Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10de kapittel van de Confrérie van de Roze Olifant - Brouwerij Huyghe - Melle


    10de kapittel van de Confrérie van de Roze Olifant

     

     

    Op zaterdag 29 augustus jongst leden werd ik uitgenodigd
    door brouwerij Huyghe om de festiviteiten bij te wonen van het
    10de kapittel van de confrérie van de roze olifant.
    Bij deze gelegenheid werden de twee koperen brouwketels
    aan de ingang van de brouwerij plechtig ingehuldigd.

    Tijdens de receptie was er ook de gelegenheid om met een
    gids de laatste investeringen in gebouwen, waterzuivering en bottelarijen te bewonderen.

     

    Samen met Geroen Vansteenbrugge en collega bierverslaggever Wacho

    Reden we die morgen naar Melle.

     

    Hieronder een fotoverslag van de gebeurtenissen.







    De twee koperen brouwketels aan de ingang van de brouwerij
    in de Geeraardbergse Steenweg 14B te Melle.










    De twee prachtige antieke koperen brouwketels zijn van een Franse brouwerij
    afkomstig.  Zij ogen mooi aan de ingang van de brouwerij.





    Aan de voet van de ketels getuigen koperen platen dat
    Brouwerij Huyghe bestaat sinds 1654
    Het is Gentse oudste actieve brouwerij.




    Martin de Keulenaere, nieuwe vertegenwoordiger bij Huyghe.


    Na de intronisatie plechtigheid van de Confrérie van de Roze Olifant
    op het Gemeentehuis van Melle kwamen in stoetsgewijze maar liefst
    250 leden van 38-tal verschillende confréries uit België en Frankrijk
    samen met de Harmonie St-Cecilia uit Melle en de reuzen in
    stoet door Melle gewandeld richting brouwerij.












    De Confrérie van de Roze Olifant (Dilerium Tremens)
    kwam als eerste de parking op.









    Met in hun zog nog 37 andere confréries.
    Zoals De Sosseteit van de Gentsche Mannekes Pies Twielink uit Gent.
    Zie vlag boven






    La Confrérie des Mangeurs de Paté de Lapin en  Morceaux de l’Artois uit Arras





    La confrérie de la grusalle et la trappiste de rochefort




    La confrérie Li Pir' Rîye di Lîcint uit Lincent (B)





    Vooraleer de officiële opening sprak Afgevaardigde bestuurder
    Alain De Laet de menigte toe.


    Brouwerij Huyghe is aan een opmars bezig in het buitenland. 
    Ze hebben de afgelopen jaren enorme investeringen gedaan om te blijven groeien.

    Brouwerij Huyghe kaapte recent de Award voor het beste fruitbeer van 2009
    weg met het bier 'Früli Strawberry'.
    Die Award werd uitgereikt door het internationale magazine 'Beers of the World'.

    De brouwerij, vooral bekend van het bier Delirium Tremens,
    dat in 1997 werd uitgeroepen tot beste bier ter wereld, groeit jaar na jaar.
    Die prijs opende heel wat deuren.






    In 1985 produceerden ze 13.000 hectoliter bier.
    In 2003 waren er dat al 48.340 en vorig jaar hadden ze de kaap van 101.105 bereikt.
    Ondanks een moeilijke eerste kwartaal, zien de cijfers er ook voor 2009 goed uit.'

    Die groei noodzaakte het bedrijf om de nodige investeringen te doen.
    Ondanks de crisis investeerden ze de laatste twee jaren
    ongeveer viermiljoen euro in hun productieapparaat.'


    Brouwerij Huyghe exporteert bijna 80 procent van haar productie naar 45 landen.
    Naar alle waarschijnlijkheid is brouwerij Huyghe het snelst groeiende
    Belgische merk zijn in de VS.
    Alleen al in New York is ons bier in 75 cafés
    te verkrijgen.
    Bron : Het Nieuwsblad




    En de opvolging is verzekert sprak De Hr. De Laet en wees naar
    zijn zoon
    Alexandre en zijn nichtje Maxine









    Alle leden van de Confréries luisterden aandachtig naar de toespraak.




    Onder hen ook Fons Minne bestuurslid Zythos en
    voorziter van de Heikantse Bierliefhebbers met zijn dochter Leen.

    Ze vertegenwoordigden de Confrérie de Fantôme





    Ook uit Japan was er een vertegenwoordiging.
    Maar hun bier (OWA) wordt gebrouwen in België




     De Hr. Dirk De Maeseneer Burgemeester van Melle knipt officieel het lint door.




    De Hr. Jean De Laet kijkt aandachtig toe





    Daarna werden twee flesjes Delirium symbolisch
    tegen de stenen sokkel kapot geslagen.






    Op de receptie konden de genodigden proeven van allerlei hapjes
    waaronder het bekende gebakken Breydelspek.






    Ook de bekende bieren van Huyghe vloeiden rijkelijk.
    Vooral de Delirium Tremens het paradepaardje van de brouwerij werd gesmaakt.






    Honderden aanwezigen genoten van een geslaagde receptie.




    En de koperen ketels blonken verder...


    Info :

    www.delirium.be

    30-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koerseklakske nieuw Desselgems bier - brouwerij 't Gaverhopke



    Drink en draag een Koerseklakske

     


    Het feestcomité Desselgem animeert en coördineert voor de 2de Maal Desselgem Kermis.

    In “La Boca” een restaurant met een Spaans tintje gelegen in
    de Liebaardstraat vond de persconferentie plaats.
    En als bierreporter kon ik niet ontbreken.




    La Boca is eigendom van Frank Eeckhout een ex-fotograaf die
    El Vid wijnen en Spaanse specialiteiten importeert
    Maandelijks presenteert hij in zijn zaak authentieke Spaanse menu's.
    Reserveren is noodzakelijk.


     

    Volgens voorzitter Geert Coussement is de hoofdbedoeling van het Feestcomité
    om Desselgem Ommegang en Desselgem Kermis te animeren.
    Ook om de activiteiten van de Desselgemse verenigingen te coördineren
    en nog méér kenbaar te maken aan het grote publiek.





    Voorzitter Geert Coussement geef een woordje uitleg over
    de komende activiteiten en stelde het nieuwe biertje voor.
    Een koerseklakske is West-Vlaams voor een koersepetje.
    Maar een klakske is ook een restje drank.






    Bruno Delrue stelde nadien het bier voor aan de pers en genodigden
    Het bier werd door een proefpanel gekozen uit drie andere speciale proefbrouwsels.
    Het Desselgems feestcomité was unaniem met het gekozen bier.
    Bruno vertelde ook dat het bier nog bitter jong is en nog verder zal evolueren
    Hij vertelde erbij hoe u het biertje best uitschenkt.
    Liefst nog een klakske (bezinksel) in de fles laten.



    Gelet op het grote succes en appreciatie van de bevolking verleden jaar
    is er voor de tweede maal  een “Dag van het Koerseklakse”.

    Er zullen weer massaal een duizendtal koerseklakskes
    uitgedeeld worden langs het parcours tijdens de 67ste Grote prijs
    Memorial Briek Schotte, het paradepaardje van Desselgem Kermis.





    Aan koerseklakskes geen gebrek.

     

    Maar daar blijft het niet bij.

    Om hun kermis nog meer luister te geven hebben ze een biertje laten brouwen.

    De naam, hoe kan het anders “Een Koerseklakske”.

    Dit blond biertje (5,5% Alc.Vol) van hoge gisting
    werd gebrouwen in de brouwketels van brouwerij ’t Gaverhopke
    uit Stasegem door Gudrun Vandoorne
     
    een van de weinig vrouwelijke brouwers van België.









    Een Koerseklakske een vlot drinkend biertje in een
    speciaal voor het bier ontworpen glas van brouwerij Gaverhopke.





     Vrouwelijke brouwer Gudrun Vandoorne schenkt een Koerseklakske uit.

     




     

    Het ontwerp van het bieretiket is van Jo Declerck

     









    Naast het bier is er ook een Briekbrood.
    En wat smaakt er niet zo heerlijk op een receptie dan een lekkere boterham
    met verse gehakt en een lekker biertje.






    Het Briekbrood wordt gebakken door Bakker Yvan Vandeputte.
    Het werd genoemd naar de flandriën Briek Schotte












    De gezellige receptie in "La Boca".
    Aan bier en boterhammen was er geen tekort.






    't Koerseklakske. De naam verwijst naar Flandriën en wielerlegende Briek Schotte.
    ’t Koerseklakske is een ideaal campagneproduct in aanloop naar
    de Ronde van Vlaanderen 2010 waarin
    Desselgem zijn kandidatuur stelt als ‘Dorp van de Ronde’.






    Het kermiscomité en het brouwerskoppel
    met in hun midden
    de Desselgemse schepenen
    Chantal Cousement en Jo Neirync.





    Het Desselgemse echtpaar Bruno Delrue en Gudrun Vandoorne van
    brouwerij 't gaverhopke toosten op het succes van hun biertje.
    De legendarische Briek Schotte duimt in de verte mee.


    Alle Info :


    http://www.feestcomitedesselgem.be/


    Ontdek het Koerseklakske ook via Facebook.


    Klik voor iets meer info over het streekbier het Koerseklakske.


     
    www.tgaverhopke.be

     

    La Boca

    eeckhout.frank@telenet.be

    29-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis - Hammont-Achelen

     

    Trappistenbrouwerij
    De Achelse Kluis

     

     

    De Achelse Kluis (zo wordt ook nog de jongste Belgische Trappistenbrouwerij genoemd)
    grenzend aan Nederland
    was de volgende halte op onze Limburgse route van Geroen en ik.
    De abdij ligt zowel op Belgisch als Nederlands grondgebied. Maar aangezien
    de ingangspoort in België ligt is de Achelse Kluis een Belgische abdij.



    Nadat we brouwerij St. Jozef bezocht hadden trokken we naar de abdij gelegen aan de akkers en bossen tussen de Molenbeek en de Warmbeek/Tongelreep.

    We reden er speciaal naar toe om niet enkel om er de blonde en de bruine van ’t vat te proeven

    Maar om er de sfeer op te snuiven die een Trappistenbrouwerij uitstraalt.

     

     

     

    Ik steek het niet onder stoelen of banken maar mijn fascinatie voor

    het religieuze erfgoed is altijd zeer groot geweest.

    Kerken kloosters, abdijen hebben me voortdurend geïntrigeerd.

    De stilte die ze uitstralen.  De rust en de vrede die van en in  deze gebouwen uitgaat

    is voor mij nog altijd mysterieus.

     

    En toch zit ik soms met frustraties.

    Vooral bij abdijen waar de Cisterciënzers van de Strikte Observantie gehuisvest zijn.

    Zeg maar de Trappistenabdijen.

    Vooral die zeven waar het Trappistenbier gebrouwen wordt.

    Wat zou ik zo graag hun brouwzaal eens bezoeken.

    Ik weet het, brouwzalen verschillen niet zo heel veel met elkaar.

    Brouwketels zijn bijna overal hetzelfde, de ene in koper de andere in inox

    en het brouwproces komt ongeveer altijd op hetzelfde neer.

    Maar toch, een brouwerijbezoek bij de Trappisten is altijd dit tikkeltje meer.

     

    O wat benijd ik de mensen die tot in de brouwzalen van
    de zes Trappistenbrouwerijen hebben mogen doordringen.

     

     

    Met enkel glas tussen de gelagzaal en de brouwerij is Achel de enige

    Trappistenbrouwerij waar je dicht bij de ketels kunt komen hadden ze ons verteld.

    We waren nieuwsgierig!

      


    Net zoals alle andere Trappistenabdijen ligt de Achelse Kluis
    in een natuurgebied
    (Leenderbos, de heide).















    Het poortgebouw van de Achelse Kluis gelegen in Achel.
    Boven de poort bevind zich het beeld van de Heilige Benedictus.
    Naast de poort zit een klepel waar je aan kunt trekken, waardoor er een bel gaat
     en broeder Portier opendoet.
    Je kunt hier als gast een paar dagen in de Kluis verblijven
    en aan het gebed van de monniken meedoen.



    In 1686 sticht Petrus van Eijnatten uit Eindhoven te Hamont een gemeenschap van kluizenaars.
    Sinds die tijd is de Achelse Kluis een ware edelsteen in het Kempisch landschap,
    een centrum van gebed, beschouwing en geestelijk leven,
    verborgen tussen akkers en bossen op de grens met Nederland:
    letterlijk en figuurlijk op de grens van twee werelden!
    In 1846 werd het klooster voortgezet door de Trappistenmonniken van de abdij van Westmalle.
    Deze werden echte voortrekkers in de primaire sector van
    landbouw en veeteelt en ambachten.


    Image Hosted by ImageShack.us









    Toen we er op de middag aankwamen was het nog vrij rustig
    in de zalen en het buitenterras.











    Maar naarmate de middag vorderde werd het drukker en drukker rond de abdij.
    Veel fietsers en wandelaars zoeken de abdij op om even te rusten
    en er te genieten van een glas Trappistenbier.
     
    Vooral Nederlanders vinden hier gemakkelijk hun weg.
    Ook is het een bekende trekpleister voor dagjestoeristen.











    Met enkel glas tussen de gelagzaal en de brouwerij is Achel de enige
    Trappistenbrouwerij waar je als bezoeker zo dicht bij de ketels kunt komen.
    Een kleine moderne brouwerij die ons qua uitzicht een beetje teleurstelde.




    Via deze openstaande deur kun je de brouwerij
    (het gebouw met het hogere dak) betreden.
    Maar een grote smeedijzeren poort hield ons tegen.
    We hadden niet anders verwacht.



    Laten we dan maar proeven van de beide Trappistenbieren die
    enkel in de Achelse Kluis van 't vat verkrijgbaar zijn. 
    Een vriendelijke mooie jonge dame tapte ons een Achel blond en bruin.





    Zoek het grote verschil tussen de vele kleine verschillen!




    Broederlijk naast elkaar.

    Achel Blond – 5% Alc.Vol.

     

    Goudblond bier met een witte schuimkraag


    De neus laat ons mout opsnuiven

    Met minieme fruittoetsjes

     

     

    Omdat u toch iets meer verwacht van een Trappist

    is de eerste slok een beetje flauw.

    Maar naarmate de smaakpapillen zich aanpassen komen
    moutige en fruitprikkels (citrus) naar boven.

    Niet te zoet, eerder iets bitter.

    Maar de bitterheid van een blonde Westvleteren of een Westmalle Extra
    ligt hier toch nog veraf.

    Het bier heeft wel een mooie droge afdronk.


     

     

    Achel Bruin – 5% Alc.Vol.

     

    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

     

    Het aroma ruikt naar karamelmout

     

    De smaak is ook die van karamelmout.

    Toetsjes van gedroogd fruit

    Tikkeltje zoethout.

    Ook een mooie droge afdronk.

     Maar ook hier komt bij de eerste slok het bier eerder mager over.
    Het heeft wel ietsje meer volume dan het blonde bier.
     

     

    Met hun 5% Alc.Vol hebben de bieren minder body

    dan de andere trappistenbieren.

    De reden is eigenlijk simpel te verklaren.

     Omdat de Achelse kluis een stopplaats is voor veel fietsers en wandelaars.

    willen de Trappistenbroeders niet dat de terugweg voor veel bezoekers
    dubbel zo lang zou worden.



     

    Voor wie ietsje straffer wil kan nog altijd de
     blonde, de bruine van 8% of de extra 9,5% degusteren.



    Er is ook een Galerie en boekhandel met religieuze cultuur.




    Voor wie bier naar huis wil mee nemen is er een heuse
    drankencentrale in de abdij gevestigd.
    Niet alleen de Trappistenbieren zijn hier te koop maar ook
    andere Belgische streekbieren.

    Geroen en ik vonden dit wel Ietsje te commercieel.
    Met gemengde gevoelens zetten we onze toch verder richting Kerkom!.

    Info :

    http://www.achelsekluis.org/general/frame.htm

    26-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout


    Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout



    Volgens Het Laatste Nieuws is het bier Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest in
    Turnhout een gigantisch succes.
    Nu al werd 2,5 keer zoveel gebrouwen dan gepland en de brouwers moesten uitwijken naar de Scheldebrouwerij in Meer.

    Het Nest maakt nu werk van een nieuw bier: de Hertenheer.

     






    Nochtans was de start niet al te best

    De eerste naam voor hun bier was eigenlijk Schuppen Zot.

    Maar daar is met die naam heel wat opschudding ontstaan.

    Brouwerij De Halve Maan uit Brugge liet weten dat ze naam niet konden gebruiken

    omdat hij verwarring kon zaaien met hun bier Brugse Zot.

    Maar na rijp beraad hadden de hobbybrouwers wijselijk besloten
    om de naam te veranderen.

    Processen en commotie is het minst wat u kan gebruiken
    bij een start van een eerste bier.

    Zo kwam niet de Schuppen Zot maar de Schuppenboer Tripel 2008 uit de ketels.

    Een bier naar eigen recept.





     



    Het Nest beschikt zelf over een kleine brouwinstallatie
    die in 2006 aangekocht werd.

    Door verschillende proefbrouwsels (zo moet het) te creëren zijn ze erin geslaagd
    om een eigen biertje te brouwen.

    Ze kwamen er voor het eerst mee uit in 2007 op hun eigen bierfestival

    “De 12 uur van het bierpatrimonium”.

    De commentaren waren telkens positief vooral toen ze een derde plaats haalden
    op het Open Nederlands Kampioenschap voor hobbybrouwers.

    Daar beslisten ze om voortaan met grotere volumes te werken.


    Van hobbybrouwers waren ze plots zigeunerbrouwers geworden.

    Met hun eigen recept trokken ze naar grotere brouwerijen om er zelf  te brouwen.

    Eerst brouwden ze bij Boelens in Belsele, daarna ’t Hofbrouwerijke in Beerzel en nu

    Bij de Scheldebrouwerij in Meer.

     

    Daar ze van Turnhout afkomstig zijn en dit de stad van het Kaartspel is
    was de naam al vlug gevonden.
    Het eerste partijtje kaart qua naam hebben ze jammer genoeg

    verloren tegen de kaarters van Brugge.

    Aan hun enthousiasme te zien en te proeven zullen de
    andere partijtjes vlot gewonnen worden.

     

     

    Ik proefde de Schuppenboer Tripel 2009

    die gebrouwen werd bij ’t Hofbrouwerijke te Beerzel.

     

     

    Schuppenboer Tripel 2009 – 8,5% Alc.Vol.

     

    Recept Hobbybrouwerij Het Nest – Turnhout

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel





     

    Wazig blond bier met een dikke romige schuimkraag.

     

    De neus bied ons een prachtig mouaroma

    Gistig, en toetsen van zoet fruit

     

    Bij de eerste slok verwacht u ook het fruitige

    Maar die heeft plaats gemaakt voor een diepe moutsmaak

    Met kruidige toetsjes.

    De bitterheid komt onmiddellijk zijn kop opsteken. (38 EBU)

    Het bier drinkt vlot ondanks zijn 8,5%

    Aan hoppigheid geen gebrek

    Het heeft een bittere afdronk.


    En toch heeft het een smalle marge

    Het is alsof er iets ontbreekt?
    Het fruitige van in de neus?

    Het biertje is nog niet volledig in balans.

     

    Al bij al toch een heel lekker biertje

    Het drinkt vlot maar met zijn 8,5% is het zo gevaarlijk.


    Maar best dat ze het geen Schuppen Zot noemden
    of het was misschien te zoet geweest?

    20-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Feest van St. Arnoldus - Alveringem


    Het feest van St. Arnold in Alveringem

    Zondag 16 augustus 2009 was Alveringem weer in de ban van het feest van Sint-Arnold.

    Zoals elk jaar ging dit gepaard met een marktje van oude bierflessen en bierattributen
    op het pleintje voor het Mout-en Brouwhuis “De Snoek”.

    Het was al de dertiende maal dat dit gebeuren plaats vond.




    Het Mout-en Brouwhuis “De Snoek” was weer omringd
    door verzamelaars.




     

    Voor de dertiende maal kon je hier bierflessen, glazen en andere
    bierattributen ruilen of kopen.



    Goeëd ènoeg voe de soldoat'n?!

    Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog




    Diezelfde dag werd het boek “Bier aan het IJzerfront van Frank Becuwe voorgesteld.

    In zijn publicatie neemt Frank Becuwe, zowat de stichter van het
    Mout- & Brouwhuis de Snoek, u mee naar de Westhoek
    tijdens de Eerste Wereldoorlog.
    In dit enige stukje onbezet België ‘krioelde’ het toen van de Vlaamse,
    Waalse, Engelse, Schotse, Ierse, Australische, …. soldaten.
    Wie wat ondernemingszin had, sloeg munt uit hun aanwezigheid
    door te wassen voor de soldaten,  een winkel of café te openen of een
    handeltje in Franse en Engelse bieren op te zetten. 

    Dit boek vertelt dan ook niet alleen een ander  relaas van de oorlog,
    het brengt ook het verhaal van en door doodgewone mensen
    die elk op hun manier probeerden te overleven in een al te langdurige oorlog.





    Eerst werden de genodigden waaronder
    Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA)
    mee genomen in het museum om daar een korte toneelvoorstelling bij te wonen.

    In een regie van Claude De Beuckelaere bracht de Sint-Omaarsgilde uit Beauvoorde
    een stukje fronttheater waarin gejongleerd wordt met het rijke soldatenjargon.

    Het nam ons mee naar het café De Snoek
    waar de plaatselijke brouwer niet wilde van zijn eigen bier drinken en liever wijn dronk.
    "Dat vaarwater was goed genoeg voor de soldaten" en niet voor hem.

    De soldaten waren niet opgetogen met zulke uitspraak
    en diezelfde avond bekogelde ze zijn woning met kasseien.






    Chris Vandewalle Stadsarchivaris van Diksmuide verwelkomde iedereen
    en nodigde
    allen uit om een kleine toneelvoorstelling bij te wonen in het museum





    De aanwezigen werden verwelkomt met populaire soldatendeuntjes
    op de accordeon (trekzak) gebracht door René Essel.















     De Sint-Omaarsgilde uit Beauvoorde bracht
    een stukje fronttheater waarin gejongleerd wordt met het rijke soldatenjargon.
    De Minister en het publiek waren unaniem. Het toneelstuk werd
    op een overtuigende manier gebracht.

     


    Daarna was er een panelgesprek met Frank Becuwe auteur van het boek,

    Alveringemnaar Willem Wackenier, die vorig jaar afstudeerde
    als archeoloog aan de Universiteit Gent

    En die zich specialiseert in oorlogsarcheologie,
    Uitgever Siegfried Debaecke van uitgeverij De Klaproos uit Brugge
    en tenslotte Pol Braine die een frontsoldaat speelde.

    De moderator was Chris Vandewalle Stadsarchivaris van Diksmuide.





    Chris Vandewalle en het panel tegen het mooie decor van het museum.





    Het panel van links naar rechts : Frank Becuwe auteur van het boek,

    Alveringemnaar en archeoloog  Willem Wackenier
    Uitgever Siegfried Debaecke  en Pol Braine die een frontsoldaat speelde.



    Frank Becuwe wees de minister er vooraf op dat nu bijna uitsluitend
    het oorlogsverhaal van de zuidelijke Westhoek (Ieper) verteld wordt.
    Hij hoopte dat zijn boek de aanzet zou zijn om
    ook het verhaal van de noordelijke Westhoek te brengen.


    Historicus Willem Wackenier pleitte voor een museum in de streek van Bachten de Kupe,
    naar analogie van In Flanders Fields in Ieper.


    Uitgever Siegfried Debaecke vroeg de minister dan weer het verhaal te brengen
     van alle Belgische soldaten die in de noordelijke Westhoek gevochten hebben.


    Pol Braine die een frontsoldaat speelde vertelde over de herbergen waar ze allemaal
    naar toetrokken tijdens de oorlog




    Onder de aanwezigen vlnr :

    Eerste schepen Dhr. Germain Dhondt

    Martine Rabaey, Schepen van de gemeente Alveringem

    Danielle Godderis-T’Jonck, Vlaams Volksvertegenwoordiger (N-VA)

    Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA)

    Burgemeester dhr. Gerard Liefooghe

    en Johan Albrecht, Schepen van de gemeente Alveringem










     
    De muzikale intermezzo’s werden gebracht door de dochters van de auteur.

    Marie en Cornelia Becuwe, respectievelijk gitaar en viool.

     










    Tenslotte nam Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed
    Geert Bourgeois (N-VA) het woord.

    Hij dacht dat hij hier rustig een pintje zou kunnen drinken net als
    op het streekbierenfestival van Zwevegem (zie vorig verslag)
    Maar wist niet dat er zo veel vragen op hem zouden worden afgevuurd.

    Hij antwoordde in zijn toespraak dat hij die mogelijkheid wil onderzoeken.
    'Een museum met een andere invalshoek dan In Flanders Fields -
    bijvoorbeeld het leven in de frontstreek - is een mooi idee', sprak de Minister.




     

    Frontsoldaat Pol Braine luisterde aandachtig.




    Ook het talrijk aanwezige publiek was één en al oor.










    Een receptie met soldatenbier ronde het officiële gedeelte af.






    Het soldatenbier was tafelbier van brouwerij Strubbe uit Ichtegem.





    Tenslotte was er nog een soldatenfeestmaal met warme ham en
    officierenbier (Keyte Blond) én speciaal voor deze gelegenheid
    soldatenkoffie en Fortemse schrapnels







    Naar jaarlijkse traditie had Mevr. Nicole Feys
    vroegere uitbaatster van 't Brouwershof
    flessen met de hand geschilderd voor de
    leden van de Vlaamse Confrerie "Gilde van Sint-Arnoldus" en alle
    mensen die ingeschreven waren voor de soldatenmaaltijd .









    Het mooi verzorgde boek en een
    klein woordje van dank in mijn exemplaar door
    auteur Frank Becuwe.



    Het boek Bier aan het IJzerfront. Het verhaal van de dorst in de Grote Oorlog

    vindt u in de boekhandel. Kostprijs: 17,95 euro.




    Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog


    Tentoonstelling

    Mout- & Brouwhuis de Snoek

    museum-van-de-dorst-in-de-Groote Oorlog


    De deels permanente deels tijdelijke tentoonstelling
    Goeëd ènoeg voe de
    soldoat'n.
    Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog .
    kan u nog altijd bezoeken in het musem

    Voor de samenstelling tekenen de historici

    Frank Becuwe en Willem Wackenier en archivaris Chris Vandewalle.
    In de aanloop naar de grote

    herdenking 2014-2018 van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 onderzoekt het Mout-

    & Brouwhuis de Snoek sinds een paar jaar het aspect dorst aan het front .


    INFO : 

    De tentoonstelling loopt van 4 juli tot en met 27 september 2009,

    en is alle dagen (behalve op maandag gesloten

    zie webstek www.desnoek.be). Tijdens de duur van de tentoonstelling wordt

    de toegangsprijs voor het museum verhoogd met 1 euro
    (zie webstek
    www.desnoek.be).
    Een samenvatting van deze expositie over de Groote Oorlog, gezien door de ogen

    van brouwers, herbergiers en dorstige soldaten, wordt permanent.


     

    Image Hosted by ImageShack.us

    Opgelet ! Vanaf september 2009 is tentoonstelling en museum enkel
    toegankelijk op zaterdag en zondag

    18-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9de Internationaal Streekbierenfestival - Zwevegem


    Een kerk, 35 brouwers, meer dan 120 streekbieren
    en 2 dagen zon.

     




     

    Dit kan niet anders dan het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem zijn.

    Na een paar jaartjes onderbreking stond ik op 14 en 15 augustus weer op het Theophile Toyeplein.

    Blij dat ik weer in de vertrouwde omgeving biertjes kon proeven,

    Blij dat ik over bier kon praten met brouwers,
    vertegenwoordigers en biervrienden.

    Ja de Draadtrekkersgemeente is op halfoogst de place to be
    voor ieder die het Belgisch gerstenat genegen is.

     

    Liefst meer dan 15.000 mensen (meer dan vorig jaar)
    zakten vrijdag en zaterdag af naar
    het plein achter de
    Sint-Amanduskerk om te genieten van meer dan
    120 streekbieren die door 35 brouwers uit binnen-en buitenland werden gepromoot.

     

    Aan de hand van onderstaande fotoreportage laat ik u de sfeer proeven
    van allemaal gelukkige blijde mensen.

    Misschien een kleine aanleiding om volgend jaar samen met gezin en familie

    te komen genieten van de 10de editie?




    De Sint-Amanduskerk.
    Langs de voorkant is alles rustig.

     



    Aan de achterzijde van de kerk is het ietsje drukker
    Meer dan 15.000 mensen waren gedurende de twee dagen aanwezig
    op het Th. Toyeplein.





    Stijn vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels tapt
    een Karmeliet in het bombastische glas.




    In tegenstelling tot sommige andere festivals waar proefglaasjes gebruikt worden
    worden volgens de organisatoren de bieren het best in hun
    origineel glas geschonken.
    Daarom raadde Flanders Events aan om een BOB mee te brengen of
    om gebruik te maken van de gratis pendeldienst





    Guido Devos van brouwerij De Ranke op bezoek bij
    Piet Meirhaeghe en echtgenote van brouwerij Sint Canarus.




    Nieuw bij bierfirma Druïde was hun 'Grand Q'.
    Bemerkt de nieuwe trend!  Er liggen zonnepanelen op hun tentje!






    Andy Neil (Cultural Beer Tous) uit Nettetal (Duitsland)
    presenteerde 'The Beers of Germany'.
    We proefden er de Kanone Zwick'l (5,3%) van 't vat.
    Een wazig goudblond biertje. Moutig en ruikend naar vers brood.
    Ook de Maisels Weizen kon ons bekoren.
    De Loscher Pils daarentegen viel tegen door een infectie





    De Mongozobieren geschonken in een kom konden veel mensen bekoren.
    Mongozo banaan, Mango en Coconut waren er te verkrijgen.
    Voor mij toch allemaal iets te zoet.





    Een verse getapte frisse Bavik Blond van 't vat smaakte met dit weer heerlijk.
    Vooral als hij getapt werd door een lieve dame van wie ik
    spijtig de naam niet kent.




    Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois was ook op de afspraak.
    Hier staat de minister samen met burgemeester Claude Vanwelden en
    voorzitter Yvan Devlaminck op de foto.
    In hun handen een frisse Rodenbach van 't vat.





    Ook een biertje van brouwerij Malheur konden de twee
    politiekers bekoren.










    Aan dit festival is voor de bezoekers een wedstrijd verbonden.
    Zij mogen in de vier categorieën beslissen welke bieren de kroon spannen.
    Die vier zijn: voorzichtige en geprononceerde degustatiebieren,
    doordrinkers en zoethouders.
    De winnende brouwerijen krijgen in maart 2010 de trofee het Gouden Glas.'
    De deelnemingsformulieren werden rondgedeels door mooie hostessen.

    Zie het verslag van dit jaar :

     Het gala van het Gouden Glas 2008 - Zwevegem





    De altijd goedlachse Vincent Dilewyns samen met zijn mooie jongste
    dochter op de foto. Bij hen kon je een Vicardin, een Vicaris Tripel of
    de lekkere Vicaris Generaal proeven.






    Nog blijde gezichten aan de stand van Lupiline.
    Jan en Lies (die insprong voor Veerle Bal) bestelden zopas een Koriala aan
    Du Bocq vertegenwoordiger John Barrez en vriendin Sandra.
    Ook kon men hun laatste nieuw bruintje 'Cuerna' proeven
    Deze bieren zullen nog besproken worden op deze bierblog.





     Er waren gedurende de twee dagen verschillende Live-optredens.
    Hier "The Hellhound Blues Trail Band" aan het werk.




    En het publiek bleef massaal toestromen en zag dat het goed was.


    Naast bierstandjes waren op het gigantisch terras ook diverse
    hapjesstanden en frisdrankstandjes te vinden.
    De kinderen konden terecht bij de kermiskramen en het kinderdorp




    Gert en Christel van Jessenhofke uit Kuringen bij Hasselt tapten
    er hun heerlijk biobier.  Wat er uit het vat kwam was gewoon geweldig.
    Een fris jong biertje met een heerlijk hoparoma.





    Deze dame poseerde maar al te graag met een stenen bierpul.
    Vooral als ik zei dat het voor de website Zatte vrienden DOT B E was.





    Nogmaals John Barrez (R) met de vertegenwoordiger van
    Brasserie Silenrieux.  Deze laatste had Charmetine en Charmette van 't vat
    naar Zwevegem mee gebracht.





    De mensen van HIK Ingelmunster waren ook van de partij.
    Een leuke bierproeversclub waar ik ook lid van ben.






    Uit Antwerpen, De Treinreizigers.
    Deze mensen zijn een groepje bierlovers die zich altijd verplaatsen met de trein.
    Ze bezoeken bijna alle festivals van België.





    Den Eddie uit Hoboken met vriendin.
    Op ieder festival te vinden en te horen met zijn typisch Hobooks accent





    Anne Cocquyt vertegenwoordigd samen met haar echtgenoot Geert
    brouwerij Duvel Moortgat.





    Tijdens het festival was er ook een passage van de Mechaegelstoet.
    Dit is een zevenjaarlijkse rondgang door Zwevegem van een honderdtal
    figuranten die oude beroepen uitbeelden.
    Ook voor hen was het dorstig weer.





    Uit Brakel Wim van brouwerij De Graal en zijn jonge assistent.
    Wim had zijn nieuw bier Quest mee.
    Lees HIER hoe het bier smaakt





    De enige Nederlandse Trappistenbrouwerij 'Bierbrouwerij de Koningshoeven'
    was vertegenwoordigd door spraakwaterval Vic Jaenen.





    Ook uit Nederland, brouwerij De 7de Hemel.
    Hier tapt Ger Hendrix een biertje 'Avondrood' uit in een origineel glas.





    Nog vlug een totentrekker proeven van bierfirma Buitenlust
    en dan richting Gullegem.





    Door het mooie weer hadden de bezoekers niet veel zin om naar huis te gaan.
    Ik daarentegen moest zondag present zijn in het brouwersmuseum
    van Alveringem voor de St. Arnoldusviering en het brouwersbuffet.
    Zie volgende reportage.






    We nemen afscheid zoals altijd met een foto van een mooie dame.
    Ditmaal de vertegenwoordigster van brouwerij Het Anker uit Mecehelen.

    Tot volgend jaar voor de tiende uitgave !!!


    Alle info zie :
    http://www.flanderseventsvzw.be

    18-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij St. Jozef - Opitter (3) - Pax Pils in herberg De Witte - Opitter

     

    Herberg “De Witte” - Opitter



    Alhoewel de juiste stichtingsdatum van brouwerij St. Jozef niet bekend is,

    vindt men in de archieven terug dat Brouwerij Sint-Jozef ontstaan is

    door toedoen van de familie Vissers.

    Van Thomas Vissers, die in 1807 overleed, weet men dat hij afkomstig was uit de streek van 's-Hertogenbosch en dat zijn echtgenote afstamde van een Engelse Lord.

     

    Bovendien staat vast dat zijn zoon Johannes, die lange tijd burgemeester van Opitter was, een groot herenhuis met brouwerij en stallingen bewoonde op het dorpsplein in Opitter. Daar vestigde zich nadien ook zijn dochter, die huwde met Jozef Cornelissen. Het is sinds die tijd dat de naam Cornelissen onafscheidelijk verbonden blijft met de brouwerij.

     

    De drie zonen uit dit huwelijk gingen elk hun eigen weg. Jozef begon een limonadefabriek; Leo nam de bottelarij voor zijn rekening en Jaak brouwde bier. In de jaren 1934–1935 bouwde Jaak een nieuwe brouwerij, waar in 1937 de Pax Pils geboren werd. Naast dit bier, in flessen en vaten verkocht, werd ook het zwaardere Ops-Ale gebrouwen, wat uitsluitend in flessen verkocht werd.

     

    Op het einde van de veertiger jaren nam Jaak zowel de bottelarij als de limonadefabriek over. Zijn zonen Jan en Leo namen de zaak over en de eerste exportstappen werden gezet. In 1972 kwam Jef Cornelissen in beeld. Met hem waaide een nieuwe wind door de brouwerij en in 1980 nam hij de brouwerij volledig over na het overlijden van zijn vader.

    (Bron: Wikipedia)

     

    De brouwerij bied werk aan een 40-tal mensen

    En beschikt over een 250 eigen herbergen

     


    Na de rondleiding nam De Hr. Cornelissen Jr. ons mee naar een van die herbergen

     “De Witte” een plaatselijke volkscafé in de schaduw van de brouwerij

    Daar konden we proeven van een vers getapte PAX-pils.

     



    Herberg De Witte

     


     












    Bij het binnenkomen waren we verrast over de vele kaders
    die de linkse muur versieren.
    Honderden schilderijlijsten met foto's, producties, publiciteitpancardes enz..
    hangen hier netjes naast elkaar.




    De patron was vroeger biervoerder.
    Het voorpaneel van de stuurcabine van zijn bierwagen hangt nog in het café.




    De patron tapt hier op vakkundige wijze een PAX Pils




    De mooie toog nodigt uit om er aan plaats te nemen.
    Als West-Vlamingen was het niet altijd duidelijk wat ze hier vertelden.
    Geroen en De Hr. Cornelissen Jr. genieten van een Pax Pilsje
     




    Een echte pilsdrinker ben ik niet maar dit biertje kon me wel echt bekoren.

    Misschien omdat het vers van de tap geschonken werd.

    Het zou ook kunnen aan het water liggen.

    De brouwerij beschikt over eigen bronwater die 180 meter diep te vinden is.

    Het water zou volgens droogresten te vergelijken zijn met dat van Chaudfontaine.




     

    Pax Pils van ’t Vat – 5% Alc.Vol.





     

    Een goudblond helder biertje

    Met een mooie witte schuimkop

    Fijn parelend.

     

    De neus is moutig.



    Het biertje drinkt fris

    Is pittig

    Op het eind is er een weinig bitterheid te proeven

    Een prima dorstlesser.

     



    De Witte (Opitter)

    Opstraat 2

    tel. 089 86 88 86

    Bij deze bedanken Geroen en ik nog De Hr. Corneissen Jr.
    voor de vriendelijke en warme ontvangst in Opitter.


    16-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij St. Jozef - Opitter (2) - Bezoek aan de brouwerij


     

    Brouwerij St. Jozef – Opitter

     

     

    Na het proeven van de Herkenrode Tripel (zie vorig verslag)
    kregen we van de
    Hr.Jef Cornelissen Jr.

    een rondleiding in de brouwerij.







    De kerk en de brouwerij maken samen deel uit van het Itterplein.
    Zoals bij vele brouwerijen zijn ook hier de
    brouwketels te bewonderen van buitenaf.


     

    Bij het binnenkomen van het dorp zijn het, samen met de Sint-Trudokerk,
    de hoge brouwerijpercelen die meteen opvallen.


    Brouwerij St. Jozef doet me een beetje denken aan mijn kindertijd. 
    Mijn grootmoeder woonde in de '12 apostelenstraat' een klein steegje
    in Kortrijk gelegen net naast de voormalige brouwerij Lust. 
    De gebouwen maakten toen bij elk bezoek aan haar een
    bevreemdende indruk.









    Brouwerij St. Jozef  lijkt een beetje volgens mijn vage herinneringen
     op brouwerij Lust.

    Vooral de metalen verbinding (transportband) in de Sint-Jozefstraat
    tussen de brouwerij en enkele magazijnen heeft gelijkenissen
    met de Kortrijkse brouwerij


    Maar in de Groeningestede stond alles nog dichter en beangstigend bij elkaar.
    Hier in Opitter is er veel meer ruimte alhoewel de brouwerij deel
    uitmaakt van de dorpskern. En het gaat nog beter worden.


    Weldra wordt het Itterplein volledig vernieuwd.
    Er komt een Kim Clijstersfontein
    (
    een beeldengroep van Kim Clijsters door Stefan Bongaerts) die het plein zal opfleuren.
    "Ook de brouwerijmuren zullen gerenoveerd worden" vertelde een trotse

    Jef Cornelissen Jr " dit zal de brouwerij nog meer uitstraling geven".




    Het kloppend hart van de brouwerij "De Brouwzaal".
    Hier wordt enkel in een koperen brouwinstallatie gebrouwen.




     Van uit de brouwzaal heeft u een prachtig zicht op het Itterplein
    en de dorpskerk





     De oude brouwinstallatie met boven de filterkuip.




    De koperen lekbak van de filterkuip




    De vernieuwde brouwzaal krijgt stilaan vorm.
    Bemerkt de uitsparing in de muur in de vorm van een brouwketel.
    Voor wat zou dat nodig geweest zijn denkt u?
    Of zijn er Oosterse invloeden die de brouwerij inspireren?





    Een nieuwe koperen brouwketel.




    Op de foto vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Hr.Jef Cornelissen Jr en
    brouwer Benny Schuermans









    De gistingstanks
    Aantal tanks: 9
    Inhoud: 50.000 liter per tank
    Duur gisting: lage gisting: 12 à 13 dagen
    hoge gisting: 4 à 5 dagen





    De Lagertanks
    Tanks: 22 stuks
    Inhoud: 10 van 30.000 liter
    10 van 15.000 liter
    2 van 40.000 liter
    Duurtijd: 4 à 5 weken
    Temperatuur: 0°C









    De Filtratie
    Eenmaal rustig gelagerd wordt het bier gefilterd.
    Deze filtratie verwijdert de laatste grondstof- en gistresten
    met als resultaat een fris helder biertje.





    Flessenvullijn

    Technisch gegevens:
    Maximumsnelheid: 16.000 flessen per uur





    De tank voor de waterzuivering



    Naast een grondige renovatie van uitrusting en machines neemt de milieuzorg bij
    brouwerij St. Jozef een belangrijk deel in van het investeringsplan.

    Volgens hun website is de volledige afvalwaterstroom gescheiden.
    Het industrieel afvalwater, het regenwater en het huishoudelijk afvalwater
    worden in aparte kanalen afgevoerd.
    Verder werd er een groenscherm geplaatst en wordt er alles aan gedaan
    om eventuele geur- en geluidshinder te voorkomen.
    De brouwerij hecht er inderdaad belang aan om als industrieel en ambachtelijk
    bedrijf gehuisvest te zijn in de woonkern.
    Het moet mogelijk zijn om samen met de inwoners een harmonieus geheel te vormen.
    Een brouwerij bevindt zich volgens aloude traditie toch “in het dorp”.








    De brouwerij mag wel van 1937 dateren. 
    Deze wagen geparkeerd aan de brouwerij past wonderwel bij de brouwerij.
    De hoofdkussens brengen me trouwens op een idee.
    Waarom ook de naam BIERBLOG niet aanbrengen op mijn hoofdsteunen?
    Eén nadeel : mijn auto geeft geen afneembaar en opvouwbaar dak.



    ALLE INFO BROUWERIJ SINT-JOZEF

    http://www.brouwerijsintjozef.be


     

    15-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij St. Jozef - Opitter (1) - Herkenrode Tripel


    Een Herkenrode Tripel proeven
    met De Hr. Jef Cornelissen Junior



     

    Na Ter Dolen heeft Limburg nu een tweede erkend abdijbier,

    namelijk de Herkenrode Tripel

    Door de lancering van dit nieuwe abdijbier

    wordt een eeuwenoude traditie hersteld.

     

     

    De officiële voorstelling van Herkenrode Tripel vond plaats tijdens

    het lanceerweekend op 11 en 12 juli op de abdijsite van Herkenrode,

    met een proeverij en heel wat animatie.

    Het bier wordt gebrouwen bij Brouwerij Sint-Jozef in Opitter





    Brouwerij Sint-Jozef.


     

    Daar Geroen Vansteenbrugge en ik jammerlijk niet aanwezig konden zijn
    op de voorstelling
    van dit nieuwe abdijbier werden we op vrijdag 31 juli
    ontvangen in de brouwerij door

    de Hr. Jef Cornelissen Junior om er de Herkenrode persoonlijk
    en in zijn gezelschap
    te proeven.

    Door het drukke verkeer waren we iets te laat op de afspraak

    Maar onze sympathieke gastheer had daar alle begrip voor.
















    Het degustatielokaal - vergaderruimte, een klein museum.



    We werden ontvangen in een gezellige degustatieruimte / vergaderzaal.

    Zeg maar het Walhalla van de brouwerij.

    Aan de glazen tafel waar we mochten plaats nemen
    moeten waarschijnlijk al menig bierpersoonlijkheden gezeten hebben.
    Wij voelden ons natuurlijk vereerd door zo veel Limburgse gastvrijheid.





     
    Jef Cornelissen Jr. schonk ons vakkundig een Herkenrode tripel in.

     

    "De Herkenrode Tripel" is een enorm succes wist De Hr. Cornelissen ons te vertellen.
    "Hij is bijna nergens meer te verkrijgen".

    Dit hebben we ondervonden.  Voor zijn voordrachten over abdijbieren

    in het kader van ‘Leven in de Brouwerij’ Een project van Tafelen Vlaanderen

     had Geroen graag een bakje aangekocht.  Daar er op de brouwerij geen enkele
     krat
    meer was te vinden had De Hr. Cornelisen ons door verwezen naar

    een plaatselijke drankenhandel.  Daar vonden we nog een laatste net niet volledige bak..  

     


     

    De Hr. Jef Cornelissen junior assisteert sinds 2004 zijn vader in de brouwerij.

    De bouwtraditie is al aan de vijfde generatie toe.

    Dat St. Jozef op wereldvlak goed bezig is bewijzen
    de vele oorkondes, diploma’s en medailles
    die in het lokaal overal zijn uitgestald.  
    En daar is de zaakvoerder bijzonder trots op.









    Onder het glas, oorkonden, diploma's en een zoveelste
    gouden medaille voor de Ops-Ale.





    Pax Pils en Coral in blik



    "Onze brouwerij is op gebied van export als een raket de hoogte ingeschoten.
    Vroeger nam het eiland Tenerife een groot deel van onze omzet in.
    Maar stilaan exporteren we onze bieren over de gehele wereld.
    Amerika, Canada en zelfs Singapore zijn belangrijke exportlanden.

    Op het eiland Madeira is er zelfs een brouwerij die het bier ‘Coral’ brouwt."
    Jef haalt prompt een blikje Coral
    "Ze hebben ons de receptuur van hun bier bezorgd en wij brouwen
    het hier in Opitter. Een ander bedrijf, hier in de buurt, blikt het vervolgens in.
    Ook onze Pax Pils is nu te verkrijgen in blik. Zo helpen wij elkaar".

    Ook bijzonder trots was De Hr Cornelis over hun ‘Ops-Ale’,
    een blond kwaliteitsbiertje van 5,5% Alc.Vol.
     Dit bier heeft voor de achtste keer goud behaald

    op de prestigieuze ‘Monde Selection’, een ‘bierconcours’ dat dit jaar in Wenen
    plaats vond.

    Het bier wordt in Bree en omstreken ”De ‘Ops’  genoemd naar een afkorting
    van de deelgemeente Opitter
    Het is sedert 2005 een erkend streekproduct. Het eerste bier dat
    deze erkenning kreeg.

    Lees het bierrapport van dit biertje HIER



    Het Abdijbier Herkenrode Tripel


    De vzw Herkenrode droomde al bij de oprichting in 1999 van een eigen abdijbier.
    Negen jaar later is het eindelijk zo ver.
    Het recept werd bedacht door Robert Putman van brouwerij Sint-Jozef in Bree.
    "De Herkenrode Tripel is een honderd procent natuurlijk bier
    met een stevige schuim, lichtblonde kleur, lichte troebelheid, een frisse geur,
    een zuurzoete smaak en een alcoholgehalte van zeven procent vol", vertelt Robert Putman.
    "Je kan makkelijk twee of drie Herkenrodes na elkaar drinken.
    In het bier zitten geen kleurstoffen of additieven en het is niet gepasteuriseerd.
    Het bier heeft minimaal zeven procent alcohol."
    De Federatie van Belgische Brouwers erkende het bier als Belgisch abdijbier.
    "Het bier zal vooral in Hasselt en Bree verkrijgbaar zijn", vertelt Wim Van Lishout,
    voorzitter van de vzw Herkenrode. "Naast het 33 centiliter flesje, met prachtig etiket,
    werd ook een fles in champenoiseuitvoering van 75 centiliter geproduceerd voor vriendschapsontmoetingen of als cadeau.
    Ons gepersonaliseerd glas wordt ongetwijfeld een collectors-item."
    De vzw Herkenrode heeft sinds kort ook de erkenning als fietscafé op zak.
    "Daardoor zullen ongetwijfeld nog meer mensen met de fiets
    naar ons prachtig domein afzakken.
    De abdij is dan ook de ideale locatie om te genieten van ons lekker abdijbiertje",
    besluit Van Lishout. (Bron : Het Nieuwsblad)





    Het gepersonaliseerd glas wordt ongetwijfeld een collectors-item.





    Het prachtig etiket in de typische stijl van de St. Jozefbrouwerij.





    Het rugetiket met het logo van erkend Abdijbier.


    .







    De prachtige fles in champenoiseuitvoering van 75 centiliter
    geproduceerd voor vriendschapsontmoetingen of als cadeau.






    Dit waren helaas de laatste flessen die nog in de
    degustatieruimte stonden.  Eentje kopen was uitgesloten.




    Herkenrode Tripel - 7% Alc





    Blond helder biertje met mooie romige witte schuimkraag.

    De neus is moutig
    met geurige fruitige toetsen.

    De eerste slok drinkt fris
    zoete moutsmaak
    met in de achtergrond een lekkere lichte bitterheid
    Fruitige toetsen maken het bier aangenaam om te drinken
    een biertje volledig in evenwicht.
    Door zijn lichte alcohol percentage laat het
    zich gemakkelijk drinken.
    Kortom een goed gebrouwen biertje.
    Voor mij mocht het nog ietsje bitter zijn.
    Maar wie ben ik?

    Daarna nam De Hr. Cornelissen ons mee naar de brouwerij
    en een plaatselijk café om er de Pax pils van 't vat te proeven.
    Verslag volgt later.

    Info :

    Brouwerij St. Jozef

    Itterplein 19
    3960 Bree - Opitter
    België

    Tel. +32 89 86 47 11
    Fax. +32 89 86 74 19

    info@brouwerijsintjozef.be




     

    10-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bintjesbier - B&B 'œHet Bintjeshof' - Bellgem


    B&B  “Het Bintjeshof” - Bellgem.



     

    Elke De Vleeschouwer en Bert Van Den Bossche

    nodigden me vrijdag 7 augustus laatsleden uit om een kijkje te nemen tijdens
    de opendagen

    van hun  Bed & Breakfast “Het Bintjeshof” te Bellgem.

     


    Elke is de dochter van Johan de voorzitter van Bierproefvereniging “BLES” uit Zottegem.

    Het kon niet anders dan dat er op deze kijkdag een biertje zou worden geschonken.

    Een nieuw biertje dan nog wel. Het Bintjesbier.






    De voorzijde van het prachtige gerestaureerde Bintjeshof.






    De achterkant van de vierkantshoeve.



    Het Bintjeshof is een volledig gerestaureerde vierkantshoeve.

    De gebouwen werden voorzien van het aller-modernste comfort, zonder daarbij te raken aan de boerderijarchitectuur.


















    De ontbijtruimte.
    's Morgens staat hier een uitgebreid ontbijtbuffet klaar.
    De maaltijden worden bereid in een industriële keuken.



    Er zijn 8 gezellige kamers, elk met hun eigen karakter en tot in de puntjes verzorgd.

    De kamers staan in het teken van de grote passie van de familie Mylle: de aardappel. 
    Elke kamer is genoemd naar een specifieke aardappelvariëteit.

    Er is ook een vergaderzaal/seminarieruimte.
    Deze zaal kan u enkel afhuren in combinatie met een kamer.




     



    Deze kamer is de familiekamer. Ook Bintje genoemd.
    Deze kamer bied plaats aan 4 of zelfs 5 gasten.
    Hier zijn twee badkamers voorzien met elk een toilet.









    Van op het balkon van de slaapkamers heeft u een mooi
    uitzicht op de prachtige natuur.
    Hier staat een overgelukkige uitbaatster Elke.

    Elke heeft via het opleidingcentra 'Syntra' Oudenaarde

    Een lessenpakket 'Beroepskennis Exploitant kleinschalig verblijfstoerisme en

    Plattelandstoerisme gevolgd'. Een leraar kon haar overhalen

    om samen met haar vriend die kok van beroep is deze B&B uit te baten




    De aardappelen die op de boerderij van Roger Myllle worden geteeld
    worden wereldwijd geëxprteerd en verwerkt tot heerlijke lekkernijen.
    De aardappelopslagplaats achter de Bed & Breakfast heeft een
    capaciteit van 1300 ton.  In september wordt deze loods volledig
    opgevuld met aardappelen.  Momenteel staan oude en nieuwe machines ten toon
    die gebruikt worden om de aardappelen te rooien.








    Heel wat genodigden waren de vrijdag reeds aanwezig.
    De opendag vond ook nog op zaterdag en zondag plaats.




    Dat in deze B&B alles in de teken van de aardappel staat kon
    men ook proeven.  Chef Bert serveerde diverse gerechtjes klaar gemaakt
    met aardappelen.





    Ook oud wielrenner en Ronde van Vlaanderen winnaar
    Peter Van Petegem kwam eventjes een kijkje nemen.
    Wie weet is de B&B nog de thuishaven van wielerploegen?





     Niets met aardappelen of bier te maken.
    Deze Calvados destileerkolom dient enkel als decoratie op de binnenkoer





    De genodigden konden kennis maken met het plaatselijk huisbier 'Bintjesbier'.
    Een biertje speciaal gebrouwen door Picobrouwerij
    Alvinne voor
    Het Bintjeshof.
    Men moest niet ver zoeken om een naam voor het bier te vinden.

    Het werd genoemd naar de naam van de Ideale fritesaardappel Bintje.





    De gasten die er verlijven kunnen het bier aankopen en natuurlijk
    het ter plaatse degusteren.






    Naast het bier is er ook nog een digestiefje op basis van
    (hoe kan het anders) natuuraardappelen.




    Bintjesbier van 't vat - 6,3% Alc.Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule






    Blond bier met een dikke witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    Het aroma is fruitig met kruidige prikkels
     

    De eerste smaak is fris.
    Een moutige aanhef.

    Gevolgd door lekkere Fruitige toetsen.
    Op de achtergrond zorgt de fijne bitterheid
    voor voldoende evenwicht.
    De afdronk is mooi bitter.

    Een degustatie dorstlesser.

     

    Een biertje die past bij elk aardappelgerecht




     Het mooie etiket





    Bert Van Den Bossche en Elke De Vleeschouwer toosten
    op hun Bed & Breakfast.

    Bierblog wenst hun veel succes met hun zaak

    verdere Info :

    HET BINTJESHOF

    Bed & Breakfast

    Kreupelstraat 60

    8510 Bellegem – Kortrijk

    0495-248 749

    info@hetbintjeshof.be

    www.hetbintjeshof.be

     


    Plattelandstoerisme zit in de lift

    Bekijk de website HIER




     

    09-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quest - Brouwerij De Graal - Brakel (OVl)


     

    Quest – De Graal.

     

    Ridders weten waarom?






    De zoektocht naar de Graal is een quest die al eeuwen door
    verschillende mensen is gemaakt.

    Het is een mysterie wat de graal is en of deze ooit wel heeft bestaan,
    want zelfs daarover zijn de meningen verdeeld.

    Tot op de dag van vandaag is dit mysterie niet onthult.

    De quest naar de ‘Heilige Graal’ is een zoektocht
    en dat is wat het leven zelf is: een quest.

    Sommige mensen zeggen dan ook wel dat de
    zoektocht zelf de echte ontdekking is, de echte graal…








    Quest – 9% Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel






    Blond wazig biertje met

    een witte fijne schuimkraag

     

    Het aroma is kruidig met

    toetsen van kruidnagel

     

    De eerste slokken zijn kruidig

    Heel diep waarneembare toetsen van sinaas

    Bittere kruiden prikkels op een zoete achtergrond

    Redelijke body

    Misschien iets te aromatisch

    Toch een goed gebrouwen degustatiebier.

    Opletten 9% is niet niks.

     

     




    Brouwerij
    De Graal
    Warande 15
    B - 9660 Brakel

    t : +32 (0) 55 42 47 90
    f : +32 (0) 55 42 47 90


    info@degraal.be

    08-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - 'œVlaams 11 juli


    Den Proefzolder





    “Vlaams 11 juli" plankje

     

     

    Een maand in vertraging met mijn reportage (shame).

    Maar van M!LF (Het Man!Liberation Front) naar de nieuwe man is ook niet alles.

    Ik moet me stilaan nog ietsje beter organiseren tussen het huishouden en mijn bierblog.





    De Vlaamse Leeuw mocht niet ontbreken op de Vlaamse Feestdag.

     




    Enkele nieuwigheden van Den Proefzolder
    op de presentatieton.




    Na het 4th of July plankje (bekijk reportage
    hier) met enkel Amerikaanse bieren, kon de Vlaamse Feestdag niet uitblijven. Op zaterdag 11 juli kleurde Den Proefzolder voor een dag geel en zwart.

    Er stond een “Vlaams 11 juli” plankje op het menu.




     

    De Alvinne Brothers boden die dag een proefplankje aan bestaande uit 5 Vlaamse bieren,

    het equivalent van het aantal Vlaamse provincies.

    De keuze van de bieren lieten zij over aan enkele ‘Die hard’ zolderproevers.

    Zij gingen elk in hun provincie op zoek naar een interessant biertje.

    En het resultaat mocht er zijn,

     

    Ziehier wat voor lekkers op het “Vlaamse” plankje stond.



    van links naar rechts :

     
    Achel Extra Bruin – Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis - (Limburg)

    Hof Ten Dormael Amber - Brouwerij Hof ten Dormael - Tildonk (Vlaams-Brabant)
    Westmalle Extra – Trappistenbrouwerij Westmalle - (Antwerpen)
    Tripel Klok – brouwerij Boelens – Belsele (Oost-Vlaanderen)
    Special Oerbier Reserva - De Dolle Brouwers - Esen (West-Vlaanderen)






    Enkele jeugdige Heulenaars kwamen eens proeven.




    Uit Nederland voor het eerst op Den Proefzolder
    bierkenners Jan Komejan en Thomas Oele.




    Jo Helsen en Sabine Mans bekijken de biershop 



    Vlaams plankje






    Special Oerbier Reserva – 13% Alc. Vol.

    De Dolle Brouwers - Esen (West-Vlaanderen)



     




    Donkerbruin bier met een fijne gebroken witte schuimkraag.

     

    De neus is hemels

    Fijne melkzurigheid

    Met toetsen van eik.

     

    De smaak met een mooie lichtzurige aanzet

    Vergelijkbaar met een Rodenbach Grand Cru

    Dit zelfde wijnachtig toetsje

    met eiken prikkels doet de smaakpapillen kraaien van plezier.

    Bij manier van spreken hé

    Zoet en zuur subtiel met elkaar verenigd

    met een weinig warme alcohol

    Heerlijk complex biertje.

     

     



     

    Tripel Klok – 8,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Boelens – Belsele (Oost-Vlaanderen)



     




    Blond (Oranje) biertje met wazige schijn en een witte fijne schuimkraagje

     

    Het aroma ruikt ietsje naar Diacetyl (botergeur)

    Heel weinig en aangenaam.

    Ook een vleugje alcohol

     

    De eerste smaak is die van karamelmout

    Pierre rookte O.L.V. bedstro in het biertje

    Honing - sinaasappel?

    Het bier heeft een olieachtige textuur.

    Het smaakt naar Barley wine

    Met warme alcohol toetsjes.

    De afdronk heeft een lichte bitterheid.

    Een lekker brouwsel.

     

     

     

     

     

    Westmalle Extra – 4% Alc.Vol.

    Trappistenbrouwerij Westmalle - (Antwerpen)



     




    Veel niet bierkenners zullen toch eventjes de wenkbrauwen fronzen

    bij het zien van dit trappisten biertje.

    Inderdaad Voor eigen gebruik laten de monniken ook nog twee keer per jaar? de Westmalle Extra maken, een lekker en gezond tafelbier met amper 4% alcohol (vroeger 5%)

     

    Goudblond biertje met witte schuimkraag

     

    De neus is zoet en gistig

    met lichte toetsen van banaan

     

    De smaak is fruitig (banaan, citrus..noem maar op!)

    Met een mooie bitterheid in de achtergrond.

    Het bier heeft een rijke body ondanks zijn 4% Alc.

    Een bittere droge smakelijke afdronk

    Vroeger toen het nog 5% was vond ik het bier ietsje meer uitgesproken.

    Al bij al is het is een rijke dorstlesser die u moet degusteren en van genieten

    in tegenstelling tot een pilsje.

    En?? Veel beter dan een snobistische cava!

     


     

     

    Hof Ten Dormael Amber – 7,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Hof ten Dormael - Tildonk (Vlaams-Brabant)



     

     


    Donkeramber biertje met gebroken witte schuimkraag

     

    De neus is karamelmoutig

    Een vleugje alcohol komt even de neusvleugels beroeren

     

    De smaak is zoet

    Met in de achtergrond een lichte bitterheid

    Hoofdzakelijk karamel

    Ook hier een warme alcoholtoets

    Goed gebrouwen eerste biertje

    maar voor mij ietsje te opdringerig.

     



     

    Achel Extra Bruin – 9,5% Alc.Vol.

    Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis - (Limburg)


     

     




    Donker Trappistenbier met beige schuimkraag

     

    Aroma van mout en donkere bessen

    Gedroogde pruimen?

     

    De smaak is zoet

    Karamel

    Hier ook komen de rozijntjes eventjes piepen

    Licht kruidige toetsen

    De alcohol is goed gemaskeerd

    En toch een warm mondgevoel.

    Een lekkere Trappist.

     



    De beide Smetjes aan het proeven.
    Liesbeth en onze nieuwe zolderproever Bart Bourgeois kijken toe


     

     

    Geen feestdag zonder een feestmaal, dus waren er op Den Proefzolder
    die zaterdag mosselen Alvinne à volonté te krijgen




     Jan en Thomas genieten van hun Vlaams plankje




    Dokter Dirk uit Gent  kwam samen met zijn familie 
    het Vlaams bierplankje degusteren.




    Natuurlijk waren er nog enkele buitenlandse proevertjes zoals deze
    Amerikaanse Victory V12



    Victory V12 – 12% Alc. Vol.

    Victory Brewing Co. – Downingtown – Pennsylvania USA




     


    Oranje bier met een wit schuimboordje

     

    De neus is vrij hoppig

    De hop is lichtjes verouderd (hoe kan het anders? – het bier is een tijdje onderweg)

    en dat levert een minieme kaasgeur op.

    Maar niettemin toch geurig.

    Ook fruitige prikkels van sinaasappel

     

    De eerste smaaktoetsen zijn vrij zoet

    Karamel

    Sinaas brengt een beetje swing in het bier

    Ook hier een lekkere alcohol warmte

    Een mooie bitterheid brengt het bier in evenwicht

    Een bittere afdronk

    Een heel lekkere brandewijn.

    Complex

     





    Uit de Deense Midtfyns brouwerij deze twee pareltjes

     

    Midtfyns Imperial Stout – 9,5% Alc.Vol.

    Midtfyns Bryghus – Broby – Denemarken




     




    Donker zwart bier met beige schuimboord

     

    Aroma van zwarte chocolade

    Cacaopoeder

    Ook een tikkeltje geur van koffie en vanille

     

    De smaak is die van zwarte koffie

    Chocolade

    Geroosterde mout

    Lichte eiken toetsen

    Bitter

     

    Een sterke kaas of donkere chocolade vergezeld van dit bier

    Is een hemels genot.

    Of het biertje (volgens de brouwerij)
     in een cognac glas uitschenken en voor de open haard

    degusteren. 
    Romantischer kan niet.

     


    Op een onlangs bij mij gehouden bruine bieren proeverij

    waren de bieren naast kaas vergezeld van donkere rozijntjes en zwarte chocolade.

    Mijn genodigden waren vol lof.

     

     

     

     

     

    Midtfyns Double IPA – 9,2% Alc.Vol.

    Midtfyns Bryghus – Broby – Denemarken


     

     

    Donker amber bier met beige schuimkraag

     

    De neus is vrij hoppig met een citrus aroma

     

    De smaak is moutig

    Met fruitige toetsen

    Citrus – Mango

    Een hopbittere afdronk

     

    Een lekkere IPA





    En Zolderproevers Gilberte en Stephan was blijkbaar 
    tevreden over de geslaagde dag.





    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about





    07-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Toogoloog - Middelkerke

     

    De Toogoloog te Middelkerke
    Van Beenhouwerij tot Kafeethuis.





    Op een van de vele trips met Geroen Vansteenbrugge belanden we onlangs
    in het Kaffeethuis ‘De Togooloog’ in Middelkerke.
     
    Geroen moest in Westende een voordracht geven over trappistenbieren,
    dit in het kader van ‘Leven in de Brouwerij’ Een project van Tafelen Vlaanderen.

    Ik had er vroeger nog geweest maar toen was het café
    open onder de naam “Het Verst
    eende Land”

    Toen we binnen stapten werden we onmiddellijk herkend door uitbater Dirk,
    die ons doen en laten volgt op Internet.
     
    Hij vertelde dat hij net als ik de brouwcursus bij Alvinne Events had gevolgd.

    Bij wijze van kennis maken tapte Dirk onmiddellijk een frisse
    Pater Lieven Blond uit een van zijn tapkranen.

    Ook een zeer verzorgd plankje met Orvalpaté en
    warme broodjes werd op de toog geplaatst.

    We hadden echter niet veel tijd en beloofden na de voordracht
    nog eventjes binnen te wippen wat we prompt ook deden.


     



    Den Toogoloog - Kerkstraat 7 - 8530 Middelkerke




    Een bord die elke bierproever aanspreekt.
    Nu nog de inwoners en de toeristen overtuigen.
    Maar daar twijfel ik niet aan.














    Van beenhouwerij tot gezellig praat, eet-en bier kaffee.
    Dirk heeft geholpen met de verbouwingen.
    De beenhouwerijwinkel is in de oorspronkelijke staat gebleven.
    Kijk naar de vloer en de typische wandtegels.
    Hier en daar kleine attributen die herinneringen oproepen
    aan de voormalige beenhouwerij.





    Dirk is al 7 jaar ambassadeur van Orval en 5 daarvan Cum Laude .

     



    Dirk baat samen met zijn echtgenote Laura en Karin sinds eind april
    dit prachtig gezellig bier-en eethuis uit.
    Voorheen was hij 9 jaar eigenaar van Bistro Bergamo die in dezelfde straat gelegen is.

    Zijn passie voor bier besloten om van de vroegere beenhouwerij
    (het oorspronkelijke pand) een

    biertempel te maken om de kustbewoners en de vele toeristen iets anders
    voor te schotelen dan alleen maar de bekende alledaagse merken van de brouwgiganten.

    Dat hij daar bijzonder in geslaagd is bewijst zijn mooie bierkaart.



    De sympathieke Dirk en Karin achter de 4 tapkranen.







    Bij wijze van verwelkoming bied Dirk ons een Pater Lieven van 't vat en
    een verzorgde plank met Orvalpaté en warme brood aan.
    Wat die pate betreft is het een pate bedrijf van Oostende,
    familie van Karin die dat speciaal voor Den Toogoloog maakt.




    Den Toogoloog heeft maar liefst meer dan 100 en 4 bieren van het vat in huis.

    Er is steeds een bier van brouwerij St. Bernardus op vat en ook het smakelijke bier

    van Brasserie Dupont loopt uit een van de kranen.

    Wat bijzonder is dat Den Toogooloog ook de Rédor pils van Dupont serveert.

    Normaal is die enkel te krijgen in enkele café’s in Tourpes

    Er is nog een tapkraan die afwisselende bieren van ’t vat zal tappen.













    Op de kaart staan ook bieren van kleine brouwers zoals Picobrouwerij Alvinne, Smisje,

    Bierfirma’s : Halleschelle, Slaapmutsje en Belgoo.

    De Trappisten en de Oude Geuzen-en kriekbieren zijn sterk vertegenwoordigend.

    Ook enkele bieren van de beste brouwers van de wereld mochten niet ontbreken.

    Pannepot, Pannepeut en Black Albert van de Struise Brouwers kun je hier proeven.






     









    In Den Toogoloog kun je altijd genieten van een stukje vlees van de grill.
    Dat kan iedere dag vanaf 16h tot 01h ,de keuken sluit om 24h.
    Op disdag en woensdag is het kaffeethuis gesloten want dan proeven de eigenaars
    van nieuwe biertjes met het oog om ze in hun zaak te serveren.
    . Bij mooi weer kan je terecht op het knusse rustig tuinterras.
     De tuin is ingesloten dus met de kinderen geen probleem.


    Een paar uur later zaten we al weer in de Toogooloog.
    Maar van bestellen was nog geen sprake.
    Martin haalde voor ons nog een 25 jaar oude geuze uit zijn kelder.
    De naam was onbekend maar lekker was hij nog.










    Geroen ontkukt en schenkt met grote voorzichtigheid de 25 jaar
    oude geuze in de glazen.
    Van het kurk konden we ook niet veel opsteken
     



    Thierry en Bianca van het blog Goddelijke drank waren ook van de partij.
    Op tafel Black Albert van De Struise, Vlaskop van brouwerrij Strubbe en
    Isi’dor de nieuwe trappist van La Trappe.


    Den Togooloog een Kaffeethuis om te koesteren en meermaals te bezoeken.
    Een aanwinst voor Middelkerke en de kust.






    Kerkstraat 7
    8430 Middelkerke
    Tel : 059 315313

    Info@dentoogooloog.be
    www.dentoogoloog.be

    Open vanaf 16 uur
    Gesloten op dinsdag en woensdag.

    04-08-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!