Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
18-05-2011
Mystic White - Brouwerij Haacht
Mystic White
In tegenstelling tot mijn biervriend Geroen ben ik geen echte wit- of tarwebierkenner. Niet dat ik deze bieren niet graag lust, maar het kom in mij nooit op om een wit-of tarwebier te bestellen in een herberg. Nochtans zijn het frisse dorstlessers met een niet al te hoog alcohol percentage.
De wit-of tarwebieren zijn in feite al een tijdje over hun hoogtepunt heen alhoewel er toch nog altijd (volgens Geroen) een 72 tal verschillende te verkrijgen zijn in ons land. Daarom is het zo verrassend dat Haacht dit nieuwe tarwebier Mystic White lanceert. Desondanks is het een logische keuze: Witbier Haacht verdwijnt uit het assortiment. Het merk was niet mee geëvolueerd met zijn tijd en beantwoordde niet meer aan de verwachtingen van de doelgroep. Daarom dit nieuwe hype bier die de liefhebbers van een terrasje en witbierfanaten opnieuw zou moeten kunnen bekoren
Wazig licht geel biertje met een licht groene schijn. Witte schuimkraag die na een tijdje verdwijnt. (De lichte troebeling in het bier wordt op een natuurlijke wijze bekomen door de aanwezige gistcellen en eiwitten)
De neus is moutig Prikkels van limoen
De eerste slok is zoetzuur Niet te fel. Een beetje waterachtig eigenlijk Maar daarna komen de smaaktoetsen los Koriander en sinaasappelschil bepalen het geheel. Het bier is zacht Een lichte bitterheid geef het bier enig houvast. deafdronk is matig zurig Het mocht voor mij nog ietsje pittiger zijn. Maar al bij al een klassiek witbier die in de warme zomerdagen verfrissend zal overkomen.
Na een bezoek aan brouwerij Malheur in Buggenhout (later volgt er nog een reportage) gingen we met 2 Zythologen, 2 bierologen en een Nederlandse bierjournalist op zoek naar een leuk etablissement in de buurt van Dennemonne (Dendermonde)
We vonden er aan het klein zand Den Bierpaddestoel.
Den Bierpaddestoel aan het klein zand op de grens van Buggenhout en Dendermonde. Ze noemen zich het kleinste bierhuisje van België.
Bierattributen op het leuke terras. Waarschijnlijk aangenaam vertoeven tijdens de zomer Maar nu was het net ietsje te koud om buiten te zitten.
Het gezellig interieur. De muren wemelen van bierpubliciteit.
Of Den Bierpaddestoel het kleinste streekbiercafeetje van België is betwijfel ik, Maar groot is het in iedere geval niet (het Ros Beiaard is groter), Laten we het zo stellen, u treed in feite binnen in een warme en knusse huiskamer waar het interieur volledig in het teken staat van onze Nationale trots. Den Bierpaddestoel straalt alles uit wat van een streekbierherberg wordt verlangd. Leuke sfeer, een mooi assortiment streekbiertjes en een charmante bazin Katja Marievoet.
"Gezondheid vrouwe, niet kijken we worden gefotografeerd" "het Is wel een heel klein bakske waarmee hij foto's neemt?"
Twee vaste stamgasten genieten van hun bier of is het van de bazin?
Klein inderdaad maar groot zijn de bieren Den Bierpaddestoel is voor de zoveelste maal Orval-ambassadeur. Dit betekent dat u hier een lekkere jonge of belegen, een koude of op keldertemperatuur gebrachte Orval kan degusteren. Is er hier wel een kelder?
De charmante bazin Katja Marievoet op haar kleine werkvloer Is het niet het kleinste café dan heeft het wel de kleinste toog van België. Zon 2 bij 1 meter. Neen, en Katja heeft nog geen last van claustrofobie vertelde ze ons. Hier nog Bel-pils, Achouffe en Cuvée des Trolls van 't vat.
Op een klein tafeltje stond er een minieme tapinstallatie waar de Nederlandse Dominus getapt kon worden. Dit biertje wordt gebrouwen in de Trappistenbrouwerij La Trappe in Koningshoeven voor John Martin (Scottish & Newcastle).
Dit goudblonde bier van 8% Alc.Vol heeft een fijne witte schuimkraag Het aroma bied ons een zoete neus van fruit De smaak is kruidig en zoet moutig. Toetsen van banaan. Een zoete afdronk. Een bier wat u op vat niet veel tegen komt
Als de gelagzaal beneden vol zit dan zijn er nog aan aantal plaatsen boven. Via een smalle draaitrap komt men op het bovenverdieping. De trap wordt raar maar waar versierd door rode kaders met daarin krantenkoppen (voorpagina's Het Laatste Nieuws) van belangrijke gebeurtenissen. zoals de moord op J.F. Kennedy, de dood van Koning Boudewijn, Brussel brandt enz.
Boven op de trap een leuke houten creatie van kunstenaar Bas Van Ostaden echtgenoot van Urthel brouwster Hildegard.(brouwerij De Leyerth) Ook drie oude flessen Eerste communiebier uit 2002
De kamer op de bovenverdieping is bruin getint. Zou dit de Trappistenruimte zijn, waar je in alle stilte kan genieten van deze heerlijke brouwsels?
Voor ons tweede biertje kozen we voor een Orvélo Tripel het min of meer huisbier van Den Bierpaddestoel? Een 75cl fles netjes verdeeld onder vier glazen (Sorry Kurt, maar u was BOB)
De Orvélo Tripel is gebrouwen en gebotteld door de Proefbrouwerij, volgens een recept van huisbrouwerij "Half Zeven".
Het biertje werd in de garage van Luc De Norre ontwikkeld en er werden verschillende proefbrouwsels van gemaakt.
Orvélo is eigenlijk een project van drie vrienden. Jan Van Houwenhove, Dag Cours en Luc De Norre. De naam van het bier verwijst naar een andere passie van het drietal, namelijk mountainbiken. Ik werd onlangs uitgenodigd om mee te gaan biken met het Orvélo team. Ik heb hen vriendelijk bedankt want mijn conditie beperkt zich momenteel enkel tot het heffen van een glas bier. Maar daar komt verandering in?
Orvélo Tripel 7,5% Alc.vol. is een goudkleurig bier met een mooie witte volle schuimkraag. De neus ruikt moutig en lekker kruidig. Ook de smaak is kruidig met hoppige toetsen. Aangenaam en fris om te degusteren. In de achtergrond een lekkere bitterheid die het bier omhoog tilt en evenwicht brengt. De afdronk is licht kruidig lekker bier
vlnr : Bieroloog Ikke, Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst, Bieroloog Pierre Step en onze Nederlandse bieroloog en bierjournalist Ariël Meeuwsen uit Terneuzen.
De Bierpaddestoel een heel leuke kleine bierherberg die je beslist eens moet bezoeken als u in de streek van Dennemonne bent Ze hebben er een mooie bierkaart en de Orval zal tiptop in orde zijn zeker weten!
Willen of niet, ik moest hem fotograferen. Hij wilde perse de eerste afsluitpaddestoel van mijn bierblog zijn
INFO :
Den Bierpaddestoel Kleinzand 39 9200 Grembergen 0475/71 50 27
Ik wil langs deze weg de 500.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen en beschrijven.
Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
Nadat Tienen kon kennismaken met het vermeende streekbier "Tiense kweiker", lanceerde de stad nu zelf via de Erfgoedsite (het Toreke) een tweede streekbier, namelijk de "Lorejas". Bierverkoper Miel Mattheus ging voor zijn "Kweiker" te leen bij brouwerij Den Hopper in de provincie Antwerpen. De stad Tienen bestelde haar "Lorejas" bij een brouwerij De Proefbrouwerij in de provincie Oost-Vlaanderen. Zo heeft Tienen nu twee echte eigen streekbieren die... niet in Tienen gebrouwen worden.
Tiense Lorejas 6,8% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristie
Goudblond biertje met witte schuimkraag
Een aangename moutige neus
Ook de smaak is moutig bij de eerste slok.
Zoete smaak (suiker)
Koriander laat zich opmerken
In de achtergrond komen hoppige toetsjes de smaakpapillen beroeren,
voldoende om het bier in te brengen.
De afdronk is zoet met wat bitterheid. Het bier degusteert aangenaam fris
Maar ik had toch nog liever een beetje karakter gehad.
De hoppige toetsen mochten er meer uitkomen.
Maar op een terras bij de markt van Tienen en in
goed gezelschap zal die deugniet (wat Lorejas betekent in Tienen) wel best smaken.
Roeselare - De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan voor een Europese erkenning.
De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren gaan voor een Europese erkenning.
In het buitenland spreekt men over Flemisch sour Ales of Barrel aged sour beer als men het over de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren heeft.
Er is de laatste tijd heel wat belangstelling gekomen voor deze typische bierstijl.
Het is een bierstijl die het dichtst aanleunt bij rode wijn. Het rijpen in houten foeders is hiervoor verantwoordelijk.
De Hr. Jan Toye, gedelegeerd Bestuurder Palm Breweries maakte de feitelijke vereniging HORARB
(Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren) bekend.
Om dit bier te beschermen is er op vrijdag 29 april in de brouwerij van Rodenbach een feitelijke vereniging HORARB (Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Rood Bruine Bieren) opgericht naar analogie van HORAL (Hoge Raad voor de Authentieke Lambiek en HORASB (Hoge Raad voor de Speciale Belge). De nieuwe vereniging zal een aanvraag dossier indienen tot het bekomen van het Europees Label BGA, Beschermde Geografische Aanduiding. Hierdoor wordt de kwaliteit, receptuur, het brouwproces, de streek van herkomst en de benaming Vlaams Rood Bruin Bier vastgelegd en beschermd.
De Hr.Frans De Wachter, algemeen directeur VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw). VLAM-Steunpunt Streekproducten heeft de kandidaten begeleid om het Europese dossier samen te stellen. Het dossier kan nu worden ingediend bij de Vlaamse overheid. Het Departement Landbouw en Visserij zorgt voor de verdere afhandeling op Belgische niveau, nadien volgde een indiening bij Europa via het Kabinet Peeters.
VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing) heeft het dossier voorbereid onder impuls van Jo Van Caeneghem. Ook Jef Van den Steen lid van de erkenningscommissie streekproduct.be droeg zijn steentje bij door zijn historische wetenschappelijke studie ter onderbouwing van dit dossier.
De Hr. Frans Coussement (raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid kwam in de plaats van Vlaams minister-president Kris Peeters. De Hr. Coussement is raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid bij het Kabinet Kris Peeters.
Hij gaf een woordje uitleg hoe de Europese erkenning verloopt. De Europese unie voorziet in drie label om traditionele streekproducten te erkennen en te beschermen : De BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming), de BGA (Beschermde Geografische aanduiding) en de GTS (Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De West-Vlaamse roodbruine bieren komen in aanmerking voor een BGA. Het kan nog twee jaar duren vooraleer de erkenning een feit is.
De stichtende leden van HORARB zijn
Palm Breweries site Rodenbach in Roeselare met Rodenbach, Rodenbach Grand-Cru en Rodenbach Vintage.
Brouwerij Verhaeghe (Vichte) met Duchesse de Bourgogne en Vichtenaar. Brouwerij Bavik (Bavikhove) met Petrus Oud Bruin. Brouwerij Bockor (Bellegem) met Bellegems Bruin.
vlnr : De Hr. Frans Dewachter, algemeen directeur VLAM, De Hr. Yves Benoit (Bavik), De Hr. Jan Toye (Rodenbach - Palm Breweries) De Hr. Jean Omer Vandeginste (Bockor) De Hr. Jacques Verhaeghe (Verhaeghe) en De Hr. Frans Coussement (raadgever Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid) Kabinet Kris Peeters.
Enkele van de West-Vlaamse roodbruine bieren die om Europese erkenning vragen.
Het indienen van zon dossier is niet zo simpel, het is telkens een krachttoer. Brouwerij Rodenbach en brouwerij Verhaeghe waren de voortrekkers om het dossier in te dienen. Brouwerijen Bockor en Bavik stapten mee in het verhaal.
Ook andere West-Vlaamse brouwerijen die deze Vlaams rood bruine bieren brouwen, verzuren en laten rijpen op houten vaten kunnen zich bij HORASBaansluiten.
Het grote voordeel van zon Europees label is dat het erkenning en bescherming biedt aan de brouwerijen. De bescherming bestaat erin dat de brouwers een intellectueel eigendomsrecht verwerven over hun producten. De erkenning biedt uiteraard ook voordelen. Niet alleen de producent heeft er baat bij. Ook de consument heeft voordelen bij de erkenning. Hij krijgt de garantie van kwaliteit een oorsprong.
Nadien volgde een leuke receptie met de vier West-Vlaamse roodbruine bieren en enkele lekkere streekgerechten uit de Provincie.
De receptie vond plaats in de prachtige zaal Ter Eeste van brouwerij Rodenbach.
Vier West-Vlaamse roodbruine biertjes staan klaar om gedegusteerd te worden.
Enkele lekkere streekproducten w.o. Potjesvlees uit de westhoek, smout, paté, Poperingse Mazarinetaart enz..
De Hr. Steven Vanhaverbeke (Sales & Marketing Manager Bavik) en De Hr. Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor)
Proeven en genieten.
Links De Hr. Theo Vervloet (Directeur van de Belgische brouwers) en rechts De Hr. Jan Toye, gedelegeerd Bestuurder Palm Breweries
In het midden De Hr.Peter Buelens (Public Relations Manager Palm Breweries)
links : Mevr. Liliane Driesen Persvoorlichter en woordvoerder VLAM
De Hr. Jan Toye moet het nog even uitleggen aan het plaatselijk TV station.
West-Flemish Nouveau Art
De Hr. Jean Omer Vandeginste (gedelegeerd bestuurder Bockor) in gesprek met De Hr. Theo Vervloet (Directeur van de Belgische brouwers)
Op de foto vlnr : Yves Benoit (Verantwoordelijke Productie en Kwaliteit brouwerij Bavik), De Hr. Sam Quartier (Kwaliteits manager en brouwermeester Bockor) en De Hr.Frans De Wachter (algemeen directeur VLAM)
Proeven van de heerlijke Poperingse Mazarinetaart.
De Hr. Jacques Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe)
In het midden De Hr. Stefaan Couttenye uitbater bierrestaurant 't Hommelhof (Watou) Stefaan was de eerste chef in België die bier gebruikte in zijn gerechten
Op de foto vlnr : De Hr. Guido Vandenbussche (Restaurant Den Dyver Brugge), De Hr. Rudi Ghequire (Site Manager Brouerij Rodenbach) en
Chantal Debussere (opleidingscoördinator bij Syntra West)
Met dit zeer mooi bierdossier hoopt het steunpunt Streekproducten nog meer aandacht te vestigen op ons Vlaamse gastronomisch erfgoed. Traditionele streekbieren verdienen meer erkenning als vaste waarden in het glas en de keuken.
Koken met bier 2 - Deerlijk - De Waregemse Bierfanaten
Koken met bier (2)
Na een jaartje wachten was het eindelijk weer zover. De Waregemse Bierfanaten hadden door het grote succes van verleden jaar weer een kook demo gepland bij de Deerlijkse club Koken voor mannen De avond vond plaats in de gezellige kookruimte van het Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk. Deze kookclub voor mannen bestaat uit max 20 leden en is enkele toegankelijk voor mannen.
Gelukkig waren net zoals verleden jaar de vrouwelijke leden van de bierfanaten ook weer welkom.
De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.
1 x koken ze voor hun echtgenotes.
De mise en place was reeds op voorhand gedaan
Enkele leden van de Waregemse Bierfanaten aan de kookfornuizen.
De chef-kok was ditmaal Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk. Hij werd bijgestaan door voorzitter Didier Rouquart en enkele leden van de club.
Deze hadden de mise en place reeds gedaan zodat wij enkel moesten toekijken naar de laatste fasen zoals regenereren,dresseren en garneren.
In tegenstelling tot verleden jaar waren kon men nu verschillende streekbiertjes proeven.
Dit nieuwe biertje "Volle Vazov" was te proeven. Dit bier werd gebrouwen door de cursisten Bierkenner. Deze cursus is ontstaan uit de Vrije Hogere Handelsavondleergangen (VHHA) van de avondschool uit de Hoogstraat in Oudenaarde. Het kruidig biertje van 6,3% Alc.Vol is gebrouwen bij Brasserie Frasnoise. Later komt er meer uitleg en een bierbespreking van en over dit bier.
Chef Nico van het vier sterren Hotel Damier uit Kortrijk was reeds bezig met het versnijden van het lamsvlees.
Het menu bestond uit
Soep Voorgerecht Hoofdgerecht
Dessert
Alle de gerechten werden klaar gemaakt met Belgisch bier
Om mijn blog lezende dames en kookminnende heren tevreden te stellen hieronder een beschrijving van het menu zoals het vermeld stond op de begeleidende blaadjes van de avond
Stoof de ajuin, prei, wortel, knolselder zacht. Bevochtig daarna met het bier en de kippenbouillon en
Laat zachtjes trekken.
Mixen. Snijd de kaas en de hesp in brunoise
Maak broodcroutons.
Presentatie :
De soep presenteren in een ruim soepbord, de brunoise en de croutons mooi verdelen over het bord.
De room gebruiken om een fijne toets te geven en groene kruiden als afwerking.
Brugse Zot 6 % Alc.Vol - De Halve Maan - Brugge Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten.
Verse Belgische asperges aan de kook (12 à 14 minuten)
Asperge op Vlaamse wijze met een bisque van Blonde Leffe
Benodigdheden voor 1 persoon :
3 Mechelse asperges
1 eitje
30 gr garnalen
Garnaalkoppen
1 flesje Blonde Leffe
Tomatenpuree
Visfumet peterselie
Peper en zout en citroen.
Bereiding :
De Asperges pellen met een dunschiller/econoom.Water aan de kook brengen met ½ citroen. Op het laatste moment een soeplepel grof zeezout toevoegen.
Ongeveer 12 à 14 minuten laten koken.
Met de garnaalkoppen, de Blonde Leffe, de tomatenpuree en de visfumet een bisque maken. Het eitje koken eb in mimosa pletten
De Peterselie fijn kappen.
Presentatie :
Leg de asperges onderaan het bord geschikt met de toppen naar 11u toe. Over strooi met de garnalen en leg eronder het eitje en werk af met de gekapte peterselie. Geef de Bisque in een kopje apart zodat ieder kan opgieten naar eigen goeddunken.
Het abdijbier Leffe blond 6,6 % Alc.Vol. is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten zijn bleekmout, maïs, water, hop en gist, gebrouwen bij AB InBev - Leuven
Ook te verkrijgen was dit heerlijk fruitig biertje Affligem Patersvat Blond (6,8% Alc.Vol) gebrouwen door brouwerij Affligem. Dit biertje wordt eenmaal per jaar gebrouwen en is in feite een blond Abdij Kerstbier. De gist op de bodem is 100% natuurlijk. . Het wordt op het einde van de zomer gebrouwen met verse Affligemse hop.
Katrien Eeckhout leerkracht van de Oudenaardse biercursisten en Tim De Roeck van de Gentse Biervereniging en zelf een ervaren hobbykok wachten op het Lamsstoofpotje
Jong geleerd is oud gedaan. Stijn Scherpereel lid van de Waregemse Bierfanaten en Nadorst uit Deerlijk roert in de potten.
Chef Nico overgiet het lamsvlees met Kwakbier
Lamsstoofpotje met Kwakbier
Benodigdheden :
200 gr stoofvlees van Lam p.p. Zilveruitjes Primeurgroenten Boter Kwakbier Bouquet garni
Bereiding :
Kuis de primeurgroenten en de zilveruitjes
en maak ze beetgaar door ze aan te stoven.
Het lamsvlees kruiden met peper en zout en aanbraden.in dezelfde pan waar je de groentjes in aanstoofde. Het vlees mooi laten bruin kleuren en dan overgieten met het Kwakbier. Bouquet garni bijvoegen en met het deksel op de pan aan de kook brengen.
Ongeveer 2 uur laten sudderen.
Op ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de primeurgroenten toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout.
.
Presentatie :
Presenteer in een diep bord met wat kasteelaardappelen en flink wat fijn gehakte peterselie.
Pauwel Kwak is een amber speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8%), waar kandij aan wordt toegevoegd. Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels (Buggenhout) die reeds zes generaties in familiehanden is. Pauwel Kwak is een ahoog gistend bier met een licht moutig aroma en een fruitige nasmaak.
De biertaartjes bevinden zich reeds in de oven! - 30 minuten op 240°
Biertaart met Tournée Générale Tripel Hop
Benodigdheden :
Voor het suikerdeeg :
1 ei 200 gr bloem 100 gr boter
75 gr bloemsuiker
Voor de vulling :
200 gr lichtbruine suiker (cassonade)
25 cl bier
2 eieren
35 gr boter
Bereiding :
Voor het deeg :
Al de ingrediënten samen kneden tot een homogene massa.
Twintig minuten laten uitrusten.
Uitrollen tot een dikte van een halve centimeter en in een taartvorm doen met een doorsnede van 25 centimeter. (kan ook in kleine taartvormpjes). Goed aandrukken. De bodem rijkelijk bestrooien met lichtbruine suiker.
Voor de vulling :
Eieren loskloppen in het bier en in de vorm gieten. De boter in kleine blokjes over de oppervlakte verspreiden.
30 in een oven van 240° schuiven
De biertaart kan zowel warm als koud gegeten worden.
Tournée Générale Tripel Hop (7,5% Alc.Vol) is een degustatiebier van Palm Breweries. Het werd gebrouwen bij Rodenbach ter gelegenheid van het gelijknamige TV 1 programma.
Een tevreden secretaris Geroen Vansteenbrugge bedankt de leden van de kookclub en de talrijke aanwezigen. Volgend jaar is er waarschijnlijk weer een kookavond. Waarom niet opdrijven tot twee?
Ik weet niet of ze nu nog bezig zijn? Maar dit is nu eenmaal het voordeel van verslaggevertje spelen dan kan u aan die klusjes ontsnappen.
In de reportage net hiervoor had ik het over het lanceringsfeest van de nog prille bierfirma Het Brouwers Verzet uit Anzegem. Hier een smaakbeschrijving van hun eerste biertje 'Rebel Local'. Nogmaals verduidelijken dat alle bierbesprekingen mijn eigen smaakervaringen zijn op het moment van proeven.
Het Brouwers Verzet - Rebel Local - Lanceringsfeest
Lanceringsfeest Bierfirma Het Brouwers Verzet en hun Rebel Local
In 2009 noemde ze ik al in een reportage 'Drie jonge leeuwen' Een jaar later in een ander rapport schreef ik onder hun foto De toekomst van het Belgisch bier! En zie, op vrijdag 15 april jongstleden werd ik uitgenodigd op hun lanceringsfeest en de voorstelling van hun eerste eigen bier.
De voorstelling en het avondfeest gingen door in Zaal Sanicomfort
Kerkstraat 131 - Anzegem (W-Vl)
Wie zijn die drie jonge leeuwen eigenlijk?
vlnr : Allex Lippens, Joran Vanginderachter en Koen Vanlancker. Drie jonge brouwers die zullen meehelpen om het Belgisch bier nog meer uitstraling te geven.
Brouwers Verzet zo noemen ze hun bierfirma. Ik hoefde maar de pijlen te volgen om de zaal te bereiken.
Alex, Joran en Koen studeerden volgens hun website samen af in 2008
aan de brouwerijschool van Gent.
Ze vonden al gauw werk in diverse grote brouwerijen w.o. Van Honsebrouck, Bockor en De Proefbrouwerij.
Drie goeie vrienden met allemaal interesse voor het gerstenat. Een eigen brouwsel kon niet lang uitblijven? Zoals veel hobbybrouwers begonnen ze te experimenteren na hun uren. Zo is ook de naam ontstaan: in het weekend moesten ze geen opgelegde recepten volgen, maar konden ze hun eigen ding doen. Het was hen een aangenaam verzetje. Vandaar "Brouwers Verzet".
Bij een Feestelijke voorstelling mag de rode loper niet ontbreken.
Geen Rode loper dames Katja Retsin of Evy Gruyaert bij het betreden van de zaal maar een al even mooie dame die ons verwelkomde met een flesje plat of bruisend water. Origineel gevonden!
Naast het brouwen van experimentele brouwsels probeerden ze hun eigen
klein hobbybrouwerijtje te optimaliseren.
Zoals veel jonge amateurbrouwers lieten ze hun vrienden en de familie proeven.
Dat die hun bieren al goed vonden is meer dan normaal. Een groter en professioneler proeverspubliek vonden ze in St. Niklaas. Op het Zythos Bier Festival van 2010 kon men aan de stand van
Bockor al proeven van een proefbrouwsel van hen.
Het bier was nog ietsje te veel gekruid, te veel kardemom.
Beginnersfout maar er was een evolutie te bespeuren.
Ermee stoppen stond niet in hun brouwersvocabulaire.
Integendeel nog meer proefbrouwsels creëren was het resultaat.
En dit is de spirit. Niet zo maar content zijn.
De bieren kregen meer karakter en ook meer fans. Ze vonden het tijd om met het echte werk te beginnen. Een eigen bedrijfje oprichten.
In de persoon van ondernemer Johan Delrue uit Anzegem vonden ze een vierde vennoot die zorgde voor de administratie en hen vertrouwd maakte met de bedrijfswereld
De voorlopige bierfirma het Brouwers Verzet was geboren.
In de zaal waren alle partytafels van heerlijke belegde broodjes voorzien.
De bieren die ze op de markt brengen, zijn qua recept door het drietal ontwikkeld en geoptimaliseerd. Ze worden ook door henzelf gebrouwen. Maar investeren in een eigen brouwerij is nog ietsje te hoog gegrepen. Samen met Johan Delrue zijn ze op zoek naar een pand. Ze huren voorlopig nog de brouwinstallatie van brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem.
Björn Desmadryl Construction Engineer, brouwer en zaakvoerder van het Gulden Spoor laat hen alles bedienen om hun bieren te brouwen. Hij laat hen volledig vrij in hun experimenten, zolang de installatie dat toestaat uiteraard.
Het doel van Brouwers Verzet is eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebber die houdt van persoonlijkheid en karakter. En dat horen we graag.
Voor kleine bedrijven is marketing heel belangrijk. En dat weten ze maar al te goed bij het Brouwers Verzet.
De drie vrienden wachten ongeduldig (alhoewel ?) op hun gasten. Zo dadelijk moeten ze hun bedrijf voorstellen.
Eindelijk is het zover. Johan Delrue introduceert de brouwers aan het massaal opgekomen publiek.
Enorm veel belangstelling voor de nieuwe bierfirma! Een voor een stellen ze op een speelse manier zich zelf, hun bier en het bedrijfje voor.
Allex Lippens (te herkennen aan de eeuwige dragende korte broek) werkzaam bij brouwerij Bockor.
Joran Vanginderachter vroeger werkzaam bij brouwerij Van Honsebrouck nu bij Bockor.
Koen Vanlancker werkzaam bij De Proefbrouwerij.
Het bier geschonken in hun eigen bierglazen werd aan de genodigden tijdens de voorstellig gepresenteerd
Rebel Local een goudblonde klepper van 8,5 % Alc. Vol. Een karakterbiertje met heel veel pit. Hoppig en bitter. Het bier kon op veel enthousiasme rekenen Het zal apart besproken worden in een volgende reportage!
Speciaal overgekomen uit Erpe-Mere Jef Van den Steen, brouwer van brouwerij "De Glazen Toren"
Jef is Dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland: Hij ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek), is een vaste redacteur van De Zytholoog, geeft lezingen over bier en schrijft in Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak.
Hij kwam het bier proeven en bespreken samen met de genodigden.
Lekker en gezellig proeven.
Tijdens het degusteren van het bier kon men van een lekker sexy gerechtje proeven klaar gemaakt met het bier. Stoofpotje van Mechelse Koekoek met Rebel Local.
Gespot op de voorstelling
vlnr : Zytholoog en hobbybrouwer Geert Vandromme, Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events en Björn Desmadryl brouwer en zaakvoerder van het Gulden Spoor.
vlnr : Guido devos (brouwerij De Ranke), Zytholoog Kurt Gunst met echtgenote, Nino bacelle (brouwerij De Ranke) Carl Alsberghe (Brouwerij Bockor) en Jef van den steen (Brouwerij De Glazen Toren)
Carl Alsberghe en Sam Quartier (Brouwerij Bockor). In het midden Jef Van den Steen
Links : Dirk Vanden Berghe, Sales Manager CoEnCo. Rechts : Björn Desmadryl, brouwer Het Gulden Spoor.
Toekomstige Zythologen momenteel in opleiding bij Syntra West - Kortrijk
Na de voorstelling was er nog een fuif voorzien. Aan de draaitafel : de Dilly Boys djs.
Voor de distributie van Rebel Local rekenen de jonge brouwers op lokale bierhandelaars, cafés en speciaalzaken. Tot nog toe hebben zij 4.000liter gebrouwen. Daar zullen zeker nog vele liters bijkomen. Eerst moeten zij hun biertje aan de man weten te brengen. Maar dat zal geen probleem zijn. Ik ben alvast fan!
Ik wens in naam van Bierblog en het HOPnieuws de mannen van het Brouwers Verzet alvast veel geluk met hun bedrijf en hopelijk kunnen ze ons verder verrassen met hun experimentele creaties.
Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter
Boskeun proeven na een bezoek aan De Zwarte panter
Een kunstgalerie bezoeken en achteraf een lekker streekbier degusteren,
Dit is tweemaal kunst opsnuiven en proeven.
Net zoals kunstschilders moeten ook brouwers creatief zijn met bier.
Met enkel theorie over hoe u een biertje moet brouwen komen ze er niet.
Het creatieve moet in u zitten.Inspiratie in het creëren van een nieuw bier vraagt tijd, Een artiest zoekt kleuren, materialen, texturen die op elkaar afgestemd zijn om zijn werk het gewenste resultaat te geven dat hij voor ogen had.
Ook een brouwer moet experimenteren met zijn grondstoffen. Hij moet ze mêleren met elkaar tot ze één geheel vormen. om uiteindelijk te maken dat een lekker brouwsel uit zijn brouwketel vloeit.
Galerie De Zwarte panter
Kunstvriendin Caro en ik bezochten onlangs galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.
Kunstschilder Marc Kennes stelde er zijn werk onder de titel 'Requiem for M' voor
Inge Braeckman schreef in haar inleidende tekst bij het nieuwe werk het volgende: "Kennes schilderkunst, of er nu figuren in aanwezig zijn of niet, bekommert zich trouwens om het wezen der dingen en schuwt de leegte, de eenzaamheid, desolaatheid van het menselijke bestaan en de maatschappij niet. Telkens weer slaagt hij erin de emotie te verlaten, ze picturaal te vertalen, en ze te abstraheren naar de verf, de schilderkunst".
"Pas op Hier waak ik!"
In 1303 werd het voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie De Zwarte Panteris gevestigd. Veertig jaar later is de galerie in het centrum van Antwerpen uitgegroeid tot een monument, de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats, een 150-tal boekvoorstellingen en tientallen film- en concertavonden. Er zijn wisselende en vaste exposities van o.m. Fred Bervoets. Bron : De Zwarte panter.
Caro, voor een werk van Marc Kennis. Door de dieptewerking is het alsof ze deel uitmaakt van het schilderij.
Na de tentoonstelling gaan we gewoonlijk iets degusteren.
We kozen voor de gezellige bruine kroeg "Het Paters Vaetje" En kijk onder de seizoenbieren stond Boskeun
Leuk, want er waren drie redenen om het bier te proeven.
1 - Omdat ik weet dat het een lekker biertje is, 2 - Pasen is in aantocht 3 - ook Dolle Brouwer Kris Herteleer schepper van dit bier is een kunstenaar. Wat waarschijnlijk veel bierliefhebbers niet weten is dat Kris eigenlijk architect van beroep is.
Hij ontwierp veel privéwoningen, winkels en café-restaurants. Naast brouwer is hij ook zelfstandig kunstenaar.
Af en toe exposeert hij ook zijn werk.
Nu proefde ik zijn ander kunstwerk. De Dolle Boskeun
Gullegem - Doornik is slechts 28 minuutjes rijden met de auto. Met de trein een klein uurtje. Toch kies ik voor het openbaar vervoer, want bier en sturen passen niet zo heel goed samen. Maar ook omdat ik nog eens op mijn gemakje door de op een na oudste stad van België kon wandelen. En van het station naar de Lakenhallen op de markt is het slechts 25 minuten ver. Het weight watchers gevoel kwam eventjes
Weer naar boven.
Op weg naar het Festival kom ik de prachtige indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (cathédrale Notre-Dame de Tournai) tegen.
De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze valt op door haar vijf even hoge torens. Er is een woordspeling over deze kerk. Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches. Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken. Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft. Deze Romaanse kathedraal werd in 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.
In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond het festival plaats.
De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw. Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen. Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen: Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,... De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.
In de loop der jaren had ik als eens twee bierfestivals bijgewoond in de prachtige
lakenhallen van Doornik.
Als ik mij niet vergis was het in het Millenniumjaar 2000 dat er een festival van Henegouwse brouwerijen plaats vond. Ook het Bier Passie festival heeft er ooit plaats genomen. Om eerlijk te zijn beide festivals waren niet echt succesrijk.
Ondertussen won het bier aan populariteit.. Ook onze Waalse medemensen begonnen meer en meer de goeie streekbieren te ontdekken. Dit was Initiatiefnemer De Hr. Frédéric Liem (Fransman maar met liefde voor de Belgische biercultuur) niet ontgaan en richtte na festivals in Komen Waas en Le Bizet nu zijn pijlen op Doornik. Hij werd bijgestaan door de stad Doornik, de VSW Gestion Centre Ville en XL Communication
Een schot in de roos blijkt na het tweedaagse evenement.
Honderden bierliefhebbers kwamen naar het eerste Festival Brassicole de Tournai om diverse bieren te proeven aan een vijftien brouwerijstanden. 8 Waalse brouwerijen en 7 Vlaamse.
Netjes verdeeld in de prachtige lakenhallen.
Ook Brouwerijontwerper Co&Coen Castle Malting uit Beloeil waren aanwezig.
Bij aankomst was het al redelijk druk in de zaal. De ruilclub Cervezia Tornacum hield er op zondagmorgen een ruilbeurs
De eerste stand die ik bezocht was van Brasserie De Cazeau uit Tempeleuve. Het was brouwer Laurent Agache zelf die achter de tapkranen stond.
Ik proefde er het nieuwe biertje La Pecqoise (6% Alc.Vol.) Een goudblond biertje met dikke witte schuimkraag. Moutige neus met toetsen van perzik. Aangename fruitige smaak met hoppige prikkels Hopbitter. Dorstlessend biertje met droge afdronk.
Deze jonge Waalse dame die brouwerij Haacht vertegenwoordigde schonk mij een Tongerlo Prior Tripel (9%Alc.Vol) uit. Een klassieker uit Boortmeerbeek. Oranje bier met witte schuimkraag. Moutige neus met toetsen van sinaas hop en lichtjes alcohol. De smaak is licht fruitig met in de achtergrond een mooie bitterheid. De beste uit de Tongerlo reeks. Zou dit geen leuk afsluitmeisje zijn?
Ook aanwezig in Doornik was Ronald Mengerink van brouwerij De Dochter van de Korenaar uit het verre Baarle-Hertog Hij was onlangs winnaar van de Zythos Consumententrofee met zijn bier Peated Oak-Aged Embrasse een volmout bier van 9 vol.% alc
Ook brouwerij Bockor mocht niet ontbreken in Doornik. Het was vertegenwoordigd door twee simpathieke dames. Hier Elise Croes achter de tapkranen.
De altijd goedlachse vertegenwoordigster van Bockor Cindy Vandamme bediend ons met een smakelijke Omer. Meer moet dat niet zijn.
vlnr : Myriam en Bernard Vandamme, Cindy en brouwer Ronald.
De mooie stand van brasserie Caulier
Ik degusteerde er een Abbaye Cistercienne Paix-Dieu een klepper van maar liefst 10% Alc.Vol. Lichtblond bier met een witte schuimkraag. Fruitig aroma van koriander. Zoete smaak van gerijpt fruit kruidig en vooral warme alcohol die zich laat opmerken. De afdronk is kruidig.
Hoe kan het anders! De regionale Waalse kazen waren ook aanwezig.
Uit Gent : Stadsbrouwerij Gruut met haar gamma biertjes.
Brasserie Brunehaut (de laatste maanden enorm in de picture) was aanwezig met hun lekker gamma bieren.
Ik degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol). Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag. Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels. De aanzet is aromatisch. Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in de diepte. Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer. Een lekker biertje goed in balans.
De twee vertegenwoordigers van Brasserie Bastogne uit Vaux-Sur-Sûre Ik proefde twee biertjes van deze nog jonge brouwerij. La Trouffette Brune en de Bastogne Pale-Ale
La Trouffette Brune (6,8% Alc.Vol.) Donkerbruin bier met een beige schuimkraag De neus laat ons een leuke gebrand koffiearoma opsnuiven. De smaak is die van licht geroosterde mout Koffiebitter in de achtergrond. Lekkere droge afdronk.
Bastogne Pale-Ale (6% Alc.Vol.) Amberkleurig biertje met witte schuimkraag. De neus is fruitig en hoppig (cascadehop) De smaak is raak. Fruitig zacht en mals. Geen agressieve kruidigheid Heel lekker I.P.A. biertje.
Brouwer Jean-Louis Dits van Brasserie Vapeur had zijn klassiekers meegebracht. Saison de Pipaix en Vapeur Cochonne.
La Wépionnaise was vertegenwoordigd met hun La Wépionnaise®" een aardbeienbier uit Wépion.
Uit Küringen bij Hasselt Brouwerij Jessenhofke met hun Bio-bieren
HOPLeden Mariska en Nico waren ook aanwezig op dit aangename bierfestival.
Brasserie Saint-Monon uit Ambly.
Ik proefde er de Mix-Hop Dry Hopping (6,5% Alc.Vol.) Amberkleurig biertje met een gebrokenwitte schuimkraag De neus is een Kruidenbom (Kardemon?) De smaak is ook kruidig Karamel Ik had Ietsje meer body verwacht. Ook de hop komt er niet zo goed uit. Complex, Voor liefhebbers van kruidige bieren.
Vincent Dilewyns (Vivaris) baatte zijn eigen stand uit. "De dochters zijn aan het schilderen in de nieuwe brouwerij" wist hij me te vertellen
Organisator Frédéric Liem bij de stand van Brasserie des Légendes d'Irchonwelz/Ellezelles.
Ik proefde er de Goliath (6% Alc.Vol) Een blond biertje met witte schuimkraag. Fris biertje met een pilsachtige smaak maar met heel veel body Fruitig en een licht bittere afdronk Kortom een smakelijke dorstlesser.
In de late namiddag liep de prachtige zaal aardig vol.
La 1re édition du Festival Brassicole de Tournai heeft me weten te bekoren. Een festival waar ik op een rustige manier diverse nieuwe Waalse biertjes kon proeven in een pracht van een decor. Proficiat aan de inrichters. Hopelijk lom het jaarlijks terug?
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. En inderdaad zoals ik als schreef het Mystic meisje was onmiddellijk akkoord
Ze is een Waalse schone die zachtjes in mijn oor fluisterde « Jusqu'à l'année prochaine mon ami » "Jel'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans. Een klein knipoogje was het antwoord van haar
Op zoek naar de stilte - Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy - Rochefort
Op zoek naar de stilte.
Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy.Verscholen in de prachtige natuur van Rochefort. Weg van de drukte. Ondergedompeld in de rust van de omgeving. De stilte op gepaste tijden onderbroken door de klok van de kloosterkerk. Al een paar keer heb ik met Voske indertijd aan de gesloten traliepoort gestaan en gekeken naar de koperen ketels in het brouwhuis aan de overkant. Zo dicht maar zo veraf. Onbereikbaar.
Myriam, Bernard en Geroen door het groen op weg naar de abdij
'Curvata Resugo' gebogen richt ik me steeds opnieuw op is het devies van deze Trappistenabdij. Met die gedachte kwam ik telkens terug, en zie een paar jaar later zit ik met drie biervrienden te wachten in het kleine gastenkamertje op broeder Antoine.
Door een misverstand (de Afrikaanse broeder die ons binnenliet dacht dat we Vader Abt wilden spreken) duurde het een klein uurtje eer dat broeder Antoine zich meldde. Tijdens dit uurtje werden we wel verwend met een lekkere Rochefort 8.
Vier flesjes Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol), de typische Rochefortglazen, viltjes en een biersleutel. Wat kan wachten in alle stilte toch heerlijk zijn.
Stilleven van een heerlijk Trappistenbier
Rochefort 8 (9,2% Alc.Vol) Alhoewel de middelste van de drie Rochefortbieren (Men heeft nog de 6 - 7,5% en de 10 - 11,3%) is hij toch de jongste van het drietal. Prachtig roodbruine kleur met een beige romige schuimkraag.
De neus is bedwelmend. Warme alcohol (niet te veel) Toetsen van rozijnen met een prikje banaan.
De smaak mag er ook zijn. ook hier laat het donker fruit zich gelden zelfs een doetje vanille strelen je smaakpapillen. lekker kruidig in de afdronk. een heerlijk romig bier.
De rust van het proeven werd even onderbroken door Broeder Antoine die zich aanmeldde. Na ons voorgesteld te hebben moesten we de ervaren gids volgen naar de brouwerij. Om de spanning er in te houden kwam de brouwzaal het laatst aan beurt.
De achterzijde van de brouwzaal.
Met de sporen van de onlangs gewoede brand in het oud gedeelte van de abdij wandelen we naar de bottelarij. De grootste schade situeerde zich ter hoogte van het dak- en metselwerk te zien recht voor ons
In de verte de voorkant van de brouwzaal. Boven de poort is het dak volledig door de brand vernietigd.
De bottelarij
Broeder Antoine gaat ons voor naar de warme kamers.
Er wordt even halt gehouden aan het oude bureel van broeder Antoine. Daar staat nog een mooie verzameling bierpotten.
Via ondergaardse gangen bereiken we de gistingszaal
Hier staan 2 Cylindroconische gistingstanks van 40.000 liter en een van 23.000 liter
Verder door de ondergrondse gangen waar nog bierkratten en oud brouwmateriaal uit vervlogen tijden staat bereikten we eindelijk de prachtige brouwzaal.
'De Schoonheid van de eenvoud' noemde Michel Jackson deze brouwzaal. Anderen hebben het over de kathedraal van het bier.
De Brouwzaal bestaat uit een Beslag en kooketel van 110 hl, een kookketel van 110 hl en een filterkuip van 110 hl
Broeder Antoine vertelde ons dat hij sinds 1997 gestopt is als brouwer Hij begon in deze mooiste brouwzaal van België te brouwen vanaf 1976.
De beperkte bierproductie blijft constant. Hier wordt maar 30.000 hectoliter per jaar gebrouwen. Dat is heel weinig in vergelijking met bvb Orval die jaarlijks 60.000 hectoliter brouwt en Chimay zelfs tot 150.000. Brasserie Abbaye de Notre-Dame de Saint Remy wil bewust de productie laag houden. De Trappistengemeenschap wil dat ze tijd over hebben om te zorgen voor de armen uit de buurt.
Via de ondergrondse gangen waar we nog een oude hopmolen tegenkomen gaat het naar de kapel.
Qua architectuur is de abdij een uiteenlopend samenspel van gebouwen uit verschillende tijdperiodes. De abdij werd verschillende keren vernield en heropgebouwd, en dat blijkt uit zijn huidige uiterlijk. De kerk is qua uitzicht totaal anders dan wat u gewoonlijk in onze Ardennen aantreft. De eenvoud en witte kleur geven de bezoeker een zeer vreedzame indruk, inspireren tot rust en bezinning, zowel bij gelovigen als niet-gelovigen.
Nog een mooi portret van onze 81 jarige sympathieke gids en oud brouwer Broeder Antoine. Bedankt voor het bezoek.
De mooie abdijkerk die wat doet denken aan Italië is wel te bezichtigen.
Een dankwoordje aan Bernard Vandamme die het bezoek voor ons regelde
Tournée Générale Tripel Hop - Palm Breweries - Rodenbach
Tournée Générale Tripel Hop
Geen bierprogramma zonder eigen bier.
Samen met de tweede en net als bij de eerste reeks is er naast het boek ook een biertje gelanceerd. Vorig jaar noemde het biertje gewoon Tournée Générale. Ditmaal hebben Ray en Jean er de woorden Tripel Hop aan toegevoegd.
Het eerste biertje stroomde uit de brouwketels van Duvel-Moortgat.
Ditmaal is Palmbreweries verantwoordelijk voor het gerstenat.
Volgens hun beschrijving is Tournée Générale Tripel Hop een hoppig en verfrissend gastronomisch bier. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een unieke selectie van drie hoppen het bier zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft.
De Magnum-hop, een kettle hopping, zorgt voor een aan de basis bittere smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een late hopping, geeft het bier een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in dry hopping het bier af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring.
Uitreiking van de Gouden Glazen 2010 - Flanders Events vzw - Zwevegem
Uitreiking van de Gouden Glazen 2010
Tijdens het jaarlijks Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem 2010 (een organisatie van Flanders Events) werden door de bezoekers (zeg maar publieksjury)
via enquêteformulieren bieren verkozen die het beste waren in hun categorie De categorieën waren Beste Doordrinker,Beste Zoethouder, Beste Voorzichtig Degustatiebier en Beste Geprononceerd Degustatiebier
Het jaar daarop worden die bieren dan bekend gemaakt en bekroond met een gouden glas.
Op 19 maart 2011 was het dan zover.
Op het Uitreikingsgala van de Gouden Glazen
in de feestzaal van Sint-Paulus te Zwevegem werden de vier bieren met het nodige protocollair gehuldigd.
De begeerde Gouden glazen en beren 2010 stonden en zaten te wachten op hun nieuwe eigenaars.
De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, tBaguetje, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events, de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen. De wijnen en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met Wine in a Bottle en Bavik. Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.
Rechts : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem en echtgenote
Nicolas Degryse persverantwoordelijke en Marketier samen met Philippe Hellin Kwaliteitsinstructeur. Beiden van Brouwerij Bockor
Brouwer Wim Saeyens en echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal (Brakel)
Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix)
Bij het betreden van de zaal werden alle genodigden verwelkomt met inderdaad een glaasje Cava of een biertje van brouwerij Bavik
en heerlijke aperitiefhapjes!
Stijn De Neve vertegenwoodiger Brouwerij Bosteels (Buggenhout) in gezelschap van zijn zoontje en Yvan Devlaminck voorzitter Flanders Events.
Martin de Keulenaere, vertegenwoordiger Brouwerij Huyghe (Melle) met echtgenote.
Bas en Brouwster Hildegard Van Ostaden van bierfrma de Leyerth uit Ruislede.
Brouwer Hans Dijkwaert en Echtgenoet Carine van brouwerij Dijkwaert uit Herentals.
Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Hij gaf ook al uitleg over de volgende editie van het Streekbierenfestival 2011. Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor van het Gouden Glas editie 2010.
Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Lindemans van brouwerij Lindemans. De beste Doordrinker was Cuvée des Trolls van brouwerij Dubuisson. Brouwerij Bockor kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor hun Omer. Brasserie de lAbbaye dOrval, ten slotte, nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij hun Orval.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de Gouden Glazen.
Beste Zoethouder ging naar Kriek Lindemans van brouwerij Lindemans (Vlezenbeek) De Hr. René Lindemans zelf kwam de prijs afhalen.
De beste Doordrinker was Cuvée des Trolls van brouwerij Dubuisson (Pipaix). De prijs werd afgehaald door de Hr. Vincent Houziaux Fieldmanager van Brasserie Dubuisson
Het beste Voorzichtige Degustatiebier was 'Omer' van brouwerij Bockor (Bellegem). Persverantwoordelijke en Marketier Nicolas Degryse kwam de
prijs in ontvangst nemen.
Net als verleden jaar won Brasserie de lAbbaye dOrval het Gouden glas voor
hun Orval als het beste Geprononceerde Degustatiebier. André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid West-Vlaanderen kwam de prijs in ontvangst nemen.
De winnaars editie 2010!
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten en heerlijk proeven van de winnende bieren. Dit jaar stonden Biertappas centraal. Ze werden klaar gemaakt met de best verkozen bieren.
Hure met zeevruchten & Omer bier
Mousse met blauwkaas & siroop van kriekbier Lindemans
Knolseldersoepje met gerookte rivierpaling & Omer bier
Links vooraan aan tafel : Rik Knockaert Technische dienst brouwerij Bavik (Bavikhove) Met recht tegenover hem : Guido Devos brouwer bij brouwerij De Ranke (Dottenijs).
Beursje van zalm met Cuvée des Trolls saus
Gevogelte brochette met een Orval sausje
Pieter Mulleman en Pascal Ostyn (Bierfirma Druïde) met hun dames
Quiche met brie en spinazie & Cuvée des Trolls
Bolletje citroensorbet in Lindemans kriek
Een lekker dessertbordje
Bij bestuurslid Kristian Tavenier en echtgenote Christa Desmet kon je terecht voor het degusteren van de gewonnen biertjes.
De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren, heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de Uitreiking van de Gouden Glazen.
Inmiddels is er een tweede abdijbier uitgebracht, Herkenrode Bruin.
Meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij, heeft de abdij nu eindelijk twee abdijbieren die haar naam dragen.
Om een eeuwenlange traditie te herstellen, de specialisatie van Herkenrode in abdijproducten te promoten en natuurlijk ook om een beetje geld in het laatje te brengen ter dekking van de hoge kosten, werd samen met Brouwerij Sint-Jozef uit Opitter de idee opgevat abdijbieren te lanceren. Robert Putman, voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken, werd gevraagd om het Herkenrodebier te ontwikkelen. Hij kreeg volgende opdracht mee: "een bier brouwen met de stoerheid van de Graven van Loon, de elegantie van de abdissen van Herkenrode en de aroma's van de kruidentuin. (bron : www.Herkenrode)
Voor de laatste maal trok ik samen met duizenden andere bierliefhebbers richting St. Niklaas om er het achtste Zythosbierfestival bij te wonen. Met de laatste maal bedoel ik niet dat dit het einde betekent van dit ondertussen beroemd bierfestijn. Neen, de negende editie zal in 2012 volgens de laatste berichten plaats vinden in Leuven. De vertrouwde stadsfeestzaal in St. Niklaas wordt afgebroken om er nieuwe woongelegenheden op te plaatsen. De nieuwe zaal in opbouw zou te klein zijn om dit grootse festival nog langer te kunnen herbergen. Dus vanaf volgend jaar naar de bierstad Leuven!Waarom niet?
Rijen geduldige wachtende bierliefhebbers tot de deuren open gaan.
Het Zythos bierfestival is aan het groeien. Het is momenteel het grootste in de Benelux en volgens mijn opinie staat het in de top tien van Europa. Er stonden nu al een 60 brouwerijen en bierfirmas met een 200-tal bieren en volgens Zythosvoorzitter Jan Rumes moesten ze dit jaar een 30 brouwerijen en bierfirmas teleurstellen wegens gebrek aan plaats. Dus volgend jaar in de studentenstad zullen alle Belgische brouwers en bierfirmas een plaatsje vinden. Misschien zal InBev er nu ook een stand reserveren?
Na een drietal dagen op het Alvinne Craft Beer festival (twee dagen festival + een dag opbouw) doorgebracht te hebben maakte uw vermoeide verslaggever deze onderstaande foto-impressie.
Ronald Mengrink van brouwerij De Dochter van de Korenaar tapt hier een van zijn heerlijke bieren. De Embrasse Oak Aged Single Cask (9%Alc.Vol.). Een prachtig bier met aroma's van vanille, chocolade en koffie. Zoete smaak met bittere toetsen van koffie, donker fruit.
Bij de laatste afvulling waren er een paar whiskyvaten bij waar 'peated whisky'op gerijpt had. Het bier wat uit deze tonnen kwam was zó lekker dat ik besloten heb om er een 'single-cask filling'van te maken. Normaal wordt de Embrasse Oak Aged geblend, nu dus maar even niet. Ik ben zelfs zo onder de indruk van de geweldige smaak-ontwikkeling die het bier in deze vaten ondergaat dat ik gelijk op zoek gegaan ben naar een whisky-stoker die een mooie peated whisky maakt. En ik heb er een gevonden!
Over een paar weken komt er een lading verse whisky-vaten aan van 'Connemara irish peated whisky'. Embrasse zal daar zo'n 3 maanden op rijpen, waarna daarna de vaten teruggestuurd worden naar de distilleerderij om er weer whisky op te laten rijpen. Ook voor de distilleerderij wordt dit dus een experimentje. Bron : Persoonlijke e-mail van Ronald Mengrink
De Dochter van de Korenaar had naast de gewone Embrasse Oak Aged Blended (9%Alc.Vol.) ook een speciale versie Embrasse Oak Aged Single Cask Peated Malt (9%Alc.Vol.) bij. Ook een unieke Bravoure O.A.S.E (6,5 %Alc.Vol.)maakte het gamma compleet.
Ma Mère Spéciale (6% Alc.Vol.) was het nieuwe biertje van brouwerij De Leite uit het West-Vlaamse Ruddervoorde. Heerlijk verfrissend bitter biertje met toetsen van citrus
Carinne Vandekinderen en brouwer Luc Vermeersch waren maar al te blij met de positieve commentaren van hun nieuw biertje. Het etiket is een ontwerp van een van de zonen van kunstenaar Rik Vermeersch.
Links : Mme Jeaninne Marois, Présidente et Fondatrice du Mondial de la bière de Montréal. Rechts : Marie Josee Lefebvre Coordonnatrice Generale / Algemeen directeur van de Mondial de la Bière
Els echtgenote van Kris Herteleer van de Dolle brouwers samen met haar twee zonen in hun origineel visbrouwstandje
"Verse vis 6% Alc.Vol." een nieuw brouwsel uit Esen? Eigenlijk niet. Er zou reeds een gelijkaardig brouwsel geweest zijn met minder alc% Het ongehopte bier met melkzuur en cydergist is een antwoord van Kris Herteleer op een artikel die in de Zytholoog verscheen. Iemand verwees naar experimentele brouwsels die je niet kan kopen. De persoon in kwestie vergeleek het zoals naar de markt te gaan om verse vis te kopen en eenmaal aan het kraam is de vis allemaal uitverkocht. Vandaar de leuke reactie van Kris
De sympathieke Jef Goetele van 't Hofbrouwerijke uit Beerzel had ook drie nieuwe biertjes bij.
Eentje was Chaamse Tripel (7% Alc.Vol), een blond biertje met fruitige aroma's en een malse citrussmaak.
Bij brouwerij De Graal uit Brakel kon je Mouten Kop (6% Alc.Vol.) proeven. Dit bier werd gecreëerd door vier jonge hobbybrouwers. (De Hopjutters) Dit kruidige naar kardemom smakende bier werd uitgeroepen tot Beste Hobbybier van Vlaanderen 2010 als winnaar van de Brouwland Biercompetitie.
Voor originaliteit moest u dit jaar bij brouwerij Smisje zijn. Voor het eerst wordt gebruik gemaakt van een hoprandal bij het tappen van een Smiske R-Ale (7% Alc.Vol.)
De hoprandal
Die « hoprandal » is een leeggehaalde luchtfilter waarin droge hopbellen worden geplaats. Het getapte bier loopt eerst door de hop heen en bekomt alzo een ter plekke bekomen doorstroomdryhopping.
Steven Pauwels, de Vlaamse brouwer van de Boulevard Brewery gevestigd in Kansas City, stelde dit nieuw woord voor aan Chris Bauweraerts. In het Engels had hij het over : thruestreamdryhopping ).
Het Bier alzo getapt is een vernieuwende zegen voor hopliefhebbers.
De Blind Tiger organiseert ten gepasten tijde een hoprandalfest: zesmaal hetzelfde bier word er dan aangeboden en elk Bier stroomt dan doorheen zijn eigen « hoprandal ». Elke « randal » is dan gevuld met een andere hop zodat de hoparoma en smaakperceptie voor de getapte Bieren verschillend is.
Elke dag wordt de hop in de « hoprandal » vervangen.
Brouwerij SMISJE was nu de eerste Belgische brouwerij die de doorstroomdry-hopping toepaste, een primeur voor het ZBF ! Bron : Persoonlijke E-mail : Chris Bauweraerts
Al jaren aanwezig op het Zythos Bierfestival is brouwerij De Ryck met hun schitterende gamma Arendbieren. Boven : de altijd lachende Miek Van Melkebeke dochter-van An De Ryck Deze laatste in het gezelschap van Luc Vermeersch (brouwerij De Leite). Dit jaar viert Brouwerij De Ryck hun 125 jaar bestaan.
Ronny De Wolf en echtgenote Hilde van brouwerij Wieze (Rham bvba)
Ronny startte in 2009 na lang beraad en overleg een nieuwe brouwerij op. Daar brouwerij Haacht de merknaam Wieze niet meer gebruikte kon Ronny het patent op deze populaire naam bemachtigen en zijn brouwerij de naam Wieze meegeven.
Van toen werd de Wieze Tripel Blond en Bruin geboren of beter gezegd gebrouwen.
De brouwerij in de Schrovestraat 70 is de plaats waar deze bieren gebrouwen worden. Ik heb vergeten te vragen of er nieuwe oktoberfeesten komen in Wieze? Op 28 en 29 mei is er een Opendeurdag voorzien
Wieze Tripel Blond (8% Alc.Vol.) in origineel glas. Fruitig biertje met een lekkere hoppigheid. Toetsen van koriander, citrus en mandarijntjes.
Een lekker biertje degusteren kan ook met een kleurrijk strikje aan!
Dat bier met een niet al te hoge alcohol % ook lekker kan zijn bewijst deze Tumulus 800 (6% Alc.Vol.). Alain Maes van de kale Ridders tapt het met heel veel liefde in het proefglaasje.
De Bieren Tumulus Magna (9% Alc.Vol) en de Tumulus 800 (6% Alc.Vol.) worden voorlopig nog gebrouwen bij De Proefbrouwerij De droom van de Kale Ridders blijft natuurlijk om ooit een eigen brouwerij op het grondgebied van Landen te installeren. Ze zijn allen afkomstig van Landen en willen hun naam en logo verbinden aan hun mooie stad en streek. De naam Tumulus is verbonden aan de indrukwekkende graftomben of tumuli. Later willen ze nog een lichter bruin bier onder de naam Tumulus op de markt brengen. En heb ik dit biertje dank zij Bart toevallig niet kunnen proeven op het Festival? Ik vond het veelbelovend!
Kale Ridder Bart Landuyt in gezelschap van buitenlandse bierliefhebbers. tweede van rechts is Gunther Bensch Zaakvoerder bij Bierfirma Montaigu
Dit jaar opmerkelijk veel mooie dames achter de tapkranen. Hier een schoonheid die brouwerij Domus uit Leuven vertegenwoordigde. Ik proefde hun Port Angel (9% Alc.Vol.). Een nogal zoet zwaar aromatisch brouwsel met een neus van Porto.
De roze olifant de trots van Huyghe. Dit jaar op een voetstuk in de spotlights. De brouwerij uit Melle pakte uit met een paar nieuwigheden. Artevelde Premier Grand Cru - Nieuw recept (8,5% Alc.Vol.) Delirium Red - Nieuw recept (8,5% Alc.Vol.) Floris Poire - Nieuw recept (3,6% Alc.Vol.) en La guillotine - Nieuw recept (9,0% Alc.Vol.)
Deze charmante dame kon mij bekoren met een La guillotine (9,0% Alc.Vol.) Een goudblond biertje met een licht moutige en fruitige neus. Zoet bier met toetsen van warme alcohol en fruit
Deze Huyghe fans hadden waarschijnlijk de 15 verschillende biertjes van brouwerij Huyghe achter de kiezen!
"Born in a Brewery" en recht in de lens kijkend brouwer Marc Struyf van brouwerij Den Triest. Deze brouwer uit Kapelle-op--den-Bos weet heel goed wat brouwen is. Zijn bieren zijn dan ook echte pareltjes! Ik proefde er zijn hopbitter biertje "De Neus" (7,5% Alc.Vol)
Toch even wennen aan de nieuwe look van Gruut brouwster Annick (Nicky) De Splenter. Jong en smakelijk zoals haar nieuw biertje "Gruut Inferno" (9% Alc.Vol.) Wat Jean en Ray al niet teweeg brengt!
Nicole Desutter vertegenwoordigster van brouwerij Van Steenberge met een Italiaanse Fan van de bieren van Bios of van Nicole?
De sympathieke en mooie Julie Dilewyns (brouwerij Dilewyns) tapt voor mij een heerlijke Vicaris Tripel (8,5% Alc.Vol.) Weldra zullen de bieren uit hun eigen Italiaanse brouwketels (Vele) vloeien.
De lieftallige echtgenote van Grégory Verhelst (Brasserie Artisanale de Rulles) tapt een Rulles Triple (8,4% Alc.Vol)
Rulles Triple (8,4% Alc.Vol) Een lekkere Goudblonde tripel. Hoppig en bitter zoals een karakterbiertje moet zijn.
Op het middenplein tref ik Zytholoog Paul Meeussen patron van 't Antwaerps Bierhuiske aan. Hij was vergezeld van zijn diensters. Ze noemen dat een werkbezoek.
Ze kunnen niet ontbreken de mensen van BAB. De rode Brigade uit Brugge was weer sterk vertegenwoordigd!
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal een Look-A-Like Erica van Tielen. Deze roodharige schoonheid fluisterde me heel zachtjes in het oor "Weet u wanneer en waar het volgende Zythos Bierfestival doorgaat?" "Neen" antwoorde ik. "Op 28 en 29 april 2012 In de Brabanthal te Leuven" Ik kon het moeilijk geloven tot ik vandaag bericht kreeg door de voorzitter van Zythos die het bevestigde.
Zo zie je maar hoe betrouwbaar leuke roodharige meisjes zijn die een biertje lusten!
Alle Info over brouwerijen, bierfirma's, bierfestivals enz.
Unkerzak is karnemelk met brokken roggebrood gekookt, zonder toevoeging van bijvoorbeeld suiker of zout omdat die stoffen eerder duur waren. Volgens dat artikel is unkerpap dus een zeer eenvoudig recept dat waarschijnlijk vooral door het armere deel van de werk- of landbouwbevolking zal gegeten zijn (zowel bijvoorbeeld tijdens of na het werk op de akker of in de meersen).
De hierna volgende verklaring zou echter betekenen dat de scheldnaam betrekking zou hebben op de welstand van een deel van de bevolking. Rijke boerenzoons hadden de gewoonte om tijdens een avondje uit of ter gelegenheid van een kermis gedroogde paardenmest mee te nemen om aan een mogelijk lief te kunnen aantonen dat ze van goede komaf waren. Die gedroogde stukken paardenmest werd in sommige streken (onder andere in Lede) unker genoemd. In dit geval zou de verklaring verwijzen naar een persoon of zak die kwam stoefen met zijn goede komaf. Bron : http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/kalken.htm
Ondertstaande Unkerzak heeft niets met pap of paardenmest te maken Het is een bier voor Kalken. Waarschijnlijk ontstaan in 1996 1997 door de Voleybalclub van Kalken
Verleden jaar zijn de eerste Zythologen afgestudeerd! Geïnteresseerde mannen en vrouwen uit het hele land verfijnden gedurende
twee jaar hun kennis in onze Nationale drank. In de Syntra scholen van Roeselare en Haselt leerden ze de basiskennis van bier kennen. Ook het professioneel bierproeven werd hen door ervaren leraars aangeleerd. Om het kennispakket volledig te maken werd ook de combinatie van bier en gastronomie aangeleerd. Op twee gastronomische avonden heb ik als gastjurylid kunnen kennis maken met de gedrevenheid van enkele Zythologen van deze eerste lichting.
En gedreven zijn ze wel, want een paar maanden later hebben ze
hun eerste bier op de markt gebracht.
Niet zo maar een bier, neen, moeilijk gaat ook dachten ze. En onder leiding van hun leraar Robert Putman (voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken) lieten ze volgens hun recept in de Proefbrouwerij te Lochristi een groen gehopt bier brouwen. In Amerika vrij populair, langs hier nog niet volledig ingeburgerd. In België was brouwerij De Ranke met hun HOP Flower als eerste brouwerij die dit proces aandurfde Green Hopping is een handelwijze waarop verse hop rechtstreeks van het veld (zonder drogen) naar de kookketel wordt gebracht.
Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht. Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi. Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om de hop om te draaien en zo vers te houden.
Zoals je weet maakt droge hop de hop veel stabieler en de bruikbaarheid is het hele jaar door verzekert.
Natte hopping of green hopping zoals de Ranke en nu de zythologen het gebruikten
moet onmiddellijk in natte toestand verwerkt worden Het maakt de smaak van het bier veel sterker en doet de aroma kwaliteiten beter naar voor komen. Het bier wordt door greenhopping een seizoensgebonden product, vergelijkbaar met de Nouveau Beaujolais maar nu voor bier.
Ze noemen hun bier AmBassadeur.
Deze naam geeft volledig weer waar dit exclusieve bier voor staat: Ambassadeur zijn voor alle Belgische bieren. Ze hebben een 1000 liter van het bier afgevuld in 75cl flessen. De flessen zijn genummerd van 0001 tot 1110 en dat maakt het bier door de beperkte oplage tot iets speciaals.
Met dank aan Françoise Roelandts die mij het nummer 0675 bezorgde
AmBassadeur 8,8% Alc.Vol. Gebrouwen naar aanleiding van een recept van de eerste afgestudeerden van de Syntra-cursus van Zythologie, onder Ir. Robert Putman.
De Proefbrouwerij Lochristi.
Goudkleurig bier met een mooie fijne
witte schuimkop.
De neus laat ons hoppige aromas ruiken
Met toetsen van fruit en zoete mout
De smaak is hoppig met
een lekkere bittere toets in de achtergrond Het zoete blijft bij elke slok aanwezig,
maar verandert dan in een aangename hopbitterheid. Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken Het is een bier mooi in balans
Met karaktertrekjes van de greenhopping.
Het bier heeft een droge afdronk
En laat wat leuke bitterheid in de mond achter.
Ik had het al mogen proeven op het Bierfestival van Hasselt. Enkele maanden later stel ik vast dat het bier goed geëvolueerd is
De smaken zijn er nog beter op geworden. en het heeft ook meer aan body bij gewonnen.
Armand De Belder van 3 Fonteinen is eigenlijk de vreemde eend in de bijt. Hij is de 'special guest' op dit bierspektakel. Hij presenteert er de oudste bieren van België, zijn Lambiks en Geuzes. De meest bijzondere is in dit geval de Zwet.be. Een donker Porterachtig bier, gebrouwen met wilde gisten (Brettanomyces Lambicus?). In tegenstelling tot wat velen beweren zet Armand op zijn affiche, dat z'n Kriek Lambik gemaakt is met Poolse kersen. Dus niet met die uit Schaarbeek!
Special Guest : Armand De Belder van 3 Fonteinen
De producten van Armand
Over en weer struinend tussen al die heerlijke bieren, geuren en smaken, ontkom je niet aan het warme gevoel van de alcohol die langzaamaan bezit van je mond en keel gaat nemen en je geest wat lichter maakt, waardoor je wat meer durf aan de dag legt. I've seen beer's future, and its name is Alvinne Craft Beer Festival. En daarmee dank aan al die geweldige brouwers die mij deze eye-opener hebben verschaft op dit festival. Op naar editie 2012.
Jerome Rebetez van de Brasserie des Franches-Montagnes (BFM) uit de Jura - Zwitserland
Cuvée Alex le Rouge (10,3%Alc.Vol) Een Russian Imperial Stout uit Zwitserland
Twee buitenlandse bierfanaten bij Stephan aan de stand van Alvinne
Struise Brouwer Carlo Grootaert ernstig bezig!
Brian Stillwater Strumke USA
Brouwers:
België
Alvinne, Struise Brouwers en 'special guest' 3 Fonteinen
Denemarken
Fano, Norrebro, Croocked Moon, Mikkeller en Grassroots (deels USA)
Duitsland
Braustelle, Freigeist Bierkultur en Ganstaller
Italië
Del Ducato en Revelation Cat (bis)
Nederland
De Molen en Emelisse
Verenigd Koninkrijk
Thornbridge
USA
Stillwater Artisanal
Zwitserland
BFM
Gespot
Brouwer Frank Boon bij Marc en Glenn van Alvinne
Brouwer Marc Limet van brouwerij Bink uit Kerkom.
Bierproever Partick uit Belsele in gesprek met Jan Menken (NL)
Dirk Van Esbroeck en echtgenote Fleur
Chuck Cook (USA) beer writer various magazines and books in gezelschap van Don Feinberg (Oprichter Ommegang brewery USA).
Tim De Roeck, Klaas Dellaert en vriendin zijn aan het Poggen. Proeven, Ontdekken en Genieten. De Gentse biervereniging was duidelijk aanwezig.!!
Stephan Beaumont, Bekend bierschrijver uit Canada,
Ingeborg Hoornaert en Stevie Vandekerkhove uitbater van de Gainsbar uit Kortrijk naast Davy Spiessens brouwer van Alvinne
Twee Kortrijkse meisjes Celine en Annique in gezelschap van zanger Robbie uit Parijs aan de stand van Alvinne
Bryna Berezowska een sopraan uit Evenston (USA) verliefd op bier! Ze liet geregeld haar Operakwaliteiten horen.
Ariël Meeusen (schrijver van het artikel "De Toekomst van Bier" Die u kon lezen tussen de vier voorbije fotoreportages van het ACBF 2011. Waarvoor dank.
De slotsom
In het verlengde van bovenstaand verhaal wil ik graag wat conclusies en suggesties voorleggen. Ik ben namelijk van mening dat, als we de bierbeleving doorlichten er spannende en interessante dingen aan het gebeuren zijn. Wereldwijd. Van Japan tot Amerika, van Italië via België en Nederland tot Denemarken en Duitsland. Als je dit ACBF en de bijbehorende brouwers vergelijkt met het Zythos Bier Festival en hun brouwers op het in Sint Niklaas, zijn er op dat laatst genoemde bierfeest vooral veel bieren van dertien in een dozijn. Bieren die de massa aanspreken, maar die straks door de grote bierconglomeraten worden gekopieerd en die dan de kleine(re) brouwers weer van de markt zullen verdringen. We hebben het ruim een eeuw lang zien gebeuren bij pils. Dat gaat een stuk moeilijker bij de Craft Bieren van de power brouwers. Maar het is wel aan te bevelen dat ze onderling een soort Appellation d'Origine Contrôlée afspreken [inclusief een soort eigen 'mise en bouteille' code].
Dat de consumens weet dat hij met serieus gebrouwen bieren in aanraking komt en niet met nepbier uit een fabriek. Dat al op het etiket duidelijk is wat men drinkt en hoe het gedronken moet worden. Wat hier dan in het verlengde van kan liggen is een soort opsplitsing in Bierhuizen niet te verwarren met bierfirma's en de vorming van een soort overtreffende trap in de vorm van de 'bier-châteaux'. Deze twee zorgen ervoor dat er bier van topkwaliteit wordt gebrouwen, gedistribueerd en gepresenteerd. Dat betekend wel dat dit met een bepaald soort professionalisme aan de dag moet leggen, wat nu nog wordt ontbeerd. De cracks die zo gepassioneerd met hun bier bezig zijn, verdienen opvolging in de diverse volgende stadia die het bier tot de consumens moeten brengen. Hetzij via de drankenhandel, hetzij in het café of restaurant. Er liggen trouwens onvoorstelbare mogelijkheden voor Bier & Gastronomie combinaties in het verschiet als je dit soort bieren gaat presenteren in je restaurant, maar hierover een ander keer. Behandel deze bieren met liefde en genegenheid en men zal ze drinken. Maar hoedt u voor snobisme en nepperij. Dat zie je bij de prijzen die grote industriële brouwerijen voor hun tripel hop bieren durven te vragen... Dat die zich massaal op de tripel hop hebben gestort is tot daar aan toe. Dat die amper zo bitter zijn als normaal bier zou moeten zijn, moet iedere rechtgeaarde consumens op hun werkelijke waarde kunnen beoordelen en niet meegaan in de marketinghype rondom dergelijke bieren.
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal een Amerikaanse schone met Franse looks! Gehuld in dezelfde T-shirt als de mijne maar dan enkele maatjes minder fluisterde ze zachtjes in mijn oor "Tot volgend jaar" of was het "tot volgend jaar?"
Veel Stouts en Porterachtige bieren, maar ook schitterende doordrinkbieren als de Red Hooter (3,5%), een pittig bitter bier van Braustelle uit Duisland en de Op & Top Brett (4,5%) van De Molen uit Nederland. Het is immers een kunst om een laagalcoholisch bier te maken, dat qua smaak totaal afwijkt van de massa. De Lente Bock (7,5%) van landgenoot Emelisse is ook een aanrader. Nederland kent een rijke bockbiertraditie en brouwmeester Kees Bubberman respecteert die door elk seizoen een eigen Bockbier te presenteren.
Fritz Wulfing, behoort tot Braustelle/Freigeist BierKultur
Bieren van de Braustelle/Freigeist BierKultur
De Op&Top collectie van De Molen (NL)
Hel & Verdoemenis, een heerlijk biertje van De Molen (NL) Links een gewonnen medaille op het Stockholm Beer & Whiskey festival 2010
Ben Langendonk en Kees Bubberman van brouwerij Emelisse (NL). Rechts, Olivier Menno van brouwerij De Molen (NL)
Mathew Clark en Dominick Driscoll (Thorn Bridge UK)
Ooit een kastanjehoning bier gedronken? Probeer de Bracia (10%) van Thornbridge uit het Verenigd Koninkrijk eens. Een revelatie op je tong! Met daarin tonen van inderdaad kastanje, honing, chocolade en een stuk of vier hopsoorten. Ongelooflijk.
Matteo Milan en Luc van brouwerrij Del Ducato (IT)
De Italianen blinken uit door hun bieren te presenteren in schitterend vormgegeven flessen, voorzien van dito etiketten. Vorm is belangrijk voor ze, maar hun bieren mogen er ook zijn. Aan het eind van het festival zijn ze allemaal uitverkocht. Zelfs in de 'beershop' waar een 33 cl. flesje van de l'Ultima Luna, een schitterende Barley Wine gerijpt in Amarone vaten, het lieve sommetje van twaalf en halve euro moet kosten. Met de uitverkochte La Luna Rossa is het al niet anders.
Italiaanse charme : Chimera 8,0%Alc.Vol.
De Italianen scoren in Outrijve. Dat is zeker. Geen wonder, want er zijn daar in amper vijftien jaar tijd meer dan driehonderd vijftig microbrouwerijen opgericht! Houdt de biercultuur van dit land in de gaten, want wij gaan nog veel van die Italianen horen en proeven Evenals van de Japanners die druk aan het experimenteren zijn met bier en onze biervrienden aan de andere kant van de Atlantische oceaan.
La Luna Rosa, 8% Alc.Vol. een van de topbieren van het festival Was ook meteen uitverkocht!
Ze zijn aanwezig, de Amerikanen. Die van Stillwater Artisanal zijn bescheiden in hun opstelling en presentatie. Wat we van sommige journalistes uit dat land niet kunnen zeggen. Hun scherpe tong en lach mag bij de volgende editie wel wat zachter en vooral genuanceerder. Maar weg met die vooroordelen. Bij Stillwater kunnen ze er wat van. De presentatie van hun tien bieren is indrukwekkend, met name vanwege de complexiteit ervan. Elk bier wordt met liefde uitgeschonken en voorzien van een toelichting. Iets waar sommige andere brouwers nog wat van kunnen leren en vooral iets aan moeten doen!
Stillwater Artisanal (USA)
Het gaat niet alleen om het achter de toog inschenken van jullie bieren beste brouwers. Zet een mannetje of vrouwtje vóór die toog, om uitleg te geven over je brouwerij en je bijzondere speciaalbieren. Zo trek je in de toekomst nog meer 'onwetenden' naar je festival, die op een prettige manier kennis kunnen maken met je (nieuwe) bieren, geuren en smaken.
Ook bij Alvinne werden de bieren toegelicht. Marc De Keukeleire aan het werk.
Rian Witter (Grassrooth Brewing Co) en brouwer bij Fano (DK)
Urbain (De Struise Brouwers) uiterst geconcentreerd bij het tappen.
Enkele Mikkeller bieren (DK)
Een fotootje nemen hoog in de nok van de schuur, waarom niet?
En de bierliefhebbers bleven maar toestromen.
Mikkel Borg Bjergso (Mikkeler) en Birgitte en Ole Spetterende Svenningsen uit Denemarken
Gespot
Tom Allewaert uitbater van de Erasmus het bekende bierrestaurant in Brugge in charmant gezelschap van Lori Beck eigenares van Louisville Beertsore & The Holly Grale pub in Louisville (Kentucky)
Het koppel nu in gezelschap van beerwriter Tim Webb uit Engeland.
Jeff Bagby (Pizza Port Brewing Co.-USA) en Mike Rodriguez (Lost Abbey - USA)