Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Westhoeks 2015 - Poperinge






    Lekker Westhoeks 2015










    Op 19 en 20 september 2015 laatst leden vond voor de vierde keer
    de streekmarkt ‘Lekker Westhoeks’ plaats.
    Tijdens deze twee dagen presenteerde Toerisme Poperinge samen met
    de Westhoekstreekproducenten het lekkerste van de Westhoek in een kleurrijk tentendorp.














    De biertenten.





    Streekbieren



    Voor de bierliefhebbers was er ook een klein bierdorp aanwezig.
    Tientallen brouwerijen presenteerden er hun streekbieren gebrouwen met Belgische hop.
















    Keikoppenbier het plaatselijk bier van Poperinge

    Gebrouwen door brouwerij De Plukker










    Uit Nieuw-Zeeland Craftbrewer & Bookbinder Michael O'Brien en echtgenote Lee Ann Scotti.











    Smiske bruin 7,0% Alc.Vol. (Brouwerij Smisje - Mater).
    Een van de vele bieren die te degusteren waren.








    Streekproductenmarkt




    Daarnaast boden heel wat streekproducenten uit Poperinge en de Westhoek hun lekkere producten aan. Lokale delicatessen werden in de kijker gezet. Hoppepaté, kruydekoek, hennepot, hopscheutenlikeur,… om je duimen en vingers bij af te likken!




















    Westhoekchefs koken



    In de achthoekige tent in lounge stijl brachten de Poperingse chefs verfijnde
    en kleurrijke gerechtjes aan de kook.
    Je kon er proeven van talrijke streekproducten verwerkt in nieuwe trendy gerechten.



















    Toerisme Heuvelland



    Ook Toerisme Heuvelland was er present met Heuvellandse wijnen
    en voor het eerst ook T-shirts van Eigen Kweek.
    De medewerkers die de wijnen schonken, droegeen ook zelf een shirt dragen met het opschrift
    'You're schete canard'.











    Sofie Vanrafelghem

    Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem gaf op zaterdagnamiddag
    enkele biertips op de Grote Markt. Ze werd geassisteerd door Hopkoningin Axelle en haar eredames.








    Biersommelier Sofie Vanrafelghem







    Radio Fresnel



    Tijdens het hele weekend verzorgde RADIO FRESNEL de muzikale smaakpapillen
    met hun beste plaatjes en praatjes.












    Voor elk wat wils




    Er was op zondag een aperitiefoptreden van Cafe Con Leche.
    Deze elfkoppige Gentse band bracht de aanwezigen met hun muziek terug naar de zwoele vakantiedagen.  Zondagnamiddag  kwam de Militaire Poolse band
    'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'. een show ten beste geven
    In de vooravond speelde Ludo Gheloen een concert op de beiaard. 





    Uit Polen : 'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'










    Hoppekoningin Axelle van Bruwaene
    en haar twee ere-dames Marie Descamps en Sarah Langbeen
    nodigen u nu al uit voor de editie van volgend jaar!





    De organisatie kwam van de Dienst Toerisme Poperinge.
    www.toerismepoperinge.be

    X

    30-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (13) - Arthur’s Legacy White Widow - Cuvée Sofie - Extase - Lupulus HopEra - Viswijf




    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (13)




     

     

    Arthur’s Legacy White Widow (7,1%Alc.Vol.)
    Palm Breweries - Brouwerij De Hoorn Steenhuffel



    Blond bier met witte schuimkraag.

    Fruitige neus.
    Tikje citrus en Koriander.

    Eerste slok is zoet.
    Fruitig.
    Lichte citrus toets in de mond
    Tikje kruidigheid van koriander.
    Goed in balans.
    In de verte een licht zuurtje.
    Licht zoete afdronk.
    Aangenaam van smaak.
    Een goed gebrouwen bier maar nogal braafjes!
    Maar die bieren moeten er ook zijn!








    Cuvée Sofie
    (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen.



    Koperkleurig bier.
    Weinig schuim die vlug verdwijnt.

    Zuur aroma van citroen.
    Een tikje hout in de neus.
    Aroma van witte wijn.

    De eerste slokjes zijn zuur.
    Vineus van smaak.
    Witte kleine druiven.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Toetsen van hout.
    Droge afdronk.
    Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.







    Extase (8,5%Alc.Vol)
    De Dochter van de Korenaar – Baarle-Hertog.



    Amberkleurig bier.
    Licht wazig.
    Witte schuimkraag.

    Fruitige neus van perzik.
    Moutige prikken.

    De smaak begint fruitig zoet.
    Grapefruit toetsen.
    Alcohol dwelmt naar boven bij de opwarming van het bier.
    Ook een tikje citrus in de mond.
    Alles mooi in balans.
    Ook niet agressief maar een malse zachtheid.
    Bittere droge afdronk.
    Een pracht van een bier!







    Lupulus HopEra (6,0%Alc.Vol.)
    Les 3 Fourqets – Gouvy.




    Licht goudblond bier
    met een fijne witte schuimkraag.

    De neus bied een gistig aroma
    die vlug overgaat in een fruitigheid.
    Ook geuren van graan.

    De eerste slok heeft een aangename bitterheid.
    Afwisselend een zoete toets.
    Een lekkere fruitigheid komt naar boven en maakt
    het bier nog aangenamer van smaak.
    Kruidige prikjes eisen aandacht.
    Niet zo hoppig maar toch een klein bittertje in de smaak.
    Goed evenwicht. 

    Een lekker aangenaam bier
    I like it!






     

    Viswijf (7,5%Alc.Vol.)
    Hobbybrouwerij Vissenberg - Emblem
    Gebrouwen bij De Graal - Brakel




    Goudblond bier
    met romige witte schuimkop.

    De neus is fruitig.
    Een tikje gist.
    Leuk hop aroma.

    Lichtzoete aanzet met een verfrissende smaak.
    Ook in de smaak een tikje gist.
    fruitig (citrus).
    Hopbitterheid in de achtergrond die blijft aanhouden.
    Wat zoetheid komt naar boven.
    Het bier is mooi in balans.
    Bittere afdronk.
    Lekker bier beter dan de naamkeuze.




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten
    die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.

    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment
    van het proeven aan het bier beleefd!

    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William









    23-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen tussen de Poperingse hopperanken






    Lunchen tussen de Poperingse hopperanken










    Een uitnodiging ontvangen om in Poperinge te gaan lunchen tussen de hopperanken
    gebeurt niet elke dag.
    Annemie en ik waren maar al te blij met deze aantrekkelijke invitatie.
    Het gebeuren vond plaats op het hoppebedrijf van Eric Lagache,
    momenteel de grootste hoppeteler van België.
    De uitnodiging kwam er van AB InBev.









    Door het groeiende succes van hoppige bieren wil AB InBev zijn steentje bijdragen
    door verder te investeren in Belgische hop om zo die belangrijke hopcultuur
    in ons land de nodige zuurstof te geven.
    Dit biedt natuurlijk nieuwe perspectieven voor de Belgisch hop en zijn telers
    die een lange traditie met zich meedragen.
    Aanleiding van het gebeuren was de Investering van AB InBev in de Belgische
    hopteelt en versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.










    Leffe Royale


    Leffe Royale is ontstaan in 2012 Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen.
    Toen werden er reeds drie verschillende hopvariëteiten gebruikt.
    De Whitbread Golding uit Poperinge, die het Belgische karakter versterkt en het geeft een fruitig aroma in combinatie met een milde en zuivere bitterheid.
    Verder de Amerikaanse Cascade hop die zorgt voor een frisse citrustoets,
    terwijl de derde hopsoort een combinatie was van bittere hop
    waaronder de Challenger en de Tomahawk.










    AB InBev zal nu de Whitbread Golding van Eric Lagache verder gebruiken voor het
    brouwen van hun gelijknamige nieuwe Leffe Royale reeks.
    Naast de Whitbread holding gebruiken ze nu de Amerikaanse Cascade IPA en de Argentijnse Mapuche.
    Om het belang van deze selectie en de invloed ervan op de smaak van het bier te benadrukken
    krijgen zij nu alle drie een gelijknamige label 'Leffe Royale'. 
    De aanhoudende volumegroei van de Leffe-bieren met een wereldwijde stijging van 64% sinds 2007
    belooft een mooie toekomst voor de verdere samenwerking met de Belgische hoptelers.



    Verwelkoming




    vlnr : Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev, Hoppeteler Eric Lagache en Alexandra Van Impe




     






    Wij werden verwelkomd door Alexandra Van Impe, Marketing Manager Specialties bij AB InBev.
    Ze gaf ons enige uitleg over de investering van AB InBev in de Belgische hopteelt
    en de versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.
    Daarna kreeg hopteler Eric Lagache het woord. Eric zit al meer dan 47 jaar in de hoppeteelt
    en is met zijn 22 hectare hopvelden de grootste hopteler van België.
    Hij is zaakvoerder van het vennootschap VOF Eurohop Lagache en Co.
    en is ook voorzitter van vzw Hop, die de belangen van de hoptelers verdedigt.






    Hoppeteler Eric Lagache


    In 2011 toen het slechter ging met de Poperingse hopteelt sprak Eric
    de wens uit dat AB InBev de hop voor hun bier bij onze Vlaamse hoptelers zou aankopen.
    Dit zou de sector op slag er weer bovenop helpen.
    'Maar ja, zo eenvoudig gaat dat ook weer niet.' sprak Eric.
    'We waren toen te klein geworden om nog mee te kunnen spelen in de sector'.
    Daarom is Eric nu heel verheugd met het partnerschap van AB InBev.
    ‘AB InBev is de grootste speler van de wereld’ sprak hij
    ‘Ze hebben respect voor wat de Poperingse hoptelers te bieden hebben.
    Dit kan een boost geven aan de andere hopboeren om verder te zoeken en zich te focussen
    op het telen van nieuwe hopvariëteiten.
    Door de opkomst van de vele craftbreweries is de vraag groter dan het aanbod.
    Het brengt zekerheid voor de toekomst.




    Door de hoppevelden


    Het bezoek aan de hoppevelden gebeurde op een originele manier.
    Vanop een hoppekar konden we het lostrekken van de hopperanken bewonderen. 






    Zoon Hannes (32 - Vijfde generatie) achter het stuur.






    Een veld met dwerghop.  Deze hop wordt niet zo groot als de gewone hop.
     Ze worden ongeveer een meter of 3, in plaats van de normale lengte van 4 tot 6 meter.
    Volgend jaar worden ze vervangen door normale hop.








    Een rondrit op de hoppekar. Een speciale belevenis








    De hopperanken worden machinaal van de draden afgetrokken
    en belanden zo in de hoppekar







    Tussendoor vertelt Eric enkele hoppeweetjes




    Hop wordt ook het “groene goud” genoemd en dat is zeer terecht omdat
    elke variëteit een unieke invloed heeft op de smaak van het bier en zijn bitterheid,
    kleur en aroma bepaalt.
    Het belang van de aromatiserende hop voor bier is daarom vergelijkbaar met
    dat van de druivensoort voor wijn.
    De grote diversiteit aan hopsoorten bepaalt eveneens het brede gamma van Leffe Royale,
    met verschillende subtiele, door hop bepaalde smaken.
    Zo zorgt het paradepaardje van de Poperingse hop, de Whitbread Golding,
    voor de unieke, licht harsachtige citroensmaak van de gelijknamige Leffe Royale.







    Een veld met Cascade hop.














    De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd
    waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.







    Om de hop lang te bewaren en om zijn aroma niet te verliezen moet ze degelijk verpakt worden. 
    De hop wordt in balen  vacuüm verpakt zodat ze niet bloot gesteld wordt aan licht en lucht.
    Ze kan bekomen worden in bellen, pellets of extract.



    Hop maakt deel uit van de rijke traditie van het ambachtelijk bier brouwen in ons land.
    Hopteelt bracht lange tijd rijkdom en prestige voor de hele streek rond Poperinge.
    Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst.
    Door de dalende vraag naar hop daalde ook de oppervlakte aan hopvelden de voorbije decennia van 3000 hectare naar 158 hectare.
    Toch hield Poperinge stand als ‘hoofdstad van de hop’ en is de hopcultuur er nog steeds duidelijk aanwezig.

    Tijdens hun hoogdagen concentreerden hopkwekers zich vooral op de teelt van bittere hopsoorten, maar door de ontwikkeling van de hopteelt in grotere landen voornamelijk Amerika en Duitsland was deze hop niet concurrentieel genoeg op de internationale markt.
    Belgische hopkwekers verlegden daarom hun focus naar aroma-hop, zoals de Whitbread Golding.
    Met succes: het milde zeeklimaat en de vruchtbare bodem,
    een mengsel van zand en klei, zijn bij uitstek geschikt voor het kweken van aroma-hop.

    Hopworkshop en bierdegustatie met
    Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev


     







    Na het bezoek aan de hopvelden volgde een kleine uiteenzetting over het gebuik van de hop
    in de nieuwe bieren Leffe Royal gevolgd door een degustatie van de betreffende bieren.

    Leffe Blond
    Leffe Royal Whitbread Holding
    Leffe Royale Cascade IPA
    Leffe Royale Mapuche





    Lunch in het midden van de hopvelden






    Bij aankomst konden we genieten van de mooi gedekte tafels!







    De gerechten werden samengesteld door sterrenchef David Martin van de
    met een Michelinster bekroonde Brasserie La Paix*/Bozar.
    Het menu werd klaar gemaakt door het gerenomeerd Restaurant Pegasus uit Poperinge.




    Het Menu






    Canneloni van wilde zalm met
    zeevruchten en groene gazpacho
    met Leffe Blond.






    Gebraiseerde rundswang
    met herfstgarnituur
    met Leffe Royale Cascade IPA







    Selectie kaas van 'aan de schreve'.
    Chutney en notenbrood.
    Met Leffe Whitbread Holding.






    Zoals in Amerika.
    Een spandoek naast het veld meldt welk bier en met welk soort hop er gebrouwen werd.
    Eric Lagache en Alexandra Van Impe (Marketing Manager Specialties bij AB InBev)

    De hop die we in Poperinge kopen is van uitzonderlijke kwaliteit.
    Reeds generaties lang wordt ze met veel kennis en de allergrootste zorg voor het vak geteeld.
    Dit erfgoed wil AB InBev in stand houden.
    De ondersteuning van de Belgische hopteelt is een bewuste keuze:
    we willen een motor zijn achter de Belgische hopteelt en lokaal vakmanschap ondersteunen,

    zegt David Sempels”, Marketing Director BeNeLux.





    Ook aanwezig Marie Descamps en Sarah Langbeen de  Ere-dames van Hopkoningin
    Axelle Van Bruwaene die jammer genoeg niet zelf aanwezig kon zijn. 















    Foodpairing :  Leffe Royal Whitbread Holding met
    Ganda Grand Cru (12 maanden gerijpt) 
    en Poperingse keikop (witschimmelkaas) van Kaasaffineurs Van Tricht.


    Een dagje om te koesteren!
    Met dank aan AB InBev en Eric Lagache




    X

    18-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (12) - Brusseleir zwet IPA - Goedendag - Kasteel hoppy - Smokin Elder - Tumulus Nera





    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (12)

    Brusseleir zwet IPA - Goedendag - Kasteel hoppy - Smokin Elder - Tumulus Nera


    Brusseleir zwet IPA (8,0%Alc?Vol)
    De Zennebrouwerij - Brussel



    Donkerbruin bier met een romige dikke beige schuimkraag.
    Grassig
    Hoppige prikken
    Geroosterde mouttoetsen

    De eerste slokjes zijn moutig
    In de achtergrond karamel
    Invloeden van moka
    De bittere hop laat zich opmerken
    Tikje chocolade
    Geroosterde toost
    Droge bittere afdronk
    Een favorietje

    Goedendag (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Toye – Marke Kortrijk


    Helderblond bier met dikke witte schuimkraag.
    Aangenaam aroma van lichte kruiden
    Tikje zoet.
    Zachte moutgeur

    Lichte fruitige smaak
    Tikje mout
    Diep een lichte bitterheid
    mooi evenwicht
    Ook in de smaak enige kruidigheid.
    Citrus toetsen
    Goed gebrouwen
    Mocht iets meer karakter hebben
    maar is een Allemans vriend.

    Kasteel Hoppy (6,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster

     

    Blond helder bier
    met fijne witte schuimkraag

    De neus ruikt eerst een pilsaroma
    Daarna een stroperige zoetheid
    karamel

    De eerste smaak is vrij moutig
    Zoet
    Gistige toetsen. 
    In de achtergrond enige bitterheid.
    Tikje citrus.
    Het bier is iets te vlakkig en te kunstmatig.
    Het moutige heeft de overhand van de bitterheid
    Jammer!
    Nog altijd toetsen van pils
    Mist karakter.

    Smokin Elder (8,5%Alc.Vol)
    De Vlier – Holsbeek


     

    Wazig donker amber bier
    Met dikke witte schuimkraag

    Het eerste aroma is licht gerookt
    Ietsje turfachtig
    Gist

    De aanzet is eerst licht zurig.
    Rookachtige toetsen
    Niet overdreven
    moutig
    Zoet en bitter wisselen elkaar af
    Rokerige nasmaak
    Best aardig.

    Tumulus Nera (8,0% Alc.Vol)
    Recept Bierfirma De Kaler Ridders – Landen.
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij - Lochristi



    Zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
    Een aroma van gebrande mout.
    Zoete prikjes.
    Karamel duidelijk aanwezig

    Ook de smaak begint met zoete toetsen van karamel.
    Koffie smaken
    Geroosterde mout
    Donkere chocolade komt soms even piepen.
    Toffee achtergrond.
    Aangenaam mondgevoel.
    Een topbier











    XX

    08-09-2015 om 18:11 geschreven door William Roelens


    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.







    Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.



    Dit jaar was de onzekerheid groot bij het bestuur van Flanders Events VZW.
    Een week lang hadden de organisatoren nagelbijtend moeten wachten op hun materiaal.
    Door een huurgeschil konden ze niet aan hun materiaal geraken. Noodzakelijke dingen voor de opbouw van hun festival waaronder de elektriciteits - en waterinstallatie was onbereikbaar.
    De eigenares had de poort afgesloten nadat in een ander deel van de loods in Harelbeke een cannabisplantage werd ontdekt.
    Van de festivalorganisatie eiste ze maar liefst 2.000 euro achterstallige huur, maar uiteindelijk kwam het niet zo ver.
    Door solidariteit van vele mensen en een tussenkomst van Burgemeester Marc Doutreluingne gaf ze dan toch toegang tot het materiaal..
    Het festival kon voor de 15de maal uiteindelijk toch doorgaan!

    Het Streekbierenfestival van Zwevegem is voor velen een begrip geworden.
    Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
    Dit jaar stelden 40 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 140 verschillende bieren.

    Naast de bekende waren dit jaar ook een aantal Belgische brouwerijen/bierfirma’s voor de eerste maal present in Zwevegem.
    Brouwerij Eutropius, BOM Brewery, Wenbrew, De Kustbrouwerij, Brouwerij Broers, Brouwerij De Plukker, Oosteke Brouwers, Moorsele’s Bukske, Bier&Karakter en Hoppelaar stelden hun bieren voor.

    Ook aan buitenlandse brouwerijen ontbrak het niet op het T. Toyeplein
    White Pony uit Italië, De Kievit uit Nederland, Brewery 6°North uit Schotland en opnieuw de Schubros Brewery uit Californië (USA) konden met hun bieren de mensen bekoren. 

    Ook waren er een aantal biertjes die zich voor de eerste maal presenteerden in Zwevegem en waren er bij tal van brouwerijen echte primeurs te vinden bvb. Paljas Saison van Henricus of de nieuwe Guldens Spoor bierenlijn van Brouwerij Gulden Spoor, de Chateau D’Ychouffe of Duvel Tripel Hop 2015 van Brouwerij Duvel-Moortgat. Ook de Special Blond 2015 van Brouwerij Lindemans was aanwezig. Aan te raden is hiervoor mijn Bierblog te bezoeken want de lijst is te groot om hier neer te pennen.

    Het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem, gekend als één van de grootste openlucht bierfestivals in Europa, was zoals steeds een 'gezinsfestival' met een unieke terrasjessfeer en voor elk wat wils. Muziekliefhebbers konden genieten van diverse live optredens van onder meer Kartje Kilo, Portatief, Cluzo, Frituur Paula en Downtown Gentleman, Stampen En Dagen of The Million $ Sunrise ft. Crystal

    Voor de kinderen was er weer een heus kinderdorp opgetrokken met kermisattracties en gratis animatie en dit onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus.
    De hongeren konden terecht bij de diverse hapjesstanden.

    Als bezoeker kon u zoals elk jaar deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd. U kon uw favoriete bieren in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren op een formulier aankruisen.
    De bieren die de meeste stemmen kreeg leverde hun brouwer een Gouden Glas op.
    De Gouden Glazen worden volgend jaar uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2016

    Info
    www.flanderseventsvzw.be

    Voor meer informatie, kunt u terecht op
    www.flanderseventsvzw.be,
    of volg Flanders Events op
    www.facebook.com/flanderseventsvzw
    of twitter #isbfzwevegem.









    Herbeleef het Bierfestival nog eventjes aan de hand van onderstaande sfeerfoto’s



    Enkele brouwerijen en bierfirma's op een rijtje.





    Brouwerij De Plukker (Poperinge)
    Joris Cambi en dochter Lies (R) bijgestaan door Katrien Deberdt (L)



    Het fantastische Keikoppenbier (Beschrijving)

    Brouwerij Eutropius
    Barabara (Rechts) mocht een beeldmerk van het wekelijks HOPnieuws in ontvangst nemen.


    Brouwerij Eitropius stelden voor het eerst hun St. Tabarnak bier (6,66%) voor aan het publiek.
    Speciaal gebrouwen voor de Canadese death metal formatie Kataklysm. 




    Bierfirma Hoppelaar (Moerbrugge)


    Hoppelaar 7,5% Alc.Vol. gebrouwen bij Deca Brouwerij. (Woesten)
    Biiertje gebrouwen met twee hopsoorten : Target en Saaz.





    Bierfirma De Kustbrouwerij (Middelkerke)
    Ze hadden hun Dunekeun en Dronken Put mee
    De bieren worden gebrouwen bij de Deca Brouwerij. (Woesten)



    Moorsele's Bukske (Wevelgem)
    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Het Gulden Spoor (Gullegem)




    Bierfirma Wenbrew (Wenduine)
    hadden hun twee bieren 8410 Wenduine Blond en Dark mee.
    De bieren worden gebrouwen bij Het Gulden Spoor (Gullegem)




    Bierfirma BOM Brewery (Bree)
    Hun Triporteur bieren worden gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen)


    Bierfirma 'De Oosteke brouwers' (Gavere) hadden naast "Quadrum" hun nieuw bier
    de "Triple O7" (7,0%) mee.
    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij De Graal (Brakel)
    Het is een kruidig biertje met Koriander in de mond.



    Chris Callewaert van bierfirma Bier & Karakter (Slypskapelle)
    Schenkt een Klets Extra Hop in het proefglas.
    Hun bieren worden gebrouwen bij de Deca Brouwerij. (Woesten)



    Had hun vorige Klets te weinig karakter dan is dit bier (8%) toch een toppertje!

    Goed hoppig met citrustoetsen. Mooi in evenwicht.
     



    Twee bieren van voorlopige bierfirma brouwerij Broers die me konden bekoren.
    Brughopper (5,5%) en Zwarte Ruiter (10%).
    De bieren worden momenteel gebrouwen bij brouwerij Boelens (Belsele)




    Uit Italië brouwerij White Poney
    De meeste bieren worden gebrouwen bij brouwerij 't Gaverhopke (Waregem)




    De mannen van de
    6°North Brewery uit Aberdeen Schotland
    Samen met Glenn Castelijn van Brouwerij Alvinne (Moen)


    'Chain Reaction' (6%)
    Een collaboration brew van de 6°North Brewery en Brouwerij Alvinne



    Een groepsfoto van drie brouwerijen Schubros Brewery uit Californië (USA)
    Koen Hugelier Bierfirma Hugel De Zeven zonden (Kortrijk) en Bjorn Desmadryl van Gulden Spoor (Gullegem)


    Angels (15%) een collaboration brew van bovenvernoemde brouwerijen.
    Een van de TOPbieren van het Festival.



    SFEERBEELDEN




















































    Tot volgend jaar !!!




    02-09-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!