Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
28-11-2017
Een terugblik op JUST BEER - tasting event for beer lovers - 11 & 12 november 2017 Kortrijk
Een terugblik op
JUST BEER
tasting event for beer lovers
11 & 12 november 2017 Kortrijk
Zowat de hele Vlaamse craft bier wereld had acte de présence gegeven na de oproep van Master Biersommelier Sophie Vanrafelghem: een Vlaams bierfestival organi-seren waar het op aankomt. Met andere woorden: de bedenkster van Sophie’s World wilde met Just Beer te bewijzen dat er meer achter bier steekt dan op het eerste oog lijkt. Een loffelijk streven. Ook de locatie - de comfortabele en goed bereikbare Expo Kortrijk - was een schot in de roos. Zeker richting de toekomst waar Belgische, Franse en Engelse bierliefhebbers elkaar op een eenvoudige manier kunnen treffen.
Biersommelier Sophie Vanrafelghem in haar prachtige biertempel.
Het kwam wel uit dat het allemaal niet zomaar just beer is binnen de bierwereld. De bier incrowd kijkt immers altijd over je schouder mee. Waar er fouten worden gemaakt, wat niet klopt en (vooral) hoe het, volgens hen, eigenlijk wél moet.
Als onbevooroordeeld toeschouwer snel naar Kortrijk gereden om er het mijne van mee te krijgen en te ontdekken wat voor lekkers er allemaal wordt aangeboden. Zonder het langs de strenge meetlat van de ontelbare biermeesters te leggen. Blijft Just Beer hiermee dan steken in de mainstream of is het toch wat oppervlakkig? Geenszins! De uiterst strak georganiseerde festivalvloer gaf daar al een voor-proefje van. Alsof we een luxe champagnebeurs oplopen, wat een ontvangst na de wat onhandige binnen-komst met verschillende bandjes en de entreebetaling. Wat sowieso een pluspunt was is de ruime opzet en de geweldige overzichtelijkheid. Kosten noch moeite lijken gespaard. Ook het uniforme karakter lijkt heel overzichtelijk te werken en geeft niet de schijn van enkel visuele verlokkingen om bij één of andere stand te blijven staan.
Alsof we door een luxe champagnebeurs liepen. Just Beer waardeerde onze Nationale drank op naar een hoger niveau! Proficiat!
Een eerste halte was bij The Ministry Of Belgian Beer. Een naam die eigenlijk bij deze beurs mooi aansluit. Dimitri Messiaen en Tom Synae-ve schonken mij een Fresh Hop 13. Een verfrissend hoppig bier van slechts 4,0% Alc.Vol.
Blij om dokter Canarus van de gelijknamige brouwerij uit Deinze nog eens terug te zien. In een leuk ijskreemstandje bracht hij hulde aan oud wielrenner Lucien Buysse, winnaar van ‘De Tour de France’ van 1926. Een bruin Bier van 7,5%Alc.Vol. Moutig en licht zoet met een fruitige toets. Een allemans biertje.
Verwonderend, verbijsterend en verpletterend
In de locale pers werd Just Beer hierdoor zelfs afgeschilderd in drie kernwoorden: 'verwonderend, verbijsterend en verpletterend'. Een 70-tal brouwers presenteerden er een specialleke of een pri-meurtje. Zoals John Martin met de primeur IPA in blik; een nieuwe trend die snel navolging zal krijgen volgens kenners. De bierbrouwers en hun bieren waren op de festivalvloer in vijf categorieën ingedeeld. Dit naar gelang hun specialisme of bijzondere aspecten van het bier. Ook hier jammer genoeg weer volop Engelse termen.
Just Try: Met andere woorden, probeer het eens dat bier. Zeker als je geen bierfestivals gewend bent en jij als nieuwkomer kennis wil maken, vind je hier keus genoeg. Met voorbeel-den van Cristal, brasserie De Bastogne en Huyghe.
Just Hop: Voor de hop- en bitterliefhebbers natuurlijk. Hier konden bieren als de XX Bitter van De Ranke, Ceci n’IPA van De Feniks en de Imperial Black van Troubadour niet ont-breken.
Just New: Er viel veel nieuws te degusteren, met een keus uit nieuwe bieren van Het Anker (Indulgence Botanik), De Poes (Dortmunder Export), Dupont (Cuvée Dry Hopping 2017) en De Brabandere (Wild Quadrupel), om maar eens een paar namen te laten vallen.
Just Europe: Wie mocht blijven twijfelen of er goede speciaalbieren buiten België gebrouwen worden kon hier zijn/haar hart ophalen. Met geweldige bieren uit Nederland (o.a. Bliksem en Zundert), Italië (Birrificio del Doge), Estland (Öllenaut), Zweden (Poppels) en Griekenland (Sep-tem).
Just Different: Wie het aandurfde om eens iets bijzonders te proeven kon hier zijn/haar hart ophalen. Dany De Smet van Slaapmutske stond er met een bier dat enkel in Estland te koop is, de Witty Nelson. Deca met Georges IV, Bossuwé met Bomb-Out en The Ministry of Belgian Beer pakte uit met hun nieuwe Fresh Hop 13, om er maar een paar te noemen.
Brouwer Bosteels is duidelijk bezig om de DeuS weer goed als speciaalbier in de markt te plaatsen (we kwamen het, evenals het nieuwe degustatiebier van Liefmans, Goudenband op eiken vat, tegen op de Horeca Expo), want ook hier werd hun Champagnebier rijkelijk geschonken en gepromoot. Er waren daarnaast in de ruim zeventig stands veel inspirerende bieren en er was zelfs een aparte workshop ruimte voorzien en de onvermijdelijke biershop.
Enkel verkrijgbaar in Estland 'Witty Nelson' van brouwerij 'Het Slaapmutske' uit Melle. Een lekker tarwebier met Dry-hopping Een aroma van Nelsonsauvagehop Hoppig met een licht zuurtje in de af-dronk. Slechts 5,5%Alc.Vol.
Mattys Nuyts schonk met heel veel liefde de De Liefmans Barrel Aged (9,5%Alc.Vol.) uit. Een pareltje van Duvel Moortgat. Donkerbruin bier. Met aroma's fruit en eik. Tikje balsamico lichtzurig. Volmondig . Met nota's van taart. Pracht van een bier!
Workshops
De workshops waren verrassend genoeg opgedeeld in: Just Taste, Just Beer & Bites, Just Beer & Chef en Just Beer & Cheese; beetje jammer van al die Engelse termen, het zal met de internationale allure van Just Beer te maken hebben. De bekende biersommelier Andy De Mulder beet het spits af met een bespiegeling over de link tussen aroma’s en smaken in relatie met de ingrediënten bin-nen het brouwproces. Denk daarbij niet alleen aan mout en hop, maar zeker ook aan gist in relatie met de vier unieke Belgische vergistingprocessen. Spontaan, gemengd, hoog en laag.
Master Beer Sommelier en organisator Sophie Vanrafelghem zelf, focuste in haar geweldige presentatie meer op de verrassende wereld van Beer & Foodpairing. Als extraatje trakteerde één van Sophie’s World protegees de gasten later op de dag nog op een mooie kaas & biercombinatie presentatie.
De workshops combineerden perfect met het thema Just Beer in het zogenaamde foodpairing village dat was ingericht met zaken als Chocolaterie Stijn uit Poperinge met zijn hoppralines. Bier en eten gaan tegenwoordig hand en hand en zo hoort dat ook. Dat bewees chef Bram Bonamie wel in zijn workshop Just Beer & Chef. Op zondag opgevolgd door collega chef Achim Vandenbussche. Dit verdient opvolging en navolging!
Stijn Glorie uit Poperinge is sinds enkele jaren aan de slag als chocolatier. Met hart en ziel werkt Stijn zorgvuldig aan chocoladewerkjes en patisserie. Deze lekkernijen worden artisanaal gemaakt, zonder toege-voegde chemische kleurstoffen en bewaarmiddelen. Op Just Beer bracht hij lekkere Hoppepralines mee! Hij was een van de deelnemers die een standje bevolkten voor Beer en foodpairing.
Een bier gebrouwen ter herinnering aan de tornado die Oostmalle op 25 juni 1967 heeft getroffen 50 jaar geleden was ook te proeven. Het amberkleurig bier heeft een alc% van 6,7% en word gebrouwen bij Brouwerij Anders in Halen. De neus is moutig. De eerste slok is harsachtig. Het wordt ook gebrouwen zoals vroeger. Men gebruikt ook oude hop. Nu en dan een fruitigheid. Bittere afdronk.
Verwonderlijk maar een Griekse brouwerij was ook aanwezig op Just Beer Septem Microbrewery uit Evia Island had verrassende bieren mee zoals hun Septem 8th Day (7%Alc.Vol) Hoppige neus. Floraal Ook in de smaak dit exotische. Fruitig en een mooie bitterheid Een lekkere IPA uit het land van de sirtaki!
Meet the brewer
Naast de eerder genoemde workshops was er voldoende ruimte om eens met een brouwer van gedachten te wisselen. Was dat niet op de brouwersstand – ja, ze liepen gewoon in het wild rond die brouwers – maar ook in de vorm van meet the brewer. Zeg maar gerust brewers, want op zater-dag waren dat naast Bart Verdonk van de Kustbrouwerij, Ronald de Waal van Flying Dutchman (NoMad Brewing), Chris Vandewalle, Sam Quartier (Omer Vander Ghinste) en de ravissante Italiaanse Veronica Vecciato van Birrificio del Doge. Op zondagmiddag trapte Merlijn Dietvorst van brouwerij Bliksem af, gevolgd door Pieter Maes (De Bra-bandere), Bart Cuypers (Het Nest) en de Zweedse brouwer Petter Gunnarson van Poppels Bryggeri. Elke brouwer had zijn/haar eigen inbreng en vertelde bijzondere verhalen over brouwen en het onvermijdelijke resultaat daar-van: bier. Allen even gepassioneerd en vaak zelfs bevlogen met bier en brouwen bezig. Soms volgde de ene anekdote de volgende in zeer rap tempo op, waardoor het heel vermakelijk was om naar de brouwers te luiste-ren.
Bart Verdonk van de Kustbrouwerij in actie!
Een lekkere hamburger met kaas en spek kan in één, twee, drie uw hongertje stillen!
Eindelijk kon ik op 'Just Beer' het eerste bier van 'The Brew Factory" uit Heule proeven. Nicolas schonk mij een 'Martha' (8,0%Alc.Vol) in. Lekker fruitig blondje gebrouwen met spelt. Deze laatste zorgt voor een volle smaak. Prachtig bier met een mooi etiket!
Jong en ambitieus zijn de brouwer en zijn vriendin van Brouwerij VBDCK B.V.B.A. (Tielrode) wel. Pas opgericht in 2016 brachten ze reeds een zevental bieren uit die in Kortrijk allemaal te proeven wa-ren. Aan originaliteit geen gebrek bij dit koppel! Hun manier van marketing is een schot in de roos!
Het kleine flesje met Engelse teksten is het handelsmerk van deze Vlaamse brouwerij. Dit flesje had als inhoud een amberkleurige IPA van slechts 4,5% Alc.Vol. Hoppige neus en een redelijke aardse smaak. Een tikje zoet en fruitigheid laten zich opmerken Een bittertje om U tegen te zeggen.
Bij de stand van Syntra West kon je samen met Chantal Debusseré (Opleidingsmanager Horeca-voeding, SYNTRA West) en Guido Vandenbussche (lesgever Syntra West) ruiken van verschillende aroma's
Bij brouwerij De Brabandere kon men in primeur het derde bier in de rij van de Brewmaster's Selection proeven. Brewmaster's Selection Wild Quadrupel een donker bier van 10,5%Alc.Vol. Dit bier is gemaakt van 5 verschillende mouten en 1 gepelde en geroosterde gerst vermengd met puur foeder-beer. Het toevoegen van het zure bier aan de full-bodied quadruple, maakt dit bier zeer toegankelijk. Een gistige neus en een prachtig aroma van chocolade verlangen om te proeven. Ook in de mond chocolade en geroosterde smaken. Lichte alcoholwarmte.
Aflsuiten doe ik met een mooie foto van de enige biohoppeboer in België. Het was trouwens de enige stand die echt naar hoppe rook. Joris Cambie Ik proefde zijn kersverse Singel Green Hop Een bier met een mooie bitterheid in de neus. Zacht bittere smaak en droge afdronk.
Er kan maar één conclusie overblijven: dat het maar snel november 2018 wordt om met z’n allen naar Kortrijk te trekken om bijzondere bieren te gaan proeven en goeie brouwers te ontmoeten op Just Beer! Iets meer dan 4000 bezoekers bezochten dit uniek evenement.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
De drie bieren die ditmaal onze smaakpapillen probeerden te verwennen kwamen van huisbrouwerij ‘Klondiker’ uit Meulebeke (WVl). Volgens brouwer en eigenaar Dirk Cnockaert zou hij de kleinste artisanale microbrouwerij van ’t land bezitten. De brouwerij is actief sinds de zomer van 2017. Hij brouwt in een brouwinstallatie die Dirk samen met de leerlingen van het VTI Deinze ontworpen heeft. Ze bestaat uit drie kleine brouwketels die samen zorgen voor zo’n honderd liter bier.
Dat Dirk het groots ziet lijd geen twijfel. Deze zomer bracht hij maar liefst acht bieren op hetzelfde moment op de markt. De naam van de brouwerij en van sommige bieren verwijzen naar een regio in Canada waar hij indertijd nog op bezoek is geweest. Deze regio in Yucon zou duizenden goudzoekers naar de streek gelokt hebben. Dawson City groeide binnen een paar maanden tot een metropool van zeker 30.000 inwoners. De goudkoorts van Klondike was het onderwerp van Charlie Chaplins film The Gold Rush uit 1925.
De etiketten zijn ontworpen door echtgenote Kathleen. Het logo bestaat uit vier beren. Die staan symbool voor de Canadese beren, maar ook voor ‘de Berengemeente’ Meulebeke’. Na Vondel, Goethals, Roelandts en Maenhout beschikt Meulebeke weer over een brouwerij!
De brouwerij is elke zaterdag tussen 14 en 18 uur open om te proeven. De bieren kunnen dan aangekocht worden.
Donkerblond licht wazig bier met een witte schuimkraag.
De neus ruikt een licht aroma van brett moutig
De eerste slokken bevatten een zachte smaak van citroen. Afwisselend met een lichte bitterheid Ook hier dringt een geringe brettsmaak door. Tikje zurig Iets kruidig Droog Lichtbittere afdronk.
Nugget (8,0%Alc.Vol.)
Redelijk helder lichtgeel bier met witte schuimkraag Weinig koolzuur.
De neus is bitter (ruik tikje leer) Zwakke neus
Bittere aanzet Harsachtig Hopvarieteit? Ietsje te weinig body Hier en daar een kruidige toets. Lichte honingtoets? Bittere afdronk
Porlu (9,0%Alc.Vol.)
Donkeramber tot bruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Licht gebrand aroma Zoethout in de neus.
Gistige aanzet. Ook in de smaak zoethout. Gebrande toetsen Moutig Beetje te eenzijdig van smaak. Lichtbittere afdronk
Voor ons de beste van de drie bieren.
We denken dat de bieren nog verbetert kunnen worden. Hier en daar zitten volgens ons nog kleine foutjes in de receptuur. Acht bieren op hetzelfde moment op de markt brengen is misschien iets van het goede te veel. Beter de bieren één voor één grondig op punt zetten. Maar toch heel veel respect voor deze nieuwe brouwer!
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De 22ste editie van het Poperinge Bierfestival was terug een schot in de roos. Zaterdag 28 & zondag 29 oktober zette Poperinge en de Poperingse bierclub haar naam van ‘hoofdstad van de hop’ kracht bij met hun prachtig en gezellig jaarlijks bierfestival.
De Poperingse bierclub had na de geslaagde en succesrijke edities van de voorbije twee jaar voor zijn 22ste bierfestival geopteerd om terug de nieuwe locatie te behouden. De Maekeblijde werd weer omgetoverd tot een sfeeëriek bierdorp en werd voor de tweede keer uitgebreid. Dat het terug een goede keuze was is gebleken want de zaal zat de hele tijd vol. Er heerste voortdurend een gezellige drukte en er was heel wat ambiance", zeggen de tevreden organisatoren Edwin Ghequire en Guy Osteux.
Zowel de modale bierliefhebber als de echte specialisten konden hun gading vinden bij de 25 brouwers die samen zo'n honderd bieren presenteerden.
Met de Nederlandse brouwerijen ‘HappyFace Brewery’ en ‘Mommeriete’ en ‘Monsieur Rock’ van gewezen Orval brouwer Jean-Marie Rock zorgden de organisatoren voor een aangename verrassing. De drie Poperingse brouwerijen werden mooi verdeeld over de zaal. De MG’s Brothers speelden zoals elk jaar de nodige ambiance bijeen.
Zaterdagmiddag 28/10/2017 gaf Burgemeester Christof Dejaegher in gezelschap van voorzitter Guy Osteux, de Hopkoningin Laura Sambeaer en eredames in de zaal Maekeblyde de start van het tweedaags Internationaal Poperings Bierfestival 2017.
Proeven en genieten
Al de standen aandoen om een biertje te proeven is van het goede te veel! Daarom heb ik geprobeerd om dit jaar eens andere brouwerijen aan te doen in vergelijking met de vorige editie. De Poperingse brouwerijen en hun bieren heb ik reeds meermalen vermeld op deze BIERblog daarom heb ik ze nu niet opgenomen in deze reportage.
Het was een eer om Jean-Marie Rock terug te ontmoeten. Monsieur Rock, Mister Brett of Mijnheer Orval zoals hij genoemd wordt in het boek 'De Biericonen der lage landen' was op vraag van voorzitter Guy Osteux voor de eerste maal aanwezig in Poperinge. De leuke ontmoeting was wederzijds. De goedlachse brouwer trakteerde Guy en ik onmiddellijk met zijn eigen bier in het originele glas! Het recept is van Jean-Marie (http://www.greenbrew.be/) zelf en wordt gebrouwenMeantime Engeland. Monsieur Rock is een blond bier (6,6% Alc.Vol.) met romige witte schuimkraag. Licht hoppig aroma met een citrustoetsje. De smaak is bitter/zoet. Maar toch ietsje meer bitter. Het is zacht en verfrissend. Een doordrinker! Een goeie opener op het festival!.
Baselius Special Edition (7%Alc.Vol.). Voor mij een van de toppers op het festival. Het recept komt van Eli Noë van het Brugs Bierinstituutuit Brugge. Het bier wordt gebrouwen bij De Proefbrouwerij
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag. Karamel in de neus, fruitig De smaak is zoet/bitter. Moutige toetsen van karamel en melkchocolade Kruidige harsprikken geven het bier een lekker mondgevoel. Een warm lichtkruidig biertje met heel veel smaak van slechts 7% Topie!
Gaëtan Vandenbulcke (29) en Géraldine Legein (22) van Bierfirma Bossuwéuit Kortrijk zijn ambitieuze mensen en worden stilaan bekende gezichten op de bierfestivals. Ze zijn nog een bierfirma en de bieren worden voorlopig gebrouwen bij Eutropius(Menen) In Poperinge hadden ze een nieuw proefbiertje MOAB-O! (met verplicht uitroepteken) met zich mee. Een donkergeel roggebier met een romige witte schuimkraag. Kruidige neus en licht zurig. Het bier werd gebrouwen met Rogge en karwijzaad (Kummel) Lekker en evenwichtig. Licht bittertje Droge afdronk. Niet mis! Is wel een Limited Edition!
Dikke jan Bruin (7,5%Alc.Vol.) is het nieuwe bier van 2017 van gelijknamige bierfirma Dikke Jan uit Desselgem. Ze hebben voorlopig drie bieren maar vanaf 2018 is het de bedoeling om minstens één seizoensgebonden bier te brouwen dat afhankelijk van het succes in het gamma zal worden opgenomen. Hun bieren worden gebrouwen bij Deca Service in Woesten. Dikke Jan bruin is een donkerbruin bier met een romige dikke schuimkop. De neus is moutig met chocolade toetsen en tikje koffie. De smaak is lichtjes gebrand. Het heeft een lichte bitterheid Een smaakvol klassiek bruin bier met dat tikkeltje meer.
Voor de eerste maal aanwezig op het festival, Brasserie St-Sylvestre uit St-Sylvestre-Cappel (Fr) De brouwerij bevindt zich niet zo ver van Poperinge en ligt in het hart van de 3 bergen van hhet euvelland nl: de Mont des Cats, de Mont Cassel en de Mont Noir. Daarom worden ook enkele bieren Trois Monts genoemd. Bekend is hun bier Gavroche. Een donker amberkleurig fruitig bier met een romige schuimkraag. Gavroche is een figuur uit 'Les Miserables'. De brouwer was zo opgetogen van de sfeer op het bierfestival dat hij hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer aanwezig zal zijn!
Gijzels Blond (6,4%Alc.Vol.) van bierfirma 'Slaapmutske' Gebrouwen bij de Proefbrouwerij Een bekend bier in de streek van Oosterzele en die tijdelijk uitverkocht was maar nu weer op de markt is en te proeven was in Poperinge. Een helder geel bier met witte schuimkraag. Licht zurig van smaak met wat bitterheid Droog met een bittere achtergrond. Lichtzurige afdronk. Zomerbier!
Een gelukkige voorzitter Guy Osteux met twee Argentijnse bierproevers.
Voor de eerste maal aanezig in de Keikopstad is bierfirma Enigma Belgian Brewery. uit Heusden-Zolder. Opgelet dit is een Vlaamse brouwerij ondanks de volledige engelstalige website! Brouwer Mark Veugelers (zie foto)is gestart als hobbybrouwer, als biochemicus wist hij natuurlijk sowieso één en ander van mengsels. 5 jaar geleden begon hij in zijn kelder te experimenteren met een eigen kleine brouwinstallatie in Schreverland. Daar ontwikkelde hij liefst 400 recepten met verschillende samenstellingen, andere gisten, hoppen, ... De beste 20 recepten heeft hij hernomen en daaruit zijn dan de 5 beste overgebleven waaronder Tamera Tripel (9,0%Alc.Vol.) die ik proefde. Van dit bier zouden er meer dan 20 testbrouwsels gemaakt zijn. De inspiratie voor de naam komt van de Belgische rivier 'De Demer' waarvan gedacht werd dat deze was afgeleid van de Keltische 'Tamera' of 'Tamara', wat 'Zwarte rivier' betekent. Tamera Tripel is een donkerblond bier met witte schuimkraag. De neus is hoppig en floraal. Zoete aanvang met fruitige toetsen van ananas en mango. Fruitige lichtbittere afdronk. Lekkere Tripel!
Janos de Baets uit Waregem tapt voor mij het nieuwe bier The Walking Duck (5,4%Alc.Vol.)
Ik ben altijd fan geweest van de Hedonis Ambachtsbieren. Hedonis Ambachtsbierwerd opgericht door Janos de Baets en Leopold De Ketelaere Ze noemen zichzelf ‘gypsy brewery’ waarbij ze hun bieren brouwen in de ketels van een externe brouwerij. Hierbij worden alle stappen echter zelf uitgevoerd. Van receptontwikkeling over brouwen tot verkopen. Dit stelt hun in staat de kwaliteit van de producten voor 100% op te volgen en te garanderen. Hun eerste bier dateert al van augustus 2015. The Walking Duck is een blond bier met een witte schuimkraag. Het aroma is fruitig Een lekkere IPA met toetsen van ananas. Droog met een lichte bittereheid. Aangenaam evenwichtig bier met heel veel smaak!
Hof ten Dormaal van André Janssens uitvinder van het Witlofbier was ook voor de eerste maal aanwezig op het Poperings Bierfestival! Van deze hoevebrouwerij uit Tildonk degusteerde ik 'Frambuesa y chocolat' (6,5%Alc.Vol.) Het is een donker kastanjekleurig bier met weinig schuim. Het aroma is zurig Framboostoetsje De eerste slokken zijn fruitig zuur. Scherp De chocolade moet ik missen Zure afdronk.
Van de Van de HappyFace Brewerydegusteerde ik de HappyFace Bock (8,0%Alc.Vol.) Het bier wordt gebrouwen bij InBier (Sittard)
HappyFace Bock is een donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag. Een moutige neus Zoet Ook de aanzet is zoetmoutig Chocolade toetsen Karamel komt boven Lichtjes geroosterde smaak Zoete afdronk.
De bevallige Carina Kelder van Brouwerij De Mommerietetapte voor mij een Vrouwe van Gramsbergh (10%Alc.Vol.) Een bruin wazig bier met een mooie volle lichtbruine schuimkraag. De neus is vrij zoetig. Karamel Rozijntjes
Het is een alcoholisch snoepje met toetsen van karamel Chocolade Tikje koffie en soms zoethout Een warm Nederlands biertje met een leuke naam!
Al enkele jaren aanwezig op het festival is Brouwerij Eutropius uit Menen. Barbara tapte mij hun Oscar Blond. Benieuwd?
Oscar Blond is een goudblond bier (6,6%Alc.Vol.) met witte schuimkraag Het aroma is moutig licht bittere prikken Gistig
Moutige aanzet Een lichte droge bitterheid. In balans Tikje fruitigheid Allemaal matig Niet slecht Een klassiek blond bier
Het bier van Huisbrouwerij en bierfirma 'Half Zeven' heb ik leren kennen in de Bierpaddestoel in Grembergen. Met enkele vrienden proefden we daar voor het eerst de Orvelo Tripel (http://www.orvelo.be/blog/de-bierpaddestoel.html)
In Poperinge proefde ik hun Orvélo Wijss.(6,0%Alc.Vol.). Het bier wordt gebrouwen bij DeProefbrouwerij
Wazig goudkleurig bier met witte schuimkraag De neus is licht kruidig Granig
De smaak is lichtzurig Fris met een bittertje hints van koriander Het bier is mooi in evenwicht Tikje hopbitterheid Voortreffelijk biertje met een aangename smaak!
Ondanks de problemen met de treindienst tussen Menen en Poperinge lokte het festival
weer bomvolle zalen op zaterdag en zondag. Proficiat aan de organisatie.
Nog een stand die voor de eerste keer Poperinge aandeed.
Les 3 Fourquetsuit Gouvy met hun Lupulus bieren. Ik degusteerde hun Lupulus Organicus een Biobier van 8,5%Alc.Vol. De biohop in het bier komt van hoppeboer Joris Cambie Blond bier met witte schuimkraag.
De neus bied kruidige toetsen Tikje mout De smaak is raak. Fruitig, hoppig, tikje gist. In balans DRoge licht fruitige afdronk met een tikkeltje kruidigheid Heel lekker biobier!
Zoals vroeger sluit ik deze reportage af met een afsluit dame Ditmaal is het de bloedmooie Ellen. En ook zij fluisterde zachtjes in mijn oor
Licht wazig rood rose bier met fijne witte schuimkraag
Het aroma van frambozen laat zich ruiken. Lichtzurig met een zoet kantje. Tikje gist.
Frisse aanzet Ook hier de duidelijke smaak van framboos Matige zuurheid (wat de smaakpapillen kunnen verdragen) Buiten een tikje hout is de smaak rechtdoor. Aangenaam verfrissende zomerdrank van slechts 4,0%!
Donkerbruin bier met een mooie lichtbruine romige schuimkraag.
Moutig aroma (zacht) Lichte warme alcohol in de neus. Donker fruit heerlijk!
De smaak zet het aroma verder. Genieten van donker fruit Rozijnen Pruimpjes Tikje hout Warme alcohol zoete taart Kortom alles wat smaakpapillen verlangen!
De eerste smaak is moutig prikjes van koekjes Gevolgd door fruitigheid Tikje floraal Een lichte bitterheid in de achtergrond Zacht hoppig Het bier is mooi in evenwicht Niet complex (moet dat dan? - Nee hoor!) Een goed vakkundig gebrouwen bier zonder al te veel tierlantijntjes maar aangenaam om te degusteren zoals alle bieren trouwens van brouwerij De Feniks!
Het bier verwijst uiteraard naar René Magritte (ceci n'est pas une pipe) een eigen Belgische identiteit. En zo moet het!
Amberkleurig bier met gebroken witte romige schuimkop
De neus is floraal. Hoppige tropische aroma’s.
Eerste slok is redelijk bitter. Hoppig Floraal (Citrus, ananas) lekker fris Stevige bitterheid blijft aanhouden. Soms een prik van kruiden. Bittere droge afdronk Een stevige goed gebrouwen IPA voor liefhebbers van florale Bieren!
Aangename florale aanzet Lichte zoete fruitigheid Redelijke bitterheid (maar niet overdreven) Exotische toetsen. Evenwichtig Fruitige afdronk met een licht bittere uitloop. Wat een lekker bier! smaakt naar nog eentje
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Jammer, maar dit is nu eenmaal de tendens van vandaag
We werden ontvangen door Sabrina Proserpio (Medewerkster Advertising & Perwerking Bioforum Vlaanderen). Naast de twee gezichten van de campagne, Cartoonist, kunstenaar en pianostemmer Herr Seele en Biologische hopteler Joris Cambie was ook Meester Bier sommelier en Zythologe Sofie Vanrafelghem aanwezig in dit uitzonderlijk Biercafé aan de Belgische kust.
Herr Seele (Peter van Heirseele) net terug van de opnames van de ‘Slimste Mens’ stelde zich als 40 jaar fervent Bio gebruiker voor. Dit is al zijn gehele leven zo. Hij heeft dat door zijn moeder met de paplepel binnengekregen. “Als je mijn frigo open doet dan zie je daar 100% Bio”. “Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken; je gaat nadenken over de weg die de groenten hebben afgelegd, Wat is die groente precies, hoe zit die in de grond en hoe wordt die gekweekt”
De praatgrage Herr Seele in actie!
Joris Cambie
Joris Cambie kan daar antwoord op geven. Hij is momenteel één van de laatste achttien Belgische hoptelers en enige biologische! Dank zij zijn vader en ook om te bewijzen aan de andere hoptelers schakelde hij in 1997 over naar Biologische hopteelt. Dit was geen sinecure want de andere hoppetelers gebruikten chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Deze zijn in het Bio wettelijk niet toegelaten.
De biologische hoppeteelt vergt dus een bestendige kundigheid om die snelgroeiende plaag-en ziektegevoelige plant (soms tot 25cm op één dag) in goede banen te leiden. “Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je al te laat” vertelt Joris over zijn preventieve aanpak. “Een goede rijke grond is de basis van alles; Ik voed de planten niet, maar wel de bodem en dit gebeurt met organische bemesting” Joris teelt niet alleen hop maar heeft samen met Kris Langouche een eigen brouwerij'De Plukker' in Poperinge. Deze brouwerij zag in 2011 het levenslicht. Alle bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met - hoe kan het anders - 100% Belgische Biohop van eigen bedrijf en met zo lokaal mogelijke ingrediënten.
Joris Cambie, de enige Belgische Bio Hoppeboer uit Poperinge
Sofie Vanrafelghem
Na de heren volgde Zythologe Sofie Vanrafelghem. Na eerst antwoorden gegeven te hebben op de vele vragen die Herr Seele aan haar stelde over het brouwproces nam ze ons mee in haar zintuigelijke wereld van vier biobieren. Het waren niet de eerste de beste, maar 4 kleppers uit België Biobierland. De bieren waren trouwens vergezeld met 4 lekkere biokazen.
Zythologe Sofie Vanrafelghem heeft haar eigen websiteSofie's World en is uitgever van haar eigen tijdschrift 'Arnold'.
De Bieren
Vier toppers uit de Belgische Biobierwereld!
Belgoo Bio Blond (6,4%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrouwerij Strubbein Ichtegem voor Brouwerij Belgooin Sint-Pieters-Leeuw Een strogeel bier met witte schuimkraag De neus is lichtzurig. Fris toegankelijk bier met een lichte tarwesmaak. Fruitig met hoppige toetsen. Gebrouwen met drie granen: gerst, tarwe en spelt. Vergezeld met Cabriolait kaas van hetHinkelspel
Saison Dupont Biologique (5,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrasserie Dupont(Tourpes) Donkergeel van kleur met witte schuimkraag. Het bier heeft een uitzonderlijke droogheid en bitterheid. Toetsen van citrus. Lichte kruidigheid. Strak en droog, benadert meer het hopkarakter Vergezeld met Keiems Bloempje van HetDischhof Biokaasboerderij
Trippel Plukker (7,5%Alc.Vol.) Gebrouwen bijbrouwerij De Plukker (Poperinge) Gebrouwen met Pelgrim hop. Blond bier met fijne sluier. Moutige neus, tikje exotisch en rijp fruit, Zoete aanzet , vlot drinkbaar met fruitige toetsen. Zachte afdronk Vergezeld met Camembert vanDe Zonnegaard
BRWN (7,0%Alc.Vol.) Brouwerij Jessenhofke – Kuringen Hasselt Gebrouwen bij Brouwerij Anders (Halen) Romig bruin bier met beige schuimkraag. aroma van gebrande mouten, koffie en kandij. Smaak van koffie, gedroogd fruit. Droge afdronk. Vergezeld met met Pas de Bleu blauwschimmelkaas vanhet Hinkelspel
Maar wat maakt bier Bio? Niet de smaak want biobier proef je niet. Het grote verschil met andere bieren zit hem eerst en vooral in het gebruik van de landbouwingrediënten (Hop, Gerst en mout). Deze gewassen zijn afkomstig uit de biologische landbouw. Dus niet geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Op additieven (Toegevoegde stoffen) en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobieren strengere normen. Biobieren bevatten geen onnodige smaak- of schuimversterkers. Ook smaakmakers zoals fruit moeten biologisch zijn.
Het Belgische label Biogarantie®, eigendom van BioForum, Unab en Probila, gaat voor bio op volle kracht. Dit betekent bovenop de Europese biowetgeving extra eisen op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Als Biogarantie®-houder onderteken je het lastenboek en bijhorend duurzaamheidcharter. In ruil krijg je promotiemateriaal en zichtbaarheid.
Nog even toosten op het succes van de campagne!
Van 21 t/m 29 oktober 2017
Vanaf nu kun je op de websitewww.biomijnnatuur.bestemmen op je favoriete biobier, je kunt er tal van biobierboxen winnen. Op de website staan eveneens alle activiteiten die tijdens de campagneweek georganiseerd worden.
Een uitnodiging van Gabi en Frank van het koffiehuis ‘De Hofnar’ (Gullegem) om er Duitse bieren te komen proeven in een select gezelschap kun je niet zomaar aan u laten voorbijgaan.
De Hofnar is een kleine mooie koffiezaak met ook een bijzondere aandacht voor bieren. Het interieur ademt een aangename bijna sprookjesachtige sfeer uit.
Neem dan nog de vriendelijke uitbaters en het gezellige petit comité waarmee we die avond vertoefden, het kon niet anders dan een aangename proeverij worden.
En onze vermoedens werden bevestigd.
9 BIEREN
De uitbaters schonken deze avond 9 bieren uit die ze persoonlijk meegebracht hadden uit Gabi’s geboorteland.
Koffiehuisje, Bierhuisje of Sprookjeshuis?
Die avond was toch een beetje een nieuw experiment in mijn bierleven. Duitse bieren waren tot op de dag van vandaag niet zo ‘hot’ bij mij.
De enkele bieren die ik proefde op reis waren lage gisting bieren en heel laag in alcohol. Enkele hoge gisting zoals hun lekkere malse tarwebieren (Weizen- of Weißbier) of het Altbier en Kölsch uit Dusseldorf en Keulen kon ik ook wel smaken. De Rauchbieren uit Bamberg zijn voor mij nog altijd toppers, maar daar hield mijn Duitse bierkennis eindelijk op
Gelukkige zijn de Duitse brouwers niet meer gebonden aan hun Reinheitsgebot uit 1516, Net zoals hun Europese collega's kunnen ze nu aan de slag gaan met allerlei toevoegingen zoals karamel, maïs en chemische extracten.
De proeverij begon met vier bieren van de Hopfmeister Braumanufaktur uit München. Brouwer Marc Gallo
Wazig bleekblond bier met een fijne witte schuimkraag.
Heerlijk aroma van citrus Floreale toets Hoppige prikken
De eerste slokken zijn mals Typisch Duitse smaak. Een zachte bitterheid kom naar boven. Lichte toets van mandarijn. Smaak van zwarte bessen, jenever bessen. Zachte afdronk. Een aangenaam bier. Een mooi starter van de avond!
Een moutig aroma Zoet Karameltoetsjes Brood Karamelmout Weinig body Suiker Houtlagering in de smaak Lichte bittereheid heel diep Pale-Ale achtig bier Blond bier bijgekleurd met karamel? Weinig pit in een mooie fles Gewone doordrinker!
De eerste slokken zijn zoet Moutig Karamel Licht kruidige toetsen Matige hopbitterheid Wat koriander nu en dan Lichtdroge afdronk met wat bitterheid. Geen topper maar een waardige doordrinker.
Wazig donker goudblond bier met een mooie romige witte schuimkraag.
Moutige neus Een boeket van kruiden Licht fruitig
De aanzet is moutig Zoete toetsen en een lichte bitterheid in de achtergrond Ook in de smaak treft men de aanwezigheid van kruiden. Zachte fruitige prikken van banaan Lichtbittere afdronk met een zachte kruidige nasmaak Lekker bier!
Gouden carolus Whisky infused (11,7% Alc.Vol.) Whisky Infused 2015 - Bath N°1 Brouwerij Het Anker– Mechelen
Donkerrood bier met een licht beige schuimkop.
De neus wordt verwend met heerlijke aromacoctail van Karamel Toffee Whiskynota’s Chocolade
De smaak begint zoet Donkerfruit komt boven Geroosterde mout Karamel Tikje hout Whisky toetsen Allemaal mooi gedoseerd Een mooie alcoholwarmte dwarrelt door de mond. TOPbier uit Mechelen!
Bloemige smaak Hoppige toetsen Grapfruit Mangoprikjes Perzik Droog met een redelijke hopbitterheid Een bier die mij erg bevalt!
Mike's organic Dark Mild (4,0% Alc.Vol.) Mike's Brewery- Taranaki, New Zealand
Bruin – Roodbruin bier met een matige schuimkraag
Zoet aroma Chocoladeprikjes
Zoet begin. Karamel toetsen Tikje chocolade Lichtjes groosterd Droge afdronk Goed in balans Lekker en niet te alcoholisch Nieuw-Zeelands bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit soms anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Terugblik op de Bier- & Hoppefeesten 2017 - Poperinge
Terugblik op deBier- &Hoppefeesten 2017 - Poperinge
Op het derde weekend van september stond het bier terug centraal in de Hoofdstad van het Goede Leven. Drie dagen lang waren er in Poperinge de Hoppefeesten.
Annemie en ik hebben dit jaar deze wervelende feesten terug van dichtbij mogen meemaken. Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische vrienden uit Zatec (een zusterstad van Poperinge) tot op de eindreceptie na de Hoppestoet. Een heel leuke ervaring!
Met twee dagen 'Lekker Westhoeks' op de Grote Markt, de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 24ste Folkloristische Historische Hoppestoet waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te behagen. De TV spots op radio, televisie en Multimedia hadden weerklank gevonden bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers. Met duizenden waren ze dan ook naar de Hoppestad afgezakt.
Ontvangst van de Tsjechische vrienden uit Zatec
Stadsgids Luc Dequidt leidde de Tsjechische vrienden rond in en rond brouwerij De Plukker.
Op de officiële ontvangst in het Stadhuis hadden de vrienden uit Zatec bier en hoppe bij. Deze werden overhandigd door Zdeňka Hamousová (Burgemeester) en de Chmelobrana (bewakers van de hop) uit Zatec.
Lekker Westhoeks
Terwijl elders in het land de regen neerstroomde kon in Poperinge de driedaagse Hoppefeesten doorgaan onder een stralende blauwe hemel. Zaterdagnamiddag was er 'Lekker Westhoeks' op de Grote Markt. Er was een grote belangstelling van buiten- en binnenlandse toeristen om te proeven wat Poperinge en het Heuvelland te bieden hadden. Een twintigtal streekproducenten en enkele foodtrucs stelden hun producten voor. Het bier speelde er natuurlijk een hoofdrol. Een dertigtal bieren van verschillende brouwers, gebrouwen met Belgische hop was er te proeven. Radio Fresnel zorgde voor de nodige animatie.
Behoorlijk druk op de Grote Markt.
Bier tovert altijd een lach op de mensen hun gelaat
Op zaterdagavond was er de verkiezing van de Hopkoningin. 3500 uitzinnige mensen waren in de feesttent getuige van een nipte strijd onder de twee groepen van drie meisjes. Uiteindelijk werd om 00u00 na een ludiek optreden van Sergio door Ex Miss België Beauty, Brunhilde Verhenne, Laura Sambaer (20) van het team Aurora verkozen tot HOPkoningin 2017. Samen met haar twee eredames Manon Debacker (19) en Hanne Rouseré (18) mogen ze drie jaar lang Poperinge vertegenwoordigen op tal van activiteiten.
De kersverse Hopkoningin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseré werden zondagmorgen in het ontmoetingscenter 'De Kouter' officieel aangesteld door Burgemeester Christof Dejaegher.
Hoppestoet
Meer dan 1300 figuranten, 85 groepen, 80 paarden ruiters en menners vertelden zondagnamiddag het verhaal van de Poperingse hop. Kleurrijk en afgewerkt tot in de puntjes vergastte de stad van het Goede leven de meer dan 30.000 bezoekers op een ongelooflijk spektakel. Bijna ononderbroken volgden de prachtige (niet gemotoriseerde) wagens en de mooi geklede groepen elkaar op. Diverse muziekkorpsen zorgden voor de nodige ambiance. Het hoogtepunt zat hem natuurlijk in de staart van de stoet. Eerst kwam de wagen met de voormalige Hopkoninginnen voorbij, gevolgd door de praalwagen met de kersverse Hopkoningin Laura Sambaer en haar eredames.
De stoet werd geopend door Popernicus. Hij is de mascotte van de Bier- en Hoppefeesten! Hij werd in 2011 ontworpen door ontwerpbureau Pigs in Space en kreeg via een wedstrijd zijn naam. Popernicus verwijst naar Poperinge en de astronoom Copernicus.
De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties. Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop. Ze voeren danspasjes uit op het lied 'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...) Te beluisteren op : https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc
Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar. Behandige keepermannen installeren een hopveld.
De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld. Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.
Het was het ‘Trio Aurora’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten. Laura Sambaer is de nieuwe Hopkoningin 2017-2020.
Zij mag samen met haar twee eredames Manon Debacker en Hanne Rouseré drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad. Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge, heel wat applaus. Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Ditmaal hebben we drie bieren gedegusteerd van één en dezelfde voorlopige bierfirma nl ‘’t Hoppegeluk’ uit Oudenaarde. Een mooiere Vlaamse naam voor een brouwerij kun je niet vinden!
Bart Herman is na het volgen van een cursus artisanaal bierbrouwer in Roeselare en van een uitgebreide brouwopleiding 'technicus fermentatieprocessen' bij ‘CVO Pant Rhei’ in Merelbeke een brouwinstallatie in elkaar beginnen steken en is zoals vele jonge brouwers in zijn garage aan het brouwen gegaan. Wim Iemants waarmee hij al jaren bevriend is werd al vlug door dezelfde microbe gebeten. Samen hebben ze in de garage heel wat bieren geproduceerd en geproefd. Doordat hun familie, vriendenkring en buren hun brouwsels konden smaken werd hoe langer hoe meer gevraagd om de bieren te kunnen kopen. Dus vonden beide vrienden dat het de hooste tijd was om de capaciteit van hun bier te verhogen. Ze gingen met hun recepten naar brouwers die een groter volume aankonden. Zo werd aangeklopt bijbrouwerij Eutropius(Menen) enbrouwerij Dannyuit Erpe-Mere. Tot hun grote verbazing was het eerste brouwsel (2000l) in nog geen twee maanden volledig uitverkocht. Er volgenden meerdere brouwsels en kort daarop ook meerdere bieren.
De neus ruikt een heerlijk aroma van fruit. Citrustoets Moutige prikken Gistig
Mooie aanzet Licht zoet met een bitter achtergrondje Volmondig en vlot drinkbaar ondanks de lage alcohol % Smakelijke bittere toetsen Licht zuurtje in de achtergrond door de spelt en tarwe. Droge afdronk met een bittere uitloop. Lekker vriendenbier!
Eigenlijk zijn ze begonnen vanuit een passie voor ambachtelijk gebrouwen bieren met gebruik van natuurlijke grondstoffen. Ze hebben zich vanaf het begin gericht op het maken van eigenzinnige recepten, waarin het maximaal benutten van de hop voor zowel aroma als smaak centraal staat. Daarbij maken ze voornamelijk gebruik van hoppen geteeld door Belgische hoppeboeren.
Er wordt in elk van hun drie recepten een behoorlijke hoeveelheid hop gebruikt. De bieren worden daarenboven nog ge-dryhopped om maximaal het aroma te kunnen proeven. Zij produceren enkel met natuurlijke grondstoffen, zonder toevoeging van additieven. Hun bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Echte natuurlijke bieren dus. De recepten worden steeds uitgewerkt en op punt gezet in hun eigen brouwinstallatie (nog steeds in de garage van Bart), de installatie kan je bekijken opwww.thoppegeluk.be
Moutig aroma Zoet Tikje zurig Ietsje vlakker van aroma dan bovenstaand bier
Moutig begin Granige prikken Volmondig en goed in balans Zoet in de achtergrond die overgaat naar een tamelijke bitterheid. Droge granige afdronk
De boomnimf
De naam 'Driope' is afkomstig uit de griekse mythologie.
Driope was een mooie jonge vrouw die op een dag met haar zoontje en haar zus, mooie bloesems aan het plukken was van een Lotus om daarvan een slingerkrans te maken. De boom was echter geen Lotus, maar 'Lotis', een dryade die verstopt was omdat iemand haar achtervolgde. En waar Driope de bloesems had geplukt stroomde nu bloed uit de takken. Lotis was kwaad, schreeuwde van pijn en woede en veranderde Driope in een boomnimf.
Vanaf die dag was haar eigen leven verbonden met dat van de boom die ze diende te beschermen. Vandaar dat ze als symbool kan gezien worden voor respect. Bron :http://thoppegeluk.be/
Wazig lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Gistig aroma Licht gebrande mout Alcoholwarmte (overheerst net iets te veel) Chocolade
De eerste slokken zijn alcoholtoetsen Gebrande mout Karamel Tikje chocolade Zoete achtergrond
Een lekker bier maar net ietsje te veel alcohol voor ons. Andere proevers gaan er geen probleem mee hebben!
Uiteraard is het hun ultieme droom om ooit de grotere volumes in een eigen installatie te kunnen brouwen.
Ondertussen vallen hun bieren hoe langer in de smaak en worden geschonken in heel wat horeca-zaken in de regio Oudenaarde & Zottegem. Ze bekijken nog naar verdere mogelijkheden op gebied van verdeling en distributie. Kwaliteit blijft voor 't Hoppegeluk centraal staan en hun Driope 8 Tripel werd geselecteerd als één van de bieren die geschonken werden tijdens de onlangs gehouden succesvolle Poperingse Hoppefeesten.
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom van het bier, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
Ze noemen zich een ‘Gypsy Brewery’ (Zeg maar zigeunerbrouwers) omdat ze hun bieren zelf produceren in de ketels van een externe brouwerij. Hedonis Ambachtsbier(Asper) hadden hun Ouwen Duiker, Suzanne en Excuse me while I kiss my stout (drie toppers uit hun gamma) meegebracht naar Zwevegem. Ze maken deel uit van VZWGent Brouwt
Als u lekkere bieren wilde proeven en een leuke vriendelijke dame wilde ontmoeten dan moest u bij de stand vanBrouwerij Het Anker(Mechelen) zijn. Daar zit Wendy Descamps echtgenote van vertegenwoordiger Dirk Van Damme
Bij abdijbrouwerijBrasserie Val-Dieu(Aubel) kon men genieten van een klassieke Val-Dieu Tripel
Zytholoog Kurt Gunst tapt een Gulden Draak uit de mooie tapkranen van BrouwerijVan Steenberge(Ertvelde) Deze brouwerij uit het Meetjesland is al jaren een trouwe aanwezige in Zwevegem.
De brouwerij had hun Baptist Blond (5,2% Alc.Vol.) van 't vat mee. Het is een bier vernoemd naar Jan Baptist de Bruyne die in 1784 Brouwerij Van Steenberge oprichtte. Helder blond bier met witte schuimkraag. Licht bitter biertje mals en zacht. Moutig Tikje kruidig Een doordrinker (Geen pils want het bier is van hoge gisting) soweso.
Gespot op het Streekbierenfestival Zwevegem 2017. Elien Rosseel Deskundige Landbouw bij Stad Poperinge en Luc Dewulf (Dienst Landbouw en secretarisVZW HOP).
Aan de biertruck vanBrouwerij Lindemans(Vlezenbeek) proefden Geroen en ik hun Ginger Geuze (6%Alc.Vol.). Deze geuze is de derde in een rij van geuzes met een twist. De Geuze is gebaseerd op een mix van een 12 maanden oude lambic met eentwee tot drie jaar oude lambic, gefermenteerd op eik verrijkt met verse gember. Goudblond bier met een wit randje. Zurig met een tikje gember in de neus Ook de smaak is licht zurig tikje fruit Misschien een beetje plat maar al bij al een voortreffelijke geuze.
David Daenens en medewerker vanMum Beer (Oostnieuwkerke) schenken een Chrysantenbier uit
Mum Beer (6,5%Alc.Vol.) is het eerste bier op basis van chrysantenextract van het West-Vlaamse Gediflora, een innovatief veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in bolchrysant. Door Gediflora's passie voor chrysanten, ontwikkelden ze op basis van bloemblaadjes een rijkelijk bier. Het bier wordt gebrouwen bij Het Gulden Spoor (Gullegem) Donkerblond bier met een moutige aanzet Licht kruidig Volmondig met een lichte bitterheid in de achtergrond. Tikkeltje zoet Al bij al een voortreffelijke allemansvriend
Solo accordeonistMarino Punk, bekend van TV programma's zoals Afrit 9, Duizend Zonnen en Garnalen, Man bijt Hond enz..; maar vooral door zijn opvallende roze haarkam zorgde in de namiddag voor een aangename terrasjessfeer.
De mooie dames van BrouwerijOmer Vander Ghinste (Bellegem) bestelden de bieren van op hun originele biertruck.
Gedurende de twee dagen diverse optredens op het grote podium. 'No Limits' aan het werk
Burgemeester Marc Doutreluingne toost met vertegenwoordiger Vic Jaenen vanBrasserie Silly
Dames met bier en smartphones genieten van het goede leven!
Voor de eerste maal aanwezig Biologische bierenPol Warmenbol (Aartselaar)
In het voorjaar van 2014 begon Pol met bierbrouwen, eerst als hobbybrouwer, maar eind 2015 bracht hij zijn eerste eigen biobier op de markt. Anno 2016 is Warmenbol één van de twee biobrouwers van de provincie Antwerpen. Zijn bieren worden gebrouwen bijBrouwerij Den Hopperd (Westmeerbeek)
Voorzitter Yvan Devlaminck (of ook nog 'Yvan met de gebroken pols' genoemd) hield met een glas gerstenat in de linker hand alles nauwlettend in het oog en zag dat het goed was!
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017
Dat het internationale streekbierenfestival op 14 en 15 augustus in Zwevegem ondertussen een begrip is geworden in de brouwerijwereld en voor veel biertoeristen merkte je dit jaar weer aan de massale opkomst. Niet moeilijk want Yvan en zijn team hadden weer een resem brouwerijen uitgenodigd met maar liefst 16 nieuwkomers. En met een record van 192 streekbieren was het voor de bezoekers weer een gigantisch feest geworden. Ik kan alleen maar zeggen Hoed af voor dit groots evenement. Zoals elk jaar plaats ik herinneringsfoto's van dit gebeuren!
DEEL 1
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik begonnen aan stand 1. Sven De Paepe vertegenwoordigde de brouwerijen/Bierfirma's De Laatste Drinker, Beerbugsen Broers
We proefden er een hoppige Grasshopper van Beerbugs. Dit blonde bier (6%) wordt gebrouwen bij brouwerij Andersin Halen. Hoppig fruitig met citrushints en een eucalyptustoets in de mond Helemaal niet slecht, een fris begin!
We lieten ook onze smaakpapillen verwennen met een Summer Special (6,5%) van Brouwerij Broers. Donkerblond bier met romige witte schuimkraag Zoet, fruitig tikje mandarijn. Een goede start!
Altijd met een lach op het gezicht. Brouwer Bert Van Hecke van de B.O.M Brouwerij. Niet de ketels maken het bier maar wel de moutbakker is zijn leus!
Triporteur Kriek & Berry (5,8%) Donker rood bier met een fijne roze schuimrand. Zoet en fruitig. Hints van Bosbessen. Lichte bitterheid in de achtergrond. Fris in de mond. Kortom een lekker zomerbiertje!
Het team van bierfirma Bossuwé Brewing uit Kortrijk voor de eerste maal in Zwevegem. Hun bieren worden voorlopig nog gebrouwen bij brouwerij Eutropius (Menen)
We proefden ern hun nieuw bier Bossuwé Pand.Aap (4,5%) Een romige witte schuimkraag op een wazig geel bier. Moutige neus Zoete aanzet, fruitige toetsen. Lichte hopbitterehied. Het bier degusteerdt vlot en is arm aan alcohol.
Ook Marc Doutreluingne Burgemeester van Zwevegem kan genieten van een goed glas gerstenat!
Een steeds lachende Tim Vandenberghe bedrijfsleider bij Circus Tico en eveneens Biersommelier en ontwerper van recepten voor de Circusbrouwerij presenteerde een nieuw testbrouwsel! Het heeft niet echt een volwaardige naam. Het was ook maar een kleine batch speciaal voor de bierfestivals.
Het is een neutrale tripel geworden van 8,0%Alc.Vol. moutig met een fruitige toets en een lichte bitterheid. De bieren van de circusbrouwerij worden nu gebrouwen bij The Brew Society in Heule.
Voor de eerste maal in Zwevegem stond Eric Bastiaen en echtgenote van Curieus Merelbeke met zijn Cuberdonbier
Curieuzeneuske (6,5% Alc.Vol.) Bordeauxkleurig bier met lichtrose schuimkraag. Zoete neus en de typische aroma van Cuberdons Ook de smaak is zoet, niet TE maar toch redelijk. Een lichte bitterheid komt naar boven. Toetsen van Framboos. Volmondige smaak en een zoete afdronk. Een verrassend bier die waarschijnlijk veel bijval zal hebben. Het wordt gebrouwen bij Contreras in Gavere.
Zonder woorden!!!
En hier zijn ze weer! Kartje Kilo. Ze presenteerden hun nieuwe act. Dtmaal waren ze Schlagerzangers Patrick en Geert. Ze palmden de mensen (vooral de dames) in met hun natuurlijke charme en charisma
Ook in de draadtrekkersgemeente brouwerij Enigma met hun bieren Tamera en Black Fuel. Het is een recente Bierfirma/brouwerij die zich toespitst op het vinden van nieuwe giststammen en hop variëteiten. Op deze manier willen ze opwindende bieren creëeren.
Brewery Feniksuit Heule is ook een van de brouwerijen die voor de eerste maal in Zwevegem staan. Ze bestaan een jaar en brouwen uitzonderlijke lekkere bieren.
Ze stelden naast hun gewoon gamma twee whiskybieren voor aan de pers. Deze bieren werden door de brouwerij in Heule speciaal gebrouwen en opgedragen aan Patrick een overleden bestuurslid van het festival. De whiskybieren kregen de naam Mac InMemries.
Om deel 1 af te sluiten doe ik met een foto van de knappe super vriendelijke Gina Legein. Vertegenwoordigster voor brouwerij De Brabandere uit Bavikhove. Ze schenkt uit De Brabandere Brewmaster’s Selection een Wild Funky (5%Alc.Vol.) van Brouwmeester Yves Benoit Een wit tarwebier met zurige prikken een tikje wilde gist. Kortom een Godendrankje
Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
Bio bier en food happening 2017
1000-tal bezoekers genoten van biobieren tussen de hoppe
Op 27 augustus 2017 organiseerde Brouwerij De Plukker i.s.m. Toerisme Poperinge een eerste Biobierhappening. Dichter bij het belangrijkste ingrediënt van bier kon je immers niet komen. Letterlijk tussen de idyllische hopvelden genoten een kleine 1000 bezoekers van enkele geselecteerde biobieren.
Het Informatiebord Tournée Locale vanbrouwerij De Plukker. Deze borden gelegen op de fietsroute geven uitleg over de brouwerij, welke bieren er worden gebrouwen enz...
Tussen de hopperanken door om zich naar het festival te begeven. Idyllischer kan niet!
Stralend zomerweer, bloeiende hoppevelden en een vijftal biobrouwers die hun bieren presenteerden. Alle ingrediënten voor een fijne namiddag waren aanwezig op deze schitterende zondag.
De bezoekers stapten letterlijk door het hopveld om het terrein van de happening te betreden. Terwijl de geur van rijpe hopbellen voor een heerlijk nazomers sfeertje zorgde, kon men genieten van de bieren van vijf biobrouwerijen en een biofoodstand.
Net zoals De Plukker brouwen de vijf deelnemende brouwerijen biologische en artisanale bieren. Bij Sebastien Demanez van Brasserie Demanez uit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple. De kleine onafhankelijke brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier. Brasserie Brunehaut, uit Rongy vlakbij Doornik, had een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt. Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel. Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic. Uiteraard ontbrak ook het gamma van gastbrouwerij De Plukker niet op dit event. De prijzen voor een consumptie werden bewust vrij laag gehouden.
Praatgrage Marc-Antoine de Mees van brasserie de Brunehautwas in zijn nopjes. Vanaf 2002 brouwde deze Waalse brouwerij hun eerste biobier
St. Martin Blonde (7%). Goudgeel bier met een witte schuimkraag. Zoete neus met een kruidig tintje Evenwichtig bier met een zoete aanvang en een mooie nabitterheid.
De brouwerij van Brunehaut heeft een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt(de boerderij van domaine de Graux).
Gezellig degusteren in het hoppeveld.
Hoppeboer Joris gaf met veel plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine. De bezoekers konden de vers geplukte hoppebellen meenemen naar huis.
Hoppeboer Joris Cambi en bierkenner Bart Vermeulen belijken een homootje Dit is een hermafroditplant waar en vrouwelijke bellen en mannelijke zaadbloemen aan dezelfde plant hangen. Die mannelijk bloemen kunnen geen kwaad, want er wordt geen zaad in gevormd. Komt zeer uitzonderlijk voor.
Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel. Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic.
Een lekkere frisse lambic kon veel bezoekers bekoren.
De hongerige bezoekers konden genieten van de lekkere biohapjes van Jozefien van Ooogst (www.ooogst.be). In haar caravan toverde ze smaakvolle, verse en locale ingrediënten om tot hartelijke lunches, verrassende snacks en feestelijke buffetten.
In het tentje van Guido Vandermarliere kon je lijken naar een videofilm ‘Hoppebloed’ en ook proeven van zijn zelfgemaakte hopthee!
Deze twee jonge dames serveerden biobier vanbrouwerij De Hopperduit Westmeerbeek. De kleine onafhankelijke brouwerij produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier.
Detoeristische dienstvan Poperinge stond er met een infostand. Via folders kon men alles weten over de komende Hopfestiviteiten!
Bij Sebastien Demanez vanBrasserie Demanezuit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple.
La B.R.Triple (9,0%) met biologische hop uit de Elzas
Rookop (7%) Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkraag.
Mooie moutige neus met lichtjes gebrande toetsen Muffig.
moutig Gebrande toetsen. Heel diep een mooie hopbitterheid Drop toetsen komen soms boven piepen. Droge afdronk
Met een ondergaande zon nemen we afscheid van dit prachtig Biofestival! Er is prake dat dit festival om de drie jaar zal ingericht worden telkens n.a.v de driejaarlijkse Hoppefeesten.
WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
7de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
20 juni 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 2
BIEREN
Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Het bier bevat drie biologische hopsoorten: Pilgrim, Goldings en Cascade. Rondje Westhoek gebruikt dit bier om zijn gasten te verblijden tijdens een rondje in de Westhoek in een authentieke VW-bus.
Wazig blond bier met witte schuimkraag.
De neus is licht kruidig. Gistig. Zoetmoutig. Ietwat honing.
De aanzet is zoet. Gistig. Fruitige toetsen. Het bier is goed in balans. Aangename hopbitterheid in de achtergrond Droge afdronk. Een lekker smakelijk bier, de Westhoek waardig!
Wazig amberkleurig bier met een dikke romige gebroken witte schuimkop.
Hoppig aroma Karamelmout met een tikje kruidigheid.
De eerste slokjes zijn kruidig Zoet Moutig Grassig Volmondig Mooi in evenwicht. Een voortreffelijke hopbitterheid. Lichtdroge afdronk. Een heerlijke topper!
De naam van dit bier is een ode aan de legendarische jazzzanger Billie Holiday en haar lied 'Miss Brown to You' (1935). Gedurende haar leven, vol met ontberingen volgde ze altijd haar droom. Ze was een icoon van jazzmuziek.
Bruin bier met een gebroken witte romige schuimkraag.
Gebrand aroma vertroeteld de neus Karamel Tikje chocolade
Zoete aanvang Toetsen van warme alcohol Licht gebrande mout Karamel Chocolade Gedroogd fruit Perfect in evenwicht Zoete lange afdronk Heel lekker bruintje!
Gebrouwen als bedanking voor de helpers op het Zythos Bierfestival 2017.
Amberkleurig bier met witte schuimkraag.
De neus is vrij hoppig. Tikje karamel.
De aanzet is fruitig. Karamel. Moutige toetsen. Hoppige prikken In de achtergrond. Een mooie bitterheid. Het bier is mooi in balans. Lichtbittere afdronk. Lekker bier
Kruidige neus van Kardemon. Zoet. Prikjes gember. Fruitige prikken.
De eerste slokken zijn licht kruidig. Ook in de smaak vind men de kardemon terug. Prikken van denappel. Tijm. De afdronk smaakt naar zoethout die lang blijft hangen. Voor sommige zou het bier na een tijdje kunnen vervelen. Voor de liefhebbers van kruidige bieren.
WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
7de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
20 juni 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 1
BIEREN
Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Het genootschap. Vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens, Bernard Vandamme, Edwin Ghequire en Dominique Vanderstraeten.
Erwin Couck (71) uit Ninove en zijn zoon Frederic (39) uit Asse lanceerden dit bier dat volgens hen geen korrel suiker bevat. Het kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. "En het is het éérste bier ter wereld zonder suiker", beweerde het duo. Het bier wordt gebrouwen met hop uit Poperinge, de mout komt uit Wallonië!
Blond heldergeel suikervrij bier met witte schuimkraag.
De neus ruikt citrus. Een tikje honing komt naar boven.
Tarwe in de smaak bij de eerste slok. Een lichte bitterheid. Het bier mist wel body. Nogal fletsjes. Hop is jammer genoeg ver te zoeken. Een veredelde limonade.
Een fijn aroma van kruidnagel verwend onze neus. Licht zurig door de aanwezigheid van tarwe. Ook een beetje gist komt naar boven.
De aanzet is verfrissend! Lichtzurige aangename smaak. Kruidig. Tikje pompelmoes. Banaan. Goed samengesteld en evenwichtig. Zacht malse afdronk. Lekkere dorstlesser. Nog altijd gebrouwen volgens Duitse brouwtradities
Oude Geuze Vandervelden 135 years (6,5%Alc.Vol.) Oud Beersel– Beersel
Een Oude Geuze gestoken van éénjarige lambiek gerijpt op 30 jaar oude foeders uit Toscane en driejarige lambiek gerijpt op een oude foeder van Oud Beersel.
Deze uitzonderlijke Oude Geuze heeft een uitgesproken toets van rode wijn rijpt is gebotteld op 37,5 cl flessen.
Blond bier met romige schuimkraag die verdwijnt.
Lichtzurige neus. Tikje leer. Groene appeltjes.
Een middelmatig zure smaak. Dorstlessend. Fijne malse toetsen. Volledig in balans. Alle smaken vloeien ineen. Soms een vineus tintje. Zachte afdronk. Lichtzure nasmaak. Top !!!
Zoete aanzet. Gistig. Niet volledig uitgegist. Het bier was niet in balans. Lichte eigenaardige hopbitterheid. Zoet over de ganse lijn. Een totaal ander bier wat we van de Plukker gewoon zijn!
Onlangs een nieuwe blonde tapuit gedegusteerd op een Biobijeenkomst En het resultaat was heel veel beter. Nog altijd zoet maar de hopbitterheid was in orde. Het bier was in balans!
Helder amberkleurig bier met een fijne volle schuimkraag.
Het aroma bied ons een hoppige neus Moutig en fruitig Tropisch fruit : Passievrucht, mango en citrus.
De smaak is zoet met een lichte bitterheid Hoppige accenten. Moutig. Ook in de smaak fruitige prikken. Droge afdronk Een bitterheid blijft hangen in de mond. Lekker!
De aanzet is mager. Geen fraicheur. Moutig. Koriander. Ook tikje ijzer in de smaak. Het laatste bier van de fles begon na het uitschenken plots te schuimen. Mooie fles maar het bier is jammer genoeg een beetje ondermaats!
Van 2005 tot 2016 gebrouwen bij Alvinne voor Tielt - Pado team. Sinds april 2017 gebrouwen met een nieuw recept bij De Leite in Ruddervoorde.
Wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
Licht zuurtje in de neus. Gistig. Granig. Lichtjes citrus.
Zoete aanzet. Tijm. Citroen. Hopbitterheid Lijkt alsof het een lichte infectie heeft gekregen? Op de voorstelling was deze infectie nochtans niet aanwezig?
Gebrouwen voor de Ancien Belgique (Brussel). Kruidig aperitiefbier met tijm en stadshoning uit Brussel op het dak van de rocktempel AB.
Blond bier met een dikke witte schuimkraag.
Zoete neus met honingtoetsen. Prikken van paprika en zongedroogde tomaten.
De eerste slokken zijn zoet. Honing. Eucalyptus prikjes. Denappels. Tym. Kortom een verrassende kruidige smaak. Lichte hopbitterheid. Bier voor een deel van de bierliefhebbers!
Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
Na jaren van afwezigheid was ik eindelijk eens terug op het Pauluspleintje in Oostende. De Bierjutters hielden er zoals elk jaar hun Bierjutterij. Reeds de 22ste in rij!
Met de gedachten aan het lied van de groep ‘Spring’ spoorden Annemie en ik naar de Koningin van de badsteden. We moesten wel een kleine marteling ondergaan omwille van een propvolle wagon met zingende kinderen. We hadden jammer genoeg de oorattributen niet bij waar Minister Joke voor pleit.
Vooraleer we naar het festivalplein gingen (in Werchter noemen ze het een weide) trotseerden we de 27km/u Noord-Westenwind. Onze eerste stopplaats was het legendarisch biercafé ‘Botteltje’. Alvorens we plaatsnamen nam zaakvoerster Henriette ons mee naar het hotel Botteltje (vroeger Marion) net naast het café. Ze toonde ons met trots enkele van de 15 pas vernieuwde kamers. Ze hadden allen de naam van een welbepaalde brouwerij gekregen. Boven het bed kan je een prachtige foto zien van de brouwerij waar de kamer voor staat. De frigo’s in de kamers bevatten twee flesjes bier van de brouwerij. Prachtige en stijlvolle logeermogelijkheden voor een verblijf in Oostende. We aten de bekende weekdieren van de Noordzee in combinatie met het huisbier Ostensche Strever. Een bier 8,0% Alc.Vol gebrouwen bij brouwerij Maenhout. Het bevat vier mout- en twee hopsoorten. Het recept is van zaakvoerder James Desimpelaere (41). Het etiket is van kunstenaar Siegfried Vynck.
Via het omstreden kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze wandelden we langs de havengeul naar het legendarisch Paulus pleintje, bekend om zijn jaarlijkse Paulusfeesten.
De opbouw is precies hetzelfde als de vorige jaren. Onder de schaduw van Sint-Petrus-en-Pauluskerk bevinden zich nog altijd enkele biertenten en banken die de tenten verbind met de aanpalende kleurrijke kroegen. De familiale sfeer die enkel bij de bierjutters te vinden is was ook weer aanwezig!
De sympathieke Catherinne Minne van Brasserie de Bastogne (Vaux-sur-Sûre) schenkt mij een 'La Trouffette Belle d'été - 6%' uit. Een fruitig blondje met koriander in de neus. Aangenaam dorstlessend licht-zurig bier.
Bij Bert Van Hecke van de BOM brouwerij uit Roeselare proefde ik de triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%). Bert is de eerste moutbakker ter wereld. Hij bakt zijn mout om zijn bieren een zo authentiek mogelijke smaak te geven!
Triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%) Een helder donkerblond bier met aroma's van mout en hop. Pittig gerstenat met een opvallende moutsmaak. Hoppig, fruitig en mooi in balans. Voor dit bier zou Bert zijn inspiratie gezocht hebben in de Hip-Hop wereld. Het bier werd gebrouwen met echte 24-karaats goudmout en Bling Bling hoppen. De 8,88% Alc zou een verwijzing zijn naar 888 het chinese geluksgetal voor driedubbel geluk.
Belinda Eelbode (Toeristische gids voor de Leiestreek en de Westhoek) vertegenwoordigde brouwerij De Poes uit Tielt. De Poes is een blond biertje van 8,0%Alc?Vol. Fruitig en licht bitter. Een aangenaam bier licht gekruid die om een tweede vraagt! Het bier behaalde in 2016 een zilveren medaille op de World Beer Challenge.
Niet aanwezig maar zijn bier wel was Rudy Vossen van de Bierboom uit Brugge. Ik proefde zijn Imperial Porter (10,6%Alc.Vol.). Donkerbruin tot bijna zwart bier met een heerlijke neus van chocolade en cacaopoeder. Vol van smaak en een tikje vanille en whyskey. Lekker brouwsel!
De altijd goedlachse brouwer Bart Verdonck schenk voor mij een Dronkenput Tripel uit! Het bier is genoemd naar de natuurlijke toeristische attractie in Middelkerke. Dronken put is een betonnen waterreservoir dat door het opstuwende grondwater helemaal scheef kwam te staan.
Dronkenput Tripel (8,5%Alc.Vol.) niet in het origineel scheef glas maar in een proefglaasje van de Bierjutterij. Donkerblond van kleur met een houtaroma. Het bier is er op vooruit gegaan en smaakt naar meer. Het heeft een twee maand rijpingsproces ondergaan. Vol van smaak een Tripel waardig!
Aangenaam proeven op het kleurrijk pleintje!
Op de foto Kurt Decoene met zijn lieftallige echtgenote Angela Wang. Kurt runt samen met zijn partner Gino Vantieghem in Heule bij Kortrijk brouwerij De Feniks uit. Hij serveert mij een Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.)
Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.) Donker tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag. De neus wordt verwend met heerlijke geroosterde toetsen van noten. Zoete smaak met bittere chocoladetoetsen. Koffie! Tikje alcoholwarmte. Kortom een heel lekkere stout!
Kapittel Wood Experiment (6%Alc.Vol.) Een experimenteel bier van Leroy Breweries-Van Eecke Een mengeling van Oud bruin en Pater. Beide bieren hebben elk op 5 verschillende vaten gelegen. Lichtzurige neus met een kersen aroma. Zoete aanzet met zurige prikken Tikje hout. Zoetzure afdronk.
Ook de stamgasten van de aanpalende kroegen genieten mee. Hun bieren zijn wel verschillend met deze van de Bierjutterij!
Brouwerij Het Anker werd vertegenwoordigd door de man die niet enkel vrouwen maar ook mannen op de Franse manier begroet! Dirk Van Damme met de eeuwige lach! Topvertegenwoordiger!
Om af te sluiten proefde ik een Cuvee van de Keizer Whisky Infused (11,7% Alc.Vol.) Deze Indulgence brouwsels zijn exclusieve creaties van brouwerij 'Het Anker' uit Mechelen. De Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2015 werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky uit een selectie Ankervaten. Lekker bier met smaken van hout, vanille en whisky!
Aan vrolijke dames niet te kort op deze 22ste bierjutterij!
Met de avond is het pleintje stillaan volgelopen!
Het was weer leuk in Oostende. Enkele mensen ontmoet die we in jaren niet meer live hadden gezien! Dit en een goed glas bier + een hap gezonde zeelucht.
Op de schitterende zomeravond van 3 juli heeft brouwer Luc Vermeersch – De Leite – zijn boek Ondernemen met hoge gisting/goesting [de kracht van mensen en waarden] gepresenteerd. Onder enorme publieke belangstelling introduceerde Patrick Mahieu, vriend en auteur poëet, ondernemer-brouwer en nu ook schrijver Luc Vermeersch als een bijzonder mens. Met wat quotes uit het boek kwam al snel de gedrevenheid van Vermeersch bovendrijven.
De uitgave van 130 pagina’s valt uiteen in 5 leidende hoofdstukken met daarin Vermeersch’s achtergronden, visie en ideeën. Bijzonder daarbij is de ‘bierzijde’ van het verhaal. Dus telkens ruime aandacht hoe hij bier als leidraad in zijn leven plaatst en binnen zijn maatschappelijke carrière. Heel origineel!
Luc Vermeersch & Patrick Mahieu
Patrick Mahieu : directeur Woord kunstacademie Eeklo en zo veel meer
Luc lijdt aan een gezonde vorm van ADHD – Altijd Dienstbaar Hartelijk en Dichtbij – en kent het bedrijfsleven als geen ander. Als CEO van o.a. Coca Cola Belgium weet hij als geen ander hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Collega ondernemer Barbara Torfs – ja die van die schoenen – onderstreepte de menselijkheid van Vermeersch binnen de zaken waaraan hij leiding geeft. Een man met een missie, vervuld van visie en leiderschap, met oog voor waarden en normen en als zowel ondernemer als mens authentiek. Kortom alles wat een mens nodig heeft om succesvol te zijn in het leven. Hartelijk en toch zakelijk. Een etiket dat perfect bij hem past aldus de vele aanwezigen. De spreker, Vermeersch incluis, waren het over één ding eens: de kracht van ondernemer en mens zijn ligt in het (prettig) samenwerken en samenzijn.
Luc met Barbara Torfs
Barbara Torfs momenteel directeur bij coachingbedrijf Herculean
Vanaf 1997 pakte Vermeersch het brouwen op, hoewel op zeer kleineschaal in porties van 30 liter per keer. Van het één kwam het ander en brouwerij De Leite werd via zijn brouwbroeders, zoals hij ze noemt, een blijvertje dat nu meer dan 5.000 liter brouwt. Creëren-Brouwen-Delen, zegt hij hierover. De bescheiden levensgenieter, nooit verlegen om een slogan of catchy hint, schijnt met geluk en plezier te strooien. Met nog één tip van de schrijver: Droom – Durf – Doe! Mijn advies: zeker eens lezen dat boek!
Bert Demeyer en Mathias Broeckaert
Bert Demeyere is een creatieve bassist. Een mengelmoes van punk en funk en dus niet in één hoekje te ... nou ja ... drummen. Mathias Broeckaert is een saxofonist. Jazzy, groovy en met een pyama van woody. Maar gelukkig niet op scène
Aardig wat volk uit het bedrijfsleven op de voorstelling.
Luc Vermeersch maar al te fier op zijn boek! Zijn eerste in een rij?
Verslag : Ariël Meeusen Foto's en ondertittels William Roelens
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45)
Brew by Numbers Session 4(4,0% Alc.Vol.) Zennebrouwerij- Brussel
Geel licht wazig bier met witte schuimkraag.
Redelijk fruitig in de neus Citroenschil Tikje tarwe
Moutig begin Toetsen van citrus Mooie verdeelde bitterheid Goed in balans. Droge afdronk met een citrussmaakje Weerom een licht fris biertje vol van karakter! TOP!
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.
Moutige neus Tikje fruitig
Zoete start Moutige toetsen Gistig Nu en dan enkele kruidige prikken Tike perzik in de achtergrond Lichtzoetige afdronk Goed maar mist ietsje karakter!
Donkerbruin gerstenat met beige romige schuimkraag
Zoetig moka aroma Koffietoetsjes
Zoete aanzet Chocolade lichtzoet Licht geroosterde prikjes Alles met een licht bittere achtergrond Zoete licht geroosterde afdronk. lekker! maar mocht ietsje meer power hebben!
Licht zure aanzet Citrus Gematig kruidig in de achtergrond Koriander? Zacht en mals Evenwichtig Droog bittere afdronk Heerlijke Zomer verfrisser
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor
De brouwerij werd in 1994 opgericht door Nino Bacelle onder de bierfirmanaam Brouwerij Nino Bacelle. Het enige bier indertijd was Guldenberg. Het werd gebrouwen bij brouwerij Deca in Woesten. In het midden van de jaren negentig leerde Nino bij de biervereniging HOP hobbybrouwer Guido Devos kennen en in 1996 besloten ze samen een bvba op te richten met de naam "De Ranke". De naam verwijst naar de hopperanken. Samen ontwikkelden ze verschillende bieren. In 2005 werd een volledig nieuwe brouwerij opgestart te Dottenijs.
Opendeur
In het weekend van 17 t.e.m.19 juni 2017 opende de brouwerij haar deuren voor het grote publiek. De gelegenheid om mijn veel te lange afwezigheid weer goed te maken. Vrijdagmorgen om 10u30 was ik al als eerste ter plaatse met mijn fototoestel in aanslag.
Ik viel van de ene verbazing in de andere. De brouwerij was indertijd al redelijk groot, maar wat ik nu zag na hun uitbreidingswerken grensde aan het ongelofelijke. Het gebouw waar ze indertijd een deel van hadden gekocht was nu volledig ingenomen, behalve een kleine privégarage die zich er nog altijd tussenin bevind.
Dat hun bieren tot de beste behoren in Belgenland lijdt geen twijfel. Qua uitstraling en publiciteit waren ze indertijd misschien iets te eenvoudig. Publiciteit hadden ze niet echt nodig. Hun bieren bewezen genoeg dat ze TOP waren
In de afgelopen jaren was er ook te weinig ruimte om nieuwe bieren te ontwikkelen. “De maximale capaciteit van hun installatie, 5.000 hectoliter, was de afgelopen jaren volledig ingenomen voor het brouwen van hun bestaande bieren. Maar momenteel zijn de uitbreidingswerken voor een capaciteit tot 10.000 hectoliter volop bezig. Dat biedt hun de kans om nieuwe bieren te ontwikkelen.
Met de uitbreiding van hun brouwerij, hun kelder, rijpingskamers voor bieren op hout, magazijnen, nieuw bureel en een splinternieuw degustatielokaal komen ze stillaan uit hun schelp en behoren ze nu tot het rijtje van de middelgrote brouwerijen van België.
De brouwinstallatie naar het voorbeeld van de brouwketel van Decaservices waar ze begonnen te brouwen.
Moutsilo 15 t.
De nieuwe bottellijn die 2 batches bier kan afvullen op een dag i.p.v. één
Warme waterketel
Het Technisch lokaal
Diep onder de grond opslagkelders met gistingtanks
Hoplokaal met verse hopbloemen. Alle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton) de huisleverancier van brouwerij De Ranke
Cuvee Oud bruin
Back to Black foeder
Een stukje heiligdom
Stay tuned! - Vieille provision 7.5%, een selectie van de beste vaten bewaarbier, minimum één jaar gerijpt op eikehouten vaten. Een echte “ Vieille Provision” dus, amberkleurig, zacht zuur met subtiele houttoets. -
Back To Black 9.5%, een zéér eigenzinnige export porter gebrouwen volgens de Engelse Burton-on Trent methode uit de 18de eeuw. Gebrouwen op 100 IBU bitterheid en gerijpt op Foeder gedurende 9 maand waarna de perfecte bitter-zuur balans bekomen wordt. Een klepper die iedereen verbaasd!
Wikkelende meisjes.
Sommige 75cl flessen worden nog altijd van een wikkel voorzien.
Het nieuwe bureel!
De nieuwe laad- en los-zone. De hinder voor buurtbewoners is nu beberkt. Bovenaan het degustatielokaal.
Degustatielokaal met een mooi terras met uitzicht op Dottenijs
Degustatielokaal van binnen naar buiten gezien!
De twee brouwers Guido Devos en Nino Bacelle zijn maar al te fier op hun nieuwe verwezenlijkingen!
Brouwerij De Ranke werd in de jaren negentig opgericht door Guido Devos en Nino Bacelle uit onvrede over de verzoeting van tal van voormalig bittere Belgische bieren.
Geleid door hun eigen smaak maken ze goed gehopte, bittere bieren, maar ook enkele zure bieren worden er voortaan in de brouwerij ontwikkeld.
Hun nieuwste creatie - Simplex.
Simplex is een fris, licht bier boordevol smaak geworden, met een alcoholpercentage van slechts 4,5 procent. “In de jaren zestig kon je nog heel wat lekkere pilsbieren vinden. Het was ongefilterd, ongepasteuriseerd en met een stevige bitterheid. Tegenwoordig is alles een pak zoeter en gepasteuriseerd”, weet brouwer Nino Bacelle. Maar bij Brouwerij De Ranke zijn ze altijd al wat tegendraads geweest. Dus verrassen ze ons ook nu weer met Simplex. Een bier van hoge gisting, met alle karakteristieken van een ‘ouderwetse’ pils; blond, bitter, ongefilterd, ongepasteuriseerd, verfrissend bier en laag in alcoholpercentage. Het nieuwe bier is vanaf april 2017 te koop en word aangeboden op vat en in flessen van 33 cl. Een bewuste keuze van de brouwers om dit bier, dat jong het best tot haar recht komt, enkel in kleine flessen en op vat aan te bieden.
Nog enkele specificaties.
Densiteit: 10,90 ° Plato Ongefilterd, ongepasteuriseerd bier met hergisting op de fles Permanent verkrijgbaar, op vat en in flessen van 33 cl Verfrissend, licht en lekker bitter EAN-codes: 5413963130014 (33 cl fles) 25413963130018 (24 x 33 cl)
Simplex (4,5%Alc.Vol.)
Stroblond bier met een witte stevige schuimkraag
De neus bied ons een heerlijk hoparoma. Het is alsof je je hoofd in een baal hop steekt.
Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met de hopbitterheid van het bier. Hop, hop en nog eens hop. Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden. Het is een rechtaan rechtdoorbier met een mooie nabitterheid die lang uitvloeit
Simplex is in feite geen degustatiebier maar met zijn amper 4,5 % Alc Vol en zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser. Een prima biertje voor tijdens de warme dagen. En... u mag er nog eentje degusteren.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkop.
Aroma’s van Caramel Donker fruit
De smaak is zoet. Karamel. Toffee Tikje vanille Met af en toe een lichte alcoholwarmte die het bier nog meer body geeft. Alles in de juiste dosering en goed gemengd! Lichtjes kleverig Zoete afdronk Lekker degustatiebier
Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkop.
Gebrande neus Donker chocolade afwisselend met koffieprikken
De aanzet is veelbelovend Geroosterde smaak Nootachtige toetsen Vleugje cacaopoeder zacht en mooi in balans Aangename bitterheid Droge afdronk met een bittertje in de nasmaak. Een geslaagd genietbier! Lekker!
Blond bier met een beperkte witte fijne schuimkraag.
De neus ruikt eik Moutige toetsen Tikje alcohol
De eerste slokjes zijn zoet gevolgd door een vleugje eik Vanille Tannine Heel complex soms Ook een tikje alcoholwarmte laat zich gelden. Droge afdronk met een lichte bitterheid Een mooi brouwsel voor liefhebbers!
Een mooi eerbetoon aan Georges Christiaens 4de generatie van brouwers in de familie die in 2013 het leven verloor in een kettingbotsing op de A19.
Het aroma is bloemig Citrus Een beetje ijzer in de neus
Zoete aanvang Tikje caramel Licht zuurtje in de achtergrond Hopfruitig Citrus Pompelmoes Lichte bitterheid Lekker maar nogal braafjes!
Le Trou du Diable Schieve Tabarnak (6,5% Alc.Vol.) Zennebrouwerij- Brussel
Blond bier met witte schuimkraag
Hoppige neus Citrus Mouttoetsen
Moutig met toetsen van brood Fruitig Kruidig Mooie hopbitterheid Citrus Mooie bitterheid in de achtergrond Romig bier Perfect in balans Droge bittere afdronk Terug een lekker dorstlessend bier van deze Brusselse brouwerij!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Nieuwe Halleschelle gearriveerd!
Al lijkt het aan het begin van deze aankondiging wat overdreven om nu al een conclusie te trekken, maar u mag er als bierliefhebber van verzekerd zijn dat het stadsbier van Tielt 'Halleschelle' een nieuwe thuis gevonden heeft.
Onder enorme belangstelling konden Patrick en Dominique – vooral bekend van biercafé de PADO te Tielt – op 30 mei jl. de nieuwste editie van hun bierkind Halleschelle met veel trots presenteren. En niet zonder trots, want ook deze editie is van grote klasse.
Brouwer Lux Vermeersch doet uiteen hoe de nieuwe Halleschelle tot stand gekomen is. Patrick Acx geestelijke vader van het bier luistert met volle aandacht.
Luc Vermeersch wilde de Halleschelle een extra boost gaan geven vertelde hij tijdens de presentatie. Als het een beetje meezit wordt het volledig opgenomen in het algemene bierassortiment van De Leite. Stefaan Quaghebeur de verantwoordelijke account manager van De Leite zal de Halleschelle naar een breder publiek zal loodsen.
Carine Vanderkinderen (Brouwerij De Leite) schenkt de vernieuwde Halleschelle uit aan de genodigden
„Sinds 2005 de eerste Halleschelle het levenslicht zag, gebrouwen door Alvinne (met als geestelijk vader en promotor medebedenker Davy Spiesens), is er veel gebeurt,” memoreerde Patrick. „Naast officieel stadsbier van Tielt in 2007, werd het ook nog eens erkend steekproduct van het Molenland. Er was nood om de productie voort te zetten. Aangezien Alvinne het niet meer kon voorzetten zijn we heel blij met onze nieuwe brouwer. Onze nieuwe Halleschelle past perfect binnen het themajaar Bier & Brouwerijen in Tielt.”
Luc Vermeersch vanBrouwerij De Leitedie de vernieuwde Halleschelle nu op de markt brengt. Naast hem Davy Spiessens vanBrouwerij Alvinnedie het bier vroeger brouwde. Patrick Acx en partner Dominiek Snauwaert bezielers van het bier en de vroegere uitbaters van het legendarisch streekbiercafé 'De Pado'.
Links het oude en rechts het verneuwde etiket.
Brouwer Luc Vermeersch van De Leite was de man waar node naar werd verlangt. Bij pure toeval werden Patrick en Dominique op het Streekbierenfestival in Poperinge met elkaar in contact gebracht door William Roelens, de immer sympathieke voorvechter voor alles wat met bier te maken heeft. „Ach ik mag dat niet overdrijven,” zegt de immer bescheiden William. „Het enige wat ik gedaan heb is zeggen dat ze eens samen moesten gaan zitten om te kijken of ze niet iets voor elkaar konden betekenen. Zo gezegd, zo gedaan, ze hebben samen gezeten en ze waren er al snel uit.”
Mooi volk op de voorstelling : Stefaan Quaghebeur, Jef Hiq Pirens, Melissa Dhooge, Lynn Castelein en Davy Spiessens
De nieuwe Halleschelle in al zijn glorie
De nieuwe versie van de Halleschelle is een goudblond bier van 8,2% a.b.v. met naast een lichte zurige toets wat frisse lichte hoppigheid. Onder de stevige schuimkraag valt veel te ontdekken. Voor brouwer Vermeersch was de keuze om het stadsbier van Tielt te maken eerder een vanzelfsprekendheid dan een nieuw avontuur. Vermeersch merkte hier over op: „Na ons gesprek in Poperinge hoefde ik eigenlijk niet na te denken. Patrick en Dominique zijn toffe gasten en ze deden me terugdenken aan mijn studententijd. Mijn beste vrienden kwamen uit Tielt en Meulebeke, dus zat ik vaak in de leuke kroegen in Tielt. Ik denk dat zo’n bier er best nog wel bij kan in die cafés daar.” De nieuwe etiketten zijn aangepast door de originele vormgever en zo is de cirkel weer rond. Halleschelle leeft!
Merci Maman brengt € 3000 op voor vrouwen in Afghanistan
Luc Vermeersch en Jenny Vanlerberghe
De avond vóór Hemelvaartsdag leek hem wel een geschikt moment. Luc Vermeersch van brouwerij De Leite in Ruddervoorde had wat te melden. Wat een heel langdurig project was, kreeg op deze avond een passende apotheose. Eind 2013 had Luc samen gezeten met wat zakelijke collega’s en ze besloten samen iets te doen voor een goed doel. Vermeersch: „We werden alle vier 40 jaar precies 100 jaar na het begin van WO I. Veertig is volgens de traditie ook de leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de Jonge Economische Kamer (afdeling Roeselare-Izegem). Bij onze afzwaai wilden we iets achterlaten dat blijvend was, iets anders, iets authentieks. Het werd een bier. Maar we wilden meer dan gewoon een bier dat een commercieel graantje meepikt van de aandacht voor WOI.” Het moest ook niet zomaar iets als een feestje zijn om geld op te halen, nee er moest een verhaal achter zitten. En zo ontstond na de lancering van Merci Maman, als ode aan de moeders en vrouwen in de Groote Oorlog, honderd jaar later een passend plan.
Onder het toeziend oog van de moeders van Luc Vermeersch en brouwer Geert Pauwels werd aan Jenny Vanlerberghe een cheque van € 3000 uitgereikt.
Jenny Vanlerberghe, net terug uit Afghanistan, is de motor achter veel liefdadigheidsprojecten in Afghanistan. Ze trakteerde Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre op een bedankbrief – met bijpassende tekeningen – van de meisjes uit Afghanistan en een klein authentiek geschenk (geborduurde handdoekjes die binnen een werkgelegenheidstraject van Jenny passen).
De aanzienlijke gift zal door Jenny Vanlerberghe opgesplitst worden voor vier projecten die allemaal ten goede aan vrouwen en meisjes moet komen: Gezondheidszorg, Onderwijs, Werk en Landbouw. Jenny Vanlerberghe: „We hebben al een half miljoen vrouwen opgeleidt en u kent dat, met vrouwelijke diplomatie bereik je best wel iets. Hoe zeggen ze het ook alweer? Oh ja, doe stille voort.” Tijdens de geanimeerde receptie was er met een hapje en een goed glas Merci Maman nog slechts één ding aan toe te voegen: „Santé, en veel succes ermee.”
Barones Jennie Vanlerberghe , die Moeders voor Vrede sinds 2002 uitbouwt in Istalif, een district op 48 km ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. was emotioneel van het project en bedankte de initiatiefnemers voor de mooie opgehaalde som.
Jenny, Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre
Teksten Ariël Meeusen
Koperkleurig bier met romige witte schuimkraag
Een zoete moutaroma Floraal met licht kruidige prikkels
De eerste slok is moutig (Gebruik van vier mouten) Mals en romig. Ook een fruitige florale toets Langzamerhand komt er een aangename hopbitterheid naar boven. Bewust niet te veel. Meer aromahop gebruikt (Hoppebellen) Gedryhopt met twee hopsoorten De afdronk is droog en bitter Het bier is een zachte harmonie tussen zoet en bitter.