Op aanraden van mijn overleden echtgenote Myriam die me toefluisterde dat ik mij vooral niet mag opsluiten en mijn hobby verder moet blijven beoefenen neem ik vandaag de draad weer op met een fotoreportage en bierbespreking die ik nog liggen had.
KERKOM OP BEZOEK BIJ HOP
Hoe ervaren een brouwer kan zijn bewijst Marc Limet van brouwerij Kerkom. Bierproeversvereniging Hop (Heerlijk Objectief Proeven) had hem op donderdagavond 29 januari 2009 uitgenodigd om zichzelf, de brouwerij en zijn bieren voor te stellen. Zijn werkwijze is spelen met combinaties van Hop en gist. Niet te veel franjes. Vooral geen Amerikaanse toestanden. Maar een eerlijk goed Belgisch bitter biertje brouwen dat is de werk- en zienswijze van Marc. De bieren van brouwerij Bink zo wordt ook nog de brouwerij genoemd zijn stuk voor stuk pareltjes van Belgische brouwkunst en vakmanschap waar wij als Belgen terecht fier op mogen zijn.
Brouwer Marc Limet kwam er zijn brouwerij en bieren voorstellen.
Momenteel door werkzaamheden aan de brouwerij worden de bieren gebrouwen bij St. Jozef in Opitter. Maar zodra de werken klaar zijn keren ze terug naar Kerkom waar ze hun oorsprong hebben. We proefden vijf biertjes
Bink Blond en bruin. Adelardus Tripel en Dubbel en Kerkomse Tripel.
Een 35-tal HOPleden kwamen proeven van de Limburgse bieren
Bink Blond 5,5% Alc. Vol
Blond biertje met een witte dikke schuimkraag.
De neus is hoppig en bloemig.
De eerste slok laat ons al genieten van een lekkere hopbitterheid. Dit is de smaak van een pils van 30 jaar geleden vertelde Marc ons. Hij heeft maar liefst 47 EBU
Ook lichte fruitige prikkels komen af en toe naar boven.
Het biertje bevat twee mouten De gebruikte hopsoorten zijn Challenge en Kent Holding en een blend van 2 andere hopsoorten.
Lekkere dorstlesser.
Bink Dubbel 5,5% Alc. Vol
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag. Het bier bevat 4 moutsoorten en 2 Belgische hopsoorten. Het bevat geen kruiden.
De neus is ondanks de afwezigheid van kruiden lichtjes kruidig. Ook toetsen van peper.
Het bier bevat ook een dosis aardige hopbitterheid. Wanneer men het bier geblindoekt zou drinken dan zou men niet met zekerheid kunnen zeggen dat het een bruin biertje is. Het heeft dan ook een 38-40 EBU Een lichte moutigheid maakt het bier evenwichtig.
Een pittig lekker bruintje
Naast de bieren kon men ook proeven van BINKkaas. Een kaas gemengd met blonde Bink
vlnr: Piet Van Tichelen, Carl Kins, Nino Bacelle (brouwerij De Ranke) tijdens de pauze in gesprek met Marc Limet
Adelardus Trudoabdijbier Haspengouwse Tripel. - 9,0% Alc. Vol
Goudblond bier met een witte schuimkop.
De neus is vrij moutig en kruidig. Koriander komt de neus strelen
De smaak is zoet met een zurig tintje in de achtergrond Kruidig met toetsjes van peper. Een lichte fruitigheid van sinaas Een mooie bitterheid komt achteraf naar boven.
Een goed gebrouwen tripel
Adelardus Trudoabdijbier Bruin - 7,0% Alc. Vol
Donkerbruin bier met een licht bruine schuimkop
De neus is kruidig en moutig
Een zoete aanzet met fruitige toetsen.(peer) ook de smaak van peperkoek komt eventjes de smaakpapillen strelen het biertje heeft een olieachtige textuur. Het is helemaal niet plakkerig en heeft een mooie droge afdronk.
Volgens Marc is dit het minst bittere bier (maar toch nog 30 EBU) Er zitten een tiental inheems kruiden in waaronder kamille.
Lien een jonge bierproefster, luistert aandachtig wat Marc te vertellen heeft.
Pol Verhaeghe met de Kerkomse Tripel
Kerkomse Tripel 9% Alc. Vol. (75cl)
Goudblond bier met witte schuimkraag
De neus is vrij moutig en fruitig (sinaasappelschil)
De smaak is kruidig met een heel lekkere bitterheid ik smaakte er gerookte toetsen in Op het einde vloeit het bier met een licht zoete smaak uit. Toch een redelijk droge afdronk. Een voorbeeld van een goed gebrouwen tripel. De Kerkomse Tripel zou om een uit de hand gelopen proefbrouwsel gaan.
2 soorten mout en 2 hopsoorten
Op het eind van de avond ontving Marc uit de handen van voorzitter Lode Van Biervliet het HOPkadertje.
20-02-2009 om 10:26
geschreven door William Roelens
|