Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie op Den Proefzolder

     

    Gastronomie op Den Proefzolder

     

     

     



    Omdat de Alvinne brouwers in de voorbereiding van hun tweede Pré-ZBF festival niets aan het toeval willen overlaten, had het proefplankje van zaterdag 31 januari 2009 een enigszins andere vorm.

    Bij wijze van experiment serveerde de brasseriekeuken van Alvinne ons een Gastronomisch”plankje.
    De bedoeling was om op het komende PréZBF op een vlotte manier een heerlijke maaltijd te kunnen serveren aan een democratische prijs

     

    Men kon het plankje ook een foodpairing experiment noemen.
    Gerechtjes klaar gemaakt met bier vergezeld door een juiste keuze van bier.

     

     

    Chef Glenn achter zijn potten in de Brasseriekeuken.


    Kijk en geniet.


    Het voorgerecht
     



     

     Brulée van geitenkaas, Gandaham, appel en een
    emulsie van Black Albert en Luikse stroop


    geserveerd met een Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged (van ’t eiken vat)
    (Alvinne), 
     


     

    Cantillon rabarberlambik (Cantillon) als sorbet
    Bossprotter
    (‘t Hofbrouwerijke) vergezelde de Sint-Jacobsvruchten.
     



    Daarna kwamen er




     
    Sint-Jacobsvruchten in een romige saus van prei en
    Tjeeses Reserva
    (De Struise Brouwers)

    vergezeld van een Bossprotter van brouwerij ‘t Hofbrouwerijke

     



    Als dessert was er







    Tiramisu van Podge Bourgogne Barrel Oak Aged (Alvinne),
    witte chocolade en frambozen

    Vergezeld met een Podge Bourgogne Barrel Oak Aged (van ‘t eiken vat)

     






     
    Smakelijk en proficiat aan de chef.




    Image Hosted by ImageShack.us

    Het PréZBF is een tweedaags bierfestival
    die het grote
     Zythos Bier Festival vooraf gaat.

    Alle info op : http://alvinne.wordpress.com/

    28-02-2009 om 09:59 geschreven door William Roelens


    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Noire Fontaine - Brasserie Bouillon.


    Ditmaal een proevertje uit de provincie Luxemburg.
    Het biertje La Noire Fontaine (zwarte bron) die ik degusteerde is genoemd naar een deelgemeente van Bouillon in het arrondissement Neufchâteau.
    Het wordt gebrouwen in de inmiddels nieuwe brouwerij "Brasserie Bouillon"
    in Sensenruth nabij Bouillon.
    Vroeger was de brouwerij van brouwer Jacques Pugin gelegen in het hartje van de stad.
    beter gekend onder de naam “Drankenhandel Le Marché de Nathalie”.
    (genoemd naar zijn echtgenote Nathalie Louis).
    Velen onder u zullen er waarschijnlijk bij het bezoek aan
    de parel van de Semois, want zo wordt Boullon ook nog genoemd al eens binnen geweest zijn.



    Le Marché de Nathalie.  Toen ik een paar jaren geleden deze foto maakte
    was de brouwerij hier nog gevstigd.





    Naast bieren zoals Cuvée de Bouillon, La Médiavale Ambrée behoort La Noire Fontaine ook
     tot het vaste aanbod van de brouwerij.

     





    La Noire Fontaine – 6% Alc. Vol.

    Brasserie de Bouillon - Sensenruth (Bouillon)

     

    Image Hosted by ImageShack.us

     

    Donkerrood bier met een dikke beige schuimkraag.

    Gebrande moutgeur
    gerookt en karamelaroma

    Er is een lichte saturatie waarneembaar die het proeven niet hindert.
    De eerste slok is zoet en smaakt naar donker fruit.
    smaaksporen van zoethout
    Karamel neemt de hoofdrol in dit biertje
    Een tikkeltje bitterheid in de achtergrond
    De nadronk is middelmatig bitter die toch een tijdje blijft hangen.
    Ondanks de 6% alc. heeft dit bier toch een redelijke body.

    Geen uitschieter maar wel een goed gebrouwen biertje.

    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten
    die mij een flesje bezorgde.




    Ondanks de 6% Alc. toch een redelijke body.

    23-02-2009 om 22:45 geschreven door William Roelens


    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marc Limet (Brouwerij Kerkom) op bezoek bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)

    Op aanraden van mijn overleden echtgenote Myriam die me toefluisterde
    dat ik mij vooral niet mag opsluiten en mijn hobby verder moet blijven beoefenen neem ik vandaag de draad weer op met een fotoreportage en bierbespreking die ik nog liggen had.

     

    KERKOM OP BEZOEK BIJ HOP

     

    Hoe ervaren een brouwer kan zijn bewijst Marc Limet van brouwerij Kerkom.
    Bierproeversvereniging
    Hop (Heerlijk Objectief Proeven) had hem op donderdagavond 29 januari 2009 uitgenodigd om zichzelf, de brouwerij en zijn bieren voor te stellen.
    Zijn werkwijze is spelen met combinaties van Hop en gist.  Niet te veel franjes. Vooral geen Amerikaanse toestanden.
    Maar een eerlijk goed Belgisch bitter biertje brouwen dat is de werk- en zienswijze van Marc.
    De bieren van brouwerij “Bink” zo wordt ook nog de brouwerij genoemd zijn stuk voor stuk pareltjes van Belgische brouwkunst en vakmanschap waar wij als Belgen terecht fier op mogen zijn.





    Brouwer Marc Limet kwam er zijn brouwerij en bieren voorstellen.



    Momenteel door werkzaamheden aan de brouwerij worden de bieren gebrouwen bij St. Jozef in Opitter.  Maar zodra de werken klaar zijn keren ze terug naar Kerkom waar ze hun oorsprong hebben.
    We proefden vijf biertjes

    Bink Blond en bruin.  Adelardus Tripel en Dubbel en Kerkomse Tripel.

     




    Een 35-tal HOPleden kwamen proeven van de Limburgse bieren




    Bink Blond 5,5% Alc. Vol






    Blond biertje met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is hoppig en bloemig.

    De eerste slok laat ons al genieten van een lekkere hopbitterheid.
    Dit is de smaak van een pils van 30 jaar geleden vertelde Marc ons.
    Hij heeft maar liefst 47 EBU

    Ook lichte fruitige prikkels komen af en toe naar boven.

    Het biertje bevat twee mouten
    De gebruikte hopsoorten zijn Challenge en Kent Holding en een blend van 2 andere hopsoorten.

    Lekkere dorstlesser.




    Bink Dubbel 5,5% Alc. Vol





    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag.
    Het bier bevat 4 moutsoorten en 2 Belgische hopsoorten.
    Het bevat geen kruiden.

    De neus is ondanks de afwezigheid van kruiden lichtjes kruidig.
    Ook toetsen van peper.

    Het bier bevat ook een dosis aardige hopbitterheid.
    Wanneer men het bier geblindoekt zou drinken dan zou men niet met zekerheid kunnen zeggen dat het een bruin biertje is.
    Het heeft dan ook een 38-40 EBU
    Een lichte moutigheid maakt het bier evenwichtig.

    Een pittig lekker bruintje




    Naast de bieren kon men ook proeven van BINKkaas.
    Een kaas gemengd met blonde Bink




    vlnr: Piet Van Tichelen, Carl Kins, Nino Bacelle (brouwerij De Ranke)
    tijdens de pauze in gesprek met Marc Limet







    Adelardus Trudoabdijbier Haspengouwse Tripel. - 9,0% Alc. Vol





    Goudblond bier met een witte schuimkop.

    De neus is vrij moutig en kruidig.
    Koriander komt de neus strelen

    De smaak is zoet met een zurig tintje in de achtergrond
    Kruidig met toetsjes van peper.
    Een lichte fruitigheid van sinaas
    Een mooie bitterheid komt achteraf naar boven.

    Een goed gebrouwen tripel



    Adelardus Trudoabdijbier Bruin - 7,0% Alc. Vol

     




    Donkerbruin bier met een licht bruine schuimkop


    De neus is kruidig en moutig

    Een zoete aanzet
    met fruitige toetsen.(peer)
    ook de smaak van peperkoek komt eventjes de smaakpapillen strelen
    het biertje heeft een olieachtige textuur.
    Het is helemaal niet plakkerig en heeft een mooie droge afdronk.

    Volgens Marc is dit het minst bittere bier (maar toch nog 30 EBU)
    Er zitten een tiental inheems kruiden in waaronder kamille.

     


    Lien een jonge bierproefster, luistert aandachtig wat Marc te vertellen heeft.




    Pol Verhaeghe met de Kerkomse Tripel




    Kerkomse Tripel – 9% Alc. Vol. (75cl)



    Goudblond bier met witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig en fruitig (sinaasappelschil)

    De smaak is kruidig
    met een heel lekkere bitterheid
    ik smaakte er gerookte toetsen in
    Op het einde vloeit het bier met een licht zoete smaak uit.
    Toch een redelijk droge afdronk.
    Een voorbeeld van een goed gebrouwen tripel.
    De Kerkomse Tripel zou om een uit de hand gelopen proefbrouwsel gaan.

     2 soorten mout en 2 hopsoorten



    Op het eind van de avond ontving Marc uit de handen van voorzitter
    Lode Van Biervliet het HOPkadertje.

    20-02-2009 om 10:26 geschreven door William Roelens


    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voske is niet meer


    Beste Bezoekers van BIERBLOG,

     
    Via deze weg meld ik u
    dat mijn echtgenote Myriam De Vos (Voske)
    dinsdagmiddag na een hopeloos gevecht tegen haar ziekte,
     is overleden.


    Image Hosted by ImageShack.us

    Ik moet het afscheid nog verwerken,
    Maar Voske heeft me uitdrukkelijk gevraagd
    om de Belgische Biercultuur verder te blijven verdedigen en
    deze blog in stand te houden.

    Ik zal aan haar vraag voldoen en vanaf volgende week
    de bieractiviteiten weer hervatten

    William Roelens

    13-02-2009 om 09:08 geschreven door William Roelens


    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Pipe Dream - Een nieuw toekomstig bier van Picobrouwerij Alvinne uit Heule

    Alvinne Pipe Dream


    Ik werd uitgenodigd door de Alvinne brouwers om een gezamenlijk project bij te wonen.
    Samen met Struise brouwer Urbain Coutteau en twee jonge Amerikanen Beejay en Devon van de toekomstige Chicago Pipeworks Brewing Co. zouden ze een gemeenschappelijk biertje brouwen.
    De naam : Alvinne Pipe Dream. Het recept komt van de Pipeworks brewers.
    Deze gasten zijn voor een 6-tal weken te gast op de Noordhoek bij de Struise.



    Van links naar rechts :
    Urbain Coutteau (Struise brouwers), Beejay en Devon (Chicago Pipeworks Brewing Co)
    Davy Spiessens en Glenn Castelijn (Alvinne)







    Verschillende Amerikaanse bitter en aroma hoppen zitten in het bier verwerkt.
    Hier ziet u de Cascadehop op het wort drijven.




    Filtratie



    Buiten het proeven van de warme wort kunnen we nog niet zo veel zeggen over het nieuwe biertje.
    Alvinne Pipe Dream zou donkerblond tot amberkleurig
    moeten worden met een alcoholpercentage van +/- 7%.
    De bitterheid zou een 56 EBU bedragen.
    Het werd gebrouwen met diverse Amerikaanse hopsoorten.
    Dit nieuwe bier zal te proeven zijn op het Pré-ZBF van 5 en 6 maart in de
    lokalen van Picobrouwerij Alvinne.






    De gastbrouwers kijken aandachtig toe.





    Urbain proeft van het warme nog zoete wort.




    Wat we wel konden proeven en die weldra op het Noors plankje zal staan is een Imperial Stout van brouwerij Nogne O uit Grimstad (Noorwegen).
    Daar zijn onlangs geboren dochtertje ‘Noor’ noemt had Glenn Castelijn de belofte gedaan om vier Noorse bieren te verzamelen en er een proefplankje mee te vullen.
    Dit lekkere biertje is er alvast eentje van



    Imperial Stout 9% Alc. Vol.

    Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S   
    Gamle Rygene Kraftstasjon, Lunde   
    N-4885  GRIMSTAD




    Een Noors snoepje, weldra op een Noors plankje

     


    Donkerbruin biertje

     

    Aroma’s van geroosterde mout
    Chocolade – Cacao.

     

    De smaak is geweldig
    donkere chocolade
    Toetsen van bittere koffie.
    Diep een tikkeltje zoethout?
    Het bier heeft iets olieachtig (Romig).
    Hoppige toetsen

    Een mooie droge afdronk.

     

    Een verduiveld lekker biertje.
    Zijn het de Noorse gletsjers die voor het voortreffelijke water zorgen?

     




    Het rugetiket.  Wie dit kan vertalen mag het mij doormailen

    Nooit gedacht dat er iemand bovenstaande vraag zou beantwoorden.
    En toch.  Via het Zythosforum melde Hans mij het volgende.

    Imperial Stout van Nøgne Ø is op fles gerijpt, d.w.z.
    ongepasteuriseerd en ongefilterd. De fles moet daarom
    een tijdje kunnen rusten, zodat het natuurlijke bezinksel
    van het bier zich op de bodem verzamelt. 2–3 dagen is
    meestal genoeg. De fles voorzichtig uitschenken om het
    bezinksel niet op te woelen.
    Serveren bij 12°C en met kleine teugjes van genieten.

    Imperial Stout wordt aanbevolen om op zichzelf of met
    pure chocolade te serveren.

    Bedankt



    Beejay en Devon toosten alvast op het nieuwe biertje



    Nog een proevertje was een lekkere lambic van Cantillon.
    Zwanze Rabarberbier. Zwanze betekent in het Brussels lol maken, zot doen.
    Een zwanzeur is een lolbroek.



    Zwanze Rabarber lambic 2008
    Brouwerij Cantillon – Brussel Anderlecht





    Wazig amber

    De neus is zuur.
    Limoen.

    De smaak is licht zurig maar toch zacht en mals
    Minder zuur dan de andere producten van Cantillon
    Rabarber komt duidelijk naar voor.
    Ik denk bewust ietsje nadrukkelijk om deze lambik te onderscheiden van de rest.

    Kurkdroge scherpe afdronk.
    Voor de liefhebbers




    De rugzijde van de T-Shirt voor het Pré-ZBF.
    Al de bieren die zullen te verkrijgen zijn staan er op.
    Alvinne Pipe Dream en nog enkele van de Struise (???) ontbreken nog.


    Info :
    Picobrouwerij Alvinne
    Den Proefzolder en Den Bierzolder

    De Struise Brouwers

      

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Hendrik - De Halve Maan - Brugge

    Straffe Hendrik weer in Brugge!







    De Breydelstad kan weer zijn Straffe Hendrik drinken.
    In 1988 verdween dit biertje voorgoed uit Brugge nadat brouwerij De Halve Maan overgenomen werd door  brouwerij Riva uit Dentergem.
    Doordat brouwerij Riva over kop is gegaan werden de bieren van deze Dentergemse brouwerij overgenomen door de brouwerij Duvel-Moortgat,
    De familie Maes kocht in september de merknaam weer over en brouwt nu opnieuw de Straffe Hendrik in Brugge.

    Het is deze nieuwe Straffe Hendrik die ik proefde in streekbiertaverne ’t Rusteel in Gullegem.
    Let op! 'Het gaat nu om een tripelbier van negen graden wat dus weer zwaarder is dan de vroegere Straffe Hendrik van Riva, die slechts zes graden was.
    Straffe Hendrik is nu straf geworden, heel straf!


    Straffe Hendrik Brugs Tripelbier  - 9° Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan – Brugge




    Straffe Hendrik is heel straf geworden!



     

    Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.

    Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig
    met een tikkeltje patisseriearoma’s

    De aanzet is vrij moutzoet
    Karamel komt duidelijk naar boven.
    Ook fruitige toetsen.
    Het bier komt nogal zwaar over.
    Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken.
    De afdronk is lekker.
    Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak.
    Het bier is aromatisch en nogal zwaar om er een tweede te bestellen.

    Een goed gebrouwen tripel
    Die in Brugge alvast succes zal kennen
    .
    Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol in deze kanjer die u zou kunnen verrassen.
    Al bij al een degelijk degustatiebier
    .
    Weer een gastronomische troef voor Brugge


    02-02-2009 om 11:16 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!