Tripels 18 – Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras. DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Boerinneken (9,5%Alc.Vol.) De Proefbrouwerij – Lochristi
Licht wazig amberkleurig bier met een witte schuimkraag De neus is vrij moutig Fruitig (Perzik) Tonen van gist De smaak is intens Zoete fruitige smaak Lichte hoppige prikken Warm alcoholisch Evenwichtig Afdronk bevat zoet tonen van mout Een lekkere tripel met voldoende alcohol in de mond!
Het bier wordt gebrouwen voor Verstraeten H&S te Beveren (Oost-Vlaanderen)
Oorspronkelijk werd het bier gebrouwen in opdracht van Den Ouden Advokaat, maar sinds 2013 werd het overgenomen door de huidige bierfirma. Het bier wordt naast België en Nederland geëxporteerd naar Spanje, Engeland en Laos.(Bron Wikipedia)
Bush Triple ( 10,5% Alc.Vol.) Brasserie Dubuisson – Pippaix
Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag. Een lekker aroma van fruit doet de neus open bloeien Perzik en banaan spelen er de hoofdrol Karamelleprik Een licht snuifje alcohol laat ons weten dat we met een kanjer te doen hebben. Zoete aanzet Honingtoets karamel Lichte bitterheid Fruitige prikken van banaan Mooi in balans De afdronk is alcoholisch Redelijke klepper Een zetelbiertripel
Ik proefde in de jaren 60 voor het eerst een bush bier in Café ”De Ronde van Vlaanderen” in Bellegem bij Kortrijk! Het café werd uitgebaat door de indertijd bekende wielrenner Germain Derycke. Het was de enige plaats in de streek tussen Kortrijk en Doornik die dit bier serveerde! Het eerste Bush-bier werd al in 1933 gebrouwen en dit volgens Engelse traditie. Vandaar ook de naam Bush Beer. Dit is een vertaling van Bière Dubuisson: “buisson” is het Frans voor struik of “bush”.(Wikipedia) De Bush Tripel is gelanceerd in 2008. Hij werd indertijd Bush Blonde genoemd. N.a.v. hun 250ste verjaardag veranderde Dubuisson het Bush-gamma met een nieuwe naam en look.
De smaak en het aroma beleven hetzelfde, maar de naam ‘Triple’ stond beter voor dit krachtige bier! Nog bij vertellen dat brouwerij Dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië is.
Chimay Tripel (8,0% Alc.Vol.) Gebrouwen bij Abbaye de Scourmont – Chimay
Strogeel licht wazig bier met een romige witte schuimkraag en een mooie sprankeling.
In de neus komen fruitige tonen van perzik naar boven Zoete prikken Lichte kruidigheid De smaak zet het goed gevoel verder Sprankelende smaken van geel fruit Ook een lichte toets van kruidnagel Ook een lichte zoetigheid van karamel Opkomende hopbitterheid Evenwichtig Een tikje alcoholwarmte Frisse droge afdronk Lekkere tripel
Hij werd ontwikkeld door Père Théodore in de late jaren zestig. Deze tripel werd in 1986 bekend onder de naam Cinq Cents en was verkrijgbaar in 75cl flessen. In 1996 werd het bier omgedoopt tot Witte Chimay (Chimay Blanche) Hij is de benjamin van de brouwerij en is het enige trappistenbier die op vat aangeboden wordt! Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php
Groeten William
18-09-2020 om 00:00
geschreven door William Roelens
|