Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
04-06-2007
Karakterbierweekend 2007 HOP
HOP bedankt in de eerste plaats De Heer Patrick Vangheluwe Gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen Voor het overhandigen van de HOP trofee aan De Keteniers uit Poperinge
HOP bedankt alle Brouwers en Bierfirma's die hun beste bieren hebben voorgesteld
HOP bedankt ook de BOB bus voor hun aanwezigheid op zaterdag
HOP bedankt CC De Stringe De pers en de sponsors
Hop bedankt ook alle Zythologen van de lokale afdelingen, Keteniers, Bloggers, Blogsters en alle bezoekers voor hun aangename aanwezigheid.
HOP bedankt ook alle mensen die door dubbele boekingen toch met hun gedachten bij ons waren
HOP bedankt ook alle Hoppigaards en medewerkers die dit prachtig evenement tot goede banen heeft herleid.
Na een eerste evaluatie kunnen we nu al spreken dat dit het beste Karakterbierweekend van de laatste jaren We gaan in stijgende lijn. Langzaam maar zeker.
Met onze persoonlijke slogans eigen aan HOP
Met liefde voor Bier en Brouwers en Proeven, Ontdekken en Genieten
Een bier die u nu zaterdag 2 en zondag 3 juni op ons Karakterbierweekend kan proeven is Leireken Dark gebrouwen door Brasserie Silenrieux (provincie Namen) voor De Gulden Boot uit Opwijk.
Het zal voor velen misschien een smaak zijn die niet meteen herkenbaar zal zijn Maar het loont zeker de moeite om het eens te proeven.
Het is een biologisch biertje gebrouwen op basis van boekweit.
Boekweit lijkt een graanproduct , maar is het dus niet. Het meel ervan kan goed worden gemengd met dat van granen. Pannekoeken van zo'n mengsel smaken voortreffelijk. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel kasha en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.
Zeer donker bier met lichte beige schuimkraag Het schuim verdwijnt vlug.
De neus is ietsje zoetzurig Het aroma lijkt of het bier geoxideerd is wat in geen geval waar is
Ook de smaak is licht zurig - fruitig en heeft ook de indruk van oxidatie - zoete smaak aroma van koffie Soms heeft het iets van een Vlaams bruin licht bittere nasmaak.
Eigenlijk valt het moeilijk te beschrijven. Het is de boekweit die voor de diverse smaken en aroma zorgt. Een complex biertje
Het heeft een eigen karakter Daarom past het precies in de doelstelling van het Karakterbierweekend.
Leireken Dark, op basis van boekweit
Alle informatie over het nu komende Karakterbierweekend 2 en 3 juni 2007 in zaal De Stringe Ommersheimplein 4 8570 VICHTE - W-Vl vind u door te klikken op onderstaande banner
Aymon staat voor een ros-blond bier met zacht moutkarakter, prachtig boeket en aromatisch bittere smaak. Bier op gist met smaakevolutie , houdt het etiket daarenboven beloftes voor een rijke toekomst in.
Deze zinnen kwamen uit het dagblad Het Volk van 17/08/2001.
Ondervoorzitter van HOP Lode Van Biervliet , Boezemvriend Pierre Step en ik waren in 2000 (waar is de tijd?) aanwezig op de première van dit bijzondere bier van de Ros Beiaard Bierproevers.
De voorstelling vond plaats in brouwerij De Landtsheer te Buggenhout in aanwezigheid
van tal van prominenten waaronder ook de ouders van de vier heemkinderen die hetzelfde jaar op het paard gingen plaats vatten. Ook Hoppeboer Claerbout uit Poperinge die de hop leverde was aanwezig op de voorstelling
Wat er nadien gebeurde bespaar ik jullie want, Chinese restaurants, Dendermondse dancings
dubbele lijnen en de eerste eredame van Tinneke van Heule waren allemaal onderwerpen die er mee te maken hadden.
Een collector's Item Het eerste brouwsel (botteldatum 06.04.2000) van Aymon 7,5 Alc. Vol.. Misschien te proeven op de Bonte dag van HOP. Wie weet?
En nu 7 jaar later hebben Voske en ik een fles Aymon Editie 2006 kunnen degusteren
We waren benieuwd of het bier nog zo lekker smaakt als toen.
Aymon 8% Alc Vol. (botteldatum 07.06.2006)
Aymon 8 % Alc.Vol. Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout
Goudblond bier met een mooie witte stevige schuimkraag
De neus is moutig en fruitig
De smaak is fruitig, en zoet Karamelmoutig met een lekkere hopbitterheid.
Is zeer verfrissend. Het bier geeft absoluut zijn 8 Alc.Vol niet weer. Dus opletten. Ik denk dat het bier niet veel verandert is sinds 2000. Behalve de Alc die met 0,5% gestegen is. Misschien ietsje minder bitter. Maar het blijft toch nog altijd een heel lekker bier. De bewaartijd mag er ook zijn. 5 jaar na botteldatum.
Editie 2000 gaf maar 3 jaar houdbaarheid aan. Alhoewel wij het nog na vijf jaar geproefd hebben in uitstekende kwaliteit
Een mooi biertje uit Dennemonne
.
Het nieuwe etiket vermeld single Hops op het oud etiket staan Prisma, Alexis, Nevada en Munich vermeld
Op de buik van Aymon torst het fiere Ros Beiaard de vier Aymonskinderen en op de kraag van de 75 centiliter flessen vindt men een vierdubbel Ros.
Want onze volgende halte op deze fantastische toer de Geuze 2007
was de oude Lambiekbrouwerij Oud Beersel.
Welkom bij Oud Beersel
Gert Christiaens en Roland De Bus twee gedreven jonge mensen
hebben het samen met een paar enthousiastelingen voor elkaar gekregen.
In een paar jaar tijd hebben ze gezorgd dat er weer nieuw leven komt in de Lambiekbrouwerij.
In 2003 deed Henri Vandervelden de oud eigenaar van de brouwerij nog een oproep om iemand die de brouwerij wilde verder uitbaten.
Hij was reeds in pensioen en Danny Draps de opvolger kon door de hoge Kosten voor een beperkte productie
De brouwerij niet draaiende houden.
Ook in die periode was er onterecht veel heisa rond voedselveiligheid en werd de druk op de lambiekbrouwerijen haast ondraagbaar.
De zolder, voorlopig nog verboden gebied. Maar niet voor Zythologen
Door het verkoop van hun Bersalis is er dus weer een heropleving in brouwerij Oud Beersel.
Wat we alleen maar kunnen toejuichen.
Bersalis staat symbool voor de verleiding, de zonde en het genot. Laat U verleiden door Bersalis, geniet ervan en denk eraan dat een zonde nog nooit zo gerechtvaardigd is want Bersalis brengt leven in de Brouwerij Oud Beersel.
Het sanctuarium van een Lambiekbrouwerij.
Het doel dat ze voorop stelden was de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel terug op te starten en zich in te zetten voor de bescherming van de traditionele producten. Traditionele producten weerspiegelen de rijke geschiedenis en Belgische biercultuur, en de mensen laten genieten van uitgesproken en complexe smaken.
Met de hulp van andere geuzestekers zijn ze er wonderlijk in geslaagd. Proficiat mannen.
Oud Beersel is niet alleen een Lambiekbrouwerij maar ook een levend museum
Voor de brouwerij was het één groot feest......
.....met een typische specialiteit uit het Pajottenland Witte en zwarte pensen
Ook dit was de Toer de Geuze Jongeren gezellig onder de bomen met een Lambiek of Bersalis.
Voor nog meer geuze-genot klikt op onderstaande foto
Ter promotie van de Folklorefeesten heeft het de Rollegemse Folkloreraad behaagd een nieuw bier geboren te laten worden. Het heet Ne Rollo genoemd naar de reus van Rollegem en naar de eerste Heer van Rolleghem in de vroege middeleeuwen.
De Wacho, Voske en ik (Hopredactie en Bierblog) konden natuurlijk op deze voorstelling niet afwezig blijven. Zo trokken we gisteren (22 mei 2007) richting cafetaria van Sporthal de Weimeersen te Rollegem
Belleman, dichter en volksfiguur Peter Caesens
Op ludieke wijze en in kostuum vertelde de Belleman van Kortrijk en Rollegem, Peter Caesens hoe het bier tot stand is gekomen.
"Ten eerste om nieuw leven in de 31ste Rollegemse Folklorefeesten te blazen en ten tweede omdat deze laatste exact 30 jaar officieel bestaan. Laten dit de 2 voornaamste redenen zijn waarom dit bier tot stand is gekomen".
"Rollegem beschikte in de jaren 60 nog over brouwerij-Mouterij Vandeghinste-Delahaye.Die brachten in de tijd een bruin biertje uit met een zure smaak. De Folkloreraad zocht meer naar een zoetere bier.
Eentje met een aparte smaak. Ook zochten we naar een brouwerij die maar een 500 liter wilde brouwen. Via bierfirma Druïde uit Deerlijk kwamen we in contact met brouwerij De Graal.
En zo brouwde Wim naar een recept van zijn eigen gemberbier, een lichtere versie van slechts 6,8 % Alc. Vol.3
"Gemberbier is onze streek niet zo gekend. Als kruid in de keuken, in koekjes en snoep heeft de gember zijn weg gevonden. Maar nu ook in dit Rollegems biertje."
Het etiket is ontworpen door Herwig Derijckere uit Bellegem naar een ontwerp van een tapijtillustratie van een zekere Plateau.
Peter Caesens, zo fier als een Gemberbier
De bestuursleden van de Rollegemse Folkloreraad heffen het glas op het welslagen van de komende Folklorefeesten
De feesten nemen plaats op van 24 tot 26 augustus 2007 in Rollegem (Kortrijk)(W-Vl)
Ne Rollo, mooi poserend met ondergaande zon. Een Gemberbiertje uit de ketels van brouwerij "De Graal"
Omdat het bier nog vrij jong is wordt het later nog op deze bierblog besproken.
Ter info: de verkoopsprijzen 1 fles = 1,50 euro 6 flessen = 7,5 euro 12 flessen = 15 euro Vaderdag actie 6 flessen voor 6 euro Te bestellen bij Hoorens Jean-Pierre Tulpenpark 7 Rollegem tel: 056 22 62 53
Het is een biertje die we als aperitief of op het eind van een lekkere maaltijd zouden durven ontkurken.
De bierbespreking houd ik voor een latere keer.
Toen we vanmiddag in de Colruyt inkopen deden. was een bediende juist bezig met nieuwe geschenkverpakkingen in de schappen te plaatsen.
Duvel Apero
De inhoud van de doos is een 75cl fles en twee kleine aperitiefglaasjes (proefglaasjes) genaamd "DUVEL APERO"
Volgens de verppakking :
Duvel schenkt men in een uniek glas. Dank zij de prachtige gulle vorm geniet u optimaal van een karaktervol bier. Het Duvel Aperoglas heeft dezelfde herkenbare vorm maar met een bescheidener inhoud. Duvel Aperoglazen en de 75cl fles vormen de ideale combinatie om samen te genieten van Duvel als aperitief. Voor Duvel uit de 33cl fles gebruikt u best het standaard Duvel glas
Verpakking "Duvel Apero" - Een 75cl Duvel fles en twee leuke aperitiefglaasjes.
De rugzijde van de doos met onderaan de verhouding standaardglas en Aperoglaasje
Toch mooi om in huis te hebben en met zijn tweetjes er van te genieten.
Jammer - Het laatste BierProefFestival van Vilvordia.
Bierproeven (met de nadruk: proeven) op een studenten campuskomt niet alle dagen voor.
En het was waarschijnlijk ook de laatste keer dat we dit konden meemaken.
Want het Vilvordia BierProefFestival stopt definitief met te bestaan.
Het festival ging voor het laatst door in het Atheneum Horteco te Vilvoorde.
Voske en ik waren maar al te blij dat we deze laatste editie nog konden mee maken.
Met een dochter die op elk ogenblik kon bevallen van een tweede kleinkind moesten we keuzes maken.
Een geruststellend telefoontje dat het nog niet voor de dag van het BierProefFestival zou zijn besloten we toch om zondag laatst richting Vilvoorde te trekken.
De studenten van Vilvordia met Senior Honoris Causa Steven Vermeylen (Coördinator van het festival) hadden voor de gelegenheid een buitengewone bierkaart voorgeschoteld.
Een 70-tal uitzonderlijke biertjes stonden er op afgedrukt.In een rookvrije zaal konden we in zeer goede proefomstandigheden genieten van deze prachtige waaier van Belgische bieren.
Op deze campus ging voor het laatst het Vilvordia BierProefFestival door. Een realisatie van de Studentenclub Vilvordia.
Vilvordia was dé studentenclub voor toekomstige tuinarchitecten, landschapsarchitecten en milieuzorgers. De club was ook lid van het overkoepelendorgaan B.S.K. (Brussels Senioren Konvent), dat naast een aantal regionale clubs, alle studentenclubs van de Erasmushogeschool onder haar vleugels draagt.
We zullen ze verdorie missen de vriendelijke studenten van Vilvordia.
In een rookvrije zaal en in optimale proefomstandigheden konden Voske en ik enkele biertjes proeven van de 70 op de lijst. (Bedankt Walter voor de foto)
Voske en ik deelden telkenmale een flesje. Een grote fles werd gedeeld met Bianca en Thierry
We proefden het eerst een Babouche Mortal van het vat van Mortal beers uit Jamagne http://www.mortalsbeers.be/
Dit biertje werd volgens het programmaboekje gebrouwen ter gelegenheid van de Jaarlijkse opendeurdagen.
5,6 % Alc. Vol
Donkerblond biertje met weinig schuim
De neus is zeer kruidig ook ietsje muffig een beetje geur van fruitkauwgom
De smaak is zeer kruidig zoet maar toch een lichte bitterheid. Het bier heeft weinig body. maar toch een snoepje van een ander soort snoep dat we gewoon zijn. Voor de liefhebbers
Dit biertje die werd gebrouwen in opdracht voor "Saveurs du Quebec" Een winkel in La Louvière gespecialiseerd in Canadese producten.
6,5 %Alc.Vol Oranje van kleur Weinig schuim
De neus is zurig zoet aroma van Perzik (Het zullen wel de veenbessen zijn)
Het bier komt een beetje platjes over maar is zeer fris de smaak van perzik en zure appeltjes appelcider weinig bitterheid maar toch iets speciaal lekker en dorstlessend.
l'Ambrée de Mozet van Brasserie Saint-Monon uit Ambly-Nassogne
6,5 % Alc.Vol. Donker amber van kleur Beige schuimkraag
De neus bied niet veel aroma toch kruidig en moutig zoet
De aanhef is zoet Een lichte honingsmaak streelt de smaakpapillen toetsen van tijm?
6,5 % Alc. Vol. Donker blond bier met witte schuimkraag
De neus is overwegend alcohol ondanks zijn 6,5% Alc.Vol. Kruidige toetsen
De alcohol overheerst toch ietsje te veel Kruidig en zoet ook ietsje licht zurig Een biertje zonder evenwicht
Normaal stond de Grand Cru 8,5 % op de bierlijst maar er moeten enkele flesjes van 6,5 % in de bak geslopen zijn. Door het hoge alcoholaroma en de opdringere alcoholsmaak deed bij mij het vermoeden ontstaan dat er een verkeerd etiket op het flesje gekleefd was.
Santé X van Brasserie fantôme uit Soy http://www.fantome.be/ elk jaar wordt het Santé bier gebrouwen ter gelegen het weekeind van het Goede doel die plaats grijpt in en rond de brouwerij.. Dit weekeind wordt ingericht door de Heikantse Bierliefhebbers
7 % Alc. Vol. Oranje blond van kleur
Een zeer kruidige neus toetsen van cayennepeper aroma's van een kruidentuiltje Oregano
Een zeer kruidige smaak u proeft echt de smaak van een pizza Iets heel speciaals ook ietsje zurig volmondig Eentje is meer dan genoeg.
Jessenhofke gebrouwen door De Proefbrouwerij voor Demobrouwerij en Bed & Breakfast "Jessenhofke" http://www.jessenhofke.be/
8 % Alc. Vol. Blond biertje met witte stevige schuimkraag.
Het aroma is zoet Moutig
De smaak is moutig fruitige toetsen bitter het vloeit bitter uit een lekker evenwichtig biertje
Buffalo Belgian Stout van de Oost-Vlaamse brouwerij Van Den Bossche http://www.paterlieven.be/ Gebrouwen voor de export (USA) Gelukkig konden we ook genieten van een 75Cl fles met een prachtig etiket.
De neus laat ons gebrande mout ruiken ook toetsjes van Alcohol Chocolade
Een zoete aanhef een chocoladesmaak gebrande koffie Een droge afdronk
Een prachtige afsluiter
Links vooraan : Coördinator en bezieler van het festival Senior Honoris Causa Steven Vermeylen met enkele oud-studenten. Hij zag dat de twaalfde editie goed was.
De Heerlijke BBQ mocht er ook zijn.
Een beetje bedrukt kijkend Het was de laatste keer. Vilvordia BierProefFestival houd op met te bestaan.
maar...... Steven kennende.....
Steven en studenten, Proficiat. Bedankt voor de goede ontvangst. Voor de mooie bierkaart Voor het prachtig BierProefFestival
Stephanie dochter van mij. Bedankt voor het wachten om een kindje te kopen zodat we konden genieten in Vilvoorde
Door te klikken op onderstaande foto kun je verder nagenieten
Toria, het bier van de Hoevebrouwers uit Zottegem.
Zottegem had in de loop der jaren 11 brouwerijen binnen de stadsmuren.
De voornaamste waren wel Brouwerij De Klok,
Brouwerij De Winne later Meiresonne, Brouwerije-Mouterij gebroeders De Meyer
en Brouwerij Marcel Crombé.
Deze laatste sloot enkele jaren terug haar brouwersdeuren en is nu in feite een bierfirma.
De bieren worden gelukkig verder gebrouwen door Marc Strubbe in Ichtegem.
De sluiting van brouwerij Crombé was een spijtige zaak voor het zo levende Zottegem.
Maar er is weer hoop. Kjell Spoormans en Hilde Squire hebben momenteel een bierfirma opgericht.
De Hoevebrouwers.
De bedoeling is om in 2008 te starten met een eigen brouwerij in hun vierkantshoeve (vandaar de naam Hoevebrouwers) aan de Gentse steenweg 217 te Zottegem.
Beiden zijn bio-ingenieurs en hebben een opleiding gevolgd aan KaHo St-Lieven in Gent.
Ze volgden een vervolmakingscursus bij Picobrouwerij Alvinne.
Ze hebben reeds twee artisanale bieren naar eigen recept:
De Koekelaring (roodbruin 6,5%) en een Toria (blond 6,5%)
De Koekelaring wordt momenteel gebrouwen bij De Graal in Brakel.
Toria werd voor het eerst gebrouwen bij Alvinne in Ingelmunster maar door de vraag naar grotere hoeveelheden en commerciële succes werd overgestapt naar De Proefbrouwerij in Lochristi.
Een blond biertje met een zeer fijne witte schuimkraag. Het schuim is mooi wandklevig.
De neus is fruitig en hoppig met een licht aangenaam alcoholaroma die in het geheel niet stoort.
De smaak is zoals de neus fruitig en hoppig. met een lichte bitterheid die goed tot zijn recht komt. Die bitterheid maakt van het biertje een heerlijke dorstlesser.
Kortom een mooi en evenwichtig bier.
Toria : De naam is geïnspireerd op een Zottegemse volksfiguur, die lange tijd in een brouwerij werkzaam was. Daarna werd hij uitbater van café Toria wat hem de bijnaam van Toriatje opleverde. (bron : De Zytholoog)
Het informatief etiket met de brouwerszegel bovenaan.
De Hoevebrouwers : Kjell Spoormans en Hilde Squire Wij van HOP zijn maar al te blij dat deze jonge brouwers met hun bieren te gast zijn op ons Karakterbierweekend op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
Inlichtingen over dit unieke bierevenement klik op onderstaande foto
Voor een impressie van de editie 2006 klik op onderstaande banner
Kunst en wereldmuziek - Bokbier en de Narrenkoning. Perfect combineerbaar.
Een bezoek aan een gezellige babbel-en smulkroeg zoals "De Narrenkoning" in Outrijve komt soms onverwachts.
Voske en ik waren op 6 mei uitgenodigd door Lode Bogaerts van Horecasol Kortrijk en zijn vriendin Dienke op "Sculptuur 2007- Degrees" Een prestigieus Kuntsproject op de Kwarmont.
De Plaats van af^praak was "Beukenhof-Phoenix Galleries". Deze tuingalerij is bekend om de tentoonstellingen van kunstenaars over de ganse wereld.
Vriendin Dienke alias ArthurVenus , de Kortrijkse accordeoniste met wereldmuziek begeleide de bezoekers door de expotuin van 3,5 ha van kunstwerk naar kunstwerk. Kunstenaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Australië en Roemenië geven een artistiek uniek gegeven in een prachtig stuk natuur van de Vlaamse Ardennen. Vooraleer we naar de Narrenkoning gaan wil ik u eerst enkele foto's laten zien van dit prachtige kunstdecor.
Galerij Beukenhof-Phoenix Galleries met vooraan in het gras "5 x babyhoofden" van Carla Rump
Een mooi beeld, prachtig integreerd in het groen Edward Vandaele - Hommage aan Edgar Degas
Leutebok - geschonken in een soort tuimelglas. Neem het houten blokje weg en je kan nergens meer heen met uw biertje.
Het kleur van dit biertje is donkerrood een dikke licht beige schuimkraag Een klein beetje saturisatie.
De neus heeft onz een moutachtig aroma kruidig
de smaak is ietsje zurig caramel een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen een beetje geparfumeerd. De lichte saturisatie was waarneembaar maar stoorde niet echt
een droge afdronk Mooi biertje
Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwen in 1927. In het Vlaams betekent 'Leute' plezier, en bier geeft plezier. De bok en de hopperank in het logo duiden op de aanwezigheid van bokken op de toenmalige brouwerij-boerderij, met zijn aanpalende hoppevelden. Helaas, met het verdwijnen van de landbouw-activiteiten op het bedrijf verdween ook het Leute Bokbier. Maar na precies 70 jaar, verscheen Leute Bokbier opnieuw ten tonele in 1997. Al het goede van vroeger en de kennis van heden worden verenigd in een uniek bier.
Het Leutebokbiertje zal ook te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte.
Captain Cooker Manuka Beer - Van Nieuw Zeeland naar België.
Kruiden zijn smaakmakers die de kwaliteit van een bier bepalen. In België is het gebruik van kruiden in ons Nationaal gerstenat een normale zaak. In Duitsland met hun uit 1516 stammende Reinheidsgebot was het toevoegen van kruiden verboden. Hoewel het officieel niet meer van kracht is voegen de meeste Duitse brouwers nog steeds geen andere grondstoffen toe. Voordat hop gebruikt werd om een bittere smaak in het bier te verkrijgen werd er een kruidenmengsel gebruikt, dat in België gruut werd genoemd. Het gruutrecht was in feite een voorloper van de accijnsbelasting. Denk maar aan het Gruuthuse in Brugge.
Gruuthuse in Brugge.
Naast het gruut gebruikte men o.a. ook bekelaar - of jeneverbes - salie, duizendblad, bilzenkruid, anijs, peterselie, laurier, rozemarijn, hars, koriander, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen, munt, jeneverbes, Kardemon enz... Nu kan men geen kruid meer bedenken of men voeg het toe aan het bier. Zo ook het Nieuw Zeelandse kruid "Manuka".
Roze Manuka
Manuka komt uit dezelfde familie als tea tree en staat ook wel bekend als de Nieuw Zeelandse tea tree. Door de chemische samenstelling werkt Manuka vele malen sterker dan de Australische tea tree bij de bestrijding van bacteriën en schimmels. Bovendien is zij zachter voor de huid. De olie is gelig van kleur, goed vloeibaar en de geur is wat houtachtig, in de verte lijkend op hooi.
Traditioneel gebruik
Het gebruik van de bladeren en bast van de Manuka boom is al van oudsher bekend bij de Maori. Aftreksels werden o.a. gebruikt voor huidproblemen, problemen van de urinewegen, verlichting van koorts en reumatische pijnen. De olie wordt voor het eerst genoemd in 1770 als kapitein James Cook kennis maakt met de Manuka boom. Hij dronk thee van de bladeren en noemde de boom al gauw tea tree.
Algemene eigenschappen
Sterk anti-bacterieel, sterk schimmeldodend, sterk huidregenererend, kalmerend op de huidzenuwen, slijmoplossend, ontstekingsremmend, anti-reumatisch, jeukstillend, anti-allergisch.
Dit Manuka bier is eigenlijk een recept van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Op een van zijn reizen kwam hij in contact met de Maori uit Nieuw Zeeland. Hij leerde de Manuka en zijn eigenschappen kennen. (zie hierboven)
De herontdekking van dit bier was de verdienste van de 'Mussel Inn', een taverne en huisbrouwerij in Onekaka Golden Bay (Zuid IJsland) Met enige aanpassing aan het recept brouwen ze reeds10 jaar dit bier. Het was enkel daar dat men dit uitzonderlijk biertje kon proeven. Dank zij landgenoot Dirk Standaert uit Gent kwam door samenwerking met de 'Mussel Inn' het bier in België terecht. Het wordt nu gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi (bron : De Zytholoog)
Amberkleurig biertje met een licht beige schuimkraag fijne bellen
De neus ruikt naar kruiden ook zoete toetsen citrus
Een zoete aanhef Een smaak van pompelmoes (kinine) bitter en volmonig biertje Een droge afdronk Een lekker degustatiebiertje voor de liefhebbers.
Het zwart/roze etiket met de gegevens
Het Manukabier zal ook te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 te Vichte. Dirk Standaert zal ter plaatse uitleg geven over dit speciaal biertje.
Onze Toer de Geuze gaat verder naar Vlezenbeek. Daar ligt waarschijnlijk een van de bekendste brouwerijen van het Pajottenland, nl brouwerij Lindemans.
De productiecapaciteit in 2006 was 76.500 hl, waarvan 40% bestemd was voor export naar o.a. Frankrijk, Verenigde Staten, Zwitserland, Duitsland, Zweden, Nederland, Japan, Argentinië, Engeland, Italië, Portugal,...
Brouwerij Lindemans is de voorloper van de zoetere kriek. Door hen is er een ware rage ontstaan met de vraag naar kriek- en fruitbieren. Die fruitbieren zijn momenteel de terrasbieren bij uitstek.
Om de echte smaak van weleer te doen herleven, brouwde Lindemans een nieuwe Oude kriek naar een recept al la Belle Epoque. Een kriek Cuvée René Grand Cru. Deze kriek verdiend een waardige plaats naast hun oude Geuze. Dit nieuwe brouwsel stond natuurlijk op ons verlanglijstje om het te proeven.
Om eens een ander sfeer op te snuiven en om te tonen hoe mooi een brouwerij kan zijn heb ik een paar foto's van de brouwzaal genomen anders dan anders.
Voor een sfeerbeeld van De Toer de Geuze bij Lindemans verwijs ik naar de foto onderaan deze rubriek.
Aan pasief watertoerisme doen met een skobiak in de buurt.
Op 1 mei vooraleer we naar de Handlsbeurs van Tielt trokken om de Halleschelle als streekproduct van het Molenland op de gevoelige plaat vast te leggen, (lees hier : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=258) zijn Voske en ik eerst passief aan watertoerisme gaan doen.
Waar kom men dat beter doen dan van op het terras van 't Oude Sashuis in Astene. Met een biertje van het huis voor ons neus genoten we van de vele vaartuigjes die voorbij vaarden. De Sasmeester moest regelmatig zijn brug openfraaien voor de grotere boten. Ook de fietsroute langs de Golden River (De Leie) was een drukke bedoening.
Links 't sas van Astene en rechts de herberg 't Oude Sashuis
't Sas van Astene een pareltje van watergebonden erfgoed.
Aan de sluis staan twee sasmeestershuizen. In één daarvan baat vzw Historische vaartuigeneen klein museum uit. Het is tevens ook een herberg met piepkleine kamertjes waar u iets kan nuttigen. Daarnaast in het andere huisje (rechts) is het bureel van de sasmeester gevestigd.
In het kleine haventje liggen enkele oude boten. Onder andere "Den Oeden schobiak" uit 1899. Lukas Van Bruwaene eigenaar van de herberg en van deze historische tjalk stelt zijn boot nog altijd ter beschikking aan personen die een vaartocht willen maken. Alle tochten zijn maatwerk.
Een vreemde gast heet u welkom bij het betreden van 't oude Sashuis
Lukas Van Bruwaene en zijn jonge helper op de werkvloer in een van de twee kleine gelagzaaltjes.
Het kleine toogje, met de tapinstallatie voor het huisbier Schobiak (ook skobiak genoemd).
Het hoofd in klei van uitbater Lukas Van Bruwaene naast ander schippersattributen.
Twee piepkleine gelagkamertjes waar het gezellig is te vertoeven.
Op de bovenverdieping is een klein scheepsvaartmuseum gevestigd.
Hoe kan het ook anders. Voske ein ik degusteerden er het huisbier Skobiak (ook : Schobiak genoemd) Schobiak betekent schavuit.
Vroeger brouwde Louwaege uit Kortemark ook een Skobiak. De beeltenis op het glas is hetzelfde als het vroegere etiket van Louwaege Volgens de uitbater komt dit bier van Liefmans Breweries (Riva) Trouwens bijna alle bieren op de kaart zijn van Liefmans afkomstig
Schobiak of Skobiak, het huisbiertje van 't oud Sashuis
Detail van het embleem op het glas van de Skobiak (ook .....genoemd).
Goudblond helder biertje. Met witte dikke schuimkraag. Het schuim is wandklevig. Toch weinig koolzuurpareling.
Een fruitig en moutig aroma Het fruitige is van de gist ook iets scherps in de neus
een zoete aanhef moutig en fruitig zoals het aroma weinig body zoete afdronk
Een commercieel biertje die de meeste eendagstoeristen wel zal lusten.
Een vat moet lopen zegt Lukas. Daar er tijdens de week of door slechte weersomstandigheden niet veel volk komt opdagen heeft de uitbater besloten om enkel dit bier van 't vat te verkopen.
Dat het om een etiketbier gaat, is zeker. Welk? Dat is aan jullie om het te achterhalen.
Amerikanen blijken storm te lopen voor Belgisch bier. Vooral de speciale bieren uit Belgenland zijn erg gegeerd over de grote plas.
Vandaar dat ook veel Amerikaanse brouwers er zich op toeleggen
met het brouwen van bieren type "Belgian Style".
Maar wat zien we de laatste tijd?Dat sommige van onze Belgische brouwers ook verzot zijn op de Engelse
of Amerikaanse IPA bieren.
IPA staat voor Indian pale Ale. Dit waren extreem bittere bieren die verscheept werden. Om ze te bewaren gedurende de lange reis werden ze extra gehopt.
En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en body waarmee onze Belgische brouwers beginnen te experimenteren.
Ook Amerikaanse aroma hoppen zijn erg in trek de laatste tijd.
Door een reis te maken naar Alaska en het Noordwesten van Amerika raakt ook Hildegard van bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) in de ban van de IPA bieren
Maar wat doet Hildegard?
Ze brouwt een IPA met ipv Amerikaanse hop met Europese aromatische variëteiten.
Het resultaat die er beslist mag zijn noemt "Hop-It®."
Voor het eerst brouwde Hildegard dit bier bij Bios Ertvelde (Oost-Vl).
Van af nu brouwt ze de Hop-It®. en haar andere heerlijke Urthel bieren bij Trappistenbrouwerij "La Trappe" te Koningshoeven in Nederland.
Voor alle duidelijkheid "De Leyerth" blijft een Belgische Bierfirma.
Het zijn precies die twee verschillende Hop-it bieren en een Hop-It® 75cl fles die Carl Kins, Jacky Ducolumbier en ik met mekaar hebben vergeleken qua kleur, aroma en smaak.
Twee gebrouwen in België en eentje in Nederland.
Is er een verschil?
Links het biertje nog gebrouwen bij BIOS - Ertvelde (B)
Rechts het bier gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven (NL)
Bemerkt het verschil in flesjes.
Links de typische Duvel fles of Steiner fles. Ook dikbuikje genoemd.
Rechts de normale standaard fles
Hop-It® in een bedrukte 75cl Fles
HOP-IT®
Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B
Flesje 33cl
Goudblond met een mooie witte schuimkraag
Schuimkraag ietsje groffer dan de Nederlandse Kleur is ietsje donkerder dan het bier gebrouwen in Nederland
Een uitgespreid aroma
Moutig en zoet fruitig
citrus
Bitter maar ook niet overdreven.
De bitterheid komt niet echt naar boven zoals
bij het Nederlandse brouwsel
Een lekker bier maar moet toch de bierduimen leggen voor de 75cl fles en
de Nederlandse variant.
Het prachtige etiket van de Belgische variant
HOP-IT®
Gebrouwen bij BIOS - Ertvelde B
Flesje 75cl
Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag
Fruitig aroma
Ananas?
Ook ietsje kruidig (meer dan de 33cl fles)
Veel hoppiger dan de 33 cl fles
De alcohol komt ook sterker naar boven
Er is ook meer body in de grote fles
Een lichte moutsmaak.
Droge afdronk
Het bier is volgens ons iets beter dan het 33cl flesje
Zeer lekker.
Nuttige informatie op de bedrukte 75cl fles
HOP-IT®
Gebrouwen bij La Trappe - Koningshoeven NL
Flesje 33cl
Goudblond met een mooie witte dikke schuimkraag
Schuimkraag ietsje fijner dan Belgische variant Kleur is iets helderder dan het Belgisch biertje
Aroma hoppiger
Fruitiger
Een geprononceerde hoppigheid
De hopsmaak blijft lekker hangen
Ietsje harder (water) in de goede betekenis
Dit biertje is duidelijk hoppiger en fruitiger dan zijn vroegere Belgische collega
Fris en smakelijk
Een prachtig van een bier.
Carl en ik waren duidelijk :
De Nederlandse versie is de beste van de drie.
Jacky vond het Belgische het beste
Good work Hildegard
...Paché...
Het nieuwe etiket naar de hand van Bas van Ostaden de echtgenoot van Hildegard
De kroonkurken Links het oude en rechts het nieuwe.
Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand van Bas van Ostaden. En maak kennis met de Erthels of De Cronycken van Ley
Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland
Op de handelsbeurs 2007 in Tielt werd gisteren (1 mei 2007) het huisbier Halleschelle van Tapasbar Pado (Stationstraat 68 - 8700 Tielt) erkend als streekproduct van het Molenland.
In het toeristisch dorp van de Handelsbeurs dat met een volwaardige keuken en gezellige standjes was uitgebouwd werden de erkenningen door de Burgemeester van Tielt Michiel Van Daele aan de genomineerden uitgereikt
Daarna was er nog een mooie receptie in de cafetaria van de Handelsbeurs met een hapje en een drankje.
Proficiat aan Dominiek en Patrick!!
Burgemeester Michiel Van Daele overhandigd de erkenning uit aan Dominiek Snauwaert en Patrick Acx.
Samen poserend met Erevoorzitter van de Handelsbeurs Alois Wellens
Dominiek en Patrick fier poserend voor hun Halleschelle standje
Halleschelle is niet alleen een erkend streekproduct van het Molenland maar ook het Stadsbier van Tielt.
Een Halleschelle nu een erkend streekproduct uit het Molenland gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne
Ook proficiat aan de brouwers van Alvinne
Beste blogbezoekers De Halleschelle zal te proeven zijn op het Karakterbierweekend van HOP op 2 en 3 juni 2007 In Zaal CC "De Stringe", Ommersheimplein 4, te Vichte
GRATIS INKOM
Voor een bespreking van de Halleschelle klikt op bovenstaande foto
Na De Troch (Wambeek) en Mort Subite (Kobbegem) was Gooik de volgende gemeente op het lijstje van onze Toer de Geuze 2007. Gooik in het Pajottenland is niet alleen bekend voor zijn volksinstrumentenmuseum, maar ook voor geuzestekerij De Cam. Deze twee zijn allebei gevestigd in het zelfde pand als het bekende Café "De Cam" waar in de tijd het TV-programma de Rechtvaardige Rechters opgenomen werd.
Het verschil met De Troch en Mort Subite is dat De Cam enkel en alleen een geuzestekerij is en geen lambiekbrouwerij. Geuzesteker Karel Goddeau mengt verschillende soorten lambik (Boon, Girardin en Lindemans) tot dat hij de perfecte geuze of kriek De Cam creëerd. Samen met Armand De Belder (3 Fonteinen) heeft hij een Lambiekbrouwerijtje in Beersel.
Geuzesteker Karel Goddeau
De eiken ton. De perfecte opslagplaats om de lambik te laten gisten. Bij De Cam hangt er eentje hoog op de koer als symbool van de geuzesteker.
De tonnen van De Cam zijn afkomstig van de Tsjechische brouwerij "Plzensky Pradroj" ook wel Urquell genoemd. Zie de zwarte stempel onderaan.
Ieder geuzesteker heeft zijn eigen tonmerk. Bij De Cam zijn dit 3 hamers. Ook op de etiketten van de flessen zijn deze hamers terug te vinden
De hamer altijd dicht in de nabijheid.
In een geuzestekerij zijn veel spinnenwebben te vinden. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne in de stekerij, maar met het nuttige werk dat de spinnen verrichten. Op de geur van gistend bier komen veel fruitvliegjes af en de spinnen houden deze plaag met hun webben onder controle. Een geuzesteker zal dan ook in zijn magazijnen nooit een spin doodtrappen.
Deze heerlijke lambiek wordt via de bovenstaande handpompen in het glas gepompt. Een heerlijke dorstlesser.
Door verschillende soorten lambik te vermengen kan de Geuzesteker zijn eigen accent in het bier leggen.
Voske in gezelschap van de symphatieke Jan Passieux van de Nederlandse Deltabrouwers. http://www.deltabrouwers.nl/
Twee sportieve Politiekers Patrick van Krunkelsven en Sven Gatz reden de toer de Geuze met de fiets. Een malse lambik De Cam was de perfecte dorstlesser.
Breugheliaanse Folklore en Brabants spek. De toer de Geuze bied dit moois en lekkers allemaal op een presenteerblaadje aan. en wij genoten er van. Op naar de volgende locatie
Mort Subite in Kobbegem kun je moeilijk vergelijken met het piepkleine Lambik brouwerijtje van De Troch. zie : Toer de Geuze 2007 - De Troch in Wanbeek Brouwerij De Keersmaeker sinds 1 april 2004 Mort Subite genoemd is momenteel in handen van brouwerijgroep Alken Maes. De productie ligt bijna 20 x hoger dan De Troch. http://www.alken-maes.be/
Welkom in Kobbegem Een lambik of oude geuze onder een stralende zon is meer dan welkom.
Brouwerij De Keersmaeker, nu Mort Subite genoemd. Rechts de grote brouwzaal
De mooiste brouwzalen zijn die met roodkoperen ketels. Bij Mort Subite staan er zo 4 in de brouwruimte
Het heiligdom van ieder Lambik brouwerij of stekerij De foederzaal.
Twee producten van Mort Subite Links een Oude Kriek Mort Subite en rechts een Faro. Indien men Lambik verzoet met kandijsuiker, krijgt men Faro Faro, dat vroeger goedkoper was dan het basisproduct Lambik, werd door zijn zoete smaak hoofdzakelijk gedronken door vrouwen en kinderen.
Worst gebakken in oude geuze. Folklore op de binnenkoer van de brouwerij.
Voor een kleine fotoreportage klik op onderstaande foto
Naar aanleiding van mijn rubriek op deze blog "Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen" gaf Nederlands bierkenner en Zytholoog Jan Menken mij een vijftal bokbiertjes om eens te proeven Vier Nederlandse en een Duits biertje. Carl Kins met wie ik de bieren zou degusteren had er ook nog twee mee, zodat er zaterdag laatst zeven Bokken voor onze neus stonden. Gewapend met proefglaasjes en een mand vol brood begonnen we aan deze leuke opdracht.
Nog donkerder van kleur dan Nrs 4 en 5 (het kleur kan veranderen door eventuele receptwijziging)
Het schuim verdwijnt snel
Een serieuze oxidatie prikkelt de neus
De smaak is minder geoxideerd dan het ruikt
Het bier is zachter en malser
Het lijkt meer op een waterige substantie met alcohol
De zoetigheid is afgevlakt
Ook de bitterheid is verdwenen.
Ondanks de oude is het bier nog juist drinkbaar.
Nog ouder zal waarschijnlijk niet meer te drinken zijn.
7 - Weihenstephaner Korbinian 7,4 % Alc. Vol.
Donker bruin met een licht beige fijne schuimkraag
Zoet moutig aroma
geroosterd
Smaak is moutig
Smaakt naar brood
Ook volmondig
De Alcohol is mooi in evenwicht
Geen echt uitgesproken bitterheid
Vloeit zacht uit.
Conclusie :
Alle bokbieren zijn bijna robijnrood van kleur. Zijn moutig en karamelachtig van smaak.
De Duitse Bok "Weihenstephaner Korbinian" vonden we het beste van de zeven Ook de jongste van de drie Amstel Bokken was behoorlijk. Daarna kwamen de twee La Trappe bokken. En tenslotte het Us Heit Twels bokbier.
Zondag 22 april was het weer hoogdag in het Pajottenland.
De Toer de Geuze 2007 was aan haar zesde editie toe.
Duizenden liefhebbers van de spontane gisting zakten af naar de
9 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die voor deze tweejaarlijkse gelegenheid
hun deuren open stelden.
Het mooie weer, de sfeer, de streekgerechten en natuurlijk het bier
maakten van deze editie weer een folkloristisch gebeuren.
De champagne onder de bieren is blijkbaar aan een heropstanding begonnen.
Vooral jonge mensen hebben de zure biertjes weer ontdekt en opnieuw leren waarderen.
Een vaarwel aan de zoete Coca Cola maatschappij?
In ieder geval een hart onder de riem voor de weinig Lambiekbrouwers en stekers die met liefde en vakmanschap hun eeuwenlange brouwmethode tot stand proberen te houden.
We bezochten ze niet allemaal.
Want dit was een bijna onmogelijke opgave.
In een paar rubriekjes zal ik enkele Lambiekbrouwers en stekers bespreken.
We beginnen met Brouwerij De Troch uit Wanbeek.
DE TROCH bvba Langestraat 2 1741 Wambeek / Ternat / Vlaams Brabant
In deze tonnen en pijpen neemt het gsitingsproces plaats. Hier rust de lambik. Door jonge en oude lambik te mengen (steken) bekomt men geuze. Meestal worden drie lambiks met mekaar gemengd naar de smaak van de geuzesteker.
Verdoken tussen de tonnen kon men dit jaar deze schuimkop of schapekop ontdekken op het bomgat. De wilde gisten doen hun werk. .
Een plechtig moment. Een lambik rechtstreeks afgetapt van 't vat wordt op een elegante manier in een beker geschonken
De jonge lambik boven een stapeltje oude bedrukte Troch flessen. Wat kan bierfotografie toch mooi zijn.
Een oude Geuze Chapeau boven op de tonnen waar zijn eerste ontwikkeling plaats vond. De eerste oude geuze die het streekproductenlabel van de VLAM bekwam.
Niemand kan beter op een meeslepende manier over bier vertellen dan Zytholoog Jef Van den Steen.
Jef is een notoir bierkenner en auteur van talrijke bierboeken (zie hiernaast)
Hij heeft naast zijn schrijversactiviteiten ook een eigen brouwerij in Erpe-Mere dicht bij Aalst.
Namelijk De Glazen Toren.
Op zijn sappig Nederlands-Aalsters dialect kan hij iedereen aandachtig doen luisteren.
Of het nu over Trappisten, abdij of Noord Franse bieren gaat.
Jefweet iedereen te boeien met zijn biervertelsels.
De avonden waar ik aanwezig was en Jef op het sprekersgestoelte zat, waren voor mij altijd te kort.
Nu ook weer op een proeverij avond van Oude Geuze in een van mijn lieveling herbergen De Pado in Tielt.
In een select groepje vertelde Jef ons de geschiedenis van de oude Geuze.
Het ontstaan, de ingrediënten, het brouwproces, van waar komt de naam enz hier en daar doorspekt met kleurrijke anekdotes.
Hieronder bespreek ik de geproefde bieren Ik ben echter nog een leek wat oude geuzen betreft. Veel proeven is nodig om de complexe smaken te kunnen ontdekken en beschrijven.
Jef Van den Steen notoir bierkenner, sleepte ons mee in de wereld van de oude Geuze
Dominiek schenkt uit een vaatje Lambik "3 fonteinen". Vroeger bediende men de stamgasten met een kan of kruik lambiek. In enkele Brusselse café's is die traditie nog bewaard gebleven.
Lambik, het basisproduct van de Geuze De ingrediënten zijn gerstemout, tarwe, hop en water
De batjes in Roeselare zijn ook voor veel niet Roeselarenaars het hoogtepunt van het jaar.
100.000 kooplustigen zakken dan af naar de Rodenbachstede om er in de 9 winkelstraten iets te kopen wat u in de gewone solden niet vind.
O ja Batjes betekent iets goedkoops op de kop tikken. Een noazorge doen (Een batje doen)
Zo ook trokken Voske en ik regelmatig richting Roeselare om er de jaarlijkse sfeer op te snuiven.
Maar we gingen dan ook steevast een Rodenbach of Alexander gaan drinken in herberg De Zalm gelegen op de hoek van de grote markt en de Ooststraat.
De Zalm was bekend voor zijn uitstekende Rodenbach.
De mensen moesten er zijn want nergens serveerden ze beter het Roeselaars Roodbruin als in deze historische herberg.
De zalm bestaat nog.Maar het is niet meer het kenmerkend café van eertijds.De Zalm werd jaren geleden bouwvallig verklaart en op dezelfde plaats staat er nu een moderne building met onderaan de nieuwe Zalm.
De oude zalm heeft indertijd moeten plaats ruimen voor dit hooggebouw.
Jammer eigenlijk want de nostalgie van Herberg Au Saumon heeft in het kader van de vernieuwing moeten plaats ruimen voor een ultra modern brasserie met een hedendaags strak interieur.
Maar het blijft nog altijd een typische Rodenbachcafé.
Maar niet getreurd.Het etablissement is best wel gezellig en het beschikt nog altijd over een prachtig buiten terras waar het op warme zonnige dagen best te vertoeven is.
Een gezellig buitenterras met zicht op de grote markt.
Toch een gezellige Brasserie met een bovenzaaltje "De Foeder" genaamd.
Maar wat voornamelijk de zalm zo aantrekkelijk maakt om even binnen te wippen (vooral als bierproever) is hetOud belegen Foederbier van Rodenbach en
de ongefilterde Palm die u er kunt degusteren.
De twee authentieke handpompen waar Ongefilterde Palm en het oud belegen foederbier Rodenbach met de hand opgepompt worden
Het foederbier (bier rechtstreeks uit de ton) is uniek.Het tweejaar oud gemengde bier wordt in de brouwerij rechtstreeks afgetapt van verschillende foeders en afgevuld in roestvrije vaten.Koolzuur of CO² komt hier niet te pas.
In café De Zalm wordt het dan via authentieke Engelse handpompen
uit de vaten naar het glas met de hand overgepompt.
De smaak is dus juist identiek of dat u het bier rechtstreeks van uit de ton drinkt. Met dit verschil dat in het café bij het oppompen, het mengbier door een sproeikop wordt geperst zodat dit unieke tonnenbier voorzien is van een fijne schuimkraagje.
Een foto van de gigantische foederzaal van Rodenbach De sfeer van de brouwerij is niet veraf.
Rodenbach belegen Foederbier in de voorjaarszon. Een complexe dorstlesser
Donker Amber van kleur wazig een licht beige schuimkraagje
Aroma van melkzuren ook het aroma van eik snuift u op. citrustoetsen?
De eerste kennismaking met de smaakpapillen is zuur, zeer zuur. U krijgt bij de eerste slok zuurprikkels in de neusgaten en keel. heel eigenaardig uw mond wordt kortstondig samengetrokken.
Wanneer de smaakpapillen zich hebben aangepast wordt het zure bier aangenamer om te drinken. Het wordt iets zachter en malser. Met een rijk boeket aan taninnes zeer complex. Ook de afdronk is zuur en blijft lang hangen
Rodenbach foederbier is voor de liefhebbers van zuur bier Liefhebbers van oude Geuze zullen zeker niet zwichten voor dit oerbier. Toch raad ik iedereen aan om het eens te proeven. al was het maar om via geur en smaak de microflora te leren kennen die heerst in de 300 (sommige zijn 150 jaar oud) eiken tonnen die Rodenbach rijk is.
Een bier om te degsuteren. Door zijn zurigheid is eentje of twee meer dan genoeg. De maag zou wel eens kunnen protesteren
Hoe mooi foederbier kan zijn op het terras van Brasserie De Zalm bewijst deze foto