Brouwen voor een betere wereld
‘to beer or not to beer 2017’
In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, elke week publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend
‘to beer or not to beer 2017’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize. Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers. Het weekend vond plaats van 17 tot en met 19 november 2017.
31 jaar geleden
Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over. Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar! De kelner indertijd is nu directeur van het prachtige vakantiecomplex.
Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize © William Roelens
Het bierweekend
Vrijdag 17 november
Opening tentoonstelling
Dit jaar waren er een 250 inschrijvingen. Een succes dat mag je wel noemen! Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend van start gaan.
Op vrijdag om 17u00 werd in een van de lokalen van het complex de biertentoonstelling geopend. Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden.
Speciaal voor dit weekend stelde Ieperling Bart Vermeulen uit zijn uitgebreide collectie een aantal oude Trappistenglazen tentoon.
De prachtige tentoonstelling was gedurende het weekend open voor de gasten en bezoekers van het vakantiecomplex Vayamundo
Dit fantastisch beerweekend werd opnieuw ingericht door bierkenner Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier. Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper)
Karin Van Acker (een duivelinnetje doet al) is bijzonder trots op de uitstraling van de tentoonstelling.
De oude trappistenglazen komen uit de verzameling van Bart Vermeulen.
‘Cuisine Mondiale'
‘s Avonds was er een ‘Cuisine Mondiale’ voorzien. De verschillende personeelsleden van Vayamundo Houffalize en Oostende met een immigratie achtergrond stelden hun eigen gerechten voor uit hun land van herkomst. Er kon ook op het beste gerecht gestemd worden. Vooraf waren de bieren “Jus De Mer Blond”, “Wipers Time 16” en ‘Saison Tremist te proeven als aperitief .
De drie aperitiefbieren
Dirk schenkt aandachtig een Saison Tremist uit
Kleurrijk en lekker de ‘Cuisine Mondiale’
Zaterdag 18 november
Jurering, tentoonstelling en proeverij
De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 9 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren. De jury beoordeelde de zaterdagmorgen alle 9 bieren. Een tweede ronde op zaterdagnamiddag bepaalde uiteindelijk de winnaar De beste twee van de negen werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.
De 12 koppige Jury bestond dit jaar uit Luc Criel, Luc De Nil, Johan Van Goethem , Raoul Schoenaerts , Freddy Wacho Debels (Bierbrief) , Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske), Rudy Vossen (De Bierboom), Erik Daelewyn (winnaar éérste jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag), Erwin Vermeulen (winnaar vorig jaar) , Bart Vermeulen (Stadsgids Ieper en brouwerij De Kazematten) en ik zelf William Roelens (Wekelijks HOPnieuws en BIERblog)
De uitslag
1
|
Kristof Braekers
|
8
|
8,38
|
2
|
Vranckx Bart
|
1
|
7,07
|
3
|
Cortvriendt Bram
|
3
|
6,3
|
4
|
Martens Dirk
|
9
|
6,1
|
5
|
Declerck Geert
|
6
|
4,8
|
6
|
Ruppert Dubois-Bricout
|
2
|
3,9
|
7
|
Steenman David
|
5
|
3,8
|
8
|
Cools Joeri
|
4
|
3,5
|
9
|
Van Loo Koen
|
7
|
2,2
|
Winnaar Kristof Braekers wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen.
Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld. Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.
Het bier van de vorige winnaar
Naast de jurering kon iedereen de brouwkunsten van Rudy Vossen van brouwerij ‘De Vier Monikken’ uit Brugge bewonderen. Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde toonde hoe kleine tonnen uit hout vervaardigd kunnen worden. De tentoonstelling was ook terug open gesteld voor de gasten en bezoekers. Er was voor de vakantiegangers vooraf een bierwandeling voorzien! Nadien konden de gasten genieten van een lezing door Geert Toye en Karen Van Acker over het verschil tussen Trappisten en Abdijbieren.
Er was ook een bierdegustatie van enkele aanwezige brouwers. Deze stelden zelf hun bieren voor aan het aanwezige publiek. Zo kom men proeven van een ‘Slaapmutske Hopcollection’ van Brouwerij Slaapmutske uit Melle, Een ‘Monachus 12’ van Brouwerij ‘De Vier Monikken” uit Brugge en een ‘Goedendag Bruin’ en ‘Blond’ van brouwerij Goedendag. De Antwerpse Brouw Compagnie van Johan Van Dyck bracht zelfs een wereldprimeur mee ‘Nonkel Pater Qua Dubbel’ een pracht van een winterbier. Voor wie in Hop geïnteresseerd was kon bij Marc De Bondt terecht om verschillende hopextracten te proeven.
Rudy Vossen - De Vier Monniken- Brugge
Drie bieren die de mensen konden proeven.
Bovenaan links : Karen in gesprek met glazenverzamelaar en Zytholoog Bart Vermeulen en echtgenote Kathy Saelens. Bovenaan rechts : Marc De Bondt heeft het over Hopextracten. Midden rechts : Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde Onderaan links : Het Nieuwe winterbier 'Nonkel Pater' van De Antwerpse Brouw Compagnie. Onderaan midden : Jeroen Gunst van brouwerij De vier Monniken schenkt hun bier uit. Geert Toye van brouwerij Goedendag uit Marke geeft een woordje uitleg over zijn bier.
De spreekbeurt. Interessant en leerrijk.
Gastronomisch diner
s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien vergezeld door bieren van de aanwezige brouwers. Ook werden de prijzen uitgereikt van de bierwandeling + de bekendmaking van de winnaar van de brouwer die het beste bier ingezonden heeft.
Gastronomisch diner met aangepaste bieren!
CEO Vayamundo, Robert Pepels en Marc De Bondt maken de namen van de prijswinnaars bekend.
Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn! Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir”
Bedankt aan de Directie en het personeel van Vayamundo. Aan Karin, Dirk en Marc De Bondt, Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.
Tot volgend jaar!
William Roelens 21/11/2016 HOPnieuws
http://www.tobeerornottobeer.be/
Tot volgend jaar!
06-12-2017 om 09:04
geschreven door William Roelens
|