Koken met bier (2)
Na een jaartje wachten was het eindelijk weer zover. De Waregemse Bierfanaten hadden door het grote succes van verleden jaar weer een kook demo gepland bij de Deerlijkse club Koken voor mannen De avond vond plaats in de gezellige kookruimte van het Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk. Deze kookclub voor mannen bestaat uit max 20 leden en is enkele toegankelijk voor mannen.
Gelukkig waren net zoals verleden jaar de vrouwelijke leden van de bierfanaten ook weer welkom.
De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.
1 x koken ze voor hun echtgenotes.
De mise en place was reeds op voorhand gedaan
Enkele leden van de Waregemse Bierfanaten aan de kookfornuizen.
De chef-kok was ditmaal Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk. Hij werd bijgestaan door voorzitter Didier Rouquart en enkele leden van de club.
Deze hadden de mise en place reeds gedaan zodat wij enkel moesten toekijken naar de laatste fasen zoals regenereren, dresseren en garneren.
In tegenstelling tot verleden jaar waren kon men nu verschillende streekbiertjes proeven.
Dit nieuwe biertje "Volle Vazov" was te proeven. Dit bier werd gebrouwen door de cursisten Bierkenner. Deze cursus is ontstaan uit de Vrije Hogere Handelsavondleergangen (VHHA) van de avondschool uit de Hoogstraat in Oudenaarde. Het kruidig biertje van 6,3% Alc.Vol is gebrouwen bij Brasserie Frasnoise. Later komt er meer uitleg en een bierbespreking van en over dit bier.
Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk was reeds bezig met het versnijden van het lamsvlees.
Het menu bestond uit
Soep Voorgerecht Hoofdgerecht
Dessert
Alle de gerechten werden klaar gemaakt met Belgisch bier
Om mijn blog lezende dames en kookminnende heren tevreden te stellen hieronder een beschrijving van het menu zoals het vermeld stond op de begeleidende blaadjes van de avond
Biersoep met Hesp Oud Brugge en Brugse Zot
Benodigdheden voor 4 personen :
1 ajuin
1 prei
1 wortel
1 stuk knolselder
1 flesje Brugse Zot
1 l kippenbouillon
Zure room
100 gr Oud Brugge
1 dikke plak hesp
Broodcroutons
Groene kruiden
Bereiding :
Stoof de ajuin, prei, wortel, knolselder zacht. Bevochtig daarna met het bier en de kippenbouillon en
Laat zachtjes trekken.
Mixen. Snijd de kaas en de hesp in brunoise
Maak broodcroutons.
Presentatie :
De soep presenteren in een ruim soepbord, de brunoise en de croutons mooi verdelen over het bord.
De room gebruiken om een fijne toets te geven en groene kruiden als afwerking.
Brugse Zot 6 % Alc.Vol - De Halve Maan - Brugge Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten.
Verse Belgische asperges aan de kook (12 à 14 minuten)
Asperge op Vlaamse wijze met een bisque van Blonde Leffe
Benodigdheden voor 1 persoon :
3 Mechelse asperges
1 eitje
30 gr garnalen
Garnaalkoppen
1 flesje Blonde Leffe
Tomatenpuree
Visfumet peterselie
Peper en zout en citroen.
Bereiding :
De Asperges pellen met een dunschiller/econoom. Water aan de kook brengen met ½ citroen. Op het laatste moment een soeplepel grof zeezout toevoegen.
Ongeveer 12 à 14 minuten laten koken.
Met de garnaalkoppen, de Blonde Leffe, de tomatenpuree en de visfumet een bisque maken. Het eitje koken eb in mimosa pletten
De Peterselie fijn kappen.
Presentatie :
Leg de asperges onderaan het bord geschikt met de toppen naar 11u toe. Over strooi met de garnalen en leg eronder het eitje en werk af met de gekapte peterselie. Geef de Bisque in een kopje apart zodat ieder kan opgieten naar eigen goeddunken.
Het abdijbier Leffe blond 6,6 % Alc.Vol. is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten zijn bleekmout, maïs, water, hop en gist, gebrouwen bij AB InBev - Leuven
Ook te verkrijgen was dit heerlijk fruitig biertje Affligem Patersvat Blond (6,8% Alc.Vol) gebrouwen door brouwerij Affligem. Dit biertje wordt eenmaal per jaar gebrouwen en is in feite een blond Abdij Kerstbier. De gist op de bodem is 100% natuurlijk. . Het wordt op het einde van de zomer gebrouwen met verse Affligemse hop.
Katrien Eeckhout leerkracht van de Oudenaardse biercursisten en Tim De Roeck van de Gentse Biervereniging en zelf een ervaren hobbykok wachten op het Lamsstoofpotje
Jong geleerd is oud gedaan. Stijn Scherpereel lid van de Waregemse Bierfanaten en Nadorst uit Deerlijk roert in de potten.
Chef Nico overgiet het lamsvlees met Kwakbier
Lamsstoofpotje met Kwakbier
Benodigdheden :
200 gr stoofvlees van Lam p.p. Zilveruitjes Primeurgroenten Boter Kwakbier Bouquet garni
Bereiding :
Kuis de primeurgroenten en de zilveruitjes
en maak ze beetgaar door ze aan te stoven.
Het lamsvlees kruiden met peper en zout en aanbraden.in dezelfde pan waar je de groentjes in aanstoofde. Het vlees mooi laten bruin kleuren en dan overgieten met het Kwakbier. Bouquet garni bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen.
Ongeveer 2 uur laten sudderen.
Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de primeurgroenten toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout.
.
Presentatie :
Presenteer in een diep bord met wat kasteelaardappelen en flink wat fijn gehakte peterselie.
Pauwel Kwak is een amber speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8%), waar kandij aan wordt toegevoegd. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels (Buggenhout) die reeds zes generaties in familiehanden is. Pauwel Kwak is een ahoog gistend bier met een licht moutig aroma en een fruitige nasmaak.
De biertaartjes bevinden zich reeds in de oven! - 30 minuten op 240°
Biertaart met Tournée Générale Tripel Hop
Benodigdheden :
Voor het suikerdeeg :
1 ei 200 gr bloem 100 gr boter
75 gr bloemsuiker
Voor de vulling :
200 gr lichtbruine suiker (cassonade)
25 cl bier
2 eieren
35 gr boter
Bereiding :
Voor het deeg :
Al de ingrediënten samen kneden tot een homogene massa.
Twintig minuten laten uitrusten.
Uitrollen tot een dikte van een halve centimeter en in een taartvorm doen met een doorsnede van 25 centimeter. (kan ook in kleine taartvormpjes). Goed aandrukken. De bodem rijkelijk bestrooien met lichtbruine suiker.
Voor de vulling :
Eieren loskloppen in het bier en in de vorm gieten. De boter in kleine blokjes over de oppervlakte verspreiden.
30 in een oven van 240° schuiven
De biertaart kan zowel warm als koud gegeten worden.
Tournée Générale Tripel Hop (7,5% Alc.Vol) is een degustatiebier van Palm Breweries. Het werd gebrouwen bij Rodenbach ter gelegenheid van het gelijknamige TV 1 programma.
Een tevreden secretaris Geroen Vansteenbrugge bedankt de leden van de kookclub en de talrijke aanwezigen. Volgend jaar is er waarschijnlijk weer een kookavond. Waarom niet opdrijven tot twee?
Ik weet niet of ze nu nog bezig zijn? Maar dit is nu eenmaal het voordeel van verslaggevertje spelen dan kan u aan die klusjes ontsnappen.
Zie ook : Koken met bier deel 1
04-05-2011 om 00:00
geschreven door William Roelens
|