Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 22 - Decum 6 - Decum 9 - Decum 10




    Dinsdagnamiddag proeverijen 22






    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     











    Voor onze 23ste proeverij bracht Geroen 
    3 bieren mee van de Decum brouwerij uit Tienen

    Decum is de latijnse naam voor “met Tienen” verwijzend naar de suikerstad Tienen waar de drie brouwers Ben, Daniel en Dirk afkomstig zijn.
    Hun proefbrouwerij staat in Mollem. Ze willen in hun proefbrouwerij zoals veel andere brouwers perfecte en originele bieren creëren die door de Tiense bevolking en diverse bierliefhebbers geapprecieerd worden. 
    Hun bieren worden in grote hoeveelheid in een andere brouwerij gebrouwen. 









    Decum 6 - OUR DAILY BREAD (6,0%Alc.Vol.)







    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag
    Mooie koolzuurpareling

    Aroma is moutig
    Lichte kruidigheid
    Fruitige toets van sinaas

    Lichtzurige aanzet
    Een florale toets verrast onze smaakpapillen
    Tarweprik
    Aromahop komt boven
    Tikje Kruidigheid
    Redelijk in evenwicht
    Smaakt naar witbier
    Een bier die best te genieten valt op warme dagen

    Brussels Beer Challenge 2018 | Certificate of Excellence










    Decum 9 TRIPEL GOLD (9,1%Alc.Vol.)







    Donker amberkleurig bier schuimkraag met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    met zoete toetsen van karamel
    Enige fruitigheid (sinaas)

    De eerste slokjes zijn bitter
    Volmondig
    Alcoholwarmte vult de mond
    Fruitige prikken
    De hopbitterheid blijft aanhouden
    Fruitige afdronk
    Stevige tripel met ietsje te weinig afwisseling in de smaak









    Decum 10  WHISKY INFUSED (10,2%Alc.Vol.)






    Donkerbruin tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag

    Zoet aroma van chocolat
    Café latte geurtje
    Vanilletoets

    De aanzet is zoet
    Gebrande mout
    Romig
    Koffietoets
    Vanille
    Alcoholnota’s van Whisky
    De bitterheid blijft mooi stabiel
    Evenwichtig
    Lekker bier

    Brussels Beer Challenge 2018 Tasting Feedback 44 / 50  |  Flavoured beer: Wood/Barrel Aged




    Groeten
    William en Geroen

    30-09-2020 om 10:38 geschreven door William Roelens


    18-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 18 – Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel





    Tripels 18 –  Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 








    Boerinneken (9,5%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Licht wazig amberkleurig bier met een witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig
    Fruitig (Perzik)
    Tonen van gist

    De smaak is intens
    Zoete fruitige smaak
    Lichte hoppige prikken
    Warm alcoholisch
    Evenwichtig
    Afdronk bevat zoet tonen van mout
    Een lekkere tripel met voldoende alcohol in de mond!



    Het bier wordt gebrouwen voor Verstraeten H&S te Beveren (Oost-Vlaanderen)

    Oorspronkelijk werd het bier gebrouwen in opdracht van Den Ouden Advokaat, maar sinds 2013 werd het overgenomen door de huidige bierfirma. Het bier wordt naast België en Nederland geëxporteerd naar Spanje, Engeland en Laos.(Bron Wikipedia)









    Bush Triple ( 10,5% Alc.Vol.)
    Brasserie Dubuisson – Pippaix








    Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag.

    Een lekker aroma van fruit doet de neus open bloeien
    Perzik en banaan spelen er de hoofdrol
    Karamelleprik
    Een licht snuifje alcohol laat ons weten dat we met een kanjer te doen hebben.

    Zoete aanzet
    Honingtoets
    karamel
    Lichte bitterheid
    Fruitige prikken van banaan
    Mooi in balans
    De afdronk is alcoholisch
    Redelijke klepper
    Een zetelbiertripel

     

     

    Ik proefde in de jaren 60 voor het eerst een bush bier in Café ”De Ronde van Vlaanderen” in Bellegem bij Kortrijk! Het café werd uitgebaat door de indertijd bekende wielrenner Germain Derycke.
    Het was de enige plaats in de streek tussen Kortrijk en Doornik die dit bier serveerde!
    Het eerste Bush-bier werd al in 1933 gebrouwen en dit volgens Engelse traditie.
    Vandaar ook de naam Bush Beer.  Dit is een vertaling van Bière Dubuisson: “buisson” is het Frans voor struik of “bush”.(Wikipedia)
    De Bush Tripel is gelanceerd in 2008. Hij werd indertijd Bush Blonde genoemd.
    N.a.v. hun 250ste verjaardag veranderde Dubuisson het Bush-gamma met een nieuwe naam en look.

    De smaak en het aroma beleven hetzelfde, maar de naam ‘Triple’ stond beter voor dit krachtige bier!
    Nog bij vertellen dat brouwerij Dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië is.








    Chimay Tripel (8,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Abbaye de Scourmont – Chimay







    Strogeel licht wazig bier met een romige witte schuimkraag en een mooie sprankeling.

    In de neus komen fruitige tonen van perzik naar boven
    Zoete prikken
    Lichte kruidigheid

    De smaak zet het goed gevoel verder
    Sprankelende smaken van geel fruit
    Ook een lichte toets van kruidnagel
    Ook een lichte zoetigheid van karamel
    Opkomende hopbitterheid
    Evenwichtig
    Een tikje alcoholwarmte
    Frisse droge afdronk
    Lekkere tripel



    Hij werd ontwikkeld door Père Théodore in de late jaren zestig.
    Deze tripel werd in 1986 bekend onder de naam Cinq Cents en was verkrijgbaar in 75cl flessen.
    In 1996 werd het bier omgedoopt tot Witte Chimay (Chimay Blanche)
    Hij is de benjamin van de brouwerij en is het enige trappistenbier die op vat aangeboden wordt!

    Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php



    Groeten
    William

    18-09-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speur je mee met BELHOP?



    Speur  je mee met BELHOP?


    "Speur je mee" was een initiatief van hopbedrijf BELHOP ingericht door Bart Boeraeve.

    Bart Boeraeve volgt zijn grootvader Albert en vader Gery op in hun hopbedrijf.

    Het is voor de eerste maal dat deze jonge hopboer de hoppluk leidt.
    Met zijn vrouw Annebel vormt hij de vijfde generatie BELHOP.





    Enkele zondagen in september (De plukmaand) richtte Bart en echtgenote Annebel een speurtocht in om de jaarlijkse hoppepluk in de kijker te plaatsen bij de Poperingenaars en de vele toeristen.
    De informatieve tocht liep door het Poperingse 
    landschap en door de nieuw aangelegde hopvelden van Belhop. 









    Annebel deelde de "Speur je mee" bladen uit aan de deelnemers die verdeeld waren in bubbels






    Met  bewegwijzerde ‘Wist je dat’ plaatjes konden de deelnemers het parcours gemakkelijk volgen
    en nuttige info krijgen over de hoppeteelt in Poperinge.












    In beperkte bubbels doorkruisten wij het prachtige Poperingse landschap 














    De prachtige nieuw aangelegde hopvelden van Belhop!

    De wandeling stond in feite in het teken van 'Bellenhof' een boek van Maaike Monkerhey
    die op het einde van de wandeling voorgesteld werd.


    Op 6 september 1944 werd Leo Lebbe geboren op het Bellenhof in Poperinge. Het is een memorabele dag voor het Hoppeland. Poolse bevrijders trekken door de straten van de stad. Dit is het einde van de Tweede Wereldoorlog. Leo groeit op in een gezin van hoppeboeren. Zijn levensverhaal en dat van de familie slingert zich tussen een snel veranderende hopcultuur. Tradities verdwijnen en de modernisering van de landbouw zorgt voor een ware omwenteling. Over de generaties heen zijn liefde, verdriet, gemis en geluk verweven met het alledaagse leven van de Lebbes.
    https://geschiedenis-winkel.nl/p/bellenhof/








    Tijdens de tocht kon men genieten van enkele nagespeelde passages uit het boek door enkele Poperingse
    Toneelspelers.


















    Schrijfster Maaike Monkerhey uit Wijtschate stelde op het einde van de wandeling haar nieuw boek 'BELLENHOF' voor.









    Nadien was het mogelijk om nog even gezellig te vertoeven op de boerderij en te proeven van de heerlijke Belhop-producten waaronder 'Saison Lokaal,' een korte-ketenbier, gebrouwen door brouwerij Toye uit Marke.
    Alles werd ingericht onder strenge Corona maatregelen!





    Voor Saison Lokaal werkte de Lokaalmarkt samen met hopboer Bart Boeraeve uit Poperinge.
    Zoals boven beschreven is Bart de vijfde generatie van het familiebedrijf Belhop.
    Dankzij Bart en andere hopboeren heeft Vlaanderen zo’n mooie biercultuur.
    Daarom werd zijn gezicht, letterlijk en figuurlijk, op het etiket van het bier geplaatst.”







    Saison Lokaal 5,5%.Alc.Vol
    Gebrouwen bij Brouwerij Toye – Marke



    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Tikje kruidigheid
    Granig

    De eerste slokken zijn moutig

    Licht hoppig
    Een kleine kruidigheid zorgt voor afwisseling
    De hopbitterheid komt langzaam naar boven
    en zorgt voor voldoende evenwicht met een lichte opkomende zoete toets
    Lichtbittere afdronk
    Droge nasmaak
    Drinkt vlot

    ‘Saison Lokaal’ bewijst hoe een lokaal bier lekker kan zijn!

     
    https://belhop.be/

    Groeten
    William





    10-09-2020 om 10:42 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!