Een terugblik op
JUST BEER
tasting event for beer lovers
11 & 12 november 2017 Kortrijk
Zowat de hele Vlaamse craft bier wereld had acte de présence gegeven na de oproep van Master Biersommelier Sophie Vanrafelghem: een Vlaams bierfestival organi-seren waar het op aankomt. Met andere woorden: de bedenkster van Sophie’s World wilde met Just Beer te bewijzen dat er meer achter bier steekt dan op het eerste oog lijkt. Een loffelijk streven. Ook de locatie - de comfortabele en goed bereikbare Expo Kortrijk - was een schot in de roos. Zeker richting de toekomst waar Belgische, Franse en Engelse bierliefhebbers elkaar op een eenvoudige manier kunnen treffen.
Biersommelier Sophie Vanrafelghem in haar prachtige biertempel.
Het kwam wel uit dat het allemaal niet zomaar just beer is binnen de bierwereld. De bier incrowd kijkt immers altijd over je schouder mee. Waar er fouten worden gemaakt, wat niet klopt en (vooral) hoe het, volgens hen, eigenlijk wél moet.
Als onbevooroordeeld toeschouwer snel naar Kortrijk gereden om er het mijne van mee te krijgen en te ontdekken wat voor lekkers er allemaal wordt aangeboden. Zonder het langs de strenge meetlat van de ontelbare biermeesters te leggen. Blijft Just Beer hiermee dan steken in de mainstream of is het toch wat oppervlakkig? Geenszins! De uiterst strak georganiseerde festivalvloer gaf daar al een voor-proefje van. Alsof we een luxe champagnebeurs oplopen, wat een ontvangst na de wat onhandige binnen-komst met verschillende bandjes en de entreebetaling. Wat sowieso een pluspunt was is de ruime opzet en de geweldige overzichtelijkheid. Kosten noch moeite lijken gespaard. Ook het uniforme karakter lijkt heel overzichtelijk te werken en geeft niet de schijn van enkel visuele verlokkingen om bij één of andere stand te blijven staan.
Alsof we door een luxe champagnebeurs liepen. Just Beer waardeerde onze Nationale drank op naar een hoger niveau! Proficiat!
Een eerste halte was bij The Ministry Of Belgian Beer. Een naam die eigenlijk bij deze beurs mooi aansluit. Dimitri Messiaen en Tom Synae-ve schonken mij een Fresh Hop 13. Een verfrissend hoppig bier van slechts 4,0% Alc.Vol.
Blij om dokter Canarus van de gelijknamige brouwerij uit Deinze nog eens terug te zien. In een leuk ijskreemstandje bracht hij hulde aan oud wielrenner Lucien Buysse, winnaar van ‘De Tour de France’ van 1926. Een bruin Bier van 7,5%Alc.Vol. Moutig en licht zoet met een fruitige toets. Een allemans biertje.
Verwonderend, verbijsterend en verpletterend
In de locale pers werd Just Beer hierdoor zelfs afgeschilderd in drie kernwoorden: 'verwonderend, verbijsterend en verpletterend'. Een 70-tal brouwers presenteerden er een specialleke of een pri-meurtje. Zoals John Martin met de primeur IPA in blik; een nieuwe trend die snel navolging zal krijgen volgens kenners. De bierbrouwers en hun bieren waren op de festivalvloer in vijf categorieën ingedeeld. Dit naar gelang hun specialisme of bijzondere aspecten van het bier. Ook hier jammer genoeg weer volop Engelse termen.
Just Try: Met andere woorden, probeer het eens dat bier. Zeker als je geen bierfestivals gewend bent en jij als nieuwkomer kennis wil maken, vind je hier keus genoeg. Met voorbeel-den van Cristal, brasserie De Bastogne en Huyghe.
Just Hop: Voor de hop- en bitterliefhebbers natuurlijk. Hier konden bieren als de XX Bitter van De Ranke, Ceci n’IPA van De Feniks en de Imperial Black van Troubadour niet ont-breken.
Just New: Er viel veel nieuws te degusteren, met een keus uit nieuwe bieren van Het Anker (Indulgence Botanik), De Poes (Dortmunder Export), Dupont (Cuvée Dry Hopping 2017) en De Brabandere (Wild Quadrupel), om maar eens een paar namen te laten vallen.
Just Europe: Wie mocht blijven twijfelen of er goede speciaalbieren buiten België gebrouwen worden kon hier zijn/haar hart ophalen. Met geweldige bieren uit Nederland (o.a. Bliksem en Zundert), Italië (Birrificio del Doge), Estland (Öllenaut), Zweden (Poppels) en Griekenland (Sep-tem).
Just Different: Wie het aandurfde om eens iets bijzonders te proeven kon hier zijn/haar hart ophalen. Dany De Smet van Slaapmutske stond er met een bier dat enkel in Estland te koop is, de Witty Nelson. Deca met Georges IV, Bossuwé met Bomb-Out en The Ministry of Belgian Beer pakte uit met hun nieuwe Fresh Hop 13, om er maar een paar te noemen.
Brouwer Bosteels is duidelijk bezig om de DeuS weer goed als speciaalbier in de markt te plaatsen (we kwamen het, evenals het nieuwe degustatiebier van Liefmans, Goudenband op eiken vat, tegen op de Horeca Expo), want ook hier werd hun Champagnebier rijkelijk geschonken en gepromoot. Er waren daarnaast in de ruim zeventig stands veel inspirerende bieren en er was zelfs een aparte workshop ruimte voorzien en de onvermijdelijke biershop.
Enkel verkrijgbaar in Estland 'Witty Nelson' van brouwerij 'Het Slaapmutske' uit Melle. Een lekker tarwebier met Dry-hopping Een aroma van Nelsonsauvagehop Hoppig met een licht zuurtje in de af-dronk. Slechts 5,5%Alc.Vol.
Mattys Nuyts schonk met heel veel liefde de De Liefmans Barrel Aged (9,5%Alc.Vol.) uit. Een pareltje van Duvel Moortgat. Donkerbruin bier. Met aroma's fruit en eik. Tikje balsamico lichtzurig. Volmondig . Met nota's van taart. Pracht van een bier!
Workshops
De workshops waren verrassend genoeg opgedeeld in: Just Taste, Just Beer & Bites, Just Beer & Chef en Just Beer & Cheese; beetje jammer van al die Engelse termen, het zal met de internationale allure van Just Beer te maken hebben. De bekende biersommelier Andy De Mulder beet het spits af met een bespiegeling over de link tussen aroma’s en smaken in relatie met de ingrediënten bin-nen het brouwproces. Denk daarbij niet alleen aan mout en hop, maar zeker ook aan gist in relatie met de vier unieke Belgische vergistingprocessen. Spontaan, gemengd, hoog en laag.
Master Beer Sommelier en organisator Sophie Vanrafelghem zelf, focuste in haar geweldige presentatie meer op de verrassende wereld van Beer & Foodpairing. Als extraatje trakteerde één van Sophie’s World protegees de gasten later op de dag nog op een mooie kaas & biercombinatie presentatie.
De workshops combineerden perfect met het thema Just Beer in het zogenaamde foodpairing village dat was ingericht met zaken als Chocolaterie Stijn uit Poperinge met zijn hoppralines. Bier en eten gaan tegenwoordig hand en hand en zo hoort dat ook. Dat bewees chef Bram Bonamie wel in zijn workshop Just Beer & Chef. Op zondag opgevolgd door collega chef Achim Vandenbussche. Dit verdient opvolging en navolging!
Stijn Glorie uit Poperinge is sinds enkele jaren aan de slag als chocolatier. Met hart en ziel werkt Stijn zorgvuldig aan chocoladewerkjes en patisserie. Deze lekkernijen worden artisanaal gemaakt, zonder toege-voegde chemische kleurstoffen en bewaarmiddelen. Op Just Beer bracht hij lekkere Hoppepralines mee! Hij was een van de deelnemers die een standje bevolkten voor Beer en foodpairing.
Een bier gebrouwen ter herinnering aan de tornado die Oostmalle op 25 juni 1967 heeft getroffen 50 jaar geleden was ook te proeven. Het amberkleurig bier heeft een alc% van 6,7% en word gebrouwen bij Brouwerij Anders in Halen. De neus is moutig. De eerste slok is harsachtig. Het wordt ook gebrouwen zoals vroeger. Men gebruikt ook oude hop. Nu en dan een fruitigheid. Bittere afdronk.
Verwonderlijk maar een Griekse brouwerij was ook aanwezig op Just Beer Septem Microbrewery uit Evia Island had verrassende bieren mee zoals hun Septem 8th Day (7%Alc.Vol) Hoppige neus. Floraal Ook in de smaak dit exotische. Fruitig en een mooie bitterheid Een lekkere IPA uit het land van de sirtaki!
Meet the brewer
Naast de eerder genoemde workshops was er voldoende ruimte om eens met een brouwer van gedachten te wisselen. Was dat niet op de brouwersstand – ja, ze liepen gewoon in het wild rond die brouwers – maar ook in de vorm van meet the brewer. Zeg maar gerust brewers, want op zater-dag waren dat naast Bart Verdonk van de Kustbrouwerij, Ronald de Waal van Flying Dutchman (NoMad Brewing), Chris Vandewalle, Sam Quartier (Omer Vander Ghinste) en de ravissante Italiaanse Veronica Vecciato van Birrificio del Doge. Op zondagmiddag trapte Merlijn Dietvorst van brouwerij Bliksem af, gevolgd door Pieter Maes (De Bra-bandere), Bart Cuypers (Het Nest) en de Zweedse brouwer Petter Gunnarson van Poppels Bryggeri. Elke brouwer had zijn/haar eigen inbreng en vertelde bijzondere verhalen over brouwen en het onvermijdelijke resultaat daar-van: bier. Allen even gepassioneerd en vaak zelfs bevlogen met bier en brouwen bezig. Soms volgde de ene anekdote de volgende in zeer rap tempo op, waardoor het heel vermakelijk was om naar de brouwers te luiste-ren.
Bart Verdonk van de Kustbrouwerij in actie!
Een lekkere hamburger met kaas en spek kan in één, twee, drie uw hongertje stillen!
Eindelijk kon ik op 'Just Beer' het eerste bier van 'The Brew Factory" uit Heule proeven. Nicolas schonk mij een 'Martha' (8,0%Alc.Vol) in. Lekker fruitig blondje gebrouwen met spelt. Deze laatste zorgt voor een volle smaak. Prachtig bier met een mooi etiket!
Jong en ambitieus zijn de brouwer en zijn vriendin van Brouwerij VBDCK B.V.B.A. (Tielrode) wel. Pas opgericht in 2016 brachten ze reeds een zevental bieren uit die in Kortrijk allemaal te proeven wa-ren. Aan originaliteit geen gebrek bij dit koppel! Hun manier van marketing is een schot in de roos!
Het kleine flesje met Engelse teksten is het handelsmerk van deze Vlaamse brouwerij. Dit flesje had als inhoud een amberkleurige IPA van slechts 4,5% Alc.Vol. Hoppige neus en een redelijke aardse smaak. Een tikje zoet en fruitigheid laten zich opmerken Een bittertje om U tegen te zeggen.
Bij de stand van Syntra West kon je samen met Chantal Debusseré (Opleidingsmanager Horeca-voeding, SYNTRA West) en Guido Vandenbussche (lesgever Syntra West) ruiken van verschillende aroma's
Bij brouwerij De Brabandere kon men in primeur het derde bier in de rij van de Brewmaster's Selection proeven. Brewmaster's Selection Wild Quadrupel een donker bier van 10,5%Alc.Vol. Dit bier is gemaakt van 5 verschillende mouten en 1 gepelde en geroosterde gerst vermengd met puur foeder-beer. Het toevoegen van het zure bier aan de full-bodied quadruple, maakt dit bier zeer toegankelijk. Een gistige neus en een prachtig aroma van chocolade verlangen om te proeven. Ook in de mond chocolade en geroosterde smaken. Lichte alcoholwarmte.
Aflsuiten doe ik met een mooie foto van de enige biohoppeboer in België. Het was trouwens de enige stand die echt naar hoppe rook. Joris Cambie Ik proefde zijn kersverse Singel Green Hop Een bier met een mooie bitterheid in de neus. Zacht bittere smaak en droge afdronk.
Er kan maar één conclusie overblijven: dat het maar snel november 2018 wordt om met z’n allen naar Kortrijk te trekken om bijzondere bieren te gaan proeven en goeie brouwers te ontmoeten op Just Beer! Iets meer dan 4000 bezoekers bezochten dit uniek evenement.
© Tussenteksten Ariël Meeusen © Foto’s en tekst onderaan de foto's William Roelens
Zoals een oude gewoonte sluit een jongedame mijn verslag met de woorden
"Tot volgend jaar"!
INFO:
http://www.sofiesworld.be/nl/ http://www.justbeer.be/home/
XX
28-11-2017 om 15:51
geschreven door William Roelens
|