Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rebel Local - Brouwers Verzet





    Rebel Local - Brouwers Verzet



    In de reportage net hiervoor had ik het over het lanceringsfeest
    van de nog prille bierfirma Het Brouwers Verzet uit Anzegem.
    Hier een smaakbeschrijving van hun eerste biertje 'Rebel Local'.
    Nogmaals verduidelijken dat alle bierbesprekingen
    mijn eigen smaakervaringen zijn op het moment van proeven.











    Rebel Local – 8,5% Alc.Vol.

    Brouwers Verzet – Anzegem
    Gebrouwen bij het brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem







    Wazig goudblond bier met

    romige witte schuimkraag.

     

    Het eerste aroma is moutig
    gevolgd door een hoppig aroma.

    Hopbloemetjes – ietsje floraal zeg maar.

     

    De eerste slok smaakt licht bitter.

    Soms verwerken de smaakpapillen zoete moutigheid.

    Dat duurt echte niet lang,

    want de bittere hoppen komen weer boven piepen.

    Citrus toetsen van de aroma hop brengen

    voldoende evenwicht in het bier.

    Ook minuscule kruidenprikkeltjes laten zich op bepaalde momenten gelden.
    wat de biersmaak meerwaarde geeft.

    De afdronk is fruitig, licht bitter en droog.










    Een heel lekker degustatiebier die de indruk geeft een ideale dorstlesser te zijn.

    Maar opgelet de 8,5% Alc.Vol. zou aardig roet in het drinken kunnen strooien!

     

    Op het etiket staat Indian Pale-Ale vermeld.

    Daar kun je over discuteren.

    Het bier is voldoende bitter maar in tegenstelling tot bepaalde IPA’s’ niet agressief.

    De drie brouwers noemen het zelf een “IPA Verzet-style”.

     

    Met dit bier tonen de jonge brouwers dat ze wel degelijk iets in hun mars hebben.

    Ook de marketing is eigentijds.

    Hebben ze de mosterd bij Brewdog gehaald qua uitstraling?

    Het zou kunnen dat Glenn Castelijn van brouwerij Alvinne gelijk heeft!

     

    Ik hoop dat hun tweede bier net als Rebel Local een schot in de roos is.

     

     

    INFO

     

     

    Brouwers Verzet

    Grote Leiestraat 117

    8570 Anzegem

    0470/17.06.34

    info@brouwersverzet.be

    http://www.brouwersverzet.be/




    28-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brouwers Verzet - Rebel Local - Lanceringsfeest





    Lanceringsfeest
    Bierfirma
    Het Brouwers Verzet
    en hun Rebel Local





    In 2009 noemde ze ik al in een reportage
    'Drie jonge leeuwen'
    Een jaar later in een ander rapport schreef ik onder hun foto
    “De toekomst van het Belgisch bier”!
    En zie, op vrijdag 15 april jongstleden  werd ik uitgenodigd
    op hun lanceringsfeest en de voorstelling van hun eerste eigen bier.






    De voorstelling en het avondfeest gingen door in Zaal Sanicomfort

    Kerkstraat 131 - Anzegem (W-Vl)




    Wie zijn die drie jonge leeuwen eigenlijk?






    vlnr : Allex Lippens, Joran Vanginderachter en Koen Vanlancker.
    Drie jonge brouwers die zullen meehelpen om het
    Belgisch bier nog meer uitstraling te geven.







    Brouwers Verzet zo noemen ze hun bierfirma.
    Ik hoefde maar de pijlen te volgen om de zaal te bereiken.




    Alex, Joran en Koen studeerden volgens hun website samen af in 2008

    aan de brouwerijschool van Gent.

    Ze vonden al gauw werk in diverse grote brouwerijen
    w.o. Van Honsebrouck, Bockor en De Proefbrouwerij.

    Drie goeie vrienden met allemaal interesse voor het gerstenat. 
    Een eigen brouwsel kon niet lang uitblijven?
     
    Zoals veel hobbybrouwers begonnen ze te experimenteren na hun uren.
    Zo is ook de naam ontstaan: in het weekend moesten 
    ze geen opgelegde recepten volgen, maar konden ze hun eigen ding doen.
    Het was hen een aangenaam verzetje.
    Vandaar "Brouwers Verzet".







    Klik hier voor meer gratis...
    Bij een Feestelijke voorstelling mag de rode loper niet ontbreken.







    Geen Rode loper dames Katja Retsin of Evy Gruyaert
    bij het betreden van de zaal maar een
    al even mooie dame die ons verwelkomde met een flesje plat of bruisend water.
    Origineel gevonden!






    Naast het brouwen van experimentele brouwsels probeerden ze hun eigen

     klein hobbybrouwerijtje te optimaliseren.

    Zoals veel jonge amateurbrouwers lieten ze hun vrienden en de familie proeven.

    Dat die hun bieren al goed vonden is meer dan normaal.
    Een groter en professioneler proeverspubliek
     vonden ze in St. Niklaas.
    Op het Zythos Bier Festival van 2010 kon men aan de stand van

    Bockor al proeven van een proefbrouwsel van hen.

    Het bier was nog ietsje te veel gekruid, te veel kardemom.

    Beginnersfout maar er was een evolutie te bespeuren.

    Ermee stoppen stond niet in hun brouwersvocabulaire.

    Integendeel nog meer proefbrouwsels creëren was het resultaat.

    En dit is de spirit. Niet zo maar content zijn.

    De bieren kregen meer karakter en ook meer fans. 
    Ze vonden het tijd om
    met het echte werk te beginnen. 
    Een eigen bedrijfje oprichten.

    In de persoon van ondernemer Johan Delrue uit Anzegem
    vonden ze een vierde vennoot die zorgde voor de administratie en
    hen vertrouwd maakte met de bedrijfswereld

    De voorlopige bierfirma het Brouwers Verzet was geboren.



     




    In de zaal waren alle partytafels van heerlijke belegde broodjes voorzien.




    De bieren die ze op de markt brengen, zijn qua recept door het drietal ontwikkeld
    en geoptimaliseerd. Ze worden ook door henzelf gebrouwen.
    Maar investeren in een eigen brouwerij is nog ietsje te hoog gegrepen.
    Samen met Johan Delrue zijn ze op zoek naar een pand.
    Ze huren voorlopig nog de brouwinstallatie van brouwerij
    Het Gulden Spoor in Gullegem.

    Björn Desmadryl Construction Engineer, brouwer
    en zaakvoerder van het Gulden Spoor laat hen alles bedienen
    om hun bieren te brouwen. Hij laat hen volledig vrij in hun experimenten,
    zolang de installatie dat toestaat uiteraard.



    Het doel van Brouwers Verzet is eerlijke en eigenzinnige bieren
    maken voor de liefhebber die houdt van persoonlijkheid en karakter.
    En dat horen we graag.







    Voor kleine bedrijven is marketing heel belangrijk.
    En dat weten ze maar al te goed bij het Brouwers Verzet.








    De drie vrienden wachten ongeduldig (alhoewel ?) op hun gasten.
    Zo dadelijk moeten ze hun bedrijf voorstellen.







    Eindelijk is het zover.
    Johan Delrue introduceert de brouwers aan het massaal opgekomen publiek.







    Enorm veel belangstelling voor de nieuwe bierfirma!
    Een voor een stellen ze op een speelse manier 
    zich zelf, hun bier en het bedrijfje voor.







     Allex Lippens (te herkennen aan de eeuwige dragende korte broek) 
    werkzaam bij brouwerij Bockor.







    Joran Vanginderachter vroeger werkzaam bij brouwerij Van Honsebrouck
    nu bij Bockor.







     Koen Vanlancker werkzaam bij De Proefbrouwerij.







    Het bier geschonken in hun eigen bierglazen werd aan de genodigden
    tijdens de voorstellig gepresenteerd






    Klik hier voor meer gratis...
    Rebel Local een goudblonde klepper van 8,5 % Alc. Vol.
    Een karakterbiertje met heel veel pit.
    Hoppig en bitter.
    Het bier kon op veel enthousiasme rekenen
    Het zal apart besproken worden in een volgende reportage!







    Speciaal overgekomen uit Erpe-Mere
    Jef Van den Steen, brouwer van brouwerij "De Glazen Toren"



    Jef is Dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland:
    Hij ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken
    (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek),
     is een vaste redacteur van De Zytholoog, geeft lezingen over bier
    en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak.

    Hij kwam het bier proeven en bespreken samen met de genodigden. 






    Klik hier voor meer gratis...
    Lekker en gezellig proeven.







    Tijdens het degusteren van het bier kon men van een lekker sexy gerechtje
    proeven klaar gemaakt met het bier.
    Stoofpotje van Mechelse Koekoek met Rebel Local.






    Gespot op de voorstelling






    vlnr : Zytholoog en hobbybrouwer Geert Vandromme,
    Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events en Björn Desmadryl brouwer
    en zaakvoerder van het Gulden Spoor.








    vlnr : Guido devos (brouwerij De Ranke), Zytholoog
    Kurt Gunst met echtgenote, Nino bacelle  (brouwerij De Ranke)
    Carl Alsberghe (Brouwerij Bockor) en Jef van den steen (Brouwerij De Glazen Toren)







    Carl Alsberghe en Sam Quartier (Brouwerij Bockor).
     In het midden Jef Van den Steen








    links : Zaakvoerder brouwerij Bockor Omer-Jean Vander Ghinste.
     Rechts : Dominique Vanderstraeten zaakvoerder Drankenhandel Pauwels







    Links : Dirk Vanden Berghe, Sales Manager CoEnCo.
    Rechts : Björn Desmadryl, brouwer Het Gulden Spoor.




      Klik hier voor meer gratis...
    Toekomstige Zythologen momenteel in opleiding bij Syntra West - Kortrijk






    Klik hier voor meer gratis...
    Na de voorstelling was er nog een fuif voorzien.
    Aan de draaitafel : de Dilly Boys dj’s.






    Voor de distributie van Rebel Local rekenen de jonge brouwers op lokale bierhandelaars,
    cafés en speciaalzaken.
    Tot nog toe hebben zij 4.000liter gebrouwen.
    Daar zullen zeker nog vele liters bijkomen.
    Eerst moeten zij hun biertje aan de man weten te brengen.
    Maar dat zal geen probleem zijn.
    Ik ben alvast fan!




    Ik wens in naam van Bierblog en het HOPnieuws
    de mannen van het Brouwers Verzet
    alvast veel geluk met hun bedrijf
    en hopelijk kunnen ze ons verder verrassen
    met hun experimentele creaties.






    INFO :

    Brouwers Verzet

    Grote Leiestraat 117

    8570 Anzegem

    0470/17.06.34

    info@brouwersverzet.be

     http://www.brouwersverzet.be/





    26-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter





    Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter



    Een kunstgalerie bezoeken en achteraf een lekker streekbier degusteren,

    Dit is tweemaal kunst opsnuiven en proeven.

     

    Net zoals kunstschilders moeten ook brouwers creatief zijn met bier.

    Met enkel theorie over hoe u een biertje moet brouwen komen ze er niet.

    Het creatieve moet in u zitten.  Inspiratie in het creëren van een nieuw bier vraagt tijd,
    Een artiest zoekt kleuren, materialen, texturen die op elkaar afgestemd zijn
    om zijn werk
    het gewenste resultaat te geven dat hij voor ogen had.

    Ook een brouwer moet experimenteren met zijn grondstoffen. 
    Hij moet ze
    mêleren met elkaar tot ze één geheel vormen.
    om uiteindelijk te maken dat een lekker brouwsel
    uit zijn brouwketel vloeit.








    Galerie De Zwarte panter




    Kunstvriendin Caro en ik bezochten onlangs galerie
    “De Zwarte Panter” in Antwerpen.

    Kunstschilder Marc Kennes stelde er zijn werk
    onder de titel 'Requiem for M' voor














    Inge Braeckman schreef in haar inleidende tekst bij het nieuwe werk het volgende:
    "Kennes’ schilderkunst, of er nu figuren in aanwezig zijn of niet,
    bekommert zich trouwens om het wezen der dingen en schuwt de leegte,
    de eenzaamheid, desolaatheid van het menselijke bestaan en de maatschappij niet.
    Telkens weer slaagt hij erin de emotie te ‘verlaten’, ze picturaal te ‘vertalen’,
    en ze te abstraheren naar de verf, de schilderkunst".







    "Pas op Hier waak ik!"


















    In 1303 werd het voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht.
    Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand,
    waarin sinds 1970 de kunstgalerie De Zwarte Panter is gevestigd.
    Veertig jaar later is de galerie in het centrum van Antwerpen
    uitgegroeid tot een monument, de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen
    en een trekpleister voor beeldend kunstenaars, muzikanten,
    schrijvers en kunstliefhebbers.
    Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats,
    een 150-tal boekvoorstellingen en tientallen film- en concertavonden.
    Er zijn wisselende en vaste exposities van o.m. Fred Bervoets.
    Bron : De Zwarte panter.













    Caro, voor een werk van Marc Kennis.
    Door de dieptewerking is het alsof ze deel uitmaakt van het schilderij.





    Na de tentoonstelling gaan we gewoonlijk iets degusteren.

    We kozen voor de gezellige bruine kroeg "Het Paters Vaetje"
    En kijk onder de seizoenbieren stond Boskeun

    van de Dolle Brouwers op de kaart.

    Bekijk ook de fotoreportage over

    Het Patersvaetje













    Leuk, want er waren drie redenen om het bier te proeven.

    1 - Omdat ik weet dat het een lekker biertje is, 2 - Pasen is in aantocht 
    3 - ook Dolle Brouwer Kris Herteleer schepper van dit bier is een kunstenaar.
    Wat
    waarschijnlijk veel bierliefhebbers niet weten is dat Kris
    eigenlijk
    architect van beroep is.

    Hij ontwierp veel privéwoningen, winkels en café-restaurants.
    Naast brouwer is hij ook zelfstandig kunstenaar.

    Af en toe exposeert hij ook zijn werk.

    Nu proefde ik zijn ander kunstwerk. “De Dolle Boskeun”







    Boskeun – 10% Alc.Vol.
    De Dolle brouwers - Esen





    Amberkleurig bier met een

    witte dikke romige schuimkop.

     

    Heerlijke moutige neus
    gistig met prikkels van boter

    Niet overdreven, juist genoeg voor een aangenaam aroma.

     

    De smaak is zoete karamel

    Fruitige prikkels

    En hier ook toetsen van patisserie.
    prikkels van warme alcohol zonder te overheersen.

    Een lekkere fruitige en licht bittere afdronk.

    Prachtig Paasbiertje.















    Bierkunst !!!



    INFO :

     

    Locatie: galerie

    De Zwarte Panter,

    Hoogstraat 70-74, 2000 Antwerpen.

     

    Het Patersvaetje
    Blauwmoezelstraat 1, 2000 Antwerpen

    De Dolle brouwers
    Roeselarestraat 12b

    8600 ESEN-DIKSMUIDE






     

    21-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste Bierfestival van Doornik





    1ste Bierfestival van Doornik










    Gullegem - Doornik is slechts 28 minuutjes rijden met de auto.
    Met de trein een klein uurtje.
    Toch kies ik voor het openbaar vervoer,
    want bier en sturen passen niet zo heel goed samen.
    Maar ook omdat ik nog eens op mijn gemakje door de op een na
    oudste stad van België kon wandelen.
    En van het station naar de Lakenhallen op de markt is het
    slechts 25 minuten ver.
    Het weight watchers gevoel kwam eventjes

    Weer naar boven.






    Op weg naar het Festival kom ik de prachtige indrukwekkende
     
    Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (cathédrale Notre-Dame de Tournai) tegen.



    De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze valt op door haar vijf even hoge torens.
    Er is een woordspeling over deze kerk. 
    Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches.
    Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken.
    Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft.
    Deze Romaanse  kathedraal werd in 2000 op de
    Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
    Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.





    In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond het festival plaats.




    De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw.
    Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen.
    Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen:
    Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,...
    De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd
    tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998
    .









    In de loop der jaren had ik als eens twee bierfestivals bijgewoond in de prachtige

    lakenhallen van Doornik.

    Als ik mij niet vergis was het in het Millenniumjaar 2000
    dat er een festival van Henegouwse brouwerijen plaats vond.
    Ook het Bier Passie festival heeft er ooit plaats genomen. 
    Om eerlijk te zijn beide festivals waren niet echt succesrijk.

    Ondertussen won het bier aan populariteit.. 
    Ook onze Waalse medemensen begonnen meer en meer
    de goeie streekbieren te ontdekken.
    Dit was Initiatiefnemer De Hr. Frédéric Liem

    (Fransman maar met liefde voor de Belgische biercultuur)
    niet ontgaan en richtte na festivals in Komen Waas en Le Bizet
     nu zijn pijlen op Doornik.
    Hij werd bijgestaan door de stad Doornik, de VSW Gestion Centre Ville
    en XL Communication

    Een schot in de roos blijkt na het tweedaagse evenement.


     

    Honderden bierliefhebbers kwamen naar het eerste
    Festival Brassicole de Tournai om diverse bieren te proeven
    aan een vijftien brouwerijstanden.
    8 Waalse brouwerijen en 7 Vlaamse.

    Netjes verdeeld in de prachtige lakenhallen.

    Ook Brouwerijontwerper Co&Co  en Castle Malting uit Beloeil waren aanwezig.






    Bij aankomst was het al redelijk druk in de zaal.
    De ruilclub Cervezia Tornacum hield  er op zondagmorgen een ruilbeurs






    De eerste stand die ik bezocht was van Brasserie De Cazeau uit Tempeleuve.
    Het was brouwer Laurent Agache zelf die achter de tapkranen stond.






    Klik hier voor meer gratis...
    Ik proefde er het nieuwe biertje La Pecqoise (6% Alc.Vol.)
    Een goudblond biertje met dikke witte schuimkraag.
    Moutige neus met toetsen van perzik.
    Aangename fruitige smaak met hoppige prikkels
    Hopbitter.  Dorstlessend biertje met droge afdronk.





    Klik hier voor meer gratis...
    Deze jonge Waalse dame die brouwerij Haacht vertegenwoordigde schonk mij
    een Tongerlo Prior Tripel (9%Alc.Vol) uit.
    Een klassieker uit Boortmeerbeek.
    Oranje bier met witte schuimkraag.
    Moutige neus met toetsen van sinaas hop en 
     lichtjes alcohol.
    De smaak
    is licht fruitig met in de achtergrond
    een mooie bitterheid. De beste uit de Tongerlo reeks.
    Zou dit geen leuk afsluitmeisje zijn?







    Ook aanwezig in Doornik was Ronald Mengerink van brouwerij
    De Dochter van de Korenaar uit het verre Baarle-Hertog
    Hij was onlangs winnaar
     van de Zythos Consumententrofee
    met zijn bier Peated Oak-Aged Embrasse
    een volmout bier van 9 vol.% alc








    Ook brouwerij Bockor mocht niet ontbreken in Doornik.
    Het was vertegenwoordigd door twee simpathieke dames.
    Hier Elise Croes achter de tapkranen.







    De altijd goedlachse vertegenwoordigster van Bockor
    Cindy Vandamme bediend ons met een smakelijke Omer.
    Meer moet dat niet zijn.






    Klik hier voor meer gratis...
    vlnr : Myriam en Bernard Vandamme, Cindy en brouwer Ronald.







    De mooie stand van brasserie Caulier







    Ik degusteerde er een Abbaye Cistercienne Paix-Dieu 
    een klepper van maar liefst 10% Alc.Vol.
    Lichtblond bier met een witte schuimkraag.
    Fruitig aroma van koriander.
    Zoete smaak van gerijpt fruit
    kruidig en vooral warme alcohol die zich laat opmerken.
    De afdronk is kruidig.





     


    Hoe kan het anders! De regionale Waalse kazen waren ook aanwezig.






    Uit Gent : Stadsbrouwerij Gruut met haar gamma biertjes.






    Brasserie Brunehaut (de laatste maanden enorm in de
    picture) was aanwezig met hun lekker gamma bieren.

     





    Ik degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol).
    Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag.
    Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels.
    De aanzet is aromatisch.  Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in de diepte.
    Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer.
    Een lekker biertje goed in balans.







    De twee vertegenwoordigers van Brasserie Bastogne uit Vaux-Sur-Sûre
    Ik proefde twee biertjes van deze nog jonge brouwerij.
    La Trouffette Brune en de Bastogne Pale-Ale







    La Trouffette Brune (6,8% Alc.Vol.)
    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
    De neus laat ons een leuke gebrand koffiearoma opsnuiven.
    De smaak is die van licht geroosterde mout
    Koffiebitter in de achtergrond.
    Lekkere droge afdronk.







    Bastogne Pale-Ale (6% Alc.Vol.)
    Amberkleurig biertje met witte schuimkraag.
    De neus is fruitig en hoppig (cascadehop)
    De smaak is raak.
    Fruitig zacht en mals.
    Geen agressieve kruidigheid
    Heel lekker I.P.A. biertje.







    Brouwer Jean-Louis Dits van Brasserie Vapeur had zijn 
    klassiekers meegebracht.  Saison de Pipaix en Vapeur Cochonne.






    Klik hier voor meer gratis...
    La Wépionnaise was vertegenwoordigd met hun La Wépionnaise®"
    een aardbeienbier uit Wépion. 






    Klik hier voor meer gratis...
    Uit Küringen bij Hasselt Brouwerij Jessenhofke met hun Bio-bieren






    Klik hier voor meer gratis...
    HOPLeden Mariska en Nico waren ook aanwezig op dit
    aangename bierfestival.






    Klik hier voor meer gratis...
    Brasserie Saint-Monon uit Ambly.






     Klik hier voor meer gratis...
    Ik proefde er de Mix-Hop Dry Hopping (6,5% Alc.Vol.)
    Amberkleurig biertje met een gebrokenwitte schuimkraag
    De neus is een Kruidenbom (Kardemon?)
    De smaak is ook kruidig
    Karamel
    Ik had Ietsje meer body verwacht.
    Ook de hop komt er niet zo goed uit.
    Complex, Voor liefhebbers van kruidige bieren.






    Klik hier voor meer gratis...
    Vincent Dilewyns (Vivaris) baatte zijn eigen stand uit.
    "De dochters zijn aan het schilderen in de nieuwe brouwerij" 
    wist hij me te vertellen







    Klik hier voor meer gratis...
    Organisator Frédéric Liem bij de stand van Brasserie des Légendes
    d'Irchonwelz/Ellezelles.






    Klik hier voor meer gratis...
    Ik proefde er de Goliath (6% Alc.Vol)
    Een blond biertje met witte schuimkraag.
    Fris biertje met een pilsachtige smaak
    maar met heel veel body
    Fruitig en een licht bittere afdronk
    Kortom een smakelijke dorstlesser.






    Klik hier voor meer gratis...
    In de late namiddag liep de prachtige zaal aardig vol.




    La 1re édition du Festival Brassicole de Tournai
    heeft me weten te bekoren.
    Een festival waar ik op een rustige manier diverse
    nieuwe Waalse biertjes kon proeven in een pracht van een decor.
    Proficiat aan de inrichters.
    Hopelijk lom het jaarlijks terug?





    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    En inderdaad zoals ik als schreef het Mystic meisje was onmiddellijk akkoord

    Ze is een Waalse schone die zachtjes in mijn oor fluisterde
    « Jusqu'à l'année prochaine mon ami »
    "Je l'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans.
    Een klein knipoogje was het antwoord van haar

    Maar meer mag ik niet zeggen




    19-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Béole - Brasserie Les 3 Fourquets – Bovigny





    La Béole







    La Béole – 8% Alc.Vol.
    Brasserie Les 3 Fourquets – Bovigny





    Goudblond – Licht amber biertje met mooie romige schuimkraag

     

    De neus is moutig (Caramel)

    Met prikkels van hop

     

    De eerste slok is fruitig en fris
    Toetsjes van citrus
    ook een zekere kruidigheid laat zich opmerken.
    Mals en zacht

    Een lichte mooie bitterheid heeft balans aan het bier

    Een fruitige droge afdronk.










    La Béole.  Met de geur van de Ardense zomer
    lekker bier!

    Het drinkt verdorie vlot.

    Maar die 8,0% zou voor verassingen kunnen zorgen.
    Dus lekker degusteren en genieten.


    Gebrouwen voor Vakantiehoeve La Béole

    http://www.labeole.be/










    INFO :

     

    BERTRAND Bruno - Sprl La Béole
    46 Cetturu, B-6662 Houffalize
    vacances@labeole.be

     

     

    Brasserie Les 3 Fourquets

    Courtil 50, B-6671 Bovigny

    Tel.: +32 (0)80 64 38 39

    Fax: +32 (0)80 64 38 80

    15-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar de stilte - Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy - Rochefort




    Op zoek naar de stilte.




    Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy.  Verscholen in de prachtige natuur van Rochefort. 
    Weg van de drukte.
    Ondergedompeld in de rust van de omgeving.
    De stilte op gepaste tijden onderbroken door de klok van de kloosterkerk.
    Al een paar keer heb ik met Voske indertijd aan de gesloten traliepoort gestaan
    en gekeken naar de koperen ketels in het brouwhuis aan de overkant.
    Zo dicht maar zo veraf.  Onbereikbaar.











    Myriam, Bernard en Geroen door het groen op weg naar de abdij





    'Curvata Resugo'
    gebogen richt ik me steeds opnieuw op is het devies van deze Trappistenabdij.
    Met die gedachte kwam ik telkens terug,
    en zie een paar jaar later zit ik met drie biervrienden te wachten
    in het kleine gastenkamertje op broeder Antoine.











    Door een misverstand (de Afrikaanse broeder die ons binnenliet
    dacht dat we Vader Abt wilden spreken)
    duurde het een klein uurtje eer dat broeder Antoine zich meldde.
    Tijdens dit uurtje werden we wel verwend met een lekkere Rochefort 8.





    Klik hier voor meer gratis...






    Vier flesjes Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol), 
    de typische Rochefortglazen, viltjes en een biersleutel.
    Wat kan wachten in alle stilte toch heerlijk zijn.







    Stilleven van een heerlijk Trappistenbier







    Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol)
    Alhoewel de middelste van de drie Rochefortbieren
    (Men heeft nog de 6 - 7,5% en de 10 - 11,3%) is hij toch de jongste
    van het drietal.


    Prachtig roodbruine kleur met een beige romige schuimkraag.

    De neus is bedwelmend.
    Warme alcohol (niet te veel)
    Toetsen van rozijnen met een prikje banaan.

    De smaak mag er ook zijn.
    ook hier laat het donker fruit zich gelden
    zelfs een doetje vanille strelen je smaakpapillen.
    lekker kruidig in de afdronk.
    een heerlijk romig bier.

     

    De rust van het proeven werd even onderbroken door
    Broeder Antoine die zich aanmeldde.
    Na ons voorgesteld te hebben moesten we de ervaren gids volgen
    naar de brouwerij.
    Om de spanning er in te houden kwam de brouwzaal het laatst aan beurt.











    De achterzijde van de brouwzaal.




    Klik hier voor meer gratis...
    Met de sporen van de onlangs gewoede brand in het oud gedeelte van de abdij
     wandelen we naar de bottelarij.
    De grootste schade situeerde zich ter hoogte van het dak- en metselwerk
    te zien recht voor ons






    In de verte de voorkant van de brouwzaal.
    Boven de poort is het dak volledig door de brand vernietigd.












    De bottelarij





    Klik hier voor meer gratis...
    Broeder Antoine gaat ons voor naar de warme kamers.







    Er wordt even halt gehouden aan het oude bureel van
    broeder Antoine.  Daar staat nog een mooie verzameling bierpotten.







    Via ondergaardse gangen bereiken we de gistingszaal













    Hier staan 2 Cylindroconische gistingstanks van 40.000 liter en 
    een van 23.000 liter














    Verder door de ondergrondse gangen waar nog bierkratten en
    oud brouwmateriaal uit vervlogen tijden staat
    bereikten we eindelijk de prachtige brouwzaal.






    'De Schoonheid van de eenvoud'
    noemde Michel Jackson deze brouwzaal. 
    Anderen hebben het over de kathedraal van het bier.









    Klik hier voor meer gratis... 





    Klik hier voor meer gratis... 






    Klik hier voor meer gratis... 






    Klik hier voor meer gratis... 






    Klik hier voor meer gratis... 






    Klik hier voor meer gratis...
     





    Klik hier voor meer gratis...
    De Brouwzaal bestaat uit een Beslag en kooketel van 110 hl,
    een kookketel van 110 hl en een filterkuip van 110 hl







    Broeder Antoine vertelde ons dat hij sinds 1997 gestopt is als brouwer 
    Hij begon in deze mooiste brouwzaal van België te brouwen vanaf 1976
    .





    De beperkte bierproductie blijft constant.
    Hier wordt maar 30.000 hectoliter per jaar gebrouwen.
    Dat is heel weinig in vergelijking met bvb Orval die jaarlijks 60.000 hectoliter
    brouwt en Chimay zelfs tot 150.000.
    Brasserie Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy wil bewust
    de productie laag houden. 
    De Trappistengemeenschap wil dat ze tijd over hebben
    om te zorgen voor de armen uit de buurt. 





     Klik hier voor meer gratis...
    Via de ondergrondse gangen waar we nog een oude
    hopmolen tegenkomen gaat het naar de kapel.






    Klik hier voor meer gratis... 






    Klik hier voor meer gratis... 





    Klik hier voor meer gratis... 



    Qua architectuur is de abdij een uiteenlopend samenspel van
    gebouwen uit verschillende tijdperiodes.
    De abdij werd verschillende keren vernield en heropgebouwd,
    en dat blijkt uit zijn huidige uiterlijk.
    De kerk is qua uitzicht totaal anders dan wat u gewoonlijk in onze Ardennen aantreft.
    De eenvoud en witte kleur geven de bezoeker een zeer vreedzame indruk,
    inspireren tot rust en bezinning, zowel bij gelovigen als niet-gelovigen.






    Klik hier voor meer gratis... 
    Nog een mooi portret van onze 81 jarige sympathieke gids en oud brouwer
    Broeder Antoine.
    Bedankt voor het bezoek.







    De mooie abdijkerk die wat doet denken aan Italië is wel te bezichtigen.



    Een dankwoordje aan Bernard Vandamme
    die het bezoek voor ons regelde





    INFO

    Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy
    rue de l' Abbaye 8
    B-5580 Rochefort
    Tel.: (32) (84) 22.01.40



    Interessante INFO

    Trappist .... de zeven heerlijke bieren
    Een prachtig boek van Jef van den Steen
    (bierexpert en auteur van een indrukwekkende reeks bierboeken)

    Het bezoeken waard
    TrappistBier Beleven
    Een mooie website van Danny Van Tricht
    http://trappistbier.wordpress.com/


     





    12-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournée Générale Tripel Hop - Palm Breweries - Rodenbach




    Tournée Générale Tripel Hop

     

     



    Geen bierprogramma zonder eigen bier.

    Samen met de tweede en net als bij de eerste reeks is er naast het
    boek ook een biertje gelanceerd.
    Vorig jaar noemde het biertje gewoon
    Tournée Générale
    . 
    Ditmaal hebben Ray en Jean er de woorden Tripel Hop aan toegevoegd.

    Het eerste biertje stroomde uit de brouwketels van Duvel-Moortgat. 

    Ditmaal is Palmbreweries verantwoordelijk voor het gerstenat.












    Volgens hun beschrijving is Tournée Générale Tripel Hop een
    hoppig en verfrissend gastronomisch bier.
    De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma,
    terwijl een unieke selectie van drie hoppen
    het bier zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft.

    De Magnum-hop, een ‘kettle hopping’, zorgt voor een aan de basis bittere smaak.
    De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een ‘late hopping’,
    geeft het bier een typische citrussmaak
    en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in ‘dry hopping’
    het bier af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma.
    De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring.













    Tournée Générale Tripel Hop – 7,5% Alc.Vol.
    Palm Breweries – Rodenbach – Roeselare







    Goudblond bier met witte dikke schuimkraag
    Matige carbonatie waardoor het schuim snel vermindert.

     

    Het aroma is moutig

    met een licht hoppige toets
    ook minieme kruidige toetsen

     

    De smaak is zoet en mals

    Licht hoppige toetsjes laten zich opmerken.
    Jammer, de Amerikaanse hoppen mochten ietsje meer aanwezig zijn.

    Een fruitige (citrus) smaak brengt enig raffinement.
    In de verte zorgt een lichte bitterheid voor de juiste balans.

    Het bier is lekker maar mist toch een beetje power.
    De afdronk is licht bitter en droog.


    We weten het, bij de receptuur is aan de vrouw gedacht.
    Maar vergeet a.u.b. het stereotype idee dat zoet bier

    drinken een vrouwelijk fenomeen is.





    11-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2010 - Flanders Events vzw - Zwevegem



     

    Uitreiking van de Gouden Glazen 2010






    Tijdens het jaarlijks Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem 2010
    (een organisatie van Flanders Events)
    werden door de bezoekers (zeg maar publieksjury)

    via enquêteformulieren bieren verkozen die het beste waren in hun categorie
    De categorieën waren Beste Doordrinker,  Beste Zoethouder,
    Beste Voorzichtig Degustatiebier en Beste Geprononceerd Degustatiebier

    Het jaar daarop worden die bieren dan bekend gemaakt en bekroond met een gouden glas.












    Op 19 maart 2011 was het dan zover.

    Op het Uitreikingsgala van de Gouden Glazen

    in de feestzaal van Sint-Paulus te Zwevegem werden
    de vier bieren met het nodige protocollair gehuldigd.










    De begeerde Gouden glazen en beren 2010 stonden en zaten te wachten 
    op hun nieuwe eigenaars.


     









    De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner voorgeschoteld
    dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, ’t  Baguetje,
    CVO ‘3 hofsteden’ en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,
    de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.
    De wijnen en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met
    Wine in a Bottle en Bavik.
    Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.






    Rechts : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem en echtgenote







    Nicolas Degryse persverantwoordelijke  en Marketier samen met
    Philippe Hellin  Kwaliteitsinstructeur. Beiden van
    Brouwerij Bockor








    Brouwer Wim Saeyens en echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal (Brakel)







    Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix)








    Bij het betreden van de zaal werden alle genodigden verwelkomt met
    inderdaad een glaasje Cava of een biertje van brouwerij Bavik

    en heerlijke aperitiefhapjes!















    Stijn De Neve vertegenwoodiger Brouwerij Bosteels (Buggenhout) in gezelschap
    van zijn zoontje en
    Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events.







    Martin de Keulenaere, vertegenwoordiger Brouwerij Huyghe (Melle)
     met echtgenote.







    Klik hier voor meer gratis...
    Bas en Brouwster Hildegard Van Ostaden van bierfrma de Leyerth uit Ruislede.






    Klik hier voor meer gratis...
    Brouwer Hans Dijkwaert en Echtgenoet Carine van
    brouwerij Dijkwaert uit Herentals.







    Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden
    en vertelde kort hoe de avond zou verlopen.  Hij gaf ook al uitleg over de
    volgende editie van het Streekbierenfestival 2011.
    Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor
    van het Gouden Glas editie 2010.





     

    Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar
    Lindemans van brouwerij Lindemans.
    De beste Doordrinker was Cuvée des Trolls van brouwerij Dubuisson.
    Brouwerij Bockor kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor hun Omer.
    Brasserie de l’Abbaye d’Orval, ten slotte,
    nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier
    mee naar huis dankzij hun Orval.





    Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche
    beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier,
    die de basis vormt van de Gouden Glazen.







    Beste Zoethouder ging naar
    Kriek Lindemans van brouwerij Lindemans (Vlezenbeek)
     De Hr.  René Lindemans zelf kwam de prijs afhalen.








    De beste Doordrinker was Cuvée des Trolls van brouwerij Dubuisson (Pipaix).
    De prijs werd afgehaald door de Hr. Vincent Houziaux
    Fieldmanager van Brasserie Dubuisson







    Het beste Voorzichtige Degustatiebier was 'Omer' van brouwerij Bockor (Bellegem).  Persverantwoordelijke en Marketier Nicolas Degryse kwam de

    prijs in ontvangst nemen. 







    Net als verleden jaar won Brasserie de l’Abbaye d’Orval het Gouden glas voor

    hun Orval als het beste Geprononceerde Degustatiebier.
    André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid West-Vlaanderen kwam de
    prijs in ontvangst nemen.







    Klik hier voor meer gratis...
    De winnaars editie 2010!






    Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde
    mix van lekker eten en heerlijk proeven van de winnende bieren.
    Dit jaar stonden Biertappas centraal.
    Ze werden klaar gemaakt met de best verkozen bieren.







       Klik hier voor meer gratis...
    Hure met zeevruchten & Omer bier







    Mousse met blauwkaas & siroop van kriekbier Lindemans





    Klik hier voor meer gratis... 
    Knolseldersoepje met gerookte rivierpaling & Omer bier






    Klik hier voor meer gratis...
    Links vooraan aan tafel : Rik Knockaert Technische dienst brouwerij Bavik (Bavikhove)
    Met recht tegenover hem : Guido Devos brouwer bij brouwerij De Ranke (Dottenijs).







    Beursje van zalm met Cuvée des Trolls saus






    Klik hier voor meer gratis... 
    Gevogelte brochette met een Orval sausje






     
    Klik hier voor meer gratis... 
    Pieter Mulleman en Pascal Ostyn (Bierfirma Druïde) met hun dames






    Klik hier voor meer gratis...
    Quiche met brie en spinazie & Cuvée des Trolls






    Klik hier voor meer gratis...
    Bolletje citroensorbet in Lindemans kriek






    Klik hier voor meer gratis...
    Een lekker dessertbordje






    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...
    Bij bestuurslid Kristian Tavenier en echtgenote Christa Desmet kon je terecht
    voor het degusteren van de gewonnen biertjes.







    De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren,
    heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.





     

    Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival
    verwijs ik u graag door naar de websites
    www.goudenglas.com
    en
    www.flanderseventsvzw.be.

    Flanders Events vzw is de organisator
    van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem
    en de Uitreiking van de Gouden Glazen.






     

    02-04-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!