Beer & Gastronomy ambassadeur 2014
Op dinsdag 04 februari 2013 werd de “Beer & Gastronomy” ambassadeur voor 2014 uitgeroepen door de prestigieuze Academy van “Het Biergenootschap der Lage Landen” (BGLL). Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve bijdrage aan de promotie van bier en gastronomie. In 2012 mocht Jean Blaute de prijs in ontvangst nemen. Vorig jaar ging de titel naar Joachim Boudens van het befaamde Brugse restaurant Hertog Jan. Ditmaal was het de eer aan Jeroen Meus.
De prijs werd uitgereikt in het Duvel Depot in Breendonk
De uitreiking vond plaats in het gekende Duveldepot in Breendonk (Puurs). Ik was maar al te blij met de uitnodiging en ging er zoals elk jaar er graag op in. Naar het Duveldepot rijden is voor elke bierliefhebber een aangename rit. Vooral in gezelschap van twee mooie dames en dito heren. Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier project), Saskia Falens (een van de eerste EVA-dames), Yannick de Cocuéau (amateurbrouwer en hoofdverantwoordelijke van het Zythos Bier Festival en Freddy Debels (Bierbrief) vulden mijn volumewagen Heel wat BV's (biervips) en persoonlijkheden uit de culinaire wereld waren aanwezig.
Laureaat 2012 Jean Blaute en Dirk De Prins (culinair journalist)
Sofie Vanrafelghem in gezelschap van Dirk De Prins en Yannick Boes, President van de Confederatie van Belgische Bouwers.
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en Saskia Faelens
JEROEN MEUS IS BEER & GASTRONOMY AMBASSADOR 2014
Fier op Belgisch speciaalbier
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador” uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance). Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.
Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President van de Confederatie van Belgische Bouwers op het spreekgestoelte.
Nicolas Soenen Beerambassador bij Duvel Moortgat
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL
Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Ambassador 2014 bekend maken.
Na Jean en Joachim komt Jeroen
In 2012 werd Jean Blaute in de bloemetjes gezet en vorig jaar werd de award uitgereikt aan Joachim Boudens van Hertog Jan. Dit jaar gaat de titel naar de chefkok Jeroen Meus.
Jeroen Meus is zeer verrast, maar ook vereerd door deze onderscheiding: “Ik doe mijn best om mijn kennis over de bierwereld te verbreden, maar ik ben niet iemand die alles tot op het bot gaat analyseren. Wel weet ik heel goed wat ik lekker vind. Ik benader biergastronomie dus zeker niet op een wetenschappelijke manier, maar veeleer vanuit mijn buikgevoel.”
Een Panelgesprek/interview door Alain Coninx (VRT) en Stefan Couteneye ('t Hommelhof Watou)
Twee aandachtige topchefs : Kwinten De Paepe van het restaurant Trente (Leuven) en Wouter Keersmaekers van het restaurant De Schone van Boskoop (Boechout)
Jeroen mocht de prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL en Jean Blaute. De kersverse ‘Beer & Gastronomy Ambassador’ zal in 2014 ons nationaal biererfgoed blijven promoten.
Jeroen Meus? Fier met zijn tittel.
Bier in de genen
Jeroen Meus serveert in zijn restaurant Luzine in Leuven Belgische bieren. Een aparte bierkaart is een tendens die hij meer en meer ziet in restaurants.
Jeroen Meus : “Ik heb veel voeling met bier, niet zozeer omdat ik er hectoliters van gedronken heb. Nee, dat is ons patrimonium. Dat zijn wij, Belgen. Denk aan Ambiorix met een pul schuimend bier. Bier zit in onze genen. Ik associeer me er ook graag mee, want het is een kwaliteitsproduct en daar kun je als gastronoom alleen maar achter staan. In bier heb je zuren, bittere en zoete smaken, fruitige of gebrande toetsen… Het is best complex, ook qua smaakopbouw. Maar het is niet gemakkelijk, bier in een restaurant. We geven al enkele jaren aangepaste bieren bij kazen in plaats van wijn. Bier zorgt namelijk voor een aangenaam contrast en reinigt je mond, waardoor het met zo’n kaasschotel een gedroomde combinatie vormt. Bovendien sluit biergastronomie mooi aan bij de culinaire tendens die vanuit het Hoge Noorden is ingezet, met meer nadruk op authenticiteit en lokale producten. Die connectie leidt onherroepelijk naar bier, en meer bepaald naar artisanale streekbieren.”
Gastronomische food- en bierpairing Daarna volgde voor de genodigden een Gastronomische food- en bierpairing Creaties van Jeroen Meus werden begeleid met de prachtige bieren van Duvel Moortgat
Als aperitief werd het nieuwe bier Château d’Ychouffe gepresenteerd. Het is een bier met een gisting van… druivenmost. Om de Château d’Ychouffe te bereiden, hebben de brouwers aan hun wort most van sauternewijn toegevoegd in een 60-40-verhouding. De most is afkomstig van een wijndomein in de Bordeaux aan de oevers van de Ruisseau de Pineau, dat een uitstekende dessertwijn opbrengt.
Jean Blaute en Dirk De Prins in gesprek met Sven Gatz Directeur van de Belgische Brouwers
Lekkere creaties zoals in 'Dagelijkse Kost'
Risotto van tarwe met een coquille in gepekeld citroengras, koriander en zure room. Met Vedett
Persverantwoordelijke Duvel Moortgat de sympathieke Debby Wilmsen (Diamonds & Pearls Communications)
Geconfijt varkenswangetjes, gebakken witloof met een espuma van puree. Met een Bolleke
Verse kop met een blonde Achouffe
Debby aan het werk (De leden van het BGLL kijken toe)
Bas Van Ostaden (Urthel Brouwerij) in gesprek met Paul Rutten grootaandeelhouder en voormalig directeur van de Gulpener Bierbrouwerij (NL), Paul is de bedenker en initiator van de veel geroemde duurzaamheidstrategie van Gulpener.
Rundertartaar, dragonmayonaise en een crumble van aardappel met Duvel.
Zythologe Anne (Fleur) Rijkers en Françoise Rousseaux ('t Hommelhof - Watou)
Dorade Royal met zuurkool, spek en een vleesjus van gerookt spek met Liefmans Gouden Band
Pralines gepresenteerd in oude koekendozen door deze goedlachse dienster
Pralines Mon Cherrie gepaird met een Liefmans Cuvée Brute
Met dank aan Yannick Boes
Meer over “Het Biergenootschap der Lage Landen” & ACADEMY
Het Biergenootschap der Lage Landen is opgericht in 2005. Het Genootschap kent als doel de promotie van bier en wil kennis verzamelen over wat er in de bierwereld leeft en te doen is. Dat alles met een homogene groep brouwerij- en biergeoriënteerde mensen met “Bourgondische inslag”, zoals het huidige ledenbestand, aangevuld met nieuwe brouwers en biergeoriënteerde mensen uit de Lage Landen. In België wordt jaarlijks de “Bier & Gastronomie Ambassadeur” benoemd, in Nederland wordt jaarlijks de “Bier & Gastronomie Award” uitgereikt. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance).
Bron : Diamonds & Pearls Communications
X
07-02-2014 om 14:56
geschreven door William Roelens
|