Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
07-08-2007
St. Bernardus Prior en Elvis samen op Wally's Farm
Op 16 augustus is het precies 30 jaar geleden dat Elvis is gestorven. Nu moet het toeval lukken dat Voske en ik verleden week de Hommelnast in Poperinge zijn gaan bezoeken.(zie rubriek : De Hommelnast - Wally's Farm - Poperinge. ) Deze Hommelkete ligt op het erf van Wallys farm.En laat het nu juist zijn dat Wallys Farm het mekka is waar elk weekend honderden Elvis fans samen komen om te genieten van de sfeer van de jaren zestig.
Welcome Wally's Farm by Wally & Patty
Het Vrijheidsstandbeeld tussen de Hopperanken. Dit kan enkel Wally's farm zijn!
Via dezelfde weg of van de hommelnast komt u aan bij Wally's Farm.
Niets laat vermoeden dat er tijdens het weekend in deze rustige hoeve de sixties herleven.
Wally's Farm is een prachtige gerenoveerde hoeve gelegen in het rustgevende platteland van Poperinge. Vanaf zijn "natuurlijk" aangelegd terras heb je een formidabel uitzicht op de Westvlaamse heuvels. De sfeer buiten straalt er het plattelandsleven van vroeger uit.
Eenmaal binnen voel je je aan de andere kant van de oceaan, meer bepaald in Memphis. Alles staat er in het teken van de glorietijd van de Golden Sixties, met Elvis Presley als centrale figuur.
In de zaal hangen, staan en liggen tal van attributen die de jaren zestig doen herleven. Ze zijn een ode aan de King.
De mooie toog.
Ieder weekend kun je genieten van de Elvis-show die Wally opvoert. Hij zorgt er - live - voor de ambiance met liedjes uit de jaren '60 en Country & Western muziek. Iedere eerste en derde zondag van de maand is er tevens een special: dan treedt Wally op met zijn band,'The Rocking Daddy's, een live-spektakel dat je gewoonweg van je stoel sleept.
De zaal bestaat uit verscheidene niveau's. Zoals je hieronder kunt zien.
De specialiteiten van de Farm worden op dit houtvuur geroosterd. Koteletten en "socissen" met een "stute" (boterham) , "patatten met de pele" en de curieus lekkere lookboter.
Na de fotosessie kozen Voske en ik voor een biertje van de streke. St. Bernardus Prior op de mooie bierlijst genoot onze voorkeur.
Voske en ik werden op 4 juli uitgenodigd door Wally Merlevede van de gelijknamige farm en door de Keteniers op de persconferentie van de officiële opening en voorstelling van hun hommelnast.
Door onze drukke agenda konden we spijtig genoeg op de uitnodiging niet ingaan.
Maar uitstel is geen afstel.
Vandaar dat we op zaterdag 28 juli laats leden, de Hommelnast of Hommelkete bezocht hebben aan de Abeelse weg te Poperinge.
Via deze weg komt men op het erf van Wally's Farm Waar tevens ook de Hommelnast gevestigd is.
We werden er hartelijk ontvangen door Patty, echtgenote van Wally.
Na de fotosessie hebben we natuurlijk een Poperings biertje gedegusteerd in
de prachtige gerenoveerde hoeve meer bekend als Wallys Farm.
Maar in een volgend rubriekje daar over meer.
De HOMMELNAST is een oude hoppeast die volledig is gerenoveerd en op traditionele wijze in werking is gesteld door Wally Merlevede, zoon van een oud-hoppeteler.
De know-how en de toestellen om deze kete opnieuw op ambachtelijke wijze te laten werken zijn op een zodanige manier tentoongesteld dat het een ware reis door de tijd is voor iedere bezoeker.Displays, klank en beeldmateriaal zorgen voor een onvergetelijke ervaring.
De Hommelnast
Omdat ik niet zo vertrouwd ben met dit stukje cultureel erfgoed en ook voor de authentieke benaming van sommige voorwerpen heb ik me laten bijstaan door Guido Vandermaliere, voorzitter van de Keteniers. Ik laat hem aan het woord :
Diegenen die zich afvragen waarom we dit museum Den Hommelnast genoemd hebben, gewoon omdat een dergelijke hopast vroeger in Poperinge een nast genoemd werd.
Als bewijs hiervan voegen geven we de integrale tekst van het verbod op het bouwen van een nast binnen het port van Poperinge, uit 1682.
Actum in camere den 22ste septembre 1682
Present dheren Petyt ende Zande
Borghemeester Metsyrs
Dheere Loys Baert Mazeman Tubault ende Meester Sieur Loys
Schepen van Poperyn
Burghemeesters ende schepenen van Poperyn
Bemerckende het groot perickel datter is door het drooghen van de hommel binnen het port dezer stede
Soo op graennasten als hommelnasten
Twelck mochte veroorzaken een brant waerdoore deze stadt wel geheel in brande soude moghen commen
Danof Godt ons wilt bewaeren
Ende alsoo bij voorgaendestatuten ende politycque ordonnantiën seer strickt en is verboden
Hommelketen ende hommelnasten binnen het port te maken
Daer op sij hunne hommele ende van andere lieden sijn drooghende
Twelck ten uttersten periculieus is
Ende alsoo men dese daeghen het vier in dese stede heeft ghesien commen ut diergelijke nasten om waerinne te voorsiene
Soo ist dat burghemeesters ende schepenen voormelt
Wel expresselijck verbieden ende interdiceren
Dat niemant wie het sij,
Binnen het port deser stede hem en sal vervoorderen hommel te drooghen in eenige keeten dieder nu sijn gestelt
Mitsgaders oock niet op eenighe graennasten op wat pretext dat het soude moghen wesen
Op peyne dat de gonne doende de contrarien
Sullen incureren de boeten van tsestich pond parisis
Wel verstaende dat gheene brauwers, graniers, menagiers ofte eenighe andere persoonen op de selve nasten en sullen vermooghen hommel te drooghen
Op peyne van te incureren de voornoemde boete alvooren
Actum desen 20ste septembre 1682 t oorconde als clercq van greffie ende onderteeckent G. Van Hoffe.
Klik op de deur om de Hommelnast te bezoeken
Van Hommelrank tot Pint
elke 2e zondag van september
In de Farm kan je op zeer aanschouwelijke wijze meemaken hoe het hoppekweken eigenlijk in zijn werk gaat. Als zoon van een hoppeboer heeft Wally een bescheiden hoppeveldje aangelegd waar hij de traditionele en hedendaagse manier van werken demonstreert. Tijdens de Hoppefeesten "Van hommelrank tot in de pint" (2° zondag van september) worden de ranken geplukt en staat de hele Farm in het teken van dit jaarlijks terugkerend feest met Hommelpap en popverbranding. Absoluut niet te missen! http://www.wallysfarm.be/
Kroegbier Wit en Kroegbier Saison - twee nieuwe huisbieren van 't Kroegske - Emelgem
Danny en Nadine van het bekende Streekbieren eethuis t Kroegske uit Emelgem hebben blijkbaar de smaak te pakken wat het brouwen betreft. In tegenstelling tot veel andere cafébazen creëren ze hun huisbieren zelf.
Na hun Kroegbier Gold (zie verslag hier) en Kroegbier Pater (zie verslag hier), schenken ze er nu ook hun eigen Kroegbier Wit en Kroegbier Saison.
De vier Kroegbieren netjes naast elkaar. Kroeg Goud, Pater, Wit en Saison.
Op uitnodiging van het sympathieke brouwerskoppel zijn Voske en ik deze twee biertjes zondag laatst in hun prachtig bieretablissement gaan proeven.
Nieuw in 't Kroegske Kroegbier Wit (33cl) en Kroegbier Saison (75cl)
Na een brouwcursus te hebben gevolgd bij Alvinne Events hebben Danny en Nadine de smaak van het brouwen echt te pakken.
Naast het uitbaten van hun druk bezochte zaak "t Kroegske" beginnen ze zich meer en meer toe te leggen op het brouwen van hun eigen huisbieren.
Niet zo maar bier brouwen. Nee. Heel bewust kiezen ze om hun huisbieren te brouwen naar een Duitse Warenwet namelijk het Reinheidsgebod.
Volgens deze wet mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten. Het gebod verbiedt dus het gebruik van kruiden en vruchten.
Zoals kunstschilders zich bezig houden met allerlei verftechnieken
zijn zij creatief met diverse hopsoorten en gisten om hun bieren van uitzonderlijke smaken te voorzien.
Smaken die we niet alle dagen tegen komen in het vertrouwde bierwereldje.
Terecht kunnen we hun biercreaties Karakterbieren noemen.
Na het Kroegbier Gold (6,6 %Alc), een bier met een prachtig hoparoma en
het kroegbier Pater (9,5 % Alc.), een donkere klepper met abdij allures werd er nu ook dorstlessers bedacht en gebrouwen.
Het eerste biertje dat we proefden was het Kroegbier Wit.
Eigen aan witbieren zijn, dat ze meestal gebrouwen worden met koriander en schillen van citrusvruchten, waardoor het bier een frisse citrusachtige smaak krijgt.
Zoals ik al schreef gebruiken Danny en Nodine geen kruiden in hun bier maar bekomen ze de
smaak door de combinatie van hop- en gistsoorten. Het resultaat is anders maar even verfrissend.
Kroegbier Wit. Een lekker witbier. met een andere smaak of we gewoon zijn van de standaard witbieren.
Licht blond van kleur met een witte schuimkraag Het schuim is mooi wandkleveig en blijft tot op het einde. Licht wazig.
De neus is moutig (Tarwe)
De smaak is kruidig en moutig een mals biertje die toch fris overkomt Het bier is minder zurig of dat we gewoon zijn van een witbiertje. Maar toch is het aangenaam om te drinken en is een perfecte dorstlesser.
Wanneer men op het eind de rest van het flesje in het glas giet is de kruidigheid van de gist nog beter te smaken.
goed gebrouwen met een perfekte ballans.
Het bier oogt mooi in de nieuwe witbier bokaaltjes.
Specialiteit van het huis.
Het andere huisbier dat we proefden was Kroegbier Saison.
Een saison is een biertype die ontstaan is in Wallonië. Meer bepaald op de Waalse Herenboerderijen. Daar er tijdens de winter niet veel werk was op de boerderij werd er bier gebrouwen. Dit bier was om tijdens de zomer de knechten van drank te voorzien om hun dorst te laven. Het bier mocht niet te sterk zijn en dorstlessend zodat er verder en goed gewerkt kon worden.
Een donkerblond biertje met een mooie witte wandklevende schuimkraag.
De neus is erg kruidig met een optimaal gistaroma peper.
De smaak is kruidig Toetsen van Bister mosterd in de positieve zin. het is fris en ietwat zurig.
Het werd gebrouwen met een typische saisongist. Er werd dry-gehopt met Styrian Goldings en Cascade.
Een lekker bier met een kruidige smaak. Het is een bier voor kenners. Toch nog iets anders dan een Waalse Saison.
Het bier voldoet aan de 10 voorwaarden die een echte Saison moet hebben om de naam "Saison" te mogen dragen (zie foto verder)
Dorstlessend, kruidig en fris Kroegbier Saison.
De voorwaarden waaraan een Saison moet voldoen.
Danny vertrouwde me toe dat bierfirma Verbeke-Demeestere buiten hun eigen huisbieren ook andere bieren zullen brouwen die verkrijgbaar zullen zijn in de groothandel.
Voor alle duidelijkheid De kroegbieren zullen enkel geschonken worden in de zaak
We wachten met ongeduld op het eerste niet Kroegbiertje!
Slock van 't vat - Een Wereldprimeur in de Pado te Tielt.
Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast. Opzij, opzij, opzij, want wij zijn haast te laat, wij hebben maar een paar minuten tijd.
Met dit liedje van Herman Van Veen in de CD-speler
zijn Voske en ik zondag richting Tielt vertrokken om er een wereldprimeur te proeven.
Patrick en Dominiek van Tapasbar De Pado
hadden de eer om als eersten het Slockbier van t vat te mogen tappen.
Daar Carl Kins (de ontwerper van het bier) me al eerder toevertrouwde dat het slechts om een vaatje van 30 liter ging zijn we als de bliksem naar de Europastad gereden om deze wereldprimeur te proeven.
Met het flessenbier Slock 75 cl konden we al kennis maken in de rubrieken
In het eerste rubriekje vroegen we ons al af wanneer er een Slockbiertje van 't vat zou komen. En zie, ons woorden zijn nog niet koud en het wonder is al geschied.
Een wereldprimeur de glazen worden door Dominiek op professionele wijze gevuld met het Slockbier van 't vat.
Zoals het hoort. Het schuim laten overlopen en in één beweging de koolzuurbellen van het glas afschuimen. De afschuimer moet daarbij onder een hoek van 45 graden over de rand van het glas gaan. U schuimt af in de richting waar het schuim van het glas afloopt. De druk van de tap moest nog ietsje bij geregeld worden.
Het prachtig resultaat. Een mooi getapt Slockbiertje
Slockbier van 't Vat - 6,5 % Alc.Vol. Brouwerij De Graal http://www.degraal.be/ naar een recept van Carl Kins.
Een bevallig Amberkleurig biertje iets wazig Een zeer fijne licht beige schuimkraag mooi wandklevend.
De neus is puur genieten. Fantastische hop- en fruitgeuren
Lychees aroma's strelen de geurreceptorcellen.
De smaak is raak Hoppig en fruitig (exotisch) Een bittere aanzet die mooi blijft hangen Het bier is zacht en aangenaam om te drinken. Een lichtbittere afdronk. Subliem.
Bij het degusteren van dit biertje in goed gezelschap zou een mens er zowaar het uur uit het oog verliezen. Zo moet een Karakterbier zijn!
Carl denkt nu na... Waarom eens geen Slockbiertje op 33 cl flessen? Wordt vervolgd....
Goed Nieuws! Voor de liefhebbers die de tap gemist hebben in de Pado.
Eind augustus zal het Slockbier getapt worden in staminee "Den Boulevard" te Kortrijk. José de uitbater heeft twee vaatjes. In contact komen met de patron voor meer zekerheid kan nooit geen kwaad http://www.denboulevard.be
Wie naar het Great British Beer Festival in Londen gaat kan daar het nieuwe Slockbier in Fles degusteren. GBBF van 7 t.e.m. 11 augustus. http://www.camra.org.uk/page.aspx?o=195496
Ook zal het bier op vat te verkrijgen zijn op de 14de bierhappening van BLES in Zottegem. Zaterdag 13 oktober 2007 http://www.bles.be/
Special Extra Export Stout en Special Oerbier Reserva 2006 bij de dolle Brouwers
Een ding is zeker. Als je op zaterdag of zondag een bezoekje brengt aan de Dolle Brouwers in Esen bij Diksmuide ben je nooit alleen.
De brouwerij trekt veel Buitenlandse biertoeristen aan. Ook bierliefhebbers uit eigen land vullen maar al te graag hun autokoffers met de uitzonderlijke bieren van deze brouwerij uit de Westhoek.
Leuk is ook het brouwerijbezoek met als gids debijna 90 jarige Moes (moeder van brouwer Kris). Op haar eigen speelse en grappige manier leid ze je rond in deze oerbrouwerij.
Dus beste bezoekers van mijn bierblog wanneer je toevallig aan de kust logeert en/of je weet de zondag niet wat gedaan
Ik zal het nu niet hebben over de brouwerij dat komt later wel eens aan bod, maar ik laat jullie een kijkje nemen in de gezellige verbruikszaal en ik wil jullie ook kennis laten maken met twee pas gebrouwen biertjes die we zondag laatst geproefd hebben.
Welkom bij de Dolle Brouwers In plaats van de trap te nemen om de brouwerij te bezoeken neem ik jullie mee rechtdoor via de bieropslagplaats naar het degustatielokaal.
Oergezellig, het degustatielokaal van de Dolle Brouwers
Een oud toogje als decoratie
Er is altijd een permanente tentoonstelling aanwezig van brouwer - kunstenaar Kris Herteleer.
Dat bier goed is voor kinderen bewijst dit oude publiciteitsbord. Nu denken ouders daar jammer genoeg anders over in deze Coca Cola maatschapij.
In een ander aanpalend lokaal is er een leuke zithoek
Boeken en tijdschriften over bier maken deel uit van het interieur
Een kast met een schat aan zeer oude bierglazen
Bier en kunst geven dit lokaal een warm gevoel.
In de toog - Kris Herteleer De Ara is hier en daar in de zaak aanwezig.
De tap waar de papegaai zit is die met het Ara-bier.
De bieren die we proefden waren pas klaar om geconsumeerd te worden.
We proefden er eerst de
Speciaal Extra Export Stout - 9,0% Alc. Vol.
Een heel lekkere stout
Een zwart bier met een donkerbeige schuimkraag Het schuim verdwijnt snel.
De aroma's die we opsnuiven zijn geroosterde mout en zwarte koffie
De smaak is grandioos. Geroosterde mout Zoethout lichte zurige toetsen en dan die warme alcohol die door het smakenpallet worstelt Een heerlijk bier. Een bier voor kenners en genieters.
Het tweede biertje die onze smaakpapillen streelde was :
Oerbier Special Reserva 2006 - 13 % Alc. Vol.
Een karakterbier van top niveau!
Ook dit bier heeft een zeer donker kleur met donkerbeige schuimkraag.
De neus ruikt kruidig prikkels van hout (eik).
De smaak is licht zurig maar heeft vooral een scherpe kruidigheid ook smaken van houtsnippers heel diep zoete toetsen van kaneel.
Een zeer complex biertje. maar zeer lekker Een bier met Karakter iets dat je zeker eens moet proeven.
Maar opgelet !!! Alhoewel u het niet meteen proeft, maar de 13 % Alc. Vol. maakt dit biertje heel gevaarlijk.
Bij De Dolle Brouwers hebben we het koud geproefd. Ik heb een bakje aangekocht en donderdagavond heb ik er eentje geproefd die niet gekoeld was. De aromas en smaken waren natuurlijk sterker aanwezig en de alcohol komt meer op de voorgrond.
Een degustatiebiertje waarvan ik enkele flesjes een paar jaar zal proberen te bewaren.
Hun met bier bereide paté was niet te versmaden bij deze twee lekkere bieren.
Tijdens de Gentse Feesten vormen de zeilen van het Duvel Droomschip al 15 jaar een vaste waarde op het Emile Braunplein.
Het "Duvel Droomschip" aan de voet van het Belfort en Lakenhalle. Dit zorgt voor mooie doorkijkjes.
Het merk Duvel schijnt overal door.
Tijdens de voormiddag was het al jazz wat de klok sloeg in het Moortgatkamp.
's Avonds werd er op het plein plaats gemaakt voor Duvel Dansfolie. Warme, zuiderse salsa klanken werden u gebracht door de live band Rey Cabrera y sus amigos.
Rey Cabrera in het Duvel Droomschip.. geboren in Cuba en momenteel wonende in Brussel. Hij heeft banden met alle grote namen van de Buena Vista Social Club, van de overleden Compay Segundo, Eliades Ochoa over Ortiz Verdecia tot Maria Ochoa.
Rey Cabrera gebruikt een flesje Duvel om zijn Slides* uit te voeren op zijn Tresgitaar**. *Slide gitaar: Een speciale manier van gitaar spelen die vooral voorkomt in Amerikaanse rootsmuziek. In plaats van vingers op de fret te plaatsen wordt een glad, hard voorwerp (meestal hol metaal) gebruikt om de snaar op de hals te drukken en er over te schuiven. Vroeger sloegen ze soms een flesje stuk en staken hun vinger in de fles om zo een slide te kunnen spelen.
**De tresgitaar, een authentiek Cubaans instrument, is een aangepaste gitaar waarbij de zes snaren in drie paren gegroepeerd zijn.
Afwisselend was er Salsainitiatiedoor Zita en Jesús Cobas.
De heerlijke Duvel stroomde er die dagen letterlijk in de gekende Duvelglazen. Met dit verschil, dat er voor de gelegenheid van de Gentse Feesten twee speciale glazen gecreëerd werden. Eentje met de tekst ja, Santé mijn Ratse! en eentje met Allemoale tuupe tegoare naar de Gentse Fieste!
VK glas 1 - Duveeelll (De drie lll gaan naar beneden)
AK glas 1
VK glas 2 - Duveeelll (De drie lll gaan naar omhoog)
Er zijn zo van die typische cafeetjes in België die u meteen als uw stamcafé zou inpalmen indien u op een dag in hun buurt zou gaan wonen. Herberg Het Trappistenhuis in de Brabantdam 164 te Gent is er zo eentje. Heerlijk knus cafeetje.
Het Trappistenhuis werd omgebouwd uit twee rijhuisjes uit de 17de eeuw waarvan er eentje nog een winkeltje was die allerlei soort koorden en linten verkocht.De zwarte hond zo heette het winkeltje vroeger maar was beter bekend in de volksmond als Het koordeke.
Gezellig kuieren op het terras.
Op de homepage van hun website kunt u nog verder lezen :
Beide huizen die nu het Trappistenhuis vormen, werden uit respect voor dat verleden, omwille van de goede staat waarin de huizen zich bevonden en omdat de gebouwen de laatste vertegenwoordigers zijn van een indertijd veel voorkomend bouwtype, officieel opgenomen in de lijst van door de overheid beschermde gebouwen. Vanuit datzelfde historisch bewustzijn kiest het Trappistenhuis ook voor traditie. Een traditie van goede service, een gezellig kader én een royale keuze uit eerlijke producten uit eigen land, namelijk een rijk assortiment van niet minder dan 150 verschillende Belgische biersoorten met als geprezen specialiteit de nog resterende 6 onversneden trappistenbieren.
Aan de vele publiciteitsborden weet men onmiddellijk dat de Trappistenbieren een hoofdrol spelen in dit knusse café
Sophia Cabadais de sympathieke echtgenote van patron Johan Uytterhaegen is onmiddellijk bereid om te poseren voor haar prachtige biertempeltje.
Ook binnen spelen de Belgische trappistenbieren een hoofdrol. Orval, Chimay, Rochefort, Westmalle, Achel en West-Vleteren krijgen een speciaal plaatsje in dit uniek decor.
Het interieur is belangrijk voor een horecazaak. Maar ook de bierkaart speelt een voorname rol. Het moet geen kaart zijn met honderden verschillende bieren, want oxidatie zou wel eens de boosdoener kunnen spelen bij veel bieren die niet gekend zijn bij het grote publiek en waar praktisch geen afname van is.
Maar een degelijke kaart waar u kunt kiezen tussen enkele bieren uit de belangrijkste biersoorten die België rijk is. Ook een huisbier kan belangrijk zijn voor een typisch streekbiercafé. Het Trappistenhuis beschikt over een zo'n eigen huisbiertje.
"Johannes Blond Stadsbier" is de naam.
Publiciteit voor hun huisbier Johannes Jammer voor de onduidelijkheid in verband met de brouwerij.
Ondanks dat het op het etiket en de pancardes vermeld staat is het niet de Johannesbrouwerij op de Brabantdam in Gent die het bier brouwt, maar Brouwerij De Graal uit Brakel.
In plaats van Johannesbrouwerij op het etiket te plaatsen had Johan Uytterhaegen beter het volgende geplaatst :
"gebrouwen bij De Graal - Brakel voor bierfirma Johannes" of voor het Trappistenhuis". Dit ging toch meer duidelijkheid scheppen.
Voske en ik hebben het Stadsbier uiteraard aan onze lippen gezet.
Lekker ogend in het mooie glas. Johannes Blond Stadsbier - 6,5% Alc. Vol. Brouwerij De Graal - Brakel http://www.degraal.be/
Blond bier met witte fijne schuimkraag
De neus is fruitig en moutig
De eerste aanhef is zoet een lichte kruidigheid fruitige toetsjes en ook een lichte bitterheid op het eind.
Johannes is een gewoon biertje geen echte topper met karakter Het is eerder een commercieel bier die bij gebrek aan een pilsje in het café veel geschonken zal worden.
Maar in ieder geval is het Trappistenhuis een gezellig cafeetje waar Voske en ik zeker zullen terug gaan om er een lekkere trappist te proeven.
Ruiken, Proeven, luisteren, voelen en kijken dat is precies wat Voske en ik samen met ons kleinkind Mauroo deden op de Heksenwandeling van dinsdag (17 juli 2007) laatst in Reninge.
Renata Bruggeman. Gediplomeerd natuur- en bosgids speelde deze dag de Heks van Kemmel.
Renata Bruggeman overtuigend in haar rol als heks van Kemmel.
Via veldwegen bracht ze ons in de ban van magie, hekserij en bijgeloof.
In een magisch natuurgebied waar je de geuren van de kruidenwis kon ruiken
vertelde ze over het duizendblad en het Sint-Janskruid.
Renata op kop van de groep met tal van kinderen in haar buurt Mauroo en Voske volgden op veilige afstand.
Via diverse veldwegen bracht de Heks van Kemmel ons dichter bij de natuur met haar magische kruiden.
Ze bracht ons op de hoogte van de weldaden van gewone planten als de vlier en de brandnetel.
We leerden over het leven in de natuur. Wat is eetbaar, welke kruiden kunnen ons genezen enz
Liefst 120 mensen genoten van deze zeer geslaagde Heksenwandeling.
Daarna trakteerde ze ons nog op een Heksendrankje.
De geschiedenis van de kruidengebruiken in een sfeervolle omgeving vol magie, hekserij en bijgeloof.
Deze hoeve is een stamboekfokkerij van het Pietrain ras (zwart-bonte extra vlezige varkens).
De terras naast de mooie vijver waar het leuk vertoeven is.
Op en rond het bedrijf met akkers (aardappelen, tarwe, suikerbieten en maïs) is er vooral veel aandacht voor natuur en milieu. Er is ook mogelijkheid om de hobbydieren (geiten, konijnen, schapen, paarden en een ezel) en de grote vijver met eenden te bezichtigen.
Witte zwanen op de vijver. Een idyllisch tafereeltje.
De ecologische bloementuin met prachtig tuinterras is zeker ook een aanrader. De verscheidenheid van bloemen met vaste planten (150 soorten) en struikgewas zijn in harmonie voor mens en dier.
Het kruidenhuisje midden een prachtige kruidentuin.
Het gezellige interieur van het feestzaaltje die landelijk is ingericht. Capacteit tot max. 70 mensen.
Na het heksendrankje waren we op zoek naar een drank die onze magische brouwers uit hun ketels te voorschijn toveren.
We vonden er het Lauka bier. Dit biertje wordtspeciaal gebrouwen in opdracht van LAUKA, de toeristische dienst van Lo-Reninge.
Het wordt gebrouwen bij Deca service en is wel degelijk een etiketbiertje.
Producent is het Huisbier van het Bierhuis uit Oostvleteren
Mooi poserend aan de vijver. Het Lauka bier.
Lauka - 7% Alc. Vol. Brouwerij Deca Service Elverdingestraat 4 8640 WOESTEN-VLETEREN
Amberkleurig Wazig met witte fijne schuimkraag.
De neus bied ons een lekker geurend moutaroma
Ook de eerste slok geef ons te kennen dat we met een volmoutbier van doen hebben. heel lekker Fruitige toetsen bieden afwisseling. Een lichte bitterheid geeft voldoende evenwicht.
Een prachtig biertje Om het met heksenwoorden uit te drukken Dit is duivels goed bier en geen kattenpis.
Het bier is nog al papperig. En u zou er in feite nog meer dorst van krijgen
Slecht is het niet.
Maar toch mist het aan body.
Het bier was ook niet al te fris
En plastiek is ook geen materie om bier uit te proeven.
De heerlijke bittere "Saison Dupont" van t vat die we later op de avond proefden,
deed ons dit biertje vlug vergeten.
Niet slecht maar ook geen topper. Het bier is na een tijdje een beetje papperig. Het mist de pittigheid van een echte pils.
Op weg naar huis kon men nog genieten van "El Sol-Leie" een fantastische, lichtgevende, feeërieke fanfare van kleine muzikale tentjes van "Het Pakt" op de Leie.
Van amateur-brouwer François Robeyns kreeg ik op een bierfestival enkele maanden terug een flesje Veller cadeau.
Proeft daar maar eens van en weet me te vertellen wat u er van vind.
Er wordt gezegd dat het om een etiketbier van Kameleon Tripel gaat, maar dit is helemaal niet waar".
"Trouwens het recept van Veller komt van mij en een vriend wist hij mij nog te verklappen.
Toeval of niet, ik had thuis ook nog een flesje Kameleon tripel staan. Dus de twee naast mekaar proeven was de beste oplossing tot een uitsluitsel. Voske en ik offeren ons maar al te graag op voor de bierwetenschap
Eerst er nog bij te vertellen dat Veller gebrouwen wordt door
brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek voor t vel over Been.
Dit is een vereniging uit Zemst Laar met veel humor (volgens hun blog) en liefde voor het gerstenat en andere culinaire hoogstandjes.
Een uitnodiging krijgen van Carl Kins om een paar biertjes te gaan proeven bij hem thuis is altijd een unieke ervaring en belevenis.
Vooral omdat men weet dat het zo maar geen gewone bieren zijn die onze smaakpapillen telkens ophemelen . Op het gebied van Aromas en smaken valt er altijd iets anders te beleven in de Vuurkruiserslaan te Kortrijk.
Zaterdag 30 juni 2007 - 15.00u Aan de tafel, Gastheer Carl Kins, Lode Van Biervliet ondervoorzitter HOP, Voske en ik zelf. Zeg maar 4 Zythologen die zullen genieten.
Ditmaal was het niet anders.Een zestal IPA bieren stonden op het programma.
Deze bieren, ook wel India Pale Ale genoemd, stammen uit de dagen van de grote Koloniale handel in Engeland. Om er zeker van te zijn dat hun bieren de lange reis naar India goed overleefden, produceerden de brouwers sterker dan normaal gehopte bieren, met ook iets meer alcohol. De stad Burton in Engeland ligt aan de oorsprong van deze uitzonderlijke bieren.
U moet weten dat niet alle IPAs uitzonderlijk zijn. Maar Carl kennende, weet men op voorhand dat alleen het beste voor hem goed genoeg is.
Op het halsetiket de 'G' van Greenwich Brewery
Het eerste bier dat we degusteerden was de Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol. van brouwerij Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich, (voorloper was de Greenwich Brewery).
Aan de brouwketels van deze Engelse brouwerij staat met Alastair Hookeen van de beste brouwers van Engeland. Hun producten mogen ook wel bij de duurste bieren van Engeland genoemd worden. Reden is dat alleen het beste goed genoeg is. Dus, geen compromissen. Hun kurken alleen al kosten bvb 7 x meer dan een gewoon kurk.
Het buiketiket
Meantime India Pale 7,5 % Alc. Vol. Meantime Brewing Company Limited uit Greenwich
Om daarna tot een mooie bitterheid over te vloeien
Een lichte moutige smaak zorgt voor een perfecte balans
De mooie bitterheid blijft hangen en zorgt voor nagenieten.
Als je dit proeft weet je waarom de Meantime bieren zo duur zijn.
Ze zijn af
Meantime India Pale Ale één en al hop in de mond
Het rugetiket
Het tweede biertje was de Indian Pelican Ale (66cl) 7,5 % Alc Vol. van Pelican Pub & Brewery in
Pacific City, staat Oregon.
Er staat geen alcohol vermelding op de fles.
Darron Welch is een van de betere brouwers uit de VS, getuige de talrijke prijzen op het Great American Beer Festival. Hij is een bekend figuur voor tal van toeristen. Immers, zijn pub en brouwerij is gelegen bij Haystack Rock aan de zee, pal aan het water. Zowel Deltavliegers als surfers genieten van zijn creaties.
De smaak van Zuidtropische vruchten en een mooie bitterheid verzameld in een fles.
Het aroma was niet zo uitgesproken als de eerste twee. Het komt moeilijk op gang.
Na een tijdje had het bier een licht fruitig aroma en leuke toetsjes van boter waren in de verte te ruiken
De smaak is echter subliem
Een zachte fruitige citrus smaak die langzaam opbouwt om dan
in een perfecte hopbitterheid te eindigen.
Ook de smaak van rozenwater was te proeven.
Een bier met body.
Perfect in evenwicht.Hemels.
Het prachtige buiketiket
Het rugetiket
Halsetiket
Het vierde biertje was Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA een klepper van 9% Alc. Vol.
Die 90 Minute wil zeggen dat ze continu, 90 minuten lang hop toevoegen.
Er bestaat ook nog de Dogfish Head 60 en 120 Minute Imperial IPA met respectievelijk 6 en 12% Alc. Vol. , en U raadt het, met toevoeging van hoppe gedurende 60 of 120 minuten.
90' hoptoevoeging bij het koken !!!
Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA - 9 % Alc. Vol. Dogfish Head Brewery - Pubs in diverse steden
Ook dit bier is amberkleurig met een licht beige schuimkraag
Het aroma is fruitig (terug die citrus)en hoppig
Met een tikkeltje vanille heel diep
Ook moutige toetsen strelen onze neus.
Ondanks de hevige hoppegift is het bier zacht van smaak
Het smaakt bij bepaalde momenten zoet.
Toch natuurlijk een mooie bitterheid te bespeuren
Het is een evenwichtig biertje, goed gemaskeerd voor die 9 % Alc. Vol.Mout, hop en alcohol houden mekaar perfect in balans.
Ik zou het durven als een lichte Barley Wine beschouwen.
Het rugetiket van dit uitzonderlijke bier
The Maharaja Imperial India Pale Ale netjes verdeeld onder vier proefglaasjes.
De vijfde en de zesde bieren waren seizoensbieren van de Avery Brewing Co. uit Boulder, Colorado USA, met een IPA The Maharaja Imperial India Pale Ale en The Kaiser Imperial oktoberfest
De Avery Brewing Compagnie is een microbrouwerij gestart in 1993. Het is een goedlopend familiebedrijf
Gespecialiseerd in bieren met Engelse en Belgische stijl.Adam Avery is de brouwmeester.
Halsetiket
Bij het openen van een fles komen aroma's van Passievruchten u tegemoet.
The Maharaja Imperial India Pale Ale - 9,78% Alc. Vol. Avery Brewing Co. - Boulder - Colorado
Oostende aan zee is al jaren een stad die Voske en mij fascineert. De Konigin van de badsteden is een kosmopolitische stad met vele troeven en steunt op een rijk verleden. Er is de zeehaven, de jachthaven, het Kursaal Oostende met casino, het uitgaansleven, en er kan naar hartelust gewinkeld worden in de vele straten. Een groot aantal winkels in het stadscentrum zijn immers ook op zondag(namiddag) geopend. Als er dan nog een leuk bierfestival doorgaat dan is de aantrekkingskracht van Oostende voor ons bierproevers nog groter.
Afspraak was zaterdag 7 juli 2007 aan het Pauluspleintje waar voor de 12de maal de Bierjutterij doorging. Een organisatie van de oostendse Bierjutters. http://www.deoostendsebierjutters.org/
De altijd aanlokkende affiche James Ensor is hier niet veraf.
Voor en in deze tenten vond de 12 bierjutterij plaats.
Aan het zeil een herinnering aan de pas overleden John White. John was jarenlang lid van de Bierjutters
Een paar jaar waren ze een beetje op de sukkel met hun Bierjutterij. Maar deze vernieuwde ploeg bracht dit jaar verandering in. 13 standen met een veertigtal biertjes moesten de bezoekers bekoren.
En wees nu eens eerlijk! Een beter locatie is er niet te vinden om een biertje te proeven. Ook de weergoden hielpen een handje mee om het pleintje van gezellige warmte en sfeer te voorzien.
Naast de talrijke klassiekers waren er ook twee nieuwe biertjes te proeven. "Bio Fruits" 4,5 Alc. % van Brasserie Dupont uit Tourpes (Henegouwen) Een fruitbiertje met als basis het witbier "Blanche de Hainaut". Een fris biertje met 25% Braambessensap en 75% appelsap als smaakmakers. Het is voorlopig enkel verkrijgbaar op vat. Het bevat geen nagisting.
Ook brouwerij Strubbe zorgde voor een primeur. Rosse Melchior was er te proeven. Een rood kriekbier op basis van het witbier Vlaskop. Ondanks dat het etiket 7,7 % vermeld is het werkelijke Alcohol volume slechts 5,7%
Beide fruitbieren zijn niet meteen mijn ding. Maar de bekende doelgroepen zullen er zeker plezier aan beleven.
Een detail ! De zaak "De Drie Koningen" uit Nederland waar het bier voor gebrouwen wordt zal toch een andere naam moeten kiezen voor het bier. Want Picobrouwerij Alvinne uit Heule heeft in zijn gamma al een bier die Melchior als naam heeft en geregistreerd staat.
Tussen het talrijk opgekomen publiek waren ook blogvriendin Jenthe en haar sympathieke echtgenoot Theo eventjes komen proeven. Voske vereeuwigde dit met een foto.
Jenthe is onlangs nog op TV geweest in het programma 'Koppen' Het programma handelde over blog's. Haar mooie blog staat trouwens in de top tien zie Jenthes keuken
Voske en ik namen afscheid van de Oostendse Bierjutters en vaarden koers naar het station. (zie plaatje). Op het programma : Een BBQ met Heerlijk Intens Consumeren. Het leven van Zythologen kan hard zijn.
Voor nog enkele sfeerbeelden van de Bierjutterij. Klik op onderstaande foto
Ter gelegenheid van de Sint Livinus feesten die momenteel op volle toeren draaien,
werd door brouwerij Van Den Bossche een nieuw biertje ontwikkeld.Livinus genaamd.
Bij gebrek aan dit bier bespreek ik een ander product van dezelfde brouwerij.
Nl. Pater Lieven Blond.
Het bier Pater Lieven bestaat al een hele tijd. Het werd voor de eerste keer gebrouwen ter gelegenheid van de Sint-Livinusfeesten in 1957. Elke 50 jaar wordt namelijk ter gelegenheid van de dood van Sint-Livinus, patroonheilige van de gemeente, de Sint-Livinusfeesten gehouden (net zoals in de gemeente Sint-Lievens-Houtem.) De eerste vonden plaats in 1857, en vervolgens elke 50 jaar. De volgende zijn nu momenteel bezig. Het bier was toen amberkleurig en had een Alc.Vol. van 5,7%. Het werd samen met het Buffalobier het paradepaardje van de brouwerij.
Ignace Van den Bossche kon niet wachten tot in 2007 en creëerde zijn Pater Lieven Blond in 1997 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de brouwerij.
Een lekker biertje. Pater Lieven is wel geen abdijbier.
Bier in Menen - zomertentoonstelling in 't Schippershof.
't Schippershof - Stadsmuseum
Zondagnamiddag hebben Voske en ik de zomertentoonstelling Bier in Menen bezocht.
Dit evenement vind plaats in het stadsmuseum t Schippershof te Menen.
Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch toch een duidelijk beeld
over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.
't Schippershof - Stadsmuseum van Menen (WVl)
Eind 1998 opende het stadsmuseum 't Schippershof zijn deuren. In het centrum van Menen, op de kruising van de weg Brugge-Rijsel met de Leie, was 't Schippershof eeuwenlang een afspanning-herberg voor de schippers. De oude Leiearm en haven maakten plaats voor een verkeersplein en parking. Tegenover het museum staat een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.
"Natal" een schitterende monumentale sculptuur van beeldhouwer Johan Tahon.
In deze voormalige zeventiende eeuwse herberg, de laatste getuige van het ontstaan van de stad als handelscentrum aan de kruising van de Leie met de weg Brugge-Rijsel, is het stadsmuseum ondergebracht.
Ingang van het stadsmuseum 't Schippershof. Tevens toeristisch centrum
Het is geen al te grote tentoonstelling maar ze sketch via kijkkasten, foto's en ander archiefmateriaal toch een duidelijk beeld over de brouwnijverheid in Menen door de jaren heen.
Links enkele etiketten van brouwerij Trois Rois Rechts informatiepaneel over Brouwerij Buyse - Dejonghe - Roelens. Brasserie et Malterie de La Lys Zou ik toch brouwersbloed in de aderen hebben?
Heel bijzonder is de evocatie van een typisch oud cafeetje. Hier worden bierattributen zoals bierpotten, glazen, etiketten, flessen en kratten van de bekendste brouwerijen van Menen getoond. Ook hier affiches van brouwerij Trois Rois
De roerstok mag niet ontbreken.
Veel lekkerder en gezonder dan Coca-Cola e.a. frisdranken is tafelbier. Maar de dag van vandaag is het ondenkbaar dat scholen dit nog zouden schenken bij hun middagmaal. Jammer!
Oude foto's van Generatie 4 Vuylsteke - Spruyt Charles
De tentoonstelling loopt nog tot eind augustus. 't Schippershof - Rijselstraat 77 in Menen Dagelijks vrij toegankelijk van 14 tot 18 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.
Naar aanleiding van de tentoonstelling schreef historicus Marc Pyncket een boeiende brochure over de rijke traditie van brouwerijen in Menen. De brochure kost 6 euro en is te koop tijdens de tentoonstelling.
Twee vliegen in één klap is mooi meegenomen. Aangezien we toch in 't Schippershof waren brachten we een bezoekje aan de aangrenzende herberg met dezelfde naam.
De zeventiende eeuwse herberg bestaat slechts uit één gelagzaal.
De zwart-wit foto aan de schouw toont de Menen brug in een ver verleden. Wanneer u de brug over de Leie oversteekt bevind u zich in wijk "De Barakken". Een eindje verder ligt dan de Franse grens
Uitbaters zijn Patrick Vandamme en Mieke Vandendriessche.
Tijdens het bezoek aanhoorde ik volgend rijmpje door het café circuleren
Patrick Vandamme Vier en Vlamme Vier en rood Zijn poepe ès bloot
Sober en toch smaakvol
De oude balken werden net als de muren mee geschilderd. Dit vind uitbater Patrick jammer.
Hier en daar zijn er vochtplekken op de muren. Raar maar waar, ze hebben zich in het interieur ingeworteld
De toog is slechts 6 jaar oud. Maar de timmerlui van brouwerij Bockor hebben mooi werk geleverd. Deze oud uitziende tapkast past wonderbaarlijk in het interieur.
Profiterend van het mooie weer, nestelden Voske en ik zich op het mooie en gezellige terras naast de herberg. We dronken er (hoe kan het ook anders) Ne Goen (Echt Meens Wieltjesbier)
Donkerblond bierjte met een dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig Fijne koolzuurpareling
De neus is een geurig moutparfum. Ietsje wrang.
De eerste aanhef is zoet Het smaakt beter of het aroma laat vermoeden. Karamelmout Fruitige toetsjes de zoete smaak blijft aanhouden. en vloeit uit.
Het is geen echt karakterbiertje maar meer een commercieel.gerstenat. Goed gebrouwen met een stevige body Vlot te drinken in leuk gezelschap. Let wel op voor het te laat is! De 8 % Alc.zou wel eens voor onaangename verrassingen kunnen zorgen.
Het etiket werd ontworpen door publiciteitsbureau Roetynck. Er werd gekozen voor een folkloristische, eenvoudige en duidelijke tekening. Erop vermeld staan de twee stadsreuzen Jan Van Meenen en vrouw Bette. Het Belfort met het uurwerk op 15 uur, niet toevallig want om 15 uur werpt men de wieltjes uit over de menigte. Natuurlijk mocht het Menense wiel niet vergeten worden op het etiket.
Vrouwen die brouwen - Angelique hun tweede biertje
-Vrouwen die brouwen-
Ik weet nu dat er bij sommige lezers en lezeressen van dit blog, die nog niet zo vertrouwd zijn met het Belgisch bierwereldje, de mondhoeken lichtjes naar omhoog zullen gaan.
En toch bestaan die brouwende dames.
Veel zijn er niet in dit kleine Belgenland. Naast An De Ryck (Brouwerij De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele) die samen met een groepje werknemers nog altijd het familiebedrijf runt hebben we nogHildegard van Ostaden, van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (momenteel werkzaam in het Nederlandse Koningshoeven) die de roerstok hanteert.
En dit is het zo een beetje.
OPA (Objectieve Proef Ajuinen) een lokale afdeling van Zythos uit Aalst brengt daar verandering in, zij het op niet professioneel vlak.
Elk jaar brengt de vereniging enkele vrouwen samen om een biertje te brouwen.
Het gebeuren speelt zich telkens af in de kleinbrouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere onder het waakzaam oog van brewmaster Jef van Den Steen.
Het team bestaat enkel uit vrouwelijke leden van bierproefverenigingen
Het eerste biertje door vrouwen gebrouwen was in 2005. en had als naamClara t Roen,
Het werd gebrouwen door enkel vrouwelijke OPA-leden
Daar er volgende week 7 juli 2007 naar jaarlijkse traditie terug een biertje wordt gebrouwen vind ik nu het juiste moment om één van die vrouwelijke biercreaties te bespreken.
Een biertje die verleden jaar gebrouwen werd op 14 juli 2006.
Een jaartje oud en dus juist perfect om gedegusteerd te worden.
De naam Angelique.Een Spéciaal Belge.
Dit bier werd gebrouwen door dames uit verschillende Zythos-afdelingen waaronder onze eigen Veerle Bal (Voorzitster van HOP) werkten mee aan dit tweede biertje.
met medewerking van Martine, Nadine, Veerle, Joke en Nelly
Op het etiket staat op de rugzijde vermeld :
In het begin van de vorige eeuw gingen Angélique en Domien (bijgenaamd: "den houilleschoiter") als straatmuzikanten bedelen in de Aalsterse café's en op de markten. Domien trommelde en Angelique bediende het straatorgeltje. Ze woonden o.a. in de barakken van Mijlbeek en Heeten Oven (later Arbeidstraat)
Het prachtigs schuim in rotsformatie.
'Angelique' viel zo goed in de smaak dat brouwerij De Glazen Toren het als moederdagbier opnam in hun gamma.
Op vraag van Amerikaanse bierliefhebbers hebben ze de naam Cuvée toegevoegd
Een lekker vrouwbier voor mannen. Vrouwen weten waarom
Het bier kleurt prachtig donker amber. Met een licht beige rotsachtige romige schuimkraag.
De neus laat ons moutaroma's ruiken Ook heerlijke toetsen van brood hier en daar fruitprikkels hoppig
De eerste aanhef is zoet moutig Karamel smaakjes komen opzetten Het zoete maakt plaats voor een lichte bitterheid. Lekker hoppig (Het bier is ook 2 x gehopt) Dit maakt het bier zo evenwichtig. Droge afdronk.
Een heel smakelijk bier die gerust als aperitief kan fungeren. De 8% Alc moet u er echter bij nemen. Dus niet te lang aperitieven is de boodschap.
Het mooi donker amber kleur als de zon het glas belicht.
Op 7 juli, naar jaarlijkse traditie, brouwen de vrouwelijke (bestuurs)leden van Opa een nieuw bier in brouwerij De Glazen Toren te Mere. Te bezoeken vanaf 16 uu: Opa's vrouwen brouwen dit jaar een honingbier, NETTEKEN, genoemd naar de hoofdfiguur in de film DAENS. Netteken was immers een ijverig bieken, die echter assertief haar angel kon gebruiken als het nodig was. De honing komt uit het natuurgebied Honegem. Dit wordt het derde biertje.
Een bierevenement waar Voske en ik nog geen enkele editie forfait hebben moeten geven is het
Bierpassie Weekend in Antwerpen. Na eerst een paar jaren de Handelsbeurs en daarna de Stadswaag te hebben ingenomen
vond de 8ste editie voor de derde maal plaats op de Groenplaats in Antwerpen. Dit onder de schaduw van de Onze Lieve Vrouw Kathedraal en onder de neus van het majestueuze Hilton Hotel.
Het statige Hilton Hotel waakt over de witte Festivaltenten.
So many Beers, so little time
Dit jaar iets minder brouwers.28 om precies te zijn. Toch samen goed voor het proeven van een 152 biertjes waaronder een twaalftal nieuwe.
Dus, reden genoeg om als Zythologen naar de Metropool aan de Schelde af te zakken.
Een mooie Bierpassiemeid bezorgde ons de proefglaasjes en wenste Voske en ik veel proefgenot. Een mooiere start kunt u zich niet voorstellen.
Na eerst de uitstekende programmabrochure overlopen te hebben begaven we ons meteen naar stand 20 "De Beer Sommelier Bar". Niet enkel voor de sympathieke dochter van organisator Ben Vinken maar ook omdat er aan deze bar enkele pracht bieren tussen zaten die onze smaakpapillen zouden kunnen bekoren. Bieren afkomstig uit de nieuwe exclusieve "Bier van de maand" Club
Nadien bleek het een terechte keuze we konden nog net proeven van de laatste fles "Brooklyn Local 1" Een goudgekleurd brouwsel Belgian Style gebrouwen met Belgische gist (Achouffe ?) en Duitse hop en mout. Fruitig van smaak. Gebrouwen door Garrett Olivier van de Brooklynbrewery in New York
Hieronder Voske en vriendin Daniële verenigd met links Beerhunter Micael Jackson, daarnaast Chris Bauweraerts van Brasserie Achouffe en rechts Garrett Olivier van de Brooklynbrewery. (zie boven)
Nog een biertje die Juffrouw Vinken (verdorie, vergeten haar naam te vragen!) ons uitschonk was een King Cobra gebrouwen bij brouwerij Rodenbach voor een Engelse Groep. Met zijn 8% Alc Vol. ontbreekt het toch wat aan body. Ietsje zurig en fruitig.
Het bier is door zijn eigentijdse fles met zijn kleurrijke olifanten trendy op Mondiaal vlak. Bijna het plaatje van de beeldengroep 'You can buy my heart and my soul' van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha die te bewonderen is bij het Centraal station en de Antwerpse zoo.
Ook het uitstekende Pruimenbier "La Penneffoise" van Hugues Van Poucke van Brasserie d'Eccaussinnes was aan de Beer Sommelier Bar te proeven. Een bier die duidelijk afwijkt van de zoete hedendaagse fruitbieren. Niet al te zoet maar met een geraffineerde smaak van pruimen. Toch een smakelijke kanjer van 8 % Alc. Vol.
Tenslotte proefden we ook nog aan stand 20 de "Rulles Estival" een biertje afkomstig uit de streek van de Gaume. Een kruidig biertje met een lekkere bitterheid. Slechts 5 % Alc.Vol. Brouwer Gregory Verhelst bewijst hiermee dat bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn om lekker te smaken.
Michaël Jackson kan gewoon en mag niet ontbreken op het Bierpassie Weekend. Hoewel hij zich wereldwijd in de biercultuur verdiept, geldt hij vooral als een autoriteit op het gebied van de Belgische bieren. Zijn belangrijke bijdrage aan het internationale succes van het Belgische bier werd in 1997 bekroond met een benoeming tot ereofficier in de Ridder van de Roerstok, een eer die tot dan toe alleen aan brouwers voorbehouden was.
Uiteraard waren er nog meer bieren te proeven en te beleven.
Zoals bij Palm Breweries. Zij pakten uit met een nieuw concept Estaminet House of beers. Naast 11 bieren van 't vat waaronder de old masters Ongefilterde Palm Foederbier Rodenbach en platte Lambiek Boon. was er hun nieuwe pils te proeven Estaminet Pilsner.
Ook Brouwerij De Koninck pakte uit met een nieuw biertje Zomerkoninck.
Achilles stelde zijn nieuwe Serafijn Grand Cru voor.
Ook de moeite was de Biercorner van O'Cool 60 bierreferenties allen in 75 cl flessen.
Klik op onderstaande foto voor meer Bierpassie plezier
Brasserie des Légendes zet de traditie verder - Saisis een heerlijke witte
Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak snachts een heks op een bezemsteel voorbij vliegen.
Ook te Ellezelle een gemeente in het Henegouwse Heuvelland , zeg maar Pays des Collines zijn heksen schering en inslag.
"Pays des Collines" gezien van op de heuvel waar de brouwerij Ellezelloise ligt. s'nachts zouden er soms heksen voorbij vliegen. Van horen zeggen hé.
Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord "Heksen" ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele). In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne, de Sabbat in het leven geroepen.
Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven.
In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand. Sindsien draagt de plaats van executie de naam van "Mareû à Chorchîles" (Heksenmoeras).
De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle een levendige herinnering aan deze heksenjacht. Twee nieuwe heksenmeesters, Christian Pieman en Vincent Decouttere, bijgestaan door een dynamisch comité, bereiden u een totaal vernieuwd spektakel voor dat dé gebeurtenis van het zomerseizoen zal worden.
Afspraak te Ellezelles op 30 juni 2007!
Brasserie Ellezelloise van boven op de heuvel kijkend op het Henegouwse Heuvelland
Voske en ik brachten al vroeger in het jaar een bezoek aan Ellezelle.
Meer bepaald voor een bierattributenbeurs ingericht door "Cervezia Tornacum" We waren te gast in Brasserie Ellezelloise.
We hadden geluk, brouwer Philippe Gérard was juist Quintine aan het brouwen.
De mooi ogende kookketel
Brasserie Ellezelloise is ontstaan rond 1993. Vroeger was het een klein boederijtje. Philippe Gerard een gedreven bierfanaat (nog werkaam geweest bij Brasserie Dubuisson) wilde met zijn ambachtelijk bieren de Heksentraditie die in Ellezelles zo rijk aanwezig is verderzetten.
In feite bestaat de huisbrouwerij uit drie verdiepingen. Naast de brouwerij is er de gelagzaal. Ietsje hoger bevind zich de toog en nog een degustatie ruimte. De beide ruimtes geven een mooie kijk op de brouwgedeelte.
De bovenste ruimte met de kleine toog geflankeerd door de plaatselijke hellevegen.
Heksen zijn alom tegenwoordig in Brasserie Ellezelloise
Een zicht genomen vanuit de bovenste gelagzaal. U ziet de laag gelegen verbruikszaal en geheel op het einde de brouwerij
Het is aangenaam vertoeven bij minder mooi weer in deze gezellige degustatiezaal.
Een zicht vanuit de brouwersruimte
Door de aangename aromas die de brouwketel verspreide en mede dank zij het zonnige lenteweer
besloten we al vlug een plaatsje op de sfeervolle terras van de huisbrouwerij in te palmen.
De geur van verse wort die uit de brouwerij kwam gedwarreld was heerlijk om op te snuiven op zondagmorgen.
Het mooie terras van Brasserie Ellezelloise bied plaats voor +/- 120 bezoekers.
Voor een witbiertje is de Saisis eerder donkerder van kleur Zeg maar goudblond. Het bier is licht gesluierd. Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag.
De aroma's die we opsnuiven zijn die van mout. Toetsen van een vers gebakken brood (Tarwe) Heerlijk. Ook heel diep zijn fruitige prikkels te ruiken dit zal van de gist afkomstig zijn want Koriander komt hier niet te pas bij dit biertje.
De eerste smaak laat ons weten dat we hier met een prachtig bier van doen hebben. Fruitig en moutig. een stevige body maar in het geheel niet papperig Het zure wordt hier eerder een lichte bitterheid een droge afdronk. Een van de beste witbieren die we al gedronken hebben.
La bière de Collines Saisis Een parel van een witbier
Goudblond met een dikke witte romige schuimkraag. Hoe mooi een witbier kan zijn.
Een sober etiket voor een prachtig biertje Ook hier zijn de heksen aanwezig.
De aandachtige lezer heeft in deze rubriek waarschijnlijk al bemerkt dat er naast Brasserie Ellezelloise ook de naam Brasserie des Légendes wordt vernoemd. Dit heeft met het volgende te maken :
Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van Brasserie des Géants uit Irchonwelz zie : Brouwerij van de Reuzen hebben brouwerij Ellezelloise overgenomen.
Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun bieren handhaaft hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes te noemen. Vanaf nu dus Reuzen in Ellezelles en Heksen in Irchonwelz bij Ath.
Een beeld die we vaak zullen zien bij Brasserie Ellezelloise. Reuzen die op bezoek komen
Kasteel Rouge van 't vat - eerder een degustatie dan een doordrinkbier
Vrijdagavond na de bierproeverij van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) in "Het Brouwershof" (juist naast Brouwerij Van Honsebrouck) konden we in het café proeven van een primeur. Kasteel Rouge van t vat.Momenteel slechts verkrijgbaar in de Kasteelkelder en in deze zaak.
Het bier werd getapt in het nieuwe glas van Kasteelbier. Voor de foto haalde Cecille de uitbaatster van het café ook nog het nieuwe 33cl flesje (het enige exemplaar dat ze voorlopig in huis heeft) Kasteel Rouge te voorschijn.
Kasteel Rouge van 't vat, getapt in het nieuwe glas. Daarnaast pronkend op de foto het nieuwe 33cl flesje met buiketiket
Het nieuwe glas van Kasteelbier. Het woord "bier" is wel verdwenen
Donkerrood bier met een kleine roze schuimkraag
Aroma's van kersen fruitspekken
De eerste smaak is vrij zoet overduidelijke smaak van kersen toetsen vanille en eik Volmondige ronde smaak ietsje stroperig - plakkerig.
Kasteel Rouge is eerder een degustatiebier dan een terrasbiertje. Door zijn volmondigheid en het Alc % komt het niet zo fris over als de nieuwe trend fruitbieren
Een bier dat toch een beetje veraderlijk is en u niet te vlot moet drinken.
De echte liefhebbers van zoet zullen dit biertje zeker lusten.
Het nieuwe rugetiket. Zie ook het beeldmerk van een zwangere vrouw Het logo betekent dat het drinken van (zelfs weinig) alcohol al grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de foetus.
Het kroonkurkje met het kasteel van Ingelmunster.
Kasteel Rouge werd vroeger in het buitenland als "Kasteel bier Belgian Ale fremented with cherries" genoemd.