart and my soul'
    van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha
    die te bewonderen is bij het Centraal station en de Antwerpse zoo. 



    Ook het uitstekende Pruimenbier "La Penneffoise" van Hugues Van Poucke
    van Brasserie d'Eccaussinnes was aan de Beer Sommelier Bar te proeven.
    Een bier die duidelijk afwijkt van de zoete hedendaagse fruitbieren.
    Niet al te zoet maar met een
    geraffineerde smaak van pruimen.
    Toch een smakelijke kanjer van 8 % Alc. Vol.


    Tenslotte proefden we ook nog aan stand 20 de "Rulles Estival"
    een biertje afkomstig uit de streek van de Gaume.
    Een kruidig biertje met een lekkere bitterheid.  Slechts 5 % Alc.Vol.
    Brouwer Gregory Verhelst bewijst hiermee dat bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te smaken.




    Michaël Jackson kan gewoon en mag  niet ontbreken op het Bierpassie Weekend.
    Hoewel hij zich wereldwijd in de biercultuur verdiept,
    geldt hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren.
    Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het
    Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridder van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was.




    Uiteraard waren er nog meer bieren te proeven en te beleven.

    Zoals bij Palm Breweries.
    Zij pakten uit met een nieuw concept
    Estaminet House of beers.
    Naast 11 bieren van 't vat waaronder de old masters
    Ongefilterde Palm
    Foederbier Rodenbach en platte Lambiek Boon.
    was er hun nieuwe pils te proeven Estaminet Pilsner.

    Ook Brouwerij De Koninck pakte uit met een nieuw biertje
    Zomerkoninck.

    Achilles stelde zijn nieuwe Serafijn Grand Cru voor.

    Ook de moeite was de Biercorner van O'Cool
    60 bierreferenties allen in 75 cl flessen.

    Klik op onderstaande foto voor meer Bierpassie plezier

    <
    Powered by Telenet Foto


    Antwerpen tot volgend jaar op Bierpassie Weekend 9

    25-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Original B. van Brunehaut - Overbodig of juist niet?

    b. is born !
    She is different.  She is between white and blond,…bright and so tastfull
    Just try her

     

    Voske en ik hebben Original B. geproefd.
    Want zo heet eigenlijk het bier voluit.


    Original B. - 5% Alc. Vol.
    Brasserie Brunehaut

    http://bedifferent.vox.com/


    Een trendy biertje die eerder in een discotheek thuis hoort
    dan in een tuin.


    Het bier is amberkleurig
    met witte fijne schuimkraag. die nogal vlug verdwijnt

    De bedoeling is toch om het bier uit het flesje (longneck) te drinken


    weinig aroma.
    De neus is ietsje zurig
    Koriander en citrus

    Net zoals het aroma is de smaak
    nogal flauw en waterachtig
    ietsje zurig
    Toetsjes van koriander en citrus
    vloeit niet uit.

    Een biertje die de jeugd waarschijnlijk zal appreciëren
    maar voor mij moest het niet gebrouwen worden.
    Het is dunnetje en mist boddy

    Als vervanger van een breezer of alcopop
    ga ik er dan wel mee akkoord met zijn bestaansrecht.

     


    Inhoud slechts : 27,5cl


    Original B.
    Brunehaut mikt vooral op 
    modieuse jongeren in eigentijdse zaken.


    BBBBB.

    B
    elgian
    Beer
    Brewed
    By
    Brunehaut




    De marketing van een bier is zeer belangrijk voor de verkoop.
    Mij kan het alvast niet overtuigen.

    23-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie des Légendes zet de traditie verder - Saisis een heerlijke witte

    Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak s’nachts een heks op een bezemsteel voorbij vliegen.

    Ook te Ellezelle een gemeente in het Henegouwse Heuvelland , zeg maar “Pays des Collines”
    zijn heksen schering en inslag.

     


    "Pays des Collines" gezien van op de heuvel waar de brouwerij Ellezelloise ligt.
    s'nachts zouden er soms heksen voorbij vliegen.  Van horen zeggen hé.

     


    Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen" ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele).
    In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne, de Sabbat in het leven geroepen.

    Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.

    In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand. Sindsien draagt de plaats van executie de naam van "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).

     

    De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle een levendige herinnering aan deze heksenjacht. Twee nieuwe heksenmeesters, Christian Pieman en Vincent Decouttere, bijgestaan door een dynamisch comité, bereiden u een totaal vernieuwd spektakel voor dat gebeurtenis van het zomerseizoen zal worden.

     

    Afspraak te Ellezelles op 30 juni 2007!



    Brasserie Ellezelloise van boven op de heuvel kijkend
    op het Henegouwse Heuvelland

    Voske en ik brachten al vroeger in het jaar een bezoek aan Ellezelle.

    Meer bepaald voor een bierattributenbeurs ingericht door "Cervezia Tornacum"
    We waren te gast in Brasserie Ellezelloise.



    We hadden geluk, brouwer
    Philippe Gérard was juist Quintine aan het brouwen.




    De mooi ogende kookketel

    Brasserie Ellezelloise is ontstaan rond 1993.
    Vroeger was het een klein boederijtje.
    Philippe Gerard een gedreven bierfanaat (nog werkaam geweest bij Brasserie Dubuisson)
     wilde met zijn ambachtelijk bieren de Heksentraditie die in Ellezelles zo rijk aanwezig is verderzetten.

    Met zijn Quintine bieren is hij daar zeer goed in geslaagd.
    De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand
    Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.


    De lekbak met de quintinne


    De koperen brouwketel


    In feite bestaat de huisbrouwerij uit drie verdiepingen.
    Naast de brouwerij is er de gelagzaal.
    Ietsje hoger bevind zich de toog en nog een degustatie ruimte.
    De beide ruimtes geven een mooie kijk op de brouwgedeelte.



    De bovenste ruimte met de kleine toog
    geflankeerd door de plaatselijke hellevegen.



    Heksen zijn alom tegenwoordig in Brasserie Ellezelloise


    Een zicht genomen vanuit de bovenste gelagzaal.
    U ziet de laag gelegen verbruikszaal en geheel op het einde de brouwerij









    Het is aangenaam vertoeven bij minder mooi weer in deze gezellige
    degustatiezaal.




    Een zicht vanuit de brouwersruimte

     

    Door de aangename aroma’s die de brouwketel verspreide
    en mede dank zij het zonnige lenteweer

    besloten we al vlug een plaatsje op de sfeervolle terras van de huisbrouwerij
    in te palmen.

     


    De geur van verse wort die uit de brouwerij kwam gedwarreld
     was heerlijk om op te snuiven op zondagmorgen.


    Het mooie terras van Brasserie Ellezelloise bied plaats
    voor +/- 120 bezoekers.



    We proefden er een frisse Blanche des Saisis
     
    Blanche des Saisis - 5,9 % Alc. Vol.
    Brasserie Ellezelloise - Brasserie des Légendes
    http://www.brasserie-ellezelloise.be/



    Een smakelijke witte van Ellezelle


    Voor een witbiertje is de Saisis eerder donkerder van kleur
    Zeg maar goudblond.
    Het bier is licht gesluierd.
    Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag.

    De aroma's die we opsnuiven
    zijn die van mout.
    Toetsen van een vers gebakken brood (Tarwe)
    Heerlijk.
    Ook heel diep zijn fruitige prikkels te ruiken
    dit zal van de gist afkomstig zijn want Koriander komt hier niet te pas bij dit biertje.

    De eerste smaak laat ons weten dat we hier met een prachtig bier van doen hebben.
    Fruitig en moutig.
    een stevige body maar in het geheel niet papperig
    Het zure wordt hier eerder een lichte bitterheid
    een droge afdronk.
    Een van de beste witbieren die we al gedronken hebben.

    La bière de Collines Saisis
    Een parel van een witbier



    Goudblond met een dikke witte romige schuimkraag.
    Hoe mooi een witbier kan zijn.


    Een sober etiket voor een prachtig biertje
    Ook hier zijn de heksen aanwezig.

    De aandachtige lezer heeft in deze rubriek waarschijnlijk al bemerkt
    dat er naast Brasserie Ellezelloise
    ook de naam Brasserie des Légendes wordt vernoemd.
    Dit heeft met het volgende te maken :

    Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
    Brasserie des Géants uit Irchonwelz
    zie :
    Brouwerij van de Reuzen
    hebben brouwerij Ellezelloise overgenomen.

    Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun bieren handhaaft
    hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes
    te noemen.
    Vanaf nu dus Reuzen in Ellezelles en Heksen in Irchonwelz bij Ath.



     
    Een beeld die we vaak zullen zien bij Brasserie Ellezelloise.
    Reuzen die op bezoek komen

    20-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Rouge van 't vat - eerder een degustatie dan een doordrinkbier

     



    Vrijdagavond na de bierproeverij van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) in "Het Brouwershof"
    (juist naast Brouwerij Van Honsebrouck) konden we in het café proeven van een primeur.
     
    Kasteel Rouge van ’t vat.  Momenteel slechts verkrijgbaar in de Kasteelkelder en in deze zaak.

    Het bier werd getapt in het nieuwe glas van Kasteelbier.
    Voor de foto haalde Cecille de uitbaatster van het café ook nog het nieuwe 33cl flesje
    (het enige exemplaar dat ze voorlopig in huis heeft) Kasteel Rouge te voorschijn.



    Kasteel Rouge van 't vat,  getapt in het nieuwe glas.
    Daarnaast pronkend op de foto het nieuwe 33cl flesje met buiketiket


    Kasteel Rouge van 't vat - 8% Alc. Vol.
    Brouwerij Van Honsebrouck
    http://www.vanhonsebrouck.be/


    Het nieuwe glas van Kasteelbier.
    Het woord "bier" is wel verdwenen



    Donkerrood bier met een
    kleine roze schuimkraag


    Aroma's van kersen
    fruitspekken

    De eerste smaak is vrij zoet
    overduidelijke smaak van kersen
    toetsen vanille en eik
    Volmondige ronde smaak
    ietsje stroperig - plakkerig.


    Kasteel Rouge is eerder een degustatiebier
    dan een terrasbiertje.
    Door zijn volmondigheid en het Alc % komt het niet zo fris over als
    de nieuwe trend fruitbieren

    Een bier dat toch een beetje veraderlijk is en u niet te vlot moet drinken.

    De echte liefhebbers van zoet zullen dit biertje zeker lusten.


    Het nieuwe rugetiket.
    Zie ook het beeldmerk van een zwangere vrouw
    Het logo betekent dat het drinken van (zelfs weinig) alcohol al grote gevaren
    opleveren voor de gezondheid van de foetus.



    Het kroonkurkje met het kasteel van Ingelmunster.

     
    Kasteel Rouge werd vroeger in het buitenland
    als "Kasteel bier Belgian Ale
    fremented with cherries" genoemd.

    16-06-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!