Lunchen tussen de Poperingse hopperanken
Een uitnodiging ontvangen om in Poperinge te gaan lunchen tussen de hopperanken gebeurt niet elke dag. Annemie en ik waren maar al te blij met deze aantrekkelijke invitatie. Het gebeuren vond plaats op het hoppebedrijf van Eric Lagache, momenteel de grootste hoppeteler van België. De uitnodiging kwam er van AB InBev.
Door het groeiende succes van hoppige bieren wil AB InBev zijn steentje bijdragen door verder te investeren in Belgische hop om zo die belangrijke hopcultuur in ons land de nodige zuurstof te geven. Dit biedt natuurlijk nieuwe perspectieven voor de Belgisch hop en zijn telers die een lange traditie met zich meedragen. Aanleiding van het gebeuren was de Investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.
Leffe Royale
Leffe Royale is ontstaan in 2012 Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen. Toen werden er reeds drie verschillende hopvariëteiten gebruikt. De Whitbread Golding uit Poperinge, die het Belgische karakter versterkt en het geeft een fruitig aroma in combinatie met een milde en zuivere bitterheid. Verder de Amerikaanse Cascade hop die zorgt voor een frisse citrustoets, terwijl de derde hopsoort een combinatie was van bittere hop waaronder de Challenger en de Tomahawk.
AB InBev zal nu de Whitbread Golding van Eric Lagache verder gebruiken voor het brouwen van hun gelijknamige nieuwe Leffe Royale reeks. Naast de Whitbread holding gebruiken ze nu de Amerikaanse Cascade IPA en de Argentijnse Mapuche. Om het belang van deze selectie en de invloed ervan op de smaak van het bier te benadrukken krijgen zij nu alle drie een gelijknamige label 'Leffe Royale'. De aanhoudende volumegroei van de Leffe-bieren met een wereldwijde stijging van 64% sinds 2007 belooft een mooie toekomst voor de verdere samenwerking met de Belgische hoptelers.
Verwelkoming
vlnr : Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev, Hoppeteler Eric Lagache en Alexandra Van Impe
Wij werden verwelkomd door Alexandra Van Impe, Marketing Manager Specialties bij AB InBev. Ze gaf ons enige uitleg over de investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en de versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land. Daarna kreeg hopteler Eric Lagache het woord. Eric zit al meer dan 47 jaar in de hoppeteelt en is met zijn 22 hectare hopvelden de grootste hopteler van België. Hij is zaakvoerder van het vennootschap VOF Eurohop Lagache en Co. en is ook voorzitter van vzw Hop, die de belangen van de hoptelers verdedigt.
Hoppeteler Eric Lagache
In 2011 toen het slechter ging met de Poperingse hopteelt sprak Eric de wens uit dat AB InBev de hop voor hun bier bij onze Vlaamse hoptelers zou aankopen. Dit zou de sector op slag er weer bovenop helpen. 'Maar ja, zo eenvoudig gaat dat ook weer niet.' sprak Eric. 'We waren toen te klein geworden om nog mee te kunnen spelen in de sector'. Daarom is Eric nu heel verheugd met het partnerschap van AB InBev. ‘AB InBev is de grootste speler van de wereld’ sprak hij ‘Ze hebben respect voor wat de Poperingse hoptelers te bieden hebben. Dit kan een boost geven aan de andere hopboeren om verder te zoeken en zich te focussen op het telen van nieuwe hopvariëteiten. Door de opkomst van de vele craftbreweries is de vraag groter dan het aanbod. Het brengt zekerheid voor de toekomst.
Door de hoppevelden
Het bezoek aan de hoppevelden gebeurde op een originele manier. Vanop een hoppekar konden we het lostrekken van de hopperanken bewonderen.
Zoon Hannes (32 - Vijfde generatie) achter het stuur.
Een veld met dwerghop. Deze hop wordt niet zo groot als de gewone hop. Ze worden ongeveer een meter of 3, in plaats van de normale lengte van 4 tot 6 meter. Volgend jaar worden ze vervangen door normale hop.
Een rondrit op de hoppekar. Een speciale belevenis
De hopperanken worden machinaal van de draden afgetrokken en belanden zo in de hoppekar
Tussendoor vertelt Eric enkele hoppeweetjes
Hop wordt ook het “groene goud” genoemd en dat is zeer terecht omdat elke variëteit een unieke invloed heeft op de smaak van het bier en zijn bitterheid, kleur en aroma bepaalt. Het belang van de aromatiserende hop voor bier is daarom vergelijkbaar met dat van de druivensoort voor wijn. De grote diversiteit aan hopsoorten bepaalt eveneens het brede gamma van Leffe Royale, met verschillende subtiele, door hop bepaalde smaken. Zo zorgt het paradepaardje van de Poperingse hop, de Whitbread Golding, voor de unieke, licht harsachtige citroensmaak van de gelijknamige Leffe Royale.
Een veld met Cascade hop.
De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.
Om de hop lang te bewaren en om zijn aroma niet te verliezen moet ze degelijk verpakt worden. De hop wordt in balen vacuüm verpakt zodat ze niet bloot gesteld wordt aan licht en lucht. Ze kan bekomen worden in bellen, pellets of extract.
Hop maakt deel uit van de rijke traditie van het ambachtelijk bier brouwen in ons land. Hopteelt bracht lange tijd rijkdom en prestige voor de hele streek rond Poperinge. Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst. Door de dalende vraag naar hop daalde ook de oppervlakte aan hopvelden de voorbije decennia van 3000 hectare naar 158 hectare. Toch hield Poperinge stand als ‘hoofdstad van de hop’ en is de hopcultuur er nog steeds duidelijk aanwezig.
Tijdens hun hoogdagen concentreerden hopkwekers zich vooral op de teelt van bittere hopsoorten, maar door de ontwikkeling van de hopteelt in grotere landen voornamelijk Amerika en Duitsland was deze hop niet concurrentieel genoeg op de internationale markt. Belgische hopkwekers verlegden daarom hun focus naar aroma-hop, zoals de Whitbread Golding. Met succes: het milde zeeklimaat en de vruchtbare bodem, een mengsel van zand en klei, zijn bij uitstek geschikt voor het kweken van aroma-hop.
Hopworkshop en bierdegustatie met Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev
Na het bezoek aan de hopvelden volgde een kleine uiteenzetting over het gebuik van de hop in de nieuwe bieren Leffe Royal gevolgd door een degustatie van de betreffende bieren.
Leffe Blond Leffe Royal Whitbread Holding Leffe Royale Cascade IPA Leffe Royale Mapuche
Lunch in het midden van de hopvelden
Bij aankomst konden we genieten van de mooi gedekte tafels!
De gerechten werden samengesteld door sterrenchef David Martin van de met een Michelinster bekroonde Brasserie La Paix*/Bozar. Het menu werd klaar gemaakt door het gerenomeerd Restaurant Pegasus uit Poperinge.
Het Menu
Canneloni van wilde zalm met zeevruchten en groene gazpacho met Leffe Blond.
Gebraiseerde rundswang met herfstgarnituur met Leffe Royale Cascade IPA
Selectie kaas van 'aan de schreve'. Chutney en notenbrood. Met Leffe Whitbread Holding.
Zoals in Amerika. Een spandoek naast het veld meldt welk bier en met welk soort hop er gebrouwen werd. Eric Lagache en Alexandra Van Impe (Marketing Manager Specialties bij AB InBev)
“De hop die we in Poperinge kopen is van uitzonderlijke kwaliteit. Reeds generaties lang wordt ze met veel kennis en de allergrootste zorg voor het vak geteeld. Dit erfgoed wil AB InBev in stand houden. De ondersteuning van de Belgische hopteelt is een bewuste keuze: we willen een motor zijn achter de Belgische hopteelt en lokaal vakmanschap ondersteunen,” zegt David Sempels”, Marketing Director BeNeLux.
Ook aanwezig Marie Descamps en Sarah Langbeen de Ere-dames van Hopkoningin Axelle Van Bruwaene die jammer genoeg niet zelf aanwezig kon zijn.
Foodpairing : Leffe Royal Whitbread Holding met Ganda Grand Cru (12 maanden gerijpt) en Poperingse keikop (witschimmelkaas) van Kaasaffineurs Van Tricht.
Een dagje om te koesteren! Met dank aan AB InBev en Eric Lagache
X
18-09-2015 om 00:00
geschreven door William Roelens
|