Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
21-04-2011
Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter
Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter
Een kunstgalerie bezoeken en achteraf een lekker streekbier degusteren,
Dit is tweemaal kunst opsnuiven en proeven.
Net zoals kunstschilders moeten ook brouwers creatief zijn met bier.
Met enkel theorie over hoe u een biertje moet brouwen komen ze er niet.
Het creatieve moet in u zitten.Inspiratie in het creëren van een nieuw bier vraagt tijd, Een artiest zoekt kleuren, materialen, texturen die op elkaar afgestemd zijn om zijn werk het gewenste resultaat te geven dat hij voor ogen had.
Ook een brouwer moet experimenteren met zijn grondstoffen. Hij moet ze mêleren met elkaar tot ze één geheel vormen. om uiteindelijk te maken dat een lekker brouwsel uit zijn brouwketel vloeit.
Galerie De Zwarte panter
Kunstvriendin Caro en ik bezochten onlangs galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.
Kunstschilder Marc Kennes stelde er zijn werk onder de titel 'Requiem for M' voor
Inge Braeckman schreef in haar inleidende tekst bij het nieuwe werk het volgende: "Kennes schilderkunst, of er nu figuren in aanwezig zijn of niet, bekommert zich trouwens om het wezen der dingen en schuwt de leegte, de eenzaamheid, desolaatheid van het menselijke bestaan en de maatschappij niet. Telkens weer slaagt hij erin de emotie te verlaten, ze picturaal te vertalen, en ze te abstraheren naar de verf, de schilderkunst".
"Pas op Hier waak ik!"
In 1303 werd het voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie De Zwarte Panteris gevestigd. Veertig jaar later is de galerie in het centrum van Antwerpen uitgegroeid tot een monument, de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats, een 150-tal boekvoorstellingen en tientallen film- en concertavonden. Er zijn wisselende en vaste exposities van o.m. Fred Bervoets. Bron : De Zwarte panter.
Caro, voor een werk van Marc Kennis. Door de dieptewerking is het alsof ze deel uitmaakt van het schilderij.
Na de tentoonstelling gaan we gewoonlijk iets degusteren.
We kozen voor de gezellige bruine kroeg "Het Paters Vaetje" En kijk onder de seizoenbieren stond Boskeun
Leuk, want er waren drie redenen om het bier te proeven.
1 - Omdat ik weet dat het een lekker biertje is, 2 - Pasen is in aantocht 3 - ook Dolle Brouwer Kris Herteleer schepper van dit bier is een kunstenaar. Wat waarschijnlijk veel bierliefhebbers niet weten is dat Kris eigenlijk architect van beroep is.
Hij ontwierp veel privéwoningen, winkels en café-restaurants. Naast brouwer is hij ook zelfstandig kunstenaar.
Af en toe exposeert hij ook zijn werk.
Nu proefde ik zijn ander kunstwerk. De Dolle Boskeun
Gullegem - Doornik is slechts 28 minuutjes rijden met de auto. Met de trein een klein uurtje. Toch kies ik voor het openbaar vervoer, want bier en sturen passen niet zo heel goed samen. Maar ook omdat ik nog eens op mijn gemakje door de op een na oudste stad van België kon wandelen. En van het station naar de Lakenhallen op de markt is het slechts 25 minuten ver. Het weight watchers gevoel kwam eventjes
Weer naar boven.
Op weg naar het Festival kom ik de prachtige indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (cathédrale Notre-Dame de Tournai) tegen.
De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze valt op door haar vijf even hoge torens. Er is een woordspeling over deze kerk. Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches. Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken. Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft. Deze Romaanse kathedraal werd in 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.
In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond het festival plaats.
De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw. Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen. Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen: Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,... De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.
In de loop der jaren had ik als eens twee bierfestivals bijgewoond in de prachtige
lakenhallen van Doornik.
Als ik mij niet vergis was het in het Millenniumjaar 2000 dat er een festival van Henegouwse brouwerijen plaats vond. Ook het Bier Passie festival heeft er ooit plaats genomen. Om eerlijk te zijn beide festivals waren niet echt succesrijk.
Ondertussen won het bier aan populariteit.. Ook onze Waalse medemensen begonnen meer en meer de goeie streekbieren te ontdekken. Dit was Initiatiefnemer De Hr. Frédéric Liem (Fransman maar met liefde voor de Belgische biercultuur) niet ontgaan en richtte na festivals in Komen Waas en Le Bizet nu zijn pijlen op Doornik. Hij werd bijgestaan door de stad Doornik, de VSW Gestion Centre Ville en XL Communication
Een schot in de roos blijkt na het tweedaagse evenement.
Honderden bierliefhebbers kwamen naar het eerste Festival Brassicole de Tournai om diverse bieren te proeven aan een vijftien brouwerijstanden. 8 Waalse brouwerijen en 7 Vlaamse.
Netjes verdeeld in de prachtige lakenhallen.
Ook Brouwerijontwerper Co&Coen Castle Malting uit Beloeil waren aanwezig.
Bij aankomst was het al redelijk druk in de zaal. De ruilclub Cervezia Tornacum hield er op zondagmorgen een ruilbeurs
De eerste stand die ik bezocht was van Brasserie De Cazeau uit Tempeleuve. Het was brouwer Laurent Agache zelf die achter de tapkranen stond.
Ik proefde er het nieuwe biertje La Pecqoise (6% Alc.Vol.) Een goudblond biertje met dikke witte schuimkraag. Moutige neus met toetsen van perzik. Aangename fruitige smaak met hoppige prikkels Hopbitter. Dorstlessend biertje met droge afdronk.
Deze jonge Waalse dame die brouwerij Haacht vertegenwoordigde schonk mij een Tongerlo Prior Tripel (9%Alc.Vol) uit. Een klassieker uit Boortmeerbeek. Oranje bier met witte schuimkraag. Moutige neus met toetsen van sinaas hop en lichtjes alcohol. De smaak is licht fruitig met in de achtergrond een mooie bitterheid. De beste uit de Tongerlo reeks. Zou dit geen leuk afsluitmeisje zijn?
Ook aanwezig in Doornik was Ronald Mengerink van brouwerij De Dochter van de Korenaar uit het verre Baarle-Hertog Hij was onlangs winnaar van de Zythos Consumententrofee met zijn bier Peated Oak-Aged Embrasse een volmout bier van 9 vol.% alc
Ook brouwerij Bockor mocht niet ontbreken in Doornik. Het was vertegenwoordigd door twee simpathieke dames. Hier Elise Croes achter de tapkranen.
De altijd goedlachse vertegenwoordigster van Bockor Cindy Vandamme bediend ons met een smakelijke Omer. Meer moet dat niet zijn.
vlnr : Myriam en Bernard Vandamme, Cindy en brouwer Ronald.
De mooie stand van brasserie Caulier
Ik degusteerde er een Abbaye Cistercienne Paix-Dieu een klepper van maar liefst 10% Alc.Vol. Lichtblond bier met een witte schuimkraag. Fruitig aroma van koriander. Zoete smaak van gerijpt fruit kruidig en vooral warme alcohol die zich laat opmerken. De afdronk is kruidig.
Hoe kan het anders! De regionale Waalse kazen waren ook aanwezig.
Uit Gent : Stadsbrouwerij Gruut met haar gamma biertjes.
Brasserie Brunehaut (de laatste maanden enorm in de picture) was aanwezig met hun lekker gamma bieren.
Ik degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol). Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag. Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels. De aanzet is aromatisch. Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in de diepte. Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer. Een lekker biertje goed in balans.
De twee vertegenwoordigers van Brasserie Bastogne uit Vaux-Sur-Sûre Ik proefde twee biertjes van deze nog jonge brouwerij. La Trouffette Brune en de Bastogne Pale-Ale
La Trouffette Brune (6,8% Alc.Vol.) Donkerbruin bier met een beige schuimkraag De neus laat ons een leuke gebrand koffiearoma opsnuiven. De smaak is die van licht geroosterde mout Koffiebitter in de achtergrond. Lekkere droge afdronk.
Bastogne Pale-Ale (6% Alc.Vol.) Amberkleurig biertje met witte schuimkraag. De neus is fruitig en hoppig (cascadehop) De smaak is raak. Fruitig zacht en mals. Geen agressieve kruidigheid Heel lekker I.P.A. biertje.
Brouwer Jean-Louis Dits van Brasserie Vapeur had zijn klassiekers meegebracht. Saison de Pipaix en Vapeur Cochonne.
La Wépionnaise was vertegenwoordigd met hun La Wépionnaise®" een aardbeienbier uit Wépion.
Uit Küringen bij Hasselt Brouwerij Jessenhofke met hun Bio-bieren
HOPLeden Mariska en Nico waren ook aanwezig op dit aangename bierfestival.
Brasserie Saint-Monon uit Ambly.
Ik proefde er de Mix-Hop Dry Hopping (6,5% Alc.Vol.) Amberkleurig biertje met een gebrokenwitte schuimkraag De neus is een Kruidenbom (Kardemon?) De smaak is ook kruidig Karamel Ik had Ietsje meer body verwacht. Ook de hop komt er niet zo goed uit. Complex, Voor liefhebbers van kruidige bieren.
Vincent Dilewyns (Vivaris) baatte zijn eigen stand uit. "De dochters zijn aan het schilderen in de nieuwe brouwerij" wist hij me te vertellen
Organisator Frédéric Liem bij de stand van Brasserie des Légendes d'Irchonwelz/Ellezelles.
Ik proefde er de Goliath (6% Alc.Vol) Een blond biertje met witte schuimkraag. Fris biertje met een pilsachtige smaak maar met heel veel body Fruitig en een licht bittere afdronk Kortom een smakelijke dorstlesser.
In de late namiddag liep de prachtige zaal aardig vol.
La 1re édition du Festival Brassicole de Tournai heeft me weten te bekoren. Een festival waar ik op een rustige manier diverse nieuwe Waalse biertjes kon proeven in een pracht van een decor. Proficiat aan de inrichters. Hopelijk lom het jaarlijks terug?
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. En inderdaad zoals ik als schreef het Mystic meisje was onmiddellijk akkoord
Ze is een Waalse schone die zachtjes in mijn oor fluisterde « Jusqu'à l'année prochaine mon ami » "Jel'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans. Een klein knipoogje was het antwoord van haar
Op zoek naar de stilte - Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy - Rochefort
Op zoek naar de stilte.
Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy.Verscholen in de prachtige natuur van Rochefort. Weg van de drukte. Ondergedompeld in de rust van de omgeving. De stilte op gepaste tijden onderbroken door de klok van de kloosterkerk. Al een paar keer heb ik met Voske indertijd aan de gesloten traliepoort gestaan en gekeken naar de koperen ketels in het brouwhuis aan de overkant. Zo dicht maar zo veraf. Onbereikbaar.
Myriam, Bernard en Geroen door het groen op weg naar de abdij
'Curvata Resugo' gebogen richt ik me steeds opnieuw op is het devies van deze Trappistenabdij. Met die gedachte kwam ik telkens terug, en zie een paar jaar later zit ik met drie biervrienden te wachten in het kleine gastenkamertje op broeder Antoine.
Door een misverstand (de Afrikaanse broeder die ons binnenliet dacht dat we Vader Abt wilden spreken) duurde het een klein uurtje eer dat broeder Antoine zich meldde. Tijdens dit uurtje werden we wel verwend met een lekkere Rochefort 8.
Vier flesjes Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol), de typische Rochefortglazen, viltjes en een biersleutel. Wat kan wachten in alle stilte toch heerlijk zijn.
Stilleven van een heerlijk Trappistenbier
Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol) Alhoewel de middelste van de drie Rochefortbieren (Men heeft nog de 6 - 7,5% en de 10 - 11,3%) is hij toch de jongste van het drietal. Prachtig roodbruine kleur met een beige romige schuimkraag.
De neus is bedwelmend. Warme alcohol (niet te veel) Toetsen van rozijnen met een prikje banaan.
De smaak mag er ook zijn. ook hier laat het donker fruit zich gelden zelfs een doetje vanille strelen je smaakpapillen. lekker kruidig in de afdronk. een heerlijk romig bier.
De rust van het proeven werd even onderbroken door Broeder Antoine die zich aanmeldde. Na ons voorgesteld te hebben moesten we de ervaren gids volgen naar de brouwerij. Om de spanning er in te houden kwam de brouwzaal het laatst aan beurt.
De achterzijde van de brouwzaal.
Met de sporen van de onlangs gewoede brand in het oud gedeelte van de abdij wandelen we naar de bottelarij. De grootste schade situeerde zich ter hoogte van het dak- en metselwerk te zien recht voor ons
In de verte de voorkant van de brouwzaal. Boven de poort is het dak volledig door de brand vernietigd.
De bottelarij
Broeder Antoine gaat ons voor naar de warme kamers.
Er wordt even halt gehouden aan het oude bureel van broeder Antoine. Daar staat nog een mooie verzameling bierpotten.
Via ondergaardse gangen bereiken we de gistingszaal
Hier staan 2 Cylindroconische gistingstanks van 40.000 liter en een van 23.000 liter
Verder door de ondergrondse gangen waar nog bierkratten en oud brouwmateriaal uit vervlogen tijden staat bereikten we eindelijk de prachtige brouwzaal.
'De Schoonheid van de eenvoud' noemde Michel Jackson deze brouwzaal. Anderen hebben het over de kathedraal van het bier.
De Brouwzaal bestaat uit een Beslag en kooketel van 110 hl, een kookketel van 110 hl en een filterkuip van 110 hl
Broeder Antoine vertelde ons dat hij sinds 1997 gestopt is als brouwer Hij begon in deze mooiste brouwzaal van België te brouwen vanaf 1976.
De beperkte bierproductie blijft constant. Hier wordt maar 30.000 hectoliter per jaar gebrouwen. Dat is heel weinig in vergelijking met bvb Orval die jaarlijks 60.000 hectoliter brouwt en Chimay zelfs tot 150.000. Brasserie Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy wil bewust de productie laag houden. De Trappistengemeenschap wil dat ze tijd over hebben om te zorgen voor de armen uit de buurt.
Via de ondergrondse gangen waar we nog een oude hopmolen tegenkomen gaat het naar de kapel.
Qua architectuur is de abdij een uiteenlopend samenspel van gebouwen uit verschillende tijdperiodes. De abdij werd verschillende keren vernield en heropgebouwd, en dat blijkt uit zijn huidige uiterlijk. De kerk is qua uitzicht totaal anders dan wat u gewoonlijk in onze Ardennen aantreft. De eenvoud en witte kleur geven de bezoeker een zeer vreedzame indruk, inspireren tot rust en bezinning, zowel bij gelovigen als niet-gelovigen.
Nog een mooi portret van onze 81 jarige sympathieke gids en oud brouwer Broeder Antoine. Bedankt voor het bezoek.
De mooie abdijkerk die wat doet denken aan Italië is wel te bezichtigen.
Een dankwoordje aan Bernard Vandamme die het bezoek voor ons regelde
Tournée Générale Tripel Hop - Palm Breweries - Rodenbach
Tournée Générale Tripel Hop
Geen bierprogramma zonder eigen bier.
Samen met de tweede en net als bij de eerste reeks is er naast het boek ook een biertje gelanceerd. Vorig jaar noemde het biertje gewoon Tournée Générale. Ditmaal hebben Ray en Jean er de woorden Tripel Hop aan toegevoegd.
Het eerste biertje stroomde uit de brouwketels van Duvel-Moortgat.
Ditmaal is Palmbreweries verantwoordelijk voor het gerstenat.
Volgens hun beschrijving is Tournée Générale Tripel Hop een hoppig en verfrissend gastronomisch bier. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het bier zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft.
De Magnum-hop, een kettle hopping, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een late hopping, geeft het bier een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in dry hopping het bier af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring.
Uitreiking van de Gouden Glazen 2010 - Flanders Events vzw - Zwevegem
Uitreiking van de Gouden Glazen 2010
Tijdens het jaarlijks Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem 2010 (een organisatie van Flanders Events) werden door de bezoekers (zeg maar publieksjury)
via enquêteformulieren bieren verkozen die het beste waren in hun categorie De categorieën waren Beste Doordrinker,Beste Zoethouder, Beste Voorzichtig Degustatiebier en Beste Geprononceerd Degustatiebier
Het jaar daarop worden die bieren dan bekend gemaakt en bekroond met een gouden glas.
Op 19 maart 2011 was het dan zover.
Op het Uitreikingsgala van de Gouden Glazen
in de feestzaal van Sint-Paulus te Zwevegem werden de vier bieren met het nodige protocollair gehuldigd.
De begeerde Gouden glazen en beren 2010 stonden en zaten te wachten op hun nieuwe eigenaars.
De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, tBaguetje, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events, de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen. De wijnen en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met Wine in a Bottle en Bavik. Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.
Rechts : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem en echtgenote
Nicolas Degryse persverantwoordelijke en Marketier samen met Philippe Hellin Kwaliteitsinstructeur. Beiden van Brouwerij Bockor
Brouwer Wim Saeyens en echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal (Brakel)
Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix)
Bij het betreden van de zaal werden alle genodigden verwelkomt met inderdaad een glaasje Cava of een biertje van brouwerij Bavik
en heerlijke aperitiefhapjes!
Stijn De Neve vertegenwoodiger Brouwerij Bosteels (Buggenhout) in gezelschap van zijn zoontje en Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events.
Martin de Keulenaere, vertegenwoordiger Brouwerij Huyghe (Melle) met echtgenote.
Bas en Brouwster Hildegard Van Ostaden van bierfrma de Leyerth uit Ruislede.
Brouwer Hans Dijkwaert en Echtgenoet Carine van brouwerij Dijkwaert uit Herentals.
Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Hij gaf ook al uitleg over de volgende editie van het Streekbierenfestival 2011. Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor van het Gouden Glas editie 2010.
Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Lindemans van brouwerij Lindemans. De beste Doordrinker was Cuvée des Trolls van brouwerij Dubuisson. Brouwerij Bockor kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor hun Omer. Brasserie de lAbbaye dOrval, ten slotte, nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij hun Orval.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de Gouden Glazen.
Beste Zoethouder ging naar Kriek Lindemans van brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) De Hr. René Lindemans zelf kwam de prijs afhalen.
De beste Doordrinker was Cuvée des Trolls van brouwerij Dubuisson (Pipaix). De prijs werd afgehaald door de Hr. Vincent Houziaux Fieldmanager van Brasserie Dubuisson
Het beste Voorzichtige Degustatiebier was 'Omer' van brouwerij Bockor (Bellegem). Persverantwoordelijke en Marketier Nicolas Degryse kwam de
prijs in ontvangst nemen.
Net als verleden jaar won Brasserie de lAbbaye dOrval het Gouden glas voor
hun Orval als het beste Geprononceerde Degustatiebier. André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid West-Vlaanderen kwam de prijs in ontvangst nemen.
De winnaars editie 2010!
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten en heerlijk proeven van de winnende bieren. Dit jaar stonden Biertappas centraal. Ze werden klaar gemaakt met de best verkozen bieren.
Hure met zeevruchten & Omer bier
Mousse met blauwkaas & siroop van kriekbier Lindemans
Knolseldersoepje met gerookte rivierpaling & Omer bier
Links vooraan aan tafel : Rik Knockaert Technische dienst brouwerij Bavik (Bavikhove) Met recht tegenover hem : Guido Devos brouwer bij brouwerij De Ranke (Dottenijs).
Beursje van zalm met Cuvée des Trolls saus
Gevogelte brochette met een Orval sausje
Pieter Mulleman en Pascal Ostyn (Bierfirma Druïde) met hun dames
Quiche met brie en spinazie & Cuvée des Trolls
Bolletje citroensorbet in Lindemans kriek
Een lekker dessertbordje
Bij bestuurslid Kristian Tavenier en echtgenote Christa Desmet kon je terecht voor het degusteren van de gewonnen biertjes.
De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren, heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de Uitreiking van de Gouden Glazen.
Inmiddels is er een tweede abdijbier uitgebracht, Herkenrode Bruin.
Meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij, heeft de abdij nu eindelijk twee abdijbieren die haar naam dragen.
Om een eeuwenlange traditie te herstellen, de specialisatie van Herkenrode in abdijproducten te promoten en natuurlijk ook om een beetje geld in het laatje te brengen ter dekking van de hoge kosten, werd samen met Brouwerij Sint-Jozef uit Opitter de idee opgevat abdijbieren te lanceren. Robert Putman, voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken, werd gevraagd om het Herkenrodebier te ontwikkelen. Hij kreeg volgende opdracht mee: "een bier brouwen met de stoerheid van de Graven van Loon, de elegantie van de abdissen van Herkenrode en de aroma's van de kruidentuin. (bron : www.Herkenrode)
Voor de laatste maal trok ik samen met duizenden andere bierliefhebbers richting St. Niklaas om er het achtste Zythosbierfestival bij te wonen. Met de laatste maal bedoel ik niet dat dit het einde betekent van dit ondertussen beroemd bierfestijn. Neen, de negende editie zal in 2012 volgens de laatste berichten plaats vinden in Leuven. De vertrouwde stadsfeestzaal in St. Niklaas wordt afgebroken om er nieuwe woongelegenheden op te plaatsen. De nieuwe zaal in opbouw zou te klein zijn om dit grootse festival nog langer te kunnen herbergen. Dus vanaf volgend jaar naar de bierstad Leuven!Waarom niet?
Rijen geduldige wachtende bierliefhebbers tot de deuren open gaan.
Het Zythos bierfestival is aan het groeien. Het is momenteel het grootste in de Benelux en volgens mijn opinie staat het in de top tien van Europa. Er stonden nu al een 60 brouwerijen en bierfirmas met een 200-tal bieren en volgens Zythosvoorzitter Jan Rumes moesten ze dit jaar een 30 brouwerijen en bierfirmas teleurstellen wegens gebrek aan plaats. Dus volgend jaar in de studentenstad zullen alle Belgische brouwers en bierfirmas een plaatsje vinden. Misschien zal InBev er nu ook een stand reserveren?
Na een drietal dagen op het Alvinne Craft Beer festival (twee dagen festival + een dag opbouw) doorgebracht te hebben maakte uw vermoeide verslaggever deze onderstaande foto-impressie.
Ronald Mengrink van brouwerij De Dochter van de Korenaar tapt hier een van zijn heerlijke bieren. De Embrasse Oak Aged Single Cask (9%Alc.Vol.). Een prachtig bier met aroma's van vanille, chocolade en koffie. Zoete smaak met bittere toetsen van koffie, donker fruit.
Bij de laatste afvulling waren er een paar whiskyvaten bij waar 'peated whisky'op gerijpt had. Het bier wat uit deze tonnen kwam was zó lekker dat ik besloten heb om er een 'single-cask filling'van te maken. Normaal wordt de Embrasse Oak Aged geblend, nu dus maar even niet. Ik ben zelfs zo onder de indruk van de geweldige smaak-ontwikkeling die het bier in deze vaten ondergaat dat ik gelijk op zoek gegaan ben naar een whisky-stoker die een mooie peated whisky maakt. En ik heb er een gevonden!
Over een paar weken komt er een lading verse whisky-vaten aan van 'Connemara irish peated whisky'. Embrasse zal daar zo'n 3 maanden op rijpen, waarna daarna de vaten teruggestuurd worden naar de distilleerderij om er weer whisky op te laten rijpen. Ook voor de distilleerderij wordt dit dus een experimentje. Bron : Persoonlijke e-mail van Ronald Mengrink
De Dochter van de Korenaar had naast de gewone Embrasse Oak Aged Blended (9%Alc.Vol.) ook een speciale versie Embrasse Oak Aged Single Cask Peated Malt (9%Alc.Vol.) bij. Ook een unieke Bravoure O.A.S.E (6,5 %Alc.Vol.)maakte het gamma compleet.
Ma Mère Spéciale (6% Alc.Vol.) was het nieuwe biertje van brouwerij De Leite uit het West-Vlaamse Ruddervoorde. Heerlijk verfrissend bitter biertje met toetsen van citrus
Carinne Vandekinderen en brouwer Luc Vermeersch waren maar al te blij met de positieve commentaren van hun nieuw biertje. Het etiket is een ontwerp van een van de zonen van kunstenaar Rik Vermeersch.
Links : Mme Jeaninne Marois, Présidente et Fondatrice du Mondial de la bière de Montréal. Rechts : Marie Josee Lefebvre Coordonnatrice Generale / Algemeen directeur van de Mondial de la Bière
Els echtgenote van Kris Herteleer van de Dolle brouwers samen met haar twee zonen in hun origineel visbrouwstandje
"Verse vis 6% Alc.Vol." een nieuw brouwsel uit Esen? Eigenlijk niet. Er zou reeds een gelijkaardig brouwsel geweest zijn met minder alc% Het ongehopte bier met melkzuur en cydergist is een antwoord van Kris Herteleer op een artikel die in de Zytholoog verscheen. Iemand verwees naar experimentele brouwsels die je niet kan kopen. De persoon in kwestie vergeleek het zoals naar de markt te gaan om verse vis te kopen en eenmaal aan het kraam is de vis allemaal uitverkocht. Vandaar de leuke reactie van Kris
De sympathieke Jef Goetele van 't Hofbrouwerijke uit Beerzel had ook drie nieuwe biertjes bij.
Eentje was Chaamse Tripel (7% Alc.Vol), een blond biertje met fruitige aroma's en een malse citrussmaak.
Bij brouwerij De Graal uit Brakel kon je Mouten Kop (6% Alc.Vol.) proeven. Dit bier werd gecreëerd door vier jonge hobbybrouwers. (De Hopjutters) Dit kruidige naar kardemom smakende bier werd uitgeroepen tot Beste Hobbybier van Vlaanderen 2010 als winnaar van de Brouwland Biercompetitie.
Voor originaliteit moest u dit jaar bij brouwerij Smisje zijn. Voor het eerst wordt gebruik gemaakt van een hoprandal bij het tappen van een Smiske R-Ale (7% Alc.Vol.)
De hoprandal
Die « hoprandal » is een leeggehaalde luchtfilter waarin droge hopbellen worden geplaats. Het getapte bier loopt eerst door de hop heen en bekomt alzo een ter plekke bekomen doorstroomdryhopping.
Steven Pauwels, de Vlaamse brouwer van de Boulevard Brewery gevestigd in Kansas City, stelde dit nieuw woord voor aan Chris Bauweraerts. In het Engels had hij het over : thruestreamdryhopping ).
Het Bier alzo getapt is een vernieuwende zegen voor hopliefhebbers.
De Blind Tiger organiseert ten gepasten tijde een hoprandalfest: zesmaal hetzelfde bier word er dan aangeboden en elk Bier stroomt dan doorheen zijn eigen « hoprandal ». Elke « randal » is dan gevuld met een andere hop zodat de hoparoma en smaakperceptie voor de getapte Bieren verschillend is.
Elke dag wordt de hop in de « hoprandal » vervangen.
Brouwerij SMISJE was nu de eerste Belgische brouwerij die de doorstroomdry-hopping toepaste, een primeur voor het ZBF ! Bron : Persoonlijke E-mail : Chris Bauweraerts
Al jaren aanwezig op het Zythos Bierfestival is brouwerij De Ryck met hun schitterende gamma Arendbieren. Boven : de altijd lachende Miek Van Melkebeke dochter-van An De Ryck Deze laatste in het gezelschap van Luc Vermeersch (brouwerij De Leite). Dit jaar viert Brouwerij De Ryck hun 125 jaar bestaan.
Ronny De Wolf en echtgenote Hilde van brouwerij Wieze (Rham bvba)
Ronny startte in 2009 na lang beraad en overleg een nieuwe brouwerij op. Daar brouwerij Haacht de merknaam Wieze niet meer gebruikte kon Ronny het patent op deze populaire naam bemachtigen en zijn brouwerij de naam Wieze meegeven.
Van toen werd de Wieze Tripel Blond en Bruin geboren of beter gezegd gebrouwen.
De brouwerij in de Schrovestraat 70 is de plaats waar deze bieren gebrouwen worden. Ik heb vergeten te vragen of er nieuwe oktoberfeesten komen in Wieze? Op 28 en 29 mei is er een Opendeurdag voorzien
Wieze Tripel Blond (8% Alc.Vol.) in origineel glas. Fruitig biertje met een lekkere hoppigheid. Toetsen van koriander, citrus en mandarijntjes.
Een lekker biertje degusteren kan ook met een kleurrijk strikje aan!
Dat bier met een niet al te hoge alcohol % ook lekker kan zijn bewijst deze Tumulus 800 (6% Alc.Vol.). Alain Maes van de kale Ridders tapt het met heel veel liefde in het proefglaasje.
De Bieren Tumulus Magna (9% Alc.Vol) en de Tumulus 800 (6% Alc.Vol.) worden voorlopig nog gebrouwen bij De Proefbrouwerij De droom van de Kale Ridders blijft natuurlijk om ooit een eigen brouwerij op het grondgebied van Landen te installeren. Ze zijn allen afkomstig van Landen en willen hun naam en logo verbinden aan hun mooie stad en streek. De naam Tumulus is verbonden aan de indrukwekkende graftomben of tumuli. Later willen ze nog een lichter bruin bier onder de naam Tumulus op de markt brengen. En heb ik dit biertje dank zij Bart toevallig niet kunnen proeven op het Festival? Ik vond het veelbelovend!
Kale Ridder Bart Landuyt in gezelschap van buitenlandse bierliefhebbers. tweede van rechts is Gunther Bensch Zaakvoerder bij Bierfirma Montaigu
Dit jaar opmerkelijk veel mooie dames achter de tapkranen. Hier een schoonheid die brouwerij Domus uit Leuven vertegenwoordigde. Ik proefde hun Port Angel (9% Alc.Vol.). Een nogal zoet zwaar aromatisch brouwsel met een neus van Porto.
De roze olifant de trots van Huyghe. Dit jaar op een voetstuk in de spotlights. De brouwerij uit Melle pakte uit met een paar nieuwigheden. Artevelde Premier Grand Cru - Nieuw recept (8,5% Alc.Vol.) Delirium Red - Nieuw recept (8,5% Alc.Vol.) Floris Poire - Nieuw recept (3,6% Alc.Vol.) en La guillotine - Nieuw recept (9,0% Alc.Vol.)
Deze charmante dame kon mij bekoren met een La guillotine (9,0% Alc.Vol.) Een goudblond biertje met een licht moutige en fruitige neus. Zoet bier met toetsen van warme alcohol en fruit
Deze Huyghe fans hadden waarschijnlijk de 15 verschillende biertjes van brouwerij Huyghe achter de kiezen!
"Born in a Brewery" en recht in de lens kijkend brouwer Marc Struyf van brouwerij Den Triest. Deze brouwer uit Kapelle-op--den-Bos weet heel goed wat brouwen is. Zijn bieren zijn dan ook echte pareltjes! Ik proefde er zijn hopbitter biertje "De Neus" (7,5% Alc.Vol)
Toch even wennen aan de nieuwe look van Gruut brouwster Annick (Nicky) De Splenter. Jong en smakelijk zoals haar nieuw biertje "Gruut Inferno" (9% Alc.Vol.) Wat Jean en Ray al niet teweeg brengt!
Nicole Desutter vertegenwoordigster van brouwerij Van Steenberge met een Italiaanse Fan van de bieren van Bios of van Nicole?
De sympathieke en mooie Julie Dilewyns (brouwerij Dilewyns) tapt voor mij een heerlijke Vicaris Tripel (8,5% Alc.Vol.) Weldra zullen de bieren uit hun eigen Italiaanse brouwketels (Vele) vloeien.
De lieftallige echtgenote van Grégory Verhelst (Brasserie Artisanale de Rulles) tapt een Rulles Triple (8,4% Alc.Vol)
Rulles Triple (8,4% Alc.Vol) Een lekkere Goudblonde tripel. Hoppig en bitter zoals een karakterbiertje moet zijn.
Op het middenplein tref ik Zytholoog Paul Meeussen patron van 't Antwaerps Bierhuiske aan. Hij was vergezeld van zijn diensters. Ze noemen dat een werkbezoek.
Ze kunnen niet ontbreken de mensen van BAB. De rode Brigade uit Brugge was weer sterk vertegenwoordigd!
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal een Look-A-Like Erica van Tielen. Deze roodharige schoonheid fluisterde me heel zachtjes in het oor "Weet u wanneer en waar het volgende Zythos Bierfestival doorgaat?" "Neen" antwoorde ik. "Op 28 en 29 april 2012 In de Brabanthal te Leuven" Ik kon het moeilijk geloven tot ik vandaag bericht kreeg door de voorzitter van Zythos die het bevestigde.
Zo zie je maar hoe betrouwbaar leuke roodharige meisjes zijn die een biertje lusten!
Alle Info over brouwerijen, bierfirma's, bierfestivals enz.
Unkerzak is karnemelk met brokken roggebrood gekookt, zonder toevoeging van bijvoorbeeld suiker of zout omdat die stoffen eerder duur waren. Volgens dat artikel is unkerpap dus een zeer eenvoudig recept dat waarschijnlijk vooral door het armere deel van de werk- of landbouwbevolking zal gegeten zijn (zowel bijvoorbeeld tijdens of na het werk op de akker of in de meersen).
De hierna volgende verklaring zou echter betekenen dat de scheldnaam betrekking zou hebben op de welstand van een deel van de bevolking. Rijke boerenzoons hadden de gewoonte om tijdens een avondje uit of ter gelegenheid van een kermis gedroogde paardenmest mee te nemen om aan een mogelijk lief te kunnen aantonen dat ze van goede komaf waren. Die gedroogde stukken paardenmest werd in sommige streken (onder andere in Lede) unker genoemd. In dit geval zou de verklaring verwijzen naar een persoon of zak die kwam stoefen met zijn goede komaf. Bron : http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/kalken.htm
Ondertstaande Unkerzak heeft niets met pap of paardenmest te maken Het is een bier voor Kalken. Waarschijnlijk ontstaan in 1996 1997 door de Voleybalclub van Kalken
Verleden jaar zijn de eerste Zythologen afgestudeerd! Geïnteresseerde mannen en vrouwen uit het hele land verfijnden gedurende
twee jaar hun kennis in onze Nationale drank. In de Syntra scholen van Roeselare en Haselt leerden ze de basiskennis van bier kennen. Ook het professioneel bierproeven werd hen door ervaren leraars aangeleerd. Om het kennispakket volledig te maken werd ook de combinatie van bier en gastronomie aangeleerd. Op twee gastronomische avonden heb ik als gastjurylid kunnen kennis maken met de gedrevenheid van enkele Zythologen van deze eerste lichting.
En gedreven zijn ze wel, want een paar maanden later hebben ze
hun eerste bier op de markt gebracht.
Niet zo maar een bier, neen, moeilijk gaat ook dachten ze. En onder leiding van hun leraar Robert Putman (voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken) lieten ze volgens hun recept in de Proefbrouwerij te Lochristi een groen gehopt bier brouwen. In Amerika vrij populair, langs hier nog niet volledig ingeburgerd. In België was brouwerij De Ranke met hun HOP Flower als eerste brouwerij die dit proces aandurfde Green Hopping is een handelwijze waarop verse hop rechtstreeks van het veld (zonder drogen) naar de kookketel wordt gebracht.
Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht. Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi. Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om de hop om te draaien en zo vers te houden.
Zoals je weet maakt droge hop de hop veel stabieler en de bruikbaarheid is het hele jaar door verzekert.
Natte hopping of green hopping zoals de Ranke en nu de zythologen het gebruikten
moet onmiddellijk in natte toestand verwerkt worden Het maakt de smaak van het bier veel sterker en doet de aroma kwaliteiten beter naar voor komen. Het bier wordt door greenhopping een seizoensgebonden product, vergelijkbaar met de Nouveau Beaujolais maar nu voor bier.
Ze noemen hun bier AmBassadeur.
Deze naam geeft volledig weer waar dit exclusieve bier voor staat: Ambassadeur zijn voor alle Belgische bieren. Ze hebben een 1000 liter van het bier afgevuld in 75cl flessen. De flessen zijn genummerd van 0001 tot 1110 en dat maakt het bier door de beperkte oplage tot iets speciaals.
Met dank aan Françoise Roelandts die mij het nummer 0675 bezorgde
AmBassadeur 8,8% Alc.Vol. Gebrouwen naar aanleiding van een recept van de eerste afgestudeerden van de Syntra-cursus van Zythologie, onder Ir. Robert Putman.
De Proefbrouwerij Lochristi.
Goudkleurig bier met een mooie fijne
witte schuimkop.
De neus laat ons hoppige aromas ruiken
Met toetsen van fruit en zoete mout
De smaak is hoppig met
een lekkere bittere toets in de achtergrond Het zoete blijft bij elke slok aanwezig,
maar verandert dan in een aangename hopbitterheid. Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken Het is een bier mooi in balans
Met karaktertrekjes van de greenhopping.
Het bier heeft een droge afdronk
En laat wat leuke bitterheid in de mond achter.
Ik had het al mogen proeven op het Bierfestival van Hasselt. Enkele maanden later stel ik vast dat het bier goed geëvolueerd is
De smaken zijn er nog beter op geworden. en het heeft ook meer aan body bij gewonnen.
Armand De Belder van 3 Fonteinen is eigenlijk de vreemde eend in de bijt. Hij is de 'special guest' op dit bierspektakel. Hij presenteert er de oudste bieren van België, zijn Lambiks en Geuzes. De meest bijzondere is in dit geval de Zwet.be. Een donker Porterachtig bier, gebrouwen met wilde gisten (Brettanomyces Lambicus?). In tegenstelling tot wat velen beweren zet Armand op zijn affiche, dat z'n Kriek Lambik gemaakt is met Poolse kersen. Dus niet met die uit Schaarbeek!
Special Guest : Armand De Belder van 3 Fonteinen
De producten van Armand
Over en weer struinend tussen al die heerlijke bieren, geuren en smaken, ontkom je niet aan het warme gevoel van de alcohol die langzaamaan bezit van je mond en keel gaat nemen en je geest wat lichter maakt, waardoor je wat meer durf aan de dag legt. I've seen beer's future, and its name is Alvinne Craft Beer Festival. En daarmee dank aan al die geweldige brouwers die mij deze eye-opener hebben verschaft op dit festival. Op naar editie 2012.
Jerome Rebetez van de Brasserie des Franches-Montagnes (BFM) uit de Jura - Zwitserland
Cuvée Alex le Rouge (10,3%Alc.Vol) Een Russian Imperial Stout uit Zwitserland
Twee buitenlandse bierfanaten bij Stephan aan de stand van Alvinne
Struise Brouwer Carlo Grootaert ernstig bezig!
Brian Stillwater Strumke USA
Brouwers:
België
Alvinne, Struise Brouwers en 'special guest' 3 Fonteinen
Denemarken
Fano, Norrebro, Croocked Moon, Mikkeller en Grassroots (deels USA)
Duitsland
Braustelle, Freigeist Bierkultur en Ganstaller
Italië
Del Ducato en Revelation Cat (bis)
Nederland
De Molen en Emelisse
Verenigd Koninkrijk
Thornbridge
USA
Stillwater Artisanal
Zwitserland
BFM
Gespot
Brouwer Frank Boon bij Marc en Glenn van Alvinne
Brouwer Marc Limet van brouwerij Bink uit Kerkom.
Bierproever Partick uit Belsele in gesprek met Jan Menken (NL)
Dirk Van Esbroeck en echtgenote Fleur
Chuck Cook (USA) beer writer various magazines and books in gezelschap van Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery USA).
Tim De Roeck, Klaas Dellaert en vriendin zijn aan het Poggen. Proeven, Ontdekken en Genieten. De Gentse biervereniging was duidelijk aanwezig.!!
Stephan Beaumont, Bekend bierschrijver uit Canada,
Ingeborg Hoornaert en Stevie Vandekerkhove uitbater van de Gainsbar uit Kortrijk naast Davy Spiessens brouwer van Alvinne
Twee Kortrijkse meisjes Celine en Annique in gezelschap van zanger Robbie uit Parijs aan de stand van Alvinne
Bryna Berezowska een sopraan uit Evenston (USA) verliefd op bier! Ze liet geregeld haar Operakwaliteiten horen.
Ariël Meeusen (schrijver van het artikel "De Toekomst van Bier" Die u kon lezen tussen de vier voorbije fotoreportages van het ACBF 2011. Waarvoor dank.
De slotsom
In het verlengde van bovenstaand verhaal wil ik graag wat conclusies en suggesties voorleggen. Ik ben namelijk van mening dat, als we de bierbeleving doorlichten er spannende en interessante dingen aan het gebeuren zijn. Wereldwijd. Van Japan tot Amerika, van Italië via België en Nederland tot Denemarken en Duitsland. Als je dit ACBF en de bijbehorende brouwers vergelijkt met het Zythos Bier Festival en hun brouwers op het in Sint Niklaas, zijn er op dat laatst genoemde bierfeest vooral veel bieren van dertien in een dozijn. Bieren die de massa aanspreken, maar die straks door de grote bierconglomeraten worden gekopieerd en die dan de kleine(re) brouwers weer van de markt zullen verdringen. We hebben het ruim een eeuw lang zien gebeuren bij pils. Dat gaat een stuk moeilijker bij de Craft Bieren van de power brouwers. Maar het is wel aan te bevelen dat ze onderling een soort Appellation d'Origine Contrôlée afspreken [inclusief een soort eigen 'mise en bouteille' code].
Dat de consumens weet dat hij met serieus gebrouwen bieren in aanraking komt en niet met nepbier uit een fabriek. Dat al op het etiket duidelijk is wat men drinkt en hoe het gedronken moet worden. Wat hier dan in het verlengde van kan liggen is een soort opsplitsing in Bierhuizen niet te verwarren met bierfirma's en de vorming van een soort overtreffende trap in de vorm van de 'bier-châteaux'. Deze twee zorgen ervoor dat er bier van topkwaliteit wordt gebrouwen, gedistribueerd en gepresenteerd. Dat betekend wel dat dit met een bepaald soort professionalisme aan de dag moet leggen, wat nu nog wordt ontbeerd. De cracks die zo gepassioneerd met hun bier bezig zijn, verdienen opvolging in de diverse volgende stadia die het bier tot de consumens moeten brengen. Hetzij via de drankenhandel, hetzij in het café of restaurant. Er liggen trouwens onvoorstelbare mogelijkheden voor Bier & Gastronomie combinaties in het verschiet als je dit soort bieren gaat presenteren in je restaurant, maar hierover een ander keer. Behandel deze bieren met liefde en genegenheid en men zal ze drinken. Maar hoedt u voor snobisme en nepperij. Dat zie je bij de prijzen die grote industriële brouwerijen voor hun tripel hop bieren durven te vragen... Dat die zich massaal op de tripel hop hebben gestort is tot daar aan toe. Dat die amper zo bitter zijn als normaal bier zou moeten zijn, moet iedere rechtgeaarde consumens op hun werkelijke waarde kunnen beoordelen en niet meegaan in de marketinghype rondom dergelijke bieren.
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal een Amerikaanse schone met Franse looks! Gehuld in dezelfde T-shirt als de mijne maar dan enkele maatjes minder fluisterde ze zachtjes in mijn oor "Tot volgend jaar" of was het "tot volgend jaar?"
Veel Stouts en Porterachtige bieren, maar ook schitterende doordrinkbieren als de Red Hooter (3,5%), een pittig bitter bier van Braustelle uit Duisland en de Op & Top Brett (4,5%) van De Molen uit Nederland. Het is immers een kunst om een laagalcoholisch bier te maken, dat qua smaak totaal afwijkt van de massa. De Lente Bock (7,5%) van landgenoot Emelisse is ook een aanrader. Nederland kent een rijke bockbiertraditie en brouwmeester Kees Bubberman respecteert die door elk seizoen een eigen Bockbier te presenteren.
Fritz Wulfing, behoort tot Braustelle/Freigeist BierKultur
Bieren van de Braustelle/Freigeist BierKultur
De Op&Top collectie van De Molen (NL)
Hel & Verdoemenis, een heerlijk biertje van De Molen (NL) Links een gewonnen medaille op het Stockholm Beer & Whiskey festival 2010
Ben Langendonk en Kees Bubberman van brouwerij Emelisse (NL). Rechts, Olivier Menno van brouwerij De Molen (NL)
Mathew Clark en Dominick Driscoll (Thorn Bridge UK)
Ooit een kastanjehoning bier gedronken? Probeer de Bracia (10%) van Thornbridge uit het Verenigd Koninkrijk eens. Een revelatie op je tong! Met daarin tonen van inderdaad kastanje, honing, chocolade en een stuk of vier hopsoorten. Ongelooflijk.
Matteo Milan en Luc van brouwerrij Del Ducato (IT)
De Italianen blinken uit door hun bieren te presenteren in schitterend vormgegeven flessen, voorzien van dito etiketten. Vorm is belangrijk voor ze, maar hun bieren mogen er ook zijn. Aan het eind van het festival zijn ze allemaal uitverkocht. Zelfs in de 'beershop' waar een 33 cl. flesje van de l'Ultima Luna, een schitterende Barley Wine gerijpt in Amarone vaten, het lieve sommetje van twaalf en halve euro moet kosten. Met de uitverkochte La Luna Rossa is het al niet anders.
Italiaanse charme : Chimera 8,0%Alc.Vol.
De Italianen scoren in Outrijve. Dat is zeker. Geen wonder, want er zijn daar in amper vijftien jaar tijd meer dan driehonderd vijftig microbrouwerijen opgericht! Houdt de biercultuur van dit land in de gaten, want wij gaan nog veel van die Italianen horen en proeven Evenals van de Japanners die druk aan het experimenteren zijn met bier en onze biervrienden aan de andere kant van de Atlantische oceaan.
La Luna Rosa, 8% Alc.Vol. een van de topbieren van het festival Was ook meteen uitverkocht!
Ze zijn aanwezig, de Amerikanen. Die van Stillwater Artisanal zijn bescheiden in hun opstelling en presentatie. Wat we van sommige journalistes uit dat land niet kunnen zeggen. Hun scherpe tong en lach mag bij de volgende editie wel wat zachter en vooral genuanceerder. Maar weg met die vooroordelen. Bij Stillwater kunnen ze er wat van. De presentatie van hun tien bieren is indrukwekkend, met name vanwege de complexiteit ervan. Elk bier wordt met liefde uitgeschonken en voorzien van een toelichting. Iets waar sommige andere brouwers nog wat van kunnen leren en vooral iets aan moeten doen!
Stillwater Artisanal (USA)
Het gaat niet alleen om het achter de toog inschenken van jullie bieren beste brouwers. Zet een mannetje of vrouwtje vóór die toog, om uitleg te geven over je brouwerij en je bijzondere speciaalbieren. Zo trek je in de toekomst nog meer 'onwetenden' naar je festival, die op een prettige manier kennis kunnen maken met je (nieuwe) bieren, geuren en smaken.
Ook bij Alvinne werden de bieren toegelicht. Marc De Keukeleire aan het werk.
Rian Witter (Grassrooth Brewing Co) en brouwer bij Fano (DK)
Urbain (De Struise Brouwers) uiterst geconcentreerd bij het tappen.
Enkele Mikkeller bieren (DK)
Een fotootje nemen hoog in de nok van de schuur, waarom niet?
En de bierliefhebbers bleven maar toestromen.
Mikkel Borg Bjergso (Mikkeler) en Birgitte en Ole Spetterende Svenningsen uit Denemarken
Gespot
Tom Allewaert uitbater van de Erasmus het bekende bierrestaurant in Brugge in charmant gezelschap van Lori Beck eigenares van Louisville Beertsore & The Holly Grale pub in Louisville (Kentucky)
Het koppel nu in gezelschap van beerwriter Tim Webb uit Engeland.
Jeff Bagby (Pizza Port Brewing Co.-USA) en Mike Rodriguez (Lost Abbey - USA)
Gastheer Alvinne stelt maar liefst elf van hun eigen 'craft bieren' voor. Variërend van hun lichtste versie van Naked Ladies (4,4%) tot en met de Cuvée d'Erpigny van exact 15%. Een Barley Wine type dat vier maanden is gelagerd op Monbazillac vaten. Een zoetige witte dessertwijn. Heel bijzonder. In hun aanbod verschillende Stouts, Barley Wines en Belgische Ales.
Een deel van het Alvinne gamma
Voor de kleine honger kon men kiezen uit Wallenaer een kaas bereid met Halleschellebier of een portie Breydelspek.
Bierarchitect Mikkeller uit Denemarken pakt uit met prachtige bieren. Vintage bieren gerijpt op whiskyvaten, cognacvaten, noem maar op. Het proeven van hun 'simpelste' It's Alive (editie witte wijn) is zondermeer een belevenis. Fruitig, droog en voorzien van een prikkelende sprankeling. Heerlijk fris. Voor een periode van zeven maanden, na de vergisting met wilde Vlaamse gisten, gelagerd op witte wijnvaten.
Vertegenwoordigers van Mikkeler vlnr Kasper, Martin Schon en Mikkel Borg Bjergso
Met dank aan Dirk Naudts van De Proefbrouwerij. Mikkeller zoekt het ideale bier in het lageren en opslaan van bier in houten vaten.
Soren Wagner, brouwer van Norrebro en drijvende kracht achter Croocked Moon (brouwerijhuurder).
Dane Worthington, vertegenwoordigd ook Croocked Moon uit Denemarken.
Ook andere Denen zijn paraat met fantastische bieren als Tripel de Lente Sauternes (9%) van Norrebro en de Smookscreen van Crooked Moon (6,5%). De naam verraad het al een beetje, een gerookte Porter inderdaad.
Voor wie bier wilde aankopen was er zoals elk jaar de goed gevulde biershop. Honderden flessen wachten op verandering van eigenaar.
In het restaurant had men een keuze tussen een kom tomatensoep met brood en boter, Vlaamse stoofcarbonade bereid met Morpheus Dark en Morpheus Wild
Of deze lekkere visschotel bereid met Halleschelle
Aan de toog in het restaurant kon men de tradionele biertjes van Alvinne verkrijgen alsook softdrinks. Alvinist Youri Skoeri was verantwoordelijk voor de goede gang van de bierzaken.
Voor de rokers was er een stukje natuur voorzien.
De bieren van Emelisse uit Nederland
Lekkers uit Thornbridge
Enkele biertjes van de Japanese Kiuchi Brouwerij
Gespot
n uit Zweden. Jens is eigenaar van een Duvel Café in Stockholm. Daarnaast, wereldbierburger en ondervoorsitter van HOP Carl Kins.
Biergoeroe en beerrater Joris Pattyn..
Elisa Bostyn zaakvoerder van biercafé's Gainsbar en Ziggy te Kortrijk met een bierliefhebber uit Brugge.
Je zou het niet meteen verwachten van een dorpje met zo'n 1500 inwoners, maar Outrijve was vrijdag 4 en zaterdag 5 maart 2011 het mekka van gerijpte bieren op vat.
De prachtige Kasteelhoeve
In het kleine dorp aan de Schelde richtte brouwerij Alvinne hun 3de festival in. Nu omgedoopt tot Alvinne Craft Beer Festival (ACBF) Honderden bierliefhebbers over de ganse wereld konden kennis maken met bieren van achttien brouwerijen uit binnen- en buitenland. Onder de bezoekers waren er een paar gevestigde namen uit de bierwereld. O.A. Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery), Stephan Beaumont (Bekend bierschrijver uit Canada, Mike Rodriguez Hoofdbrouwer bij Lost Abbey en Jeff Bagby van de Pizza Port Brewing.Co, beiden uit de USA. Tim Webb uit Engeland. enz..
Het Festival nam plaats in de prachtige Kasteelhoeve.
De binnenkoer.
Het zwembad, net ietsje te koud om af te koelen.
Beste bezoeker geniet van een 80-tal door mij genomen foto's en voor de gelegenheid van de informatieve begeleidende tekst van de Nederlandse bierkenner en vriend Ariël Meeusen. Verdeeld over vier korte reportages treed u binnen in de wereld van de gerijpte bieren
Alvinne Craft beer Festival 2011 a yearly discovery of some of the world's most innovative microbreweries
Het is de avond van 9 mei 1974. Bruce Springsteen en diens E Street Band openen voor Bonnie Raitt in het Harvard Square theater. John Landau, muziekcriticus van dienst die avond, staat in het publiek. Het voorafje van Bonnie verleidt hem ertoe om de volgende dag de legendarische woorden neer te pennen: 'I saw rock & roll's future, and its name is Bruce Springsteen. ' De rest is geschiedenis Bruce wordt wereldberoemd en Landau hoofdredacteur van het gezaghebbende Rolling Stone Magazine en later manager van Springsteen. Zonder omhaal durf ik te beweren dat ik op 4 en 5 maart, in het dorpje Outrijve-Avelgem, de toekomst van bier heb gezien én geproefd. Vooral dat laatste!
De deuren van de grote schuur waren nog niet open of een grote menigte bierliefhebbers hadden al post gevat.
Je kunt het amper vinden op de kaart, die vlek die Outrijve heet. Genesteld in de kam van de Vlaamse Ardennen, met in het plaatselijke restaurant, een prachtige vierkantshoeve, een verzameling van achttien brouwers, de craft beer brewers, en de presentatie het voorstellen zoals de Vlamingen dat graag noemen van hun honderd tweeëntwintig 'craft bieren' op het Alvinne Craft Beer Festival.
De prachtige gerestaureerde schuur was de place to be.
Stephan Smedtje Desmedt vertegenwoordigde Alvinne
De Struise Brouwers Carlo en Urbain hadden hun vijfde bier uit de reeks 'Black Damnation' De Black Damnation V Double Black (26% Alc.Vol) van 't vat mee gebracht.
Wat een bierfeest, wat een bierfestival. Met bieren die variëren van een prachtig gebalanceerde Milk Stout uit Italië (Revelation Cat) van 3,5 volume alcohol procenten. Tot en met de krachtigste en zwaarste van 26%, de Black Damnation V Double Black van de Struise Brouwers. Urbain Coutteau van 'De Struise' geeft als eerste grif toe dat we hier de toekomst van bier ondergaan.
Trouwe festivalganger Greg Gaughan uit Paoli, Pennsylvania nu woonachtig in het Groothertogdom Luxemburg in gezelschap van een Engelse bierliefhebster.
Dominick Driscoll, was vroeger brouwer bij Marble brewery en sinds kort brouwer bij Thornbridge
Amateurgeuzesteker Uli uit Duitsland laat Mathew Clark (Thorn Bridge) en James Smidt proeven van de Oude Geuze 3 Fonteinen.
Op de foto vlnr : Rian Witter (Grassrooth Brewing Co., Brian Ewing 12% Import en vriendin, Brian Stillwater Strumke en Urbain Coutteau (Struise Brouwers)
Maar hoedt u voor vooringenomenheid. Gaat het erom wie het strafste of zwaarste bier kan maken? Is dit een onderling gevecht tussen wat 'power brewers'? Neen, wie het mooiste bier in zijn soort kan maken. Wie balans in z'n bier kan krijgen, wie snapt dat de consument zoete bieren beu aan het geraken is en opnieuw bitterheid in zijn bier wil proeven. Dat soort dingen zijn vele malen belangrijker voor die (voornamelijk) mannen. Glenn Castelein van Alvinne beaamt dat en geeft, samen met zijn twee collega's van Alvinne, een voorzet in de vorm van dit festival. Met op de achtergrond de parmantige bierconnaisseur, -chroniqueur en -promotor William Roelens als deemoedig vrijwilliger.
Proeven, oordelen en noteren. Ian Harrison en Engelse biervriend tonen hoe het moet.
Uit Italië Fabrizio van Revelation Cat, een brouwerij aan de rand van Rome tapt een "Back to Bassics West Coast IPA" in mijn proefglaasje.
Enkele bieren van de Thornbridge Brewery (UK)
Twee bieren van de Deense brouwerij Norrebro
Wordt hier inderdaad nu al de geschiedenis van de biertoekomst geschreven? Roelens is die mening wel toegedaan, alhoewel hij een lans wil breken voor alle Belgische bieren. Ongeacht welk merk en welke soort. Samen komen we wel tot de conclusie dat de biertoekomst hier als het ware wordt onthuld! Met alleen maar speciale bieren van brouwers van over de hele wereld.
Sebastian Sauer vertegenwoordigde de drie Duitse brouwerijen. Ganstaller, Braüstelle en Freigeist Bierkultur.
Kasper vertegenwoordigde Mikkeller uit Denemarken
Uit Nederland brouwmeester Kees Bubberman (R) en Ben Langendonk van brouwerij Emelisse
Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest in Blaton (Henegouwen) Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004. Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels am opgedreven tot 500 liter De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten. De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke. Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren. Frédéric brouwt enkel met lokale producten. Een microbrouwerij die we beslist eens moeten bezoeken
Het Brouwerijmuseum in Brugge werd in 1990 gesticht door de vzw voor brouwerijgeschiedenis 't Hamerken, opgericht in 1988 met als doel het behoud en de
bescherming van het Brugs brouwerijpatrimonium. Het museum kwam in de oude gebouwen van de mouterij die paalde aan de Brouwerij De Gouden Boom (vroeger 't Hamerken), gelegen tussen de Langestraat en het Verbrand Nieuwland in het centrum van Brugge.
Brouwerij De Halve Maan, nu de thuisbasis van vzw 't Hamerken.
Het stichten van een brouwerij- en mouterijmuseum in deze gebouwen had twee bedoelingen. Door het geven van een nieuwe bestemming aan de leegstaande mouterij kreeg die een nieuwe functie, waardoor de gebouwen en de machines bewaard werden voor de toekomst.
Het museum bevind zich in een kelderverdieping.
Die gebouwen en machines zijn zeer merkwaardig. De mouterij, die in 1902 door Jules Vanneste was gebouwd, was voorzien van een infrastructuur die volledig beantwoordde aan de noden van die tijd.
De mouterij is onder dezelfde vorm blijven verder werken onder het beheer van de toenmalige brouwerij 't Hamerken, tot in 1976, toen bleek dat het niet meer rendabel was om op die manier mout te blijven produceren. De gebouwen werden niet meer gebruikt, maar werden ook niet gesloopt en de machines bleven er werkloos bij staan. Hoe de brouwersgerst gereinigd, getransporteerd, geweekt, gekiemd en geëest wordt en zo omgevormd wordt tot mout, de basisgrondstof van bier, is aan de hand van de aanwezige machines en de didactische voorstelling gemakkelijk te overzien.
Een tweede bedoeling was het inrichten van een brouwerijmuseum. De moutvloeren en de graanzolders besloegen samen een oppervlakte van ongeveer 1100 m². Dit was voldoende groot om als tentoonstellingsruimte te kunnen dienen. .
Zo werd op die plaats een brouwerijmuseum ingericht, waar het volledig brouwproces, aan de hand van oude brouwerijmachines e n -toestellen werd voorgesteld. Oude documenten, foto's, afbeeldingen en reclamemateriaal tonen het vroegere Brugse brouwerijgebeuren. Eveneens is er het volkse aspect van de mensen die in de mouterij en brouwerij gewerkt hebben aanwezig alsmede de folklore rond bier en bierconsumptie
Door de overname van brouwerij De Gouden Boom door Palm Breweries diende het museum in 2005 te worden verhuisd naar een nieuwe locatie. Deze nieuwe locatie is gelegen in een kelderverdieping van brouwerij De Halve maan aan hetWalplein.
Brouwerij Palm verkocht in 2006 de gebouwen van brouwerij De Gouden Boom aan een projectontwikkelingsbedrijf. Een deel van de voormalige brouwerij- en mouterij-installaties werd in 2006 echter als industrieel erfgoed beschermd.
Doelstellingen
Vzw t Hamerken werd op 6 juli 1988 gesticht door enkele enthousiaste Bruggelingen met als doel de studie en de historie van het brouwerijgebeuren te Brugge.
Vóór de eerste wereldoorlog waren er 31 brouwerijen in de Brugse binnenstad.
De vereniging stelt zich tot doel om daar één en ander over te verzamelen: fotos, documenten en voorwerpen betreffende brouwerijen en hun brouwers, gegevens over de Brugse cafés en over volksgebruiken in verband met herbergen en bier.
Toen de vereniging over de oude mouterijgebouwen van de mouterij-brouwerij t Hamerken kon beschikken, was dit de ideale plaats om er een museum in te richten. Dit museum heeft daar bestaan tot begin 2005, totdat het genoodzaakt was te verhuizen. De belangrijkste stukken zijn verhuisd naar de Estaminet 't Hamerken, gevestigd in een lokaal van brouwerij De Halve Maan, dat Estaminet t Hamerken wordt genoemd.
De prachtige Leiestreek rond Zulte-Machelen is weer een streekproduct rijker.
Naast de bieren Buitenlust en Totentrekker kan er nu ook sedert december 2010
een Leiebier gedegusteerd worden.
De bezieler van dit gerstenat is Olivier Allaert van de plaatselijke drankenhandel in Machelen. Het biertje werd verleden jaar gelanceerd naar aanleiding van de actie Het Dorp in de Kijker
Een titel die het dorp Machelen een jaar lang met zich mag mee dragen.
Het is een gelegenheidsbier maar de vraag is te groot om het maar éénmalig op de markt te brengen.
Leiebier zal een blijver worden en als promotie dienen voor de Leiestreek
De karamelmout is hier verantwoordelijk voor Gedroogd fruit in de smaak
Citrus prikkels In de achtergrond bittere toetsen
Een aromatisch biertje
Veel mensen zullen gewonnen zijn voor dit biertje. Voor mij mocht het ietsje hoppiger zijn om
meer karakter uit te stralen.
Op het etiket prijkt de Machelse Leiekade aan de Leiebocht
In 1994 bracht brouwerij Van Steenberge (Herzele) ook al een Leiebier 1994 uit. Het werd gebrouwen voor Drankencentrale Lieven Pauwels uit Bissegem, ook een dorp aan de Leie.
Info
Brasserie Caulier Adm Office Av des artisans 35 B-7822 Ghislenghien België
Beste bezoeker, nu en dan moet u op deze blog tussen de vele bierbesprekingen
een streepje kunst kunnen verdragen. Naast bierproeven is het bezoeken aan een tentoonstelling samen met mijn
kunstvriendin Caro een geliefde activiteit.
Als het bezoek achteraf bezegeld wordt met een drankje waar belangrijke vitaminen en mineralen inzitten dan is de dag geslaagd.
Verleden jaar vond er in de site Oud Sint Jan te Brugge de tentoonstelling plaats van Joan Miro.
De Catalaanse kunstenaar is voor velen geen onbekende.
Wie kent er niet zijn fantasiewereld waar vreemde wezens in felle vlakke kleuren
Elkaar ontmoeten in een wonderlijke wereld.
Manen, sterren, zonnen, maar ook ogen en enkele levende figuren
zweven in zijn schilderijen..
Een gele zon word rood afgebeeld, een gele maan zwart.
Miró laat de toeschouwer dromen
In Brugge kozen ze voor werken uit de laatste 35 jaar van zijn leven.
De kunstenaar zou bijna 20.000 werken gemaakt hebben.
Ook voor kinderen is zijn werk een bron van inspiratie. De felle kleuren zet ze aan om ze na te tekenen. Ze kunnen hun eigen fantasiewereld op papier zetten.
Na het bezoek van de tentoonstelling had ik graag eens het nieuwe bier 'Straffe Hendrik Quadrupel' gedegusteerd. Dit biertje was verleden jaar toen pas op de markt gebracht. De Quadruppel (11% Alc.Vol.) is een zwaarder broertje van de tripel Straffe Hendrik Waar kun je het bier dus beter proeven dan in Brugge zelf, in de brouwerij De Halve Maan, de plaats waar het gebrouwen wordt.
Hoe groot was de ontgoocheling toen men mij vertelde dat het niet verkrijgbaar was. Dan maar de tripel versie geproefd. met dank aan Inge Vermeire
Straffe Hendrik Brugs Tripelbier - 9° Alc.Vol. Brouwerij De Halve Maan Brugge
Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.
Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig met een tikkeltje patisseriearomas
De aanzet is vrij moutzoet Karamel komt duidelijk naar boven. Ook fruitige aromatische toetsen. Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken. De afdronk is lekker. Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak. Het bier is aromatisch.
Een goed gebrouwen tripel Die in Brugge alvast succes kent. Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol (ietsje te veel naar mijn gedacht) in deze kanjer, want het bier zou u kunnen verrassen. Al bij al een degelijk degustatiebier. Een gastronomische troef voor Brugge.
Ik denk dat er gewoonweg niets anders op zit om de Quadruppel te proeven, dan deze zomer nog eens Brugge met een bezoekje te vereren. Hij is momenteel al op veel plaatsen te vinden. Maar laten we hem maar in Brugge proeven dan smaakt het bier nog zo veel beter.
Zo zou (denk ik?) de Spaanse Kunstenaar Miró het bier Straffe Hendrik op doek hebben vastgelegd.
Op een van onze vele biertochten vonden Geroen Vansteenbrugge en ik in de streekshop van het toeristisch regionaal infokantoor van Tienen het nieuwe Zoegbier.
Dit biertje werd verleden jaar opnieuw gelanceerd door Marc Andries van brouwerij De Vlier uit Holsbeek met de medewerking van Pierre Celis de brouwer van het befaamde witbier van Hoegaarden. en Miel Mattheusvoorzitter van de Mediclowns.
Volgens Miel Mattheus was het Zoeg-bier begin vorige eeuw erg populair in de streek. Het bier met de eigenaardige naam werd voor het eerst gebrouwen in de jaren vijftig bij brouwerij Pieraerts in Tienen. De brouwerij brouwde toen ook naast een bruine en een Faro het Streep bier Pierre Celis die het brouwschema kreeg van de familie Pierraerts brouwde in 1980 het bier opnieuw voor de Sinksenfeesten
Het Zoegbier werd ook nog doktersbier ('Bière des Docteurs') genoemd. De reden hiervoor was dat drie van de vijf aandeelhouders van de brouwerij Pieraerts, artsen waren aldus Mattheus. Speciaal voor hun collega's brouwde Pieraerts dit Zoeg biertje. Maar toen enkele dokters er wat te veel hadden van geproefd, kregen ze van hun collega's te horen: jullie drinken als een 'zoeg', wat het dialectwoord is voor vrouwelijk varken of zeug. Meteen was de naam gevonden. De reclameslogan luidde Van zoeg heb je nooit genoeg en op het etiket stond een rechtopstaand varken, dat een schuimend glas bier omarmde. Tot 1955 vroegen Tiense pinteliers in cafés naar een zoegske.' Bron : Het Nieuwsblad dinsdag 20 april 2010
Op 13 april 1996 maakte ik voor het eerst kennis met de bieren van brouwerij Cnudde. Op een busreis genaamd 'De Vlaamse Ardennentocht ingericht door de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) was de laatste halte het café Casino in Eine vlak naast brouwerij Cnudde gelegen. Vermits men de brouwerij niet kon bezoeken trokken we dan maar bij de buren binnen om een oud bruintje van Cnudde te degusteren.
Jullie hebben geluk zeiden de stamgasten, het kerkhofbier is vandaag drinkbaar ?
Eigenaardige uitspraak.
14 jaar later sta ik met enkele biervrienden weer in Eine, niet in café Casino maar in de brouwerij. "Halleluja, mijn dag kan niet meer stuk".
De binnenkoer van de brouwerij.
We werden ontvangen door Lieven een van de drie zonen van Louis Cnudde. Waarschijnlijk ook de zoon met de meeste droge humor. Hij wist ons te vertellen dat het bier gebrouwen wordt met het grondwater van het nabijgelegen kerkhof.Het heeft een zuurtegraad van 8,2 pH.
De smaak van het bier kan dus veranderen naargelang er iemand begraven wordt J Vandaar dat nu pas mijn frank viel wat de drinkbaarheid van het bier betrof.
Lieven vertelde ons ook dat de brouwerij brouwt naar gelang de mensen van Eine drinken. Drinken ze veel dan wordt er meer gebrouwen.
Lieven Cnudde behalve brouwer ook stand-up comedian
Droge humor op hun bestelwagen. De tekening van de bizon is het embleem van de brouwerij. De bizon verwijst naar de vlakbije Ohiobrug over de Schelde. Op elk van de vier bruggenhoofden staat één bizon, symbool van moed en kracht. Het is een herinnering aan de wereldoorlog 1914-1918. waar veel Amerikaanse soldaten sneuvelden die afkomstig waren van Ohio.
Foto genomen van onder de inritpoort van de brouwerij. Het kerkhof ligt inderdaad niet zo veraf.
In de tuin zijn er prachtige kunstwerken te bewonderen. Allemaal toestellen en ketels van uit de brouwerij afkomstig. Kunst hoeft niet duur te zijn. Hier heeft het emotionele waarde.
De brouwerij met de moutvloer. De zakken mout worden hier naar boven opgetrokken
De brouwzaal met achteraan een waterketel, rechts de roerkuip en links de kookketel.
Een prachtig stukje erfgoed!
De roerkuip met het roerwerk
De roerkuip met zicht op de afvloeikanalen voor het wort. Een deel van de filterplaat lig nog op de bodem.
De open gistkuip
Binnenkant van de open gistkuip. Hier wordt de wort volledig uitgegist.
Ook hier treft men nog een baudelot koeler aan. Het warme wort loopt over de met watergekoelde buizen en koelt af.
De lagertanks rustig naar mekaar aan het kijken.
De platenfilter
Niet groot, maar het walhalla voor de bierproever. Hier wordt kriek bewaard van verschillende jaartallen oud. De geur alleen al in deze kamer is geweldig.
In plastieken containers wordt het Cnudde Kriekbier gelagerd. Bemerkt de watersloten op de containers!
3 jaar oud rechtstreeks van de tank amaai...
Een proevertje Bizonkriek van Cnudde Heerlijke delicatesse.
Het uiteindelijke resultaat.
'Wie mijn bier wil drinken, moet maar op café gaan', was het motto van Louis Cnudde, die in 1948 de familiebrouwerij in de Fabriekstraat in Eine overnam. En aan dat motto blijven de broers Lieven, Steven en Pieter Cnudde, intussen de vierde generatie, nog altijd trouw. Zes keer per jaar wordt telkens vijfduizend liter gebrouwen en dat gerstenat verdwijnt meteen in vaten van vijftig en dertig liter. Het typische zurige bruin Cnudde bier, is weer verkrijgbaar in flessen. Met dank aan de broers van Brouwerij Cnudde