Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
16-06-2007
Kasteel Rouge van 't vat - eerder een degustatie dan een doordrinkbier
Vrijdagavond na de bierproeverij van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) in "Het Brouwershof" (juist naast Brouwerij Van Honsebrouck) konden we in het café proeven van een primeur. Kasteel Rouge van t vat.Momenteel slechts verkrijgbaar in de Kasteelkelder en in deze zaak.
Het bier werd getapt in het nieuwe glas van Kasteelbier. Voor de foto haalde Cecille de uitbaatster van het café ook nog het nieuwe 33cl flesje (het enige exemplaar dat ze voorlopig in huis heeft) Kasteel Rouge te voorschijn.
Kasteel Rouge van 't vat, getapt in het nieuwe glas. Daarnaast pronkend op de foto het nieuwe 33cl flesje met buiketiket
Het nieuwe glas van Kasteelbier. Het woord "bier" is wel verdwenen
Donkerrood bier met een kleine roze schuimkraag
Aroma's van kersen fruitspekken
De eerste smaak is vrij zoet overduidelijke smaak van kersen toetsen vanille en eik Volmondige ronde smaak ietsje stroperig - plakkerig.
Kasteel Rouge is eerder een degustatiebier dan een terrasbiertje. Door zijn volmondigheid en het Alc % komt het niet zo fris over als de nieuwe trend fruitbieren
Een bier dat toch een beetje veraderlijk is en u niet te vlot moet drinken.
De echte liefhebbers van zoet zullen dit biertje zeker lusten.
Het nieuwe rugetiket. Zie ook het beeldmerk van een zwangere vrouw Het logo betekent dat het drinken van (zelfs weinig) alcohol al grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de foetus.
Het kroonkurkje met het kasteel van Ingelmunster.
Kasteel Rouge werd vroeger in het buitenland als "Kasteel bier Belgian Ale fremented with cherries" genoemd.
In de tijd van Pirates of the Caribbean en Battlestar Galactica staat niemand de dag van vandaag nog stil bij een geboorte van een heks. Laat staan een hele Heksengilde.
En toch is het bijzonder interessant voor ons, bierliefhebbers. Door het ontstaan van de Heksengilde Laarne en Kalken in 2004 is er jaren later ook een heksenbierbrouwsel ontstaan. Toverhekske is de naam van dit vloeibaar heksenvocht.
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat in Laarne zes vermeende heksen werden berecht. Vier van hen belandden op de brandstapel. Heksenvuur' (of 'heks & vuur') is de herdenking van die processen in 1607.
Ter gelegenheid van het Heksenjaar (2007) in Laarne vonden Voske en ik het leuk om dit "Toverhekske" gebrouwen bij brouwerij Walrave eens te proeven.
Hopelijk veranderden we niet in een Leffe 9 !!!
Na Pick-up pils zie bespreking hier: is Toverhekske het tweede bier van brouwerij Walrave.
Bij een bezoek aan onze dochter en schoonzoon opende deze laatste verrassend voor ons een 75cl fles Mariën Tripel. Eerlijk gezegd we hadden er nog nooit van gehoord.
Meteen werd het duidelijk toen we het etiket lazen "gebrouwen voor Mariënstede in de Ranke - Wevelgem" en nog meer, toen we de eerste aroma's mochten opsnuiven wanneer de glazen gevuld werden Het ging hier wel degelijk om een fles Guldenberg. één van onze lievelingsbieren.
Mariëntripel (Guldenberg) 75cl Fles - 8,5 % Alc. Vol. Brouwerij De Ranke - Wevelgem Brouwerij is in Dottenijs gevestigd http://www.deranke.be/
Koperblond biertje met een stevige witte schuimkraag wandklevig schuim.
Een zeer fruitige neus ietsje muf in positieve zin (door de gist?) Lekker geurend naar verse hopbloemen Een pracht van een aroma
De smaak is onmiddelijk raak hoppig en fruitig eerst ietsje moutzoet maar daarna komt er een lekker bitterheid die aanhoud tot op het einde.
Een zeer lekker evenwichtig bier goed in balans Voor Voske en mij is dit toch een van onze lievelingsbieren.
Brouwer Guido Devos wist me te vertellen
Mariënstede is een katholieke instelling voor gehandicapten in Dadizele. Om de 2 jaar zijn er daar kasteelfeesten en dan wordt er ook een biertje geschonken.
Vroeger was dat Guldenberg, Kriek De Ranke en XX-Bitter. Daaruit is het idee gegroeid om de gehandicapten zelf een etiket te laten plakken en het bier te verkopen in hun winkeltje, waar ook andere producten van de instelling worden verkocht.
Op de kasteelfeesten, met gezellige ambachtsmarkt, vloeit de Marientripel (Guldenberg) en Marienkriek (Kriek De Ranke) rijkelijk, maar gedurende het jaar is de verkoop zeer miniem.
Als bierproever moet men in feite alles proeven wat uit de brouwketels vloeit.
Ook al weet men op voorhand dat sommige bieren niet bepaald uw smaak zijn.
Maar wat u niet lekker vind, vinden anderen soms juist appetijtelijk
Des gout et des couleurs on ne discute pas zegt men vaak.
Met een maand vertraging zou ik de Hoegaarden Rosée eens willen proeven.
Goed wetend dat dit zoetjesbier absoluut niet mijn favoriete drank is.
Volgens de publiciteit is de doelgroep jong-volwassenen en vrouwen. Daar er nog veel vrouwen zijn die mijn bierblog graag bezoeken was het een reden temeer om dit nieuwe Inbev biertje te beschrijven
Nu mag ik wel duidelijk stellen dat rosé bieren in de lift zitten.
De vraag naar deze bieren vertoont een stijgende lijn.
Roze van kleur Wazig met een gebroken wit schuimkraag. Het schuim is wandklevig
De neus is zoals verwacht zeer zoet met een duidelijke geur van frambozen. tikkeltje koriander?
de aanhef is zeer zoetig en lichtjes zurig fruitig met de smaak van abrikozen (door bijgevoegde frambozenaroma's) in de diepte is er een zekere licht storende hardheid te smaken.
Hoegaarden Rosé zou een vlotte doordrinker moeten zijn. Maar door zijn zoetheid en na een tijdje te blijven staan heeft hij de neiging om plakkerig te worden. Hij is volgens mij ook ietsje te plat. Een bier die duidelijk fris gedronken moet worden
Net zoals een zoete port absoluut geen aperitief is, is ook deze Rosée te mijden net voor het eten. Het is veeleer een terrasbiertje.
Voor mij is de Wittekerke Rosé van Bavik toch iets frisser en beter.
Maar al bij al zal dit biertje die eerst in Nederland gelanceerd is het wel maken. Het wordt sowieso een hit waar inderdaad veel vrouwen voor zullen vallen.
Niet mijn dada en van Voske ook niet maar.. Des gout et des couleurs on ne discute pas
De afgebeelde Framboos laat vermoeden dat er echte frambozen in het bier gestort worden. Maar het zijn echter kunstmatige frambozenaroma's die de smaak weergeven
Veel leuker dan het bier zijn de reeks zeskanten viltjes die het bier publiciteit moeten geven. Net zoals een paar jaar geleden bij de Witte van Hoegaarden lanceert Inbev weer een nieuwe reeks met leuke teksten. Momenteel zijn er 12 Nederlandse en 12 Franstalige viltjes
Hieronder een tweetal gezegden. De teksten komen uit zogezegd vrouwenmondjes Het bier is zoet maar de teksten helemaal niet. Als ge dat maar weet!
Urthel Hibernus Quentum Tripel in De Drie Wijzen te Sluis (NL)
Na het vermoeiende Karakterbierweekend besloten Voske en ik dinsdag even te gaan uitwaaien in het Nederlandse Sluis.
De TV zenders beloofden ons een mooie dag en het was trouwens al bijna een jaartje geleden dat we de Zeeuws-Vlaamse gemeente met een bezoekje vereerden.
In feite hadden we nog twee redenen om dit pittoreske stadje te bezoeken. Ten eerste : Onze kruidendoosjes stonden uitzonderlijk laag en drogisterij De Groene luifel in de kerkstraat geniet onze voorkeur om daar verandering in te brengen.
En de tweede reden was dat ik verleden jaar via e-mail aan de uitbater van stadscafé De Drie Wijzen beloofd had om zijn zaak bij de eerste, beste gelegenheid eens te gaan bezoeken.
De Drie Wijzen is gelegen op de groote markt van Sluis.Het stadscaférestaurant ligt in de schaduw van het mooie Belfort.
De zaak heeft een gezellig buitenterras met uitzicht op dit Belfort.
Het gezellig terras waar het prettig vertoeven is.
Het interieur bestaat uit één grote ruimte maar door de schikking van het meubilair en de steunpilaren creëert het toch een gevoel van aparte vertrekken.
De grote wijzerklok is een van de blikvangers van het café. Zij is het centrale punt waar u niet naast kan kijken. Ze verteld dat u nog rustig kunt blijven zitten of dat het tijd is om te gaan shoppen. Want Sluis is toch het winkelstadje bij uitstek!
De Drie Wijzen is in feite een themacafé Zonder te overdrijven maar uitdrukkelijk aanwezig zijn afbeeldingen, beeldjes enz.. van deze drie koningen.
Tegen de wand naast de keuken staat een rek met een honderdtal verschillende bierflesjes. Op de menukaart prijken er niet zoveel maar toch zijn er een 33-tal bieren te verkrijgen waaronder alle Trappisten behalve West-Vleteren.
Wat ik een beetje mis in een café die de naam "De drie Wijzen" draagt zijn eigenlijk de driekoningen bieren van Picobrouwerij Alvinne uit Ingelmunster. (Weldra Heule) Gaspar, Melchior en Balthazar. De flesjes zijn wel in het Stadscafé aanwezig maar jammer genoeg leeg.
De drie wijzen zijn wel aanwezig als 3 Wijze Menu's (zie website)
Doordat we tijdens het Karakterbierweekend niet veel tijd gehad hebben om gezond te eten sprak de Italiaanse salade ons wel aan. Mozzarella, Parmaham, schilfers Parmezaanse kaas en olijven met frisse salade en een heerlijke vinaigrette. Heel lekker.
Het bier van de maand sprak ons ook wel aan. Urthel 7,5 Alc % amber.
We kregen een Urthel maar het was er wel eentje van 9% Alc. Vol. De Urthel Hibernus Quentum of Winter Warmer. We hadden de versie die nu in Nederland gebrouwen wordt nog nooit geproefd zodus geen probleem voor Voske en mij.
Het Karakterbierweekend HOP 2007 is weer voorbij. Vermoeid maar uiterst tevreden plaats ik nog vlug de 100 foto's die ik genomen heb gedurende de twee dagen op deze bierblog.
Dat het Karakterbierweekend in stijgende lijn vooruit gaat lijdt geen twijfel. Volgens de eerste statistieken springen we zowel in het aantal bezoekers als in de geproefde biertjes vóór alle andere edities.
Veel mensen beginnen stillaan de weg naar het Karakterbierweekend te vinden. Ook dit jaar opmerkelijk veel bierproevers uit het buitenland. Ook veel leden uit de lokale afdelingen van Zythos waren aanwezig. Waarvoor onze dank.
Kijk en geniet hieronder van de foto's
Brasserie Millevertus uit Toernich had voor de gelegenheid een Karakter 6 pack ontworpen en zijn uitstekende Bella Mère in Magnumflessen gevuld.
Ook Vincent Dillewijns had zijn Vicaris Bruin speciaal 1 jaar laten rijpen in het vat voor ons KBW
Een primeur voor het KBW De Buitenlust Dubbel op 't vat.
Hendrik Goris (Buitenlust) proeft hier van zijn buren een Rodenbach Grand Cru van 't vat. Een WERELDPRIMEUR
Rudi Ghequire manager bij Rodenbach hield woord toen ik hem vroeg om het foederbier van Rodenbach mee te brengen naar het Karakterbierweekend.
Maar niet alleen het foederbier had hij bij Maar ook Rodenbach Grand Cru van het vat Twee wereld primeurs Bedankt Rudy
Al stonden maar drie bieren afgedrukt in onze cataloog. Urbain van de Struise Brouwers had in zijn Tapmobiel maar liefst 8 brouwsels mee. De Reserva 2006 was naast Struiselensies hun paradepaardjes
Bier gehopt met wilde Hoppe? Dit kon men proeven bij Brasserie La Barbiot
Ere-genodigden De Keteniers samen met de Hoppigaards poseren voor de persfoto's. Bedankt voor de foto Walter
Kim Jordan, algemeen directeur ofte CEO, Jeff Lebesch, founder
John Shireman, Sales director, Zach Nickelson, brouwer, zoon van Kim
Peter Bouckaert, brewmaster.
Eén van de hoogtepunten van het KBW De Keteniers (op foto : Annemie Declercq en Guido Vandermarliere) ontvangen de HOP trofee uit de handen van Patrick Vangheluwe Gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen.
Dat het KBW hoofdzakelijk een gezellige aangelegenheid is waar familie en vrienden met hun kinderen op een verantwoordelijke wijze gezellig kunnen proeven bewijst deze foto. De kinderen konden terecht in een aangepaste speelruimte
Veel volk. Aangenaam proeven van een 100-tal biertjes in een gezellige ruime rookvrije en veilige zaal.
Zaterdag was de BOB bus aanwezig Ieder bezoeker kon bij het verlaten van de zaal de promille alcohol in zijn bloed laten meten
Tot slot één van de vele lofbetuigingen over ons KBW
Een e-mail van John Simpson uit Engeland
Hi William
And talking of that, I wanted to congratulate you, and all the other members involved in organising the KBW. Jeannette and I really enjoyed it. We go to quite a few beer festivals, both in the UK and elsewhere, but we always feel that the KBW is special. We were trying to think what makes it stand out from the rest:
1 Everyone is so friendly and helpful 2 There is always a good range of beers, many from breweries which we don't meet elsewhere 3 The food is always good, and both the food and the beer is very reasonably priced 4 De Stringe hall is big enough to be comfortable - many festivals feel overcrowded 5 The tombola is great fun - we always get lots of tickets because we enjoy the surprises and we know it will always be something good 6 Everything is so well organised and runs very smoothly - we know that must mean a lot of work behind the scenes, but everyone appears very calm 7 This year was even better for us, as we were able to take advantage of the HOP taxi, which also operated very smoothly 8 An extra bonus was that we stayed in Kortrijk. We had never been to the town before, and were pleasantly surprised by it. The old churches, river, and Begijnhof are really attractive.
So now we'd like to plan our visit in 2008! I'm sure you just want to have a rest to get over the work from this year's KBW, but I wondered if you could tell me which weekend it is likely to be next year: 31 May-1 June or 7-8 June?
Thanks again and best wishes
Cheers!
Voor nog meer KBW plezier (een 100-tal) klik op onderstaande foto
HOP bedankt in de eerste plaats De Heer Patrick Vangheluwe Gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen Voor het overhandigen van de HOP trofee aan De Keteniers uit Poperinge
HOP bedankt alle Brouwers en Bierfirma's die hun beste bieren hebben voorgesteld
HOP bedankt ook de BOB bus voor hun aanwezigheid op zaterdag
HOP bedankt CC De Stringe De pers en de sponsors
Hop bedankt ook alle Zythologen van de lokale afdelingen, Keteniers, Bloggers, Blogsters en alle bezoekers voor hun aangename aanwezigheid.
HOP bedankt ook alle mensen die door dubbele boekingen toch met hun gedachten bij ons waren
HOP bedankt ook alle Hoppigaards en medewerkers die dit prachtig evenement tot goede banen heeft herleid.
Na een eerste evaluatie kunnen we nu al spreken dat dit het beste Karakterbierweekend van de laatste jaren We gaan in stijgende lijn. Langzaam maar zeker.
Met onze persoonlijke slogans eigen aan HOP
Met liefde voor Bier en Brouwers en Proeven, Ontdekken en Genieten
Een bier die u nu zaterdag 2 en zondag 3 juni op ons Karakterbierweekend kan proeven is Leireken Dark gebrouwen door Brasserie Silenrieux (provincie Namen) voor De Gulden Boot uit Opwijk.
Het zal voor velen misschien een smaak zijn die niet meteen herkenbaar zal zijn Maar het loont zeker de moeite om het eens te proeven.
Het is een biologisch biertje gebrouwen op basis van boekweit.
Boekweit lijkt een graanproduct , maar is het dus niet. Het meel ervan kan goed worden gemengd met dat van granen. Pannekoeken van zo'n mengsel smaken voortreffelijk. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel kasha en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.
Zeer donker bier met lichte beige schuimkraag Het schuim verdwijnt vlug.
De neus is ietsje zoetzurig Het aroma lijkt of het bier geoxideerd is wat in geen geval waar is
Ook de smaak is licht zurig - fruitig en heeft ook de indruk van oxidatie - zoete smaak aroma van koffie Soms heeft het iets van een Vlaams bruin licht bittere nasmaak.
Eigenlijk valt het moeilijk te beschrijven. Het is de boekweit die voor de diverse smaken en aroma zorgt. Een complex biertje
Het heeft een eigen karakter Daarom past het precies in de doelstelling van het Karakterbierweekend.
Leireken Dark, op basis van boekweit
Alle informatie over het nu komende Karakterbierweekend 2 en 3 juni 2007 in zaal De Stringe Ommersheimplein 4 8570 VICHTE - W-Vl vind u door te klikken op onderstaande banner
Aymon staat voor een ros-blond bier met zacht moutkarakter, prachtig boeket en aromatisch bittere smaak. Bier op gist met smaakevolutie , houdt het etiket daarenboven beloftes voor een rijke toekomst in.
Deze zinnen kwamen uit het dagblad Het Volk van 17/08/2001.
Ondervoorzitter van HOP Lode Van Biervliet , Boezemvriend Pierre Step en ik waren in 2000 (waar is de tijd?) aanwezig op de première van dit bijzondere bier van de Ros Beiaard Bierproevers.
De voorstelling vond plaats in brouwerij De Landtsheer te Buggenhout in aanwezigheid
van tal van prominenten waaronder ook de ouders van de vier heemkinderen die hetzelfde jaar op het paard gingen plaats vatten. Ook Hoppeboer Claerbout uit Poperinge die de hop leverde was aanwezig op de voorstelling
Wat er nadien gebeurde bespaar ik jullie want, Chinese restaurants, Dendermondse dancings
dubbele lijnen en de eerste eredame van Tinneke van Heule waren allemaal onderwerpen die er mee te maken hadden.
Een collector's Item Het eerste brouwsel (botteldatum 06.04.2000) van Aymon 7,5 Alc. Vol.. Misschien te proeven op de Bonte dag van HOP. Wie weet?
En nu 7 jaar later hebben Voske en ik een fles Aymon Editie 2006 kunnen degusteren
We waren benieuwd of het bier nog zo lekker smaakt als toen.
Aymon 8% Alc Vol. (botteldatum 07.06.2006)
Aymon 8 % Alc.Vol. Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout
Goudblond bier met een mooie witte stevige schuimkraag
De neus is moutig en fruitig
De smaak is fruitig, en zoet Karamelmoutig met een lekkere hopbitterheid.
Is zeer verfrissend. Het bier geeft absoluut zijn 8 Alc.Vol niet weer. Dus opletten. Ik denk dat het bier niet veel verandert is sinds 2000. Behalve de Alc die met 0,5% gestegen is. Misschien ietsje minder bitter. Maar het blijft toch nog altijd een heel lekker bier. De bewaartijd mag er ook zijn. 5 jaar na botteldatum.
Editie 2000 gaf maar 3 jaar houdbaarheid aan. Alhoewel wij het nog na vijf jaar geproefd hebben in uitstekende kwaliteit
Een mooi biertje uit Dennemonne
.
Het nieuwe etiket vermeld single Hops op het oud etiket staan Prisma, Alexis, Nevada en Munich vermeld
Op de buik van Aymon torst het fiere Ros Beiaard de vier Aymonskinderen en op de kraag van de 75 centiliter flessen vindt men een vierdubbel Ros.
Want onze volgende halte op deze fantastische toer de Geuze 2007
was de oude Lambiekbrouwerij Oud Beersel.
Welkom bij Oud Beersel
Gert Christiaens en Roland De Bus twee gedreven jonge mensen
hebben het samen met een paar enthousiastelingen voor elkaar gekregen.
In een paar jaar tijd hebben ze gezorgd dat er weer nieuw leven komt in de Lambiekbrouwerij.
In 2003 deed Henri Vandervelden de oud eigenaar van de brouwerij nog een oproep om iemand die de brouwerij wilde verder uitbaten.
Hij was reeds in pensioen en Danny Draps de opvolger kon door de hoge Kosten voor een beperkte productie
De brouwerij niet draaiende houden.
Ook in die periode was er onterecht veel heisa rond voedselveiligheid en werd de druk op de lambiekbrouwerijen haast ondraagbaar.
De zolder, voorlopig nog verboden gebied. Maar niet voor Zythologen
Door het verkoop van hun Bersalis is er dus weer een heropleving in brouwerij Oud Beersel.
Wat we alleen maar kunnen toejuichen.
Bersalis staat symbool voor de verleiding, de zonde en het genot. Laat U verleiden door Bersalis, geniet ervan en denk eraan dat een zonde nog nooit zo gerechtvaardigd is want Bersalis brengt leven in de Brouwerij Oud Beersel.
Het sanctuarium van een Lambiekbrouwerij.
Het doel dat ze voorop stelden was de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel terug op te starten en zich in te zetten voor de bescherming van de traditionele producten. Traditionele producten weerspiegelen de rijke geschiedenis en Belgische biercultuur, en de mensen laten genieten van uitgesproken en complexe smaken.
Met de hulp van andere geuzestekers zijn ze er wonderlijk in geslaagd. Proficiat mannen.
Oud Beersel is niet alleen een Lambiekbrouwerij maar ook een levend museum
Voor de brouwerij was het één groot feest......
.....met een typische specialiteit uit het Pajottenland Witte en zwarte pensen
Ook dit was de Toer de Geuze Jongeren gezellig onder de bomen met een Lambiek of Bersalis.
Voor nog meer geuze-genot klikt op onderstaande foto
Ter promotie van de Folklorefeesten heeft het de Rollegemse Folkloreraad behaagd een nieuw bier geboren te laten worden. Het heet Ne Rollo genoemd naar de reus van Rollegem en naar de eerste Heer van Rolleghem in de vroege middeleeuwen.
De Wacho, Voske en ik (Hopredactie en Bierblog) konden natuurlijk op deze voorstelling niet afwezig blijven. Zo trokken we gisteren (22 mei 2007) richting cafetaria van Sporthal de Weimeersen te Rollegem
Belleman, dichter en volksfiguur Peter Caesens
Op ludieke wijze en in kostuum vertelde de Belleman van Kortrijk en Rollegem, Peter Caesens hoe het bier tot stand is gekomen.
"Ten eerste om nieuw leven in de 31ste Rollegemse Folklorefeesten te blazen en ten tweede omdat deze laatste exact 30 jaar officieel bestaan. Laten dit de 2 voornaamste redenen zijn waarom dit bier tot stand is gekomen".
"Rollegem beschikte in de jaren 60 nog over brouwerij-Mouterij Vandeghinste-Delahaye.Die brachten in de tijd een bruin biertje uit met een zure smaak. De Folkloreraad zocht meer naar een zoetere bier.
Eentje met een aparte smaak. Ook zochten we naar een brouwerij die maar een 500 liter wilde brouwen. Via bierfirma Druïde uit Deerlijk kwamen we in contact met brouwerij De Graal.
En zo brouwde Wim naar een recept van zijn eigen gemberbier, een lichtere versie van slechts 6,8 % Alc. Vol.3
"Gemberbier is onze streek niet zo gekend. Als kruid in de keuken, in koekjes en snoep heeft de gember zijn weg gevonden. Maar nu ook in dit Rollegems biertje."
Het etiket is ontworpen door Herwig Derijckere uit Bellegem naar een ontwerp van een tapijtillustratie van een zekere Plateau.
Peter Caesens, zo fier als een Gemberbier
De bestuursleden van de Rollegemse Folkloreraad heffen het glas op het welslagen van de komende Folklorefeesten
De feesten nemen plaats op van 24 tot 26 augustus 2007 in Rollegem (Kortrijk)(W-Vl)
Ne Rollo, mooi poserend met ondergaande zon. Een Gemberbiertje uit de ketels van brouwerij "De Graal"
Omdat het bier nog vrij jong is wordt het later nog op deze bierblog besproken.
Ter info: de verkoopsprijzen 1 fles = 1,50 euro 6 flessen = 7,5 euro 12 flessen = 15 euro Vaderdag actie 6 flessen voor 6 euro Te bestellen bij Hoorens Jean-Pierre Tulpenpark 7 Rollegem tel: 056 22 62 53
Het is een biertje die we als aperitief of op het eind van een lekkere maaltijd zouden durven ontkurken.
De bierbespreking houd ik voor een latere keer.
Toen we vanmiddag in de Colruyt inkopen deden. was een bediende juist bezig met nieuwe geschenkverpakkingen in de schappen te plaatsen.
Duvel Apero
De inhoud van de doos is een 75cl fles en twee kleine aperitiefglaasjes (proefglaasjes) genaamd "DUVEL APERO"
Volgens de verppakking :
Duvel schenkt men in een uniek glas. Dank zij de prachtige gulle vorm geniet u optimaal van een karaktervol bier. Het Duvel Aperoglas heeft dezelfde herkenbare vorm maar met een bescheidener inhoud. Duvel Aperoglazen en de 75cl fles vormen de ideale combinatie om samen te genieten van Duvel als aperitief. Voor Duvel uit de 33cl fles gebruikt u best het standaard Duvel glas
Verpakking "Duvel Apero" - Een 75cl Duvel fles en twee leuke aperitiefglaasjes.
De rugzijde van de doos met onderaan de verhouding standaardglas en Aperoglaasje
Toch mooi om in huis te hebben en met zijn tweetjes er van te genieten.
Jammer - Het laatste BierProefFestival van Vilvordia.
Bierproeven (met de nadruk: proeven) op een studenten campuskomt niet alle dagen voor.
En het was waarschijnlijk ook de laatste keer dat we dit konden meemaken.
Want het Vilvordia BierProefFestival stopt definitief met te bestaan.
Het festival ging voor het laatst door in het Atheneum Horteco te Vilvoorde.
Voske en ik waren maar al te blij dat we deze laatste editie nog konden mee maken.
Met een dochter die op elk ogenblik kon bevallen van een tweede kleinkind moesten we keuzes maken.
Een geruststellend telefoontje dat het nog niet voor de dag van het BierProefFestival zou zijn besloten we toch om zondag laatst richting Vilvoorde te trekken.
De studenten van Vilvordia met Senior Honoris Causa Steven Vermeylen (Coördinator van het festival) hadden voor de gelegenheid een buitengewone bierkaart voorgeschoteld.
Een 70-tal uitzonderlijke biertjes stonden er op afgedrukt.In een rookvrije zaal konden we in zeer goede proefomstandigheden genieten van deze prachtige waaier van Belgische bieren.
Op deze campus ging voor het laatst het Vilvordia BierProefFestival door. Een realisatie van de Studentenclub Vilvordia.
Vilvordia was dé studentenclub voor toekomstige tuinarchitecten, landschapsarchitecten en milieuzorgers. De club was ook lid van het overkoepelendorgaan B.S.K. (Brussels Senioren Konvent), dat naast een aantal regionale clubs, alle studentenclubs van de Erasmushogeschool onder haar vleugels draagt.
We zullen ze verdorie missen de vriendelijke studenten van Vilvordia.
In een rookvrije zaal en in optimale proefomstandigheden konden Voske en ik enkele biertjes proeven van de 70 op de lijst. (Bedankt Walter voor de foto)
Voske en ik deelden telkenmale een flesje. Een grote fles werd gedeeld met Bianca en Thierry
We proefden het eerst een Babouche Mortal van het vat van Mortal beers uit Jamagne http://www.mortalsbeers.be/
Dit biertje werd volgens het programmaboekje gebrouwen ter gelegenheid van de Jaarlijkse opendeurdagen.
5,6 % Alc. Vol
Donkerblond biertje met weinig schuim
De neus is zeer kruidig ook ietsje muffig een beetje geur van fruitkauwgom
De smaak is zeer kruidig zoet maar toch een lichte bitterheid. Het bier heeft weinig body. maar toch een snoepje van een ander soort snoep dat we gewoon zijn. Voor de liefhebbers
Dit biertje die werd gebrouwen in opdracht voor "Saveurs du Quebec" Een winkel in La Louvière gespecialiseerd in Canadese producten.
6,5 %Alc.Vol Oranje van kleur Weinig schuim
De neus is zurig zoet aroma van Perzik (Het zullen wel de veenbessen zijn)
Het bier komt een beetje platjes over maar is zeer fris de smaak van perzik en zure appeltjes appelcider weinig bitterheid maar toch iets speciaal lekker en dorstlessend.
l'Ambrée de Mozet van Brasserie Saint-Monon uit Ambly-Nassogne
6,5 % Alc.Vol. Donker amber van kleur Beige schuimkraag
De neus bied niet veel aroma toch kruidig en moutig zoet
De aanhef is zoet Een lichte honingsmaak streelt de smaakpapillen toetsen van tijm?
6,5 % Alc. Vol. Donker blond bier met witte schuimkraag
De neus is overwegend alcohol ondanks zijn 6,5% Alc.Vol. Kruidige toetsen
De alcohol overheerst toch ietsje te veel Kruidig en zoet ook ietsje licht zurig Een biertje zonder evenwicht
Normaal stond de Grand Cru 8,5 % op de bierlijst maar er moeten enkele flesjes van 6,5 % in de bak geslopen zijn. Door het hoge alcoholaroma en de opdringere alcoholsmaak deed bij mij het vermoeden ontstaan dat er een verkeerd etiket op het flesje gekleefd was.
Santé X van Brasserie fantôme uit Soy http://www.fantome.be/ elk jaar wordt het Santé bier gebrouwen ter gelegen het weekeind van het Goede doel die plaats grijpt in en rond de brouwerij.. Dit weekeind wordt ingericht door de Heikantse Bierliefhebbers
7 % Alc. Vol. Oranje blond van kleur
Een zeer kruidige neus toetsen van cayennepeper aroma's van een kruidentuiltje Oregano
Een zeer kruidige smaak u proeft echt de smaak van een pizza Iets heel speciaals ook ietsje zurig volmondig Eentje is meer dan genoeg.
Jessenhofke gebrouwen door De Proefbrouwerij voor Demobrouwerij en Bed & Breakfast "Jessenhofke" http://www.jessenhofke.be/
8 % Alc. Vol. Blond biertje met witte stevige schuimkraag.
Het aroma is zoet Moutig
De smaak is moutig fruitige toetsen bitter het vloeit bitter uit een lekker evenwichtig biertje
Buffalo Belgian Stout van de Oost-Vlaamse brouwerij Van Den Bossche http://www.paterlieven.be/ Gebrouwen voor de export (USA) Gelukkig konden we ook genieten van een 75Cl fles met een prachtig etiket.
De neus laat ons gebrande mout ruiken ook toetsjes van Alcohol Chocolade
Een zoete aanhef een chocoladesmaak gebrande koffie Een droge afdronk
Een prachtige afsluiter
Links vooraan : Coördinator en bezieler van het festival Senior Honoris Causa Steven Vermeylen met enkele oud-studenten. Hij zag dat de twaalfde editie goed was.
De Heerlijke BBQ mocht er ook zijn.
Een beetje bedrukt kijkend Het was de laatste keer. Vilvordia BierProefFestival houd op met te bestaan.
maar...... Steven kennende.....
Steven en studenten, Proficiat. Bedankt voor de goede ontvangst. Voor de mooie bierkaart Voor het prachtig BierProefFestival
Stephanie dochter van mij. Bedankt voor het wachten om een kindje te kopen zodat we konden genieten in Vilvoorde
Door te klikken op onderstaande foto kun je verder nagenieten
Toria, het bier van de Hoevebrouwers uit Zottegem.
Zottegem had in de loop der jaren 11 brouwerijen binnen de stadsmuren.
De voornaamste waren wel Brouwerij De Klok,
Brouwerij De Winne later Meiresonne, Brouwerije-Mouterij gebroeders De Meyer
en Brouwerij Marcel Crombé.
Deze laatste sloot enkele jaren terug haar brouwersdeuren en is nu in feite een bierfirma.
De bieren worden gelukkig verder gebrouwen door Marc Strubbe in Ichtegem.
De sluiting van brouwerij Crombé was een spijtige zaak voor het zo levende Zottegem.
Maar er is weer hoop. Kjell Spoormans en Hilde Squire hebben momenteel een bierfirma opgericht.
De Hoevebrouwers.
De bedoeling is om in 2008 te starten met een eigen brouwerij in hun vierkantshoeve (vandaar de naam Hoevebrouwers) aan de Gentse steenweg 217 te Zottegem.
Beiden zijn bio-ingenieurs en hebben een opleiding gevolgd aan KaHo St-Lieven in Gent.
Ze volgden een vervolmakingscursus bij Picobrouwerij Alvinne.
Ze hebben reeds twee artisanale bieren naar eigen recept:
De Koekelaring (roodbruin 6,5%) en een Toria (blond 6,5%)
De Koekelaring wordt momenteel gebrouwen bij De Graal in Brakel.
Toria werd voor het eerst gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster maar door de vraag naar grotere hoeveelheden en commerciële succes werd overgestapt naar De Proefbrouwerij in Lochristi.
Een blond biertje met een zeer fijne witte schuimkraag. Het schuim is mooi wandklevig.
De neus is fruitig en hoppig met een licht aangenaam alcoholaroma die in het geheel niet stoort.
De smaak is zoals de neus fruitig en hoppig. met een lichte bitterheid die goed tot zijn recht komt. Die bitterheid maakt van het biertje een heerlijke dorstlesser.
Kortom een mooi en evenwichtig bier.
Toria : De naam is geïnspireerd op een Zottegemse volksfiguur, die lange tijd in een brouwerij werkzaam was. Daarna werd hij uitbater van café Toria wat hem de bijnaam van Toriatje opleverde. (bron : De Zytholoog)
Het informatief etiket met de brouwerszegel bovenaan.
De Hoevebrouwers : Kjell Spoormans en Hilde Squire Wij van HOP zijn maar al te blij dat deze jonge brouwers met hun bieren te gast zijn op ons Karakterbierweekend op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
Inlichtingen over dit unieke bierevenement klik op onderstaande foto
Voor een impressie van de editie 2006 klik op onderstaande banner
Kunst en wereldmuziek - Bokbier en de Narrenkoning. Perfect combineerbaar.
Een bezoek aan een gezellige babbel-en smulkroeg zoals "De Narrenkoning" in Outrijve komt soms onverwachts.
Voske en ik waren op 6 mei uitgenodigd door Lode Bogaerts van Horecasol Kortrijk en zijn vriendin Dienke op "Sculptuur 2007- Degrees" Een prestigieus Kuntsproject op de Kwarmont.
De Plaats van af^praak was "Beukenhof-Phoenix Galleries". Deze tuingalerij is bekend om de tentoonstellingen van kunstenaars over de ganse wereld.
Vriendin Dienke alias ArthurVenus , de Kortrijkse accordeoniste met wereldmuziek begeleide de bezoekers door de expotuin van 3,5 ha van kunstwerk naar kunstwerk. Kunstenaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Australië en Roemenië geven een artistiek uniek gegeven in een prachtig stuk natuur van de Vlaamse Ardennen. Vooraleer we naar de Narrenkoning gaan wil ik u eerst enkele foto's laten zien van dit prachtige kunstdecor.
Galerij Beukenhof-Phoenix Galleries met vooraan in het gras "5 x babyhoofden" van Carla Rump
Een mooi beeld, prachtig integreerd in het groen Edward Vandaele - Hommage aan Edgar Degas
Leutebok - geschonken in een soort tuimelglas. Neem het houten blokje weg en je kan nergens meer heen met uw biertje.
Het kleur van dit biertje is donkerrood een dikke licht beige schuimkraag Een klein beetje saturisatie.
De neus heeft onz een moutachtig aroma kruidig
de smaak is ietsje zurig caramel een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen een beetje geparfumeerd. De lichte saturisatie was waarneembaar maar stoorde niet echt
een droge afdronk Mooi biertje
Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwen in 1927. In het Vlaams betekent 'Leute' plezier, en bier geeft plezier. De bok en de hopperank in het logo duiden op de aanwezigheid van bokken op de toenmalige brouwerij-boerderij, met zijn aanpalende hoppevelden. Helaas, met het verdwijnen van de landbouw-activiteiten op het bedrijf verdween ook het Leute Bokbier. Maar na precies 70 jaar, verscheen Leute Bokbier opnieuw ten tonele in 1997. Al het goede van vroeger en de kennis van heden worden verenigd in een uniek bier.
Het Leutebokbiertje zal ook te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.
Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen. In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak. In Duitsland met hun uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe. Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd. Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting. Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.
Gruuthuse in Brugge.
Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz... Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier. Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".
Roze Manuka
Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse tea tree. Door de chemische samenstelling werkt Manuka vele malen sterker dan de Australische tea tree bij de bestrijding van bacteriën en schimmels. Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.
Traditioneel gebruik
Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw tea tree.
Algemene eigenschappen
Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend, sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.
Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland. Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)
De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn', een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland) Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier. Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven. Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met de 'Mussel Inn' het bier in België terecht. Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi (bron : De Zytholoog)
Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag fijne bellen
De neus ruikt naar kruiden ook zoete toetsen citrus
Een zoete aanhef Een smaak van pompelmoes (kinine) bitter en volmonig biertje Een droge afdronk Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.
Het zwart/roze etiket met de gegevens
Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte. Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.
Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek. Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het Pajottenland, nl brouwerij Lindemans.
De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...
Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek. Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren. Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.
Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque. Een kriek Cuvée René Grand Cru. Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze. Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.
Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen anders dan anders.
Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.
Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.
Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen, (lees hier : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258) zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.
Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene. Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden. De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten. Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.
Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis
't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.
Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. Daarnaast in het andere huisje (rechts) is het bureel van de sasmeester gevestigd.
In het kleine haventje liggen enkele oude boten. Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899. Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen die een vaartocht willen maken. Alle tochten zijn maatwerk.
Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van 't oude Sashuis
Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in een van de twee kleine gelagzaaltjes.
Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier Schobiak (ook skobiak genoemd).
Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander schippersattributen.
Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.
Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.
Hoe kan het ook anders. Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd) Schobiak betekent schavuit.
Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak. De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva) Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig
Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis
Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).
Goudblond helder biertje. Met witte dikke schuimkraag. Het schuim is wandklevig. Toch weinig koolzuurpareling.
Een fruitig en moutig aroma Het fruitige is van de gist ook iets scherps in de neus
een zoete aanhef moutig en fruitig zoals het aroma weinig body zoete afdronk
Een commercieel biertje die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.
Een vat moet lopen zegt Lukas. Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.
Dat het om een etiketbier gaat, is zeker. Welk? Dat is aan jullie om het te achterhalen.
Amerikanen blijken storm te lopen voor Belgisch bier. Vooral de speciale bieren uit Belgenland zijn erg gegeerd over de grote plas.
Vandaar dat ook veel Amerikaanse brouwers er zich op toeleggen
met het brouwen van bieren type "Belgian Style".
Maar wat zien we de laatste tijd?Dat sommige van onze Belgische brouwers ook verzot zijn op de Engelse
of Amerikaanse IPA bieren.
IPA staat voor Indian pale Ale. Dit waren extreem bittere bieren die verscheept werden. Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.
En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body waarmee onze Belgische brouwers beginnen te experimenteren.
Ook Amerikaanse aroma hoppen zijn erg in trek de laatste tijd.
Door een reis te maken naar Alaska en het Noordwesten van Amerika raakt ook Hildegard van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) in de ban van de IPA bieren
Maar wat doet Hildegard?
Ze brouwt een IPA met ipv Amerikaanse hop met Europese aromatische variëteiten.
Het resultaat die er beslist mag zijn noemt "Hop-It®."
Voor het eerst brouwde Hildegard dit bier bij Bios Ertvelde (Oost-Vl).
Van af nu brouwt ze de Hop-It®. en haar andere heerlijke Urthel bieren bij Trappistenbrouwerij "La Trappe" te Koningshoeven in Nederland.
Voor alle duidelijkheid "De Leyerth" blijft een Belgische Bierfirma.
Het zijn precies die twee verschillende Hop-it bieren en een Hop-It® 75cl fles die Carl Kins, Jacky Ducolumbier en ik met mekaar hebben vergeleken qua kleur, aroma en smaak.
Twee gebrouwen in België en eentje in Nederland.
Is er een verschil?
Links het biertje nog gebrouwen bij BIOS - Ertvelde (B)
Rechts het bier gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven (NL)
Bemerkt het verschil in flesjes.
Links de typische Duvel fles of Steiner fles. Ook dikbuikje genoemd.
Rechts de normale standaard fles
Hop-It® in een bedrukte 75cl Fles
HOP-IT®
Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B
Flesje 33cl
Goudblond met een mooie witte schuimkraag
Schuimkraag ietsje groffer dan de Nederlandse Kleur is ietsje donkerder dan het bier gebrouwen in Nederland
Een uitgespreid aroma
Moutig en zoet fruitig
citrus
Bitter maar ook niet overdreven.
De bitterheid komt niet echt naar boven zoals
bij het Nederlandse brouwsel
Een lekker bier maar moet toch de bierduimen leggen voor de 75cl fles en
de Nederlandse variant.
Het prachtige etiket van de Belgische variant
HOP-IT®
Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B
Flesje 75cl
Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag
Fruitig aroma
Ananas?
Ook ietsje kruidig (meer dan de 33cl fles)
Veel hoppiger dan de 33 cl fles
De alcohol komt ook sterker naar boven
Er is ook meer body in de grote fles
Een lichte moutsmaak.
Droge afdronk
Het bier is volgens ons iets beter dan het 33cl flesje
Zeer lekker.
Nuttige informatie op de bedrukte 75cl fles
HOP-IT®
Gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven NL
Flesje 33cl
Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag
Schuimkraag ietsje fijner dan Belgische variant Kleur is iets helderder dan het Belgisch biertje
Aroma hoppiger
Fruitiger
Een geprononceerde hoppigheid
De hopsmaak blijft lekker hangen
Ietsje harder (water) in de goede betekenis
Dit biertje is duidelijk hoppiger en fruitiger dan zijn vroegere Belgische collega
Fris en smakelijk
Een prachtig van een bier.
Carl en ik waren duidelijk :
De Nederlandse versie is de beste van de drie.
Jacky vond het Belgische het beste
Good work Hildegard
...Paché...
Het nieuwe etiket naar de hand van Bas van Ostaden de echtgenoot van Hildegard
De kroonkurken Links het oude en rechts het nieuwe.
Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand van Bas van Ostaden. En maak kennis met de Erthels of De Cronycken van Ley
Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland
Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd gisteren (1 mei 2007) het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado (Stationstraat 68 - 8700 Tielt) erkend als streekproduct van het Molenland.
In het toeristisch dorp van de Handelsbeurs dat met een volwaardige keuken en gezellige standjes was uitgebouwd werden de erkenningen door de Burgemeester van Tielt Michiel Van Daele aan de genomineerden uitgereikt
Daarna was er nog een mooie receptie in de cafetaria van de Handelsbeurs met een hapje en een drankje.
Proficiat aan Dominiek en Patrick!!
Burgemeester Michiel Van Daele overhandigd de erkenning uit aan Dominiek Snauwaert en Patrick Acx.
Samen poserend met Erevoorzitter van de Handelsbeurs Alois Wellens
Dominiek en Patrick fier poserend voor hun Halleschelle standje
Halleschelle is niet alleen een erkend streekproduct van het Molenland maar ook het Stadsbier van Tielt.
Een Halleschelle nu een erkend streekproduct uit het Molenland gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne
Ook proficiat aan de brouwers van Alvinne
Beste blogbezoekers De Halleschelle zal te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 In Zaal CC "De Stringe", Ommersheimplein 4, te Vichte
GRATIS INKOM
Voor een bespreking van de Halleschelle klikt op bovenstaande foto