NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinnering van de tweede verjaardag aan de Siphon Brewing - Damme
  • 2de ‘Feniks & Friends 2018’
  • BROUWMAN PIETER VERRAST EN KIEST VOOR EEN ANDER SPOOR
  • VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 55 - Betty B - Brothers in Farms - Eternity - Experimental Kollusion - The I Pit’s A -
  • West-Vlaams Bierproefgenootschap 9e proeverij - De Hofnar Gullegem
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
    Gastenboek
  • bedankt trouwe blogbezoekers
  • Goedenavond beste mensen,wij wensen jullie een aangenaam weekend
  • viagra price in india 2014
  • mexivo generic viagra sales
  • Hopnews

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    31-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond 2018






    Annemie en ik wensen alle bezoekers 
    een bierig en gezond 2018!



















    31-12-2017 om 10:16 geschreven door William Roelens


    24-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expo “Van ’t Vat” en de Iepersche Centrale Brouwerij - Brouwerij Roberg










    Expo “Van ’t Vat” en de Iepersche Centrale Brouwerij - Brouwerij Roberg










    Boven : Conservator Hopmuseum Sofie Adriaen, Therese Vandoorne (Deskundige Archief bij Stadsarchief Ieper)
     Onder : De Schepenen van Cultuur Poperinge en Ieper Loes Vandromme en Eva Ryde






    Op 15 december vond in de projectieruimte van de Stadsschaal van Poperinge de boekvoorstelling en Expo “Van ’t Vat” plaats.
    Na de verwelkoming door conservator Sofie Adriaen en een korte inleiding van Therese Vandoorne (Deskundige Archief bij Stadsarchief Ieper) stelde
    Stadsarchivaris van Diksmuide en brouwer Chris Vandewalle er zijn boek voor over de Ieperse Centrale Brouwerij of brouwerij Roberg. De Schepenen van Cultuur Poperinge en Ieper Loes Vandromme en Eva Ryde sloten de zitting af en nodigen iedereen uit naar de tentoonstelling in het Hopmuseum.




     





    Stadsarchivaris van Diksmuide en brouwer Chris Vandewalle







    Een bomvole zaal!

















    Het boek



    Het boek handelt over de Ieperse Centrale Brouwerij of brouwerij Roberg.  Deze brouwerij werd in 1921 opgericht als een samenwerking van brouwers. Nadat hun brouwerijen tijdens de oorlog vernietigd waren, besloten ze om hun krachten te bundelen. Tot 1976 was deze brouwerij, met onder andere zijn Roberg Pils, een vaste waarde in de Ieperse biercultuur. Het is de eerste keer dat dit mooi stukje brouwgeschiedenis in een publicatie belicht wordt.

    Het boek bevat heel veel foto’s, archiefmateriaal en verzamelobjecten.






    Veel belangstelling voor het boek en de tentoonstelling!








    Chris Vandewalle en partner Karel Dendauw








    Ook brouwer Philip Leroy van Leroy Breweries laat zijn boek tekenen door Chris!








    vlnr : Kristel Logie, Sofie Vanrafelghem, Sofie Adriaen en Annemie Declercq








    Chris in gezelschap van Rik Opsommer (Stadsarchief Ieper)







    vlnr :Joris Cambie, William Roelens, Sofie Vanrafelghem en Edwin Ghequire.







    Chris tussen de twee schepenen : Loes Vandromme (Poperinge) en Eva Ryde (Ieper)








    Een deel van de tentoonstelling







    Een fiere Chris Vandewalle met zijn prachtig boek!





    De tentoonstelling zet voornamelijk de periode 1850 en 1980 in de kijker. Aan de hand van archiefdocumenten en -objecten zoals oude foto's, bierviltjes, brouwersrekeningen of reclameaffiches, verken je het rijke verleden van de lokale brouwerijen en de biercultuur. Verschillende invalshoeken zorgen voor een nieuwe, frisse kijk op het brouw-en biererfgoed.



    Nog te bezoeken van 27 december 2017 tot 07 januari 2018

    14:00 - 17:30

    http://www.hopmuseum.be/nl/eindejaarsexpo-

     
    Het boek (10 euro) is te koop in het Stadsarchief van Ieper.










    Denkt Chris al aan een volgende uitgave of aan een nieuw bier?



    Groeten

    William Roelens






    XX

    24-12-2017 om 11:51 geschreven door William Roelens


    18-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (48)- Het 5e Seizoen - Scotch Silly Burgundy - Soorske - Special Oerbier Reserva Brewed 2006 - Stasegemsche







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (48)

    Het 5e Seizoen - Scotch Silly Burgundy - Soorske -
    Special Oerbier Reserva Brewed 2006 - Stasegemsche










    Het 5e Seizoen(6,5%Alc.Vol.)
    OostEke Brouwers - Gavere
    Gebrouwen bij Contreras – Gavere







    Rood amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag.

    Aroma van geroosterde mout.
    Fruitigheid van citrus.

    Matige zoete aanzet.
    Wat fruitigheid.
    Lichte alcoholwarmte.
    Tikje drop/Kruidnagel in de achtergrond.
    Minieme bittereheid
    Tikje complex.











    Scotch Silly Burgundy (9,5% Alc.Vol.)
    Brasserie de Silly – Silly







    Roodbruin bier (helder) met lichtbruine romige schuimkraag.

    De neus bied donker fruit.
    Tikje wijn in de neus.

    De smaak begin zoet.
    Karamelmout.
    Rozijntjes.
    Nu en dan een zuurtje tussendoor.
    Beetje aardse prikken 
    Zoete afdronk.
    Lekker bier met een laag alcohol%
    Zo moet het zijn om er nog een te moegen degusteren!










    Soorske (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Anders - Halen








    Amberkleurig bier met volle romige schuimkraag.

    Nootachtig aroma.
    Moutig.
    Vleugje karamel.

    Zoete aanzet.
    Moutige toetsen van karamel.
    Zoete prikken.
    Afwisselend met een geringe bitterheid.
    Nu en dan wat fruitigheid (banaan).
    Zoete afdronk.
    Goed gebrouwen bier!











    Special Oerbier Reserva Brewed 2006 (13%Alc.Vol.)
    De Dolle brouwers - Esen







    Donker roodachtig bruin met een beige schuimkraag.
    De neus is een aroma-explosie van wijnprikken.
    Lichte zuurheid.
    Pruimpjes

    De aanzet is licht zurig.
    Ook hier een smaaksensatie van rode wijn.
    De cacaosmaak heeft nog altijd voldoende body aan het bier!
    geroosterde prikken.
    Een beetje samentrekkend mondgevoel.
    Maar al bij al een schitterend bier na 10-11 jaar.
    Zeg maar een Godendrank!









    Stasegemsche (5,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester – Stasegem/Harelbeke

    Wazig geel bier met witte schuimkraag.
    Pilsmoutig aroma.
    Tikje gist.

    Zoet/bittere aanzet.
    Prikje fruit.
    Lichte bitterheid in de mond.
    Allemaal miniem
    Soort pils met meer smaak.
    Goede dorstlesser!
    En die moeten er ook zijn.







    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William




    18-12-2017 om 17:13 geschreven door William Roelens


    11-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op het 4de Winters Bierfestival van de Waregemse Bierfanaten.







    Terugblik op het 4de Winters Bierfestival
    van de Waregemse Bierfanaten.












    De mooi ingerichte zaal van  ‘OC ’t Gaverke’







    Dat een klein bierfestival een echte topper kan zijn bewezen de Waregemse bierfanaten op zaterdag 25 november.
    met hun 4de Winters Bierfestival.
    Dit jaar voor het eerst in Waregem zelf.
    Vanaf 14h00 tot 22h00 konden de talrijk opgekomen bierfanaten genieten van een tiental brouwerijen
    waarvan enkele brouwers nog niet veel of nog nooit op een bierfestival hebben gestaan.

    De club bood deze beginnende bierbrouwers een platform aan om hun bieren aan het publiek voor te stellen.
    Dus het Winters Bierfestival was ook een unieke kans om dit publiek te laten kennis maken met hun bieren.

    De mooi ingerichte zaal ‘OC ’t Gaverke’ was een schot in de roos.
    Ze lag slechts op 10 minuten wandelafstand van het station van Waregem. Zo kwamen bierliefhebbers uit alle hoeken
    van het land op dit evenement af.
     
    Ook buurtbewoners waren enthousiast over de formule. Vooral de leuke speelhoek voor de kinderen was mooi meegenomen.
    Niet alleen de bieren trokken de aandacht van de bezoekers maar ook de foodpairing met cullinaire hapjes gebracht door enkele gerenommeerde handelszaken zoals Chocolaterie Stijn Vanhoutte, Krok Ubuntu, Happetijt, Restaurant De Koetsier en Bierwafels Verstraete waren voltreffers.















    Het eerste bier die ik proefde was de ‘In de naam van de Vader Tripel’ (7,8% Alc.Vol.) van de H.Hart brouwerij uit Kwatrecht.

    De Heilig Hart Brouwerij werd dit jaar door Hans Dusselier en zoon Victor opgestart in de Heilig Hart Kerk te Kwatrecht (Wetteren). 

    Daar kunnen bezoekers naast wijn, junmai sake's ook artisanale bieren proeven. De bieren worden in afwachting van een eigen brouwinstallatie gebrouwen in de microbrouwerij Craywinckelhof in Lubbeek

    De tripel is een wazig blond bier met witte schimkraag.
    goed gehopt bier met een fruitige neus.
    Fruitige aanzet,
    tikje koriander in de smaak.
    Banaan komt soms piepen.
    Een matige bittere afdronk.
    Niet slecht.
















    Bij brouwerij Brochus schonk brouwer Roel Janssens mij een Poldor Porter in (6,8%Alc.Vol.).
    Een donkerbruin bier met beige schuimkraag. Moutige neus met een geroosterd aroma.
    Ook de smaak is lichtjes geroosterd. Een moutige bitterheid en een tikje chocolat. Het bier heeft geen volle smaak maar kan toch bekoren.
    Brouwerij Rochus stond voor de eerste maal op een West-Vlaams Bierfestival. Ze noemen zich de kleinste commerciële brouwerij ter wereld. En ze zijn opgericht om naar hartenlust te kunnen experimenteren. Volgens hun website zijn ze niet voortdurend op zoek naar nieuwe recepten, maar ook naar nieuwe samenwerkingen, kaascombinaties enfoodpairing mogelijkheden.






    Voor lekkerbekken en zoetemondjes : Chocolaterie Stijn Vanhoutte en Restaurant De Koetsier















    Eindelijk kon ik eens kennis maken met brouwer Gert Keunen van de bijna gelijknamige Brouwerij Keun.
    Jammer genoeg nog niet in Ronse geraakt waar zijn brouwerij is gevestigd.
    Ik proefde zijn Fresh Hop Blond (8,0%Alc.Vol.).
    Het is een harvest bier gebrouwen met handgeplukte hop uit zijn eigen hoppeveld. Een klein hoppeveld betekent natuurlijk een beperkte oplage (Opbrengst nog geen 100 75cl flessen) daarom was ik verheugd om mijn smaakpapillen met dit bier te verwennen.
    Het bier is wazig blond en heeft een hoppige neus.
    De aanvang is bitter en licht fruitig.
    Er is een licht zuurtje aanwezig.
    Matig vlot drinkbaar bier.
    Niet slecht maar mocht ietsje hoppiger zijn.
















    Wat ik was vergeten te proeven op het Just Beer Festival in Kortrijk kon ik nu degusteren in Waregem.
    Dead Man’s Hand Brewer Edition een Russian Imperial Stout van 10,0% Alc.Vol). Een heerlijke nieuwe creatie van brouwerij ‘Het Nest’ uit Oud Turnhout en uitgeschonken door de lieve sympathieke vertegenwoordigster Anneke.
    Een donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag.
    De geuren die opstijgen zijn een streling voor de neus.
    Karamel, rozijntjes, chocolade kortom alles wat je kan verwachten van een RIS. Ook de smaak zet het feest verder.
    Lichte alcoholwarmte, geroosterde prikken, Roodhooftspekjes enz..
    Zoete toetsen met lichte bitterheid in de achtergrond.
    Heerlijk zetelbier!















    Een Père Glorieux Tripel van 8,0%Alc.Vol. proefde ik bij het standje van Brouwerij Bassanina uit Smetlede.
    Het is een blond bier met heel weinig schuim.
    Een moutig bier met toetsen van suiker en sinaas.
    De aanzet is zoetmoutig
    Lichtje gkruid
    Enkele fruitige prikken.
    Zoete afdronk.
    Mocht iets meer pit in deze trippel zitten!
    Brouwer Bart De Wolf vertelde me dat het bier pas uit de donkere kamer kwam.
















    Een monster dat `s nachts in de bossen van de Kempen zou ronddwalen en zelfs prikkeldraad zou eten. Dit noemen ze een Baskwadder in het tweestromenland tussen de Nete en de Aa.
    Jorge Leysen van Brouwerij Leyssen uit Herentals serveerde mij de Baskwadder Winter 17-18 de jongste telg uit de Baskwadderreeks.

    Een donker goudblond bier van 8,80%Alc.Vol. met een fijne witte schuimkraag.
    Fruitige neus
    Zoet en zwoel moutaroma
    tikje gist

    Zoete aanzet
    Moutige toetsen
    Volmondig.
    Het zoete blijft aanhouden en overheerst een beetje.
    Lichte bitterheid.
    Droge afdronk
    Is meer een zomerbier dan een winterbiertje!















    Brasserie Saint-Lazare een brouwerij uit Mons heeft een aparte stijl om hun bieren een naam te geven. De nummers of codes BSL 002, BSL 004, BSL010… moeten duidelijk maken welk bier men in de handen heeft tenzij het allemaal voorlopige testbrouwsels zijn?
    De brouwerij Saint-Lazare heeft de gewoonte om recepten vaak te veranderen en regelmatig nieuwe originele drankjes te ontwikkelen, soms voor een beperkte periode, soms permanent.

    Ik proefde de BSL010 een Pale-Ale, voor fans van een Hoppy Brett stijl

    Het amberkleurig bier van 6,70%Alc.Vol.
    heeft een mooie gebroken witte schuimkraag.
    De neus ruikt brett
    Moutig en gecompliceerd
    Fruitige aanzet
    Ook hier komt een minieme brett smaakje naar boven.
    Complex
    Bittere afdronk.
    Interessant bier maar absoluut geen IPA zoals zij het vernoemen














    Voor de kids was er een leuk kinderhoekje voorzien!
    Belangrijker dan je denkt!















    Een druk bezochte brouwerijstand was De Meester uit Stacegem.
    De brouwerij heeft een gezonde filosofie. Ze willen de traditie van het artisanaal brouwen terug een nieuw leven in blazen. Ze brouwen met natuurlijke grondstoffen en uitsluitend hopbloemen afkomstig uit Poperinge. Bieren met karakter, verweven met aroma's afkomstig van de verschillende lokale hopsoorten. Meer moet dat niet zijn.

    Dirk schonk mij een “Douze” uit. Een Donker(Zwart) bier van 11,5%Alc.Vol.
    Geurige aroma’s van chocolade, donker fruit, Karamel.
    De heerlijkheid zet zich verder in de smaak.
    Ook hier chocolade toetsen, karamel.
    Zoete smaak met een tikkeltje fruitigheid.
    Zoete afdronk.
    Een voortreffelijk zetelbier!
    Lekker
















    Ook aanwezig waren de twee West-Vlaamse brouwerijen. De Vier Monikken uit Brugge
    en Brouwerij Omer Vander Ghinste (Bellegem).















    De creaties van Happetijt en de Bierwafels Verstraete waren voltreffers.
    Lekker hapjes en proevertjes bij de vleet!









    Vergeten te proeven! Gelukkig had ik het bier al verleden jaar geproefd.
    Ondertussen is de Waregemse Winter Warmer 2018 uitgekomen.















    s'Avonds was het full house!













    Proficiat voorzitter Patrick Vervacke, bestuursleden en alle helpende handen voor deze prachtige organisatie!


    INFO :

    De Waregemse Bierfanaten




    Tot volgende jaar

    William Roelens




    11-12-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwen voor een betere wereld - Vayamundo 2017






    Brouwen voor een betere wereld




    ‘to beer or not to beer 2017’

     

    In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, elke week publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend 

    ‘to beer or not to beer 2017’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.
    Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers.
    Het weekend vond plaats van 17 tot en met 19 november 2017.




    31  jaar geleden


    Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over.
    Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar!
    De kelner indertijd is nu directeur van het prachtige vakantiecomplex.








    Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize © William Roelens






    Het bierweekend



    Vrijdag 17 november

    Opening tentoonstelling

     

    Dit jaar waren er een 250 inschrijvingen.  Een succes dat mag je wel noemen!
    Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend van start gaan.

    Op vrijdag om 17u00 werd in een van de lokalen van het complex de biertentoonstelling geopend.
    Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden.

    Speciaal voor dit weekend stelde Ieperling Bart Vermeulen uit zijn uitgebreide collectie
    een aantal oude Trappistenglazen tentoon. 







    De prachtige tentoonstelling was gedurende het weekend open voor de gasten en bezoekers
    van het vakantiecomplex Vayamundo






    Dit fantastisch beerweekend werd opnieuw ingericht door bierkenner Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier.
    Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke.
    Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper)









    Karin Van Acker (een duivelinnetje doet al) is bijzonder trots op de uitstraling van de tentoonstelling.








    De oude trappistenglazen komen uit de verzameling van Bart Vermeulen.



    ‘Cuisine Mondiale'




    ‘s Avonds was er een ‘Cuisine Mondiale’ voorzien. De verschillende personeelsleden van Vayamundo Houffalize en Oostende met een immigratie achtergrond stelden hun eigen gerechten voor uit hun land van herkomst.
    Er kon ook op het beste gerecht gestemd worden.
    Vooraf waren de bieren “Jus De Mer Blond”, “Wipers Time 16” en ‘Saison Tremist te proeven als aperitief .





    De drie aperitiefbieren








    Dirk schenkt aandachtig een Saison Tremist uit









    Kleurrijk en lekker de ‘Cuisine Mondiale’




    Zaterdag 18 november


    Jurering, tentoonstelling en proeverij


    De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 9 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren.
    De jury beoordeelde de zaterdagmorgen alle 9 bieren.
    Een tweede ronde op zaterdagnamiddag bepaalde uiteindelijk de winnaar
    De beste twee van de negen werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.






    De 12 koppige Jury bestond dit jaar uit Luc Criel, Luc De Nil, Johan Van Goethem , Raoul Schoenaerts , Freddy Wacho Debels (Bierbrief) , Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske), Rudy Vossen (De Bierboom), Erik Daelewyn (winnaar éérste jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag), Erwin Vermeulen (winnaar vorig jaar) , Bart Vermeulen (Stadsgids Ieper en brouwerij De Kazematten) en ik zelf William Roelens (Wekelijks HOPnieuws en BIERblog)




    De uitslag


     

    1

    Kristof Braekers

    8

    8,38

    2

    Vranckx Bart

    1

    7,07

    3

    Cortvriendt Bram

    3

    6,3

    4

    Martens Dirk

    9

    6,1

    5

    Declerck Geert

    6

    4,8

    6

    Ruppert Dubois-Bricout

    2

    3,9

    7

    Steenman David

    5

    3,8

    8

    Cools Joeri

    4

    3,5

    9

    Van Loo Koen

    7

    2,2

     

    Winnaar Kristof Braekers wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen.

    Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld. Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.


    Het bier van de vorige winnaar



    Naast de jurering kon iedereen de brouwkunsten van Rudy Vossen van brouwerij ‘De Vier Monikken’ uit Brugge bewonderen.
    Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde toonde hoe kleine tonnen uit hout vervaardigd kunnen worden.
    De tentoonstelling was ook terug open gesteld voor de gasten en bezoekers.
    Er was voor de vakantiegangers vooraf een bierwandeling voorzien! Nadien konden de gasten genieten van een lezing door Geert Toye en Karen Van Acker over het verschil tussen Trappisten en Abdijbieren.

    Er was ook een bierdegustatie van enkele aanwezige brouwers. Deze stelden zelf hun bieren voor aan het aanwezige publiek.
    Zo kom men proeven van een ‘Slaapmutske Hopcollection’ van Brouwerij Slaapmutske uit Melle, Een ‘Monachus 12’ van Brouwerij  ‘De Vier Monikken” uit Brugge en een ‘Goedendag Bruin’ en ‘Blond’ van brouwerij Goedendag.
    De Antwerpse Brouw Compagnie van Johan Van Dyck bracht zelfs een wereldprimeur mee ‘Nonkel Pater Qua Dubbel’
    een pracht van een winterbier.
    Voor wie in Hop geïnteresseerd was kon bij Marc De Bondt terecht om verschillende hopextracten te proeven.




    Rudy Vossen - De Vier Monniken- Brugge









    Drie bieren die de mensen konden proeven.





    Bovenaan links : Karen in gesprek met glazenverzamelaar en Zytholoog Bart Vermeulen en echtgenote Kathy Saelens.
    Bovenaan rechts : Marc De Bondt heeft het over Hopextracten.
    Midden rechts : Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde
    Onderaan links : Het Nieuwe winterbier 'Nonkel Pater' van De Antwerpse Brouw Compagnie.
    Onderaan midden : Jeroen Gunst van brouwerij De vier Monniken schenkt hun bier uit.
    Geert Toye van brouwerij Goedendag uit Marke geeft een woordje uitleg over zijn bier. 










    De spreekbeurt. Interessant en leerrijk.


    Gastronomisch diner

    s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien vergezeld door bieren van de aanwezige brouwers.
    Ook werden de prijzen uitgereikt van de bierwandeling + de bekendmaking van de winnaar van de brouwer die het beste bier ingezonden heeft.










    Gastronomisch diner met aangepaste bieren!




    CEO Vayamundo, Robert Pepels en Marc De Bondt maken de namen van de prijswinnaars bekend.


    Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn!
    Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir”


    Bedankt aan de Directie en het personeel van Vayamundo. Aan Karin, Dirk en Marc De Bondt,
    Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.

    Tot volgend jaar!


    William Roelens
    21/11/2016
    HOPnieuws

    http://www.tobeerornottobeer.be/






    Tot volgend jaar!











    06-12-2017 om 09:04 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!